Suauu toto e faamalosia ai meaai

Mo se aso, o lenei tau e suia, e faʻalagolago i le tamaoaiga po o le le lava o se meaai paleni, poʻo lona toesea atoa. O le mea lea, mo se suʻesuʻega faʻalagolago, o le toto mo le toto suka o le a aoina i le taeao, ao leʻi faia le taumafataga muamua.

E mautinoa lava o le 'aiina o meaai e masani ona maua ai le suka toto e afaina ai le maʻisuka. O le faafitauli autu e le o le tele o au mea e sili ona e fiafia i ai, ae o le gaioiga o se okeni taua o le pancreas.

Fomai tipitipi faafomaʻi

O le suka o le toto o se faʻamau mautu i soo se tausaga. O fua o le suka e fesuisuiai mai meaai, e aunoa ma le faʻanofoina, ma o le mea lea e faʻamoemoe ai i suʻega na faia i luga o se manava gaogao. Afai o le faailoga e le sili atu i le 5.5 mmol / l, e leai se mea e popole ai. O meaʻai e maua ai le suka i le toto e i ai se aafiaga le lelei i tagata ei ai se talaaga o le maʻisuka.

O a meaai e faateleina ai le suka toto?

Fesili: O a meaai e faateleina ai le suka toto? - Faʻapitoa i tagata taʻavale ma le maʻisuka. I se faapuupuuga, o le tali o le: gaʻo-tamaoaiga o meaʻai. E masani lava, e mafai ona vaevaeina i ni vaega:

  • vela
  • nisi fualaau faisua
  • vine ma fua
  • nisi ituaiga o meaʻai susu,
  • honey, sugar, isi suamalie.

Vaevaega vaega o oloa e faʻaleleia ai le suka i le toto i le eseese o vitio. I lenei tulaga, o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina pea le tele ma le lelei o mea taumafaina.

Faʻavave atili le suka:

  • sugar, sweets, honey, muffin, isi mea e maua ai suka,
  • sana, pateta, falaoamata, faʻi,
  • faasaoina, meaʻai ulaula,
  • aano o manu, iʻa, sisi,
  • nati.

O masini nei e afaina ai le maualuga o le suka: o meaʻai gaʻo, o sopo eseese, sandwiches, desserts on proteins and cream, including ice cream.

O fua e maua ai sina fiva e le faateleina ai le kulukose i totonu o le toto: suamalie, pears, tamato, apu, oranges, strawberries, kapisi, kukama.

Meaʻai faʻasaina e maua ai le toto maualuga

O oloa faʻasaina e maua ai le toto maualuga e aofia ai mea uma e mafua ai le osooso malosi i lona tulaga. Muamua lava, o meaʻai e maua i le gaʻo gaʻo vave e faʻateleina le suka suka e le aofia ai i le meaai. O le:

  • carbonated and energy drinks,
  • oloa faʻapipiʻi, oloa ulaula,
  • matua muamua vasega
  • sweets, jams, sweets,
  • salu, palu,
  • ketchup
  • musika
  • meaʻai kuka, marinades,
  • tangerines, vine, fualaau mama,
  • ava malosi

O le mea e ave i ai le faamuamua o meaai ia e aofia ai gaʻo mea manogi: falala ma falaoamata o le sana, leisi e leʻi faʻasalaina, falaoa atoa o le falaoa, lau laʻau.

Tagata e maua i le maʻisuka e mautinoa e fetaui lelei ma le manatu o le faasinomaga igoa. O lenei fuainumera o loʻo faʻamaonia ai le fua faatatau o le taumafaina o le suka ua faʻaaogaina i totonu o le toto.

O oloa e iai se faʻamaufaʻailogaina e oʻo atu i le 30 e faʻaalia mo le maʻisuka. Afai e sili atu, e tatau ona tausia lelei meaai. Meaʻai ma se GI e sili atu i le 70 ua fautuaina ina ia le aofia ai.

O loʻo i ai ni laulau faʻapitoa e faʻatatau ai le GI o meaʻai sili ona lauiloa. E mafai ona taʻitaʻia e tagata uma e fiafia i lenei faafitauli.

Meaʻai taliaina ma le suka maualuga

O le faavae o le maʻisuka meaai o le tapulaa poʻo le maualuga o le teenaina o mea inu gaʻo ma le faʻaaogaina o meaʻai ma le maualalo o le faʻasologa o le maʻisuka. E tusa ma le fuainumera o le fuainumera numera 9. O meaai e tatau ona faʻamalosia ma maualalo-kalori, e aunoa ma ni meaʻai e faʻatele ai le suka toto.

E tatau ona e 'ai e le aunoa, i ni vaega laiti, i le 5-7 taumafataga. E tutusa foi le tufatufaina o fualaau 'oloʻo mafai ai e oe ona faʻamautinoa le faʻatinoina o le manaʻoga i se tulaga malulu.

O le taumafataga e faalagolago i faailoga a le tagata lava ia (mamafa, tausaga) ma iuga o se suʻega toto. E leai ni meaʻai e taoina ma taoina fualaau faisua, e saunia mai sitaili mai gaʻo oloa e maua i le toto maualuga. Fried fruits are "illegal". E aoga foi:

  • Fua o le falaoamata mai le paina, fatuga atoa, falaoa falaoa. E le faasaina le tao falaoa ma tao tao.
  • O aano o manufasi ma iʻa e fufulu, kuka, tao tao. O laumei na faatagaina 2 i le aso.
  • Seafood, pusa tioata, iʻa iʻa e mafai ona i ai i le laulau o le maʻisuka.
  • Nai lo le suka - xylitol poʻo le sorbitol. E le gata le masima.
  • O le kulimi fale ma le falai o ipu, susu gaʻo susu e oo atu i le 2 ipu tioata i le aso o ni mea lelei e maua i le toto maualuga.
  • O fualaau oona, oati, penisina palesi, millet, bakatewheat e aoga. Ua le aofia Manka mai lenei lisi.

Fualaau aina pe a uma meaai, filifili na o mea ia e itiiti sina kulukose. O sisi i luga o mea suamalie e faʻatagaina, o sina meli.

,

O oloa e faʻalautele ai le toto i le taimi o le maitaga

E masani lava, o le suka i se fafine maʻitaga o loʻo tuʻuina atu le toto i luga o le manava gaogao o loʻo iai i le lautele o le 4.0 - 5.2 mmol / lita. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona faateleina le 6.7. O fua faʻatusatusa e mai le 3.3 i le 6.6. O le faʻateleina o loʻo faʻamatalaina e le mea moni e faʻapea, o le paʻu o se fafine i se setete e le o taimi uma e feagai ai ma le mamafa.

I se taimi patino, o fafine maʻitaga, o loʻo pulea i falemaʻi faʻalavelave, o loʻo aʻafia i suʻega o le suka. O le faateleina o le inisalini, muamua iloa i le taimi o le maʻitaga, ua faailoa mai ai le i ai o le ituaiga o maʻisuka ua taua.

O tina faʻamoemoe e ono lamatia lelei a latou meaʻai ma aloese mai mea leaga. E fautuaina e faʻatau se suʻega glucose patino (faia se suʻega o le manava leʻo) ma 'ai i le tolu itula. I lenei tulaga, ia faʻamavae uma meaʻai e faʻaleleia ai le toto i le taimi o le maitaga.

  • O le lisi e tatau ona aofia ai le falalati, falaoa moa, fuālaʻau, ma kuki masi. O aano mumu, musika, meaʻai, suamalie, suamalie ma gaʻo e le fautuaina.

E i ai aʻafiaga e fesootaʻi ma le maitaga, ma e tatau i tamaitai ona nofouta iai. O maualuga maualuga e mafai ona mafua ai le faʻanoanoa, suiga leaga ma le maliu fetal. Ma e tusa lava pe a fanau mai le pepe ma le saogalemu, o lona uiga la, e ono iai ni faafitauli: o le teteʻeina o le inisalini ma le toilalo o le gaosiga o le gaʻo. O le mea lea, e taua tele le tuʻuina atu o ipu ina ia faamalieina ai le tina ma le tamaititi, o lona uiga, latou te maua se seti atoatoa o vaega talafeagai.

Tapulaʻa i luga o le faʻaaogaina o meaai e faʻateleina ai le toto toto e aafia ai tagata o loʻo iai faafitauli faʻalesoifua maloloina. E tusa lava pe laʻititi mea laiti, e tatau ona toe iloilo ma suʻe le meaai e se fomaʻi. Faatasi ai ma le faamaʻi, o le taumafataga e avea o se auala o le olaga, ma i le leai o ni faailoga ua lava lea e mulimuli ai i se soifua maloloina, ae le o le taulaʻi faapitoa i tulaga faasaina.

Tulaga lamatia matautia

Aʻo faʻaalia e le auʻiliʻiliga le maualuga o le taunuuga nai lo le maualuga o le kulūkose masani, ona mafai lea ona masalomia lenei tagata i le atiaʻe o le maʻisuka, poʻo lona atinaʻe atoa. I le faʻaaogaina, o le faafitauli e mafai ona faʻateleina i nisi faʻafitauli. Ina ua tulaʻi le fesili: o a nisi taimi e aafia ai le faateleina o le suka suka? O le tali sao o le: o nisi faʻasologa masani ma le maitaga i tamaitai.

O tulaga faigata e iai se aafiaga malosi i le kulūkose.

O le tele o mea e faʻaleleia ai le suka suka e faigofie ona manatua ma e le 'ai lava. Ae e le o taimi uma e mafai ai, e le na o le afaina, ae e tele foʻi aogā mai ia i latou. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona e fiafia i le velo vevela vevela, lea e faʻapupulaina le kulukose. Ae ui i lea, o lenei aoga e aoga tele, o lona aafiaga lelei e aafia ai fatugaʻo, aveese le toxini. O a isi mea taumafa e mafai ona totoina le suka toto? E mafai ona vaevaeina i ni vaega. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei avanoa:

  • o pata uma, e le aofia ai le keke, pasta ma cereals,
  • nai fualaau faisua ma aʻa laau, mo se faataitaiga, sana, pi, beets, kāloti, pateta,
  • susu o loʻo i ai susu ─ susu, kulimi, kefir, susu susu,
  • tele vine ma fua,
  • suauu masani, meli ma oloa e aofia ai.

E ui i lea, e ui i le lisi o oloa e faʻalauteleina ai le suka i le maʻisuka, o mea uma o loʻo i luga ua i ai le eseesega o le faʻaopoopoga i lenei faailoga. E taua tele lenei mea mo tagata mamaʻi e mafatia i le maʻisuka. E tatau ona latou iloa: o fea meaai e faateleina ai le suka toto?

Meaʻai e Faʻaalia ai Fua o Sugar

E oʻo lava i le maʻisuka, e tatau i tagata maʻi uma ona malamalama: o le fea o mea taumafa e faʻalauteleina le suka i le toto ma se osofaʻi malosi ma le agavaʻa, faifai malie? Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻi ma le pineapple ei ai le tele o gaʻo, ma se siloni, apu ma fualaʻau - o sina mea itiiti lava, e mafai ona 'aina e aunoa ma le popole, latou te le aumaia se aʻafiaga leaga.

Ole taimi nei e tatau ona e filifilia se lisi laitiiti o oloa e vave ona faateleina le suka toto, poo le laulau e talafeagai mo lenei:

  • mama mama, suamalie, suamalie suamalie, eseese lapisi ma le meli ma le tele o isi mea suamalie tutusa,
  • o falaoamata uma o le falaoamata e aofia ai le itiiti ifo o puipuiga ma gaʻo.

Ae o le i ai pea o nei mea e maua ai le faateleina o le suka toto ma sina mea lamatia, se laulau pupuu:

  • soʻo se mea tuʻufaʻatasia e iai lipids,
  • aano o manufasi ma fualaau faisua,
  • ituaiga uma o asikulimi ma suamalie e aofia ai le kulimi mai le kulimi po o le porotini,
  • ituaiga o sanuisi ma mea susu tao tao.

O loʻo i ai pea fualaau 'aina ma fualaʻau e faʻalauteleina le suka i le sosoʻo malie, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o: tamato e faʻateleina ai le suka i totonu o lo tatou toto, ituaiga eseese o apu, kukama, strawberries, suauu e mafai ona faʻaopoopo i nei mea uma.

E faʻatatau i mea ua fautua mai e le fomaʻi, e faʻatagaina le faʻaaogaina o se mea e faʻateleina ai le suka toto ma e manaʻomia ona e manatuaina le lisi o oloa matautia ma matautia mo le maʻisuka. Ole aoga faapitoa o fualaau aina (fualaʻau ma kapisi) o soo se ituaiga e maua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, sei vagana ai laumei, pateta, pineapples ma bananas, lea e aofia ai le tele o mea inu. Aua nei galo e uiga i le inuina o fualaau, ae ia i latou e mafai ona e taofiofia le maʻisuka.

Soo se tagata maʻi ua uma ona ia iloa le tali i le fesili: o a fua faapitoa e faateleina ai le suka toto? Tali: afai ei ai le tele o faʻi, popo, persimmons ma vine, ona iai lea o se faʻafitauli o lenei faafitauli.

Afai ei ai le tele o oloa e faʻapupulaina ai le suka toto, o lea, e tusa ai ma lea, e tele naua e maualalo ai lenei tau. E moni, o fualaau faisua nei. E tele a latou vitamini, filo o mea taumafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le meaʻai e aofia ai le tele o le magnesium, lea e puleaina ai le kulukose ma faʻaitiitia ai le toto. E faigofie ona fai ni fesili faigofie: oa meaʻai e le faʻateleina ai le suka toto? O a ituaiga meaai eseese e le o iai le suka? E faigofie le tali:

  • e tatau ona e 'aina le kapeti o ituaiga eseese, e le galo e uiga i le kapisi o le sami, fuamata salalau, pauka, zucini - o le masani ona faʻaaogaina o nei mea o le a faʻaitiitia ai le maualuga o le suka,
  • aʻa faʻamalosi, fuamū uliuli, e le mafai ona e faia e aunoa ma le suamalie ma le vevela pepa, tamato ma kukama, o le susulu i laau ma seleni ─ o le a tuʻuina atu ai foi le malosi o le suka,
  • e mafai ona tumau le kulūkose i totonu o faʻatapulaʻa masani, faʻaitiitia ai tulaga lamatia uma o le maʻisuka
  • pe a 'ai ituaiga ituaiga o fatu, o loʻo tele ai gaʻo, polotini e aoga ai le fiva, faʻavave lemu ile kulūkose, o lona uiga o le a itiiti lava i le toto. Ae talu ai ona o gaʻo maualuga-calorie, o le taumafaina o le sili atu i le 45-55g e le fautuaina,
  • E le gata i lea, o le tele o fiva e maua i le kinnamoni o loo i ai le magnesium, polyphenols e maualalo ai le kulukose. Ua faʻamaonia e faʻaaogaina le 4g ​​o le kinnamona, o le kulūsese o le a faaitiitia i le 19-20%. O le mea autu e manatua o le faʻamalolosi, e mafai ona maua se aafiaga o le hypoglycemic.

Fesili: O a fualaau lelei e mafai ma e tatau ona 'aina ma le maualuga maualuga o le toto o le toto? Tali: mo se faʻataʻitaʻiga, o cherries, e maualalo i kalori ma maualuga i le fiber, ei ai le aʻafiaga o aʻafiaga. Lemoni ma le vine, lea e tele ai vitamini aoga, o le a le sili atu ona le lelei.

O le taimi nei ua manino mai ai meaai e maua e le maʻisuka e faʻalauteleina ai le suka o le toto. Ae na i ai isi fesili taua: e mafai ona 'ai le tilo ma le maualuga maualuga le suka? E faʻapefea ona mafai e le kinisini ona aʻafia le suka o le toto? E mafai ea e le moli suamalie faigofie ona totoina maualuga le maualuga o le suka o le toto?

Seisi faʻamatalaga e uiga i le tilo

E toʻatele tagata atamamai e le ioe e uiga i aoga o lenei sui o melons i le maʻisuka. Afai e te faʻaaofia le tilotilo i lau mea taumafa ma le kulukose maualuga, e tatau ona e iloa ona lelei meatotino. O lona fatuga:

O le taua o le i ai o mea aoga elemene ma vitamini:

Fructose, lea e sili atu nai lo gaʻo kulū masani, o le a manuia ai tagata gasegase. Faatasi ai ma se masani masani o le 40g, o le a le aumaia ai e le maʻi le faʻafitauli i le maʻi. O lenei tulaga masani ei ai lona aafiaga lelei ona o le mea moni e le manaomia le inisalini, ma o le kulukose o loʻo i totonu o le pulupulu pulumu e matua leai se afaina. O taunuʻuga mo le tagata maʻi o le a le faʻaalia pe afai na te 'ai le pulupulu pulu. O lenei la o le a leai ni fesili: pe o se suauu ola maloloina ma lelei e faateleina ai le pito i luga o le suka toto? E aʻafia la tatou toto toto i luga o le suka? Ua manino mea uma.

E maua e le moli suamalie le maualuga o le toto toto i se tagata maʻi? E moni, e moni, o le melonini e faʻaleleia. Ae mo se maʻi oona ma se fua o le igra o le a saogalemu. E lelei le kelo mo le manava, faʻamamaina toxins, ma o le melo foʻi o loʻo i ai sona aʻafiaga. Ae o le melonini e le o aveina i se aofaiga tele, e oo lava i tagata soifua maloloina o le a latou tofoina.

E maua mai le susu o le povi le suka toto? Mo tagata maʻi suka, cheese cheese, susu, kefir, ma isi oloa faʻapitoa e maualalo le gaʻo o mea e gaʻo, e na o lalo lava o nei tulaga o le a le faʻatupulaʻia lenei tau. O le aofaʻi o le susu o le suasusu i le aso e sili atu ma le lua tioata e sili atu le lelei le ave.

I lalo o le faasaina, po oa meaai e totoina ai le suka toto

O le tele o meaʻai mai masani a le tagata i aso taʻitasi o loʻo i ai se faʻamaumauga faʻapitoa - o se faʻamaoniga e fesoasoani e fuafua ai pe a maeʻa ona 'ai le meaʻai o le suka o loʻo aofia ai i totonu o le toto.

O le maualuga o le faailo, o le saoasaoa pe a maeʻa se taumafataga i le tino o le kulūkose e maualuga.

Mo le puleaina o le kulukose o le toto, e tatau ona e iloa meaai e faʻateleina ai le suka toto ma lalo. E tatau ona taulai totoa i mea e tele ai le toto toto, ma aloese mai lona faaaogaina. O nei mea e aofia ai le suka paʻepaʻe ma mea taumafa e maualuga i vailaʻau faʻamalosi faigofie.

O le a le faʻateleina o le suka toto: o se lisi o oloa ma se laulau o la latou GI

Aisea e taua tele ai le iloa o fea meaai e maua ai le toto toto i tamaitai, alii ma tamaiti ma pulea lenei faailoga? Meaʻai e faʻatele ai le suka plasma e iai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina o tagata e maua i le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e le o le tele o meaʻai e 'ai, ae i le solia o le pancreas.

Le lisi o oloa e maua mai ai le suka toto i tamaitai, tane ma tamaiti:

  • gaʻo gaʻo
  • ulaula meaʻai
  • marinades
  • suauu faamamaina
  • honey and bee products, siamu,
  • meaʻai ma meaʻai,
  • fua suamalie: vine, pi, faʻi,
  • ituaiga uma o fua mamago,
  • gaʻo kulimi suamalie, kulimi,
  • suamalie suamalie ma toppings,
  • gaʻo, masima ma vela vela,
  • ituaiga uma o meaʻai gaosi: aano o manu, iʻa,
  • iʻa
  • pasta
  • semolina
  • laisa paepae
  • susu o susu o loʻo i ai semolina poʻo araisa,
  • suka gaosi ma sua sua,
  • faʻataʻalo, curve desserts, puddings.

Selu, sukalati, pateta, sana, soʻolaʻau fualaʻau, nati, fusi ulaula, falaoamata fua - o mea uma e faʻapupula atili ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.Meat dishes, suauu fualaau suamalie, meaʻai faʻatasi ma le protein ma kulimi kulimi, ice cream, moa ua maeʻa taofi ma sandwiches e itiiti ifo le aoga ile maualuga o suka.

O a mea taumafa e faateleina ai le toto suka ma le laulau o fuainumera faʻamamafa:

Auala e amio ai mo le maʻisuka

Ole le atoatoa o le inisalini i le tino o le tagata maʻi e manaʻomia le faatapulaa o le kulukose i le taimi o taumafataga. O le iloaina o meaʻai e faateleina ai le suka toto, e mafai ona e siaki lou tulaga ma pulea le tele o suiga le lelei.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona tausisi i se taumafataga.

O le tuufaatasiga oa tatou meaʻai i aso uma e aofia ai gaʻo, gaʻo, gaʻo. Pe a faʻapipiʻi se taumafataga, e tatau ona e iloilo po o fea vaega o le lisi e faʻaaoga ai le suka.

Selu, gaʻo, ma oloa e maua ai le maualuga o pasene o carbohydrates e sii ai. Glucose o le nofoaga mulimuli i le filifili o lo latou liuaina ma le faʻamalolo o le malosi e manaʻomia mo le tino. Le itiiti o fesoʻotaʻiga, o le saoasaoa pe a uma le meaʻai, e tupu ai se mea na tupu, lea e aʻafia ai lona faʻasaga i le toto. Ole fua ole aofaʻi ole glycemic Index (GI) o le mea autu lea mo le maʻisuka.

I le "saoasaoa" gaʻo, o le sili atu i le 50 (maualuga - 130). O le "faʻagesegese" e aofia ai le fiber, o lea e sili atu ona umi le uumi.

O le maualuga o le suka o le toto e fuafua i le pasene o meaʻai i le meaʻai, faapea foi le kalori o meaʻai: o le maualuga, o le sili atu lea o le sili atu o le glucose.

E tusa ai ma nei mea taua e lua, o meaʻai uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se 4:

Mea gaosi susu


O se tino ua faʻavaivaia e le maʻisuka e manaʻomia ona faʻaaogaina susu ma meaʻai susu. Ae mulimuli mai iinei o mea taumafa e faateleina ai le suka toto ma e leai.

O le faʻasalalau faʻasalalau o le syriki e fitusefulu iunite, o lea e manaʻomia ai ona faʻaesea mai le lisi o le maʻi.

Eskimo, susu susu, lea e faʻapupulaina ai le kulūkose toto ma faʻaleleia ai le faʻavaeina o pusa cholesterol.

O le faʻatagaina masani mo le maʻisuka o le faʻaaogaina o susu, kefir ma yogurt i le aso - afa o le lita o meainu. O le vave tulai mai o le kulukose e fesoasoani i le susu susu. Ua inu le vai i le susu.

O faʻatagaga i oloa gaosi susu o loʻo faʻaaoga i fulu manogi ma le kulimi, kulimi kulimi ma kulimi kulimi, suamalie suamalie ma le siʻi, margarine.

Tina suamalie ma fua


E ui lava i le maualuga o le gaosiga o fualaau aina ma fua, o la latou taumafa talafeagai e maʻisuka e taua tele, ona e tamaoaiga i pectini, minerals, ma fiber.

I totonu o tulaga talafeagai, e mafai ona e 'ai i apu, strawberries, fugalaau, vine, pears, suamalie, peaches, apricots, fualaau suamalie (fualaau aina, oran). E sili le lelei le 'ai o apu ma se pulu.

I le tautala e uiga i nei meaʻai e faateleina ai le kulūkose i le toto, e le mafai e se tasi ona taʻua tangerines, faʻi ma vine. O nei oloa e faʻamaʻo ese mai le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka.

E mafai foi e le kekeke ona faateleina le maualuga o le kulukose, e mafai ona 'aina e sili atu i le tolu selau kenemu i le aso. O fualaau aina suamalie ua i ai le tele o le kulukose, o lona uiga e mafai ona latou afaina ai le soifua manuia o le maʻisuka.

Aʻo le i faia ni compotes, e fautuaina e fufulu i latou i le vai malulu mo le ono itula, ona faʻafefe lea o le vai. O lenei faiga o le a fesoasoani e aveese le sili atu le suamalie. Aso mo le maʻisuka e matua leaga lava.

Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le teu i le silotilo, o le aofaʻi o le sucrose e faʻateleina.

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

O le tele o fualaau faisua e mafai ona mafua ai le maualuga o le kulukose o le toto. O palu ma le sana o meaai ia e faateleina ai le suka toto.

O meaʻai nei e faʻatele ai le toto suka e faʻaalia foi:

O laumei uma e tatau ona faatapulaa i le taumafa a se tagata maʻi ma le maʻi suka.

O le faʻaaogaina o le ketchup, soʻo sau tamato ma le sua e faʻamaʻo ese uma. E le tatau foi ona 'aina meaai ma piko.

O fua o fualaau faisua, o le sili ona tele le oso i totonu o le suka plasma e mafua mai i pateta, sana ma ipu na saunia mai ia latou.

Meaʻai i le vaovao


Porridge mo maʻisuka e tatau ona saunia e le faʻasalaina, i luga o le vai, ma maualalo le susu susu. Cereals, bakery ma pasta o oloa uma ia e toto ai le suka toto.

O nisi tulaga lamatia i tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le semolina ma le araisa.

O oloa mai soʻo se ituaiga o saito ma falaoamata e le fautuaina mo le faʻaaogaina, aua latou te saofagā i le maualuga o le kulūkose. Rice ma susu susu, faapea foi ma le suka, o meaai ia ma le maualuga o le faasinomaga igoa.

I le tautalagia o le a le mea e mafua ai le suka toto, e le mafai e se tasi ona taʻua ni falaoa paʻepaʻe, ato, croutons. Soʻo se laʻau, taʻalo, masi, pasita, suauu e faʻasaina mo le maʻisuka. O a latou GI e mai i le 70 i le ivasefulu iunite.

E masani ona fesili se tasi pe o le suka e aʻafia ai le toto suka. Ioe, o le suka e aafia ai le toto toto.

I le maʻisuka, o meaʻai gaʻo maualuga e le aofia mai meaai a le tagata maʻi: keke, keke, pusa.

Mo lenei vaega o tagata gasegase, o suti na faia i le fructose ma le sorbitol o loʻo gaosia.

O meaʻai nei e faʻatele ai le suka toto i le maʻisuka e matua faasaina:

  • mea inu gaʻo
  • tusitusi, sua,
  • sweets ma asikulimi,
  • keke suamalie-tumu
  • siaki ma le kulimi pata
  • meli
  • ituaiga uma o jams, jams,
  • suamalie suamalie
  • curd puddings.

O nei oloa e aofia ai le tele o le sucrose ma le kulukose, latou te tamaoaiga i mea faʻataʻavaʻavalea faigofie, lea e vave ona uuina e le tino.

O vailaʻau faʻasaʻa eseese e ese mai i vailaʻau faʻamalosi faigofie e muamua ona latou uia le faagasologa o le faigofie e ala i le tali atu i le suasusu suamalie ma naʻo le maeʻa ona faʻafefe.

Vitio faʻatalanoa

O le a le mea e sili ona tele ai le kulukose o le toto? Tali i le vitio:

O le maʻisuka e le o se faasalaga mo se tagata i le taimi nei. O tagata gasegase taʻitasi e mafai ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le fale ma le fesoasoani o masini faapitoa. O le tausisia o se taumafataga o se faʻamaoniga lea o le a sili atu le faigofie o le faʻamaʻi ma o le maʻisuka o le a mafai ona taʻitaʻia se olaga masani. Ina ia faia lenei mea, e taua le vavaeeseina o meaʻai e faʻateleina le kulukose o le toto mai le meaai.

O nei mea e aofia ai meaʻai keke, pasta, araisa ma semolina, beets ma kāloti, pateta, soda, meaʻai suamalie, ice cream, suamalie uma e faʻavae i luga o le suka paepae, yogurts ma mea faʻapipiʻi, kulimi ma kirimi kiriputi, meaai kuka, marinades, smoked meat and pickles. E toetoe lava o fua uma mo le maʻisuka e mafai ona 'aina, ae i totonu o tulaga talafeagai. Aloese mai le aina o fua mago ma fua.

O le autu o le maʻisuka o oloa

O le aʻafiaga o se oloa faapitoa i le faateleina o le kulukose o loʻo faʻaalia i lona glycemic index (GI poʻo GI). O lenei tau aogā e atagia mai ai le lelei o le vaevaeina o oloa, le faʻasaʻoina ma le faʻatūina o le kulukose mai ia i latou, ma le fua faatatau o lona resin i totonu o le taamilosaga.

O le maualuga o le GI, o le faagasologa vave o meaola o meaola e tupu ma o le kulūkose e faʻafefe. O le maualuga o le GI e tutusa ma le taua o le 70 iunite pe sili atu. Mai le 'aiina o meaai faʻatasi ai ma se faʻamatalaga manino, o le toto toto e ala i se faiga faʻamalosia. Mo le maʻisuka, o lenei mea e lamatia ai le atinaʻeina o se faʻafitauli o le hyperglycemic.

O le tau GI e i le va o le 30 ma le 70 iunite. O oloa o loʻo faʻapipiʻiina i lenei vāega e mafai ona tuʻuina i le taumafataga, matauina o le aso (faʻavaiaso) fua. I le faʻaaogaina le talafeagai (sili atu i le vaega), o le kulūkose toto o le a tulaʻi i tulaga le talafeagai.

Faʻamaumauga maualalo maualalo (≤ 30 iunite). Lelei mo le maʻisuka ma tagata ei ai togavao. O nei meaʻai e leai se aʻafiaga i le toto kulukose. O le tulaga autu mo taumafa taumafa ei ai le GI maualalo o le puleaina o le kalori ma le tele o ipu. E faavae i luga o tau o le GI o loʻo faʻaalia i le laulau o loʻo i lalo, o oloa e faʻaosofia ai le faateleina o le suka toto ua manino ona iloa.

Meaʻai gaʻo anapogi

O le GI pito sili ona maualuga o mea taumafa e maua mai i meaʻai gaʻo (monosaccharides ma disaccharides). E vave ona gauaiina e le tino, ma mafua ai ona faʻasaʻo vave le kulūkose i totonu o le toto. I totonu o se tagata e le maua i le maʻisuka, o le horulone inisalini e galue malosi, lea e tatau ona tosoina le glucose, tuʻuina atu i siama o le tino, ma a mavae le tolu itula, toe foʻi le glycemia i le masani.

I le le lava o le inisalini (ituaiga o maʻisuka ituaiga 1) poʻo le leai o se lagona o sela i le hormone (ituaiga 2), ua solia lenei mamanu. Mai le taumafaina vave o gaʻo, gaʻo toto maualuga, ae o le a le faʻaumatia. Monosaccharides ma disaccharides o vaega autu ia o le taumafa e siitia ai le kulūkose, e faʻaosofia le maualuga o le kulukosemiamia, oona ma le atinaʻeina o le maʻisuka.

O se tele o meaʻai gaʻo e maua i ituaiga uma o laʻau suamalie, nisi ituaiga o fualaau 'aina ma fualaau' aina. O le maualuga maualuga o suka faasaina meaai e aofia ai:

  • meaʻai (keke, meringues, marshmallows, halva, keke, ma isi),
  • meaʻai mai le pata, pupuu, puff ma le paluga paluga,
  • sweets ma le sukalati
  • suamalie lamolemole ma isi mea taumafa,
  • fufulu suamalie, pusa fagu, mea inu suamalie e pei o Sprite, Coke, ma isi,
  • fualaau faisua, fualaau faisua ma fualaau mama: pineapa, meloni, beets (kuka), aso, vine,
  • faasao: fualaau aina i le syrup, jam, marmalade ma le jam, lychee, compotes.

Suauu masoā

O le faagasologa o le vaeluaina o polysaccharides, o isi mea faʻapitoa o gaʻo vailaʻau, e le vave pei o le gaosia o monosaccharides. O le glucose ua ulu atu i le toto, o le glycemia ua faʻagesegese atili. O le sui pito sili ona saogalemu o polysaccharides o le fiber. O le taumafa o le maʻisuka e tatau ona aofia ai mea taumafa i le fiber dietary i le 45-50%.

O lenei lisi e mafai ai e oe ona le gata ina faʻasaʻo le suka, ae ia faʻaleleia foʻi le 'ailaina ma faʻaitiitia le cholesterol sili atu. O le autu o le fiber o fualaau faisua ma laulaʻau. O isi vaega o vailaʻau faʻamalosi o loʻo i ai:

  • Glycogen E tele lava ina maua i oloa o le polotini, lea e le siitia ai le kulukose i tulaga maualuga.
  • Pectin O se vaega o fualaau aina ma fualaʻau.

O le isi ituaiga o siama polysaccharide ei ai le fua faatatau tutusa. Faʻatasi ai ma le le talafeagai poʻo le faʻaaogaina o taumafa vaivai, o le maualuga o le kulukose toto e mafai ona tulaʻi i tulaga le talafeagai.

O le malo o se vaega o meaai faasaina. O lona sili ona telē e maua i pateta, faʻi, pasta, nisi ituaiga o mea totō. I le maʻisuka, o le semolina ma le araisa paepae e faasaina.

E telegese le gaosiga o masini. I le taimi muamua, o amino acids e mafua mai ai, ma na o le taimi lava e faʻasaʻo ai le kulukose. O le mea lea, o fuatini o le protein e faateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le tulaga autu mo lo latou faʻaaogaina o le pito maualalo lea o gaʻo faʻatasi ai.

Maʻi suka o le porotini:

  • aano o meaʻai (vela, lapiti, pusi moa) ma moa (pipi, moa paʻu),
  • iʻa faatasi ai ma le gaʻo mea e le sili atu i le 8% (pollock, navaga, pike, ma isi),
  • seafood (moa, anufe, fusi, uʻamea, ma isi mea),
  • musika
  • nati.

Le faʻamautuina o le glycemia i le taimi o le sauniuni o le lisi, o loʻo fautuaina le puipuia o le palatini i le fiber.

O le faʻaaogaina o meaola manu e afaina tele ai le soifua maloloina o tagata o loʻo i ai se faʻamalama maualuga o le kulukose. Muamua, i le faʻatasi ai ma monosaccharides, e vave ona faʻanoanoa, faateleina le kulukose o le toto.

Lona lua, o loʻo aofia ai le tele o le lipoproteins maualalo, o lona uiga, "cholesterol leaga." O le Cholesterol o loʻo tuʻuina i luga o puipui o le toto na faaleagaina e le sili atu o tioata tioata, lea e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

Lona tolu, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e taʻitaʻi atu ai i se seti o paʻu faaopoopo. Ina ia le faʻaosofia le hypercholesterolemia ma le hyperglycemia, o meaʻai o manu i le meaʻai e tatau ona suia i fuālaʻau manogi e 50%.

Faʻesea mai le taumafataga:

  • meaʻai gaʻo (puaa, kusi, tamai mamoe, pato), falaoa o aano o manu,
  • saua (ham, sausage, sausages),
  • gaʻo gaʻo e faʻavae i le mayonnaise.

E uiga i oloa gaosi susu

O le susu e le o se mea inu, o se oloa tulaga ese. E aofia ai:

  • suauu mama maloloina
  • proteins (casein, albumin, globulin),
  • mea taua amino e leʻo faʻapipiʻiina i le tino (tryptophan, lysine, methionine, leucine histidine),
  • micro and macro elements (calcium, potassium, magnesium, iron, selenium, ma isi mea),
  • vitamini A, E, ma le vitio A-B (B1, In2, In3, In5, In6, In12).

Faʻaoga i le kalori, faʻalagolago i le gaʻo gaʻo, o laina mai le 41 i le 58 kcal / 100 g. O le taua o le susu mo le maʻisuka o loo i totonu o lona vaega o le carbohydrate, e fai ma lactose. O le suāsusu suamalie, lea e faʻagesegese lemu i totonu o le puipui o le intestinal e aunoa ma le faʻasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le oloa o loʻo i ai se fuainumera maualalo (38 iunite), ma e le tatau ona e popole pe o le susu e maualuga le maualuga o le suka. O le susu susu e le masani ai e le lamatia mo le maʻisuka.

Ae o le vaega o susu ma susu susu, faatasi ai ma le maualuga o le suka, e tatau ona tuuina atu i le maualalo o kalori filifiliga. O le pasene pasene o meaʻai mo meaʻai susu e gata i:

  • 2.5% - mo yogurt, kefir, yogurt masani ma susu susu,
  • 5% - mo le siʻisiʻi kulupu (fatuina ma masani),
  • 10% - mo kulimi ma kulimi kirimoni.

O le faʻatagaina faʻamaonia e faʻaaoga:

  • mo lapisi paʻu (ma apricots ua mama, vine ma isi mea faʻaopopo),
  • pulu mata,
  • suamalie curd ua matua fiafia lava i le suka,
  • susu susu
  • aisa kulimi
  • kulimi suamalie suamalie.

E le o aofia ai yogurts o fualaau aina i totonu o le lisi o oloa faʻatagaina, ona o le maualuga o mea o monosaccharides.

Filifiliga

O meaai suauu e faʻamalosi ai e le o faʻatauina e le itupa. Pau lava le eseesega e faapea, i tamaitai, o le fuataga o le faʻateleina o meaai e maualuga atu nai lo alii, ma o le mea lea o le kulukose e faʻasaʻo vave vave. I le solia o le maʻisuka meaai, o le tino o le a tali vave atu i se osofaʻiga maualuga.

O le taulaiga faapitoa i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻataʻitaʻi mo fafine e tatau ona faʻaalia i le vaitaimi o le soifua maloloina ma le taimi o le misa. O le tino o loʻo feagai ma suiga taua o le hormonal, ua faʻalavelaveina faʻafitauli o le gataifale, lea e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le maʻisuka faʻataʻitaʻi i le taimi o le maʻitaga poʻo le ituaiga 2 maʻisuka i le moa.

Pe a ave se tamaititi, o fuafuaga fuafuaina, e aofia ai le suʻeina o le toto, e le mafai ona le amanaiaina. O tamaitai e 50+ o loʻo fautuaina e pulea le suka i le ono ono masina.

Lavega Suga Sili faasaina

I le tulaga o le glycemia le maluelue, e tatau ona faia le kuka i le auala e kuka ai le kuka, taʻavale, uila, tao i le pepa. O meaʻai falai e faʻatele ai le cholesterol ma le suka e tatau ona lafoai. E le gata i lea, e le tatau ona aofia ai le taumafa:

  • puaa, tamai mamoe, ponailu o le pato ma soupeti ua saunia i luga o latou faavae,
  • iʻa ma sapalai na teu, ulaula iʻa,
  • meaʻai anapogi (hamburgers, fries farani, vailaʻau, ma isi mea),
  • araisa ma semolina susu susu,
  • meaʻai faʻatau, meaʻai, mea meataalo, popcorn.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, o tapulaa e pa'ū i luga o ipu ua saunia mai oloa e maua ai le GI:

  • palu pateta, tao tao, salu ma kuka pateta,
  • itu ipu o araisa, pasta, pi pi, sana, pi,
  • supa ma meaʻai autu o iʻa ma meaʻai gaʻo maualuga (fuga, pata, peluga, catfish, ma isi mea),
  • pizza

O vaega o laau o le lisi, e tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o tamato, mango, persimmons, kiwi, paukini.

Ina ia taui mo le setete ma le maʻisuka, e tatau ona faatumauina se tulaga mautu o le glycemia. I le faatinoina o lenei galuega, o le matafaioi autu e faia e ala i meaai talafeagai. Muamua lava, o meaʻai e faʻalauteleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻaitiitia mai le taumafataga. O le faʻatagaina o le faʻatagaina e faʻalagolago i meaʻai ma le tele o mea e maua mai i mea inu gaʻo (mea suamalie ma meainu).

O le maʻisuka menus e faʻavae i luga o meaai e aofia ai fiber ma le palatini. Le fuainumera o meaʻai e faʻaumatia i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 30-40 iunite. O meaai e faʻasinoina mai le 40 i le 70 iunite e faatagaina i le taumafataga i ni tapulaa faʻatapulaʻa ma faatasi ai ma le faatagaga a le endocrinologist. O le solia soo o tulafono o meaʻai e faʻapupulaina ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka ma faʻatau ai se faʻalavelave faʻaleagaina.

Tuua Lau Faamatalaga