O le a le suka e manatu e masani lava pe a uma ona 'ai?

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "E tatau i le suka o le toto ona tatau i se tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai" faʻatasi ai ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

O le faʻaleleia atili o le kulukose toto, 1-2 itula pe a uma se taumafataga, o se mea faʻaanatura mo le tino. O le masani o suka pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina e le sili atu i le 8.9 mmol / L. I le faagasologa o le faʻaaogaina o oloa, o le inisalini glucose ma lona faʻasalaga e faʻavasega ai. O le tele o faailoga 3 itula pe a uma ona 'ai se tagata o se faailoga lea o le soliga o le gaosiga o le carbohydrate poʻo le atinaʻe o le maʻisuka.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le tele o le fuainumera pe a uma le 'ai atonu e faʻaalia ai le maʻisuka, ae e le o taimi uma lava lea.

O le faʻavae o metabolic process is the hormone that regulates insulin blood sugar. E maua mai i le pancreas e fai ma tali i le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino, i le taimi o le fesuiaiga o le glucose ua tuʻuina atu i le toto. O le hormone e faʻateleina le faʻavaveina o le gaosiga ma le faʻaaogaina o le suka i le tino.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le kulukose anapogi o le pito maualalo lea. O loʻo faʻamatalaina i le mea moni o loʻo manala le manava ma e leai ni faiga faʻapitoa. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka o le suka e tatau ona iai i le va o le 3.4 i le 5.5 mmol / L.

I le maʻisuka, o maualuga e maualuga atu:

  • e oo atu i le 8.5 mmol / l - ma le ituaiga 2,
  • e oo atu i le 9.3 mmol / l - ma le ituaiga 1.

A maeʻa ona 'ai, ona amata ai lea o le gaosiga o gaʻo gaʻo, lea e faʻamalolo ai le glucose. I le taimi lea, o le faateleina o lona maualuga e 2-2.5 mmol / L i se tagata maloloina e faatagaina. E faʻalagolago i le mafai e le tino ona vave aʻafia le suka. O faʻaʻailoga e toe foʻi i le masani pe a uma le 2.5-3 itula pe'ā uma ona 'ai.

Fua o le kulukose i luga o se manava atoa e le o faia. A maeʻa ona 'ai, ia le itiiti ifo ma le itula e tatau ona pasia. O faʻamatalaga faʻamatalaga i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e manatu o faʻamaumauga maua 1, 2 poʻo le 3 itula pe a uma se taumafataga.

Laulau "Suʻe toto i le masani ai ona 'ai"

Glucose o le toto: o le masani o le suka i luga o se manava gaogao, pe a uma ona 'ai i totonu o se tagata soifua maloloina ma le solia o le metabolism carbohydrate

O le masani o le suka toto mo se mafuaaga e fiafia i le toetoe o tagata uma. O lenei faailo e faasino i faailoga sili ona taua o le tino o le tagata, ma o le tele o tapulaa faatagaga e mafai ona mafua ai ni soliga matuia. O se vaega o le maualuga o le carbohydrate o le le aoga o lona tau.

Mai le vaaiga o vailaau, e sili atu ona saʻo le taʻua o le faailo o se kulukose, ae mo le faafaigofieina e mafai ona faaaoga le faaupuga "toto sugar norm". Mo nisi tulaga o le tino, o loʻo i ai tulaga taua. O le a le mea tonu e manatu o se faailoilo lelei, pe faʻapefea ona fua le faʻatonuga i se tulaga faapitoa, ma le auala e fai ai pe a maua ni numera maualuga, o le a tatou mafaufau atili.

O se faailoga taua e iai foi se isi igoa na fuafuaina i le 18 senituri e le physiologist K. Bernard - glycemia. Ma, i le taimi o suʻesuʻega, na latou fuafuaina le mea e tatau ona i ai i le tagata maloloina.

Ae ui i lea, o le numera fuainumera e le tatau ona sili atu nai lo numera o loʻo faʻasinoina mo setete patino. Afai o le tau masani e sili atu nai lo tapulaa taliaina, ona tatau loa lea ona avea ma mafuaaga o le gaioiga vave.

E tele auala e iloa ai mea e le masani ai. Masalo o le mea taatele o se suʻesuʻega faʻatusatusa o le suka o le toto mai le masani i luga o se manava gaogao. E aofia ai le ave o mea mo le fua o le carbohydrate 1/3 po o le ½ o le aso talu ona 'ai soʻo se meaʻai. E tusa o le aso e fautuaina e taofi le faʻaaogaina o tapaa, mea inu ava malosi, meaʻai vevela.

Laulau 1. O le a le maualuga o le suka o le toto e tatau ona i ai i se tagata soifua maloloina ma faʻasesega (8 pe sili atu itula e aunoa ma ni meaai)

O le mataʻituina e le tagata lava ia e ala i le siakiina e le tagata lava ia, e fautuaina mo le hyper- ma le hypoglycemia o le eseesega o le matuia. E moni lava le fuafuaina o le suka i luga o se manava gaogao, e ala i le ave o le toto mai se tamailima ma suʻesuʻeina le faataitaiga i se masini faapitoa - o se glucometer.

Ina ia iloa ai le solia o le faapaleʻaleʻa o le carbohydrate, e iloa ai le tele o isi faʻamaʻi, e mafai e le endocrinologist ona fautuaina se suega o le mamafa (glucose tolerance). Ina ia faia se suʻega toto mo le suka ma se avega, o se faʻataʻitaʻiga e ave i luga o se manava gaogao. E le gata i lea, e taumafaina e le tagata suʻesuʻe le 200 kalama o le vai mafanafana suamalie i le 3-5 minute. Laasaga maualuga e toe faia pe a uma le 1 le itula, ona sosoo ai lea ma le 2 itula mai le taimi o le faʻaaogaina o le fofo. O le masani ole maualuga o le suka ma se avega pe a uma le taimi atofaina e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / l. O tau faʻatatau i isi tulaga e foliga tutusa ma mea o loʻo faʻaalia i lalo.

Pusa 2. O le fua faatatau ma le faʻaaogaina o le suka o le toto na maua i le 1-2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga

Rafalsky post-glycemic coefficient 2 itula talu ona 'ai

O se uiga taua o le faateleina o le maualuga o le gaʻo pe a uma ona faamalieina le fiaai. A maeʻa ona 'ai, toto maualuga le maualuga o le suka i luga ma mai le 3.3-5.5 millimita i le lita e mafai ona oʻo i le 8.1. I le taimi nei, e lagona e se tagata le atoatoa ma le malosi o le malosi. O le fiaai e foliga mai ona o se faaitiitia o le gaʻo. O le maualuga o le suka o le toto e amata ona paʻu vave i le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, ma e masani lava o le tino "e manaʻomia" meaai i le taimi.

I le maualuga o le kulukose, e tatau ona vavae ese le suka mai le meaʻai.

Mo le faʻamautinoaina o le tele o faʻamaʻi, o le Rafalsky coefficient e tāua tele. O se faailo e faʻaalia ai le gaioiga o le mea faʻapipiʻi. E fuafua i le vaevaeina o le tau o le maualuga o le suka i le vaega o le hypoglycemic pe a mavae le 120 minute mai se tasi o kullukose avega e ala i le anapogi o le faasinoala toto. I totonu o se tagata soifua maloloina, e le tatau ona sili atu i le 0.9-1.04. Afai o le numera e mauaina e sili atu i le faʻatagaina, ona mafai lea ona taʻuina atu maʻi o le ate, le atoatoa le tino, ma isi.

O le Hyperglycemia e masani lava ona tusia i le matua, ae mafai foi ona iloa i se tamaititi. O aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia ai le gasegase o le tino, faʻafitauli i le endocrin system, metabolism, etc. O le iai o mea e ono manaʻomia i se pepe o le faavae lea mo le aveina o mea mo le gaʻoina i le leai o ni faʻamaoniga o le maʻi.

E tatau i tamaitai ona iloa le glycemia na faamauina i le leai o ni faʻalavelave. O le maualuga o le suka o le toto, e faʻavae i luga o mea e fesoʻotaʻi, o le 3.3-8 mmol / L. Afai o tatou talanoa e uiga i le taunuuga na maua mai i le suʻeina o se faʻataʻitaʻiga i luga o se manava gaogao, ona maualuga lea o le tau aofaʻi 5.5 mmol / L.

O le faailo e leai se eseesega i le itupa. I totonu o se tamaloa e leai se fomaʻi e le 'aina le meaʻai mo le 8 po o le sili atu itula aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, e le mafai e le toto toto ona sili atu i le 5.5 mmol / L. O le tapulaa maualalo mo le faʻatonuga o le kulukose e talitutusa lava ma fafine ma tamaiti.

Ole laʻititi ua manatu o se tulaga lea e matua faateleina ai le ono mafai ona maua le maʻisuka. O le mea moni, tusa lava pe a mavae le 45 tausaga, o le faailo e masani ona sili atu nai lo le suka gaʻo. Mo tagata e sili atu ma le 65 tausaga, o le maualuga o le ausia o tulaga maualuga o le kulukose o loʻo faʻalauteleina.

Suauu toto

I le taimi muamua, na faasilasilaina ai le tulaga masani o le suka o le toto e taliaina mo se totoga e le o iai ni mea sese. O le iuga mulimuli e le afaina i le matua poʻo le itupa. Ae ui i lea, i le tele o faʻamatalaga e mafai ona e maua faʻamaumauga i luga o le faʻatagaina o le maualuga o le kulukose mo tagata pe a mavae le 60-65 tausaga. Suauu toto e mafai ona amata mai le 3.3 i le 6.38 mmol / L.

Preditebetes e masani ona iloa i le matua pe a iloa le hyperglycemia. O le faaupuga e faatatau i se olaga le tumau i le taimi lava lea ao lei tupu le maʻisuka. E tele lava ina iloa pe a uma le amataga, ona o le toesea po o le le lava foi o le ata o le faailoga. I le faaopoopo atu, e le masani ona feagai le tagata maʻi ma faʻafitauli leaga, o le mea lea e le fiafia ai o ia i le masani o le suka i totonu o le toto, e oo lava i le tulaga o le faatiga.

Ina ia iloa le tulaga, e fautuaina se suega o le faapaleni kulukose. O le taunuʻuga na maua i le taimi o le suʻesuʻega e mafai ai ona tatou vavalalata vaʻaia mai le tino o le maʻisuka. Aʻo faʻatulagaina taimi talafeagai (toe iloiloga o le olaga, faʻavasegaina o le mamafa, faʻasologa o togafitiga faʻasolosolo), o se numera tele o tagata mamaʻi e pulea e aloese mai le atinaʻe o le maʻisuka.

O se tuufaatasiga o faʻamaʻi pipisi o le endocrine na tulaʻi mai ona o le solia o le malepe o meaʻai gaʻo ona o le le lava o le inisalini o le tele o etiologies, e oʻo atu ai i le hyperglycemia. Ole taimi masani, o le aofaʻi o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻafitauli o loʻo faʻaateleina le faʻatuputeleina. I le 13-15 tausaga uma, o le numera o tagata gasegase o loʻo maua le maualuga o le suka i le toto ona o le maʻisuka e faʻaluaina. Toeitiiti atoa le afa o maʻi na ola i le valea o latou lava siama.

O le nofoaga muamua i le faʻaaogaina i le mavae ai o le 40 tausaga o loʻo nofoia e le togafitiga o le ituaiga lona lua. O le faʻasalaga o le inisalini e tumau pea le masani, ae o le tino e le mafai ona aʻafia ona aʻafiaga. O le tulaga e mafai ona fesootaʻi ma se faʻaitiitia o le gaioiga o molelaʻau inisalini poʻo le faʻaumatia o faʻaleleia i luga o siama. I le taimi lava e tasi, o le sili atu o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ua faamauina (o le masani ma faailoga mo togafitiga o loʻo faʻaalia i laulau i luga e aunoa ma se faʻamatalaga i le matua). E sili atu le taua i le 2-4 taimi.

I le oʻo atu i se tausaga, o fafine uma e feagai ma le misa. O lenei gaioiga o se faʻaaogaina malie o galuega faʻatinoina ona o le matua o le soifuaga masani o faʻalapotopotoga uma. O le faʻataʻitaʻiga e faʻatasi ma le togi i le vevela ma le malulu, vevela, faʻalavelave le mafaufau, maʻi vevela, ma isi.

O faʻavavega o le Hormonal ei ai sona aafiaga taua i le maualuga o le suka. I le matua o le 45-50 tausaga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona sili atu nai lo le masaniga ua tuʻuina atu i le laulau. O lenei tulaga e manaʻomia ai le gauai faapitoa i le vaega o tamaitai ma fua. E fautuaina le faia o se faʻataʻitaʻiga mo le faʻasalalau i le tasi taimi i le ono masina e puipuia ai le atinaʻe poʻo le vave iloa o faʻamaʻi tuga.

O sui o le malosi malosi o feusuaiga e sili atu ona maua i le hyperglycemia. O le mafuaʻaga lea ua fautuaina ai tagata ina ia faia suʻega masani ma puipuia ma le mautinoa le tele o le suka o le toto e pei o le masani. O le tulaga atonu o le taunuuga o se numera faateleina o tulaga le lelei e siomia ai le tamaloa, e pei o:

  • ogaoga mamafa mamafa,
  • i taimi uma e tulaʻi mai tulaga faigata,
  • mamafa tele
  • afaina o le tino,
  • ulaula ma inu, ma isi.

E faʻapefea ona suʻeina le suʻega mai le vein pe mai se tamatamailima?

O le tele lava mo se suʻesuʻega atoa, ua lava lava le faʻatautaia o le pa. O fua masani o le suka i totonu o le toto na maua mai tamatamailima i tagata matutua ma tamaiti i luga o se manava gaogao o loʻo faʻaalia i le laulau i luga. Ae peitai, afai o le sini o le faia o se suʻesuʻega auiliili, ona le lava lea.

O se suʻega toto mo le suka mai se vein e mafai ai e oe ona siaki suiga i le setete i faʻalapotopotoga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faia se suʻesuʻega ma se avega. O le mea e faʻaaoga vave ai le sao o le kulukose i totonu o le tino, e faʻaalia ai sina fesuisuiai.

O le Hyperglycemia e faʻaalia i le tele o faʻailoga. Latou te faʻatagaina oe e masalomia le sili atu o le kulukose i le toto aʻo leʻi faia auʻiliʻiliga.

Laulau 3. Mamanu o le glycemia

Suu pe'ā uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina: o le a le mea masani?

Suauu toto i totonu o se tagata soifua maloloina e le o iai se uiga e atiaʻe ai le maʻisuka malosi e faʻateleina pe a uma ona 'ai. E tupu lenei mea i le itula e tasi talu ona 'ai.

Glucose, lea na ulu atu i le tino o le tagata faatasi ai ma meaai, e avea o se punavai o le malosi, lea e talafeagai mo le atoatoaga o galuega a soo se tagata. Afai e leai, ona "le mafai lea e se tagata ona gaoioi."

O maualuga o le suka i le tino e mafai ona fesuisuiai i le aso, ma o lenei mea moni e faavae i le tele o mea: o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ua faʻaaogaina, o le maualuga o le gaioiga faaletino, popolega, fefe, ma isi.

O le suka i se tagata soifua maloloina e tupu maualuga pe a uma ona 'ai. Ae ui i lea, o sina taimi itiiti e pasia, ma toe faʻaleleia ai tulaga masani. Ae a leai e leai ni faʻalavelave faʻapitoa e aʻafia ai le faʻaaogaina o le kulukose.

Manaomia le mafaufau pe o le a le maualuga o le suka o le toto pe a uma ona 'ai? Ma o le a le umi e faʻatele ai le kulukose?

I tagata e leai ni suka suka, o le maualuga o le suka i totonu o le tino e mafai ona vave tulai mai pe a uma ona faʻamalosia. O lenei mea moni e faʻavae i luga o le gaosiga o le kulukose, lea e faʻamalolo mai i meaʻai e maua mai.

Ma, o calories ua "aumaia" mai le fesoasoani meaai e faamautinoa ai le faaauauina o le gaosiga o le eletise malosi mo le atoatoa o le gaioiga o gaioiga uma ma tino o le tino o le tagata.

O le le lelei o le gaosiga o le gaʻo i le gaʻo e mafai ona afaina ai le maualuga o le suka i le tino. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o le vavae ese mai le masani e le taua tele, ma, masani lava, o le kulukose e masani ona faatulaga i totonu ole numera manaomia, vave lava.

Ae e te leʻi taʻuina mai ia te aʻu le masani o le suka o le toto pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina, e tatau ona e faamasani i uiga masani ma o latou foliga i luga o se manava gaogao:

  • O le tulaga masani e taua o le maualuga o le kulukose, e le o lalo ifo o le 3,3 iunite, ae e le sili atu nai lo le 5.5 iunite.
  • O nei fuainumera o loʻo faʻapipiʻi i se manava gaogao, e masani ona taliaina i togafitiga faafomaʻi. Ma e le faalagolago i le itupa o le tagata.

E tatau ona maitauina ei ai nisi fesuiaiga o fua masani o le suka e tusa ma le tausaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata o le au matutua, o le tapulaa pito i luga o le masani e laʻititi maualuga, ma e 6.1-6.2 iunite.

I le isi itu, i tamaiti laiti ma tupulaga talavou e oo atu i le 11-12 tausaga le matua, o tulaga faatauaina masani o le a manatu i tulaga taua e sili atu ona maualalo pe a faatusatusa i tulaga faatauaina o tagata matutua.

E pei ona taua i luga, e mafai ona maualuga le suka pe a uma ona 'ai. Afai e lelei mea uma i le soifua maloloina, o itula uma lava pe'ā uma ona 'ai, e mafai ona e matauina se faʻaitiitia maliega o le kulūkose i le tino.

Fuainumera o fuainumera faafomai ua faaalia ai o tamaitai e sili atu le malosi e atiaʻe se maʻi suka. O se vaega tāua i lenei mataupu e faʻatinoina i le faʻatinoina o le tino o fafine, ma a latou eseesega mai le fausaga o tane.

O sui o le malosi malosi o feusuaiga e itiiti le faʻafitia i le faʻamaʻi. Ua fautua mai saienitisi o lenei mea moni e afaina ai le eseesega i tulaga o le hormonal.

E uiga i le masani pe'ā uma ona 'ai mo se tagata soifua maloloina, e mafai ona e tuʻuina atu le faʻamatalaga lenei:

  1. E taliaina pe a fua mai le kulūkose pe'ā uma ona 'ai le 8.0-9.0 iunite.
  2. I le aluga o taimi (pe a ma le 2-3 itula i le maeʻa o le taumafataga), o fuainumera e tatau ona faatulaga i totonu o le 3.3-5.5 iunite.

I fafine, pe a uma ona 'ai, gaʻo le suka, ma lona pito i luga e mafai ona oʻo atu i le 8.9 iunite, o le masani, ma e le o se vavaeese mai fuainumera lautele taliaina. I le aluga o taimi, o le faasolosolo malie lava, o le toto toto e amata ona paʻu lemu, ma faʻamaonia i le tulaga maualuga pe a uma 2-3 itula.

O le taimi lea o le tino e toe "manaʻo ai i meaai". I se isi faaupuga, e fagua e se tagata le fiaai, e manaʻo o ia e 'ai. Ae o tane, ona tutusa lea o latou fua masani masani pe a uma ona 'ai e pei o fafine.

O se mea manaia: i tamaitai, o le toto toto ua vave ona liua ma avea ma se malosiaga malosi, ma ua televave foi le vave. O iinei i le fesootaʻi atu i lenei mea, o le nifo manogi e foliga mai o tamaitai, ae le o alii.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o augatupulaga uma, ma o lenei maʻi e masani ona maua i tamaiti laiti. I le tamaitiiti, o le kulukose pe a uma le 'ai e mafai ona faateleina i le 8.0 iunite (o le itula muamua pe a uma le taumafataga), ma o le masani lenei.

I le taimi o le maitaga, o tino uma ma totoga o le tino, fetuunai i le fanauina o le tamaititi, suia a latou galuega.

Mo fafine maʻitaga, o le suka suka mo le manava gaogao e mai le 4.0 i le 6.0 iunite. Ma a uma ona 'ai, o nei faailoga e mafai ona faateleina i le 9.0 iunite, ma o le masani lenei.

Mo se suʻega toto, o loʻo fautuaina ai le suega o le kulukose. I le tele o mataupu, e fautuaina e le fomaʻi se suʻesuʻega e faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi o le suka, ia mataʻituina le malosi o le maʻisuka ma fesuiaiga i le suka.

Ma ia iloa foi le maʻisuka faʻamaʻi (i fafine maʻitaga), e iloa ai se tulaga o le hypoglycemic (o se faʻaitiitia o le suka i le tino o le tagata).

Faʻavae i luga o iuga o suʻega na maua i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻega, e mafai e se tasi ona iloa pathoces o loʻo lisi atu i luga, pe faʻafitia foi le latou auai.

O le faʻaaogaina o le vai ola (toto), e faia i ni nai itula pe a uma se taumafataga, e mafai ona faia i le 60 minute. O le mea autu e leʻo luga o se manava atoa, talu ai o se aofaiga o meaai e tatau ona gaosia.

O lenei gaioiga e manaʻomia e faamaumauina le maualuga o le kulūkose. I se isi faaupuga, o le faʻamaualuga.

Vaega o se suʻesuʻega faapea:

  • E mafai ona e 'aina soʻo se meaai, o le kulukose o le a faateleina i soo se tulaga.
  • A maeʻa le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo i le 60 minute e tatau ona pasi, ae o le 120 minute uma e sili atu.
  • A o lei totoina le toto, e le tatau ona sili atu mea taumafa e tatau ai (sei vagana ai o se ituaiga ola), ona o le a sese le iʻuga.
  • E le mafai ona e foaʻiina le toto pe a uma le taumafataga i le inu ava malosi. O lenei mea o le a mafua ai le maualuga tele ma le sese o le suka i le tino.
  • O le auiliiliga e le fiu pe a uma le gaioiga faaletino, manua, taotoga.

E tatau ona maitauina, mo tina maitaga i galuega faafomaʻi, o isi iloiloga o iloiloga ua faʻaaogaina, talu ai o le taimi lea, o le kulukose i totonu o le tino ua faʻaititia.

Ina ia faʻamautu fua saʻo o le kulukose i totonu o se maitaga maʻitaga, o le vai ola e ave i luga o se manava gaogao.

Pe a suʻesuʻeina e le suʻesuʻega e maualuga le maualuga o le toto i le 11.1 iunite, o loʻo taʻu mai ai le maualuga maualuga o le kulūkose i le tino, o le taunuuga lea e mafai ona avea ai le atinaʻe o le maʻisuka, poʻo isi faʻamaʻi.

O mea e mafua ai le faateleina o le suka i totonu o le tino o tagata e iloga: tulaga faigata, faʻaleagaina o le myocardial, faia o tui tele o vailaʻau, togafiti o Herenko-Cushing, maualuga tele o hormones o tupu.

E tusa ai ma se suʻesuʻega se tasi, e le faia e le fomaʻi se faʻamaoniga, e mafai ona ia fautuaina se faʻamaʻi faapitoa. Ina ia faʻamaonia o latou masalosaloga (pe faafitia), o le suʻega lona lua o loʻo faʻatulagaina.

Afai o se suʻesuʻega lona lua e faʻaalia ai taunuuga tutusa, ona maua ai lea o le maʻisuka. A maeʻa suʻega e faia e faʻavae ai se ituaiga o togafitiga.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautua atu mea nei:

  1. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le inisalini e vave tuʻuina atu. O le fua ma le taimi ole injections e fuafuaina faʻapitoa. I le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo faʻaalia i le olaga atoa le inisalini o togafitiga.
  2. I le ituaiga lona lua o togafitiga, e taumafai le fomaʻi e taulimaina e ala i togafitiga e le o fualaau faasaina. Na fautuaina e sui lou olaga, 'ai saʻo, taʻalo i taaloga.

Po o le a lava le ituaiga o suka suka, e tatau ona e siakiina pea lou toto toto. O lenei gaioiga e fesoasoani e "tausisia pea," ae le o le oʻo ai i se tulaga faʻaleagaina.

E ala ile gaioiga faʻale-tino ma se taumafataga maualalo, e mafai ona maua le taui mo le maʻisuka ituaiga 2 ile taimi sili ona puupuu.

A maeʻa se taumafataga, e mafai e se tagata ona aʻafia e le gata i se tulaga o le hyperglycemic (o le faateleina o le suka i totonu o le tino), ae o se tulaga o le hypoglycemic. O lona uiga, o le kulūkose i le maeʻa o se taumafataga e faʻaititia tele.

Afai o le suka i totonu o le tino o le tino e masani ona itiiti ifo i le 2.3 iunite, ma o le malosi malosi o le fafine e itiiti ifo nai lo le 2.7 iunite, o lona uiga o le atinaʻeina o le insulinoma - o le tino o le tino e tupu ona o le tele o galuega ole tino o pancreatic.

Afai e mataʻituina se ata o le falemaʻi, ona manaʻomia lea o nisi faʻataʻitaʻiga e iloa ai le faʻamautuina o le tino. Ma e taua tele lenei mea ina ia mafai ai ona taofia le ono mafai ona atiaʻe se vaega ole kanesa.

E mafai ona e talanoa e uiga i le tulaga o le hypoglycemic i faʻamaoniga nei:

  • Aʻo matauina le kulūkose i luma o le 'ai, o lona uiga, i luga o se manava gaogao, e le silia le 3.2 iunite.
  • Ma le maualuga o kullukose pe a maeʻa taumafataga mai le 4.0 i le 5.5 iunite.

O se meaai le lelei ma meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga faʻaleagaina o le tino. O le faagasologa o le atinaʻe o faʻamaʻi e pei o le faʻaaogaina o le tele o oloa gaʻo e mafua ai le faʻavevesi o le tino i totonu e maua ai le inisalini.

I le isi itu, e amata ona galue "i se saoasaoa tele", o se aofaiga tele o le hormone e faalilolilo, o le kulukose e vave ona gauai i le maualuga o le cellular, o se taunuuga, e na o le tele lava o tulaga e tupu ai le toto toto i totonu o tapulaa talafeagai.

Afai o fiainu se tagata, e masani ona asiasi i le faletaele, ma a maeʻa sina taimi pe a uma ona 'ai, ona manaʻo lea o ia e toe' ai, o le mafuaaga lea e popole ai. E tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi e suʻe mafuaʻaga o lenei tulaga. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le masani o le toto suka.

Matou te iloa o le 'ai tele o selu e leaga ai lou soifua maloloina. O le mafuaaga lenei e fesuiaʻi ai le suka toto pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina. Peitai, e ui i lea, o lenei oloa, poo le glucose, o se mea taua mo le tino o le tagata. Glucose e faia le galuega o le "suauu" i totonu, lea e maua ai le malosi ma faatumuina i le malosi, ae peitai o lona aafiaga e aoga, o ona mea i totonu o le toto e le tatau ona sili atu i le faatagaina faatagaina. A le o lena, o le soifua manuia e matua leaga lava, o le faaletonu o le hormonal e tupu i totonu o le tino ma o le gaioiga o le tele o polokalama e le afaina, o se taunuuga o se maʻi e pei o le maʻisuka ua atiae.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tusi "Sugar Trap" o loʻo tuʻuina mai ai faʻamatalaga taua i luga o le aʻafiaga o meaʻai e maua i le suka i le tino o le tagata. O loʻo faʻamatalaina ai foi se auala faigofie e foia ai le le lelei o manaʻoga mo taumafa leaga.

Faʻasologa e aʻafia ai le Suga Suga

Afai e le 'ai se tagata i meaʻai suka, o lona uiga o le a le atoatoa lona malosi, e oʻo lava i le galo o lona ulu mai le aluga. Ae o le le lava o le kulukose i totonu o le toto e le matautia e pei o le suka maualuga. O le kulūkose o le toto i vailaau faʻapitoa e lauiloa o le glycemia. Afai o le kulukose e sili atu nai lo le masani, o lona uiga o le hyperglycemia, pe afai o le maualuga e sili atu i le masani, ona taʻua lea o lenei mea o le hypoglycemia. O le faʻataʻitaʻiga masani o se faʻataʻaiga masani, talu ai e mafai ona fesuisuiai tele e faalagolago i le tele o mea:

  • taimiʻai
  • mai le taimi o le tausaga
  • taimi o le aso
  • tausaga
  • lagona faalelagona ma faaletino,
  • tala faʻasolopito
  • isi vaega o le tino.

Taua! O faailoga masani e tutusa ma alii ma tamaitai. E le afaina le glucose toto i le tane.

O le masani o le suka o le toto i se tagata maloloina e mafai ona fesuisuiai sina faalagolago i nisi tulaga (taimi o le aso, lagona, ma isi). I le avea ai o se tulafono, pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose i le toto e maualuga lona alualu i luma, ae a maeʻa ni nai itula pe a uma ona' ai e faʻapala. O le a le suka e tatau ona maua e tagata soifua maloloina i le laulau.

Laulau. Tulaga masani i se tagata soifua maloloina

O le tulaga le tumau o le hyperglycemia i tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai e mafua mai i le mea moni o le isi vaega o calories e manaʻomia ona faʻatautaia ua i totonu o le tino. O totoga taʻitasi e faʻaogaina ma faʻailoa mea taumafa, ma e iai foʻi sana tali tulaga ese i meaʻai eseese, lea e fuafua ai le gaosiga o le inisalini ma le saoasaoa o faiga faʻavaomalo.

O le siakiina o le maualuga o le suka i tulaga nei e le faigata. Mo lenei mea, o loʻo i ai masini faʻapitoa tau tupe: mita o kulukose toto ma suʻe toto. E faʻatusatusa ma faigofie ona faʻaaogaina.

O le kulimi anapogi i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai i le va o le 3.5 - 5.5 mmol / l, ae o lenei faailoga, e faalagolago i tausaga, e mafai ona fesuiaʻi i le tasi itu poʻo le isi. I pepe laiti, o le kulukose i le tino e mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L. Mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o le tulaga masani o le va o le 3.3 i le 5.6 mmol / L, ma mo tagata soifua maloloina e 14 i le 90 tausaga, o lenei faailoga e tatau ona i ai mai le 4.6 i le 6.4 mmol / L. O nisi taimi, pe a uma se taumafataga, o nei fuainumera e faatelevave vave, ae mafai ona pau i le 3.5 mmol / L. E faʻalagolago lava i uiga taʻitasi o se tino faapitoa.

E toatele e fiafia i le fesili pe ono mafai ona maua e se tagata soifua maloloina ni mea sese, ma o le suka pe a uma ona 'ai o le a faateleina. E mafai ona faia mea laiti. Ae afai o le hyperglycemia na oʻo atu pe sili atu i le faailo o le 11 mmol / l, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai faafitauli ogaoga i le tino o le tagata ma le amataina o le maʻisuka. O se faʻaopoopoga taua o le toto monosaccharides e mafai foi ona faʻaalia:

  • fatu fatu
  • ogaoga faigata
  • le faʻaaogaina o vailaau maʻoti i ni aofaiga tetele,
  • faʻaleagaina o le hormonal i le tino, aemaise lava le sili atu o le hormone tuputupu ae ma isi.

Suu pe a uma ona 'ai i nisi tulaga atonu e laʻititi nai lo masani. O se mea taua i le hypoglycemia e le itiiti ifo i le 2.5 mmol / L i tamaitai ma e itiiti ifo i le 3 mmol / L i alii. O ia fuainumera e mafai ona taʻu mai ai le i ai o se paʻu e mafua mai i le tala o le malosi tele o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. O lenei mea faʻapitoa i vailaʻau faʻapitoa e taua o le insulinoma.

A maeʻa ona 'ai i se tagata soifua maloloina o le maualuga o le kulukose ua maualuga le maualuga ma e le pa'ū pe a mavae sina taimi, e tatau ona e faʻaitiitia i le fesoasoani o vailaʻau ma saili le mafuaaga o lenei mea. E na o se fomaʻi e mafai ona faia lenei mea, e faʻavae i luga o iuga o suʻega ma suʻesuʻega o le maʻi.

I totonu o le tino o se tagata soifua maloloina, o faʻamatalaga glycemia mo le olaga masani e le tatau ona sili atu pe itiiti ifo nai lo le faʻatagaina masani. E mafai ona puipuia se mea uiga ese e pei o le maualuga maualuga o le toto pe afai e te taumafai e faʻaaogaina le faʻaaogaina o meaai mama mama i le maualuga. E le o se mataupu o le lafoaia atoa o selu, e mafai ona e 'ai naʻo meaai maloloina ma maloloina. E tatau ona aofia ai le meli, fualaau aina ma isi sitaili masani. E mafai foʻi ona e faʻaititia lau suālaʻau pe a uma ona 'ai e ala i le' aiina o se meaʻai faapitoa.

Taua! E tasi le itula pe lua pe a uma ona 'ai, o le kulūkose masani e mai le 3.6 i le 8 mmol / l, ona pa'ū lea o le faailo. Afai, a mavae le tele o itula, e leai ni suiga na tutupu, ma o le faʻamalama o le glycemia o loʻo tausia i le itumalo o le 7-8 mmol / l, o loʻo taʻu mai ai le muaʻi maʻi, o se tulaga e le lelei ai le gasologa o monosaccharides.

Sugar e suitulaga i se isi mea i le suka faamamaina

O se isi auala sili ona lelei i le suauu faamamaina masani o le suka e suia mo tagata e maua i le maʻisuka. O lenei mea o se vailaʻau o loʻo i ai se tofo lelei, ae leʻo iai ni monosaccharides. Ua fautuaina o ia i tagata uma e maua i le maʻisuka, ma e sili ona lauiloa i latou o loo i ai i le taumafataga faatasi ma le sini o le leai o se fua.

O mea suamalie e masani ma faʻafefiloi. O nei mea e sili ona maua i le tulaga o laupepa, vai, paʻu. O le fesili e tulai mai: o le mea manogi e afaina ai se tagata maloloina? E lelei tele pe'āfai e aofia ai ni mea faʻapitoa? E taua le malamalama pe aisea e manaʻomia ai. Afai o le aʻafiaga e aʻafia ma le faʻaaogaina o le suka faamamaina e sili atu le maualuga nai lo le afaina o le suka e mafai ona aʻafia ai le tino, ona tatau ai lea i le maʻisuka ona tuʻuina atu se isi mea suamalie. Afai e leai se manaʻoga e faʻaitiitia le faʻaaogaina o le suka i lona tino mamā, ona sili atu lea ona lafoai le faʻaaogaina o suamalie suamalie. I totonu o lenei tusiga tatou te talanoa e uiga i auala e aveesea ai le suka o le suka.

O le toʻatele o tagata o mafaufau pe o le suka e suitulaga, e leaga, ma o le a le tele e mafai ona faʻaumatia? I le avea ai o se tulafono, 1 le papatini o se suauu e sui ai le sipuniti o le suka faamamaina, ae o lenei mea e faalagolago i le tuufaatasiga, o le gaosi oloa ma le tele o isi mea. O le mea lea, e tatau ona tatou amata mai le fuafuaina: 1 laulau i le 1 ipu tea (kofe), o nisi taimi e sili atu, ae le tatau ona sili atu i le 6 aso ia ituaiga o tui, e tusa lava pe o le a le faʻamalolo.

Ina ia malamalama pe suia le suka, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i le suka, o mea lelei ma mea e aʻafia ai, o ni manatu faʻavae. O mea suamalie uma e aofia ai vailaau oona e maua ai le suamalie suamalie ma e mafai ona faʻamalieina meainu ma meaai. O nei mea e aofia ai le sodium cyclamate, aspartame, sucralose, acesulfame potassium ma isi. O nei mea uma, o le ulu atu i totonu o le tino, talepe i lalo ma fatuina ni mea matautia matautia, ua taʻua o carcinogens, lea e mafua ai le atinaʻe o le kanesa. E sili atu ona lamatia i latou i le tulaga o le televave, o le mea lea e matua faʻasaina ai le tuʻuina atu i tamaiti laiti mea suamalie. E afaina ai le tino ile fructose? - faʻapea foʻi ma se mea e leai se mea. Ae na o ia lava, e le o gauai ma ave le uta i le ate.

Mo tagata soifua maloloina, o le fua masani o le Fructose i aso taitasi, i le fua o fualaau aina po o le meli, e toetoe lava 50gr i le aso. Suga e tusa ma le afa e aofia ai le fructose.

O le mea e sili ona saogalemu, sili ona aoga, e le o iai se kalori tasi, o se mea manaia masani - stevia. E faʻaalia e le gata mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, ae faʻapea foi mo le leiloa o le mamafa ma le tino maloloina o tagata. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o le stevia i meaʻai o le a fesoasoani e le gata ina faʻaititia ai le suka pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foi le faʻafeiloaʻi i le mamafa.

I le gasologa o le aso, e tele taimi e suia ai le kulukose i le toto. O aʻafiaga e aʻafia i le tulaga lelei ma le faʻatusatusaina o meaʻai, gaioiga faaletino, tulaga o le neuropsychological. O le masani o le suka o le toto pe a uma ona 'ai e faalagolago i uiga taʻitasi o le metabolism. I tagata matutua, o tulaga faatauaina masani e siitia agai i luga ona o le laʻititi o le tausaga e maua ai le lagona o sela i le inisalini.

O nisi faʻafitauli o le gaʻoina o le gaʻo e mafai ona mataituina i fafine i le taimi o maitaga ma ao faia le misa. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose pe a uma le 'ai e le tatau ona sili atu i le tuaoi o le 7.7 mmol / L (millimol i le lita o le iunite o le suka). Ma le maualuga o le taua, maʻisuka poʻo le prediabetes ua maua. O le predabetic state e faʻailoaina i le le mafai ona gafatia o le tino e faʻaleleia ai le suka, faʻavaivaia le kulukose.

Glucose mo le tino o le punaʻoa sili lea o le malosi ma le punavai o meaʻai mo potu faiʻai. I lalo o le gaioiga o enzymes, o meaʻai e ulu atu i totonu o le iniseti ua solo i totonu o vaega taʻitasi.Glucose molekone e maua mai i vaʻavaʻa ma mea amino, ma o le tele lava, pe a uma le tuʻuina atu (absorption) i totonu o le toto, e momoli atu i masini ma siama.

O le matafaioi a le faila e faia e le hormonone endocrin o le pancreas - inisalini. O le ate e liliu le suka o totoe i glycogen (reserve carbohydrate). Po o le a lava le oloa e talia e le tino mo le gaioiga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina. O le maualuga o le faʻaituau o faailoga o le suka e faʻalagolago i le ituaiga o gaʻo (mea faigofie pe faʻalavelave) i mea taumafa, ma le tulaga o tagata taʻitoʻatasi.

Sini faʻamatalaga i luga o le maualuga o le kulukose (glycemia) e mafai ona maua na o le samplesʻo toto i luga o se manava gaogao. I tagata e maua i le gaosiga o le gaʻo, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e fesoʻotaʻi ma le siosiomaga i totonu o le tino (homeostasis) e tumau i se tulaga malulu. I le tulaga o le solia o le gasegase i le inisalini po o lona le atoatoa, o le kulukose e faʻapupulaina i le toto, ma o le a tumau pea le "matelaina" o siama ma tissu.

Mo le fuafuaina o tulaga taua o le glycemia, o le capillary (mai le tamailima) poo le toto vevela ua ave. I le faʻaiʻuga lona lua, o laʻasaga e ono maualuga atu (i totonu o le 12%). E le o se togafitiga. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e:

  • Vagana le vaetamaina o le ava (mo aso e tolu).
  • Teʻena meaai ma le tumama i le taeao (i le aso e faia ai le suʻega).

O le iloiloga o taunuʻuga o loʻo faʻatinoina e ala i le faʻatusatusaina o fuainumera maua mai i tulaga faatauaina masani. E faʻatatau i le tausaga o le matua, o faʻataʻotoga o le kullusese mulimuli (i totonu o le mmol / l) o loʻo faʻavasegaina:


  1. Kolyadich Maria O faʻafitauli faʻapitoa e fai ma faʻamatalaga o faʻafitauli o le maʻisuka, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2011. - 168 p.

  2. Kasatkina E.P. O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti. Moscow, lolomiina fale "Vailaau Faasaienisi", 1990, 253 itu.

  3. Peters-Harmel E., Matur R. Maʻi suka. Faʻamatalaga ma togafitiga, Practice -, 2008. - 500 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Eseesega o le anapogi ma le maeʻa ai o le suka

E masani lava, a maeʻa ona 'ai le maualuga o le suka o le toto suka. E mafai lenei mea ona o le malepe o polysaccharides. Latou te ulu atu i le fualaau oona i le ituaiga o meaai, ma o le malosiaga e tatau mo le atoatoaga o le gaioiga o le tino ua liua. Afai e te teena meaai mo le sili atu ma le 4 itula, o le suka e paʻu i lona tulaga sili ona maualalo. E sili ona lelei le matauina o lenei faiga pe a uma se moe umi.

Faʻaaogaina faʻaagaga faʻapitonuʻu, o le tino e tumau pea le maualuga o le gaʻo i le taimi o le anapogi. Ma a oʻo mai se vaega fou o meaʻai i le manava, ma le amataina o le vaevaeina, faʻapupulaina sina laʻititi i le glucose. O le maualuga maualuga e matauina pe a uma le 40 - 50 minute talu ona 'ai. A mavae le 2 itula, o le maualuga o le suka o le suka i se tagata maloloina e sau i lona tulaga masani.

O le a le masani o le suka o le toto aʻo leʻi 'ai e tatau ona matauina i se tagata maʻi e faʻalagolago i luga o le matua o tausaga. O le itupa o le tagata gasegase e le afaina ai taunuuga. Faailo anapogi i totonu o le moli / l i se tagata maloloina e mafai ona faapenei:

  • Tamaiti seia oʻo i le 1 tausaga - 2.8-4.4,
  • Tamaiti mai le 1 le matua i le tamaititi - 2.8-5.5,
  • Iloilo i le 15-49 tausaga - 3.2-5.6,
  • Tagata mai 50 tausaga - 4.6-6.4.

O le anapogi o le suka i le toto e mafai ona i le va o le 3.2-5.6

Suauu toto 6.4-7 mmol / L i luga o se manava gaogao lipoti mai le i ai o faiga faʻaleagaina i le tino o le tagata. E masani lava, o ia faailoga e faailoa ai se setete o vailaau maʻisuka ma le maʻisuka. E masani lava o lenei mea i le taeao o le taeao.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai

A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e masani ona tulaʻi. O le eseesega i le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a uma ona 'ai ma faailoga na maua i luga o se manava gaogao, e masani lava 0.4-0.6 mmol / L.

O le masani o le maualuga o le suka o le toto pe'ā uma ona 'ai e faalagolago i le tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foʻi ma isi faafitauli i le endocrine, pe o ia o le tino maloloina. I lenei tulaga, o le faʻamatalaga e mafai ona ese siʻisiʻese ae ave le toto mai se vein ma le tamatamailima. O le mea lea, o le a le ituaiga suka pe a uma ona 'aina e masani ona faalagolago i le auala e aoina ai le biomaterial.

Eseesega o toto vevela ma le toto toto

O le toto mai se vein e faʻaalia i le maualuga, lea e mafai ai ona e mauaina faʻamaoniga sili ona saʻo i suʻega suʻega. Ae ui i lea, o lenei meaola faʻapitoa i lona mamanu vave ua vave faʻaitiitia. O le mea lea, o suʻesuʻega e tatau ona faʻatinoina i le vave e mafai ai. A leai, naʻo le plasma toto e manaʻomia e maua ai iuga. O faailo igoa o le suka i totonu o le toto vevela o le 4.0-6.1 mmol / L.

O le maualuga o le suka o le suka mai le vein e masani lava 0.3-0.4 mmol / L maualuga nai lo le mea na maua mai le auiliiliga o le biomaterial ua aoina mai se tamatamailima. O eseesega e matauina ona o le fesuisuiai o le tuufaatasiga o le toto toto. Ae ui i lea, e masani lava ona latou aveina, aua o lenei auiliiliga, e ui i le le saʻo i faʻamaufaʻailoga mulimuli, e faigofie atu ona faia.

Se tagata soifua maloloina

I se tagata soifua maloloina, i totonu o le 20-50 minute i le maeʻa ai o se taumafataga, o fua o le kulukose o le toto ua manatu o le masani, o loʻo i totonu o nei tapulaa:

O le maualuga o le kulukose i le toto vevela o se tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai e tatau ona 4.1-6.3 mmol / l

O le faʻateleina pea o le kulukose pe'ā uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina i le 7 mmol / l o se faailo o vailaʻau.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le a le tele o le suka o le toto e taʻua o le masani i le maʻisuka e faalagolago i le natura o le maʻi. I tagata gasegase e iai le faamaʻi 1 endocrine i le itula muamua pe a maeʻa se taumafataga, o le a maua le 7-8 mmol / L i se taunuuga. I le maʻisuka e le o le insulin, o le suka pe a uma ona 'ai e mafai ona tulaʻi i le 11-11.1 mmol / L.

Mai lea taimi i lea taimi, o le itula pe a maeʻa se taumafataga, e mafai ona maua e le maʻisuka se faʻaitiitia o le kulukose. Fuainumera e maualalo ifo nai lo le tausia o le maualuga o le suka. O lenei tulaga o se lamatiaga tele, ma o lea e manaʻomia ai le faʻamaonia saʻo ma togafitiga vave.

Mafuaaga mo le vavaeeseina o faailoga mai le masani

E le faʻaalia i taimi uma le setete o vailaau faʻasolosolo poo le faʻamaʻi o le endocrine lava ia. O mafuaʻaga o le tulaga e mafai ona faalagolago i le matua ma le itupa o le tagata maʻi.

O le tele o faʻamatalaga igoa e faʻaosofia e na mafuaʻaga:

  • Faʻaauau ona nofo i se tulaga o popolega o le mafaufau,
  • O le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke na mafatia i le 6 masina talu ai,
  • Faʻateleina le gaosiga o hormones o le gaʻo faʻaleagaina, faʻaosofia e le hyperplasia poo le tumo pituitary,
  • Morning Dawn Syndrome
  • O faʻaletonu i le gaioiga o le pancreas ma lauroid gland,
  • Faʻasologa o gase
  • Le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e aʻafia ai le inisalini ma le gaosiga o le kulukose. E le gata i lea, o le vavaeese mai tulaga masani masani o loʻo matauina i le le talafeagai o le faʻaaogaina o nei vailaʻau faʻatele, tele lava ina ua sili atu le faʻatagaina o le fua.

O le ulaula tapaa pe inu ava malosi foi e fesoasoani i le le atoatoa o le tino.

O le masani o le kulukose o le toto pe a uma le 'ai e mafai ona faateleina i tamaitai i tulaga faapena:

  • I le taimi o le maitaga
  • Faʻafitauli i lauroid
  • I le afiafi o aso taʻitasi,
  • Mai i togafitiga poʻo togafiti,
  • Ona o le faʻalavelave masani
  • O sina meaʻai laiti i aso taʻitasi pe a 'ai meaai lelei poʻo ni vaega tele o meaai.

O le maʻitaga e mafai ona mafua ai faʻalavelave

O le mamafa o le tino ma le mafaufau, faapea foi ma le tausisia o meaai mama, e masani lava ona leai se gaʻo, e mafua ai foi ona tuueseese faailoga mai le masani.

I le amataga o le pepe, pepe, e tusa lava po o a latou meaai ma meaai, e tele lava le maualalo o le toto suka. O le faateleina o faailoilo masani e faasolosolo malie, faatasi ai ma le tuputupu ae o le tamaititi. Ae o le tele o faʻasalaga o faʻamaoniga masani e mafai ona tupu i tamaiti mo mafuaʻaga nei:

  • O le maʻi suka. I tamaiti, o le ituaiga 1 faʻamaʻi e masani lava ona maua,
  • O lou maʻi maʻi
  • Faʻavae i luga o le fale. O le tino i le taimi lava e tasi e faʻaleleia ai le gaosiga o le adrenaline ma le cortisol, lea e faʻatele ai le maualuga o le kulukose,
  • Le faʻaalia ma le tuputupu ae o se paʻu i le pituitary gland poʻo latalata i le gland. I totonu o se tamaititi, o le faateleina o le mamafa o le horrenone adrenocorticotropic ua matauina i le tutusa.

Lafoaʻi i faʻamatalaga e mafai ona matauina pe'ā uma ona 'ai faatasi ma le faʻaosooso ma faʻalautele le faʻalavelave.

Aisea ou te manaʻomia ai se suʻega o le faapalepale kullukose?

O lenei ituaiga suʻesuʻega e mafai ai e oe ona fuafua le malosi o le tino e maua ai le insulin e galue ai. O le faʻataʻitaʻiga o le biomaterial ma togafiti uma mulimuli ane e masani lava ona faia i luga o se manava gaogao, pe a uma le 10-14 itula o le anapogi. E sili le faia o le auiliiliga i le taeao, pe a uma le moe.

Muamua, e aoina mai le biomaterial mai le tagata maʻi, ona tuʻuina atu lea ia te ia i se tasi taimi se fualaau tele o le kulukose. O le toe sampling o le biomaterial e faia i le maeʻa ai o le 2 itula. Mo le atoaga o le iuga, e ono mafai ona faia siaki faavaitaimi.

A oʻo i le faailo faaiu i le lautele e oo atu i le 7.8 mmol / L, o loʻo taʻu mai ai e leai se faafitauli i le maʻi ma le kulukose. I le iʻuga o le 7.8-11 mmol / L, o le faʻavaivaia o le kulukose o le faʻaaloalo. E sili atu le 11 mmol / L e maua ai le maʻisuka.

E faʻapefea ona faʻatulagaina faʻamaoniga?

Faʻataunuʻuina o faʻamaumauga e matauina pe a uma ona 'ai e ala i le tagofia o fualaau. Ae o le puipuiga e matua taua lava, lea e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le faʻamaʻi o le endocrine.

Mo le tutoatasi tutoatasi o faailoga, o ia auala ma metotia ua faaaogaina:

  • Le siakiina pea o le kulukose o le toto. Faia lelei i aso uma. I nisi tulaga, e mafai ona atofaina ni suʻega i le tele o taimi i le aso,
  • Faʻaaloalo i tulafono faʻavae o mea taumafa lelei mo le maʻisuka,
  • O aso uma e savali i le ea fou.

Soʻo se vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina e pei ona faatonuina e se fomaʻi.

Pule o suāuʻu

E manaʻomia le puleaina o le kulūkose i tua o le falaoamata e puipuia ai faʻamaʻi. Fuataga o loʻo faia uma i falemaʻi falemaʻi ma i le fale.

Mo le faʻaleleia o le tagata lava ia, e aoga le faʻatauina o se masini faapitoa, o se glucometer taʻitasi. O le a mafai ai ona e faia saʻo saʻo i soo se mea e manaʻomia.

Mo le lelei, e taua i le tagata maʻi ona pipii i le auala saʻo ma meaʻai. O le mea lea, e tele tulafono aoga:

  • E tele naua vaega
  • Aua le fafaga. Afai e le o matauina lenei tulafono, e masani ona oʻo mai i luga le suka,
  • Nai lo le falaoa, falaoa ma isi falaoamata o meaʻai, faʻaaoga falaoa atoa o le falaoa ma meaai gaʻo,
  • Puipui oe lava mai meaai mataʻutia i le tele e mafai ai,
  • O sina vaega itiiti o le susu po o mea gaosia mai susu e faia mai ai e faatagaina i le taumafataga,
  • E fautuaina ia fuamoa moa.
  • Mo se umi umi o le atoatoa, ia 'ai ni meaʻai e maualalo le gaʻo.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaoniga fautuaina ole taumafa laiti

E taua tele le vavae ese o sausago, iʻa gaʻo, faʻi, persimmons, vine, pateta, pi, laisa paʻepaʻe, aano gaʻo, pei o apricot, fig ma aso mai le taumafataga. E tatau ona inu le vai i se mea itiiti, i nai sipuni laiti.

Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o faailoilo, e taua tele i taimi uma i le tagata maʻi se ituaiga o suamalie ma ia. O le lagona e le o maʻi, o se tagata maʻi ei ai faʻafitauli faaletonu o le endocrine e mafai ona faʻateleina lona maualuga o le kulukose i le na o le 'aiina o se fale e teuina poʻo se lole.

Soifua maloloina

Ina ia tausisia tulaga taua ole kulukose toto, e taua le usitaia o nei tulafono:

  1. Tetee mea vailaʻau, e aofia ai tapaa ma le ava malosi.
  2. Fai soo i le ea fou. I le taimi lava e tasi, o le savali e tatau ona le itiiti ifo i le 20 minute.
  3. Faʻafiafia gymnastics i aso taʻitasi. O mea e sili ona lelei e tuʻuina atu i gaioio faamalositino ma faamalositino. O lenei mea e mafai ona maualalo le malosi, sisiva, uila, savali, faaseʻe.
  4. Vasega i luga o simulators, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o mea faʻamaerobic, e aofia ai le malosi o le tino ma le faʻavae o musika, e naʻo le maliega ma se fomaʻi e mafai ona faʻaaogaina.

Talu ai o mea eseese i faʻamaʻi o le kulukose e masani ona faʻatasi ma faʻamaʻi o le urinary ma cardiovascular systems, baths ma saunas e le fautuaina e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi.

E faapefea ona suia le suka i le tagata maloloina

Matou te iloa o le 'ai tele o selu e leaga ai lou soifua maloloina. O le mafuaaga lenei e fesuiaʻi ai le suka toto pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina. Peitai, e ui i lea, o lenei oloa, poo le glucose, o se mea taua mo le tino o le tagata. Glucose e faia le galuega o le "suauu" i totonu, lea e maua ai le malosi ma faatumuina i le malosi, ae peitai o lona aafiaga e aoga, o ona mea i totonu o le toto e le tatau ona sili atu i le faatagaina faatagaina. A le o lena, o le soifua manuia e matua leaga lava, o le faaletonu o le hormonal e tupu i totonu o le tino ma o le gaioiga o le tele o polokalama e le afaina, o se taunuuga o se maʻi e pei o le maʻisuka ua atiae.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tusi "Sugar Trap" o loʻo tuʻuina mai ai faʻamatalaga taua i luga o le aʻafiaga o meaʻai e maua i le suka i le tino o le tagata. O loʻo faʻamatalaina ai foi se auala faigofie e foia ai le le lelei o manaʻoga mo taumafa leaga.

O le siakiina o le maualuga o le suka i tulaga nei e le faigata. Mo lenei mea, o loʻo i ai masini faʻapitoa tau tupe: mita o kulukose toto ma suʻe toto. E faʻatusatusa ma faigofie ona faʻaaogaina.

Suauu toto

O le masani o le suka o le toto i se tagata maloloina e mafai ona fesuisuiai sina faalagolago i nisi tulaga (taimi o le aso, lagona, ma isi). I le avea ai o se tulafono, pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose i le toto e maualuga lona alualu i luma, ae a maeʻa ni nai itula pe a uma ona' ai e faʻapala. O le a le suka e tatau ona maua e tagata soifua maloloina i le laulau.

Laulau. Tulaga masani i se tagata soifua maloloina

Vaʻa pe a uma ona 'aiGlucose maualuga, mmol / l
1-2 itula ina ua uma ona 'ai3,6 – 8,0
i luga o se manava gaogao (a itiiti ifo ma le 8 itula talu ona 'ai)3,5 – 5,5
avega i aso uma3,6 — 7

O le tulaga le tumau o le hyperglycemia i tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai e mafua mai i le mea moni o le isi vaega o calories e manaʻomia ona faʻatautaia ua i totonu o le tino. O totoga taʻitasi e faʻaogaina ma faʻailoa mea taumafa, ma e iai foʻi sana tali tulaga ese i meaʻai eseese, lea e fuafua ai le gaosiga o le inisalini ma le saoasaoa o faiga faʻavaomalo.

Ou te faʻaaogaina se glucometer e fuafua ai le faailoga o le suka o le toto:

O le kulimi anapogi i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai i le va o le 3.5 - 5.5 mmol / l, ae o lenei faailoga, e faalagolago i tausaga, e mafai ona fesuiaʻi i le tasi itu poʻo le isi. I pepe laiti, o le kulukose i le tino e mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L. Mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o le tulaga masani o le va o le 3.3 i le 5.6 mmol / L, ma mo tagata soifua maloloina e 14 i le 90 tausaga, o lenei faailoga e tatau ona i ai mai le 4.6 i le 6.4 mmol / L. O nisi taimi, pe a uma se taumafataga, o nei fuainumera e faatelevave vave, ae mafai ona pau i le 3.5 mmol / L. E faʻalagolago lava i uiga taʻitasi o se tino faapitoa.

Faiga faʻavae mai masani: mafuaʻaga ma aʻafiaga

E toatele e fiafia i le fesili pe ono mafai ona maua e se tagata soifua maloloina ni mea sese, ma o le suka pe a uma ona 'ai o le a faateleina. E mafai ona faia mea laiti.Ae afai o le hyperglycemia na oʻo atu pe sili atu i le faailo o le 11 mmol / l, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai faafitauli ogaoga i le tino o le tagata ma le amataina o le maʻisuka. O se faʻaopoopoga taua o le toto monosaccharides e mafai foi ona faʻaalia:

  • fatu fatu
  • ogaoga faigata
  • le faʻaaogaina o vailaau maʻoti i ni aofaiga tetele,
  • faʻaleagaina o le hormonal i le tino, aemaise lava le sili atu o le hormone tuputupu ae ma isi.

Suu pe a uma ona 'ai i nisi tulaga atonu e laʻititi nai lo masani. O se mea taua i le hypoglycemia e le itiiti ifo i le 2.5 mmol / L i tamaitai ma e itiiti ifo i le 3 mmol / L i alii. O ia fuainumera e mafai ona taʻu mai ai le i ai o se paʻu e mafua mai i le tala o le malosi tele o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. O lenei mea faʻapitoa i vailaʻau faʻapitoa e taua o le insulinoma.

A maeʻa ona 'ai i se tagata soifua maloloina o le maualuga o le kulukose ua maualuga le maualuga ma e le pa'ū pe a mavae sina taimi, e tatau ona e faʻaitiitia i le fesoasoani o vailaʻau ma saili le mafuaaga o lenei mea. E na o se fomaʻi e mafai ona faia lenei mea, e faʻavae i luga o iuga o suʻega ma suʻesuʻega o le maʻi.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

I totonu o le tino o se tagata soifua maloloina, o faʻamatalaga glycemia mo le olaga masani e le tatau ona sili atu pe itiiti ifo nai lo le faʻatagaina masani. E mafai ona puipuia se mea uiga ese e pei o le maualuga maualuga o le toto pe afai e te taumafai e faʻaaogaina le faʻaaogaina o meaai mama mama i le maualuga. E le o se mataupu o le lafoaia atoa o selu, e mafai ona e 'ai naʻo meaai maloloina ma maloloina. E tatau ona aofia ai le meli, fualaau aina ma isi sitaili masani. E mafai foʻi ona e faʻaititia lau suālaʻau pe a uma ona 'ai e ala i le' aiina o se meaʻai faapitoa.

Taua! E tasi le itula pe lua pe a uma ona 'ai, o le kulūkose masani e mai le 3.6 i le 8 mmol / l, ona pa'ū lea o le faailo. Afai, a mavae le tele o itula, e leai ni suiga na tutupu, ma o le faʻamalama o le glycemia o loʻo tausia i le itumalo o le 7-8 mmol / l, o loʻo taʻu mai ai le muaʻi maʻi, o se tulaga e le lelei ai le gasologa o monosaccharides.

Aisea e sui ai le suka?

Ina ia malamalama pe suia le suka, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i le suka, o mea lelei ma mea e aʻafia ai, o ni manatu faʻavae. O mea suamalie uma e aofia ai vailaau oona e maua ai le suamalie suamalie ma e mafai ona faʻamalieina meainu ma meaai. O nei mea e aofia ai le sodium cyclamate, aspartame, sucralose, acesulfame potassium ma isi. O nei mea uma, o le ulu atu i totonu o le tino, talepe i lalo ma fatuina ni mea matautia matautia, ua taʻua o carcinogens, lea e mafua ai le atinaʻe o le kanesa. E sili atu ona lamatia i latou i le tulaga o le televave, o le mea lea e matua faʻasaina ai le tuʻuina atu i tamaiti laiti mea suamalie. E afaina ai le tino ile fructose? - faʻapea foʻi ma se mea e leai se mea. Ae na o ia lava, e le o gauai ma ave le uta i le ate.

Mo tagata soifua maloloina, o le fua masani o le Fructose i aso taitasi, i le fua o fualaau aina po o le meli, e toetoe lava 50gr i le aso. Suga e tusa ma le afa e aofia ai le fructose.

O le mea e sili ona saogalemu, sili ona aoga, e le o iai se kalori tasi, o se mea manaia masani - stevia. E faʻaalia e le gata mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, ae faʻapea foi mo le leiloa o le mamafa ma le tino maloloina o tagata. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o le stevia i meaʻai o le a fesoasoani e le gata ina faʻaititia ai le suka pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foi le faʻafeiloaʻi i le mamafa.

Tuua Lau Faamatalaga