Lisi o iunite falaoa mo le maʻisuka! E faʻapefea ona faitau XE?

  • Aokuso 13, 2018
  • Endocrinology
  • Natalia Nepomnyashchaya

O faʻasalaga o le tino o le endocrine e mafai ona afaina tele ai le tino atoa. O se tasi o taunuuga sili ona ogaoga o sea toilalo o le atinaʻe lea o le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei faamai, e taua le faatumauina o le faapaleniina lelei o le taumafaina o gaʻo ma gaʻo e aofia ai le suka ma meaai. O se suiga i le maualuga o le maualuga o le suka i luga poʻo lalo e mafai ona oʻo atu ai i tulaga matautia i le tino - o le atinaʻe o le hypoglycemia poʻo le hyperglycemia. O le mea lea, o le tagata maʻi e le gata ina mataʻituina le maualuga o le kulukose - o loʻo i ai se manaʻoga taua e faʻaaoga togafitiga o le inisalini ma mulimulitaʻi i taumafa sili ona matuia. I le tapenapenaga o se taumafataga patino, o le manatu o vaega o areto i le maʻisuka e taua tele. Ae o le a lenei faʻaaliga? O fea e faʻaaoga ai? Ma o le a lona taua?

Faʻamatalaga o se manatu

Aʻo falaoa (XE) o se fua faʻatatau o le gaosiga o le carbohydrate o lau meaai i aso uma. O lenei faailo e masani lava ona talia i le lalolagi atoa ma e masani lava ona manatua pe a tusia se faasologa o meaai. I aso nei, o le faʻaaogaina o polokalame ma laulau o falaoa o meaʻai e masani ona faʻaaogaina e le gata mo le faʻapipiʻiina o lisi o tagata mamaʻi i se faʻamaʻi tuga, ae faʻapea foi mo tagata na te vaavaaia a latou meaʻai ma foliga.

O le a le tele o lenei i le kalama?

O le faʻaaogaina o se fuataga e mafai ai e oe ona faafaigofie le fuafuaina o meaʻai gaʻo. O le manatu o vaega o areto i le maʻisuka na faʻaalia mai le faʻafetai i le galuega a tagata Siamani. Sa latou atinaʻeina ni laulau faapitoa e fai ai le faʻatulagaina o mea e gaosi ai meaʻai ma lo latou faʻataunuʻuina o meaʻai ma faʻaleleia i se tulaga e masani ona taliaina - o se fasi falaoa e 25 g lona mamafa. O lenei faʻataʻitaʻiga na fuafuaina mo se tasi o falaoa masani. O le mea lea, e talitonuina i le tasi o falaoa e tasi e iai le 10-12 g o gaʻo 'oloʻo aʻafia e le tino o le tagata. I lenei tulaga, sa fuafuaina e saienitisi e faapea o le 1 XE e fesoasoani i le faateleina o le kulukose toto e le 2.8 mmol / lita. Ina ia totogi le maualuga o le suka, 1.4 O le UNIT ole inisalini e manaʻomia. O lona uiga o le tele o le maʻi e 'ai meaʻai (mo le maʻisuka), o le sili atu lea o le fualaau oona e tatau ona ia ulufale ai e taui mo le suka i totonu o le tino.

Le tau o mea gaʻo

O le mea moni, o meaʻai uma e faʻaaogaina i le taumafataga e eseese i le tuufaatasiga, manuia poʻo le afaina, faʻapea foi ma le kalori o meaʻai. I le maʻisuka, o le taulaʻi faapitoa e totogi i le aofaʻi o gaʻo vailaʻau masini e tasi le areto e aofia ai. O le mea lea, o tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le faʻamaʻi e tatau ona fuafua le aofaʻi o le carbohydrate ma ia iloa tonu po oa mea o loʻo faʻaitiitia lemu ma o nei mea e vave faʻapupulaina le maualuga o suka i totonu o le tino. E le tatau ona galo ia i tatou o le oloa o loʻo aofia ai gaʻo gaʻo e le mafai ona gafatia, lea e naʻo le faʻamalosi, ma e le afaina ai le maualuga ole kulukose. E iai foi suauu gaʻoloʻo e aofia ai i isi faiga o le tino.

Faʻatautauina o vaega o falaoa i le maʻisuka

O le soifua maloloina o le tagata e masani lava ona faalagolago i le sao o le faʻatusatusaga. Ae ina ia mafai ai ona fuafua le aofaiga o meaʻai gaʻo, e tatau ona suʻesuʻe le tuufaatasiga o oloa taʻitasi ao lei faia taumafataga taitasi. I lenei tulaga, e i ai lava le avanoa o le le saʻo ma mea sese. O lenei mea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o laulau faapitoa o iunite falaoa. Tagata o loʻo mafatia i le ituaiga I faamaʻi (maʻisuka maʻi faʻapitoa), o lo latou malamalama e faigofie lava mo se olaga atoatoa. O le atinaʻeina o le maʻi II ituaiga e masani ona faʻaosofia le faagasologa o le gaʻo. O le mea lea, o tagata e maua mai i ituaiga o maʻisuka ituaiga 2, o le laulau XE e manaʻomia e faʻatatau ai le kalori o mea e gaosia. O le sili atu ona taua o le tufatufaina lelei lea o le latou taumafa i le aso. Ae ui i lea, i soo se tulaga, o le suia o nisi o oloa i le fuafuaina o le XE o le a le sili atu.

Paʻu Areto i Meaʻai

Ole fua ole aso ole gaʻofale ole tino ole tino e le tatau ona silia le 18-25 XE. I le taimi lava e tasi, e tatau ona vaevaeina i ni auala eseese: i le taimi e tasi e le mafai ona e faʻaaogaina le silia ma le 7 XE. O le tele o carbohydrates e tatau ona faʻaumatia i le taeao. Ina ia tuufaatasia se lisi mo le maʻisuka, o le falaoa lea e tatau ona tausisi ai i le masani, e tatau ona mulimulitai i tulafono lautele taliaina.

Faʻasalaga ia oe lava

I tagata e maua i le maʻisuka, o laulau XE e tatau lava ona i ai i taimi uma. Latou te faʻamaonia pe fia le tele o meaʻai e maua i totonu o se aofaiga e tutusa ma le 1 le falaoa. O latou ia o le faavae mo le tuufaatasia o meaai i aso taitasi. Ae peitaʻi, afai e leʻi faʻafuaseʻi ona aliali mai, e mafai ona e faia faʻatasi le faʻatusatusa talafeagai.

O le igoa o soʻo se oloa e masani lava ona faʻaalia lona tulaga ma lona taua. Ina ia liua gaʻo meaʻai i se falaoa, e tatau ona vaevae lau numera i le 12. O le numera e maua mai o le tau e manaʻomia. Ia e tatau nei ona e fuaina le tele o le tele o meaʻai e mafai e le tagata maʻi ona 'ai, e aunoa ma le fefe mo lo latou ola maloloina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, 100 g kuki masani e aofia ai le 50 g o suka. Ina ia iloa pe o le a le tele o le XE o loʻo iai i le aofai o kuki, tatou te faia le faʻatusatusaga faʻatatau:

O le mea lea, e 4 areto falaoa ua uma ona i ai i le 100 kalama o kuki. Ona sili atu lea o kuki e mafai ona 'aina e aunoa ma le faʻaleagaina o lou soifua maloloina e 150 kalama. O lenei aofaiga o le a aofia ai le 6 areto falaoa. O le aofaʻiga manaʻomia ole inisalini e faʻatulagaina faapitoa mo lenei mamafa ole kuki.

O mataupu faavae o le soifua maloloina

  • O meaʻai caloric o meaai mo le maʻisuka i taumafa i aso uma e tatau ona faʻaititia e le tau o le malosi.
  • E tatau ona faapaleniina le taumafa o proteins, gaʻo ma gaʻo, i taumafataga uma.
  • Faʻasologa o mea taumafa mo tagata gasegase - o le faavae o le lisi. E tatau i se tagata ona 'aʻai i le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso, ia' ai meaʻai i ni vaega laiti.

O le a le iunite falaoa - laulau XE?

O se areto falaoa o se fua lea e faʻaaogaina e fuafua ai le aofaʻi o meaʻai i mea taumafa. O le manatu tuʻufaʻatasia na faʻapitoa ona faʻamalamalamaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka na maua insulin e faʻasaoina a latou galuega taua. Talanoa e uiga i aitema falaoa, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o se faailoga lea e mafai ona avea o se faavae mo le faia o manuseni e oo lava i tagata e iai tulaga lelei o le soifua maloloina,
  • o loʻo i ai se laulau faapitoa lea o loʻo faʻaalia ai nei faʻataʻitaʻiga mo le tele o meaʻai ma mea uma,
  • Faʻataʻitaʻiga o 'aiga areto e mafai ma e tatau ona faia ma le lima ae leʻi' ai.

Mafaufau i se tasi falaoa, ia gauai atu i le mea moni e tutusa ma le 10 (e le aofia ai fiber dietary) poʻo le 12 kalama. (e aofia ai pusa paʻu) gaʻo. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia ai le 1.4 iunite o le inisalini mo le faʻavavevaveina ma le faʻaleagaina o le tino. E ui i le mea moni o le laulau falaoa (laulau) e avanoa lautele, e tatau ona iloa uma e le maʻisuka pe faapefea ona faia le faʻatinoga, faapea foi le fia o le suka o le kulimi i totonu o le tasi falaoa.

Faʻataʻitaʻiga ma le faʻaaogaina o areto falaoa

Aʻo faʻalauiloaina le manatu tuʻufaʻatasia, na avea tagata o mea taumafa ma meaʻai e avea ma faʻavae o se mea lauiloa mo tagata uma - falaoa.

Afai e te tipi i luga o se falaoa po o piliki o falaoa ulaula i ni vaega masani (pe tusa ma le tasi le cm le mafiafia), ona oʻo lea i le afa o le mea e maua ai e 25 grams. o le a tutusa ma le tasi le areto i totonu o oloa.

E tutusa lava, mo se faataitaiga, mo le lua tbsp. l (50 gr.) Buckwheat poʻo le oatmeal. O le tasi fualaau itiiti o le apu po o le pi o le tutusa lava o le XE. O le fuaina o iunite falaoa e mafai ona faia tutoatasi e le maʻisuka, e mafai foi ona e siakiina e le aunoa ia laulau. I le faaopoopo atu i ai, e sili atu le faigofie mo le toatele ona mafaufau i le faʻaaogaina o fuainumera i luga o le initaneti poʻo le atinaʻe muamua o se lisi ma se meaʻai. I se ituaiga o meaai, ua tusia ai pe o le a tonu le tatau ona faʻamaʻoina o le maʻisuka, e fia iunite o loʻo aofia i totonu o se oloa faapitoa, ma o le a le fua o taumafataga e sili atu ona lelei. E matua fautuaina e faapea:

  • gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona faalagolago i le XE ma faitau i latou aemaise ma le faaeteete, aua o lenei mea e aʻafia ai le faʻatusatusaina o aso uma ole inisalini,
  • aemaise lava, o lenei mea o loʻo aʻafia ai le faʻaofiina o le vaega o le hormonal o se ituaiga pupuʻu po o se faʻamatalaga. O le a le mea e faia i le taimi lava lea ao leʻi 'ai,
  • 1 xE faʻaititia le maualuga o le suka mai le 1.5 mmol i le 1.9 mmol. O le mafuaaga lena e tatau ai ona latalata le siata o le suauu i le taimi e faigofie ai faʻatusatusaga.

O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona iloa pe faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa ina ia mafai ai ona faatumauina le maualuga o le suka o le toto. E taua lenei mea mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi. O le mea e sili ona lelei o le, pe a faʻamatalaina pe faapefea ona saʻo le fuafuaina, e mafai ona faʻaaogaina se calculate i luga o le initaneti ma faʻataʻitaʻiga tusi lesona.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

E manaʻomia le XE mo le maʻisuka?

I le gasologa o le aso, e manaʻomia e se tagata ona faʻaaoga mai le 18 i le 25 iunite falaoa, lea e tatau ona tufatufaina i le lima i le ono taumafataga. O lenei tulafono e aoga e le gata mo le maʻisuka ituaiga 1, ae mo le maʻisuka ituaiga 2 foi. E tatau ona faʻatulagaina faasolosolo: mo le 'aiga o le taeao, aoauli,' aiga o le afiafi. O nei taumafataga e tatau ona maua mai i le tolu i le lima iunite falaoa, aʻo faʻamaʻaina - se tasi pe lua iunite ina ia faʻaesea se aafiaga le lelei i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata.

I se taumafataga se tasi e le tatau ona sili atu i le fitu falaoa falaoa.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e taua tele le tele o oloa o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi i le afa muamua o le aso.

Aʻo talanoa e uiga i areto falaoa i le maʻisuka, latou te gauai atu i le mea moni e faʻapea afai e mafai ona e faʻateleina mea e sili atu nai lo le fuafuaina, ona maeʻa lea o se taumafataga e tatau ona e faʻatali mo sina taimi. Ona faʻalauiloa atu lea o sina inisalini, lea e faʻaitiitia ai le ono suia o le suka.

Lisi faʻaaogaina XE mo ituaiga tagata eseese

FesoʻotaʻiItū falaoa (XE)
Tagata o loʻo mamafa i le tino poʻo le leai foi o le mamafa o le tino25-30 XE
Tagata e iai le tino o le mamafa o le tino e faʻaalia ai le tino faaletino galuega20-22 XE
Tagata e iai le tino o le mamafa o le tino o loʻo faia ai galuega faʻapitoa15-18 XE
Maʻisuka masani: matua atu i le 50 tausaga,
le malosi faaletino, BMI = 25-29.9 kg / m2
12-14 XE
Tagata e iai le meaʻai 2A tikeri (BMI = 30-34.9 kg / m2) 50 tausaga,
le malosi faaletino, BMI = 25-29.9 kg / m2
10 XE
Tagata e iai le sili atu o le 2B tikeri (BMI 35 kg / m2 pe sili atu)6-8 XE

O le faafitauli o le le mafai ona e faia lenei mea i taimi uma ma faʻaaogaina sili atu i le 14 iunite o inisalini (puupuu) aʻo le i ai taumafa mo le taimi e tasi. O le mafuaʻaga lea e taua ai le mafaufau ma fuafua muamua mea o le a faʻaalu i le aso i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2. Afai o le maualuga o le suka e sili ona lelei i le va o taumafataga, e mafai ona e 'ai se mea i le aofai o le 1 XE e aunoa ma le manaʻomia mo le inisalini. E le tatau ona galo o le laulau o meaʻai mo le maʻisuka e tatau ona latalata mai.

O oloa ia e mafai ona faʻaumatia ma e manaʻomia ona faʻaumatia

O meaʻai uma lava e ono pe le tatau ona faʻaumatia e le maʻisuka e tatau ona i ai se gauai faapitoa. Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i fua o le falaoamata. Soo se tasi oa latou ituaiga e le o mauoa e mafai ona faʻaumatia e le maʻisuka. Peitai, e tatau ona manatua e faapea:

  • o fua maualalo maualalo i Borodino (pe tusa o le 15 kalama) ma le falaoamata, pasta,
  • paluga ma pancakes ma le siʻi siʻosiʻomaga e faʻaalia i le maualuga o fuainumera o areto falaoa, o lea la e le fautuaina e faʻaofiina i totonu o meaai,
  • O le tuʻufaʻatasia o meaʻai mai le falaoamata i se tasi taumafataga e le fautuaina.
.

Aʻo talanoa e uiga i cereals ma cereals, o tagata atamamai e faʻapitoa le gauai atu i faʻamanuiaga o le teu, oatatal. E tatau ona manatua i le mafaufau o le suavai suamalie e faʻaalia e ala i le vave faʻavaveina. I lenei tulaga, faatasi ai ma le maualuga o le suka e fautuaina e kuka ai fualaʻau gaosia, ma le maualalo o le suka - semolina, mo se faataitaiga. O le mea e sili ona manaʻomia mo le faʻaaogaina i le lisi, o pikiala pi ma sana sana.

XE faʻasoa i le aso atoa

'aiga o le taeaoLua taeao'aiga o le aoauliaoauli o le aoaulitaumafatagamo le po
3 - 5 XE
2 XE
6 - 7 XE
2 XE
3 - 4 XE
1 -2 XE

I le iloa uma o foliga o meaʻai na faʻaaogaina, e le mafai e se tasi ona fesoasoani ae gauai atu i pateta ma, aemaise lava, tao tao. O le tasi laʻau-sized pateta o le XE. O pateta paluga i luga o le vai faʻavave ona maualuga le maualuga o le suka, aʻo faʻamaʻaina uma le pateta e faʻalemu lemu le fua. O le igoa falai o le a sili atu le malie. O aʻa o loʻo totoe (kāloti, beets, pumpkins) e mafai ona faʻafeiloai i le taumafataga, ae e sili ona faʻaaoga igoa fou.

I totonu o le lisi o meaʻai susu, oi latou o loʻo faʻamaonia e se pasene maualalo o le gaʻo gaʻo o le a sili ona manaomia. I lenei itu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ae manaomia le lafoaia o le faaaogaina o le susu atoa. Ae ui i lea, o aso uma e mafai ona e faʻaaogaina se ipu malamalama o le kefir, o sina siʻisi o le kisi fou, lea e mafai ona faʻapipiʻi ai fatu ma isi oloa (faʻataʻitaʻiga, greens).

Toeitiiti lava o vine ma fua uma e fautuaina ma taliaina mo le faʻaaogaina i le maʻisuka. Ae ui i lea, talu ai latou, e pei o legumes, aofia ai le tele o mea inu oona, e manaʻomia le fetuunai o le fua faatatau e faʻaese ai se oso i le toto suka. Afai e saʻo le lisi, ona mafai ai lea e le maʻisuka ona 'ai fua lelei fua ma fualaau suamalie, fiafia i strawberries nai lo le teuina o mea suamalie.

O fomaʻi fautuaina e ai le strawberries, cherries, gooseberries, lanu mumu ma le uliuli. Ae peitai, mafaufau i fualaau o cherries, cherries. E fia iunite falaoa o loʻo i ai? E taua tele le fuafua muamua e ala i le faitauina o se laulau faapitoa. O le a taua foi:

  • teena le faʻaaogaina o suamalie faʻatau ma compotes ona o le i ai o faʻasao ma isi mea leaga i totonu,
  • aloese mai laʻau suamalie ma mea faʻafiafia mai meaʻai. Mai lea taimi i lea taimi, e mafai ona e saunia pia apu, muffins i le fale, faʻaaogaina i latou mulimuli ane,
  • iʻa ma aano o manufasi e le o noatia i le XE, ona e le oi ai ni a latou gaʻo. Ae peitai, o se tuufaatasiga o aano o manufasi po o iʻa ma fualaau faisua ua avea ma se taimi e fuafua ai faailoilo ua tuuina atu.

O le mea lea, o maʻisuka uma e manaʻomia ona iloa mea uma e uiga i iunite falaoa ma a latou faʻatusatusaga. O lenei faailo o le a fesoasoani i le faatumauina o maualuga maualuga o le suka o le toto ma faaitiitia ai le ono tulai mai o faafitauli. O le mafuaaga lea e le tatau ai ona le amanaiaina le taimi tonu o iunite falaoa.

Tuua Lau Faamatalaga