Sugar 5

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tasi lea o faailoga o le tumau o le siosiomaga i totonu, e atagia ai le sao o metabolic processes, ma toetoe o le atoa o le endocrine ma o le faiʻai e aofia ai le tausiga.

O le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e mafai ona mafua ona o le pau o le homone - inisalini. E masani lava, e faʻaititia i sina aofaiga tele i taimi uma, ma i le tali atu i meaʻai, o lona faʻatagaina autu e mafai ai e le glucose ona ulu i totonu o sel ma auai i le tali mo le malosi. Hormones o glancren, gelaroid gland ma glucagon mai paka fatu pancreatic e fesoasoani i le faateleina o le glycemia.

Fuataga o le glycemia e faʻaalia i tagata uma i le matutua ma le matua i le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga, ma afai e lamatia se tagata i le atinaʻeina o le maʻisuka, ona sili atu lea. E tatau foi ona e siakiina lou suka toto mo faailoga e mafai ona avea ma faailoga muamua o le maʻisuka.

E faapefea ona faʻatonuina le kulukose o le toto?

Glucose mo suauu tino e avea o se mea malosi. O lona faʻaaogaina i le tino e faʻalagolago i le tele o meaai e aofia ai gaʻo.

I le taimi lava e tasi, o le fua faatatau o le ulu i totonu o le toto ua fuafuaina e le fausaga - mai i mea faigofie gaʻo, e amata ona gauai i totonu o le vevela, ma o mea faigata e faʻaumatia i lalo e le amylase enzyme, ona pipisi ai lea o le kulukose mai i le toto.

Ona maua ai lea e sela se vaega o le kulukose mo gaioiga o meaola, ma o le tele o ia mea e teuina i totonu o le ate e pei o le glycogen e faʻaaogaina mo le faʻalauteleina o le tino poʻo le mafaufau, le lava o meaʻai.

E le gata i lea, o le tulafono faatonutonu o le glycemia o loʻo faʻatinoina e ala i ia faiga:

  • O le ulufale atu o inisalini e faalagolago i le tino (ate, maso ma le tino o le tino) i totonu o le masini e tupu pe a uma le fesoʻotaʻiga o le inisalini ma se faʻamaumauga patino.
  • O le gau o le glycogen ma le fausiaina o siaki kulukose fou i le ate e faʻatulafonoina e le insulin.
  • O le gaosiga o le inisalini ma le faʻaaogaina o le kulukose e masini e faalagolago i le gaioiga o le faiga o le neuroendocrine: o le hypothalamus ma le pituitary gland, faapea foi le pancreas ma slanderland.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto, ua faateleina ai le puleaina o le inisalini. E tupu lenei mea i se tuusaʻo tuusao e ala i kulūkose molekone o vaiti teineiti o le pancreas. O le auala lona lua e faʻaalia ai le faʻasaʻoina o le inisalini, o le faʻaagaoioia lea o tagata e taliaina i le hypothalamus, ia e malamalama ile maualuga ole kulukose.

O le inisalini e faʻatonuina le ate e faʻapipiʻi le glycogen mai le toto kullukose, ma sulu e faʻaaogaina. O le iʻuga, e faʻaitiitia le suka o le toto. O le tagata e tetee i le inisalini o le hormonone lona lua (glucagon). Afai e faʻaitiitia le kulūkose, ona oʻo lea o le glucagon i totonu o le toto ma faʻaosoina ai le malepe o faleoloa glycogen ma le fausiaina o le kulukose fou i le ate.

Hormones mai le fomaʻi, e aofia ai le norepinephrine ma le adrenaline, glucocorticoids mai le cortex, ei ai foi faʻafitauli tutusa i le glucagon. O le hormone tupu ma le thyroxine (thyroid hormone) e mafai foi ona faateleina le glycemia.

O lona uiga, o hormoni uma e faʻamalolo i le taimi o le atuatuvale, faʻalauteleina le gaioiga o le popole faʻafefe o le tino e faʻaleleia ai le suka toto, ma o le leo maualuga o le matagaluega fomaʻi e iai le faʻafeagai (faʻavaivaia).

O le mea lea, o le loloto o le po ma le vaveao i le lotolotoi o le malosi o le sosolo, o le maualuga o le kulukose.

Glucose o le toto

O le auala muamua o suʻesuʻega o le suka e faʻatino pe a maeʻa le 8-itula malolo i taumafataga, e masani lava i le taeao. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e inu kofe, ulaula, taʻalo i taaloga. E mafai ona faʻatalanoaina i totonu o soʻo se falesuesue pe tutoatasi i le fale.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se masini feaveaʻi - o se glucometer. O se tagata auiliili ma se seti o taʻavale mo le puʻupuʻu tamatamailima ma vaega o suʻega e faʻaaogaina ai le toto. I lalo o tulaga le mautonu, e tatau ona e togiina le aluga o le mama po o le lima ogatotonu. Lima e fufulu muamua i le vai vevela ma le fasimoli.

O le nofoaga o le puncture ua maeʻa maeʻa ina ia le faʻafefeina e le vai le fua o le auiliiliga. E i ai se tamai aluga e tu i se uila i le itu o le tamatamailima e 2-3 mm, o le mataua muamua o le toto e le o faaaogaina, ma le lona lua e faʻaaogaina i le suʻega. O le tuiina o le tamatamailima e tatau ona vaivai ina ia le ulu le vai i le toto.

Iloiloga o taunuʻuga o se suʻega toto e faia e tusa ai ma taʻiala nei:

Afai ei ai se masalosalo i le siakiina, faʻapea foʻi ma tulaga taua ole laina tuaoi, o le iai o faʻamaoniga e faʻaalia ai le maʻisuka, o le tagata maʻi e tofotofoina i se avega o le kulukose. O tagata gasegase o loʻo tuʻuina atu i ai faailoga o le atherosclerosis, o le maualuga o le maualuga, o le gaʻo, le polyneuropathy o le amataga e leʻi iloa ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau faʻamalo.

Ina ia faia le suʻega i aso e tolu, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia lana masani masani, faʻasesoʻotai ma le fomaʻi le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻaitiitia le atuatuvale, fafagaina, ma inu ava malosi. E tumau lava le tutusa o le inu ava, ae ao le i suʻesuʻeina e mafai ona sili atu nai lo le 12-14 itula.

E faia le fua i luga o se manava gaogao, ona sosoo ai lea ma le 60 minute ma le lua itula i le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose. O le fua lea e mafai ona gauai ai le tino i le kulukose. O fua masani masani e mafaufau i se siitaga i le 7.7 mmol / l. Afai a mavae le 2 itula le maualuga o le glycemia e sili atu i le 11.1, ona avea lea o se faʻamaoniga e lagolagoina ai le maʻisuka.

O faailoilo o loʻo i le va o nei faʻamaumauga o loʻo iloiloina e avea o se kulupu tumau o le maʻisuka, ma le maualalo o le faapalepale i gaʻo. I ia tulaga, o se taumafataga ua fautuaina e faatapulaa ai le gaʻo vailaau faigofie ma gaʻo manu ma le faʻaaogaina o fualaau o togalaau, o se mea e manaʻomia muamua e tatau ona faʻaitiitia ai le mamafa o le tino i le gaʻo.

Toto toto i le taimi o le tamaitiiti

I le toto o tamaiti laiti, o le faaitiitia o le suka e faaletino. E matuā manino lava lenei mea i le tulaga o se tamaititi na fanau vave mai.

Tulaga masani masani mo pepe laiti mai le 2.75 i le 4.35 mmol / L, o le toto toto i le tamaititi aʻoga e oo i le 5 mmol / L e faasino i le tapulaa pito i luga o le masani, ae e le tatau ona pau i lalo ifo o le 3.3 mmol / L.

Mo tamaiti aʻoga, e tutusa lava tuaoi mo tagata matutua e pei o le masani. Afai o tamaiti e faʻamaligiina le toto toto o le 6.2 mmol / L, o le mea lea e taua lea o le hyperglycemia, o concentrations glucose uma i lalo ifo o le 2.5 mmol / L - hypoglycemia.

O se suʻega ma se avega o le kulukose o loʻo faʻaalia pe a iloa e se tamaititi se faailoga o le 5.5 - 6.1 mmol / l. Glucose ua tuʻuina atu i tamaiti i le fua faatatau o le 1.75 g / kg i le kilokalama o le mamafa o le tino.

E mafai ona e talanoa e uiga i le maʻisuka ma le gaogao gaogao e leai se mea e 5.5 ma le maualuga, ma le lua itula mulimuli ane i luga atu 7.7 (o tau uma i le mmol / l).

Faʻaleagaina o le gaʻo i le taimi o le maʻitaga

O le tino o fafine i le taimi o le maitaga ua toe fausiaina i lalo o le aʻafiaga o hormones e maua mai ai ovaries ma le placenta, faʻapea foi ma le gaʻo faʻapitoa. O nei hormones uma e faia i le isi itu i le inisalini. O le mea lea, o fafine maʻitaga latou te atiae le inisalini, lea e manatu o le tino.

Afai o le maualuga o le inisalini e maua e le lava e foia ai, ona tupu ai lea e fafine o le maʻisuka faʻamaʻi. A maeʻa le fanau, o le maʻisuka o fafine maʻitaga ua mou ese atu ma ua toe foʻi mai faailoga i le masani. Ae o nei tagata gasegase ua siitia atu i se vaega o lamatiaga, ma i lalo o tulaga faigata latou te ono maua ai le maʻisuka moni ituaiga 2.

O le maʻisuka faʻamamaina e masani lava e le o faʻatasi ma faʻamaoniga o le hyperglycemia, ae mo le tamaitiiti o lenei tulaga o le tina e matautia. Afai e te le togafitia le kulukose maualuga, o le a fanau mai le pepe ma faʻalavelave tupuga. O le taimi sili ona lamatia mo le maʻisuka e mai le 4 i le 8 masina o le gaioiga.

Ole vaega aʻafia mo le atiaʻe o le maʻisuka e aofia ai:

  • O le mamafa o fafine na muamua aʻo leʻi maʻitaga poʻo le vave faʻatupulaia i lenei vaitau.
  • Ituaiga 2 maʻisuka i aiga vavalalata.
  • Faʻailogaina poʻo le tamaititi oti i maʻitaga talu ai.
  • Faʻafitauli o le atinaʻeina poʻo le maʻitaga tetele.
  • Polycystic ovary.

O faʻavae mo suʻesuʻega o: anapogi i luga aʻe o le 6.1 mmol / l, ma a maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose (suega o le toleniga o le glucose) e maualuga atu nai lo le 7.8 mmol / l.

O a faʻafitauli e suia ai le maualuga o le suka i le toto?

Suiga i le kulukose o le toto e le mafai ona fesootaʻi ma tulaga faʻaleagaina. E masani ona tulaʻi le glycemia pe'ā uma ona 'aʻai, aemaise lava pe a iai ni meaʻai gaʻo. O le faateleina o le suka toto e mafua ai le malosi faaletino, talu mai le taimi nei o loʻo faʻaaogaina faleoloa o glycogen i totonu o musika.

O gaioiga o le hyperglycemia e fesootaʻi ma le faʻasaʻolotoina o hormones o le atuatuvale e tupu i tiga ogaoga, i le taimi umi o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻalavelave faʻaleagaina, mumu i se vaega tele o le faʻaleagaina.

O le faʻafetauia o meaʻai gaʻo e faʻaititia ma togafitiga o le duodenum poʻo le manava. E mafua lenei mea i le mea moni o meaai e le tumau i totonu o le manava ma vave ona ulufale atu i totonu o le manava, mai le mea e saoasaoa ai le glucose i totonu o le toto.

O le faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le suka o le toto, lea e afua ai le faaleagaina o toto toto ma afaina, e tupu i le atinaʻe o le maʻisuka. O le mafuaaga masani lea o le hyperglycemia. O faʻafitauli o le gasegase e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 1, ma o siama, faʻalavelave ma faʻafitauli le tumau o loʻo avea o se mea taua.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e iai foi lona tulaga e mafua mai i le atinaʻe, ae sili atu ona lelei mo le tupu i le matua poʻo le matua, ma le mamafa, faatasi ai ma maʻi faʻalavelave faʻalavelave, toto maualuga, atherosclerosis.

O faʻamaʻi e oʻo atu i le hyperglycemia (sei vagana ai le maʻisuka) o:

  1. Faʻi maʻi.
  2. Pancreatitis, kanesa o pancreatic.
  3. Faʻaaogaina o pasese.
  4. Traumatic faiʻai le faiʻai.
  5. Thyrotoxicosis.
  6. Hormonal pathologies: acromegalmia, Inisko-Cushing syndrome, gigantism, pheochromocytoma.

O le faaumiumi o le faʻaaogaina o vailaau mai le vaega o faʻamaʻi faʻamalosi, togafitiga ma le mafaufau, vailaau faʻalogo, glucocorticosteroids, vailaʻau faʻamaʻi ma catecholamines e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻapalepale o le kulukose.

Faʻaitiitia le suka o le toto i se tamaititi poʻo se tagata matua e le itiiti ifo le lamatiaga, talu ai o le meaʻai o le faiʻai o le faiʻai ua faʻaitiitia, ogaoga o le hypoglycemic e mafua ai ona oti. O lenei faʻalavelave e mafua mai ile togafitiga le maʻisuka le saʻo pe afai ole maʻi e sili atu i le fua fautuaina o le inisalini pe faaseʻe i se taumafataga, ma le faʻaleagaina o le ava malosi.

O le tuufaatasiga o le inisalini ma le faʻaaogaina o vailaau o le suka, aspirin, antibiotic, o nisi o vailaau faʻamaʻi, antihistamines e mafai ona mafua ai se faʻaitiitia le manaʻomia o le glycemia. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini e le o lalo o le paʻu, ae o se osofaiga o le hypoglycemic e mafai ona atiaeina i le intramuscularly.

O aʻafiaga e mafua ai le pa'ū o le toto toto: le necrosis hepatic, faʻaitiitia le faʻafefe o meaʻai i totonu o le intestine, mala o Addison (faʻaitiitia le galuega o le gland), faʻaititia le pituitary function, tumo pancreatic.

Pe a faia se mea e iloa ai, mea sese o le paleni o meaʻai, o le maualuga o le tino ma le mamafa o le mamafa, fualaau ma fuamoa, aemaise lava i tamaitai, e tatau ona amanaia.

O le mea lea, o le tasi fua o le suka toto e le maua ai faʻamatalaga atoatoa e uiga i le setete o le gaʻo gaʻo. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, o le suʻega atoa o le suʻeina lea o le suʻega: ole suʻega o le toto o le toto, fuataga o le hemoglobin glycini, faʻataʻitaʻiga, ma, e tusa ai ma faʻamatalaga, o se suʻega ultrasound.

O le a le mea e fai pe a oʻo i luga le suka toto? O lenei mea o le a faamatalaina e se tagata poto faapitoa i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga