Suʻe suʻe toto i le taimi o le maʻitaga

I le taimi o le maitaga, o masaniga masani o le faʻamaʻi e masani lava ona tupu pe faʻalavelave i tamaitai. I le vaitau o le avega o le pepe, o le tina o loʻo faʻamoemoe e masani lava ona faʻavaivaia le puipuiga, lea e foliga mai o maʻi faʻapitoa. O se tasi o nei faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga. O le suʻe suʻe i le taimi o le maʻitaga, poʻo le suʻega o le toleniga o le kulukose (GTT), o le a fesoasoani ia iloa le kulukose i luma ma a maeʻa faamalositino.

Manaomia mo suʻega

E masani ona faatonuina e le fomaʻi ni suʻega eseese i fafine maʻitaga, talu ai o gaioiga e tutupu io latou tino e aafia ai e le gata o latou soifua maloloina, ae faapea foi le tulaga o le le fanau mai. E tatau i tagata maʻi ona iloa poʻo a suʻega e tatau ona latou faia e aloese ai mai faafitauli.

O nisi fafine latou te le iloa pe aisea, ao faia le maitaga, e tatau ona tofotofoina le tapuni suka. O le suʻega o le toleniga o le kulukose e masani lava ona faia i le faaiuga o le lona lua masina i le va o isi suʻesuʻega. I nai tausaga ua tuanaʻi, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka faʻamaʻi ua faʻalauteleina. Ua maua i le taimi nei i fafine maʻitaga e masani ona tuai ona faʻamaʻi. Afai e te le sailia se togafitiga faafomai i se taimi talafeagai, ona mafai lea ona maua taunuuga le lelei e uiga i le tina i le lumanaʻi ma le fetus.

Carbohydrate metabolism o se vaega taua o le homeostasis. E matua aʻafia lava i suiga faʻafefe i le tino o se fafine i le taimi o le maitaga. O le lagona o le tino i le inisalini e muamua faateleina, ona faʻaititia ai lea. Talu ai o le kulukose e maua ai manaʻoga o le fetal, e masani lava ona leai se malosi o sela e maua mai. E masani lava, o le inisalini e tatau ona gaosia i ni aofaiga sili atu nai lo le mafaufauina o le tamaititi.

E mafai e lau fomaʻi ona faʻatonuina se suʻega toto mo mea nei e le mautonu:

  • fevaevaeaʻiga i le suʻesuʻega faʻasolosolo,
  • maualuga le toto maualuga
  • afaina po o le maua vave o le tupe mama,
  • ituaiga pepelo, ola faatapulaa faaletino,
  • tele maitaga
  • tamaititi mamafa,
  • genetic predisposition i le maʻisuka,
  • polycystic ovary,
  • ogaoga matautia,
  • neuropathy o le amataga e leʻi iloa,
  • talafaasolopito o le faapau pepe,
  • Atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi i se maʻitaga talu ai,
  • faamai pipisi masani
  • cirrhosis o le ate
  • hepatitis
  • faʻamaʻi o le manava po o le fatu,
  • le tina failele poʻo le tulaga faʻasologa.

Ina ia maua se faʻamaoni, o le suʻega e faia i ni nai taimi. Le numera o taualumaga na faʻamatala e le fomaʻi-endocrinologist.

Aso ma tapulaa

O le suʻega o le gaʻo suka e na o le pau lava le mea e mafai ona ave pe afai e leai se faʻailogaina. O tamaitai o loʻo i ai le faʻatonuina o le kullukose anapogi i le sili atu ma le 7 mmol / L e le tatau ona tofotofoina. O le faʻataʻitaʻiga ua solia i tagata gasegase i lalo o le 14 tausaga.

E le mafai ona faʻatinoina suʻega i le i ai o ni faʻafitauli faʻapitoa i le tino. O le faʻamalosia o pancreatitis, toxicosis ma maʻi mumusu o loʻo avea ma faʻasagaga mo le pasia o le suʻega. E faʻasaina le GTT pe a fai o le tagata maʻi o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina. O fualaau e fesoasoani i le tuputupu ae o le glycemia e mafai ona aʻafia ai le gaʻo suka i le taimi o le maitaga.

O le a le umi e faia ai le suega mo le GTT, o le a taʻu mai e le fomai. O le taimi sili mo lenei mea o le maitaga i le 24-28 vaiaso. Afai o se fafine na maua muamua le maʻisuka faʻateʻa i le taimi o le gaioiga, ona fautuaina lea o le suʻega e fai i le 16-18 vaiaso. I laʻasaga mulimuli, o suʻega e le fautuaina, ae i tulaga tulaga ese e mafai mai le 28 i le 32 vaiaso.

Faʻamatalaga sauniuniga

Aʻo leʻi suʻe le suʻe suka, e manaʻomia le sauniuni muamua. Soo se mea e aʻafia ai le glycemia e aʻafia ai le taunuuga o le auiliiliga, lea e mafai ona le toe faʻatuatuaina.

Ina ia aloese mai le le saʻo, O se fafine maʻitaga e tatau ona faia ni nai tulaga:

  • I totonu o le tolu aso, e tatau ona e tausia lau masani masani ma meaʻai.
  • E tatau foi ona mulimuli i se meaai, e le aofia ai meaʻai gaʻo ma falai.
  • Leai se mea e tatau ona faʻaitiitia ai le paʻu o le gaioiga faaletino i aso uma, lea e tatau ona faia i le faʻalelei.
  • Aʻo leʻi faʻatalanoaina, e faʻasaina le inuina o fualaau. O le faʻaaogaina o nisi tupe e mafai ona faʻaauauina, ae naʻo le maea ai o feutagaiga ma se tagata poto faapitoa. Ua soloia foi taualumaga o togafitiga.
  • Meainu suamalie e tatau ona lafoai.

E faia le suʻega i luga o se manava gaogao. O le taimi mulimuli e tatau ona 'ai le tagata maʻi i le 10-14 itula ao le i amataina togafitiga. E tatau ona ia aloese mai tulaga atuatuvale ma lagona le fiafia.

Mafuaaga mo se faaitiitia po o le faateleina o le faailoga

O le galuega autu mo le tina o loʻo faʻamoemoe o le maua lea o ni faʻamaoniga faʻamoemoeina o le maʻitaga lea e faalagolago i ai le ala sao o le maʻitaga ma le atinaʻeina o le pepe ile manava. Afai e mafai ona maua maʻi i se taimi talafeagai, ona tusi lea e le fomaʻi se suʻega e faʻamaonia ai le siama ma fuafua togafitiga togafitiga. O le taunuʻuga atonu e ono le mafai ona faʻatuatuaina pe afai e te le mulimuli i tulafono o sauniuniga mo le suʻega. E le gata i lea, o isi itu e aafia ai lenei.

O le faailo e mafai ona faʻaititia ona o le vaivai o le tino, epilepsy, pathoces o le pituitary gland, thyroid gland poʻo slander glands. Afai e le mafai e le tagata gasegase ona teena fualaau oona, ona mafai foi lea ona aafia ai le toto suka. O vailaʻau o loʻo aofia ai le nicotinic acid poʻo le adrenaline foi ei ai sona aafiaga.

O se pito maualalo e mafai ona taʻu mai ai o le matelaina ao le i amata le suʻesuʻega na umi tele (sili atu ma le 15 itula). O le faʻaitiitia o le kulukose e mafai ona mafua ona o le mai, gaʻo, inu i le ava malosi, arsenic poʻo le chloroform, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi o le ate ma isi totoga o le vaega o meaʻai. O nei mea uma e le faʻaaogaina ma faʻamalamalamaina pe a faʻapipiʻi le ala. A maea lenei, e masani ona manaʻomia se suʻega masani.

Taualumaga

E mafai ona e suʻeina le paʻu suka i le taimi o le maitaga i se falemaʻi faʻalesoifua maloloina poʻo se ofisa tumaoti. I le tulaga muamua, o le suʻega e leai se totogi, ae ona o laupega tele, o nisi e manaʻo e faʻatautaia auala mo tupe ina ia faʻavave ai le taimi ma vave ona iloa ai o latou tulaga. I totonu o falemaʻe eseese, o le toto mo le suka e mafai ona ave e ala i mea vevela po o capillary.

Tulafono mo le sauniuniga o le vaifofo na faʻaaoga i le taimi o togafitiga:

  • E saunia le meafaigaluega aʻo leʻi faia le suʻesuʻega lava ia.
  • Glucose i se voluma e 75 g e faʻamamaina i le mama mama.
  • O le faʻaogaina o fualaau faasaina ua fuafuaina e le fomaʻi.
  • Talu ai e le mafai e ni fafine maʻitaga ona faʻafeusuaʻi lauti, e mafai ona faaopoopo sina suamalie leona i le vaifofo mo i latou.

I le taimi o le suega GTT, e tele taimi e ofoina atu ai le toto. Ole aofaiga ole kulukose ole suʻega e faʻatatau i le taimi na ave ai. O le pa muamua na tupu i luga o se manava gaogao. E talafeagai lenei mea e fuafua ai le maualuga o le suka. Mai lenei faailoga, lea e le tatau ona sili atu i le 6.7 mmol / l, o nisi suesuega e faalagolago. Ona tuʻuina atu lea i le tagata gasegase se vaifofo i se voluma o le 200 ml ma le glucose ua faʻafefe i ai. Soʻo se 30 minute e ave e se fafine le toto. Ole suega e lua itula. E naʻo le tasi le auala e aoina ai le toto. I le taimi o le faʻatinoga, e le mafai ona e ave toto mai le limatusi ma le vein i le taimi lava e tasi.

A uma ona pasia le suʻega, o le tagata tomai faapitoa e fua le maualuga o le suka i le toto. Faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua, ua tuufaatasia se tapuni suka, lea e mafai ai ona e iloa se faʻaleagaina o le faʻapalepale kullukose na tupu i le taimi o le gaioiga a le tamaititi. O vaitaimi o le maitaga lea na ave ai le toto o loʻo faʻaalia e togi i luga o le kalafi axis horizontal.

O le itiiti o ia suʻesuʻega mo maʻi, o le tuiina pea o se limatusi poʻo se vein, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o se vaifofo lelei. O le faʻafofoga tautala o le kulukose e faigata mo tamaitai i le vaitau o le gaioiga.

Faamatalaina o Tali

O le fomaʻi muamua e tilotilo i le suʻeina o suʻega toto, lea e faʻapipiʻi ai le maʻi i le endocrinologist. Afai ei ai le vavaega o suka mai tulaga taua, e mafai e le fomaʻi ona faʻasino le fafine ua maʻitaga i isi tagata tomai faapitoa.

O le faʻamatalaina o le suʻega o le suʻega e faia i le amanaʻiaina o le setete o le soifua maloloina, mamafa o le tino maʻi, o ona tausaga, soifuaga ma pathoces e fesootaʻi. O le masani o le faʻasaina o le maualuga o le suka o se mea laʻititi ese i fafine maʻitaga. Ae afai e sili atu le tau faʻatagaina, e ave e le fomaʻi le fafine e toe aoina le toto.

O le kulūkose anapogi masani e itiiti ifo i le 5.4 mmol / L, pe a uma le 30-60 minute - e le sili atu ma le 10 mmol / L, ma faʻatasi ai ma le toto mulimuli o le toto - e le silia le 8.6 mmol / L. E tatau foi ona e iloa o le faasinomaga o faailoga i totonu o falemaʻi eseese eseese e ono eseese, aua o tagata tomai faapitoa e faaaoga auala eseese o suʻega.

A oʻo i se fafine maʻitaga ua suʻeina se suʻega toto mo le GTT, e tatau i le fomaʻi ona vaʻavaʻai le tupu tele i le glycemia. O le faʻasalalau o le suka o loʻo suʻesuʻeina i le taimi muamua o le faʻatinoga. Afai o le faailoga e sili atu i tulaga faʻatagaina, o le a faʻamaonia le suʻega. O le fomaʻi e faʻamatalaina galuega fai maitaga, e aofia ai:

  • se suiga i mea taumafa sei vagana ai le tele o meaʻai gaʻo,
  • le faʻaaogaina o togafitiga o le physiotherapy,
  • e masani ona vaavaaia faafomai, lea e ono mafai ona gasegase pe leai foi,
  • inisalini togafitiga (pe a manaʻomia),
  • mataʻituina lelei, lea e fuaina e faʻaaoga ai se glucometer.

Afai o le taumafa e le maua ai le manaʻoga i luga o le maualuga o le suka, ona faʻamatalaina lea o le inisiua i le tagata gasegase, lea e faʻatinoina i lalo o tuutuuga tumau. O le vailaau ua faatonuina e le fomaʻi.

Afai e te filifilia le auala tonu o togafitiga, ona mafai lea ona faʻaitiitia le afaina i le tamaititi e leʻi fanau mai. Ae ui i lea, o le maualuga o le kulukose o loʻo faʻaalia i se fafine na faia ai suiga i le taimi o le maitaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaliga e tupu i le 38 vaiaso.

Le matautia o le suka maualuga

Afai e le iloa e se fafine uiga o le maʻisuka faʻaseʻe ma e le mulimuli i se mea e 'ai, o le kulūkose o lona toto e vave faʻaitiitia pe oʻo i luga, e oʻo atu ai i taunuuga le lelei. O tina i le lumanaʻi e manaʻomia le malamalama i le taimi o le gaioiga e tatau ona ia mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma ave suʻega talafeagai, lea e fuafua ai le soifua maloloina o le tamaititi ma lona lava tulaga.

O le fesuiaiga o le glycemia mai tulaga taua e faʻaalia i le le toʻa i fafine maʻitaga. O le solitulafono e tupu mai i le faʻaleagaina o aʻafiaga i le masani ai o faʻasolosolo faifai pea i le urinate, mago meamata o le ooto, vevela, paʻu, siama, vaivaiga faaletino ma le vaivai. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave matuia, o le fatu fatu e sili atu ona masani, o le mafaufau e faʻalavelaveina, vevela ma mafatiaga migraine. I nisi o fafine, o le faʻamaʻi faʻatasi ma le fiva faʻamalosi ma le faʻaleagaina o le vaai.

E le gata i lea, o le faateleina o le maualuga o le kulukose e mafai ona afaina tele ai le atinaʻe o le fomaʻi. O tamaitai e masani ona vave fananau mai poo le eclampsia. E mafai ona tupu le maliu o le fetal. O le tulaga lamatia o le fanau mai o le manuʻa e masani ona faateleina. O nisi taimi e tatau ai ona i ai se vaega faʻamaonia. Afai ua faatonuina tamaitai ua maʻitaga togafitiga insulin i le maʻisuka muamua, atonu latou te atiaʻe le hyper- poo le hypoglycemia. O le faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e aʻafia i se suiga tele i meaʻai ma ituaiga soifuaga lautele. I soo se fale talimalo e mafai ona e faʻatau se glucometer feaveaʻi. Faʻatasi ai, o le a mafai ona e fua tutusa le maualuga o le suka ma le le lava le taimi e asiasi ai i se tagata tomai faapitoa.

O le maʻisuka ua maeʻa ona le toe avea o se togafitiga e le masani ai, o le mea lea o fafine maitaga e masani ona lamatia lona atinaʻeina. O le maʻi, faʻaalia i foliga faʻafeusuaʻiga, o loʻo faʻaalia e le tupu i le taimi o le faʻamaʻi ma le faʻamalologa a le tagata lava ia pe a uma ona fānau. I se tulaga e le masani ai, e ono tumau le faafitauli o se fafine pe a uma ona fanau le pepe. I le ono vaiaso talu ona fanau le pepe, e fautuaina le tagata maʻi e toe suʻe se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose. E faʻavae i luga o taunuʻuga, e iloa e le fomaʻi le alualu i luma poʻo le leai o se faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga