E faʻafefea ona tuʻuina atu le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, puipuia o le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e manaʻomia ai togafitiga taugata ma se toe faʻatulagaina atoatoa o le soifua o le tagata maʻi i lalo o tuutuuga na faʻaalia e le maʻi. O le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo, o tagata gasegase io latou olaga e faʻamalosi e ave vailaʻau taua e faʻamautinoa ai lo latou ola maloloina.

O le mea lea, o tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi e fiafia i le fesili: o le maʻisuka e tuʻuina atu i le tofi? E le gata i lea, e leai se tasi e manaʻo ia paʻu lana fanau. Ina ia malamalama i le mataupu, mafaufau i mafuaaga ma ituaiga o lenei maʻi.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻi suka e mafua mai ona o le le mafai ona maua le pancreas e maua mai ai le insulin poʻo le le lava o le gaosiga. E manaʻomia le inisalini e faʻapipiʻi le kulukose i siama o le tino o le tino, lea e ulu i totonu o le toto pe a faʻaumatia meaʻai.

E leai se tasi e puipuia mai maʻi. Ae, pei o soʻo se faʻamaʻi, o le maʻisuka e le tupu ona o le leai o se mafuaʻaga.

E mafai ona e maʻi i tulaga nei:

  1. Vaʻaiga faʻasologa
  2. Pancreatic maʻi
  3. O le mamafa, isesa,
  4. Ava malosi
  5. Soifuaga tuusao, le toaga,
  6. Le faʻafeiloaʻiga o faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau faʻamaʻi lea e mafua ai ona faʻaitiitia le puipuiga,
  7. O le le mautonu ma le faanatinati,
  8. Aveina o fualaau faasaina e mafua ai le malosi o le maʻisuka.

Ituaiga o maʻi suka

O ituaiga masani o le maʻisuka o:

  • Inisalini e faalagolago ile maʻisuka maʻi (DM 1). O le pancreas e masani ona le maua ai le inisalini pe le lava foi mo le atoatoa o le gaioiga o le tino. O le tagata maʻi e tui i le inisalini mo le ola, e aunoa ma le iniseti e mafai ona oti. T1DM tala mo le tusa ma le 15% o mataupu uma.
  • O le maʻisuka e le o le insulin i le maʻi maʻisuka (DM 2). O siama maso o tagata gasegase e le mafai ona gaosia le inisalini, lea e masani ona gaosia e le tino. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e 2 tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina se taumafa ma fualaau e faʻateleina ai le inisalini.

Maʻisuka ma le faʻamaoni

E i ai le manatu o le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi faʻamaʻi, ma o le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le 90% o mataupu. Ae o faʻamaumauga mai suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i augatupulaga ua mavae, o loʻo i ai foi tagata mamaʻi maʻi.

Ioe, o le pepelo o se tasi lea o mafuaaga taua. Ua iloa e saienitisi o le lamatiaga o se faamai e faasalalauina e ala i genes. Ae o le a sese le fai atu o le maʻisuka ua faʻatoʻa. E na o le predisposition e faʻatuina. Pe o maʻi se tagata e faalagolago i le tele o mea e aʻafia ai: ituaiga olaga, meaai paleni, o le i ai o le mafatiaga ma isi faʻamaʻi.

O a ni aʻafiaga

O le fatuga o le 60-80% o le aofai o le maua o maʻi. Afai o se tagata i augatupulaga talu ai pe na iai foʻi ona aiga e maua i le maʻisuka, o loʻo feagai o ia ma aʻafiaga e faʻaalia i luga o mamanu:

  1. O le foliga o le insulin-faʻalagolago e sili atu ona taatele i alii nai lo tamaitai.
  2. O se ituaiga o le insulin-faalagolago e mafai ona tuʻuina atu e ala i se augatupulaga. Afai ei ai le maʻisuka a matua matutua, ma o latou fanau e maloloina, e mafai e tamaiti a fanau ona maʻi.
  3. O le avanoa o le tofi e se tamaititi o le maʻisuka susu 1 ma se faʻamaʻi i se tasi o matua o le 5%. Afai e maʻi le tina, o lona uiga o le maʻi o le tamaititi e 3%, pe afai o le tama e 9%, o matua uma e 21%.
  4. I le matua, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka 1 e faʻaitiitia. Afai ei ai i se tagata se vailaau malosi, o le tele o taimi e amata ona maʻi mai lona laʻitiiti.
  5. O le faʻafitauli o maʻi i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i se tasi o matua e oʻo i le 80%. A maʻi matua uma e toʻalua, o le tulaga e sili atu le maualuga. O le mamafa o le mamafa ma le olaga sese e faatelevaveina ai le amataga o le maʻi.
  6. Pe a suʻesuʻeina aʻafiaga, e le naʻo ni aiga vavalalata e amanaʻia. O le tele o aiga o se tagata e maua i le maʻisuka e maua e se tagata, o le maualuga foi lea o lona lamatiaga ile maua o maʻi, pe a faʻapea o tagata uma o le aiga e tutusa lava le ituaiga o maʻisuka.
  7. O se taimi matautia o le maʻitaga. Faʻasolosolo maualuga i le luasefulu vaiaso, e ono faateleina le maualuga o le suka o le toto. A uma le fānauga, ona mou ese atu lea o le faailoga e aunoa ma se siakiina pe atiaʻe i soo se ituaiga o maʻisuka.
  8. Afai o se tasi o masaga e tutusa lelei o loʻo faʻaalia faailoga, ole tamaititi lona lua o le a maʻi i le 50% o mataupu ma le maʻisuka ituaiga 1 ma oʻo atu i le 70% o mataupu ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le fesili e tulaʻi mai: e mafai ona puipuia le salalau atu o le faʻamaʻi? O le mea e leaga ai, e ui lava o tagata saienitisi ua iloa le ala e maua ai le maʻisuka, e le mafai ona latou aʻafia lenei gaioiga.

Puipuiga

Afai e mafatia lou aiga i lenei maʻi ma o loʻo e lamatia, aua le faʻavaivai. E le o lona uiga o le ae maua le maʻisuka. O se olaga saʻo e fesoasoani e faʻatuai ai le faʻamaʻi poʻo le aloese foʻi.

Mulimuli i fautuaga o loʻo i lalo:

  • Suʻega masani. E fautuaina ina ia siakiina ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga. O le maʻisuka e mafai ona tupu i le natia natia mo le tele o tausaga ma le tele o tausaga. O le mea lea, e tatau ona le gata ina suesue i le anapogi glycemia, ae ia maua foi se suega o le faapalepale kullukose. O le vave lava ona e iloa faʻailoga o le maʻi ma faia se gaioiga, o le faigofie atu lea. E moni lenei mea mo tamaiti laiti. Mataʻituina ma le pulea e tatau ona faʻatinoina mai le fanau mai.
  • Faʻasologa o Mata. E pei ona faaalia i le faatinoga, 80% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o tagata atoatoa. O le mamafa o se tasi lea o mafuaaga e mafua ai le maʻi, o lea e tatau ai ona e aloese mai ai. O meaai lelei ma faamalositino o le a fesoasoani ia te oe e siaki le mamafa.
  • Meaʻai talafeagai. O meaai e tatau ona masani. Faʻatapulaaina lau faʻaaogaina o meaai suamalie ma le manaia. Aloese mai le inu ava malosi.
  • Gaoioiga faaletino. O se olaga e le tauagafau o se tasi lea o mafuaʻaga agavaʻa mo le atinaʻe o le maʻisuka. Faailoa masani masani o faamalositino i au masani masani. Auala aoga i le ea fou. Savalivali lemu mo le itiiti ifo ma le afa itula i le aso.

Taumafai ia aua le soona galue, usitai i le pulega, aloese mai le atuatuvale. O lenei mea o le a faʻaaogaina ai mafuaʻaga e afaina ai le maʻi.

Ituaiga o le maʻisuka ma le matafaioi a le genetics i faʻamaʻi pipisi

O lenei faʻamaʻi e tupu ona o faʻamaʻi peta o le pancreas ua faʻaleagaina. Ona amata ai lea, ona amataina e le tino le faagasologa o le autoimmune lea e aofia ai le lymphocytes ma o le MHC proteins i le taimi lava e tasi i luga o le potu.

I le tulaga o le i ai o nisi ituaiga (e tusa ma le limasefulu oi latou), o loo i ai le mate tele o sela o le pancreatic. O lenei genotype e maua mai i matua ia latou fanau.

  • Tusa 1 maʻisuka maʻi (insulin-faalagolago). O le pancreas e maua ai sina insulin.
  • Tusa 2 maʻisuka maʻi (inisalini). E le mafai e le tino ona faʻaaoga le kulukose mai le toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua

O se vaega faapitoa o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻaalia mai i le augatupulaga muamua, ae i isi mea. E aliali mai afai e le maua e matua lenei faʻamaʻi, e le o lona uiga o le a le afaina a latou fanau.

O le isi mea le lelei e faamaonia e saienitisi o le ituaiga 1 diabetes e mafai ona auina atu e tusa lava pe leai ni mea lamatia. O le faʻatinoga o puipuiga (mea taumafa, gaioiga faaletino) e le o taimi uma e faatagaina ai se tagata e aloese mai lenei faʻamaʻi.

Ma e oʻo lava i se tagata tomai faapitoa, o le mauaina uma o suega talafeagai i luga o le lima, o le a le mafai ona tali le fesili "E mafai ona maua le tofi o le maʻisuka ituaiga 1?" E na o le pau lava le taimi e mafai ona maua ai se faaiuga i luga o le tulaga o le maʻi i se taimi faapitoa i le taimi. E mafai ona avea lenei ma se toesea atoa o faailoga o le maʻi, poo le i ai o le maʻisuka poo le maʻisuka.

O faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia i le faateleina o le suka o le toto ma, o se taunuuga, maualuga o numera o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated. Afai e te le vave totogiina le suka maualuga i se taumafataga faapitoa ma faamalositino, e mafai ona oo atu i taunuuga leaga. O loʻo matou talanoa e uiga i le tele o faʻaumatiaga o sela e maua ai le inisalini.

Ina ia maua se tali i le fesili pe o le ituaiga 1 maʻisuka ua faʻatoʻaina, e mafai ona e faasino i fuainumera. Afai e te talitonu i fuainumera, ona laʻititi lea o le pasene o le faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma mafuaʻaga faʻavae (2-10%).

Afai e maʻi le tamā, o le a sili atu ona maua le faʻamaʻi - 9%. Afai e maʻi le tina, na o le 3%.

Afai tatou te mafaufau i le mataupu o masaga tutusa, ona avea lea o le avanoa e atiina ae ai le maʻisuka, afai e maua e matua uma se maʻi, pe a ma le 20%. Ae afai o le maʻi na faʻaalia i le tamaitiiti e toʻatasi mai se ulugalii, ona sosoo ai lea ma le lona lua, atonu e iai foi lenei maʻi. E mafai mo le taimi ona faʻalilolilo faʻalilolilo ma e leai ni faʻamaʻi. O le avanoa o se atinaʻega o mea tutupu e toetoe 50%.

Afai e te suʻe suʻe suʻi a itiiti ifo ma le tasi i tausaga taʻitasi, ona lava lea e iloa ai le maʻi i le taimi ma faia togafitiga. I lenei tulaga, o okeni ma tisipenisi o le a leai se taimi e faia ai suiga e le mafai ona suia.

E tatau ona maitauina e faavae i luga o faʻamatalaga lata mai, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 1 ua amata ona faʻaitiitia. E le gata i lea, i le pe a ma le 30 ona tausaga, o le a le toe i ai le avanoa o le maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 na tuʻufaʻatasia

Ae o lenei ituaiga o maʻisuka e mautinoa lava le mafai ona tuʻufaʻatasia. Afai o loʻo maʻi se tasi o matua, o lona alo o loʻo i ai le lamatiaga ile mauaina ole maʻi ile 80%. Afai o le tama ma le tina o loʻo mafatia i le faʻamaʻi, o le a le toe maua e le la fanau le avanoa e aloese ai mai le faʻamaʻi.

Afai tatou te faia se faatusatusaga i le va o masaga tutusa, afai o le tasi oi latou o loo i ai se faamai, o le lona lua o le a faaalia foi ma se avanoa e 80%.

E ui lava i lea, e le mafai e se tasi ona tausisia le talitonuga e le mafai ona aloese mai le maʻisuka i sea tulaga. Afai e te suia lou olaga, mulimuli i ni tulafono patino, o le a faʻaitiitia faʻafitauli pe faʻafefea atoa le maua o le maʻi.

Seʻio tatou tilotilo i tulafono e tatau ona e tausisi i ai ina ia aloese mai le amataina o le faʻamaʻi i le i ai o se talaʻaga faʻapitoa:

  1. E tatau ona e vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻaʻi mai lau mea taumafa. I lalo o le faasaina sili, o keke uma, keke, sweets, kuki, pusa. E le gata i lea, 'aua le faʻatau mai oloa e leʻi maeʻa ona faʻamaeʻaina, sukalati, keke, soda ma isi. E sili atu ona filifili le gasegase gaʻo, ma e mafai foi ona faʻatagaina e 'ai ao leʻi faia le' aiga o le afiafi.
  2. Faʻaitiitia le aofaʻi o le gaʻo. O le mea moni o loʻo latou faʻalavelave i le faʻaaoga masani o le kulukose e sela ona o suiga i le insulin resptors.
  3. Taumafai e pipii i se olaga ola malosi.
  4. Ia mataʻituina pea suʻesuʻega (hemoglobin glycosylated, glucose).
  5. Mataitu lau toto toto.
  6. Faaitiitia le aofai o le masima. E ono faigata i le taimi muamua. Ae a mavae sina taimi, o le a faʻafetaui e le seneteni, ma o le a le toe foliga mai e leai se aoga.
  7. Aoao e tali lelei i tulaga faigata.
  8. Faʻamalosia faiga mai le amataga.

Afai e te mulimuli i nei tulafono ma taʻitaʻia se olaga ola saʻo, ona mafai lea ona ola i se soifua maloloina lelei, e ui lava i le mea moni o loʻo i ai se agavaʻa le lelei. E faʻalagolago lava i le naunautaiga ma le maelega o le tagata lava ia. Ae e le faʻagataina ai suʻesuʻega a le endocrinologist ma le puleaina o suʻega toto.

Pe o le maʻi na maua?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e leai ni tamaiti poʻo ni tagata matutua o loʻo inisiua. E mafai ona faʻaalia ma mauaina. E masani lava, o matua o loʻo mafatia i se faʻamaʻi faapena latou te fesiligia i latou lava le fesili: pe faapefea ona iloa pe o maua le gasegase e fanau.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le maʻisuka?

O le faʻamaʻi ua mafua ona o le solia o le tino o le tino o le gaʻo. O ia togafitiga, faʻasalalau i isi mataupu e ala i le tofi, e mafai ona eseese ituaiga. O le ituaiga taatele 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e iloiloina. 1 ituaiga ei ai se natura faʻatoʻateleina. O le ituaiga 2 e sili ona maua, i le 90% o mataupu. E faʻamalosia lenei mea e ala i le le amanaʻiaina o se soifua maloloina soifua maloloina, meaai faʻanoanoa, mea tau le siosiomaga. O nisi fualaau oona, aemaise lava o hormones synthetic, e maua ai le maʻisuka. O le ava malosi e ono lamatia ai le faʻamaʻiina o lenei maʻi e tatau ona taofi. O le maʻi pancreatic o se faʻafitauli matautia o se predisposition i le faʻamaʻi. Afai e le lava le insulin, ona e alu lea i le maʻisuka.

Afai tatou te talanoa pe o le a le matua e ono aʻafia ai le lamatiaga o le faʻaliliuina o le maʻisuka i se tamaititi, ona oʻo lea i le 9% o mataupu o se tamaititi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tama e "nofosala", ma e na o le 3% le tina. I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka e tuʻuina atu e ala i se augatupulaga. Ma afai o ou matua ua maua i le maʻi suka ma e te le maua, o le mea lea o lau fanau o le a maua i se maʻi e leʻi fananau mai. O lenei faaiuga e mafai ona maua mai tulafono o le tofi.

Faailoga o le maʻisuka i totonu o se tamaititi

E tatau i matua ona gauai atu i uiga nei:

  1. O le fausiaina o le fiainu. E mafai ona avea lenei mea ma se mea faʻalavelave pe afai e le inu tele le tamaititi muamua, ma o lea ua fia inu.
  2. Faʻavaʻa vave i soo se taimi o le aso.
  3. Leʻa le mamafa.
  4. I tamaiti matutua - vaivai, vaivaiga.

I lenei tulaga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga.

Ae ui i lea, e le mafai e se tasi ona faʻavaivai, aua e oʻo lava i lona leaga, e mafai e tagata uma ona gafatia le aloese mai le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka poʻo le tolopoina.

Muamua, e tatau ona e mafaufau e uiga i au lava meaai. I le i ai o se fatuga matautia, e tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le tele o mea gaʻofale e ulufale atu i lou tino. O le mea moni, e leai se mea e manaʻomia e lafoai uma keke, pusa ma isi suamalie. E taua le faʻaaogaina faʻatau. E le gata i lea, ia gauai i le tele o masima e alu i totonu o lou tino. Le aofaʻi o le aso - e le silia le 3 g.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faʻaaofia gaoioiga faʻaletino i au masani masani. O auala i fafo e faapitoa lava le aoga. O le afa itula e savali i le aso o le a faʻaolaina ai oe mai le tino vaivai.

Tausia le faʻataʻitaʻiga o lau faʻalavelave popole. I le taimi nei, o tagata e sili atu ona faigofie i le atuatuvale nai lo se isi taimi. E le mafai ona e tuleia oe i le atuatuvale, aua o le maʻisuka e sili ona matautia. E iloa e tagata uma o le tele o tagata e taumafai e "faoa" o latou tulaga, o lea na o le faʻateleina ai. E le faigata ona taulimaina le atuatuvale: ua lava le faateleina o le mamafa faaletino i luga o le tino, mo se faataitaiga, lesitalaina i totonu o le vaitaele pe alu i le faletaalo.

O le mea lea, o le maʻisuka e sili atu ona taatele i tamaiti o loʻo mafatia o latou matua i lenei maʻi ogaoga, ona o lona tofi. Ae ui i lea, e le o taimi uma lenei.

Ma e tusa lava pe o oe poo lau tama o loʻo maua i le maʻisuka, meaʻai talafeagai, faʻamalositino, faʻaaogaina faʻatapulaaina o laʻau suamalie, taaloga o le a fesoasoani e faatumauina le masani.

A uma, o le tagata, pe a manaʻomia, e mafai ona fausia lona olaga e tusa ai ma ona lava manatu.

E uiga i faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka

O aʻafiaga taʻitasi e iai le malosi o le ola e faʻaaogaina lona gafatia faʻatinoga ma le faʻapitoa o mea tau amio i tupulaga mulimuli ane.O faʻamatalaga e uiga i se faʻamaʻi faapitoa, faʻapipiʻi i genes o matua, matua matutua, e otometi ona pasia i le tofi. O le faʻaalia ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e faʻalagolago i le faʻavaeina o vaega.

I le aotelega, e tolu vaega o faʻamaʻi pipisi e faʻaalia:

  • Gene. Latou te fananau mai o se taunuuga o le faaleagaina o le deoxyribonucleic acid (DNA) macromolecule, lea e mautinoa ai le faʻasaoina ma le tuʻufaʻatasia o faʻamatalaga faʻavae mai lea tupulaga i lea tupulaga. O lona uiga, o le fesuiaiga o kenera o le tasi chromosome (alia) e tupu i le vaega mole mole. (Faataitaiga: phenylketonuria, alkaptonuria, faamaʻi Gaucher, laosose inlerance, faʻalavelave i le bilirubin metabolism, hemophilia, ma isi).
  • Chromosomal syndromes. Latou te tulaʻi ona o le soliga o le seti o le chromosome agavaa, lea e atiina ae ona o se fesuiaiga i siama siama o se tasi o matua (Turner-Shershevsky syndrome, Down syndrome, Wolff-Hirschhorn syndrome, Edwards syndrome ma isi).
  • Faʻailoga i se vailaau. O loʻo faʻamalamalamaina i le i ai o se vaitafe gaosia, ae le o le gaioiga mamafa o nei suiga. O le faʻaalia o faʻamaʻi e faʻalagolago i le auala na tutupu ai le mutini ma pe faʻapefea ona afaina ai olaga i fafo. (Faʻataʻitaʻiga: faʻamaʻi le masani ona faʻamaʻi faʻamaʻi: maʻisuka, ischemia, ulcer, etc.).

Faʻavae i luga o lenei faʻavasegaga, o le maʻisuka ua faʻatoʻaina, ona o lona i ai e faʻapitoa ona tuufaatasia. Ae o le atinaʻeina o togafitiga e fuafua ile ituaiga o suiga ma tulaga i fafo. O chromosome taʻitasi (e masani lava) e aofia ai genes e lua; pe a suia se tasi, o le mea lona lua e ono le suia. Afai o se gaʻo ua afaina se mea ola maloloina, o le a tupu aʻe se suiga tele, e mafua ai le alualu i luma o se gasegase. Afai ei ai le malosi o le gaʻo maloloina e "galue ai mo le lua," o se maʻi faʻatoʻateleina e alu i se tulaga moe.

Faʻafitauli o le gasegase o le tino ma le le atoatoa o isi gaioiga o meaola oona, e pei o le maʻisuka, e tuʻuina atu i luga o se mea e le toe faʻaaoga. Mo le maʻisuka na mafua ona o le toe faʻaogaina o le mutation e tupu, e tatau i le tino ona i ai ni genes se lua ma faʻalavelave tutusa. O lona uiga, ia maua mai ia i latou uma matua. Ae ui i lea, o le fesiitaiga o faʻamatalaga faʻavae e le tatau ona tuusao. E mafai e matua ona avea ma se vaega o se vaega o le sooga ua taʻua o le faasee, ma o le maʻisuka e mafai ona auina atu mai matua matutua.


Faʻafouina faʻasalaga faʻavae faʻasologa

O le natura o le faʻaaogaina o uiga masani e ono suia i lalo o le malosi o tulaga i fafo. Mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻamalosia o nisi o mea (mafuaʻaga) e talafeagai, o lona uiga, e iai se aʻafiaga i le tino. O le i ai o le maʻisuka i matua e le faʻamautinoa ai lona atinaʻe i tamaiti. E maua e le tamaititi se togafitiga i le faʻamaʻi, o lona uiga, o se seti o genes e aʻafia ai mo le faʻamalosia lea e manaʻomia ai nisi tulaga.

Ituaiga o Maʻi ma Malosiaga Risosi

O le maʻi suka o le mea sili lea ona leaga i le gaosiga ma le faʻatauina atu e le tino o se meaola ola malosi - inisalini. O lenei hormone e nafa ma le felauaiga ma le faʻafetaui o le kulukose i sulu o le tino o se punavai autu o le malosi. O le faʻataʻitaʻiga o le maʻi e mafua mai i le natura o le maʻi o le endocrin.

E maua le maʻisuka pe leai?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani o se aʻoaʻoga masani. E toetoe lava o tagata uma ei ai a latou uo o loʻo maʻi ia i latou, ma o aiga o loʻo i ai se ituaiga o togafitiga - tina, tamā, tinamatua. O le mafuaaga lena e toatele ai e fiafia i ai pe o le maʻisuka ua gafa?

I togafitiga faafomaʻi, e lua ituaiga o togafitiga e iloagofie ai: le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le ituaiga muamua o togafitiga e taua foi o le insulin-faalagolago, ma o se siama ua faia pe a le masani ona faia le inisalini i le tino, pe ua tuufaatasia.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Faʻatasi ma se faʻamaʻi "suamalie" o le ituaiga 2, ua faʻaalia le tutoatasi o le maʻi mai le inisalini. I lenei tulaga, o le pancreas e tupuga mai ai se hormone, ae ona o se faaletonu o le tino, o le faaitiitia o le lagona o le tino ua matauina, ma e le mafai ona latou gauai atoatoa pe gaioiga, ma e mafua ai ona i ai ni faafitauli pe a mavae sina taimi.

O le tele o le maʻisuka e mafaufau pe faapefea ona faʻasalalauina le maʻisuka. E mafai ona tuʻuina atu le maʻi mai le tina i le tama, ae mai le tama? Afai ei ai se maʻisuka o se matua, o le a se mea e ono mafai ona maua mai le faamaʻi?

Aisea e maua ai e tagata le maʻisuka, ma o le a le mafuaaga o lona atinaʻe? E mautinoa lava e mafai ona maʻi se tasi i le maʻisuka, ma e toetoe lava a le mafai ona faia se inisiua e faasaga i togafitiga. O le atinaʻeina o le maʻisuka e aʻafia i nisi o aʻafiaga o aʻafiaga.

O mea e mafua ai le atinaʻeina o togafitiga e aofia ai mea nei: sili atu le mamafa o le tino po o le meaʻai i soʻo se tikeri, maʻi pancreatic, faʻafitauli o le tino i le tino, o se olaga e le tauagafau, faʻalavelave faifaipea, tele faʻamaʻi e faʻalavelave ai le gaioiga o le tino. E mafai foi ona tusia iinei le numera.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tele o mea e mafai ona puipuia ma faʻaumatia, ae faʻapefea pe afai ei ai le vaega faʻavae? O le mea e leaga ai, o feteʻenaʻiga e leai se aoga.

Ae ia fai mai o le maʻisuka ua faʻatoʻaina, mo se faʻataʻitaʻiga, mai le tina i le tamaititi, poʻo mai se isi matua, o se faʻamatalaga sese. O le mea masani lava, o se vailaau o togafitiga e mafai ona tuʻuina atu, leai se isi mea.

O le a le vailaau? O iinei e te manaʻomia e faʻamalamalama ai nisi o togafiti e uiga i le faʻamaʻi:

  • O le ituaiga lona lua ma le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka e maua mai i le polygenically. O lona uiga, o uiga e faʻatautaia e le faʻavae i luga o se mea e tasi, ae i luga o se vaega atoa o genes e mafai ona aʻafia ai naʻo le le tuusao, e mafai ona latou matua aʻafia lava.
  • I lenei itu, e mafai ona tatou fai atu o tulaga lamatia e mafai ona afaina ai se tagata, o se taunuuga o le a faaleleia ai le aafiaga o kenera.

Afai tatou te talanoa e uiga i le pasene o vaevaega, ona i ai lea o ni togafiti. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le tane ma le ava e lelei mea uma, ae a oʻo mai tamaiti, ua maua le tamaititi i le maʻisuka ituaiga 1. Ma o lenei mea e mafua mai i le mea moni na tuʻuina atu i le tamaititi le vailaau o le vailaʻau i le tasi augatupulaga.

E taua le iloa e ono sili atu le maualuga o le maʻisuka i le tama tane (mo se faʻataʻitaʻiga, mai le tamamatua) nai lo le laina fafine.

Fuainumera Faamauina e faapea o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka i tamaiti, pe a maʻi se tasi o matua, e na o le 1%. Afai ei ai i matua uma se faamai o le ituaiga muamua, ona faateleina lea o le pasene i le 21.

I le taimi lava e tasi, o le numera o aiga o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻamalosia e amanaia.

O le maʻisuka ma le faʻamaoni o ni mea ia e lua e fesoʻotai i nisi itu, ae le o le toʻatele e mafaufau i ai. E toʻatele e popole pe a maua e le tina le maʻisuka, o le a iai foʻi sana tamaititi. Leai, e le o le mea moni lava.

O tamaiti e faigofie i faʻamaʻi faʻamaʻi, pei o tagata matutua uma lava. E faigofie lava, pe afai ei ai se vailaʻau faʻapitoa, ona mafai lea ona tatou mafaufau i le ono mafai ona atiaʻe se togafitiga, ae le o se fait accompli.

I le taimi nei, e mafai ona e maua se faʻamatalaga mautinoa. I le iloaina e mafai e tamaiti ona "mauaina" le maʻisuka, o mea e mafai ona aafia ai le faʻamalosia o faʻasologa e tuʻuina atu e ala i le laina gafa e tatau ona puipuia.

Afai tatou te talanoa e uiga i le ituaiga lona lua o togafitiga, ona i ai lea o se tulaga maualuga o le a avea ma tofi. A oʻo ina maua le faʻamaʻi i se tasi o matua, atonu o le atalii poo le tama teine ​​o le a tutusa le maʻi i le lumanaʻi e 80%.

Afai o maua le maʻisuka i matua uma, o le "faasalalauina" o le maʻisuka i se tamaititi e latalata i le 100%. Ae le gata i lea, e tatau ona e manatua mea e aʻafia ai, ma le iloaina o ia mea, e mafai ona e suʻe fua talafeagai i le taimi. O le itu e sili ona mataʻutia i lenei tulaga o le mea oona.

E tatau i matua ona malamalama o le mafuaaga o le maʻisuka e taoto i le tele o itu, ma i lalo o le faatosinaga a nisi i le taimi lava e tasi, o le lamatiaga o le atiaʻeina o togafitiga ua faateleina. I le silasila i le faʻamatalaga ua tuʻuina mai, o faaiuga nei e mafai ona tosina mai:

  1. E tatau i matua ona faia uma auala talafeagai e faʻaesea ai aʻafiaga lamatia mai le olaga o le la tama.
  2. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se vaega o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻavaivaia ai le tino puipuia o le tino, o le mea lea, e manaʻomia le faʻamaoni o le tamaitiiti.
  3. Mai le laʻititi, e fautuaina e pulea le mamafa o le tamaititi, mataʻituina lana gaioiga ma le gaoioi.
  4. E taua le faʻalauiloaina o tamaiti i se olaga ola maloloina. Mo se faʻataʻitaʻiga, tusi i le vaega taʻaloga.

O le toʻatele o tagata e leʻi oʻo i le maʻisuka latou te le malamalama i le mafuaaga e atiae ai i le tino, ma o le a le faʻafitauli o togafitiga. Faʻasaga i tua atu o aʻoaʻoga leaga, e toʻatele tagata e fesili pe o le maʻisuka e faʻasalalauina e ala i vai ola (pulu, toto).

E leai se tali i se fesili faapea, e le mafai e le maʻisuka ona faia lenei mea, ma e le mafai ona faia i soo se auala. O le maʻisuka e mafai ona "tuʻuina atu" pe a maeʻa le tasi augatupulaga (o le ituaiga muamua), ma le faʻamaʻi lava ia e le o faʻasalalauina, ae o aʻafiaga e vaivai.

E pei ona faʻamatalaina i luga, o le tali pe o le maʻisuka ua tuʻuina atu e leai. Na o le pau lava le mea e mafai ona maua i le ituaiga o maʻisuka. Ae sili atu, i le tulaga o le atiaeina o se ituaiga o maʻisuka i totonu o se tamaititi, e maua ai e se tasi o matua le talafaasolopito o maʻi, po o matua uma.

E le masalomia, o le maʻisuka i matua uma ei ai se tulaga lamatia o le ai ai i tamaiti. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e tatau ona faia mea uma e mafai ma mea uma e faalagolago i matua e puipuia ai le maʻi.

Ua finau tagata faigaluega i le soifua maloloina o se laina le lelei o le laina e le o se faasalaga, ma o nisi fautuaga e tatau ona mulimulitaʻia mai le laʻititi e fesoasoani e faʻaaoga nisi tulaga faʻafitauli.

O le puipuiga muamua o le maʻisuka o mea lelei ia (o le faʻaaogaina o oloa gaʻo mai le meaai) ma le faʻamaʻaʻaina o le tamaititi, amata mai le pepe. E le gata i lea, o mataupu faavae o mea taumafa o le aiga atoa e tatau ona toe iloiloina pe afai o loʻo iai le maʻisuka latalata.

E tatau ona e malamalama e le o se mea le tumau - o se suiga i le olaga soifua i totonu o le pupu. E tatau ona 'ai lelei e leʻo se aso poʻo ni nai vaiaso, ae o se faʻaauau pea. E taua tele le mataʻituina o le mamafa o le tamaititi, o le mea lea, ia le aofia ai mea nei mai le taumafataga:

  • Filifili.
  • Mea inu gaosi.
  • Kuki, ma isi.

E tatau ona e taumafai e aua le avatua lau tama i meaʻai, i le tulaga o tupe meataalo, keke kulimi suamalie po o kuki. O nei mea uma e afaina ai le manava, o loʻo maua ai le maualuga o le kalori, lea e mafua ai le mamafa o le mamafa, o se taunuuga, o se tasi o mea faʻaleagaina.

Afai e faigata mo se tagata matua o loʻo i ai ni uiga masani e suia ai lona olaga, ona faigofie lea i mea uma ile tamaititi pe a amataina mai ni puipuiga mai le amataga.

E le gata i lea, e le iloa e le tamaititi le mea o le sukalati poo se lole manogi, o lea e faigofie ai mo ia ona faʻamatalaina pe aisea e le mafai ai ona ia 'ai. E leai sona manaʻo mo meaʻai gaʻo.

Afai ei ai se mea e tupuga mai i le togafitia, ona tatau lea ona e taumafai e vavaeese mea e taʻitaʻia ai. O le mea moni, e le o mautinoa 100%, ae o aʻafiaga o le atiaʻeina o le maʻi o le a faʻaitiitia ai. O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i ituaiga ma ituaiga o maʻisuka.

O le maʻisuka o le inisalini-faʻalagolago ma le inisalini-faʻafefeteina o se maʻi faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le ituaiga 1 faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i soʻo se matua, ae o le maʻisuka 2 o le maʻisuka e masani ona tupu pe a mavae le 40 tausaga.

O le atinaʻeina o togafitiga e fesootaʻi ma le tulaga ese o le gaosia o le insulin i le pancreas. O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e mafua ona o le le lava o le insulin, e mafua ai le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto.

O le faamutaina o le gaosiga o le inisalini i le pancreas e mafua mai ona o se faagasologa o le autoimmune, o se taunuuga o le puipuiga a le tagata lava ia e taofiofia ai masini e gaosia ai le hormone. Aiseā e leʻi faʻamalamalamaina ai lenei mea, e pei o le fesoʻotaʻiga tuusaʻo i le va o le agavaʻa ma le faʻaleleia o togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate, lea e le aʻafia ai le kulutose i le kulukose, o lona uiga, e le o le kulūkose e faʻaumatia mo lona faʻamoemoega ma faʻapuputeleina i le tino. E maua ai le inisalini o se tagata, ma e leai se manaʻoga e faʻaleleia lona gaosiga. E masani lava ona tupu lenei mea i le talaaga o le mamafa o le mamafa, lea e aofia ai se maʻi ole gasegase.

O le muamua (insulin-dependent) ituaiga e manaʻomia le tuiina o le inisalini i totonu ole tino ile tui. Ole ituaiga lona lua o faʻamaʻi (insulin-resistant) e togafitia e aunoa ma le iniseti, faatasi ai ma le fesoasoani ile togafitiga o meaʻai.

O le foliga o le insulin-totoga e atiina ae ona o se taunuuga o le autoimmune, o le mafuaʻaga e leʻi oʻo i luga. O le inisalini-faʻasaʻo foliga e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave faʻasoesa.

O mea nei e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka:

  • maʻi o le pancreas
  • popolega ma faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • afaina
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • gasegase o le tino
  • i le faʻamautinoaina o fualaau faʻamaʻi ma le itu o le maʻisuka,
  • faʻasologa o togafitiga.

O le faʻamaʻi na maua mai, ae le o le auala e masani ona talitonuina. Afai ei ai se tasi o matua o lenei faʻamaʻi, o le kulupu o genes e mafua ai le faʻamaʻi i le tamaititi, ae o le tamaititi na fanau maloloina. Ina ia faʻaaogaina gaʻo e nafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka, e manaʻomia se tuuga, lea e mafai ona puipuia e ala i le faia o mea uma e mafai e faʻaitiitia ai mea e ono lamatia ai. E moni lenei mea pe'ā iai se tasi o matua ei ai le maʻisuka ituaiga 2.

E faigata ona tali atu ma le manino i le fesili pe o le maʻi suka e maua mai le tina po o le tama.

O le gaʻo e nafa ma le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e masani lava ona faʻasalalauina i le itu o matua. Ae ui i lea, e leai se tasi pasene pasene o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻi. Le atinaʻe o le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lona lua, o le fatuga o se mea taua tele, ae le o se mea taua.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu i totonu o se tamaititi e matua maloloina lelei matua. E tele lava ina foliga mai o lenei togafitiga sa matauina i se tasi o augatupulaga matua - tinamatutua po o tina matutua foi. I lenei tulaga, o matua na latou tauaveina le gutu, ae latou te leʻi maʻi.

E faigata ona tali ma le le mautonu pe faapefea ona tuʻuina atu le maʻisuka ma pe o le a le mea e fai ia i latou na faʻatoʻaina lenei gene. E manaʻomia se tuʻinanau e atiaʻe ai lenei faʻamaʻi. Afai ei ai se inisalini-tutoatasi tutoatasi o se tulaga malosi e avea ma se olaga le saʻo ma le gaʻo, ona le mautinoa ai lea o mafuaʻaga o faʻamaʻi ituaiga 1.

E masani ona e faʻalogo i le le malamalama o le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi pipisi. O lenei faʻamatalaga e leʻo faʻamaoni, talu ai o se maʻi maua lea e mafai ona oʻo mai ma le matua i se tasi o ona tuagane e leai ni tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Afai e iai uma le matua o le maʻisuka-faʻalagolago i le maʻi, o le maʻisuka e tuʻuina atu i le la tama i le tofi e tusa ma le 17%, ae e le mafai ona manino manino pe maʻi le tamaititi pe leai foi.

Afai e maua i le tasi le matua le togafitiga, o le avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻi i tamaiti e le sili atu i le 5%. E le mafai ona taofia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, o lea e tatau ai i matua ona mataʻituina ma le totoʻa le soifua maloloina o le pepe ma siaki ai pea le toto kulukose.

O le inisalini tutoatasi tutoʻatasi o loʻo faʻaalia i le faʻafitauli o le tino.Ona o le maʻisuka ma le le atoatoa o le gasegase e tuʻuina atu mai matua i tamaiti, atonu o le a maʻi le tamaititi i lenei tulaga e sili atu le maualuga ma e tusa ma le 70% pe afai e maʻi matua uma. Ae peitaʻi, mo le atinaʻeina o le inisalini e faʻasaʻo ai foliga o togafitiga, e manaʻomia se tuuga, o le matafaioi lea o se olaga e le taualoa, o le meaʻai, o se mea e le paleni taumafa po o se popolega. O suiga o le soifuaga i lenei mataupu e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

E masani ona e faʻalogo i le fesili pe o le maʻisuka e faʻasalalauina e ala i le faʻafesoʻotaʻi, e ala i le toto pe leai foi. E tatau ona manatua e le o se vailaʻau vailaau poʻo se faʻamaʻi pipisi, o le mea lea, pe a faʻafesoʻotaʻi ma se tagata maʻi poʻo lona toto e leai se faʻamaʻi pipisi.

Inisalini e faʻalagolago i le faʻamaʻi

O le faiga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le toilalo o le pancreas e faia ai le galuega endocrine o le gaosiga o le inisalini. A leai se inisalini, o mea nei e tutupu: o le faagasologa o le gluconeogenesis o le a faatelevaveina - o le faamatuu atu o mea amino mai meaʻai o le protein, o le toe faʻaaogaina o sugars faigofie ma tuʻuina atu i totonu o le toto, o le faʻapipiʻi o le kulukose i le toto, talu ai e leai se tasi e tuʻuina atu i masini ma sela. I le faʻaaogaina faʻamalosi o meaola, e manaʻomia e le tagata maʻi maʻi masani o inisalini faafomaʻi.

Suʻega o le maʻisuka

E lua mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le ituaiga muamua o le maʻisuka:

  • Faʻaleagaina le faʻaleagaina. Puleaina o se gaʻo ua faaleagaina poʻo le toe faʻaitiitia o le mutation.
  • Le atinaʻeina o metotia masimmu. Le faʻaaogaina o le tino puipuia, faʻaalia e se suiga i galuega puipuia i le faʻamalosia, faʻasaga i siama o lou lava tino.

Faʻatoagaina o faʻafitauli (autoimmune ma le kenera) e tupu i lalo ole aʻafiaga o le tele o mea moni:

  • Maʻi faʻamaʻi o vailaʻau vailaʻau. O faʻamaʻi pipisi ma faʻasolosolo e faʻaogaina le faʻaogaina o le tino. O le mea pito sili ona matautia o le HIV ma le AIDS, siama faʻamalama: Coxsackie, cytomegalovirus, siama siapi tagata figota 4 (Epstein-Barr).
  • O le tele o allergies, o lona uiga, o le puipuiga o le tino e maua mai ai faʻamaʻi i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e oʻo atu ai i lona le lelei.
  • O se ituaiga o soifua maloloina e iai ni meaai e le lelei. O le tele o vailaʻau faʻamalosi i totonu o le lisi e taʻitaʻi atu ai i pathoces o le pancreas, o le le lava o le gaosiga o le afi e faʻagesegeseina ai faiga faʻavae ma faʻamalosi ai le gaʻo.

E le gata i lea, o le faʻaaoga sese o vailaau faapitoa e mafai ona lamatia mo gasegase mafai.

Risie o le maʻisuka ituaiga 1

E tusa ai ma fuainumera faafomaʻi, o le suia o genes e maua mai le tama e faʻaalia i le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o se tamaititi i le 9% o mataupu. Afai o le predisposition ua faʻatuʻatasi i le itu o le tina, o le pasene e 3-5. I le tulaga pe a maua le maʻisuka i matua uma, o le a oʻo atu i le 21%. I le i ai o isi aiga vavalalata ma le maʻisuka ma matua o loʻo maua i le maʻisuka, o le lamatiaga e faʻafaʻi 4 taimi.

I le tulaga o le faʻasalalau o le faʻamaʻi e ala mai i se augatupulaga pe'ā na o matua na te tauaveina faʻamatalaga faʻasinomaga, e tasi le ituaiga ua fuafuaina i tamaiti. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taʻua o le suka suka, talu mai le vaega autu ole gasegase o tamaiti ma talavou. O le faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia ia lava i pepe faatoa fananau mai pe i tamaiti ao faagasolo tausaga o le soifuaga. O le lamatiaga o togafitiga e faaitiitia i le matua. A maeʻa le 20-25 tausaga, e le maua se ituaiga o le insulin i le maʻi, e talitonuina o le tamaititi ua "leai se tulaga" o se mea na tupu.

Afai o le masaga fanau i se tasi o tamaiti ua maua i le maʻisuka, i le isi itu o le a amataina i le afa o mataupu. O se lamatiaga taua o le maʻisuka faʻamaʻi. O le faʻamaʻi na tupu i se tamaitai i le vaitaimi o le soifuaga e mafai ona mou atu pe a uma ona tuʻuina atu, poʻo le faʻaosoina o se maʻi faʻasolosolo. O le tele o mataupu e tusa ma le 25%, aʻo le ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona iai.

Inisalini tutoatasi tutoʻatasi

O le eseesega autu i le va o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le taofia ai le gaosiga o le inisalini. O le faʻafitauli o le le mafai lea o le vaʻaia ma siama o le tino ia malamalama lelei ma faʻaaoga lelei le hormone. O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini (le mautonu le lagona ma le tali). O se taunuuga o le le lava o le inisalini, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto.

O le faʻamaeʻaina o le galuega o le endocrin (production o le inisalini) e le pancreas e na o totonu lava o le tulaga faigata o le taupulepulega e matauina, pe a maʻi le maʻi ile inisalini. E leai se tali mautinoa i le fesili pe o le maʻisuka ituaiga 2 e maua pe maua mai e se tagata ao soifua. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e aʻafia i mafuaʻaga i fafo ma le vaega o loʻo i ai o faʻaleagaina gaʻo. O le tuufaatasiga o nei mea e lua e tau atu i le maʻisuka ituaiga 2 i le 80% o mataupu.

O mafuaʻaga mai fafo e fuafuaina ai le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le inisalini:

  • masani ona e masani ona fai ma togafitiga ole togafiti ole togafitiga, nai lo le soloia ole mafuaʻaga,
  • maʻi tumau o le fatu, toto toto, pancreas,
  • amioga le lelei o le taumafa (faʻaleagaina o monosaccharides ma faʻasalaga),
  • le pulea lelei o le ava malosi,
  • togafitiga uumi mo fualaau oona,
  • maitaga e faigata i le maʻisuka faʻamaʻi.

O le faʻamalosia o inisalini e masani ona tupu i le talaaga o le mafatia (nofo tumau i se tulaga neuropsychological ua mamafa). Faʻatasi ai ma se soifua maloloina lelei ma le tausisia o togafitiga, o le aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2 e avea o se mafuaaga se tasi e le mafai ona galue.

O aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2

Tagata matutua e ono aʻafia i togafitiga o le insulin-tutoʻatasi. O le tele o taimi, e faʻaalia ai le maʻi i le 40 tausaga. I le itupa, ituaiga 2 o le maʻisuka e sili ona taatele i tamaitai i le taimi o le taimi muamua ma le misa. E mafua lenei mea ona o suiga matuia i le tino. O le gaosiga o hormones sex (progesterone ma estrogen), ua faʻaitiitia ai hormones o le thyroid, ona o le mea ua le toe mafai ai e le tino ona puleaina metotia.

E le gata i lea, o suiga faʻavaomalo e mafua ai le maua o le mamafa. O le siama e leiloa lo latou gafatia i le inisalini, o le gaosiga lea, i se isi tulaga, e faateleina i le matua. Faʻaauau le faʻamalosia o insulin. O le faʻaavanoaina o le tuʻuina atu o se inisalini tutoatasi tutoatasi o le maʻi i le tofi e maualuga tele. I luga o le tina o le tina poʻo le matua - e oo atu i le 80%, i le i ai o genes aʻafia i matua - e oo atu i le 100%. Ae peitai ina ia mafai ai ona gaoioi le gaioiga, o le faaosoosoga i foliga o aafiaga leaga leaga mai fafo e talafeagai.


O mafuaʻaga autu mo le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2 e taua o le meaʻai ma le inu malosi.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua e mafai ona atiina ae e aunoa ma le auai i mafuaʻaga. O le tele o mea e mafua atu i le endocrine ma le faʻailoga, e faʻamaʻa ai e le ava le sela o le pancreas. O le iʻuga, o le gasegase o le tino i le inisalini e faʻavaivaia. O ituaiga uma o le maʻisuka e le o faʻamaʻi pipisi. Talu ai le natura le afaina o le afuaga, e matua le mafai ona afaina i togafitiga o le endocrin e ala i le toto poo isi auala.

Faamoemoega Puipuia o le Maʻisuka

Talu ai o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi tatau, ae o se mea e tupuga mai ai, o loʻo i ai le faʻamoemoe e puipuia oe mai le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma se vailaau i le ituaiga muamua o avanoa, o le mea e leaga ai, e leai pe leai foi. Afai e le maua togafitiga i le taimi na fanau mai ai, e manaʻomia matua e faia ni aiaiga o meaai paleni ma mea e nofo ai, lea e le mafai ona faʻaleagaina gaʻo tino i le gaioiga.

O ia fuafuaga e le maua ai se faʻamaoniga 100%, peitaʻi, afai e mafai ona taofiofia mo le sili atu i le 20 tausaga ma faʻaʻoleʻole i le faʻamaʻi, i le lumanaʻi o le avanoa e faʻafeiloaʻi ai e toetoe lava a leai. O le puipuia o togafitiga o le insulin-tutoatasi o se soifua maloloina soifuaga sei vagana ai mea e mafai ona maua. Polokalame puipuia e aofia ai:

  • faʻataʻotoga o meaʻai (faʻatulagaina se tapulaʻa faʻamapulaʻa i gaʻo gaʻo ma meainu malosi),
  • tausisia o taumafa (a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso) ma le tapulaa o auaunaga nofofua (e le silia le 350 gr.),
  • tausisia o le pulega o le ava (1.5 - 2 lita o le vai i le aso),
  • faʻamalosi fua
  • taumafaina o vaitamini ma mea tau minerale ma tapenapenaga o togalaau,
  • o asiasiga masani i le fomaʻi e mataʻituina le toto,
  • malosi le puleaina o le mamafa o le tino.

Afai e te manaʻo e puipuia le maʻisuka, o fua i luga e le o se mea le tumau, ae o se auala e ola ai. O le faʻavaeina o faʻamaʻi fatu e le mafai ona vaʻaia. I le iloaina o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata, e tatau ona e taumafai e aloese mai le faʻamaʻi poʻo le tolopoina o lona atinaʻe.

Uluai ituaiga faʻamaʻi

O maʻi o le ituaiga muamua ma le lona lua o faʻamaʻi tino ese lava. E i ai a latou vasega eseese ma eseese mafuaaga. Pau lava le mea latou te tutusa ai o le iʻuga o le faʻafitauli o faʻamaʻi faʻamaʻi, o loʻo i ai le tasi o faailoga masani - o le faateleina o le maualuga o le suka i le taimi o le suʻesuʻega e ala i le toto. O le mea lea, ina ia iloa ai pe o le maʻisuka ua faʻatoʻaina, e tatau ona amanaʻiaina lona tulaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e tele lava ina maua. O lenei faʻamaʻi e tupu mai ona o se taunuuga o le autoimmune faagasologa. O lenei faiga e fasiotia ai sela faapitoa o le pancreas e maua ai le insulin. O se taunuuga, i le iuga, e leai se mea e maua ai le inisalini i totonu o le tino. I lenei tulaga, naʻo inisiua inisalini e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi, o lona uiga, o le faʻaaogaina mai fafo i se fua faʻatatau fuafua lelei.

I le taimi nei, toetoe o faʻamatalaga uma i luga o le auala e tuʻuina atu ai le maʻisuka. Peitai, o tali i fesili pe mafai ona togafitia ma pe mafai ona taofia lona atinaʻe i se tamaititi e le lelei lava. I le taimi nei, e le mafai e saienitisi ona faatosina le tofi mai le tina po o le tama o nisi faamaʻi, faapea foi ma le taofia o le autoimmune. Ae o loʻo faia se pancreas e leai ni mea - o le a faʻapipiʻi i tua ma fuafua fua le fuainumera o le inisalini, ona tosoina lea i totonu o le tino.

Lona lua ituaiga faʻamaʻi

O le tali i le fesili pe o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatoʻaina e lelei foi. E i ai se mea na tupu mai i le mea na tupu. O lenei faʻamaʻi e tupu pe a faia le inisalini e le pancreas i se voluma masani.

Ae ui i lea, o le inisalini e taliaina i totonu o le tino (tino gaʻo), e tatau ona fusifusia i le inisalini ma feaveaʻi le kulukose i sela, e le o galue pe leai foi se galuega. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela, ae faʻaputu i le toto. O le siama, e ui i lea, o le faailogaina o le leai o le kulukose, lea e mafua ai le pancreas e maua ai nisi inisalini. O le uiga o le maualalo o le faʻaleleia o faʻaleleia ma e faʻatoʻateleina.

Aʻo galue i lenei faiga, e vave faʻavave le pancreas. O siama e maua ai le inisalini e faʻaumatia. Tusa e mafai ona suia i le fiva. I lenei tulaga, e leai se isi mea e maua ai le inisalini, ma o le toilalo o le ituaiga lona lua e alu i le muamua. O le tali lenei i le fesili pe o le toilalo o le ituaiga muamua e mafai ona tupu pe afai e le o se tofi mai le tama po o le tina.

Tofi

O le maʻisuka e tuʻuina atu i laina uma o tamaʻitaʻi ma alii. O uiga faʻaleagaina o loʻo taua i lalo:

  • O le ituaiga muamua o le maʻisuka e maua mai le tama i le 10% o mataupu, mai le tina i le 3 - 7%. E faʻaalia i lenei tulaga i se tamaititi e le sili atu i le 20 tausaga le matutua, e masani lava o se taunuuga o le atuatuvale poʻo se gasegase tuga, o lona uiga, i le faʻavaivaia o puipuiga,
  • A maʻi matua uma e lua, o le avanoa e maua ai se pepe - o le maʻisuka e 70 - 80%. Ae peitai, afai e te puipuia lau tama mai le mafatiaga ma maʻi ogaoga e oʻo i le 20 tausaga, ona mafai ai lea ona "sili atu" lenei ituaiga o maʻi,
  • O le ituaiga lona lua o le maʻisuka malosi e mafai foi ona faʻataunuʻuina le faʻamaoni. E faʻaalia mai ia lava i le matua - pe a mavae le 30 tausaga. O le tele o taimi e faʻasalalau mai matua matutua, ae o le avanoa e faʻasalalau mai se tasi o aiga e sili atu - 30%. Afai e maua uma e matua le maʻisuka, o le avanoa o le maua o se pepe ma se maʻi e 100%,
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e le gata ina mafai ona tuʻufaʻatasia, ae e maua foi ona o le iʻuga o se olaga le lelei,
  • Mo le le manuia o le ituaiga muamua, o le tulaga lamatia o le felauaiga e ala i le tane, faapea foi ma le tama tane, e maualuga atu nai lo le tamaitai
  • Afai o le gasegase o le uluaʻi ituaiga na mafatia i matua matutua, ona ono maʻi ai lea o fanau a le la fanau e 10%. E ui e mafai ona maʻi o latou matua ma na o le 3 - 5% le ono mafai.

E tatau i matua ona mafaufau afai e maua se tasi o masaga i le maʻisuka i se ituaiga o le insulin, o lona uiga o le masaga lona lua o maʻi foi e 50%. A oʻo mai i le non-inisalini-tutoatasi-foliga - 70%.

Tuuina atu o faamai

O nisi tagata latou te mafaufau foi pe faapefea ona faasalalauina le maʻisuka. Po o le a lava lona ituaiga, na o le pau lava le ala e faʻaaogaina ai lenei toilalo e ala i le tofi. O lona uiga, e le mafai ona afaina i le toto, e le mafai ona tuʻuina atu e ala i le faʻafesoʻotaʻi faaletino o se tagata maʻi ma se soifua maloloina.

Ae peitai, e mafai ona latou mamaʻi e le gata i le tofi mai o latou matua. O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu lava ia. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  1. I le matua, o le lelei o le faʻalogo ua faʻaitiitia, ma ua amata ona sili atu ona leaga i le inisalini,
  2. O le tele o mea e mafua ai le faʻaleagaina o faʻaleleia poʻo a latou mea leaga, o lea e tatau ai ona e mataʻituina le mamafa,
  3. O le le lava o le gaioiga faaletino e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulukose o loʻo faʻagesegese ona liua i le malosi ma faʻateleina i totonu o le toto,
  4. O amioga le lelei (ulaula, ava malosi) faʻaleagaina le metabolism ma faʻaleagaina le metabolism, lea e mafai ona mafua ai le maʻisuka,
  5. Taumafa le lelei - faʻaleagaina o tagata tausi maʻi, o gaʻo, gaʻo e mafai foi ona faateleina le ono mafai ona maʻi.

O le tele o faʻamaʻi pipisi, o le maʻi suka e mafai ona "mauaina" ma tutoʻatasi. O le mea lea, e aoga le mafaufau ma le faʻaeteete i lou soifua maloloina ma mataʻituina lou olaga, aemaise i latou o loʻo lamatia mo lenei maʻi.

E maua mai le maʻisuka faʻatasi, faʻasologa o faʻamaumauga

O le maʻi suka o se maʻi lea e aafia ai le tele o tagata (sili atu le matutua). I le taimi lava e tasi, e sili atu ona maʻi tamaiti nai lo alii. E lua ituaiga o faʻamaʻi - le ituaiga muamua ma le lua. E ese i latou i mafuaʻaga o mea tutupu, sitaili o tafega, faailoga ma ala o le tofi. E talitonuina o tagata o latou aiga e maua i le maʻisuka e sili atu ona lamatia mo lenei maʻi ma e tatau ona sili atu ona faʻaeteete i lo latou soifua maloloina. O lea, o le fesili, o le maʻisuka ua aʻafia?

O maʻi o le ituaiga muamua ma le lona lua o faʻamaʻi tino ese lava. E i ai a latou vasega eseese ma eseese mafuaaga. Pau lava le mea latou te tutusa ai o le iʻuga o le faʻafitauli o faʻamaʻi faʻamaʻi, o loʻo i ai le tasi o faailoga masani - o le faateleina o le maualuga o le suka i le taimi o le suʻesuʻega e ala i le toto. O le mea lea, ina ia iloa ai pe o le maʻisuka ua faʻatoʻaina, e tatau ona amanaʻiaina lona tulaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e tele lava ina maua. O lenei faʻamaʻi e tupu mai ona o se taunuuga o le autoimmune faagasologa. O lenei faiga e fasiotia ai sela faapitoa o le pancreas e maua ai le insulin. O se taunuuga, i le iuga, e leai se mea e maua ai le inisalini i totonu o le tino. I lenei tulaga, naʻo inisiua inisalini e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi, o lona uiga, o le faʻaaogaina mai fafo i se fua faʻatatau fuafua lelei.

I le taimi nei, toetoe o faʻamatalaga uma i luga o le auala e tuʻuina atu ai le maʻisuka.Peitai, o tali i fesili pe mafai ona togafitia ma pe mafai ona taofia lona atinaʻe i se tamaititi e le lelei lava. I le taimi nei, e le mafai e saienitisi ona faatosina le tofi mai le tina po o le tama o nisi faamaʻi, faapea foi ma le taofia o le autoimmune. Ae o loʻo faia se pancreas e leai ni mea - o le a faʻapipiʻi i tua ma fuafua fua le fuainumera o le inisalini, ona tosoina lea i totonu o le tino.

O le tali i le fesili pe o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻatoʻaina e lelei foi. E i ai se mea na tupu mai i le mea na tupu. O lenei faʻamaʻi e tupu pe a faia le inisalini e le pancreas i se voluma masani.

Ae ui i lea, o le inisalini e taliaina i totonu o le tino (tino gaʻo), e tatau ona fusifusia i le inisalini ma feaveaʻi le kulukose i sela, e le o galue pe leai foi se galuega. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela, ae faʻaputu i le toto. O le siama, e ui i lea, o le faailogaina o le leai o le kulukose, lea e mafua ai le pancreas e maua ai nisi inisalini. O le uiga o le maualalo o le faʻaleleia o faʻaleleia ma e faʻatoʻateleina.

Aʻo galue i lenei faiga, e vave faʻavave le pancreas. O siama e maua ai le inisalini e faʻaumatia. Tusa e mafai ona suia i le fiva. I lenei tulaga, e leai se isi mea e maua ai le inisalini, ma o le toilalo o le ituaiga lona lua e alu i le muamua. O le tali lenei i le fesili pe o le toilalo o le ituaiga muamua e mafai ona tupu pe afai e le o se tofi mai le tama po o le tina.

O le maʻisuka e tuʻuina atu i laina uma o tamaʻitaʻi ma alii. O uiga faʻaleagaina o loʻo taua i lalo:

  • O le ituaiga muamua o le maʻisuka e maua mai le tama i le 10% o mataupu, mai le tina i le 3 - 7%. E faʻaalia i lenei tulaga i se tamaititi e le sili atu i le 20 tausaga le matutua, e masani lava o se taunuuga o le atuatuvale poʻo se gasegase tuga, o lona uiga, i le faʻavaivaia o puipuiga,
  • A maʻi matua uma e lua, o le avanoa e maua ai se pepe - o le maʻisuka e 70 - 80%. Ae peitai, afai e te puipuia lau tama mai le mafatiaga ma maʻi ogaoga e oʻo i le 20 tausaga, ona mafai ai lea ona "sili atu" lenei ituaiga o maʻi,
  • O le ituaiga lona lua o le maʻisuka malosi e mafai foi ona faʻataunuʻuina le faʻamaoni. E faʻaalia mai ia lava i le matua - pe a mavae le 30 tausaga. O le tele o taimi e faʻasalalau mai matua matutua, ae o le avanoa e faʻasalalau mai se tasi o aiga e sili atu - 30%. Afai e maua uma e matua le maʻisuka, o le avanoa o le maua o se pepe ma se maʻi e 100%,
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e le gata ina mafai ona tuʻufaʻatasia, ae e maua foi ona o le iʻuga o se olaga le lelei,
  • Mo le le manuia o le ituaiga muamua, o le tulaga lamatia o le felauaiga e ala i le tane, faapea foi ma le tama tane, e maualuga atu nai lo le tamaitai
  • Afai o le gasegase o le uluaʻi ituaiga na mafatia i matua matutua, ona ono maʻi ai lea o fanau a le la fanau e 10%. E ui e mafai ona maʻi o latou matua ma na o le 3 - 5% le ono mafai.

E tatau i matua ona mafaufau afai e maua se tasi o masaga i le maʻisuka i se ituaiga o le insulin, o lona uiga o le masaga lona lua o maʻi foi e 50%. A oʻo mai i le non-inisalini-tutoatasi-foliga - 70%.

O nisi tagata latou te mafaufau foi pe faapefea ona faasalalauina le maʻisuka. Po o le a lava lona ituaiga, na o le pau lava le ala e faʻaaogaina ai lenei toilalo e ala i le tofi. O lona uiga, e le mafai ona afaina i le toto, e le mafai ona tuʻuina atu e ala i le faʻafesoʻotaʻi faaletino o se tagata maʻi ma se soifua maloloina.

Ae peitai, e mafai ona latou mamaʻi e le gata i le tofi mai o latou matua. O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu lava ia. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  1. I le matua, o le lelei o le faʻalogo ua faʻaitiitia, ma ua amata ona sili atu ona leaga i le inisalini,
  2. O le tele o mea e mafua ai le faʻaleagaina o faʻaleleia poʻo a latou mea leaga, o lea e tatau ai ona e mataʻituina le mamafa,
  3. O le le lava o le gaioiga faaletino e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulukose o loʻo faʻagesegese ona liua i le malosi ma faʻateleina i totonu o le toto,
  4. O amioga le lelei (ulaula, ava malosi) faʻaleagaina le metabolism ma faʻaleagaina le metabolism, lea e mafai ona mafua ai le maʻisuka,
  5. Taumafa le lelei - faʻaleagaina o tagata tausi maʻi, o gaʻo, gaʻo e mafai foi ona faateleina le ono mafai ona maʻi.

O le tele o faʻamaʻi pipisi, o le maʻi suka e mafai ona "mauaina" ma tutoʻatasi. O le mea lea, e aoga le mafaufau ma le faʻaeteete i lou soifua maloloina ma mataʻituina lou olaga, aemaise i latou o loʻo lamatia mo lenei maʻi.

O le maʻi suka e faatatau i faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi. O le mafuaʻaga o lona faʻaalia o se faʻafitauli i le tino o le galuega e aʻafia ma le toesea po o le le lava o le puleaina o le insulin poʻo le faʻamaʻiina ole iniseti. E lua ituaiga o maʻisuka ma o se vailaau i le faʻamaʻi e mafai ona maua.

Ua faailoa mai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina le 2 ituaiga autu o le maʻisuka. O lenei:

  • Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka poʻo le maʻisuka ituaiga 1. O sea ituaiga o siama ua faia pe a fai o le inisalini e le maua i se mea atoa pe i se vaega (itiiti ifo ma le 20% o le aofaiga).
  • O le maʻi suka poʻo le ituaiga 2 maʻisuka. O le taimi lea e maua ai le inisalini i totonu o le masani poʻo luga atu foi, ae ona o le faʻaitiitia o le lagona o le tino, e le o gauai i le tino.

O se faamai o nei ituaiga e lua e aafia ai le 97% o le numera atoa o le maʻisuka. O le 3% totoe o loʻo iai i le ituaiga o le faʻamaʻi ma isi ituaiga faʻamaʻi.

E mafai e tagata uma ona maua le maʻisuka, i le faʻataʻitaʻiga, i lalo o se tulaga faʻapitoa o tulaga aliae mai, ae o loʻo i ai tulaga taua e matua faateleina ai le avanoa o le faʻaaliga o le maʻi. E aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻasologa
  • O le mamafa, isesa,
  • Pancreatic diseases ma le solia o le masani masani o mea oona,
  • O le le atoatoa o le olaga ma galuega e le mautonu,
  • Faʻafitauli ma tulaga e tutupu ai le faʻavave o le adrenaline,
  • Ava malosi
  • O faʻamaʻi, lea e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i totonu o le inisalini,
  • Maʻi faʻaleagaina, faʻamaʻi viral ma inflammatory e faʻaitiitia ai faʻamaʻi,
  • Aveina o vailaʻau i le maʻi suka.

Ma afai e mafai pea ona e "tau" ma le tele o nei mea, ona e le mafai ona finau ma genes.

E le mafai ona fai sao atu o lenei maʻi ua maua. O le mea moni, o se vailaau i le atinaʻeina o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e tuʻuina atu. E leai se tasi le potu, ae o se vaega e nafa ma lona atinaʻeina. Ma o le a le mea taua, o ituaiga uma e lua o loʻo faʻasalalauina faʻapitoa, o lona uiga, a aunoa ma le i ai o tulaga lamatia, o le a le faʻaalia mai le faʻamaʻi. E le gata i lea, o Sosaiete taʻitasi e tuʻuina atu taʻitoʻatasi, ma e tutoʻatasi i latou.

Afai tatou te mafaufau i le pasene, ona avea ai lea o se tulaga lamatia e pei o le tamaoaiga o le 60-80% o le aofai atoa o le maua o maʻi. Ma o iinei e fautuaina e iloilo eseese ituaiga eseese. I le uma, o faʻamaʻi e ese.

Ma o le maʻisuka ituaiga 1, e ono iai se faʻaaliga o le maʻi, e tusa lava pe matua maloloina lelei matua. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e mafai ona faʻauluina le faʻamaʻi e ala mai i se augatupulaga. O le avanoa o le atiaeina o le insulin-dependent o le faamaʻi i tamaiti o le a 5-10%, ma mo matua e na o le 2-5%. I luga o le itu tane, o le a sili atu le tulaga lamatia nai lo le tamaitai.

O le fesoʻotaʻiga i le va o matua ma tamaiti e le malosi tele i le va o masaga tutusa. O le faʻafitauli o le faʻaleagaina o lenei ituaiga o faʻamaʻi i le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 i se tasi o matua e na o le 5%, e maʻi uma tama ma tina, o lona uiga o le lamatiaga o le maʻi o le a tulai mai i le 21% o le 100 e mafai. Afai o se tasi o le masaga e maua i le maʻisuka, o le mea e ono ono mafai ona maua e se tamaititi lona lua ma le siama tutusa e oʻo i le 50% ma se foliga o le insulin ma le 70% ma se ituaiga insulin-tutoatasi.

Pe a fuafuaina le ono mafai ona atiaʻe se faʻamaʻi, e tatau i se tasi ona amanaia e le gata o le i ai o se faʻamaʻi i aiga vavalalata. O le maualuga o le numera o tagata o le maʻisuka i le siosiomaga o se tagata, o le maualuga o le aʻafiaga o se faʻamaʻi o faʻaalia ia te ia. O lenei mamanu e aoga na o le tulaga o tagata uma e tutusa lava foliga o le faamaʻi, o lona uiga, naʻo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le na o le maʻisuka ituaiga 2. E faasolosolo lava, i le matua, o le avanoa e atiae ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i tagata e faaitiitia.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maʻisuka o fafine maʻitaga, ona avea foi lea o le tamaititi ma se vaega. Pe a matauina se aiga maualuga i le faʻamaʻiina o lenei maʻi, e mafai ona finau e faapea i le taimi o le gaioiga o le pepe, i se mea i le vaiaso 20, e mafai ona iloa le suka maualuga. A maeʻa le fanau mai, i le tele o tulaga e pasi e aunoa ma se faʻasologa, ae i se vaega patino o tamaitai e atiina ae i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le ono mafai ona pasi atu i suli e sili atu le maualuga. Ma afai e maʻi se tasi o matua, o lona uiga o le aʻafiaga o le maʻi i le tamaititi o le a 80%.

I le i ai o se faʻafitauli, o le pope ma le tina, o le avanoa o lana fesuiaiga i tamaiti e faateleina i le 100%.

O le mamafa o le a na o le faatelevaveina o le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Aʻo manino mai le mea o loʻo taua i luga, o le faʻamaʻi lava lea e le o se tofi. O le i ai o aiga-maʻisuka e aʻafia ai le tulaga ma le vavave i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae aunoa ma ni aʻafiaga i fafo, o le maʻisuka e le mafai ona tupu.


  1. Astamirova H., Akhmanov M. Big encyclopedia of diabetics, Eksmo - M., 2013 .-- 416 p.

  2. Iloiloga o se tagata / S.Yu. Kalinchenko et al. - M .: Medicine Practice, 2016. - 160 p.

  3. Totoga fale mo le maʻisuka. - M.: Aneti, 2001 .-- 526 p.
  4. Liflandky V.G., Zakrevsky V.V., Andronova M.N. O mea faʻamalolo o meaai, i totonu o voluma e lua. SPb., Fale Lomiga "ABC", 1997, 335 itulau ma itulau e 287, faasalalau o le 20,000 kopi.
  5. Antonova, R.P. Meaʻai mo le soifua maloloina i le fale mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma gaʻo / R.P. Antonova. - M.: ProfiKS, 2004 .-- 240 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga