O aʻu fualaau

I le lalolagi e tusa ma le 422 miliona tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, e 10% oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 1, lea o loʻo faʻaleagaina ai e le tino puipuia le tele o suauu o le pancreatic e nafa ma le gaosiga o le inisalini. Mo le sili atu ma le 15 tausaga, o loʻo taumafai tagata saienitisi e sailia se auala e faʻaaoga ai vailaau vavave e sui ai, ae o le mea sili e faalavelave ai i lenei sini, o le le mafaia lea ona latou galulue i totonu o le tino.

Kalefonia-faʻavae Viacyte o loʻo sailia ni auala e faʻafetaui ai lenei faigata. O le tele o se kata fai aitalafu, o le PEC-Direct masini e aofia ai sela e mafai ona tupu i totonu o le tino o le tagata e fai ma sela, e faʻaumatia i le maʻisuka ituaiga 1.

E tuʻuina se mea toto i lalo o le paʻu o le lima, mo se faʻataʻitaʻiga, ma e tatau ona totogi le aunoa ona o le leai o ni teine ​​laiti i le faʻamaloloina o le inisalini i le tali atu i se faʻaopoopoga taua o le suka o le toto. I le tulaga o le aoga o le totoga, o le a taua lea o le togafitiga, ona o le togafitiga o le mafuaaga e tatau ona faasino atu i le faagasologa o le autoimmu, ma mafua ai ona totogi e le tino i totonu o lenei tulaga le faaletonu o le motu.

Totoina o le suka i le toto

O le saogalemu o se masini talitutusa ma le itiiti ifo o siama ua uma ona tofotofoina i le 19 tagata e maua i le maʻisuka. A maeʻa le faʻapalaina, o siaki muamua na tuʻuina i totonu o le masini ua faʻatoʻateleina i seletiti peleti, ae i le suʻesuʻega na faʻaaogaina le numera o siama e le lava mo togafitiga.

O le PEC-Direct ua faʻatautaia nei i le toʻalua tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma o le isi tagata ua totoina i se taimi lata mai. O paʻu o mea i fafo o le masini e mafai ai e toto toto ona totogo i totonu, ma tuʻuina atu toto i le vaituloto o le motu.

O loʻo faʻamoemoeina o le tino e ola pe a mavae le 3 masina o le a mafai ona tali atu i le suka o le toto e ala i le tuʻuina atu o le inisalini i luga o le manaʻoga. O lenei mea e ono mafai ai e tagata e maua i le maʻisuka ona taofi e le aunoa le siama o le toto ma tui le inisalini. I le faia o lea mea, o le a latou manaʻomia le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e puipuia ai le faʻaumatia o ni ese fou mai fafo e ala i le tino puipuia.

I le lumanaʻi, afai e faʻaaogaina lenei metotia, o le auala e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1 o le a suia atoa. E tusa ma le 20 tausaga talu ai, na amata ai ona latou faʻaogaina se metotia tutusa, lea e aofia ai le suia o suauu foai mai o le pancreas, lea e faʻamafanafana ai tagata o loʻo manaʻomia le inisalini. Ae ona o le leai o ni foaʻi, naʻo se numera faatapulaa o tagata gasegase e mafai ona maua lenei ituaiga togafitiga.

E leai se faʻafitauli i le maua o sima. Na muamua maua mai i se tamaʻitaʻi a le fafine na maua IVF. E mafai ona faʻaleleia selasela o le embryonic i se numera e le faʻatapulaaina, o le mea lea, i le tulaga o le aoga o le totoga, o lenei metotia e mafai ona faʻaaogaina i tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

"O le mauaina o le inisiua o le inisalini o le a avea ma se mea sili ona taua mo le maʻisuka," o le tala lea a James Shapiro, o se tagata galulue faatasi ma Viacyte i lenei galuega, o ia foi na ia iloaina le faagasologa o le totoina o le pancreas i le tele o tausaga talu ai.

O le maʻi suka

O le maʻisuka, maʻi suka, maʻisuka (mai le Eleni 6, 3, 5, 6, 2, 4, _1, 2, "utusili urination") (e tusa ai ma le ICD-10 - E10-E14) -o le endocrine o le maʻisuka 2, e le o le inisalini, e tusa ai ma le ICD-10 - E11) o le gaʻo pancreatic hormones o le inisalini.

O le maʻisuka eo faatasi ma se soliga ituaiga uma Metabolism: carbohydrate, polotini, gaʻo, minerale ma le masima-masima ma e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o aʻafiaga i le tino o le fatu cardiovascular, faʻasologa o le gasegase tumau, faʻaleagaina o le retina, faʻaleagaina o neura, faʻasologa o le erectile.


Kiliki ma faasoa atu le tusiga ma au uo:

O foliga manino o le maʻisuka o le galala (DM 1 ma le DM 2), o le manogi o le acetone mai le gutu ma le acetone i le urine (DM 1), faaitiitia le mamafa (DM 1, ma le DM 2 i taimi mulimuli), faapea foi ma le tele o le urination, manua, vae vae.

O uo tumau o le maʻisuka o le maualuga o le kulukose i le urine (sugar i le urine, glucosuria, glycosuria), ketones i le urine, acetone i le urine, acetonuria, ketonuria), e le masani ona maua ai le protein i le urine (albuminuria, proteinuria) ma le hematuria (gasegase, hemoglobin , suauu toto mumu i le urine). E le gata i lea, o le pH o le urine i le maʻisuka e masani lava ona fesuiaʻi i le itu alofilima.

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka, ituaiga 1 o le maʻisuka, (o le insulin-dependent, tamaiti) o se maʻi autoimmune o le endocrine o loʻo faamatalaina e saʻo inisalini, e mafua mai i le mea moni e faapea o le puipuiga, mo mafuaʻaga e le manino i aso nei, o osofaʻiga ma faʻaumatia vaʻa peta pancreatic e maua ai le insulin. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona afaina ai se tagata i soʻo se matua, ae o le faʻamaʻi e masani ona atiina ae i tamaiti, talavou ma tagata matutua i lalo o le 30 tausaga.

Lafoaʻi o le tino

O le siakiina ole sosoʻo o se tekonolosi lea e le mafai ona faʻaaogaina ai siama e faʻaaogaina ai le paʻu alummomi e mafai ona faʻaaogaina ai siama mole elemene, mea e tutupu ai meaʻai ma meaʻai e tatau ai mo le gaosiga o le cell, faʻapea foʻi le faʻasesega o mea taua ma faʻamaʻi togafitiga. O le sini autū o le faʻamalosiina o le tino o le faʻafitia lea o le teenaina o le gaosiga i le inisinia o mea tino ma faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le faʻaaogaina o le immunosuppressants i le taimi o le totoina o totoga ma totoga.

O meaola faʻapitoa e maualalo, ona o lo latou avanoa, lelei tele o le biocompatibility ma le mafai ona faigofie le biodegrad (biodegradation), ua manatu nei i aso nei o mea sili ona talafeagai mo se membrane semi-permeable.

O le siakiina o sela i alginate gel, lea o loʻo faʻaaogaina e saienitisi Amerika ia latou suʻesuʻega, o loʻo faatatau i auala vaivai o le le faʻamautuina - o ola pea e ola pea ma e mafai ona faʻatinoina le faiga o polishzymatic. O le lelei o le gel alginate o le mea moni lea e mafai e lela ona maua le malosi e faʻatele ai. I le faaopoopo atu i ai, o gels gel e mafai ona faʻaumatia ma suiga i le vevela ma le pH, lea e mafai ai ona tuʻuina atu sela ma mafai ona faʻatautaia suʻesuʻega oa latou meatotino.

Faamatalaga

Faamatalaga ma faʻamalamalamaga i talafou "Vailaʻau faʻamalosi i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1."

  • Faʻatonuina le polokalama - o se tino o okeni e faʻapipiʻi ai okeni ma fusi e puipui ai le tino o le tagata mai faʻamaʻi, faʻamalamalamaina ma faʻaumatia vailaʻau faʻamaʻi ma tumo. O le tino puipuia o le tino e iloa ai le tele o vailaau oona - mai siama i anufe parasitic, e iloagofie ai mai le biomolecules oa latou lava sel. O le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1, o mafuaʻaga, e le o faʻamalamalamaina i aso nei, o auupega e faasaga i suauu o le pancreatic e amata ona tupu i totonu o le tino o le tagata, e faʻaumatia ai.
  • Beta cell, 6, -Cell - tasi o ituaiga o sela o le vaega endocrine o le pancreas. O le gaioiga o suauu beta o le faatumauina lea o le maualuga o le inisalini i le toto, faʻamautinoa le vave faʻasaʻoina o le inisalini, ma lona faʻavaeina, ma le faʻateleina o le kulukose toto. Faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o peta beta o le mafuaʻaga lea o le atinaʻeina o le maʻisuka o le muamua (ituaiga 1 maʻisuka, o le insulin-faalagolago) ma le lona lua (ituaiga 2 maʻisuka, e le o le inisalini).
  • Pancreas - o se okeni o le digestive system, o se gland lapoa ma galuega faʻapipiʻi ma exocrine. O le galuega o le exocrine o le pancreas o le faasela lea o le vai oona e aofia ai enzymes digestive. I le faia o hormones (aofia ai le insulin), o le pancreas e avea ma vaega taua i le faatonutonuina o polotini, gaʻo ma le gaʻo gaʻo.
  • Inisalini, o le inisalini o se hormone popo o le natura peptide, lea e faia i peta beta o tamaʻi pancreatic o Langerhans. O le inisalini ei ai sona aafiaga taua i le metabolism i le toetoe lava o mea uma o le tino, aʻo lona gaioiga autu o le faaitiitia (tausia masani) glucose (suka) i totonu o le toto. O le inisalini e faʻapupulaina ai foi le gaogao o membsas plasma mo le glucose, faʻamalosia ai le glycolysis enzymes autu, e faʻamalosia ai le fausia o le glycogen i le ate ma maso mai le kulukose, ma faʻaleleia ai le tuʻufaʻatasiga o proteins ma gaʻo. E le gata i lea, o le inisalini e taofia ai le gaioiga o le enzymes lea e talepeina ai gaʻo ma glycogen.
  • Glycemia, "O le toto toto", "toto glucose" (mai le Eleni anamua 7, 5, 5, al4, a3, 2, "suamalie" ma le 5, O91, _6, 5, "toto") - o se tasi o fesuiaiga sili ona taua i tagata (homeostasis). O le maualuga o le glycemia (toto sugar) e faalagolago i le tulaga lautele o le tino o le tagata, tausaga, e mafai ona fesuisuiai ona o le 'ai, popolega, isi mafuaaga, ae peitai, i se tagata maloloina, i taimi uma toe foi i nisi o tuaoi.
  • Pancreatic sela, motu o Langerhans - faʻaopoopoga o siama-gaosia (endocrin) sela, e masani lava i le siʻusiʻu o le pancreas. E iai ituaiga e lima o sela o meaʻai: O sela sela e natia ai le glucagon (o le natura masani o le inisalini), Seta Beta e natia ai le inisalini (faʻaaoga suauu mama e taitaia le kulukose i totonu o sela o le tino, faʻamalosia le faʻaogaina o le glycogen i le ate ma muso, inhibiting gluconeogenesis) Delta- sela e natia ai le somatostatin (faʻasaina le faaselaina o le tele o lauulu), pulu PP o loʻo faʻamalamalamaina se polypeptide pancreatic (faʻasaina le faasela o le pancreas ma faʻamalosia ai le pulelasi o le vai gaʻo) ma vela Epsilon, faʻamalamalama faʻamalosi (faaosofia o le manaʻo). I totonu o le tusiga "Vailaau faʻamalosi i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1," ua taʻua o suauu beta lea e taʻua o suauu pancreatic.
  • Immunosuppressants, immunosuppressants - o se vasega o fualaau faasaina, e masani lava i foliga o laumei, na faaaoga e maua ai le puipuiga o le immunosuppression (artificial immunosuppression), aemaise lava i le gaosia o fatu, ate, fatu, gaʻo o le ponaivi, mama.
  • Massachusetts Institute of TechnologyO le Massachusetts University of Technology, Massachusetts Institute of Technology, MIT o se tasi o aoga sili ona taua i Amerika ma le lalolagi, o se iunivesite ma se nofoaga autu o suesuega i Cambridge (o Boston i Motu), Massachusetts, ISA. O le inisitituti, na faavaeina i le 1860 (o loʻo faʻaauau aʻoaʻoga talu mai le 1865), i le aso (pe o Me 2017) e 13,400 tamaiti aʻoga i vaega nei: atinaʻe, astronomy, aeronautics, biology, humanities, healthcare, engineering, technological information, numera, pulega, physics, kemisi. Faatasi ai ma le au faauu o le Massachusetts Institute of Technology, e 27 Nova Prize Prize manumalo, faapea foi ma tagata iloga o le aufaipisinisi, tagata faaupufai, tusitala, tagata afeleti, sui o isi matata, e aofia ai le: Sui o le Federal Reserve Ben Shalom Bernanke, o le Failautusi muamua a le UN Kofi Annan, sa avea muamua ma Palemia O le Benjamin Benjamin Netanyahu, o le failautusi o Hewlett-Packard (HP) William Reddington Hewlett, o le failautusi o Gillette (o se vaega o Procter & Gamble) William Emery Nickerson, o isi uiga taua.
  • Boston Hospital Children's Hospital, Falemai Boston Children's Hospital o loʻo taʻitaʻia le falemaʻi o fanau (e tusa ai ma le US News & World Report), o se tasi o falemai tuai i le Iunaite Setete (na tatalaina i le 1867), ua sauni e maua le 395 tagata gasegase i le taimi e tasi. O nisi o le au suʻesuʻe saienitisi ma fomaʻi o latou igoa e vavalalata ma le falemaʻi e lua Lauvaʻa Nobel: 1) Virologist, Dr. John Franklin Enders (Nobel Prize in Physiology or Medicine, 1954), o le na faʻaalia se ituaiga fou o le pneumococcus polysaccharide lea na faamaonia ai le malosi o le fesoasoani i le opsonization siama faʻamaʻi faʻamaʻi, lea na faʻamautuina ai e le o iai se tino faapitoa o le maʻi poliomyelitis mo le tino atuatuvale ma atiae se auala agavaʻa mo le tuputupu ae o le poliomyelitis virus lea na faia ai le tui o le misela, 2) Heru RG-transplantologist Joseph Edward Murray (Nobel Prize in Physiology or Medicine, 1990), o le na muamua ona faia se vaega o le fatuga i le va o ni masaga e tutusa lelei, i le talafaasolopito o vailaau faafomai (o se togafiti fatuina i se tagata maʻi mai se foai e le fesootai), na faia le uluai fatugaina mai se tagata na maliu. O Murray ua leva ona avea ma taitai o le lalolagi i meaola o le totoina o meaola i le faaaogaina o le immunosuppressants ma le suʻesuʻeina o le masini o le gaioiga o le teenaina o le toto.
  • Talia tali - o se faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi tele, tali faʻatasi o le faʻaogaina o le tino, faʻaosoina e se antigen ua leva ona aloaia o se tagata ese, ma ua faʻamoemoe i lona faʻaumatia (faʻaumatia). O le tulaga o le tali atu i le puipuia o le faavae o le puipuiga.
  • I Amerika polofesa, polofesa (lalo ifo) o loʻo taua o soʻo se faiaoga o kolisi, e tusa lava po o le a le tulaga. E le Polofesa, Polofesa (faʻaaogaina o se mataitusi laupepa) o lona uiga o se tulaga patino. O faʻasologa eseese ma ulutala ma le igoa o le "polofesa" ua faʻatuina e faʻalapotopotoga maualuga maualuga. I totonu o le polokalama faʻaleaʻoaʻoga Amerika, e tolu tulaga tumau autu (titles) faʻatasi ai ma le ulutala "polofesa": Failautusi Fesoasoani (polofesa lagolago) - "polofesa faiva" - masani lava le tulaga muamua na maua e se tamaititi faauu faamanuiaina, Polofesa Lagolago (faifeau lagolago) - o se tulaga e tuuina atu mulimuli ane

5-6 tausaga o galuega manuia o se polofesa talavou, Failautusi atoatoa (faifeau atoatoa) - o se tofiga e tuʻuina atu i le 5-6 tausaga o le manuia o le galuega i se tulaga muamua, i le noatia ma le fai fuafua i tulaga faaopoopo.

  • O le Samuel A. Goldblith Career Development Chair.
  • David Koch Institute for Integrative Cancer Research, David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research - Center for Cancer Research i le Massachusetts Institute of Technology. O loʻo faʻatino e le inisitituti suʻesuʻega faavae e uiga i mafuaaga o le kanesa, mataʻituina le ala o le maʻi, ma le auala e tali atu ai le kanesa i togafitiga. O le Koch Institute e le tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi ma e le faʻatautaia tofotofoga faʻapitoa, aʻo galulue malosi ma nofoaga tutotonu o le kanesa.
  • Jocelyn Diabetes CentreO le Joslin Diabetes Center o le nofoaga aupito sili lea ona suʻesuʻeina le maʻisuka o le lalolagi atoa, o le falemaʻi sili ona tele o le maʻisuka i le lalolagi, ma le aufaʻatasiga o le maʻisuka, togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka. O le Dzhoslinsky Diabetes Center ua lauiloa tele mo ana sailiga, lea na faʻalauteleina ai le ola ola o fanau na fananau mai i tina e maua i le maʻisuka, o atinaʻe na faʻaitiitia ai le numera o faʻamavaega i le maʻisuka, ma tekonolosi fou e faʻaleleia atili ai le iloa o vailaau. O le Jocelyn Diabetes Centre, na faavaeina i le 1949, o loʻo fesoʻotaʻi nei ma le Harvard Medical School (Harvard Medical School) i le taimi nei. O le Nofoaga Tutotonu o loʻo i ai ni mafutaga tausi maʻi e 46 i le Iunaite Setete, ma lua i fafo. O le laumua o le Jocelyn Diabetes Centre o loʻo i Boston, Massachusetts, ISA.
  • JdrfJuvenile Diabetes Research Foundation o se alofa na faavaeina i le 1970 e lagolagoina le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1. O le laumua o le faʻalapotopotoga o loʻo i Niu Ioka, o ona lala o loʻo i le tele o setete o Amerika, faʻapea foi i fafo (i Ausetalia, Kanata, Tenimaka, Isaraelu, Netherlands ma Peretania Tele).
  • Glucose, sugar, glucose (mai le Eleni anamua 7, 5, 5, 4, a3, 2, - "suamalie") - o se suauu vailaau faigofie, lanu paʻepaʻe pe paʻepaʻe paʻepaʻe, le manogi, suamalie i le tofo, o le mea mulimuli o le hydrolysis o le tele disaccharides ma polysaccharides . Glucose o le autu sili ona taua ma le tele o le malosi mo le saunia o metabolic processes i le tino.
  • Puipuia, protein, polotini - o se vailaʻau o le mamafa maualuga o le mole masini e faavae i luga o le tasi po o le isi o le amia o le amino. Amino fesoasoani i le tuufaatasiga o palatini e tuufaatasia ai papatusi peptide (faia i le tali a le vaega amino o le tasi amino acid ma le vaega carboxy o le isi amino acid ma le faasaolotoina o se mole mole). E lua ituaiga o protein: o se polotini faigofie, lea e naʻo le amino acids i luga o le toto, ma se polotini faʻapitoa (holoprotein, proteid), o loʻo aofia ai se vaega o prosthetic (cofactors), pe a faʻafefeteina le polotini faʻapitoa, e faaopoopo i amino acids, o le vaega e le o le protein po o le faʻamavaeina o oloa. O enzymes protein e faʻateleina ai (faʻavevesi) le ala o gaioiga o meaola oona, ma maua ai se aafiaga taua i metotia faʻavae. O tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi latou te faia se galuega faʻainisinia poʻo le faʻavaeina, faia o se cytoskeleton lea e teu ai foliga o sela. I le faʻaopoopoga, o aʻafiaga o loʻo i ai se matafaioi autu i totonu o le telefoni feaveaʻi, i le tali mai i le puipuiga ma i le sima. O penefiti o le faavae lea mo le fatuina o gaʻo maso, sela, okeni ma tisipesa i totonu o tagata.
  • Suesuega a le Postdoctoral, suʻesuʻega postdoctoral, postdoc - i Europa i Sisifo, Amerika i Matu ma Ausetalia, suʻesuʻega faasaienisi sa faia e se saienitisi na faatoa maua sona Ph.D. O le mea lea, o le saienitisi na aafia i sea ituaiga suʻesuʻega ua valaauina tamaititi aoga postdoctoral.
  • Sue mama - mamanu (e le faʻavaivai) sela e mafai ona faʻaleleia e le tagata lava ia ma le fausiaina o vavalaʻau fou, vaevaeina i le siama, ma faʻaseseʻese foi i totonu o siama faapitoa, o lona uiga, ia avea ma sela o totoga eseese ma fusi. O siama o loʻo i totonu o poloka fale o gaʻo o totoga o totoga, toto ma le faʻaogaina o le tino e maua ai le tino atoa.
  • immunocompetent«>Faʻamaoniga, gaioiga puipuia, tui puipuia - o le malosi o le tino e tuʻuina atu ai se tali masani ile puipuia o se antigen. O lona uiga, o le tulaga lea o le tino puipuia o le tino, lea e maua ai le puipuiga lelei o le tino mai siama pipisi ma tumutumu o le toto, faapea foi ma vailaau ma meaola antigen. O le le mautinoa o le faʻafeagai o le le faʻamaonia poʻo le faʻavaivaia o le puipuiga.
  • Triazoles, triazoles - tuufaatasiga gaosi o le vasega o le heterocycle, o se taamilosaga lima-lima ma tolu fua o le nitrogen ma lua carbon carbon i le taamilosaga, e faaalia ai mea aoga ma vaivai. Triazoles e faigofie ona solu i le tele o solvents o meaola; o triazoles e le o taʻua o loʻo faʻafofoina i le vai. O mea e faʻaaogaina o triazoles e faʻaaogaina e avea ma mea e gaosia ai meaola faʻasolosolo o gaioiga eseese, faʻaosofia ai le gaioiolosi gaioiga, maua ai le antispasmodic, faʻamalosi, antipsychotic ma le antibacterial.
  • O le faigofie ma le sili atu le taugofie mo le siakiina o suiga i le paila o le pH o faailoga o le pH, e ui lava o faʻamaoniga o le ketone e sili atu ona talafeagai mo le maʻisuka.
  • Alginic acid, alginic acid, algin, alginate o se polysaccharide, o se mea e pei o le paʻu e pei o le paʻu e pei o le paʻu, lanu mumu, ma nisi algae lanumeamata. O le alginic acid o se heteropolymer na faia i ni toega se lua o meaola o le polyuronic (L-guluronic ma le D-mannuronic) i tulaga eseese, e fesuisuiai e faalagolago i le ituaiga ituaiga algae. Alu apalai sima e valaʻau alginates. O alginate sili ona lauiloa o le alciate calcium, potassium alginate ma le sodium alginate.
  • I le tusiaina o tala e faapea na fuafuaina e saienitisi Amerika le faʻaaogaina o selapsulated cells i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, i le mea e faʻaaogaina ai le gel gel, o mea e maua ai faʻamatalaga ma faʻamatalaga i luga o le Initaneti, nofoaga mIT.edu, Natural.com na faʻaaogaina e fai ma punaoa. Diabetes.org, Joslin.org, JDRF.org, ChildrenHospital.org, ScienceDaily.com, EndocrinCentr.ru, RSMU.ru, Cardio-Tomsk.ru, Wikipedia, faapea foi ma lomiga nei:

    • Epifanova O. I. "Lectures i luga o le siosiomaga faataamilosaga." KMK Publishing House, 2003, Moscow,
    • Henry M. Cronenberg, Slomo Melmed, Kenneth S. Polonsky, P. Reed Larsen, "O le maʻisuka ma le gaosiga o le gasegase o le gataifale". Fale faʻasalalauga "GEOTAR-Media", 2010, Moscow,
    • Peter Hin, Bernhard O. Boehm "Maʻisuka. Faʻamatalaga, togafitiga, faʻamaʻi faʻamaʻi. " Fale faʻasalalauga "GEOTAR-Media", 2011, Moscow,
    • Fedyunina I., Rzhaninova A., Goldstein D. "Faʻalogo togafitiga ole gaʻo ile maʻisuka ituaiga 1. Maua o suauu e gaosia ai le inisalini mai le tele o sela o le tagata. " LAP Lambert Academic Publishing, 2012, Saarbrücken, Siamani,
    • Potemkin V.V. "Endocrinology. O se taiala mo fomaʻi. " Falemaʻi Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻamatalaga ile Falemaʻi, 2013, Moscow,
    • Gypsy V. N., Kamilova T. A., Skalny A. V., Gypsy N. V., Dolgo-Soburov V. B. "Pathophysiology o le cell". Elby-SPb House Publishing, 2014, St. Petersburg.

    Tuua Lau Faamatalaga