O taunuuga o le vaevaeina o vae i le maʻisuka

O le aʻafiaga le tumau o le maualuga o le glycemia i luga o toto i totonu o le tino e ono mafua ai le faaleagaina tumau. O le galuega taua o le maʻisuka o le faatumauina o le taua o le suka i le lautele o le 6.7-8.0 mmol / l.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O se faʻamatalaga mautinoa mo tagata o le endocrinological o le faʻamavaeina o le vae i le maʻisuka e le afaina ai le ola i soo se auala. O a mafuaʻaga ma le puipuia o tuai o faʻafitauli?

Le aano o le foia o faafitauli o le maʻisuka

O vae o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e ono aʻafia i ituaiga lua suiga. E aʻafia vae, o latou faafitauli e togafitia e se pomaʻi. O le tulaga o vaʻa pito i lalo o se vaega o le angiologist. O vailaʻau e le maua ai ni faʻamaumauga moni e mafai ona manaʻomia se faʻalavelave faʻapitoa. O le faʻaleleia o vae i nisi tulaga e avea ma se galuega taua, pe a tupu ai le oona o le toto ma mafai ai ona maliu le tagata maʻi.

O le a le televave o faʻalavelave tuai o faʻafitauli o faʻamaʻi o le endocrinological e faʻalagolago i:

  • ituaiga o maʻisuka (1st, 2),
  • umi o maʻi
  • tausaga o le maʻi
  • malosi lautele.

E uiga i le ischemia ma le gangrene

O le faʻavae mo taotoga faʻapitoa o le i ai o se faʻamaʻi pipisi na pasi atu i le puipui puipuia. O lea ituaiga o tuaoi o le tuaoi e taua o le taua ogaoga. Faʻatasi ai, o le necrosis o le tino ua fausia, o le maʻi o le focoto.

E tele mafuaʻaga e tau atu i le galanrene:

  • siama faʻasolosolo e le faʻamalosi (microtrauma) (faʻamalosi, sasaina, tipi),
  • mu ma le malulu,
  • ufiufi i luga o le uʻamea poʻo le paʻu o le callosum,
  • mala.

O 'au ma nofoaga faʻasalalauina e matautia i totonu o se ulupoʻo e ufiufi e se vaega o le paʻu e mafai ona natia i lalo o latou. E tele taimi e tupu ai lenei mea i le vaega o le vae pe a iai le feteenaiga faifaipea poʻo le mamafa o le tino o le maʻi. I le taimi lava e atiaʻe ai, o le afaina o le gaʻo e aafia ai le loloto o maso, i lalo i ponaivi ma manoa.

I le taimi lava e tasi, o aafiaga o le maʻisuka o se uiga o le tiga, lea e faateleina i se tulaga maualuga. E le mafai ona pasia e le Ischemia. E talitonuina afai e leai se faʻaleleiaiga e tupu i totonu o le tausaga, ona manaʻomia loa lea o le valavala poʻo le faʻamavae atoa o le vae.

O laʻasaga o le atiseti e tupu mai ona o le faʻalauteleina o le faʻamaʻi o le maʻisuka. O faʻamaoniga e mataituina taitoatasi ma i faʻatasi:

  • leai se lagona
  • afaina (o nisi taimi e faafuaseʻi ma malosi, ae maise i le po),
  • se lagona o le malulu, susunuina i totonu o vae.

O le gaʻo o le muso o le atrophy, o manua ma le maʻila i luga o le paʻu e le lelei le malosi. E taua le iloa e tusa lava pe a uma ona faʻamalosi, e leai se mea e le toe faʻavaivai. Pe a oʻo mai le tulei (o le paʻu paepae paʻepaʻe), e lagona le manogi o le manogi.

Sauniuniga mama mo taotoga

O faʻatulagaga i luga o vae o soo se ituaiga e tatau ona mataʻitu lelei. Aloese mai le sasaina, mo se faataitaiga, mai iniseti. O le itiiti ifo o le microtrauma e lamatia ai le liua i le gangrene.

O faʻasolosolo faʻamaʻi totoga ma faʻamaʻi pipisi e taʻitaʻi atu i taunuuga nei:

  • Necrosis (maliu cell),
  • siakiina o le paʻu i luga o vae (mai se tiga, paolo paʻu i le pogisa),
  • o foliga vaaia o le faasee i luga o le vae.

O tagata tomai faapitoa latou te talanoaina le ono mafai ona avea ma taimi o le taimi o le postoperative (tulaga lamatia o le fatu, sepsis - toe-siama, foliga vaaia o hematomas subcutaneous).

O se vaega o fomaʻi i le taimi o le vavalalata e iloiloina:

  • tikeri o le faaleagaina o vae,
  • tulaga manuia mo le togafitiga o taotoga,
  • le ono mafai ona maua e tagata talitane.

E i ai le tele o faʻafitauli faigata: susu, poʻo susu, gangrene. Faʻatasi ai ma le vaega mulimuli, o le faʻatulagaga e faʻatulagaina i se fuafuaga fuafuaina, i soʻo se isi lava faanatinati (faʻafuaseʻi). O le gangrene moa e matautia ma faʻalavelave mai le loto, gaʻo, ma le ate.

Laasaga faʻavae ma le tatau ona faʻamalosi togafitiga

O le taotoga e faia i lalo o faʻamaʻi lautele (faʻamaʻi). I le tele o itula o le taotoga, e taua le matauina o le sao atoatoa o le tumutumu mo le faʻavave o le vae. Mulimuli ane, i se falemai ma i le fale, o se faamaʻi i aso uma ma togafiti togafitiga ma se taua malosi e faasaga i le faiga o le le fiafia.

E i ai tulaga o le aveeseina o vaega o le pito i lalo:

  • vavaeina o lobes o le vae (tamatamai lima, metatarsus),
  • e tipi ese le vae i luga e tatau ona vavaeese ivi o le vae pito i lalo,
  • o le sooga vae ma le ogavae ua matua puipuia,
  • foliga tutusa o le vaega ua faaleagaina o le ogavae i luga o le tulivae,
  • lapoʻa sulu
  • sulu atoa, vaega o le ponaivi ponaivi.

Amata mai le vaiaso lona lua o le taimi o le faʻasologa, ua faatonuina e le fomaʻi le faatinoga o elemene faigofie o togafitiga togafitiga, massage e toe faʻafoʻi ai le masani o le toto ma le tafega o le toto. O massage (movement, lighting) e muamua faia i luga aʻe o le paʻu o loʻo tupu aʻe, ona oʻo loa lea ia te ia lava.

Faatasi ai ma le togafitiga o togafitiga (togafitiga faaletino) e tatau ona mausali le luga, e tatau ona taoto le tagata maʻi i lona manava. Ina ia faʻaitiitia le faʻaleleia o vae, o le vaega maloloina o le vae ua siitia ma faʻapipiʻi i le moega o le tagata maʻi. O se tino maloloina e faʻaalia foʻi le faʻaaogaina ma le massage. I le vaiaso lona tolu, o le tagata gasegase e mafai ona tu i luga ma tu i autafa o le moega. O le taofi i luga o se mea mautu, e mafai ona ia faia ni faʻatinoga e aofia ai musele o tua.

I le taimi mulimuli ane o le toe faʻaleleia, o se tulaga e manaʻomia e faʻapitoa ai ma o se faʻataʻitaʻiga ma le faʻaeteete o vailaʻau o le hypoglycemic. Atonu e te manaʻomia le faalēaogāina o le inisalini mo le taimi le tumau. O le aofaʻi o aso taʻitasi o le hormone e vaevaeina i ni nai injections o insulin puupuu.

Faʻailoga faʻapipiʻi, tagata talitane

I le fomaʻi, ua faʻamaonia e masani ona 3-4 aso pe a uma le taotoga, o le tagata maʻi e atiaʻe le niumonia (pneumonia). O maʻi suka e mafai ona faʻasauāina e tiga matuitui. Sa faaauau pea ona suʻesuʻe e saienitisi mafuaaga o le faailoga i vaega o le tino ma auala e faʻaaogaina ai. O le lagona le mautonu e faamauina e oo lava i tagata na faʻaaogaina mo le aveeseina o le phalanx o le tamailima.

O tagata maʻi e faʻamaonia, faʻatasi ai ma vailaau faʻamaʻi, mea e faʻaleleia ai le tino, faia o mafaufauga faʻapitoa, faʻatau. O le faʻaleleia o se faʻafitauli ogaoga faaletino ma le mafaufau. E tatau ona vavalalata tagata vavalalata ma le maʻi ma tuʻuina atu le lagolago atoatoa.

O faʻafitauli pe a uma le tosoina e mafai foi ona fesoʻotai ma nei mea faʻapitoa:

  • fuga o le pou
  • e ala i le faʻamalosia o le togafitiga,
  • le faʻavaeina o se vailaau muʻamuʻa.

Ina ia faʻaaogaina ia mea, o loʻo faʻaaogaina laei, e tatau ona faʻavaivai vaivai i le itu mai le paʻu i mea ola maloloina, ma alavai e faʻafefe ai.

E i ai le faalagolago tuusao o fafine talitane i luga o le soifuaga o le tagata gasegase galue. Afai o loʻo tu se tagata i luga o le faʻalava ma faʻafetaui i ai, ona faʻaleleia lea o ona faʻailoga uma i le 3 taimi. O le maualuga o le tino (50%) e mataʻituina i totonu o le tausaga talu ona maeʻa atoa le faʻamavaeina o le tino i tagata e maʻi i tausaga e iai maʻi i le tino.

I le laasaga o le vavalalata, o avanoa o se manuia manuia mo le maʻisuka e 80%, o vae - 93%. Faʻasalaga toe faʻaaogaina e matua le manaʻomia. O le mea masani, o le vavaeeseina o tui o tamatamailima e le manaʻomia ai ni taleni. Faʻamatalaga: o le limamatua ma le isi vae e taua mo le gaioiga o ponaivi o pito pito i lalo, savali masani.

Taimi umi suʻesuʻega o le tuai ona faʻalavelave

Na maitauina i le amataga o le angiopathy o loo i ai se lagona o le tiga i vae pe a savali. O le maʻisuka e atiina ae se gaioiga faʻapitoa e taʻua o le faʻapipiʻiina o le maʻi. O le atrophic muscle goto e mafai ona tutoatasi e ala i le fuaina o le lapoa o vae ma sulu i se sima centimeta.

O le maualuga o le toto maualuga (maualuga toto) ma le ulaula e tele sona aafiaga le lelei i le alualu i luma o faailoga o le angiopathy. O faʻaleagaina i vaʻa tetele ma vaʻaia e aʻafia ai le solia o le galuega ma le fausaga o sooga:

  • mea e gaosi ai le gaioiga,
  • masima e teuina
  • aʻafia tuputupu aʻe
  • faatapulaa faatagata o tamatamai vae, tulivae,
  • tiga e aliali mai.

O avanoa mo le angiopathy mo ituaiga eseese o le maʻisuka e ese. O le autu o le taui mo suga maualuga o insulin ma mea taumafa. Afai o se maʻi o loʻo i luga o le togafitiga o le inisalini, latou te le fesoasoani e taulimaina le hyperglycemia, o se faʻalavelave tele lea. O se tagata maʻi e faʻaaoga ai fualaau o le suka i le ituaiga o laulau e iai pea le faʻamoemoe mo le faʻataʻitaʻiga o le hormonal.

E i ai ni tulaga pe a fefefe tagata gasegase e fesuiaiga i le togafitiga o le inisalini ma faʻatali mo ni faʻafitauli matuia i le tino o le gangrene. Afai e mafai ona ausia se taui lelei, a maeʻa le 1-2 tausaga o faʻaleleia le pito i lalo, e mou atu lagona o le malulu.

Faʻafaigofie e puipuia ai le faʻalavelave!

Faatasi ai ma le faʻafoʻosaʻoina o vae, e faigofie mo le tagata maʻi ona faʻaaoga se faʻata e vaʻai ai i la latou pito i lalo. A maeʻa ona fufuluina, e tatau ona vaʻaia lelei le avanoa o le paʻu i le va o tamatamai lima ina ia le tumau ai le susu, faia se siosiomaga mo le atinaʻeina o le vevela. E fautuaina ina ia faʻaaogaina le paʻu o le talino poʻo le paʻu pepe.

Mo le puipuia o maʻi o le maʻisuka i pito pito i lalo e faʻasaina:

  • soga vae
  • fai ni seevae mausali i luga o le mulivae (luga aʻe o 3-4 cm) poʻo totini faʻatasi ai ma ni fusi uʻamea mausali,
  • tipi tipi, vaega o le paʻu o le tino,
  • tipi fao vave, i totonu o se afifi.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa poʻo a ni taunuuga o le a lamatia ai o ia pe afai e le o popole i lona tino. O le tali i le fesili i le tele o le ola pe a uma ona vaevaeina le vae e le manino - e faalagolago i le tagata maʻi, i lona tausisia o fautuaga a tagata tomai faapitoa. E tusa ai ma le tulaga o le faʻaleagaina, o le komisi e faʻatagaina ai se vaega o le tino.

E i ai i le tagata le aia tatau e maua mai ai le fesoasoani mai le setete i le faiga o taui tau tupe, tuʻuina atu o vailaau faʻasaʻo, penefiti faʻapitoa. O le tele o faʻataʻitaʻiga e iloa pe a maeʻa taotoga i luga o lima o loʻo faimalaga, faʻapitoa ona auai i taʻaloga ma masani ona taʻitaʻia le ola.

Faʻaiʻuga o le toesea

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia ma le faʻaleagaina, o nisi taimi e maua mai ai faʻafitauli. O nei mea e aofia ai maʻi o le maʻisuka vae. Ona o le tele o le suka i totonu o toto toto ma neura o pito i lalo e aafia ai.

Faailoga muamua o le faaleagaina o vae:

  • tui toso
  • umi faʻalavelave
  • lagona o "goosebumps."

O le isi laasaga o le atinaʻeina o le maʻi o le maʻi suka o le faʻaleagaina ma e oʻo lava i le leai o se lagona o le pito i lalo. O le tulaga lamatia o le tagata maʻi e le lagona se manua o vae. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻaloga, sana, fao fao. I totonu o se potu e sili atu le mamafa o le tino ma se vae ua pala, e oʻo lava i se manua laiti ma le faʻaleagaina e oʻo atu ai i se faʻalavelave matuia o le faʻailoga.

Talu ai o le maʻisuka e le lagona le tiga ma e le o sailia se fesoasoani faafomaʻi, ua vave ona atiina ae le faagasologa o le le fiafia. O vaega tetele o meaola e pisia. O nei manua e le faʻamalolo i latou lava.

O le taofiofia o le mumū e masani ona o faatasi ma le suppuration. Afai o le mea e le afaina ai le aʻafiaga o aʻafiaga o le gaʻo, e faʻalavelaveina ai le toto i vae. E faigata i le tagata maʻi ona savali. Soo se laasaga e lua e tatau ona taofi ai ina ia alu le tiga.

I tulaga faʻapitoa, e maua foi le gaʻo o tamatamailima taʻitasi po o le itulagi o taʻavale.

Sauniuniga mo taotoga

O le sini autu o le aveeseina o le tino maʻi ma le maʻisuka o le puipuia lea o le siama mai le mauaina o siama maloloina.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

Ona o le mea moni e faapea o le lagona o le vae o loʻo faʻavaivaia pe toetoe lava a leiloloa, o maʻi e oʻo i totonu o se falemaʻi ma se ituaiga o mumu. I ia tulaga, o le aveeseina o taʻavale o le tino o loʻo faia i le taimi lava lena. O iinei, e tatau ona totogi le totoʻa i le faʻamaʻi.

O le le lava po o le faʻaaogaina o le anestia e mafai ona faʻafefe ai le tiga, lea e aʻafia ai le mafaufau ma le agaga o le tagata galue. O tiga matuia e mafai foi ona matua aʻafia ai le faagasologa o le toe faʻaleleia.

I se faʻatulagaga fuafuaina, faʻaaogaina lautele poʻo le faʻaleagaina faʻainitaneti o loʻo faʻaaogaina. E faʻalagolago i le tulaga o le maʻi.

Aʻo leʻi faia le taotoga, o le maʻi e faʻatonuina suʻega, o le ultrasound ma le x-ray ua maeʻa. Aʻo le itiiti ifo ma le 10 itula aʻo leʻi togafitia togafitiga faafomaʻi, o le tagata maʻi e solia i meaʻai, ina ia le faʻaosofia ai faʻafitauli.

Faʻamamaina tamatamai lima

O le pito sili ona agamalu o le maʻi o le maʻisuka o le vavaeeseina o se tamatamailima, ona tumau ai lea o le taua o galuega autu a le vae. Afai e le tupu mai i tua ile taimi, o le gangrene e faʻapipiʻi ai siama maloloina. Ona aveese loa loa lea o tamatamailima.

O le galuega autu a fomaʻi i le taimi o le faʻaaogaina o le faʻasaoina lea o nisi vaega o tamatamailima muamua ma le lua. O le maualuga o le galue o le vae o le a faʻalagolago i lenei mea.

E tolu ituaiga o vavaega o tamatamai vae:

O le filifiliga e masani ona faalagolago i le ogaoga o le maʻi.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Guillotine Amp Amp

O le ituaiga sili lea o le taotoga o taotoga. E faʻatino pe a maʻi le tulaga o le maʻi. I le faʻaopoopoga i fomaʻi pipisi, e aveese e le fomai tipitipi se vaega o mea maloloina.

I le tagi o le necorosis, o se taotoga e faia faʻamalosi, talu ai ona o lenei fomaʻi o le maʻi, o le mumū vave e aofia ai nofoaga maloloina.

Faʻaleleia o le vae i luga ae o tulivae

Faʻaleagaina o le laʻau ona o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i tulaga sili ona faigata. O le tele o taimi, o se metotia faʻafefe o togafitiga ua amata ona mafua ona o le tele o gangrene. Necrosis vave e aʻafia ai mea ola maloloina. O le toto e tupu. A aunoa ma se taotoga o taotoga, e mafai ona tupu le oti.

O le vave ona maua e le maʻisuka le fesoasoani faafomaʻi, o le sili atu foi lea o le avanoa e aloese ai mai le faoa o le suilapalapa.

Faailoga o le toto le mama i le pito i lalo:

  • lanumoana paʻu paʻu
  • pallor
  • po o le manava.

A aunoa ma togafitiga talafeagai, e mate le tino.

O le faʻaleleia o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

  • lanu paʻu
  • mea manogi
  • uliuli o le paʻu
  • leai se lagona malamalama.

Afai ei ai se tasi o faʻamatalaga ua taʻua, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faafomaʻi.

O le aveeseina o le hip e faia i lalo o le faʻamaʻi lautele. A maeʻa ona moe le tagata maʻi, e faʻamaʻi fomaʻi le paʻu. Ona tipiina lea, palapala palapala, maso. Tipiʻi vaʻa ma tipi le ponaivi. A maeʻa, ona toe faʻafoʻi lea o le toto, faʻaaoga le paʻu i le manua ma le alavai.

Faʻaiʻuga

O le faʻaleleia o se lala o se faʻalavelave faʻapitoa tau taotoga, lea e masani ona i ai le tele o faʻafitauli.

  • afaina toto
  • sepsis
  • toto toto,
  • fatu fatu.

Tausiga tatau pe a uma le tosoina o le puipuiga sili lea o faʻalavelave.

O aiga ma aiga o se tagata gasegase o loʻo i ai se lala e aveeseina e manaʻomia le faʻaeteete ma le faʻaeteete. E masani lava, o nei tagata maʻi e oʻo i le atuatuvale, e le fia ola. I ia tulaga, e tatau ona e sailia fesoasoani alofa mai tagata tomai faapitoa.

Talosaga faʻapitoa

I le taimi ua tuanai, o le aveeseina o se vae i le maʻisuka sa manatu o se faasalaga. O le maʻi na faʻavaivaia ma faalagolago atoa i le fesoasoani i fafo.Faafetai i metotia faʻaonapo nei o le talitane, o se tagata na ola mai le vavaeina e le mafai ona na o le alu ese, ae e taalo foi i taaloga. Aʻo leʻi faʻapipiʻiina le faʻagasolo, e tatau ona ia faʻaaogaina le toe faʻaleleia o le gaioiga.

E aofia ai nisi vaega:

  • O le mea pito sili ona taua mo se tagata maʻi o loʻo i ai se vae na aveeseina, o le aʻoaʻoina lea pe faapefea ona tausia lelei se mea. O le tausiga lelei o le a aloese ai mai le faʻamaʻi faʻalua ma toe faʻafoʻi. O faʻasalaga faʻapitoa e tatau ona togafitiga vave. O le massage maso o se puipuiga sili lea ona lelei o le edema.
  • A maeʻa taotoga, e tele lava ina mafatia faʻamaʻi i faʻalavelave faʻafuaseʻi. Ina ia mafai ona puipuia ma togafitia i latou, o faʻataʻitaʻiga ua faʻatonuina i le tagata maʻi. O vailaau faʻamaʻi ua faatonuina e puipuia ai faʻamaʻi pipisi. O le faʻaaogaina masani o vailaau faatonuina o le a fesoasoani ia te oe e vave toe foʻi mai i lou olaga masani.
  • E tatau ona taulai totoa i togafitiga togafitiga. Ina ia aloese mai le atrophy o maso o le ogavae, e tatau ona faia se seti o faʻatinoga faʻapitoa e faia i aso uma, o isi tagata talitutusa o le a le aumaia ni iuga.

O le a sili atu mo le tagata maʻi pe afai e vave amataina togafitiga faʻafouina i le vave e mafai ai.

I nisi tulaga, atonu e manaʻomia lou feutagai ma se fomai o le mafaufau, aʻoaʻoga i vaega lagolago. E le tatau ona tuua na o ia ma lona tiga.

Soifuaga o le olaga

Afai o le taotoga o le taotoga na faia i se taimi talafeagai, ona le lamatia ai lea o le ola o le tagata maʻi.

I mataupu na aveʻesea ai le limite pito i luga o le tulivae, o le faʻamoemoega o le ola e matua puupuu lava. O le tele o nei maʻi na maliliu i totonu o le tausaga. Afai e mafai e le tagata gasegase ona tu i luga o le tui, ona oʻo lea i le tolu tausaga le umi.

O le umi e aʻafia i le toe faʻaleleia lelei, tausiga masani o le paʻu.

O le toe faʻaleleia o le toe i le tino e le suia ai le ola o le maʻisuka ma e le faʻapuupuu.

Vaega o le mafaufau

Ole tino o se okeni fou, o lea e manaomia ai e le tagata maʻi se taimi e faʻaaoga ai, ia iloa pe faapefea ona tausia lelei.

Afai e faigata i le tagata maʻi ona alu i ni tootoo, e le mafai ona ia foia le mamao o le 10 mita, o le komisi e tofia ai o ia e lua vaega o le le atoatoa.

O le vaega 2 o loʻo tofia foi pe afai, a maeʻa ona aveese le limasini, ua amata ona faʻalavelave le tagata maʻi e le mafai ai e ia ona faʻaaogaina le togafiti i le isi ono masina.

Puipuiga ma fautuaga

Ina ia aloese mai le taotoga, e taua mo le maʻisuka le mataʻituina muamua le maualuga o le toto suka. E tatau ona faia taumafaiga aupito maualuga e faʻaitiitia ai. O aso uma e tatau ona e siakiina vae: pe o le lagona ua faʻaitiitia, pe ua suia le lanu o le paʻu.

Afai e oʻo lava i ni manua laiti e aliali i luga o vae, faʻamalolo i se taimi talafeagai. E manaʻomia le faia o togafitiga mamā i afiafi uma i vai mafanafana, ona fufulu faʻamaʻamilo ai lea o ou vae i solo solo. Aua nei tipiina le fao i lalo ma fai ona pito faataamilo. I le i ai o vaega vevela o le paʻu, e tatau ona faʻaaogaina le faʻamamaina o le kulimi suauu.

Aloese mai le ofuina o le kuka i le lautele, ma le malosi. O le taua tele o le sao sao o seevae. E tatau ona vaivai, toʻa. Aloese mai faataitaiga laititi pe faia foi i se paʻu paʻu. Fiafia mea e masani ai, e pei o le sola vaivai.

Asiasi i le falemaʻi i taimi uma. I le faʻaopopoina o le suʻeina o le vae, e manaʻomia foʻi le vaavaaiga lelei. E masani lava, o falemaʻi ile falemaʻi latou te fausiaina aʻoga o le maʻisuka po o potu maʻi puipuia o le maʻisuka. Latou te faʻamatala auiliili ma faʻaali pe faapefea ona faia se suʻega suʻega, massage. E tele le taulaʻi atu i togafitiga faafomaʻi ma aʻoaʻoga faʻapitoa, e aofia ai ma na gasegase na maua le toesea.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Faʻatonu Faʻatonu

O le mafuaaga o le atiina ae o se faʻalavelave faʻamaʻi - maʻisuka foot syndrome. E afua ona o le faaleagaina o le suka i capillaries, neura ma le paʻu (diabetic microangiopathy, neuropathy o le maʻisuka ma le dermopathy o le maʻisuka).

Faʻaitiitia le faʻapitoa e fesoasoani i le faʻalavelave i le pito i lalo. Atonu e le lagona e se tagata o ona seevae e pipii pe solo. O le iʻuga, o gaʻo, vavave ma manua e tupu. E faigata ona faʻamalolo ona o le le lelei o le taʻavale ma e tele lava ina afaina i le pasi atu i se ulutala ona oʻo ai lea i le gangrene.

O le maʻisuka foot syndrome e aafia ai 8-10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. I tagata e iai le ituaiga 2, o lenei faʻalavelave e masani ona faasefulu ona fa.

O le sini autu i le togafitia o le maʻi o le maʻisuka vae o le puipuia lea o le faʻailoga. E mafua ona o lenei taotoga e matua faʻaleagaina ai le faʻasolosolo o le maʻisuka ma faʻateleina le ola faaletino i le 2 taimi.

Ae o le i ai o se maʻisuka vae ma faʻamaʻi e le faʻamalolo ai, e le o se faʻamatalaga mo taotoga.

Ua faʻaitiitia le tele o faʻamavaega e 43% faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o taimi o le faʻaaogaina o tekinolosi faʻaonapo nei i le togafitiga o le maʻisuka foot syndrome.

E aofia ai:

  • Manuia tele i taotoga vascular. Latou te mafaia ona toe faʻafoʻi le toto i le vae. E na o le pau lenei e mafai pe a fai o le faaleagaina o le tino e mafai ona toe faʻafano.
  • Fausia vailaau faʻaonaponei faʻaonaponei.
  • O metotia faʻaonapo nei o togafitiga faʻaleaganuʻu i manuʻa ua atiaʻe.

Ae, o le tele o tagata latou te sailia le fesoasoani i le taimi e tuai ai, pe a le aoga le togafitiga o fualaau faasaina ma e le mafai ona toe faʻaleleia le toto. I nei tulaga, o le toesea e taua tele. E manaʻomia lenei mea e faʻaola ai le ola o le maʻi.

Pe a faʻapitoa le toesea ma pe faapefea ona fuafua le maualuga

O le faʻaleleia o le vae pito i lalo o se taʻavale e aveese ai lona vaega i le va i le va o sooga.

O le maʻi suka o le faʻamaʻi lona lua lea i le lisi o mafuaʻaga e tatau ai ona faia le aveeseina o se limatusi, vae poʻo se vaega o le vae (22.4%).

Afai ei ai uiga nei, e ono manaomia le toesea.

  1. O le tiga ogaoga o le tiga ona o le ogaoga o suʻesuʻega, lea e le talafeagai i togafitiga faafomaʻi ma pe a le mafai ona toe faʻaleleia vascular vascular.
  2. Faʻamalieina atoa le lagona.
  3. Blue po o le paʻu uliuli.
  4. Le lava se pulupulu i luga o le faʻalautele poplite.
  5. Faʻaitiitia le paʻu o le paʻu, paʻu malulu.
  6. O le tele o gasegase, gaʻo manogi.
  7. O le gangrene o le vae ma faʻasalalau i le limasini pito i lalo.

O le filifiliga e uiga i le vaevaeina o vae o loʻo tuʻuina atu ai se tiute tele i le fomaʻi.

O le faʻaleleia o se gaioiga vaivai lea e matua faaleagaina ai le ola lelei o le tagata maʻi. Ma latou faʻaaogaina pe a maeʻa uma lava isi auala talafeagai mo le togafitia o vae o le maʻisuka.

Mo le taʻaloga, e tatau ona maua le maliliega a le maʻi poʻo ona aiga. E taua mo le tagata gasegase ia malamalama e leai se fomai e faia le aveeseina o se vaega o le vae po o le tamatamailima pe afai e leai se faailoga.

O le gangrene

O a sini e tatau ona ausia pe a fai le faʻamavaega:

  1. Le puipuia o le salalau o siama, o le atiina ae o sepsis ma faʻaolaina ai le ola o le maʻi.
  2. Fausia se laʻau lagolago e talafeagai mo prosthetics.

O le maualuga o le aofaʻiga o faʻamanuiaga ua fuafuaina nei. E mafai ona tatou manatu o faʻamavaega uma i vailaau faʻaonapōnei e tulaga ese. E leai se mamanu patino. Ua toesea fomaʻi i le mea sili ona mafai ina ia mafai ai ona manuia le au tamaʻitaʻi.

Ituaiga ma foliga o le tipi i le maʻisuka

O le metotia o le tipi i le maʻi suka e ese mai le vavaeina i isi faʻamaʻi:

  1. O le faʻaleleia e masani lava ona maualalo (tamatamailima, vae, poʻo le vae pito i lalo) ona e seasea lava ona faʻaleagaina le fausua o le femoral.
  2. E le masani ona faʻaaogaina se tafaoga faʻasalalau, aua o lenei mea e mafai ona faʻamalosia ai le gataifale.
  3. I le vae, o le toesea e masani ona faia e le o tulaga masani. O le sini autū o le fomaʻi o le faʻasaoina lea o le tino ola. O le mea lea, o tamatamailima lima ma le lima e mafai ona tumau, ma 2,3,4 o le a aveesea.
  4. O se faʻamaʻi pipisi mulimuli ane e seasea lava ona nonoa.
  5. O manua ua aʻafia e tatau ona faʻamaonia, ona o le faʻalauteleina o gaioiga e salalau i luga o latou ala.

Ituaiga o le aveeseina i luga ae o tulivae e ala i le auala o le fevaevaeaʻiga o masini mūmū:

O le ponaivi ua lūlūina i le faʻavae faʻavae o masini mūmū. O nei faʻatinoga e faʻatinoina vave pe'ā oʻo le lamatiaga o le ola o le tagata maʻi.

Aveesea faʻasalalau

O se mea le lelei o le faʻamavaeina o pepa o le faʻaaogaina lea o se mea e faʻaaoga ai le paʻu. E le talafeagai mo prosthetics, o le mea lea, o le isi taotoga e manaʻomia e fausia ai le tumutumu saʻo.

O le taotoga e sili atu le umi, ae vave ona faia e le fomai le tumutumu saʻo.

Faʻasalaga Patchwork

Ituaiga o le toesea e tusa ai ma faʻamatalaga:

  • Peraimeri (e masani lava ona faia faʻamalosi pe a fai i totonu ole tisipese le faiga e le faʻafefeteina o le faʻaleagaina o toto toto ma neura ma isi metotia e le aoga).
  • Maualuga (o le taotoga e masani lava ona faia i le 5-7 aso, pe afai o togafitiga faʻamalosi ma le toe faʻafoʻiina o le tafe toto e leʻi maua fua, ma e leai ni tulaga e lamatia ai le ola).
  • Faʻaauau (faʻaaoga e fai ai le saʻo saʻo, sili atu pe a maeʻa le faʻamavae lapotopoto).

E toafia o loʻo ola faʻatasi ma se tamatamailima e aunoa ma le toesea?

E lua ituaiga o gangrene:

I le ituaiga muamua o gangrene, o loʻo manino le tapulaa mai mea ola maloloina ma e le salalau i luga atu o lona maualuga. O le mea autu lava e le o susu ma isi aʻafiaga e oʻo mai.
Ina ia faia lenei mea, mataʻituina le tumama ma tulafono o fomaʻi. O le afaina i le gangrene matutu e masani lava ona le tupu ma faaleagaina ai oloa e le o aafia i totonu o le toto. O le tulaga lautele o le maʻi e le mafatia.

I le mea mulimuli, o le gangrene matutu o le tovaega e mafai ona iu i le vavaeina o le tagata lava ia (faʻamalolo). O le a tupu lenei mea i le 2-6 masina, ma atonu mulimuli ane, e fuafua i le tulaga.

E tusa ai ma lenei mea, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka faʻamalosi i le atinaʻeina o le gangrene, e tusa lava poo le a le maualuga, o le a ola mo se taimi umi ma e aunoa ma se taotoga (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai o le taotoga e solia), pe afai e lelei ona tausia le vae.

O le gangrene uaua e sili atu ona faigata. E salalau solo i luga o le vae pito i lalo. E le o aso, ae tusa o itula. Afai e te le amataina le taotoga, ona aʻafia ai lea o le gangrene i se vaega lautele o le vaevaega.

E vave lava (faʻalagolago i le tagata maʻi faapitoa, 3-7 aso) o le a taʻitaʻia ai ma le oti o le maʻi. O le togafitiga faʻafuaseʻi o le gangrene ma le toe faʻafouina o le toto, amata, o le vaega itiiti o le vae o le a vavaeeseina.

1. Faʻasailaloina le faamalologa

Ina ia faʻavavevave lenei faagasologa ma atili manuia, e tatau ona e mulimuli i nei fautuaga.

  • Faʻaauau lou tau toto toto.

I le maualuga o le kulūkose, o le faʻamalositino e tupu malie, ma o lenei mea e fesoasoani i le toe faʻaleagaina o le manua. O le tagata maʻi e tatau ona mulimuli i se meaʻai ma fautuaga uma a le fomaʻi e uiga i le faʻaaogaina o fualaau o le suka poo le inisalini.

  • Suiga i aso uma o laei ma togafitiga o sooga faʻasolosolo vaifofo, faʻaaogaina o paʻu o le antibacterial.
  • Aveesea o le tiga (O NSAID ua faatonuina mo sina taimi: diclofenac, ketorolac, nimesulide, ma isi).

3. Faamalositino togafitiga

E taua tele le atiina ae o maso o le ogavae, tua ma le abs. E tele ni faʻatinoga e saunia ai le tagata gasegase mo le tutoatasi ma le faʻaitiitia lona faalagolago i fesoasoani i fafo.

O nai aoga aoga:

    • Taʻu i lou manava. Aumai ou vae faʻatasi, ona faʻateleina lea o le vae vae ma taofi i lenei vaega mo ni nai sekone.

    • Taʻu i ou tua. Malolo i le fola ma vae o se vae maloloina, lea e punou ifo i tulivae. Sii le vae gau i le maualuga o le tuli ma taofi.

    • Taʻu i ou tafatafa. Siʻitia le vae vae i le 60 ° le maualuga ma taofi i lena tulaga.

4. Fomai

I le lalolagi faʻaonaponei, o loʻo maua ai se tele o maʻi o masini tekonolosi maualuga. Afai e te faʻaogaina le masini e fai ai le microprocessor, ole feaveavega e lamolemole. O nisi taimi e le mafai ona e mateina o le tagata maʻi e faʻatasi ma se maʻi.

E taua tele le amataina o vae o le tagata gasegase i se taimi vave e mafai ai pe a uma le toesea. Soʻo se taʻitaʻifiti e filifilia taʻitoʻatasi ma le fesoasoani a se fomai tipitipi faʻataʻitaʻi, ma le amanaʻiaina uma o tulaga faʻavae.

Toe faʻaleleia o agafesootai ma galuega poʻo le ola pe a uma le toesea

Faʻatasi ai ma le gau o le vaega pito i lalo, e maua e le tagata maʻi se le atoatoa (1 poʻo le 2 vaega). Ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o le toe faʻaleleia faʻaonapōnei, e toe foʻi uma ai le maʻi ile olaga i aso faisoo. Filifili ma le filifilia lelei e mafai ai ona e toe faʻafoʻiina le gaioiga i le sili atu.

E mafai ona galue, tutoatasi ia lava, faʻaalu taimi paganoa, saili se aiga ma tamaiti.

O nisi tagata e talitane e oʻo lava i le ausia o tulaga maualuga i taʻaloga.

Fesoasoaniga faʻapitoa mo mafaufauga i le tagata maʻi. I le uma, o se tagata ua matua le mautonu ma e le malamalama i mea o le a tupu i le isi.

E tatau i le tagata gasegase ona atiina ae le talitonuga ia te ia lava ma le lumanai. I le faʻataʻitaʻiga a isi, faʻaali atu o fafine talitane faʻaonapōnei e toe foʻi mai i le gaioiga o le gaioiga. O le mea moni, o lenei, o le tele o galuega, aua e iloa e se tasi ona toe savali. O le mea lea, e taua le faia o taumafaiga uma e toe faʻaleleia ai, ae aua le fiu.

Faaiuga

O le faʻaleleia o le vae pito i lalo e le o se mea e masani ai i tagata mamaʻi ma le maʻisuka. O lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli - maʻi o le maʻisuka vae.

O le mea mulimuli, e le oʻo i le tosoina o le vae pito i lalo, e taua le pulea o lau maʻi. O le maualalo o le suka, o le faʻaitiitia o aʻafiaga e afaina ai le tino.

Ae le o mea uma e faalagolago i le tagata maʻi, aua o le maʻisuka e le mafaamatalaina. Ma afai e manaʻomia le toesea e faʻaolaina ai se ola, e leai se manaʻoga e faʻavaivai. O vailaau faʻaonaponei e leʻo tumau. E tele tekinolosi ua atiaʻe e toe faafoi atu le tagata maʻi i lona olaga masani masani e aunoa ma se lagona o le le faʻamaoni.

Fuataga tele ae talafeagai: vaevaeina o vae i le maʻisuka ma ona taunuuga

O le vave faʻalauteleina o le maʻisuka e mafai ona afaina ai le soifua maloloina, faʻaosofia ai nisi o mea leaga i le galuega o mea uma ma okeni.

O le taufaasesega umi e mafai ona taitai atu ai i se tagata o feagai ma le tele o taunuuga e lei faamoemoeina ma matautia.

E finau tagata Endocrinologists e faapea o le maʻisuka e tele lava ina vaeluaina tamatamailima, ma i nisi tulaga e tatau ai ona galue sili atu - ina ia aveesea uma le vaega lima.

O le mea moni, o na taotoga faʻapitoa e faia i na o mataupu sili ona ogaoga, pe a le aumaia e le togafitiga o fualaau faasaina le mea e manaʻomia. I se tulaga faʻapitoa, e taua le manatu e mafai ona aloese mai le vavaeina o le maʻisuka, ae i le noatia ma le faʻaeteete i le faʻaeteete faʻatinoina o fautuaga faʻafomaʻi.

Aisea e toesea ai pito maualalo i le maʻisuka?

Afai e le o le maʻisuka le mataʻituina le maualuga o le glycemia, o mea e le mafai ona vavalalata e tupu i totonu o lona tino e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le faʻalavelave o le tino ma vaʻa taua, faʻaumatia ma le faʻaleagaina o latou fausaga.

O se taunuuga o sea faʻalauiloa, o le a sili atu ona lamatia ma le afaina taunuuga.

I se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, o faʻamaʻi ma manuʻa uma e sili atu ona lemu, ona o le gangrene e mafai ona atiaʻe. O lenei togafitiga e faʻamaonia i le mea moni o le faaleagaina o le tino o loʻo male lemu.

O fomaʻi tomai na mafai ona atiaʻe le tele o metotia fou ua mamanuina e faʻafefe ai le maʻisuka lava ia ma ona taunuuga. Ae ei ai tulaga e tumau ai le leai o se malosi o tu ma masani faaleaganuu.

I lenei tulaga, ina ia faasaoina le ola o le tagata maʻi, e mafai e fomaʻi ona filifili e vavae ese le lima. O fesoasoaniga faʻapitoa e fesoasoani e aloese ai mai le inupia, faʻalauteleina o gaʻo afaina ma le toto oona .ads-mob-1

O mafuaʻaga autu e tatau ona vaevaeina ai vaevaega e aofia ai:

  • o le fausaga lautele o vaa toto na aafia i suiga faafomaʻi. E taua le mafaufau o lenei mea e le gata i le tetele, ae faʻapea foʻi i le tele o le toto toto,
  • faiga e le masani ai e tupu i tulaga sili ona faigata ma faʻalavelave,
  • le tikeri sili ona maualuga o le faʻaleagaina o aʻafiaga namu lea e le mafai ona faʻaaogaina.

E taua le manatuaina o nei mea na o ia lava e le mafai ona taʻitaʻia ai le toesea o vae.

E naʻo se faʻamaʻi e mafai ona amataina se gaioiga e le mafai ona faʻafefeteina i totonu o le tino, lea ua le manuia ai le polokalama a le tagata maʻi. E faʻalagolago lava i luga o se tagata le malosi ma le tumau o lona aʻafiaga puipuia.

Afai e le foia e fomai le faagasologa o le le fiafia i le taimi, ona avea lea o le taotoga tuusaʻo o le auala e tasi o le a fesoasoani e laveai ai le ola o se tagata.

O uluaʻi faailoga o suiga o le gaʻo e toetoe lava a le mafai ona mafaufau i ai ma mata le lava. O le tele o taimi, o lenei tulaga e leai ni faʻamatalaga vaaia.

A oʻo ina sili atu ona faʻamaonia le gangrene, e mafai ona tuʻuina mai faʻatasi ma faʻamatalaga nei:

  • lagona faavaitaimi o le malulu po o le mu,
  • le manaia le tingling ma le afaina i vae,
  • faaleagaina o vae,
  • vaivai ma le vaivai i totonu o vae e oʻo lava i sina faʻamalositino ma aʻo savali. O le tele o taimi, o le tagata gasegase o loʻo feagai ma tiga ogaoga i maso o le tamai povi.

E ese lava, e taua le manatu o le gangrene o loʻo muamua atu i se isi tulaga, lea e taʻua i fomaʻi o le ogaoga o suʻesuʻega. I lenei tulaga, o le tamai foci o le maʻi o le gaʻo, o le necrosis e faʻaalia i le paʻu o le tagata maʻi. I lenei laasaga, e maua ai e se tagata le tiga matuitui i pito maualalo, lea e faʻateleina i se tulaga faʻasaga.

O le taua tele o aʻoaʻoga o se laina tuaoi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa, aua e le mafai ona pasi. E le gata i lea, o le tagofia o le laumei e leai sona aoga.

Ina ia faʻaitiitia le faʻamafanafanaga ma puipuia ai faʻalavelave faʻalavelave, e faanatinati le toe faʻafoʻiina o le toto masani i vae. A leai, o le a manaʻomia e le tagata maʻi le toesea i le tausaga a sau.

Tulaga o le gangrene development

Afai e le o siaki le maʻisuka lona tulaga o le soifua maloloina ma le glycemia, o le a amata ona faateleina le faʻaalia o faʻamaʻi, ma o le gangrene ia lava e mafai ona vaaia i mata le lava.

O faʻamatalaga maʻi o loʻo faʻaali le vevela ma le lanu o le paʻu i luga o vae. E amata ona malulu vae, ma paʻu le paʻu. I nisi tulaga, o sana ma le fulafula e mafai ona fausia.

O le i ai o se taimi tuai o le gangrene e mafai ona fuafuaina i faailoga nei:

  • anuʻa faʻamalolo umi e faʻamalolo ai le manogi,
  • pogisa o le paʻu,
  • lafoaʻi faʻavaitaimi o pusini,
  • atoa poʻo le leai o se toto.

Faʻaleleia i le maʻi suka: vae, tamatamailima, vae, taunuuga o le faaleagaina o le lala

O se faʻalavelave ogaoga e pei o le gangrene e atiae i tagata ua maua i le maʻi suka ma e tuusaʻo tuusaʻo ma le maʻisuka vae syndrome. O le aʻafiaga o faʻafitauli e faʻapupulaia pe afai o se tagata ua maua le maʻisuka mo se taimi umi, o le maualuga o le glucose o le toto e sili atu i le 12 mmol, ma o le maualuga o le suka e oso i taimi uma.

O le maʻi faʻamaʻi pipisi e faʻamoemoe e faʻaleagaina le pito i lalo o le maʻisuka, o se faʻamaʻi e mafai ona tupu pe afai o aʻa maualuga e aʻafia ai ogaoga o le nerve ma toto laiti, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli pipisi.

E tusa ai ma fuainumera, o se maʻi tutusa e maua i le 80 pasene o tagata gasegase oe na mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 mo le silia ma le 20 tausaga. Afai e maua e le fomaʻi le gangrene ona o le umi o le faʻalavelave, o le vaevaeina o le vae ua faʻamaonia mo le maʻisuka.

Faatasi ai ma se maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, o le toto toto e amata ona vevela i le taimi ma amata ona faasolosolo lalo malie, e oʻo atu ai i le maʻi o le maʻisuka. Ua afaina uma tamai vaa tetele ma tetele. O aʻafiaga o le namu e maua ai suiga faapena, o se taunuuga o le maʻisuka ua maua i le neuropathy o le maʻisuka.

  1. O se taunuuga o le soliga, o le lagona o le paʻu ua faʻaitiitia, i lenei itu, e le o taimi uma e lagona ai e le tagata ua amata amata suiga i luga o vae ma faʻaauau pea ona ola, ma le le iloa o faʻafitauli.
  2. O le maʻisuka e le mafai ona gauai atu i foliga vaaia o nai tamai tipi i luga o vae, aʻo le mea ua faaleagaina ile vae ma tamatamai vae e le toe malolo mo se taimi umi. O le iʻuga, e amata ona amata mai le maʻi o le gaʻo, ma pe a afaina i latou, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o gangrene o pito i lalo e maualuga.
  3. O aʻafiaga laiti, gaʻo, fao fao, mea na afaina, ma faʻalavelave faʻapipiʻi i le taimi o le tui e mafai foi ona afaina ai le foliga mai o le gangrene.

Ole suʻesuʻega taua, lea e aofia ai le le lava o le toto, e mafai ona avea ma faʻalavelave faʻafitauli. O le maʻisuka ei ai faʻaʻailoga i le tino o tiga masani i vae ma tamatamaivae, lea e faʻateleina i le taimi o le savali, malulu o vae, ma faʻaitiitia ai le lagona o pito i lalo.

A maeʻa sina taimi, e mafai ona maitauina le solia o le paʻu i luga o vae, o le paʻu ua mamago, suiga lanu, e lilofia i fusi, purulent necrotic ma ulcerative formations. A aunoa ma togafitiga talafeagai, o le mea aupito sili ona lamatia o le mafai e se tagata ona atiae le gangrene.

O le maʻisuka e mafai ona tuʻuina atu i le galala susu poʻo le susu.

  • O le gangrene mumu e masani lava ona atiaʻe i se saoasaoa telegese, i le tele o masina poʻo ni tausaga. Muamua, o le maʻisuka amata ona lagona le malulu, tiga ma le mu o lagona i vae. E le gata i lea, o le paʻu ua afaina e amata ona leai se lagona.
  • O lenei ituaiga o gangrene e mafai ona maua, o se tulafono, i le vaega o tamatamailima o pito i lalo. O le liona o se maʻi laititi lea o le paʻu o loʻo i ai se paʻu, paʻu pe mumu.
  • I lenei tulaga, o le paʻu e matua matutu ma pala. A maeʻa sina taimi, ona mate lea o le tino ma le mummified, pe a maeʻa ona amata ona teena le tino.
  • O le gangrene mūmū e le o se faʻalavelave maualuga i le ola, ae talu ai o le faʻasolosolo e le mautonu ma o loʻo i ai se faʻalavelave faateleina o faʻalavelave, o le vavaeina o pito e masani lava ona faia i le maʻisuka.

Faʻatasi ma le susu susu, o le mea e afaina ua i ai le lanu po o le lanu lanumeamata. O le toilalo eo mai faatasi ma se manogi manogi, o foliga vaaia o moli i le vaega o le tino ua oti, o se suesuega o le toto o loʻo faʻaalia ai le foliga mai o leukocytosis neutrophilic. E le gata i lea, ua maua e le fomaʻi le tele o le faʻaaliga o le ESR.

O le atinaʻeina o gangrene susu e le vave tupu, ae na o se saoasaoa vave. I totonu o le maʻisuka, o le paʻu, tino o le tino, musika o le tino, ma tendon e aafia ai.

O le faateleina o le vevela o loʻo mataituina, o le tulaga e ogaoga ma lamatia ai le soifua maʻi.

O le auala autu o le togafitia o le gangrene i le maʻisuka o le taotoga o taotoga, o lona uiga, o le vaevaeina o le vae i luga aʻe o le tulivae, toevae poʻo vae. Afai e maua e le fomaʻi le gangrene susu, o le tino o le vaega ua aafia o le tino e faʻatinoina vave lava pe'ā uma ona iloa le solitulafono ina ia le aʻafia ai le tulaga o le maʻi. A leai, e mafai ona leaga.

O le taotoga e aofia ai le tino maliu o loʻo i luga aʻe o le necrosis zone. O le mea lea, afai e maua e le tagata le maʻisuka, o le toesea o le vae atoa o le a faia i le galanrene o le itiiti ifo ma le tasi le tamatamailima o le pito i lalo. Afai e aʻafia le vae, o le avega e sili atu lona maualuga, o lona uiga, o le afa o le vae pito i lalo e toesea.

I le faaopoopo atu i le mea moni o le tosoina o le vae ua faia i le gangrene i le matua, ua toe faʻaleleia le tino pe a uma le inupia ma le pipisi.

Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai vailaʻau faʻasaʻi lautele, faʻafefe toto, ma faʻamalositino togafitiga e faia.

Mo le faʻamālōlōina o sutures ia vave ma o le tagata gasegase na faʻafeiloaʻia ma le manuia le vaitau pe a uma le taotoga, e manaʻomia atoatoa le faʻaleleia.

  1. I le aso muamua o le taotoga, o le a taofia e fomaʻi le tele o le faʻaogaina o le maʻi ma puipuia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi. O le vaega faʻamavae o le tino o loʻo faʻaaogaina i aso uma ma o togafitiga e togafitia.
  2. Afai e le tatau ona vavae ese le vae atoa, ae naʻo le tamatamailima o loʻo aʻafia, e le manaomia ni maʻi, ma o le maʻisuka e ola i se vae maloloina. Peitai, e oo lava i lenei tulaga, o le maʻi e masani lava ona oʻo i tiga matuia ma le le fiafia e faimalaga i aso popofou.
  3. A maeʻa ona vaʻaia le eria ua afaina, o le lala ua faaleagaina o le a tuu i luga o se maualuga maualuga ina ia faʻaitiitia ai le fula o le tino. O le faʻaleleia o le vae o se mea matautia, talu ai i le taimi o le toe faʻaleleia, pe a le mulimulitaʻia tulafono, e mafai ona aumai se faʻamaʻi.
  4. O le maʻisuka e tatau ona mulimulitaʻi i se taumafataga maloloina, faʻamalo le pito i lalo i aso uma e faʻaleleia ai le faʻavaivai ma le tuʻuina atu o le toto i masini maloloina.
  5. I le lua ma le tolu vaiaso, e tatau ona taoto le manava i luga o lona manava i luga o se mea faigata. O vaega maloloina o le tino e tatau ona taofiofi i taʻaloga e faʻamalosia ai musika, faʻalautele le musika ma saunia le tino mo le amataina o le afi.

Paleni vaʻavaʻa latalata ane i le moega, o le tagata maʻi e pipii i le pito i tua, faia ni gaioiga mo musele ma lima. Afai o le a faia le talatala, e tatau ona tumau le malosi o maso, talu mai le faʻamavaeina o le auala masani o le savali e faʻalavelaveina.

Afai ole maualuga ole maʻisuka, ae o le umi o le maʻisuka e sili atu ma le 20 tausaga, e tatau ona faia mea uma e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli i le ituaiga gangrene.

I lea tulaga, e tatau ona e siakiina e le aunoa le suka suka i se glucometer. E tasi i le tolu masina uma, o le maʻi e suʻeina le toto mo le hemoglobin glyc.

E taua foi le mulimuli i se taumafataga faapitoa, ave se vailaʻau maʻisuka po o le inisalini. A oʻo mai ni nai manua i luga o le paʻu, e tatau ona togafitia i le taimi lava lea.

O le puipuiga tele o faʻafitauli o le tausia lelei lea o le tulaga o vae, o latou faamama, ma le fufuluina. Massaging. E tatau ona fai na o seevae lelei e le aʻafia ai pito i lalo. E tatau i le maʻisuka ona avea o se tulafono e faia ai suʻega i aso taʻitasi o vae ma vae ina ia vave ona iloa soʻo se faʻaleagaina o le paʻu. O togafitiga faʻapitoa faʻapitoa mo le maʻisuka e lelei.

E fautuaina foi e fomaʻi le faia o togafitiga puipuia o pito i lalo.

  • O le tagata maʻi e nofo i luga o le moega, toso le totini ia te ia lava, ona ave ese lea mai ia te ia.
  • O vae e punou ese ma faʻaitiitia i tua.
  • O vae taitasi e faia se taamilosaga.
  • O le maʻisuka e tosoina tamatamai vae i le mea e gata ai ma mafai ona leʻoina.

O faʻamalositino taitasi e faia ia le itiiti ifo ma le sefulu taimi, a maeʻa ona fautuaina se massage moli. Ina ia faia lenei mea, tuu le vae taumatau i luga o le tulivae o le vae tauagavale, o le limo o le siaki lelei mai le vae i le suilapalapa. Ona suia lea o vae ma toe faia le faiga i le vae agavale.

Ina ia faamamafa atu le atuatuvale, o se tagata e taoto i luga o le fola, sii i luga ona vae ma lulu laitiiti. O lenei mea o le a faʻaleleia le tafe toto i vae. O le massage e faia i aso uma faalua i le aso. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a taʻu mai pe mafai ona togafitia le gangrene e aunoa ma le toesea.


  1. Onipko, V.D. Tusi mo tagata mamaʻi ile maʻi suka / V.D. Onipko. - Moscow: Lila, 2001 .-- 192 itu.

  2. Manukhin I. B., Tumilovich L. G., Gevorkyan M. A. Gynnecological endocrinology: monograph. , GEOTAR-Media - M., 2013 .-- 272 itu.

  3. Zakharov Yu.L. Togafitiga Initia. Suʻe auro. Moscow, Pressverk Publishing House, 2001,475 itulau, 5,000 kopi

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O taunuuga

O le faʻaleleia o se vae o se faʻalavelave lavelave faʻapitoa. O sea taotoga e le mafai e aunoa ma se isi vailaau faʻasaina o le tino. E le gata i lea, pe a fai togafitiga faʻasoifua maloloina pe a uma le taotoga, e le mafai ona aunoa ma le toomaga o le tiga ma le fesoasoani o le faʻaaogaina o vailaʻau ma faʻamaʻi. O le tiga o le tiga e alu ese pe a uma le faʻamalolo atoatoa o le manua. Mo le faʻamoemoe o le faʻamutaina o le tiga i taimi pupuu i le taimi ua maeʻa ona fai, o le faʻaaogaina o vailaau e leai ni faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo ai le mumū o loʻo faʻatulagaina.

Faatasi ai ma le faʻaauau pea o faʻalavelave tiga ma le ogaoga i le itulagi o le vaevaeina o vae, togafitiga o togafitiga, massage ma isi mea faapena.

O se mea taua pe a uma ona vaevae le vae i le maʻisuka o le puipuia lea o le atrophy muscle. E tatau ona malamalama o soo se taualumaga e amataina i le taimi o le ai ai se lelei, ao le faagasologa faifaipea o le atrophy e faigata tele ona taofi ma fesuiaʻi.

O faʻafitauli faʻapitoa e aofia ai foʻi le faʻaalia o se hematoma o loʻo i lalo o le paʻu. E naʻo le fomai tipitipi e taofia saʻo le toto ile taotoga ole taotoga e puipuia ai ona foliga. Ina ia mafai ona faia le fufuluina o le manuʻa, faʻapipiʻi paipa, lea e aveesea pe a uma le afa o le vaiaso. E mafai ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le maso konekarate i le faʻaaogaina o mea faitino i le tulivae ma le vave faʻaaogaina o taʻaloga talafeagai.

E mafai ona e aveesea le atuatuvale ma faʻaleleia le lagona pe a uma le taotoga ma vailaau faʻasaina. Ina ia faʻamalieina le fula mai o lima, faʻaaoga se mea faʻapipiʻi faapitoa.

Faʻafouina

O le sini autū o le toe faʻaleleia pe a uma ona vaevaeina vae o le aloese lea o le mumu o le mumū i le vaega o le taotoga.

Mai le tausiga pe a uma ona aveese le vae i luga aʻe o le tuli, e faalagolago pe tatau ona faʻaauau pea le alualu i luma o maʻi leaga. O le mea lea, o laei masani ma le togafitiga o le tootoo o loʻo totoe e talafeagai. Afai e le mulimulitaʻia nei tulafono, o loʻo i ai se avanoa o le faʻamaʻi lona lua.

Ina ia faʻaleleia le ola pe a uma ona vaevaeina le vae, e tatau ona faʻamautinoa e leai se faʻaleleia o le tino, o manuʻa faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi, aua o lenei mea e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

E fautuaina e te mulimuli i se meaʻai, faʻalavelave massage i luga o le pou.

Afai e le o faʻatinoina le taimi o le vae, e le mafai ona tupu le solia o sooga ma isi masini. Mo le mafuaʻaga lenei, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina le soifua maloloina faʻapitoa-faʻaleleia o faʻatino, massages.

Amata mai le amataga o le taimi ua maeʻa ai, e tatau ona e sauniuni oe lava mo togafitiga faʻaleleia ma aoao e savali e aunoa ma le fesoasoani a isi.

O le galuega autū o le toe faʻaleleia o auala e toe faʻafoʻi ai le vae o le maʻisuka pe'ā maeʻa le taotoga o le toe faʻafoʻisia le malosi o le musika. E taua tele le toe faia o faʻamalositino uma i aso uma, o le manava atoatoa o le muscle o le ki i prosthetics.

Toe faʻaleleia faʻasalalauga e aofia ai:

  1. Faaletino, e aofia ai le tele o taualumaga. E aofia ai: togafitiga o le ultraviolet, faʻamalositisi ma le fofo.
  2. Faʻaaogaina togafitiga, faʻamalosi tino.
  3. O faamalositino e saunia ai le pou mo le atuatuvale.

Soifuaga o le olaga pe a uma le toesea

O le pasene pito i tele o le maʻisuka e fesili i le au faitau le fesili i le tele o latou ola pe a uma ona vaevae le vae i le maʻisuka. I le tulaga pe a faia le taotoga i le taimi, o le toesea e le afaina ai le maʻi.

A uma le maualuga o le vevela o vae i luga atu o le nofoaga o tamaitai, o le maʻisuka e le mafai ona ola umi. E masani ona latou oti i totonu o le tausaga. O tagata lava e tasi e mafai ona latou manumalo ia i latou lava ma amata ona faʻaaogaina le tapasa e ola tolu taimi le umi.

A maeʻa le toesea o le vae pito i lalo e aunoa ma le toe faaleleia o le vaitaimi, e sili atu ma le 1.5% o tagata mamaʻi maliu, o le isi vaega e tatau ona toe vavaeeseina. O le maʻisuka oeo loʻo i luga o le prosthesis e mate i taimi e itiiti ifo. A maeʻa le tosoina o le tamatamailima ma amioga ile vae, e mafai e tagata gasegase ona ola i se olaga umi.

O le vaevaeina o le vae o se mea le lelei ma le tele o taunuuga le lelei. Mo le puipuia o le atinaʻeina o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai ona faoa, e tatau ona faʻafoʻi ma le faʻaeteete le faʻasalaga o fualaʻau o le suka i le toto.

Tuua Lau Faamatalaga