O le hemoglobin glycated i le siama o le maʻisuka

Talu ai ona o le masani ai o le maʻisuka, o le tele o le vave vave o le atinaʻe o ona faafitauli, o le numera tele o mataupu e leʻi faʻaalia ma le le mautonu o le WHO e uiga i faʻamoemoega mo le salalau o le maʻisuka i le lalolagi, o taimi talafeagai ma faʻamaonia saʻo o le gaʻo gaʻo. O le hemoglobin glycated o se faailoilo lea, pe a faʻaaogaina metotia faʻasalalau, e tuʻuina atu se manatu faʻatasi o le maualuga o le glycemia mo se taimi umi ma fesoasoani i le taimi e iloa ai le solia o le gaosiga o le gaʻo. I le faʻaaogaina o le hemoglobin glycide o se suʻesuʻega faʻamaʻi mo le le mautonu o le gaosiga o le maʻisuka poʻo le tikeri o taui mo le maʻisuka, e taua tele le filifilia o le metotia mo le fuafuaina o lenei faailoilo e amanaʻia ai lona faʻalagolago i le maʻisuka.

O le Matafaioi a le Hemoglobin Glycated i le Suʻesuʻeina ma le Mataituina o le Maʻisuka Misa

O le maʻisuka, o le gasegase vave ma le rap> o le maʻisuka o loʻo salalau solo i le lalolagi, taimi talafeagai ma faʻamaonia saʻo o le gaʻo gasegase gasegase e taua tele. O le hemoglobin glycated o se faailoilo lea, ao faʻaogaina metotia faʻavasegaina, hemoglobin faʻasolosolo e avea o se suʻesuʻega faʻamaonia o le gaʻo o le gasegase gasegase poʻo le tikeri o le totogi o le maʻisuka, o le auala sao i le filifiliga o le metotia o lenei fua faʻatatau o le maʻisuka, ma mafaufau i ana suʻesuʻega saogalemu, e taua.

O le tala o le galuega faasaienisi i le matafaioi o le hemoglobin glycated i le siamaina ma le mataituina o le maʻisuka malosi

Kiev City Clinical Endocrinology Center

Matafaioi o le hemoglobin glycated i le siama ma le mataʻituina o le maʻisuka

Aotelega Talu ai ona o le masani ai o le maʻisuka, o le tele o le vave vave o le atinaʻe o ona faafitauli, o le numera tele o mataupu e leʻi faʻaalia ma le le mautonu o le WHO e uiga i faʻamoemoega mo le salalau o le maʻisuka i le lalolagi, o taimi talafeagai ma faʻamaonia saʻo o le gaʻo gaʻo. O le hemoglobin glycated o se faailoilo lea, pe a faʻaaogaina metotia faʻasalalau, e tuʻuina atu se manatu faʻatasi o le maualuga o le glycemia mo se taimi umi ma fesoasoani i le taimi e iloa ai le solia o le gaosiga o le gaʻo. I le faʻaaogaina o le hemoglobin glycide o se suʻesuʻega faʻamaʻi mo le le mautonu o le gaosiga o le maʻisuka poʻo le tikeri o taui mo le maʻisuka, e taua tele le filifilia o le metotia mo le fuafuaina o lenei faailoilo e amanaʻia ai lona faʻalagolago i le maʻisuka. Upu autu: maʻi o le maʻisuka, hemoglobin glyc, glycation, faʻataʻitaʻiga glycemic.

O le maʻisuka mitusitus (DM) o le taimi nei o se maʻi ogaoga faafomaʻi ma agafesootai. E tusa ai ma le WHO, o le numera o tagata gasegase o le maʻisuka e sili atu ma le 592 miliona. Ae o le faafitauli e le gata i le faʻaauau pea o le maʻisuka, ae faʻapea foi i le vave faʻalauteleina o faʻalavelave e mafua ai ona faʻaitiitia le lelei o le olaga o le maʻi, le atoatoa ma le oti. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le vave amataina ma le maualuga o faʻalavelave fomaʻi e taua: faʻatasi ma le ituaiga 2 - macrovascular (faʻaleagaina o cerebral, coronary and vessels) ma microvascular (retinopathy, nephropathy, neuropathy), ma le ituaiga 1 - microvascular. O se vaega o le kosi o le maʻisuka ituaiga 2 o le i ai lea o faafitauli masani i le taimi o le faamautuina o se siakiina o le falemaʻi, lea e faʻateleina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma faʻamalosia ai le mafai ona totogi.

I le taimi nei, e 1.3 miliona tagata na maua i le maʻisuka ua faamauina i Iukureini. E le gata i lea, o faʻamaumauga mai suʻesuʻega faʻamaʻi o loʻo faailoa mai ai o le numera o tagata mamaʻi e le o faʻamaonia mataupu o le maʻisuka e 2-2.5 taimi sili atu nai lo le numera o tagata ua iloa. O le mea lea, mo endocrinologists, fomaʻi, ma fomaʻi aiga, o le faafitauli o le siakiina o le maʻisuka latene e taua.

O se tasi o metotia mo le siakiina o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻofale o le fuafua lea o le maualuga o le glycemia. E tatau ona manatuaina o le taunuuga e atagia mai ai le naʻo le kulukose

i le taimi o le aoina o le toto, ma o le maualuga o le glycemia o loʻo i ai le tele o fesuiaiga i le aso. O le mea lea, o le fesoʻotaʻiga i le va o le kulūkose ma le maualuga o le glycemia e vaivai, ma o le mea lea e le mafai ai ona faʻamaʻu e faapea o le tagata maʻi o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalagolago i le metabolism o le gaʻo i le va o fua. Ole WHO fautuaina (2006) ua faailoa mai i le 30% o mataupu e le mafai ona iloa le maʻisuka e faʻaaoga le faʻamatalaga o le anapogi glycemia.

O se faailo e tuʻuina atu ai le manatu faʻatasi o le maualuga o le glycemia mo se taimi uumi o le hemoglobin (L1L1c). E tele suʻesuʻega e faʻamaonia le sootaga i le va o le Lyb1c ma le glycemia level 2, 3.

I suʻesuʻega faʻasaienisi i tausaga talu ai nei, o se manatu ua atinaʻe e uiga i faiga e lua foliga foliga tutusa - glycosylation ma glycation. Glycosylation, poʻo le, transglycosylation, o le faʻaliliuina atu lea o se monosaccharide i se isi monosaccharide ma le faʻavaeina o se fusi kulicidic, o se faiga elekene. Glycation (faʻaaogaina o le gutu

malamalama) o se faaopoopoga e le o le enzymatic o se monosaccharide totoe i le vaega amino o se porotini (peptide po o le amino acid) faatasi ai ma le fausia o se faavae Schiff, ona ketamine. O tulaga nei e talafeagai mo lenei gaioiga: 1) o le i ai o le saolotoga ma le leʻoʻoina o le MY2 vaega i le polotini, 2) le i ai o aldehydes, 3) lava le taimi e faʻafesoʻotaʻi ai, 4) le gafatia o le polotini e suia vave ai ma toe foi atu i lona tulaga muamua. O lona uiga, o le faaupuga "hemoglobin glyc" sili atu ona atagia mai ai le faagasologa o le sootaga faapitoa o le hemoglobin o le toto mumu mumu ma le kulukose. O le IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) e fautuaina ai le faʻaaogaina o le faaupuga "glycation", lea e sili ona lelei i le fuaitau "non-enzymatic glycosylation". E i ai eseesega eseese o hemoglobins glycated: LABA1a, HbA1b, HbA1c. E naʻo le HbA1c fesuiaiga e maua ai se faʻamaopoopoina ma le malosi o le maʻisuka. E le mafai ona suia le faagasologa o le glycation, o lona saoasaoa (faapea foi ma le maualuga o le HbA1c) e tuusaʻo saʻo lava i le maualuga o le glycemia.

I tagata soifua maloloina, o le maualuga o le HbA1c i le toto e pesi mai le 4 i le 5.9%, i tagata mamai, ma lona maualuga e faalagolago i le maualuga o le hyperglycemia. O le HbA1c e faʻapupulaina i totonu o le toto mūmū mūmū ma e faʻaauau pea i le taimi atoa o le toto toto mumu. Talu ai ona o toto mumu mūmū o loʻo taʻavale i totonu o le toto ei ai vaitausaga eseese, ua fautuaina e taulai i le afa-ola o lela mumu - 60 aso. O le mea lea, o le faʻateleina o le HbAk e atagia ai le maualuga o le glycemia o le patient i le 60 (i le 90) aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. O le aafiaga sili i le maualuga o le HbA1 (, maua 30 aso mulimuli ao le i faia le suʻega.) O le glycemia level i lenei taimi e mafua mai i le 50% o le tau o le HbA1 (, O le mea lea, le taua o le fuafuaina o HbA1 (, o lona uiga o le maualuga o le kulukose i le toto i se umi vaitau o le taimi, o lona uiga, le tulaga o le gaosiga o gaʻo i le past 2-3 masina.

Mai i le vaaiga o le aoga aoga, o le faʻamatalaga o le HbA1c e tele ona lelei pe a faʻatusatusa ma le faʻamoemoe o le glycemia:

- o le taunuuga o le HbA1c e le faalagolago i le taumafa o mea taumafa (e mafai ona fuafua e leʻo luga o se manava gaogao), gaioiga faaletino, tulaga o le mafaufau o lagona o le tagata maʻi,

- E mafai ona faʻatino le sampling samples i soo se taimi: HbA1c e mausali i se vateatea lautele ma le vaitau taimi,

- le gafatia e teuina se toto faataitai e fuafua ai le HbA1c i le 2-8 ° C mo le oʻo atu i le 7 aso,

- o loʻo i ai se fesuiaiga tele o meaola.

O loʻo i ai se faʻamalamalamaga tuusaʻo i le va o tulaga taua o le HbA1c ma le maualuga o le glycemia (muamua ma le postprandial), lea o loʻo tuʻuina atu i le Laulau. 1.

O le faauigaina o taunuuga o le HbA1c atonu e faigata. O le faataapeapeina o le HbA1c i le lua tagata e tutusa le maualuga o le kulukose toto e mafai ona oʻo i le 1%, e mafua mai i le i ai o se eseesega i tekinolosi suʻesuʻe ma eseesega a tagata taitoatasi i le va o tagata gasegase. O lenei mea e faʻamaonia ai le taua o le faʻamaonia o auala suʻesuʻe.

Faʻavasegaina o auala suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated

I le suʻesuʻeina o le HbA1c, e tatau ona amanaʻia le auala mo lona faʻatinoga ma le faʻatinoina faʻamalosi o le metotia na faʻaaogaina. I ni nai tausaga talu ai, e leai se faatulagaga o metotia mo le fuaina o HbA1c, lea na faʻaititia ai le aoga o le faʻaaogaina o lenei suʻega. I le 1993, na atiaʻe ai e le American Clinical Chemistry Association le Polokalame Faʻaletausaga a Glycohemoglobin (NGSP). I le taimi nei, e manaʻomia le suʻega o suʻega mo le fuaina o HbA1c e suʻeina ma maua mai se tusi faamaonia o le tausisia o le DCCT (DCCT - Pulemaʻi o le Maʻisuka ma Faʻamasinoga). O le American Diabetes Association (ADA) na fautuaina e faʻaaogaina e le fale suesue uma NSP 6, 7 suega faʻamaonia. O le mea e manaʻomia mo auala NGb mo le fuafuaina o le HbA1c o le toe faʻatulagaina ma se fesuiaiga o fesuiaiga (CV) o le itiiti ifo i le 4%. O le mea e leaga ai, o metotia na faʻaaoga i totonu o fale suesue e le o taimi uma e ausia ai nei manaʻoga. O le CV laʻitiiti e taua tele pe afai o le toto o le tagata maʻi HbA1c e latalata i tapulaʻa faʻatapulaʻa mo le DM taui. O le maualuga o le CV i luga aʻe o le 5% e le mafai ai ona faʻaaoga le faʻamatalaga o le HbA1c mo faamoemoega o faʻamaʻi, talu ai o le a oʻo atu ai i se faʻamaoniga le lelei.

I le taimi nei, e sili atu ma le 20 auala mo le fuafuaina o HbA1c ua lauiloa. E masani lava, e mafai ona vaevaeina i le chromatographic (chromatography vai, faʻasolosolo chromatography), electrophoretic, immunochemical, colorimetric. O metotia taʻitasi e iai ona lelei ma faʻafitauli (laulau 2).

Laulau 1. Faʻaaloalo ma HbA1c Tau faʻatatau

muamua ma le tolopoina o kulūkose plasma

HbA1c,% Faʻavave glucose plasma, mmol / L Plasma glucose 2 itula pe a uma taumafataga, mmol / L

Ou te le maua mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

2) faʻamoemoega o le olaga (faʻamoemoe o le ola). O lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e iloiloina le tulaga aoao o le tagata maʻi ma le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli faigata (e sili atu nai lo le matua). O le mea lea, o sini o le pulea lelei e ono itiiti le faʻamaoni i tagata gasegase e maualuga le 10%), C ma S

O le eletise maualalo e suia ai le chromatography - Lelei lelei ma le HPLC - O le manaomia mo sauniuniga sauniuniga - Faʻaitiitia le gaosiga, faʻalavelave i luma o HbF

Faʻasolosolo faʻasolosolo i le Microcolumn - Faʻaititia le tau maualalo - E le faamalieina manaoga o le NGSP - Tau maualuga o le aufaigaluega

Laulau 3. O sini o togafitiga i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

Faʻasologa Taʻiala togafitiga (taunuʻuga o suʻesuʻega)

id,% 1c 'O le tulaga lautele taliaina mo le tele o tagata gasegase o le e le mafai ona e maua mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

4) le lamatiaga o le atiaʻe o le hypoglycemia ogaoga. O le mafai ona faʻamalosi le pulea lelei o le faʻagata ona e aʻafia ai le maualuga o le lamatiaga o le tino.

O togafitiga faʻamalosi i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1

E tusa ai ma taiala o loʻo i ai nei (ADA, 2013), o le tau o HbA1c u E le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

0-6 i E le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

1. Maloloina o le maʻisuka, maʻisuka alas. - 6h ed. // International Diabetes Federation. - 2013. - 159 rubles.

2. Gonen B.A. Hemoglobin A1: O se faailoga o le puleaina o le maʻisuka / B.A. Gonen, A..H. Rubinstein, H. Rochman et al. // Le Lancet. - 1977. - Vol. 310. - P. 734-737.

3. Koenig R.J. Faʻasalaga o le kulūkose tulafono ma le hemoglobin Ac i le maʻisuka meli / R.J. Koenig, C.M. Peterson, R.L. Jones et al. //

New England Journal ofMedicine. -1976. - Vol. 295, Nu. 8. - R. 417420.

4. Korolev V.A. Faʻaaogaina o metotia ma atacolorimetry mo le fuafuaina o le hemoglobin A1c / V.A. Korolev,

B.I. Molchanov // Chemical kemikali. - TF 52, Nu. 2 - 2006 -

5. Peters-Harmel E. Faamai o le maʻisuka: suʻesuʻega ma togafitiga / E. Peters-Harmel, R. Matur: Trans. mai le Igilisi - M .: Practice, 2008 .-- 496 p.

6. Faʻalapotopotoga a le American Diabetes Association Tulaga Faʻatonu mo Tausiga Fomaʻi i le Maʻisuka - 2010 // Tausiga o le Maʻisuka. - 2010 .-- Vol. 33 (1). - P. 511-561.

7. Lipoti a le komiti poto masani faavaomalo e uiga i le matafaioi o le suesuega a le au o le maʻisuka // Tausiga o le maʻisuka. - 2009. - Vol. 32 (7). - P. 1327-1334.

8. Faʻatonuina auala mo le faʻaaogaina o le ICCC mo le fuaina o HbAlc i le toto o le tagata // Clin. Chem. Lautusi. Med. - 2002. - Vol. 40 (1). - R. 78-89.

9. DCCT. O le mafutaga o le faʻalauiloaina o le glycemic (HbAlc) i le lamatiaga o le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy i le puleaina o le maʻisuka ma faigata faʻafitauli // Toma. - 1995. - Vol. 44 (8). - P. 968-983.

10. Stratton J.M. Faʻalapotopotoga o le glycaemia faʻatasi ai ma faʻalavelave macrovascular ma faʻaoga o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 (UKPDS 35): faʻamoemoe, suesuega o suʻesuʻega / MN. Stratton, A.I. Adler, A.W. Neil et al. // BMJ. - 2000. - Vol. 321. - P. 405-412.

11. Gnudi L. Faʻaiʻuga ma aafiaga o ACCORD ma ADVANCE / L. Gnudi // Leo o le maʻi suka. - 2009. - Vol. 54, Nu. 1. - S. 29-32.

Kivsky Moscow 1 '

O LE MATAFAIOI O LE GALUEGA O LE GLUGED HOLIDAY IN THE DIAGNOSTICS MA LE FAAMANUIAINA O LE TALAFAASOLOPITO O LE VAEGA

Aotelega I le urachuvannyam lautele o le maʻisukago, e mafai ona e vave amataina ma vave faʻalauteleina lenei saoasaoa, sili! Yulkosp faafitauli faʻaletonu ma faʻafitauli i le lotoifale i WHO O loʻo iai le tele o avanoa mo le maʻisuka lautele i le SVT, lea e taua ma saʻo, o le faʻamaoniga tonu lea o le faʻaumatia o le fale o le carbohydrate. Glashanov haemoglobsh o se faailoilo lea e mafai ai mo le faʻasalalauina o auala e tuʻuina atu ai se faasilasilaga o le maualuga o mea manogi mo le faʻatau mo se taimi taua, ma ua faʻatagaina oe e vave vaʻaia ituaiga eletise ua faaleagaina. I le tulaga o le hemoglobe gamonio manumalo, e pei o se suʻesuʻega faʻamaʻi, faʻavaivaia le gaioiga o le carbohydrate poʻo le taimi o taui o le maʻisuka, ua sili atu lo tatou taua nai lo le auala sao mo le faʻalauteleina o le metotia e iloagofie ai lenei faailo i le auala lava e tasi! sili

Upu autu: maʻisuka o le cerebral, hemoglobch lautele, le kuvannya kugu, ma le glycemic control.

Kyiv Municipal Clinical Endocrinological Center, Kyiv, Iukureini

O LE MATAFAIOI O HEMOGOLOBI GLYCATED I LE DIAGNOSIS MA MONITAINA O DIABETES MELLITUS

Aotelega O le mafaufau i le masani ai o le maʻisuka malosi, o le vave vave ma vave le alualu i luma o ona faafitauli, o le tele o mataupu e le mafaamatalaina ma le le fiafia o le faalauiloaina o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e uiga i tulaga o le maʻisuka ua salalau i le lalolagi, taimi talafeagai ma le saʻo o le siama o le gaʻo maʻi e taua. O le hemoglobin glycated o se faailoilo lea, ao faʻaogaina metotia faʻasalalau, e maua ai se faʻasalalauga faʻatasi o le maualuga o le glycemia i se vaitau umi ma fesoasoani e iloa vave le maʻi gasegase gasegase. Aʻo faʻaaoga le hemoglobin glycated o se suʻesuʻega faʻamaonia o le gasegase o le gasegase o le gataifale poʻo le tikeri o le totogi o le maʻisuka, o le auala sao i le filifilia o le auala o lenei faʻamaumauga o le taufaʻailogaina, manatu i lona faʻalagolago i le maʻoti, e taua.

Upu autu: maʻi o le maʻisuka, hemoglobin glyc, glycation, faʻataʻitaʻiga glycemic.

Faiga Masani

O toto toto mumu e aofia ai le hemoglobin A. O ia lea, pe a faʻapipiʻi ma le kulukose ma tuʻuina atu se faasologa o gaioiga, ona avea ai lea o le hemoglobin glycosylated. O le saoasaoa o lenei "liua" e faʻalagolago i fua faʻatatau o le suka i le vaitaimi aʻo ola le toto toto mumu. O le taamilosaga o le toto o le toto mumu e oʻo atu i le 120 aso. O le taimi lea ua fuafuaina ai numera HbA1c, ae o nisi taimi, ina ia mafai ai ona maua saʻo sili ona saʻo, latou te taulai atu i le afa o le lio o le toto mumu - 60 aso.

O ituaiga nei o hemoglobin glycosylated:

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le suʻega mo lenei faailoilo e le sili atu i le 10% o mataupu tau suʻesuʻega, e le moni mo lona manaʻoga aloaia. E mafua lenei mea ona o le le lava o le faʻamatalaga o mea o loʻo gasegase e uiga i le aoga o le auʻiliʻiliga, o le faʻaogaina o tagata suʻe suʻe ma le maualalo o le gaosiga ma le le lava o le diagnostics i se tasi vaega, lea e faʻaititia ai le le talitonuina o tagata tomai faapitoa i le suʻega.

O ai e tofia le auiliiliga?

Ole mea e tatau ai e le gata mo le maʻisuka, ae faʻapea foi mo tagata soifua maloloina oe e faigofie ile gaʻo ma le maualuga. O faʻasologa masani o faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i mataupu nei:

  • i tagata uma i le mavae ai o le 45 tausaga (2-3 tausaga uma, pe a fai o uluaʻi fuaitau e masani),
  • gasegase ma aiga e maua i le maʻisuka
  • tagata o loʻo i ai soʻo se olaga masani,
  • oi latou e maua i le kulukosese toleni
  • fafine ei ai se talaʻaga o le maʻisuka faʻamaʻi,
  • fafine o loʻo i ai se talafaasolopito o le macrosomia
  • o gasegase e maua i le polycystic ovary syndrome,
  • tagata gasegase e maua i le maʻisuka (muamua na faʻamaonia e uiga i le talaaga o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia),
  • faatasi ai ma isi faʻamaʻi (ma le maʻi o Theenko-Cushing, acromegaly, thyrotoxicosis, aldosteroma).

Sauniuni mo le aoina o meafaitino. O le suʻega mo le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated e le o faʻamaonia mo tamaiti laiti e oʻo i le 6 masina.

Faʻamatalaga Faʻamaonia

Ua faʻamaonia le faʻamaonia o suʻesuʻega faifai pea i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e faʻaititia ai le ono maua o faʻafitauli, talu ai e mafai ona siaki ona toe faasaʻo lea o le taui.

Faʻatasi ai ma le ituaiga insulin-faalagolago, o le aʻafiaga o le retinopathy e faʻaititia i le 25-30%, polyneuropathy - e 35-40%, nephropathy - e 30-35%. Faʻasalaga ile inisalini, o le lamatiaga o le atinaʻeina o ituaiga o angiopathy e faʻaititia i le 30-35%, o le aʻafiaga o aʻafiaga ona o faʻalavelave o le "maʻi mama" - e ala i le 25-30%, faʻaleagaina o le myocardial - e 10-15%, ma o le tino atoa - e 3-5%. E le gata i lea, o le auiliiliga e mafai ona faia i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai. O faʻamaʻi faʻamaʻi e le afaina ai le amio o le suʻesuʻega.

Le masani o faailoga i totonu o le toto

O le faʻamaʻiga i luga o se fale suʻesuʻe e tusia ile%. O fua faʻatatau o le masani ma togafitiga faʻapitoa o loʻo taua i lalo:

  • e oʻo i le 5.7 - faʻaalia se lelei o le gataifale, e le manaʻomia ai nisi faʻatulagaga,
  • luga aʻe o le 5.7, ae i lalo ifo o le 6.0 - e leai se "faʻamaʻi manuia", ae e tatau ona faʻamaʻoina meaʻai, ona o le tulaga lamatia o le atiaeina o togafitiga e maualuga,
  • luga aʻe o le 6.0, ae i lalo ifo o le 6.5 - le setete o prediabetes poʻo le faʻavaivaia o le kulukose,
  • 6, 5 ma luga - o le suʻesuʻega o le maʻisuka o loʻo masalomia.

Faailoga o Taui

Faʻamatalaga o le aoga o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 i le tulaga o le hemoglobin glycated:

  • lalo ifo o le 6.1 - e leai se faʻamaʻi,
  • 6.1-7.5 - togafitiga lelei,
  • luga aʻe o le 7.5 - leai se aoga o togafitiga.

Taʻiala mo taui mo ituaiga 1 ma ituaiga 2 faʻamaʻi:

  • lalo ifo o le 7 - taui (faʻasalalau),
  • 7.1-7.5 - faʻasalaga,
  • luga aʻe o le 7.5 - taufaasese.

O le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻasalaga e uiga i le talaaga o le maʻisuka ituaiga 2 e tusa ai ma HbA1c faʻataʻitaʻiga:

  • e oo atu i ma e aofia ai le 6.5 - maualalo le lamatiaga,
  • luga aʻe o le 6.5 - maualuga le lamatia o le atiaeina o macroangiopathies,
  • luga aʻe o le 7.5 - maualuga le lamatia o le atiaeina o microangiopathies.

Faʻasologa o taimi

Afai e maua le maʻisuka mo le taimi muamua, o nei tagata gasegase e maua i le taʻitasi i le tausaga. Faatasi ai ma le taimi tutusa, oi latou e le o faaaogaina togafitiga fualaau mo se "faamai pipisi" o loo suesueina, ae saili taui e ala i togafitiga o taumafa ma gaoioiga faaletino lelei.

I le tulaga o le faʻaaogaina o vailaʻau oona, o le taui lelei e manaʻomia ai le siakiina o HbA1c faʻataʻitaʻiga i le tausaga, ma taui leaga - tasi i le 6 masina. Afai na faatonuina e le fomaʻi sauniuniga o le inisalini, ona faia lea o le auiliiliga i le tulaga o taui lelei mai le 2 i le 4 taimi i le tausaga, faatasi ai ma se tikeri e le lava - 4 taimi i le tausaga.

Taua! E silia ma le fa taimi e iloa ai e leai se uiga.

Mafuaaga o fesuiaiga

O le faateleina o le tele o le hemoglobin glycosylated e mafai ona matauina e le gata i se "faamai pipisi", ae faapea foi i le talaaga o tulaga nei:

  • maualuga le hemoglobin fetal i pepe fou (o le tulaga e physiological ma e le manaʻomia le faʻasaʻo),
  • faaitiitia le aofaiga o le uʻamea i le tino,
  • e tetee atu i le talaaga o le aveeseina o le taʻavale.

O se faaitiitia i le maualuga o le HbA1c e tupu i ia tulaga:

  • le atinaʻeina o le hypoglycemia (o se faʻaitiitia o le kulukose o le toto)
  • maualuga maualuga o le hemoglobin masani,
  • tulaga i le maeʻa ai o le toto, pe a faʻagaoioia le faiga o le hematopoietic,
  • hémoliotic anemia,
  • o le i ai o le afaina o le toto ma le tafe toto o se natura mataʻutia po o le masani,
  • gaʻo fatugao
  • suauu toto.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga ma Tagata Faʻamatala

Ole tele o auala e faʻaaogaina e fuafua ai faʻamalologa o le hemoglobin glycated, e tusa ai ma lea, o loʻo i ai le numera o auʻiliʻili maʻoti mo togafitiga taʻitasi.

O le maualuga o le siama o le suia o le chromatography o se auala e tuueseese ai se mea faigata i vaega taitasi, pe afai o le autu autu o se vai. Faaaoga le auiliili D 10 ma Variant II. O le suʻega e faia i totonu o fale suʻesuʻe faʻatautaia o faletalimalo faʻaitulagi ma taulaga, nofoaga tutotonu o suʻesuʻega faʻamaonia. O le auala ua maeʻa faʻamaonia ma faʻamalosi. E le manaʻomia se faʻamaoniga faaopoopo mo faʻamaʻi.

Immunoturbudimetry

O se metotia o auiliiliga e faʻavae i luga o le polokalame masani o antigen-antibody. O le faʻasalaga faʻasalaga e mafai ai ona faʻavaeina mea faʻalavelave, pe a faʻaalia i mea o lumanaʻi, e mafai ona fuafua i lalo o le photometer. Mo suʻesuʻega, e faʻaaogaina ai le toto, faʻapea foʻi ma kosi faʻapitoa mo suʻesuʻega i masini suʻesuʻe.

O lenei ituaiga o suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina i totonu o fale suʻesuʻe faʻatekinisi faʻatasi ai ma le maualalo o le faʻaogaina o suʻesuʻega. O le le lelei o lenei metotia o le manaomia lea mo sauniuniga a le vaega faataitai.

Faʻasolosolo chromatography

O se metotia faʻavae suʻesuʻe e faʻavae i luga o fesoʻotaiga o faʻamalosi faʻatasi ma nisi o vailaʻau faʻasaina ua faaopoopo i le siosiomaga o meaola. Tagata suʻesuʻe mo le suʻega - In2it, NycoCard. O le metotia e mafai ai ona e iloa saʻo i le ofisa o le fomaʻi (faʻaaoga i atunuu Europa).

O le suʻega e faʻaaogaina i mataupu faʻapitoa, ei ai le tau tele o mea taumafa, o lea e le masani ona faʻaaogaina. O le faauigaina o taunuuga o loʻo faia e le fomaʻi o loʻo faʻatulagaina le suʻesuʻega. E faʻavae i luga o faʻamatalaga na mauaina, o isi auala o le puleaina o le onosai ua filifilia.

Tuua Lau Faamatalaga