E faʻafefea ona aafia le tino i le inisalini

Inisalini o hormone pancreatic. O lona autu autu o le vaevaeina o le kulukose ina ia mafai ona faʻaaogaina e sela o le tino.

Ole inisinia ole tino, faapea foi lona leai leaga i le tino. Ae na o le sili atu o lenei hormone e sili ona leaga. O le tino lava ia e le mafai ona sili atu nai lo le mea e tatau ai, o le mea lea e mataʻituina lenei tulaga pe afai na tui le inisalini i se tagata soifua maloloina.

Le faagasologa o le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le kulukose e le tino

Pe a ulu atu le kulukose ma meaʻai, o le tino e atiina ae ai tulafono e faʻaitiitia ai lagona o le fefe ma le popole. O ia tulafono faatonutonu e taua o le aufaasese ma latou te tuuina atu i se tagata se tulaga o le filemu ma paleni. Afai o nisi mafuaaga e le mafai ai e se tagata ona lava le kulukose i meaai, ona ia ati aʻe lea o le le fiafia, vaivaiga, ma se tulaga popole.

O le autu autu o le inisalini glucose fesiitai mai le toto i sela mo lo latou faʻaaoga atili o le suauʻu e faʻamautinoa ai le galue masani o nei siama ma le tino atoa. O le le lava po o le sili atu o le inisalini e faʻaalia ai le ogaoga o le gasegase i le metabolism ma le ono tupu mai o se faʻamaʻi matautia pei o le maʻisuka ituaiga 2.

Fluctuations in insulin, i le laʻititi ma le lautele, e masani lava ona faʻaalia e tusa lava pe i ai se tagata soifua maloloina atoatoa. E afua ona o le le paleni o meaai, popolega, poʻo le inuina. Faatasi ai ma se faaitiitia o le suka toto, o se tagata o loo i ai se manaoga e ai se mea suamalie.

Afai e maloloina le tino, o le a le pine ae toe foi mai le suka i le masani, pe afai e leai, ona ono iai lea o le solia o le gaosiga o le carbohydrate, o lona uiga e iai se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Galuega ile insulin

O le inisalini e faia ai nisi o galuega e taua mo le tino i le tulaga o le cellular. O lona autu autu o le faalauiloa glucose gaioiga e ala i siama ma le glycogen synthesis.

E tutusa foi le taua o galuega faatino i le tuuina atu o se vaega faapitoa o le amino i suauu o loo aofia ai i le fausiaina o sela, o le tuufaatasiga o polotini ma gaʻo eletise. O le tulaga ma le soifua manuia o se tagata e faalagolago i le lelei o lana pule ma ana galuega tauave.

Mo le tino o le tagata, o le le lava o le inisalini e le matautia tele, o le a le tele o lona soona fai. E tusa lava pe itiiti ifo le fua o lenei vailaau e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o mea oona ma e oʻo lava i le oti.

I nisi o taʻaloga, o lenei vailaʻau e faʻatatau i le faʻamoemoe. Ole tui ole inisalini e tui i le toto ile toto maualuga le suka. O lenei mea e faʻamalosi ai le tino e faʻavave le tino nai lo le mea na tupu.

O ia faʻataʻitaʻiga ma lona lava soifua maloloina e masani ona taugata tele mo se tagata taʻalo. O ia tumau pea le le atoatoa mo aso uma o totoe o loʻu olaga. E le gata i lea, o le tele o le afaina ua faia i le faiʻai, lea e afaina ai le le lava o le suka i le toto nai lo isi totoga.

Faailoga o le tele o le homone

I le tulaga, pe a uma le aʻoga umi poʻo le atuatuvale, o le maualuga o le inisalini e maualuga atu nai lo le mea na pa'ū le tino i se tulaga fesuisuiai, e tatau ona Vaʻai se fomaʻi. E foliga mai o loʻo i ai se gasegase tuga na mafua ai le le atoatoa o le tino i le tino.

Peitai, o le faateleina o le inisalini e masani ona le tupu ona o totonu, ae ona o tulaga i fafo. Afai o le inisalini e tui i totonu o se tagata soifua maloloina ma le maualuga o le suka o le toto, ona iloa ai lea e le tino o lenei fualaau oona e avea o se mea oona, ma e mafai.

O le a le umi se tali. I le tulaga o le oona i lenei mea, mulimuli i faʻamaoniga:

  • o le malosi o le maualuga o le toto,
  • gatete
  • tiga o le ulu
  • popole
  • taʻavale
  • tamaititi faʻateleina
  • faafitauli i le faʻamaopoopoina o gaioiga.

Fua taua

Ae ui i lea, o lisi lisi e faʻaaoga i na o laʻititi ma laʻititi laʻititi. Afai e vave ona ave e se tagata se fua tutusa tutusa pe sili atu nai lo 100 iunite (tui atoa ile inisalini), ona sili atu lea o le fua o le faʻaumatia o le tino. O le oti matautia fua Ae o le maualuga lea, o le mea moni, e tofu le tagata ma lona lava tui, lea e faalagolago i le mamafa, tausaga, ma le iai / le i ai o le maʻisuka.

A maeʻa le tui, o le a pa'ū se tagata i totonu o se paʻu, ma pe a maeʻa maliu o le a tupu. E le gata i lea, o le maualuga e mafai ona maua ai se soifua maloloina ma se maʻi i le maʻisuka. I togafitiga faafomaʻi, ua leva ona fuafuaina ia doses lea e lagona ai e le tino le masani, ma o le a tupu aʻe ai le hypoglycemia, coma, ma le oti.

I le tulaga o se tulaga maualuga, e le tupu vave le oti. O lea e maua pea e le tagata maʻi se avanoa e faʻaolaina ai le ola ma le ola maloloina pe'āfai i totonu o le 3-4 itula pe a uma le tui o le a valaʻau i se falemaʻi.

O le televave o le tuʻuina atu, o le faʻaitiitia o le faʻalavelave o faʻalavelave i le tulaga o le faʻaleagaina o le myocardial, o le gaioiga o le faiʻai, epilepsy, maʻi Parkinson, o le hypoglycemia alualu i luma. O le mea muamua o le a faia e se fomaʻi o le taumafai lea e toe faʻafoʻi le maualuga o le kulukose o le toto.

O a mea autu o le inisalini?

I totonu o le tino o le tagata, o le homulini insulin e maua mai i le pancreas ma fesoasoani e faʻaitiitia le tulafono faatonutonu o le toto suka. O le galuega autu a lenei hormone o le faʻaaogaina lea ma faʻasaoina amino acids, gaʻo gaʻo ma le kulukose i le faʻaoga tele.

Mo le tele o tausaga, sa masani ona faʻaaogaina le inisalini gaosia i le togafitiga o le maʻisuka, ma ua maua ai foi lana talosaga i taaloga afeleti ma le tino (e pei o le anabolic).

O le aʻafiaga autu o le inisalini o aʻafiaga nei:

  • fesoasoani e aveese meaʻai mai le ate, tino o le tino ma musele e sau mai le toto,
  • faʻagasoloina gaioiga faʻasolosolo ina ia tosoina e le tino le malosiaga autu mai gaʻo, puipuia o puipuiga ma gaʻo.

E le gata i lea, o le inisalini e faia galuega nei:

  • o loʻo i ai le gafatia e taofi ma faaputuputu le kulūkose i maso ma mea faʻapipiʻi,
  • e mafai ai le gaosia o le kulukose e ala ile ate i le glycogen,
  • fesoasoani i le faʻaleleia o gaʻo gaʻo,
  • o se faʻalavelave i le malepe o puipuiga,
  • faʻaopoopo le faʻavaveina o le protein i le tino maso.

Ole inisalini o se tasi o hormones lea e fesoasoani i le tuputupu ae ma le masani ai o atinaʻe o le tamaititi, o lea e sili ai ona manaʻomia e tamaiti le gaosia talafeagai o le homone i le pancreas.

O le maualuga o le inisalini e faʻatatau sao i meaʻai a le tagata ma se olaga ola malosi. O le mea lea, o le tele o taumafa taʻutaʻua ua atiaʻe e faʻavae i lenei taʻiala.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, e leai se inisalini e gaosia i totonu o le tino, lea e mafua ai lagona o le tagata maʻi o se manaoga faifai pea mo inisiua o lenei hormone.

Eseesega ma ituaiga o fualaau faʻaonapo nei

I aso nei, e lua auala autu e maua ai le inisalini:

o se oloa gaosi vailaau gaosi ua maua mai ona o le faaaogaina o tekonolosi faaonaponei,

o se vailaʻau e maua mai ona o le gaosia o le hormone e le paʻu o manu (e le masani ona faʻaaogaina i vailaau faʻaonapo nei o se faʻaaogaina o tausaga talu ai).

I le isi itu, o fualaau faasaina atonu e:

  1. Ole inisalini pupuu ma puupuu, lea ua lua sefulu lua minute talu ona maeʻa le pulega, e aofia ai le faʻataʻitaʻiga, o le regulatory humuline ma le inosia-masani. O nei fualaau faasaina e mafai ona sosolo ma e faʻapitoa ona faia. O nisi taimi o loʻo i ai se tui faʻapitoa poʻo le iniseti. O le maualuga o le gaioiga o le vailaau e togafitia e amata i le lua i le tolu itula pe a uma le tui. O ia inisalini e faʻaaogaina, e fai ma tulafono, e faʻatonutonuina ai le toto toto o le suka i le tulaga o le solia o meaʻai po o le faʻalagona tele o le faʻalagona.
  2. Vailaʻau o le umi o taimi. O nei vailaʻau e aafia ai le tino mai le sefululima itula i le aso. O le mafuaʻaga lea mo tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua lava lea e faia ai le lua i le tolu injections i le aso. I le avea ai o se tulafono, o le zinc poo le protamine o loʻo aofia i totonu o na vailaau, lea e maua ai le tulaga tatau o le faʻafefe i totonu o le toto ma faʻaitiitia le faʻavaivai.
  3. O fualaau oona umi. O latou uiga autu o le aʻafiaga lea pe a maeʻa le inisiua mo se vaitaimi umi atu - mai le luasefulu i le tolusefulu ono itula. O le gaioiga o le inisalini e amata ona aliali i le itula pe lua mai le taimi o le tui. O le tele lava o taimi, e fomaʻi e fomaʻi lenei ituaiga o vailaau i tagata gasegase oe ua faʻaitiitia le lagona lelei i le hormone, tagata matutua ma i latou e tatau ona o atu pea i le falemaʻi mo inisiua.

E na o le fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina fualaau talafeagai i le tagata maʻi, o lea e faigata ai ona faʻamasino le inisalini e sili atu. Faʻalagolago i le lavelave o le gasegase o le faamai, o le manaomia o se hormone ma le tele o isi itu, o le fualaau sili ona lelei mo le tagata maʻi ua filifilia. O se mea tāua o le matua lea o se tagata.

Na talitonuina latou te maua le gaʻo mai le inisalini, ae e tatau ona maitauina e faapea o le maʻisuka, o le tele o gasegase e tupu i totonu o le tino ua faʻalavelaveina. O le mea lea, o faafitauli ma le mamafa o le tagata maʻi e mafai ona matauina.

E mafai ona e gaʻo ona o le tele o isi mea, o aʻafiaga o le inisalini ei ai isi uiga.

E faʻapefea ona faʻaalia aʻafiaga leaga o le togafitiga o le insulin?

E ui lava i le taua o le faʻaaogaina o le hormone, ei ai tulaga lamatia o le pulega o inisalini. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o tagata gasegase e matauina se aafiaga lelei mai le pulega o fualaau faasaina, ma faʻaaogaina mo le silia ma le tasi le tausaga, ae o isi atonu latou te faitio e uiga i le atinaʻeina o gasegase eseese. I lenei tulaga, o le allergy e mafai ona tupu e le gata i le vaega galue, ae faapena foi i isi vaega o le vailaʻau. E le gata i lea, o se taunuuga o le faifaipea o le iniseti, e ono tulaʻi mai se faafitauli, pe faapefea ona faʻaumatia otaota po o vailaʻau.

O le a le lamatiaga o le inisalini, o a aʻafiaga e mafai ona tutupu pe a uma? O faʻafitauli matuia masani o le togafitiga o le inisalini e aofia ai:

  1. O le faʻaalia o faʻamaʻi i le mea na faia ai le inisiua. E mafai ona faʻaalia o ia i le ituaiga o mūmū mūmū, paʻu, fulafula, poʻo le faʻaogaina o mea e fai.
  2. E i ai se avanoa e atiaʻe ai se allergy ona o le gasegase i se tasi o vaega o le fualaau faasaina. O faʻaaliga autu o maʻi paʻu, o le atinaʻe o le bronchospasm.
  3. Faʻasalaga tagata taʻitoʻatasi i le fualaau faasaina o se taunuuga o le hyperglycemia faaumiumi.
  4. E ono tulai mai faafitauli tau vaʻai. I le avea ai o se tulafono, o le inisalini na mafua ai aʻafiaga e le tumau. O se tasi o auala autu o le faʻaitiitia o mata o mata ma faʻamautinoa le filemu.
  5. I nisi tulaga, o le tino o le tagata e mafai ona gaosia ni fomaʻi e tali atu ai i le faʻafoega o fualaau faasaina.
  6. I le taimi muamua i le amataga o le meaʻai, o le lamatiaga o le inisalini e mafai ona aofia ai le foliga mai o le fulafula ogaoga, lea e mou atu i totonu o nai aso. Edema e mafai ona tupu ona o le tuai o le faʻamamaina o le sodium e le tino. I le avea ai o se tulafono, o le gasegase o loʻo faʻaaogaina fualaau mo le tele o tausaga e le o feagai ma lenei faafitauli.

Afai e faia togafitiga o inisalini, o aʻafiaga itu e mafai ona tupu mai o se taunuuga o fegalegaleaiga ma isi fualaau. Ina ia mafai ona aloese mai aʻafiaga i le taimi o le inisalini, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina fou e manaʻomia ina ia faʻamaopoopoina ma le fomaʻi.

Pe a faʻaaogaina le inisalini, o aʻafiaga o le vailaʻau e ono le tupu pe afai o le maʻi e matua pipii i fautuaga uma a le fomaʻi.

O a mea e solia ai le fualaau faasaina?

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona i ai le tele o faʻasolega. O le tagofia o le vailaʻau e tuusao lava i le soifuaga o le tagata maʻi ma le lelei o meaai.

Afai e te mulimulitai i fautuaga uma a lau fomaʻi, e mafai ona e maua se faʻaitiitiga o vailaau o togafitiga faʻafoeina. E le gata i lea, o itu e mafai ona aʻafia ai le i ai o faʻasolega o le numera o tausaga ma le soifua maloloina lautele o le maʻi.

E faʻasaina le togafitiga o insulin i mataupu nei:

  • atinaʻe e ono mafua ai faʻafitauli
  • faiga faʻaleagaina e tupu i le ate, e aofia ai le cirrhosis ma le hepatitis tuga,
  • faʻamaʻi o le pancreas ma fatuga (pancreatitis, nephritis, urolithiasis),
  • nisi o faamai o le gastrointestinal tract (maʻi o le manava po o le maʻi ulutala),
  • ogaoga fatu fatu.

Afai e maua e se maʻi ni faʻamaʻi e pei o le le atoatoa o le matelaina poʻo le iai o faafitauli i le vaʻaia o le cerebral, e tatau ona faia togafitiga uma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i aʻafiaga o aʻafiaga mai le inisalini.

O le inisalini o se tasi lea o hormonia sili ona taua i le tino o le tagata. O loʻo faʻapipiʻiina i le pancreas ma pulea le masani masani o le gaʻo gaʻo. Soʻo se suiga o le aofaʻi o le inisalini mai le masani e faʻamaonia ai suiga leaga o loʻo tutupu i le tino.

O taunuuga o le puleaina o le inisalini i se tagata soifua maloloina

E oo lava i tagata soifua maloloina e mafai ona i ai ni fesuiaiga i taimi pupuu i le inisalini o le hormone, mafua ai, mo se faataitaiga, i se tulaga faigata pe oona i nisi o mea. E masani lava, o le faʻamaualuga o le hormone i lenei mataupu e toe foʻi mai i le taimi masani.

Afai e le tupu lenei mea, o le uiga o lona uiga o le gasegase o le carbohydrate o loʻo faʻavaivaia pe o iai foi nisi faʻamaʻi pipisi.

Afai o le inisalini e faʻatautaia i se tagata soifua maloloina, ona avea lea o le aʻafiaga o le fualaau faasaina e pei o le mea oona po o se mea oona. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le homone e mafai ona oʻo atu ai i le pa'ū i le toto o le kulukose, lea o le a mafua ai le hypoglycemia.

O lenei tulaga e sili ona lamatia aua e mafai ona taʻitaʻia ai, ma afai e le o maua le fesoasoani muamua i le maʻi, ona ono tupu ai lea o se taunuuga oti. Ma na pau lava ona o le inisalini na oʻo i totonu o le tino o se tagata na le manaʻomiaina i le taimi nei.

Faʻalavelave faʻalavelave ma le tele o le inisalini

Pe a tui i lenei hormone i tagata soifua maloloina, atonu latou te maua le mea nei:

  1. maualuga le toto maualuga
  2. arrhythmia,
  3. mimiti le muso
  4. ulu matua
  5. sili atu le sauā
  6. taʻavale
  7. fiaaai
  8. solia o le faamaopoopoga
  9. tamaiti aoga
  10. vaivaiga.

E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le aofai o le kulukose e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le amnesia, faʻanoanoa, ma e le faʻatea.

Faʻasagaga ogaoga poʻo le le lava o le faʻalositino, e oʻo lava i se tagata soifua maloloina atoatoa e mafai ona oʻo i se tulaga le mautonu o le inisalini. I lenei tulaga, o le faʻaofiina o le hormone e tauamiotonuina ma e tatau lava, aua afai e te le faia se tui, o lona uiga, o le atiaʻe o se gaʻo hyperglycemic e maualuga tele.

Afai o se tagata soifua maloloina e tui i se togi o le inisalini, o le taufaamatau i lona soifua maloloina o le a laiti, ma o le pa'ū i le glucose e mafai ona mafua ai le fiaai ma vaivaiga lautele.

Faʻatasi ma le leai o se kulukose, e mafai ona amata le vevela ma le ulu. E manaʻomia e le faiʻai lenei mea o le carbohydrate faapitoa o se punavai autu o le malosi mo meaʻai.

I soʻo se tulaga, e oʻo lava i ni laʻasaga laʻititi o le hormone e mafua ai le faʻaalia o le hyperinsulinism i tagata, e aofia ai mea autu:

  • soona inu tele,
  • toesea o le mafaufau ma le gauai,
  • faalua vaaiga
  • suiga ole fatu,
  • gatete ma tiga i totonu o maso.

Afai o le inisalini e faʻaauau ona faʻaauau ona faʻaauau i se tagata soifua maloloina, e mafai ona tupu i le tino o le tino (i teine ​​o Langerhans), pathologies endocrine ma faʻamaʻi e fesootaʻi ma le metabolism o le tino (metabolism o proteins, salts ma gaʻo). Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona faʻasaina le iniseti o inisalini.

O le a le faʻaofiina o le inisalini i se tagata soifua maloloina

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata gasegase e tatau ona tuiina le inisalini i taimi uma, talu ai e le mafai ona faʻamaopoopoina e le paʻu le aofaiga manaomia o lenei hormone.

E taua lenei mea ina ia faatumauina ai le maualuga o le toto toto i le maualuga. A tui le inisalini, o le a amataina e tagata soifua maloloina le hypoglycemia. Afai ole togafitiga talafeagai e le o faʻamaonia, ona maualalo lea o le kulukose o le toto e ono mafua ai le leiloa o le mafaufau, gaogao ma le hypoglycemic coma. E mafai ona maua se taunuʻuga leaga, pei ona matou tusia i luga

E tatau ona e iloa o suʻega faʻatasi ma le inisalini e faia e le gata i tupulaga talavou o loʻo taumafai e faʻatau i vaisu fualaau, o nisi taimi o teineiti e maua i le maʻisuka e le faʻaaogaina le inisalini ina ia pulea ai le mamafa o le tino.

E mafai foi ona faʻaaogaina e le au taʻavale le inisalini, o nisi taimi e faʻatasi ai ma le faʻamaʻi faʻamalosi e faateleina ai le maso maso, e le o se mea faalilolilo, lea e fesoasoani ai i tagata taʻavale e fausia le maso masoa vave ma lelei.

E lua mea autu e iloa e uiga i le inisalini:

  1. E mafai e le homone ona faʻaolaina le ola o le maʻisuka. Mo lenei mea, e manaʻomia i ni pusa laʻititi, lea e filifilia taitoatasi mo se tagata maʻi faapitoa. O le inisalini e maualalo ai le toto suka. Afai e le saʻo le faʻaaogaina o le inisalini, e oʻo lava i tootoo laiti e mafai ona oʻo atu i le hypoglycemia.
  2. O le insulin e le mafua ai lagona o le euphoria, e pei o fualaau. O nisi o faʻamaoniga o le hypoglycemia o loʻo i ai faailoga e tutusa ma le inu ava malosi, ae leai lava se lagona o le euphoria, ma o se tagata, i se isi itu, e matua le fiafia.

E tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le inisalini, e tasi le mea matautia - hypoglycemia. Ina ia aloese mai lenei, e taua tele le taitaia o talatalanoaga matala e uiga i taunuuga uma o le tele o vaisu.

Ole inisalini e le naʻo se hormone e maua mai i le pancreas, ae o se vailaʻau e taua mo le maʻisuka. Ma o le maʻisuka latou te popole pe o le inisalini e afaina, ma pe mafai ona alofia. I le amataga, e taua le fuafuaina o ituaiga o faʻamaʻi, ona o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona fai e aunoa ma le inisalini, ma faʻatasi ai ma le ituaiga 2 e mafai ona faatagaina, ae i totonu o se tapulaa faʻapulaaina. E le gata i lea, o le sili atu o le inisalini ei ai ona uiga leaga.

O aoga o le inisalini

I le maʻisuka malosi, e le mafai e le endocrine ona maua le aofaʻiga manaomia o le inisalini - o le hormone e manaʻomia mo le gataifale masani, lea e nafa ma paleni malosi. E maua mai e le pancreas, ma faʻateleina ai le gaosiga o meaai. E manaʻomia e le tino le inisalini mo le mafuaʻaga e faʻamautinoaina ai lona masaniga galue. O faʻamanuiaga o le hormone e faʻaalia i mea nei:

  • e maua ai le glucose e faʻaogaina i siama ina ia le toe faʻafoʻi i totonu o vaʻa toto, ma faʻasalalau lona maualuga,
  • e nafa ma le gaosiga o le protein,
  • faamalolosi maso ma puipuia lo latou faʻaumatia,
  • feaveaiga o amino acids i mea maso,
  • faʻavave le ulufale i totonu o sela o le potassium ma le magnesium.

Injections o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 1 e taua tele, ma i le maʻisuka ituaiga 2 e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave i le vaai, fatuga ma fatu.

Aafiaga i le tino o le tagata

E taua le mafaufau o le maʻisuka ituaiga 1, e le o gaosia le inisalini pe laitiiti foi pe a faʻapipiʻi. O le mea lea, e matua taua lava inisiua. I le ituaiga 2, ua maua ai le hormone, ae e le lava e faamautinoa ai le mimitiina o le kulukose i le tele o mea ona o le vaivai o le lagona o sela. I lenei tulaga, o injections e le o se mea e manaʻomia, ae o le maʻisuka e tatau ona sili atu le mataʻituina o meaʻai. E tatau ona saunia le maʻisuka mo le mea moni o le hormone ei ai lona aafiaga i le gaʻo gaʻo, aemaise lava le sili atu. I lalo o lana faatosinaga, o le gaosia o le sebum e faaosofia, ma i totonu o le gaʻo o le gaʻo, o lona teuina o loʻo faʻaleleia. O lenei ituaiga o oona e faigata ona 'ai. E le gata i lea, o le gaʻo e teu i totonu o le ate, e mafua ai le faʻamalolo. O le tulaga e mafua mai i le toilalo o le ate, o le fausia o maa cholesterol, lea e faʻalavelaveina ai le tafe o talo.

Inisalini le afaina

O le aʻafiaga leaga o le inisalini i le tino ua faʻatinoina e pei ona taua i lalo:

  • E le faatagaina e le hormone gaʻo masani ona liua i le malosi, o le mea lea o loʻo taofia ai le tino i le tino.
  • I lalo o le aafiaga o le hormone i totonu o le ate, o le tuufaatasiga o mea aoga gaʻo e faʻaleleia, o le mafuaʻaga lea e faʻapupula ai le gaʻo i totonu o sela o le tino.
  • Blocks lipase - o se enzyme e nafa ma le gau o le gaʻo.

O le tele o gaʻo e faʻapipiʻi i luga o puipui o toto toto, e mafua ai le atherosclerosis, maualuga o le toto maualuga ma le gaioiga o le tino. Atherosclerosis e matautia foʻi mo le atinaʻeina o maʻi fatu fatu. O le inisalini e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli leaga ile foliga o:

  • faatumauina o le tino i totonu o le tino,
  • faafitauli faʻaaliga
  • hypoglycemia (o se paʻu mataua i le suka),
O le inisalini e mafai ona faʻaititia le kulūkose tele ma mafua ai le hypoglycemia.

Faʻaleagaina le lipodystrophic o loʻo mafua mai i le faʻaʻumiʻese le faʻaaogaina o tui inisalini. O galuega a le tino e le pagatia, ae o se vailaʻau mataʻituina ua matauina. Ma o iinei, o le hypoglycemia o le itu pito sili lea ona matautia, ona o le hormone e mafai ona faaitiitia le kulūkose ina ia mafai ai e le tagata maʻi ona le iloa pe pa'ū i se paʻu. O lenei aafiaga e mafai ona puipuia e ala i le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, aemaise lava le puleaina o le homone i le afa itula ao leʻi faia se taumafataga.

Saili pe mafai ona sui mai le inisalini i pulu pipi poʻo le teena pe afai o le inisalini e afaina. O iinei e mafai ona e faitau i fautuaga a tagata atamamai, ma saili uma mea faʻapitoa.

Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas. O lona faamoemoega autu o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto. Ae ui i lea, o le maʻisuka, e le mafai e le tino ona faʻatino ana galuega tauave poʻo le le mafai ona faʻafetaui ia i latou, o lea e fomaʻi ai e fomaʻi tagata maʻi i togafitiga insulin.

O lenei vasega o togafitiga e mo le tagata gasegase e ave insulin i aso uma, ma faʻaititia ai le suka toto. I le taimi lava e tasi, o le tagata maʻi lava ia e mafai ona faʻatonutonuina lona mafutaga ma fuafua pe o le a le tele o le suka e lelei mo ia.

O le faigata tele i le faia o insulin o le auala lea e faʻatonuina ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia le injections, lea e le faigofie ma e masani ona aumaia ai le le mautonu tele. O le tele o le maʻisuka latou te fia iloa pe mafai ona sui mai le insulin i ni meaʻai? I aso nei, e le mafai e fomai uma ona faia se suiga. Muamua lava, e fesootai ma le soifua maloloina o le maʻi.

Ina ua maea suesuega, na faaalia ai e mafai ona ulu le mea i le tino o le tagata, ae o le suiga mai le tuiina e mafai ona faigata tele mo le tagata maʻi. O le mea lea e tatau ona ia aʻoaʻo mo se taimi umi pe faʻapefea ona faʻaaoga fualaau e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka, lea e masani ona faia i inisiua. O le mea lea, o le fesuiaiga lava ia e mafai, ma e tele falemaʻi ua uma ona faʻaaogaina, ae tatau ona faifai malie.

E mafai ona teena le inisalini

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tutusa lava i lo tatou taimi. Afai na muamua aafia ai le au matutua, o lenei maʻi e aafia ai tagata matutua ma e oo lava i tamaiti.

I le i ai o sea faʻamaʻi, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia se taumafa malosi i lona soifuaga, e le aofia ai oloa gaʻo mai ana meaʻai. Ioe, e le foia ai le faafitauli, ma o le mea lea e faʻaaoga ai e fomaʻi togafitiga insulin. E tusa ai ma ia, i aso uma, poʻo le tele o taimi i le aso, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu ia te ia se tui o lenei vailaʻau e faʻaitiitia ai le aofaʻi o suka.

I nisi tulaga, o le tagata maʻi e amata ona lagona le sili atu ona lelei ma ua matua lafoaia lenei togafitiga togafitiga. O le tele o taimi i le taimi nei, o le faʻamaʻi o le faʻamagalo, lea e tumau ai se taimi, ma afai e te le ave vailaʻau, atonu e iai ni faʻafitauli ogaoga i le taimi o le faigata. O nisi taimi o le tagata maʻi e tatau ona faʻalagolago i le tumutumu o le maʻi.

O lea, e mafai ona teena le inisalini? I le taimi nei, leai. O le tele o tagata suʻesuʻe ma fomaʻi ua latou maua ni auala fou e togafitia ai le faʻamaʻi, ae o lea e leai se suiga mo se auala moni. O le tele lava o taimi, e taʻu mai ai le fesuiaiga o meaʻai pe a amata ona faʻavaivaia le maʻi, ae o le toilalo atoatoa e solia.

O inisalini e afaina i le maʻisuka

A uma ona faatonuina e le fomai le togafitiga o le inisalini i le tagata gasegase, e mafaufau tagata taitoatasi pe o le inisalini e afaina i le maʻisuka? O le mea moni, e faia e le fomaʻi lenei mea e faʻamautinoa ai le soifua maloloina lelei o le tagata ma puipuia ai le maʻi mai le faʻaalia o ona uiga, ae i le taimi lava e tasi o aʻafiaga e aʻafia ai.

O le muamua o nei mea o le tele o mea e maua ai le mamafa ma le mamafa. E le afaina lenei mea i le gaioiga o le fualaau faasaina, ae i le mea moni e mulimuli ane, amataina e se tagata se lagona o le fiaaai, ma o lona tino e vave ona gaosia calories. O le mea lea, o le tagata maʻi e amata ona gaosia ma faasolosolo malie ona maua le mamafa.

I vaiaso muamua o le ave o vailaau i totonu o se tagata, o le faʻavaivaia o vai i totonu o le tino ua amata. I le avea ai o se tulafono, o lenei meatotino e mou ese atu pe a uma le masina e tasi o le pulega ma e faʻatasi ma le maualuga o le toto. I le taimi lava e tasi, e ono tulaʻi mai faafitauli tau vaʻai.

O le hypoglycemia e mafai ona manatu o le itu pito sili ona matautia i le faia o le inisalini. O lenei maʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka o le toto, lea e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu poʻo le oti foi.

O nisi tagata e ono iai ni faʻamaʻi i se vailaʻau faapitoa. O lenei aafiaga e taua o le tagata lava ia, talu ai o le allergy i le insulin lava ia e lei faamaumauina mo le tele o tausaga.

O le a le inisalini, ma aisea e taua ai mo tagata? O le tali i lenei fesili o loʻo taoto moni i le pito i luga o le tusiga o loʻo i lalo.

Inisalini - na sau mai le upu Latina Insula (motu), o se mea faapitoa o le natura o le protein, e faʻapipiʻiina e nisi o vela o le pancreas, poʻo le, o ona faʻatulagaga. I fomaʻi faʻalaʻau, ua taʻua i latou o tamaʻitaʻi a Langerhans - Sobolev.

O lenei hormone pancreatic ei ai sona aafiaga tele i faiga uma o gasegase e tutupu i totonu o masini o loʻo i totonu o le tino o le tagata. O le auai i le faasologa o le peptide, e maua ai ma le agavaa ia sela tagata ma mea uma e tatau ai mo ia, fesiitai atu o le pasela, eseese o mea amino ma, ioe, glucose e ala i le hematopoietic system. Talu ai o le faafetai i le kulukose i totonu o le tino o le tagata lea e tumau ai pea le paleni o gaʻo.

O le mea lea e tupu ai: pe a faʻafefe le meaai i le tino o le tagata, o le aofaʻi o le kulukose, e aʻafia ai le maualuga o le mea na faʻamatalaina i totonu o le toto ma lona faateleina.

Fualaau faʻanatura ma le faʻatulagaina

O le aʻafiaga lelei o lenei mea e fesoʻotaʻi ma lona fausaga sikola. O le mea lenei na fagua ai le fiafia i saienitisi mai le amataga o le mauaina o lenei hormone. Talu ai o le fuainumera faʻasolosolo kemikolo o lenei vailaʻau faʻapitoa o le a mafai ai ona faʻamavae faʻamalosi.

E masani lava, na o se vailaʻau kemikolo e le lava e faʻamatala ai lona fausaga. Ae e moni foi e le o tumau le saienisi ma i lenei taimi ua iloa lelei lona natura. Ma o lenei mea ua mafai ai ona tatou faʻaleleia le tele o vailaʻau fou fou e faʻatatau i le faʻamautinoaina o le maʻisuka i totonu o tagata.

O le fausaga, o lona mafuaʻaga faʻapitoa e aofia ai vailaʻau amino ma o se ituaiga o hormone peptide. O ona foliga molemoa ei ai ni filifili polypeptide e lua, o le mafuaʻaga e aofia ai vaega totoe o le amino, o lona numera e 51 i le aofaʻi uma. O nei filifili e fesoʻotaʻiina i alalaupapa vaʻapala e pei o le "A" ma le "B". O le vaega "A" o loʻo i ai le 21 amino acid residues, "B" 30.

O le tino ma le aoga o ituaiga eseese o mea ola eseese e ese mai le tasi. I totonu o tagata, o lenei fausaga e sili atu ona manatuaina e le o le mea lea e faia i le tino o le manuki, ae o le mea ua faatulagaina i totonu o le puaa. O eseesega i le va o fausaga o puaa ma tagata e na o se tasi o le amino acid, lea e maua i le filifili B. O le isi ituaiga mea ola e foliga tutusa i le fausaga o se povi, faatasi ai ma se eseesega i le tolu o vaega o le amino acid. I mamame, o meaola lapopoa o lenei vailaau e eseese ma sili atu i vaega o totoe o le amino.

Galuega ma mea e aafia ai le homone

Pe a taumafaina le protein, insulin, e pei o se peptide hormone, e le faʻapalaina pei o isi i totonu o le manava, ae faʻatinoina le tele o galuega. O le mea lea, o le a lenei mea, e masani lava o le inisalini, e fai ai se sao i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E faʻapea foʻi ma le faʻatuputeleina o le mafai ona mafai ona faʻaogaina o siama faʻapipiʻi mo le kulukose.

E ui lava o loʻo faʻatinoina le inisalini ma isi mea tutusa tutusa i le tino:

  • E faʻamalosia le faʻaalia i le ate ma le faʻavae maso o le glycogen - o se ituaiga o teuina o kulukose i vela manu,
  • Faateleina le faʻaogaina o le glycogen,
  • Faʻaititia nisi o le enzymatic gaoioiga e faʻamavae ai gaʻo ma glycogens,
  • Faʻaauau le inisalini e faʻalauteleina ai le protein ma le gaʻo gaʻo,
  • E pulea isi faiga tagata ma afaina ai le faʻaaogā lelei ole amino acids i siama,
  • Faʻaavanoaina le faʻaalia o tino o le ketone,
  • Faʻasaoina le gau o lipid.

Ole inisalini o se hormone lea e puleaina le metabolism o le carbohydrate i le tino o le tagata. O lona matafaioi o se meaolatini o le protein i le toto o le faʻaitiitia o le suka o le toto.

O le le maua o le inisalini i le tino o le tagata, mafua mai i le malepeina o siama peta, e masani lava ona taitai atu ai le le atoatoa o le insulin ma le siama o le maʻisuka ituaiga 1. O le solia o le fegalegaleaiga o lenei vailaau i luga o le tino e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le manogi o lenei manogi? O se faailoga o le maʻisuka, lea, muamua lava, tosina mai le gaioiga o le manogi o le acetone mai le gutu. Ona o le le atoatoa o le hormone ua faamatalaina, e le ulu atu le kulukose i totonu o sela. E fesoʻotaʻi ma le mea e amata ai le matelaina moni i sela. Ma o le glucose faaputuputu e maua i le fausiaina o tino o le ketone, e fesootaʻi ai ma le manogi o le acetone mai le paʻu ma le urine. O le mea lea, pe a oʻo mai se manogi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O le faailoagofieina ma le gaosia o lenei vailaʻau i le seneturi lona 20 i le tulaga o se vailaau mo le maʻisuka ua maua ai e le toʻatele o tagata le avanoa e le gata ina faaumiumi ai o latou ola i se faʻamaʻi, ae ia fiafia atoatoa i ai.

Tuʻu i luga o le tino

Na o "B" sela e nafa ma le gaosia o lenei vailaʻau i le tino o le tagata. Ole inisalini ile hormone e puleaina ai suka ma galue i luga ole gaioiga gaioiga. I le solia o nei faiga, o le maʻisuka e amata ona atiaʻe. I lenei sootaga, o mafaufau o saienitisi o loo feagai ma se galuega i vaega e pei o vailaau faafomai, biochemistry, biology ma le inisinia o le kenera ina ia malamalama ai i uiga uma o le biosysehesis ma le gaioiga o le inisalini i le tino mo le puleaina atili o nei faiga.

O lea la, o le a le "B" sela e nafa ma - le gaosia o le inisalini i ni vaega se lua, o le tasi e matua, ae o le isi ua agaʻi, fou. I le tulaga muamua, ua faia le proinsulin - e le o toaga ma e le o faia galuega taumoni. O le aofaʻi o lenei vailaau e fuafuaina i le 5% ma o le a le matafaioi a le tino e le o manino atoatoa.

O le inisalini o le hormone e faʻasao i vaega muamua o le "B" i le taimi muamua, e pei o le hormone o loʻo faʻamatalaina i luga, ma na o le pau lava le eseesega o le alu lea i le Golgi complex, lea e toe faʻaleleia ai. Mai totonu o lenei telefoni feaveai, lea ua faamoemoe mo le tuufaatasia ma le faaputuputuina o mea eseese e ala i enzymes, ua vavaeeseina ai le C-peptide.

Ona oʻo lea, o se taunuuga, ua faia le inisalini ma lona faaputuga, afifiina mo le lelei o le faʻasaoina i totonu o faletusi. Ma, afai ei ai se manaoga mo le inisalini i totonu o le tino, lea e fesootaʻi ma le faateleina o le kulukose, e vave lava ona faʻasaʻo le tino o le hormone i le toto, "B".

O lea la o le tino o le tino e faia ai le taua o le homone.

Le manaʻoga ma le matafaioi o le hormone faʻamatalaina

Aisea tatou te manaomia ai le inisalini i le tino o le tagata, aisea ma o le a le matafaioi a lenei mea e faia i ai? O le tino o le tagata mo galuega sao ma masani e masani ona fautua mai e faapea, mo ona sela taitasi e tatau ai i se taimi patino:

  • Faʻamumu i le okesene
  • O meaʻai e manaʻomia,
  • Glucose.

O le auala lena e lagolagoina ai lana galuega taua.

Ma o le kulukose i le foliga o se tasi o punaoa o le malosi e maua mai i le ate ma, o le ulu atu i le tino ma meaai, manaomia le fesoasoani e ulu atu ai i totonu o potu uma mai le toto. I lenei faagasologa, o le inisalini mo le ulufale atu o le kulukose i totonu o sela e iai se vaega i totonu o le tino o le tagata e avea o se taavale, ma maua ai se galuega feʻaveaʻi.

Ma o le mea moni, o le le lava o lenei mea e matua afaina lava mo le tino ma ona sela, ae o le sili atu foi e mafai ona mafua ai faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga, gaʻo, faʻalavelaveina le gaioiga o le fatu, toto toto, ma oʻo ai i le atinaʻe o le kanesa.

I le fesoʻotaʻiga ma luga, o le maualuga o le inisalini i se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina i taimi uma e mafai ai, pasia suega ma saili fesoasoani faafomaʻi.

Gaosiga ma mea autu

O le inisalini faanatura o loʻo faia i totonu o le paʻu. O vailaʻau o loʻo faʻamatalaina i totonu o lenei tusiga, o se fualaau taua, ua faia ai se suiga moni i totonu o tagata o loʻo mafatia ma mafatia i le maʻisuka.

O le a la le mea ma pe faʻapefea ona maua mai le inisalini i vailaʻau faʻapitoa?

O tapenaga o insulin mo le maʻisuka e ese mai le tasi i le isi:

  • I se tasi tikeri po o se isi,
  • Amataga (o nisi taimi o inisalini - vine, puaa, tagata),
  • Vaega laiti
  • Mafaufauga
  • pH - fofo
  • Le mafai ona faʻafefiloi fualaau (gaioiga pupuu ma faaumiumi).

O le faʻaofiina o le inisalini e faia i ni togafiti faʻapitoa, o le faʻatalanoaga o loʻo faʻatusalia mai i le faagasologa lenei: pe a ave le 0.5 ml o vailaʻau faʻatasi ma se tui, o le maʻi e 20 iunite, 0.35 ml tutusa tutusa le 10 iunite ma isi.

O le a le mea o loʻo faia i lenei vailaʻau? E faʻalagolago i le auala e te maua ai. O ituaiga nei:

  • Se fualaau faasaina o manu,
  • Biosynthetic
  • Faiga faʻainisinia,
  • Faʻaliliuina faʻaletausaga,
  • Faʻafiafia.

O le hormone sili ona umi e faʻaaoga. Ae o sea ituaiga inisalini, lea e matua le tutusa ma hormoni masani, e leai se taunuuga aoga atoatoa. I lenei fesoʻotaiga, o le manuia moni ma le aoga i le togafitiga o le maʻisuka ua avea ma se toe faʻatulagaina o le gaioiga o le gaioiga o le inisalini, o mea ia e tusa ma le 100% faamalieina mo tagata e maua i le maʻisuka, ma o vaʻaiga o vaitausaga eseese.

O le mea lea, o le gaioiga o le inisalini recombinant na maua ai se avanoa lelei mo le maʻisuka ina ia i ai se olaga masani ma atoatoa.

I le kilikiina o le "Auina atu" button, ua e taliaina aiaiga o le tulafono patino ma tuuina atu lau maliega i le faagasologa o faamatalaga patino i luga o tuutuuga ma mo faamoemoega ua faamaoti mai i totonu.

Aisea e lamatia ai le inisalini?

Ole inisalini e le naʻo se hormone e maua mai i le pancreas, ae o se vailaʻau e taua mo le maʻisuka. Ma o le maʻisuka latou te popole pe o le inisalini e afaina, ma pe mafai ona alofia. I le amataga, e taua le fuafuaina o ituaiga o faʻamaʻi, ona o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona fai e aunoa ma le inisalini, ma faʻatasi ai ma le ituaiga 2 e mafai ona faatagaina, ae i totonu o se tapulaa faʻapulaaina. E le gata i lea, o le sili atu o le inisalini ei ai ona uiga leaga.

E mafai ona teena le inisalini o inisalini?

Na fai mai o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faia e aunoa ma ni tui, ma o le ituaiga e le o le inisalini e faʻalagolago i le faʻaaogaina o le hormone o se fua le tumau. E mafai e le tino ona taulimaina tutoatasi ana galuega tauave, o lea e mafai ai ona e teena le injections, e ui i lea, ei ai tulaga e mafua ai ona e faʻaaoga togafitiga insulin:

E faʻavae i luga o le aoga ma le le lelei o le hormone, o lona faʻaaogaina i foliga o injections e manino, ma o nisi tagata suka suka e le mafai ona faia e aunoa ma le maʻi, aʻo isi e lagona le le toʻa. E ui lava i aʻafiaga o le aʻafiaga ina ua maeʻa le pulega, e mafai ona faʻateʻa eseina. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia aloese mai le mamafa o le mamafa, e tatau ona e fetuunai le meaai.

O le faʻamatalaga e tuʻuina atu mo faʻamatalaga lautele ma e le mafai ona faʻaaogaina mo fualaau faʻapitoa. Aua e te mafaufau ia oe lava, e ono lamatia. Ia talanoa i taimi uma i se fomai. I le tulaga o le vaeluaina poʻo le atoatoa o kopi o mea mai le 'upega tafaʻilagi, o se fesoʻotaʻiga malosi e manaʻomia.

Le aafiaga o le inisalini i le atinaʻeina o le oona

O le inisalini o le hormone e maua ai le pancreas e tali atu ai i se taumafataga. E fesoasoani i le tino e faʻaaoga ai le malosi mai mea taumafa e ala i le faʻatonuina o meaʻai i sela. A faʻamavaeina e le vaega o meaʻai meaʻai i le kulukose, o le inisalini e taʻitaʻia le kulukose i nofoaga e teu ai - maso glycogen, glycogen i totonu o le ate ma le tino.

Maliliega, o le a sili pe afai e gaʻo o tatou maso mea inu gaʻo, ae o le inisalini e le popole po o fea e taitaia ai i latou. E mafai ona faʻamanuiaina tagata mai lenei mea - ia faʻaleleia lona gaosiga pe'ā maeʻa aʻoaʻoga e fausia ai le musika, ae o le mamafa tele o tagata e tatau ona faʻaalu le tele o le taimi e tausia ai le maualuga o lenei hormones anabolic.

Laasaga o le insulin ma meaai paleni

O le tino e maua ai le insulin i le tali atu i le taumafa o mea taumafa. E tolu mataupu e fesoasoani e pulea lona tulaga - o le glycemic index (GI), le glycemic load (GN) ma le faasinoupu o le inisalini (AI).

O le faʻamamafa faʻamaonia e iloa ai le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a uma ona e 'ai meaʻai carbohydrate. O le maualuga o le faasinoupu, o le saoasaoa lea o le suka ma le tele o le inisalini e gaosia e le tino. O meaai e maua ai le maualalo o le GI o loʻo faʻaalia e le maualuga o le fiber (fatuga atoa, greens ma fualaau faisua), ma oloa e maua ai le maualuga o le GI e faʻaalia i le maualalo o le fila (diet cereals, potatoes, sweets). O lea la, i le araisa paepae, o le GI e 90, ma le lanu enaena - 45. A o faagasolo le vevela o le vevela, ua faaleagaina le fiber meaai, lea ua faateleina ai le GI o le oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI o kālati mata e 35, ma ua kuka - 85.

O le Glycemic load e mafai ai e oe ona iloa pe faapefea ona aafia le tino i se vaega faapitoa o meaai gaʻo. Sa iloa e saienitisi mai Harvard o le telē tele o le vaega o carbohydrates, o le maualuga o le maualuga o le inisalini. O le mea lea, pe a fuafuaina meaai, e tatau ona e pulea vaega.

Ina ia fuaina le uta, o le fua faatatau e faʻaaogaina:

(GI / 100) x masini carbohydrate mo le tautua.

Low GN - e oo i le 11, ala - mai le 11 i le 19, maualuga - mai le 20.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻamaumauga o le oatmeal 50 g o loʻo i ai le 32.7 carbohydrates. GI oatmeal e 40.

(40/100) x 32.7 = 13.08 - fuainumera GN.

E tutusa foi, tatou te fuafuaina se vaega o asikulimi ice cream 65 g. O le glycemic index of ice cream 60, o se vaega 65 g, carbohydrates e ala i le 13.5.

(60/100) x 13.5 = 8.1 - maualalo GN.

Ma afai o le faʻatulagaga tatou te faaluaina vaega o le 130 g, ona tatou maua lea o le 17.5 - latalata i le GN maualuga.

O le inisalini o loʻo faʻaalia mai ai pe faapefea ona tulaʻi lenei hormone i le tali atu i le 'ai o meaʻai protein. Le maualuga AI mo fuamoa, sisi, povi, iʻa, ma pi. Ae e te manatua o lenei hormone e aʻafia ai i le felauaiga o mea inu gaʻo ma le felauaiga o amino acids. O le mea lea, o lenei tulaga maualuga e tatau ona manatuaina e tagata e maua i le maʻisuka. Mo isi, e le taua tele.

O a ni faaiuga e mafai ona tatou maua mai lenei mea?

O oloa e maualalo le faʻaogaina o fuainumera o le a le gata ina faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, ae e maua ai foi se lagona umi o le nofo filemu ona o le fiber content. O nei meaai e tatau ona avea ma faavae o se meaʻai mo le paʻu mamafa.

O le faamamaina o fiva ma le vevela togafitiga e faʻalauteleina ai le GI pe a fai o le fiber i le taumafataga ma le i ai o gaʻo e faʻagesegese ai le faʻamalamalamaina o meaʻai. O le faʻagesegeseina o le mimiti, o le faʻaitiitia o le toto toto ma le itiiti ifo o le gaosiga o le inisalini. Taumafai e 'ai faʻasolosolo ma gaʻo, aua nei aloese mai fualaau faisua ma aua nei fefefe i gaʻo.

E taua le pulea o vaega. O le tele o le vaega, o le sili atu lea o le uta i luga o le suauʻu ma le tele o le inisalini e faʻatuʻu ai le tino. I lenei tulaga, o meaʻai paleni e mafai ona fesoasoani. O le 'ai i vaega faʻavae, o le ae aloese mai le maualuga o le mamafa o le avega ma le faʻafefe o mea faʻalogo.

O le sili atu o soʻo se meaʻai e mafua ai le tele o meaʻai, ma le tele o mea e mafua ai le maʻisuka. E tatau ona e fatuina se kalo o le kalori i au mea taumafa, paleni lau meaai ma pulea le lelei ma le tele o carbohydrates i totonu. O tagata e leai se malosi o le inisalini e tatau ona faʻaitiitia ai meaʻai gaʻo, ae sili atu le protein ma le gaʻo e avea o se vaega o lo latou kalori.

E mafai ona e filifilia lou faʻalogo lelei. Afai a maeʻa se vaega tele o mea inu gaʻo e te lagona le mataalia ma le malosi, ona faʻapena lea ona gaosia e lou tino le inisalini. Afai e te lagona le lelava ma le fiaai i le maeʻa o le itula, ona faʻateleina lea o lau pulelaupu - e tatau ona e gauai atili atu i le meaʻai.

E le lava le calorie, meaʻai paleni, o le filifiliga o meaai maualalo GI, vaega o le pulea ma meaʻai gaʻo o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga o le inisalini ma faʻaitiitia le mamafa vave. Ae peitai, afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi.

E faʻasaina le kopiina o lenei tusiga i lona atoa poʻo se vaega.

O le a le inisalini e afaina i le soifua maloloina ma le tino o loʻo maua i le maʻisuka?

Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas. E auai o ia i le tele o fesoʻotaʻiga gasegase ma e nafa ma le faatumauina o le paleni o le malosi o le tino.

Faatasi ai ma le leai o se gaosiga, o le maʻisuka 1 e atiina ae ma, afai e te le amata tuiina le inisalini, o le a feagai le tagata ma le oti. I le maʻisuka ituaiga 2, o le gaosiga o le inisalini e mafai ona masani ma e maualuga, ae e le iloa e le tino. I ia tulaga, o le inisalini e afaina, o lona pulega e le o faailoaina ma e oʻo lava i le matautia.

O le inisalini e mafua ai i le toto e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le maʻi pipisi oona - oona, toto maualuga, sili atu cholesterol, gaʻo ma le kulukose i totonu o le toto. O faʻafitauli tutusa lava e mafai ona faʻatasi ma le faʻatinoina o le inisalini e aunoa ma ni faʻaaliga - mo se faʻataʻitaʻiga, mo le tuputupu aʻe o musika o tagata taʻaleti.

Uiga aoga o le inisalini

O le faʻasaʻoina o le inisalini e tupu pe a ulu atu le kulukose i le toto, o lea o taumafataga taitasi o se mea e faaosofia ai le tatalaina o lenei hormone.

E masani lava, e faʻamautinoa le tuʻuina atu o meaʻai i sela, lea e maua ai aiaiga mo lo latou ola ai.

I le tino, o le inisalini e faia ai le tele o galuega tauave e mautinoa ai le taua. O faʻamanuiaga o le inisalini i totonu o le tino e faʻaalia mai i ia taga:

  • Faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻaleleia ai lona faʻaleleia e sela.
  • Faateleina le tuputupu ae o le tino i le faatupuina o le gaosia o le protein i sela.
  • E taofia ai le malepelepe o maso.
  • Avea amino acids i mea maso.
  • Faʻafaigofie le tafe o le potassium, magnesium ma le phosphate i totonu o sela.
  • Faʻasolosolo le faʻaogaina o le glycogen i le ate.

Le aʻafiaga o le inisalini i le gaʻo gaʻo

Le afaina sili ona suʻesuʻeina mai le inisalini i le atinaʻeina o faʻafitauli o gaʻo gaʻo. E taʻitaʻia ai le atinaʻe o le oona, lea e faʻaitiitia ai le mamafa ma faigata tele.

Lapoʻa o le ate i le ate e taʻitaʻi atu ai i le gasegase gaʻo - o le faʻaputuina o le gaʻo i totonu o le ate, sosoo ai ma le sui ma mea faʻafesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o le ate. O maa cholesterol o loʻo faia i le gallbladder, e mafua ai ona solia le tafe o le talo.

O le lafoaia o gaʻo i le gaʻo gaʻo e faia ai se ituaiga ituaiga o gaʻo - le tele o le gaʻo o gaʻo i totonu o le manava. O lenei ituaiga o oona e faʻailoaina i le maualalo o le mafaufau i mea taumafa. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le gaosia o le sebum e faaosofia, o paʻu i luga o foliga e faʻalauteleina, o le a tupu ai le tino.

O le faiga le lelei i ia tulaga e faʻaaogaina i ni itu se tele:

  • O le lipase enzyme ua poloka, lea e malepe ai le gaʻo.
  • O le inisalini e le mafai ai ona gaʻo le gaʻo i le malosi, aua o le a fesoasoani i le paʻu o le kulukose. O le tino o loʻo tumau pea i le faʻatupega.
  • I le ate, i lalo o le aafiaga o le inisalini, o le tuufaatasiga o gaʻo susu o loʻo faʻaleleia, lea e oʻo atu ai i le gaʻo o gaʻo i totonu o le ate.
  • I lalo o lana gaioiga, o le ulu atu o le kulukose i totonu o sosoʻo gaʻo faateleina.
  • O le inisalini e faʻamalosia le faʻapipiʻi o le cholesterol ma faʻalavelave ai lona faʻamavaeina e ala i le suka.

O se taunuuga o nei gaioiomi i totonu o le toto, o le maualuga o le gaʻo o meaʻai gaʻo ua faateleina, ma o loʻo teuina i luga o puipui o arteries - atherosclerosis e atiina ae. E le gata i lea, o le inisalini e fesoasoani i le vavalalata o le lumenia o toto toto, e faʻamalosia ai le tuputupu ae o le tino maso i totonu o puipui puipui. E puipuia ai foi le faʻafanoga o paʻu o le toto lea e pipii ai le vaa.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, faʻamaʻi le fatu fatu, o le faiʻai o le faiʻai e aʻafia i le atinaʻeina o taʻavale, afaina toto maualuga, ma le gaioiga o loʻo galo.

O aʻafiaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

O le inisalini o se stimulator o le tuputupu aʻe o meaola, e mafua ai le faʻavaveina o le vavaega o le tino. Faatasi ai ma se faaitiitia o le lagona lelei i le inisalini, o le lamatiaga o susu o le susu e faateleina, ae o se tasi o tulaga lamatia o le le fiafia i le tino o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le toto, ma e pei ona e iloa, o le gaʻo ma le maʻisuka e masani ona o faatasi.

E le gata i lea, o le insulin e nafa ma le faatumauina o le magnesium i totonu o sela. O le magnesium o loʻo i ai le meatotino o le faʻaogaina o le puipui lapisi. I le tulaga o le solia o le lagona i le inisalini, o le magnesium e amata ona aveesea mai le tino, ae o le sodium, i se isi itu, e tuai, lea e mafua ai le vavalalata o toto toto.

O le matafaioi o le inisalini i le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi, ua faamaonia, e ui o le a le avea ma mafuaʻaga, e maua ai tulaga lelei mo le alualu i luma:

  1. Toto maualuga.
  2. Faʻasologa o meaola.
  3. Faʻasologa o gaioiga faalilolilo.
  4. Alzheimer maʻi.
  5. Myopia.
  6. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu ona o le gaioiga o le inisalini i fatuga ma fatuga. E masani lava, i lalo o le gaioiga o le inisalini, vasodilation e tupu, ae i le tulaga o le leai o se lagona, e faʻaaogaina le matagaluega alofa ma le vaʻaia, ma vaʻaia ai vaʻalele, e mafua ai ona faʻaosoina le toto.
  7. O le inisalini e faʻaleleia ai le gaosia o mea leaga - o le enzymes e lagolagoina ai le faʻaogaina o le inflammatory process ma faʻalavelaveina ai le faʻapipiʻi o le hormonone adiponectin, lea ei ai lona aʻafiaga faʻaleaga.
  8. O loʻo i ai suʻesuʻega e faʻamaonia le taua o le inisalini i le atinaʻeina o le faamaʻi o le Alzheimer. E tusa ai ma se tasi manatu, o se polotini faapitoa ua faʻapipiʻiina i totonu o le tino lea e puipuia ai sela o le faiʻai mai le teuina o mea amyloid. O lenei mea - amyloid, e mafua ai ona leiloa a latou galuega i le faiʻai.

O le malō puipuia e puipuia ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o loʻo faʻaaluina uma malosiaga i lona faʻaitiitia ma e tumau pea le puipuia o le faiʻai.

O maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafua ai le tuufaasolo o le mata, lea e faaitiitia ai le mafai ona taulaʻi masani.

E le gata i lea, o le alualu pea i luma o le myopia i le maʻisuka ituaiga 2 ma i le gaʻo.

O le a le mea o le a tupu pe a faʻamaʻiina se tagata maloloina lelei ile inisalini

Muamua lava, e tatau ona maitauina e tusa lava pe i ai tagata e le o iai ni faʻafitauli o le soifua maloloina, o nisi taimi o le faʻaititia o le inisalini e faʻaitiitia pe, i se isi itu, faʻapupula. Ae ui i lea, e masani lava o le tulaga e faʻamaonia i se taimi puupuu. Faʻateleina se suiga o faʻamaumauga masani:

  • gaoioiga faaletino
  • mafaufauga faalemafaufau
  • mea oona e nisi o vailaau kemisi.

Afai e le toe foi mai le maualuga o le homone i le masani, e mafai ona masalomia le maʻisuka i se tagata.

Mo ia tagata, ua faatonuina e le fomai le inisalini. E le gata i lea, o lenei laasaga e masani lava ona sili ona taua.

I lenei tulaga, faʻatasi ai ma togafitiga o le inisalini, latou te tuiina pea le fualaau faasaina, ma o nisi taimi o lapisi e tele. O le hormone synthesized e fesoasoani e faʻavae ai le metabolism ma faʻamautinoa le tulaga o le maʻi.

O le inisalini e afaina ai se tagata soifua maloloina, talu ai o le aafiaga o le fualaau ua taʻua o le a foliga tutusa ma le ave o se fualaau oona. Aemaise lava, o le faʻaitiitia vave o le glucose plasma e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia pe a mavae sina taimi. O lenei tulaga na o ia lava e manaia Mataʻutia, ae faigofie ona taofi.

A oʻo i le tuiina o le inisalini e le afaina ai se tagata e masani ona soifua maloloina

O se tagata gasegase e maua ile maʻisuka e manaomia ona tuiina pea le inisalini i aso uma, talu ai e leʻo gaosia lenei hormone i lona tino. Ae ui i lea, i nisi o tulaga ma i se tagata maloloina atoatoa, o le maualuga o le vailaʻau o loʻo fesiligia e faʻaitiitia le mamafa. O iinei, o le faʻaofiina o sina vaega ole inisalini e masani ona faʻamaonia, ae tatau ona faia lenei mea i luga ole fautuaga a se fomaʻi.

O le ono mafai ona atiae se tulaga matautia e pei o le hyperglycemic coma e matua maualuga pe afai e le faia le tui i le taimi. E tutusa le lamatiaga ma e masani ona taʻitaʻia ai le maliu vave o le maʻi.

O ia faailoga e iloa ai le le atoatoa o le kulukose:

  • migraines
  • vavao
  • toesea o le mafaufau
  • faʻalavelave
  • mamafa mamafa
  • faʻanoanoa vaaia
  • vaega o gatete
  • Tachycardia
  • musele.

O le a le mea o le a tupu pe afai e te tuiina se vaega o le inisalini i se tagata soifua maloloina atoatoa?

Faʻatasi ai ma se fualaau tele, o le tagata e le maua i le maʻisuka o le ai ai le tele o faʻailoga le lelei:

  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • faʻalogo tamaiti faʻaaogaina,
  • le tele o vaivaiga
  • migraine
  • toto maualuga
  • gatete
  • faʻamalosi
  • fiaai le mautonu
  • taʻavale
  • sosolo
  • malosi malosi.

Afai e leai se mea e totogi ai le gaʻo, o lona uiga o soʻo se suiga i le aofaiga o le inisalini o le a faʻaosofia atili ai le alualu i luma o faʻamatalaga ua faamatalaina. Mulimuli ane, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻe ma isi faʻafitauli:

  • fenumiai,
  • faʻanoanoa
  • mafaufau le mafaufau
  • hypoglycemic coma.

O le faʻaavanoaina o le atinaʻeina o le tino o le hypoglycemic e sili atu nai lo le maualuga, faatasi ai ma le malosi tele i le inisalini. Naʻo le pulega vave o le kulukose oona i se pasene e 40 pasene o le a aumaia ai se tagata i le ola.

O le a le fua tele o le inisalini mo se tagata soifua maloloina atoatoa

E i ai le manatu i tagata e faʻapea, afai o se vaega itiiti o le hormone e faʻatautaia i se tagata maʻi le maʻisuka, o le a vave ona pa'ū i totonu o se pa. E moni lava lenei mea.

I se fualaau itiiti, o le fualaau faasaina o le a le afaina ai taunuuga. Afai e te na o sina vaega ole inisalini, o le tagata maʻi o le a naʻo le fiaai ma le vaivai.

O le aofai maualalo o mea e mafai ona mafua ai le oti o le 100 iunite. O le tele lena o le inisalini. Mo le maʻisuka e afaina mai le ituaiga muamua o gasegase, e manaʻomia tele se fualaau maualuga (mai le 300 i le 500).

Ae ui i lea, talu ai e leʻo galue vave le fualaau faasaina, o le tagata e i ai taimi uma lava pe a uma le tui e mafua ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le va o le faʻaofiina o le inisalini ma le amataga o le coma e masani lava ona ave mai le 3 i le 4 itula.

E le gata i lea, o le tulaga sili ona leaga le tulaga e le faigata ona taofi. Ina ia faia lenei mea, ia 'ai sina' aina suamalie po o se lua spoons o suka masani, i totonu o soʻo se fale. Afai e le tupu le faʻaleleia, ona toe faʻaaogāina lea o le gaogao o meaʻai gaʻo i le taimi e 5 minute.

O le a le lamatiaga o le inisalini

I le taimi nei, o lenei hormone e masani lava ona ave e tupulaga talavou oe talitonu e mafai ona suia fualaau faasaina. I le taimi lava e tasi, o teine ​​talavou latou te faia i latou lava i le taimi lava ia, o taumafai e aveese le vevela tele. E faʻaaogaina foi e le tino toto le inisalini. I lenei tulaga, o le vailaʻau faʻatasi ai ma vailaʻau. O lenei mea e mafai ai e oe ona maua le mamafa faʻamalosi ma faateleina le musika. E leai se tasi oi latou e mafaufau i taunuuga.

E tele mea e tatau ona e iloa e uiga i le fualaau faasaina. Muamua lava, ua faamoemoe e togafitia le maʻisuka ma faʻaleleia le tulaga lelei o le ola o tagata o loʻo gasegase. O iinei e faia i ni togi laiti, lea e filifilia e se fomaʻi taitoatasi.

O le hormone e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, ma o le mea lea, oi latou e faʻaaogaina (e tusa lava pe laiti tele) e tatau ona amanaʻia le ono mafai ona atiaʻe le hypoglycemia ma le coma. Ole inisalini e le tutusa ma fualaau i soo se auala - pe a uma le tui e leai se lagona o le euphoria. O nisi o faʻaʻailoga eo mai faatasi ma le mataua o le suka e tutusa lelei lava ma faailoga o le inupia, ae o le mea lautele, o le soifua manuia o se tagata e leaga.

O le faʻaleleia lelei o le inisalini e tagata soifua maloloina e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le amataina o faiga o le tumo i totonu o le paʻu, ma faaopoopo i ai, e fesoasoani i le atiina ae o:

  • mala o le endocrine
  • afaina o le gasegase o meaola, gaʻo ma masima.

Faʻafefea ona faʻalauteleina le lagona o le tino i le inisalini

Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻi pipisi, e tatau ona tausisia fautuaga nei:

  • Faʻailoga mea taumafa o mea taumafa maualuga i le cholesterol (meaʻai gaʻo, lafoaʻi, pailani, meaʻai vave).
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi faigofie ona o le faʻamaeʻaina atoa o suka mai lau meaʻai.
  • E tatau ona faapaleniina le taumafa, aua o le gaosiga o le inisalini e faʻaeʻeina e le gata i gaʻo vailaʻau, ae faapena foi i le palatini.
  • Faʻaaloalo i le taumafataga ma le leai o ni faʻamaʻi masani, aemaise lava i meaai sugary.
  • O le taumafataga mulimuli e tatau ona 4 itula aʻo le i momoe, a o le tuai o le talisuaga e faʻamalolo ai le inisalini faʻasaʻolotoina ma afaina i le tulaga o le gaʻo.
  • Faʻateleina le mamafa o le tino, faʻatumauina aso anapogi ma anapogi mo taimi pupuu (naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).
  • Faatomuaga i le taumafa o meaʻai ma mea e maua ai fiber.
  • Gaoioiga faaletino faʻatagaina i le faiga masani o aso uma poʻo togafitiga faʻasoifua maloloina.
  • O le amataina o tapenaga o le inisalini e na o le leai lava o lona gaosiga - e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i isi tulaga uma e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Faʻatasi ai ma le togafitiga o le inisalini, e taua tele le mataʻituina o le kulūkose i le aloese mai le faʻalavelave.

E tele tala faʻasolopito o loo siomia ai le inisalini - i le vitio i lenei tusiga o le a latou taulau manuia.

Le gaosia o le inisalini i le tino

O le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini - ona o lenei mea o loʻo i ai ni peta faapitoa beta. I totonu o le tino o le tagata, o lenei hormone na te pulea le metabolism o gaʻo, ma o le mea lea e taua ai le faoa faamalosi. E faʻafefea lenei mea? O le faagasologa o le gaosiga o le inisalini e tele-laasaga:

  1. O le pancreas muamua e maua ai le preproinsulin (o se insulin precursor).
  2. I le taimi lava lea e tasi, ua maua ai le peptide (L-peptide), o le galuega o le fesoasoani lea i le preproinsulin e ulufale atu i le cell beta ma liliu atu i le proinsulin.
  3. E le gata i lea, o le proinsulin e tumau pea i totonu o le fale faapitoa o le peta beta - o le Golgi complex, lea e tupu ai mo se taimi umi. I lenei laasaga, ua pipii le proinsulin i le C-peptide ma le inisalini.
  4. O le gaosiga o le inisalini e gaoioi ma ioni zinc ma i totonu o lenei fomu o loʻo tumau pea i totonu o peta beta. Ina ia mafai ona ulufale i totonu o le toto, o le kulukose i totonu e tatau ona i ai se maualuga maualuga. Glucagon e nafa ma le faʻasaina o le inisalini - e maua mai i gaʻo pisipisi fatu popo.

O le a le inisalini?

O le galuega sili ona taua o le inisalini o le faʻatonutonuina lea o le metabolism o gaʻo i le galue i luga o le tui o le insulin i le tino. E faʻafefea lenei mea? O le inisalini e faʻafesoʻotaʻi ma le lipine o le membrane (membrane), ma e amata ai le galuega o enzymes talafeagai. O le taunuʻuga o le faʻamalosia o le protein kinase C, lea e aofia i le metabolism i totonu o le masini.

E manaʻomia e le tino le inisalini e tausisia pea le maualuga o le suka. E maua lenei mea ona o le mea moni o le hormone:

  • Fesoasoani e faʻaleleia le inu o le kulukose.
  • Faaitiitia le gaioiga o le kulukose i le ate.
  • E amataina le galuega o enzymes e nafa ma le malepelepe o le suka.
  • Faʻateleina le fesuiaiga o le mamafa o le kulukose i le glycogen.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e afaina ai isi gaioiga o le tino:

  • O le faʻateleina o amino acids, potassium, phosphorus ma le magnesium i siama.
  • Le liua o le kulukose i totonu o le ate ma gaʻo sosoʻo i triglycerides.
  • Fatty acid production.
  • Faʻaaogā tatau DNA.
  • Taofiofia o le palatini.
  • Faʻaitiitia o le aofaʻi o gaʻo gaʻo ulufale i le toto.

Inisalini ma le kulukose o le toto

E faʻapefea ona faʻatulafonoina le kulukose o le toto e le insulin? I se tagata e le o le maʻisuka, o le toto toto e tumau pea tutusa e tusa lava pe na te leʻi 'ai mo se taimi umi, talu ai o le pancreas e maua ai le inisalini i tua. A maeʻa ona 'ai, o mea gaʻo e gaosia i le glucose i totonu o le gutu ma latou ulu atu i le toto. O le maualuga o le kulukose, ma o le pancreas e faʻaaogaina le inisalini i le toto, faʻamaonia le tele o le suka - o le vaega muamua lea o le tali o le inisalini.

Ona toe faʻaleleia ai lea o le hormone i le taui mo le faʻaaluina, ma faʻagasolo malie ona tuʻuina atu ni vaega fou i le vaeluaina o suga ua gauai i totonu o le inumaga - le vaega lona lua o le tali. O totoe o le glucose e leʻo faʻaaogaina ua liua i le glycogen ma teuina i totonu o le ate ma musele, ma avea ma vaega o le gaʻo.

Pe a mavae sina taimi pe a uma ona 'ai, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e faʻaititia, ma faʻamalolo le glucagon. Ona o lenei mea, o le glycogen ua maua i le ate ma musele ua gau i totonu o le kulukose, ma o le maualuga o le suka o le toto e avea ma masani. O le ate ma musele e totoe e aunoa ma le glycogen faʻatoʻaga e maua se vaega fou i le isi taumafataga.

Inisalini toto

O le toto o le inisalini maualuga e faʻaalia ai le auala o le tino o glucose. O le masani o le insulin i se tagata maloloina e mai le 3 i le 28 UU / ml. Ae afai o le suka maualuga e tuufaatasia ma le maualuga o le inisalini, e ono faauigaina o vevela tino e puipuia (le mautonu) i le homone e maua ai le uʻamea masani. O le kulukose maualuga ma le inisalini maualalo o loʻo faʻaalia ai e leai se tino o le homone, ma o le suka toto e leai se taimi e momotu ai.

Tulaga maualuga

O nisi taimi e talitonu tagata sese o le faateleina o le gaosiga o le inisalini o se faailoga lelei: i lo latou manatu, i lenei tulaga ua inisiua oe e faasaga ile hyperglycemia. Ae o le mea moni, o le faʻasaʻolotoina tele o le homone e le aoga. Aisea e tupu ai?

O nisi taimi o le tumutumu poo le hyperplasia o le pancreas, faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo ma selu o le eleele e tatau ona tuuaia. Ae o le tele lava o taimi, o le faateleina o le inisalini e tupu i le maʻisuka ituaiga 2, pe a fua mai le hormone i fuainumera masani, ma o le tino o meaola "e le o vaʻaia" - o loʻo i ai le malosi o le inisalini. O loʻo faʻaauau pea ona faʻamalosi le tino i le tino ma e oʻo lava i le faʻaopoopoga o lona aofaiga, i le leai o se taumafaiga e faʻaaogaina gaʻo i totonu o siama. O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e masani ona sili atu nai lo masani.

O le mafuaʻaga ua taofia ai le aʻafia o le inisalini i le cell, e manatu le au saienitisi i le genetics: o le natura e maua mai ai o le faʻamalosia o le inisalini e fesoasoani i le tino e ola ai i le fiaai, ma mafai ai ona faʻasoa le gaʻo i taimi lelei. Mo le sosaiete faʻaonaponei o atunuʻu atiaʻe, o le fiaai ua le talafeagai mo se taimi uumi, ae o le tino, e masani ai, e maua ai se faailo e 'ai atili. O le faʻaputuina o le tino e teu i itu, ma o le gaʻo o le a avea ma faʻamalosia o le faʻafitauli o le tino i le tino.

Tulaga maualalo

O le faʻaitiitia o le inisalini e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 1, pe a le lava le hormone e taʻitaʻia ai le le atoatoa o le faʻaaogaina o le kulukose. O faʻafitauli o le maʻi o:

  • Faʻavaʻa vave.
  • Malosi malosi i taimi uma.
  • Hyperglycemia - kulukose o loʻo i totonu o le toto, ae ona o le leai o le inisalini e le mafai ona sopoia le paʻu o le siama.

E tatau i se finite o le suʻega ona taulimaina mafuaʻaga o se faaitiitia poʻo le faateleina o le gaosiga o le inisalini - e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi ia te ia i suʻega toto.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaitiitia o le inisalini o le:

  • Meaʻai le lelei, pe a fiafia se tagata i le gaʻo, gaʻo, gaʻo meaʻai maualuga. O le mea lea, o le inisalini e maua mai e le pancreas e le lava e talepe ai i totonu gaʻofale mai. O le gaosiga o le hormone ua faʻateleina, ma o vaʻaiga o le beta e faʻatonuina ai ua faʻaitiitia.
  • Fafagaina masani.
  • O le aʻafia ma le leai o se moe e faʻalavelave ai le gaosiga o le inisalini.
  • Taunuuga o le puipuiga o le puipuiga o se taunuuga o faamaʻi masani ma o se taunuuga o siama talu ai.
  • O le hypodynamia - ona o le ola le mama, toto maualuga le kulukose, ma o le aofaiga o le inisalini e gaosia e le tino ua faaitiitia.

Tuua Lau Faamatalaga