Aiseā e mafai ona iloa ai le maʻisuka a le tupulaga talavou, metotia o togafitiga ma le puipuia o le faʻamaoni

O le maʻisuka i le tupulaga e le o se mea e le masani ai. Afai e le o ave ni fua faʻatatau taimi, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻagasolosolo ma taʻitaʻia ai faʻafitauli. E masani ona avea le maʻisuka ma mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino ma le mafaufau.

Faʻalagolago i le atinaʻeina o masini ma le mafuaʻaga o faʻamaʻi, o se tamaititi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O hormones tuputupu aʻe ma hormones o feusuaiga e matua gaosia i le tino o le tama. E le gata i lea, i nisi tulaga, o le faagasologa o le faaseeina o le inisalini e faʻalavelaveina. O musika ma gaʻo eletise e mafai ona faʻaitiitia le mafaufau ile hormone. O le faʻamalosia o insulin e mafua ai ona oso i taimi uma i le maualuga o le kulukose o le toto. O lenei mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O se taunuuga o gaioiga o le autoimmune, ua faaleagaina ai sela o le pancreatic. O lenei mea leaga e afaina ai le gaosiga o le inisalini. O le masani lava o lenei tulaga e matauina i tamaiti ei ai se mea e tupu mai. O se mea e faʻaosofia ai e tele taimi e faʻalavelave ai, o se siama, ulaula, mea oona poʻo fualaau oona.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tupu i tama talavou o loʻo le fiafia, faʻapea foi i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga e le tauagafau, aua nei mulimuli i se meaʻai, ma ia tausisia amio leaga. O le ulaula, inupia o le ava malosi ma mea faigofie e mafai ona faʻaaogaina gaʻo e mafua ai le le atoatoa o le tino. O le inisalini e gaosia i ni aofaiga tetele. O sel o le tino e le mafai ona aʻafia le kulukose e ulu i totonu o le iniseti i meaai. O le ate o loʻo aʻafia i le malepe o glycogen ma le fausia o le kulukose mai amino acids ma gaʻo. O le toto cholesterol ua tulaʻi mai, o le lamatiaga o le maʻi pipisi fatu.

O nisi o tupulaga talavou latou te atiina ae tupuga. Afai e te amata togafitiga i le taimi, e mafai ona e puipuia le atinaʻe o le faʻamaʻi ituaiga 2. O se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi e aunoa ma le ketoacidosis, lea e tupu ona o le faʻaititia o galuega beta-cell, e masani ona maua i tagata e 15-21 tausaga.

Faailoga ma Faʻafitauli

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o faailoga muamua e mafai ona tupu e tusa lava pe laʻitiiti. Latou te foliga malie pe vave foi. Afai e le o iloa le togafitiga i se taimi tatau, o le a tumau pea ona faʻaalia ma faʻamaonia. O le faʻaalia o le faʻamaʻi i tupulaga talavou e tutusa lava ma tagata matutua.

Faailoga masani o le maʻisuka i tupulaga talavou:

  • lagona faifai pea o le galala ma le fia aai,
  • tele o le urination,
  • paʻu mago ma paʻu mucous, paʻu paʻu,
  • leiloa po o le mamafa o se tupe maua ma se meaʻai masani ma faamalositino,
  • faaitiitia le galue, faateleina le vaivai ma le le mautonu o le lagona (o se talavou ua le fiafia, ita, popole),
  • faʻalavelave vaaia, faʻalavelave moe ma le mafaufau,
  • afaina ma le gaogao o vae.

O le maʻi suka e mafua ai ona faʻaitiitia le puipuia o puipuiga mai le puipuiga, o lea e masani ona mafatia ai se talavou mai faʻamaʻi pipisi. Ua maualuga le toto maualuga.

O le faailoga masani o le maʻisuka ituaiga 1 o le manogi o le acetone mai le gutu. Ona o le faaputuputu o tino o le ketone i totonu o le toto, ua lagona ai e le tagata maʻi le le lava o le malosi, leisa, ma le tiga o le manava. O le manava e manaia ma vave.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka latiti, e mafai e teineiti ona aʻafia i ni failautusi vavalalata, lea e faigata ona togafitia. Tusa 2 faʻamaʻi masani e faʻatasi ma le ovary polycystic ma le faʻaogaina o mea e le masani ai.

O le atinaʻeina o le maʻisuka ma le togafitiga o le inisalini e masani ona taʻitaʻia ai le faateleina o le mamafa o le tino. Pe a maua le mamafa, talavou, oe o foliga mai e tutusa ma tulaga faatauaina ua faaaogaina i totonu o latou siosiomaga, e taua tele, e faigofie i le atuatuvale, ita, lagona le mautonu, le fiafia, mumusu e ai.

Afai e le amanaia faailoilo o le faamai, e mafai ona tulai mai se faafitauli i le hypo-hyperglycemic. O le toto o le glucose e maualuga pe faʻaitiitia le malosi, e le iloa e le tagata maʻi. O lea faʻalavelave e lamatia ai le ola maloloina ma le olaga o se talavou. I le maʻisuka, o le toe maua o le retinopathy ma le maʻi pipili i le mata ua faateleina. E le gata i le maʻi o le maʻisuka, o le nephropathy ma le microalbuminuria e mafai ona atiaʻe (faʻamalosi o se aofaiga tele o polotini i le urine). Maualuga maualuga o faʻamaʻi le lua: faʻalavelave toe ma le ate, tauaso, maʻi o le tino.

Togafitiga ma le puipuiga

O le togafitiga e filifilia taitoatasi, ma mafaufau i le mafuaaga ma le ituaiga o le maʻi. E manaomia e le maʻisuka le mataʻituina o latou toto toto. O le auala pito i sili ona aoga ma faigofie o glucometry. Faʻalagolago i le natura ma le tulaga o le faʻamaʻi, e manaʻomia le suʻega 4 i le 7 taimi i le aso. O le suka masani o le 3.9-5.5 mmol / L.

Ina ia puipuia ni faʻalavelave ma tausia se tulaga masani, o se talavou o loʻo maua i le maʻi suka e faia ai se meaʻai. O meaai e tatau ona faapaleniina e faavae i meaai maualalo-kalori faatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo. E taua tele le pulea o le tele o meaʻai gaʻo taumafaina. O le faavae o mea taumafa o fualaau faisua, pata, fua e le o le suamalie, fua o meaʻai susu. Aua e te ai meaai e le lelei ma le ava malosi. Taofi le ulaula. O teine ​​e sili atu ona mulimuli i se meaʻai. O nisi oi latou e matua faatapulaa le taumafataga e aveesea ai le mamafa. Afai e le faʻamaonia meaʻai, o faailoga o le hypo- poo le hyperglycemia e mafai ona tupu.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka o loʻo faʻamaonia mai ai fualaau faasaina: Pioglar, Aktos, Siofor, Glucofage. I le le lava o le gaosiga o le inisalini, e manaʻomia le togafitiga o le sui o le homone i le olaga atoa. O fuataga ua fuafuaina taitoatasi. Tupulaga Talavou 13-15 tausaga le matua ua tui i le inisalini i le fua faatatau o le 1 le unite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso. E seasea lava ona atiaʻe e se tamaʻi maʻi masani - Somoji syndrome. E tatau ona faʻapupula le fualaau o le insulin i le i ai o se faʻalavelave faʻaleagaina poʻo se faʻamaʻi. E manaʻomia foʻi e tamaʻitaʻi lenei mea i ni nai aso aʻo leʻi amataina le faʻagasologa o le tamaʻitaʻi.

Fautuaga

O tamaiti e maua i le maʻisuka e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola malosi. O faamalositino masani o le a fesoasoani e faʻamaonia ai lou mafaufau ma le toto suka. Ona o lenei mea, o le faʻaleleia o le inisalini e faʻatonutonuina ma o se faʻaopoopoga o le vaeluaga i le va o injections e mafai. O taʻaloga talafeagai o loʻo sogi, aau, uila. Cardio ma le malosi o toleniga e tatau ona tuʻufaʻatasia.

Mo le puipuia o aʻafiaga faʻapitoa i talavou o loʻo maua i le maʻisuka, e fautuaina ia suʻesuʻeina e le aunoa e se endocrinologist, fomai o le fomai, fomai, fomai o le nephrologist. E faʻatasi i le tausaga ona manaʻomia togafitiga puipui ile falemaʻi. Mo le puleaina o le suka toto, e taua tele le mulimuli i se taumafataga ma faia masani le glucometry.

Masaʻi le maʻisuka

E taʻua lenei ituaiga maʻisuka ituaiga 1, e faʻavae i luga o le faʻafoʻi o le faʻamaʻiina i siama o le pancreatic. O le maʻi e tupu pe a uma ona faʻaumatia le 95% o le inisalini o le gaosia o le islet tissue.

Ina ia amata lenei faagasologa, e te manaʻomia se mea e faʻaosofia ai:

  • vailaʻau faʻamaʻi (rubella, herpes, flu, intestinal, measles, cytomegalovirus ma isi),
  • popole
  • manua, taotoga,
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o vailaau e aʻafia ai le inisalini pe aafia ai le pancreas,
  • mea oona, e aofia ai le ulaula tapaa, ava malosi ma fualaau faasaina, palapala,
  • afaina o le autoimmune (o le fausiaina o fomaʻi e faasaga i a latou masima) - faʻamaʻi faʻamaʻi, thyroiditis, lupus erythematosus, dermatomyositis,
  • Vailaʻau Vitamin D
  • meaʻai faʻamaonia pe a uma ona fanau mai, vave fafagaina faʻatasi ma cereals.

I tulaga uma o le maʻisuka, o le ituaiga muamua o faʻamaʻi e maua i le 90% o talavou.

Ma o iinei e sili atu i le maʻisuka i tamaiti.

Faʻafesoʻotai le maʻisuka i tama talavou

O lenei kulupu e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2 i tama talavou. Ua faateleina le amataina e faasaga i le talaaga o le oona ma se olaga e le masani ai. O le matafaioi o meaʻai o le mea autu. O le taumafaina, o mea suamalie e mafua ai le faamatuu atu o le inisalini, e maua mai ai le tetee o le tino - le malosi o le inisalini. O lenei tulaga e faʻaleleia le faʻaopoopoina o le gaʻo, faia ai se liʻo mataʻutia. I le lamatiaga o talavou o loʻo i ai:

  • mamafa i le fanau mai
  • naunau i diathesis i le tamaitiiti,
  • malulu masani
  • pancreatic inflammation (pancreatitis).

O ituaiga o le maʻisuka e le masani ai. Latou te faʻatasi ma faʻamaʻi o gaʻo o le endocrine:

  • Itsenko-Cushing - o le sili atu o cortisol na gaosia e sulu oona,
  • toso oona - o se faʻaopoopoga i le tele o le thyroid gland ma le faʻateleina o le fausia o thyroxine,
  • pituitary somatotropinoma - vave le tuputupu ae o le tino ona o le faateleina o le numera o mea tutupu (tuputupu aʻe o le homone, insulin-like),
  • pheochromocytoma - o le tumutumu oona e maua ai hormones (adrenaline, norepinephrine).

I le 14-16 tausaga le matutua, o le maʻisuka MODY ma isi ituaiga o le gasegase o gasegase gaʻo (Tungsten, Alstrom syndromes) e mafai ona amata.

Uluaʻi ituaiga

A oʻo i le taimi e faʻafefe ai le pancreas i le faʻavaeina o le inisalini, o le maʻisuka e le faʻaalia. I lenei taimi, e na o suʻesuʻega faʻamausali e mafai ona iloa. Ona oʻo mai lea o le vaitau o faʻamatalaga iloga (faaaliga):

  • malosi ma le le mafaimalieina (gasegase e sili atu nai lo le 3-5 lita i le aso, o nisi taimi e oo i le 8-10), gutu malogo,
  • faʻafiafiaga urination, moe,
  • faʻalauteleina o le 'ai ma le mamafa o le mamafa o taumafa lelei (e mafai e se talavou ona vaʻavaʻavaʻi 7-9 kilokalama i le 2-3 masina),
  • vaivaiga lautele, vaivai,
  • afaina, le mautonu, moe ma le le mautonu ao faagasolo le aso,
  • sasaina o le paʻu, perineum, vevela,
  • manuʻa ma le tipi e le faʻamalolo mo se taimi umi.

I le talavou, o le maʻi e masani lava ona amata i se coma. O tagata maʻi e atiaʻe le taotoga, o le osofaʻiga o le vomiting, ma le tiga o le manava. E faamanatu ai le oona poo le afaina o le faʻaopoopoga. Afai e le o iloa le maʻisuka i le taimi, ona leai ai lea o le malamalama, o le mea e ono afaina ai. O se faailoga taua o lenei faʻalavelave, o le manogi o le acetone ('aʻau pala) mai le gutu.

Lona lua

O lona uiga o se faʻagesegese tele o faʻamaoniga. I le taimi muamua, latou te le manino e pei o le ituaiga muamua o faʻamaʻi. E tatau i matua ona gauai atu i:

  • faateleina le tosina atu i laʻau suamalie (o potu faiʻai e le maua le malosi e tatau ai, gaosiga e sili atu le vave),
  • 'aiʻaiga masani i le va o taumafataga,
  • matelaina o le fiaai ma le maʻi tiga, vevela, lima o gatete, leʻa ese ina ua uma ona 'ai,
  • vaivaiga ma le moe moe 1.5 itula talu ona 'ai,
  • paʻu o le paʻu - vevela vevela, vevela, uʻu, vevela vevela,
  • vailaau i luga o le maʻila, puʻeina i tulimanu o le gutu, tosoina o vae, alofilima,
  • taʻavale masani
  • faʻamaʻi masani, faʻamaʻi faʻamaʻi ma se faʻaauau faifaipea, o se faʻaletonu vaivai i vailaʻau,
  • tumu atoatoa, susulu i alafau.

O faʻamatalaga masani o le faʻamaʻi (faʻalauteleina o le fia inu, fia ai, urination) e masani lava ona aliali mai i ni nai masina talu ona uma faailoga muamua. O le taimi muamua na faia ai le siakiina, o le maualuga foi lea o le avanoa e taofia ai le alualu i luma o le maʻisuka.

Faailoga o le maʻisuka i se tama talavou

O se faailoga o le maʻisuka i totonu o se tama talavou o le tuai o foliga o faailoga lua o le matua. I le tusa ma le 40% o mataupu, e peifaailoga:

  • lauulu i lalo ifo o lima ma i totonu o le laufanua e ola ai 2-3 tausaga mulimuli ane (i le 14-16 tausaga),
  • o le tino e tumau pea le fanau (tamaitiiti), e le mafai ona atiaʻe le tauʻau o le tauau, e le o fausia se muso taʻutaʻua,
  • i le 14-15 tausaga le matua, e leai ni mea eleelea (gaosia eletise i le po),
  • o le faʻavaeina o le ponaivi o mea ua faʻalavelaveina, o le tuputupu ae o le tino ua faʻagesegese.

O nei faiga uma e fesoʻotai saʻo lava i le ogaoga o le maʻisuka. I le le lava o togafitiga, o alii talavou e maualalo le malosi, vaivai le tino ma le leai o se fanau.Ona o le maualuga o le maualuga o le suka i le urine, o le mumusu faifai pea e masani lava ona aliali i le vaega o le penis balan balancesthitis.

E sau faatasi ma le fulafula, lanu mumu o le paʻu ma le faʻaleagaina urination.

Faailoga o le maʻisuka i teine ​​talavou

Faailoga o le maʻisuka i tama teine ​​talavou i le 48% o mataupu o le faʻaleagaina o le faasolosolo malie, faʻaalia i soliga:

  • tolopoina o le uluaʻi faʻataʻitaʻiga (30% o loʻo toesea i le 14 tausaga),
  • o se taamilosaga o le taimi eseese, o le pao o le tafe toto e le o faatuina mo se taimi umi,
  • faʻaitiitia le tuusaunoa
  • taimi tiga
  • o le mammary glands e le faateleina i le tele,
  • lauulu vaivai vaivai i totonu o le nofoaga lautele,
  • o le gasegase e aliali mai ma faʻaauau pea faʻavave,
  • o le mucous membrane o le vagin ma le labia (vulvovaginitis) e mumū.

Afai o le togafitiga o le maʻisuka e le amataina i se taimi talafeagai, ona oʻo lea i le tulaga matua o le faalēmataʻu, e tupu ai le faʻanoanoa. O le ituaiga o maʻisuka lona lua e masani lava ona tupu i le ovary polycystic, lea e solia ai le tala o le hormonal. O teineiti o loʻo faʻateleina le lauulu i luga o latou foliga ma vae, paʻu paʻu, o loʻo i ai siama, ma oona.

Hypoglycemia

O le mataʻu o le kulukose e mafua mai i le atuatuvale, le mamafa o le tino, le 'ai o meaʻai, o tui tetele o le inisalini. I talavou, e muamua ona tupu:

  • vaivaiga, vevesi, lagona popole,
  • ulu matua
  • osofaʻiga o le fiaaai,
  • lima lulu
  • sosolo.

Afai e le sau le kulukose i meaai, ona tupu ai lea o le fiafia, suia e ala i le le puipuia ma le leiloa o le mafaufau, faʻavevesi. Le tele o togafitiga faʻafuaseʻi e lamatia ai le ola. O faʻafefe masani i le suka e afaina ai le faiai.

Ketoacidosis

O lona mafuaʻaga o le le lava o le inisalini. O susu e amata ona faʻaaogaina mo le malosi, o le mea lea e faʻapipiʻi ai tino tino (acetone). O le faʻaitiitia o le manaʻoga, faʻaleagaina, vomiting e fausiaina, o le manava e vave faʻafuaseʻi, pisapisao. E mafai ona e sosogi mai le acetone mai lou gutu. I ni nai aso, o lenei tulaga e liua i se paʻu e aunoa ma togafitiga:

  • leai se malamalama
  • tafe toto
  • o le fatuga e masani ona vaivai ma vaivai,
  • manava e le masani ai.

E manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i se nofoaga faʻapitoa.

Faʻafitauli faʻapitoa

Latou te tupu ao alualu i luma le faʻamaʻi. Ona o le maualuga o le kulūkose, ua faʻaumatia puipui o toto toto. Gaoioiga ua solia:

  • fatuga (o le nephropathy ma le gasegase o le tino),
  • namu fiva (neuropathy, leai se lagona, maʻi o le maʻisuka ma se lamatiaga o le tipi),
  • retina (retinopathy ma le faaitiitia o le vaʻai),
  • loto (vaivaiga o le fatu muscle, angina pectoris, fatu fatu i le matua),
  • faiʻai (mafaufau faʻamaʻi ma le mafaufau mama, maualalo le mafaufau).

Vaega o le kosi o le maʻisuka talavou

O le maʻisuka talavou e faʻaalia i:

  • toto o kulūkose toto
  • faʻateleina le fausia o hormones lea e aʻafia ai le inisalini - tuputupu aʻe, lauforo gland, slander grenades, genital,
  • maualuga manaoga mo inisalini ma se faʻavaivaia o le tali atu i ai,
  • galuega le maluelue o le tino.

O nei suiga uma e mautinoa lava e o mai faatasi ma suiga o le hormonal i le taimi o le gaioiga. O le mea lea, e matua faigata lava ona filifili le fua saʻo o le suka-lowering drugs for adolescents.

Matamata i le vitio i le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti:

O le faʻafitauli e faigata tele ona o uiga masani faʻale-aganuʻu o lenei tausaga:

  • taumafa masani, taumafataga faʻamaʻi ma a latou uo,
  • le amanaiaina o le pao o le puleaina o le inisalini, le fua saʻo ole fua,
  • le naunau e pulea le suka toto ma se glucometer,
  • tulaga faigata
  • mafaufau mamafa
  • ava malosi, ulaula.

I ia tulaga, e manaʻomia e le tauleʻaleʻa le fesoasoani a le gata o le endocrinologist, ae o se fomaʻi mafaufau. O le a aoga foi le iloa o tagata moni ma aʻafiaga o le maʻisuka.

Suʻeina o maʻi o le maʻisuka i tama talavou

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i se talavou e mafai ona iloa e se fomaʻi. Na te taitaia tagata mamai i le endocrinologist. Ina ia maua se suʻesuʻega, e manaʻomia le faʻamaonia o toto:

  • glucose (i luga o se manava gaogao, lua itula pe a maeʻa le gaʻo),
  • inisalini, o ona muaʻi (C-peptide, proinsulin),
  • hemoglobin glyc.

E siakiina le Urine mo glucose ma acetone. Ua faia se ultrasound o le pancreas.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 i talavou

Ina ia togafitia le maʻisuka ituaiga 1 i se talavou, o le inisalini e tatau ona faʻamaonia vave. Faʻaaogaina le inisinia o le tagata soifua. O le fuataga ma le faʻatulagaina o faʻatulagaga e fuafuaina e tusa ai ma iuga o le suʻega. O le faʻaaoga masani o le bolus togafitiga:

  • taeao ma le afiafi e tutusa ma se hormone umi,
  • ao lei faia taumafa autu, o le fua o le inisalini puupuu mo le faʻaaogāina o gaʻo.

Mo le faʻaofiina o fualaau faasaina, faʻaaoga se tui, se tui tui ma se masini (pumpulin insulin). O le siakiina e le tagata lava ia o fua o le kulukose e taua tele: i luga o se manava gaogao, ao lei faia le aoauli ma le afiafi, ma ao le i momoe. O le faasaina o suka, suamalie, falaoamata oloa, gaʻo gaʻo, ava malosi, sua o fale gaosi oloa ua faʻaofiina i le taumafataga. E tatau ona e aloese mai meaʻai vave, suamalie suamalie, mea meataalo ma meaʻai. Manaoga faaletino e manaomia, ae o le malosi tele.

O le a le mea e fai pe afai o le maʻisuka ituaiga 2 i le tupulaga talavou

I le maʻisuka ituaiga 2 i le talavou, e te manaʻomia muamua ona toe faʻaleleia le taumafataga. O le faavae o le taumafa e tatau ona avea ma fualaau faisua (sei vagana ai pateta), gaʻo manu ma iʻa, oloa gaosiga o meaʻai gaʻo lelei, fua e leai ni sua ma fua. Suauu ma le falaoamata paʻepaʻe, faʻapea foʻi ma ipu uma na faʻasaina a latou mea. O mea taumafa mo meaʻai e fautuaina le maualalo o kalori, i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso.

I le faaopoopo atu i le taumafataga, ua faʻamaonia le faʻamalositinoina o le tino (taʻalo, togafitiga, faʻamalama, Pilates). I le leai o se aoga, e fesoʻotaʻi faʻamalama e faʻaitiitia ai le suka toto.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli

E tatau ona ausia se faailo o le hemoglobin glycina e lata i le masani pe a mafai (e oʻo i le 6.5%). Ole suʻega sili lea ona taua mo faʻafitauli. I le faʻatinoga, e mafai ona ausia lenei mea i le sili atu i le 15% o tagata gasegase.

Ina ia tumau le pulea o le maʻisuka, e taua tele:

  • pipii i se meaai
  • faataatia ese le taimi mo aso uma e fai ai taga faaletino,
  • tausia le mamafa o le tino
  • fua le kulūkose toto e le aunoa
  • mulimuli i faatonuga a le endocrinologist tonu,
  • faia se suʻega atoa e le itiiti ifo i le 1 le taimi i le 3 masina.

Puipuia o le maʻisuka i talavou

O le maʻi suka i tama talavou e mafai ona 'alofia e tusa lava pe leaga faʻamaoni. Ua faamaonia lenei mea i le mea moni o masaga tutusa e ola i tulaga eseese e le masani ona maʻi faatasi. Mo le ituaiga muamua o faʻamaʻi, e taua tele:

  • susu fananau mo le ono masina (laʻititi),
  • puipuiga mai faʻamaʻi viral (faʻamaʻaʻa, faateleina faʻamaʻi),
  • lava le taumafaina o vitamini i meaʻai, faʻasalalau o le la (dosed),
  • tofotofoina mo se predisposition e taʻi 1 le maʻisuka.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le mea autu o le lelei o meaʻai ma le mamafa o le tino. E lagolagoina i latou i gaoioiga faʻaletino, suʻesuʻega faaletausaga e le endocrinologist ma le mamafa o le faʻamalosi.

Ma o iinei e sili atu i le tele o meaʻai i tamaiti ma tamaiti.

O le maʻisuka faʻamalosi i tama talavou e tupu i laʻau mataʻutia i le toto suka, o loʻo i ai se tulaga ogaoga. E mafua lenei mea ona o suiga i le tala faʻasolopito. O le tele o taimi latou te maua ai le 1 ituaiga o maʻisuka. E faʻaalia e ia lava le toetoe lava a faʻaumatia atoatoa le pancreas. O le faʻatulagaina vave o le inisalini e tatau. A aunoa ma togafitiga, e tupu mai se coma ketoacidotic.

E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka na amata ona maua i le tele o taimi. E amata lemu, e mafai ona taofia lona alualu i luma ma le faʻamautuina o meaʻai ma le mamafa o le tino.

O le tele o mea e maua i tamaiti ma tamaiti e mafai ona afaina i mafuaʻaga tau metabolic, faʻasologa o meaola, ma le leai o se tupe faʻaalu. E i ai tulaga faʻapitoa o aʻafiaga, e aʻafia ai le gaosiga. Aisea e matautia ai le mea matautia? O a nisi mafuaaga o le mamafa i tamaiti ma tamaiti?

O loʻo i ai le maʻisuka i tupulaga talavou ona o le fesuiaiga o mea, gaʻo, ma le faʻamaoni. O faʻamaoniga e faʻaalia i le galala, faʻateleina le urination, ma isi. O le maʻisuka i le leva o le talavou i tamaitai ma alii e togafitia i meaʻai, fualaau faʻasaina, tui inisalini.

E masani lava o le fananau mai o tamaiti mai mātua e maua i le maʻisuka e taʻitaʻia ai le mea moni e maʻi i latou i se maʻi. O mafuaʻaga e mafai ona maua i faʻamaʻi pipisi, oona. O ituaiga e vaevaeina i le lua - muamua ma le lua. E taua le iloa lelei o foliga o tagata talavou ma talavou ina ia mafai ona iloa ma tuʻuina atu le fesoasoani ile taimi. O loʻo i ai le puipuiga o le fanau mai o tamaiti e maua i le maʻisuka.

Lagolagoina o le maʻisuka e mafai ona tulaʻi mai i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi - fia inu, televave gaioiga. Lagolagoina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e mafai ona tupu na o se coma. O suʻesuʻega lautele ma suega o le toto o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai le mea e fai. Ae i soo se tulaga lava, e manaʻomia se taumafa.

O ituaiga togafitiga faʻapitoa e pei o le maʻisuka i fafine e mafai ona maua mai i le tala o le atuatuvale, faʻalavelave faʻafuaseʻi. Uluaʻi faailoga o le galala, gasegase tele, faʻamalolo. Ae o le maʻisuka, tusa lava pe a uma le 50 tausaga, e mafai ona natia. O le mea lea, e taua le iloa o le masani i totonu o le toto, auala e aloese ai. E toafia o loʻo ola i le maʻisuka?

O le a le uiga ese o le togafitiga i tamaiti

O le maʻisuka o se maʻi tumau o le tino o le endocrine, e faʻaalia i le le lava o le inisalini, e aunoa ma le lava o le hormone, e le mafai ona faʻaaogaina le suka i siama uma o le tino.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, o le kulukose e le maua le malosi e ulu atu ai i sela ma ni masini, e faaauau pea ona faasalalau i totonu o le toto, e mafua ai le afaina i le tamaitiiti. Talu ai o le kulukose o le punavai autu lea o meaai paleni, o le leai o se mea ma faʻalavelave matuia.

Afai e gasegase se tagata maʻi, faatasi ai ma meaai, glucose ua liua i le mama atoatoa, lea e fesoasoani i le tino e galue lelei ma sao. O le suauu e ulu i totonu o sela e mafua ona o le inisalini.

Afai e le lava se mea, o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, o le toto mo lenei mafuaʻaga e mamafa, e faigata ona faʻafeiloaʻi mo siaki:

  1. meaʻai
  2. okesene o le okesene.

I le aluga o taimi, o pa puipui o le toto na te leiloa o latou tulaga muamua, e le mafai ona maua. O lenei tulaga e mafua mai i faafitauli ma le neula o foliga.

I talavou, o le faʻamaʻi e faʻaalia i se suiga i minerale, protein, lipid, masima masima. O le iʻuga, o faʻafitauli eseese o le faʻamaʻi ua tulai, latou te ono lamatia ai le ola maloloina ma le ola.

O vailaʻau faʻapitoa e iloa ai le tele o ituaiga o maʻi, ei ai ni eseesega i pathogenesis, faʻamaoniga ma atinaʻe, i le faasologa, e eseese i togafitiga o le maʻi.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, o le pancreas e maua ai se mea itiiti pe leai foi. E le mafai e le tino ona taulimaina le avega, o le maualuga o le glycemia e tulai mai. I lenei tulaga, e tatau ona faʻaaogaina le hormone i taimi uma, e faʻatonuina i se aofaiga faʻamapulaʻa ma i se taimi patino.

O le maʻi o le foliga lona lua e eseese i le tele o mea i totonu o le tino, o nisi taimi o lona faʻatonuga e sili atu i le masani masani.

Ae ui i lea, o le a leai se aoga, o le a le maua e le fulufulu le mafaufau i ai, o le toto toto ua faateleina lona alualu i luma.

Faailoga o le maʻisuka i tupulaga talavou

O eseesega o faafitauli e ese mai i faailoga, o tamaiti e faigofie i le atinaʻeina o se togafitiga o le ituaiga muamua, o mafuaʻaga e fesoʻotai ma se faʻasologa o togafitiga, faʻalavelave faifai pea. O lenei fomu e faʻaleagaina, o le tamaititi e faalagolago i inisiua, o le mea lea, o le faʻafoega masani o fualaau faʻasaina ua faʻaalia. E faigata mo gaʻo ona gaosia le kulukose.

O le ituaiga lona lua o togafitiga - o lenei ituaiga o le maʻi na maua, e seasea ona maua i talavou, o loʻo sili atu ona lelei tagata matutua.

O le faʻaalia o togafitiga o le ituaiga muamua: o le fiainu pea, o le faʻasolosolo faifaipea, faʻalauteleina o le 'ai, faʻavave vave o le paʻu poʻo le maua o le mamafa, faʻasalalau vavalalata, faʻateleina o le urine. E le gata i lea, o faʻamaʻi o le faʻamaʻi o le a sili atu le faʻavevesi, gase, vomiting, toe faʻafoʻi faʻamaʻi paʻu.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti 13-14 tausaga le matua ma le ituaiga insulin-tutoatasi tutoatasi:

  • faʻaititia le lelei o le faʻaaliga
  • mucosa matutu
  • gasegase toto
  • suppuration i tulimanu o mata, vaʻa tautala,
  • vaivai, vaivai.

E mafai ona masalomia le fomaʻi i le samasama o alofilima o lima ma vae. E mafai ona iai se taʻavale faʻapitoa, pe a maualuga le maualuga o le suka ma e leai se mafuaʻaga, ona vave faʻaitiitia ai lea.

Pe a pa'ū le kulūkose, fiaʻai, vaivai, faʻalavelave o le tupulaga talavou e sui samasama, e tatau i matua ona gauai atu i lenei mea. O nisi taimi e iloa ai le faailoga i le tafatafa o le nasolabial.

O faʻafitauli e faʻaalia ai e ala i le atinaʻeina o isi tulaga faʻaleaga, o lea e taua ai le vave saili le fesoasoani a fomaʻi. I tamaiti 13-14 tausaga, e sili atu le faigofie ona maua se soliga o le gaosiga o le gaʻo i le gaʻo nai lo le amataga o le matua; i le mavae ai o le 3 tausaga, e manino le samasama o le paʻu.

E tupu o faailoga o togafitiga:

  1. le mautonu ma faaaliga o le faagasologa faatosina,
  2. e le mafai ona gauai atu le tagata gasegase i lenei mea mo se taimi umi.

E tatau ona aʻoaʻoina le tamaitiiti e faʻalogo i lona tino ma malamalama i suiga o le soifua maloloina.

O le tiute a matua o le mataʻituina ma le totoʻa faitioga a tamaiti, ia iloa sina suiga mo le leaga. I le tauleʻaleʻa, o le faʻamaʻi e masani ona faʻanofoina, ae o le tupuga o se fomu latene e le faʻatea. Faailoga o suiga ole gasegase latutu e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻi faʻamaʻi, e tatau ona e mataʻituina le faʻamaloloina o manua o manuʻa, faʻavao, mumu i mata, karite.

O le gasegase o le ituaiga muamua o loʻo faʻaalia i le mamafa o le gau, o le maʻi e mafai ona tupu i vaitausaga eseese, e aofia ai le talavou. E leai se kulūkose, e faʻaaogaina e le tino le malosi mai le gaʻo gaʻo, o tama e mafatia i le faʻaalia o le maʻi.

E tusa lava pe mulimuli uma faatonuga a le fomaʻi, e leai se faʻamautinoa e faapea:

  • o le a mafai ona pulea le faʻamaʻi
  • o le tagata maʻi o le a lagona le lelei.

I le i ai o se gasegase o le gasegase i le hyperglycemia, e manaʻomia le siakiina o togafitiga faʻapitoa o le tulaga.

E tatau i matua ona popole e uiga i le paʻu faafuaseʻi o le mamafa, o loʻo i ai le faʻamaoniga e mafai e se talavou ona alu ese atu i le 10 kilokalama o le mamafa o le tino, e tupu i le na o ni nai vaiaso. I lenei tulaga, e inu le tagata maʻi i le tele o vai, ua faateleina lona manaʻo.

O le po e aunoa ma le faʻaalia o le urination e matauina, e ui lava e leai ni faafitauli muamua. Pe a mafatia se tamaititi i le fia inu tele, i le aluga o taimi, o le a amata ona ia atiaʻe isi faʻafitauli. E tele taimi e maua ai le maʻisuka, ole laulaufaiva o le kulupu e avea ma fusi, ma faʻaitiitia ai le vaivai o le paʻu.

O le mea e leaga ai, e le o matua uma lava e taulai i lenei taimi, o se taunuuga o le maʻi ua togafitia, e le aumaia e vailaʻau le mea e manaʻomia.

Faʻamatalaga, togafitiga togafitiga

O le auai o le fomaʻi i le lotoifale e taua tele i le iloa o le maʻisuka, afai e masalomia le maʻi, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist. I le taimi o le suʻega, ua fuafuaina e le fomaʻi le i ai o le faʻaitiitia o le paʻu o le paʻu, faʻavasegaina o le laulaufaiva, faʻamaina foliga o le maʻisuka i luga o mata (muaulu, alafau, auvae).

A uma ona faʻamaonia se suʻega toto, e tatau ona e faia se suʻega mo le glycemia, faʻaitiitia i le maualuga o le inisalini ma le hemoglobin. E le gata i lea, atonu e te manaʻomia le foaʻiina o le toto mo se suʻega toleniga o le kulukose.

Latou te tuʻuina atu le urine, latou te mafaufau ai i le i ai o le acetone, tino o le ketone, le mamafa o le urine. O le isi fuataga o le a avea o se suesuega ultrasound o le pancreas (ultrasound).

I nisi tulaga, e manaʻomia le siakiina o le eseese, e tatau ona:

A maeʻa suʻesuʻega a le falesuesue, e faia e le fomaʻi le suʻesuʻega mulimuli, faʻamaonia se togafitiga.

Latou te togafitia le ituaiga muamua o faʻamaʻi ma le fesoasoani o le fomaʻi togafitiga, talu ai o siama o le pancreas e le maua ai le aofaiga tatau ole inisalini, e tatau ona toe faʻatumu lona maualuga. I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o mea taumafa ua faʻaaogaina, o faʻamaoniga o le vailaau i taimi eseese o le aso, ua amanaia.

O lenei faiga e sili ona taua, talu ai ona o le faʻaofiina o le tele o vailaau oona, o le tino o le tamaititi o le a faʻaalu uma glucose reserves, lea o le a mafua ai le faʻaogaina o le tino ma le leai o se malosi. O le tagata autu o le malosi o le faiʻai, pe afai e le lava le malosi, o le a oʻo mai se tulaga maʻi faʻapitoa o le hypoglycemic coma. Faatasi ai ma ia, e manaʻomia le falemai vave i se falemaʻi. I nisi tulaga, ua auina atu se talavou i le potu maʻi tigaina.

I le faaopoopo atu i injections o se vailaau oona, ua fautuaina e tausisia lelei meaai, e le taliaina le anapogi, i le va o meaai autu e tatau ona iai ni meaʻai mai fualaʻau ma fua. Endocrinologists ma nutritionists fautua e lafoaia mea inu gaʻo vave, mea inu suamalie.

O se lole koko sukalati e tatau ona i ai pea ia te oe, o le a fesoasoani lea:

  1. taulimaina se toso malosi i le kulukose o le toto,
  2. puipuia ai le glycemic coma.

O se faʻaitiitia o le suka e mafai ona mafai pe afai o le tagata maʻi na tui i le tino tele. I se tulaga masani, e tatau ona e tausisi i se meaʻai, e tatau ona i ai se aofaiga o protein ma meaʻai gaʻo gaʻo.

E seasea lava ona faʻaogaina se togafiti togafitiga e pei o le suia o le pancreas, ma vaʻa peta aemaise lava. Ae peitai, o ia gaoioiga e mafai ona taʻua o se tuusaunoaga i le tulafono.

Le togafitiga o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka, taumafa lelei ma paleni. E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina le inisalini o le inisalini, i le tulaga lea latou te faʻaitiitia ai le vave o suiga i le maualuga o le glycemia.

Ina ia mafai ona vave iloa le faʻamaʻi, pe afai ei ai se vailaʻau, e faʻaalia le foai atu o le toto mo faailo kulukose i ni nai taimi i le tausaga.

O faʻamatalaga i uluaʻi faailoga o le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Faailoga avanoa

O le maʻi suka o se maʻi faʻasologa o le endocrin lea e atiae tutusa i tagata gasegase. O le mafuaʻaga mo le solia o le gaosiga o le carbohydrate o le aʻafia o le insulin e faʻapipiʻiina e le pancreas, poʻo le tetee i mea e aʻafia ai le hormon.

O faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti 12-13 tausaga le matutua e vaeluaina ma natia e fomaʻi. Afai o maua faailoga o le vaega muamua, o le fomaʻi poʻo matua faʻaeteete e masalomia vave le alualu i luma o le maʻi "suamalie". O le taimi lea e faʻasaoina ma togafitiga togafitiga.

O fomaʻi o loʻo faʻamaonia faailoga manino nei o le maʻisuka i tupulaga talavou:

  • Gusu gutu, lea e 2-3 masina e agai i le fiainu pea - polydipsia. O le inu o le vai e le faamalieina ai le tamaititi. O le tagata gasegase e faʻaauau pea ona faʻavaivai i le lotolotoi o lenei faailoga,
  • O le faʻasolosolo vave o le urination o le televave. Talu ai ona o le taumafaina o laasaga tetele o le vai, o le mamafa o le galue i luga o fatuga o le a faateleina. O suʻa e sili atu le faʻamalosi e faʻamalolo,
  • O le faateleina o le fiaʻai, lea e liua i le fiaai, o le polyphagy. O le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate e masani lava ona faʻatasi ma le leai o se malosi. O siama e le faʻapalapalaina le kulukose. Pomaʻi, e manaʻomia e le tino le tele o meaʻai e tuʻuina atu ai ni masini e maua ai mole molemiti ATP.

O le tolu o loʻo faʻataʻitaʻiina o loʻo mataituina i maʻi uma e maua i le maʻisuka. Tagata talavou e lipoti atu ia ituaiga o mea e leiloa pe leai se mamafa. E faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi.

O le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e tuʻuina atu ma le mamafa o le paʻu. O le tino o le tino e faʻaaogaina e le tino e fai ma puna o le malosi faaopoopo e le o aʻafia mai i meaai masani ona o le gaogao o le hormone.

O le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai tupulaga talavou i le 10-15% o mataupu. O le faʻamaʻi e afaina i tua o le faʻamalosia o le inisalini, lea e mafua ona o le oona ma le suiga o le dysmetabolic. O loʻo faʻaauau pea ona faʻapipiʻi le tino o le tino ma le alualu i luma o aʻafiaga.

O vaivaiga lautele ma le faasoesa o le soifua lelei e manatu i fomaʻi e pei o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le maʻisuka i talavou ma tagata gasegase o isi vaitausaga.

Faailoga latent

O le ata o loʻo faamatalaina i luga e vave mafaufau ai le fomaʻi i se faʻamaʻi "suamalie". Ae ui i lea, e toalaiti ia mataupu masani i le faatinoga. O le maʻisuka i le 50-60% o mataupu e amata ai lona atinaʻe ma ni faʻafitauli matuia.

E masani ona masalomia e le fomaʻi isi faamaʻi. O le manatu o le solia o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e sau faatasi ma le faʻaalia o togafitiga faʻatasi ai ma le faʻaalia o faʻamatalaga masani.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi faailoga faailoilo o loʻo i lalo o le maʻisuka i tama talavou, lea e faʻalavelave ma faʻamalosia e suʻeina le toto mo le kulukose:

  • Taunuuga i le aoga. Afai o se talavou o se tagata aʻoga sili ona lelei ma ua amata ona suʻesuʻe le lelei, e tatau ona taulaʻi i lenei mea. I le faaopoopo atu i mafuaaga faʻalapotopotoga, o le paʻu o le alualu i luma o le alualu i luma e agai atu i le talaaga o suiga ole gasegase ma suiga faʻaleaga,
  • Paʻu paʻu. O le ufiufi o le tino o le muamua lea e tali atu i suiga i le metabolism. Ole glucose maualuga, o le muamua leona o vaʻa laiti e faʻatasi ma le paʻu ma isi paʻu o le paʻu,
  • Maʻa faʻamaʻi pipisi. O masalomia o le maʻisuka e masalomia ma 5-6 vaega taʻitasi o le influenza, tonsillitis, o karite ma isi ituaiga o viral viral or bacterial,
  • Furunculosis. O foliga vaaia o le tino i le talavou e mafua mai i suiga o le tino i le tino. O le faʻateleina o faʻamaʻi i vaega o faʻasalaga o le faʻamaʻi o loʻo faailoa ai le solia o le gaosiga o le gaʻo,
  • O le popolevale, le gafatia lagona. O fomaʻi e manatu o le talavou e taua tele mo se tamaititi. O le faʻavaeina o le faʻaleleia o le tino, suiga o amioga e matauina. O le tele o metamorphoses e mataʻutia.

O le faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai ma faʻamaʻi o tino i totonu. E le mafai e fomaʻi ona vave iloa le maʻisuka. Ina ia faʻaleleia atili taunuʻuga tau faʻamaʻi, ia fautuaina e fomaʻi le suʻeina o le toto mo le auʻiliʻili o se fua faʻasolosolo.

O le vave maua o le hyperglycemia o le a mafai ai ona e filifilia se togafitiga talafeagai ma totogi ai le gasegase o gasegase. E faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli ma faʻaleleia ai le lelei o le olaga o le tamaititi.

Vaega o faʻamaoniga o teineiti

O le maʻi suka i tama talavou ua natia i tua o suiga o le tino i totonu o le tino. I le 12-16 tausaga le matutua, o le fausia o totonu ma fafo atu o fale e faʻatonuina mo le faʻaauauina o le ituaiga. I teineiti, foliga mai o le tino, o le susu e amata ona tupu, o foliga o tauau ma sulu e suia.

O le amataga o se maʻi "suamalie" i lenei vaitau e faʻamaonia ai le soifua manuia o tagata maʻi. O fomaʻi o loʻo faʻamaonia faailoga faʻapitoa o le maʻisuka i teine ​​talavou:

  • Faiga faʻapitoa. Faʻasagaga o le faʻavaivaia o le puipuiga, o le avanoa e auai ai i le vasega lona lua e faateleina. O le le lelei o le tumama, o le i ai o isi foci o faʻamaʻi e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o faafitauli o le gynecological,
  • Faʻaleagaina masani. I le talavou, o le faʻagasologa o tamaʻitaʻi ua amata ona aliali mai. Faʻalagolago i uiga o le tino, e eseese i latou i teineiti eseese. O le faʻafitauli e faigata ona faʻavae ona o le faʻaauauina pea o le faʻaleleia o le tino,
  • Malosiaga faalelagona. O le televave, lea e suia i vaega o le euphoria e faʻatasi ma le tele o le fia inu ma le fia 'ai, faʻalavelave faʻalogo. O le faʻamavaeina o lagona o lagona e mafua mai i tausaga o suiga.

O le lesitalaina o se teineitiiti mo le maʻisuka e mafai ona naʻo le maeʻa o le suʻeina o le toto poʻo le suʻega. Ua fautuaina matua e mataʻituina le soifua manuia o le tamaititi ma, afai ei ai ni uiga manino, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Uluaʻi faailoga i tamaiti 14 tausaga

O tamaiti e faigofie i le atiaʻe o le maʻisuka i le 13-14 tausaga, ae o nisi taimi o le maʻi e aliali i le 15 tausaga.

O alii talavou e masani ona mafatia:

  • pustular skin lions,
  • pulupulu,
  • ulu tiga ma le le fiafia
  • se faʻaitiitia faʻaitiitia poʻo le faateleina o le mamafa.

I tama, o le masani ona masani ai o le maʻisuka o le mumū lea o le talatala, lea ua faʻapeteina e le faʻalauteleina maualuga o le kulukose ma le leai o se tausiga faʻaeteete o le okeni. Ina ia mafai ona pasia le faagasologa o togafitiga, e tatau i le talavou ona gauai totoʻa i le tumama.

Fautuaga & Tini

O faʻaʻailoga ma faailo o le maʻisuka e le na o le pau lea o le auala mo le fuafuaina o le maʻi. Ina ia faʻamaonia le siama, e tatau ona e foaʻiina le toto i se manava gaogao ma le 2 itula i le maeʻa ai o se vaifofo lelei i totonu.

E mafai ona maua avega i le laulau.

E taua tele le taumafa o le gaʻo maualuga i le faʻaitiitia o le maʻisuka. Faatasi ai ma se ituaiga o meaai, e sili atu le faigofie ona faatumauina le maualuga o le suka i tafatafa o tulaga lelei.

E taua le faateleina o le puipuiga, ia masani ai se talavou i gaioiga faaletino, o se olaga ola malosi. Afai ua tupu le suka, o le a fesoasoani i le faaitiitia ma faateleina ai le lagona o le insulin - faamalositino faifai pea, aau, vailaau.

O le taimi masani e iloa ai faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona puipuia le tele o faʻafitauli. O le mea sili ona taatele i tamaiti o le maʻisuka nephropathy ma le faʻaleagaina o le tino. E mafai ona maua i le finocrinologist le auala e faʻaumatia ai faʻamaʻi pipisi.

E aoga tele i matua ma tama talavou ona auai ile aʻoga mo le maʻisuka, tusi aʻoga ma tamaʻi tusi e fautuaina i ai, talanoa i luga o faʻasalalauga, faitau iloiloga, ma faʻatalanoa o latou faafitauli ma isi tagata.

E masani ona talitonu o le maʻisuka o se maʻi matua. Ae, e pei ona i ai, i le luasefulu tausaga ua tuanaʻi, ua i ai le tulaga masani e faateleina le numera o tagata e maua i le maʻisuka i tupulaga talavou. Seʻi o tatou taumafai e suʻe mafuaʻaga o le maʻisuka i talavou, faailoa faʻamaoniga autu o le maʻisuka i talavou, ma mafaufau i filifiliga togafitiga.

Ua leva ona faamautuina e saienitisi o le mafuaaga autu o le maʻisuka o le fatuga o le fatu. O le mafuaaga lona lua o se olaga masani i aso uma. O le mea e leaga ai, o le tupulaga faʻaonaponei e fiafia i meaʻai mai faleoloa meaai vave, inu ava malosi, ulaula, ma o nisi e faʻamaoni i fualaau matuia ma faʻaaoga fualaau. Ae le gata o le tagofia o vaisu i masaniga leaga e ono faʻaosoosoina ai le galuega o le maʻisuka - o se tulaga faʻalavelave masani e mafua ai le faʻalauiloaina o le maʻi.

E iai faʻamaumauga lautele o le maʻisuka, o uiga o tagata matutua ma tamaiti. O le mea moni, o nisi taimi, o le faʻaalia o faʻamaoniga e mafua mai i se isi faʻamaʻi. I soʻo se tulaga, o maʻi taʻitasi e sili ona maua i se taimi vave.

Muamua faailoga o le maʻisuka amata o:

  • manaomia pea o le vai e liliu atu i le fiainu,
  • se faʻalauteleina tele o le faʻamalosia i le ao ma le po,
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • taoto ma vili
  • suiga faafuasei i le lagona, faateleina le atuatuvale,
  • o le le atoatoa i foliga o purulent formations e masani lava ona aliali i luga o le paʻu,
  • teine ​​e atiina ae le afaina.

O le mea moni, o faʻamaoniga o uiga ia o le tele o faʻamaʻi. Ae o loʻo i ai faailoga iloga e faʻaalia ai le manaʻomia vave ile falemaʻi:

  • faifaipea masani, vili,
  • manaʻomia masani mo se faletaele, i le lotolotoi o faʻamalolo,
  • se faaitiitia o le taimi o le manavaina ma le faamalolo, faatasi ai ma le leotele,
  • ketoacidosis (i le taimi o le faʻamaʻaloga, lagona lagona manogi o acetone),
  • tulaga faifai pea o le le mautonu, faalavelave, le tumau o le malamalama,
  • mauaina o vae o se lanu oona,
  • fatu palpitations.

O le tele o taimi, o le maʻisuka i tamaiti ma le tupulaga talavou o loʻo maua e fomaʻi ma le faʻaalia o ni faʻafitauli iloga. E sili atu le leaga pe a fai o se siama ua faia ma le amataina o se maʻi o le maʻisuka.

E faigata mo pepe faatoa fananau mai latou te iloa faailoga o le maʻi, talu ai e le iloa e le pepe pe faʻapefea ona lagona le leaga. O le mea lea, e tatau i matua ona gauai atu i manatu nei:

  • e inu e le tama le susu e tusa ai ma tulaga masani, ae faʻavave ona tuʻuina le mamafa,
  • o le tagi leotele, ma o le taimi o le toafilemu e sau mai le maua o se vai tele,
  • i luga o lepekini, pe a uma ona faʻamago le urine, o le aʻafiaga o le gaosia o le masini,
  • e le mafai ona faʻavave le faʻamaʻi o le diaperia o loʻo faʻaalia i fafo atu o genitalia i fafo,
  • luga, pe a ulufale atu le urine, pe a uma ona faamago e avea ma mea totino,
  • leai se faʻaumatia,
  • faʻafuaseʻi faʻaitiitia o le tino na mafua ona o le faamalolo.

Mo le tauleʻaleʻa, o se faʻaaliga o uiga masani o uiga lelei, ae faʻatasi ai ma ni uiga faapitoa e aafia ai le taimi o le fuafuaina o le amataina o le maʻi. O le tele o mātua latou te vaʻaia faailoga o le maʻisuka i luga o le aʻoga, o lea e tolopoina ai le faʻamaʻi o le maʻi.

E taua le taitaia o suʻega pe afai e te maitauina le tamaititi:

  • o loʻo i ai i se tulaga o vaivaiga faifaipea, faʻafefe,
  • vaivai vave ao faia ni gaioiga faaletino / mafaufau,
  • faitioga o femalagaaiga faifai pea, ulu tiga,
  • e masani lava le le fiafia, le fiafia,
  • E sili atu ona leaga le suʻesuʻe
  • faʻaauau ona 'alofia laumu.

I le oʻo ai i le matua, o faailoga tetele o le maʻisuka e amata ona aliali mai. O le mafuaʻaga e mafua mai i le toe fetuunaiga o le tino, lea e tupu aʻe ai le inisalini, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le lagona o sela i aʻafiaga o le inisalini, o le mea lea e le mafai ona maua ai le kulukose mai le toto.

A maeʻa ona asiasi atu i fomaʻi ma faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o le a foliga mai e fautuaina e le fomai ni inisuala insulin ma se laulauʻai. I lenei tulaga, e tatau ona tausisia nisi o tulafono:

  • siaki faifaipea o le suka toto
  • pe a suia le kulūkose, faʻafetaui le fua o le tui,
  • asiasiga masani i tagata tomai faapitoa, taitaia o auiliiliga,
  • i le tolu masina o faia se faʻamatalaga o le maualuga o le hemoglobin,
  • faateleina le fua o le fualaau faasaina i taimi o faamai pipisi,
  • teineititi i le muaʻi faʻamalosi o le suʻega o le suʻisinala e faʻateleina le tele o le insulin,
  • E fautuaina e togafitia togafitiga i le falemai i le tausaga.

O le taumafataga o lona uiga o le faaitiitia o le maualuga o meaʻai gaʻo, o le faateleina o le taumafaina o fualaau aina ma fualaʻau. O le laulau taumafa e le aofia ai moa, tolotolo, ma le pusi mai meaai. E le fautuaina le puaa.

O se mea e seasea ona maua, o talavou e iai le maʻisuka ituaiga 2, o le uiga o tagata matutua. O se tulaga iloga o lenei faʻamaʻi o le i ai o le mamafa o le mamafa, masani ona tafe i totonu o le oona tele.

O le mea lea, e fautuaina malosi e fomai e faapea afai e maua i le maʻisuka 1 ma le 2, o le gaioiga faaletino e faʻalauiloaina i le faiga o aso taitasi, lea e mafai ona faʻaitiitia le fua o le insulin ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

O le maʻi suka i se talavou e masani lava ona fefe i matua, ae o le matauina o nisi o tulafono, o meaʻai talafeagai ma masani masani e le mafai ona taofia ai le atinaʻeina o le maʻi, ae oʻo lava i le faʻaitiitia o le inisalini.

O le maʻisuka e le o se faʻasalaga - o se faʻamaʻi e mafai ona maua ai se tamaʻi moni i totonu o se tamaititi, masani i le faʻatonuga, amio pulea. Ma le avanoa foi e fatu ai se tino manaia, ona o le faʻaauau pea ona aʻoaʻoina.

Maʻisuka i le tupulaga: saili mea uma e te manaʻomia i lenei itulau. Ua faʻamoemoeina mo gasegase talavou, ma sili atu mo o latou matua. Malamalama i uiga o le gasegase o le kulukose i tama ma teine ​​11-16 tausaga. Faitau e uiga i faʻafitauli o le maʻisuka ma lo latou puipuiga. O le mea taua o le sailiili e uiga i togafitiga lelei o togafitiga e mafai ai ona e tausia se suauu masani tumau o le 3.9-5.5 mmol / l, taofi ona oso. Malamalama pe o le a le meaai e te manaʻomia e mulimuli ai ma le auala e fuafua lelei ai le fua o le insulin. O loʻo taʻu mai ai foi taʻaloga e talafeagai mo tupulaga talavou e maua i le maʻisuka.

Maʻisuka i le Tupulaga Talavou: O se faʻamatalaga auiliili

O le togafitiga o le maʻisuka i le talavou e luʻitauina. E talitonuina e na o le 15% o tagata matutua o le maʻisuka e pulea le hemoglobin glyc e maualuga atu nai lo le 7.0%. E le o taʻua le faatinoga o tagata maloloina - 4.8-5.7%. Aiseā ua matua matitiva ai i lenei vaega o tagata gasegase? O le mea moni e faapea, i talavou, ona o le pala, o le maualuga o hormones e osooso. O lenei mea ua mafua ai le vevesi i le toto suka. O le inisalini e faʻamaʻiina e le maʻisuka e masani lava ona le mautonu. Ma aʻo talavou, o lenei faʻafitauli ua atili faʻaleleia ona o afa matautia.

Tupulaga talavou e faigofie foi i amioga faʻaleagaina. Aemaise lava, e mafai ona latou solia le taumafataga ma teena injections inisalini. O le ola mai le talavou, o le maʻisuka e masani lava ona salamo mai le valea atoatoa. Ae ui i lea, o faigata ogaoga e le mafai ona mafai ona tupu i le taimi o se faʻalavelave tau amio. Aemaise lava, faafitauli i mata ma fatuga. Dr. Bernstein ma le website Endocrin-Patient.Com e aoao pe faapefea ona tumau le tumau o le suka toto i le ogalaau o le suka 1, ma e sili atu i le maʻisuka ituaiga 2. Faitau atili e uiga i le ituaiga 1 polokalame e pulea ai le maʻisuka. E fetaui lelei mo fafine maʻitaga, ae maise lava tupulaga talavou. Afai e na o le tagata maʻi na i ai le uunaiga e tausisia le tulafono.

O faʻamatalaga muamua o le galala tele, o le masani ai, ma le vaivai. O se talavou atonu o le a sili atu le ita ma le le fiafia nai lo le mea masani. E ono amata le leiloa le mafaamatalaina o le leiloa. O nisi taimi e tupu i se talaaga o le fiaʻai tele. O nei faʻaoga uma e faigofie ona faʻaalia i luga o le aʻoga poʻo le malulu, o le mea lea e seasea lava ona faʻaosoina e le tagata maʻi ma ona aiga se faʻamalo.

I le faʻaopoopoga i faʻamaumauga o loʻo lisiina i luga, o loʻo faʻaauau pea ona i ai ni faʻataʻitaʻiga. Faʻasaga i tua o maʻi o le maʻisuka, o lenei faafitauli e faigata ona togafitia. O le tulaga e faʻaleleia pe afai e iloa le gasegase o le kulukose ma le togafitiga o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, atonu e iai le ovary polycystics, faʻafememeaʻi faʻavalea. Ae peitai, i totonu o atunuu CIS, ituaiga 2 o le maʻisuka e seasea lava ona tupu i talavou.

E mafai e mātua ona mataʻu pe a maua e le latou tama ni faʻafitauli iloga o le maʻisuka ituaiga 1: o le manogi o le acetone mai le gutu, faʻapouliuligia le vaʻai, iloa manino le mafaufau. Peitai, e masani lava o nei faailoilo manino e le amanaiaina. I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka e maua i talavou pe a le iloa le mafuaaga ona o le toto maualuga maualuga. Mai lea taimi i lea taimi, e maua ai se faʻamaʻi e faavae i luga o taunuuga o suʻega faʻaletausaga faaletausaga fuafuaina. I ia tulaga, e mafai ona aloese mai se uluaʻi osofaʻiga i le maʻi tigaina.

O meaʻai masani mo le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o le tele o meaʻai gaʻo, lea vave ma faʻateleina ai le maualuga o le suka suka. E tatau ona tui tui malosi o le inisalini e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose. Ae peitai, o le inisalini e le maluelue. O le aafiaga o tutusa lava fua eseese e mafai ona eseese e ± 53% i aso eseese, e oo lava i le auala saʻo atoatoa o le pulega. Ona o lenei mea, o le suka toto i le maʻisuka e osooso.

Ina ia foia le faafitauli, e tatau ona e lafoaia meaʻai faasaina e tumu i gaʻo. Nai lo lena, latou te faamamafaina meaʻai faatagaina e aofia ai puipuiga ma gaʻo maloloina lelei. O le maualalo o le kapeti e faʻaitiitia ai le tui ile inisalini e se vaega o le 5-7. Ma o le maualalo o le fua, o le faʻaitiitia o le salalau o le kulukose i le toto. I lenei auala, e mafai ona taofi le suka 3.9-5.5 mmol / L tusa lava pe maua i le maʻisuka ituaiga 1, ma le maualuga o le C-peptide i le toto. Ma e sili atu foi pe afai o le a itiiti lava le gaosiga o le gaosiga o latou inisalini e tausia.

O loʻo maua e le maʻisuka le avanoa e aloese ai mai faʻalavelave ma taʻitaʻia ai se olaga masani e aunoa ma le sese pe a faatusatusa i paaga. Ae ui i lea, e tatau ona foia le galuega faigata - ia faʻamaonia le talavou e mulimuli ma le totoa i fautuaga faʻafomaʻi.

O faʻamatalaga faʻa-Peretania e fautuaina matua o le maʻisuka talavou:

  • siosiomia lau tama ile tausiga maualuga,
  • ia faʻamautinoa e leai se televave i suʻesuʻega, e paʻu ese ai le pefu,
  • faʻatumu mauga o inisalini, pepa faʻataʻitaʻi ma soʻo se isi lava punaoa.

O nei mea uma o se mea sese. O lea la o le ae maua le saʻoga faaupufai o le olaga.

Masalo o le atuatuvale i mea faitino e mafai ona faʻamaonia se talavou e ave maʻi le maʻisuka. Faʻatulaga fesoʻotaʻiga patino ma tagata matutua o loʻo i ai faʻafitauli ma o latou vae, fatuga, poʻo mata. O le ola o ia ituaiga maʻisuka o seoli moni lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasolosolo o se fomaʻi sui mo le faʻailoga o fatugao. O tausaga taʻitasi, e 20% o tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina ia ituaiga o vaʻaia latou te teena le togafitiga. O le mea moni, latou te pule i le ola aua o latou olaga e le mafai ona faʻafitia. Ae ui i lea, latou te le tusitusi e uiga i lenei mea i ni gagana faʻa-Russian-gagana faʻapitoa. Latou te faia se ata matagofie. Ona a maeʻa ona maua e le maʻisuka ni faʻafitauli ogaoga, latou te leiloa le manaʻoga ma le mafai ona fesoʻotai i le Initaneti.

O le mea e leaga ai, o fuainumera faʻatulagaina e vavalalata e le mafai ona e manuia i le faatalitonuina o se tagata maʻi suka e ave le mafaufau. O le mea lea, e tatau i matua ona mafaufau i le tulaga e sili ona leaga-tulaga, ia oʻo i le taimi muamua ma sauniuni mo lea mea, taumafai e faʻaitiitia le faʻaleagaina. Vaʻai faalemafaufau i le mea e sili ona afaina: o lau tama o le maʻisuka o le a oti i se talavou. Po o le a ia le atoatoa ma tautau i luga o le ua o ona matua. I lenei tulaga, o le a le avea o ia ma le laureti o le Nobel po o se piliona piliona, ma e oo foi i fanau a fanau atonu e le o. Fuafua pe o le a se mea e te faia pe a fai o mea e pei o lenei.

E tatau i matua ona mafaufau i mea le lelei, faʻafeiloaʻi i ai muamua ma fuafua a latou taga. E tusa ai ma le poto tagata Iutaia, e tatau ona e saunia mo mea sili ona leaga, ma o le mea sili o le a tausia e ia lava. E matua le mafai lava ona pulea meaʻai ma le soifuaga o talavou. Tuli ese lenei manatu mai lou ulu. Afai o se tagata maʻi maʻisuka e fia fasioti ia te ia lava, e le mafai ona e taofia o ia. O le faʻaauau pea ona e taumafai e pulea, o le a sili atu ona leaga le iʻuga. Faʻamatala i se talavou o loʻo faʻaumatia glucose metabolism e te le faʻatau atu se fale e maua ai sana fatuga fou. Ona faasaoloto lea o le tulaga. Suʻe i se isi mea.

O le faʻaaogaina o tui i se pamu insulin e le fesoasoani e foia le faafitauli o le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti. O le puleaina o le metabolism o le kulukose e faʻaaogaina ai le insulin pump e manaʻomia ai le tagata maʻi ina ia faʻatulagaina ma ia mafaia ona faʻatino faʻasologa o fuataga. E le o tamaiti uma o le maʻisuka e matua tele lava. Dr. Bernstein e le fautuaina soʻo se tasi i se pine insulin i taimi uma. Talu ai ona o nei masini e mafua ai faʻafitauli le tumau. Ole maʻitaga faapitoa ole tino e faʻalavelave ai ile inisalini.

I le taimi lava e tasi, e fautuaina e faʻaaoga pea le siakiina o le kulukosesese pe afai e mafai ona e gafatia. E mafai ona faigofie ona maua i le gagana Rusia ni faʻamatalaga auiliili e uiga i le Dexcom ma FreeStyle Libre devices - o la latou faʻatusatusaga i le tau o le tau / lelei, iloiloga o maʻi, mea e faʻatau ai, ma isi. Atonu, i le taimi na e faitauina ai lenei tusiga, . Seʻi tatou faʻamoemoe o le tau o masini ma mea e faʻaaogaina o le a faʻaitiitia ona o le tele o tauvaga.

Ae ui i lea, o le faʻasaʻolotoina o pamu o le inisalini ma le faʻaauau pea o le siakiina o kulūkose e leʻi fuafuaina. E manino lava, o tagata gaosi oloa e fefefe e ave le matafaioi mo le ono mafai ona tupu taunuuga o le le lelei o lea ituaiga mea faigaluega. Tagaʻi foi i le vitio a Dr. Bernstein i faʻamoemoega mo se fofo faʻamautu ile ituaiga maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻisuka talavou e mafai ma e tatau ona malosi faaletino. Ae peitai, e tatau ona e malamalama lelei pe faapefea ona aafia le toto o le suka i le tino.

  1. Muamua, o le adrenaline ma isi hormones o le atuatuvale e faalilolilo. Latou te faʻateleina le maualuga o kulūkose.
  2. E le gata i lea, faatasi ai ma le faaumiumi ma / poʻo le ogaoga o le faʻamalositino, o le suka e pa'ū.
  3. E mafai ona matua pa'ū tele lea e tupu ai le hypoglycemia e lei mafaufauina.

O le au soka ma le au taaalo a le au hockey e fefefe o le a vaivai le au taʻi suka ona o le maualalo o le suka i le taimi o se taʻaloga malosi poʻo se tauvaga taʻaloga. O le mea lea, o le au aʻoaʻo e taumafai e ola tamaiti ma tamaiti talavou e le lelei le glucose metabolism mai a latou 'au.

E tatau ona e fuaina lau suka i se glucometer ao lei amataina lau taʻaloga. O le siaki pea o le kulukose e le saʻo lelei mo lenei mataupu. E naʻo se kenelemu lelei e talafeagai. O maʻi suka e togafitia i auala masani e le fautuaina e auai i taʻaloga ma le maualuga o le suka e silia ma le 13.0 mmol / L. Mo tagata mamai o loʻo mulimuli i se taumafataga maualalo, e 8.5 mmol / L. Afai o lau kulūkose maualuga e sili atu nai lo lenei, faʻaaoga le inisalini e faʻaitiitia ai ma tolopo lau taʻaloga seia aulia.

E tatau i le maʻisuka ona taumafai e faigofie ma saʻo. Le itiiti le gaʻo o le tino, o le lelei. Talu ai ona o le gaʻo o meaʻai e faʻaitiitia ai le lagona o le inisalini ma manaʻomia ai le maualuga o tui o lenei hormone i inisiua. Ma o le maualuga o le fualaau, o le sili atu foi lea o le faataapeapeina oa latou gaioiga ma le malosi e oso i le toto suka. E fautuaina e tuʻufaʻatasia le cardio ma le malosi o toleniga. O le tusitala o le website Endocrin-Patient.Com o loʻo galue i se mamao mamao ma talitonu e sili atu ona aoga nai lo le aau ma le uila. O Dr. Bernstein o loʻo tosoina le uʻamea i le falemaʻi mo le silia ma le 50 tausaga. I le 81 o ona tausaga, na ia tuuina mai ai se vitio lea na ia faia ai vavega moni, e le mafai ona toeitiiti lava o se tagata e laʻitiiti ia te ia, tusa lava pe 30-40 tausaga. O se isi filifiliga e le o le alu i le faletaalo, ae ia e toleniina ma oe lava mamafa i le fale.

O tusi o le a maua mai:

  • Qi e tamoe. Le auala faʻafefeteina e tamoe ai e aunoa ma se taumafaiga ma se manuʻa.
  • Nofoaga aʻoaʻoga. Faiga faalilolilo o aoaoga faaletino.

Afai e te aʻoga ma le maelega, o lona uiga o le ae manaomia le faʻaititia o le fua o le insulin faaumiumi ma le vave ile 20-50%. O le faateleina o le lagona o le tino i le inisalini o se tasi lea o le tele o aafiaga lelei e maua mai e le tino. I le taimi o toleniga, e tatau ona e fua lau suka i se glucometer i le 15-60 minute uma. Afai e te lagona lagona o le hypoglycemia, siaki vave lou toto suka. Afai e tatau ai, faʻaleleia i le masani, 'ai meaʻai gaʻo - e le silia le 6 kalama. E matua fautuaina e te faʻaaogaina na o le kulukose i totonu o laulau e fai ma punavai o gaʻo. Leai suamalie, kuki, aemaise lava fua.

E taua le tausisia o le masani o le taʻalo i taaloga e pei o se tagata matua, ae le na o se talavou. O se mataupu lenei o le faatulagaina o mea e faamuamua i le olaga. O aʻoaʻoga faaletino ma isi auala e faʻaleleia ai le soifua maloloina mo le maʻisuka e tatau ona i ai i le mea muamua. Ma galuega ma mea uma lava - i le taimi lena. Le tele o gaoioiga faʻale-tino masani e uiga i le mea lava e tasi pei o le ulaula tapaa 10-15 sikaresi i le aso. Fesili atu pe o le a le telomeres ma pe faʻafefea ona fesootaʻi atu i le mea o iai le ola. I le taimi nei, na o le pau le auala moni e faʻalauteleina ai le umi o telomeres e ala i le tele o toleniga. E leai se vailaʻau faʻapitoa e mafai ona foia lenei faafitauli.

O le puipuia o lou maʻisuka mai uo o se manatu leaga. O lenei faʻamaʻi e tatau ona togafitia lelei, aua e le pipisi. O le maʻisuka e le tatau ona faʻalavelave i se olaga masani. Vagana ai e tatau ona e tauaveina ma o nisi taimi e faʻaaoga ai se glucometer, faʻapea foʻi ma mea faʻapitoa mo le faʻatinoina o le inisalini. Afai ei ai au uo e tatau ona e nanaina lou maʻisuka mai ia i latou, e sili atu le suia o le kamupani. Aemaise lava pe afai o loʻo taumafai uo e togafitia se maʻisuka faʻatasi ai ma gaʻo vailaau poʻo gaʻo tele o le ava malosi.

Muamua, matou te talanoa i le fomaʻi mo le maʻisuka oeo loʻo togafitia i auala masani. O lona uiga e latou te 'aina le tele o meaʻai, gaʻo tui maualuga o le inisalini ma aʻafia ai le toto toto. I le avea ai o se tulafono, o faʻafitauli matuia o le maʻisuka e leʻi oʻo i le taimi e atiaʻe ai i le talavou. O suʻe toto ma urine e tofotofoina ai le gaosiga o galuega gaosiga e faasolosolo malie ona leaga. E ono i ai ni afaina i mata ona o le retinopathy. Ae o le tele o le faaletonu ma le tauaso atonu o le a avea ma se taufaamatau moni lava pe a maeʻa ona matua.

O lenei mea e mafai ai e mātua ona faʻaitiitia taumafaiga a le tamaititi e pulea ai le maʻisuka. E pei foi, tatou te oo atu i le matua, ona tuu atu lea ia te ia e taulimaina ona lava faafitauli. O tagata matutua o le maʻisuka e tupu lemu atu nai lo a latou uo. Latou te tuua foi i tua i le atinaʻeina o mafaufau. Peitai, i aso nei, e tusa ai ma se tulaga lautele, e masani lava ona le mafai ona iloa. O nisi o faailo o le neuropathy o le maʻisuka atonu o le a foliga mai i le talavou. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le le mafai ona gaoioi lou tauau pe piilima ou lima. E ono i ai le tingling, tiga, poʻo le faʻalavelave i vae.

I le faʻamuamua, o nei faʻafitauli uma e mafai ona alofia. O se tamaititi ei ai le glucose metabolism e mafai ona tupu e le sili atu le leaga nai lo o ana uo ma tumau pea i latou i se auala leai. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia e matua ona foia ni faafitauli se lua:

  1. Faʻaliliu atu le aiga atoa i se meaʻai maualalo-kapitiva ina ia faʻaumatia uma ai meaʻai mai le fale.
  2. Ina ia faʻamaonia se tamaʻi maʻi maʻisuka e mulimuli i se meaʻai ma e le 'ai faʻatau faalilolilo mea leaga, e tusa lava pe leai se pule.

Aiga e maua i le maʻisuka i le tupulaga talavou e seasea mafai ona ausia nei sini. O avanoa o le manuia e sili atu mo tagata e iloa le Igilisi. Talu ai e mafai ona latou talosagaina se fesoasoani i le community type1grit Facebook. E aofia ai le fiaselau, pe a le o le faitau afe, o tagata e puleaina le maʻisuka ituaiga 1 ma se taumafataga maualalo-gaosi ma isi togafiti a Dr. Bernstein. E tele naua le talavou o le maʻisuka ma o latou matua. I luga o le Initaneti tautala i le gagana Rusia, e leai lava se mea faapena.

O le atuatuvale i le maʻisuka e mafua ona o se lagona o le leai o se faamoemoe, o le vaivai o le tagata lava ia, ma le le mafaia ona faʻaitiitia le faʻalauteleina o faʻafitauli. O maʻi e togafitia o latou maʻisuka ma metotia a Dr. Bernstein e tepa taulai atu i le lumanaʻi ma le mautinoa. Latou te tumau mausali le gaʻo masani ma iloa latou te le feagai ma faʻalavelave matuia. O le mea lea, e leai se mafuaaga mo le atuatuvale. O Dr. Bernstein na i ai taimi na maua ai e ona tagata maʻi ni suʻega aloaʻia e fuafua ai le matuia o le atuatuvale. Ina ua uma le manuia o le puleaina o le kulukose o le kulukose, o lo latou tulaga faalemafaufau ua toe foi mai i tulaga masani.

Faailoga o tama

O le tino o tama talavou e oʻo i suiga o le hormonal i le 1-16 tausaga. Ua matauina e alii talavou se suiga i le timeta o le leo, o le alualu i luma o le ulu o le tane, ua faateleina le maso, ma ua faateleina le tino i fafo.

O faʻamatalaga nei o le a fesoasoani e masalomia le maʻisuka:

  • O Nocturia e sili ona taua i le po. Ole aofaiga o le lafoaia o otaota ile taimi ole moe e sili atu ile aso. O nisi taimi e tupu aʻe ai le maʻi o le urinary,
  • Tuʻuina atu i totonu o le itupa o fafo. O le malosi o le faailoga e faalagolago i le tumama, le mamafa o le hyperglycemia, o uiga patino o se tagata maʻi faapitoa,
  • Smell o le acetone mai le gutu. O se faailoga lea o uiga o tagata mamaʻi e iai le ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi. E i ai le faʻaputuina o tino o le ketone i totonu o le toto, lea e mafua ai se faʻamaoniga.

Tamaʻitaʻi i le talavou o loʻo mafatia i le maʻisuka tusi vavave i le mamafa o le tino. Amio suiga. O alii talavou e avea ma ni tagata ua tapunia po o ni taufaaleaga. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, e tatau ona faia se suʻega suesue.

O le alualu i luma o le maʻisuka ao laʻititi lava o loʻo i ai faatasi ma le faʻaitiitia o le tamaititi i tama uma ma tamaʻitaʻi. Afai e matauina e matua le mea moni lenei, ona oʻo lea i le tele o tausaga, ua "aafia" le maʻi.

Faʻailoga o fale suʻesuʻe

O fomaʻi e faʻaaoga suʻesuʻega suʻesuʻe ma fale suʻesuʻe e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka. O le suʻeina o le toto, o le urine e faʻamaonia pe taofia ai masalosaloga a matua. Faʻasologa o togafitiga masani a fomai:

  • Suʻe toto
  • Urinalysis
  • Toto toto mo le hemoglobin glycosylated.

I le tulaga muamua, e suʻesuʻeina le glycemia. O le tagata gasegase na te aumaia le toto i luga o se manava leai. Tulaga masani masani e 3.3-5.5 mmol / L. O le tele o fuainumera o loʻo taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate. Ina ia faʻamaonia le siama, e toe fai e le fomaʻi suʻesuʻega 2-3 taimi.

Urinalysis o se suega e le maoti. E faʻaalia ai le i ai o le kulukose i le faʻamalosi faʻamalosi vai ma na o le hyperglycemia i luga aʻe o le 10 mmol. O le auʻiliʻiliga o loʻo aofia i le lisi faʻatulafonoina pe a suʻesuʻeina le tulaga o se maʻi ma le masalomia o le maʻisuka.

O le suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated e faʻaalia ai le faateleina o le aofaʻi o le porotini e fesoʻotaʻi ma le gaʻo. E masani lava, o le maualuga e le silia le 5.7%. O se faʻaopoopoga e oʻo atu i le 6.5% e faʻaalia atili ai le maʻisuka.

E le o taimi uma e mafai ai ona iloa se maʻi "suamalie" i le talavou. O le mea taua o le vaʻaia lelei o le manuia o le tamaititi.

Lapataiga: Faailoga

E tele mafuaaga mo le maʻisuka. Faailoga i talavou e tatau ona avea ma faailoga mo togafitiga faʻanatinati i se falemaʻi. E taua le gauai atu i ia faailoga:

  • Faʻaauau faifaipea, lea e leʻi matauina muamua.
  • Afai e lelei le manaʻai, ae o le mamafa o le mamafa o loʻo iloa, o se mafuaaga foi lea e masalomia ai le maʻisuka i le tupulaga talavou. O faʻamaoniga e talafeagai foi mo le tele o isi faʻamaʻi, ae e tatau ona vaʻaia.
  • Afai o mea le masani ai i le galuega a le tino ma le vavalalata i le toto na tupu, ona oʻo mai ai lea o se fia gala malosi. Aʻo iai le maualuga o le kulūkose i le toto, e vave faʻavave le tino. E sili atu le manaia le faʻaleleia o meaʻai suamalie i suamalie poʻo ni compotes, ae le o le vai mama.
  • Afai na amata ona faitio se talavou i le vaivai tele, ona sili atu lea ona maua se maʻi. E tusa lava pe aliali mai e le o le maʻisuka lea, e mafai ona e vave aveʻesea mafuaaga o se isi maʻi.
  • Afai ei ai faitioga e vaivai ma fulafula lima, o le isi lea mafuaaga e masalomia ai le maʻisuka i talavou.

O faʻamaoniga muamua e mafai ona tupu i faʻamaʻi mo taimi umi. I le mea muamua e tilotilo e faigata ona maua se mea e masani ai i ia faʻamaʻi, ae o lenei mea e mafua mai i le galuega a le tino atoa, ma ina ia le faʻavave le taimi, e aoga le faia o se suʻega.

O se mea mataʻutia e mafai ona avea ma faʻamatalaga e le lelei le faʻamalolo o manua. Afai e le maua ni manuʻa laʻititi, o lona uiga o le suppuration e tupu i nei nofoaga.

Mo le silia ma le afa tausaga, o le maʻi e mafai ona alu faalilolilo, ma le tiga o le ulu ma le vaivai, faatasi ai ma le le fiafia, lea e taʻua i nisi taimi i le vaitaimi o suiga, o le a faaopoopo i faitioga. Ae le gata i lea, o loʻo i ai foi se naunautaiga malosi e 'ai le selu. I le taimi o le matua, e mafai ona maua se gasegase o le maʻi. Talu ai ona o suiga i le tala, o le aʻafiaga o fualaau oona e faʻaitiitia i nisi taimi.

I le maʻisuka ituaiga 2, lea e masani ona mafatia ai le tupulaga talavou ma le tele o meaʻai, o faitioga e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave lautele o le soifua manuia.

A oʻo ina suʻe muamua le suʻega toto, ona i ai lea i le i ai o le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose o le a matauina i totonu. O le a mafai e le fomaʻi ona faia se faʻamaonia saʻo i le maeʻa ai o se suʻega atoa.

O mea e tatau ona gauai iai matua

E le o matua uma lava e iai a latou aʻoga faafomai, ae e le taofia ai i latou mai le faʻaeteete i le soifua maloloina oa latou fanau. O le maʻisuka e faʻaalia e ia lava le ese i talavou. O faʻamaoniga ma faailoilo uma i le taimi e tasi e le ita ai se tasi tagata, ae le o faʻaaliga uma e mafai ona faʻailoa. E mafai e matua ona gauai atu i na taimi e pei o le paʻu o le mamafa, faʻaleaga manuʻa masani, tumau faʻavaivaia. Mo le suʻesuʻega faaiu, e tatau ona sili atu ma le tasi le suʻeina o suʻega.

O le faʻamaʻi o le Endocrine e faʻatasi ma le tele o faʻafitauli i isi totoga, o lea e matua taua ai le faʻamautinoaina o le faʻamaʻi i le vave amata ina ia mafai ai ona faʻalagolago le tino i le tele e mafaia i le tau faasaga i le faʻamaʻi.

Afai e te masalomia le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi lau endocrinologist

E mafai e se endocrinologist ona faamautu se ituaiga o siama, ae le faia lea mea i le fonotaga muamua. O le tagata gasegase e suʻesuʻeina e fomaʻi eseese aʻo le i mauaina se manatu ma se siama o le maʻisuka. I talavou, o foliga e foliga tutusa ma faʻaaoga i se isi faʻamaʻi. Ina ia le aofia ai isi maʻi, o le a faia e le tupulaga talavou se suʻega atoa.Afai e faʻamaonia le siama, ona amata loa lea mai le taimi nei le taua i le faʻaeteete ma le faʻaeteete togafitiga o lou tino. Faʻafitauli e fesoʻotai ma faʻamaʻi, ma o le a latou lagona ai, o le mea autu e le o le faʻamalosia oi latou i amio leaga ma le ala sese o le olaga. Afai o le maʻisuka na iloa i se tamaititi 14 tausaga, ona tatau loa lea i matua ona mataʻituina atoa le suʻesuʻega ma isi togafitiga.

I lenei tausaga, e seasea lava ona malamalama i le ogaoga o le tulaga i le tagata maʻi, aemaise lava pe a le faʻamaonia le maʻi. I vaega muamua, o le aʻafia o matua e taua tele. E mafai ona faʻavaivai tamaiti i ni mimiti ma le gaʻo toto fua o le suka. I se tulaga lautele, e mafai ona galo ia i latou le taumafaina tatau.

Le matafaioi o le kulukose i le tino

O le maʻi suka o se tasi lea o na faʻamaʻi e ono mafua ai faʻafitauli i totoga eseese, lea o le a matua aafia ai le lelei o le olaga. Glucose o le autu o le carbohydrate o le tino atoa. I le metabolism, e taʻalo ai o ia i se vaega tāua. O se faʻapogai lautele o le malosi mo le tino atoa. Mo nisi masini ma okeni, na o le kulukose e talafeagai e avea ma punaoa malosi. Ma afai o le inisalini ua muta le tuʻuina atu o lenei hormone i lona taunuuga, ona mafatia lea o nei okeni.

Le matautia o le maʻisuka

O lenei maʻi e leaga i soo se matua, faanoanoa pe a latou maua le maʻisuka i talavou. O faʻamaʻi i vaega muamua atonu e le o manino mai, ma o le maʻi e iloa i nisi taimi i se avanoa, i le taimi o suʻega faafomaʻi pe pe a faʻafesoʻotaʻi fomaʻi ma isi faʻamaʻi. O le maʻisuka e taumafai e alualu i luma ma faʻaleagaina le tulaga o se tagata.

O le vave gasegase o le maʻisuka e faʻaalia, o le tele o le taimi e aʻafia ai le tino talavou ma mulimuli ane faʻaalia o ia i le tele o faʻamaoniga ma faʻafitauli. O le lelei o le olaga o se talavou ua matua faʻalavelave, e tatau ona ia mataʻituina lona olaga ma le soifua maloloina, mataʻituina le toto suka ma ia matua faʻapitoa i nei mataupu.

Faʻalavelave faʻalavelave i talavou o loʻo maua i le maʻisuka

O le faʻamaʻi e matautia tele i le tuʻuina atu o faʻafitauli i le tele o totoga ma le manuia o se tagata atoa. O aʻafiaga o le vaʻai e aʻafia: o le umi o se tagata o loʻo i se faʻamaʻi, o le leaga o lana vaai. E i ai tulaga o le gau atoatoa.

O se tasi o faʻafitauli o faʻafitauli ogaoga ogaoga, o le gangrene e masani lava ona tupu i pito i lalo. Ona o lenei, e mafai e se tagata ona vaivai pe a savali.

O se faʻamaʻi i le itu o le diabetic e le o le faʻamaʻi, o lona uiga o mea faʻaleagaina e tupu i totonu o le faiʻai. I totonu o totoga ma totoga o le tino, o le faʻaleagaga o aʻafiaga namu e tupu.

O le maʻi osteoarthropathy e faʻaalia i le faʻaumatia o ponaivi ma sooga. E le gata i lea, o le maʻisuka e faʻamalosia ai faʻamaʻi o le ischemic ma ona faʻalavelave (faʻaleagaina o le myocardial). Faailoga o le maʻisuka i se talavou o le 14 tausaga o se faailoga faʻafefe. I lenei tausaga, o le tino ua vave ona atiina ae, ma o na faalavelave i le soifua maloloina e le mafai ona afaina ai le olaga i le lumanai.

O loʻo faʻaauau le alualu i luma o le maʻi, o le mea lea e tulai mai ai ni faafitauli fou ma ni aafiaga, e aofia ai i latou e fesoʻotaʻi ma le feusuaʻiga (i tama uma ma teine). Atonu o le a le maua e tamaloloa o latou manaoga tau feusuaiga, ma i le lumanaʻi, avanoa avanoa e auai i feusuaiga. E le mafai e tama teine ​​ona fanauina se tamaititi, o le fomaʻi e leai se mea e tupu, e leai ni mea e tutupu. E leaga le faʻamaʻi ia te ia lava i soo se matua, ae masani ona le mafai ai e le tupulaga talavou ona maua ni fanau.

Faʻafitauli matuia o le maʻisuka

O le mea na faʻamatalaina i luga e foliga le fiafia, ae o nei mea e le o ni mea sili ona lamatia e mafai ona feagai ma se tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka. Afai o le maʻisuka ua iloa i se tamaititi e 17-tausaga le matua, e tatau foi ona manatua e le tasi ia suiga o le maʻisuka lea e tupu i lenei tausaga.

O loʻo i ai se toe fetuunaiga o le tino, o loʻo i ai se faʻasalalauga lautele. O le tausaga lenei o teteʻega ma le teenaina o le pule, e le o taimi uma e manaʻo ai se talavou e faʻalogo i fautuaga a fomaʻi ma matua. E mafai ona faʻamalosia se tagata e nafa ma lona soifua maloloina? Masalo e leai. I lenei tulaga, e na o le tamaititi lava e maua le fautuaga mai se fomaʻi, ae na te faia le filifiliga lava ia ma e tatau ona ia tauaveina le matafaioi mo lona soifua maloloina. Afai e te le tali atu i manaoga o lou tino, ona avea lea o le tali o ni faʻalavelave faigata.

O le a le faʻalogoina o le soifua maloloina e taʻitaʻia ai

O amio lē faʻaletonu e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave faʻalavelave, i totonu ia i latou o se hypoglycemic coma. E tupu pe a pa'ū le maualuga o le suka i le toto, ae leai se mea e faʻavaeina i lenei taimi. Coma e masani ona tupu pe a uma ona faʻamalosia le tino pe inu. E mafai ona muamua le vaeluaina o mata, o le fiaai tele, gatete i vae ma sulu. A oʻo mai faʻalavelave faʻafuaseʻi, e manaʻomia le falemaʻi vave. I lenei setete, e tatau ona e inuina soo se mea inu suamalie. Afai ua leiloloa le tagata maʻi, ona oʻo loa lea i luma o le taavale a le falemaʻi ua manaʻomia lona tuʻuina o le suka i lalo o lona laulaufaiva. E tatau ona e faʻalogo i lou tino, ma e tatau i le tamaititi ona manatua pea lenei mea seia oʻo ina sili atu lona gafa ma lenei mataupu.

Mataʻu i le hypoglycemic coma - pe faapefea ona faʻaumatia?

O le fuaina o le maualuga o le suka e le naʻo se mea faʻapitoa, aso taʻitasi, faʻalavelave faʻafefe, ae o se tulaga talafeagai mo le tino e matua, matua ma atiina ae e pei ona tatau ai. E le tatau ona galo ia i tatou le fuaina o le suka toto, ia le itiiti ifo i le fa taimi i le aso ao leʻi faia taumafa autu: 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, ma taimi uma ao lei momoe. Fai mai talavou e iai so latou fefefe i le vaʻalele o le hypoglycemia, aua i se miti latou te le lagona se mea.

Ae ia puipuia lenei mea, ua lava lea e fua ai le suka i le taimi e momoe ai, ma afai o le faailo e lalo ifo i le 5 milimita i le lita, e mafai ona atiaʻe le tulaga o le hypoglycemia i le po. O lea la, e tatau ona e faʻaopopo se aofaiga faaopoopo o mea inu. E mafai ona e fai atu i matua e ave se fua i le po o le glycemia, ua lava lea e tasi pe faalua i le vaiaso. E manaʻomia e matua ona pulea le maʻisuka i talavou ina ia fesoasoani ia latou fanau e taulimaina popolega ma popolega.

Afai e te fuaina le toto i le po, ona e iloa lea e le sili atu i tua atu o tuaoi e talafeagai mo le tamaititi, e mafai ona e lagona le mafanafana. Aua nei galo pe afai e te asiasi mai pe faapotopoto i ni kamupani ma uo, e tatau foi ona e fuaina le suka suka pe afai ei ai se ituaiga o meaai.

Ova malosi e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le hypoglycemia, e poloka ai le aveeseina o le kulukose mai le ate. Faʻatasi ai ma le inupia ma le le atoatoa o le malamalamaga o le moni i lenei setete, o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga. E tele naua mea e mafai ona aloese mai ai pe afai e te taitaia le olaga sao ma usitai i fautuaga.

Le vave iloa o faʻamaʻi i tupulaga talavou

O le taimi muamua na iloa ai se faʻamaʻi, o le sili atu ona lelei o togafitiga. E moni lava lenei mea pe a faʻamaonia le maʻisuka i talavou. O faʻamaoniga, foliga o lenei faʻamaʻi e manaʻomia ai le maʻi ina ia matua gauai atu i lo latou soifua maloloina.

I le tuputupu ae o le tino, soʻo se faaletonu ua leva ona vavaeese mai le masani, e tatau ona taulaʻi i ai. Ina ia iloa le faʻamaʻi i le amataga, e tatau ona e matauina soʻo se suiga e tupu i le tino o le tamaititi. E tatau ona e mataala faapitoa i tamaiti o loʻo maua e le matua o le maʻisuka. O le faʻamaʻi e ono mafai ona tuʻufaʻatasia. Ina ia le faʻaseseina i le iʻuga, e mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu se suʻega ile suʻega tutusa i nisi o taimi.

Aisea e tupu ai le maʻisuka aʻo laʻititi?

O le malosi mo le faʻaalia o le maʻi o nisi mafuaaga, ma ao le i faatonuina le togafitiga, e tatau i le endocrinologist ona iloa po o le fea.

O le agavaʻa o se mea taua. E masani lava, o gasegase faʻamaʻi e tuʻuina atu i le pepe mai le tina. Ma e le tatau ona maʻi le pepe mai le aso muamua o lona olaga. O le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i ni nai tausaga, i le taimi o lona talavou. O faʻamaoniga e taʻu mai ai o loʻo faʻagaoioia le faiga o le maʻi. Afai o se ituaiga o gasegase ua lauiloa, e tatau ona e tausia oe lava i le saogalemu e pei ona mafai ai mai le faʻanatura o lenei maʻi.

Ae le gata o le faʻamaoni o le mafuaʻaga lea o le faʻamaʻi, oi ai isi. O le malosi e mafai ona mamafa. Afai e masani ona e maʻi i faʻamaʻi faʻapitoa e pei o le pipili, rubella poʻo le paʻu pepe, ona mafai ai lea e se fomaʻi ona atiaʻe.

E masani ona fautuaina e fomaʻi le fomaʻi fualaau i tamaiti e afaina ai le gaioiga o le pancreas, e mafai ona afua ai le amataina o le maʻi.

O le inu o le kulukose i totonu o le toto e taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o le ava malosi. O le malosi ma le fiafia o loʻo i ai i le talavou o se tasi lea o mafuaaga o le maʻisuka. O faʻamaoniga i talavou atonu e le o faʻamoemoeina mo se taimi, aua o tagata talavou latou te le amanaʻiaina le soifua maloloina ma e le taʻuina atu io latou matua.

E mafai e tupulaga talavou e maua i le maʻisuka ona o atu mo taaloga?

O le faʻamalositino lelei e aʻafia ai le tino i le toetoe lava o mataupu uma. E mafai ona e filifilia soʻo se taʻaloga lea e taʻoto ai le agaga: apu, tennis, aau. A e taʻalo i taaloga, e le tatau ona e faʻagaloina le fuaina o le suka ma le ave o mea inu gaʻo, ina ia leai se tulaga e le masani ai e aʻafia ai le taunuʻuga o le tauvaga poʻo le taʻaloga. E le gata i lea, e tatau i le faiaoga ona iloa le tulaga o le soifua maloloina, ma i le tulaga o faafitauli e malamalama o ia i mea e tatau ona faia.

Tuua Lau Faamatalaga