Faatusatusaga o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus

E tatau ona taʻua i le taimi lava lena o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus o ni faʻamaʻi eseese eseese e lua o le upu "tuufaatasia"maʻisuka".

Maʻisuka, faaliliuina mai le Eleni, o lona uiga "pasi"I vailaau faafomai, o le maʻisuka e faatatau i le tele o faamaʻi e iloa ai le sili atu o le faasiliga o le urine mai le tino. O le mea lenei e tasi e tuufaatasia ai le" maʻisuka ma le maʻisuka insipidus - i maʻi uma e maʻi le maʻi mai le polyuria (o le maualuga o le urination).

O le maʻi suka e lua ituaiga. I le ituaiga o le maʻisuka, o le pancreas ua taofia atoa le gaosiga o le inisalini, lea e manaʻomia e le tino ona faʻaaogaina le kulukose. I tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, o le pancreas, e avea o se tulafono, e faaauau pea ona maua ai le inisalini, ae o le masini o lona mimiti e faʻalavelaveina. O le mea lea, i le maʻisuka, ua i ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto o le tagata maʻi, e ui lava mo mafuaaga eseese. Aʻo amata ona faʻaumatia e le suka toto maualuga le tino, ua taumafai o ia e faʻaumatia ana mea e sili atu ona o le faateleina o le urination. I le isi itu, o le faifaipea faifaipea e mafua ai ona le toe inu, o le mea lea, o le maʻisuka e masani lava ona tuliloaina e se lagona o le fiainu.

Tusa le maʻisuka togafitia i le olaga atoa injections inisalini Ituaiga II - o se tulafono, fualaau. I tulaga uma e lua, o se taumafataga faapitoa o loʻo faʻaalia, lea e taua tele le sao i le togafitiga o togafitiga.

O le maʻisuka insipidus, e le pei o le suka, o se maʻi e seasea ona maua, lea e faʻavae i luga o se faʻafitauli hypothalamic-pituitary system, o se taunuuga o le faʻaitiitia o le gaosia o le hormonone antidiuretic, poʻo le taofi atoa vasopressin, lea e aʻafia ai i le tufatufaina atu o le suavai i le tino o le tagata. E manaʻomia le Vasopressin e faʻamautinoa ai le faʻaleleia o le homeostasis e ala i le faʻatonutonuina o le tele o le vai lea e faʻaaogaina mai le tino.

Talu ai o le maʻisuka insipidus le aofaiga o vasopressin e gaosia i le pito o le endocrine e le lava, o le tino ua faʻalavelaveina e le reabsorption (toe faʻaaogaina) o le suavai e le renal tubules, lea e oʻo atu ai i le polyuria ma le maualalo o le urine.

E lua ituaiga o le maʻisuka insipidus: galue ma organic.

O le maʻisuka o le maʻisuka e aofia ai i le ituaiga o le faʻataʻitaʻiga, o le mafuaʻaga e le o malamalama atoatoa i ai, ua mafua ai togafitiga faʻapitoa.

O le maʻisuka insipidus e afua ona o le manua ogaoga o le faiʻai, o loʻo taʻalo i taotoga, aemaise lava pe a uma ona aveese le pituitary adenoma. I nisi tulaga, o le maʻisuka insipidus e atiina ae ile talaaga o le tele ole pathologies ole CNS: sarcoidosis, cancer, meningitis, syphilis, encephalitis, maʻi autoimmune, ma le cerebral vascularyserms.

O tagata e le o le maʻisuka e aʻafia tutusa i alii ma tamaitai.

Faailoga o le maʻisuka insipidus:

  • o se faʻaopoopoga i aso taʻitasi o mea mama e oʻo i le 5-6 l, faʻatasi ai ma le tele o le fia inu,
  • faasolosolo malie le sili atu o le polyuria i le 20 lita i le aso, o gasegase e inu se tele o vai, e fiafia i le malulu po o le aisa,
  • ulu o le ulu, faʻaitiitia le salivation, paʻu vevela,
  • o le tagata maʻi e matua manifinifi
  • Lafoaia ma le paʻu o le manava ma le vevela e tupu
  • tafe toto, tachycardia e atiina ae.

I le tulaga e tupu aʻe le maʻi o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai ma tamaiti o le tausaga muamua o le olaga, o latou tulaga e ono ogaoga.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus e aofia ai le togafitiga faafouina ma se analogu gaosia o vasopressin, lea e taua adiuretin maʻi suka poʻo desmopressin. O le fualaau faasaina e faia i totonu o le intranasal (e ala i le isu) faalua i le aso. Masalo o le tofiaina o se fualaau faasaina - pitatain tanata, lea e faʻaaoga 1 le taimi i le 3-5 aso. Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le maʻisuka, o togafitiga faʻasolosolo ma sauniuniga o lithium ua faʻamatalaina.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka lipipidus o loʻo faʻaalia se taumafataga ma le tele o meaʻai gaʻo ma taumafa masani.

Afai o le maʻisuka insipidus e afua mai i le oona o le faiʻai, o le taotoga ua faailoaina.

O le maʻi maʻisuka faʻapipiʻi masani e masani lava ona le tumau i le natura, ae maua mai le maʻisuka faʻasisi i se tulaga masani. O le fomaʻi mo le maʻisuka insipidus, lea na atiae ona o le le atoatoa o le hypothalamic-pituitary, e faalagolago i le maualuga o le le atoatoa o le adenohypophysia.

Faatasi ai ma le taimi atofaina o togafitiga o le maʻisuka insipidus, o le togafitiga mo le olaga e lelei.

FAʻATASI! O le faʻamatalaga o loʻo i luga o lenei 'upega tafaʻilagi e mo na o le faasino. E le aʻafia i matou i aʻafiaga le lelei o le ola o le tagata lava ia!

Mafuaaga o le faamai

    O le tele o meaʻai e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua.

afaina

  • maualuga o le toto ma maʻi faʻamaʻi (fatuga o le fatu, stroke, ma isi),
  • talaʻaga o le maʻisuka ao maitaga
  • le atoatoa le tino, popole,
  • aveina o vailaau faʻamalosi, diuretics,
  • faʻamaʻi masani o gaʻo, ate, pancreas,
  • tausaga matua.
  • Toe foʻi i le laulau o mea

    Faailoga o le maʻi

    Tuua Lau Faamatalaga