Soifua Maloloina Soifua maloloina

  • Mo lou soifua maloloina!
  • >
  • Uiga o Portal
  • >
  • Meaʻai
  • >
  • Lelei lelei

I totonu o le Iunaite Setete, e silia ma le 25 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka, ma o lenei faamai e afaina ai le soifua maloloina lautele. O le maʻisuka faʻavaveina le faagasologa o le matua, e aafia ai fatugaʻo, fatu cardiovascular, mata ma tino o le neura ma faateleina ai le lamatiaga o le kanesa.

Ua faaalia i suʻesuʻega o le aʻafia o le suka maʻisuka Tusa 2 i tamaiti ma tupulaga talavou ua faateleina. O le mea lelei, o le sini o togafitiga o le faʻamaonia le maualuga o le hemoglobin glycated.

O faigata ogaoga ma le maliu vave e fesootaʻi ma le faʻamaʻi e mafai ona puipuia. O le mafuaʻaga autu o le faʻaopoopoga tutusa o le lapisi ma le maʻisuka o se taumafa e le lava meaʻai. O oloa sili ona leaga o le maʻisuka o mea ia e faʻapupulaina ai le suka toto, faʻaitiitia le lagona o le insulin ma faateleina ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2.

Vitio o le Maʻisuka

Sili Sugar Products

O le maʻisuka e mafua mai i le maualuga o le kulukose o le toto, o lea o meaʻai e mafua ai le malosi tele o le kulukose toto e tatau ona alofia. Muamua lava, o nei meaai mama, e pei o suauu sugary, e leai ni fiva e faʻagesegese ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le toto. O fualaau suamalie ma suamalie suamalie ma meaʻai suamalie ei ai foi aafiaga faapena. O lenei meaʻai e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypoglycemia ma le tui o le insulin, ma mafua ai le faʻavaeina o oloa mulimuli o le faʻaleleia o le glycosylation i le tino. Latou te suia le gaioiga o le polotini masini, poloka le vaʻa toto, faʻateleina le faagasologa o le matua ma fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

Faʻatauina o meaʻai o le cereal

O vailaʻau faʻamalosi ua faʻamamaina, e pei o le araisa paʻepaʻe ma le falaoa paʻepaʻe, e itiiti ifo le fiva nai lo fatu e leʻi faʻamaina, o lea latou te faateleina le kulukose o le toto. I se suʻesuʻega e ono tausaga lea e 65,000 fafine na faʻaaogaina le tele o mea taumafa ma gaʻo ua faʻamamaina, sa maua ai e 2.5 le maualuga o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 2 pe a faatusatusa i tamaitai na faʻaumatia sina vaega itiiti o nei mea. gaʻo. O se suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻatino e fa o le faʻamaisa paʻepaʻe mo lenei faʻamaʻi na maua ai o le faisaina i aso taitasi o le rice paepae na faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e 11%. I le faaopoopo atu i le aʻafiaga o le maualuga o le kulūkose, o loʻo faʻapipiʻiina ai le gaosiga o oloa gaosi e fesoasoani i le faʻateleina o le matua ma le atinaʻeina o faʻafitauli.

O keke vaimato, fusi falai, masi ma isi meaʻai suamalie falai e le gata o meaai maualuga-calorie, ae aofia ai foi le tele o calories gaogao i le tino o le pata. E le gata i lea, e pei o isi meaʻai faʻamaina, o meaʻai falai e aofia ai le faʻaleleia o oloa gaosi.

O le maʻisuka faʻavavevaveina le atinaʻe o le maʻi cardiovascular. O le tele o tagata mamaʻi, e sili atu ma le 80%, e mate mai i le maʻi cardiovascular, o lea o soʻo se meaʻai e faʻateleina ai le lamatiaga o ia faʻamaʻi o le a sili ona afaina i tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o le gaʻo o se mea e ono aʻafia ai mea taumafa mo le faʻamaʻi o le fatu, e tusa lava pe itiiti le tele o le gaʻo gaʻo e mafai ona faʻateleina ai lou lamatiaga.

I le faaopoopo atu i le aʻafiaga o le faʻateleina o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le cardiovascular system, saturated ma trans fats e faʻaitiitia ai le lagona i le insulin, lea e oʻo atu ai i maualuga maualuga o le kulukose ma le inisalini, ma le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Lanu mumu ma togafitia manu

O le tele o le maʻisuka ua oʻo mai i le faaiuga pe afai o le suka ma le faamamaina o fatu e faʻaleleia le kulūkose toto ma triglycerides, e tatau ona aloese mai ia i latou ma faʻateleina le tele o palatini o manu ina ia tumau ai kulūkose masani. Ae ui i lea, o le tele o suʻesuʻega ua faʻamaonia ai o le tele o aano o manufasi e faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O se suʻesuʻega e 12 suʻesuʻega e 12 suʻesuʻega na faʻamauina ai le tele o aano o aano o manufasi na faʻateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 e 17%, o le taumafaina o le tele o aano mumu na faateleina ai le lamatiaga i le 21%, ma le gaosia o aano o manu - e 41%.

Faʻaaogaina 5 po o le sili atu fuamoa i le vaiaso e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma faʻamaʻi fatu, o fuamoa o se mataupu feteenaʻi. Ae ui i lea, mo tagata e maua i le maʻisuka, o faʻamatalaga manino - o faʻamaumauga e faʻamaonia ai le tele o aʻafiaga. O suʻesuʻega tele e ono suʻesuʻeina ua faʻaalia ai o le maʻisuka oe e sili atu ma le tasi le fuamoa i le aso e faʻaluaina le lamatiaga o le maʻi cardiovascular poo le oti, pe a faʻatusatusa atu i tagata mamaʻi e le itiiti ifo ma le tasi le fuamoa i le vaiaso. O le isi suʻesuʻega na faʻaalia e faapea afai e tasi pe sili atu foʻi fuamoa e faʻaaogaina i le aso, o le aʻafiaga o le maliu mai le maʻi fatu cardiovascular e faʻaateleina le faatele.

Afai e te manaʻo e aloese mai le maʻisuka ma faʻaʻumiʻumi lou ola, faʻaesea nei oloa mai le taumafataga ma suia i latou i mea e sili ona lelei.

O le a le maʻisuka

O le maʻi suka e faʻaalia i le le lava o le inisalini, o se hormone faapitoa lea e faʻafoʻi ai le metabolism o le carbohydrate. O le le lava o le puleaina o le inisalini e mafua ai ona paʻu i le maualuga o le suka - hypoglycemia. O le malosi o le hypoglycemia e aveesea ai le faiʻai ma isi tino o se punavai o le malosi - eseese faailoga faʻaleaga, e oʻo atu i le atinaʻe o coma.

Inisalini o se tagata galue malosi e le gata i le metabolism o le carbohydrate. O lenei hormone e aafia tuusao i le metabolism o gaʻo ma pulu. E i ai sona aʻafiaga, o lona uiga e taua tele lona i ai mo le faʻapipiʻiina o faʻalatini porotini o musele, paʻu, fusi o gaʻo i totonu. O le mea lea, o le le lava o le inisalini e taʻitaʻia e le gata i le faateleina o le suka, ae o le faʻalavelaveina foi o le galuega o toetoe lava o totoga uma ma tino o le tino.

Le faavae o le maʻisuka

Mo tagata maʻi uma e maua i le maʻisuka, e le gata ina faʻamaonia e le fomaʻi fualaau e maualuga le maualuga o le suka, ae o loʻo faʻamatalaina auʻiliʻiliga e uiga i foliga o se ituaiga olaga e mautinoa ai le manuia o togafitiga ma fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave matuia. E masani lava i le ofisa o le endocrinologist, e maua e le tagata maʻi se polosiua ma se auiliiliga auiliili o meaʻai, o le masani ona tagofia vailaʻau, ma fautuaga mo le tino gaioiga faaletino.

Faiga sili ona fiafia i ai o endocrinologists: "O le maʻi suka e le o se faamaʻi, ae o se ala e ola ai." I le taimi muamua, o se iloiloga mataʻutia o mea uma e 'ai ma inu i faʻatasi ai ma se faʻatupulaia o le tino faaletino e foliga mai e faigata tele i le tele o gasegase, ae o le tele o taimi latou te faʻaaogaina lenei manaoga ma toetoe lava a le lagona le taofiofia ma le maua ai le fiafia o le olaga.

O tulafono autu mo se maʻi na maua i le maʻisuka:

asiasi atu i taimi uma i se tagata suʻesuʻe mulimuli ma mulimuli i ana faatonuga (faʻaaogaina o se glucometer, faitauina o "meaʻai falaoa", ma isi),

ae le o le faimalaga o se taumafataga i lalo o soo se mea,

e leai se mea na maua ma pe fia le tele: o le numera o kalori ma gaʻo i totonu o auaunaga taʻitasi e tatau ona amanaʻiaina ina ia faʻamaonia ai le puleaina o le inisalini,

siaki le mamafa

inu le itiiti ifo i le 1,5 lita o le suavai i le aso (o se fua o le vai ua tuuina atu mo se tagata e maualuga le maualuga ma le mamafa),

faatapulaa le faaaogaina o masima,

ava malosi - faasaina pe matuia tapulaa,

faamalositino masani faamalosi fautuaina,

faʻaitiitia pea le maualuga o le vevela i faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, afaina o le tino, ma isi mea) ma mafaufau i ai pe a fuafua le fua o le insulin (mo le ituaiga o maʻi suka),

feutagai ma se endocrinologist aʻo fuafuaina le maitaga, aʻo lei faia se malaga umi ma isi tulaga tulaga ese,

logoina o latou aiga e uiga i foliga o le faamai ma autu o le fesoasoani muamua, ina ia latou maua le sili atu ona leaga, e mafai ona latou fesoasoani.

Maʻisuka Meaʻai

I le maʻisuka, e tatau ona faapaleni lelei le vaega o mea taumafa ma vaevaega - a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso. Fautuaga:

supa i luga o se susu vaivai (o mea teuteu malosi e solia),

aano o manu ma iʻa - ituaiga e tele-gaʻo,

cereals: oatmeal, millet, karite, buckwheat, rice. Manka e sili le faʻaesea

pasese pasi,

tapulaa tapulaa, sili ona suamalie ma le paranesi,

fualaau faisua: kapisi fautuaina, salati, greens, radishes, zucchini, cucumbers, ma se tapulaa - pateta, kāloti ma beets,

fuamoa: e oo atu i le 2 fasi i le aso,

fualaau 'aina ma fualaʻau faʻatasi ma le faʻasaina o meaola suamalie, faʻi, strawberries, vine ua solia,

oloa gaosi susu: oloa gaosi susu, kusi, susu susu atoa ua fautuaina - ua tapulaa pe ua vavaeese atoa,

gaʻo: faʻatapulaaina o meaola manu, faʻaaogaina faʻaogaina o le suauʻu manogi,

mea inu: sua fou, vaivai kofe ma lauti.

I le ituaiga II o le maʻisuka, o mea inu gaʻo ua faʻamaonia i lalo o le:

lisi o meaʻai faʻatau anapogi,

keke ma keke.

O maʻi e iai le maʻisuka o le maʻisuka e masani lava ona faʻatagaina oloa o loʻo i luga, i lalo o le faʻatonutonuga ma le faʻaopoopoina o le inisalini. Ole fua ole inisalini e fuafua e le tagata maʻi ile faavae ole sugar i le vaega.

Gaoioiga faaletino

O le faifai pea ma le mamafa o le gaioiga faaletino a se tagata maʻi ile maʻisuka e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi. O le mea moni o le gaioiga faaletino e fesoʻotaʻi ma le faʻatupulaʻia o le kulukose i totoga. O se tino maloloina e mafai ona faigofie ona totogi mo le hypoglycemia (o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto), ae i le tulaga o le maʻisuka, e ono le tupu lenei mea - e manaʻomia e le tino le fesoasoani i le fesuiaiga o insulin poʻo le puleaina o suka.

O gaioiga faaletino i le maʻisuka e tatau ona faʻavae i luga o ni taʻiala patino.

E leai se taʻavale - e le gata i le fale taʻalo taʻalo ma le malae taalo, ae faʻapea foi pe a galue i le fale ma totonu o le togalaau.

Fautuaina gaoioiga: savali, taʻavale, malosi i se vaega faapitoa, tenisi, aau, volipolo, soka, siva.

I lalo o le faasaina: le mamafa o le mamafa ma taʻavale tele.

Mataʻituina le maualuga o le suka i luma ma le maeʻa aʻoaʻoga (mo maʻi ma le maʻisuka ituaiga I). O le a taʻu atu e le fomaʻi ia te oe le maualuga o le sugar sugar mo le gaioiga faaletino: e masani lava e le tatau ona sili atu le 10-11 mmol / l lenei faailoga ma e le tatau ona laʻititi i le 6 mmol / l.

O le amataga o le aʻoga e faasolosolo malie: o le aoaoga muamua o le 10-15 minute, o le lona lua o le 20, ma isi. E tatau ona faʻaauau le masani o le fatu ma maso i galuega sili atu.

E le mafai ona e aʻoaʻoina i luga o se manava gaogao - e lamatia lenei mea i le atinaʻe o le hypoglycemia ma le coma.

I le taimi o vasega, e tatau ona e gauai atu i lou soifua manuia: diuvi, o se lagona o le laumatai e tatau ona avea ma se faailoga e taofi le aʻoga ma fua le maualuga o le suka.

Ia i ai i taimi uma se fasi suka poʻo se lole faʻatasi ma oe: o le a latou fesoasoani e vave faʻaitiitia se pa'ū mataʻutia i le suka o le toto.

Mo se tagata gasegase e iai le maʻisuka o loʻu maʻisuka - o le faʻamalosia o le faʻaleleia o le inisalini aʻo leʻi faia le tino. Manatua o le gaioiga faaletino e le gata o toleniga i le faletaalo, ae o loʻo i ai foi feusuaiga, taumafai e puʻeina le pasi pasi, togavao ma faʻamalo.

O le tino i le maʻisuka e taua tele mo ni mafuaaga. Muamua, e fesoasoani i le foia o le faafitauli o le mamafa o le mamafa, lona lua, e puipuia ai le atinaʻe ma le alualu i luma o faafitauli mai le loto ma toto toto, ma lona tolu, e faateleina ai le lagona o le tino i le inisalini, e faaitiitia ai le tui o le inisalini po o le suka.

Smoking ma le ava malosi

O le ulaula o se tasi lea o mausa le talafeagai o le maʻisuka. O le ulaula e atili ai ona aʻafia le maʻi cardiovascular, lea ua maualuga tele i lenei faʻamaʻi. Aua e te fefe o le taofia o le ulaula tapaa o le a taitai atu ai le maua o le tele o mea: o le lamatia o le ulaula e tele taimi e sili atu nai lo le ono lamatia mai le maualalo o le tupe mama, lea e mafai, ona o le lelei, e mafai ona totogiina.

E tusa ai ma le ava malosi, soʻo se endocrinologist o le a fautuaina se tagata maʻi i le maʻisuka e tuʻuina atu le ava malosi pe faʻamalosia tele le taimi ma aemaise lava le fualaau o le ava malosi. O le a le mafuaʻaga o lenei mea?

O le ava malosi e maualalo le suka o le toto.

O ava ava malosi e faʻaleagaina ai le tulaga o le fatu ma toto toto.

E tusa lava pe i ai se tulaga o le soona inu, atonu e le lagona e se tagata ni faailoilo o le hypoglycemia, o le faia lea o se mea sese i le fuafuaina o le fualaau o le inisalini, poo le le amanaiaina o le manaomia mo le fetuunaiga o fualaau.

Galue i le maʻisuka

Mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ei ai tapu pe a talosaga mo se galuega. O le tagata gasegase e tatau ona amanaia e le tatau ona fesoʻotaʻi lana galuega ma se lamatiaga i le ola (o ia lava ma isi tagata), suiga o le po, le le mafaia ona tausisi i le faigamalo o le 'ai ma le faʻaaogaina o le inisalini. Soo se mamafa mamafa mamafa o mea e faʻalavelaveina ai: ogaoga o le mafaufau, faʻafesoʻotaʻi ma toxins, leaga microclimate (fale vevela, mea eleelea maualuga, ma isi), galue malosi.

Ae afai oe mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma tausia se olaga soifua maloloina, o le maʻisuka e le afaina ai oe ma o le a le taofia oe mai le taitaia o se olaga ola tumu i fiafiaga ma mea e maua.

O le tusiga na saunia e le fomaʻi Kartashova Ekaterina Vladimirovna

Cheeseburger ma le maʻisuka: o fea oi ai le fesoʻotaʻiga?

I Rusia, e sili atu ma le 9 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, ma o lenei maʻi ua matauina laitiiti. I aso nei, o se faʻamaʻiga ua faia i tamaiti mai le 12 tausaga! Na tonu ia i matou e liliu atu i suʻesuʻega, toe manatuaina le afaina o meaai vave.

Ua faʻamaonia e suʻesuʻega o le 'aiina o meaʻai gaʻo e suia ai le ate, e faʻaitiitia ai le lagona i le inisalini, o le hormone lea e puleaina ai le suka o le toto.

E mafai e se tasi o le pusa e tasi ona toe faʻapaʻoto lau metabolism ma faʻalauteleina ai lou lamatiaga o le maʻisuka.

O le mea moni, o se tagata lelei lelei faaletino e le mafai ona popole, e leai se mea e sau mai se cheeseburger, o le a maua e le tino se auala e toe faʻaleleia ai. Ae aua e te faafefeteina oe lava. Sa faapea mai saienitisi o le taumafaina i taimi uma o le tele o meaʻai o le gaʻo e sili atu ona ono afaina ai.

O le suʻesuʻega e aofia ai le toʻa 14 tagata soifua maloloina mai le 20 i le 40 tausaga. O le afa na tuʻuina atu i ai le vai manino e inu ai, o le isi afa o se vaiinu o le pamu palu.

O le pusa palu o le pama na i ai le aofaiga tutusa o le gaʻo mamafa e valu fasi keke petaroni pisa po o le 110 gram cheeseburger ma se vaega tele o falai.

O se taunuuga, na manino mai o le taumafaina o le pama pama e mafua ai ona vave faateleina i le faaputuputu o le gaʻo ma le faaitiitia o le lagona i le inisalini, o se vevela taua lea e puleaina ai le maualuga o le toto.

Na faʻapupulaina ai foi ma faʻamalosi - o gaʻo e afaina ai fatu - suia ai le ate ma faʻatautaia ai le gaioiga o gaioiga e fesootai ma le gase o le ate (steatosis).

O le maualuga o le kulukose (o le peptide hormone e siitia ai le suka toto ona o le malepe o le ate o le ate, o le tui o le inisalini) ua faateleina foi.

O le tali lava lea e tasi na maua mai i suesuega faʻapena i maso.

Na tusia e Polofesa Michael Roden o le Falemai o le Maʻisuka i Düsseldorf, Siamani, e faapea: "O le faaaogaina o le palu pama i lenei suesuega e talitutusa lava ma le taumafaina o meaʻai e maua i gaʻo (e pei o cheeseburger ma se vaega tele o falai).

Na faaopoopo e le saienitisi: "O se taumafataga e tasi e aofia ai le tele o gaʻo tumu oona o le a lava lea e mafua ai le tumau o le inisalini ma se gasegase o le ate.E foliga mai ia i tatou o le tino o le tino, o tagata soifua maloloina e mafai ona lava le totogi mo le tele o le taumafa o gaʻo gaʻo, ae peitai, o le faʻaalia pea ma le umi o le faʻalauiloaina o ia mea i le ate e iu lava ina oʻo atu ai i le faʻasolosolo faifai pea i le inisalini ma le non-alcoholic steatosis (gaʻo susu lea e tupu i le tele o tagata le fiafia). "

O le suʻesuʻega na maua ai e le paʻu o le pama le lagona o le inisalini e 25% i le tino atoa, e 15% i le ate ma e 34% i le tino. O le maualuga o triglycerides i le ate e ala i le 35%, ma o le masini e gaosia ai le kulukose mai mea e le o le carbohydrate e avea ma 70% sili atu ona malosi.

Na e fiafia i ai? Fetufaai ma au uo!

Mafuaaga o Burgerophobia

E tele mafuaʻaga e i ai i luga o le lisi o meaʻai e 'ai uma ai tagata ae fiafia e taofi le leoa. O se tagata masani o le na te faʻatonuina se avega o se tagata gaʻo Amerika e le mafai ona taofia lona manaʻo i lona manava ma e le iloa po o a meaai lelei. O le aufaasālalau o loʻo faʻamalosia mai ia i tatou se manatu e taʻu manino mai ia i tatou e masani ona 'aina na o meaʻai e gaʻo. O fea e sau ai tagata lautele? Aiseā ua lamatia ai i luga o televise tutotonu meaola a le au faomea? Aisea e tatau ai i le au faipule ona talanoa e uiga i lenei mea? O le mea moni, e tele mafuaaga.

Ma o le mafuaaga muamua o le fesoʻotaʻi tele o fesoʻotaʻiga tele, e le mafai ona faʻafetaia lo latou alualu i luma ma tausia le lelei oa latou oloa i le taimi e tasi. E te manatu o meaai i McDonald's sa avea pea ma palasitiki? Leai. O meaai leaga e le mafai ona avea ma ala i le Olympus tau tamaoaiga, ae o le faalauteleina o le gaosiga e masani ona sili atu ona lamatia i le oloa mulimuli. O le tele o pene i le pulega o loo taumafai e teu se tupe, latou te faafaigaluegaina tagata toalaiti, ae sili atu tagata faigaluega taugofie, latou te faatauina oloa taugofie, ma, mafaufau i le numera, faasaoina miliona miliona tala.

Uunaia ma tupe

Ae o le mataupu e le gata i le lelei. O le mataupu o loo i ai pea i le mana ma le faatosinaga. Afai matou te ave la matou paneta atoa, o le ae iloa ai o le maketi meaai vave, e ui lava i lona eseesega, e matua le pulea. E lima i le ono kamupani tetele e umia uma le alamanuia e le faai. O le mea lava e tasi e tupu i totonu o le pia ma le kamupani musika. Faʻasalaga o tamaʻitaʻi e mafai ona gafatia e gaosia se oloa le aoga. Ae e tusa lava pe latou te faia se mea lelei, o le ae mafaufau pea ei ai se mea e le mama iinei.

O le mafuaʻaga e faigofie ma manino - ei ai o latou tauva o loʻo mananaʻo e faʻasoa se vaega o le maketi ia i latou lava. E mafai ona avea ma isi faʻalapotopotoga ma ofisa sooupu a le malo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻalapotopotoga e faʻatau atu le malosi o faʻamalosi pe o loʻo auai i se meaʻai maloloina, e aoga le mafaufau lelei i le au faomea. O se kamupani e faʻamalosia i mea tau taaloga e aoga foi. O lenei "galuega lelei" e aoga foi mo faʻalapotopotoga eseese o le tino, lea, o loʻu lelei, ma manaʻo foi e faia tupe. Ae e leai se tasi o nei tagata faʻamalosi e iloa moni le mea o loo i ai se mea e teu ai, ma pe aisea e mafai ai ona 'aina.

O le a se mea e sili ona lelei

Lelei, o le ae malilie faatasi ma matou o faʻamatalaga uma e uiga i manufeʻai na mafua ai ou mafaufauga leaga e sese ma e le faʻamaoniaina. Ae faʻapefea la ona iloa se mea lelei mai se mea leaga? E faʻapefea ona iloa se mea moni mai se foliga leaga? O iinei e tatau ona e faʻaeteete, ae e tatau ona e amata i mea taua.

Afai tatou te talanoa e uiga i le talafaasolopito, ona leai lea o se tasi e iloa tonu le taimi na aliali mai ai le hamburger. E tele naua manatu, ae sili ona taatele o loʻo faʻapea mai o le fua mo lenei mea faʻalelei na faʻaalia mai i tagata mai Siamani na malaga mai Hamburg i Amerika. Atonu e te iloa e uiga ia oe lava. Ae na amata ona latou atinaʻeina se autu fou i le 1921, ina ua faʻaalia le kamupani White Castle i Kansas, o tagata hamburgers sa faapitoa. Sa maofa tagata i le tau na faatau atu ai manu feʻai - o le tau na teuina i le 5 sene mo le 25 tausaga, seia oo i le 1946. Na amata ona amataina e le kamupanī anapogi i se taimi mulimuli ane, i le taimi na ulufale atu ai McDonald i le maketi. Ua i ai i le taimi nei, o le American biochemist and physiologist Jesse F. McClendon na ia suʻesuʻeina aafiaga leaga o se hamburger i le tino o le tagata. Na foliga mai e leai se aʻafiaga ogaoga - e mafai e se tagata ona 'ai lelei nisi hamburgers e aunoa ma ni aʻafiaga. O lenei faʻamatalaga faasaienisi faʻamaonia, lea e ui i lea, e le vavaeeseina ai le manatu o le fua.

E le o le fai atu lea, pe a fatuina se fagaga, e tatau ona taʻitaʻia e nisi o tulafono - e le oi ai. O le faʻasalalauga e mafai ona na o le tele o mea e gaosia, ae e le o maua i ni manufeʻai tulaga ese, ae o iina o le a e maua ai se tagata matua i le filifiliga o oloa ma tali lelei mai malo. O pisinisi laiti e tatau ona taulaʻi atu ma le faʻaeteete ma le lelei o latou tagata asiasi, faʻapea foʻi ma le tulaga ese - o le mafuaʻaga lea o faʻafouga fou uma i meaola e tutupu i le lalolagi o sosolo tusitala, nofoaga e le fefefe ai tagata e faʻataʻitaʻi. O matou fiafiaga i le True Burgers!

Ae o nei uiga uma faaletagata e uiga ia latou tagata faatau e le amataina mai le maasiasi - o loo i ai se faiga e mafai ona fesoasoani i le fuafuaina o se mea lelei. O lenei faiga e mafai ona faʻaaogaina mo le kukaina o meaʻai a aiga ma ia filifili ai se faleaiga lelei, lea e te totogiina e le gata e faʻatumu ai lou manava, ae ia 'ai foi ma le lelei ma maloloina.

O le mea lea e tatau ona lelei le avega:

a) Meaʻai! E tatau ona tele atu aano o manu i totonu nai lo mea uma lava.

e) Lelei! Ua lava ia i matou meaola paʻu ma le leai ni agaga e le mafai ona 'ai. Matou te mananao i se mea e mafai ona faamalieina ai le fiaʻai tele.

c) E le tatau ona avea le paluga ma totonugalemu o le mafaufau ma e le tatau ona mafiafia! O le falaoa o le mea oona mo i tatou o loʻo galulue i le falemaʻi. I se vaʻa lelei, o le lola o se naʻo se fesoʻotaʻiga, e le o se mea, ona e tatau ona e galue malosi i totonu o le fale, vaitaele poʻo luga o se uila.

d) Sauces! E mautinoa lava e le tatau ona faʻatau. Manatua e uiga i le ketchup ma le mayonnaise mai Auchan. O tuʻufaʻatasiga sili, lea e maua ai se mea manaia, e na o le fale e sau ai meaai e kuka lelei ile umukuka.

d) Fiafia! Muamua lava, tatou te 'ai se mea e fiafia ai, ma e le na o le lava. Afai e te manao e faʻatumu lou manava, e mafai ona e faia i le araisa ma le moa kuka.

Tuua Lau Faamatalaga