Tisuka o le Phosphate i tamaiti: mafuaʻaga, faʻamaoniga, taʻiala o togafitiga

Phosphate Maʻisuka - o se gasegase na mafua ai le solia o le metabolism o le mineral, lea e pagatia ai le galala ma le masini o phosphorus i totonu o le tino, lea e mafua ai le togafitiga o le skeletal system. E tusa ai ma faʻamatalaga fou, o se vaega atoa o faʻamaʻi pipisi. E faʻaalia mai i le maso o le maso, o le uʻamea o le skeleton (eseesega o le tino o ponaivi o pito i lalo, rickets ma isi), o le tuputupu ae o le tuputupu ae. O le suʻesuʻeina o le maʻisuka phosphate e faʻavae i luga o iuga o suʻega suʻesuʻeina suʻesuʻega o le toto ma le urine (maualuga o le phosphatase alkaline, ionic calcium, ituaiga o vailaʻau vitio D) ma suʻesuʻega faʻavae mole mole. Togafitiga o lenei faʻamaʻi e faia e ala i le faatonuina o gaʻo maualuga o vitamini D, fuamosaʻo ma le konisini, faʻafoʻi faʻapitoa poʻo le taotoga o gasegase o le skeletal.

Faamatalaga lautele

O le maʻisuka phosphate (vailaʻau D-resistant rickets) o le igoa tuʻufaʻatasi mo le tele o faʻamautuga (genetically disorders of transport of substances in the tubules of the kidneys), lea e faʻavaivaia ai le faʻamautuina o ions phosphate ma le atinaʻeina o latou vaivaiga i le tino. O se tasi o fomaʻi masani a le aiga o lenei faʻamaʻi, na faʻauluina e se mamanu tele e fesootaʻi atu i le chromosome X, na toe faamatalaina i tua i le 1937. I tausaga na mulimuli mai, na faʻaalia ai e le kenera le tele o ituaiga ituaiga o maʻisuka i le phosphate ma eseese eseʻesega, faʻatoʻaga ma le faʻataʻitaʻiga. E ui lava i lea, e tofu uma lava ma mea masani - e mafua mai i le vaivai o le malosi o fuamula i totonu o fatugaʻo, o loʻo faʻaalia e ala i faʻataʻitaʻiga-e pei o faʻamaʻi ma faʻafefe i le faʻaaogaina o vailaau masani o vitamini D. I le taimi nei, ua iloa ai ituaiga fomaʻi o le maʻisuka phosphate, o le lafoina lea e fesootaʻi atu i le chromosome X ( e sili ona manaia ma e malolo), o le autosomal e sili ona manaia ma le malologa autosomal. O le taatele o ituaiga taatele o lenei tulaga o le 1:20 000 (X-linked dominant form), o isi ituaiga e le masani ai.

Mafuaaga ma le faʻavasegaga o le maʻisuka phosphate

E ui lava i le faʻalauteleina o le gasegase o le maʻisuka phosphate, o aʻafiaga vave o le hypophosphatemia i ituaiga eseese o faʻamaʻi e tutusa lava - o le solia o le toe faʻaaogaina o phosphates i le faʻamalosia o tubules o fatugaʻo. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaalia lenei tulaga i tubulopathies poʻo maʻi o le urinary system, peitaʻi, pe a tupu, o le tino atoa ma aemaise lava le tino o le maskloskeletal e pagatia. E le gata i lea, o nisi o fomaʻi o le maʻisuka phosphate eoʻo mai faatasi ma le vaivai o le palasini i totonu o le manava ma fatugaʻo, o le atinaʻeina o urolithiasis, o mea e le masani ai o le parathyroid gland. E i ai se faʻamalamalamaga manino i le va o genetic and clinical diversity o le faʻamaʻi, lea e mafai ai ona matou fausia se faʻamaonia manino, lautele e taliaina e aofia ai le 5 ituaiga o togafitiga.

O le maʻisuka maualuga o le phosphate - o le fesuiaiga sili ona taatele o lenei maʻi, ona o se fesuiaiga o le gene PHEX. O loʻo tusia ai se enzyme e taʻua o endopeptidase, lea e pulea ai le gaioiga o laina eletise o fatugaʻo ma le tootoo laiti. O se taunuuga o se faaletonu o le kenera, o le mauaina o le enzyme ua le mafai ona faatino ana galuega, o le mea lea, o le felauaiga malosi o ions phosphate e ala mai i le paʻu o le cell i totonu o totoga o loo taua i luga ua faasolosolo lemu. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le leiloa o ions phosphate i le urine ma le faigata o lo latou gauai i totonu o le gastrointestinal tract, ona o le tupu aʻe o le hypophosphatemia i le toto, ma suiga o le rickets e pei ona tupu i le ponaivi o mea e mafua mai i le le lava o vaega o minerale.

X-linked le toe faʻaaogaina le maʻisuka phosphate - e le pei o le lomiga talu ai, e aafia ai na o tamaloloa, ae o tamaitai e naʻo le galue e avea ma avega o le gaʻo faʻaleagaina. O le mafuaʻaga o lenei ituaiga o le faʻamaʻi o se fesuiaiga o le kenera CLCN5, lea e faʻasolo ai se faasologa o laina eletise protein-chlorine. O se taunuuga o se gasegase o le kenera, o le felauaiga o ions uma (e aofia ai phosphates) e ala i siama o le elph epithelial sela ua le fiafia, ona ua tupu ai le maʻisuka phosphate.

Autosomal Dominant Phosphate Diabetes - o se ituaiga o le faamaʻi na mafua mai i le fesuiaiga o le gene FGF23 i luga o le 12 chromosome. O le oloa o lona faʻamatalaga o se porotini lea e taʻua sese o le fibroblast-23, e ui lava e tele lava ina natia e le osteoblast ma faatelevave le excretion o ions phosphate i le urine. O le maʻisuka phosphate e atiina ae i suiga FGF23, ona o le mafuaʻaga o le polotini na te gaosia e avea ma puipuiga i le gaioiga o le puipuiga o le toto, ona o lea mea e faatupulaia ma, e tusa ai, o le aafiaga e faateleina i le atinaeina o le hypophosphatemia. O lenei ituaiga o siama ua manatu o se ituaiga o le maʻisuka phosphate e foliga mai o sina mea itiiti lava.

Autosomal e le toe faʻaaogaina le maʻisuka phosphate O se ituaiga e le masani ai o togafitiga e mafua mai i suiga i le gene DMP1 o loʻo i luga o le 4 chromosome. O le gene generating a maticine matrice dentine phosphoprotein, e masani lava ona fausia i le dentin ma le ponaivi, lea e faatonutonu ai lo latou atinaʻe. O le pathogenesis o le maʻisuka phosphate i lenei ituaiga fesuiaiga e leʻi maeʻa suʻesuʻeina.

Autosomal e faʻasaʻo le maʻisuka phosphate ma le hypercalciuria - faʻapea foi se eseesega e le masani ai o lenei maʻi, mafua mai i le suia o le sLC34A3 gene o loʻo i luga o le chromosome lona 9. O le faasologa o le faasologa o le suauu-faalagolago o le alalaupapa o ions phosphate i totonu o fatugaʻo ma, faatasi ai ma se faaletonu i le fausaga, e mafua ai le faateleina o le excretion o le calcium ma le phosphorus i le urine faatasi ai ma se faaitiitia tutusa o le plasma.

E i ai foʻi ituaiga fomaʻi o le phosphate, faʻatasi ai ma le hyperparathyroidism, urolithiasis ma isi faʻafitauli. O nisi vailaʻau o lenei faʻamaʻi e fesootaʻi ma kene e pei o le ENPP1, SLC34A1 ma isi. O se suʻesuʻega o mafuaaga uma o le maʻisuka phosphate o loʻo faʻaauau pea.

Faailoga o le maʻisuka phosphate

O faʻaaliga o le maʻisuka phosphate ona o le genetene o le faʻaleagaina o lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se tulaga lautele lautele o le malosi - mai i se auala toetoe lava e le soymptomatic e iloa ai faʻafitauli ogaoga. O nisi o togafitiga (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o suiga i le gene gene FGF23) e mafai ona faʻaalia e na o le hypophosphatemia ma le faateleina o le maualuga o le phosphorus i le urine, ae leai ni faʻamatalaga faʻapitoa. Ae peitai, o le tele o taimi, o le maʻisuka phosphate e taʻitaʻia ai se ata o rickets masani ma e masani lava ona atiaʻe i le laʻitiiti - 1-2 tausaga, e leʻi leva ona amata ona savali le tama.

O le masalosalo musika ao vave lava o le pepe faatoa avea ma se tasi o uluai faʻaaliga o le maʻisuka phosphate, ae e le o matauina i mataupu uma. O le tele o taimi, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e amata i se faʻaoga O-foliga o vae, lea e mafai ona oʻo atu ai i le gasegase o le gaʻo. Faʻatasi ai ma le isi siama o le maʻisuka phosphate, o isi faailoilo o le rickets e mafai ona tupu - o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o le tino, faʻaleagaina le faia o nifo (aemaise lava ma le faʻaogaina o le maʻi), alopecia. O faʻalavelave faʻapitoa, o foliga vaaia o le 'rickets' rosary ', o le faʻamafanafanaina o faatusa o ponaivi o vae o uiga ia. E le gata i lea, faatasi ai ma le maʻisuka phosphate, o le tiga i le pito i tua (masani lava i le natura o le natura) ma ponaivi e mafai ona matauina, i se tulaga e le masani ai, ona o le tiga i vae, ua le maua e le tamaititi le avanoa e savali ai. O le faaletonu o le atamai i le atinaʻe o le mafaufau i lenei faʻamaʻi, o se tulafono, e le o matauina.

Suʻega o le maʻisuka phosphate

O se tasi o metotia sili mo le togafitia o le maʻisuka phosphate o se suʻesuʻega lautele o se tamaititi maʻi ma suʻesuʻeina le tali o le faʻamaʻi i le faʻaaogaina masani o vailaʻau D. I le tulafono, faʻatasi ai ma nei togafitiga o loʻo i ai se ata faʻataʻitaʻi o rickets ma le tetee atu i le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina o lenei vailaʻau (gaʻo iʻa, . Mo se faʻamaoni sili atu o le maʻisuka phosphate e faʻaaoga ai metotia o suʻesuʻega o meaola o le toto ma le urine, suʻesuʻega o le x-ray, suʻesuʻega faʻavae mole mole. O se faʻaaliga faifaipea o lenei faʻamaʻi o le hypophosphatemia poo le faʻaitiitia o le maualuga o ions phosphate i le plasma toto, lea ua fuafuaina o se vaega o se suʻesuʻega o meaola. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le calcium e mafai ona masani pe sili atu foi, ae peitai, o nisi o fomaʻi o le maʻisuka phosphate (ona o suiga i le gene SLC34A3) o loʻo faʻaalia foi i le hypocalcemia. E le gata i lea, faatasi ai ma le maʻisuka phosphate, o le faateleina o le maualuga o le phosphatase alkaline ma o nisi taimi o le faateleina o le maualuga o hormones parathyroid e mafai ona tupu. O se suʻega o le siama o meaola e faʻaalia ai le maualuga o le excretion o le phosphorus (hyperphosphaturia) ma, i nisi tulaga, hypercalciuria.

Suesuega i luga o le leitio o le maʻisuka phosphate e iloa ai faailoga iloga o rickets - o le faaletonu o ponaivi o vae, tulivae ma sulu, o le i ai o le osteoporosis (i nisi tulaga, o le osteosclerosis i le lotoifale e mafai ona tupu) ma osteomalacia. O le fausaga o ponaivi ua suia - o le papa o le meaola o loʻo ola, o le natura o le gasegase e sili atu ona mamafa, o le faʻasalalauga ua faʻalauteleina. E masani lava, o le ponaivi o le x-ray i le maʻisuka phosphate e matua taua lava i tua o le mea moni, lea o loʻo taʻu mai ai le tuai o le atinaʻe o le puʻu. O gafa o aso nei ua mafai ai ona e iloa le toetoe lava o ituaiga uma o lenei maʻi, e pei o se tulafono, o le auala e faʻatonuina ai le faʻasologaina o kenera e fesootaʻi ma togafitiga e faʻaaogaina. I nisi tulaga, o se gafa o le tagata maʻi atonu e taʻu mai ai le natura o le maʻisuka phosphate.

Togafitiga o le maʻisuka

O le maʻisuka phosphate e togafitia i se tuufaatasiga o togafitiga o fualaʻau, togafitiga faʻasolosolo ma o nisi taimi o taotoga. E ui i le isi igoa mo lenei togafitiga (vailaʻau D-resistant rickets), o lenei vaitamini o loʻo faʻaaogaina lelei i le togafitiga o lenei tulaga, ae tatau ona faʻatupulaʻia le tele o tui. I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi pipisi e maua i le maʻisuka phosphate e faʻatatau i sauniuniga o le calcium ma le phosphorus, vitamini A, E ma le vaega B. E taua le togafitiga ma vitamini gaʻo (aemaise o le D ma le A) e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma ia tausia ma le faaeteete ni mea e taofia ai le le fiafia. faʻafitauli. Le mataʻituina le lelei o togafitiga ma le sao o le fua faatonuina o le fualaau faasaina, o le fuaina masani o le maualuga o le phosphate ma le calcium i le urine ua faia. I ituaiga faapitoa o le maʻisuka phosphate, o le faʻaaogaina o le vailaʻau D e mafai ona faʻaalia mo le ola.

I le amataga o le faʻamaʻiina o lenei maʻi, o lona togafitiga e aofia ai le puipuia o maʻi o le skeletal e ala i auala masani faʻasalalau - fai se fusi mo le tui. Faʻamatalaga mulimuli ane o le maʻisuka phosphate ma faʻamaʻi pipisi, e mafai ona faʻaalia le taʻaloga tipitipi. Asymptomatic forms o lenei faʻamaʻi, e faʻaalia i le hypophosphatemia ma le hyperphosphaturia, e tusa ai ma le tele o tagata atamamai, latou te le manaʻomia togafitiga ogaoga. Peitai, o le mataituina ma le faaeteete o le tulaga o le skeleton, maso system, ma fatuga (puipuiga o urolithiasis) e manaomia, lea e faia e ala i suʻega faafomaʻi masani a se endocrinologist.

Vaʻai ma le puipuia o le maʻisuka phosphate

O le fomaʻi o le maʻisuka phosphate e mafai ona ese ma e faalagolago i le tele o mea - le ituaiga o faʻamaʻi, o le mamafa o faʻamaoniga, o le tausaga o le fuafuaina o togafitiga ma le amataga o togafitiga saʻo. O le tele o taimi, e lelei tele le fomaʻi, ae o le ola i le olaga atoa e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le vitamini D, tapenaga o le calcium ma le phosphorus e mafai ona tumau. Faailoga o le skeletal deformities e mafua mai i le tuai ona iloa poʻo le le talafeagai o togafitiga o le maʻisuka phosphate e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi. O le puipuia o lenei faʻamaʻi faʻaleagaina e mafai ona na o le fomaʻi ma le fautuaga a matua ao lei fanauina se tamaititi, mo nisi o metotia metotia o le suʻesuʻeina o le prenatal.

Mafuaaga ma ituaiga o maʻisuka phosphate

O faʻamatalaga muamua o le maʻi na faʻaalia i le 20 seneturi. O le tagata gasegase sa faamauina i le fesuiaiga sili ona taatele o le hypophosphatemic rickets ma le taua o le agavaʻa i lona tulaga na faamaonia. Mulimuli ane, na iloa foi isi ituaiga o suka i le phosphate, e iai uma uiga masani ma o latou mafuaʻaga, o le ituaiga o tofi ma tulaga o le vasega. I lalo lalo tatou te nonofo ai i luga autu autu.

  1. X-linked hypophosphatemic rickets. O se tasi lea o faʻamaʻi pipisi e pei o rickets, o ona taimi e 1: 20,000 o le faitau aofaʻi o le tamaititi. O le mafuaaga o lenei togafitiga ua manatu o se fesuiaiga i le gene PHEX e fesuiaʻi ai le gaioiga o le enzyme endopeptidase e aofia i le faʻamalosia ma le faʻaleagaina o le tele o hormones peptide. I lenei tulaga, o le le lava o puipuiga, e felauaiga fualasi i totonu o tubules o le nephron (o se faatulagaga o le fatugaʻo) ma le iniseti, lea e mafua ai le leiloa o ions phosphorus i le urine ma le vaivai o le absorption i totonu o le vaega o meaʻai. O le mea lea, o le phosphorus-calcium metabolism ua faʻalavelaveina i le tino, ma o faʻafitauli faʻapitoa e aʻafia ai lenei mea e tupu. O le gasegase o le faamai ua faateteleina i le faaletonu o le vitamin D i le hepatocytes (ate o le ate) ma le sili atu o le pule faitalia e parathyroid gland o parathyroid hormone.
  2. Autosomal sili atu o le tumutumu o le hypophosphatemic rickets. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e le masani ai nai lo le taimi muamua ma o loʻo i ai se tulaga e sili atu le ogaoga. E fesootaʻi ma se fesuiaiga o le gluga FGF-23, faʻasolo i le chromosome 12. O lenei gene o se mea faʻasalalau lea e faʻapipiʻiina e osteocytes (ovi ponaivi) ina ia mafai ai ona taofia le tele o le reabsorption (reabsorption from urine) o phosphates. Faatasi ai ma le faateleina o lona gaioiga i le toto, ua matauina ai le hypophosphatemia.
  3. Autosomal e le toe faʻaaogaina le hypophosphatemic rickets. O lenei fesuiaiga o le maʻisuka phosphate e mafua ona o se fesuiaiga i le gene DMP1, lea e nafa ma le tuufaatasia o se ponaivi o le ponaivi faapitoa lea e aofia ai i le faatonutonuina o le faateleina o osteoblast e le masani ai. E faʻapupulaina ai foi le leiloa o le maika i le urine i se masaniga masani o le parathyroid hormone ma le calcitriol.
  4. Mafuaʻaga o le hypophosphatemics faʻatasi ma le hypercalciuria. O se togafitiga e seasea ona o se suiga o le gene SLC34A3, lea e faʻamaonia ai le gaioiga o tagata gaosi sodium phosphate, lea e tuʻuina atu ai le felauaiga o mea i totonu o le renal tubules ma le phosphate homeostasis. E mafua mai i le leiloa o le malūlū ma le calcium i le urine, o se faʻaopoopoga i le gaioiga o le calcetriol ma le atinaʻeina o rickets.

O le falemaʻi o le maʻisuka phosphate o le polymorphic. O le faʻamaʻi e masani ona avea ma amataga i le amataga o le aʻoga, ae mafai ona faailoa mai mulimuli ane - i le 7-9 tausaga. E le gata i lea, o le ogaoga o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai foi ona ese. I nisi o tulaga, o le maʻi o loʻo i ai se auala asymptomatic ma e faʻaalia i suiga laiti i le phosphorus-calcium metabolism. Ae ui i lea, o le tele lava o hypophosphatemic rickets o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga:

  • tolopoina o atinae o le tino ma fua faatupulaia,
  • skeletal deformities (vase deformity of the lower levels, "rickets" on the ribs, thickening of bones bones tubes of forearm, deformation of the skull),
  • suia i le gaioiga o pepe (pei o le pato)
  • solia o le faia o nifo,
  • faʻalavelave faʻaleaga,
  • tiga o le ponaivi, ma isi.

O le masalomia o muscular, o le uiga o le mea moni, e masani lava ona toesea i le maʻisuka phosphate.

O le atinaʻeina o le atamai i lenei faʻamaʻi e le mafatia.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega o le maʻisuka phosphate i tamaiti e faʻavae i luga o se ata masani o falemaʻi, faʻamaumauga mai se suʻega faaletino ma le suʻega. O le faʻamaoniga ua faʻamaonia iʻuga o suʻesuʻega ma suʻesuʻega meafaigaluega:

  • suiga i le suesuega o le toto (hypophosphatemia, faateleina le alkaline phosphatase, tulaga masani pe maualuga o le parathyroid hormone ma le calcisini) ma le urine (hyperphosphaturia, faaitiitia le phosphate reabsorption i renal tubules, faateleina le faasee o le calcium i le na o le hypophosphatemic rickets ma le fuafua),
  • X-ray data (faailoilo o le osteoporosis, ponaivi ponaivi, suiga i le fausaga o ponaivi, osteomalacia).

O nisi taimi i le amataina o le faamai, o nei tagata gasegase e maua i le gasegase ma o vailaau ua faatonuina i le vitamini D, o le togafitiga e le maua ai ni taunuuga ma maua ai mafuaaga e masalomia ai le maʻisuka i totonu o se tamaitiiti. Afai e tatau ai, i tulaga faapena, e mafai ona tofia se suʻesuʻega faʻavae o le kenera e faʻamaonia ai le gaʻo.

O le tuufaatasiga o le hypophosphatemia ma le salu o vae e mataʻituina foi i nisi tulaga faaletonu e tatau ona faatino ai siama eseese:

  • faʻamaʻi fatugaʻo (faʻamaʻi pipisi o le fatu, maʻi faʻamaʻi faʻamau) ma le ate (cirrhosis),
  • faʻasologa o le endocrin (faʻafefeteina o le parathyroid glands),
  • malabsorption i ulcerative colitis, celiac enteropathy,
  • mea taumafa (meaai) le lava o vitamini D ma fulukalama,
  • ave ni fualaau faapitoa.

O le togafitiga atoatoa o rickets hypophosphatemic e tatau ona amata i le amataga o le maʻi. Muamua lava, o le faʻaaogaina o le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le gasegase ma le puipuia o le agasala o le ponaivi. Pe a faʻamatalaina, o le gaioiga o le gaioiga ma le faapalepale o tagata taʻitoʻatasi e tatau ona amanaʻia.

O le faʻavae o le togafitiga faʻaleagaina o le togafitiga umi mo togafitiga faʻasolosolo ma le maualuga o vailaau D. O loʻo faʻatulagaina:

  • faatasi ai ma gaioiga malosi i le ponaivi o mea,
  • leiloa o le maikukapi tuufaatasia i totonu o le uila,
  • maualuga le maualuga o phosphatase alkaline i totonu o le toto,
  • i le laasaga o le sauniuniga mo taotoga e faasaʻo ai vaivaiga o le skeletal.

O fua muamua ole vitamini D e 10,000-20000 IU i le aso. O lo latou isi faʻaopoopoga o loʻo faia i lalo o le puleaina o faailoilo o le phosphorus-calcium metabolism i le toto. O le maualuga o aso taitasi e mafai ona matua maualuga ma o nisi taimi e oʻo atu i le 250,000-300,000 IU.

I le i ai o le le faapalepale i le vitamini D, faapea foi ma le hypercalciuria ogaoga, o le tofiaina o ia togafitiga ua manatu e le talafeagai.

I le faʻaopoopoga i le vailaʻau D, o nei tagata gasegase e fautuaina e ave:

  • fuluʻi ma le meaʻai sauniuni,
  • citrate mix (i totonu o le 6 masina e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o nei elemene),
  • totogo tuputupu ae.

I le taimi o le maualuga o le gaioioiga o le gaioiga, ua fautuaina tagata maʻi e momoe, pe a maeʻa ona maua le faamagaloga - togafitiga togafitiga, togafitiga faaletino ma togafitiga toga.

O taiala mo le lelei o togafitiga faasao o:

  • soifua manuia lautele,
  • saoasaoa o le alualu i luma,
  • faʻasologaina o le faʻamalama o le galala i totonu o le tino,
  • maualuluga lelei o le leitio (toe faʻaleleia o le masani o ponaivi masani).

I le i ai o faʻasalaga o ponaivi taʻutaʻua e uiga i le talaaga o le faʻaauau pea o togafitiga faafomaʻi ma le falesuesue, ua faia a latou taʻaloga gasegase. O metotia nei e mafai ona faʻaaoga mo lenei:

  • gasegase (vavave) o ponaivi pipili uumi ma le faasaʻoina o le itu o vae,
  • limase immobilization e le Ilizarov faʻasoesa ma mea faʻapipiʻi.

O ia gaioiga e tatau ona faatoa faia pe a uma le faʻamalositisi o le togafitiga ma suʻesuʻega maeʻa.

O fea fomaʻi e faafesootai

Afai e masalomia le maʻisuka phosphate, e tatau ona feutagai ma se fomaʻi talavou o le, pe a uma le uluai suʻesuʻega, o le a faasino atu i le tamaititi mo ni feutagaiga ma se endocrinologist, fomaʻi, ma le nephrologist. O togafitiga e aofia ai se masseur, fomaʻi, fomai faapitoa i togafitiga ma togafitiga maloloina. Afai e tatau ai, o togafitiga e faia e se fomai tipitipi.

Tuua Lau Faamatalaga