Gangrene diabetes

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le kulukose maualuga. E tusa ai ma le WHO, e sili atu ma le 300 miliona tagata i le lalolagi atoa ua aafia i nei aso. E le o le numera mulimuli lenei, talu ai o le numera o tagata gasegase o loʻo faʻaateleina le faʻatupulaia. I le amataga, o le maʻisuka e matua atiaʻe lelei lava. O le faʻamaʻi, faʻamaonia i taimi mulimuli, e aʻafia ai galuega a le cardiovascular, genitourinary ma popole system. O le leai o togafitiga poʻo lona le atoatoa e mafai ona faʻaosoina ai faʻafitauli e pei o le fatu fatuga, o le stroke, thrombosis, pathology o gaioiga o le vaʻaia, maualuga maualuga, ma le gangrene o pito pito i lalo.

Ituaiga o Gangrene

Gangrene o se maʻi e le mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi lea e mafai ona salalau atu i ni meaola maloloina vavalalata. Ma o toxins e ave i le toto e mafai ona aʻafia ai totoga o totonu. O faʻasologa e tupu i ni ituaiga se lua:

  1. O le gangrene mumū e aafia ai vae vaivai. E mafai ona atiina ae i le maʻisuka malosi o ituaiga uma 1 ma le 2. E umi se taimi e fai ai, i le taimi e liliu ai le tino i se puipuiga puipui ma vavae ese ai mea e le o ni mea mai le maloloina. I le laasaga muamua, e aʻafia tamatamaivae ma vae, lea e mulimuli ane faʻaitiitia le leotele, mummified, e leai se manogi faʻapitoa. O suiga o le tino o le necrotic e lanu uli, e mafua ona o le i ai o le sulfide uʻamea na maua mai ona o le tali o le hydrogen sulfide ma le uʻamea i totonu o le toto. O lenei ituaiga o faʻalavelave e le afaina ai le ola, o le inu o le tino e le tupu.
  2. O le gangrene faʻasaʻo e vave ona tupu e avea o se taunuuga o manuaga, mumu poʻo le malulu pe a pipii se faʻamaʻi. O mea afaina e faateleina i le lapopoa, maua se lanu violē po o le lanu meamata ma maua ai se mea manogi faʻapena. I lenei tulaga, o le inisua o le tino e tupu, o le maʻi o le tulaga ogaoga. O lenei ituaiga o togafitiga e mafai ona afaina ai totoga o totonu.

Gangrene o se faʻalavelave o le maʻisuka, lea e le mafai ai ona faʻaaoga ituaiga uma o metabolic processes:

  • lipid
  • carbohydrate
  • vai masima
  • polotini
  • minerale.

O nei faaletonu e mafua ai le fesuiaiga o ipu toto ma le suia o le toto, lea e avea ma mea e sili atu ona mata. Le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, lea e oʻo atu ai i le faʻaititia o le toto toto i vaʻa laiti.

Nerve tissue e tali vave atu i le okesene ma vaivaiga paleni. E mafua ai ona faʻaleagaina aʻafiaga o le namu ma faʻalavelaveina ai le tuʻuina atu o manaʻoga. O le neuropathy o le maʻisuka ua amataina, e mafua mai i le faʻaitiitia o le lagona o le pito i lalo, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻi o le maʻisuka vae. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le tagata gasegase e mafai ona maua atoa ni manua vae, mo se faataitaiga, pe a ofuina ni seevae le lelei pe fusi.

O le faʻasalaina o faiga faʻasolosolo e oʻo atu ai i le paʻu o le paʻu, o foliga mai o vaʻa ma dermatitis. Soʻo se manua e maua ai le maʻisuka faʻalautele lemu, e faʻaitiitia le fua o le faʻafouina o le tino. E le gata i lea, o le toto e maua ai le maualuga o le kulukosese e maua ai tulaga lelei mo le ola o meaola faʻapitoa, e mafua ai soʻo se faʻaleagaina e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi pipili, lea e iu lava ina liua i le gangrene.

E tusa ai ma fuainumera, o le gangrene e aafia ai vae o tagata maʻi uma e mafatia i le maʻisuka. Ina ia taofia le atinaʻeina o faʻalavelave, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i uluaʻi faailoga.

I le uluai laasaga o le atinaʻega, o faailoga o itu e lua o le faʻalavelave e tutusa lelei:

  1. Faʻaitiitia le faʻapitoa o vae.
  2. Pallor o le paʻu.
  3. Tingling, numera, poʻo le mu o lagona.
  4. Faʻasalaga o le vevela, faʻafefe. Feu malulu i le paʻi.
  5. Le fiva ma le pala o le vae.
  6. Le faʻamalosi ma le faʻavasegaina o faʻailoga fao.

I le gasologa o taimi, e iai pea le tiga i vae, o le paʻu e paʻu po o le uliuli.

O le malogo e mafai ona atiaʻe mo se taimi umi lava: mai le tele o masina i ni nai tausaga, ao foliga susu o loʻo faʻaalia e ala i le vave faʻalauteleina:

  • O nofoaga afaina ua faateleina i le lapopoa, ua ufitia i le paʻu ma mea e aofia ai pulusala. Le fiafia le manogi.
  • Faailoga o le inisua o loʻo faʻaalia - o le gaioiga, vomiting, o le vevela, fiva.

Togafitiga o le gangrene e maua i le taimi muamua e mafai ona avea ma vailaʻau:

  1. I le maʻisuka ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2, o le togafitiga o le inisalini ma le tausisia o le tausisia o taumafa talafeagai.
  2. O vailaau faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e taofi ai le faʻaogaina o le faʻailoga.
  3. O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalositino faʻateleina le faʻafouina o le faʻafouina.
  4. O le taliaina o togafitiga e mafai ai ona aveesea le fula.
  5. Vitamini e faʻamalosi ai le tino o le tino.
  6. Ina ia aveesea le mamafa o le avega mai le vae, e tatau ai ona faʻamautuina.

E le gata i lea, e tatau ona faʻaaoga vailaʻau e faʻaleleia ai le toto ma faʻaitiitia ai le toto. O se faasologa ole inisinia o le okesene ma se tui toto e mafai foi ona manaomia.

I le taimi mulimuli o le atinaʻeina o le susu o le gangrene, o le togafitiga faʻapitoa e tuʻuina atu e puipuia ai le oti, lea e afaina uma ai le gasegase o aʻafiaga. O le mea lea, ina ia aloese mai le oona o le toto ma le salalau o le gangrene i mea ola maloloina, o le vae e mafai ona vavaeeseina atoatoa.

Puipuiga

Mo faamoemoega puipuia, e tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le suka toto, usitai i se meaʻai ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. Ina ia faʻasolosolo le toto, o le tino ma gasegase togafitiga e manaʻomia. E fautuaina foi e te suʻeina ma le totoʻa ou vae mo vaʻa, manuʻa, sana, tipi ma fai ni seevae lelei.

O le a le masini mo le faʻaaogaina o le gangrene i le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e maitauina ai maualuga maualuga o le suka suka. O lenei tulaga e atiae mo mafuaaga autu e lua:

  • Le toesea po o le leai o le inisalini, lea e liua ai le suka mai le toto i le tino. O le ituaiga maʻisuka ituaiga 1.
  • Faʻasalaga tagata ile inisalini. O le ituaiga 2 ituaiga o maʻisuka lenei.

Ona o le maualuga o le kulūkose, o faʻafitauli mai le faʻalavelave o le tino ma toto toto ua atiaʻe. I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi, e popole tagata i le faʻalavelave, tingling i tamatamailima o vae, i le lumanaʻi, ua le toe lagona e le tagata le tiga. Ona o lenei mea, o le maʻisuka latou te le matauina le vavalalata, o le vevesi ma le faaleagaina o vae.

O le Hyperglycemia e taʻitaʻia ai foi i vaʻa o vae. O le gasegase ma le afaina o toto. E le gata i lea, o le toto "suamalie" o se eleele lelei tele mo siama, ma o soʻo se faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka e matua faigata lava, ma o manua ua malolo mo se taimi umi.

O se taunuuga o nei mafuaʻaga uma, o loʻo tupu i luga vae o le maivi o le gaʻo, lea e matua faigata lava ona togafitia. Ae peitaʻi, afai e le togafitia, e salalau le faʻamaʻi i le tino atoa.

Aisea e tupu ai le gangrene i le maʻisuka

Gangrene i le maʻisuka e masani lava ona atiina ae ona o mafuaaga o mafuaaga nei:

  • Le lava togafitiga ma le inisalini poo vailaʻau o le hypoglycemic lea e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani ma faʻalavelave ai le atinaʻe o faʻafitauli.
  • Faʻasalaga o le taumafataga, faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo.
  • Le mautonu le uiga i le tulaga o latou vae, le amanaʻiaina o manua, maʻe, abrasions, fai seevae le lelei, ma le le usitaia o tulaga tumama.
  • Maʻi faʻamaʻi poʻo le faʻaaogaina o vailaau e taofia ai le faʻaogaina o le tino.

O a faʻaaliga autu o le gangrene i le maʻisuka

Gangrene i le maʻisuka e lua ituaiga autu:

  • mago
  • susu.

O faʻaaliga autu o le gangrene o pito i luga o le maʻisuka:

  • siakiina o vae vaivai, ituaiga o lanu (o le lanu atonu e lanu enaena po o le uliuli),
  • o le i ai o le pulusal exudate, lea e tafe mai i mea ua afaina i le paʻu, o se faailoga o le gangrene susu (o le paʻu ma le paʻu o le paʻu o le uiga o le gangreno mago),
  • o le leai o se tiga poʻo se faʻaletonu i le vae,
  • fiva
  • faailoga o le soona masani.

Tuua Lau Faamatalaga