E mafai ona ou faʻaaoga le araisa mo le maʻisuka?

I le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitai i se meaʻai. O lana galuega autu o le faʻaitiitia o le toto toto ma puipuia ai faʻafitauli. Mo meaai paleni, o le maʻisuka e tatau ona filifili na o meaai e maualalo le faasinomaga igoa. Endocrinologists o le a mafai ona fesoasoani i le foia o lenei faafitauli. Ae, e oo lava i tagata atamamai e galo i nisi taimi o oloa e eseese ma talafeagai lelei mo le faʻaaogaina o se meaai. O lea la, mo se faʻataʻitaʻiga, e aoga le mafaufau i le araisa i le maʻisuka ituaiga 2, pe mafai pe leai foi.

Maʻisuka ma Rice Groats

E masani ona masani le Croup. I nisi o atunuu, e masani lava ona avea o se meaʻai a le atunuu. E ui lava i le leai o se fiva i totonu, e faigofie lava ona ufiufi. O isi ipu e saunia mai ai, lea e aofia ai i le tele o meaʻai. O le mafuaaga lena e sili ona lauiloa ai le oloa i meaʻai. O le faamanuiaga e mafua ona o lona fatuga. O le oloa e lelei foi ma e le afaina ai le maualuga o le kulukose.

I le kopa e iai vaega taua:

O le kalori content o le oloa e maualalo ma e tusa ma le 340kcal (100g). E le o aofia ai ni vailaʻau faʻamalosi faigofie. Ae faʻapitoa i mea faʻapitoa, e tele naua. E le mafai ona latou taitaia se oso i glucose.

E i ai vitamini i le araisa. Latou te faʻaleleia le gaosiga o le malosi ma maua ai se aoga aoga i luga o le tino. Amino acids e faʻaleleia le toe faʻafouina o le tino. O le leai o se porotini e pei o le gluten e faʻaitiitia ai le lamatiaga o allergies.

E leai se masima i le araisa. O le mea lea, ua fautuaina e le au atamamai e faʻaaogaina i tagata na feagai ma se faʻafitauli faʻapea o le faatumauina o le ola. O tamaʻitaʻi e tamaoaiga i tulaga eseese. E pei o le fiva, e sili atu i le laisa enaena. O le mafuaaga lena e fautuaina ai mo maʻi gastrointestinal. O le Croup e i ai sona faʻafiafiaga e mafai ona faʻamalolo ai le ita. O lea la, e mafai ai e le maʻisuka ona 'ai le araisa, ma o le fea e sili ona manaʻo i ai?

Eseese o meaʻai

I aso nei, ua vaevaeina araisa i ni ituaiga (basmati, gataifale, uliuli ma isi). O ituaiga taitasi o oloa ei ai se tofo faapitoa ma le lanu. O le mea lea, e tolu ituaiga araisa ua iloga:

  1. Paʻepaʻe O le Croup e alu i le tele o laasaga o le gaosiga, e mafua ai se fausaga lamolemole ma se uiga lanu paʻepaʻe. O le mea moni, o meatotino aoga o loʻo faʻaititia i le taimi nei. O le Croup e ese lona foliga ma le tele. E tuʻuina atu i le maketi i se lautele.
  2. Brown I le gaosia o le paʻu ua aveese, ma e le aafia le atigi fagu. O ia o le na te tuuina atu le vao i se lanu lelei. O le sukaisa e le faʻasalaina e aofia ai minerale ma elemene e lelei mo maʻi. O se tuusaunoaga o le maʻisuka, lea e foliga mai e mamafa tele.
  3. Aʻa. I le faagasologa o le gaosiga, e faʻaalia ai le gaʻo i le vaʻa. O le tausisia o tekinolosi ua mafai ai ona e siitia ona meatotino aoga. O se uiga taua o gaosi o le le mautonu o fatu ma se lanu samasama. E tatau ona vaʻaia ma le faaeteete.

Taua! Faʻatasi ai ma se maʻi, ua fautuaina e fomaʻi le lafoaia o le taumafa o le paʻu paʻepaʻe, talu ai e afaina. E sili atu le filifili mo isi oloa.

Brown rice

O loʻo i ai faʻamalosi mea faigofie. O le mea lea, o le oloa e leai se auala e aafia ai le suka. E tele mea lelei, ona o le i ai o ia mea i lona tuufaatasiga:

  • gaʻo
  • fiber
  • amino acids
  • seleni
  • vitamini faʻalavelave.

O se taunuuga o le gaosiga, o loʻo tumau pea le paʻu lona lua. O lenei mea e mafai ai ona e faʻasaoina mea taua o cereals. Ona o lenei mea, o le oloa ua faailoaina mo tagata e maua i le maʻisuka ma isi maʻi.

O lenei oloa e leʻi faʻamamāina atoatoa. Ma le mea mulimuli, o le paʻu ma le paʻu o loʻo taofia i totonu. O loʻo aofia ai mea aoga e iai mea aoga. O se taunuuga o lenei mea, o le cereal e tumau lona aoga. Ona o nei foliga, o lanu enaena ua faailoa mai mo le maʻisuka.

Vitamin B1 o loʻo i ai i totonu o le oloa. E auai o ia i le galuega a nisi o tino. E iai isi vitamini, fiber, macro- ma microelements i cereals. E fautuaina le faʻaaogaina o sea oloa mo le maʻisuka, talu ai o filo masani e maua i totonu e maualalo ai le kulūkose. Faʻafetai i le gaʻo siama, o le suka o le a masani.

O lea ituaiga oloa e lauiloa foi o le citric acids aquatica, o se fualaau lauiloa e lauiloa ma lauiloa o loo i ai le tele o meaʻai ma aoga. O le mea lea, o le oloa ua faʻaalia mo le maʻisuka. O loʻo i ai le palatini, zinc ma isi mea.

E leai se cholesterol poʻo gaʻo tumu i gaʻo. E tusa ai ma le alofilima, o loʻo tuuina atu i le tele o mea. O le Croup ua faʻaalia mo tagata maʻisuka o loʻo mamafa tele ma e faigofie ona vave faʻafaigaluegaina. O lona kalori mea e naʻo 101 Kcal (100g). Fiber, i le isi itu, aveese le toxini ma toxins mai le tino.

Laʻau mamago

I lalo o le malosi o le uila mo se taimi, o le tele o meaʻai e momoli mai le atigi i le saito. O se taunuuga o le taumafaina o araisa, ua maua ai e le tino le tele o elemene aoga, faapea foi ma se vailaʻau o le suamalie. O le oloa e tamaoaiga i mea eseese.

O se vaega taua tutusa o le oloa o le malo. O loʻo faʻatautaia lemu. O lenei mea e fesoasoani i le faʻagesegese o le kulūkose i le toto. I lenei itu, o le araisa ua faailoaina mo togafitiga, talu ai e faʻamaonia le suka. O togavao vavalalata e faʻaalia mo tagata gasegase, e aunoa ma se faʻasesega.

Meaʻai Meaʻai

I aso nei, e mafai ona e maua ni meaʻai mo ipu ua saunia i luga o le araisa poʻo le faaopoopo i ai. Mo le maʻisuka, o se cereal ma fualaau aina suamalie o se filifiliga lelei. Mo le malt, stevia poʻo isi mea manogi o le natura masani e faʻaaogaina.

  • lanu enaena - 200g,
  • apu - 2 pcs.,
  • vai mama - 0.5 l,
  • afamoni
  • suamalie.

Faʻamama maeʻaeʻa le kuka ma kuka mo le 50 minute. seia saunia. Faʻaopopo le suamalie e tofo i ni nai minute aʻo leʻi aveeseina le pusa mai le ogaumu. Tipi ia apu ona tipi lea i totonu o poloka. Faʻaopopo leisi ma le vaitau ma le kinamona. Tuu le ipu i le pusaaisa mo le 30 minute. Auauna atu i le araisa suamalie.

E le gata i lea, e mafai ona e kuka pilaf, araisa ma susu (i totonu o le susu) sou, noodles, susu araisa poʻo isi ipu e talafeagai lelei mo le maʻisuka. O tamaʻitaʻi e lelei e pei o falaleti. Ae, ina ia le afaina ai le oloa, e tatau ona e iloa pe faapefea ona kuka ma 'ai lelei. O se filifiliga lelei o se fai kuka taofi. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le a mafai ona faatumauina le aoga o cereals.

E mafai ona 'ai le araisa i le maʻisuka ma o le taimi o le maitaga e faigofie tele. Ioe ioe. E mafai ona e 'ai se ipu o le maʻisuka ma le tele o meaʻai. E le mafai ona faateleina le kulūkose. O le gestation index e maualalo tele. Ma e taua le manatua o le maʻisuka e le o se mea muamua. O le mea lea, e tatau ona mataituina le meaai i le olaga atoa.

Mea aoga

Rice o se cereal masani lava, o totonu o soʻo se faleoloa ma fale uma. I nisi o atunuu, o lenei cereal o le faavae o meaai paleni. Ma e le o se mea le aoga tele, aua e tele naua ona aoga.

  • O lenei cereal e aofia ai le tele o vitamini ma minerale: tocopherol, niacin, carotene, potassium, calcium, iodine, seleni, phosphorus ma isi. Ae o le mea sili lava, o le araisa e mauoa i vitamini B, lea e taua mo o tatou tino.
  • O fatu e aofia ai le tele o le malo, o lea o lenei oloa e faamalieina lelei ai le fiaai ma faatumuina i le malosi.
  • Toeititi lava e le aofia ai le masima, o lea e aoga tele mo le maualuga o le toto ma le edema, pe a faʻapea o ipu e le masima.
  • O lenei cereal e le o aofia ai le gluten (e le pei o le tele o isi meaʻai), o se mea e masani ona afua ai se mea e afaina ai ma o loʻo i ai se faʻaleagaga i luga o sela oona.
  • O loʻo i ai le leithith. E lagolagoina ai totoga i se tulaga maloloina ma e talafeagai mo a latou galuega masani. Faatasi ai ma le le lava o le leithith, o le tino ua amata ona matua vave.
  • O lenei cereal e matua aoga lava mo faafitauli o le manava lea eo mai faatasi ma le manava. O le gafatia o vai araisa e faʻaitiitia ai faʻamaʻi pipisi o le iniseti ua leva ona lauiloa.
  • Lelei mo aso anapogi. E le maualuga tele-kalori ma e iai sona aʻafiaga.
  • Rice, aemaise lava le enaena, e tamaoaiga i le folic acid. E talafeagai mo fafine maʻitaga ma na fuafuaina o se maitaga, e avea o se puipuiga o faʻamalologa i se tamaititi.

Pe o le leai foi o le kuka i le maʻisuka e faalagolago ile ituaiga cereal. I luga o fata e mafai ona e maua ai le paʻepaʻe, vaʻa, lanu enaena, mumu ma le araisa. Eseesega eseese ei ai aafiaga eseese i luga o le kulukose toto.

Laulau - Faʻasologa o le glycemic Rice
Fua o le fatuGlycemic index, EDCalories, kcal
White rice70344
Laʻau mamago60341
Brown rice50337
Red rice55362
Vaisisi vao35110

O le paʻepaʻe paʻepaʻe e aofia ai le tele o le malo ma mea e sili ona aoga. A o gaosia le saito, o le tele o vitamini ma minerale ua leiloloa. E mafua ai le televave o le maualuga o le suka i le suka, o lea e lelei ai le vavaeeseina mai le meaai mo le maʻisuka.

O laisi araisa e iloga e le tekonolosi gaosi, ona o le aʻafiaga o le uu, o le tele o mea aoga e pasi mai le atigi i le saito. E le gata i lea, o lenei ituaiga o cereal ei ai se faasinomaga o le faasinomaga ma e taliaina e le maʻisuka i se vaega itiiti.

O le lanu enaena e le faʻamamāina ile atigi totonu, o lea e mauʻoa i fiber, vitamini ma minerale. Mai le faʻaaogaina o sea oloa o le a le mafai ai ona osooso malosi i le kulukose, o le mea lea e mafai ai ona maua e tagata mamaʻi le maʻisuka.

Ole lanu mumu o se mea e seasea maua. E manatu lelei e aoga, ma o le eletise mumu e iai sona aoga aoga i luga ole tino puipuia ma faaleleia ai le gataifale. O lenei ituaiga o cereal e faatagaina foi i le maʻisuka.

O leisa araisa, e tusa ai ma fomai, o le mea pito sili ona taua, o loo aofia ai le tele o meaʻai. O lona kalori mea e na o le 110 kcal, ma o le index glycemic e 35 iunite, o lona uiga o le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia e le gata.

Fautuaga mo le faaaogaina

Ina ia mafai ai e lenei cereal ona manuia ai se maʻi o le maʻisuka, e tatau ona mulimulitaʻia nisi fautuaga.

E aoga le tuʻuina atu o meaʻai i vao vao, mumu ma le enaena. Ae e mafai ona faʻatagaina le aofia ai o meaʻai faʻamalolo i totonu o le lisi.

I le maʻisuka malosi, e sili atu le aua le fagogo o fatu seia maeʻa ona kuka. Le malosi o le kuka o le cereal, o le maualuga o lona faasinomaga glycemic.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e sili ona lelei le faʻafefiloi o laisa ma fualaau faisua, o le a faʻapipiʻiina ai le tino ma le vitamini ma le malosi ma e le aʻafia ai le kulūkose. Aua le faʻatasi ma fua.

E tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka i se glucometer, o le a fesoasoani lea e iloa ai osofaʻi i le kulukose pe a uma ona 'ai.

Faataʻitaʻiga o keke araisa mo le maʻisuka

O le a fesoasoani le riki e faʻalauteleina ai le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka, mai le mea e mafai ona e kuka ai:

  • sukalaisa ma le soupasi soup
  • sosolo tomato ma pepa,
  • falaoamata enaena ma moa ma fualaʻau,
  • soupuni ma pulou ma le araisaisa,
  • meatballs
  • mafanafana sala salalau i fualaau faisua,
  • laisi araisa ma squid ma isi.

Contraindications

E le o tagata uma o lenei saito e aoga tele:

  • E aoga le vavaeeseina o tagata o loʻo mafatia i le masaniga masani,
  • Mo le meaʻai, e te le manaʻomia le 'ailaisa paʻepaʻe,
  • E le mafai e tagata ona 'ai i le le faʻatapulaʻa, talu ai o lenei cereal e leaga lona aʻafiaga i le gafatia.

Faʻatasi ai ma le fua saʻo, o le a aumai e le suka ara le tele o faʻamanuiaga i le maʻisuka maʻi, faʻapea foʻi ma le faʻavasegaina o le meaai. O le a faʻamalosia ai le loto, fesoasoani e faʻamalo ai le fulafula ma faʻasolosolo le toto maualuga.

Tuua Lau Faamatalaga