O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o kulimi kulimi mo le faʻaleagaina o le pancreatic

O le kulimi suamalie o se mea gaosia mai susu e maua mai i le faʻamalosiina o le vaega sili ona gaʻo o le susu - kulimi. E toetoe o laulau uma. E mafai ona faʻaaogaina i se faiga faigofie, teuteuina o salakeke, faia o le kulimi mo meaʻai, sau sau pe faaopoopo i ipu mo se suiga. O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o kirimi kiripia o nisi o faʻamaʻi o le mea e gaosi ai meaʻai, e aofia ai le paʻu. I le amataina o faailoga o le pancreatitis - mumu o le pancreas - togafitiga e amata i se meaai. O le kulimi suamalie mo pancreatitis e faʻatapulaʻa muamua.

Le tuufaatasiga o le oloa ma ona faamanuiaga i faʻamaʻi o le pancreas

I le laasaga o le matua, o le kulimi kulimi e tele se sugarsu o loʻo i totonu o le kulimi. O lenei gau lea e faigofie ai ona eli.

O vaega totoe o loʻo faʻaolaina:

  • vitamini faʻalavelave - A, B, C, D, E, PP, H,
  • tuufaatasiga o protein ma gaʻo,
  • meaola ma gaʻo
  • susu suka.

O le kulimi suamalie ei ai le tele o mea aoga:

  • Faʻatupulaia le pulefaʻatasia o le talo.
  • O le i ai o le siama o susu susu i totonu o le kulimi kulimi e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le microflora masani.
  • E faʻamalosia ai le tino ma le calcium.
  • Faʻamaʻosaʻo faiga faʻavae i le tino atoa.

O aʻafiaga e aofia ai le maualuga o le kalori ma le gaʻo gaʻo o kulimi kulimi, lea e matautia mo pancreatitis.

E mafai ona 'ai le kulimi kulimi mo pancreatic pancreatitis

E ui lava i mea lelei, aua e te aafia i le tele o le faaaogaina o kulimi kulimi, aemaise lava i le masalomia o le pancreatitis. E mafai ona afaina le oloa, talu ai o le tele o le gaʻo o le gaʻo e sili atu le mamafa i le pancreas.

Faʻatasi ai ma togafitiga o le faʻaogaina o meaʻai, o fomaʻi e fautuaina le taumafa o le kulimi kulimi i se tapulaa faʻatapulaʻa ma e naʻo le itiiti o le gaʻo mea e maua. Pe e mafai ona e 'ai i le kulimi kulimi ma le pancreatitis pe a le leai, e faalagolago i le vaitaimi o le maʻi.

I totonu o le vaega laititi

I le taimi o le tino pancreatitis, o le tagata maʻi ua faʻaalia se meaai malosi. I se tulaga ogaoga, e le tatau ona e 'ai pe inu foi mo sina taimi. O le faʻaaogaina o kirimi kirimili mo pancreatitis i le vaitaimi o le faʻasalaga e matua le mafai lava. O le oloa i ni vaega laiti po o se pepa ua maeʻa e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga e manaʻomia ai se togafitiga umi.

Faʻatinoina o vailaʻau ma uiga lelei

O le kulimi suamalie e maua mai i le fufuluina o le kulimi e faʻaaogaina ai le susu susu. I le tulaga o le gaʻo gaʻo, e le o le gaʻo (10%), o le gaʻo (15 - 25%) ma le gaʻo (30% pe sili atu). O le kulimi suamalie e aofia ai:

  • vitamini ─ A, B, C, D, E, H,
  • elemene o elemene ─ Ca, P, Mg, K, Fe,
  • digestible proteins, carbohydrates,
  • meaola ma gaʻo
  • susu suka.

O sea ituaiga o mea e sili ona talafeagai mo le faʻamautuina o faiga faʻavavelaʻau e le gata o le pancreas, ae o le tino atoa foi.

Mea aoga o le kulimi kirimigi

  1. O le oloa e aofia ai le lactic acid, lea e faʻaleleia ai le manava.

O le le lelei o le oloa e aofia ai le maualuga o le gaʻo ma le kalori, o lona uiga e leai se kirimoli oona i le tele o meaʻai.

O maʻi ma pancreatitis e tatau ona manatuaina se isi vaega o lenei oloa. O le tuufaatasiga o kirimi kiripulu e aofia ai le filifili ole ─ vitamin B4. I totonu o le tino, ua liua i le acetylcholine ─ o se vailaʻau kemisi, o se neurotransmitter. O lona aʻafiaga o le aʻafiaga o aʻafiaga. O le gaioiga o le acetylcholine e oʻo atu ai i le faʻateleina o le pulepulega o le pancreas, faʻateleina le gasegase o le manava ma le inumaga, lea e le taliaina i le pancreatitis. Ma, e ui i le mea moni o lenei mea e le maluelue, ma e leai se aafiaga umi, e sili atu le 'ai o le kulimi kulimi i se tapulaa faʻapulaʻa.

Suauu manogi i totonu o le pancreatiti ma le gaʻo

Mo le togafitiga o pancreatitis ina ia manuia, ma le lamatiaga o faʻafitauli e faʻaitiitia, faʻatasi ai ma se faʻaoga tele o le mumū, faʻapea foi i taimi o le faʻavavevaveina o le faagasologa masani, o le kulimi oona e solia.

O le kulimi suamalie ma pancreatitis i le taimi masani e faatagaina mo le faʻaaogaina, ae faʻapitoa i nisi tulaga:

  • faʻaauau pea le faʻamagaloga,
  • leai ni faitioga mai i le mea oona: tiga pe a uma ona 'ai, inu,

  • leai o steatorrhea (gaʻo i feces),
  • auiliiliga o iloiloga i totonu o tapulaa masani.

O le kulimi suamalie e mafai ona faʻafefiloi i totonu o le taumafataga pe a uma le faʻatagaga a le fomaʻi poʻo le tagata fai meaʻai. O se mataupu taua - e amata ona faʻaaoga le oloa e te manaʻomia i ni vaega laiti, faʻatautaia ma faʻapipiʻi soʻo se gaioiga o le tino i le taumafa o ia meaʻai. Afai o le maʻi o le tagata maʻi e le faʻateteleina, e mafai ona faateleina le kulimi kirimoli.

E i ai le kirimi kiripulu e pei o se oloa tutoatasi, mo se faataitaiga, e pei o se meaai i le aoauli, ma le pancreatitis e le mafai.

Talu ai o le meaai pancreatitis e le lava i le tulaga o le tofo, o le kulimi suamalie e maualalo le gaʻo o se oloa lelei ina ia faʻalauteleina le tofo o meaai. Ua saunia sau sau mai le faʻaopoopoga o laulaau fou mo aano o manufasi ma ipu pito i luga. O lenei oloa susu e lelei tele e pei o se laei mo salakeke fualaʻau. Mai le kirimoli oona, e saunia ai se kulimi taumafa mo fualaau, paluga, faaopoopo i ipu muamua.

Auala e filifili ai se oloa lelei

Faʻatasi ai ma togafitiga faʻamaʻi, o le lelei ma le natura o oloa e oʻo mai i luma. E faʻalagolago i le tulaga o le mamanu maʻi ma lona faagasologa o le toe faʻaleleia.

A oʻo mai le faʻatau kirimulimi, e tatau ona mafaufauina mea nei:

  1. Tausaga o le faʻatinoga o oloa. O le kulimi kulimi faanatura e talafeagai mo le faʻaaogaina i totonu o le lua vaiaso mai le aso o le gaosiga. O le mea lea, pe a filifilia, e tatau ona e gauai atu i le aso o le gaosiga. Afai o le ola papa o se masina pe sili atu, o lona uiga ua faʻaaoga e le kamupanī ni togafitiga maualuga, e aʻafia ai le siama siama. O sea oloa e le aoga, e leai ni meaʻai i totonu.
  2. O aso nei o loʻo maua ai le kulimi kulimi i pusa eseese: polyethylene, tioata, palasitika. O le afifiina lava ia e le afaina ai le tulaga lelei lava ia.
  3. E tatau ona e suesue ma le totoʻa i le faailogaina. O le tuufaatasiga o kulimi kirimami masani e aofia ai le kulimi ma le kulimi masani. Afai o le tuufaatasiga e aofia ai gaʻo fualaʻau, suauu, mea faʻaopopo ma faʻamautu, e le o se kirimi kirimigi, ae o se kulimi kirimulu.

I le pancreatitis, e mafai ona 'ai na o le kulimi kirimasi masani, ae le o mea e sui ai, lea e mafai ona tuʻuina ese, mo se faʻataʻitaʻiga, kulimi mumu po o kirimi kirī.

Suauu manogi mo le endocrine pancreatic maʻi

O le kulimi suamalie e leai sona aʻafiaga i le maʻisuka, ae i ni vaega laiti e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka.

O le areto falaoa (XE) o le oloa e latalata i se mea maualalo. XE ─ vaega masani mo le faʻatusatusaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo o loʻo i totonu o meaʻai. 1XE = 10 kalama o meaʻai gaʻo, pe a ma le 20 - 25 kalama o falaoa, e faʻatatau i le ituaiga. 100 g o le kulimi suamalie i lalo o le 1 XE.

O le faʻamatalaga faʻamaonia (o se faailoga o le aʻafiaga o le oloa i luga o le toto suka) e maualalo tele ─ 56. Ae pe a faʻatusatusa i isi oloa susu, e maualuga tele.

I soʻo se tulaga, aua nei faʻaleagaina le oloa, e pei o le kirimalie oona i le tele o mea e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga, vave faʻalavelave le tulaga lautele o se tagata. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e 'ai se oloa ma maualalo ifo le pasene o le gaʻo. Fat "kulimi mumu" e matua le mafai.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le lamatiaga o le faʻaaogaina o kulimi kulimi o loʻo taoto i totonu o lona kalori, lea e taua mo le gaʻo ma le endocrine. O tagata e maua i le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka e mafai ona 'ai le kulimi kulimi 1-2 taimi i le vaiaso. I le maʻisuka ituaiga lona lua, e mafai ona faʻaaogaina i isi aso uma mo le 1-2 tbsp. l i le aso.

Faʻaaogaina o le kulimi kulimi mo pancreatitis, e taua le mataʻituina o le tulaga o le tino ma le masini vai. Afai e lagona le lotovaivai pe a uma ona ave, o le a leʻa ma le le mautonu e aliali mai i le eria o loʻo faʻateleina, ona lelei lea e teʻena. E mafai ona e suia le oloa i le kefir, yogurt susu-milk milk, cheese low-calorie cheese.

E uiga i le auala e filifili ai le kulimi kirimalie saʻo, o le ae aʻoaʻo mai le vitio o loʻo i lalo:

I totonu o le pancreatitis ma le faʻateleina o taimi masani

E mafai ona 'ai le kulimi kulimi mo pancreatic pancreatitis, pe afai o le maʻi e tele ma i le laasaga o le vevela? Faatasi ai ma le tele o le atinaʻeina poʻo le faʻateleina o le pancreatitis, o le tagata maʻi e faʻaalia se meaai malosi e togafitia ai le maʻi. I nisi o tulaga faigata, o le matelaina o taumafa ua fautuaina mo se vaitaimi faapitoa, o lea e le mafai ona i ai se tautalaga e uiga i le faʻaaogaina o le oloa. O le faʻaaogaina o le a oʻo atu ai i le malosi malosi i luga o le pancreas, faʻalavelave matautia mo le tino.

O le lisi o mafuaaga e mafua ai ona faʻaaogaina le kulimi kulimi mo pancreatitis i le vaitau tele.

  1. O le i ai o le lactose, mo le gaogao e manaomia ai le lactase enzyme. Pe a mumu le gland, o le gaosiga o lenei enzyme e sui, o loʻo i ai se soliga o le digestibility o le oloa, colic, bloating, ma le ogaumu ua faʻalavelaveina.
  2. Cholesterol Saturation.
  3. O le i ai o se voluma tele o meaola, lea e mafua ai le ita o le parenchyma o le gland, pancreatitis e sili atu ona mamafa.

O aso muamua e 3 ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tagata maʻi e fiaai ma mafai ona na o le inu vai inu e aunoa ma le kesi, o le pulupa lapisi.

I le 5 aso, o le taumafataga e aofia ai:

  • mama mama, cereals,
  • puddings, masini fualaau faisua.

O ipu uma e fautuaina ina ia faʻaaogaina i aofaiga le taua, mataʻituina le tulaga o le tino.

E faʻapipiʻi se meaʻai susu i meaʻai pe afai o le faʻaaliga o le maʻi e malu pe ua maeʻa atoa. E mafai ona maua le taumafa i vaega laiti o le kefir. E faʻasaina le faʻaaogaina o le oloa i le tino o le pancreatitis, aua o loʻo i ai le tele o elemene, proteins, fat, carbohydrates e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le gaoioiga o le enzyme o le tino, ma faʻateleina ai le soifua manuia o le tagata maʻi.

E sili atu le aua neʻi faʻalavelave, ae ia fefaʻatalanoaʻi i se fomaʻi.

E tatau ona maitauina, i le tulaga o le faʻalavelave ma le gasegase o le pancreatitis, o le faʻaaogaina o kirimi kiripulu i lalo o le faʻasaina malosi e aofia ai foi le i ai o isi mea gaosi susu e le talafeagai mo le faʻaaogaina.

I le gasegase o le faʻamaʻi, e faʻasaina le aofia ai i le taumafataga:

E sili atu le muamua ona aveese nei oloa mai le laulau i luma o pancreatitis nai lo le faia o togafitiga ogaoga mo se taimi umi.

O le mea taua i lenei vaitau o le faʻamautuina lea o le gaioiga o le okeni ma faʻasalalau le faʻaogaina.

A oʻo i le vaitaimi o faʻamaumauga o le faʻamalologa faifaipea, mo 2-3 masina e leai se toe faʻafouina o pancreatitis ma ona uiga iloga, kulimi kirimoli ma pancreatitis e tatau ona aofia i le taumafataga ma le faʻaeteete, i ni tootoo laiti ma faʻaopopo i meaai autu.

I le pancreatitis e le masani ai

E mafai ona gaosia le kulimi i le pancreatitis, lea ei ai se aʻoga masani? O faʻaaliga iloga, pe a tuʻuina mai e le fomai le faatagaga e faʻaaoga ai le oloa i le faʻamaoni, o le leai o se faʻaletonu, o le taimi masani ma le faagasologa o togafitiga e le suia.
A maeʻa le faʻatagaga e suʻe kirimigi, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i meaai, o le vaega muamua e 1 le sipuni i le aso. E tatau ona e taofi lau filifiliga i luga o se mea maualalo-gaʻo, e oʻo i le 20%.

Afai ei ai ni paga laiti ma isi suiga i le galuega a le tino, ma o suʻega e faʻaalia ai se suiga, o lenei mea ua manatu o se tulaga tuusaʻo mo le mulimulitaia o se laulau taumafa lelei.

Aemaise lava e tatau ona e taulai atu i le tulaga o le maʻi.

  1. O le i ai o le manava manava mo se taimi umi, e le o vaeluaina meaai.
  2. Faʻailoga faatasi ma isi faʻamaoniga, tusa lava pe sili atu le tulaga lautele. O nei faailoga e taʻu mai ai le le atoatoa o le tino ma le pancreas e taulima ai gaʻo oi ai.

A oʻo i le taimi o le pancreatitis o loʻo faʻagasolo pea, o le kulimi kulimi o loʻo faʻaaoga, e aofia ai mo ipu eseese.

Faʻaaogaina o kirimi oona, e mafai ona fai:

  • puddings
  • siaki
  • faʻaaoga pe a kuka le suauu kulimi-kulimi kulimi mo meaʻai manu,
  • laei ofu ma fualaʻau fualaʻau.

O aso uma o loʻo i ai se mea susu susu e leʻo fautuaina, ua faia se malologa.

E sili le lelei ona 'ai i le afa muamua o le aso. Talu ai ona o le manaia, o le faʻaaogaina i le afiafi o le a taʻitaʻia ai se avega mama mamafa ma mafua ai le le toʻa, tiga ma le tumu o le manava.

E mafai ona maua le suauu kulimi suamalie, ae ona o le iai o le tele o cholesterol, e mafai ona faʻatasi ma pateta, aano o manu, iʻa.
E taua tele le faʻatau o mea masani. Afai e te faʻaaoga kulimi kirimigi fale, ona sili atu lea i le 20% gaʻo.

Sause Recipes

I le tulaga o se faʻamaʻi, pancreatitis, kulimi oona e mafai ona faʻaaogaina e saunia ai sau sauʻai mo aano o manu ma iʻa. E manaʻomia le 125 kalama o kirimi kirimoli e aumai i se faʻala. I totonu o se isi atigipusa, faʻafefiloi le 125 kalama o oloa malulu ma le 25 kalama o falaoamata, lea e muaʻi faʻamago i totonu ole ogaumu. Ona matou faʻafefiloi ai lea o le kulimi kulimi ma le falaoamata ma le kulimi mumu vevela, toe aumai i se toe vevela ma faamama.

Curd Pudding

E faʻamamafana le ogaumu i le 180 tikeri. 350 g o le kesi e leai se gaʻo e maua ai le gaʻo, e maua ai se masini malu. Vavae ese ni salu mai fua e 4 ma faʻalavelave i le kusi falaoa. E faʻamamā fuālaʻau i totonu o le pusaaisa.

Ma, 80 kalama o kirimi kirimoli ua faaopoopo i le masini, o se sipuni sipuni o le maso ma le semolina. Ona faʻafefiloi uma ai lea o mea lelei ma se mea e gaosia. E lelei le palatini e fasi ai, faʻaopoopo lemu ia i latou 100 kalama o suka. Fofo faʻapipiʻi faʻapipiʻiina i le paʻu ma le faʻalavelave.
O le lapisi o loʻo faʻapipiʻi i totonu o le fomu, faʻapipiʻi i le pepa. E taofi le pudding mo le afa itula. Ona aveese lea o le pepa, ma taofi le ipu mo le 20 minute.

Mea e Fesootai ai

Meaʻai mo le pancreatitis e eseese, e aofia ai i le lisi mea e tutusa ai oloa:

A e ave se kulimi mumu, mataʻituina lou soifua manuia, ma le faʻaogaina o meaʻai. Afai o le faʻaaoga e mafua ai le manava pe o isi faʻailoga e manaʻomia ai se togafitiga uumi, o le a aveesea le oloa seia maeʻa atoa le toe faʻaleleia.

I le taimi o le faamagaloga

I le taimi o le faʻavaivaia o faʻamaoniga masani o gaioiga masani i le pancreas, e mafai ona e alu atu i tala atu o tapulaa ma e itiiti lava lou popole.

O le faʻaofiina o kulimi mumu i le taumafataga mo le pancreatitis ua faʻatagaina ua tuʻuina atu:

  • faʻaauauina le faʻamalologa faʻalautele,
  • leai se faʻamaoniga faʻapitoa o pancreatitis (tiga o le manava, manava manava),
  • leai ni faailoga o le steatorrhea (gaʻo i feces),
  • suʻesuʻega i falemaʻi i totonu o faʻatapulaʻa masani.

I le noatia ma le fai fuafua i tulaga o loʻo i luga, ua faatagaina le kulimi kulimi e faʻaaogaina i le faʻatulagaina. E le mafai ona e 'ai e sili atu ma le 1 sipuni le aso. Ae peitaʻi, afai e iai ni faʻafitauli laiti i totonu o le tino i le taimi o le faʻaaogaina o le susu gaʻo, e oʻo lava i se fualaau itiiti, e tatau ona vave aveeseina mai le lisi. Faailoga e faʻalogo i:

  • O faʻalavelave faʻalavelave i luga o se faʻavalava vavalalata ma se faʻafefiloi o gaʻo e leʻi faʻaaogaina.
  • O le faʻamaʻiina o faʻamaʻi pipisi (faʻaleagaina, vomiting) ma lagona tiga e faʻaalia ai se faʻafitauli i le pancreas ona o le tele o gaʻo i meaʻai.

O le toe foi mai o nei faailoga e mafai ona taʻu mai ai se faʻavavega o pancreatitis.

E faʻapefea ona filifili kulimi kirimoli

Ma le pancreatitis, e le gata o le tulaga o le tino mamai, ae o le tino atoa i lona aotelega atoa e faalagolago i le oloa ua filifilia. A faʻatau mai le kirimi kirimigi, e fautuaina e faʻalogo i mea nei:

  • Faʻatinoina. O se oloa lelei e ola ai siama e teuina mo le silia ma le 14 aso mai le aso o le gaosiga. O se olaga umi umi e faailoa ai o le meafaitino na maua i le togafitiga o vevela.
  • Le gaʻo gaʻo o le gaʻo susu. O le kulimi suamalie ma le pito sili ona maualalo o le gaʻo i le tuufaatasiga e sili mo tagata e maua i le pancreatitis.
  • Faʻavae. O le i ai o sui e faʻaititia ai le lelei o le oloa. O le kirimoli manaia faalenatura e tatau ona aofia ai naʻo le kulimi ma le gaʻo.

O a mea e mafai ona suia

O le kulimi suamalie i le taumafa o tagata gasegase i le pancreatitis e aofia ai ma le faʻaeteete tele. O fomaʻi faʻatagaina o ia e 'ai, e le faʻatatau i le aoga, ae i luga o manaoga o le tagata maʻi. Afai e mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma lenei oloa, e leai se mea e tatau ona aofia ai i le taumafataga. Ina ia faʻatumu le tino ma mea e manaʻomia ma le calcium, e mafai ona suia le kulimi kirimigi i le yogurt Eleni, kefir kefe, sina siʻi gaʻo. E leai ni faʻataʻitaʻiga o ni gaugau fale ma ni aganuʻu amata e lelei e pei o teuteu salati.

Saladia fualaʻau taumafa

I le taumafanafana, i le lotolotoi o le tele o fualaau faisua ma fua, ou te manao e faia le tele o fualaau masani. O le faia o se salati o ia ituaiga mea e le faigata. Mo le salati o le a e manaʻomia ai kukama fou, fuamoa ua kuka, letusi, pasisa, aniani ma dill. Tipi kukama i ni mama laiti ma faʻafefiloi ma fuamoa fuamoa. Faʻaopopo greens. Vaʻaia le meaʻai ma le kirimigi 15% gaʻo.

Kapalati soup

I le paluga lona lua, na maua i le taimi o kuka, faaopoopo le kāpeti paepae oti. A maeʻa le afa itula, faʻapipiʻi fualaau faisua (pateta, kāloti) ma aniani, tunu seia uma ona kuka.

A o tautua, e teuteuina le ipu ile greens, kirimoli ma fasi fasi meaʻai aano.

O le faʻaaoga lelei o lenei oloa o le a mafai ai e oe ona faʻalauteleina le masani masani, tuʻuina atu faʻamalolosi i le tofo o uiga o ipu ua saunia i aso taitasi i le taimi e tasi, e aunoa ma le mamafa o le pancreas ma le le fefefe neʻi mafai ona toe faʻafoʻi.

E mafai ona e faia mo le le lava o le calcium e faʻaaoga ai ipu mai isi mea susu.

Kefir apple pie

O le tele o apu o le a tosoina ma tipi i ni fasi keke. Mo le faavae o le charlotte, 250 ml o kefir ua sasaina i fuamoa e lua. E tasi le ipu o le semolina ma le falaoamata e faaopoopo i le paluga. Na faʻafefiloi uma seia oʻo i se vaega tutusa.

E tuʻuina i luga pito o le pani le uʻu ma sasaa i le paluga i luga. Pipi i le ogaumu mo le 40 minute.

Mo le mauaina o syrnic o mea taumafa e ave le 0.5 kilokalama o le siʻi gaʻo susu, faʻafefiloi ma se ipu falaoamata, 2 tbsp. suka ma fuamoa. O palemole e faia mai le paluga o le paluga ma salalau i luga o se ipu e ufiufi i le paʻu. Auina i le ogaumu mo le 35 minute.

I le pancreatitis, soʻo se ipu fou e tatau ona faʻaofiina ma le lapataiga. E oʻo lava i le keke sili ona taumafa e mafai ona faʻateleina le ala o le maʻi. Ia mautinoa ia faʻalogo pe faʻapefea ona gaʻo lou tino i ipu ma le kulimi kirimoni.

Paʻu kulimi i le tino pancreatitis ma i le vaega o le vevela

O le kulimi suamalie o le ituaiga sili ona lauiloa o mea inu susu-susu, lea o loʻo maua i le toetoe lava o tagata nonofo uma o lo tatou atunuu i luga o le laulau. O isi suauu kulimi kirimiti ma gravy ua saunia mai ai, ua faaopoopoina i salati ma suamalie, ae o tagata gasegase e tatau ona iloa pe faapefea o le kulimi kirimati ma pancreatic pancreatitis e aafia i le mumū matuia e afaina ai lenei totoga.

Ona o le mea moni e faapea o lenei oloa e maua ai le maualuga o le gaʻo, faatasi ai ma le atinaʻeina o se maʻi maʻi pancreatic, faapea foi i taimi o le faigata o maʻi masani, o lona faʻaaogaina e mafai ona faia ai se avega mamafa i luga o le palanymal gland, lea o le a faʻateleina ai faʻamaʻi tiga ma faʻaleagaina ai maʻi.

O le mea lea, faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, e le fautuaina le kulimi kirimili mo le pancreas ma e matua vavaeeseina mai le meaʻai a le tagata maʻi.

Faʻailoga pancreatite

Pe a faʻatūina se falemaʻi falemaʻi ma le vaitaimi suʻesuʻe o le faʻamagaloga, pe a le faʻaalia e le tagata maʻi soʻo se faailoga o le faʻalavelave i totonu o le vaega o meaʻai ma fua o suʻesuʻega a le laboratory e le sili atu i le tapulaa o tulaga masani, e mafai ona maua i totonu ole maʻi. Ae, afai o le tagata maʻi e iai ni faailo o le steatorrhea mo se taimi uumi, o lona uiga, o le maʻi o loʻo i ai ni faʻavalava mama ma ni vaega o meaai e leʻi faʻaaogaina i totonu o le ogaumu, e tatau ona e aloese mai le faʻaaogaina o le kulimi kulimi, e oʻo lava i le faʻamalologa umi. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o faailoga o le steatorrhea o loʻo taʻu mai ai e le o faʻamalosia atoatoa le parenchymal gland ma o faiga o le gaosia o gaʻo e faigata tele mo ia.

A maeʻa ona tuʻuina atu e le fomaʻi le malamalama lanumeamata i le faʻaogaina o le kulimi kulimi ma se faʻamaga faʻasaʻo, e fautuaina e faʻalauiloa i totonu o le meaai ma le faasolosolo malie ma sina tootoo, e le silia ma le tasi le sipuni i aso e lua.

E taua le iloa o le taumafa o le kulimi kulimi e pei o se mea tutoʻatasi e le fautuaina, e sili atu le faʻafefiloi ma le siʻi kuka, e aofia ai fualaau aina mama i fualaau faʻamanatu poʻo soupeti vaitau.

E fautuaina le kulimi suamalie e faʻaopopo i ipu nei:

  • fualaau faisua ma fualaau aina suamalie,
  • pusa ma puddings,
  • i aano o manufasi.

Ae, frying in fish cream cream, meat, or mushrooms e matua faasaina.

O le faʻaaoga lelei o lenei oloa o le a mafai ai e oe ona faʻalauteleina le masani masani, tuʻuina atu faʻamalolosi i le tofo o uiga o ipu ua saunia i aso taitasi i le taimi e tasi, e aunoa ma le mamafa o le pancreas ma le le fefefe neʻi mafai ona toe faʻafoʻi.

Auala e filifili ai le oloa saʻo

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, o le mataupu faavae o taumafa paleni mo tagata mamaʻi o le filifiliga lea na o mea e sili ona maualuga, ma e faalagolago i ai le setete o le polokalama atoa.

Ae e te leʻi maua mai se kirimoli muʻa i totonu o se faleoloa, e tatau ona e gauai atu i mea moni nei:

  1. Tuutuuga o le faatinoga. O oloa gaosi faalenatura e talafeagai mo le 14 aso mai le aso o le gaosiga. Afai e faailoa mai e le afifi o le oloa e talafeagai mo le masina, ona faailoa mai lea i le gaosia o lenei kulimi kirimiti, o metotia tekonolosi o togafitiga vevela na faʻaaogaina ma faʻamaoniga o le maualuga o le vevela e aʻafia ai le gaʻo susu. O nei oloa e avea ma mea e le aoga mo le tino o le tagata, lea e le oi ai ni tulaga taua.
  2. O le afifiina o le oloa e leai sona aafiaga i le tulaga lelei o le oloa, o le mea lea, e mafai ona faatauina le oloa i totonu o fagu tioata, afifi palasitika, ma pusa palasitika.
  3. E taua le taulai atu i le tuufaatasiga o oloa. E tatau ona aofia ai i totonu o le natura le kulimi fou ma le susu susu, ae afai o le tuufaatasiga o loʻo i ai ni vevela eseese, gaʻo fualaʻau, vailaʻau gasegase eseese, e le o se mea masani, ae o se mea e sui ai, lea e masani ona taʻua o le "Keilamu suamalie" poʻo " . Faatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga o le pancreatic, ua na o mea masani lava e mafai ona faʻaumatia.

A faʻaaogaina le kulimi oona i le taimi o le faʻavaeina o se faʻamaʻiga, e tatau ona e gauai atu i le tulaga o lou tino ma le tino o le tino. Afai ei ai faailoga faʻapitoa e pei o le nausea ma se lagona o le manava, e faʻapea foi le faigata ma le le faʻavaivai i le vailaʻau faʻatele, ona sili atu lea ona aloese mai le faʻaaogaina o le kulimi kulimi mo se taimi.

E mafai ona 'ai le kulimi kulimi mo pancreatitis?

I le avea ai o se tulafono, o le kulimi kulimi o loʻo faʻaaogaina i le tulaga o se faʻaopoopoga faapitoa i ipu autu. O nisi tagata e le mafai ona mafaufauina o latou ola e aunoa ma le faaaogaina o kirimi kirimigi. O le mea lea, e tatau ona filifili pe faapefea ona aoga lenei oloa, ma o le a le afaina o lona faaaogaina e mafai ona mafua ai aemaise lava i le i ai o pancreatitis, ae, muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le tausaga o le maʻi, le atinaʻeina o le faamai, ma isi mea.

O le kulimi suamalie e mafai ona faʻaaogāina i le faʻaogaina lelei ina ia lava le polotini, gaʻo susu ma le calcium, lea e faigofie ona faʻaogaina. Vitamini A, E, vaega B ma D o loʻo tuʻuina atu i le tele o aofaiga i lenei oloa. I se isi faaupuga, o lenei oloa o le punavai o le tele o mea aoga aoga e tatau mo le tino.

I le faaopoopo atu i le lelei o le aʻafiaga, ua maitauina foi e le au atamamai o le kalori mea o lenei oloa e maualuga tele. O le faʻaaogaina o kirimi kirimoli i taumafa i aso taitasi e tatau ona faʻatinoina. O le mea e masani ai, e faatagaina e fomaʻi kulimi oona ina ia 'aina i ni mea laiti i le talosaga a tagata gasegase e le mafai ona mafaufauina o latou ola e aunoa ma lenei meaʻai. O le mea lea, o le faʻaaogaina o kirimi kiripulu i luma o pancreatitis e le faʻasalaina. O le mea pito sili ona taua o le mataʻituina le tulaga lautele o le tagata ma soʻo se suiga.

O le taimi lava e amata ai ona tulai mai le le lelei o tulaga i le atinaʻeina o le faamai, e sili atu le vavaeeseina o le oloa mai le lisi.

Aano pancreatitis ma kulimi mumu

Soʻo se faʻafitauli ogaoga o le faʻamaʻi poʻo le faʻateleina o se faʻagasologa masani e manaʻomia ai le usitaia o le tino taumafa i le vaega o le maʻi. I nisi o mataupu faigata tele, e fautuaina e fomaʻi le fiaai mo se taimi, ae leai se masalosalo o le faʻaaogaina o kulimi suamalie, talu ai o lenei oloa e tele naua le mamafa i lenei totoga.

E tusa lava pe itiiti ifo le kulimi kirimigi, tusa lava pe mama i le taimi o le taumafa tino, e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga sili atu ona ogaoga mo le tino. E sili atu le aua le faʻalavelave, ae ia vave talanoa i se fomaʻi. Afai e te manaʻonaʻo moni se kirimoli poʻo se mea e talitutusa, o le a taumafai le fomaʻi e filifili filifiliga sui.

I le faaopoopo atu i le mea moni e faapea, o faʻateleina ma le ogaoga o le faʻamaʻi o se faʻamatalaga tuusaʻo mo le faʻasaina o le faʻaaogaina o kirimi kulimi, e tatau foi ona amanaia e iai isi mea taumafa e faʻasaina mo le taumafaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le pancreatitis, pata, susu susu, kulimi, ma isi mea e faasaina.

E sili atu le vavaeeseina o nei meaʻai mai le meaʻai i le taimi muamua nai lo le oʻo i se auala ogaoga o togafitiga mo se taimi umi.

Le faʻaaogaina o kirimi kulimi mo pancreatitis ma lona fatuga

E pei ona taʻua muamua, o le faʻaaogaina o kirimi kiripili i le tulaga o le pancreatitis e sili atu nai lo le tapulaa.

I lona tulaga mamā, e tatau ona toesea lenei oloa, aʻo faʻaaogaina i isi fua o loʻo avea ma faʻaopoopoga e mafai ona faʻatagaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻapipiʻiina faatasi ma le siʻosiʻa, faaopoopo atu i masini susu poo paluga pateta e faʻatagaina pe a maeʻa feutagaiga muamua ma le fomaʻi ma i le leai o se taimi faigata, pe afai o le maʻi e le oi ai i le taimi sili ona faigata.

O le saʻo lelei o le faaaogaina o kulimi mumu, o le mea e maua ai le gaʻo, ma le natura o le oloa o loʻo i ai se aafiaga tuusaʻo i le gasegase o le maʻi.

O le gaosia o kulimi kulimi masani e aofia ai le faʻafefiloi o le kulimi ma se kulimi faapitoa. O le gaʻo gaʻo o le kulimi kirimoli e mafai ona ese, mai le 10% i le 30% pe sili atu, ae o lenei oloa e aofia ai ituaiga eseese o vitamini, elemene, proteins ma gaʻo, gaʻo vave digestible, organic ma fatty acids, faapea foi ma le susu suka.

Faatasi ai ma mea taua o le kulimi suamalie e iloagofie ai:

  • le i ai o le aofaiga tatau o le lactic acid, lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le galuega o le intestinal,
  • o le tuʻuina atu o aʻafiaga i luga o le tino, lea e aʻafia ai le taofiofia o fualaau faʻamaʻi,
  • e faʻatonutonu ai le paleni o le microflora faatasi ai ma le fesoasoani a le siama susu o le siama, o le maualuga o le nutimomoia e faateleina tele i lenei tulaga, o le faʻaaogaina o kirimi kiripulu i se tulaga talafeagai e faapitoa lava le talafeagai mo faafitauli o le galuega eletene o le pancreas,
  • kulimi mumu o loʻo i ai se aofaʻi o le calcium, lea e faigofie ona ufiufi, aʻo mafaufau i le gaʻo o le gaʻo o lenei oloa, lea e mafai ona faʻalavelave le faʻafefe o lenei mea,
  • carbohydrates ma proteins o loʻo i totonu o kirimi kiripulu ei ai sona aafiaga aoga i le tino, faʻapitoa i le toe faʻaleleia o le malosi.

E le tatau i tagata maʻi ma pancreatitis ona galo o le kulimi mumu o loʻo i ai mea e faʻamalosia ai le faʻaleleia o le pancreas, manava ma le fatu, ma le pancreatitis e le taliaina lenei mea. O le mea lea, afai ei ai se faʻavevesi, pancreatic necrosis, poʻo isi faʻasolega, o le tali i le fesili pe o iai se kirimoli oona mo pancreatitis, e mautinoa e leai.

O ituaiga e tele-gaʻo o le oloa e sili atu pe itiiti le taliaina pe a uma ona maua le fautuaga a se fomaʻi. E i ai tulaga e oʻo lava i se aofaʻi faʻatapulaʻaina o oloa e le faʻafefeteina e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e aofia ai le mumū o le gallbladder poʻo foliga mai o cholecystitis.

O mea aoga ma leaga o le kulimi kulimi o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

E mafai pe leai foi le kulimi kulimi mo pancreatitis?

O le faʻaaogaina o kirimi kulimi i le vaega lapopoa o le pancreatitis e faʻasaina ona o le maualuga o meaʻai ma calorie i totonu o le oloa. O le faʻaaogaina o kulimi kulimi e tusa lava pe itiiti i le taimi o le faigata o le pancreatitis e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi, talu ai o sea oloa o se suʻega e leʻi fofoina mo le pancreas. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o kulimi mumu e sili atu ona aoga nai lo le pata, kulimi, aua o loʻo i ai se pasene laitiiti o cholesterol, ma le palatini ma gaʻo e faigofie lava ona uu i le faʻamalosi.

O le kulimi suamalie e mafai ona faʻaofiina i totonu o le taumafa o tagata gasegase i le pancreatitis ma le faʻamagaloina faifai pea, pe a faʻaalia uma faailoga o suʻega ma e le faitio le tagata maʻi e uiga i faʻamaoniga o le faʻamaʻi.

E mafai ona faʻafefiloi le kulimi suamalie i totonu o le taumafataga, ma mafaufau i le tulaga patino o le maʻi. Faʻatasi ai ma le umi o le steatorrhea ma le faʻamalosi pea (taofiofi ma le siaki i totonu o le ogaumu i le taimi o le auiliiliga o gaʻo e leʻi faʻaaogaina), e le faatagaina le kirimoli. E tusa lava pe lelei le soifua maloloina, o le taotoga e faailoa ai faafitauli i le gaosia o meaʻai, aemaise lava i le gaogao o gaʻo e le pancreas.

O le kulimi suamalie e tatau ona faʻaofiina i totonu o le taumafataga ma le faʻaeteete, e amata i nai vaega laiti ma faʻamaopoopoina le faʻaaogaina ma se tausi meaʻai. E tatau ona e amata faʻaaoga le kulimi oona i le tasi sipuni i isi aso uma. E tatau ona taofi le filifiliga i le kulimi suamalie e leai se gaʻo (10 - 20%). A e faʻatau, e tatau ona e gauai atu i le olaga ola ma le lelei o le meaʻai susu. E le fautuaina le faʻaaoga o kulimi kulimi o loʻo i ai meaʻai fualaʻau, vevela, preservatives, stabilizers. I le avea ai o se vaega o se oloa lelei, na o le kulimi, susu ma le kulimi e tatau ona i ai.

O le kulimi suamalie ma pancreatitis e mafai ona faʻaaoga e fai ma faʻaopoopoga i ipu eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma kulimi kiripuni e mafai ona kuka ai pudding, casseroles, saula mo ni meaʻai a manu, salalati e mafai ona faʻatau i le oloa.

A faʻaaogaina le kulimi oona i ni vaega faʻatapulaʻa, e mafai ona faʻatamaoaigaina le taumafataga ma se oloa aoga, e tuʻuina atu ai ni ata fou o meaʻai i meaʻai.

Paʻu kulimi mo le cholecystopancreatitis

O le pancreas ma le vailaʻau oona e masani ona faʻamalosi le enzymes i totonu o le fualaau faʻaogaina lea e faʻaogaina ai le faʻaogaina o le tino. O le eseesega i le va o nei totoga, o le gallbladder e le maua ai le talo, ae o se faatanoa mo lona faaputuputu, ma o le pancreas e maua mai ai le sua o le pani.

I le tele o taimi, o le afaina o le okeni e tasi e faʻatasi ma le leaga i le isi, ma o nisi taimi e faigata ai ona fuafua pe o le cholecystitis na mafua ai le pancreatitis poʻo le isi itu. O le tuufaatasiga o nei faamaʻi e lua ua taua o le cholecystopancreatitis, e ui lava o le tiga i lenei tulaga e maua i le pancreas.

O le taumafataga mo le cholecystopancreatitis e le ese mai le polokalame faapitoa o taumafa faʻapitoa mo le pancreatitis (fuainumera taumafa 5). Ua fautuaina tagata maʻi e faʻaaoga meaʻai e le faʻalavelaveina ai le faʻafefeina o le gaʻo ma e le oi ai se tele o gaʻo. Faʻaaogā le kirimoli 'oʻona i lenei tulaga pe a uma le faʻagasologa o le faʻamagaloga, e amata i nai vaega laiti, e fai ma faʻaopoopoga i meaʻai taumafa.

Faʻavae ma aoga aoga

O le kulimi suamalie o loʻo i ai se tele o faʻamalosi digestible māmā, gaʻo susu. O le oloa e aofia ai vitamini pp, b9, d, b5, b6, a, b1, b2, bp, s, b12, e, h.O le suasusu suamalie maoaʻe e tele i minerale e pei o le molybdenum, fluorine, iron, potassium, manganese, phosphorus, zinc, calcium, selenium, sulfur, sodium ma cobalt.

O mea aoga o le kulimi oona e mafua ona o vitamini e mafai ona suauu gaʻo, a, e d, ma se vaega o vitamini B, lea e manaʻomia mo le tino e toe faʻaleleia ai mai mea faʻaleaga.

O le kulimi susu po o le laogalisi i le tuufaatasiga o kirimi kiripulu e faʻavaveina ai le faʻafefe o le calcium ma aafia ai i le faagasologa o le faʻamautinoa o le microflora o le intestinal. O le tuufaatasiga tele o meaʻai o le oloa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes ma e aʻafia ai le afaina o le gaʻo.

O le faʻaaogaina o susu susu e faʻatagaina ai oe e faʻagasolo le faagasologa o le taumafaina o mea taumafa, faamalieina le fiaʻai, toe faʻatumu le tino ma mea e tatau ai.

O le kulimi suamalie i le taumafataga mo le pancreatiti e le masani ai, sei vagana pe a tatau ai ma i le tulaga o le faamagaloga, ona o le maualuga o le kalori ma le faateleina o le gaʻo o le gaosiga o le oloa e mafai ona avea ma avega e le tatau ai mo le paʻu oona.

E fautuaina e tagata e taumafa taumafa le faaaogaina o le kulimi suamalie e fai ma faʻaopoopoga i salakeke, cereals poo soups, e pei ona i ai i lenei pepa ua vave ona gaosia le oloa ma e le mafua ai se tali le lelei mai le mea o le digestive.

Faʻavae o le faʻaogaina o kirimi kirimili mo pancreatitis

Faatasi ai ma le pancreatitis, ua faatagaina e faʻaaoga le kulimi kulimi ma mea maualalo maualalo, e aunoa ma ni mea faʻapipiʻi, e masani ona fou.

E mafai ona faʻalauiloa se oloa i totonu ole taumafataga pe afai e faʻamautuina le faʻaogaina o fualaau otaota, i ni tapulaa faʻapulaʻaina, e leai se tulaga o se oloa tutoatasi. A maeʻa le anapogi ma se meaai malosi, kulimi oona e fesoasoani e toe faʻatumu ai le tino i mea aoga ma tuʻuina atu i le tagata maʻi se leo. Ae ui i lea, e le tatau ona aveʻesea se tasi i le oloa, e tatau ona faʻaaogaina e tusa lava pe o le taimi o le faʻamaʻi faʻasao i ni vaega laiti, e sili lava o se saumalie mo salakeke, poʻo se faʻaopoopoga i soupeti ma cereals. O le kulimi suamalie mo pancreatitis o loʻo faʻaaogaina e avea o se vaega o mea tao.

E le mafai ona faʻaaogaina se susu susu susu pe a fai o le tagata gasegase e iai ni vavalalata, faʻafitauli o le manava, ma le le lelei le soifua maloloina pe a uma ona inu. E mafai ona sui le kulimi kirimiti ma le kefir, yogurt, yogurt.

Tuua Lau Faamatalaga