Fou togafitiga mo le maʻisuka: o mea faafouina ma vailaʻau faʻaonapo nei i togafitiga

Mataupu faavae autu mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 (DM-2):

  • aoaoga ma le pulea e le tagata o ia lava,
  • taumafa
  • gaioiga faaletino,
  • teuina o le suka-lowering drugs (TSP),
  • inisinia togafitiga (tuufaatasiga poʻo monotherapy).

Drug therapy SD-2 o loʻo faʻatulagaina i mataupu o meaʻai ma le faʻateleina o gaioiga faʻaletino mo le 3 masina e le mafai ai ona ausia le sini o togafitiga o se tagata maʻi faapitoa.

O le faʻaaogaina o le TSP, o le autu autu o le hypoglycemic therapy o le SD-2, ua faʻailoa i:

  • faʻafitauli uma lava maʻi maʻisuka (SD),
  • ogaoga faʻaleagaina o le ate ma fatuga o soʻo se suʻesuʻega, faʻatautaia ma le solia o la latou galuega,
  • maʻitaga
  • fananau mai
  • lactation
  • faʻamaʻi toto
  • afaina matuia
  • o le tulaga faʻavae o vailaʻau faʻapitoa o le maʻisuka,
  • taotoga taotoga
  • faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

O le faʻaaogaina o le TSP i tagata ei ai se faʻafitauli umi o le inflammatory i so o se okeni e le fautuaina.

O le vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i luga o le aʻafiaga o fesoʻotaiga autu o pathogenetic o lenei faʻamaʻi: solia o le inisalini, le i ai o le inisalini, faʻalauteleina le kulukosesese i le ate, faʻavavega o le kulukose. O le gaioiga sili ona taatele o le fua o le suka e maua ai le suka, e faʻavae i le aofia ai o auala e taui ai le leaga o nei aʻafiaga (o le togafitiga algorithm mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia i le Fua 9.1).

Ata 9.1. Algorithm mo togafitiga o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2

E tusa ai ma manatu o le talosaga, o gaioiga a le TSP e vaevaeina i vaega autu e tolu:

1) Faʻaleleia o togafitiga o le inisalini: tagata faʻamalosi o le faʻasinomaga ma / poʻo le faʻasaʻoina o le inisalini e faila B-- sulfonylurea (PSM), nesulfanylurea secretagogues (glinides).
2) Faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini (faʻateleina le lagona o le inisalini): faʻasaina le faʻaleleia o le ate o le glucose ma le faʻaleleia o le kulukose e faʻaogaina i totonu o le tino. O nei mea e aofia ai le lapopoa ma le thiazolinediones (glitazones).
3) Aveesea o le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le iniseti: inhibitors-glucosidase (laulau 9.1).

Laulau 9.1. Le faʻatinoga o le gaioiga o vailaau o le suka e faʻaitiitia ai le suka

I le taimi nei, o nei vaega o vailaau e aofia ai:

1. Saunia o sulfonylurea 2nd tupulaga:

  • glibenclamide (Maninil 5 mg, Maninil 3.5 mg, Maninil 1.75 mg)
  • gliclazide (Diabeton MV)
  • glimepiride (amaryl)
  • glycidone (sulu)
  • faʻamalo (Glibenez le tuai)

2. Nesulfanylurea secretagogues poʻo le faʻaaogaina o tulafono faatonutonu (glinids, meglitinides):

  • Repaglinide (Novonorm)
  • nateglinide (Starlix)

3. Biguanides:

  • Metformin (Glucophage, Siofor, Formin Pliva)

4. Thiazolidinediones (glitazones): tagata nofoia e mafai ona faateleina le lagona o le tino i le gaioiga o le tino i le gaioiga o le inisalini:

  • Rosiglitazone (Avandia)
  • pioglitazone (Aktos)

5. A-glucosidase blockers:

Sulphonylureas

O le faʻaaogaina o le aafiaga o le hypoglycemic o le PSM o le faʻaleleia lea o le sosoʻo ma le faʻamalosi o le insulin i ni manua B pancreatic, faʻaitiitia le neoglucogenesis i le ate, faʻaitiitia le kulukose mai le ate, faʻalauteleina le lagona o le insulin i le inisalini ona o le faʻafefe i le faʻaleleia.

I le taimi nei, i le falemaʻi, PSM Generation II, o loʻo faʻatusatusa i sauniuni o sulfonylurea o le faʻavae I (chlorpropamide, tolbutamide, carbutamide) faʻatasi ai ma le tele o tulaga lelei: latou te maua le maualuga o le hypoglycemic activity, itiiti ifo aʻafiaga aʻafia, e le masani ona fegalegaleai ma isi fualaau, mafanafana talafeagai. O faʻamatalaga ma faʻailoga mo le latou mauaina e tuʻuina i luga o le laulau. 9.2.

Laulau 9.2. Faailoga ma le faʻailogaina mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina

O le togafitiga a le PSM e amata i se fua muamua ao leʻi faia le taeao (30 minute aʻo leʻi 'ai) i le fua aupito maualalo, pe a manaʻomia, faʻaopoopoina le faʻaopopo i le va o le 5-7 aso seia oʻo ina maua le manaʻoga i le glycemia. O se vailaʻau faʻasaina vave (absorbed glibenclamide - 1.75 mg manin, 3.5 mg manini) e 15 minute aʻo leʻi oʻo i taumafataga. E fautuaina le togafitiga ma le TSP e amata mai i soʻo sogasoga, e pei o le gliclazide (MV), ma na o suiga mulimuli ane i fualaau malolosi malolosi (mannyl, amaryl). PSM faʻatasi ai ma sina taimi puupuu (faʻamalolo, glycidone) e mafai ona vave faʻatonuina 2-3 taimi ile aso (Laulau 10).

Glibenclamide (maninyl, betanase, daonil, euglucon) o le tele o fualaau faasaina o sulfanylurea. O le tino atoatoa o le tino ma le faʻaaogaina o gasegase gaioiolosi ma le toʻaga ma e toʻalua ona faʻaaogaina le auala e faʻamalosi ai (50% e ala i fatuga ma se vaega taua i le talo). I le i ai o le le atoatoa, o lona faʻamaonia i polotini e faʻaititia (faatasi ai ma le hypoalbuminuria) ma le aʻafiaga o le atiaʻe o le hypoglycemia.

Pusa 10. Faʻailogaina o atigi ma tootoo ole PSM

Glipizide (glibenesis, glibenesis retard) ua faʻafefiloi i le ate e fai ai ni gasegase e le gaoioi, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia. O le lelei o le faʻamalolo faʻamalolo e faʻasaolotoina o lona faʻaaogaina lea o le gaioiga masani ma e tutoatasi mai le taumafa o mea taumafa. O le faateleina o le siakiina o le inisalini i le taimi o lona faʻaaogaina e masani ona tupu i le tali atu i mea taumafa, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia.

Glimepiride (amaryl) - o se fualaau fou e maua ai le suka, ma o nisi taimi e mafua ai le tolu tausaga. E i ai le 100% bioavailability ma filifili le filifilia filifilia o le inisalini mai suauu B ona o le tali atu i le taumafaina o meaai, e le taofia ai le paʻu o le insulin i le taimi o le faamalositino. O nei vaega o le gaioiga o le glimepiride e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i le hypoglycemia. O le vailaau faʻasolosolo e faaluaina le auala o le suʻega: i le urine ma le talo.

Glyclazide (Diabeton MV) o loʻo faʻamatalaina foi i le ola e le atoatoa (97%) ma o loʻo faʻafefiloi i le ate e aunoa ma le fausiaina o metabolites. O le umi faaumiumi o le gliclazide - o le maʻisuka MB (o se ituaiga fou o le toe faʻaleleia) o loʻo i ai le gafatia e faʻavave ona vave fusi i le mea e maua ai le TSP, lea e faʻaitiitia ai le ono teteʻeina ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia. I vailaau togafitiga, o lenei fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa o le faʻamaʻi o le oxidative. O nei vaega o le falemaʻi o gasegase o le maʻisuka faʻamalosia le MV e faʻatagaina lona faʻaaogaina i tagata mamai i faʻamaʻi o fatu, gaʻo ma tagata matutua.

Ae ui i lea, i tulaga taitasi, o le fua o le PSM e tatau ona filifilia taitoatasi, ia manatua i le mafaufau le maualuga o le lamatiaga o tulaga o le hypoglycemic i tagata o le matua.

Glycvidone e iloga i itu taua e lua: gaioiga pupuu ma le itiiti o le faʻamalosiiliga e ala i fatugaʻo (5%). 95% o le vailaau faʻasaina ua faʻamalosi i le talo. E faʻaitiitia ai le maualuga o le anapogi kulukose ma pe a uma ona 'ai, ma o le puupuu o le taimi o lana gaioiga e faigofie ai ona pulea le glycemia ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia. Glurenorm o se tasi lea o auala e sili ona saogalemu, o aʻafiaga o le sulfanylurea, ma le fualaau oona e filifilia i le togafitiga o tagata matutua matutua, o gasegase e maua ai maʻi faʻamaʻi ma i latou e iai le tele o le hyperglycemia postprandial.

Tuuina atu i le falemaʻi foliga o le maʻisuka ituaiga 2 i le matua, o lona uiga o le faateleina o le faateleina o le glycemia postprandial, e oo atu ai i le maualuga o le soifua maloloina mai faigata o le cardiovascular, i le tulaga lautele, o le tofiaina o le TSP e faapitoa le tauamiotonuina i tagata matutua.

E le gata i le faʻaaogaina o sauniuniga o le sulfanylurea, e mafai ona tupu aʻafiaga itu. O lenei mea e sili atu i le atinaʻeina o le hypoglycemia. E le gata i lea, e ono mafai ona maua i luga o le gastrointestinal (nausea, vomiting, tiga o le tino, le masani ona foliga mai o le jaundice, cholestasis), o se mea e afaina ai pe oona (paʻu o le paʻu, urticaria, edema, Quinke, vasculitis). O loʻo i ai le faʻamaoniga le tuusaʻo o le cardiotoxicity talafeagai o PSM.

I nisi tulaga, i le togafitiga ma fua o le suka, e mafai ona matauina le tetee atu i sui o lenei vaega. I le tulaga pe afai e matauina mai le aso muamua o togafitiga le leai o se fua o le suka-gasegase, e ui lava i le suia o fualaau faasaina ma le faateleina o le fua o aso taitasi i le maualuga e mafai, o loo tatou talanoa e uiga i le tetee muamua i le TSP. I le avea ai o se tulafono, o lona tupuga e afua mai i le faaitiitia o le puleaga totoe o lona lava inisalini, lea e taua ai le manaomia o le fesiitaiga o le tagata maʻi i le togafitiga o le inisalini.

O le faʻaaogaina umi o le TSP (sili atu ma le 5 tausaga) e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le lagona lelei ia i latou (tetee lona lua), ona o le faʻaitiitia o le faʻamalosia o nei vailaau faʻamaʻi i suʻelaʻau faʻapipiʻi tui. I nisi o nei gasegase, togafitiga o le inisalini mo se taimi pupuu e mafai ona toe faʻafoisia ai le lagona o le kulukose ma talia oe e toe foʻi atu i le faʻaaogaina o PSM.

Faʻaauau le teteʻeina o fualaau faasaina o le suka i le lautele ma sauniuni i le sulfanilurea, aemaise lava, e mafai ona tupu mo ni mafuaaga se tele: O le SD-1 (autoimmune) e sese le mauaina o le maʻisuka ituaiga 2, e leai se aoga o togafitiga e le o togafitiga mo le CD-2 (togafitiga o togafitiga, gaioiga faaletino), fualaau faasaina ma le aafiaga o le hyperglycemic (glucocorticoids, estrogens, diuretics thiazide in doses, l Thyroxine).

O le faʻamaonia o le faʻamafanafana poʻo le faaopoopoina o faʻamaʻi pipisi e mafai foi ona faʻaitiitia ai le lagona lelei ile TSW. A maeʻa ona taofia nei tulaga, e mafai ona toe faʻaleleia le aoga o PSM. I nisi tulaga, faatasi ai ma le atinaʻeina o le tetee moni i le PSM, e maua ai se lelei lelei e ala i le faʻaaogaina o togafitiga faʻatasi ai ma insulin ma le TSP poʻo le faʻaopoopoina o vaega eseese o fualaau faʻasaina o le suka.

Nesulfanylurea secretagogues (glinides)

Laulau 11. O le faʻaaogaina o le aufaasālalau

Faailoga mo le faʻaaogaina o faʻaupuloa:

  • faatoa maua le CD-2 faʻatasi ai ma faailoilo o le le lava o le inisalini (e aunoa ma le mamafa o le tino),
  • CD-2 ma le hyperglycemia faʻasolosolo,
  • SD-2 i tagata matutua
  • SD-2 ma le le faapalepale i isi TSP.

Oʻuga sili ona lelei pe a faʻaaogaina nei fualaau faasaina na maua i tagata gasegase i se tala puupuu o le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga, faatasi ai ma le togafitia o le inisalini. Afai e faʻaleleia le postprandial glycemia i le faʻaaogaina o nei vailaʻau, ma le anapogi glycemia e tumau maualuga, e mafai ona tuʻuina atu i le metformin poʻo le inisalini faaumiumi aʻo lei moe.

O le lipopideide e mafua mai i le gastrointestinal tract (90%) ma e na o le 10% i le urine, o lea e le solia ai le fualaau faasaina i le taimi muamua o le le atoatoa. O le numera o loʻo faʻafefiloi i le ate ma faʻamalosi i le urine (80%), o le mea lea, e le manaʻomia le faʻaaogaina i tagata e maua i le maʻi faʻamaʻi ma le le atoatoa.

O le fati o aʻafiaga a le 'aufaipisinisi e talitutusa ma na mo sauniuniga o le sulfanilurea, talu ai o ia mea uma e faʻaosofia le pulefaʻatasia o le inisalini.

I le taimi nei, o sauniuniga uma a le vaega tele, e na o le metformin e faʻaaogaina (glucophage, siofor, formin pliva). O le faʻaitiitia o le suka i le metformin e mafua mai i le tele o auala faʻapitoa (o lona uiga, e le fesootaʻi ma le faʻamalositino o le inisalini ile sel o le pancreatic B). Muamua, o le metformin e faaitiitia le faateleina o le gaosiga o le kulukose e le ate ona o le taofiofia o le gluconeogenesis, lona lua, e faateleina ai le lagona i le tino o insulin (muscle ma, i se mea itiiti, gaʻo), lona tolu, metformin ei ai le malosi o le anorexigenic, lona fa, - faʻagesegese le faʻaitiitia o le inu o gaʻo i totonu o le inumaga.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, metformin faʻaleleia le gasegase o le lipid ona o se faʻaitiitia maualalo triglycerides (TG), laititi lipoproteins (LDL), le cholesterol atoa ma le LDL cholesterol i le plasma. E le gata i lea, o lenei fualaau faasaina ei ai le fibrinolytic aafiaga e mafua mai i le mafai ona faatelevave le thrombolysis ma faaitiitia le maualuga o le fibrinogen i totonu o le toto.

O le faʻaaliga autu mo le faʻaaogaina o le metformin o le CD-2 ma le gaʻo ma / poʻo le hyperlipidemia. I nei gasegase, metformin o le vailaʻau o le filifiliga ona o le mea moni e fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino ma e le faʻaleleia ai le hyperinsulinemia o le uiga o le inosia. O lona fualaau e tasi e 500-1000 mg, o le fua ole aso ole 2.5-3 g, o le fua lelei ole fua ole aso ile tele ole tagata e le silia le 2-2.25 g.

Togafitiga e masani ona amata i le 500-850 mg i le aso, pe a manaʻomia, ia faʻatupulaia le fualaau ile 500 mg i se vaeluaga o le 1 vaiaso, ia faʻaalu 1-3 taimi i le aso. O se faʻaaogaina o le metformin o lona mafai lea ona taofia le glucose i luga o le ate i le pō. Faatasi ai ma lenei mea i le mafaufau, e sili atu le amata ona ave i le tasi aso i le afiafi e puipuia ai le faateleina o le glycemia i taeao po.

Metformin e mafai ona faʻaaoga uma e pei o le monotherapy ma se meaʻai i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le gaʻo, ma faʻatasi ai ma le PSM poʻo le inisalini. O le togafitiga faʻapitoa faʻamalosia e faʻamaonia pe afai e le ausia le togafiti o le togafitiga o loʻo manaʻomia i togafitiga o le monotherapy. I le taimi nei, o loʻo i ai se sauniuniga glibomet, o se tuufaatasiga o glibenclamide (2.5 mg / tab.) Ma metformin (400 mg / tab.).

O le mea e sili ona mataʻutia o le faʻaaogaina o togafitiga faʻateleina o le faʻamalolo lactic. O le maualuga o le maualuga o le lactate i lenei mataupu, e muamua lava, faatasi ai ma le faaosofia o lona gaosiga i musele, ma lona lua, faatasi ai ma le mea moni o le lactate ma le alanine o autu ia o le gluconeogenesis ua taofia pe a ave le metformin. Ae ui i lea, e tatau ona manatu o le metformin, ua faatonuina e tusa ai ma faailoga ma le amanaiaina o le faʻasaina, e le afaina ai le lactic acid.

I le amanaia o le pharmacokinetics o le metformin, o lona aveeseina le tumau e talafeagai ma le faaofiina o mea e maua ai le iodine, ao le i oo i le taimi o le a masani ai (e le itiiti ifo i lo le 72 itula), i le periota o le taimi (ao lei faia le taotoga ma ni nai aso pe a mavae), faatasi ai ma le faaopoopoina o faamai pipisi ma le vevela o mea masani.

O le tele lava, e lelei le toleniina o Metformin. O aʻafiaga, pe afai latou te atiina ae, ona oʻo loa lea i le amataga o togafitiga ma vave ona mou atu. O nei mea e aofia ai le afaina, leisa, manava manava, le faʻavauvau i le itumalo pito i lalo, faʻaitiitia le manava ma se tofo i le gutu. O faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le inumaga ma faʻalauteleina ai le faʻamalosi.

I se tulaga e le masani ai, o loʻo i ai le solia o le inumaga o le vitamini B12. E mafai ona faia se tali atu. Ona o le leai o se aʻafiaga o le faʻamalosi o le inisalini, o le metformin e seasea ona mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia e oʻo lava i le televave ma faʻailoga meaai.

O faʻamaoniga i le faʻaaogaina o le metformin o: tulaga o le hypoxic ma le acidosis o soʻo seioiolo, toilalo o le fatu, faʻalavelave matuia o le ate, fatugaʻo, mama, senile age, faʻavalea o le ava.

Pe a togafitia i le metformin, e tatau ona mataituina le tele o faailo: hemoglobin (1 le taimi i le 6 masina), fatu o le creatinine ma le gasegase (1 taimi i le tausaga), pe a mafai - i tua o le lactate i le toto (1 taimi i le 6 masina). A oʻo mai le tiga o le musele, e manaʻomia se suʻesuʻega faanatinati o le lactate o le toto, e masani lava o lona maualuga e 1.3-3 mmol / l.

Thiazolidinediones (glitazones) poʻo tagata e nofo fua

O le thiazolidinediones o fualaau fou e maualalo ai le suka. O le faiga oa latou gaioiga o le mafai lea ona faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini, o se tasi o mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O se faʻaopoopoga faʻaopoopo o thiazolidinediones i luga o isi TSP uma o lo latou aʻafiaga o le tino. O le maualuga o le lipid-lowering effect e maua mai e le actos (pioglitazone), lea e mafai ona faʻaitiitia ai le hypertriglyceridemia ma faateleina ai le anotusi o le anti-atherogenic maualuga lipoproteins (HDL).

O le faʻaaogaina o thiazolidinediones i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatalaina ai avanoa mo le puipuia o faafitauli i le cardiovascular, o le atinaʻeina o lona mafuaʻaga e mafua ona o le iai o le inisalini ma le gasegase lipid metabolism. I se isi faaupuga, o nei fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le gasegase o le tino i le aafiaga o le tino o a latou lava inisalini ma i le taimi lava e faaitiitia ai lona maualuga i le toto.

I le le maua o le pulelaʻau o inisalini (CD-1) poʻo le faʻaitiitia o lana pule faʻanofo (o le umi o le gasegase o le maʻisuka ituaiga 2, faatasi ai ma le tau le faamalieina i le maualuga o le TSP), o nei vailaau e le mafai ona maua ai le malosi o le suka.

I le taimi nei, e lua fualaau mai lenei vaega e faʻaaogaina: rosiglitazone (avandia) ma pioglitazone (actos) (Pusa 12).

Pusa 12. O le faʻaaogaina o thiazolidinediones

80% o fualaau oona i totonu o lenei vaega o loʻo faʻafefiloi e le ate ma e na o le 20% o loʻo faʻaaogaina e fatugaʻo.

O le thiazolidinediones e le faaosofia ai le pule faanatura o le inisalini e le pancreas, o le mea lea latou te le mafua ai le tulaga o le hypoglycemic ma fesoasoani e faaitiitia le hyperglycemia o le anapogi.

I le taimi o togafitiga ma glitazones, o le siakiina o le ate (gase transaminases) e manaʻomia i le tausaga. O aʻafiaga aʻafiaga e ono aofia ai le fulafula ma le mamafa.

Faʻaaliga mo le faʻaaogaina o glitazones o:

  • faatoa maua le CD-2 ma faʻamaoniga o le faʻamalosia o le inisalini (faʻatasi ai ma le leai o se mea e faʻaaoga ai togafitiga ma gaioiga faaletino),
  • SD-2 ma le leai o se aoga o vailaau togafitiga ole PSM poo biguanides,
  • SD-2 ma le le faapalepale i isi fua o le suka.

Contraindications mo le faʻaaogaina o glitazones o: sili atu ma le 2 taimi faʻapupula i siama faʻasalaga, toilalo fatu III-IV tikeri.

O fualaau o lenei vasega e mafai ona faʻaaogaina faʻatasi ma le sulfanilurea, metformin ma le inisalini.

A-glucosidase inhibitors

O lenei kulupu fualaau faasaina e aofia ai vailaau e taofia ai le enzymes o le gastrointestinal tract, lea e aʻafia ai le malepe ma le inu o gaʻo i totonu o le pepe. O masini gasegase e le faʻaaogaina e ulufale atu i le manoa lapoa, i le mea o loʻo malepe ai i lalo e le fualaau oona ile CO2 ma vai. I le taimi lava e tasi, o le gafatia o le toe faʻaaogaina ma le kulukose o loʻo faʻaitiitia i totonu ole ate. O le puipuia vave o le inu i totonu o le inumaga ma le faʻaleleia o le kulukose i le ate e mafua ai le faʻaitiitia o le hyperglycemia postprandial, o le faʻaitiitia o le mamafa i luga o sel o le pancreatic B ma le hyperinsulinemia.

I le taimi nei, ua na o le fualaau oona mai lenei vaega ua faamauina - acarbose (glucobai). O lona faaaogaina e aoga i se maualuga maualuga o le glycemia pe a uma ona 'ai ma masani - i luga o se manava gaogao. O le faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o le kulukose o se auala malie o le maʻisuka ituaiga 2. Togafitiga e amata i se fualaau laitiiti (50 mg ma le 'aiga o le afiafi), faʻaopoopoina lemu i le 100 mg 3 taimi i le aso (faʻasologa lelei).

I le monotherapy glucobai, o aʻafiaga o le hypoglycemic e le mafai ona atiaʻe. O le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina faʻatasi ai ma isi fualaau faʻasaina o le suka, aemaise lava le faʻamalosia o le inisalini, e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o se faʻafitauli o le hypoglycemic.

O aʻafiaga o le acarbose e faʻasalalau, afaina, manava, o se mea e le afaina ai e mafai. Faatasi ai ma le faʻaauau pea togafitiga ma mea taumafa (faʻaaogaina o le taumafaina tele o gaʻo), o faitioga mai le gastrointestinal tract e mou atu.

Faʻamatalaga i le tofiaina o le acarbose:

  • faamai pipisi e aofia ai malabsorption,
  • o le i ai o faʻasolosolosolo, ulia, paʻu, vavao i le gastrointestinal tract,
  • gastrocardial syndrome,
  • hypersensitivity i le acarbosis.

T.I. Rodionova

Le filifiliga o togafitiga ma lona faamoemoega

Metotia o togafiti faʻaonaponei o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le faʻaaogaina o auala eseese mo le puleaina o le kulūkose i totonu o le tino o le maʻi i le taimi o togafitiga o le maʻi. O le itu sili ona taua o togafitiga o le filifilia lea o fualaau ma fualaau oona lea e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O togafitiga faʻaonaponei o le maʻisuka ituaiga 2 ma le fesoasoani o vailaau e le faʻaitiitia ai manaoga mo le faʻatinoina o fautuaga e faʻamoemoe e suia ai le olaga o le tagata maʻi.

O mataupu faavae o togafitiga o le:

  1. Faʻaaloalo i tulafono faʻavae o meaʻai paleni. E tatau ona e 'ai 6 taimi i le aso. O meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti, faʻaauau i le taimi e tasi o le taumafataga.
  2. Afai o loʻo e mamafa tele, e faʻaaogaina se taumafa maualalo-kalori.
  3. Faʻateleina le faʻaaogaina o mea taumafa, lea e maualuga i le fiber.
  4. Faatapulaaina o le taumafa o mea taumafa e maua i le gaʻo.
  5. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima i aso taitasi.
  6. O se faʻasesega i le taumafataga o mea inu e aofia ai le ava malosi.
  7. Faateleina le taumafa o mea taumafa e maua i vitamini.

I le faaopoopo atu i togafitiga o meaʻai i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina lelei le aʻoga faaletino. O gaoioiga faaletino e fautuaina mo tagata gasegase ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i le ituaiga lava o le savali, aau ma le uila.

Le ituaiga o gaioiga faaletino ma lona malosi e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2. Mafaufau pe a filifilia le avega:

  • onosai tausaga
  • tulaga masani o le maʻi
  • le iai o faʻafitauli ma faʻamaʻi faaopoopo,
  • uluai gaoioiga faaletino, ma isi.

O le faʻaaogaina o taʻaloga i le togafitiga o le maʻisuka e mafai ai ona aʻafia le fua o le glycemia. O suʻesuʻega faafomaʻi e faʻaaogaina ai auala faʻaonapo nei o le togafitia o le maʻisuka e mafai ai ona tatou fai ma le mautinoa o le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose mai le tuufaatasiga o plasma, faʻaitiitia lona maualuga, faʻaleleia le gasegase o le lipid i totonu o le tino, e puipuia ai le atinaʻeina ole microbetiopathy.

Tomai masani ole maʻisuka

Aʻo leʻi aʻoaʻoina pe faʻafefea ona faʻaaoga auala fou i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e suʻesuʻe pe faʻapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaoga ai le auala masani.

O le manatu o togafitiga faʻatasi ai ma le aganuʻu faʻaleaganuʻu e aofia ai ile tulimataʻi ma le mataʻituina o le suka i totonu o le tino o le tagata maʻi, i le amanaʻiaina o uiga o le tino ma uiga o le faʻafitauli o le maʻi.

I le faʻaaogaina o aga masani, o le togafitiga o le faʻamaʻi o loʻo faia pe'ā uma ona faʻatino uma faʻataʻitaʻiga. A maeʻa ona maua uma faʻamatalaga e uiga i le setete o le tino, o le fomaʻi o loʻo faʻatagaina se togafitiga faʻapitoa ma filifili le auala sili ona fetaui ma fuafuaga mo le tagata maʻi.

O togafitiga o le faamai e ala i le masani masani e aofia ai le faaaogaina tutusa i le togafitiga o, mo se faataitaiga, le maʻisuka ituaiga 1, taumafa faapitoa meaai, taumafa lelei, i se faaopoopoga, o se vailaau faapitoa e tatau ona avea o se vaega o togafitiga insulin.

O le sini autu e faʻaaogaina ai vailaau mo le maʻisuka o le faʻaitiitia lea o faʻamaoniga e aliali mai pe a tulaʻi le maualuga o le suka suka pe pe a pa'ū lemu i lalo ifo o le masani o le tino. O vailaau fou ua atiae e tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga e mafai ai ona ausia se mausali mausali o le kulukose i le tino o le tagata maʻi pe a faaaogaina fualaau faasaina.

O le aga masani ile togafitiga o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaaogaina o auala faʻale-aganuʻu i se vaitaimi umi, o le vaitaimi o togafitiga e ono tele tausaga.

O le masani masani o le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2. O togafitiga faʻatasi mo lenei ituaiga o maʻisuka e manaʻomia ai foʻi le umi o le faʻaaoga.

O le umi o le togafitiga ma togafitiga masani e faʻataga ai fomai e amata saili mo auala fou o le togafitia o le maʻisuka ma fualaau fou mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, lea o le a faapuupuuina ai le umi o togafitiga.

I le faʻaaogaina o faʻamatalaga na maua i suʻesuʻega faʻaonapo nei, ua atiaʻe ai se manatu fou mo togafitiga o le maʻisuka.

Faʻafouina i togafitiga pe a faʻaaogaina ni auala fou e suia ai le taʻiala i le taimi o togafitiga.

Faʻaauau le taimi nei i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

O suʻesuʻega faʻaonapo nei e taʻu mai ai i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, ua oʻo mai le taimi e suia ai le manatu. O le eseesega taua o togafitiga faaonaponei o se maʻi i le faatusatusa i aganuu, o le faaaogaina lea o fualaau oona ma togafitiga faafomaʻi, i le vave lava e mafai ona faatulaga ai le maualuga o le glycemia i le tino o le tagata maʻi.

O Isaraelu o se atunuʻu e iai togafitiga faʻapitoa. Muamua e uiga i se auala fou o togafitiga na tautalagia e Dr. Shmuel Levit, o loʻo galue i le falemai o Asud i Isaraelu. O le alualu i luma Isaraelu i le togafitiga o le maʻisuka e ala i le auala fou na amanaia e le Komiti Faafoe Faavaomalo mo le siakiina ma le faavasegaina o le maʻisuka.

O le faʻaogaina o togafitiga masani o togafitiga pe a faatusatusa i le taimi nei o loʻo i ai se suiga taua, o lona uiga o le faʻaaogaina o le aganuʻu masani e le tumau, o taimi e manaʻomia ai le toe faia o togafitiga togafitiga.

O tagata faapitoa i le vaega o le endocrinology e iloa ai vaega taua e tolu o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, lea e maua ai se auala faaonaponei o le togafitiga o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino.

Le faʻaaogaina o le metformin poʻo le dimethylbiguanide - o se vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka i totonu o le tino.

O le aʻafiaga o le vailaau faasaina e faapenei:

  1. O le meafaigaluega e maua ai se faʻaitiitia i le faʻamasinoga o le kulukose i le plasma toto.
  2. Faateleina le lagona lelei o sela i totonu o inisalini e faalagolago i le inisalini.
  3. Tuʻuina atu le faʻavaveina o le kulūkose e ala i sela i le itu o le tino.
  4. Faʻavaveina o le gaosiga o gaʻo faʻamalolo.
  5. Faʻaitiitia le soona inu o suga i le manava.

Faʻatasi ma lenei vailaʻau, e mafai ona e faʻaaogaina ia ituaiga togafitiga, e pei o le:

  • inisalini
  • sikitazone
  • sulfonylurea.

O le taunuʻuga sili ona lelei e maua i le faʻaaogaina o se auala fou i togafitiga e ala i le faasolosolo malie atu o le fua o le vailaʻau i le taimi e 50-100%

O le togafitiga o togafitiga e tusa ai ma le auala fou ua mafai ai ona mafai ona tuʻuina atu fualaau faʻasaina o loʻo i ai le aafiaga tutusa. Mea tau fomaʻi e mafai ai e oe ona maua se faʻamalositino i le taimi sili ona puupuu.

O le gaioiga o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i togafitiga e faʻamoemoe e sui ao faia le togafitiga, o le aofaiga o inisalini e maua mai i le pancreas, aʻo faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini.

Vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

O le tele o taimi, togafitiga fualaau faʻataʻitaʻi e tusa ai ma auala faʻaonapo nei o loʻo faʻaaogaina i taimi o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

Muamua, pe a faatonuina le fualaau, o fualaau faasaina ua faatonuina lea e faaitiitia ai le inu o suga mai le moli o le intestinal ma faamautu le gaiosose e ala i suauu feaveaʻi o le ate ma faaleleia atili le lagona o le gasegase o le insulin i le inisalini.

O vailaʻau faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka e aofia ai vailaʻau o vaega nei:

  • biguanides
  • thiazolidinediones,
  • tuufaatasiga o sulfanilurea o le 2 augatupulaga, ma isi.

Togafitiga ma vailaʻau e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o:

  • Vaevae.
  • Faletupe.
  • Formin.
  • Diaformin.
  • Gliformin.
  • Avandia
  • Aktos.
  • Diabeton MV.
  • Glenrenorm.
  • Maninil.
  • Glimax
  • Amala.
  • Glimepiride.
  • Glybinosis ua lata.
  • Novonorm.
  • Starlix.
  • Diagninide.

I faʻamaʻi ogaoga o le faʻamaʻi, faʻaaogaina o le alpha-glycosidase ma le inhibitors i le togafitiga. O vailaau mo togafitiga e filifilia e se endocrinologist o loʻo masani i foliga o le faʻafitauli o le maʻi i se tagata maʻi faapitoa. Soʻo se vailaau fou e tatau ona faʻatonuina i le tagata maʻi e na o le fomaʻi na tupugaina na atiaeina le togafitiga lautele. Endocrinologists o Rusia ei ai se malamalamaaga auiliili o le auala fou togafitiga.

I lo tatou atunuu, ua amata ona amata togafitiga tagata gasegase e tusa ai ma metotia a fomaʻi Isaraelu, ua lafoaia le auala masani o togafitiga.

Faʻaalia o vaega o fualaau oona e faʻaaoga mo le maʻisuka

O fualaau faasaina o le vaega telepopoa na amata ona faaaogaina i le silia ma le 50 tausaga talu ai. O le le lelei o nei fualaau faasaina o le maualuga lea o latou foliga mai o le lactic acidosis. Buformin ma phenformin e aofia i lenei vaega o vailaʻau. O le leai o fualaau oona i totonu o lenei vaega na taʻitaʻia ai le mea moni e le o aofia i latou i le tele o atunuu mai le lisi o faʻatagaina. Naʻo le vailaʻau ua faʻamaonia mo le faʻaaogaina i lenei vaega o metformin.

O le gaioiga o fualaau oona e mafua mai i le tele o auala e le fesootaʻi ma le gaioiga o le inisalini e ala i peta beta o le pancreas. E mafai e Metformin ona taofia le gaosia o le kulukose e ala ile ate i le i ai o le inisalini. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin i tino lautele o le tino.

O le autu o le gaioiga o se tupulaga fou o le sulfonylureas o le faaosofiaina o le manava o le inisalini. Nurses o lenei vaega o loʻo galulue i luga o siaki faʻamalosi, faʻaleleia o latou tomai faalilolilo.

I le faagasologa o togafitiga o fualaau faasaina, o togafitiga ma sulfonylureas e amata i le pito sili ona maualalo o gaʻo ma mafai ai ona faʻateleina le faʻasolosolo pe afai e manaʻomia.

O aʻafiaga o le faʻaaogaina o nei fualaau oona o se maualuga maualuga o le atiaeina o se setete o le hypoglycemia i le tino o le tino, gasegase mamafa, o foliga vaaia o se paʻu o le paʻu, mea vevela, faaletonu gastrointestinal disorders, faʻafitauli o le toto, ma isi.

O le thiazolidinediones o fualaau faasaina lea e aofia i se vaega fou o fualaau faasaina e faaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le tino. O fualaau o lenei vaega e galue i le tulaga o le tali. O le au faʻamautinoa e iloa lenei aafiaga o loʻo i luga o gaʻo ma musika.

O le fegalegaleaiga o fualaau faasaina ma tagata e taliaina e mafai ona faateleina le lagona o sela i le inisalini. O le thiazolidinediones e maua ai le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini, lea e faʻaititia ai le maualuga o le faʻaaogaina o le kulukose. O nei fualaau oona ua solia i tagata gasegase o loʻo i ai fatuga ogaoga o fatu. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o togafitiga mo le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga