O le anapogi faʻapitoa i le maʻisuka ituaiga 2 maʻisuka togafitia i le fiaʻai

Matou te ofoina atu ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "o le matelaina o le maʻisuka mo le maʻisuka ituaiga 2, togafitiga o le maʻisuka ma le fiaai" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e suia tele ai le olaga o se tagata. E tupu pe a iloa e le tino le le lava o le inisalini pe le mafai foi ona iloa. Afai tatou te talanoa e uiga i le ituaiga lona lua o lenei faamai, ona le manaomia lea o le pulea o aso uma o le hormone, ae ina ia tausia se tulaga masani o le ola ma le soifua maloloina, e tatau i le tagata maʻi ona faia ni taumafaiga: mulimuli i se taumafataga, faatino faatinoga. O le anapogi mo le maʻisuka ituaiga 2 o le a aoga foi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le matelaina malosi i le maʻisuka ituaiga 2: togafitiga o le maʻisuka i le fiaai

O fomaʻi e malilie o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻi o le gaʻo ma le le lelei o mea taumafa. O le anapogi e foia ai faafitauli e lua i le taimi e tasi: e fesoasoani e faaitiitia le mamafa ma, ona o le teena o le suamalie, e aumaia ai le maualuga o le suka i le toto.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le avega i totoga i totonu e pei o le ate ma le pancreas ua faaitiitia pe ae le toe 'ai. Auala ma okeni e amata ona lelei le lelei, ma e masani ona oʻo atu i le leiloloa atoatoa o faailoga o le maʻisuka, e mafai ai e le tagata maʻi ona ola atoatoa ma lagona le fiafia.

Afai o le umi o le anapogi e oʻo i le lua vaiaso, ona oʻo lea i le taimi lea o suiga taua mo le sili atu ona lelei le puleaina i le tino:

  • e le toe maua e le tino o meaola le tele o le avega ona o le faifaipea o le afaina ma le leaga o oloa e ulufale atu ia i latou,
  • faʻaleleia le gasegase, fesoasoani i le tauʻave o meaʻai,
  • ua toe faʻafoʻiina le galuega ole pancreatic,
  • o le tino e mafai ona faigofie le faʻaalia o le hypoglycemia,
  • o le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga 2 ua faʻaitiitia,
  • o totoga uma ma o latou tino e amata ona galulue faʻatasi,
  • o le maʻisuka e taofia le alualu i luma.

Talu ai o le umi o le anapogi e umi, e tatau ona inu vai i taimi, ae fai mai nisi o loia o le a sili atu le lelei o togafitiga pe afai e te ulu i ni nai aso "malogo" pe a leai se mea mai fafo, e oo lava i le vai, e ulu atu i le tino.

O le aoga o togafitiga o loʻo faʻaauau pea ona talanoaina, na o le pau lava le mea e maua ai e fomai le maʻisuka o fualaau e aveesea le toto maualuga. Afai o le tagata maʻi e le mafatia i faʻamaʻi o le tino masini ma isi faʻamaʻi i le tino, o le anapogi o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi i se auala sili atu "maloloina".

O le matelaina e aoga ona o le mea moni e amata ona faʻaaogaina e le tino ana lava fanua mo le gaosia o gaʻo ma isi meaʻai pe a latou le toe ulufale mai fafo. Inisalini - o se hormone faalilolilo e ala i le taumafa o mea taumafa - e gaosia e le tino i le taimi o le anapogi ona o totonu o "fale". I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le tuʻuina atu o toxins ma isi mea leaga e faʻapupulaina i le taimi o le le paleni o meaai. Ina ia faʻavave vave le faamamaina, e tatau ona e faʻatasi ma le teenaina o meaai i le inu ile 2-3 lita o le vai i le aso.

O le togafitiga e fesoasoani i le toe faʻaleleia o faiga faʻasolosolo i la latou saoasaoa masani, lea e taua mo le maʻisuka. O lo latou gasegase e afaina ona o le le lelei o meaʻai ma maʻi. O se gaioiga tatau lelei e mafai ai ona e le toe maua ni pauna faaopoopo e aunoa ma le suia o le meaai. O le maualuga ole glycogen o loʻo i totonu o le ate o loʻo faʻaitiitia, ma i luga o le mauaina o gaʻo gaʻo, o le a liua nei mea e avea ma mea inu.

O nisi tagata fiaaai ua le toe tausisia lenei auala, ua amata ona latou maua ni lagona fou, ese. E toatele tagata e i ai le manogi o le acetone mai o latou gutu. Ae o le mafuaʻaga mo lenei mea o loʻo i totonu o tino o le ketone o loʻo faia i le taimi o lenei. O loʻo taʻu mai ai o le tulaga o le hypoglycemism o loʻo atiaʻe lea e lamatia ai le ola o le maʻisuka, aemaise lava pe a sau i le maʻisuka ituaiga 1. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faigofie le faʻatagaina o mea taumafa.

Ina ia aoga le anapogi, e tatau i le tasi ona tausisia tulafono. E pei lava o isi togafitiga, e manaʻomia ai le tagata maʻi ina ia tumau, nofouta i lona tulaga, ma le onosaʻi.

I le taimi muamua, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi ma suʻe suʻega. O le maʻisuka e faʻaalia ai le umi o le anapogi, lea e mafai naʻo le soifua maloloina lautele. O le umi o le umi o le anapogi e lua vaiaso. E le mafai e tagata uma ona vave oʻo atu i lenei aso gataʻaga - i le taimi muamua e tatau ona e amata i nai aso e tuʻuina atu ai le taimi o le tino e faʻaaoga ai i se setete fou. E oʻo lava i le 3-4 aso e aunoa ma ni meaai o le a faʻaleleia le soifua maloloina ma faʻasalalau tulaga maualuga o le suka.

Afai o le maʻisuka e mamafa tele ma e tele faʻamaʻi pipisi, ona sili atu lea ona amata faʻaauau i lenei auala i lalo o le vaavaaiga faafomai. O le mea e lelei ai, o se fomaʻi maʻi, o se endocrinologist ma se fomaʻi e tatau ona taʻitaʻia le tagata maʻi. Ona mafai ai lea ona pulea uma faailoilo. O le tagata maʻi lava ia e mafai ona fuaina fua le kulukose i le fale.

Fuataga sauniuni taua e faʻapipiʻi ai le tino i luga o le fiaʻai. Sauniuniga e aofia ai:

  • 'ai mea taumafa e faʻavae i luga o fualaau' aina i aso mulimuli e tolu ao le i anapogi,
  • faaopoopo le 30 kalama o le suauʻu olive olive i meaai,
  • faʻaaogaina i le faʻaaogaina o le tolu lita o vai mama,
  • o seema i le aso mulimuli ao le i mateina se meaʻai e aveese ai meaʻai ma mea e sili atu mea leaga e faaleagaina ai le esophagus.

O sauniuniga faʻapitoa i le mafaufau e taua tutusa. Afai e malamalama lelei le tagata maʻi pe o le a le mea o le a tupu ia te ia i le taimi o togafitiga, o le maualuga o le atuatuvale o le a maualalo. Afai e faigata le setete o lagona-mafaufau, o le a faʻaosoosoina pea le tagata i le malelemo i popolega ma popolega i meaʻai - o se auala sili ona faigofie ma le taugofie e fiafia ma fiafia ai. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e le maalofia ia i latou e le o faʻamalosia e usitaia tulafono ma maua ai se taunuuga lelei.

O lenei metotia e eseese i le mea e te manaʻomia e le naʻo le ulufale saʻo i ai, ae alu saʻo foi. Afai e le faia lenei mea, o le a vave ona toe foʻi mai faailoga uma o le maʻisuka, ma o le a oʻo mai le iuga.

O tulafono mo le alu ese mai se matelaina fiaʻai e faigofie:

  • mo le itiiti ifo i le tolu aso e faasaina ona 'ai le gaʻo, ulaula, falai meaʻai,
  • o le lisi o le vaiaso muamua e tatau ona aofia ai soupe, suavai mama, suavai masani, meaʻai susu ma le uila, decoction o fualaau faisua ma isi meaʻai e faigofie ona eli,
  • ona mafai loa lea ona e ulu atu i le meaai o le falaoʻo, o aano o manu ma soupeti i luga o le fala o manu,
  • e le mafai ona e faʻateleina le tele o taumafataga - i le taimi muamua o le a lava lea e faʻalauiloa ai lua taumafataga i le aso, ia aumaia lemu i le lima pe ono i ni vaega laiti,
  • o le tele o le meaai e tatau ona aofia ai fuamoa fualaʻau ma soupisi, nati ma fualaau aina, ina ia tumau le aʻafiaga o le matelaina o le fiaʻai i le umi e mafai ai.

E tatau ona e aluese mai le anapogi mo le tele o aso pe a tumau ai. O lea e mafai ai ona e faʻateleina le lelei ma faʻaitiitia le mamafa o le faʻamaʻi.

E talitonuina, ina ia tumau le taunuʻuga, e tatau ona e faʻaaogaina pea togafitiga i taimi uma, ae e le tatau ona faʻagata oe i meaai ma meaʻai mo se taimi uumi i taimi taʻitasi. E lava le maʻisuka e alu i luga o le fiaʻai mo le lua i le tolu aso.

Aʻo filifili i se taimi umi o le fiaai, e tatau ona e malamalama o lona aoga o le a maualuga atu nai lo le 2-3-aso le tasi. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea o le togafitiga faʻapitoa e naʻo le aso lona tolu po o le fa o le faʻamamaina o le tino. I le taimi lea, e tupu ai se faʻalavelave o le acototic. O le tino o le tagata e amata ona faʻaogaina fanua faʻapitonuʻu e tausia ai le ola, ma le taofi mo meaʻai e sau mai fafo.

O le mamafa o le mamafa o le tagata maʻi e sili ona lelei i aso muamua, ae o laina elemene e tulaʻi mai ona o le faʻasaʻoina o vai, masima ma glycogen. O le mamafa o loʻo alu atu i aso o loʻo mulimuli mai, o le gaʻo gaʻo, o se tasi lea o fili pito sili ona leaga o tagata gasegase i se maʻi.

E ui lava i tulaga iloga o le auala, ei ai tulaga e le mafai ai ona amataina pe faaauauina le anapogi.

O loʻo matou talanoa e uiga i osofaiga a le hypoglycemia. Mo tagata ei ai le talaʻaga o le maʻisuka, o lenei tulaga e afaina. O le mea lea, e tatau ona e iloa ona faailoga ina ia mafai ai ona faia se gaioiga i le taimi ma puipui oe lava ia.

O le hypoglycemia e faʻamaonia i le mea moni e leai se kulukose o le tino. Na te tuʻuina atu faʻailoga, faʻamalosia le tagata maʻi e lagona le tigaina, vaivaiga, tigā, momoe, lagona o le faʻailogaina o mea na te vaʻavaʻai i ai, faʻafefe o lagona, le lelei o le tautala ma le malamalama. O aʻafiaga e mafai ona vave faʻaleleia ma iu ai ina paʻu atu i se paʻu ma le oti. Ina ia e alu ese mai se faʻafitauli o le tino, e tatau ona e 'ai le lole, o le sipuni o le meli po o le kulukose. Ina ia taofia le atinaʻeina o se osofaiga, e mafai ona e faaopoopo sina suka poʻo le meli i lau mea inu i aso taitasi.

E le mafai ona e faʻaaogaina i lenei auala faamamaina i le i ai o mea nei:

  • cardiovascular pathologies,
  • faaletonu mafaufau
  • afaina o le neurology,
  • urogenital faamaʻi.

O le faʻasalaga foʻi e faʻaaogaina i tina maitaga ma fafine faʻaipoipo, faʻapea foi ma tagata ei lalo ifo o le 18 tausaga.

O se olaga faʻaonapo nei ma le tele o mea taumafa e mafai ona faʻatau e taʻitaʻi atu ai i le faateleina o le numera o maʻisuka i le lalolagi atoa. E mafai ei latou uma ona faʻaitiitia le tulaga, o se tasi o auala aoga o le faʻatinoina lea o le anapogi.

"Oʻi maʻi" o se tasi o faʻamaʻi masani i le lalolagi. O le lomiga o togafitiga lelei o lenei maʻi e tumau pea ona tatala i taimi uma. O le mea lea, o fomaʻi ma saienitisi o loʻo taumafai e saili auala sili ona faʻaleleia e taulima ai le faʻamaʻi.

Afai tatou te talanoa e uiga i se auala le sao i le togafitiga o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo, o lona uiga e tatau ona e gauai atu i le matelaina o le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei metotia e tele ma lagolagoina ma feteʻenaʻi i fomai ma tagata gasegase.

O le auala masani i le tauʻaina o le faʻamaʻi o le a teenaina, ae, e pei ona faaalia i le faatinoga, o le aloese mai meaʻai e mafai ona faʻaitiitia atoatoa le kulukose o le toto ma faʻamaonia le manuia o le maʻi, ma manuia ai o ia.

E tatau ile tagata maʻi ona manatua o le tauaveina o sea aafiaga i le tino ua mafua ona o taunuuga le lelei, ma e masani lava ona faatatau ia i latou e mananao e taumafai anapogi faatasi ma le maʻisuka ituaiga 1.

O le mafuaaga lena e le mafai ai ona e teena meaai e aunoa ma le vaavaaiga a se fomaʻi. O le filifiliga sili lava pe afai e amata ona matelaina se tagata i se falemaʻi, lea e mafai ai ona latou tausia tausiga faʻapitoa pe a manaʻomia.

I le mea lava ia, o le aloese mai meaʻai e tutusa le masini mo le aʻoga, faapea foi ma le "maʻi manaia".

O le faagasologa o suiga i le tino e pei ona taua i lalo:

  1. O uluaʻi 1-3 aso e aunoa ma ni meaʻai e taʻitaʻi atu ai i se lagona o vaivaiga ma vaivaiga.
  2. Talu ai o le malosi e le sau mai fafo, e tatau i le tino ona faʻaaoga tino o gaʻo, proteins ma gaʻo.
  3. O le ate e amata ona galue malosi, faʻamaʻoina le glycogen i totonu.
  4. Talu ai ona o le le mafai ona tuʻuina atoatoa atu o mea uma ma okeni i le kulūkose, ua faʻalauiloa le faiga o le faʻavaeina o tino o le ketone. Ketetemia ma ketonuria o loʻo agaʻigaʻii luma.
  5. O se uiga lelei o le acetone mai le gutu e ono aliali mai.
  6. I le 5-7th aso, ua toe fausia atoa le tino i se auala fou, o le numera o tino ketone ua toetoe lava a toe foi atu i le masani, o le metabolism e faʻamautuina.
  7. E i ai le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e mafai ona faʻatutuina i le tausisia o tulafono o se togafitiga faʻapitoa.

E matua taua lava mo le maʻi o le mataʻituina faifaipea o le soifua lelei ma le vaavaaiga a se fomaʻi. Mo le tele o tagata, o le anapogi muamua ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona mafua ai le leiloa o le mafaufau poʻo le faʻataʻoto. I le tele o tulaga, e mafua ona o se auala le saʻo.

Tusa 2 maʻisuka anapogi: faʻamanuiaga ma faʻalavelave

O le tele o endocrinologists e toe autasi le toe taʻua o le tulaga lamatia o loo faatalitali mo tagata mamaʻi e le umi ona aloese mai taumafataga. I se auala, e saʻo.

O aʻafiaga matuia e oʻo mai pe afai o se auala le saʻo i ia togafitiga e mafai ona:

  • O le malosi o le hypoglycemia ma le atinaʻe o coma,
  • Le lagona lautele o le le mautonu
  • Faʻasologa o meaʻai
  • Manatua

E taua le maitauina o le teenaina o meaai e mafai ona faia i na o amataga o le faamai. O le faʻalavelave ogaoga o le "faʻamaʻi maʻi" ma le ituaiga o le insulin-o le maʻi o faʻamalologa faʻamaonia mo le togafitiga faapena.

O aʻafiaga aoga o le matelaina i le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  • O le faʻaitiitia o le faʻalauiloaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • Tulaga masani o le gaʻo ma gaʻo gaʻo,
  • Pulea o le tino
  • Fetuunaiga o le tino e faʻaitiitia ai le tele o mea taumafa e 'aina.

O le mea sili ona taua i lenei auala o togafitiga o le mulimuli i le faasologa atoa o le taualumaga ma tulafono o amioga.

Ina ia maua le maualuga o le aoga mai le faʻasaʻo, e tatau ona e sauniuni lelei mo ia.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  1. I nai aso ao lumanai togafitiga, e teena ai meaʻai aano.
  2. Alu mo fualaau 'aina ma fualaʻau.
  3. Faʻamama le inumaga ma se enema.
  4. Siʻitia le suavai i le 3 lita i le aso.

O le umi o le anapogi e tatau ona 5-10 aso, e fuafua i le soifua manuia o le maʻi. I taimi o tapulaa, e faatagaina le tagata maʻi e faʻaaoga na o vai masani. E sili atu pe a fai o le uluai aafiaga o le faʻamausali o loʻo faia i se falemaʻi i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

E leai se taua o le faagasologa o le faatoilaloina o le matelaina. A maeʻa aso e 10, e le mafai ona e osofaia vave ituaiga uma o mea lelei. E tatau ona faʻalauteleina le tuʻuina atu o meaai i totonu o meaai.

E sili le amata i teuteuga o fualaau faisua ma fualaau aina suamalie, ona suamalie mama, cereals. E na o le 2-3 aso o le toe amataina o se meaai lelei e mafai ai ona e toe foi atu i mea masani.

E taua le tau atu o le teenaina o mea taumafa mo le 1-3 aso e le aumaia ai faamanuiaga faʻapitoa. O le mea lea, e le tatau ona e toe faʻanofoina le tino i se tulaga le talafeagai. A uma ona faʻamaeʻa se auala o togafitiga faʻapitoa, e matau e se tagata le mama i totonu o le tino, faʻaleleia le lelei. O numera i luga o le mita ua faʻaititia.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e ala i le anapogi o se tasi lea o auala sili ona matautia e ono aafia ai le tino. O tagata mamai o loʻo i ai se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi pipisi e le tatau ona faʻaaogaina. Ae ui i lea, e leai se tasi e mafai ona faasaina se tagata e suʻeina o latou lava soifua maloloina.

O le mea taua o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi aʻo leʻi amataina le faʻamaonia. E tatau ona faia se suʻesuʻega auiliili mo le talafeagai o le teenaina o meaai. Mo le tele o gasegase, o lenei faiga e mafua ai le faʻavaeina o faʻamaʻi fou.

O le anapogi ma le maʻisuka ituaiga 2: e mafai ma pe faapefea ona fai saʻo

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona aʻafia i le mamafa o le maʻisuka o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo.

O le popolega o ia tagata e le maluelue, e faigofie i le neurosis masani ma le atuatuvale. O se tasi lenei o mafuaʻaga autū o le faʻamaʻi.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, o le siama o le insulin e maua mai i le pancreas e le mafai ona auai atoatoa i faiga o gasegase, e aofia ai sulu i totonu o siama. E tumau pea i le plasma o le toto, ma faʻateleina ai le maualuga masani o le suka.

O le auala autu o le togafitia o le maʻi o se meaʻai faapitoa lea e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Mo lenei fautuaina le taumafaina o mea taumafa faasinoupu faasinomaga, o lona uiga, o le faateleina o le toto toto pe a uma ona 'ai.

Afai e ogaoga le faʻamaʻi, ona amata lea e le tagata maʻi ona tui inisalini gaosia. Mai le taimi nei, o le tagata maʻi e faʻalagolago i le fualaau faasaina, talu ai ona o le pancreas ua le toe faʻapipiʻi le hormone i ona lava taimi.

O le fiaʻai o le a toe faʻaleleia ai le gataifale masani, faapaleni o paleni paleni, faʻapea foʻi:

  • uta le pancreas ma le ate mai toxins, tuu atu ia i latou le malologa,
  • paleni le setete o totoga uma ma tino o le tino,
  • fufuluina le tino o oloa gasegase oona,
  • faʻamaonia le mamafa.

A maeʻa se anapogi saʻo, e faʻamautu le tulaga faʻalagona, faʻalavelave faʻavaivai, faʻateleina o le puipuiga, faʻamalositino mo oloa masani, toe faʻaleleia, o le manaʻo e alu e foliga mai.

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, o se faʻaleleia lelei e mafai ona maua i le matelaina umi mai le tasi i le lua vaiaso. I le taimi lea, e pulea e le tino e le gata ina faʻamamaina ia lava, ae faʻapea foi le faʻalauiloaina o se polokalama faʻamalolōina.

A matelaina se tagata, o le glycogen o loʻo i totonu o le ate ma le gaʻo e amata ona paʻu i lalo, lea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le ketone class integrated i totonu o le toto.

I le maʻisuka, o le maualuga o nei mea ua uma ona faʻalautele ona o le le mafai ona faʻaaogaina a latou lava inisalini. O le mea lea, o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ao anapogi mo aso muamua e tolu e mafai ona faigata:

  • Acetoneemiafaatasi ai ma le manogi o le acetone mai le gutu, pe a oʻo atu le taua o mea e pei o acetone i le plasma i se taua taua, lea e mafai ai ona taofia le gaioiga o mea taua ma komiti.

A le o lena, o lenei mea matautia e taua foi o le ketonia.

  • Keteturiafaʻatasi ai ma le faʻaauau faifai pea. E i ai le manogi o le manogi. O taunuuga o le malulu ma le aveesea o sima taua, vitamini ma minerale mai le tino.

O le mea lea, o gasegase i le leai o se poto masani e tatau ona faia naʻo le anapogi i lalo o le vaavaaiga a tagata poto faapitoa.

Lima aso ao le i anapogie ala i le 'aiina o meaʻai faʻamaulalo ma le 30 ml o le maualuga o le olive (oil-cold) oil daily. O nei oloa e aofia ai:

    tele fualaau faisua, aemaise lava lanu meamata - zucchini, letusi, seleri, kapisi (soo), tamato, kukama, lapisi vavao, ma isi.

Lisi le sipuni e aoga tele mo le maʻisuka. E tunu le pipi i totonu o le ogaumu seia vaivai. E mafai ona e 'ai se aofaiga i le aso. E mafai ona tuʻufaʻatasia ma falaoa taumafa ma le suāuʻu olive.

O fualaau faisua uma e faʻaaogaina i le tulaga o salakeke pe a uma le fufulu (kuka).

E uiga i nei mea, e mafai ona e kuka falaoamata i totonu o le vai ma fuālaʻau manogi ma fualaʻau.
Fualaau suamalie - lanumeamata lanumoli, apricots, peaches, pears, cherry plum.

E fautuaina i latou e 'ai se itula ao lei faia le taumafataga autu. E sili atu ona lelei le taoina o apu i totonu o le ogaumu.

Palu falaoa leai se suka mai fatuga atoa - e le silia le 50 g i le aso.

E sili atu ona lelei le faʻatau vave o oloa talafeagai, ma i le taimi o sauniuniga e te le gauai atu i le faaosoosoga e faʻatau ma 'ai meaai e matua faasaina. E aofia ai:

  • soo se meaʻai
  • iʻa ma iʻa,
  • oloa susu
  • fuamoa
  • suka, masima,
  • lauti, kofe, mea inu suamalie,
  • falaoamata paepae papaʻe, e aofia ai mea e faʻafiafia ai.

O lenei vaitau e tatau ai mo le faʻamamaina muamua o le inumaga mai toxins, faʻapea foi ma le faʻafefe i le matelaina, lea e faigata mo le toʻatele o tagata soifua maloloina.

E fautuaina le 'ai i le taimi sauniuni e masani lava, pe a uma le 2-3 itula, ae i ni vaega laiti, e teu le manava e faʻalautele.

I le taumalulu, e sili atu le kuka o kuka ma fualaau faisua, i le taumafanafana - salati i le ao ma fufulu fualaau faisua mo le 'aiga o le afiafi.

Aʻo leʻi 'aina le taeao, e mafai ona e togafitia oe lava i le patipati o le apu po o le kālati, lea e tatau ona faʻaaogā i le vai i le 1: 1.

O lenei mea o le a faʻafiafiaina ai oe ma faʻapipiʻi lou tino ile faʻamamaina.

I le aso mulimuli ao le i anapogi, e fautuaina le faia o se faamama faʻamamaina i vai inu ma le vevela o le 35-37 tikeri. O le taimi aupito sili mo lenei faʻatinoga, e tusa ai ma peti, e 22 itula.

E fautuaina le faia o se matelaina o le matelaina ma le faʻamaʻi e fesiligia i se falemai, i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

I le taimi atoa o le mumusu e ai, e tatau ona e inu na o le vai. O lona vevela e tatau ona latalata i le vevela o le tino (36-37 tikeri).

I lalo o le faasaina o:

  • malosi malosi faaletino,
  • le maalili
  • ave vailaau e aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi (o le mea lamatia lea o le ola).

Afai o le anapogi e faia tutoatasi, ona le tatau ai lea i le taimi nei ona galue, ia i ai i le tele o tagata. O faʻamatalaga e uiga i meaai ma sauniuniga e tatau ona alofia.

O aso muamua e tolu o le anapogi o loʻo matauina ai vaivaiga, faʻavauvau, feeseeseaiga, faʻafefe o lagona, atuatuvale. E mafua ona o le faateleina o le mamafa o tino o le ketone i totonu o le toto. E mafai ona e faʻaitiitia le tulaga e ala i le savali i le ea fou, vai mafanafana mafanafana ma le vevela o le 40-45 tikeri mo le 10 minute, faʻapea foʻi le moe.

E tatau ona maitauina o le naunau i meaʻai e faʻateleina ai le uta i le mata. O le mea lea, i le taimi o le anapogi, e le manaʻomia le faitau tele, matamata i le TV, ma isi.

Ina ia fesoasoani i le fiaai, e mafai ona fesoasoani:

  • nai sipuni o vai vevela,
  • musika faamusika vaivai
  • o le mafanafana o musika e aofia ai ma le papaʻu fua le manava.

E tolu aso mulimuli ane, e tumau le tulaga, o le fiaai tiga e mou atu.

Afai e te aʻafia tele le vevela, faʻapouliuli le vaʻai, pito i luma o mata, taotoga, e tatau loa ona e logoina lau fomaʻi pe valaau i se falemaʻi (pe afai oe fiaai i le fale). I lenei tulaga, e le mafai ona e 'ai, aemaise lava pe afai o le anapogi e silia ma le 24 itula. E leaga lenei mea.

Faʻasalaga lelei mai le matelaina, ua fautuaina:

  • i le aso muamua, ia inu na o fualaau faisua fou (sei vagana ai beets) o sua ua faʻafefe i le vai 1: 1, faalima i le aso.
  • I le lona lua - e mafai ona e faaopoopo ni sua mai fualaʻau maualalo GI ma le faʻaopoopoga o pipi. Latou te manaomia foi le faʻavaivai i le vai.
  • I le lona tolu - mo le 'aiga o le afiafi, faʻapipiʻi paluga mai pateta gaʻo.
  • I le lona fa - i meaʻai talu ai, e mafai ona e faʻaopoopo 150 ml o le suamalie mai fualaau faisua mo le malologa.

Ona e manaʻomia lea ona e 'ai le suamalie fualaʻau suamalie ma vai inu fou mo le tele o aso ao tumau le anapogi.

Ona amata lea ona latou faʻaofiina i totonu o mea taumafa meaai i le faasologa lenei: susu-susu, iʻa (e le falai), fuamoa, aano o manufasi, ma le vaeluaga 3-5 aso. Afai e leai se manaʻoga e 'ai i faʻamaʻi manu, ona e le faʻamalosia oe.

Pe a tuua le anapogi e matua faigata lava ona faʻatapulaʻaina oe lava i meaʻai, aemaise lava mo le maʻisuka ma le mamafa o le mamafa. O le mea lea, e aoga le toe fai: ina ia aloese mai faigata ogaoga, o le matelaina e tatau ona faia i se falemaʻi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le taimi ole anapogi e faalagolago i le umi ole faagasologa. E faigofie lava ona fuafua e lima aso o sauniuniga, o le vaiaso o le anapogi ma le vaiaso o le faʻasaolotoga o le a 19 aso. O le a le itiiti ifo ma le tolu masina e toe faʻafoisia ai le tino. O le mea lea, o le isi taimi o le a mafai ona matelaina i le fa masina.

E lua vaiaso le anapogi e toe faia pe a uma le 5-6 masina. O le tele o le fiaʻai i lenei maʻi e le fautuaina.

O le matelaina e le tatau ona faia mo tagata mamaʻi e iai le maʻisuka ituaiga 2 e faigata ona:

  • cardiovascular diseases (siama cardiac, atherosclerosis, ma isi),
  • faʻanoanoa vaaia
  • epilepsy ma isi maʻi le mautonu.

E le tatau foi ona matua teena meaʻai mo se taimi uumi mo togafitiga faafomaʻi i tagata o loʻo feagai ma faʻafitauli faʻapitoa o mafaufauga mai se lagona fiaaai. E tatau ona latou taumafai muamua e anapogi i luga o le fautuaga a le latou fomaʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo manatu o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. Ae o tagata faʻatau togafitiga masani e talitonu o le fesoasoani o le anapogi anapogi, e mafai ona e taofi le alualu i luma o le maʻi ma toe liliu le faagasologa. Ae o le faanatinati e le talafeagai iinei. O maʻi suka e tatau ona matelaina ma le faaeteete, ma le mataʻituina tulafono ma fautuaga, i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O le matelaina i le maʻisuka o se tasi lea o togafitiga e le o fualaau oona mo togafitiga mo le maʻi. I luga o le upega tafailagi e mafai ona e maua le tele o iloiloga o le teenaina o meaʻai na fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga o kulukose toto ma faʻaleleia le tulaga o le pancreas. E faapena? O le a le ituaiga o anapogi e togafitia ai le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2?

O le masani o le suka toto e mai le 3.9 i le 5.5 mmol / l, e tusa lava po o le a le matua poʻo le itupa o le maʻi. Mo le maʻisuka, o le maualuga e taliaina e 7.2 mmol / L.

I le taimi talu ai nei, o faʻamaʻi na maua i le maʻisuka sa faʻasaina le 'aiina o falaoa, fualaau suamalie, suamalie, ma isi oloa e mafua ai ona osooso malosi i le suka suka. I le taimi nei, ua toe teuteuina lenei fautuaga - o le faiga mo le glucose ua maua i ituaiga eseese o le faamaʻi na fuafuaina.

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi - o le inisalini e faalagolago i le tino - o laʻau pancreatic e le maua ai le inisalini pe ua maliu. O le faʻaaogaina o gaʻo faʻatagaina, peitaʻi pe a ave ni fua talafeagai o lenei hormone.

Le isi ituaiga - inisalini e gaosia, o nisi taimi e sili atu. Ae o sel o le tino e le mafai ona fegalegaleai ma le kulukose, faʻafitauli o le tino. E le mafai ona pasi i totonu o le tino, lea e tau atu i le faaputuputuina o le carbohydrate i totonu o le toto. I lenei ituaiga o maʻisuka, o le togafitiga e faʻavae i luga o se meaai e maualalo i le gaʻo ma gaʻo le faʻaaogaina o le kulukose.

O fautuaga a endocrinologists e pei ona taua i lalo - o se paleni taumafa, faia o le inisalini mo se ituaiga o maʻi o le insulin.

Faatasi ai ma le le lava o meaai paleni i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina, o le tino ua amata ona suʻeina le malosi i le tino. O gaʻo ifo i lalo i ni meaola laiti faigofie.

Faailoga o le le atoatoa o le kulukose:

  • taʻavale
  • vaivaiga
  • sosolo
  • faalua vaaiga
  • osofaiga
  • moe
  • fenumiai,
  • gagana le mafaamatalaina.

O se tulaga matautia lenei mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O le taunuuga e mafai ona faʻataʻatia ma maliu.

Fesoasoani muamua i lenei mataupu o se taumafataga. E fautuaina le maʻisuka ia i ai ni laʻau suamalie poʻo ni kulukose pepa faʻatasi ma i latou.

Le lelei ma le le lelei o le anapogi i togafitiga o le maʻisuka

O vailaau aloaia e le iloa le togafitiga o le maʻisuka e ala i le anapogi o se auala aoga e mafai ona faaleleia ai le tulaga o le maʻi. Le lava o meaai e faigata mo le tino. Mo le maʻisuka, o le faʻalagona lagona e solia.

Le aoga o le anapogi ma le maʻisuka:

  • mamafa le mamafa o le tino
  • faiga malolo o le gastrointestinal tract, pancreas,
  • ma le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai paleni o se ituaiga o togafitiga,
  • e faʻatagaina oe e faʻaititia le tele o le manava, lea e fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o taumafa pe a uma le taumafataga.

O le metotia e tele naua mea le lelei. Fagaga o le matelaina i le maʻisuka:

  • leai se faʻamaonia
  • maualuga le lamatia o le hypoglycemia,
  • popole mo le tino
  • se faateleina i le maualuga o ketones i le tino,
  • o le foliga mai o le manogi o le acetone ma lona i ai i le urine.

Faatasi ai ma se ituaiga o le faamaʻi o le inisalini, e le maua mai ai siama o le pancreatic le inisalini, o le hormone lea e fesoasoani i le kulukose e gase mai le toto. O siama e le maua ni meaai paleni ma e lagona e le tagata maʻi se malosi malosi o le fiaaai ma osofaiga le pulea o le fiaai.

Ole aofaiga o le kulukose i totonu o le toto e le faalagolago i luga o faʻamaʻaloga o mea taumafa poʻo le malogo. O loʻo i ai seʻia oʻo ina faʻaaogaina e le tagata maʻi le inisalini.

E le fautuaina e fomaʻi ia tagata maʻi i le fiaai. Ina ia faʻaitiitia le suka, e tatau ona e tui inisalini, tusa lava pe leai se meaʻai. O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia. Ma na o le pau lava le auala e togafitia ai le tulaga o le faʻaleleia lea ole maualuga o le suka e ala i le taumafaina o le gaʻo poʻo le tui.

O le anapogi mo le maʻisuka ituaiga 2 o se filifiliga o mea taumafa. Endocrinologists fautuaina se auala e teena ai le togafitiga pe afai e lava le vai. O lenei mea e mafua ai le gau o le mamafa. O le mamafa o le mamafa e mafua ai le le atoatoa o le gataifale ma e fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai.

E fautuaina e tagata faʻamaonia tagata maʻi ma se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e umi le umi - 5-7 aso - mataupu o le teenaina o meaai. Ole maualuga o le suka i le maeʻa ai o se faʻalavelave o le acidotic ua naʻo le 5-6 aso o le anapogi. O le filifiliga sili i le vaitaimi o le teenaina o meaai o le vaavaaia lea e fomaʻi.

O sauniuniga tatau mo le anapogi e amata i le 1 vaiaso aʻo leʻi fufulu le tino. E tatau ona e lafoaia mea mamafa, meaai falai, aano o manufasi. Faʻaitiitia faʻaitiitia le vaega, aveese lau sima ma le ava mai le meaai. I le aso o le anapogi, fai se faamama faamama.

I le laasaga muamua, o le manogi o le acetone o le a aliali mai, suiga o suʻega toto ma urine. E tatau ona inu le vai i se aofaiga o le itiiti ifo i le 2 lita ma faʻavaivaia otaota. Soʻo se meaʻai e tatau ona faʻaaogaina. E le faasaina le faʻamalositino.

I le amataga - o se aso poʻo se lua - o loʻo matelaina le fiaai. O tagata maʻi e maua i le maʻisuka e fautuaina e faʻamamā le tino i luga o le faʻavae o se fomaʻi.

O le alu ese mai le matelaina o le tele o aso e pei o le taimi o le teenaina o meaai lava ia. I le amataga, ua faʻafeiloaʻi ai suamalie, meaʻai faʻamalama. O meaʻai purotini e amata ona ulu atu i le taumafataga i le na o le vaiaso talu ona uma le togafitiga.

A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻataunuʻu mataasama. O le teenaina o mea taumafa e afaina ai le motumotu o le fatu.

O le maʻi suka o se faʻalavelave i le faaumiumi o le teenaina o meaai. E faʻatagaina le faia o le matelaina o maʻi mo vaega nei o tagata gasegase:

  • ma faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular o suiga eseese,
  • ma faʻamaʻi maʻi
  • ma faaletonu mafaufau,
  • tamaiti ei lalo o le 18 tausaga
  • faʻatasi ai ma faʻafitauli o le urinary system,
  • maʻitaga ma fafine lacting.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faapitoa. E le mafai ona faʻamalolo ia te ia, ae ia pulea, ola i se olaga masani, fanauina fanau mo soʻo se tagata maʻi. Mulimuli i se taumafataga, ave vailaʻau faatonuina - inisalini, glucophage - faia se suʻega suʻesuʻe ma fiafia i le olaga.

Auiliiliga e uiga i le togafitiga faʻamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2

E oʻo mai i le taimi nei, e leai se manatu le mautonu i le malosi o le matelaina i le maʻisuka ituaiga 2. I le tepa muamua, e foliga mai o se auala talitutusa e foia ai faafitauli e pei o le sili atu o le mamafa o le tino e matua tauamiotonuina lava. Ma e ala i le faataitaiina o le anapogi ma le maʻisuka ituaiga 2, o le a le gata ina mafai ona galo le kilokalama le talafeagai, ae sili foi le faaleleia o le suka i totonu o le tino.

Ae ui i lea, o le manatu o tagata atamamai i lenei mataupu e feeseeseaʻi. E talitonu se tasi o le anapogi ma le maʻisuka ituaiga 2 e aoga tele, ae naʻo le amataga o le atinaʻeina o togafitiga. O i latou o loo tali mai i lenei talitonuga e finau faapea o sea ituaiga fofo o le a aveesea moni lava le oso i luga o le kulukose i le tino. I lo latou manatu, o le matelaina e le taliaina pe a maua le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o suʻega e le mafai ona faia soʻo se taumafaiga e faʻaitiitia meaʻai, aua e ono afaina ai le maʻi. O lea la, o le a le mea moni, e mafai e le maʻisuka ona faʻamautu meaʻai mo togafitiga, ma pe faʻapefea ona fai saʻo?

Le manaʻoga e tau le mamafa i le ituaiga lona lua o le maʻisuka

O le faafitauli o le mamafa o le mamafa i se ituaiga o le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona taua. O le pito i lalo o le sili atu lea o le taua o le mamafa o le tino, o le maualuga o le inisalini i le toto o se tagata maʻi. O le maualuga o le inisalini, o le isi itu, e fesoasoani i le le toe malosi o le mu o siama mataga, e ui lava i le i ai o le malosi faaletino.

I le taimi lava e tasi, o le faateleina o le inisalini e fesoasoani i le maualalo o le toto toto, ma o se taunuuga lea e masani ona lagona ai e le tagata maʻi se maʻi o le maʻisuka ituaiga 2 o le lagona fiaai. Ma o le taofiofia o le fiaʻai i meaʻai oona o le a fesoasoani i le sili atu le vave maua o le gaioiga.

Ma, afai ei ai i le maʻisuka ni faafitauli se lua, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2 ma le mamafa, ona aumaia ai lea o le mamafa i le tau talafeagai e tatau ona avea ma sini autu mo se tagata maʻi. Afai o le tagata maʻi e galo le kilokalama leaga ma faʻamaonia le mamafa, ona faʻalauteleina lea o le lagona o sela i le inisalini o le hormone e maua mai i le paʻu.

O lenei mea o le a mafai ai e tagata gasegase ona gasegase o le maʻisuka e faʻaleleia lo latou ola lelei ma aumai le suka toto i se tulaga masani. O le a mafai ai foʻi e tagata gasegase ona tuʻuina atu faʻasologa o fualaau oona latou te faia e tausia ai a latou suka.

I le avea ai o se tasi o auala e ave ai isi pauna, e tatau ona mafaufau i le anapogi. E taua le manatua o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le matelaina e mafai ona naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi togafitiga faafomaʻi. O le mea lea, o le talanoaina pe ono mafai ona matelaina i se maʻi suka o le a lelei.

Mataupu faavae o le matelaina o le matelaina mo le suka

O le finau i le autu o le auala e faia ai le faʻamalosiga o le anapogi ma faʻamaʻi ai le endocrin, e tatau ona taʻua o tagata tomai faapitoa e ofoina atu lana lava metotia. O nisi fomaʻi e talitonu e tatau ona maua se faʻatoʻaga tumau, e manaʻomia le umi o le anapogi. O se tasi, i le isi itu, o loʻo lagolagoina i le manatu e 10 aso e lava e maua ai le mea e manaʻo ai.

E pei ona faaalia iʻuga o suʻesuʻega, e oo lava i le 3-4 aso togafitiga o le maʻisuka ma faʻatapulaʻaina o mea taumafa o le a faʻaitiitia ai le kulūkose i totonu o le tino o le tagata maʻi ma faʻaleleia lelei ai lona soifua manuia lautele.

E pei ona taʻua i luga, faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa e pei o le maʻisuka ituaiga 2, e sili atu i le fiaai i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi o le a mataʻituina le maualuga o suka ma maua ai le aofaʻi tatau o le vai. O lenei faʻamatalaga e matua talafeagai lava mo le uluai anapogi. Afai ei ai se avanoa faapena, ona o le togafitiga o le maʻisuka e ala i le anapogi e sili atu le alu i le falemaʻi.

E pei o se togafitiga faʻapitoa e pei o le maʻisuka, ma i soo se isi lava tulaga, e sili atu le faʻafeiloai atu i le matelaina o le matelaina ma le sauniuni tatau ma tuʻuina atu e le fautuaina i soo se auala:

  1. I nai aso ao lei amataina le matelaina o le fiaai, o le meaai o le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona aofia ai na o meaʻai e totoina i laau, faapea foi le 30-40 kalama o le suauu olive.
  2. Aʻo lei togafitia le maʻisuka e ala i le anapogi, amataina le faʻamaina o le maʻisuka.
  3. Aua e te fefe o le a muamua i le 4-6 aso se manogi o le acetone o le a aliali mai i le vaeluaga o le tautala. O se faailoga lenei o loʻo oʻo i ai se faʻafitauli o le hypoglycemic ma o loʻo i ai le mea e maua i ketones i le toto ua faʻaitiitia.
  4. I le aluga o taimi, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻamaonia ma o le a tumau pea seia oʻo i le iuga o le matelaina o le fiaʻai.
  5. O le faʻagataina o mea taumafa mo togafitiga faafomaʻi e aoga foi talu ai ona o lenei mea, o metabolic processes in the body are normalized, o le avega i luga o le ate ma le paʻu ua faʻaitiitia. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻamaonia le galuega a nei okeni, lea e mafua ai le leiloloa o faailoga o le solia o le maʻisuka.
  6. E fautuaina le faʻaalu o nai aso muamua ina ua maeʻa le anapogi, faʻaaogaina na o vaiinu mama, ma faʻaititia ai le tele o le malosi. I nei aso, e lua meaai i le aso o le a lava.

A maeʻa le taumafataga o le soifua maloloina, e fautuaina e le au atamamai le tele o soupeti fuamoa ma salati e mafai ai, faapea foi ma le fualaau Eleni. O lenei mea o le a laveaʻi ai le iuga mo se vaitaimi uumi.

O le mea lea, e mafai lava ona faʻapipiʻi vave le anapogi i le tulaga o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. Peitai, e tatau ona faia lenei mea pe a maeʻa maliega ma le fomaʻi.

E toʻatele tagata atamamai e malilie e sili atu i le matelaina mo le taimi muamua e sili atu ma le 10 aso. O lenei mea e mafai ai:

  • faaitiitia le avega i luga o le ate,
  • faaosofia ai metabolic processes,
  • faʻaleleia le gaioiga o le pancreatic.

O lea ituaiga o marathon-vaitaimi e fesoasoani i le toe faʻafouina o totoga. I lenei tulaga, ua faamuta le alualu i luma o le faamai. Faatasi ai ma lenei mea, o gasegase pe a uma le togafitiga o le anapogi e sili atu ona lelei le faapalepaleina o le hypoglycemia. O le aʻafiaga o faʻafitauli e mafai ona mafua ona o faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le kulūkose ua faʻaitiitia foi.

E tusa ai ma le tele o le maʻisuka, o le anapogi faʻamalosi latou te maua ai le avanoa e faʻagalo ai o latou maʻi. O nisi o gasegase e sui le vevela ma susu susu. I le taumagoina o le anapogi, e tatau ona teena le na o mea taumafa taumafa, ae faʻaaoga foi le vai.

O le mea lea, o le anapogi faʻamālōlōina ma se faʻataʻitaʻiga talafeagai o le a faʻatagaina ai le maʻisuka ia na o le aoga lelei o lenei faiga. E tāua ma talafeagai le tausisia o fautuaga o loʻo i ai ma faia lenei mea pe a maeʻa maliega ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi faapitoa.


  1. Akhmanov, Mikhail Sergeevich Diabetes. Ua alu le olaga! E uiga i lou maʻisuka / Akhmanov Mikhail Sergeevich. - M.: Vector, 2012 .-- 567 p.

  2. Laka G.P., Zakharova T.G. O le maʻi suka ma le maitaga, Phoenix, Polokalame faʻasalalau -, 2006. - 128 p.

  3. Kohout P., Pavlichkova J. Alu mo le maʻisuka (faaliliuga mai Czech). Moscow, Kron-Press Publishing House, 1998, 142 itulau, 10,000 kopi

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga