5 sili ona leaga le 'ai o masani a tagata e maua i le maʻisuka

I aso nei, o loʻo aʻafia ai le maʻisuka. O le itiiti ifo i le 1.5 miliona tagata i le Iunaite Setete ua maua i le faamaʻi i tausaga taʻitasi, e tusa ai ma le Maʻisuka.Org. O lenei tulaga masani o le a avea ma faʻafitauli faʻalautele i le lalolagi ona o le taumafa, ituaiga ola ma le ola le lelei o tagata soifua.

O nei 5 masani leaga e ono mafua ai le maʻisuka

1. E te le fiafia e fai le taeao.
O oe o se tasi o na tagata oe faʻafefe le taeao?

A e le 'aina meaai i le taeao, o le ae faʻaleagaina le aoga o le insulin i lou tino.
O le mea lea, i le itu, e mafai ona taʻitaʻia ai i le gasegase i le toto suka.

Ua fai mai tagata popoto e sili atu le lelei o le faasee o le aoauli nai lo se meaai i le taeao.

2. E te le susuina le tino
E i ai le tele o aogā e inu ai le lua lita o le vai i aso uma. O se tasi oi latou o le faʻaitiitia o le lamatia o le toto maualuga. Afai e te inuina le itiiti ifo ma le 8 ipu vai i aso uma, o le a faʻaitiitia lou ono aafia i le hyperglycemia e 21 pasene.

E taua le vai mo le ate ma le fatu gaioiga e fufulu ai toxins.

E sili atu le leaga, pe afai e te manaʻo e inu mea inu, aʻo e maua mai kalolo e le o meaʻai. O nei mea nei e leai se mea e mafai ona faia nai lo le maualuga o le kulukose.

3. E te le fiafia e 'aina fualaau faisua pe e te' aina meaai sese
Fualaau faisua ma fualaau faisua e taua tele mo soʻo se taumafa, aemaise lava pe afai e te manaʻo e tausia lou tulaga lelei. O nei meaʻai e maua ai le fiber ma fesoasoani i lou toto suka.

Afai e leai ni fualaau 'aina ma lau fualaʻau i au meaʻai, ona toesea uma ai lea o lau filo aoga.

E taua foi le filifilia o le saʻo ituaiga o oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pateta, sana ma peʻa e mauʻoa i gaʻo, lea e mafai ona toto ai le toto suka.

E tatau ona e filifilia lau lanu meamata ma laulaau lauolaola e pei ole sisi, kapisi ma le broccoli.

4. E te nofo i le aso atoa ma e le lava le nofoaafi
E toatele tagata e talitonu o le taimi e tasi o le aʻoga e lava lea ma ia agavaa e avea ma gaoioiga faaletino. Ae o le mea moni, afai e te aʻoga naʻo le 20 minute i le taeao, ona faʻaaluina lea o le tele o lau nofo fiafia i le nofo i le galuega, e leaga pea mo lou soifua maloloina.

Taumafai e faimalaga i le aso atoa. A leai, o loʻo e faʻaauau pea le lamatiaga o le maua o le maʻisuka.

O le mea lelei, o le American Diabetes Association fautuaina le faia o aso taʻitasi i le itiiti ifo i le 60 i le 75 minute mo le lelei o le puleaina o le suka.

5. E te fia nofo i le tuai
E te manaʻo e te nofo vave i le leva o le po ma oʻo lava i le aoauli o le taeao? Ua oʻo i le taimi e suia ai lenei amioga, aua e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.

Sa fai mai tagata popoto, o tagata lulu e masani lava ona i ai se faiga le lelei. Latou te tuai meaʻai po o vaeluaga o po. E mafai ona latou ulaula seʻia latou momoe, ma latou te le taumafai lava e aʻoga.

O manu felelei foi e masani ona faʻaali atu i latou i faʻamalama e leai ni mea i luga oa latou komepiuta, televise, ma masini.

O suʻesuʻega na faʻafefiloi ai nei masani leaga ma le le talafeagai o tulafono faatonutonu o maualuga o le toto suka ma faʻaitiitia ai le lagona o le insulin.

Faʻasalaga Faʻasaʻo o le Lisi Oloa Mamao e aunoa ma le taumafataga ma fualaau aina

4 Faʻataʻitaʻiga Vitio faigofie na faia e aʻu, Igor Tsalenchuk, mo oe. O lenei e mafai ia matua saʻoloto. Ina ia faia lenei mea, ia tusia lau faamatalaga i lalo:

E FAAPEFEA ONA MAUA TALI?

Glycemic load and nutritional secrets in the diabetes

Auala e tausia ai le soifua maloloina: le fautuaga a le fomai sili Nikolai Amosov

O le tele o le soifua maloloina ole lauti tilo

O le maʻisuka ituaiga 2 (T2DM) ua faia pe afai e le mafai ona maua mai le aofaiga sao o le inisalini e le pancreas. T2DM ua oʻo atu i faʻamaʻi pipisi i le salafa o le lalolagi ao faʻalauteleina le tele o meaʻai i le Western consumer habits.

E masani lava, T2DM e tupu pe a mavae le 40 tausaga. E na o le matua e mafai ona faʻaopopoina le gasegase ma le faʻafitauli o le maʻisuka. E ui lava e le tutusa ma tagata matutua, ua leva ona popole e uiga i le faateleina o le tele o taimi o le T2DM i tamaiti, masalo ona o le faateleina o le tele o le tamaitiiti.

O le mea sili ona taatele i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lea e oʻo lava i le maualalo o le tupe mama e mafai ona faʻaleleia ai lou gasegase i le maʻisuka.

O le tino o le tino i tafatafa o le manava ma le tino (tino o le apu) e fesootaʻi ma le inisalini, faʻamaʻi fatu, toto maualuga, taʻavale, ma le maualuga o le cholesterol.

O le foliga tino o le tino ma se gaʻo gaʻo e tufatufa atu i tua o faʻavao ma le togi e itiiti ifo ona aʻafia i nei faʻamaʻi. E sili atu le faigofie o le ulaula tapaa i le T2DM ma ona faʻafitauli. Mai le 25% i le 33% o tagata uma na maua i le T2DM o loʻo i ai se talafaasolopito o aiga o le faamai, ma o latou aiga i uluaʻi tulivae e maua i le maʻisuka ile 40% lamatia io latou olaga atoa.

O le faʻaaogaina puupuu o le T2DM o le hypoglycemia. O le hypoglycemia e masani lava ona tupu i le maualuga o le inisalini poo i tulaga o le le lava o mea taumafa, faateleina le tino, po o le ava malosi i se masani masani o le inisalini.

O aʻafiaga e aofia ai le vevela, gatete, fiaaai, ma le anapogi vave. O faʻafitauli umi o le maʻisuka e aʻafia ai le fatu o le fatu ma le stroke ona o le atherosclerosis, neuropathy (faʻaleagaina o nesi lautele), faʻalavelave o le vaai (retinopathy, sosoo ai ma le tauaso), ma le faaleagaina o fatugaʻo.

O le mamafa o tupe maua ma se olaga le lelei tele e sili atu ona osofia ai lenei maʻi, ae o loʻo i ai isi mea e leʻi faʻamoemoeina e mafai ona aafia ai lou soifua maloloina ma faateleina ai le lamatiaga o le atinaʻe o le T2DM.

Aloese mai le kulutenisi ma le le faapalepale poo mea faʻafefe.

Afai e le talia e lou tino le paʻu, ona tatau lea ona e tilotilo totoa i lenei tulaga, ona o loʻo i ai se mea faʻafefete: mulimuli i meaʻai e leai ni fualaʻau, e faʻaopoopoina ai le lamatiaga o le faia o T2DM.

E tusa ai ma se suʻesuʻega a le American Heart Association, o tagata e faʻauluina le kuluten e 13% le itiiti ifo e mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

O le nofomau e aoga mai lea taimi i lea taimi, ae o le vavalalata i le va fealoai e sili atu ona i ai le T2DM.

O le kafe o le taeao e paia: E tusa ai ma se suʻesuʻega a Harvard, oi latou na faʻaitiitia le latou kofe na faʻalauteleina ai le 172 o le T2DM.

O le mamafa ma le maualuga, lua faʻamaʻi e ono mafai ona maua ai le masima, e fesootai tuusaʻo ma le maʻisuka.

O tulafono, o fualaau o le cholesterol, e mafai ona faʻateleina lou aʻafia i le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻafesoʻotai lau fomaʻi e suʻe poʻo fea isi masani e puipuia ai le maʻisuka.

Aafiaga a le tagata lava ia: auala e faʻaitiitia ai le maʻisuka ma leiloa 42 kilokalama e aunoa ma le fiaai

Talu ai nei, na matou lolomiina ai mea e uiga i se suʻesuʻega fou a saienitisi Peretania o ē na fuafuaina le tulaga faʻafuainumera o le toe foʻi atu i tagata masani o le mamafa. O lenei avanoa e le taua tele na o le mea saʻo i le atuatuvale ma le fiu i mea uma. Ae o tusitala o le suʻesuʻega latou te faʻamamafa atu o le faafitauli autu o le faʻaaogaina masani o le tipiina o kalori ma faʻamalositino atili e matua le aoga ma e manaʻomia ona suia le fuafuaga e faʻafefe ai le mamafa o le mamafa. E tele tala matagofie i luga o le 'upega tafaʻilagi o tagata oe, faatasi ai ma le fesoasoani a le LCHF, e le gata ina latou toe maua lo latou mamafa, ae faʻaleleia lelei ai foi lo latou ola maloloina. Ma o le taimi nei tatou te lolomiina se tasi - mai le gagana Peretania o le upega tafaʻilagi a Dr. Andreas Enfeldt dietdoctor.com. O le uluai kopi e mafai ona faitauina iinei.

Muamua, ou te fia faafetai atu ia te oe mo mea o loʻo e faia. O le faʻamatalaga na e faʻamatalaina o loʻu faaolataga.

O loʻu igoa Peter Shombati, ou te nofo i Transylvania (Romania) ma o laʻu tala lenei. I le avea ai ma se tamaitiiti, sa i ai loʻu mamafa masani ma sa ou teuina mo le silia i le 20 tausaga ma sina mea itiiti - lata mai. 85 kilokalama Ona ou maua ai lea o se galuega le tumau, taofi le 'aiina o meaʻai fale ma sui i meaʻai vave ma suamalie suamalie.

Mai le 85 kilokalama i le 20, na ou alu ai i le 140 kilokalama i le 25. E leai se mea e sili atu, e ui sa ou taumafai i meaʻai uma. E masani lava ona ou leiloa sina mamafa, ae toe maua mai i masina a sau, aua sa ou i ai i taimi umafiaaai.

Ina ua atoa loʻu 32, o aʻu suesuega o le toto na faaalia ai e iai loʻu maʻisuka ituaiga 2. Sa ou le lava i taimi uma, tafe tele, sa ou fiainu pea. Na aumai e le fomai ia te au le taitaiga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O loʻo ou tausia pea, e ui lava o le lapisi atoa lea. O le ata muamua o loʻo e vaʻai i ai o se meaʻai faʻavalevalea.

Ae o le mea lava lena, na amata ona ou ola e tusa ai ma tulafono o le "pyramid" (leai ni pulu, inu vai moli, aina falaoa atoa ma mea maualalo uma) ma na o loʻu maʻisuka na o le mamafa, ma na ou lagona le vaivai tele.

O lea la o le faafitauli na faigata i le mea moni e faapea ua ou faaipoipo, e toalua ou atalii laiti, o se toalua lalelei, ma ou te lei maua lava le malosi faalemafaufau ma faaletino. O lea na faaauau pea lenei mea seia oo ia Me 2014 ma le maualuga o le popolega ona o loʻu foliga (mo au o se popolega) ma le lagona na ou lagonaina (vaivai pea). Ia Mati 2014, na taʻu mai ai e le fomai o le metamorphine lea sa ou aveina mo le 2 tausaga e le lava ma e le o toe umi ona ia tuu lea o aʻu i le inisalini.

E i ai loʻu tuagane o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 2, ma na ou fefe ai i le oti. Ou te le fiafia e taofiofi nila i loʻu tamatamailima i le aso atoa e siaki ai loʻu suka toto, ma o lea ua tatau foi ona ou tuiina loʻu inisalini - ma o le a le ituaiga olaga? Sa ou fefe, ma o loʻu mamafa ua leva ona i ai le 144 kilokalama.

Ina ua uma ona ma feiloai ma le fomai, sa ou alu i le fale ma amata suesuega i luga o Google (e aunoa ma se faamoemoe, aua na taʻu mai e le fomai o le maʻisuka ituaiga 2 mo le olaga ma e tatau ona ou faaaogaina). Na ou maofa i le tele o faamatalaga na ou mauaina i le uluai suesuega sailiiliga. Ona amata lea ona ou fesuiaiga faamatalaga na ou maua ma faitau i le ao ma le po. E le mafai ona ou taofi ma o le faʻamatalaga na ou maua (mai ia oe ma isi polofesa ma fomaʻi) na faia se lagona tele ia te au.

Sa amata laʻu auala ma le masalosalo, ae ia i ai se uiga lelei, aua i le taimi ua teʻa ou te fiafia lava i meaai moni, na o loʻu alu ese mai ai mo nisi mafuaaga.
I le masina muamua sa leiloa le 10 kilokalama. Ou te iloa o le vai. Ae na ou fuaina laʻu kulukose i aso uma (tusa ma le 6 taimi) ma iloa ai ina ua mavae le 2 vaiaso i le LCHF ou te le toe manaʻomia ni vailaʻau, na pa'ū le kulūkose mai le 185 (faatasi ai ma metformin) i le 75-90 (faatasi ai ma meaai). O loʻu mafaufau ma le malosi faaletino na suia mai le -100 i le +500. Talu mai lena taimi ua ou i ai i se foliga lelei e pei lava ou te le i ai.

O laʻu meaai o se faʻamaoni tele o le LCHF. Mo le tausaga talu ai ua ou ola i loʻu olaga fou, ua ou leiloa 42 kilokalama, ua tumu i le malosi i taimi uma, o aʻu o se tamā ma se tane malosi. Sa ou mauaina se lagona fou ia te aʻu lava ia - e kuka ai ni meaai lelei ma loʻu toalua. I le taimi muamua, e le mafai ona ou mafaufauina se mea faapena.

I le taimi ua mavae, na ou tigaina mai le moe malosi ma gase tiga. Ua uma nei mea uma. Na faʻaleleia uma aʻu suʻesuʻega toto. Ou te faapipiʻiina ata muamua ma le taimi.

Faafetai mo le logoina o tagata. Ou te logoina foi au uo, aiga, tagata ou te feiloai i ai ma oe fai mai latou te mananao e suia o latou olaga. O laʻu miti tele lava o le avea ma se tagata tomai faapitoa o le LCHF ona o loʻu fiafia e tautala ma faasalalauina le mea moni.

Sa ou matamata i vitio uma na e tusia i luga o lenei autu, faapea foi vitio a Dr. Noaks, Dr. Wolek ma Dr. Attia. O se galuega matagofie tele lenei i le igoa o le soifua maloloina o tagata ma ou te faʻamoemoe o loʻo oʻo atu lau savali i tagata.


  1. "Auala e ola ai i le maʻisuka" (sauniuniga o le tusiga - K. Martinkevich). Minsk, Literature Publishing House, 1998, 271 itulau, faasalalauga o kopi e 15,000. Reprint: Minsk, lolomiina fale "Tusitala o ona po nei", 2001, 271 itulau, faasalalau 10,000 kopi.

  2. Viilma, Luule Diabetes / Luule Viilma. - M .: Publishing House AST, 2011. - 160 p.

  3. Itino-Cushing syndrome: monograph. . - M.: Medicine, 1988 .-- 224 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

5 masani e mafua ai le maʻisuka

O aso uma, o loʻo ola le lalolagi i le numera o tagata e mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2, ma o le tuputupu ae ua oʻo i le alualu i luma geometric.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka o le solia lea o le gasegase o le gaosiga mafuaʻaga ona o le le lava o le gaosia o le hormone o le insulin.

O faʻafitauli faʻapitoa o meaola faʻapitoa i le tino e oʻo atu i le maʻisuka ua malamalama lelei. Na taʻu mai e fomai po o le a le masani masani o lo tatou olaga i aso taitasi, e mafua mai io tatou olaga, faatosinaga o faasalalauga, tu faaleaiga, e mafai ona taitai atu ai i lenei maʻi.

E tatau ona e gauai faapitoa i nei masaniga mo i latou e maua i le maʻisuka i totonu oo latou aiga, pei ua leva ona latou vavalalata atu i lenei maʻi faʻavaivai ma le faʻamaʻi. E le tele naua masaniga leaga, ma matou te mautinoa afai e te vavae ese mai latou mai lou olaga, o le a puipuia oe mai le maʻisuka.

Ae o le aveesea o ia mea e talafeagai. O nei masaniga e matua faʻalavelave lava, aemaise lava talu mai le foliga muamua e foliga mai e mama.

Le lava le moe - o le ala saʻo i le maʻisuka

Suesuega e saienitisi Iapani ua faaalia ai le le lava o le moe e maua ai ni tulaga mafanafana mo le faateleina o mea o loʻo maua i le gaʻo susu i totonu o le toto, o se setete predicetics. Na maua ai le le lava o le moe e afaina ai le metabolism, i le taofia o le faamatuu atu o le hormone tuputupu ae, lea e na o le po lava e gaosia. I le isi itu, o le puipuia o le metabolism e faaitiitia ai le gafatia o le inisalini e mafai ai ona faatonutonu lelei le suka o le toto. Ole a, mulimuli ane, e faʻapupulaina ai aʻafiaga o le atinaʻe o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2.

Ua talitonu le au saienitisi o le faamai lata mai o le gasegase ma le maʻisuka e fesootaʻi ma le pao o le olaga i le aai nei, pe a toatele e masani ona leai se moe atoa. E le gata i lea, o le le lava o le moe e afaina ai le tuufaatasiga o le toto, manatua, ma a maeʻa le 60 tausaga, e taʻitaʻia ai se tagata i se faʻaititia o le maualuga o le faiʻai.

E i ai se fofo i lenei faafitauli? Ioe o loʻo i ai: oe manaʻomia e faatulaga lou aso ina ia e le itiiti ifo ma le 7 itula moe. Afai e leai sou taimi e faauma ai se galuega i le taimi - o lona uiga e leai sou taimi e faia ai i lenei aso. Afai oe faʻaleagaina i le lotofuatiaifo - lelei, o lona uiga, o le isi taimi e sili atu ona e faatulagaina oe lava. E le gata i lea, o le a faigofie pe afai e te faʻaaluina le aofaʻi o itula e faʻapitoa mo le moe i luga o taʻaloga poʻo faafiafiaga.

O le atuatuvale ma le mafatia e mafua ai le maʻisuka

I le tele o tausaga o le mataʻituina, ua iloa e saienitisi o maualuga maualuga o le atuatuvale e mafua ai foi ona maua i le maʻisuka. O tagata suesue Siamani, aemaise lava, na latou iloaina o le ogaoga o le atuatuvale, aemaise lava le galuega e fesootai, e faateleina ai le lamatia o le maua o le maʻisuka e 45%. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le taimi o le atuatuvale, o le hormone cortisol ua faʻamalolo i le tino, lea e afaina ai le pulea o le maualuga o le kulukose i lou toto. I le faʻaopoopoga i luga, o le atuatuvale e faʻaleagaina ai le moe, faʻaititia ai le puipuiga, lea e mafua ai foʻi ona gasegase.

Faʻafefea ona foia le faafitauli? Afai e le mafai ona e aveesea le mafuaaga o le atuatuvale, ona e manaʻomia lea e itiiti ifo le faʻaitiitia o latou aʻafiaga leaga. Ina ia faia lenei mea, fetaui lelei:

- faʻamalositino faʻamalositino,

- taaalo i taaloga, gymnastics,

- togafitiga o fualaau aina.

Faʻateʻa gaʻo faigofie i au meaʻai

O le sili atu o mea faʻataʻavale gaʻo faigofie o le fuainumera lea e lamatia ai le maʻisuka.

E pei ona e iloa, o gaʻo gaʻo o oloa autu ia o le malosi mo sela ma masini. E vaevaeina i latou i ni vailaʻau faʻamalosi ma faigofie (mono-ma polysaccharides). O le tino e faʻataʻitaʻiina faʻamalosi tino faigofie toetoe lava i le taimi lava lena, mafua ai se osofaʻiga o le glycemia, o lona uiga, latou te faʻateleina le maualuga o le kulukose (suka) i le toto. Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona taʻua e le au fai meaʻai i lenei taimi le ituaiga o gaʻo "vave."

I le faaopoopo atu i ai, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi e mafua ai le faateleina o le gaʻo o le gaʻo, aua e mafua ai le liua o le faʻaaogaina o meaai i fualaʻau gaʻo. Latou te mafua ai foi le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol ma aʻafia ai le microflora o le intestinal.

O oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga (luga aʻe o le 50) e le tele. O lenei:

- suka (ma oloa uma e aofia ai le suka / fructose / dextrose),

- falaoamata papaʻe (ma mea uma e aofia ai falaoamata),

Faʻafefea ona foia le faafitauli? E foliga mai e laʻititi le lisi. Ae ui i lea, o le mea e leaga ai, o le tele o oloa tatou te 'ai i le tele o taimi i le aso e aofia ai le suka lilo i lena ituaiga ma o le tele o ia mea e aofia ai falaoamata. O vailaʻau faʻamalosi faigofie e maua i fua, fua, ma i le tele o mea - i le meli.

O lea la, afai e te manaʻo e aloese mai le maʻisuka, galo le faʻaogaina o oloa nei pe sili atu foi ona taumafaina le itiiti ifo i le 1-2 taimi i le vaiaso oloa e aofia ai le itiiti ifo o le aofaʻiga o nei oloa.

Ua iloa e le diabetologists o le mea e sili ona aoga mo le muai mafaufau i le maʻisuka o:

- fualaau faisua (sei vagana ai pateta),

- fua e maualalo i le fructose (kiwi, fualaʻau, pears),

- meaʻai (mea uma seʻi vagana ai le semolina, ma faʻatau ai araisa),

- falaoamata o falaoamata o falaoamata,

O le gaʻo meaʻai e sili atu le tele o se auala tuusaʻo i le maʻisuka

Toeitiiti lava o tagata gasegase uma ua maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo iloa ai le tele o meaʻai. E pei ona i ai o se taunuuga o le tele o tausaga o suʻesuʻega, o le maualuga o le gaʻo i au mea taumafa e faʻalavelaveina ai metabolic processes, o le mea lea o le tino e poloka ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O meaai mama e i ai sona aafiaga i le "kene" kenera, lea e ono mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. Na latou iloa o le maualuga o le gaʻo i meaʻai na faʻataʻatia ai le lua o aʻafiaga autu lea e faʻaogaina ai le gaʻo. E le gata i lea, ua faʻamoemoe tagata saienitisi e fesoasoani le suʻesuʻega o le auala fou faʻaleleia fou e fesoasoani ai i tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga ina ia atiina ae ni auala fou e togafitia ai le maʻisuka.

E faʻapefea ona E tatau ona e vavae ese mai au mea taumafa poʻo le itiiti ifo foʻi le faʻaitiitia o meaʻai e maua ai gaʻo manu. Afai e te puipuia lou soifua maloloina, aua nei e palasi e oʻo lava i le moa.

Soifuaga masani

O gaioiga faaletino e mafua ai le faʻaaogaina o le glycogen, lea, faafetai i gaʻo meaʻai, e teuina e le tino i maso, ate ma isi totoga.

O le maualuga o le gaioiga faaletino, o le maualuga o le maualuga o le glycogen i totonu o tisipenisione, lea e mafua ai ona faateleina le malosiaga o tagata.

Ae a pe afai e leai se taimi mo taʻaloga i aso uma?

Sa iloa e tagata suʻesuʻe e na o le 30-lua, ae o masaniga masani e mafai ona "faʻaleleia le mafutaga" a le tino ma le suka e le sili atu ona leaga nai lo taimi umi ma le le mautonu. E lua vaiaso o ia ituaiga suʻesuʻega na lava mo mataupu e faʻalauteleina ai le lagona o le tino i le inisalini e 23% ma i le taimi lava e tasi le faʻaitiitia le taimi e manaʻomia ai e le tino ona gaosia atili le kulukose. I le faʻaopoopoga, o le maualuga o le kulukosese gase na faʻatupulaia e 18%.

Mulimuli i nei tulafono, faia ia avea o se vaega o lou olaga, ma o le maʻisuka o le a le afaina ai oe, e tusa lava pe e te iai se fatuga o le fatu.

Tuua Lau Faamatalaga