Uluaʻi maʻi suka o le a

O le maʻi suka (DM) o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi pipisi o faʻasologa eseese o loʻo faamatalaina e le hyperglycemia masani e mafua mai i le le atoatoa o le insulin.

O ituaiga masani o le maʻisuka o inisalini faalagolago (MUSM Type 1) ma inisalini tutoʻatasi (NIDDM, ituaiga 2). A o laʻititi, o le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona atiaʻe. E mafua mai i le le atoatoa o le inisalini e mafua mai i le faʻagasologa o le autoimmune lea e oʻo atu ai i le alualu i luma ma le faʻaleagaina o le p-cell pancreatic.

Ituaiga 1 maʻisuka. O le sili ona maualuga o faʻaaliga o le maʻisuka e tupu i masina o le tau malulu, lea e ogatusa ma le maualuga o le aʻafia o vailaʻau viral. I masina muamua o le olaga, o le maʻi e seasea. I le lumanaʻi, e lua tausaga o loʻo tupu mai i le matutua - i le 5-7 tausaga ma le 10-12 tausaga.

I tausaga talu ai nei, ua i ai le tulaga o le maualuga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i tamaiti e 0-5 tausaga.

Etiology. I totonu O le faavae mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 o le tuufaatasiga o le genetic predisposition ma le aafiaga o mea tau le siosiomaga. Vaʻaia faʻasolosolo e fesoʻotaʻi ma genes e le faʻamalosi e pulea ai vaega eseese ole faiga ole autoimmune ile tino. Ina ia amatalia se faʻagasologa o le autoimmune, e manaʻomia le amataina poʻo le faʻamalosia o le tulaga o le siosiomaga (faʻaosoina). O aʻafiaga e aʻafia i le amataina o le faʻaumatia o P-aofia e aofia ai:

  • • lapisi, mumps, measles, moa moa, siama o Coxsackie V4, cytomegalovirus, meaola, rotaviruses, ECHO, ma isi,
  • • Le lelei o meaai paleni (vave fai meaʻai ma fefiloi, taumafa i mea taumafa e tele ai gaʻo ma gaʻo)
  • • Faʻaalia i toxins.

O le togafitiga faʻamaʻiloga e oʻo atu ai i le faʻaalia o le maʻisuka e amata tausaga aʻo lumanaʻi le amataina o faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi. I le taimi o le maʻisuka, e maualuga le maualuga o siama o le gasegase o siama ma insulin pe o se polotini o loo iai i totonu o vaitotoletaleti i totonu o le toto.

Toto. I le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ono laasaga e iloga.

Vaega I - o se gasegase o le gaʻo e fesootaʻi ma le HLA (iloa i lalo ifo o le afa o le masaga tutusa tutusa ma le 2-5% o nai ona tei),

Vaega II - faʻaalia i se mea e mafua ai le inisalini autoimmune,

Vaega III - inisalini autoimmune chronic,

Laasaga IV - faʻasalaga o le faʻaogaina o p-sel, faʻaitiitia le manava o le inisalini mo le puleaina o le kulukose ma le glycemia basalia puipuia (i luga o se manava gaogao),

Vasega V - faʻamatalaga faʻapitoa o se faʻamaʻi lea o loʻo tumau pea le puleaina o le inisalini, e tupu aʻe pe a mavae le 80-90% o P,

Vaevaega VI - faʻaleagaina atoa o P, siama ole inisalini.

O le faʻavae o le faʻaaogaina o le faʻaleagaina o p-seʻau e ala i siama o:

  • • faʻaleagaina tuusaʻo (lysis) o p-fua i siama,
  • • faʻasolosolo fuamoa, lea o le a le tali atu i le vevela vailaʻau, e tutusa ma le maualuga o le P-cell, faʻaleagaina le lava tama teine,
  • • solia o le galuega ma le metabolism o le P-cell, ona o se taunuuga o le AH e le masani ai, o loʻo taʻitaʻia i luga o le fogaeleele, lea e oʻo atu ai i le faʻalauiloaina o se tali a le autoimmune,
  • • le fegalegaleaiga a le siama ma le polokalama puipuia.

Inisalini - o le hormone autu lea e puleaina ai le gataifale

i totonu o le tino. O gaioiga autu o le inisalini o gaioiga o le ate, muso ma le tino o le tino.

I le le lava o le inisalini, o le felaʻuaiga o kulukose i sulu o totoga faʻapitoa e faʻaititia, o le kulukose o le faʻavaeina mai le puipuiga ma gaʻo e faʻapupula. O se taunuuga o nei faiga, o le maualuga o kulukose toto e faateleina. O le Hyperglycemia e taʻitaʻia ai glucosuria, talu ai o le tele o le kulukose e le mafai ona lafoina i totonu o fatugaʻo. O le i ai o le kulukose i le urini e faʻapupulaina ai le mamafa o le urine ma faʻapogai ai le polyuria (faʻateleina faifaipea ma le faʻaaogaina). Faatasi ai ma le vai, o le tino e leiloa le eletise, potassium, magnesium, sodium, phosphorus. O le faʻaitiitia o le toto e mafua ai le atinaʻe o polydepsy (fiainu).

O se taunuuga o le liliuina o le gaʻo i le gaʻo, le faʻamalosia o le protein ma le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo mai le gaʻo, o le tino o le maʻi e faʻaitiitia ma le polyphagy (tupu tele).

O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le le atoatoa o le gaʻo o le gaʻololo: o le gaʻo gaʻo e faʻaitiitia, o loʻo faʻaitiitia lona faʻavaivaia. O oloa faʻamaʻi faʻamaʻavaʻaina o gaʻo gaʻo (tino o le ketone, ma isi) faʻaopoʻopoina i totonu o le toto - o se tulaga o le acid-base e agai atu ile acidosis.

O le faʻavelaina o maʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi eletise, acidosis e mafua ai le atinaʻeina o se coma i le leva o le siama o le maʻisuka.

Le ata o le falemaʻi. O le maʻi suka i le laʻititi e masani lava ona amata vave. O le vaitaimi mai le amataga o uluaʻi faailoga i le amataga o se coma mai 3-4 vaiaso i le 2-3 masina. I le tasi vae tolu o tagata gasegase, o faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi o faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka.

Mo le maʻisuka, o le tolu-tolu o mea taua e taʻua tele o le uiga o le: polydipsia, polyuria ma le mamafa o le mamafa.

Polydipsia tupu e sili atu ona iloa i le po. O le gutu susu e mafua ai ona ala aʻe le tama i ni nai taimi i le po ma inu vai. Tamaiti uu ma le naunautai le susu po o le totini, malolo, toʻafilemu mo sina taimi puupuu pe a uma le inu.

Polyuria ma le maʻisuka, o loʻo i ai uma i le ao ma le po. I le ao, e le o faalogoina e tamaiti lava latou poo o latou matua. Muamua o le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka, o se tulafono, o le vaʻaia o le nocturnal. I le vevesi tele, o le ao ma le po e amata ai le fatuina o le urinary incontinence.

O se uiga taua o le maʻisuka talavou faaitiitia le mamafa o le tino tuufaatasi ma le fiaai tele. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o ketoacidosis, o le polyphagy e suia i le faʻaitiitia o le manaʻo, mumusu e 'ai.

O le faʻaauau pea o le faʻamaʻi, masani ona faʻasalaga i le amataga o le maʻisuka, o suiga o le paʻu. O le paʻu ua mamago, ma le mamafa o le tilotilo i luga o vae ma tauau. O le vevela vavalalata e tupu i luga o le sikulu. O le mucous membrane o le pupuʻu tautala e masani ona mūmū, faʻagogo, o le laulaufaiva e susulu, pouliuli le lanu ("ham"). Ole faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu e masani lava ona faʻaititia, ae maise lava i le faʻamalaina tele.

Faatasi ai ma se faʻalauiloaina o faʻamaʻi, o mea e taʻua o le satelite DM - siama faifaipea o le paʻu ma le mucous membranes (pyoderma, suauu, vevela, stomatitis, agavaʻa ma vailavalea i teineiti).

O le amataga o le maʻisuka i tamaʻitaʻi i le laititi e mafai ona o faatasi tulaga le mautonu.

Vaega o le maʻisuka i tamaiti laiti. I pepe faatoa fananau mai, ei ai nisi taimi o se maʻi o le maʻisuka le tumau, ma e amata mai i vaiaso muamua o le olaga, o le toe faʻafoʻi vave mai o se mea e tupu pe a mavae ni nai masina. E sili atu ona taatele i tamaiti e maualalo le mamafa o le tino ma e faʻaalia i le hyperglycemia ma le glucosuria, e oʻo atu ai i le faʻamaʻavaina o le tino, o nisi taimi i le gasegase metabolic. O le maualuga o le inisalini o le plalasma e masani lava.

Taimi nei. O le maʻi suka e masani ona i ai se alualu i luma. Faatasi ai ma le faateleina o le umi o le faamai, e tele ni faafitauli ua tupu.

Faʻaiʻuga O faʻalavelave o le maʻisuka e aofia ai: maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka i nofoaga eseese (diatinic retinopathy, nephropathy diabetic, neuropathy o le maʻisuka, ma isi), faʻatuai le faʻaleleia o le tino ma feusuaiga, faʻamaʻi o le maʻisuka, faʻamaʻiloga, maʻisuka chiropathy (faʻatapulaʻaina le vavao faʻatasi).

Maʻisuka Retinopathy - O se faʻalavelave faʻavafesa lautele o le maʻisuka. O loʻo nofoia se tasi o nofoaga muamua i totonu o mafuaʻaga e mafua ai le faʻaitiitia o faʻaaliga ma tauaso i tupulaga talavou. O le le atoatoa o le tino ona o le vaaia o le vaai ua matauina i le silia ma le 10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le faamaʻi o se lino faapitoa o le retina ma toto toto o le retina. O le amataga o le retinopathy e le mafai ona alualu i luma mo se taimi umi (i le 20 tausaga). O le alualu i luma o le faagasologa e fesoʻotaʻi ma le umi o le faʻamaʻi ma taui le lelei mo le faʻafitauli o le tino, faʻalauteleina le toto, gaosiga o le genetic.

Maʻisuka Nifropathy - faʻamuamua faagasologa masani e oʻo atu ai i le alualu i luma o le glomerulosclerosis ma le faʻavaveina o le atinaʻeina o le gasegase masani.

O le lapataiga faʻapitoa o le nephropathy e masani ona muamua atu i tausaga o le faʻaogaina ole microalbuminuria.

Aua maʻisuka neuropathy o le faaleagaina o aʻafiaga o le aʻafiaga ma le namu o le pito i lalo ifo o le pito i lalo, o uiga ia. O faʻaaliga autu o le neuropathy i tamaiti e aofia ai le tiga, paʻuʻesega, faʻaitiitia le tendon mafaufauga. E masani ona matauina le solia o le malosi, le vevela ma le tiga. Masalo o le atinaʻeina o le polyneuropathy autonomy, e faʻaalia i le faʻaleagaina o le esophagus, gastropathy, manava manava, le mausali.

Taʻitaʻituina o le tino ma feusuaiga maitauina pe a oʻo mai le maʻisuka ao laʻititi ma laʻititi le taui o le maʻi. O le ogaoga tele o nei faʻaʻailoga (faʻaleagaga, le maua o uiga tau feusuaʻiga lua i tupulaga talavou, o le tele o meaʻai ma le gaʻo o le gaʻo i luga o le tino ma le tino) e taʻua Moriak's syndrome.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe. Faailoga o le maʻisuka o le maʻisuka e: 1) hyperglycemia (o le kulukose i le plasma o le toto matautia o se mea e sili atu le taua nai lo le 11.1 mmol / l, o le kulusose glucose plasma anapogi e 3.3-3.5 mmol / l), 2) eseese glucosuria ogaoga (e le o iai le glukose i le urine, e tupu le kullucosuria pe a oʻo i luga le maualuga o le kulukose i le maualuga o le 8.8 mmol / l).

O se faitioga faatalitonuina mo le faʻamaonia o le siama o le maʻisuka ituaiga 1 (faailoga faʻamalosia o le inisalini) o le autoantibody i P-sel (ICA, GADA, 1AA) ma le protein o P-sel - glutamate decarboxylase i le toto toto.

O se tasi o metotia faʻaonapo nei mo le suʻesuʻeina o le gaʻo o le gaʻo gaʻo, o le fuafuaina lea o mea o loʻo maua i le hemoglobin glycosylated. Mo le siamaina o le maʻisuka i tamaiti, o lenei faailoga e sili ona taua. I le faʻaopoopoga, o lenei metotia e faʻaaogaina e iloilo ai le tikeri o le taui o le metabolism o gaʻo i tagata mamaʻi e togafitia i le maʻisuka.

I le kososis, hyperketonemia, ketonuria ua lauiloa (i tamaiti, ketonuria e mafai ona matauina ma faʻamaʻi pipisi e tupu i le vevela maualuga, ma le fiaai, aemaise i tamaiti laiti).

Mo le faʻamaoniga o faʻamuamua o le faʻamaʻi, ua faʻaaogaina se suʻega o le faapaleni kulukose. E vaivai le kulukose pe afai o lona maualuga i le toto toto atoa 2 itula i le maea ai o le mamafa o le glucose (1.75 g / kg le mamafa o le tino) i le lautele o le 7.8-11.1 mmol / L. I lenei tulaga, o le siama o le maʻisuka e mafai ona faʻamaonia e le iloa o autoantibodies i le toto toto.

O le naunautaiga o le C-peptide i le toto e mafai ai ona iloilo le tulaga o le P-sosolo i tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka, faapea foʻi ma le fesoasoani i suʻesuʻega eseese o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O le faʻaaogaina o le C-peptide i tagata soifua maloloina e 0.28-1.32 pg / ml. Faʻatasi ma le maʻisuka

Tusa 1, o lona anotusi ua faʻaititia pe leai foi. A maeʻaeʻa le glucose, glucagon poʻo le sustacal (o se meaʻai paleni ma se maualuga maualuga o le masini masini ma le suauu), o le faʻateleina o le C-peptide i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e le faʻalauteleina, i tagata mamaʻi e faʻalauteleina.

Togafitiga. O maʻi e maua i le maʻisuka faatoa maua i le maʻisuka o loʻo i lalo o le falemaʻi. O isi togafitiga e faia i luga o se mea e ave i fafo.

O le sini autu o le togafitiga o le ausia lea ma faatumauina taui faʻamautu mo le maʻisuka faagasologa. E naʻo le taimi e faʻaaoga ai se seti o fuataga e aofia ai: mulimuli i se taumafataga, togafitiga o le inisalini, aoaoina o le pulea e le tagata o le togafitiga, togafitiga o gaioiga faaletino, puipuiga ma togafitiga o faʻafitauli, faʻafetaui o mafaufauga i le maʻi.

O le taumafa, mafaufau i togafitiga i le olaga atoa, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma faapaleni i faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo paluga ina ia mautinoa ai le atinaʻe masani o le tamaititi.

O se vaega o le taumafataga mo le maʻisuka o le tapulaʻa o oloa o loʻo i ai le tele o meaʻai gaʻo ma vave faʻaitiitia le fua o le gaʻo manu (laulau Numera 9).

O le mea sili ona lelei i totonu o meaai i aso uma e tatau ona 55% o gaʻo, 30% gaʻo, 15% protein. O le tagata maʻi e fautuaina 6 aʻai i le aso: tolu meaai autu (o le taeao, le aoauli ma le afiafi i le 25% o le tau o le suka) ma le tolu (lona lua o le taeao ma le aoauli i le 10%, le lua meaai - 5% o le tau o le suka).

O mea taumafa e maua mai i gaʻoloʻo gaʻo (sugar, honey, sweets, falaoamata o le saito, pasta, semolina, sukaisa, sisi, vine, faʻi, persimmons) e gata. O le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le mea lea, o le a faʻataunuʻuina ai le 'aʻai ma le lipoproteins o le lautele ma le maualalo i totonu o le iniseti (falaoamata rye, buckwheat, rutabaga, pepa).

Ina ia faafaigofieina le fuaina o le gaosiga o le carbohydrate i meaʻai, o le manatu o le "areto o le falaoa" e faʻaaogaina. E tasi le falaoa o le 12 g o suauu 'oloʻo iai i totonu o le oloa. O le mea e faʻaaogaina ai oloa e tuʻuina atu i le laulau. 11. 1.3 IU o le inisalini e masani ona faʻatonuina i le 1 le falaoa (12 g o carbohydrates e maualuga ai le kulukose i le toto e 2.8 mmol / l).

Taofi. 11.Meaʻai fomaʻi faʻatau

Aofaʻiga o oloa (g) e aofia ai le 12 g o gaʻo (1 chl Unit)

Faʻamatalaga faʻafitauli mo le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti

O le i ai o faʻafitauli o aʻafiaga e faʻatele ai le ono mafai ona atiae le maʻisuka. O nei aʻafiaga aʻafia e aofia ai:

  • genet predisposition (i se aiga o loʻo maʻi ai le tama, o le lamatiaga o le maʻi o se tamaititi e tusa ma le 6%, pe afai e maʻi se tina -3.5%, pe afai e maʻi uma matua, o le lamatiaga o le tamaitiiti e 30%),
  • fualaau tele (sili atu i le 4.5 kilokalama i le fanau mai),
  • faʻaititia le puipuiga puipuia (pe a iai le tamaititi i le BHC (e masani ona maʻi tamaiti), o lona uiga, e tigaina i taimi uma faʻamaʻi viral, pepe vave, ma tamaiti laiti),
  • le i ai o se maʻi mimimune i se tamaititi,
  • gasegase gasegase (oona), hypothyroidism (le lava lauroid gaoioiga),
  • amio le taua - leai se faʻamalositino. Ona o le le toaga, ua sili atu le mamafa o le palema ma, o se taunuuga, ua faʻalavelaveina le pancreas.

O faʻamaumauga mulimuli e lua o loʻo faʻamatalaina ai le faateleina o le aafia o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti. E le o se mea faalilolilo e tele atu tamaiti e iai le oona tele i le lalolagi nei. O mafuaaga mo lenei mea e tele. Ua lauiloa e toetoe lava o tagata uma ma e tatau ona avea ma autu o se tusitusiga ese.

Faʻavasegaga o le maʻisuka i tamaiti

I tagata gasegase o tamaiti, o le diabetologists i le tele o tulaga e tatau ona feagai ma le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent), lea e faavae i le le atoatoa o le insulin.

O le maʻisuka 1 o le maʻisuka i tamaiti e masani lava ona i ai le amio a le tagata lava ia, o lona uiga o le i ai o autoantibodies, faʻatafunaga β-cell, faʻafesoʻotaʻi ma genes o le HLA telefatibility complex complex, faʻamalosia o le insulin, faalagolago i le ketoacidosis, ma isi ituaiga o le maʻisuka type 1 diabetes o le pathogenesis e sili atu foi ona faamauina i tagata e le o ni tagata Europa.

I le faaopoopo atu i le malosi o le maʻisuka ituaiga 1, o le tele o ituaiga o siama e maua i tamaiti: ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o le maʻisuka e fesootaʻi ma le gasegase o le maʻisuka, ituaiga o le maʻisuka ituaiga MODY.

Vaega 1 Tito 1 Mateʻo

O le tulaga lea e faʻaumatia ai sela o le pancreatic, ae leai ni faailoga o le maʻisuka, e mafai ona mavae ni nai masina poʻo ni tausaga foi. I le taimi o suʻesuʻega masani, atonu o le a le faʻaalia e le tamaititi mea e le masani ai.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona mafai pe afai o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi o le faʻaleagaina o sela o sela e faʻapipiʻi ai le inisalini e iloa.

Pe a iloa se mea e tupu ai le faʻamaʻi, o le a amanaʻia tamaiti ma o le suʻesuʻega o le metabolism o le carbohydrate e sili atu ona faia nai lo isi vaega. O le faʻamaoniga ma le faʻaopoopoga mulimuli ane i le tagata o loʻo faʻamalosia nei ituaiga o meaola faʻapitoa ua i ai le faʻamaonia o le taua:

  • I le pancreatic islandletlet cells.
  • Le glutamate decarboxylase ma tyrosine phosphatase.
  • Autoantibodies ia maua ai le inisalini.

E le gata i lea, o le siakiina o faailoga o le kenera HLA ma le INS, faapea foi ma le faaitiitia o le fuainumera o le tuiina o le inisalini i le tali atu i se suega o le faapalepale o le kulukose, e aofia ai.

O le amataga o le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu i le le lava o le insulin. O se taunuuga, o le kulukose e toetoe lava a le ulu atu i sela, ma o lona toto e aofia ai se aofaiga tele. O le tino maso e faʻaitiitia ai le kulūkose, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o polotini. O le amino acids o loʻo faia i lenei gaioiga e faʻamamaina mai le toto e le ate ma faʻaaogaina mo le faʻasiga o le kulukose.

O le malepelepe o le gaʻo e mafua ai le faateleina o le maualuga o gaʻo aoga i totonu o le toto ma le faʻavaeina o ni lipine lipine fou ma tino ketone mai i le ate. O le faʻavaeina o le glycogen ua faʻaitiitia, ma ua faʻalauteleina ai le gau. O nei faagasologa e faʻamatalaina ai faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1.

E ui i le mea moni e faapea o le amataina o le maʻisuka i tamaiti e masani lava o le gasegase, faafuaseʻi, e muamua atu i ai se vaitaimi vavalalata e oʻo atu i le tele o tausaga. I le taimi lenei, i lalo o le aafiaga o faʻamaʻi pipisi, le lelei o le ola maloloina, faʻalavelave, faʻalavelave faʻaleagaina.

Ona faʻaitiitia ai lea o le gaosiga o le inisalini, ae mo se taimi uumi ona o lona tuʻufaʻatasia, o le kulūkose e tausia i totonu o tapulaa masani.

O le mea e faanoanoa ai, ae o tagata taʻitoʻatasi taʻitasi i luga o la tatou paneta atonu e ono maua le maʻisuka ia te ia lava. E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka masani ituaiga 2, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu nai lo le 10% o tagata maʻi e maua ai le maʻisuka.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faasolosolo malie lava, o vaega muamua o le maʻisuka inisalini-tutoʻatasi ma le insulin-e faalagolago tele, e toetoe lava tutusa. O le faʻamaonia saʻo o le tulaga o le faʻamaʻi o le a fesoasoani e filifili le togafitiga saʻo ma faʻagesegese ai le atinaʻe o le maʻi.

O lenei ituaiga o maʻisuka e fesootaʻi ma le le lava o le gaosiga o le palacreas o le inisalini poo lona toesea atoa. T1DM o se faamai o tagata talavou, ma le isi, o le maʻi ua amata ona laiti i tausaga uma, ma maua ai le maʻisuka i pepe laiti. Ina ia togafitia lelei le faʻamaʻi, e tatau ona e suesue i ai ma faʻamatala auiliili.

I le faaiuga o le seneturi 20, o se faʻamatalaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, na aofia ai vaega nei o le maʻisuka:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa
  2. Talosaga
  3. O faʻafitauli faʻafuaseʻi faʻaleagaina,
  4. Latent diabetes
  5. Oseese gasegase
  6. Aofaʻi maʻisuka.

O le tulaga o le vailaau o le genetual amata amata moni lava mai le vaitaimi o le mafaufau. E mafai e le pepe ona maua ni gaʻo e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 ma genes e puipuia ai le tino mai le maʻisuka. I lenei laasaga, e mafai ona mafai ona iloa faʻapipiʻi mataʻutia o kenera ma faʻaalia ai le latou vaʻaia i se tulaga lamatia.

O le iloa o lau genetic predisposition i le maʻisuka o le a mafai ai e oe ona fai ni puipuiga i le taimi ma faʻaititia ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

E maitauina i totonu o aiga o loʻo mafatia ai le tama ma le tina mai le T1DM, e atiae ai e le tamaititi ni faailoga o le maʻisuka i le matua nai lo lona maʻi ma ona matua, ma e moni lava i tamaiti ei lalo o le 5 tausaga le matutua e masani ona faʻaalia T1DM.

I le laasaga o le faʻaosoosoina, o le faagasologa o le autoimmune e amata ona tupu: o faʻamaʻi pipisi e faʻaumatia e latou lava i latou lava. O mafuaʻaga nei e mafai ona amataina lenei faʻalavelave matautia:

  • O le osofaia o siama (rubella, herpes, mumps ma isi),
  • Tulaga faigata
  • Faʻaleagaina o vailaau faʻasaina (fualaau oona, vaovao ma isi),
  • Faʻatatau meaʻai.

I le laasaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino, e faʻaleagaina ai ia peta beta o le pancreas, e amata ona mate ai sela se tasi. O le natura o le manava o le inisalini e faʻalavelaveina: nai lo le pulsating "pusa" o le hormone, e gaosia pea lava pea.

Ua fautuaina tagata e ono lamatia le suʻeina o suʻega i taimi taʻitasi ina ia iloa ai lenei laasaga:

  • Tests mo faʻamaʻi faʻapitoa,
  • Suʻega mo le faʻapalepale kullukose

I le laasaga mulimuli, o le faagasologa o le autoimmune e faatelevaveina, o le oti o peta peta e faatelevave. O le faʻamalositino o le inisalini e faʻaleagaina. I lenei laasaga, o faitioga a tagata mamaʻi o vaivaiga ma malaise, faʻatasi ma le tele o faʻamaʻavale e tele lava ina tusia, e le o matauina faailoga.

I faʻataʻitaʻiga anapogi, o le maualuga o le kulukose o le a masani, ae o le "faamalositino" o le suʻega glucose patient tolerance o le a faʻaalia ai le sili atu nai lo masani.

I lenei laasaga, o le auiliiliga mo C-peptides o loo faailoa mai ai le i ai o le puleaina o le insulin. O tino pepe Ketone e iloa i se faʻataʻitaʻiga.

Ina ia faʻaesea le auai o se tagata maʻi i le T2DM, ua lava lea e iloa ai se tasi o mea nei:

  • Keteturia
  • Paʻu mamafa
  • Le lava le faʻamaʻi pipisi.

I le laasaga o le maʻisuka atoa i se tagata maʻi, o peta o peta o le pancreas e matua leai lava se aoga. O lenei laasaga e tumau seia oʻo i le iʻuga o le soifua o le maʻisuka. E manaʻomia e ia le iniseti faifai pea o le inisalini, pe afai na te le maua le hormone matautia, o le a maliu o ia mai le maʻi suka.

O suʻega i lenei laasaga e faʻaalia ai le leai atoatoa o le inisalini gaosiga.

E tusa ai ma se isi faʻavasegaga, ua vaevaeina vaega i le CD1:

  • Mateʻo faʻamuamua (prediabetes),
  • Folasaga (faʻaaliga) o le SD,
  • Le faʻamalologa e le atoatoa ("migao"),
  • O le olaga atoa e afaina ai inisalini (faʻasolosolo).

Preditebetes e aofia ai vaega 1, 2, 3, ma le 4 (genetic predisposition, faʻaosoosoga, faʻaleagaga faʻasolosolo, vailaʻau maʻisuka). O lenei laasaga e umi, e mafai ona faʻaosooso mai le tele o masina i nai tausaga.

O le laasaga o le "Diabetes manino" (tulaga 5) e aofia ai vaega o le amataga, le atoatoa le faamagaloga ma le masani. O le fuainumera "Aofaʻi" o loʻo faʻaalia i se taimi faʻasolosolo ma se faʻalauiloaina o le natura o le maʻi.

Mo tikeri taʻitasi o le maʻisuka, ua fautuaina se seti o fofo o le a fesoasoani i fomaʻi e faʻamaopoopo lelei togafitiga o le maʻi. I le tulaga o le maʻisuka, o le faʻamaoniga o le tikeri o le maʻi o le maualuga o le suka i le toto.

I le muamua, laʻititi, tikeri o le faʻamaʻi, toto toto e le sili atu i le 7 mmol / L, o isi faʻamaoniga o se suʻega toto e masani lava, e le maua le kulukose i le urine. Soo se faʻafitauli e mafua mai i le maʻisuka ua matua le toe i ai. O le maʻisuka mama e faʻamalieina atoa e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa ma le mate.

I le tikeri (lona lua) tikeri o le faʻamaʻi, o le maʻisuka ua maua i se vaega o le faʻaaogaina o le suka poʻo le insulin. E seasea tupu le Ketosis, e faigofie lava ona faʻaaogaina e ala i se taumafataga faapitoa ma togafitiga fualaau. O faʻalavelave e faʻaalia (i mata, fatugaʻo, vaʻa toto,), ae le oʻo atu i le le atoatoa.

O le tolu (ogaoga) tikeri o le faamai e le mafai ona gafatia i togafitiga o meaʻai, e manaʻomia le inisalini. E oʻo atu le suka i le 14 mmol / l, o le kulukose e maua i le urine. Faʻalavelave faʻafitauli, o le tagata maʻi e:

  • O le uumi, faigata ona togafitia le kososis,
  • Hypoglycemia,
  • Suʻega faʻasolosolo,
  • Nifaeropathy, lea e mafua ai le toto maualuga,
  • Neuropathy, na faʻaalia e le numera o vae.

Le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular - faʻalavelave fatu, o le stroke e maualuga.

Faʻatasi ai ma le maualuga (fa) tikeri o le maʻi i le maʻisuka, o le toto maualuga o le suka o maualuga maualuga, e oo atu i le 25 mmol / L. I le urine, glucose ma le polotini ua fuafuaina. O le maʻi o le maʻi e mafai ona faasaʻo na o le faʻaofiina o inisalini malosi. O le maʻi e masani ona pa'ū i totonu o se siama, o le maʻi papala na faia i luga o ona vae, e mafai ona gangrene. Faatasi ai ma lenei tikeri o le maʻisuka, ua le atoatoa le tagata.

Le amataga o le maʻisuka i tamaiti: ata o le atinaʻeina o le maʻi

I tulaga uma o le maʻisuka, o le ituaiga muamua o faʻamaʻi e oo atu i le 10%. Tuʻuina atu ia te ia o tamaiti, talavou ma tagata talavou.

Ina ia mafai ona maua se taui mo metabolic processes i le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia le inisalini e puipuia ai le atinaʻeina o se faʻalavelave matuia - ketoacidotic coma. O le mea lea, o le ituaiga muamua o le maʻisuka ua taʻua o le insulin-faalagolago.

E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le oti o sela e maua ai le inisalini i le 95% o mataupu e oʻo atu ai i se tali a le tagata lava ia. E atiina ae ai faʻafitauli o gataifale.

O le filifiliga lona lua o le maʻisuka o le maʻisuka, lea o loʻo i ai le uiga o le ketoacidosis, ae o le tino puipuia e le faʻavaivaia. E sili ona aafia i latou i tagata Aferika ma Asia.

O le maʻisuka mamana e amataina lemu, i lona ala o loʻo i ai ni tulaga natia ma manino. Ona o suiga i le tino, o laasaga nei o le atinaʻeina o le faʻaititia o le insulin i le faʻamaʻi e iloga:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa.
  2. Faʻaiuga: Coxsackie viruses, cytomegalovirus, herpes, measles, rubella, mumps.
  3. Tali a le Autoimmune: faʻamaʻi faʻamalosi i tamaʻi pancreatic o Langerhans, faʻalaumalie o le inisalini - inisalini.
  4. Latent diabetes mitusitus: o le anapogi glucose o loʻo i totonu o tapulaa masani, o faʻataʻitaʻiga o le faapalepale o le glucose e faʻaititia ai le faaseeina o le insulin.
  5. O le maʻisuka manino: galala, fiaʻai tele, tele o le urination, ma isi faʻamaoniga e iloagofie ai le maʻisuka ituaiga 1. I le taimi nei, 90% o peta beta ua faʻaumatia.
  6. Laasaga faʻatapulaʻa: o le manaʻoga mo tui tetele o inisalini, faailoga o le angiopathy ma le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le mea lea, pe a faia se suʻesuʻega, o le vaega faʻamalosi o le maʻisuka e fetaui ma le gaioiga o se mea e faʻaosofia ai le talaaga o faʻalavelave faʻaleagaina o le gaʻo. E aofia ai foʻi le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino ma le maʻi o le maʻisuka (latent).

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

Ole togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e masani lava ona faia i sauniuniga ole inisalini. Talu ai o lenei inisalini e maua mai i le inisinia, e itiiti lava aʻafiaga o aʻafiaga ma o tamaiti e seasea ona afaina.

Fai le filifiliga e faia e fuafua i le mamafa, tausaga o le tamaitiiti ma se faailoga o le kulukose toto. O le polokalame o le inisalini e faʻaaogaina i tamaiti e tatau ona latalata i le gaioiga o le inisalini mai le pancreas.

Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le metotia o le inisalini togafitiga, lea e taʻua o le faavae-bolus. O le inisalini ua leva ona galue e faʻaaogaina i tamaiti i le taeao ma le afiafi e sui ai le pule masani masani.

Ma, aʻo leʻi faia taumafataga taʻitasi, ua faʻaofiina se fua faatatau fuafuaina ole inisalini puupuu ina ia mafai ai ona taofia le tupu maualuga o le toto suka pe a uma ona 'ai, ma gaʻo meaʻai e mafai ona gaʻo atoa.

Ina ia pulea le ala o le maʻisuka ma faʻamausali le glycemia, ia fautuaina:

  • Le faʻaofiina o vailaʻau taʻitasi o le insulin.
  • Faʻaaloalo i meaʻai.
  • Faʻaaogaina o le suka ma le faʻaititia o gaʻo ma gaʻo manu.
  • Faʻaauau togafitiga faʻamalosi mo le maʻisuka i aso uma.

I le vitio i lenei tusiga, e talanoa Elena Malysheva e uiga i le maʻisuka tamaititi.

O le amataina o le maʻi e mafai ona gasegase ma faifai malie. O le maʻisuka a le tagata e faʻailoaina i se faʻalavelave mataʻutia. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e masani ona amata lemu.

I le faʻatinoga, ou te iloa ai o le amataga o le maʻisuka a le tagata e faʻaalia i le ketoacidosis faʻafuaseʻi. O le tamaititi e ave i se faʻalavelave faʻafuaseʻi i se tulaga o taupulepulega ma e manaʻomia ai le tausiga tigaina. O lenei mea e paʻu ai matua i le teʻi, talu ai e leai se mea na faʻailoa mai ...

O le a ou faʻamatalaina pe aisea e tupu ai lenei mea. A o laʻitiiti, o faʻavaomalo uma i le tino e faʻavave vave.

O le faʻaumatia o β-sela o le pancreas, ioe, e le tupu vave lava. E toaitiiti i latou.

O totoe o loo i ai le vave. Ae o se nai numera itiiti o ola ola na leva ona faia le galuega a le okeni atoa ma faigaluega "mo le ofuina" vave ona le manuia.

O se taunuuga, e ono le iloa e le tamaititi le leai o ni meaʻai, malosiaga. O gaioiga uma lava i totonu o le tino e faʻalavelaveina, e pei ona matelaina ia sela.

O le mea lea e tatau ai ona e iloa uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka ma o le a faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai e suʻesuʻe ai le tamaititi. E le manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi tonu o le endocrinologist; e faia foi e le tamaititi se suʻesuʻega muamua.

O faʻamaoniga autu (mo fomaʻi o le tulafono lea o le tolu "P"):

  • Faʻailoa le fia inu (polydipsia), lea e le mafai ai e le tamaititi ona onā, e sili atu nai lo le masani (sili atu i le 3 lita). E mafua ona o le toto e tele le kulukose, e le faʻaaogaina. Ole maualuga o le kulukose i le toto e faateleina. E manaʻomia e le tino le vai e faʻavaivaia ai lenei faʻaoga i le masani.
  • Faateleina le manaʻo (polyphagy). E le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o le masini e aunoa ma le inisalini, e faʻailoa atu i le faiʻai ua uma le meaʻai ma ua tatau ona 'ai. Ae, e ui lava o le mea moni o le tamaititi e ai i taimi uma, ae o loʻo ia lagona pea le fiaai.
  • Faʻaiʻuga vave (polyuria). E le na o se tele o le inu ava. Ona o le maualuga o le suka, e le mafai e fatuga ona faamama le vai o le tino mai le urine muamua. O le tele o vai ua aveesea mai le tino ma le urine. E matua susulu le urine.

O nisi taimi o le uluai faaaliga a matua e matauina na amata ona toe tusi le tamaititi i le po. Latou te manatu o le tamaititi ua malulu tele, alu e suʻe se suʻega o le urine e faʻaesea ai le faʻaogaina o le faʻailoga. Ma latou maua ai i se tulaga le maua le suka i totonu o le uila.

O le a ou vaʻavaʻavaʻai faʻamalologa o le maʻisuka i tamaiti laiti, talu ai e mafai foi ona matauina i isi faʻamaʻi.

  • Paʻu mamafa. O lenei mea e sili atu ona masani ai mo le suka suka. Glucose e le o aʻafia e le cell. Leai ni meaai paleni - leai se masini. E le gata i lea, o le tino ua amata ona saili mo meaʻai i totonu ia te ia lava. Faʻaauau le puipuia o meaola ma gaʻo. E faʻamalolo mai le--oloa - tino o le ketone, lea e mafua ai le ketoacidosis - oona o le tino. O tino pepe Ketone e iloa i le faanatinati o se tamaititi.
  • Le mautonu le vaivai, vaivaiga, moe malolo, toesea o le mafaufau. Leitioa pe o fea e maua ai le malosi i le tino, pe afai na te le vaai i le kulukose.
  • Paʻu paʻu ma le mucous membranes, fuʻa, pustular rashes i luga o le paʻu. E foliga mai ua suia le afu o le afu.
  • Totoina pe a uma le urination, faʻamaʻi faʻaleagaina o le tino faʻapitoa (vulvovaginitis, e masani ona taʻua o le "gaʻo"). Urine e iai le suka e mafua ai le ita.
  • Faʻaititia le faʻaaliga ona o le faapipiiina o tioata (cataract).
  • O faʻasolosolo faʻamalolo, maʻi, mava i tulimanu o le gutu.

O le maʻi suka i tamaiti laiti e faigata ona iloa. O le tele o taimi e faʻaalia mai i amioga mataga, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino, faʻalavelave faʻamaʻapeʻa. Ona o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu, o le mimilo i luga o le pepeti o loʻo lafoaʻi le faʻamaʻaʻaina, o le "candied" spots.

O faʻaaliga o le maʻisuka i se tamaititi e mafai ona atiaʻe i soo se matua. E lua faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka i tamaiti - i le 5-8 tausaga ma i le pala, ioe,i vaitaimi o le faateleina o le tuputupu ae ma le malosi gasegase.

I le tele o tulaga, o le atinaʻeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maua i tamaiti e muamua atu i faʻamaʻi vailaau: mumps, measles, SARS, faʻamaʻi pipisi, siama o le rotavirus, siama o le vaka, ma isi ituaiga o maʻisuka i tamaiti. ma le maʻisuka.

Mai le taimi o uluai faailoga i le atinaʻeina o se coma, e mafai ona ave mai le 1 i le 2-3 masina.

E mafai ona masalomia le i ai o le maʻisuka i tamaiti e ala i faailoga pathognonic: faʻateleina le urination (polyuria), fiainu (polydipsia), faʻalauteleina o le 'ai (polyphagy), paʻu mamafa.

O le gasegase o le maʻisuka i tamaiti e matua lapalai lava ma o loʻo faʻaalia i se uiga e atiaʻe tulaga matautia o le hypoglycemia, ketoacidosis ma le ketoacidotic coma.

O le Hypoglycemia e atiina ae ona o le paʻu o le suka o le toto e mafua mai i le atuatuvale, le malosi tele o le tino, o le onosaʻi o le inisalini, le lelei o meaai, ma isi. O le hypoglycemic coma e masani lava ona muamua atu i le le mautonu, vaivaiga, afu, vevela, lagona o le fiaai tele, gatete i vae.

Afai e te le faia fua e faʻaleleia ai le suka toto, o le tamaititi e atiina ae le gaʻo, faʻalavelave, sosoo ai ma le atuatuvale o le mafaufau. Faʻatasi ai ma le vaʻaia o le hypoglycemic, o le vevela o le tino ma le toto maualuga e masani, e leai se manogi o le acetone mai le gutu, o le paʻu e susu, o le kulūkose i totonu o le toto

E faʻapefea ona atiina ae le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka?

Ina ia mafai ona maua se taui mo metabolic processes i le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia le inisalini e puipuia ai le atinaʻeina o se faʻalavelave matuia - ketoacidotic coma. O le mea lea, o le ituaiga muamua o le maʻisuka ua taʻua o le insulin-faalagolago.

E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le oti o sela e maua ai le inisalini i le 95% o mataupu e oʻo atu ai i se tali a le tagata lava ia. E atiina ae ai faʻafitauli o gataifale.

O le filifiliga lona lua o le maʻisuka o le maʻisuka, lea o loʻo i ai le uiga o le ketoacidosis, ae o le tino puipuia e le faʻavaivaia. E sili ona aafia i latou i tagata Aferika ma Asia.

O le maʻisuka mamana e amataina lemu, i lona ala o loʻo i ai ni tulaga natia ma manino. Ona o suiga i le tino, o laasaga nei o le atinaʻeina o le faʻaititia o le insulin i le faʻamaʻi e iloga:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa.
  2. Faʻaiuga: Coxsackie viruses, cytomegalovirus, herpes, measles, rubella, mumps.
  3. Tali a le Autoimmune: faʻamaʻi faʻamalosi i tamaʻi pancreatic o Langerhans, faʻalaumalie o le inisalini - inisalini.
  4. Latent diabetes mitusitus: o le anapogi glucose o loʻo i totonu o tapulaa masani, o faʻataʻitaʻiga o le faapalepale o le glucose e faʻaititia ai le faaseeina o le insulin.
  5. O le maʻisuka manino: galala, fiaʻai tele, tele o le urination, ma isi faʻamaoniga e iloagofie ai le maʻisuka ituaiga 1. I le taimi nei, 90% o peta beta ua faʻaumatia.
  6. Laasaga faʻatapulaʻa: o le manaʻoga mo tui tetele o inisalini, faailoga o le angiopathy ma le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le mea lea, pe a faia se suʻesuʻega, o le vaega faʻamalosi o le maʻisuka e fetaui ma le gaioiga o se mea e faʻaosofia ai le talaaga o faʻalavelave faʻaleagaina o le gaʻo. E aofia ai foʻi le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino ma le maʻi o le maʻisuka (latent).

O faʻamatalaga o le amataga o le maʻisuka i tamaiti e tutusa ma faʻaaliga manino, latou te aofia ai foi le "honeymoon" (remission) ma le taimi masani, lea o loʻo i ai le faʻalagolago i le insulin i le olaga atoa.

Faʻatasi ma se faʻalavelave umi faʻalavelave matuia ma le alualu i luma o le faʻamaʻi, o le tulaga faʻapitoa e tupu.

Muamua ma le amataga o le maʻisuka i tamaiti

O le tulaga lea e faʻaumatia ai sela o le pancreatic, ae leai ni faailoga o le maʻisuka, e mafai ona mavae ni nai masina poʻo ni tausaga foi. I le taimi o suʻesuʻega masani, atonu o le a le faʻaalia e le tamaititi mea e le masani ai.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona mafai pe afai o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi o le faʻaleagaina o sela o sela e faʻapipiʻi ai le inisalini e iloa.

Pe a iloa se mea e tupu ai le faʻamaʻi, o le a amanaʻia tamaiti ma o le suʻesuʻega o le metabolism o le carbohydrate e sili atu ona faia nai lo isi vaega. O le faʻamaoniga ma le faʻaopoopoga mulimuli ane i le tagata o loʻo faʻamalosia nei ituaiga o meaola faʻapitoa ua i ai le faʻamaonia o le taua:

  • I le pancreatic islandletlet cells.
  • Le glutamate decarboxylase ma tyrosine phosphatase.
  • Autoantibodies ia maua ai le inisalini.

E le gata i lea, o le siakiina o faailoga o le kenera HLA ma le INS, faapea foi ma le faaitiitia o le fuainumera o le tuiina o le inisalini i le tali atu i se suega o le faapalepale o le kulukose, e aofia ai.

O le amataga o le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu i le le lava o le insulin. O se taunuuga, o le kulukose e toetoe lava a le ulu atu i sela, ma o lona toto e aofia ai se aofaiga tele. O le tino maso e faʻaitiitia ai le kulūkose, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o polotini. O le amino acids o loʻo faia i lenei gaioiga e faʻamamaina mai le toto e le ate ma faʻaaogaina mo le faʻasiga o le kulukose.

O le malepelepe o le gaʻo e mafua ai le faateleina o le maualuga o gaʻo aoga i totonu o le toto ma le faʻavaeina o ni lipine lipine fou ma tino ketone mai i le ate. O le faʻavaeina o le glycogen ua faʻaitiitia, ma ua faʻalauteleina ai le gau. O nei faagasologa e faʻamatalaina ai faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1.

E ui i le mea moni e faapea o le amataina o le maʻisuka i tamaiti e masani lava o le gasegase, faafuaseʻi, e muamua atu i ai se vaitaimi vavalalata e oʻo atu i le tele o tausaga. I le taimi lenei, i lalo o le aafiaga o faʻamaʻi pipisi, le lelei o le ola maloloina, faʻalavelave, faʻalavelave faʻaleagaina.

Ona faʻaitiitia ai lea o le gaosiga o le inisalini, ae mo se taimi uumi ona o lona tuʻufaʻatasia, o le kulūkose e tausia i totonu o tapulaa masani.

A maeʻa le oti tele o sela teine, o le a maua ai faʻamaʻi o le maʻisuka, aʻo tumau pea le puleaina o le C-peptide.

Faailoga o le amataga o le maʻisuka

O faʻaaliga o le maʻisuka i le taimi muamua e mafai ona faʻamatalaina, e tele lava ina sese i isi faʻamaʻi. I ia tulaga, o le suʻesuʻega e tolopoina ma o le tagata maʻi e taua tele pe afai e maua i le maʻisuka.

I totonu o na aiga o loʻo maʻi matua i le maʻisuka ituaiga 1, e faʻaputuina faʻamaʻi faʻamaʻi ma ua amata ona tupu se "aafiaga muamua." O le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti e tupu muamua nai lo o latou matua, ma o le a sili atu le ogaoga o le maʻi. O le faateleina o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tupu ona o tamaiti mai le 2 masina i le 5 tausaga.

Faʻalagolago i faʻamatalaga, o le amataga o le maʻisuka e mafai ona lua ituaiga: e le malosi ma malosi. O le maʻisuka e leai se maʻi e faʻaalia i foliga vaaia o ni mea laiti e manaʻomia ai le siakiina o le eseesega.

E aofia ai faʻamatalaga nei:

  1. Enuresis, lea e sese ona o se faʻamaʻi i le urinary tract.
  2. Faʻalavelave faʻamaonia faʻamaonia.
  3. Vomiting, lea e taua o se faailoga o le gastroenteritis.
  4. E le maua e tamaiti le mamafa poʻo le mamafa o le mamafa.
  5. Paʻu maʻi paʻu.
  6. Faʻitiʻitia le faʻatinoga o aʻoaʻoga, le lelei o le faʻatonuga, le faʻaleagaina.

O le malosi tele o le maʻisuka e faʻaalia muamua lava i faʻamaoniga o le gasegase ogaoga, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o le urination, faʻaleagaina pea. Faatasi ai ma le tele o le 'ai, e aveesea e fanau le mamafa o le tino ona o le vai, siama ma musika.

Afai e vave le alualu i luma o le maʻi, ona lagona lea o le manogi o le acetone i luga o le ea, o le diabetic rubeosis (le mautonu o alafau) e aliali mai i luga o alafau o le tamaitiiti, o le manava e loloto ma masani. O le faateleina o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai mafaufauga le lelei, o faʻalogona o le le mautonu o le faʻaitiitia o le mamafa, faateleina o le fatu, cyanosis o vae.

O pepe ei ai muamua se manaʻoga lelei, ae o lo latou paʻu o le mamafa e alualu i luma mo se taimi pupuu, o le ketoacidosis ma le faʻaaogaina o le taumafa mai le iniseti. I le lumanaʻi, o le falemaʻi e fesoʻotaʻi ma le amataina o faʻamaʻi pipisi, o le fausiaina o le coma poʻo le septic state.

Afai o le siama o le maʻisuka ua faia, ae o loʻo i ai masalosaloga e uiga i le ituaiga o faʻamaʻi, ona faʻaalia lea o faailoilo e lagolagoina ai le insulin-e faalagolago:

  • Keteturia
  • Paʻu o le mamafa o le tino.
  • Le lava o le meaʻai, maʻi faʻasolosolo, toto maualuga.

O le a le faʻasalaga mo le maʻisuka?

I le amataga o le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai se taimi puupuu pe a mou atu le faʻamoemoe o le inisalini pe o le a faʻaitiitia faʻaitiitia le manaʻomia. O le taimi lea na taua o le "honeymoon." I lenei laasaga, toetoe o tamaiti uma e maua le insulin, e oʻo atu i le 0.5 iunite i le aso.

O le faʻaaogaina o le faʻaleleia atili o mafaufauga e mafua mai i le mea moni o le pancreas e faʻamalosi ai faʻasalaga mulimuli o peta peta ma inisalini e faʻamalo, ae e le lava le totogi atoa mo le tele o le kulukose i totonu o le toto. O le suʻesuʻega mo le faʻaitiitia o le tui o le insulin o le maualuga o le hemoglobin glycated i lalo o le 7%.

O le umi o le taimi e momoe ai e mafai ona tele ni aso poʻo ni masina. A o faagasolo lenei vaitau, e mafai e tamaiti ona talepeina le taumafataga, ae le o le faatumauina o le tulaga manaomia ole gaoioiga faaletino, ae o le maualuga o le glycemia e tumau pea. O lenei faʻaleleia atili e mafua ai le teenaina o le inisalini, aʻo lagona lelei le tamaititi.

O aʻafiaga o le faʻaliliuina o le inisalini e aunoa ma se faʻatagaina e oʻo atu ai i le taufaasese.

I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se mamanu: i le i ai o le ketoacidosis i le amataga o le maʻisuka ituaiga 1, o le laasaga o le faamagaloga ole vaega atonu e le tupu pe puupuu foi.

Faʻalagolago taimi i le insulin

I le faʻalauteleina o le falemaʻi o le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini i le paʻu. O lenei faagasologa ua faatelevaveina e faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi, mafatiaga, le paleni o meaai.

O suʻega faʻapitoa e faʻaalia ai se faʻaitiitiga o le autovale, talu ai ua mate le peta. O lo latou oti atoatoa e tupu i le 3 i le 5 tausaga. O le maualuga o palatini glycated i le toto e tulaʻi mai, ma suiga i totonu o vaʻa, e mafua ai faʻafitauli i le ituaiga o neuropathy, nephropathy, retinopathy.

O se tasi o foliga o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti poʻo talavou o le atinaʻeina o le maʻisuka labile. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o fomaʻi e faʻaogaina ai sela o le tino e masani ona faaosofia ai le tui o le insulin i totonu o maso, maso o le tino ma le ate.

O fesoʻotaʻiga o faʻamaʻi ma faʻaleleia e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto. O le mea lea e faʻagaoioi ai le vaevaega o le popole o le tino ma o le hyperglycemia e tupu ona o le gaioiga o hormones. O le maualuga o le inisalini poʻo le fafaguina o taumafa e tutusa lava lona aafiaga. E leaga tele le le mulimuli i mataupu faavae o meaai paleni mo le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻisuka talavou e iai ni eseesega i le faagasologa o:

  1. Le leo le mautonu o le tino popole.
  2. Faʻateleina le solia o tulafono o le inisalini ma le faʻaaogaina o taumafa.
  3. Le puleaina o le kulukose.
  4. Labile auala ma osofaiga a le hypoglycemia ma le ketoacidosis.
  5. Manatu o le mafaufau-lagona ma mafaufau.
  6. Faʻafefiloi i le ava ma le ulaula.

Ona o le tuufaatasiga o mea taua, o le faʻasaʻoina o hormones contrainsular e tupu: adrenaline, prolactin, androgens, catecholamines, prolactin, horrenone adrenocorticotropic, gonorotropin chorionic ma progesterone.

O hormones uma e faʻateleina le manaʻomia mo le inisalini ona o le faateleina o le kulukose o le toto pe a tuʻuina atu i totonu o le moega lapisi. O loʻo faʻamatalaina ai foi le faateleina o le glycemia i le taeao e aunoa ma ni osofaʻiga o le suka i le po - o le "taeao o le taeao o le taeao," e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le po i le tuputupu aʻe o le homone.

Vaega o togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

Ole togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e masani lava ona faia i sauniuniga ole inisalini. Talu ai o lenei inisalini e maua mai i le inisinia, e itiiti lava aʻafiaga o aʻafiaga ma o tamaiti e seasea ona afaina.

Fai le filifiliga e faia e fuafua i le mamafa, tausaga o le tamaitiiti ma se faailoga o le kulukose toto. O le polokalame o le inisalini e faʻaaogaina i tamaiti e tatau ona latalata i le gaioiga o le inisalini mai le pancreas.

Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le metotia o le inisalini togafitiga, lea e taʻua o le faavae-bolus. O le inisalini ua leva ona galue e faʻaaogaina i tamaiti i le taeao ma le afiafi e sui ai le pule masani masani.

Ma, aʻo leʻi faia taumafataga taʻitasi, ua faʻaofiina se fua faatatau fuafuaina ole inisalini puupuu ina ia mafai ai ona taofia le tupu maualuga o le toto suka pe a uma ona 'ai, ma gaʻo meaʻai e mafai ona gaʻo atoa.

Ina ia pulea le ala o le maʻisuka ma faʻamausali le glycemia, ia fautuaina:

  • Le faʻaofiina o vailaʻau taʻitasi o le insulin.
  • Faʻaaloalo i meaʻai.
  • Faʻaaogaina o le suka ma le faʻaititia o gaʻo ma gaʻo manu.
  • Faʻaauau togafitiga faʻamalosi mo le maʻisuka i aso uma.

I le vitio i lenei tusiga, e talanoa Elena Malysheva e uiga i le maʻisuka tamaititi.

Tuua Lau Faamatalaga