Atherosclerosis: mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga

E faʻafefea ona fufulu ipu, sili atu pe faapefea ona aveese ia atherosclerotic plate, o le autu o le a tuʻuina atu i lenei tusiga. O le tino e aofia ai vaa ma fale e masani ona faʻasalalau i le toto. O le toto toto, i le isi itu, e ave ai le okesene ma meaʻai i sulu o le tino atoa. Talu ai o mea taumafa uma lava, pe a uma ona pasia le faagasologa o le faagasologa i totonu ole vaega o meaʻai, ulu i le toto, e taua tele mea e 'ai e se tagata. A oʻo ina faʻaaogaina le tele o meaola o meaola i luga o puipui puipui, o loʻo faʻapupiiina sikuea sclerotic ma atherosclerosis vascular vascular.

Muamua, mafaufau pe o le a le atherosclerosis o le vascular system? O le faʻamatalaga o le atherosclerosis saʻo mai le gagana Eleni e faaliliuina o le "pulp", "faigata". E faavae i luga o nei manatu, e mafai ona tatou faʻamasino le mafuaaga o le atherosclerosis o toto toto. O le "faguel" e matautia ma sili atu cholesterol, faapea foi ma soʻo se gaʻo o manu e masani ona tupu. Ae le gata o gaʻo manu o manu ia o le vailicis vascular. O nisi o suauʻu fuālaʻau, oi latou na e faʻaogaina le gaioiga, o mea e taʻua o gasegase pala, e le itiiti ifo le lamatiaga mo le tino o le tagata.

Atherosclerotic plate, e aofia ai mea na faia mai le faʻaaoga soo o pama ma popo niu poʻo oloa o loʻo latou i ai.

Mai mea ua taua muamua, o lona uiga o le atherosclerosis mafuaʻaga ua faʻaalia e solia ai le polotini ma le lipid metabolism. O le iʻuga, o loʻo i ai se faaputuga o le cholesterol ma isi lipoproteins i totonu o le lumanaʻi vascular, o lea ua faia ai ni atherosclerotic plate. O faʻaaliga o maʻi o le atherosclerosis ua faʻaalia i le faʻateleina o le tino mai fafo, o se gaioiga e taʻua o le sclerosis vascular.

O lenei mea e oʻo atu ai i le vavave o le lumanaʻi o le toto, lea e aʻafia ai le lamatiaga o lona faʻalavelave atoa.

O loʻo i ai se isi togafitiga faʻaalia e vascle sclerosis, o loʻo faʻasino i vailaau faʻapitoa e pei o le arteriosclerosis. O le faʻamaʻi o loʻo i ai le tulaga lona lua i le masani ai i le vaeluaina o toto toto. Arteriosclerosis, muamua na mauaina e Menkeberg, o loʻo faʻaalia i le faʻapipiʻiina i le ogatotonu o le gaʻo o gaʻo e le o le cholesterol, ae o siti calcium. O ia ituaiga o vateiosclerosis o le igoa lava e tasi: arteriocalcinosis, faʻasologa faʻasolosolo, iloiloga medial o arteries ma isi faʻamatalaga.

Arteriosclerosis of arteries ma arteriosclerosis ua iloga e le gata i le vaʻaia o vaʻa. Ae o se vaega foi o le teuina - o atherosclerotic plate e ola i totonu o le lua o le vaa ma taitai atu ai i lona poloka. E ui o suauu calcium, e teuina i le aufaasālalau (media - o le membrane pito i totonu o le vaa), e aofia ai lona faʻalauteleina, o se ituaiga faʻasolosolo o le uaga (anerysm) e tupu.

O tuutuuga ma mafuaʻaga o papa i totonu o vaʻa e mafua mai i mafuaʻaga mai fafo, o le auala e ola ai ma meaʻai, mea faʻale-tino. O le mea e masani ai, o atherosclerotic plate e tupu ona o le sese o le mauaina ma aemaise lava maʻi faʻapitoa. O le mafuaaga autu o lenei faʻamaʻi, o le mea moni, i le tele o le cholesterol. O le mea lea, o le a itiiti se taumafaiga e faʻaumatia ai mafuaʻaga i fafo o vascular sclerosis, o le a lava lea e suia ai mea tau amio e faatatau i meaʻai, tulaga faʻalavelave ma masani leaga.

Mafuaaga o le atherosclerosis vascular:

  • Lautele:
    • Tapaa tapaa ma le ava malosi.
    • Tuai, pe a uma le 50 tausaga ma luga atu.
    • O le mamafa.
    • 'Ai meaʻai leaga.
    • Soifuaga tuusaʻo, leai se faʻamalositino.
    • Faʻanoanoa ma le mafaufau-lagona faʻalavelave.
    • Mo tamaitai, faiva.
  • Faʻafitauli:
    • Faiga masani faʻaleagaga (homocystoinuria).
    • Tigā toto maualuga.
    • O le maʻi suka.
    • Le lava o hormones thyroid.
    • O le faateleina o le fibrinogen toto.
    • Maualuga maualuga o lipoproteins, lipids i totonu o le toto.

E ese le tulaga pe a fai o le arteriosclerosis e mafua mai i togafiti faʻaleagaina e tutupu i le tino. Ma, i le taua faasaga i atherosclerotic plate, e tatau ona e faʻaaogaina le "vaʻaia mamafa", i le gagana saʻo, togafitiga faafomaʻi. Ma i mataupu sili ona faʻapitoa, atonu e tatau ona e togafitiga faʻapitoa.

Vaevaega

Faʻavasegaga o le atherosclerosis vascular e faʻatatau i luga o mafuaʻaga na mafua ai ona avea ma aʻafiaga mo le alualu i luma o le atherosclerosis o le vascular system. Saienitisi o loʻo i totonu o le fomaʻi ua latou faʻaalia le tele o filifiliga pathogenesis masani mo le fausiaina o ni atherosclerotic plate.

Ituaiga o le atherosclerosis vascular i lenei taimi e le aloaia aloaia, ae peitai o loʻo i ai mafuaaga tonu. Ituaiga o le vashepes atherosclerosis:

  • O le faʻaaogaina o aʻoaʻoga o mafuaʻaga o le atherosclerosis o le faʻavae muamua lea o le lipoproteins i totonu o le puipui tele. O le talitonuga o le "leakage" ua i ai le taofi o se vaega o puipui o toto toto, aemaise lava, o ona fausaga, aveesea mai ai le toto o le toto, ua tumu i le lipids e sau mai le plasma.
  • O le talitonuga o le maʻi o le endothelial o se amataga muamua lea o uiga puipuia o le mimitiuma ma ona neurotransmitters. O le aʻoaʻoga o le "Tali i le faʻaleagaina" o le mafuaʻaga lea o se tali atu i le solia o le amio saʻo o le methiolum vascular, o atherosclerotic plates develop.
  • O le monoclonal version e faavae i luga o le manatu o le fatuina o le faʻaogaina o le tino o muscle lamolemole, sili atu, ona sel (MMC). E tusa ai ma lenei manatu, ua manatu e mafua le faaleagaina o lapisi e mafua mai i le faʻaogaina o le tino.
  • Faʻamatalaga faʻapitoa - faʻaleagaina puipui o toto toto e ala i siama ma siama, e aofia ai le chlamydia, siama cytupamavirus, herpes. O suʻesuʻega faʻapitoa o le atherosclerotic mass blocking o toto toto na faʻaalia ai le i ai o le chlamydia i le toto i le 80% o tagata gasegase i le atherosclerosis vascular.
  • O le Hormonal genesis e fautuaina ai le atinaʻeina o suiga o le atherosclerotic ona o le tele o hormonesite adorocorticotropic ma gonadotropic i le tino. O lenei faagasologa e mafua ai le faateleina o le gaosia o mea fau fale mo hormones e aafia ai le cholesterol.
  • E mafai e le talitonuga o le peroxide ona faʻagasolo le alualu i luma o le atherosclerosis vascular i le tali atu i le faʻaosoina o le lipid oxidative i le pito i tua. Ma i se faaopoopoga, o aʻafiaga o faʻamalolo e aunoa ma se totogi i se faiga faʻamalosi e mafua mai i le faʻafitauli o le faʻaaogaina o le antioxidant.
  • O le genetics biogenesis o loʻo faʻaalia i le faʻalavelave faʻaleagaina o puipui o le tino vascular systems.
  • O le manatu o le autoimmune e mafua mai i le leukocyte ma le faaletonu o le macrophage.

Atherosclerosis WHO faʻavasegaina:

  1. O le metheolic atherosclerotic faagasolo e atiina ae ona o le faaleagaina o le lipid metabolism, pathologies o le endocrin system.
  2. Hemodynamic atherosclerotic pathology e tupu mai i le talaaga o pathologies vascular, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le toto ma isi mea faʻalavelave.
  3. Faʻafefiloi, faatasi ai ma se tuufaatasiga o muamua meaola e lua i ni tikeri eseese.

Faʻatonuga o le atherosclerosis e faʻatatau i le vaega o le faʻaleagaina:

  • cerebral arteriosclerosis,
  • fatu fatu
  • atherosclerosis o le aorta,
  • totoga o le manava (thromboembolism),
  • afaina o le atherosclerotic o laʻau o gaʻo, tootoga,
  • suiga ole atherosclerotic i veins o pito pito i lalo.

Aafiaga i le tino

O aʻafiaga o le atherosclerosis vascular e mafai ona afaina, ona o le oti e tupu pe a uma ona tapunia le tui toto. Ae e oʻo lava i le taimi o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le tino, o le kullesterol faʻamau i totonu o vaʻa latou te lagona ai, o le a tele ai le faʻaʻonaina o le ola atoatoa. Soʻo se faʻavasegaina o loʻo lisi atu i luga o se tulaga lamatia tele e le gata mo le ola maloloina lelei, ae mo le ola ma mafua ai faʻafitauli o le atherosclerosis o toto toto.

Faʻafitauli faʻapitoa o le atherosclerosis faʻaleaganuʻu:

  • O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia e faʻaalia ai faʻafitauli e pei o le maʻi pipili, faʻapapa, faʻaletonu o nisi o tino (masini, ata, tautala, suʻega, mafaufau ma isi). E taʻitaʻia ai foʻi le paʻu o le ischemic poʻo se faʻalavelave faʻapitoa faʻapitoa.
  • O le atherosclerosis o toto toto o le fatu e faʻaalia i le fatu fatu fatu, fatu fatu, hypoxia, angina pectoris, faʻalavelave leococial, faʻafuaseʻi o le faʻamaonia o le cardiac, suiga i le mafaufau ma le faʻaleagaina, o le vaevaega o le anerysm, lea e iu lava ina afaina.
  • O le atherosclerosis o le toto i luga o le aorta e taʻitaʻia ai le maualuga o le maualuga o le toto, o le anerysm ma le thromboembolism o se liʻo tele o le toto.
  • O le thromboembolism o le pulmonary e mafua mai i le atinaʻeina o faailo o le fatu pulmonary, faʻaleagaina o le pulmonary, faʻamalosi faʻamalosi.
  • O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo e lamatia i le tupu mai o le faʻapipiʻi faʻapipiʻi, gangrene o vae ma tamatamailima, ma le maʻi papa.
  • O le atherosclerosis o vaʻa o gaʻo e mafua ai le maualuga ma le le atoatoa. O le vavaeeseina o le atherosclerotic o le tui o le intestinal e lamatia ai le tui o tisipenisione o puipui o le inumaga.

O aʻafiaga o le atherosclerosis e faʻalagolago lava i le tulaga o le faʻaleagaina o le tino. I vailaau, o se aganuʻu le faʻavasegaina o vaitaimi taua e fa o le alualu i luma o le atherosclerosis - o le mea saʻo, muamua, ogaoga, ma faʻafitauli. O vaitaimi muamua e lua e manatu e leai se afaina, pe afai e mafai ona e toe faʻafoisia vave le tulaga maloloina o le faʻamalositino ma taofia ai le tupu o ni aʻafiaga ogaoga.

O le Cholesterol e faʻaalia i le faaputuputu faifai malie o le cholesterol i le tino. O le mea lea, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le atherosclerosis o vaʻa na tupu i luga o le siʻitia mo le tele o tausaga. I le avea ai o se tulafono, cholesterinosis o loʻo i ai se foliga masani ma tulaga e sili atu ona mamafa i le taimi. O a laasaga o le atherosclerosis?

Faailoga o le microscopic o le atherosclerotic suiga i le faiga o le totoga:

  1. O se fomaʻi faʻapitoa o togafitiga, pe a iloa lipid spots i nisi nofoaga i luga o le pito i totonu o le vaa (intima).
  2. O le uluai laasaga o le atherosclerosis ma ni faailoga malu, e pei o le faaleagaina i le lipid metabolism, o le atherosclerotic ma le fibrous plates.
  3. O faʻamaoniga faʻaalia o le atherosclerosis o le toilalo o le lipid metabolism, suiga i le atheromatous i vaʻa toto, atiaʻe o le atherocalcinosis.
  4. O se malosi na faʻaalia i le atherosclerotic pathology ma aʻafiaga i le tulaga o le soliga ogaoga o le gasegase o le lipid intracellular, o le atheromatosis ogaoga ma le atherocalcinosis.

Vaʻaia o le atherosclerosis vascular, morphogenesis ma pathogenesis:

  • Na faaalia e Dolipid le fulafulaina o foliga, microthrombi i le vaega o le paraietal o veins, "lipine" o le apa o le aorta. I totonu, o le faaputuputuina o le glycosaminoglycans.
  • Lipoidosis, o le vaega o loʻo faʻaalia e foliga mai o lipid samasama samasama e le faʻafefe i luga ae o le vaʻa. I lenei laasaga, o togafitiga e le gata ina taofia, ae o le atherosclerosis e mafai foi ona faamaloloina uma.
  • Liposclerosis e mafua mai i le amataina o le fausia o se atherosclerotic plate mai le mea faʻafesoʻotaʻi, lea e aofia ai le tino, mass dead (detritus).
  • Atheromatosis, o loʻo faʻaalia i le faʻaleleia o le tuputupu aʻe o masini atheromatous. Ona o le alualu i luma o nei faaputuga, o le atherosclerotic plate atonu e ono aafia i le gasegase o le tino, le afaina o le loto, ma le fausia o palatini thrombotic. O le faʻailogaina o loʻo faʻaalia i le faʻaalia o maʻi o le atheromatous. O lea togafitiga e mafua ai le vevelaina o le vaa ma le fatu o le okeni e maua mai i le toto e ala i lenei aluga.
  • Atherocalcinosis o le pito mulimuli lea ma le sili ona ogaoga. O le vaega o loʻo faʻaalia i le faʻamalosagaina o le mea maʻaleʻale ona o suauu calcium. I lenei laasaga, pe a maʻi le tagata maʻi i le auala e faʻamamaina ai ipu o le cholesterol, o le tali o le a fiafia i taotoga.

I le laasaga o le atheromatosis, i le tulaga o le mimitiina o le membrane o le atherosclerotic plate, e vaeluaina. Ona tuʻuina atu lea o mea leaga i totonu o le lua o le vaa, lea e oʻo atu ai i lona afaina ma aʻafia ai iʻuga ogaoga i le tulaga o le faʻaleagaina o le myocardial, o le faʻasolosolo faʻamaʻi ma isi faʻafitauli. O le mea lona lua, o le taimi lea e le minoi ai le atigi gutu o le cholesterol, ae, i se isi itu, ua matua tele. O lea faiga e masani lava mo le atherosclerosis masani, lea e mafua mai i le cardiac ischemia, o le encephalopathy o le dyscirculatory ma isi.

Faʻailoga

E faʻapefea ona iloa le atherosclerosis vascular vascular? O le suʻesuʻeina o le atherosclerosis e mafai ona faia e se fomaʻi e faavae i se suʻesuʻega eseese o le maʻi. Faʻalagolago i le vaega o le faʻamaʻiina o le faʻamalositino ma suiga o le atherosclerotic, o le a manaʻomia le suʻega e tagata tomai faapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia iloa pe faapefea ona togafitia le atherosclerosis o toto toto o le fatu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se cardiologist. Afai e matauina le atherosclerosis o vavalaʻau, o le a faia e le neurologist le togafitiga. O le a fautuaina e le tagata suʻesuʻe sa Nifaē le auala e faʻaumatia ai le atherosclerosis o vaʻa. Ma pe faʻapefea ona ave faʻamalama o le cholesterol i le aorta, intestines poʻo pito i lalo o le a tatau ona fesili i se fomai tipitipi vascular.

Faʻamatalaga o le vashepes atherosclerosis e pei ona taʻua i lalo:

  • Iloiloga ata o le tagata maʻi mo faailoga o le atherosclerosis.
  • Sailia o ona uiga faʻalavelave.
  • Faʻamatalaina o tala.
  • Fuafuaina o le tele o puipui o loʻo iai.
  • Totoina o le toto mo suʻesuʻega o le atherosclerosis vascular, e aofia ai faʻamalamalamaga:
    • cholesterol level
    • faʻailoa
    • faailoga o lipid metabolism,
    • aterogenic coefficient.
  • Ausogation o vaʻa fatu e faʻaalia ai faitioga masani.

Atherosclerosis faʻamatalaga i auala faʻapitoa:

  • Faʻafanua (ultrasound) ma le faʻasalalau o veins o pito pito i lalo.
  • Faʻasologa o le manava ma le itū o fatu.
  • Faʻaopoopoga ma faʻasologa o tala.
  • O le faʻamalosi o le resonance (MRI) o le a mafai ai e oe ona matamata i auiliiliga o puipui o arteries e iloa ai le mai atherosclerotic ma fuafua ai le tulaga o le togafitiga.
  • Chef x-ray ma isi suʻesuʻega na fautuaina e lau fomaʻi.

O le suʻesuʻeina o le atherosclerosis o le vascular system e le o se mea faigofie, talu ai o le faʻamaʻi masani e maua e aunoa ma ni faʻamaoniga ma e le faʻalavelave ai se tagata. O le taufaasese o le atherosclerotic pathology e aofia tonu lava i le mea moni e faapea e mafai ona iloa e tusa lava pe iloagofie ia faailoga o uiga o le atherosclerosis vascular. I le taimi lea, e masani lava i le tino o le tagata maʻi e le o mafai ona faʻasalalau taualumaga ua amata ona atinaʻe lea e manaʻomia ai ni mea tetele, o lona uiga, o le gasegase taoto. Po o se togafitiga umi mo togafitiga umi e le gata o se maʻi atherosclerotic. Ae faʻapea foi aʻafiaga o togafitiga faʻapitoa i okeni ma faʻalapotopotoga na maua ai le faʻaleagaina ona o le atherosclerosis.

Faailoga o le atherosclerosis vascular e amata ona faʻaali atu i latou vavalalata i le vaega lona lua o togafitiga. O lona uiga, i le va o le taimi o foliga mai o lipid ma o le uluai laasaga o le faʻavaeina o pusa cholesterol.

O faailoga muamua o loʻo faʻaalia ai le atherosclerotic faiga i totonu o vaʻa e le aofia i ni faʻamatalaga maʻoti ma atonu e faʻaalia ai isi faʻafitauli.

O le mea lea, o suʻesuʻega o le falemaʻi o le atherosclerosis e faʻatasi ma le nofoaga ua faaleagaina. O le atherosclerosis symptoms ma togafitiga e tatau ona faia e tusa ai ma le faʻasalalauga o le leona o se totoga patino.

Faailoga o le atherosclerosis vascular e vaevaeina e tusa ai ma:

  • Faʻaaliga Atherosclerotic i le faiʻai e tupu ai nisi o faʻamaoniga:
    • cephalgia, o se lagona o le le mautonu, malamalama,
    • maualuga maualuga faʻatasi ma faʻamalosi,
    • faʻalavelave i le moe, faʻaalia i le faigata o le moe ma momoe i taimi o le ao,
    • faaletonu o le mafaufau, faʻaleagaina, popolevale,
    • vaivai e le fesootai ma avega tutusa,
    • malfunctions i le gagana tautala,
    • faafitauli ma le faatalanoaga i avanoa ma le faamaopoopoina o gaoioiga,
    • manatu le mafaufau ma le taulotoina o mea eseese,
    • puupuu le manava, manava le mautonu, tiga i totonu o mama.
  • Coronary atherosclerosis e mafai ona faʻamasinoina e ala i faailoga pei o:
    • tiga i totonu o le fatafata ma se faʻalogo i le itu tauagavale o le tino i luma ma mai tua,
    • se lagona o le vaivai i le sternum,
    • se suiga i le masani masani o le loto e faateleina pe vaivai,
    • oomi, tiga lemu i le auvae pito i lalo ma toe foi i le tauagavale ma le ua,
    • fogging of consciousness up to a state numerical,
    • vaivaiga i vae, paʻu, malulu, faateleina o afu.
  • O suiga o le atherosclerotic i le cardiac aorta e faʻaalia i uiga nei:
    • susunuina o lagona i totonu o le pusa,
    • faʻaauau pea ona maua i le toto o le toto,
    • Tesea
    • faigata faʻafefe ao 'ai,
    • o le iloa o se fuainumera tele o tagata, aemaise lava i le itu o foliga,
    • malosi malosi ma le matutua o fafo, e le masani ai mo le matua,
    • tele le tuputupu ae o lauulu i taliga.
  • O faʻatonuga atherosclerotic i totonu o le tino o le tino e faʻaalia mai e ia faʻailoga:
    • I le aorta o le manava, o lela cholesterol e lagona ai latou lagona ona o le faaletonu o le manava o le tino, leai se mamafa o le gau, tigaina pe a uma ona 'ai, ma le faateleina o le gaosiga o le kesi. Ma o nisi foi taimi ei ai le maualuga o le toto maualuga, le le atoatoa o le tino, tiga i totonu o le tino, e le tali atu i le mea o loʻo i ai.
    • I totonu o laʻau o le intestine, o foliga e foliga mai o le vevela tele pe a uma ona 'ai, afaina, vomiting, taoto.
    • I totonu o laʻau o loʻo i ai faʻamau o le cholesterol, o le toilalo, o le maualuga o le toto maualuga.
  • Atherosclerosis o pito pito i lalo o loʻo faʻamaonia e faʻailoga:
    • leai se tino i le vaega o le nofoaga o le cholesterol i totonu o le toto toto o vae,
    • lagona o le le mautonu ma le "goosebumps" pe a uma le tino i se tulaga le lelei pe le suia mo se taimi umi,
    • vaivai o lima ma vae.

O faʻafitauli o le atherosclerosis ma le togafitiga e sili atu ona aoga pe afai e faia i le tuufaatasiga ma togafitiga o le okeni ua afaina pe o le tino. O le faagasologa o le fausia o ni atherosclerotic plates e ono foliga mai e le o se faʻamaʻi, ae o se ituaiga olaga. O le mea moni, o le mea lenei, e pei o le tele o isi faʻamaʻi. O le mea lea, o tagata e faʻamoemoe i le atoatoa togafitiga o le atherosclerosis vascular e tatau ona saunia mo suiga tetele e uiga i le tino, meaʻai ma le mautinoa o le faʻamalofia o mea ua fai ma vaisu, o loʻo matou talanoa e uiga i le ulaula tapaa ma le ava malosi. O le faʻaaogaina o mea leaga mai lou olaga ua oʻo i le afa o le manuia ile ala e faʻamamaina ai toto toto o le cholesterol.

Pe a ma le 100% o le faitau aofaʻi o loʻo aʻafia i suiga o vascular atotosetrotic i le tasi tikeri poʻo le isi, aemaise lava i latou na pasia se tuaoi e 30-tausaga. I le silasila atu i lenei mea, o tagata tomai faapitoa i le soifua maloloina o loo i ai le popolega ma le vave mauaina o le atherosclerosis. Ae e toatele tagata e naunau pe mafai ona togafitia le atherosclerosis ma pe faapefea ona faatea ese pusa cholesterol?

O le togafitiga atoa o le atherosclerosis o toto toto, e pei ona taʻua muamua, e moni lava sei vagana ua faʻatūina ni atherosclerotic plate. Tali tali le tali pe faʻafefea ona aveese faʻamalo e le aoga, o le auiliiliga auiliili o le mataupu o le a manaʻomia. Pau lava le mea e mafai ona fai atu i le taimi lava lea, o tulaga taʻitasi suʻesuʻega o le atherosclerosis e tulaga ese. Talu ai ona o le fomaʻi o le atherosclerotic pathology e eseese, ma o le soifua maloloina o maʻi taitasi e eseese, o le togafitiga tutusa o le atherosclerosis faʻamatalaga mo le tele o gaioiga mai le tino.

Mafaufau i le fesili i le auala e togafitia ai le atherosclerosis o toto toto, e tatau ona faʻamaonia vaega e tele:

  • Faatasi ai ma fualaau.
  • Totogi
  • E ala i isi vailaʻau.
  • Taumamafa e aunoa ma ni cholesterol diets.
  • E ala i taaloga.
  • Faʻalēaogāina masani leaga.

Fomaʻi togafitiga

E masani ona faia e fomaʻi se auala faʻapitoa mo togafitiga o le atherosclerosis ma le manuia. O le aveesea o uluai atherosclerotic symptoms e mafai ona faatapulaa i le le aofia ai o meaai o le cholesterol-tamaoaiga mai taumafa i aso taitasi, poo le faʻasaoina o le maualuga o se mea-gaʻo. O le togafitiga o le agalelei e tauamiotonuina na o le vaega muamua o le vashepes atherosclerosis, o le togafitiga o le isi vaega ole vaega o le lipoidosis, ae maise lava i isi, e tatau ona faatinoina i le faaaogaina o fualaau faasaina.

Cholesterol faʻamalositino togafitiga e faʻamoemoe e ausia:

  • Faʻateleina le mamafa o le toto.
  • Faʻaleleia o le lipid metabolism.
  • Mataituina o le suka toto.
  • Faʻaaofiofia le fua masani o le metabolic.

E tusa ai ma le gaioioiga o loʻo faʻatinoina i le faagasologa o le atherosclerosis, o fualaau faʻasaina ua vaevaeina i nisi vasega autu:

  • Faʻaitiitia le gaosiga o triglycerides, cholesterol i le ate ma i le taimi e tasi e faʻaititia ai le faʻaogaina o nei mea i totonu o le toto. O nei tupe faʻapitoa e aofia ai le faʻamaoniaina o meaola suamalie.
  • Le taofia o le faʻaaogaina o le cholesterol i totonu o le tino. O fualaau faasaina e aofia ai:
    • O le vaega muamua o vailaau o fesuiaʻiga (IA) ma toto faʻamalama (IB).
    • O le vaega lona lua o fuainumera (IIA), fibrates (IIB), acidic nicotinic (IIC), probucol (IID).
  • Faʻaosofia le faʻaleagaina ma le faʻaaogaina o lipoproteins ma lipine atherogenic. I nei vailaau faʻamalolo e aofia ai gaʻo susu.
  • I le avea ai ma sui e togafitia ai pusa cholesterol, e faʻamautuina ai vailaʻau o endotheliotropic.

O le faʻaaogaina o faʻamaʻi o le cholesterol e fautuaina i le na o le tulaga lamatia o le faʻaaogaina o vaʻa pe a oʻo mai se pusa cholesterol. I isi tulaga, e lelei tele le togafitiga o le atherosclerosis ma vailaau mo togafitiga. I le faaopoopo atu i vailaʻau, o loʻo fautuaina le taumafa maualalo o le cholesterol, ma isi vailaʻau mai atherosclerosis e mafai foi.

Faʻamālōlōina tagata

E le masani ona atiaeina vailaau faaleaganuu e pei ona i ai nei. O le mea lea, na faʻaaogaina e tagata le meaalofa o le natura e faʻamalolo ai le atherosclerosis. E le o se faʻalavelave faʻafitauli o le atherosclerotic vascular. E masani lava, na o le faʻafetai i le faʻaaogaina o nisi o mea, o le atherosclerosis o vaʻa na faʻamalolo atoa.

Faʻamamaina o ipu mai i le cholesterol faʻatasi ma mea masani:

  • Meli
  • O le kele.
  • Lemon
  • Laʻau
  • Kāreti (sua suamalie) ma le tele o isi mea totō.

O togafitiga atherosclerosis e sili ona lelei ona togafitia, ma ua faʻamamaina ipu i masini, faʻataʻitaʻiina e le toʻatele o tagata ma le tuufaatasiga o vaega taua o le atherosclerotic - lemoni ma le garlic. Ina ia saunia se paluga o le atherosclerosis, o le ae manaʻomia se ulu o le keke ma le lemoni. Fufulu meaʻai lelei (lemoni ma le mea e manaʻo ai) ma tuʻu i totonu o se koneteina tioata. Faʻafeu muamua le falala i luma ma le kuka ma le susu i se aofaiga o le afa lita.

Tuu le vailaʻau mo le atherosclerosis i se nofoaga pogisa e faʻamalosi mo aso e tolu. A maeʻa le taimi e manaʻomia, e mafai ona ave le paluga i luga o se manava gaogao i le lua sipuni. O le vasega e mafai ona toe fai, faamamaina o le faʻasalaga o faʻaaliga o le atherosclerosis ona o lenei auala e tupu i se foliga malu, i le taimi lava lea e toe faʻafoisia ai le tino atoa. E tele suʻega mo le sauniuniga o vailaau faʻapitoa mo le atherosclerosis, na o oe e tatau ona e filifili le mea sao. Le auala e taulimaina ai le atherosclerosis o se mea e le faalauaiteleina mo tagata uma, o le mea autu lava o lenei faiga faʻaleagaina e mafai ona faʻaaogaina.

Mafuaaga o Atherosclerosis

Cholesterol o se tuufaatasiga masani lea e taua tele mo le gaioiga o le tino. O se vaega o siama o le tino, e aofia i le gaosia o hormones ma puipui ai le neva fusi.

E lua ituaiga o cholesterol:

O le taumafaina o meaai maualuga i gaʻo tumu e mafai ona taʻitaʻi atu i le LDL cholesterol maualuga. O lenei cholesterol e sau mai le ate i sela e manaʻomia ai. Faatasi ai ma le tele o lona ulufale atu i totonu o siama, e mafai ai e le LDL ona faaputuputu i luga o puipui o mea taua i le ituaiga o teu (cholesterol plaques). O se taunuuga, i le aluga o le taimi, o le taʻaloga o le vaa e matua faʻamafaʻatasi pe mafai foi ona tapunia atoa, lea o le a taofia ai le toto.

O le mafuaaga o le atherosclerosis e mafai ona avea ma masani masani ma le faʻaaogaina o mea nei: kuki, keke, falaoa, meaʻai vave, puaʻa gaʻo, sausage, gaʻo gaosi, pata, kulimi ma isi oloa.

Le tele o faamalositino faifai pea, o le meaʻai ma le inuina o le tele o le ava malosi e mafai foi ona faateleina le LDL cholesterol i lou tino, lea o le a aafia ai lou ola maloloina ma mafua ai le tele o uiga le lelei ma le lamatia o le atherosclerosis.

O le ulaula e mafai ona faaleagaina ai puipui o maʻa, e mafua ai ona faʻapipiʻi papalate i luga o le nofoaga o le faaleagaina, i se taumafaiga e toe faʻafoʻi. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai lau faʻamau. O le ulaula tapaa foi e faʻaitiitia ai le gafatia o le toto e tuʻuina atu ai le okesene i lou tino, lea e faʻapupulaina ai le avanoa e maua ai le toto toto.

Tigā toto maualuga

Afai ei ai lou maualuga o le toto (maualuga maualuga), e mafai ona faʻaleagaina au sikuea e pei o le sikaleti sikaleti. O mamanu ua mamanuina ina ia pamu ai le toto i se tulaga mamafa. Afai e sili atu lenei mamafa, o le a faaleagaina le puipui o le au.

O le mafuaʻaga o le toto maualuga e mafai ona:

  • O le mamafa
  • Inuina le tele o le ava malosi
  • Manatua
  • Fuʻa
  • Le lava gaioiga faaletino.

O le maʻi suka

Afai o loʻo e le lelei le pulea o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le kulukose toto maualuga e mafai ona faʻaleagaina puipui o au fausaga.

O le mamafa po o le tele o meaʻai e le afaina ai le atherosclerosis ma le maʻi cardiovascular, ae mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga faapitoa, lea e mafua ai le tele o le lamatiaga o le atherosclerosis.

Ae maise lava, o le mamafa poʻo le mamafa o tagata:

  • O i ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe maualuga o le toto maualuga,
  • Latou te taumafai e maua le maualuga o le cholesterol maualuga ona o le tele o le taumafaina o mea taumafa e maualuga le gaʻo,
  • O loʻo iai i latou i se faʻafitauli maualuga e ono atiaʻe se ituaiga lona lua o le maʻisuka.

O le inuina o le tele o le ava malosi e mafai ona mafua ai le maualuga o le toto (maualuga maualuga) ma le toto maualuga o le cholesterol, lea e mafai ona oo atu ai i le atherosclerosis ma le maʻi cardiovascular.

Faailoga o le Atherosclerosis

O faʻafitauli o le atherosclerosis o se faʻaaliga o faʻamaʻi pipisi na mafua mai i le atherosclerosis lava ia.

O le atherosclerosis e masani lava e leai ni faʻamaoniga seia oʻo ina faʻatapulaʻa pe poloka le toto, e oʻo atu i le maʻi cardiovascular (CVD). O le ituaiga o maʻi cardiovascular ma ona aʻafiaga e faʻalagolago i le mea e tupu ai le faʻalavelave.

Faailoga o le atherosclerosis o faʻamaoniga eseese ia o faʻamaʻi na mafua mai i le atherosclerosis lava ia.

O tulaga faʻaleagaina e mafua mai i le atherosclerosis e aofia ai:

  • Vaʻaia o le faʻalogo ile vaʻa,
  • Angina pectoris,
  • Aneurysm
  • Loto o le fatu
  • Tigāina

Faʻafitauli faʻaleagaina ma o latou faʻamaoniga o loʻo faamatalaina i lalo.

Vaʻaia o le faʻalogo ile vaʻaia

O le faʻasolosolo o le faʻalogo o le faʻalogo (faʻafitauli vascular vascular) o se tulaga e tupu pe a faʻamalo le gaʻo o ou pito i tua (i le tele o tulaga, i vae).

O le faʻatelega masani o faʻamaʻi o le gaʻo o le gaʻo o le tiga o le vae (silasila i faʻamaʻi o le toto toto o le totoga). E masani lava i se tasi poʻo mea uma e lua, pusi, poʻo tamaʻi povi.

O le tiga atonu e tutusa ma tiga tiga ma se lagona o le vaivai i totonu o maso o vae atonu o iai. O le tiga e le o tumau, e tulaʻi mai ma o loʻo totoe. O le tiga e mafai ona sili atu ona malosi i taimi o le atuatuvale i luga o vae - pe a savali, sikuea, tamoe, aʻe i faasitepu, ma isi.

Matou te lisiina foʻi isi faʻamaoniga o faʻamaʻi o gaʻo lautele:

  • Vaivaiga po o le paʻu i vae,
  • Lapalaʻa e le faʻamalolo i luga o vae poʻo vae,
  • Faʻamatalaina o le paʻu i luga o vae,
  • Lafoaʻi o lauulu
  • Paʻuina o fao,
  • Erectile e le afaina (vaivai).

Angina pectoris

O le mafuaaga o le angina pectoris e le lava le toto i le fatu.

O le mea sili ona taatele o le angina pectoris o se lagona o le tiga poʻo le le toʻa i totonu o le pusa. Mo le tiga o le fatafata, o le lagona o le faʻavaivai ma le mamafa e mafai ona tupu, o le tiga e mafai ona le mautonu ma e masani ona mou atu i totonu o nai minute.

Paʻu e mafai ona salalau mai le pusa i le lima tauagavale, ua, auvae, ma le isi itu. E masani lava ona tupu lenei mea ona o se taimi o le gaioiga faaletino po o le faʻalagona lagona. I nisi tulaga, e ono tupu le tiga i le tau malulu pe a uma ona 'ai.

O nisi tagata ei ai le angina pectoris e mafai foi ona latou aʻafia i mea nei:

  • Umi le manava
  • Lagona e le mama
  • O le vaivai (lagona pea o le vaivai)
  • Tesea
  • Vomiting
  • Manatu.

Faailoga o le angina pectoris e taʻua i nisi taimi o osofaʻiga angina.

Afai o le atherosclerosis e faʻavaivaia ai puipui o toto toto, e mafai ona taʻitaʻia ai le gaosiga o le anesism (faʻasaga o le puipui o se ipu toto).

Afai o le anerysm ua matua tele, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le malepelepe o le toto, lea e mafai ona mafua ai le gasegase i totonu o le loto, lea e mafai ona mafua ai le oti poʻo gaʻo afaina.

Aneurysm e mafai ona atiina ae i soo se vaega o le tino, ae o ituaiga masani o anerysm e:

  • Aneurysm o vaʻaiga o le cerebral (cerebral aneurysm), faʻalauteleina i le faiʻai o le tagata,
  • O se vailaʻau faʻasolosolo e atiae i totonu o le aorta (o se toto lapopoʻa e feaveaia le toto mai le fatu e oʻo i le manava ma lalo).

Afai o le a vavae le anerysm, o le ae oʻo i se tiga faʻafuaseʻi ma matuia i le ogatotonu poʻo le itu o le manava. I tagata, o le tiga e mafai ona salalau solo i lalo (testicles).

Faailoga o le malepelepe o le anerysm o le faiʻai e masani ona amata i se maʻi faafuasei ma le tiga, lea e talitutusa ma le tiga o se malosi malosi i le ulu.

Afai e te masalomia le malepe o le anerysm, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave i se falemaʻi.

O se faailoga o le atherosclerosis ma o lona taunuuga o le siitia malie lea o pusa cholesterol i luga o vaa, lea e masani ona faaitiitia ai le toto toto. O le pusa e faia ai se tulaga mo le fausiaina o paʻu toto, lea e mafai mulimuli ane ona sau ma taofia le tafe o le toto. Afai e taofia e le toto toto le tafe o le toto i le fatu, o le a mafua ai ona i ai le fatu fatu (fatu fatu).

Faʻatasi ma se faʻalavelave fatu, o mea nei e tutupu:

  • Faʻanoanoa o le ogaumu - e masani lava ona maua i le ogatotonu o le fatafata ma mafua ai se lagona o le mamafa poʻo le faʻalavelave.
  • Paʻa i isi vaega o le tino.E mafai ona tuʻuina le tiga i le lima tauagavale (o nisi taimi i le lima taumatau), auvae, ua, tua ma le manava.
  • O se lagona le mautonu o le popole (e pei o se osofaiga faatiga).
  • Le manava galue.
  • Lagona e le mama.
  • Tesea
  • Faiva.
  • Vomiting
  • Umi le manava.

Afai e te aʻafia i se tasi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave i se falemaʻi.

E mafai foi e le toto ona poloka le toto i le faiʻai, lea e mafai ona mafua ai le paʻu.

O faʻamaoniga autu nei o le paʻu:

  • Faʻaaliga manino i foliga o se tagata. E mafai ona faʻasalalau se tagata i le tasi itu (gutu ma mata), atonu o le a le mafai ona ataata se tagata.
  • Faʻaaliga vaaia i lima. O le vaivai po o le paʻu i le lima po o lima uma, le mafai ona sii i luga le lima pe puipui lima uma e lua, ua taʻu mai ai le paʻu.
  • O se tagata e iai le paʻu e mafai ona paʻu.

Afai o oe poʻo lau pele e te vaʻai i nei faʻaʻailoga, saili fesoasoani faafomaʻi vave ma mafai ai ona e faʻaola se ola.

O faʻamaoniga o loʻo i luga o le stroke e aofia ai le 90% o mataupu uma.

E iai foʻi isi faʻailoga ma faʻamaoniga o le paʻu:

  • Tesea
  • Faʻamatalaga fesoʻotaiga (e faigata ona talanoa ma malamalama i mea o fai mai ai isi),
  • Faʻafitauli i le faʻamaopoopoina o gaioiga,
  • Faʻamaʻa e foloina
  • Tigā o le ulu
  • Numera poʻo vaivaiga e mafua ai le maʻi pipili i le tasi itu o le tino,
  • Le iloa le mafaufau (i mataupu ogaoga).

Polokalame Faafefe mai Ischemic (TIA) - o le toto toto i le faiʻai e tumau mo sina taimi, e mafua ai se microstroke.

O faʻamaoniga o le TIA e tutusa lava ma se masani masani, ae e mafai ona tumau mai le tele o minute i le tele o itula ae alu ese na o latou.

Ae ui i lea, e le tatau ona le amanaiaina le TIA, aua o lenei tulaga o se faailoga taua lea ei ai le faafitauli i le toto totoʻa i le faiʻai.

Afai e te lagona soʻo se faailoga o le atherosclerosis, lea o loʻo faʻaalia i faʻaaliga o tulaga faʻaleagaina o loʻo i luga, ina ia aloese ai i ni aʻafiaga ogaoga, e tatau ona e amata suia lou olaga ma amata togafitiga saʻo.

Atherosclerosis Treatment

Faʻatasi ai ma se faʻapuʻupuʻu tele o le lumena o le toto toto, o se gaioiga e pei o le angioplasty atonu e talafeagai.

Togafitiga o le atherosclerosis e aofia ai le suia o le olaga olaga, le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma togafitiga faafomaʻi, poʻo mataupu ogaoga, e oʻo lava i taotoga.

O sini o le togafitia o le atherosclerosis:

  • Faʻamālōlōina o faʻamaoniga o le maʻi,
  • Faʻasalaga o mafuaʻaga mafuaʻaga e mafua ai le alualu i luma o le faʻamaʻi,
  • Faʻaitiitia le aʻafiaga o paʻu toto
  • Faʻateleina poʻo le faʻasolosolo o vaa ua afaina,
  • Isi puipuiga o le atherosclerosis.

O a oloa e tatau ona ou teena?

I le taimi o le taumafataga, faʻaitiitia pe lafoai atoa meaʻai e aofia ai gaʻo tumu: gaʻo gaʻo, pailani, pata, margarine, susu ma meaʻai susu, sukalati, gaʻo, mea tao, falala falai, faʻala ma ituaiga eseese meaʻai vave. A uma ona e le ulaina meaʻai, meaʻai, kuka, sufasi aano o manu, mayonnaise, pastry poʻo palu pasi, musipolo ma kofe, ma faʻaitiitia ai le masima i le aso. Faatapulaaina pe taofia atoa le inu ava malosi.

O a meaai e tatau ona 'aina

O se vaega taua o se taumafataga maloloina e tatau ona avea ma mea taumafa e maualuga i filo solu. Latou te fesoasoani e puipuia le faʻafefe o le cholesterol lamatia e le gastrointestinal tract. O meaai nei e mafai ona faʻaumatia:

  • Palu Faatoaga: oima, karite, fala, araisa, millet.
  • Fua: apu, faʻi, oranges, pears ma paʻu.
  • Legumes: pi, lentils, peas, peʻa-eyed peas ma pi.
  • Meat: moa i totonu o le fale poʻo le pisuka, povi pia, vela ma le lapiti.
  • Iʻa: salmon, tuna, maketi, ma isi.

O le taumafa lelei i fualaau aina fou ma fualaau faisua e faʻaleleia ai le taua o mea taua taua (phytosterols) i lau taumafataga e faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol leaga i le tino. O iʻa lanu mumu ma le vaimatua o se punaoa sili lea o gaʻo omega-3 e puipuia ai le fatu mai pupuʻu toto, afaina, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le sasa. Taumafai ia i ai ni nai iʻa se lua i le vaiaso i luga o lau lisi.

Ia galue malosi

O le faʻaauau pea o le tino e mafai ona faʻaititia ai le tele o mea lamatia mo le atherosclerosis: o le maualuga o le cholesterol leaga, le maualuga o le toto maualuga ma le mamafa. O faamalositino e faʻaleleia ai le maualuga o le cholesterol lelei i le tino, lea e fesoasoani e puipuia le atherosclerosis. Faʻalositino i le taeao pei o le malosi e mafai ona e faia, tamoe i afiafi, savali atili, agai i luma ma faasolosolo malie lava ona amata faʻalelei lau soifua maloloina. O le mea moni, e faʻalagolago lava i le tulaga o le faʻamaloloina o le maʻi, o lea matou te fautuaina malosi ai oe e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fautuaga a le tagata aʻo leʻi amataina le gaioiga faʻaletino.

Tuu le ulaula

E faapefea ona togafitia le atherosclerosis pe a e ulaula? O le fofo aupito sili i lenei tulaga o le lafoai lea o lenei masaniga leaga, a leai o togafitiga o lenei maʻi o le a faʻalavelave ai. O le ulaula e afaina ai toto toto ma faateleina ai le viscosity o le toto, lea e tau atu i le le lelei o le lautele ma faateleina ai le lamatiaga o le fatu ma oso. O le lamatiaga o le atherosclerosis i totonu o tagata ulaula e sili atu le maualuga nai lo isi tagata. Afai e te le ulaula pe taofia le ulaula, aloese mai le ulaula tapaa (latalata i tagata e ulaula).

Mafuaaga o le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i le atherosclerosis

O le atinaʻe o le atherosclerosis e faʻalagolago i itu nei:

  • Mai le setete o le intima (puipui i totonu) o le membrane tua,
  • Mai se mafuaʻaga faʻavae,
  • Faʻaleagaina o le lipid metabolism i le tino o le tagata.

O le averesi o tausaga o tagata gasegase ua maua i le atherosclerosis e mai i le 40 tausaga i le 45 tausaga. O faailoga o le atinaʻe o le atherosclerosis i le lua tausaga talu ai ua amata ona faʻaalia i latou i le matua o le matutua.

Atherosclerosis na muaʻi maua i le 60-70 tausaga le matua.

O tamaloloa e mafatia i le atherosclerosis 4 i le 5 taimi e sili atu nai lo tamaitai, ma e le mananao alii tane e ave faʻamaʻi ma e le manatu o se panacea matuia.

O le tino o le tino e puipuia i hormones o feusuaiga mai le fatu ma gasegase vascular seia oo i le misa, ma tamaitai e sili atu ona gafa i le faia o ni puipuiga ma e sili atu ona popole i lo latou soifua maloloina.

I aso nei, o fomaʻi o loʻo faailoa mai ia tulaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerosis:

  • Faʻasologa o le natura faʻavae
  • Inactivity (ola le ola),
  • Faʻafitauli i le tino o le endocrine,
  • Faiga faʻavae i faiga faʻava-o-tino o le tino,
  • Meaʻai fualaʻau (o se tasi o mafuaʻaga ogaoga mo le atherosclerosis, aua e oo atu i le 20.0% o molīlūlūlūlaʻau e ulufale mai i le tino ma meaʻai),
  • Faigaluega i le gafatia o le gaioiga o le faʻalavelave faʻalavelave e faʻaleagaina le paleni o lipids i totonu o le tino.

O mafuaʻaga autu mo le atinaʻe o le atherosclerosis o:

  • Le maualuga o le toto maualuga,
  • Natura i Nicotine,
  • Alcoholism
  • Hypercholesterolemia ma hypertriglyceridemia,
  • Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka.

O le mafuaaga autu mo le atiaʻe o le atherosclerosis o le solia lea o metabolic process in the body. O le umi o le atinaʻe o togafitiga mai le 10 i le 15 tausaga.

O faʻamatalaga muamua o le maʻi atonu e aliali i le amataga o le atinaʻe, ae e leai se malosi ma o le tele o tagata gasegase e le faʻatasi i latou ma le atherosclerosis.

O le mafuaaga autu mo le atiaʻe o le atherosclerosis o le solia lea o metabolic process in the body. e aofia i le ↑

Faʻavasegaga

O le faagasologa o le lafoaia o pusa atheromatous i vaega muamua e le o iai ni faailoilo, ae o le faaleagaina o laumei e tupu foi i se taimi puupuu, o le tele o arteries autu e mafai ona aafia i le atherosclerosis, aemaise lava i nofoaga o latou sooga ma lala.

O nei mea atonu o ni faailoilo o maʻi eseese i le tino o le maʻi.

Atherosclerosis ua vavaeina e tusa ai ma le gaoioiga ole alualu i luma:

  • Alualu i luma o le Atherosclerosis - o se faagasologa lea e tupu ai le fausia o ni atherosclerotic fou, ma o faailoga o se foliga faigata o le maʻi. O le maualuga o le lamatia o le strobral stroke ma le faʻaleagaina o le myocardial. O le alualu i luma o le atherosclerosis o le itu sili ona matautia o le maʻi,
  • Tulaga faʻapitoa o le atherosclerosis - o le togafitiga o togafitiga e faʻagesegese, ma o le atherosclerotic plate e faʻagata ai le tuputupu ae. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e tumau pea e le suia, poʻo le mamafa o faʻamaʻi e amata ona faʻaitiitia. Faʻatasi ai ma ituaiga faʻamaʻi pipisi, o le aʻafiaga o faʻafitauli e laʻititi. Afai tatou te faʻaaogaina mea uma e faʻalavelave ai le atinaʻeina o togafitiga, ona le mafai lea ona alualu i luma lenei ituaiga o atherosclerosis mo se taimi uumi umi,
  • Faʻaauau le faʻaogaina o le atherosclerosis - o faʻailoga o le atinaʻeina o togafitiga e matua faʻaitiitia, o loʻo faʻaleleia le tulaga o le tagata, ma o loʻo maua ai foʻi le lelei atili o faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe.
Mo se taimi puupuu, e mafai ona aʻafia le tele o arteries autu e le atherosclerosis.e aofia i le ↑

Localization ma faʻailoga

E faʻatatau i le faʻatonuina o pepa atherosclerotic, o nei ituaiga o faʻamaʻi ua vaevaeina, lea o le ai ai foi o latou uiga iloga:

  • Faʻailogaina o mea e maua i le matelaina,
  • Atherosclerosis o vaega eseese o le aorta,
  • Atherosclerosis o laʻau o le faiʻai,
  • Faʻailoga o ipu o fatugaʻo,
  • Faʻailoga o le aoma ma le tino ma ona lala autu,
  • Faʻavaeina o le atherosclerosis o pito i lalo.

E le lava le toilalo o arteries uma ma arteries o le avefaʻi lautele o le tino atoa.

Faailoga e faailoa ai le atinaʻeina o togafitiga i se nofoaga patino:

  • Faʻalavelaveina o vaʻaia o le cerebral, lea e faʻavevela ai le faʻamaʻi o le ischemic ma le gasegase o le cerebral,
  • Faʻapipiʻi o paipa autu o le ua, lea e tuʻuina atu ai le toto i siama faiʻai, lea e oʻo atu ai i le stroke stroke,
  • Faʻataʻiina o le gaʻo, e mafua ai le siama o le fatu fatu ma lona fatu fatu,
  • O le thrombosis o arteries o fatuga ma masini e taitai atu ai i le le atoatoa ma le maeʻa atoa i le gaioiga o le tino ua faaleagaina,
  • O le faapipiiina o gaʻo autu o pito i lalo e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le vae ua afaina ma le gangrenisation o le vaevaega, sosoo ai ma le tosoina.

Le alualu i luma o le togafitiga o le atherosclerosis, ua faaalia i le le lava o le toto e ala i le afaina o le toto, o faailoga o le hypoxia o le okeni, lea e maua mai ai le toto i lenei auala, ua faaalia.

Afai na tupu le faʻalavelave i luga o le vaega o loʻo aʻafia ai le ogalaau, ona aʻafia ai lea o le okeni e le maua ai meaʻai talafeagai ma le okesene ma le toto e le toe aoga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

E le mafai ona fuafua lelei le taimi mo le alualu i luma o le atherosclerosis.

E masani lava o le atinaʻeina o lenei togafitiga mo le tele o tausaga, ma suiga i le atherosclerotic i vaʻa toto e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻalauiloa, ma i lalo o le aafiaga o se vaega, o le a amata le alualu i luma o le maʻi vave ma o foliga o lona foliga faigata e aliali mai i ni nai masina.

Ituaiga o Atherosclerosis

I isi tagata gasegase, o le atinaʻeina o togafitiga e faasolosolo malie malie ma e le o ni osofaʻi mataʻutia i le alualu i luma.

O le vasega o le atherosclerosis e faʻalagolago i uiga o metabolic processes i le tino o le tagata maʻi, faʻapena foi i luga o mea faʻaosooso e faʻavaveina ai le alualu i luma o le faʻaopoopoga o pepa atherosclerotic.

Vaʻaia o atinaʻe ma faailoga o le atherosclerosis

E tolu vaega o le atinaʻeina o togafitiga o le atherosclerosis.

O laʻasaga taʻitasi o le atinaʻe ei ai ona lava uiga, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o faʻafitauli:

  • Vaega 1 Atherosclerosis - O le laasaga muamua lea o le faʻaaloalo o le lipid spot i luga o le membrane tua. Mo le faaputuputuina o fualaʻau o le cholesterol, o loʻo i ai se nofoaga lafulemu lea o loʻo i ai le microcrack ma o le nofoaga e faia i luga o le vevela ona o le faʻaitiitia o le saoasaoa o le toto i lenei nofoaga. O le tele o taimi, o atherosclerotic plate e ola i nofoaga e tupu mai ai le faʻalavelave faʻapitoa ma mai i le toto e tasi, pe a faʻaitiitia le toto ma faʻagasolo i ni auala tele. O le tikeri muamua o le atinaʻeina o togafitiga o loʻo i ai se vaitau ese o le atinaʻe ma tupe maua e aunoa ma faʻamatalaga faʻalauiloa. O le atherosclerosis o vaʻa i le taimi muamua o le faʻavae papa, e mafai ona faʻamalolo atoa i taimi faʻamaʻi ma togafiti,
  • 2 tikeri o togafitiga. I lenei laasaga, ua faia ai se paʻu, lea e aofia ai mole mole lipoprotein. E le o se fausaga eleelea ma le suavai. E mafua ai le lamatiaga o le gaʻo, ona o lona faʻaaogaina, ma le cholesterol deposits ua faʻafefeteina i luga ole laititi ma le laʻitiiti, e mafua ai togafitiga ole thrombosis. I lenei laasaga o le atherosclerosis, o ona faailoga muamua e aliali mai ma faatasi ai ma le fesoasoani o togafitiga e mafai ai ona tatala faʻamau ma faʻamaonia le ala o le toto i luga o lima,
  • 3 tikeri o le atinae. I le taimi lea, atherosclerosis e amata ona alualu i luma, ma faaputuga o moleconi e pipii i le gaʻo, ma e mafai ona ola i totonu o le toto o le toto toto, ma mafua ai le hypoxia o tino i totonu. I lenei laasaga, o faʻaaliga o le hypoxia ua faʻaalia, lea e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli i le tulaga o le faʻatonuga ma le le atoatoa o le faʻatinoina o totoga afaina. E masani lava o faailoga o le atherosclerosis i le taimi mulimuli o le atiina ae o le gangrene i luga o vae, po o le angina cardiac.
Vaega Atherosclerosise aofia i le ↑

Faailoga o le atinaʻe o le atherosclerosis e tusa ai ma le faʻavasegaina o le papa

O faʻamaoniga ma faailo o le atherosclerosis e tatau ona mafaufauina i le localization o le papa, aua o faʻamaoniga o vaega eseese o le aorta e le mafai ona tutusa.

Lisi o faʻamaoniga i le nofoaga o atherosclerotic plate:

nofoaga faʻatulagainafaailoga o le faamai ma ona faailoga
fatu fatuFaailoga o le faʻavasegaina o le atherosclerotic plate i totonu o le fatu:
Paʻa i totonu o le pusa i le itu o le fatu. Paʻu o le tigā, poʻo le tao tao, e masani ona tuʻuina atu i le lima tauagavale, poʻo le tuʻufaʻatasiga faʻatasi,
· O le ulu malosi e taamilo,
O le malosi ma le ogaoga o le mānava. O le tagata gasegase e le lava le ea. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, o lona soifua maloloina ma le faʻavave o le mānava ua malosi,
Faʻalavelave mamafa, lea e mafai ona tupu ai le vomiting mai le tino.
aorita ma le pusaFaailoga o lenei localization:
· Faʻaalia i le faʻateleina o le faʻasologa o le toto,
· E iai leo i le pito i luga o le fatafata ma i se nofoaga i luga ae o le nofoaga o le aorta abdomina,
Faʻasalaga tulaga
· O le ulu malosi e taamilo,
Ua afaina le Ischemic
aorta abdominaFaailoga o le atherosclerosis i le initaneti:
Tumau tumau, poʻo le manava tuga,
Laʻau
O le le lava i le fua o meaʻai pe a uma ona 'ai,
· Faʻasalaga mamafa gau,
O le le lava i totonu o le tino, lea e oʻo lava i analgesics e le aveesea,
· O le maualuga ole maualuga o le toto ma le televave o le tuputupu ae o le toto maualuga,
Faʻasalaga o Renal.
ogalaau o pito pito i laloFaailoga o le faʻavasegaina o le paʻu i pito pito i lalo pito i lalo:
· Soreness i le taimi o le fegasoloʻiga (faailoilo o le faʻapipiʻi mai ole taimi), lea e mafua ai ona taofi ma malolo le tagata maʻi,
· Lelea ese mai le pulupulu i le taimi e le o iai,
· O le paʻu o le paʻu i luga o le vae,
Le mautonu o le fagu fagu,
Togafiti faʻataʻavale i luga o le paʻu, lea i le taimi o le alualu i luma o le faʻamaʻi e puʻeina ai se vaega tele o le paʻu o le tino maso,
Paʻu o le paʻu latalata i le faʻasolosolo,
Tuuga o le faga o pito i lalo,
· Gangrene o le vaega na aafia.
gaioiga o le cerebralFaailoga o le atinaʻe o le atherosclerosis i le faiʻai:
Tinisia, tutuli e mafai ona atiaʻe,
Vaʻaia o faʻamatalaga, faʻapitoa le tauaso,
· Faateleina le faasinoupu o le toto i fua maualuga,
Paʻu tiga i le ulu (cephalgia),
· O le ulu malosi e taamilo,
· Faʻanoanoa masani i le po ma le moe i le ao,
Faʻateleina le le mautonu ma le vaivai o le tino o le maʻi,
· Suiga patino ma le amio,
Le faʻaavanoa ma le faʻamalosi o le tagata maʻi,
· O le tagata maʻi e popole ma ita i ituaiga uma o mea taufaaleaga,
· O foliga o le loimata,
Faʻafitauli i le manava,
Manua o le mafaufau, ei ai se avanoa o le amnesia atoa,
O mea e faʻalavelave le tautala,
Faʻasalaga i le faʻaleleia o mafaufauga,
· Faʻaleagaina o le faʻamaopoopoina o feoaiga,
Loto le maluelue
Faʻafitauli i le avanoa ma i le taimi,
Setete o le atuatuvale
O le vaivai i totonu o le pusa ma le fatu,
Televave le manava
· Faʻaitiitia le gaioiga faaletino,
· Le lava le malosi e galue ai,
· Faʻaitiitia o tomai faʻapitoa,
· Le atinaʻeina o le vevela.
vailaʻau totoʻa· E i ai suiga i le auiliiliga o le urine,
· Faʻateleina le faʻasologa o le toto,
Soreness i le vanu o lumbar,
Paʻu i le pito i lalo,
Faʻalavelave mamafa, lea e mafua ai le vaeluaina o le vomit,
· Faʻalautele le maualuga i le 40.0 tikeri,
O le vevela ma le vevesi,
· O le paʻu o le soifua maloloina o maʻi.
Aoric Atherosclerosis e aofia i le ↑

Faailoga o le faigata atherosclerosis

Afai o le togafitiga o le atherosclerosis e maua i se foliga faigata, o le leaga le afaina o le maʻi e masani ona tupu e tusa lava pe maeʻa togafitiga faafomaʻi umi.

Faʻaiʻuga pe a uma togafitiga faʻapitoa e sili ona lamatia mo le tino, o le mea lea, e fautuaina ia sauniuni ma le faaeteete mo togafitiga faʻapitoa o maʻi.

E tatau ona faia se faʻamautinoaga atoatoa o le tino ma iloa ai faʻamaʻi faʻamaʻi.

faʻafitauli o le atherosclerosisaʻafiagafaataitaiga masani o faafitauli
vavalalata o le vaa ma lona fuafuaina· O le televave o le tuputupu aʻe o le neoplasm fibrous,cardiac myocardial ischemia
Atherosclerotic siama pipili
faʻasologa o le thrombus ma le pipiiina o le lumenia lumanaʻiLueina o le atherosclerotic plaque,Faʻaleagaina o le myocardial
· O le faʻamaʻaloga i totonu o le faʻamalo.Heart angina pectoris
Faʻaleagaina o le Cerebral (faʻasolosolo faʻamaʻi).
faʻataʻitaʻiga i le toto toto· O le gaioiga o le folo ma le toto i paʻu laiti.O le faʻamaʻi pipisi,
Faʻasalaga o Renal.
faʻaitiitia le malosi o le membrane malosiAtrophy o sela o musele maso o pa o le faʻasalaga.aoustic anerysm ma le ono mafai ona malepe.

O se faʻalavelave faigata o le atiaʻe o le atherosclerosis e mafai ona puipuia i le fesoasoani o togafitiga fualaau, faʻapea foʻi ma le fesoasoani o togafitiga puipuia.

Afai, i le taimi o le suʻesuʻega, ua iloa ai faʻamaʻi pipisi, e tatau ona togafitia, ona e mafai ona latou faʻaosofia le suiga o le atherosclerosis i se faiga faigata.

Atherosclerosis o vae e aofia i le ↑

O ai e togafitiga le atherosclerosis?

Togafitiga o le atherosclerosis e amata i se suʻega a se fomaʻi ma, e tusa ai ma faʻailoga o le localization o pepa atherosclerotic, o le tagata gasegase e tuʻuina atu i tagata tomai faʻapitoa:

  • E amata ona togafitia e le tagata maʻi fatu le faʻamaʻi ma faailoiloga o le atinaʻeina o le neoplasm atherosclerotic, lea e faʻapitoa mo laʻau o le fatu o le fatu, o le aorta ma ona lālā, ma vaʻa,
  • E amata e le neurologist togafitiga o lenei maʻi pe afai o faailoga i fafo e taua ai le atinaʻeina o pa i totonu o le au ma le faiʻai,
  • Tagata sā Nifololologist e auai i le togafitiga o le atherosclerosis, i le uluai faailoga o le faʻaleagaina o arteries o le okeni,
  • O se angiosurgeon e aofia ai i se faʻamaʻi o loʻo lisiina i vaega pito i lalo ole pito i lalo.
e aofia i le ↑

Taiala mo togafitiga o le atherosclerosis

Togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le atherosclerosis o se faiga faigata ma umi. E le mafai ona fofoina lenei maʻi i se auala e tasi.

Le togafitiga o le atherosclerosis e faʻaalia lelei:

  • Meaai taumafa
  • Gaoioiga faaletino ma le atuatuvale i le tino,
  • Tomai e le o togafitiga
  • Togafitiga ma togafitiga faa-tagata ma vailaau oona,
  • Fomaʻi togafitiga
  • Tausiga togafitiga faʻapitoa,
  • Faʻaauau pea ona puipuia i le puipuia, i le tulaga lua ma le lua pe a uma ona faʻalavelave ma aʻafiaga o togafitiga.

O mataupu faavae o togafitiga mo le atherosclerosis e faapenei:

  • O le faʻasaina tele o le faʻaaogaina o molelaʻau o le cholesterol ma meaai. Teʻena le 'aiina o meaʻai mai manu,
  • Faamalolosia o le metabolism ma le aveesea o molelaʻau o le cholesterol i fafo atu o le tino,
  • Le faʻaaogaina o le togafitiga o le homone i le togafitiga o fafine i le taimi o le misa,
  • Le aʻafiaga o vailaʻau i luga o faʻamaʻi pipisi poʻo vailaau vailaʻau i le tino o le maʻi.
Ituaiga o strokee aofia i le ↑

Meaai i le uluai faailoga o le atherosclerosis

Mo tagata ei ai faʻamaufaʻailoga o le atherosclerosis, o meaʻai e le tatau ona avea ma se mea le tumau, ae o vaega autū o taumafa lelei mo aso uma o totoe o lou olaga:

  • Teʻena le faʻaaogaina o meaʻai manu i le taumafataga. Aua e te 'aina ia ituaiga meaʻai - puaa, tamaʻi mamoe, kusi ma manu fasi,
  • E mafai ona e 'ai i sina vaega ole ituaiga o aano o manufasi - lapiti, moa, poo toso,
  • Aua le 'ai le povi, ulaula ma kuka kuka,
  • Faʻatau le aano o aano o manu ma iʻa, 'aua le' ai iʻa ma aano o manufasi,
  • Aua e te 'aina ni meaʻai ma gaʻo manogi (galu, vavao, scallops),
  • Aua nei 'ai ni kuka e kukaina e ala i le falai i totonu o se fagu i le suauu,
  • Aua nei 'ai le pata, ma' alo i mea gaʻo susu,
  • O le tino i totonu o le tino e tatau ona faʻaaogaina naʻo le ituaiga o suauu manogi,
  • A o le faalua i le vaiaso, ia 'ai i le gao po o le tao tao,
  • Taofi le ulaula ma taofi le ulaula,
  • Aua le 'ai le suka
  • Nai lo le kofe, inu vai tipi,
  • 'Ai fuamoa - e le silia le 2 i le vaiaso,
  • Taumafa fua e pei o se meaʻai, poo totonu o se fale autu,
  • E 'ai i ni vaega laiti, ae 6 taimi i le aso,
  • 60.0% o le aofaiga o meaai i aso taʻitasi e tatau ona avea ma fuālaʻau fou ma fua. Taumamafa i le tele o greens.
e aofia i le ↑

Tomaʻi togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis

auala sili ona osofaiafaiga e sili ona leaga
· O le auala ole pasi o le tuiina lea o le uaea afaina i se soifua maloloina, lea e mafai ai ona e fatuina se fagu fou e toe faʻafoʻi ai le toto,· O le faʻavevesi o se auala mo le faʻaofiina o se kesi e faʻaaoga ai le fusi o le femoral. Faʻaaogaina meafaigaluega faʻaonaponei, e faʻamamā e le fomaʻi le ipu o le atherosclerotic plate, poʻo le faʻaofiina o le paluni e faʻalautele ai le lumenia lumanaʻi.
· Faʻataʻitaʻiga o mea tau - o loʻo faʻaaogaina mea faʻaaogā faʻaonaponei, lea e mafai ai e oe ona sui atoa le vaega ua faaleagaina o le vaa, pe suia atoa le vaʻa ma se faʻalo.
Tomaʻi togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis e aofia i le ↑

Faʻaitiitia le popole

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai e masani lava ona osofaʻi le fatu i tagata ua faʻavauvau. Aemaise lava i le tulaga o le atherosclerosis, o se lagona malosi e pei o le ita e matautia. E tele taimi e faʻaaoga ai e tagata metotia mamafa e pei o le ava malosi, ulaula, ma le tagofia o meaʻai e fafaga ai le atuatuvale. O nei metotia e le gata ina le faʻaleleia ai le tulaga i le atherosclerosis, ae sili atu ona leaga. Faatasi ai ma le faʻalavelave faifai pea, e sili ona lelei le faʻaaogaina o auala masani ma lelei e aveesea ai le atuatuvale, lea e mafai ona e aʻoaʻoina e uiga iinei - Faʻafefea ona faatea ese le popolega - 10 auala sili ona lelei.

Puipuiga

Auala Puipuia:

  • Faʻaauau ona mataʻituina le igoa o le cholesterol ma puipuia ai le maualuga o luga o nei faʻamau - OH - luga aʻe o le 5.0 mmol / L, ma vaega ole LDL - e sili i le 3.0 mmol / L,
  • Aveese le vaisu o le nicotine,
  • Tuʻu ava malosi
  • Lava le mamafa i aso taitasi i le tino,
  • Faʻaauau pea le tau ma le mamafa ma faʻamaonia le mamafa,
  • Faʻatapulaʻa tulaga faigata ma faʻalavelave faʻalagona i luga o le tino ma le mafaufau,
  • Faʻaauau ona mataituina le fuainumera o le kulukose o le toto ma aumai le suka i le masani,
  • Taofi le faateleina o le toto maualuga maualuga atu nai lo le 140/90 mm. Hg. Art.,
  • Tumau pea i le nutritional cholesterol.
e aofia i le ↑

Faaaoga fualaau

Ina ia faʻagesegese le tuputupu aʻe o le palasipololala, e mafai e lau fomaʻi ona fautuaina vailaʻau faʻapitoa e faʻaititia ai au cholesterol leaga ma faʻaitiitia ai lou toto maualuga. E mafai foʻi ona faʻamalamalamaina fualaau faʻataʻitaʻiina o ana gaioiga e faʻamoemoe e puipuia ai le faʻavaeina o pupuni toto. Ina ia faʻamalieina le maʻi, matou te fautuaina oe e tausisi i togafitiga faʻapitoa na faatonuina e lau fomaʻi. Le faʻaitiitia o aʻafiaga i itu, e mafai ona e amata faʻaaoga togafitiga faʻapitoa i le faʻaopoopoga i togafitiga autu, aʻo mafai ona e faitau i lalo - Togafitiga o le atherosclerosis faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleaganuʻu.

Fomaʻi togafitiga ma taotoga

E faapefea ona togafitia le atherosclerosis pe afai o le maʻi ua i ai le taimi mulimuli ma e le togafitia togafitiga? I ia tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautua atu ia te oe ni auala ogaoga e togafitia ai le maʻi - o se faʻapitoa faʻapitoa poʻo se taotoga.

  • Faʻavevesi O lenei faiga e faʻaaogaina e tatala ai le vavalalata o mea faʻamaʻi. O le angioplasty e faʻaleleia ai le toto i le fatu ma faʻamaligi ai le tiga o le fata. O nisi taimi pe a uma le faʻataʻitaʻiga, e tuʻuina se lima manulele (pulumu) i le faga. E tatau lea mea ina ia mafai ai ona tatala le uaea.
  • Faʻasolosolo faʻamalosia o mea lilo e siakiina. O lenei faiga e aofia ai le faʻaaogaina o se uaea poʻo se vein o loʻo i totonu o le isi vaega o lou tino ina ia mafai ai ona aloese mai le gaʻo ulia e aafia ai. O lenei mea e faʻaleleia ai le toto, faʻamaluluina le tiga o le fata ma mafai ai ona puipuia se fatu oso.
  • Faʻasolosolo faʻauʻu o pito i lalo. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o pito pito i lalo, e mafai ona faʻatulagaina se gaioiga e faʻasolo ese ai le vae o le vae. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga se toto maloloina maloloina e faʻafeiloaʻi ai le toto, ma faʻaleleia ai le toto i le vae.
  • Carotid finarterectomy. O se taotoga lea e aveesea ai le suauu cholesterol mai puipui o le gaʻo i totonu o le ua. O lenei faiga e faʻafoʻi ai le toto i le faiʻai, lea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona paʻu.

O le togafitiga o le atherosclerosis e tatau ona matua taua ma afai na faailoa e fomai ni vaega o lenei faamaʻi ia te oe (tagai i le vaega o le atherosclerosis), amata ona togafitia le maʻi i le taimi nei, ona o lenei maʻi e mafua atu ai i tulaga lamatia o le ola e pei o le afaina o le myocardial ma sasa. Auala e togafitia ai le atherosclerosis ua uma ona e iloa. Faaaoga togafitiga togafitiga fautuaina e lau fomaʻi ma suia lou olaga faʻaaogaina auala o loʻo faʻamatalaina i lenei mea ma o le a lelei lou soifua maloloina.

Le mataupu faavae o le amataga ma le faʻaaliga o le maʻi

Atherosclerosis e salalau atu i puipui o laupega lapopoa ma le tele. E tupu lenei mea pe a faʻapupulaina le tele o cholesterol leaga. E aofia ai le lipoproteins maualalo ma maualalo le leaga lea e afaina ai le tino.

O mafuaʻaga o le atherosclerosis vascular e mafai ona ese, o le mea autu o le solia lea o le lipid process, o se taunuuga o le fesuiaiga o le methotomela. I le laasaga muamua, o siama masini e suia ma tupu.

O le cholesterol leaga e ala i le toto e ulufale atu i totonu o le vaa ma teuina i luga o ogalaau o le au. O lenei mea e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate. O lenei faagasologa ua taua o le atherosclerosis e le o le malosi.

  • A maeʻa ona faʻaputuina vaega o le cholesterol, o le a faateleina le lapisi, faʻafeiloaʻi i le lumenia o vaʻa ma mafua ai ona faʻaititia. O le atherosclerosis mausalī e masani ona oʻo atu ai i le vaeluaina poʻo le maeʻa atoa o laʻau.
  • I se taimi mulimuli ane, o foliga o cholesterol e aliali mai ma fuafua, lea e afua ai le fausia o ni paʻu toto. O lenei tulaga e taufaamatau ai i ni soliga matuia, e oo lava i le oti. O le mea lea, e taua le faʻamaonia vave o togafitiga ma maua ai atherosclerotic tuputupu aʻe.

E mafai ona aʻafia uma laupega tele ma le tele i soo se vaega o le tino. Ina ia puipuia oe lava, e tatau ona e iloa poʻo ai e sili ona mafai ona gafatia i le atherosclerosis.

O ai o loʻo lamatia

E iai mea e taʻua o hemodynamic mafuaʻaga o le atherosclerosis. Muamua lava, e aofia ai le maualuga o le maualuga.

Angiospasm mafua mai i faʻalavelave ogaoga, mafatiaga popole, ulaula faaumiumi e mafai ona faʻaosoina ai le maʻi. E le gata i lea, o nisi taimi e tupu ai le faamaʻi ona o faaletonu o le vasomotor e mafua mai i le vegetovascular dystonia, o le gasegase o le tino, gasegase o le vertebral hypoplasia, osteochondrosis, ma isi pathoces.

O le atinaʻeina o le metabolic form of atherosclerosis e mafua mai i nisi tulaga.

  1. Vaʻaia o le gasegase ua avea ma mafuaʻaga e faʻaleagaina ai gaʻo gaʻo. O ia ituaiga uiga e taʻitaʻi atu ai i le cholesterol diathesis ma le xanthomatosis.
  2. Faatasi ai ma le taumafaina tele o meaai gaʻo ma gaʻo, o loʻo tupu aʻe ai le meaʻai. O se taunuuga, o le maualuga o le cholesterol lamatia i le toto e tulai mai ma le faʻaititia o le lipids aoga.
  3. O se olaga e le masani ai e tele lava ina mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino ma le solia o le lipid metabolism.
  4. Faʻasologa o le maʻi o le maʻisuka i le tino o le maʻisuka, le mautonu o hormones o feusuaiga, gaselase, e aofia ai le mafuaʻaga o le atherosclerosis.
  5. E matua taua ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto pe afai o le ate ma fatuga e aafia i le maʻi o le nephrotic, le gasegase gaʻo, cholelithiasis ma isi maʻi.

E pei ona taʻua i luga, e sili atu ona faigofie le tamaititi i le faʻamaʻi. E tatau i tamaʻitaʻi ona faʻaeteete i le taimi o le maitaga ma suiga o mea faʻafefe.

O le matua matua e masani ona mafua ai le tele o faaletonu.

Ituaiga o Atherosclerosis

Faʻalagolago i le mea o loʻo maua ai le faʻamaʻi, atherosclerosis o vaʻa o le fatu (coronarosclerosis), aorta, vaʻa vaʻavaʻai, renal arteries, aorta abdomina ma ona lālā, o vaʻa pito i lalo e iloga.

Soo se ituaiga o le faamai e na o le pau lava le mea e lagona e ia lava pe a faasolosolo lelei ma alualu i luma ma faaitiitia le lumenia o toto toto i le lua pe sili atu taimi. I le taimi muamua, e ono le masalomia e le tagata maʻi le i ai o le maʻi, talu ai e masani lava ona toesea faailoga iloga.

O aʻafiaga e faʻalagolago i luga o nei laʻau na aʻafia ai. I le tulaga o le atherosclerosis o le aorta, e maua ai e le tagata le maualuga o le faʻamaʻi, lea e fesoʻotaʻi ma maʻi pipisi i le pito i luga ma le faiʻai. O le tagata gasegase e iai mea nei:

  • O le malosi o le tino e tulaʻi mai, aʻo faʻasolosolo diastolic e masani pe maualalo.
  • Tigā ulu e foliga mai ma faʻafefe.
  • E masani ona faʻavaivaia, e vaivai lima.
  • I le faaleagaina o le vaega o le manava, o le pulsation i le femoral ma popliteal arteries ua faʻavaivaia, o le galuega a nisi o totoga i totonu ua vaʻaia.

Afai e le o iloa le faamai i le taimi ma e le amataina togafitiga, e tatau ona atiina ae aisirisi.

Pe a faaleagaina le vaega maualuga o le vaa, e aliali mai le tiga o le pusi o le pusi, ma faasolosolo lemu ma mou atu. O le faʻatoʻilaloina o le vaalele e faʻatasi ma le faʻasalaga, faʻaletonu o le tino, faʻafefe o le larynx. Afai o le vaega lalo o le aorta o le atherosclerosis, o le tiga i tua ma le pusa o loʻo lagona.

Faʻamatalaga leaga, o le ogaoga o tiga e aliali mai i totonu ole pusa, o le maʻi e le lava le ea. O lenei tulaga e oti, o lea e taua ai le tuʻuina atu o togafitiga faafomai talafeagai i le taimi.

O le atherosclerosis o vaʻaia mesenteric i faʻamaoniga e talitutusa lava ma le maʻi o le peptic.

  1. O le manava o le tagata maʻi e tupu
  2. Peristalsis e toesea pe matua faʻavaivaia,
  3. I le taimi o le palpation o le pito i luga, o lagona tiga,
  4. O le paʻu o le manava e fai sina siʻosiʻomaga,
  5. Paʻu pe a uma ona 'ai e lagona foi.

Afai o vailaʻau e faʻamaonia ai le lomiina o meaai e le fesoasoani, ma o le Nitroglycerin e mafai ai ona e vave taofia le tiga, o le a iloa e le fomaʻi le atherosclerosis o le gaʻo. E tatau ona togafitia togafitiga i le taimi ina ia mafai ai ona aloese mai le tupuga o le thrombosis ma le gangrene.

A oʻo ina aʻafia le gaʻo, o le a maua le maualuga o le toto i le tagata. Afai e tupu mai le vavao, o le tiga e aliali mai i le pito i lalo ma le manava, ma iloa ai foi le faailoga o le dyspepsia.

O le amataina o le atherosclerosis o le pito i lalo e o faatasi ma le faʻamalamalamaina ole taimi, o foliga mai o le malulu vae, paresthesia. I le taimi o le suʻega, e mafai e le fomaʻi ona iloa se faʻavaivaia o le paʻu, paʻu paʻu, paʻu vevela ma vevela, paʻu o le gaʻo i luga o vae, mulivae po o tamatamailima. Faʻasolosolo, vevela, faʻalautele tele veins i luga o vae.

I le tulaga o le atinaʻe o le cerebral atherosclerosis, e aʻafia ai vaa vaʻaia, lea e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le tino. I lenei tulaga, o le tagata maʻi:

  • Ua faʻaitiitia le faʻaaogaina
  • Manatua ma le mafaufau popole
  • O le atamai e alu i lalo
  • O loʻo momoe le moe
  • Ua aliali mai le atuatuvale.

E masani lava ona faʻavevesi le ulu o le tagata i le ulu, o se suiga tele i le mafaufau e mafai ona tupu. O se faʻalavelave talitutusa e matua lamatia tele mo le atinaʻeina o se paʻu.

O le atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻatasi ma le tiga i le sternum, vaivaiga ma le vaivai. I le taimi o le faigata, e tupu le manava ma le lima tauagavale. I lenei tulaga, e lagona e se tagata le mataʻu i le oti, o le mafaufau e le mautonu pe ua leiloloa foi. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o le faaleagaina o le myocardial e masani lava ona atiina ae, lea e tumu i le oti.

Talu ai o le atherosclerosis masani o se faʻamaʻi pipisi, o vailaau faʻamaʻi ma faʻamaʻaloga e tele lava ina aafia. O lenei fomu ua taʻua o le multihecal atherosclerosis. O se faʻafitauli sili atu lea ona matautia, e manaʻomia ai le faʻafelagolagomaʻi i togafitiga.

O togafitiga faʻamaʻi e mafai ona faʻapipiʻiina ma togafitiga faʻapope, pe a maeʻa ona manaʻomia le toe faʻaleleia o le tino.

E faapefea ona alu le faʻamaʻi?

Atherosclerosis e matautia aua e le o iloa mo se taimi umi. Ole vaitaimi umi ole taimi e mafai ona umi se taimi ma e le o iai ni faailoga.

Le faʻamalamalamaina o suiga i le va o le toto i lenei taimi, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o loʻo faia i le fale suesue. O cholesterol maualuga ma triglycerides e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi.

I se taimi mulimuli ane, o le popole, vasomotor ma faʻafitauli o le tino e amata ona faʻaalia. A maeʻa le faʻamalositino, e mafai e se electrocardiogram ona resitala se soliga.

  1. I le taimi muamua muamua, o vaʻa toto e vavalalata, o le a avea ma mafuaʻaga o le le lelei o le tino o le tino ma o latou suiga i le tino.
  2. I le taimi o le lona lua o le thrombonecrotic stage, ua iloa ai le telecase poʻo le itiiti o le necrosis, lea e masani ona oʻo atu ai i le thrombosis.
  3. Ua maua e le fomaʻi se vaega lona tolu o le fibrous pe sclerotic pe'ā fai i le ate, fatugaʻo ma isi totoga o totonu.

Faʻalagolago i le maualuga o le atinaʻe, o le atherosclerosis e mafai ona i ai sona tulaga alualu i luma, alualu i luma poʻo le faʻamalosia.

Tuua Lau Faamatalaga