Faailoga faʻamaʻi ma taunuuga

O se tasi o faʻamaʻi faʻaonaponei faʻaonapō nei o le maʻisuka. E toʻatele e le iloa, ona o le leai o se faʻaaliga, o loʻo maua i latou i le maʻisuka. Faitau: O faʻamaoniga sili o le maʻisuka - o afea e mataala ai? I le isi itu, o le le lava o le inisalini e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o faaletonu ma, i le leai o se togafitiga talafeagai, avea ai ma mea e lamatia ai le ola. O aʻafiaga sili ona ogaoga o le maʻisuka o le coma. O a ituaiga o maʻi o le maʻisuka ua lauiloa, ma pe faapefea ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua i se tagata maʻi i lenei tulaga?

Maʻi faʻamaʻi - mafuaʻaga autu, ituaiga o le maʻisuka

Faatasi ai ma faʻafitauli uma o le maʻisuka, o se tulaga ogaoga e pei o le maʻi suka, i le tele o tulaga, e mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi. E tusa ai ma talitonuga lauiloa, o le maʻi suka o se tulaga o le hyperglycemia. O lona uiga, o le mamafa tele o le suka o le toto. O le mea moni, o le maʻi suka e mafai ona eseese:

  1. Ava
  2. Hyperosmolar poʻo le hyperglycemic coma
  3. Ketoacidotic

O le mafuaʻaga o le maʻi suka e mafai ona avea ma se faʻateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, togafitiga le talafeagai mo le maʻisuka ma e oʻo lava i le maualuga o le inisalini, lea e paʻu ifo ai le maualuga o le suka.

Faailoga o le hypoglycemic coma, fesoasoani muamua mo le hypoglycemic coma

O tulaga faʻaleagaina o le tino, e sili ona lelei, mo le tele o vaega, mo le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo tupu i latou o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina i totonu o fualaau. I le avea ai o se tulafono, o le atinaʻeina o le setete ua muamua se faʻateleina o le tele o le inisalini i totonu o le toto. O le lamatiaga o le hypoglycemic coma i le faatoilaloina (le mafai ona suia) o le tino ma le mafaufau.

O le hypoglycemic coma - o faailoga

At osofaiga o le toto tusia:

  • Tele vaivaiga.
  • Faateleina le atuatuvale popole.
  • Loto gatete.
  • Faateleina le vevesi.

Faatasi ai ma nei faailoga, e taua vave taofia le osofaiga ina ia aloese ai mai le atinaʻeina o se tulaga muamua, o ona uiga e aofia ai:

  • Lue, vave liliu atu i le gaogao.
  • Se lagona malosi o le fiaaai.
  • Le mautonu le popole.
  • Soa malosi.

O nisi taimi i lenei taimi o amioga faʻaletonu e toetoe lava a le mafai ona puipuia - agai i le osofaʻiga, ma le faateleina o le faoa faamalosi e taofia ai le faʻaopoopoga o vae o le tagata maʻi. O le iʻuga, o le maʻi e le maua le avanoa i le vanimonimo, ma le leai o se mafaufau e tupu. Le mea e fai

Fesoasoani muamua mo le hypoglycemic coma

Faatasi ai ma ni faailoga malu e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuina atu ma le faanatinati ni nai suka, pe a ma le 100 g kuki pe 2-3 le punetini o le masi (meli). E taua le manatuaina o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-e tatau ona i ai pea ni lauulu "i le fatafata".
Faʻailoga ogaoga:

  • Liligi le tifi mafanafana i le gutu o le tagata maʻi (tioata / 3-4 sipuni o suka) pe afai e mafai ona ia foloina.
  • Aʻo le i ai le lauti, e tatau ona tuʻuina se mea e taofia i le va o nifo - o le a fesoasoani lea e aloese ai mai le malosi o le faʻamalosi o auvae.
  • O le mea lea, o le maualuga o le faʻaleleia atili, fafagaina mea taumafa e maua ai meaʻai i gaʻo (fualaau aina, falaoamata ma falaoamata).
  • Ina ia aloese mai se osofaiga lona lua, faʻaititia le tui o le insulin i le 4-8 iunite i le taeao e sosoo ai.
  • A maeʻa le faʻaaogaina o le hypoglycemic, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

Afai o le coma e atiina ae ma le leai o se malamalamaona sosoo ai lea:

  • Faailoa atu le 40-80 ml o le kulukose i totonu o le toto.
  • Valaau faanatinati i se falemaʻi.

Fesoasoani Muamua mo le coma o le hyperosmola

  • Taʻo saʻo le tagata maʻi.
  • Faʻailoa le taʻutaʻu ma faʻaesea le faʻasalalau gagana.
  • Fai ni suiga i le mamafa.
  • Faʻalauiloa 10-20 ml o glucose (40% fofo).
  • I le inu malosi - vave ona e valaau i se falemaʻi.

Maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua: mafuaʻaga ma taunuuga

O le maʻi suka o le kulupu o faʻamaʻi lea e tulaʻi ai le maualuga o le suka i le toto. O lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le matua matua o le tino ma faʻaleagaina toetoe lava o ona totoga uma ma ona tino.

Endocrinologists ua talitonuina afai e ave togafitiga puipuia ma talafeagai le togafitiga, i le tele o tulaga e mafai ona taofia pe taofia foi le amataina o le mai i le maʻisuka. O le mea moni, i le tele o tulaga, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i se togafitiga le talafeagai, le lava le pulea o le tagata lava ia ma le le usitaia o le taumafataga.

O le iʻuga, o se tulaga o le hypoglycemics e atiina ae, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o coma i le maʻisuka. O nisi taimi o le leai o se taimi e fesoasoani ai i se faʻalavelave faʻafuaseʻi e oʻo lava i le oti.

O le a le maʻi o le maʻisuka ma oa ona mafuaaga ma ituaiga?

O le faʻamatalaga o le coma o le maʻisuka - o loʻo faʻamatalaina ai se tulaga e le iloa ai le maʻisuka pe a iai se faaletonu poʻo se sili atu o le kulukose i totonu o le toto. Afai i lenei tulaga o le a le tuʻuina atu le tausiga maʻi faʻafuaseʻi, ona mafai lea e mea uma ona afaina.

O mafuaʻaga autu o le maʻi o le maʻisuka o le faatelevaveina lea o le maualuga o le kulukose o le toto, lea e mafua mai i le le lava o le puleaina o le inisalini e le pancreas, le lava o le pulea e le tagata o ia lava, le faʻasolosolo togafitiga ma isi.

E le lava le inisalini, e le mafai e le tino ona gaosia le kulukose ona o le mea e le oʻo i le malosi. O lea faʻaletonu e taʻitaʻia ai le mea moni o le ate e amata ona tutoatasi le kulūkose. I lenei tulaga, o loʻo i ai se atinaʻe malosi o tino o le ketone.

O lea la, afai o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto vave nai lo tino o ketone, ona le iloa ai lea e le tagata se maʻi maʻisuka. Afai e faʻateleina le maualuga o le sukū ma mea o loʻo i totonu o tino o le ketone, ona mafai lea e le tagata maʻi ona pa'ū i totonu o se ketoacidotic coma. Ae o loʻo i ai isi ituaiga o tulaga e tatau ona iloiloina i auiliiliga.

I le lautele, o nei ituaiga o maʻi o le maʻisuka e iloga:

  1. hypoglycemic,
  2. hyperglycemic,
  3. ketoacidotic.

O le hypoglycemic coma - e ono tupu pe a faʻafuaseʻi ona pa'ū le maualuga o le suka i le toto. O le a le umi o le a le mafai ona fai ai lenei tulaga, ona o le tele e faalagolago i le malosi o le hypoglycemia ma le soifua maloloina o le maʻi. O lenei tulaga e ono aʻafia ai i le maʻisuka o loʻo fafao meaai poʻo i latou e le mulimuli i le tui o le inisalini. O le hypoglycemia e aliali mai foi pe a uma ona faʻaaogaina le ava po o le ava malosi.

O le ituaiga lona lua - coma o le hyperosmola e tupu mai o se faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafua ai le le lava o le vai ma le maualuga o le suka o le toto. O lona amataga e tupu i le maualuga o le glucose e sili atu i le 600 mg / l.

O le tele o taimi, o le maualuga o le hyperglycemia e totogi e fatugaʻo, lea e aveesea ai le kulukose maualuga i le urine. I lenei tulaga, o le mafuaʻaga mo le atinaʻe o le coma, o le taimi o le faʻamaʻaina na faia e fatugaʻo, o le tino ua faʻamalosi e laveai le vai, lea e mafua ai le ogaoga o le hyperglycemia.

Hyperosmolar s. o le maʻisuka (Latina) e atiina ae 10 taimi e sili atu nai lo le hyperglycemia. O lona uiga, o ona foliga vaaia e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i tagata matutua.

Ketacidotic diabetic coma e atiina ae i le maʻisuka ituaiga 1. O lenei ituaiga foma e mafai ona matauina pe a faaputuputu le ketones (acetone acids) i le tino. O i latou o ni oloa e maua mai i le gaosiga o le gaosiga o le eletise e mafua mai i le le atoatoa o le insulin.

E masani lava ona seasea ona maua mai le gasegase o le maʻisuka i le maʻisuka. O lenei ituaiga o uiga o tagata matutua ua maua i le ate, fatu fatu ma le fatu.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o gasegase o le faateleina o aʻoga ma le faʻaaogaina o le hypoxia ma lactate. O le mea lea, o le tino oona oona i le lactic acid, faʻaopoʻopoina (2-4 mmol / l). O nei mea uma e mafua ai ona solia le paleni o le lactate-pyruvate ma le foliga mai o le acidosis metabolic ma se eseesega faʻavaomalo taua.

O se foma e mafua mai i le ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻalavelave taatele ma matautia mo se tagata matua ua 30 ona tausaga. Ae o lenei mea matautia e sili ona lamatia mo tamaiti laiti.

O le maʻi suka i tamaiti e masani lava ona atiina ae i foliga o le insulin-o le maʻi lea e tumau mo le tele o tausaga. O le maʻi suka i tamaiti e masani lava ona aliali i le aoga faataitai po o le aʻoga, o nisi taimi i totonu o le pusa.

E le gata i lea, i lalo ifo o le 3 tausaga le matua, o ia tulaga e sili atu ona tupu nai lo tagata matutua.

Maʻi faʻamaʻi - faʻamaoniga, tausiga faʻafuaseʻi, aʻafiaga

O le maʻi suka o se tulaga i totonu o le tino o le tagata e maua i le maʻisuka, lea e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina. E mafai ona tupu ona o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia poʻo le faateleina i le maualuga ole kulukose o le toto. O le atinaʻeina o le maʻisuka e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. I le tulaga o lona toesea le umi, o aʻafiaga matuia e mafai ona tupu i se taunuʻuga leaga.

E tele ituaiga o vailaʻau o le maʻisuka, o ia mea e manaʻomia ai se tasi e faʻataʻitaʻi togafitiga. E mafua mai mafuaʻaga eseese, e iai ni atinaʻe eseese.

Tagata faʻapitoa e iloagofie ituaiga nei:

  • Ketoacidotic coma - atiaʻe i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. E mafua ona o le faʻasaʻolotoina o se fuainumera tele o ketones, lea e tupu i totonu o le tino ona o le gaosiga o gaʻo gaʻo. Ona o le faateleina o le mamafa o nei mea, o se tagata e pau i totonu o se ketoacidotic coma.
  • O le hyperosmolar coma - e atiina ae i tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. Na mafua ona o le maʻi tele. O le kulūkose o le toto e mafai ona sili atu i le 30 mmol / l, o le konesone e le o iai.
  • O le hypoglycemic coma - e atiina ae i tagata e tui i le tino o le inisalini pe le tausisia foi le taumafa. Faʻatasi ai ma le mipoglycemic coma, glucose i le toto o se tagata e oʻo atu i le 2.5 mmol / L ma lalo.
  • Lactic acidosis coma o se ituaiga masani o le diabetic coma. Na te atiae e tetee i le talaaga o le glycolysis anaerobi, lea e mafua ai ona suia le paleni lactate-pyruvate.

Soʻo se ituaiga o maʻi suka e atiaʻe ona o le tele poʻo le leai o le inisalini, lea e mafua ai le faʻavaveina o le gaʻo o gaʻo. O nei mea uma e oʻo atu ai i le faʻavaeina o oloa faʻasolosolo. Latou te faʻaitiitia le faʻasalaga o minerale i totonu o le toto, lea e faʻaitiitia ai lona malosi. O lenei mea e mafua ai le faʻamaʻiina o le toto, poʻo le acidosis.

O le kososis lea e mafua ai le ogaoga o faafitauli i le gaioiga o totoga i totonu o le maʻi suka. O le tino sili ona pagatia e sili ona mafatia i mea o loʻo tupu.

O le maʻisuka coma e faʻaalia i le vave, ae faʻatulaga le atinaʻe. O faailoga muamua o le a vave ona pa'ū se tagata i se coma e mafai ona vaaia i se aso pe sili atu. Afai e te matauina soʻo se uiga o se maʻi vaivai, taumafai e vaʻai vave lau fomaʻi. O le Hyperglycemia e faʻaalia i le televave o le faateleina o le maualuga o le suka i le tele o taimi. O le Ketoacidotic coma e mafai ona iloa e ala i le naʻo ma le vomiting, vaivai, masani ai, o le tiga i totonu o le manava, ma le moe. E le gata i lea, o le tagata gasegase ei ai le manogi manogi o le acetone mai le gutu. E mafai ona ia faitio i le fia inu, e masani ona le fiafia, leai se lagona.

Faatasi ai ma le atinaʻe o le hypoglycemia i tagata, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaitiitia ai. I lenei tulaga, o lenei faailoga e oʻo i se faailoga i lalo o le 2.5 mmol / L. O le iloaina o le lata mai o le hypoglycemic coma e faigofie lava, o se tagata i ni nai itula ao le i amata ona faitio i se lagona le talafeagai o le atuatuvale ma le fefe, faateleina le palauvale, le mautonu ma le gatete, le mautonu ma vaivaiga, faavaivaia o lagona ma vaivaiga. O nei mea uma ua faaopoopoina e le malosi o le faoa faamalosi ma le leiloa o le iloa, pe afai e le mauaina e se tagata le taimi faafomai fesoasoani. O lenei tulaga ua muamua i ai:

  • Faʻaitiitia pe maeʻa le leai o se manaʻoga,
  • General malaise
  • Tigā ma le vevela,
  • Faʻailoga poʻo le manava.

I le leai o se taimi talafeagai mo fesoasoani mo le maʻisuka, e mafai e se tagata ona feagai ma ogaoga ogaoga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei tulaga, e taua tele le mataʻituina o le vevela o le tino. E matua taua lava e le pa'ū - o le mea sili e sili atu lona alualu i luma. E tatau ona mago ma mafanafana le paʻu. O le le amanaiaina o faailoga muamua o le maʻi suka e mafua ai le taoto o le faitaʻaga. O le tagata, e pei o le, o loʻo alu ese mai le lalolagi masani; e le o malamalama o ia pe o fea foi o ia.

Fai mai fomaʻi e sili atu ona faigofie mo tagata leʻi saunia e iloa se maʻi o le maʻisuka e ala i le vave faʻaitiitia o le toto maualuga, o se vaivai vaivai, ma le faamaluluina o mata. Ina ia taofia lenei gaioiga, e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi. E naʻo se fomaʻi agavaa e auai e mafai ona faia le faʻataʻitaʻiga saʻo togafiti.

Afai e te iloa faailoga muamua o se maʻi suka i totonu o se tagata, taumafai e vave tuʻuina atu ia te ia fesoasoani muamua. E aofia ai gaoioiga nei:

  1. Taʻu le tagata maʻi i luga o lona manava po o lona itu,
  2. Aveʻesea uma lavalava naua o ia,
  3. Faʻasaʻo auala mai le vomiti ina ia le faʻamaonia le tagata,
  4. Valaau i se falemaʻi
  5. Amata ona inu sina sina lauti suamalie poʻo le siva,
  6. A o leʻi oʻo mai le falemaʻi, mataitu le manava a le tagata.

Afai e te iloa uiga o se maʻi suka, e faigofie ona e faʻaolaina se tagata. E mafai foi ona e saunia muamua oe lava fesoasoani, lea o le a faaitiitia ai le lamatiaga ogaoga o taunuuga. O le togafitiga o ituaiga eseese o le maʻisuka com e matua ese lava, o lea e le mafai ai ona e faia isi gaoioiga.

E le mafai ona faʻamaonia se maʻi o le maʻisuka e ala i le asiasiga vaaia. Mo lenei mea, o le tagata maʻi e alu i se faasologa o suʻega fale suesue, lea o le suega o le toto, lea e fuafua ai le kulūkose, e sili ona taua tele. I le faʻaopoopoga ia te ia, o se suʻega o le toto, o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faia foi.

Soo se ituaiga o siama o le maʻisuka eo faatasi ma le faateleina o le maualuga o le kulukose toto nai lo le 33 mmol / L. Na o le tasi lava le tuusaunoaga o le hypoglycemic, e mafua ai ona pa'ū le maualuga o le suka i lalo o le 2.5 mmol / L. A oʻo i le gasegase, o le a le maua e se tagata ni uiga iloga. O le Ketoacidotic coma e mafai ona iloa e ala i foliga vaaia o tino o le ketone i le urine, ma le moarosmola coma e le faateleina o le osmolarity plasma. O le lactacitalic coma e maua i le faateleina o le maualuga o le maualuga o le lactic acid i le toto.

O le mea pito sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka e mafai ona taʻua o le taimi o le tausiga. Afai e le inuina e se tagata ni vailaau mo se taimi umi, e naʻo le lamatiaga o ni faafitauli matuia, e pei o le fula o le mafaufau po o le mama, fasia, fatu fatu, thrombosis, fatuga o le fatu po o le manava o le tino, ma le tele o isi. O le mafuaʻaga lenei i le taimi lava e faʻamaonia ai e le fomaʻi le siama, e amata ona tuʻuina atu e le maʻi maʻi tausiga faʻapitoa.

Afai ei ai i se tagata se ketone coma, e faia e fomaʻi mea uma e mafai ona toe faʻaleleia faailoga taua o le tino: toto maualuga, faʻavevela, fua o le fatu. E le gata i lea, o le tagata gasegase e tatau ona faʻamalamalamaina. Ua taofia e le fomaʻi le osofaiga i se vaifofo o le kulukose ma le sodium chloride, lea e toe faʻafoisia ai le paleni masima.

Togafitiga o vailaau faʻasaina i le lactic e aofia i le faia o laasaga tutusa e pei o ketoacidotic. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o le toe faʻaleleia o paleni-faavae-faavae e matua taua lava le taua.O se tagata i totonu o le falemaʻi ua afaina i se aofaiga faapitoa o le kulukose ma le inisalini, pe a toe foi mai ni faʻailoga taua i masani, e faʻaalia togafitiga faʻapitoa.

Afai o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo tagata na vagaia o ia e amata ona matauina faailoga o se vailaʻau o loʻo i luga o le hypoglycemic, o lona uiga e matua mafai lava ona taofia le atinaʻeina o se tulaga faʻapea na oi latou lava. E mafai ona e taofia le osofaʻiga e ala i le 'ai o meaʻai carbohydrate: o sina fasi suka, pata tao, se sipuni o siamu poʻo le lauti masani. A maeʻa lena mea, e tatau ona e faia se mea lelei ma faʻatali mo se soifua maloloina sili atu. Afai e leʻi mulimuli, valaʻau i se falemaʻi.

Afai e maua e le maʻisuka le gasegase o le hypoglycemic e mafua mai i le puleaina o le tele o le inisalini, e tatau i tagata ona faʻaaogaina le tele o gaʻo gaʻo. Mo nei faʻamoemoega, ua fautuaina e faʻaaoga le falaoamata sana. I ni faʻalavelave ogaoga o le liona, o le a le mafai ona taofi le coma hypoglycemic i lenei auala. I lenei tulaga, o le fomaʻi o loʻo faʻatonutonuina ma le faʻafefe le glucagon poʻo le kulukose.

O taʻiala nei e tatau ona mulimulitaʻia e fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka:

  • Fai suʻesuʻega masani,
  • Mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi,
  • Taumafa saʻo ma faʻaauau,
  • Ia mataʻituina pea lou toto toto
  • Taʻitaʻi se olaga malosi
  • Tuuina atu masani leaga
  • Faʻaititia le tele o le popole ma le popole i lou olaga.

O se suiga faʻaleagaga i le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga i le tino. O lo latou malosi e faʻalagolago i le saoasaoa o togafitiga faafomaʻi. Ona o le faateleina o le urine e maua mai i fatugaʻo, o se tagata e atiina ae se maʻi tele, lea e faʻateleina atili pe'ā uma ona inu pia. E mafua ai ona faʻaitiitia le toto, lea e faʻaitiitia ai le toto. E avea lenei mea ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi totoʻa i totoga ma gaʻo uma, ae ui i lea, o lenei mea sili ona matautia mo le faiʻai.

Faatasi ai ma urine, electrolytes e manaʻomia mo galuega masani e aveesea mai le tino.

O le maʻi suka o se mea matuia tele i le gaioiga o le tino. E toetoe lava o taimi uma e maua ai taunuuga i le gaioiga o le tino. Ae ui i lea, o le tele o le liona o le a faʻalagolago pe o le a le umi o le togafitiga faafomai. Faatasi ai ma le vave osofaʻi o fualaau faasaina, e mafai ona aloese ai mea sese matuia. I le tulaga o le tuai ona faʻatuai, e mafai e se tagata ona faʻamutaina le oti. Fuainumera faamaumauina o le oti e tupu i le 10% o mataupu o le maʻi suka.

O le maʻi suka o se faʻalavelave e tupu i le maʻi suka. O le tulaga e atiae i le vavevave o le uila. O le le mafai ona faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina ma oʻo lava i le oti. O le mea lea, e taua mo maʻisuka uma ia iloa poʻo a faailoga ma faailo e muamua muamua i se maʻi suka ma pe o le a le fua e tatau ona fai pe a iloa.

E 4 ituaiga o siama o le maʻisuka: ketoacidotic, hyperosmolar, hyperlactacidemic and hypoglycemic.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona atiina ae ketoacidotic coma. E afaina ai le talaaga o le le lava o le inisalini ma le maualuga o le toto suka. O le iʻuga, o le faʻaitiitia o le kulūkose ua faʻaitiitia, o le gasegase ua faʻavaivaia, o le gasegase o galuega uma o le tino ma nisi o totoga e tupu. Ketacidotic coma e atiina ae i totonu o le 1-2 aso (o nisi taimi vave). O le maualuga o le suka lea e tupu ai se coma e mafai ona oʻo i le 19-33 mmol / l ma le maualuga. I le leai o ni taimi talafeagai, o le maʻisuka atonu e vaivai tele.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona mafua fomaʻi o le hyperosmola. O lenei meaola e tupu ona o le leai o le inisalini. E tuʻuina atu i le manava tele o le tino ma faʻateleina le faʻaputuina o le sodium, glukose ma urea ions i totonu o le toto. I lalo o le faatosinaga o le vavalalata, o faʻafitauli matuia e tupu i totonu o le tino o le tagata, lea e masani ona o mai faatasi ma le leai o se malamalama.

O isi ituaiga e lua o le maʻi suka e tutusa lava i ituaiga uma o faamaʻi. O le faʻaleagaina o le tino atiina ae i le faaputuga o le lactic acid i totonu o le toto. O le mafuaaga o le le lava o le inisalini. O se taunuuga o le atinaʻe o coma, o le vailaʻau faʻasolosolo o le toto e suia, le manuia o le soifua maloloina, ma le leiloa o le mafaufau e mafai.

O ituaiga lisi o le coma e maua mai i le maualuga. Latou te faia i tua o le malosi o le toto toto. O le isi itu e taʻitaʻia ai le atinaʻe hypoglycemic coma. O le faʻalavelave e amata ile faʻaitiitia o le kulukose toto i se tulaga taua. O lenei mea e mafua ai le matelaina malosi o le faiʻai. Faʻatasi ai ma le mamate o le hypoglycemic, o le toto toto e faʻaitiitia i le 3.33-2.77 mmol / lita. Afai e te le amanaia faailoga e tulai mai, o le kulukose e mafai ona paʻu i le 2.77-1.66 mmol / lita. I lenei tulaga, o faailoga uma lava o le hypoglycemia ua aliali mai. O se tagata gasegase o ia ituaiga faailoga e tatau ona alu i le falemaʻi mo togafitiga. Mataʻituina taua o le suka - 1.66-1.38 mmol / lita - e oʻo atu ai i le leiloa o le mafaufau. E naʻo fesoasoani faʻafuaseʻi a tagata tomai faapitoa e mafai ona laveaʻi ai se tagata.

O ituaiga uma o le maʻisuka e muamua atu i ona lava mafuaaga.

O faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le le lava o le inisalini, lea e mafua ai ona televave le faateleina o le kulukose toto. O le tele o taimi, o mea nei e mafai ona taʻitaʻia ai le inisalini:

  • maʻitaga
  • faʻamaʻi
  • manuʻa ma taotoga,
  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o glucocorticoids poʻo togafitiga,
  • sili atu le malosi faaletino ma tulaga faigata,
  • toilalo mea taumafa, anapogi umi, ava malosi.

O le mafuaʻaga o le ketoacidotic coma o le oona i tino o le ketone ma acetone. O le le atoatoa o le insulin e mafua ai ona amata ona toe faʻatumu le malosi mai le protein ma gaʻo, ae le o le kulukose. I le gasologa o le gaosiga o le eletise, ketone ma acetone acetic acid ua faia i ni aofaiga tetele. O a latou gaioiga e faʻaaogaina ai eleele faasao ma mafua ai le ketoacidosis (faʻamaʻi faʻaleagaina) ma faʻalavelave i le vai-electrolyte metabolism.

O le alualu i luma o le hyperosmola coma e mafai ona mafua ona o le tele o le faʻaaogaina o togafitiga, manava ma le vomia o soo se mea e mafai ai, o le vevela vevela ma le vevela o le ea, diathsis periponeal or hemodialysis, faʻamaʻaloga o le toto.

O le lactacitalic coma e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le fatu poʻo le faʻalaumama. O nisi taimi e tupu mai ai le foma i le bronchial asthma, bronchitis, le gaioiga o le toto, fatuga o le fatu. E masani lava o le mafuaʻaga o le coma o le mumu ma le faʻamaʻi, o le ate poʻo le fatu fatu. O maʻi o loʻo mafatia i le faʻavaʻa o le ava malosi o loʻo lamatia foʻi.

O le mafuaaga o le hypoglycemic coma e mafua mai i le le lava o le toto suka. O lenei tulaga e mafai ona mafua ai le televave o le inisalini poʻo le suka-faʻaitiitia o vailaau faʻalaʻau. E tele taimi e tupu ai le hypoglycemia ona o le maʻisuka ina ua maeʻa le inisalini na misia se taumafataga pe leai foi ni meaʻai gaʻo. O nisi taimi e maua ai le maualuga o le suka i luga o le tala o le faʻaitiitia o le faʻamalosi poʻo le malosi ole inisalini o le ate. O le isi mafuaaga mo le hypoglycemic coma o se galuega malosi faaletino.

O ituaiga uma o le maʻi suka e iai ona lava uiga taua. E ui o masani e masani ona tutusa, o le faʻamaʻi mulimuli e faatoa mafai ona faia pe a maeʻa suʻega falesuesue.

O le vaʻaia faʻapitoa e tuʻuina atu ma faʻamaoniga o loʻo tuʻuina atu i lalo.

  • Faateleina le galala.
  • Uiga masani.
  • Lautele vaivaiga, lea e masani ona o mai faatasi ma se maʻi tiga.
  • O le soona popole, sosoo ai ma le moe.
  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Nausea (i nisi o mataupu e faʻatasi ma le vomiting).

Faatasi ai ma isi faʻamaoniga o le hyperosmola coma e matua faʻamaʻavaveina, le lelei le tautala tautalaga ma le mafaufau (o se faailoga iloga o se coma).

Faailoga o se ketoacidotic coma foliga mai lemu. I lenei tulaga, e maua e fomaʻi se avanoa ao lei oʻo i le faʻalavelave e faia se togafitiga atoatoa. Ae peitai, afai e le o gauai le maʻisuka i uluaʻi faailoga, ona tupu ai lea o le tulaga o le tulaga, e faaalia i le manava loloto ma le manava, o tiga tiga i totonu o le manava e aunoa ma se localization, le le fiafia, e mafai. O se faailoga iloga o le ketoacidotic coma o le manogi o le acetone mai le gutu.

O lactacidemic coma, e ese mai i le ituaiga muamua, o le alualu i luma televave ma ua faaalia ai ia lava i le tulaga o le malepelepe lapopoʻa. E uiga i uiga iloga o lenei foma, e mafai e se tasi ona matau vave ona tuputupu ae vaivaiga, leai se faʻaletonu, faʻasalaga, ma le le malamalama.

O faʻafitauli o le hypoglycemic coma e ese si ese mai faailoga o le hyperglycemic coma. O nei mea e aofia ai le mataʻu, popolega, faʻateleina o le pala, vevesi ma se lagona malosi o le fiaʻai. Afai e te le faʻaaogaina taimi talafeagai, o le tulaga lautele o le tino e mafai ona faʻateteleina: vaivaiga, faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le apogi o le hypoglycemic coma o le leiloa o le mafaufau.

I le i ai o le maʻisuka i tamaiti, o vailaau o le gugu o le ulu, o le gasea ma le vomia, o le le lava o le fiaʻai (seia oo lava ina le atoa), matuai galala, moe. E masani foi ona mafai ona galo le laulaufaiva ma laugutu.

O le iloaina o uiga o se maʻi suka o le a fesoasoani e taofia lona alualu i luma i le taimi. I le faailoga muamua o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e tatau ona vave valaau loa se falemaʻi. Aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻi, o le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu ile tausiga faʻafuaseʻi. Muamua lava, taoto le tagata maʻi i lona itu poʻo lona manava. Mulimuli i le laulaufaiva, ia mautinoa e le magoto ma e le manava le manava. Faataga le ea fou e ulufale ai i le potu o le maʻisuka.

E le gata i lea, mo ituaiga eseese o le maʻisuka, o le togafiti o togafitiga e ese si ese. Faʻatasi ma le ituaiga hyperosmolar, afifi ma faʻamafanafana vae o le tagata maʻi. Siaki le maualuga o le glucose i se glucometer, suʻe le urine ma se pusa o le ketone test. E leai se isi gaioiga e manaʻomia. Faatali mo le falemaʻi e taunuu.

O kesepoacidotic ma lactacic types of coma e manaʻomia vave ona faia e tagata tomai faapitoa. I lenei tulaga, o le a le aoga le taofia o le atinaʻeina o se coma e ala i taumafaiga tutoʻatasi. Pau lava le mea e mafai ona e faia o le siakiina o le manava o le maʻi ma le fatu fatu seia oʻo mai le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le hypoglycemic coma, e taua tele le tuʻuina vave o tausiga faʻafuaseʻi. E masani lava e le o faʻatasi ma le vaivai le malamalama. I lenei tulaga, e mafai e le tagata gasegase ona ia faia tutoatasi ia fua talafeagai. I mea muamua e iloa ai se foma e lata mai, e tatau ona e 'ai sina gaʻo paluga (falaoa, pasta), inu lauti ma le suka poʻo le faʻasaina 4-5 papa o glucose. O le malosi o le hypoglycemia e mafua ai le le mautonu. Faatasi ai ma lenei atinaʻe o mea na tutupu, e le mafai e le ua afaina ona faia e aunoa ma se fesoasoani mai fafo. Afai o le tagata gasegase o lo o iai se mea faʻafefete, inu i soo se suavai suamalie (aua le faʻaaogaina meainu ma suamalie mo lenei mea). I le leai o se mea e fofo ai, faʻapipii sina glucose i lalo o le laulaufaiva.

Manatua: faatasi ai ma soʻo se ituaiga o maʻi suka, e le faatagaina le inisalini e aunoa ma le faʻatagaga a se fomaʻi.

A maeʻa le falemaʻi i se tulaga o le maʻisuka, o le sini autu a fomaʻi o le faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le metabolism o le tino atoa. Togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga malosi a le fomaʻi ma e aofia ai le tele o vaega. Muamua, o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se tui o le inisalini (i le tulaga o le hypoglycemia, o le kulukose e tatau ona faʻatonutonuina). O le isi itu, o togafitiga faʻasolosolo e faʻatautaia ma fofo faʻapitoa e toe faʻafoʻi ai le paleni o le vai, faʻasolosolo eletise ma faʻamaopoopoina le maualuga o le toto. A maeʻa nai aso o togafitiga, ona tuʻuina atu lea o le maʻi i le pito o le endocrinology ma teuina i le falemaʻi seia oʻo ina faʻamautu le tulaga.

E taua le manatua o le fesoasoani muamua ma le togafiti togafitiga o le a fesoasoani e aloese ai i le ogaoga o taunuuga o le maʻi suka: paralysis, ceremaral edema, faʻalavelave fatu, stroke, sepsis, tino moni poʻo le oti.

O le maʻi suka o se tulaga ogaoga mo le maʻisuka. O le mea lea, e tatau i le maʻisuka ona manatua e naʻo le faʻamaoni o le tagata lava ia, pulea o le mamafa, tausisia o tulafono paleni o meaʻai, o le faʻaosooso masani ma le teenaina o le ola maloloina o le a fesoasoani e ola ai i se olaga atoa ma aloese mai le afaina o se tulaga matautia.


  1. Ametov A., Kasatkina E., Franz M. ma isi. Auala e aʻoaʻo e ola ai i le maʻisuka. Moscow, Interpraks Publishing House, 1991, 112 itulau, faasalalauga faaopoopo o le 200,000 kopi.

  2. Zholondz M.Ya. Se malamalama fou i le maʻisuka. St. Petersburg, lolomiina le fale "Doe", 1997,172 itulau. Toe lolomiina o le tusi lava lea e tasi o le "Diabetes. Malamalama fou. " SPb., Fale Lomiga "All", 1999., 224 itulau, faasalalauga o kopi e 15,000.

  3. Ivanova, V. Maʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka / V. Ivanova. - M.: Newspaper world "Syllable", 2012. - 487 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Ituaiga o le maʻisuka Coma

E tele ituaiga o vailaʻau o le maʻisuka, o ia mea e manaʻomia ai se tasi e faʻataʻitaʻi togafitiga. E mafua mai mafuaʻaga eseese, e iai ni atinaʻe eseese.

Tagata faʻapitoa e iloagofie ituaiga nei:

  • Ketoacidotic coma - atiaʻe i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. E mafua ona o le faʻasaʻolotoina o se fuainumera tele o ketones, lea e tupu i totonu o le tino ona o le gaosiga o gaʻo gaʻo. Ona o le faateleina o le mamafa o nei mea, o se tagata e pau i totonu o se ketoacidotic coma.
  • O le hyperosmolar coma - e atiina ae i tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. Na mafua ona o le maʻi tele. O le kulūkose o le toto e mafai ona sili atu i le 30 mmol / l, o le konesone e le o iai.
  • O le hypoglycemic coma - e atiina ae i tagata e tui i le tino o le inisalini pe le tausisia foi le taumafa. Faʻatasi ai ma le mipoglycemic coma, glucose i le toto o se tagata e oʻo atu i le 2.5 mmol / L ma lalo.
  • Lactic acidosis coma o se ituaiga masani o le diabetic coma. Na te atiae e tetee i le talaaga o le glycolysis anaerobi, lea e mafua ai ona suia le paleni lactate-pyruvate.

Soʻo se ituaiga o maʻi suka e atiaʻe ona o le tele poʻo le leai o le inisalini, lea e mafua ai le faʻavaveina o le gaʻo o gaʻo. O nei mea uma e oʻo atu ai i le faʻavaeina o oloa faʻasolosolo. Latou te faʻaitiitia le faʻasalaga o minerale i totonu o le toto, lea e faʻaitiitia ai lona malosi. O lenei mea e mafua ai le faʻamaʻiina o le toto, poʻo le acidosis.

O le kososis lea e mafua ai le ogaoga o faafitauli i le gaioiga o totoga i totonu o le maʻi suka. O le tino sili ona pagatia e sili ona mafatia i mea o loʻo tupu.

O le maʻisuka coma e faʻaalia i le vave, ae faʻatulaga le atinaʻe. O faailoga muamua o le a vave ona pa'ū se tagata i se coma e mafai ona vaaia i se aso pe sili atu. Afai e te matauina soʻo se uiga o se maʻi vaivai, taumafai e vaʻai vave lau fomaʻi. O le Hyperglycemia e faʻaalia i le televave o le faateleina o le maualuga o le suka i le tele o taimi.O le Ketoacidotic coma e mafai ona iloa e ala i le naʻo ma le vomiting, vaivai, masani ai, o le tiga i totonu o le manava, ma le moe. E le gata i lea, o le tagata gasegase ei ai le manogi manogi o le acetone mai le gutu. E mafai ona ia faitio i le fia inu, e masani ona le fiafia, leai se lagona.


Faatasi ai ma le atinaʻe o le hypoglycemia i tagata, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faʻaitiitia ai. I lenei tulaga, o lenei faailoga e oʻo i se faailoga i lalo o le 2.5 mmol / L. O le iloaina o le lata mai o le hypoglycemic coma e faigofie lava, o se tagata i ni nai itula ao le i amata ona faitio i se lagona le talafeagai o le atuatuvale ma le fefe, faateleina le palauvale, le mautonu ma le gatete, le mautonu ma vaivaiga, faavaivaia o lagona ma vaivaiga. O nei mea uma ua faaopoopoina e le malosi o le faoa faamalosi ma le leiloa o le iloa, pe afai e le mauaina e se tagata le taimi faafomai fesoasoani. O lenei tulaga ua muamua i ai:

  • Faʻaitiitia pe maeʻa le leai o se manaʻoga,
  • General malaise
  • Tigā ma le vevela,
  • Faʻailoga poʻo le manava.

I le leai o se taimi talafeagai mo fesoasoani mo le maʻisuka, e mafai e se tagata ona feagai ma ogaoga ogaoga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei tulaga, e taua tele le mataʻituina o le vevela o le tino. E matua taua lava e le pa'ū - o le mea sili e sili atu lona alualu i luma. E tatau ona mago ma mafanafana le paʻu. O le le amanaiaina o faailoga muamua o le maʻi suka e mafua ai le taoto o le faitaʻaga. O le tagata, e pei o le, o loʻo alu ese mai le lalolagi masani; e le o malamalama o ia pe o fea foi o ia.

Fai mai fomaʻi e sili atu ona faigofie mo tagata leʻi saunia e iloa se maʻi o le maʻisuka e ala i le vave faʻaitiitia o le toto maualuga, o se vaivai vaivai, ma le faamaluluina o mata. Ina ia taofia lenei gaioiga, e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi. E naʻo se fomaʻi agavaa e auai e mafai ona faia le faʻataʻitaʻiga saʻo togafiti.

Faʻailoga

E le mafai ona faʻamaonia se maʻi o le maʻisuka e ala i le asiasiga vaaia. Mo lenei mea, o le tagata maʻi e alu i se faasologa o suʻega fale suesue, lea o le suega o le toto, lea e fuafua ai le kulūkose, e sili ona taua tele. I le faʻaopoopoga ia te ia, o se suʻega o le toto, o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faia foi.

Soo se ituaiga o siama o le maʻisuka eo faatasi ma le faateleina o le maualuga o le kulukose toto nai lo le 33 mmol / L. Na o le tasi lava le tuusaunoaga o le hypoglycemic, e mafua ai ona pa'ū le maualuga o le suka i lalo o le 2.5 mmol / L. A oʻo i le gasegase, o le a le maua e se tagata ni uiga iloga. O le Ketoacidotic coma e mafai ona iloa e ala i foliga vaaia o tino o le ketone i le urine, ma le moarosmola coma e le faateleina o le osmolarity plasma. O le lactacitalic coma e maua i le faateleina o le maualuga o le maualuga o le lactic acid i le toto.

O le mea pito sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka e mafai ona taʻua o le taimi o le tausiga. Afai e le inuina e se tagata ni vailaau mo se taimi umi, e naʻo le lamatiaga o ni faafitauli matuia, e pei o le fula o le mafaufau po o le mama, fasia, fatu fatu, thrombosis, fatuga o le fatu po o le manava o le tino, ma le tele o isi. O le mafuaʻaga lenei i le taimi lava e faʻamaonia ai e le fomaʻi le siama, e amata ona tuʻuina atu e le maʻi maʻi tausiga faʻapitoa.

Afai ei ai i se tagata se ketone coma, e faia e fomaʻi mea uma e mafai ona toe faʻaleleia faailoga taua o le tino: toto maualuga, faʻavevela, fua o le fatu. E le gata i lea, o le tagata gasegase e tatau ona faʻamalamalamaina. Ua taofia e le fomaʻi le osofaiga i se vaifofo o le kulukose ma le sodium chloride, lea e toe faʻafoisia ai le paleni masima.


Togafitiga o vailaau faʻasaina i le lactic e aofia i le faia o laasaga tutusa e pei o ketoacidotic. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o le toe faʻaleleia o paleni-faavae-faavae e matua taua lava le taua. O se tagata i totonu o le falemaʻi ua afaina i se aofaiga faapitoa o le kulukose ma le inisalini, pe a toe foi mai ni faʻailoga taua i masani, e faʻaalia togafitiga faʻapitoa.

Afai o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo tagata na vagaia o ia e amata ona matauina faailoga o se vailaʻau o loʻo i luga o le hypoglycemic, o lona uiga e matua mafai lava ona taofia le atinaʻeina o se tulaga faʻapea na oi latou lava. E mafai ona e taofia le osofaʻiga e ala i le 'ai o meaʻai carbohydrate: o sina fasi suka, pata tao, se sipuni o siamu poʻo le lauti masani. A maeʻa lena mea, e tatau ona e faia se mea lelei ma faʻatali mo se soifua maloloina sili atu. Afai e leʻi mulimuli, valaʻau i se falemaʻi.

Afai e maua e le maʻisuka le gasegase o le hypoglycemic e mafua mai i le puleaina o le tele o le inisalini, e tatau i tagata ona faʻaaogaina le tele o gaʻo gaʻo. Mo nei faʻamoemoega, ua fautuaina e faʻaaoga le falaoamata sana. I ni faʻalavelave ogaoga o le liona, o le a le mafai ona taofi le coma hypoglycemic i lenei auala. I lenei tulaga, o le fomaʻi o loʻo faʻatonutonuina ma le faʻafefe le glucagon poʻo le kulukose.

Puipuiga

O taʻiala nei e tatau ona mulimulitaʻia e fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka:

  • Fai suʻesuʻega masani,
  • Mulimuli i fautuaga a lau fomaʻi,
  • Taumafa saʻo ma faʻaauau,
  • Ia mataʻituina pea lou toto toto
  • Taʻitaʻi se olaga malosi
  • Tuuina atu masani leaga
  • Faʻaititia le tele o le popole ma le popole i lou olaga.

O taunuuga

O se suiga faʻaleagaga i le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga i le tino. O lo latou malosi e faʻalagolago i le saoasaoa o togafitiga faafomaʻi. Ona o le faateleina o le urine e maua mai i fatugaʻo, o se tagata e atiina ae se maʻi tele, lea e faʻateleina atili pe'ā uma ona inu pia. E mafua ai ona faʻaitiitia le toto, lea e faʻaitiitia ai le toto. E avea lenei mea ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi totoʻa i totoga ma gaʻo uma, ae ui i lea, o lenei mea sili ona matautia mo le faiʻai.

Faatasi ai ma urine, electrolytes e manaʻomia mo galuega masani e aveesea mai le tino.

O le maʻi suka o se mea matuia tele i le gaioiga o le tino. E toetoe lava o taimi uma e maua ai taunuuga i le gaioiga o le tino. Ae ui i lea, o le tele o le liona o le a faʻalagolago pe o le a le umi o le togafitiga faafomai. Faatasi ai ma le vave osofaʻi o fualaau faasaina, e mafai ona aloese ai mea sese matuia. I le tulaga o le tuai ona faʻatuai, e mafai e se tagata ona faʻamutaina le oti. Fuainumera faamaumauina o le oti e tupu i le 10% o mataupu o le maʻi suka.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le ketoacidotic coma, faʻamaoniga ma mafuaʻaga o le ketoacidotic coma mo le maʻisuka

Faʻamatalagalea e faateleina ai le manaomia mo le inisalini ma fesoasoani i le atinaʻeina o se ketoacidotic coma masani:

  • Faʻaiʻuga o le maʻisuka.
  • Faiga faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻasologa (fua o le vailaʻau, sui, ma isi).
  • Le iloa le tulafono o le pulea e le tagata o ia lava (inu ava malosi, faaletonu o meaʻai ma gaoioiga masani faaletino, ma isi).
  • Purolents infections.
  • Manua faalemafaufau / mafaufau.
  • Faʻafitauli faʻapitoa i se foliga lapopoa.
  • Faʻatonu.
  • Fanau / maʻitaga.
  • Manatua.

Ketoacidotic coma - symptoms

Faʻailoga muamua avea ma:

  • Uiga masani.
  • Tigā, leisa.
  • Tauvalea, vaivaiga lautele.

Faʻatasi ai ma se faʻafitauli matuia:

  • Smell o le acetone mai le gutu.
  • Maʻa tigaina o le tino.
  • Vomivai matuia.
  • Nofo, manava loloto.
  • Ona oʻo mai ai lea o le faʻasaina, le iloa lelei ma pa'ū atu i se paʻu.

Ketoacidotic coma - fesoasoani muamua

Muamua lava e tatau ona valaʻau i se falemaʻi ma siaki uma galuega taua a le maʻi - manava, mamafa, paʻu, mafaufau. O le galuega autu o le lagolagoina o le fatu fatu ma le manava seia oʻo ina oʻo mai le falemaʻi.
Iloilo pe matala se tagata, e mafai ona e faia i se auala faigofie: fesili atu ia te ia i soo se fesili, e matua paʻu lava i luga o alafau ma tataʻi taliga o ona taliga. Afai e leai se tali, o le tagata o loʻo lamatia tele. O le mea lea, o le tuai i le valaʻauina o se falemaʻi e le mafai.

Tulafono lautele mo fesoasoani muamua mo le maʻisuka, pe afai o lona ituaiga e le faʻamalamalamaina

O le mea muamua e tatau ona faia e aiga o le maʻi ma muamua ma, aemaise lava, faailoga matuia o le coma valaau loa i se falemaʻi vave . O maʻi e maua i le maʻisuka ma o latou aiga e masani ona masani i nei faʻaʻailoga. Afai e leai se avanoa e te alu ai i le fomaʻi, ona i ai muamua o faailoga e tatau ona e:

  • Faʻaaogaina ile inisalini ile inisetila - 6-12 iunite. (filifiliga).
  • Faʻateleina le fua le taeao e sosoo ai - 4-12 iunite / i le taimi, 2-3 inisictions i le aso.
  • O le gaioiga o le Carbohydrate e tatau ona faʻamalamalamaina., gaʻo - tuʻuese.
  • Faateleina le fuainumera o fualaau aina / fualaʻau.
  • Faʻatau vai inu alkaline. I lo latou toesea - o le suavai ua i ai le sipuni o le inu o le inu.
  • Enema ma se vaifofo o soda - ma le le mautonu.

O aiga o le tagata maʻi e tatau ona suʻesuʻe ma le totoa ia uiga o le faʻamaʻi, o togafiti faʻaonapo nei o le maʻisuka, diabetology ma le taimi fesoasoani muamua - na o le taimi muamua o le a fesoasoani ai le fesoasoani faʻafuaseʻi.

Tuua Lau Faamatalaga