Faailoga ma togafitiga o le maʻisuka insipidus i tamaiti

O le maʻi suka i tamaiti o se maʻi e seasea ona tupu, ona o le faaletonu o le hormonone antidiuretic i le tino, e tupu i le atinaʻe o polyuria ma polydipsia. O lenei hormone e nafa ma le faʻamamaina o le vai mai i le urine muamua, faʻapea foʻi ma le faʻatonutonuina o le suavai.

O le maʻi suka i se tamaititi e mafai ona tupu i soo se matua. O nisi taimi na maua i le taimi o le fanau mai. Ae ui i lea, o sea ituaiga o siama e faʻamautuina aloaia pe a uma le 3 tausaga o le pepe.

O nisi tagata suesue ua talitonu o le vaitaimi muamua o le maʻi e faamatalaina i le fia inu, ona iloa ai lea o le tele o le ava i tamaiti, e mafua mai i le maualalo o le elemene.

E ui i le faigata o togafitiga, e tatau ona e mafaufau pe aisea e atiina ae ai i tamaiti, ma o le a le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻi? O a faailoga e mafai ai ona e masalomia se maʻi i le taimi, ma alu i le fomaʻi?

Aisea e tupu ai le maʻi?

O le maʻi suka e faʻamatalaina o le faʻasalaga. O ia togafitiga e mafai ona atiaʻe i soo se matua. Faʻatasi ma le talaaga o lenei ituaiga o faʻamaʻi, o le gaogao o le hormone e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelave o le tuanaʻi hypothalamic-pituitary.

E manatu ai o lenei vaega ua i ai se faaletonu o se natura natura, ma o ia lea e mulimuli ane taʻitaʻiina atu i faailoga, pe a aʻafia le tino i aʻafiaga leaga o le lalolagi i fafo.

I le tele o tulaga, o le maʻisuka insipidus e mafai ona avea ma se taunuuga o se mafuaaga mulimuli mai. E atiina ae o se taunuuga o se maʻi e tupu i luga o le pituitary trunk i taimi o manuʻa i le ulu. O le gasegase o le neurosurgical e mafai ona taʻitaʻia ai.

Ae faʻapitoa i le televave, e mafai ona atiina ae se taimi umi pe a uma le manua. O nisi taimi e tele tausaga e pasi, ma e na o le taimi lena e faʻaalia ai sea ituaiga. I lenei filifiliga, o le galuega a le fomaʻi o le suesue lea o le talafaʻasolopito o le maʻi o le tamaititi, ma saili ia vaega na mafua ai ona faʻaleagaina.

Ae ui lava i lea, e ui i le ono mafai ona atiaʻe le pipisi o le maʻisuka i tagata gasegase ona o se manua, o lenei avanoa e maualalo. O mea nei e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le hormone:

  • Talafaasolopito. O se vaitaimi lea o lona uiga o se vaega o faʻamaʻi pe a le mafai ona faʻamautu atoatoa mafuaaga o la latou atinaʻe. Faʻatasi ma le talaaga o le faʻafuaseʻi o nei faʻafitauli, o siama patho o le faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi ua taʻua o le histiocytes, ma o le eosinophils e matua vavaeeseina i le tino.
  • Tuʻuina o le mumū i totonu o le neura eria e nafa ma faʻaaliga vaaia.
  • Faamai pipisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, tuberculosis.
  • Faʻavae faʻatasi o le faʻamaʻi o le suka, faʻapea foʻi ma le alualu i luma o le atrophic opic (Wolfram syndrome).
  • Ituaiga faʻavae o le faʻamaʻi.

I le togafitiga faafomaʻi, e masani lava e le mafai ona iloa le mafuaʻaga tonu o faʻamaʻi i totonu o se tamaititi faapitoa. O le mafuaʻaga lea e masani ona taʻua ai le maʻi pipisi i le maʻisuka e pei o se faʻataʻitaʻiga.

Ae ui i lea, i soo se tulaga lava, e tusa lava pe na faia se faasologa o togafitiga e le mafai ai ona faʻamautuina le moni, ae o le fomaʻi o loʻo faʻasalalau pea se suʻesuʻega faaopoopo i nisi o taimi.

Talu mai le afa o nei gasegase, e mafai ona mataʻituina suiga faʻapitoa poʻo pituitary. Ae ui i lea, latou te le o vave mai, o se tulafono, e masani lava ona na o le tasi le tausaga e mafai ona vaaia ai pe a maeʻa le siama o le maʻisuka insipidus. I le kuata o nei tamaiti, e mafai ona togafitia suiga e tusa lava pe a mavae le 4-5 tausaga talu ona faʻamaonia.

I vailaau, o le isi ituaiga o le maʻi e iloga i tamaiti ma tamaiti, lea e mataituina ai le tetee i le hormones antidiuretic, ma o lona uiga ua le maua le faaletonu.

Ole faʻamaʻi e le fesoʻotaʻi ma le maualalo o le hormone poʻo ona maualuga maualuga, ae o se taunuuga o le mea moni e faapea, o le tele o le atigipusa o loʻo iai le iniseti i totonu.

Ata faʻaleleia

E pei ona taʻua i luga, o faʻamaʻi o le maʻisuka insipidus i tamaiti e televave ma polydipsia. O faailoga muamua lava o ia togafitiga o se faʻalautele tele o le excretion o le faʻasolosolo.

E masani ona alu le tamaitiiti i le faletaele, ma o ana malaga e le faalagolago i le taimi o le aso. I nisi tulaga, o le aso o le urini e mafai ona maua i le 40 lita i le aso. I le averesi, o le diuresis i le 24 itula e eseese mai le 3 i le 10 lita. I le taimi lava e tasi, o le mamafa o le tino olaola e itiiti ifo pe a faʻatusatusa i le masani.

Ona o se faailoga e pei o le faateleina i le aso o le urine, o isi faailo e atiaʻe i lona talaaga. Manaʻo tumau e inu, ma e mafai e tamaiti ona faʻafefe vai i lita i le 10-15 minute. Afai e le maua le vai, ona faʻapupulaina ai lea o faʻamaʻi:

  1. Faateleina le vevela o le tino.
  2. Le fiafia, pe le fiafia foi.
  3. Le manava masani ma loloto.
  4. Coma

Pe a le amanaiaina le tulaga, e na o le tasi lava le taunuuga - maliu. I togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai tulaga pe a leai ni faʻamaoniga o le maʻisuka i tamaiti. Ae o na ituaiga falemaʻi e matua le masani lava.

I le avea ai o se tulafono, i le leai o se fiainu, o faʻasalaga o totoe ma faʻamaoniga o le togafitiga na sili atu ona faʻalauiloa, ma faʻateleina faalua pe sili atu foi. E tupu foi e le o togafitiga e le oi ai se ata faʻataʻitaʻi, ma e mafai ona maua naʻo naʻo suʻega suʻega.

Fomaʻi na maua le maualalo o le mamafa o le urine, o le faateleina o galuega o le urine i le aso. O faʻamaoniga e masani ona faaopoopoina i le maʻi o le endocrin i le tino. I teineiti, o se faaletonu mataga ua tupu, i tama tama e le faʻaaogaina le faaleagaina.

I nisi o tulaga, pe a le o iai le faailoga autu, e pei o le fiainu faifaipea, ua suia i faailoga nei:

  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Paʻu po o le tele o meaʻai.

Afai ei ai se tuufaatasiga o faailoga, ona i le tele o mataupu, o le maʻi pipisi i tamaiti o loʻo i ai se amio ua tape. O se faʻasalaga faʻaalia faifai pea o le togafitiga o le mafaufau lea o le mafaufau.

I le tele o tulaga, o le vaʻaia o mea e tutupu o le vegetative i le tino ua matauina. I le avea ai o se tulafono, latou te aliali i taimi. I le tulaga lautele, o ia uiga e mafai ona iloa:

  1. Paʻu paʻu.
  2. Le lava le afu.
  3. Gutu gutu.
  4. Tachycardia.
  5. Eseesega o le toto.

O le faigata o le maʻisuka insipidus i tamaiti o loʻo taʻoto i le mea moni e toetoe lava o faʻataʻitaʻiga faʻalelei uma e eseese tulaga. E matua le mafai lava ona iloa le faʻamaʻi i le taimi na o ia lava, e oʻo lava i le iloaina o ona uiga.

O le mafuaʻaga lea, afai e amanaʻia e mātua ia faʻamaoniga ma faailoilo, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi ma suʻe atoa le suʻega.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

I tulaga o suʻesuʻega, e mafai ona iloa le faateleina o le aso o le urine, o se lagona faifai pea o le fia inu mo le maʻi. O faʻamaoniga o le vaʻaia o le mamafa o le vai ola mai le 1001 i le 1005.

E le gata i lea, o le mamafa o le urine e maualalo, ae o le mama o le vaega plasma e tele taimi e faateleina ai. Pe a faʻapupulaina le mamafa o le suavai, ae o le plasma vaega o loʻo i totonu o le mea masani, o loʻo faʻaalia ai se polydipsia o le natura o le mafaufau. I le avea ai o se tulafono, e atiina ae i se laʻititi laʻititi o tamaiti.

O le faʻamaoniga o le maʻi o le maʻisuka i tamaiti e aofia ai se suʻega e ala i vasopressin, lea ua tui i lalo o le paʻu o se tamaititi. Afai e le atoatoa le hormone, ona faateleina lea o le mamafa o le urine. Pe a maua e tamaiti le tetee o le hormon, o loʻo tumau pea le maualalo o le elemene.

I nisi o tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni metotia faʻapitoa e suʻesuʻeina ai:

  • Faʻalogo togafitiga faʻapitoa.
  • Faʻasalalau faʻatusatusa
  • Suʻega faʻasalalau

Ina ia faʻamautinoa le tuʻuina atu o le maʻisuka i le fanau, o le siakiina e eseese i le natura. E taua le taua o le maʻi o le maʻisuka i tagata gasegase o loʻo i ai faʻamaumauga faʻapitoa o le falemaʻi ma le tele o le faʻaaogaina o le suavai, faʻapea foi ma le polydipsia matua, o le psychogenic i le amataga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase o loʻo i ai se talaʻaga o le schizophrenia, e mataʻituina foi le polydipsia, lea e tatau ona amanaia pe a faia se faʻamaoniga o le maʻisuka insipidus.

A maua e tamaiti le ituaiga o polypsy, o le a faia se suʻega e faʻaaogaina ai le suavai mo se taimi patino. I le avea ai o se tulafono, o lenei mea e mafua ai le paʻu i le aso o le urina, ma o lona mamafa e oʻo atu i tulaga masani masani.

O le faia o togafitiga eseese mo le faʻaaogaina o isi faʻamaʻi, o le gaioiga o fatugaʻo, o le galuega a le genitourinary system, ma le polokalame e faʻasalalau ai suʻesuʻega.

Faʻamālōlō togafitiga

Muamua lava, ina ia faʻamaonia le tulaga o le maʻi, e fautuaina ai se soifua maloloina faʻaleleia le soifua maloloina, ma o le mea lea e tatau ona lafoai ai le masima. O togafitiga o togafitiga e faʻalagolago i foliga o le maʻisuka insipidus.

O le auala autu e faʻafaigofieina ai le soifua manuia o le tagata maʻi e ala i togafitiga faʻasolosolo o le vasopressin (faʻataʻitaʻiga, Minirin). O lenei vailaʻau e maualuga le gaioiga o le gaioiga, e mafua mai i se aafiaga umi. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai e le o faʻateleina le faʻamalosi o le vailaʻau i le atinaʻeina o faʻamaʻi, e faigofie ona faʻaaoga.

I le luasefulu tausaga ua tuanaʻi, o le fualaau sili ona taatele o loʻo taʻua o le Adiuretin. O lenei fualaau faasaina ua faamatalaina e se togafitiga faafomai, o se afa-ola umi.

Ae ui i lea, o le vailaau e maua ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le faʻaaogaina, talu ai o loʻo faʻatinoina e ala i le gaogao gaʻo. E le mafai ona faʻaaogaina pe afai o le tagata maʻi na i ai se ituaiga catarrhal o le faʻamaʻi, poʻo le rhinitis masani na maua.

Vaega o le fualaau faasaina Minirin:

  1. Avanoa i totonu o fualaau, e aofia uma ai le 100 mg poʻo le 200 mg o le mea e gaosia.
  2. Ole togafitiga o le maʻisuka insipidus i tamaiti e amata i taimi uma i se fuataga itiiti ole 100 mg. A maeʻa le faʻasologa, o le aso e faasolosolo malie lava, ae o le aso o le urine e tatau ona amanaia e aunoa ma le toilalo.
  3. E tatau ona ave le vailaau togafitiga i le 30 minute aʻo leʻi 'ai, pe lua itula talu ona' ai. Afai e te tago i vailaau i meaʻai, ona faʻaititia tele lea o lona aoga.
  4. E masani lava, e fautuaina tamaiti e faʻaalu i le tele o aso i le aso, ma o le metotia sili ona talafeagai i se falemaʻi patino e filifilia i totonu o le 3-4 aso.
  5. E leai se fesoʻotaʻiga i le va o le tagata maʻi ma le fua o le fualaau. Pau lava le taimi: afai o le tagata gasegase e le mautonu i so o se laasaga, o le a mafai ona faʻaleleia tele le atunuʻu.

O le maualuga o le fualaau faasaina e mafua ai le fulafula o foliga, o se tulafono, o se natura puupuu. Afai e matauina faailoga le lelei, ona faʻaitiitia lea o le tui.

Chlorpropamide o se fualaau faasaina lea e masani ona faʻatalanoaina mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O loʻo faʻamatalaina foʻi mo tagata gasegase e iai le fatuga o le maʻisuka insipidus, lea e tuʻuina atu i le maʻisuka. O vailaʻau e mafai ona faʻaitiitia ai gasegase i aso taʻitasi e le 30-60%.

I le tautalagia e uiga i le fomaʻi tele o togafitiga e le o le suka, e mafai ona tatou fai atu i le taimi nei e leai se togafiti masani ma aoga. Mo togafitiga, o togafitiga e fesoʻotaʻi ma le vaega o le thiazide e fautuaina.

I soʻo se tulaga, o togafitiga e filifilia i luga o se tagata taʻitoʻatasi, e faʻatatau i le fomaʻi, le mamafa o le tino o le tamaititi, ma le isi, o lona matua e masani ona amanaia.

I le taimi o togafitiga, o le vaavaaiga faafomai e faamalosia e aloese mai le le atoatoa o le togafitiga, ma faia se suiga faapena.

Togafitiga ma togafiti a tagata

I isi vailaʻau, ei ai nisi o fua o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi i se taimi vave. Afai e le amanaia togafitiga, e mafai ona faʻaaogaina naʻo se auala fesoasoani mo togafitiga.

E taua le matauina o lea, e ui lava i le aoga o togafitiga faʻaleaganuʻu, ae le tuʻuina atu i se tamaititi e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi e le fautuaina.

E mafai ona tuʻuina atu le tamaititi tilati pipi. E fautuaina le tuʻuina atu o le afa afa i le aso. O loʻo i ai le tele o le lactic acid, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi. Afai e leai se suauu i totonu o le fale, ona mafai lea ona suia i le sua o le suka.

Ina ia faia lenei mea, tusi le lanu mumu i luga o se mea lelei, togi le sua, ma tu mo ni nai itula. E tatau ona tuʻuina atu 4 taimi i le aso i vaitaimi masani, o le dosiga e 60 ml.

O fualaau o fualaau mo fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 ma isi togafitiga e mafai foi ona fesoasoani:

  • Mo le 250 ml o le vai vevela faaopoopo se tasi sipuni sipuni tilati, tuu mea uma i totonu o le vai vai taele. Ina ia faʻafefiloi i luga o le vevela vevela mo le 15 minute, ona faʻataga lea e faʻamafanafana, faʻavaivai. Faʻaalu 6 taimi i le aso, 50 ml.
  • Mo le 250 ml o le vai vevela, faaopoopo se tasi sipuni sipuni o fatuainina, tuʻu i luga o le afi, aumai i se vevela. A maeʻa ona faʻamalolo, faamama. Tuʻu faatolu i le aso, e le sili atu ma le tasi le sipuni.
  • Mo le isi fua e sosoo ai, e te manaʻomia se sua suamalie mai le pakete root i le aofaiga o le sipuni se tasi. E faaopoopo i le 125 ml o le vai, e tatau ona inu i ni atopa se lua.
  • Mai ia May o le aʻafia o aʻa, e mafai ona e faia se salati, lea e manatu o se auala lelei o isi togafitiga mo le maʻisuka inipiti i tamaiti.

I le amataga o le maʻi, o le a fesoasoani le pa o le aspen e faʻamalolo ai le maʻi o le maʻisuka i tamaiti. E tusa ma le lua teaseti ma le pito i luga o le vaega, e faaopoopo i le 500 ml o le vai, ma faʻafefiloi le faʻafefiloi. Salu mo le tusa o le tasi le itula.

A maeʻa mea uma, e tatau ona e faʻauʻu mo le 5 itula i se nofoaga mafanafana, ona fufulu lea o vailaʻau, ma avatu le tamaititi i le aso mo le 40 ml. E tatau ona e ave le afa itula ao lei faia se taumafataga, ma o le umi o le togafitiga e ese mai le 2 i le 3 masina.

Aʻo leʻi faʻamaʻea togafitiga fualaau, e tatau i le matua ona feutagai ma se fomaʻi e uiga i lona gafatia. E le gata i lea, e tatau ona vavae ese le ono mafai ona tupu se tali atu ile togafitiga.

Ae mo le togafiti o togafitiga, o le maʻisuka insipidus e le o se taufaamatau i le ola o tamaiti, pe afai e inu e le tamaititi le tele o le vai e manaʻomia e le tino. O togafitiga talafeagai mo togafitiga e maua ai se faʻamaoniga lelei mo se olaga atoa ma le faʻatinoga.

Talu ai ona o mafuaaga uma mo le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti e lei uma ona suʻesuʻeina, e leai ni puipuiga patino e puipuia ai le faʻamaʻi. Ae ui i lea, e fautuaina le suʻesuʻeina e le aunoa o le tamaititi i le fomai, ma le fanau talavou e tafiesea amio leaga (ulaula, inu ava).

I totonu o le vitio i lenei tusiga, o Dr. Myasnikov e auiliili auʻiliʻili e uiga i le maʻisuka insipidus.

ICD-10 numera

E tusa ai ma le Faʻavasegaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi o le 10th Revision, o le maʻi maʻi o le maʻisuka ua i ai le code E23.2.

O le autu o le faʻamaʻi o se faʻateleina o le faateleina o le mimilo i tamaiti i le aso. O lona aofaiga e mafai ona oʻo i le 40 lita. O le fua faatatau o aso taitasi e mai le 3 i le 10 lita. Uiga:

  • faaitiitia le tele o mea faalilolilo,
  • leai se suka ma soʻo se faʻafitauli.

Ona o le i ai o le polyuria ma le le atoatoa o le tino e maua mai ai le urini faʻamalosi, o se galala malosi e amata faʻaleaga. I le leai o se inu, o loʻo iai ni mea fou i tamaiti:

  • ua faateleina le hypovolemia,
  • plasma hyperosmolarity faʻaalia,
  • le maualuga o le vevela
  • ua lagona e le tama le popole ma le popole pe pa'ū i totonu o se maasiasi.

O le taunuuga o se paʻu ma e oʻo lava i le oti.

I tulaga e le masani ai, o le fia inu e le malosi, ma o le mea lea atonu e le gauai matua i suiga i le tino o le la tama. Ae o le fia inu ma le vevesi o le a faʻaalia i latou lava.

O le maʻisuka e oʻo lava i le tele o taimi, lea e mafai ona faʻamoemoeina e suʻega suʻesuʻega suʻesuʻe ma le maualalo o le maualuga o le faʻavave. E faʻamalamalamaina:

  • tele gasegase
  • tulaga le lelei i teine,
  • vaivai i tupulaga talavou.

I le le lava o le fiainu i tamaiti, e masani ona matauina:

  • mativa leaga
  • paleni mamafa.

O mafaufauga o le mafaufau e tupu mai i le talaaga o le maʻi o le maʻisuka e aofia ai faʻasalaga asthenic ma depressive.

O faʻafitauli autonomy e masani ona laʻititi ma faʻaali i taimi taʻitasi. O latou faʻamaoniga o:

  • vevela paʻu
  • leai se afu
  • le faʻamago faʻamago o le mucous membranes.

Mai le cardiovascular system e mafai ona matauina:

O a ituaiga o faʻamaʻi o iai?

O faʻamaoniga faʻapitoa o ituaiga eseese o le maʻisuka insipidus o loʻo faʻaalia lava ia i le le tutusa o le estiology. Ma o le mea lea, i vailaau, o ituaiga nei o le faʻamaʻi na iloga:

  • Neurogenic maʻi suka. E tupu i le le lava o le faʻatinoga o le hypothalamus poʻo le pituitary gland.
  • Pepa Polydipsia. E faʻaalia e ia lava le feteʻenaʻi o faʻafitauli o le mafaufau pe a inu tele le tamaititi i vai.
  • Faʻamasinoga. E tupu i tamaiti e oʻo atu i le tausaga. Faʻaalia ona o le le atoatoa i galuega tau fatuga ona o le matua.
  • Iatrogenic. E faʻaalia i se faʻaaliga le tumau. E mafua ona o le le talafeagai o le faʻaaogaina o togafitiga.

Renal le maʻisuka insipidus

  • hypercalcemia,
  • fomaʻi tele
  • hypokalemia
  • toe le manuia
  • faʻalavelave faʻamalosi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus e aofia ai:

  • faasaga i isi faʻamaʻi
  • faʻamaoni.

Laboratory Metotia

Faataʻitaʻiga o suʻega o suʻesuʻega fale suʻesuʻe:

  • o le i ai o le polypsy ma le polyuria,
  • mamafa o le urine (mai le 1001 i le 1005).

O le suavai e suʻesuʻeina mo le 3 itula, talu ai e le suia le maualuga, ma o le osmolarity o le plasma e faʻateleina. Faatasi ai ma le itu i tua, latou te talanoa i le polydipsia o le mafaufau, uiga o tamaiti laiti.

E le gata i lea, o taualumaga nei e faatinoina: 5U o vasopressin o loʻo faʻatonutonuina. Faatasi ai ma le le lava o le hormone, ua faateleina le maualuga. Afai e le suia, o lona uiga o loʻo faʻamaonia ai le maʻisuka insipidus.

Vaʻaia faʻafitauli


Faailoga o le maʻisuka e faʻaalia i isi faamaʻi poʻo faʻafitauli:

  • inu tele
  • matua polydipsia
  • faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ma polydipsia.

Faʻatasi ai ma le natura o le mafaufau, o le faʻasaina o le vai e taʻitaʻia ai:

  • faʻaitiitia le faʻasolo
  • le faʻamautuina o le tele o le mamafa o le faʻamalosi,
  • faaleleia le tulaga lautele o le pepe,
  • o le leiloloa o faʻamaoniga o le faʻamalaina.

Ma le isi, o le auai poʻo le toesea o faailo o se ituaiga nephrogenic e tulai mai o loʻo auiliiliina:

  • ona o le vailaau o le genetic
  • faasaga i tua o faʻamaʻi, inu, ma isi.

Mo le eseesega, o loʻo faia se suʻesuʻega:

Fualaau mo le maʻisuka insipidus

O se fua talafeagai o le filifilia lea o taumafa saʻo ma le masima masima mai le meaai.

O togafitiga o fomai e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka. O le auala autu o loʻo faʻaaogaina fualaau oona, lea e faʻapipiʻiina e le hormonone vasopressin (toe fesuiaʻiga).

O se tasi o filifiliga lelei o Minirin. Ona lelei:

  • gaioiga lelei
  • umi taimi
  • toetoe o le leai atoa o ni mea e afaina ai.

O le sologa lelei o loʻo tuʻu mai faatasi ma se faʻapuuga puupuu o foliga. I lenei tulaga, e filifilia e le fomaʻi se metotia talafeagai.

O se filifiliga tuai ua faʻamaonia o Adiuretin. Ona o ana meatotino lelei, e tutusa ma Minirin. Pau lava le leaga o le faʻafitauli le talafeagai i totonu o le isu, lea e faʻapipiʻiina ai faʻasalaga mamafa i le faʻaaogaina (goto mimita).

Afai ua faʻamaonia e se tasi o fualaau faʻamaonia le le aoga i se mataupu faapitoa, ua faatonuina e le fomaʻi se vailaau faapena, e faatonuina ai se togafitiga mo le maʻisuka insipidus. O le suia o oe lava ia e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, e pei ona amanaia e se tagata tomai faapitoa:

  • mamafa pepe
  • tausaga
  • ituaiga o togafitiga
  • le i ai o faʻamaʻi talaʻaga.

I le tele o ituaiga, e le i atiaʻe le togafitiga. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi vailaau faʻamalosi o le vaega o le thiazide.

O le chlorpropamide ei ai sona aafiaga lelei i le tino pe afai o le tagata maʻi o loʻo tuʻufaʻatasia le maʻisuka ituaiga 2 ma le fatu o le maʻisuka tutotonu. Diuresis ua faʻaitiitia i le 60% i le aso.

Auala


O isi vailaʻau e le o se mea e suitulaga i togafitiga faʻatau togafiti puipuia. Soʻo se kuka e faʻatagaina mo le faʻaaogaina pe a uma ona feutagai ma tagata tomai faapitoa. O le faʻamalosi o le tagata lava ia o le a afaina ai le tamaititi ma aʻafia ai le fualaau oona.

  1. I le gasologa o le aso, o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka insipidus e tuʻuina atu i le 3 taimi e inu ai le afa ipu tioata kuka. O loʻo i ai le tele o le lactic acid.
  2. Fai se teuteuga: 250 g vai + 1 tbsp. l laulaau lanu ma laʻau. Sela mo le 10 minute i luga o le vevela vevela. A maeʻa ona faʻamalosi, faʻataga e faʻaliliu ma inu i le 6 taimi i le aso mo le ¼ cup.
  3. 1 sipunni o fatu o le plantain ua kuka i le 250 kalama vai, faamama, mago. Faatau 1 tbsp. l faatolu i le aso.
  4. 2 tbsp. l O le suamalie (o laʻau ma le aʻa) ua faʻafefeteina i se ipu vai mama. Vaevae i le 3 taimi ma inu i le aso. Ia Me, e mafai ona e aoina lau laʻau ma faʻaopopo i le salati.

O faʻafitauli faigata

I le leai o ni tapulaa i le inuina ma le talafeagai o togafitiga fualaau faasaina ma fualaau faasaina, e mafai e le tamaitiiti ona taitaia se olaga masani. Coma ma sili atu le ogaoga o taunuuga e masani lava ona tupu ma le leai o se vai.

Afai o le maʻi suka i le fanau e faʻatasi ma le tele o faʻavae i le vailaʻau o le hypothalamic-pituitary, ona faʻalagolago lea o le atinaʻega o le maʻi:

  • le nofoaga tonu o le faafitauli
  • le mafai ona fai togafitiga togafitiga.

Puipuiga


E le mafai e fomaʻi ona faʻamautuina mafuaʻaga moni o le maʻisuka insipidus. O le mea lea, o le puipuiga e le mafai ona iloa. Ua fautuaina matua e tausi suʻesuʻega faafomaʻi masani. Ma e tatau i tama talavou ona lafoaia amioga leaga (tapaa, ava malosi) ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

O le maʻisuka insipidus o se maʻi e seasea maua, o lona uiga autu o le galala tele ma le faateleina o le diuresis i tamaiti. O mafuaʻaga o le mea e tupu e leʻi faʻamautuina, ae o togafitiga faʻatau fualaau faʻamaonia e aoga ma e fesoasoani e taitaia se olaga masani. Ona o le le lava o le malamalama o le faafitauli ma le tele o ituaiga o fomu, o le suʻesuʻega o le maʻi e umi se taimi. O matua ua iloa le i ai o faafitauli talitutusa i augatupulaga matutua ua fautuaina e ave a latou fanau e le aunoa mo suʻega ma ia faaeteete i soʻo se uiga o le maʻisuka, aua e masani ona le mafai e tamaiti ona faʻaalia o latou tulaga.

Tuua Lau Faamatalaga