Mafuaʻaga o Polydipsia i le Maʻisuka

O le maʻi suka (e pei ona faamaninoina e WHO) o se tulaga o le hyperglycemia masani lea e mafai ona atiae e avea ma se taunuuga o le gaioiga o le tele o mea tau le fatu, e masani lava ona felagolagomai le tasi i le isi. E mafai ona afaina i le gasegase ona o le le lava o le inisalini, poʻo le tele o mea e aʻafia ai lana gaioiga.

Etiology

O le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina e sβ-sela o le faʻaaogaina o le motu o le pancreas. O muamua o le inisalini o le preproinsulin ma le proinsulin. Mai le mulimuli, pe a vavae le C-peptide, ua faia le inisalini, lea e natia i le toto. O le inisalini o se hormone popo lea e tupu lona aʻafiaga i le taimi e fegalegaleai ai ma le masini responsors.

O le kulini inisalini e maua i luga o le lima pupuu o le chromosome 11, ma o le inisalini receptor gene o loʻo i luga o le chromosome 19. O le faʻamalosia o le faʻamalositino, faʻasolosolo poʻo le fusifusia o inisalini i faʻaleleia e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka. E masani lava, o nei faaletonu e fesoʻotaʻi ma fesuiaiga o fuainumera. Faatasi ai ma fesuiaiga o mea, e pei o se tulafono, e tupu ai le hyperinsulinism.

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o le mafuaʻaga o le gasegase o le gaosiga o le gataifale o le faʻaitiitia lea o le fusifusia o le inisalini i le faʻaleleia ma le faʻaitiitia o le numera o tagata faʻalogo. I le maʻisuka ituaiga 1, o le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini o se faʻaitiitia o le faʻasalaga ma le faʻamalositino o le insulin ona o le inisalini faifaipea. O le faavae o le inisalini o le faʻaumatia o sē β, e mafua mai i faʻamaʻi viral poʻo le faʻaleagaina o le autoimmune.

Genetics ma le puipuia o le maʻisuka

O le tofi o le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaaogaina autosomal. I le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona iloa faʻalapotopotoga eseese o haplotypes of antigens of the main histocompatibility complex of class II HLA-DQ ma HLA-DR. O le tofi o le maʻisuka ituaiga 2 o le autosomal e sili ona taatele. Pe a suʻesuʻeina le maʻisuka ituaiga 1 i le amataga o le faʻamaʻi, aʻo iai pea i le tulaga tuusaʻo, autoantibodies i sē-ß ma mafai ai ona iloa le inisalini. O le faʻaalia o faʻamaʻi e matauina i se taimi umi ao lumanaʻi le faʻaalia o le maʻisuka.

Faailoga mo le ituaiga 1 Maʻisuka

Kenera: HLA DR3, DR4 ma le DQ

Immunolog: autoantibodies i le glutamate decarboxylase (GAD), inisalini (IAA) ma le aligeli-cell antigen (ICA), faʻamaopoopo le faʻaputuina o auupega plasma

Toto

O le pathogenesis o le maʻisuka ua matua faigata tele, ae e faʻavae i le le atoatoa po o le leai foi o le malosi o le insulin. O le le atoatoa o le vavalalata e mafua mai i le faateleina o le anotusi o hormones counterinsular, non-hormonal instagens, or sensitivity impairment of insulin receptors. O le inisalini o se hormoni anabolic, o lona uiga. i lalo o tulaga masani, e fesoasoani i le faaputuputuina o le kulukose i le ituaiga o glycogen, faateleina le fua faatatau o le porotini porotini, faaosofia ai le glycogenesis, e taitai atu ai i le faaputuputuina o le malosi i foliga o mole mole mole. O le mea lea, e faigofie lava ona tatou manatu i le leai o le inisalini e faʻatupulaia le faʻapupulaina ole palatini palatini, ua faʻaitiitia le faleoloa o le glycogen, faʻaleleia le lipolysis, faʻaitiitia le faʻaititia o ATP, o lona uiga. o loʻo i ai se faʻalavelave malosi.

O le faateleina o le kulukose o le toto ona o le glycogenolysis ma le neoglucogenesis e mafua ai le faateleina o le osmolarity plasma, lea e mafua ai le solia o le vai metabolism ma osmotic diuresis.

O le faateleina o le lipolysis ma le leai o le glycogen i le ate e o faatasi ma le faateleina o le fausia o tino o le ketone, lea eo faatasi ma le atinae o ketoacidosis ketosis. O le mea lea, o le tino-faavae o le tino ua faʻalavelaveina. O le vaivai o le malosi e mafua ai le faateleina o le palolo o le potassium i totonu o masini.

O le maʻisuka eo faatasi ma faʻafitauli o ituaiga uma o metabolism.

Faʻavasegaina ole maʻi suka (WHO, 1999)

Vaʻaia 1 le maʻisuka (faʻatafunaina β-cell, e masani ona oʻo atu i le leai o le insulin)

Ituaiga lua o le maʻisuka (mai le malosi o le faʻamalosia o le inisalini ma le leai o le inisalini ile vaʻaia ma le leai o le insulin)

Isi ituaiga o maʻisuka

Gaioiga masani o le β-cell function

Faʻaleagaina gasegase i le gaioiga o le inisalini

O faʻamaʻi pipisi o le exocrine pancreas

Drug or Chemical Diabetes

Faiga e le masani ai o le maʻisuka puipuia

O isi gasegase o le gaʻo i nisi o taimi e fesootaʻi ma le maʻisuka

Gesational diabetes

Faʻailoga

O le maʻisuka manino poʻo le faʻaalia o le maʻisuka o loʻo i ai se falemaʻi manino: polydipsia, polyuria, gau gau. I le taimi o le suʻega o le toto, o le faateleina o le kulukose o loʻo taʻua i totonu, i le urine - glucosuria ma le aceturia. Afai e leai ni faʻamaoniga o le hyperglycemia masani, ae o le faateleina o le kulukose e maua faʻafuaseʻi i le suʻesuʻeina o le toto toto, i lenei tulaga, o le suʻega o le toleniga o le glucose e faʻamaonia ai le siama poʻo le le aofia ai le maʻisuka.

Suʻega o le faapalepale o le glucose:
Aʻo le i faia le suʻega, e tatau ona faʻamaonia se meaʻai masani e aunoa ma le faatapulaʻaina o gaʻo i le tama i totonu o le tolu aso. O le suʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Glucose ua faatonuina i le fua faatatau o le 1.75 g / kg o le mamafa mamafa, ae e le sili atu ma le 75 g. O le kulukose ua solo i totonu o se ipu vai ma tuuina atu i le taimi e tasi. O le suʻi suʻe e faia i luga o se manava gaogao i le 120 minute pe'ā maeʻa le glucose.

Faʻamaumauga o faʻamaʻi mo le maʻisuka ma isi faʻafitauli o le gaʻo gaʻo (WHO, 1999)

O le faʻatonuga o le kulukose, mmol / l (mg /%)

▪ ma le b / w 2 itula i le maea ai o le GTT

▪ poʻo le h / s 2 itula i le maea ai o le GTT

▪ poʻo le 2 itula i le maeʻa o se taumafataga (postprandial glycemia)

▪ poʻo se filifiliga o le glycemia i soo se taimi o le aso, tusa lava po o le a le taimi e 'ai ai

Faʻaleagaina le kulukosese

▪ ma le b / w 2 itula i le maea ai o le GTT

Leai le anapogi glycemia

Vaʻaia faʻafitauli

O se siakiina o le eseesega ua faia e tusa ai ma faʻamaʻi o le falemaʻi o le maʻisuka: polydipsia ma polyuria. O faʻamaoniga faʻapitoa e maitauina i le maʻisuka insipidus - maʻi pipisi i le maʻisuka, faʻapea foi i le amataga o le le atoatoa o le tino, lea e faʻaalia e polydipsia ma polyuria.

Urinary syndrome e faʻaalia i le glucosuria o le tasi tikeri po o le isi, o uiga o faʻatalatalanoaga uma: De Toni-Debre-Fanconi syndrome, le maʻisuka toe.

Acetonuria faʻatasi ma tulaga uma e mafua ai le matelaina umi o le tino, ma e tupu foi i le faʻaleagaina o le ate.

O le gau o le uumi umi o le uiga lea o ia mea e pei o le faasalalauina o le oona oona, pepelo.

Faʻateleina le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka

Tetoacidosis o le maʻisuka (DKA II-III)
O le sili ona mataʻutia ma faʻavavevave le atinaʻeina o le maʻisuka o le ketoacidosis o le maʻisuka. O lenei tulaga e mafua mai i le tuufaatasiga o le le atoatoa o le inisalini, ma o le itu mulimuli e mafua ona o le faateleina o le tino o le hormonal and non-hormonal insulin.

Ketoacidosis o loʻo faʻaalia e:

maualuga maualuga o le hyperglycemia ma osmotic diuresis ma

o se paʻu mataʻutia i totonu o le faʻamalosi o meatotino o le toto ona o

faʻamaʻaloga o bicarbonates, faʻapipiʻi suiga i le tulaga o le acid-base i le itu o le acidosis tuga faʻasaʻa

O le tuputupu aʻe o faʻafitauli o le gasegase ogaoga ma le le atoatoa o le insulin e taʻitaʻia ai le hypovolemia, o le faʻamalauina o le potassium i totonu o masini, ma le faʻapipiʻiina o le β-hydroxybutyric acid i le fatugalemu o le tino. O le iʻuga, o faʻamaʻi faʻamaʻi o le a faʻaalia i le ogaoga o le maʻi o le hemodynamic, o le tino le atoatoa o le tino, le mautonu le mafaufau e le afaina, ma le faaletonu o le hemostasis.

I se tulaga e le masani ai, i tamaiti ei ai:

taofiga o le sodium

Lactatecedemic coma o le tamaititi pito sili lea i tamaiti, masani lava i lona atinaʻe e iai le hypoxia o le tino ogaoga ma le faaputuga o le lactate i le toto.

Maʻamaʻi ketoacidosis togafitiga

Faʻasaʻoina o le le atoatoa o le inisalini

A o lei faia le togafitiga, o le tagata gasegase e ufiufi i vevela, o se masini nasogastric, o se pusi i totonu o le vevela ua tuu i totonu o le manava.

O le vai e fuafua e tusa ai ma le matua:

i tamaiti o le 3 tausaga muamua o le olaga - 150-200 ml / kg mamafa / aso, e fuafua i le maualuga o le faʻamalaina

i tamaiti matutua - 3-4 l / m2 / aso

I le 30 minute muamua o le faʻaofiina o le 1/10 aso masani. I le 6 itula muamua, 1/3 o le fua faatatau o aso taitasi, i le isi 6 itula e sosoo ai - 1/4 o le fua faatatau o aso taitasi, ma faapena foi.

E lelei tele le faʻaaogaina o le vai i se mea e faʻaleagaina, pe afai e le o iai, fuafua lelei le numera o mataʻu i le minute. O le 0.9% sodium solution fofo o loʻo faʻaaogaina e fai ma fofo amata. E tatau ona pulea le saline ia sili atu ma le 2 itula. Ona tatau ai lea ona fesuiaʻi i se fofo 10% glucose e faʻatasi ma le solution a Ringer i se fua faatatau o le 1: 1. O le suavai uma na faʻafeiloaʻiina ma le faʻamalosi e vevela i le vevela o le 37 ° C. pe afai ua le atoatoa le tamaititi, matou te faʻaaogaina se vaifofo 10% o le albumin ao leʻi amataina le puleaina o tioata tioata i le fua o le mamafa 5 ml / kg, ae le silia 100 ml, aua colloids sili ona lelei le taofi o le vai i totonu o le toto.

Inisalini togafitiga

E faʻaaogaina le inisalini puupuu. E sili ona lelei le faʻatinoina o le inisalini i le 10% o le vaifofo o le albumin, pe afai e leai se laina, ole inisalini e afaina i le taʻi itula. Ole fua muamua o le inisalini e 0.2 U / kg, ona maeʻa lea ile itula 0.1 U / kg / itula. O le faaitiitia o le suka i le toto i le 14-16 mmol / l, o le fua o le insulin e faaitiitia i le 0.05 U / kg / itula. Faatasi ai ma le faaitiitia o le suka i le toto i le 11 mmol / L, tatou te fesuiai ai i le puleaina o insulin i le 6 itula. O le manaʻomia mo le inisalini pe a sau mai se coma e 1-2 iunite / kg / aso.
Faʻalogo! Ole fua ole faʻaitiitia o le kulukose toto e le sili atu i le 5 mmol / itula! A leai, o le atinae o le cerebral edema e mafai.

Faʻatonuga o le Faʻatonu

Ina ia faʻamaonia le acidosis, e faʻaaogaina se mafanafana 4% soda o le 4 ml / kg. Afai e mafai ona fuafua le BE, o le fua o le bicarbonate 0.3-BE x le mamafa o le tama i le kilokalama.
E faʻataunuʻuina le faʻamaʻi faʻamaʻi i le 3-4 itula o togafitiga e le o muamua, aua O le faʻamalosia o le inisalini e faʻasaga i tua o le toe faʻaleleia lelei e fetaui ma ketoacidosis.
O le mafuaʻaga mo le faʻaofiina o suauu e:

faʻapipiʻiina o le paʻu

malulu manava manava

I le togafitiga o le siama o le maʻisuka, o laʻititi laasaga o le heparin ua faʻatulagaina 100 iunite / kg / aso ile 4 injections. Afai e sau se tamaititi ma le vevela, o le a vave ona faʻataunuʻuina se vailaʻau faʻasaʻi lautele. Afai e sau le tamaititi muamua ma faailoga muamua o le ketoacidosis (DKAI), ioe. e ui lava i le faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻapitoa i faitioga lesepese (taoto, vomiting), tiga, manava loloto, ae o le malamalama e talafeagai:

Fufulu le manava i se vaifofo o le 2% soda.

Faʻamamaina, ona faia lea o se fomaʻi faʻamalosi ma se mafanafana mafanafana o le 2% soda i se voluma 150-200 ml.

O le faia o le fofo, lea e aofia ai le vaifofo o le albumin, vaifofo o le physiological, pe afai e le sili atu le maualuga o le kulukose i le 14-16 mmol / l, ona faaaoga ai lea o vaifofo o le 10% glucose ma le Ringer i le ratio 1: 1. O togafitiga faʻasolosolo i lenei mataupu e masani lava ona fuafuaina mo le 2-3 itula e faʻavae i manaoga o aso uma, aua mulimuli ane, e mafai ona e fesuiaiga i le manava o le tino.

O le togafitiga o insulin e faia i le fua faatatau o le 0.1 U / kg / h, pe a oo i le maualuga o le kulukose e 14-16 mmol / L, o le fualaau e 0.05 U / kg / h ma i le kulukosesese o le 11 mmol / L tatou te liliu atu ai i le pulega faʻapitoa.

Taʻiala o le taitaia o se tamaitiiti pe a uma ona taofi le ketoacidosis

Mo le 3 aso - taumafa Numera 5 e leai se gaʻo, ona 9 laulau.

Inu le tele o vai, e aofia ai fofo alkaline (vai o le mineral, o se vaifofo o le 2% soda), o suamalie e i ai se lanu mumu-mumu, aua latou te aofia ai le tele o le pasela.

I le gutu, 4% potassium chloride solution, 1 dess.-1 laulau. sipuni 4 taimi i le aso mo le 7-10 aso, aua Faʻasalaga o le vaʻaia o se mea umi lava.

Inisalini o loʻo faʻamatalaina i le 5 inisictions i le faiga e sosoo ai: i le 6 i le taeao, ona sosoo ai lea ma le 'aiga o le taeao, aoauli,' aiga o le afiafi ma le po. Ole fua muamua ole 1-2 iunite, o le dose mulimuli e 2-6 iunite, i le afa muamua o le aso - 2/3 o le fua ole aso. Ole fua ole aso e tutusa ma le fua mo le faʻamamaina mai le ketoacidosis, e masani lava 1 U / kg le mamafa o le tino. Ole togafitiga ole inisalini e faia mo le 2-3 aso, ona siitia lea o le tamaititi i togafitiga autu.

Manatua Afai o se tamaititi e atiaʻe le ketoacidosis e iai le faʻalauteleina o le vevela, o loʻo faʻasalalau faʻamaʻi vailaʻau lautele. I le fesoʻotaʻiga ma faʻafitauli sili ona maualuga e mafua mai i le atinaʻeina o hypovolemia ma le acidosis metabolic, o le heparin o loʻo faʻatulagaina i se fua faatatau o le 100 U / kg o le mamafa o le tino mo le puipuia o le faʻamaʻi pipisi o le coagulation vascular. Ole tufatufaina ole fua ole 4 injections, o le vailaʻau o loʻo faʻatinoina i lalo o le vaavaaiga o se coagulogram.

Togafiti
Meaʻai
Ole aofaʻi o le kalori e fuafua i tausaga o le tamaititi, faʻapea foʻi ma le tele poʻo le leai o se mamafa. O le fuafuaina e faia e tusa ai ma le fua faatatau: 1000 kcal + 100 • n (n le numera o tausaga e sili atu nai lo le tausaga). O le tele o le tele o kalori e faʻaititia i le 10 - 15%, ma o le faʻaititia e 10 - 15%. O le faʻatautaia o le kalori i aso taʻitasi o se tamaitiiti e oo atu i le tausaga e fuafuaina e le matua ma le ituaiga o fafagaina ma o loʻo ogatasi lelei ma le taumafa a se tamaititi soifua maloloina. E tatau ona faamanino atu o le taumafataga e aofia ai le 50-60% o meaʻai gaʻo, 15-20% protein ma le 30-35% gaʻo.

Carbohydrates ua fuafuaina i vaega o falaoa - 1 XE = 10 - 12 kalama o le carbohydrate. I meaai, e tatau ona i ai se tele o laʻau o mea taumafa, ma e tatau ona i ai i totonu o le gaʻo ma le maulalo faʻamaualuga. E tatau ona manatua o le malosi o le 1 gr. Protein ma le 1 kalama o gaʻo pepa = 4 kcal, ma le 1 kalama gaʻo = 9 kcal. E le mafai ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e maua mai i meaʻai. E mafai ona faʻaaoga le Aspartame aspartame, e le sili atu ma le 3 maa i le aso. O susu e tatau ona fai ma sui 50% o gaʻo fusi manu ma 50% fualaʻau. Ole fuainumera o taumafataga e fuafua i tausaga ma uiga o le tamaititi. E.P.Kasatkina ua ofoina atu ni filifiliga lelei se lua mo tamaiti matutua:

Tamaiti laiti i lalo ifo o le 1 le matua, o le faʻatatauina o meaai paleni ma le aofaʻi o taumafataga, e aofia ai taumafa faʻapitoa, e faia e ala i le ituaiga o fafaga (faʻafefe, faʻafefiloi, natura). E tatau ona maitauina e lelei le tausia o le susu i le 1.5 tausaga. E tusa ai ma a matou faʻamatalaga, matua matua faʻamalosia mo lenei ituaiga o fafagaina.

Ituaiga o Inisalini
Ole suʻesuʻeina o insulin - Novorapid, Humalog (Nova-Nordisk, Ellie-Lily firms).
Short - Actrapid, Humulin R.

Galuega faʻatonu - Protafan, Humulin N (Nova-Nordisk, Elli-Lily firms).
I le taimi nei, o le masani a le diabetistist e aofia ai insulin insulin-Detemir (kamupani Nova-Nordisk), Lantus (kamupani Aventis).

O nei vailaau oona e faʻaaogaina e avea ma insulinini autu e faʻapitoa ma le pulus administration o le ultrashort insulin.

O le alualu i luma lata mai i le togafitiga o le inisalini o le faʻaofiina lea o pamu insulin (pumps), lea e maua ai se faʻasalaga i aso uma o le glycemia i nei pamu e faʻaaoga ai naʻo insulin.

O le inisalini o le nasal pupuu na amataina i le galuega a fomaʻi i fafo atu, e leai ni faʻamatalaga i lona faʻaaogaina i tamaiti.

Inisalini togafitiga
I le taimi nei, o togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina, e aofia ai le mataituina o le glycemia faʻatasi ma le faʻaaogaina o suʻega o ata vaaia poʻo se glucometer ma le faʻasaʻoina ole inisalini. I le taimi nei, na o inisini fatugaina e faʻaaogaina i le tino e faʻaaogaina i tamaiti, e sili atu (2 itula), puupuu (6-8 itula) ma le vaitaimi (16 itula). O le faasologa o le faatonuina o le inisalini e filifilia e le endocrinologist e amanaʻia uiga o lenei tamaititi, o le auala autu o le bolus e faʻaaoga, o lona uiga.ao faagasolo le aso, i le taimi lava e tasi ma le faʻaofiina o le insalini basal (gaioiga faʻataʻitaʻi), o le inisalini puupuu e faʻatautaia aʻo leʻi faia taumafa. O le inisalini e fai ile taimi e mafai ona faʻatonuina mai le 1 i le 4 taimi i le aso, inisalini puupuu-mai le 4 i le 6 taimi i le aso, o mea uma lava e fuafuaina e se fomaʻi.

Le aoga o le insulin

E faʻatautaia vave aʻo leʻi oʻo i taumafataga, e leai se mea e faʻatali ai 30 i le 40 minute e pei o le faatonuina o insulin faʻamalosi, pe a faʻatonuina, o le a faʻaitiitia le lamatia o le hypoglycemia, e maua e le tamaititi le saʻolotoga i le taimi o taumafataga. E leʻi leva talu ai nei ona tatou faʻaaogaina ni insulin vaʻaia mo tupulaga talavou ma le maualuga o le faʻamalosi ma le lelei o le pulea ma le pulea e le tagata o ia lava. Ole fua ole aso ole inisalini e faʻatinoina taitoatasi, masani ile tausaga muamua o maʻi ile 0.5 U / kg le mamafa o le tino, pe a mavae le 5 tausaga - 1 U / kg mamafa o le tino. I tamaiti laiti, o fuataga ua fuafua e mafaufau i le glycemia ma le faateleina o le mamafa o le tino, lea e manaʻomia ai le faʻaleleia vave o fua, ae peitai e le tatau ona sili atu i le 0.25 - 0.5 U / kg o le mamafa o le tino. I le talavou, ona o le faateleina o le tuiina o le inisalini, o le manaomia mo le inisalini e mafai ona maua mai le 1 i le 2 U / kg le mamafa o le tino.

Faʻasologa o le Inisalini Overdose Syndrome

I le tulaga o le le lava o tui o le inisalini, o le atinaʻega o le aafiaga Somogy e mafai. O lenei aafiaga e matauina i le tulaga o le maualuga o le inisalini, pe a tali atu i le hypoglycemia o le nocturn, o le faʻamalolo o hormones contra-hormonal (glucogon, cortisol, adrenaline, hormone tupuʻe) e tupu, lea e oʻo ai i le faateleina o le anapogi toto toto.

Faʻaaliga faʻapitoa:

Faʻaleagaina i le taeao

I le tele o vaega o taeao o le hypoglycemia, o le mafuaaga e ono aʻafia ai le insulin i le taeao (i taeao po o le vaveao mai le 5 i le 9 i le taeao), le mea e taʻua o le Down phenomenon, o le uiga o le vaveao. E afua mai i le faasologa o le gaioiga o le hormone contra-hormonal - hormone tuputupu aʻe.

Mo suʻesuʻega, e taua le fuafuaina o le suka i le 3 i le taeao. Afai i le 3 i le taeao o le suka e masani lava, ma o le hyperglycemia o le taeao o se mea faʻafuaseʻi. I lenei tulaga, e sili atu le tolopoina o le tuiina o le inisalini i totonu mo le 23 itula.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka MODY

Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o tamaiti muamua ma le maeʻa o se carbohydrate ave se suʻesuʻega o IRI poʻo le C-peptide, o le mea sili lea e sili atu ona faʻamaonia. O le maualuga o le hemoglobin glycated o loo suesueina. I le taimi nei, o le togafitiga o le MODY-maʻisuka e faalagolago i lona ituaiga, ioe. e lua biguanides (metformin) ma inisalini e mafai ona faʻaaogaina.

Taaloga ma faamalositino
O le masani ma lava le tino faaletino e faʻateleina ai le lagona o le insulin ma faʻaitiitia ai le manaʻomia. E masani lava, e ulufale atu tagata mo taaloga e leʻi muamua atu i le itula talu ona 'ai. E lelei le suʻeina o le suka i luma ma pe a maeʻa faamalositino, lea o le a mafai ai ona e fetuunai le fua o le insulin. E le talafeagai mo le tamaititi ona auai i taaloga ma maualalo ma maualuga le glycemia. I le tulaga muamua, e tatau i le tamaititi ona 'ai 1-2 XE ao le i amataina le vasega, ma i le tulaga lona lua, e tatau ona maua le taui mo le gaosiga o le carbohydrate, ona ulufale ai lea i taʻaloga. O le umi o le avega e tatau ona avea ma se fua faatatau o le 30-40 minute. Afai e muta le taʻaloga i le taumafataga o le afiafi, e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o le inisalini ole initaneti e le 2 iunite e puipuia ai le hypoglycemia o le ao.

Aoaoga
O le faʻamoemoe o le aʻoaʻoga o le faʻamalamalama lelei i matua ma tamaiti e uiga i le faʻamaʻi. O fanau ma matua e faʻafeiloai i le faagasologa ina ia lelei le amio pulea, ma, pe a talafeagai ai, tali saʻo i suiga talafeagai i le setete. O le toleniga e faia e se fomaʻi, se tausimai-faiaoga i le School of Diabetes. I le taimi o toleniga, o se nofoaga taua e nofoia e le mafaufau o le tamaitiiti ma matua mo le faafitauli lea e tupu, lea e faia faatasi ma le fomai suʻesuʻe.

Le faʻamoemoe o togafitiga ma le pulea

O le togafitiga saʻo o le maʻisuka e faʻamoemoe e puipuia ai le faʻateleina o le faʻamaʻi, puipuia o le faʻaosoosoina o faʻalavelave faʻafuaseʻi (vascular).

O le sini autū: tuʻuina atu i le tamaititi le atinaʻeina lelei o le tino ma le mafaufau, o lana agaʻigaʻi manuia manuia i agafesootai.

Ina ia ausia lenei sini, ia maeʻa le taui o le gaʻo gaʻo, o lona uiga. normoglycemia ma aglucosuria, mea e maua ai le hemoglobin glycosylated. Puleaina ma le pulea e le tagata o ia lava i lenei mea, lea e fautua mai ai: fuafua le vaiaso i meaai paleni, pulea i le taimi masani o le tino faaletino.

O le lelei o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycosylated i taimi taʻitasi 2-3 masina. I le faagasologa o togafitiga, o se suʻesuʻega o le malosi o le mamafa ma le maualuga e faʻamalosia.

Afai o le maʻisuka e sili atu i le 5 tausaga, siaki ma le totoa le toto, faʻataʻitaʻiga mo le albuminuria, faʻatalanoaga taʻitasi o tagata gasegase i le vailaʻau faʻamaʻi pipisi o le falemaʻi mata mo le iloa o le retinopathy e talafeagai. Faalua i le tausaga, e tatau ona suʻe le tamaititi e se fomai nifo ma le fomaʻi ENT.

Taiala mo le totogiina o le metabolism carbohydrate i le ituaiga o le maʻisuka

Iloiloga e le tagata lava ia o le kulukose i le toto capillary, mmol / l (mg%)

Glycemia ao lei moe

Hypoglycemia

O le Hypoglycemia e atiina ae pe afai o le fualaau o le inisalini e sili atu le sili atu i le aofaʻi o meaʻai e gaosia i meaai. O le isi mafuaaga mo le hypoglycemia o le togafitiga ole insulin i le aveesea o se maʻi mai le ketoacidosis ma / poo le le lava o le glucose matua.
O le hypoglycemia e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

Faʻailoga tusitusi ma le vaaia

O nei faʻaʻailoga uma o se faʻaaliga o le neurohypoglycemia ma le agaalofa-o le tali atu o le tino i le tali atu i se faʻaitiitia o le kulukose toto. E le gata i lea, o tamaiti matutua ua i ai se lagona o le fiaaai, ma laiti, i le isi itu, mumusu e ai.

Afai e le maua se fesoasoani, e mafai ona atiaʻe le hypoglycemic coma, ie. leai se malamalama e mafua mai ile gasegase o le carbohydrate leaga i totonu o le tino o le tino. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le mafanafana, o le cerebral edema e atiina ae, lea e faʻaalia ai ile tino i foliga o se maʻi faʻamaʻi.

I le hypoglycemia malu, e tatau ona e 'ai i meaʻai poʻo fualaau aina suamalie, i le hypoglycemia, sugar, sweets, jam, jam. I le leai o se malamalama, o le 20 i le 40% le vaifofo o le kulukose e tui i totonu o se vein i se aofaiga e 20.0 i le 40.0. Afai e leai se aoga, e mafai ona toe faia le fualaau. Afai e atiae le hypoglycemia i le fale poo i le aoga ma le leiloa o le iloa, e tatau ona pulea le 1 mg o glucagon i / muso aʻo lei taunuu mai le fomai (Glucagen, Novo-Nordisk company).

Fomaʻi togafitiga i tulaga faʻapitoa

O faʻamaʻi faʻamalosi
I le taimi o le maʻi, o le manaʻoga mo le inisalini e maualuga, e ui i lea, o le manava e mafai ona suia, ma faʻaitiitia ai le faʻaitiitia. O le mea lea, i taimi o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le kulukose toto, faʻapea foi le kulukose ma le urine acetone. I le tulaga o le hyperglycemia, o le fua o le inisalini e mafai ona faʻateleina ona o le inisalini puupuu. I lenei tulaga, o le fesuiaiga o le suiga e telegese: afai e maua e le tamaititi le 20 PIECES / aso - faaopoopo 2 PIECES, pe afai e silia ma le 20 PIECES / aso - 4 PIECES. Ae i le tulaga aoao, o le fua o aso taitasi i le taimi o gasegase e le tatau ona silia ma le 20% o le fua muamua.
Afai e faʻaitiitia le manava i le taimi o le faʻamaʻi, ona faʻaititia lea o le fualaau ile 2 poʻo le 4 PIECES e fuafua i le muamua, poʻo lona suiga i le itu o le faʻaititia e faalagolago i le toto kullukose ma le hypoglycemia mafai.

Fomaʻi a le fomaʻi mo le faʻateteleina o le maʻisuka: o foliga vaaia o polydipsia, polyuria.
I lenei tulaga, e tatau ona faateleina le tui o aso taitasi o le inisalini ona o le puupuu i le 10-20% o le fualaau o aso taitasi, faaopoopo le numera manaomia o iunite ao lei faia taumafa. E tutusa lelei le tatau ona faia i aso taitasi mo le 2-3 aso ina ia mafai ai ona totogi le metabolism. A o faagasolo lea taimi, e tatau ai ona suʻe le mafuaaga mo le le faʻamaoniaina ina ia le mafai ai ona faaauau.

Taʻalo togafitiga insulin

Galuega laiti faʻatautaia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. Meaʻai masani ma masani masani o togafitiga insulin. E fautuaina e faia le taotoga i le taeao.

Gaoioiga pupuu i lalo o le faʻamaʻi. I le aso o le taotoga, o le 50% o le tui o aso taʻitasi o le inisalini pupuu e maua e le tagata maʻi o le a tui faʻafuaseʻi. I le taimi lava e tasi, e 5% le kulūkose ua amata ona faʻasolosolo, e masani lava i le aofaʻi e tusa ma le manaoga o le vai i aso taitasi - 60 ml / kg / aso. 7.5% fofo o le paluka chloride ua faaopoopo i le kulukose i le fua faatatau o le 2 ml / kg / aso. O le suka o le toto e suʻesuʻeina i le taimi o le taotoga, pe a maeʻa, ona sosoo ai lea ma le 2 itula i le ao atoa. A maeʻa le taotoga, o le inisalini e faʻapitoa ona faia i soo se 6 itula i le fua faatatau 0.25 U / kg le mamafa o le tino.
O le taimi lava e mafai ai ona fafagaina, taofi le fusi ma fesuiaʻi i le masani masani o togafitiga insulin. O togafitiga faʻasolosolo e masani ona faia i le 12, ia le itiiti ifo i le 24 itula.

Taʻaloga umi mo taotoga i lalo o faʻamaʻi poʻo se taotoga faʻafuaseʻi mo mafuaʻaga tau soifua maloloina.
O togafitiga e afaina ai e tatau ona faia i luga o le faavae ole manaomia o le suavai i aso taitasi: 5% glucose ma le faaopoopoina o le 1-3 ml / kg mamafa / aso 7.5% vaifofo o le potassium chloride.
Faʻalagolago i le glycemia, o le inisalini e faia faʻatasi ma le glucose. Afai o le suka toto e 8.3 mmol / l, ona faia lea o le inisalini i le fua faatatau o le 1 IU i le 4 kalama o le kulūkose maso, mai le 8.3 - 11.1 mmol / l - 1 IU - 3 kalama o le kulūkose susu, e sili atu ma le 11.1 mmol / l - 1 ED - 2 g o kulūkose susu.
A maeʻa le taotoga, o le kulukose o loʻo faʻaauau pea ona faʻafofoina seia oʻo ina 'ai ma inu, ma o le inisalini e faʻatinoina i le fua faatatau o le 0.25 U / kg le mamafa o le tino ile 6 itula s / cutaneous.

Vaega o le gaʻo o le maʻisuka i tamaiti

I le toatele o tamaiti, pe a uma le 2-4 vaiaso mai le taimi o le setiina o faamaʻi ma togafitiga talafeagai, o le faamaʻi o le faamaʻi ma e oʻo lava i le faʻamagaloina e mafai, pe a faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini. O lenei laasaga e tele ni vaiaso poʻo ni masina. Ma, o le manaʻomia mo le inisalini e toe tulaʻi ma oʻo atu i le 3-5 tausaga mai le amataga o le maʻi 0.8-1 U / kg le mamafa o le tino. I le vaitau o le pala, o le aofaʻi o hormones contrainsular e faʻapupulaina, o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae e tupu ma o le faateleina o le mamafa o le tino e tupu. O le gasegase o le maʻisuka i lenei vaitau e faʻaalia i le gafatia ma manaʻomia ai le mataituina lelei. A maeʻa le palaʻau, o le maʻisuka ua toe faʻaleleia. Ole fua o le inisalini i le tamaititi e mafai ona faateleina mai le 1 i le 2 iunite / kg mamafa / aso. E tatau ona manatua o le maʻisuka e masani lava o le amataga o polyendocrinopathies. Mulimuli ane, e mafai e fanau ona atiaʻe mala o le autoimmune o isi laʻau o le endocrine, e masani lava o le vevela.
O le leai o se taui o le maʻisuka e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism ma aemaise lava le protein, lea o le a sosoo ai ma le faaitiitia o le puipuiga ma le puipuiga. O le iʻuga, o le tele o taimi e faʻaalia ai lino faʻapipiʻi o le paʻu ma mucous membranes i le ituaiga o pyoderma ma le afaina, o le togafitiga e faigata.

Faʻafitauli faʻapitoa i le maʻisuka

O loʻo faʻavae i luga o faʻafitauli faʻapitoa i tamaiti - microangiopathies, o le atinaʻeina e faʻalagolago i uiga o le tamaititi ma le taui o le metabolism gaʻo. E masani lava o microangiopathies e atiae pe a mavae le 5 tausaga mai le amataga o le maʻi.

Maʻisuka Nifropathy
I le aluga o taimi, e tusa ma le 1/3 o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai le gasegase taatele, lea e faavae i luga o le glomerulosclerosis. I le lelei o le maʻisuka taui, o le amataina o le le atoatoa o le maʻisaga e mafai ona tuai. O suʻesuʻega muamua o le nephropathy o le maʻisuka o loʻo faʻaaoga e faʻaaoga ai se suʻega microalbuminuria. O le suʻesuʻeina o le microalbuminuria e manaʻomia ai le faʻamalosia o le pulea e le tagata o ia lava, puleaina o le glycemia, le siakiina masani o le toto. O le inhibitors ACE (Monopril, Diroton, Enalapril, Renitek) poʻo le initaneti o le receptors (angiotensin II) (Cazaar) ua uma ona faʻaaogaina e avea ma fualaau faasaina i lenei taimi. Mai le taimi ua faʻamautu ai le tulaga o le maʻisuka nephropathy, o le mataʻituina o le tamaititi ua sili atu ona maeʻa.

Matelaina o le maʻisuka
O le retinopathy o le maʻisuka e mafua ai le faaleagaina o le retina ma le atinaʻeina o tauaso. Mo le siama o le retinopathy o le maʻisuka, e tatau ai pe a mavae le 5 tausaga talu mai le amataga o le maʻisuka, o se suʻesuʻega maeʻaeʻa o suiga i totonu o le falemaʻi matala o mata o le falemaʻi o le ophthalmologic ma le tulitatao 1-2 taimi i le tausaga e se fomaʻi faʻafomaʻi ma le sini o le faʻamaʻologa tatau o le retinopathy i le maʻisuka e faʻaaoga ai le photocoagulation.

Polyneuropathy
O lenei faʻalavelave o le maʻisuka ua vave faia. Eseese:

Polyneuropathy lipine, lea e iloa ai o ia lava i se tulaga le lelei ma le loloto o lagona. Mo lona suʻesuʻeina, o suʻesuʻega i luga o le eletise e faʻaaogaina lautele. I a latou togafitiga, o sauniuniga o le α-lipoic acid (Espa-lipon, Thioctacid, Berlition) ma vitamini B1 ma le B6 (Milgamma) e mafai ona suauu.

E le gata i lea, latou te iloa ai: o le fatu o le maʻisuka, gastropathy o le maʻisuka, enteropathy o le maʻisuka, vevela neurogenic diabetic. O latou suʻesuʻega e faʻavae i luga o faʻamatalaga faʻamatalaga ma meafaigaluega. Cardiotrophs, prokinetics, physiotherapy e faʻaaogaina i togafitiga.

O le maʻisuka lecephalopathy
I le tulaga o se labile auala o le maʻisuka ma se taui le lelei, e mafai ona atiaʻe suiga i le lagona ma le amio-lecephalopathy.

O faʻafitauli faʻapitoa i tulaga o le atinaʻe e aofia ai:

Lipodystrophy i le nofoaga o iniseti o inisalini.

O le gasegase o le ate faʻamaʻi ona o taui le lelei o le gaʻo ma le gaʻo gaʻo.

Maʻisuka faʻasolosolo - gasegase o le gasegase o gaogao o lima.

Lipoid necrobiosis o se ituaiga vasculitis, panniculitis.

I le taimi nei, e masani lava tatou te le fetaiaʻi ma nisi o maʻi o Moreak ma Nobekur, e mafua mai i le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o feusuaiga.

Polydipsia - o le a lea?

E ui o le faaupuga "polydipsia" e tutusa lava aʻa Latina e pei o le "fanau" (poto m - fesootai ma le vai, o le mea lea o Amerika potomac ma le sulu), o le eseesega i le va oi latou e tele.

O le mania psychiatric o lona uiga o le "tietie solo," ao polydipsia (moni: inu tele) o le mea moni ole manaomia ole vai.

O le tupuga o le matua polydipsia e mafua tonu lava i le le mautonu o galuega a le ogatotonu o le fiainu (po o le nofoaga inu) faatasi ma lona toe amataina ona o le i ai o togafitiga o le pituitary-hypothalamic region or due to mental disorders - mo le foliga mai o le lona lua, o le vavaeeseina o le totoga o toto e manaomia,

I le faaopoopo atu i mafuaʻaga o le fuafuaga o le mafaufau - o le schizophrenia ma isi mea, o loʻo i ai se ituaiga o polydipsia (idiopathic) matua, o le faʻamatalaga o le saienisi e le mafai ona tuʻuina atu.

O le i ai o se mafaufauga psychiatric: o le polydipsia o le psychogenic e fesootaʻi ma se talitonuga le mafaamatalaina e uiga i le manaomia ona inu tele le tele o vai (poʻo le inu i le tele o taimi, i tootoo laiti).

O tagata maʻi latou te faʻamaoniaina o latou faʻalavelave pe o le manaʻo e "fufulu" mea oona ma le "faʻamaʻi" mai le tino, poʻo le faʻatinoina o se meaalofa foaʻiina, lea na mafua ai le "vai ola" lea e faʻamalolo ai maʻi uma ma faʻaʻumiʻumi ai le olaga.

O le lamatiaga o le polydipsia o le mafaufau o le mafaufau e aofia ai le ono mafai ona faaitiitia le eletise (sodium) i se tulaga e lamatia ai le ola, e afaina i le amataina o le faoa faamalosi ma le mulimuli mai.

Vitio mai Dr. Malysheva:

Faʻafitauli o le tino ma faʻaleaga

O mafuaʻaga mo le faʻanofoina o se lagona fia inu e mafai ona avea ma se natura (physiological) le maua o le toto toto ma masima ona o le afu:

  • mai le vevela
  • ituaiga o faatinoga o galuega taua muscular,
  • uiga taʻitoʻatasi o le faʻaoga o le tino (afu ona o le matamuli, taʻusalaina, ita), ma isi mafuaaga.

O mafuaʻaga mo le faʻaleagaina o meatotino o se faʻaopoopoga o le faʻaogaina o se mea e gaosia i totonu o le toto i faʻamatalaga e lamatia ai le ola, e ui lava i le i ai o se laʻau o le vai (suavai) i le toto i le taimi lava lea.

O lea, o nisi taimi e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le manaomia ai se faaititia o le voluma o le faasalalauina o le vai - e faateleina mo isi mafuaaga.

O le faʻataʻitaʻiga, o le polydipsia i le maʻisuka malosi, faapea foi ma lona hyperglycemia tutusa, o loʻo faʻamatalaina e ala i le leai o se tulaga o le maʻisuka - le lava o le inisalini, e oʻo atu ai i le faʻaalia ma se manaʻoga e le mafaamatalaina mo se isi faʻamaoniga taua o le maʻi - polyuria (vave urine output in volumes, aumai le maʻi ina ia maeʻa - o le upu maʻisuka o lona uiga o le maʻisuka.

O le isi mafuaaga o le manava le manava le manava o le i ai o se isi faʻamaʻi e mafua mai i le leai o se tulaga - e pei foi o le maʻisuka, ae o le maʻisuka insipidus.

Faailoga ma faʻamatalaga e aʻafia ai

Talu ai o le suavai i totonu o lenei maʻi e sili atu i le fua faatatau masani o le tino i se vaitau lelei ma le tele o le malosi (e sili atu i le 2 l / aso), hemodilution (dilutionina o le toto i le vai) e mafua ai le le atoatoa i lona tuufaatasiga eletise - o se taunuuga,

O le faaletonu o le mascular system i mataupu maʻaleʻale e amata i le tasi, le faʻasalaga o muscle contractions, i se faʻalavelave tele (faʻatasi ai ma le mamafa o le toto), o faʻalavelave faʻapitoa e pei o se faʻamaʻi faʻamaʻi.

Mafaufau o le manatu lautele o le "musika" e aofia ai e le gata o le skeletal, ae o maso masei foi, o loʻo i ai le faʻaaogaina o le galuega:

  • loto (faatasi ai ma le atinaʻeina o feteenaiga, le lava le malosi o le vavaeeseina o fatu),
  • totoga gaogao.

O le fesuiaiga o toto toto (suiga o le mea na tupu i le amataga ma lona paʻu i le pito i tua o le mea na tupu) - o le numera numera o le pulusal ma le totoga muamua e faateleina, ona pa'ū lea.

O le mea lava lea e tasi e tupu i le manava, tootoo, endocrine ma le exocrin - o latou ala e faia foi i maso lamolemole.

O le faaputuputuina o le vai i totonu o le tino e tau atu ai i le maʻi o le edema, lea e faailoa muamua i le faaputuputuina o le vai i totonu o le tino (aemaise lava, ascites), ona - foliga mai o le edema i fafo.

Talu ai ona o le faalagolago o le toto i le faiʻai i le setete o toto toto, o lona afaina e mafua ai le le atoatoa i le gaioiga o totoga ma tino uma, faatasi ai ma lona matuia mafatiaga ua tupu mai ai se pu.

Ona o le i ai o nei faaletonu, e faasaga i le talaaga o fesuiaiga i le maualuga o le kulukose o le toto, o suiga e sili atu ona vave tupu, umi atu ma manaomia ai taumafaiga sili atu i le vaega o le tino ma le au fomaʻi e totogi ai.

Faʻailoga

O le i ai o le maʻisuka - o le suka atoa ma le suka (poʻo le manatu o lo latou i ai) o loʻo faʻaalia e ni faʻailoga e iloagofie i le tagata maʻi, ma faʻamaumauga suʻesuʻe.

O le vaega muamua e aofia ai le polydipsia i tua:

  • polyuria
  • polyphagy (fiaai le mautonu),
  • mafuaʻaga le mafuatiaina o le paʻu o le mamafa,
  • o le gasegase lautele o le gasegase (sili atu le vaivai, le mautonu, faʻaleagaina o mafaufauga ma mafaufau),
  • faʻamaʻi faʻamaʻi (mai le gutu malulu - faʻamaʻi pipisi o le paʻu: vela, paʻu, vevela, maʻi o le tino, gasegase),
  • glucosuria (suamalie o le tofo o le urine).

O nei faʻamaoniga e faʻamaonia e suʻega a le falemaʻi:

  • urine ma suʻega toto (e aofia ai le faʻamaoni o numera hemoglobin glycated ma isi metotia),
  • le natura o le talaaga glycemic,
  • fuafuaina o le maualuga o hormones i totonu o le toto,
  • le suʻesuʻeina o galuega a le tino faʻapitoa e fomaʻi fomaʻi (endocrinologist, neuropathologist, optometrist).

Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus (nephrogenic poʻo pituitary), o lenei maʻi o le a eseese i isi mea e le masani ai i meaola faʻapitoa i le tuufaatasiga o vai ola.

Faʻaleleia togafitiga

Togafitiga e faalagolago ile mafuaʻaga ole polydipsia.

Faatasi ai ma lona maʻisuka masani, o le faʻasaʻoina o faʻafitauli ua faia:

  • tala faʻasolopito
  • faiga ma okeni
  • metabolic process in tissues,
  • meaai paleni a le tagata maʻi ma se suiga i lona olaga.

O le ausiaina o le uluaʻi sini e mafai ona faia e ala i le faatonuina o le suʻisuʻi o le suka poʻo le inisalini, sosoo ai ma togafitiga o togafitiga e tusa ai ma toto ma urini.

O le faia o le lona lua e manaomia ai le faʻaaogaina o le tele o vailaau faʻapitoa: o se tuufaatasiga o togafitiga (Lasix ma isi) e faʻaaogaina ai auala faʻafouina (faʻapipiʻi vaifofo i le auala e le mafai ai ona faʻamalosi le vai inu).

Toe faʻaleleia o le paleni-masima o le amataga lea o le faagasologa o le toe faʻafoʻisia o galuega a totoga ma tino o le tino, pe a manaʻomia, o fualaau oona e faʻaaogaina:

  • antispasmodic (magnesium sulfate, Papaverine),
  • analgesic ua tuʻufaʻatasia ma le antihistamine (Analysis with diphenhydramine),
  • faʻamaʻi ma antispastic (Radedorm) ma isi.

O le faʻaaogaina o le Riboxin ma isi sui e faʻaleleia ai le metabolism o le tino, ma mafua ai le aʻafiaga o le tino, e mafai ona faʻaleleia le tulaga o totoga uma ma gasegase, ma faʻaleleia ai le lautele o le tino. Afai e tatau ai, o le togafitiga o vailaʻau e faʻamaonia mo le faʻamoemoe lava e tasi.

I le silasila atu i le fefefe o le maʻisuka e alu ese mai le fale ma le le mafai ona vave faia ni fuafuaga e faʻaleleia ai lona tulaga, e tatau ona aʻoaʻoina o ia i talitonuga fou e uiga i ona maʻi, iloiloga maeʻaeʻa o le faiga masani i aso uma ma le faʻagasolo malie o le gaioiga faaletino ma agafesootai.

O le maʻisuka meaai e le tatau ona itiiti le tosina atu (faatasi ai ma le manaʻoga e faʻaumatia nisi o talitonuga faʻavae e uiga i le lelei poʻo le afaina o nisi meaai).

Faʻatasi ai ma se faʻamatalaga taimi faʻatasi ma se faʻamatalaga o mafuaaga o le polydipsia ma le tagata maʻi e mulimuli i fautuaga a se fomaʻi faapitoa, e lelei; afai e le amanaiaina, o loʻo i ai se mea e ono maua ai se fomaʻi ma ni aʻafiaga e le mafaamatalaina.

Faʻasologa o le tino

Muamua lava, ou te fia iloa le polydipsia e fesoʻotaʻi ma elemene o le siosiomaga. O le faʻaopoopoga o gaoioiga faaletino, maualuga o le vevela i totonu poʻo fafo, tulaga faigata, e mafai ona faʻaosofia lenei faailoga, ae o le a le faʻaalia ai soo se togafitiga. E le gata i lea, o le faateleina o le galala e mafai ona matauina i fafine maʻitaga, lea e masani foi ona masani.

O le isi mafuaaga mo le polydipsia physiologia o meaai. O salty, suamalie poʻo meaʻai vevela e mafai ona mafua ai le galala, faʻapea foʻi ma le ava malosi.

O le isi fesili pe a tulaʻi le fiainu e aunoa ma le aʻafiaga o aʻafiaga mai fafo. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faateleina o le manaʻo mo le vai e mafai ona talanoa e uiga i:

  • fiva
  • toto le gau
  • fulafula
  • hydrothorax (faʻafefete i totonu o le fatafata),
  • ascites (faʻafefete i totonu o le manava abdomina).

O le manava i totonu o se tagata e mafai foi ona tupu i le manava pe o le vomiting.

Psychogenic Polydipsia

O le isi fesuiaiga o le polydipsia o le mafaufau e fesootai ma faaletonu mafaufau.

E le gata i lea, o se faʻamaoniga o le fia inu pea e mafai ona faʻaalia ai le i ai o le tele o faʻamaʻi, muamua lava, pe a fai e faitio le tagata maʻi i le le manaʻoina o le malosi, o le a masalomia e le fomai atinaʻe o le maʻisuka. Ma i lenei tulaga, e manaʻomia le faʻamaʻi eseese, talu ai o loʻo iai le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus. O le togafitiga o nei faʻamaʻi, e pei o mafuaaga o le atinaʻe, e ese, ae o faʻaaliga e mafai ona foliga tutusa.

Tuua Lau Faamatalaga