Pancreas siʻosiʻuni ua faʻalauteleina: mafuaʻaga ma togafitiga o le faʻateleina

O le pancreas e faatatau i se tasi o totoga taua i le tino o le tagata. O loʻo faʻaloloa, o loʻo i totonu o le lua o le manava i tua o le manava. Faʻaeseese le ulu, siʻusiʻu ma le tino o le okeni, o totonu o se taʻavale.

O le tele o taimi, o aʻafiaga e aafia ai le ulu, lea e latalata i le duodenum.

Afai o le siʻusiʻu o le pancreas, o lona tino ma lona ulu e faʻalauteleina, ona faʻateleina lea ona faʻaalia le lē usitaia o tulafono o meaʻai ma le tupuga o le mumū. E masani lava, o le ulu o le okeni e tatau ona 18-26 mm, siʻusiʻu # 8212, 16-20 mm (faʻalagolago i le matua o le tagata). Talu ai ona o le faʻaleagaina o le tino, o le faateleina o le vevela, lea e mafai ona mafua ai se maʻi matautia # 8212, pancreatitis. Faatasi ai ma lenei faamai, o le tafe mai o le fualaau aina ma le enzymes e gaosia e le pancreas i totonu o le tootoo laitiiti ua faaleagaina.

Mafuaʻaga o le Faʻalauteleina o Pancreatic

E lua ituaiga o faʻaopoopoga o okeni:

  1. Aofaʻiga # 8212, faʻaalia e se suiga i matagaluega uma o le tino.
  2. Local # 8212, o loʻo fautua mai ai se siʻitia i le tasi vaega, o isi matagaluega e tumau pea e le suia. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻateleina le siʻusiʻu o le pancreas, ae o nei faʻafitauli e le aafia i le ulu ma le tino.

Aisea ua suia ai le uamea? O le tino e mafai ona suia lona faʻatulagaina ona o le mea moni e faapea:

  • o loʻo i ai faiga faʻapitoa ma foliga vaaia o le edema,
  • o loʻo i ai se manaʻoga e taui mo le le atoatoa o lana galuega.

I totonu o tagata matutua, o mafuaʻaga e mafua ai le faateleina o le gasegase e mafai ona:

O mea nei e mafai ona faʻaosoosoina ai lenei faiga: uila, tumo, faigata pancreatiti. O le tele o taimi, ma le pancreatitis, o se vaega o le okeni e mafai ona faateleina, ae masani lava ona i ai se suiga i le pancreas atoa.

Faailoga o maʻi

E le mafai ona vave fuafua o le okeni ua suia i le tele, talu ai o loʻo i totonu o le puʻu manava. O le a mafai ona iloa le faateleina o le ulu o le pancreas ae na o le faia o se faʻamatalaga ultrasound poʻo se faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet.

  • se faʻalauteleina tele o le vevela
  • manava manava, taoto ma vomia,
  • leai se tuinanau, o le i ai o le oona i le ooto,
  • tiga i le manava (i luga o le pito i luga), faʻalautele atu i le limino lumbar poʻo le lima.

O le faʻateleina ma le faʻalauteleina o le ala e mafua ai le pancreatitis.

Faailoga ma mafuaʻaga o maʻi i se tamaititi

O le siʻitia o le siʻusiʻu o le pancreas (poʻo le ulu) e mafai ona maua i se tamaititi. Faailoga o le faatoilaloina:

  1. Paʻa i le pito i luga.
  2. Fefe (i le vaitau o le vaitau).

O le faateleina o le tiga i le manava e matauina i se foliga masani o le maʻi.

O le faʻamaʻi e aafia ai pepe. Mafuaaga o le tulaga:

  • maualalo le tetee i microbes,
  • vaivai faʻamaʻi
  • le lava ma le le paleni meaai paleni,
  • leai o se afi,
  • le tausisia o tulaga mama.

O nei mea leaga e le afaina ai le soifua maloloina, ae o le atinaʻe atoa o le pepe.

O nisi taimi o le ultrasound e faʻaalia ai se suiga (poʻo le toniga) sui i le okeni. O lenei mafuaaga o togafitiga o le gland e aofia ai mea nei:

  • meaʻai oona
  • maua se manuʻa
  • sili atu le malosi faaletino
  • tele fualaau
  • faʻamaʻi pipisi
  • 'ai meaʻai gaʻo ma falai,
  • le le tausisia o le taumafa.

O ia suiga # 8212, o se mafuaaga mo popolega mo matua, aua o le mumū o le pancreas e mafai ona oʻo atu i le maʻi o le ate, lea e fetaui ma le okeni o loo fesiligia, e taua mo le ola o le tagata.

Metotia o togafitiga ma togafitiga

Ina ia iloa le i ai o se maʻi, e tatau ona e taʻu i lau fomaʻi e uiga i faʻamaoniga o maʻi. Ae ina ia mafai e le fomaʻi ona mafai ona faʻatalanoaina taualumaga ma vailaʻau tatau, e tatau ona e faia se suʻega o le okeni, faia se suʻega.

I nisi tulaga, e mafai ona manaʻomia se taotoga vave. Faʻailoga mo ia # 8212, faʻalavelave inflammatory faagasologa, pulusive inflammation o le tino o le okeni.

I le pancreatitis masani, e tatau ona togafitia togafitiga i se falemaʻi, ia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Afai o faʻataʻitaʻiga ua faʻaalia le sili atu o le pancreas, o le togafitiga o le a aofia ai vaega nei:

  • oti
  • faaitiitia i le gaioiga o le tino,
  • le faʻaaogaina o se faʻamalosi malulu,
  • tapenaga o le enzyme digestive.

Taumafa tatau

  • agaga
  • meaʻai maualuga i gaʻo (pailani, suauʻu, kirimoli oona),
  • 'oa suamalie ma soupeti,
  • Fugalaau matala ma fua
  • ulaula meaʻai, meaai falai,
  • mea manogi
  • suamalie suamalie.

  • fufuluina fualaau faisua (stew),
  • falaoa i luga o le vai
  • falaoa enaena
  • kusi falaoa ma lefir e aunoa ma le gaʻo,
  • kuka ma tao tao ma iʻa o ituaiga o meaʻai maualalo.

Pancreatic Disease Prevention

Ina ia foʻia le faʻamaʻi, e tatau ona faʻamalosia le tino puipuia. E tatau ona faateleina le tetee atu i siama ma siama lea e mafai ona faaleagaina ai le galuega o le pancreatic function. E taua tele le mataʻituina o mea taumafa a tamaiti i vaitau nei o le olaga:

  • pepe, pe a amata ona latou tuʻuina atu meaʻai,
  • pe a faʻafeiloaʻia le pepe i le fafagaina,
  • ao tuputupu aʻe le nifo
  • aʻo leʻi amataina suʻesuʻega i le aʻoga ma pe a lesitalaina i totonu o se aoga faataitai,
  • i le talavou, o loʻo tuputupu ae le tamaititi.

I lalo o le faasaina o le a mamafa le galue faaletino, tele le mamafa i taimi o taʻaloga.

Afai e le amataina togafitiga i le taimi, o le a faaauau pea ona faʻalautele le gland, e mafai ona oʻo mai i tua, e mafai ona amata le necrosis. I mataupu sili ona ogaoga, o le faʻamaʻi e ono lamatia ai le ola e ala i le alu i luga o le oncology.

Faʻamatalaga o le pancreas

I le tulaga masani, o le pancreas o vaega nei e fuafua i tausaga o le tagata: ulu - 18-26 centimeters, siʻusiʻu - 16-20 centimita. O le okeni o loʻo i le pito i luga, i tua o le manava latalata i le gallbladder.

Talu ai ona o le pancreas o loʻo i tua atu o isi totoga, e le mafai ona iloa se suiga i lona fausaga ma vave ona fuafuaina e faʻalauteleina e ala ile palpation. I ia tulaga, o le auala o se ultrasound poʻo le MRI o se okeni e faʻatagaina.

Faatasi ai ma nei ituaiga o diagnostics, e mafai e se tagata poto faapitoa ona fuafua le tele o le pancreas, o le i ai o neoplasms, mo se faataitaiga, uumi, ma le i ai o le folasia o le mumū, lea e mafai ona afaina uma ai le malosi ma le ulu.

Ina ia faia se suʻesuʻega, e tatau foi ona asiasi i se tagata gastroenterologist, o loʻo taʻitaʻia e ata ma iuga o isi suʻega e fuafua ai le ituaiga o faʻamaʻi.

O le mafuaʻaga sili ona afaina i le pancreas o le atinaʻe lea o pancreatitis. I maʻi ma pancreatitis, o le ultrasound e faʻaalia ai se suiga i le tele o le okeni, o le siʻusiʻu ma le ulu o le pancreas e mafai ona faʻateleina.

E le gata i lea, o le lautele lautele o le gland e le sili ona matautia mo le soifua o le tagata e pei o lona faateleina i le lotoifale, o lona uiga, pe afai o le siʻusiʻu poʻo le ulu e faʻalauteleina.

O le pancreatitis e faigata ona iloa i le taimi o le faigata o le maʻi. I le tiga tele, o le tele o le pancreas e masani lava, ma e le faʻateleina. Aʻo le i faia se siakiina o le okeni, e tatau ona e faʻatali mo le 6-7 itula pe a uma le osofaʻiga, ona e fuafua lea o le tulaga o le siʻusiʻu, ma le okeni, pe faʻateleina pe leai

Pe a togafitia, e le tatau ona misia e le fomaʻi sina paʻu laitiiti pe afai e faʻateleina le pancreas. E mafai ona faʻaalia ai le pancreatitis ma le atinaʻe o le oncology.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le kanesa, o loʻo faʻatupulaia le faʻaleleia o le siʻusiʻu poʻo le ulu o le okeni. O le pancreatitis o loʻo faʻaalia i le faateleina o le totoga atoa, faʻapea foi ma le solia o lona homogeneity ma tuaoi.

Mafuaaga o le faamai

Ua faailoa mai e tagata atamamai le tele o mafuaʻaga autu o faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma i latou, o loʻo i ai se vaega na mafua mai, o le soliina o le fausaga o le tino o le okeni, faʻapea foi ma le le maua vave o faʻamaʻi. O nei mafuaʻaga e mafai, e le gata i le lavelave ma faʻapitoa, ona mafua ai faʻamaʻi pipisi.

O le faailoga autu o le pancreatitis o se faʻalauteleina i le lotoifale i le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, siʻusiʻu. O mafuaʻaga nei e mafai ona faapenei:

  1. le i ai o le maa, lea o loʻo i totonu o le pule faaopoopo,
  2. okeni adenoma ma tumutumu o loʻo i luga,
  3. pancreatic pseudocyst
  4. puru o abscesses i le itu o le siʻosiʻu pancreatic,
  5. maʻi mama i luga o le okeni,
  6. duodenal duodenum,
  7. neoplasms i luga o le papilla laitiiti o le duodenum.

Faailoga o se faʻalavelave le lelei o le pancreas

E tofu le tagata ma se faʻamaʻi pipisi i le tagata lava ia, e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le faapalepale o le tagata lava ia, faʻapea foi ma le faʻasalaga o le mumū, e mafai ona avea ma tino, ulu, siʻu.

O le faʻailoga autu o le mumu o le pancreatic o le tiga malosi, lea e mafai ona vavae pe toso. O nei tiga e mafai ona umi se natura ma e le o fesoʻotaʻi ma taumafataga. E faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le tiga i le pancreas e faʻateleina foi.

O lagona tiga e tupu foi i le itu o le fatu, faapea foi ma tauau o le tauau. E masani lava, o le tiga e mafai ona matua ogaoga ma o le ai ai i se tagata se mea e teʻi ai. I togafitiga faafomaʻi, o loʻo iai faʻamatalaga masani o le oti, o le mafuaʻaga o le tiga tele.

O faʻataʻitaʻiga laiti o faʻamaʻi pipisi o le gasea, vomiting, stools stools. O se uiga lelei foi, o le siʻusiʻu o le pancreas e faʻateleina, lea e faʻamoemoeina e ala i faʻamatalaga o le ultrasound.

Faailoga o lenei mea atonu o se suiga i le lanu paʻu. E maua ai se lanu samasama, ma o le paʻu o tamatamailima e avea ma se fua uliuli lanumoana.

Metotia o le togafitia o gaioiga mumusu o le pancreas

Aʻo le i faia le togafitiga ma le aveeseina o le mumu o le tino, e tatau ona feutagai ma nisi o tagata tomai faapitoa e faʻaesea le iai o faʻamaʻi pipisi.

Aʻo leʻi asiasi atu i se fomaʻi, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaesea gaʻo, falai ma ulaula mai mea taumafa ma le inu ava malosi. E le gata i lea, e le mafai ona e mafanafana i le pancreas.

O le tele o taimi, o le togafitiga o le pancreas o le a aofia ai mea faigata: suiga i meaʻai, physiotherapy ma, i mataupu o gasegase masani, ave vailaʻau.

O le filifiliga o le togafitiga faʻapitoa e vaʻaia mo tagata taitoatasi, faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le taotoga pancreatic ua na o se toe mulimuli.

Plameric inflammation i tamaiti

E tusa ai ma fuainumera o le soifua maloloina, o le numera o tamaiti o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi e tupu i tausaga taʻitasi.

O le mafuaaga mo lenei mea e ono:

  1. le lelei
  2. genis predisposition
  3. po o le inuina o le tino.

O le tino o le tino e vave faʻaalia le tele o mea e faʻaleagaina.

O le mauaina o le faʻamaʻi i tamaiti i se taimi vave e mafai ona avea ma faafitauli. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i se faʻamaoniga le saʻo ma le tofiaina o se togafitiga le lelei.

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi i tamaiti e faʻamausali ma o le pancreatitis e masani ai, ma o le pancreatitis e le masani ai.

Fesoasoani i faʻamaʻi pipisi

Afai e te lagona le tiga i le eria o le tino, e fautuaina e te matua le taumafa meaʻai mo le aso ma ave le tele o vai inu. E mafai ona avea ma vai e leai se vai. Aisa po o se paʻu mumu i vai malulu e tatau ona faʻaoga i le pute. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia le tiga.

Afai e le faʻaitiitia le tiga, ona mafai lea ona e aveina 1-2 laulau o le leai-sepa. E faʻamalieina ai le vavao ma fesoasoani e faʻaitiitia le tiga. E le fautuaina e ave nisi vailaau ma papa mo le pancreatitis e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

E tusa lava pe ua mavae le tiga, e tatau ona e vaai i se fomaʻi, afai o le tiga e ogaoga, ona e valaau lea i se falemaʻi. E le tatau ona e faia ni vailaʻau e aunoa ma se fomaʻi.

Faʻamanatu e fomaʻi e le tupu naʻo latou lava tiga, ei ai lava a latou mafuaaga. Atonu o le faailoga muamua lenei o se maʻi ogaoga, o nisi taimi e oʻo lava i le kanesa. O le le iloa lelei ma le togafitiga o le maʻi e mafai ona taitai atu ai le aveesea o le okeni.

Gland uiga

O le pancreas o se gland tele o loʻo i totonu o le manava pito i lalo o le manava ma vavalalata vavalalata ma le duodenum. O le uʻamea o se okeni tāua o le faʻaogaina o meaola e maua mai ai ni enzymes faapitoa e aʻafia ai le malepe o puipuiga, gaʻo ma gaʻo. Faatasi ai ma nei enzymes o trypsin, chymotrypsin, amylase pancreatic, etc.

O le pancreas foi o se endocrin gland e maua ai le inisalini ma o se tasi o hormones contra-hormonal - glucagon. O le fua o le exocrine ma vaega o le totoga o le okeni e 9: 1. O le faʻavaeina o le fausaga o le siʻu o le pancreas e aofia ai le toʻatele o tamaʻitaʻi a Langerhans i le parenchyma. O lo latou lapoa e 0.1 - 0.2 mm, ma o le aofaiga atoa o lenei iunite iunite i le pancreas e eseese mai le 200,000 i le 1.8 miliona. Langerhans teine ​​laiti e maua ai hormones e pulea ai le metabolism o le tino. Inisalini, glucagon ma amylin, e aʻafia ai le gaʻofale gaʻo, faatasi ai ma soʻoga o leona o le paluga o le gland, e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, aemaise lava o le maʻisuka malosi.

I se tulaga maloloina, e le o lagona le iron. O le faateleina o le tele o le pancreas i luga o le 25 cm mo le tino ma le 35 mm mo le siʻu o loʻo taʻu mai ai le i ai o togafitiga. O le masani masani i tamaitai ma alii e tutusa. O le osofaʻi ma le okeni e faʻaalia ai le pancreatitis, kanesa. O le faaitiitia o le okeni e faailoa ai lona atrophy.

O le mafuaʻaga sili ona afaina i le pancreas o le atinaʻe lea o pancreatitis. Mo se faʻamaoniga saʻo, o le gastroenterologist o loʻo faʻamatalaina se ultrasound pe afai o loʻo i ai le mumū o le pancreas. I le taimi o le suʻega, o se suiga i le okeni ua tusia, e masani lava o le faateleina o le siʻusiʻu ma le ulu o le gland.

O le pancreatitis e faigata ona iloa i le taimi o le faigata o le maʻi. Faʻasagaga o le ogaoga o tiga, o le tele o le pancreas e masani lava, ma o le okeni i lona atoaga e le afaina. Aʻo le i faia se faʻamaʻi mulimuli, e tatau i se fomaʻi ona faʻatali pe a ma le 7 itula i le maeʻa ai o se osofaiga mataʻutia, ona fuafua ai lea o le tulaga o le siʻusiʻu ma le pancreas atoa. E oʻo lava i suiga laiti i le pancreas e mafai ona avea ma faailoga o faʻamaʻi tuga (pancreatitis poʻo le kanesa o le pancreatic). I le kanesa, o le faateleina o le siʻusiʻu o le siʻusiʻu poʻo le ulu o le pancreas e matauina. O le pancreatitis o loʻo faʻaalia i le faateleina o le totoga atoa ma le solia o lona homogeneity ma tuaoi.

E taua le iloa!

Faailoga e pei o le: leaga le manava, tiga o le manava, nutimomoia, manava, manava, gasea, vomiting, selu, faateleina o le palasi (flatulence) e faailoa ai le tupu aʻe o le gastritis, ulcer poʻo isi maʻi maʻi.

Mafuaʻaga o le Faʻalauteleina o Pancreatic

Afai e faalautele le pancreas, o le a se mea e tatau ona ou faia? O le uiga o lenei mea o suiga matautia o loʻo tutupu i totonu o le tino. O nisi taimi o le okeni e mafai ona faʻalauteleina ona o mea faʻaanatura, o lona uiga tatou te le o talanoa e uiga i faʻamaʻi.

O le a le pancreas mo?

O le pancreas e faatatau i se tasi o totoga taua i le tino o le tagata. O loʻo faʻaloloa, o loʻo i totonu o le lua o le manava i tua o le manava.Faʻaeseese le ulu, siʻusiʻu ma le tino o le okeni, o totonu o se taʻavale.

O le tele o taimi, o aʻafiaga e aafia ai le ulu, lea e latalata i le duodenum.

Afai o le siʻusiʻu o le pancreas, o lona tino ma lona ulu e faʻalauteleina, ona faʻateleina lea ona faʻaalia le lē usitaia o tulafono o meaʻai ma le tupuga o le mumū. E masani lava, o le ulu o le okeni e tatau ona 18-26 mm, siʻusiʻu # 8212, 16-20 mm (faʻalagolago i le matua o le tagata). Talu ai ona o le faʻaleagaina o le tino, o le faateleina o le vevela, lea e mafai ona mafua ai se maʻi matautia # 8212, pancreatitis. Faatasi ai ma lenei faamai, o le tafe mai o le fualaau aina ma le enzymes e gaosia e le pancreas i totonu o le tootoo laitiiti ua faaleagaina.

Mafuaʻaga o le Faʻalauteleina o Pancreatic

E lua ituaiga o faʻaopoopoga o okeni:

  1. Aofaʻiga # 8212, faʻaalia e se suiga i matagaluega uma o le tino.
  2. Local # 8212, o loʻo fautua mai ai se siʻitia i le tasi vaega, o isi matagaluega e tumau pea e le suia. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻateleina le siʻusiʻu o le pancreas, ae o nei faʻafitauli e le aafia i le ulu ma le tino.

Aisea ua suia ai le uamea? O le tino e mafai ona suia lona faʻatulagaina ona o le mea moni e faapea:

  • o loʻo i ai faiga faʻapitoa ma foliga vaaia o le edema,
  • o loʻo i ai se manaʻoga e taui mo le le atoatoa o lana galuega.

I totonu o tagata matutua, o mafuaʻaga e mafua ai le faateleina o le gasegase e mafai ona:

O mea nei e mafai ona faʻaosoosoina ai lenei faiga: uila, tumo, faigata pancreatiti. O le tele o taimi, ma le pancreatitis, o se vaega o le okeni e mafai ona faateleina, ae masani lava ona i ai se suiga i le pancreas atoa.

Faailoga o maʻi

E le mafai ona vave fuafua o le okeni ua suia i le tele, talu ai o loʻo i totonu o le puʻu manava. O le a mafai ona iloa le faateleina o le ulu o le pancreas ae na o le faia o se faʻamatalaga ultrasound poʻo se faʻataʻitaʻiga o le resonance magnet.

  • se faʻalauteleina tele o le vevela
  • manava manava, taoto ma vomia,
  • leai se tuinanau, o le i ai o le oona i le ooto,
  • tiga i le manava (i luga o le pito i luga), faʻalautele atu i le limino lumbar poʻo le lima.

O le faʻateleina ma le faʻalauteleina o le ala e mafua ai le pancreatitis.

Faailoga ma mafuaʻaga o maʻi i se tamaititi

O le siʻitia o le siʻusiʻu o le pancreas (poʻo le ulu) e mafai ona maua i se tamaititi. Faailoga o le faatoilaloina:

  1. Paʻa i le pito i luga.
  2. Fefe (i le vaitau o le vaitau).

O le faateleina o le tiga i le manava e matauina i se foliga masani o le maʻi.

O le faʻamaʻi e aafia ai pepe. Mafuaaga o le tulaga:

  • maualalo le tetee i microbes,
  • vaivai faʻamaʻi
  • le lava ma le le paleni meaai paleni,
  • leai o se afi,
  • le tausisia o tulaga mama.

O nei mea leaga e le afaina ai le soifua maloloina, ae o le atinaʻe atoa o le pepe.

O nisi taimi o le ultrasound e faʻaalia ai se suiga (poʻo le toniga) sui i le okeni. O lenei mafuaaga o togafitiga o le gland e aofia ai mea nei:

  • meaʻai oona
  • maua se manuʻa
  • sili atu le malosi faaletino
  • tele fualaau
  • faʻamaʻi pipisi
  • 'ai meaʻai gaʻo ma falai,
  • le le tausisia o le taumafa.

O ia suiga # 8212, o se mafuaaga mo popolega mo matua, aua o le mumū o le pancreas e mafai ona oʻo atu i le maʻi o le ate, lea e fetaui ma le okeni o loo fesiligia, e taua mo le ola o le tagata.

Metotia o togafitiga ma togafitiga

Ina ia iloa le i ai o se maʻi, e tatau ona e taʻu i lau fomaʻi e uiga i faʻamaoniga o maʻi. Ae ina ia mafai e le fomaʻi ona mafai ona faʻatalanoaina taualumaga ma vailaʻau tatau, e tatau ona e faia se suʻega o le okeni, faia se suʻega.

I nisi tulaga, e mafai ona manaʻomia se taotoga vave. Faʻailoga mo ia # 8212, faʻalavelave inflammatory faagasologa, pulusive inflammation o le tino o le okeni.

I le pancreatitis masani, e tatau ona togafitia togafitiga i se falemaʻi, ia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Afai o faʻataʻitaʻiga ua faʻaalia le sili atu o le pancreas, o le togafitiga o le a aofia ai vaega nei:

  • oti
  • faaitiitia i le gaioiga o le tino,
  • le faʻaaogaina o se faʻamalosi malulu,
  • tapenaga o le enzyme digestive.

Taumafa tatau

  • agaga
  • meaʻai maualuga i gaʻo (pailani, suauʻu, kirimoli oona),
  • 'oa suamalie ma soupeti,
  • Fugalaau matala ma fua
  • ulaula meaʻai, meaai falai,
  • mea manogi
  • suamalie suamalie.

  • fufuluina fualaau faisua (stew),
  • falaoa i luga o le vai
  • falaoa enaena
  • kusi falaoa ma lefir e aunoa ma le gaʻo,
  • kuka ma tao tao ma iʻa o ituaiga o meaʻai maualalo.

O fualaau faʻapitoa o le a fesoasoani

O sea teuteuga ua faamaonia lelei lava: ua ave se aʻa o le paʻu, tipi, ona tumu ai lea i le vai (0.5 l). Ua faʻaaoga le mea faigaluega mo le 5 itula. A maeʻa lena, e kuka i le afi mo le 30 minute. Ona e manaʻomia lea e faʻafefe le susu ma inu pe'ā uma ona e 'aina le ipu.

Pancreatic Disease Prevention

Ina ia foʻia le faʻamaʻi, e tatau ona faʻamalosia le tino puipuia. E tatau ona faateleina le tetee atu i siama ma siama lea e mafai ona faaleagaina ai le galuega o le pancreatic function. E taua tele le mataʻituina o mea taumafa a tamaiti i vaitau nei o le olaga:

  • pepe, pe a amata ona latou tuʻuina atu meaʻai,
  • pe a faʻafeiloaʻia le pepe i le fafagaina,
  • ao tuputupu aʻe le nifo
  • aʻo leʻi amataina suʻesuʻega i le aʻoga ma pe a lesitalaina i totonu o se aoga faataitai,
  • i le talavou, o loʻo tuputupu ae le tamaititi.

I lalo o le faasaina o le a mamafa le galue faaletino, tele le mamafa i taimi o taʻaloga.

Afai e le amataina togafitiga i le taimi, o le a faaauau pea ona faʻalautele le gland, e mafai ona oʻo mai i tua, e mafai ona amata le necrosis. I mataupu sili ona ogaoga, o le faʻamaʻi e ono lamatia ai le ola e ala i le alu i luga o le oncology.

E taua le iloa!

Faailoga e pei o le: leaga le manava, tiga o le manava, nutimomoia, manava, manava, gasea, vomiting, selu, faateleina o le palasi (flatulence) e faailoa ai le tupu aʻe o le gastritis, ulcer poʻo isi maʻi maʻi.

Vaega o le sooga o le sooga o le pancreatic

O okeni taitasi ei ai lona lava fausaga ma vaega. O le siʻusiʻu o le pancreas o se vaega o lona fausaga. E sosoʻo lelei le tino ma faʻauʻu i le ulu. A le manuia le pancreas, e amata ona vevela le tino. Manaʻomia se faʻamatalaga ma togafitiga vave. O le faʻamaʻi e afaina ai soʻo se vaega ma e eseese ituaiga o nei liona.

Le faʻaalia o se faʻamaʻi o le gland

  • le tele o meaʻai gaʻo, faʻatasi ai ma le taumafa,
  • inu le pulea ma ulaula,
  • afiafi e tafe ai le manava, ma meaai i le ao, meaai le paleni,
  • O fualaau e ave e aunoa ma se manaoga faapitoa ma ua faatonuina e i tatou lava, o lona uiga, o lo latou faaaogaina sese,
  • popolega, le mautonu, ola masani.

O le mafuaʻaga mo le toe faʻafouina o le faʻamaʻi o se mea taumafa faʻamaualuga i mea faʻaleagaina: oona, faʻamalosi ma isi, ae talavou talavou pele:

I nei tulaga, o mafuaaga sili ona moni o le faamaʻi i le atinaʻe o pancreatitis.

Faailoga o maʻi

Faʻapalepale tagata taitoatasi, tiga o le faitotoʻa, mo tagata patino e eseese. O le mea lea, o le vasega o le faʻamaʻi e ese foi, e fuafua i le mamafa, faʻafitauli, ma le nofoaga.

O faʻamaʻi ma togafitiga, e ala i la latou faʻamatalaga, e le mafai, ona e tutusa ma isi faʻamaoniga o maʻi gastrointestinal:

I se tulaga faigata, o le tagata maʻi e le alu i le falemai, o lea e mafai ai ona e valaʻau le fomaʻi i le fale. O le a ia tusia pea le itu i le falemaʻi. Pe mafai foʻi, e aunoa ma le faamaumauina o taimi, valaau le felauaiga ma ave le tagata maʻi i le falemaʻi.

Pancreatic Disease

  • itiiti le matelaina
  • fuainumera taumafa taumafa 5P,
  • togafitiga o togafiti e taulai i le faamamaina o le tiga, leisa, taofi se osofaiga o le vevela.

Afai e leʻi fesiligia e se tagata se fomaʻi e uiga i se faʻamaʻi mataga, ona nofo ai lea i luga o le fale togafitiga e mafua mai i le leai o se ola.

O le taimi muamua e amata ai le faʻamaʻi i se foliga laititi ma e mafai ona faʻamalolo e faʻavavau pe afai e maua i se taimi talafeagai ma togafitiga faʻapitoa e amata:

  • vailaʻau
  • tapenaga o le enzyme
  • antispasmodics
  • analgesics
  • atacids.

I le iloa e uiga i se faʻamaʻi masani, o suiga o le olaga e suia. 2 taimi i le tausaga e tatau ai ona maua se ultrasound ma faaali atu iʻuga o taunuʻuga i le fomaʻi. O le a mafai e le fomaʻi ona faʻafoeina le malosi o le faʻamaʻi, fautuaina nisi suʻesuʻega pe a manaʻomia. E tupu lenei mea i mataupu e faʻavasegaina ai suiga tetele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le afaina o le ulu o le pancreatic, e mafua ai le faateleina, ma le siʻusiʻu lava, e tatau ona vave suʻesuʻeina mo le oncology, o se faailoga taatele lenei.

O mea patino o le pancreas i tamaiti

O le a se isi mea e faitau?

Nofoaga e uiga i pancreatitis: faʻamaoniga, togafitiga, meaʻai E le faʻatagaina le kopiina o mea e faaaoga i le initaneti e aunoa ma se faatagaga

O le a le siʻosiʻu pancreatic?

O le siʻusiʻu o le pancreas o le vaega vaapiapi ma mulimuli o le okeni. O le gland atoa ma lona parenchyma o loʻo i ai se fausaga matagofie, ei ai nisi o foliga. O le tino o loʻo faʻatusalia e acini ma teine ​​o Langerhans.

Acinus (lobule) o se vaega galue faigofie o le pancreas, e aofia ai le tele o ituaiga o siama e iai se galuega o le enzyme. O lobelu uma e ese mai i le mea e faʻaaogaina ai vaa, o latou siama e maua ai le tele o ituaiga o enzymes e aʻafia ai le vavaeina o aʻafia, gaʻo ma gaʻo. O le seti o acini e fai ai ni lobes ma ni lapoa lapoa e tafe atu i le taʻavale masani, lea e maua ai le galuega o le exocrine.

O motu o Langerhans, o loʻo i ai i le va o le acini ma e aofia ai foi ituaiga eseese o siaki e faʻapipiʻi ai hormones, e nafa ma le galuega endocrine. O mea e gaosia i le Hormonal vave ona ulu atu i le toto ma amata ona galue. I fuainumera taua, latou te gaosia mai peta beta. O le inisalini lea e nafa ma le gaʻo gaʻo. Faatasi ai ma le le lava o lenei enzyme, o le maʻisuka na amata ona tupu, o se maʻi ogaoga, ma se faaletonu le lelei.

Le nofoaga o le pancreas

O le pancreas o loʻo i totonu o le peritoneum, i talaane o isi mea toto. O le mea saʻo, e tatau ona faia i lalo o le manava. I le tagata matua, o le umi o le okeni e 20-22 cm, ma le lautele e eseese 2-4 cm. O le siʻu o le okeni e vaiti, e lautele lona 2 i le 3 cm. le ulu.

O le tino o le tino o se tagata faapitoa e fatuina ai eseesega i le nofoaga o le gland i hypersthenics, normosthenics, asthenics. E toetoe lava i luga ole itu, o le pancreas ma lona siʻu e nofo i le itu tauagavale o le hypochondrium, ma le ulu ile itu taumatau. O le tino o le okeni ei luga o le pute o le manava.

O faʻafitauli o vaega o le okeni e eseese, o lea e taua ai le faʻamaonia. Talu ai o loʻo ufiufi e isi totoga o le digestive tract, o se suiga i lona fausaga, o lona uiga, o se faʻaopoopoga, e le mafaia e ala ile palpation.

O faʻamatalaga faʻapitoa ma togafitiga faʻapitoa o le faʻamautinoaga o le ultrasound, ma faʻateleina suʻesuʻega i le IRM. O lenei mea e mafai ai ona fuafua le tele o le okeni, o le agavaʻa o le pito, o le i ai o faʻavaega, folasia inflammatory, o loʻo i ai i soo se vaega, e mafua ai le faateleina o le siʻusiʻu, togafitiga o ulu ma tino.

Mataʻutia o maʻi

O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia ai togafitiga o vaega o le gland. Mo le soifuaga o se tagata maʻi, o se faʻalautele i le lotoifale i ona vaega e matautia. Pe a togafitia se togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona faʻagasolo sina mea itiiti. O le faʻalauteleina o le gland atonu o se faʻamaoniga o pancreatitis, ae o le fausiaina o le oncology e le mafai ona faʻateʻaina. Afai o le siʻusiʻu o le pancreas ua faʻalauteleina, ona masani lea ona i ai faatasi ma le faʻavaeina o pathoces faʻamaʻi. O Pancreatitis foi ei ai uiga iloga o le faateleina o le okeni atoa, faapea foi ma le faaleagaina o lona amio saʻo ma itu.

O fea oi ai le siʻusiʻu o le pancreas?

E mafai ona fuafua le suiga i le tele o le pancreas naʻo le fesoasoani a le ultrasound. I le taimi o le vaaiga, e mafai ona toe faatulaga le nofoaga o le okeni. I le suʻesuʻega i le puipui o le abdomina muamua, e 5-10 cm le maualuga i luga o le pute, o le ulu o loʻo iai i le taumatau saʻo, ma o le siʻusiʻu o loʻo i ai le vaʻa, gaʻo tauagavale ma le slander.

I tafatafa o le vao, o le vaega o le siʻosiʻese e faʻamatala. O loʻo faʻaloloa faʻaloloa, toso i luga. Talu ai o lenei vaega o le uʻamea o loʻo i ai i le suʻesuʻega o le hypochondrium agavale, o loʻo loloto ma tapunia e okeni tuaoi, o le faiga o suʻesuʻega e faigata tele.

Aisea e tiga ai le siʻu o le pancreas?

I le tele o tulaga, o le mafuaʻaga o le faaletonu o galuega o le siʻu o le pancreas o le pancreatite. O le faʻalauiloa o le siʻusiʻu o le gland e mafai ona atinaʻe i le inisua, faʻamaʻi pipisi, masani faʻaaogaina o le ava malosi ma taumafa leaga. I lenei tulaga, o le tiga e maua i le itu tauagavale, o le tagata maʻi e maua i le superamia, faʻamaʻi pipisi, ma le faʻamaʻi pipisi.

O faʻalavelave faʻapitoa e mafua ai le solia o le gaosiga o le inisalini, ma o le taunuuga o lea mea o loʻo i ai le faateleina le puleaina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le tulaga e faʻamaonia e ala i le tuiina o le hormonone. Ina ia aloese mai inisiua i aso uma, e faʻaaogaina pamu inisalini. O le masini e mafai ai e oe ona faʻaauau ma faʻaauau ona faʻaaoga le hormone i le tino. O le auala e faʻasolosolo ma puipuia le lipodystrophy.

O le pancreatitis i le leai o le inisalini o le togafitiga e togafitia ma se vailaʻau ma le faʻaaogaina o se meaai faapitoa. O vailaau faʻamaʻi, anti-inflammatory drugs, faʻalogo ma antispasmodics o loʻo faʻaaogaina.

O faʻamaʻi faʻapitoa e mafua ai le tiga i le paluga o le pancreas. O le matautia ma le faʻasesega o neoplasms mama o le latou le mafua ai le tiga i uluaʻi faʻavae. I le tele o tulaga, o le maʻi ua maua pe a oʻo ina tele le tino, o loʻo i ai mea e gaosia. O le maʻi o le maʻi e ogaoga, o le faʻasolosolo e matua mativa lava.

O le faateleina i le paluga o le pancreas e mafai foi ona faamaumauina ma le atinaʻeina o neoplasms. O nei tumutumu e aofia ai neoplasms:

  • Faʻasusu i mea taufaasese,
  • Faasaoina eseesega o meaola,
  • Tuputupu ae i totonu o le tasi okeni po o se vaega.

O le mafuaʻaga o le tiga ma le faateleina o le siʻusiʻu o le pancreas e mafai ona avea ma se mea e le lelei ai le toto, lea e masani ona salalau atu i vaega uma o le okeni, ae peitai, i le taimi muamua e iloa e le edema ma suiga i le tino o le siʻusiʻu.

Paʻu i le paluga o le pancreas e mafai ona aʻafia ma le faʻaleagaina o fausaga o loʻo iloiloina. O le maʻi faʻaleagaina e taua o le cystic fibrosis ma e faʻaalia i le fatuina o le tele o pseudocysts i le pancreatic ducts, lea e mafua ai le soliina o le inu o le vai inu i totonu o le manava. Faatasi ai ma le tulaga, o le maʻi ua faasalalauina le fibrosis pancreatic ma le vevela o lapalapa o mea e fesootai ai.

Mai i siama o tamaʻitaʻi o Langerhans o loʻo faia galuega o le endocrine ma o loʻo maua i ni numera tele i le siʻusiʻu o le pancreas, i lalo o le aʻafiaga o nisi mea taua, adenomas penisoma poʻo adenocarcinomas leaga.

O le pancreatic mumū aʻo maʻitaga

O le mafuaʻaga o le tiga i le pancreas i le taimi o le maitaga atonu o se soliga o se taumafataga na faʻasolo muamua poʻo le taumafa. O le taofi o le tiga, faʻasologa o vailaʻau ma isi vailaʻau ua faʻamaonia mai, e le faʻaaogaina ai vailaau e togafitia ai fafine maʻitaga, talu ai e lamatia i le soifua maloloina o le fotus ma le tina. I le tele o tulaga, e faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa le faiga o le enzymatic e foia ai le faafitauli, faatasi ai ma le fesoasoani latou te aveesea ai le avega i luga o le paʻu ma faʻasalalau le faagaioia o le okeni.

O le afaina o le pancreas i le taimi o le maitaga e masani lava ona aliali i masina muamua o se tulaga o le physiological, o le mea lea e i ai taimi e taua ai o le gasegase, lea e iloa foi e le nausea ma le vomiting. O le faʻamaʻi ua sili ona faigata. Afai ei ai se faʻafitauli o se fafine i le pancreas ao leʻi maʻitaga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi pe a foliga mai o ni faailoga muamua e puipuia ai ni faʻalavelave matuia.

O suʻesuʻega i fafine maʻitaga o loʻo faʻaaogaina se suʻega o le toto ma le faʻamalosi. O se suʻesuʻega e faʻaalia ai diastasi ma amylase i le toto. O le fomaʻi e suʻesuʻeina ma le faaeteete le ata o le maʻi, talu ai o faʻamaoniga o le mumu o le pancreatic e faalagolago i foliga o le maʻi. E lua ituaiga o faʻamaʻi pipisi o le pancreas e iloga - faʻamaʻi o le asymptomatic ma le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma se fomaʻi o le faʻamaʻi i se maitaga maʻitaga, faʻalavelave fomaʻi, manava, vomiting, afaina, paʻu o le mamafa o loʻo faamaumauina. O le amataina o faailoga ona o le tuputupu ae o siama i totonu o le manava (dysbiosis). O le afaina o le pancreas ma le dysbiosis e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o candidasis, vaʻai meaai ma hypovitaminosis. O ia faʻafitauli o loʻo i ai se lamatiaga tele i le soifua maloloina o fafine, aemaise lava i le taimi o le maitaga.

E foliga mai o le mumū o le mumū e mafua ai le tiga i le taimi poʻo le maeʻa foi o se taumafataga. O lenei ituaiga pancreatitis e matua faigata lava ona iloa, i nisi tulaga, o le maʻi e o faatasi ma le tiga i le pito i luga.

Faailoga o maʻi faʻamaʻi ma le tiga o le siʻosiʻomaga

O aʻafiaga mo le tiga i le paluga o le pancreas e fesoʻotaʻi ma tiga o le tagata lava ia ma faʻalagolago i le aʻoga ma le malosi o le faʻamaʻi, i luga o faʻafitauli ma le faʻatinoina. O le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi e talitutusa lava ma isi faʻamaoniga o maʻi o le gastrointestinal, ma e le mafai ona faatonuina togafitiga i na o latou tulaga.

E mafai e le tagata maʻi ona aʻafia:

  • Paʻu i le itu tauagavale o le tino,
  • Paʻu i lalo o le tauau o le tauau e susulu atu i le fatu,
  • Naua ma vili
  • Faitiitia le fiaai, vaivaiga,
  • Paʻu maualalo maualalo tiga
  • Faʻasalaga le fiafia
  • Luga o le vevela
  • Numera ma le uila o vae,
  • Lanu samasama o le paʻu,
  • Loto vaivai, atuatuvale, tulaga atuatuvale,
  • Gutu gutu.

O le tiga e mafai ona matua ogaoga ma afaina ai le tiga, lea e matautia mo le soifua o le tagata maʻi, ma o le mea lea, i faailoga muamua, e tatau ile falemaʻi ile maʻi.

Afai o le mafuaʻaga o le tiga i le siʻusiʻu o le pancreas o le neoplasm, o le ata o le falemaʻi e faʻamoemoeina e sela mai le mea na fausia ai le paʻu, mai le hormone e maua mai i nei siama, mai le tele o le neoplasm.

Faʻailoga e tupu i le siʻusiʻu o le gland

Mo faʻamaʻi uma o le pancreas, o le faʻateleina o le faʻateleina o le okeni e le o faʻamaumauina i taimi uma. Tuʻu faʻatasi le siʻusiʻu o le pancreas e faʻaaogaina i le faʻaaogaina o metotia suʻesuʻe. O ia fesuiaiga i totonu o le vavaega e mafua ai le vaivai o le vavalalata ole velenin vein ma le atinaʻeina o le telefoni maualuga.

O le faʻaopopoina o le siʻusiʻu o le pancreas e mafai ona tupu i:

  • O le i ai o maʻa e tafia ai le auala o le Ula,
  • Benign cystic adenoma,
  • O le ulu o le ulu ma faʻasalalau i le mea o loʻo i ai le uata mulimuli o le pancreas,
  • Pseudocysts faigata i le pancreatic necrosis,
  • Duodenit
  • Le i ai o neoplasms mama.

Mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi

O le pancreas e faia ai galuega o le exocrine ma le endocrine ma e i ai sona aafiaga tuusaʻo i le gaʻoina o meaai, absorption, metabolism ma le teuina o meaʻai.

O faʻamaʻi o le pancreas e mafai ona alualu i luma ma taʻitaʻia ai le tele o faʻafitauli e aʻafia ai isi itū'āiga, aemaise o vevela gase, ate ma bile ducts, faʻapea foʻi ma isi faiga (digestion ma metabolism).

O le tele o le mumusu o le pancreas o le pancreatitis i foliga lapopoa po o le masani. Afai e te le amata togafitiga o pancreatitis i se taimi talafeagai, e mafai ona tupu le necrosis, ma e mafai foi e fomaʻi po o pseudocysts ona faia.

O le pancreatitis ua tupu e mafua mai i le vave faʻafouina o enzymes pancreatic, pe a latou faʻapipiʻiina i totonu o le okeni ma le tino o le faʻalaumalieina o mea amata, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o fausaga o le tino. O faʻataʻavalevale o maʻa, faʻaaogaina o le ava malosi, ma faʻalavelave faʻalavelave o le pancreas e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le vevela.

O le pancreatitis o aso e amata ona o se taunuuga o togafitiga le lelei o le vaega laititi, o le faaletonu o mea taumafa, ma i lalo foi o aafiaga o nisi tulaga. O le faamai e mafua ona o le toe foi, lea e foliga mai o se taunuuga o le le tausisia o le taumafa ma le mamafa o le mamafa o le mamafa.

O le mafuaaga o le maʻi pancreatic e mafai ona avea ma neoplasms leaga. O le tele lava o le tumo e mafua ona o le adenocarcinoma, lea e amata mai i le va o le pancreas. O isi mafuaʻaga e maua ai le cellcin carcoma ma le pancreatoblastoma. O le kanesa o Pancreatic o se tasi o le maualuga o le soifuaga faaletino i ituaiga uma o le faamaʻi ma o se tasi lea o ituaiga masani o kanesa. E masani lava ona matauina i tagata ma e fesootaʻi ma le matua, ulaula, o le i ai o le pancreatitis e masani ai. O aʻafiaga o aʻafiaga ma fesuiaiga o le gaioiga e aʻafia ai foʻi.

O faʻamaʻi faʻapitoa e aofia ai tumutumu pancreatic, lea e faʻaalia i le faia o se taga i totonu o lona tino.

E leai ni tumutumu o le tino e tumu i mea faʻapitoa. O mafuaʻaga o kystes ma pseudocysts o le pancreatitis ma le vevesi i totonu o le peritoneum, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o le gataifale. E mafai ona maua i totonu o le tele o isi okeni ia lauulu, e aofia ai le ate ma fatuga.

O faʻamaʻiga o faʻamaʻi ua taʻua i luga e le o taʻua. E mafai e le tagata maʻi ona faitio i le tiga i le tumutumu pito i luga, taʻavale. O loʻo maua i totonu o le ultrasound, CT, MRI, ia oulu i le taimi o le ultrasound, o loʻo faʻatulagaina mo se suʻesuʻega atoa o pathologies o le abdominal. I le faagasologa o le faaiu o le liposcopic ultrasound, o le suamalie ua sola mai le afa ma se nila, lea e mafai ai ona iloa le natura o le neoplasm, e tali ai le fesili pe o se mea leaga pe leai foi.

Faʻasologa o fuataga masani mo le ultrasound i tamaiti ma tagata matutua

E tolu vaega e iloga i le fausaga o le pancreas: ulu, tino, siʻu. I le tagata matua, o le ulu pancreatic e lautele lona 5 cm pe sili atu, o le mafiafia o lenei vaega e eseese i le va o le 1.5-3 cm. O le ulu e tusa ma le 18 - 26 cm le umi.

O le lautele o le tino o le pancreas e tusa ma le 1.75-2.5 cm. O le siʻu o le okeni e mafai ona oʻo atu i le 3.5 cm le umi ma e tusa ma le 1.5 cm le lautele. O fafo, o le pancreas e ufiufi i se paʻu felanulanuaʻi.

I le fanau mai, o le umi o le pancreas atoa e 5cm. I le matua o le 1 masina i le 1 le tausaga, o le tele o le siʻusiʻu e 12 - 16 mm, mai le 1 le tausaga i le 10 tausaga - 18 -22 mm. O le tele o le pancreas e oʻo ile maualuga lona tau i le 18 tausaga.

O le a le mea e taʻu mai ai le faʻasologa o le siʻosiʻu pancreatic?

I nisi tulaga, pancreatitis e mafua ai suiga i le maualuga o le pancreas atoa. E masani lava, o le localization o le togafitiga faʻapitoa e tusia i vaega eseese o le okeni: i le ulu, tino poʻo le siʻu o le pancreas. Ae i le taimi o togafitiga o faʻamaʻi, o isi maʻi e mafai foi ona iloa, e mafua ai le vavae ese mai le masani i le telē o le tasi poʻo le isi vaega o le pancreas.

E faʻatatau i le faʻalavelave masani o le faʻaleagaina o le tino, o le faateleina o le pancreas ua vaevaeina i:

  • Faasalalau. E i ai suiga i le maualuga o le okeni atoa,
  • Lotoifale O se vavaeese mai le masani o se tasi o vaega faʻavae ua maua. E mafai e le ulu poʻo le siʻu o le okeni ona faateleina.

O togafitiga taatele o le siʻusiʻu o le faʻalautele (compaction), e mafua ai le faʻalavelaveina o le vevela velen ma le faitotoa o le toto maualuga. O le tulaga faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i:

  • Le faʻavaeina o pseudocysts e mafua mai i pancreatitis,
  • O le atinaʻeina o abscesses e aofia ai le suamalie,
  • Se fomaʻi lelei e tupu mai i le tino
  • Telefoni faʻamaʻi tele e faʻapipiʻi le siʻusiʻu o le pancreas,
  • O se maa i totonu o le vao o loʻo i totonu o le tino o le gland.

Faʻaiʻuga o le siʻosiʻomaga o le siʻosiʻomaga o meaʻai

Faʻafitauli i le lotoifale e faʻaleagaina ai le okeni. O le Dyspepsia ma le asthenic o loʻo tutupu i foliga o le vaivai, maʻi tiga, ma le malaise. O le tulaga e aliali mai pe a oʻo i le sili atu i le 5 cm le maualuga o le pseudocyst. Faatasi ai ma se masani masani, ua leai ni faailoga. Faʻatasi ai ma le polycystosis, pe a faʻamaonia mea leaga e le gata i le vaega caudal o le pancreas, ae faʻapea foi i totoga lata ane, atonu e faitioina e le tagata maʻi ni faailoga.

I le laina o siʻusiʻu o le pancreas, o le numera autu o tamaʻitaʻi o Langerhans o loʻo i ai. O le mea lea, o le siʻitia o le siʻusiʻu o le pancreas e fesoʻotaʻi ma se suiga i nei fausaga. Faʻamaumauina o le insulomas, o ni neoplasms mai nisi o ituaiga o nusipepa motu. Atiae:

  1. Inisulinoma. O le tulaga faʻaleagaina e faʻaalia i le gaosia o le tele o le inisalini. O lenei hormone e nafa ma le faʻaitiitia o le kulukose o le toto. Afai oi ai, e le na o se faʻalauteleina i le lotoifale o le siʻu ua faamaumauina, ae o se faʻaitiitia foi o le kulukose i totonu o le toto. O le tagata maʻi e faitio i le vevela, vaivaiga, vevela tele, tachycardia, faʻaleagaina, coma hypoglycemic e mafai ona tupu i le faʻaitiitia o le kulukose toto.
  2. Glucagon. O le faʻamaʻi e mafua ai le maʻi suka, o le leaga o le neoplasm e mafai. Glucagon e momotu le glycogen i maso ma le ate ma mafua ai le faateleina o maualuga o suka.
  3. Gastrinoma. E maua mai i le gastrin, lea e oʻo atu ai i foliga vaaia o le faaleagaina o le mucosa gastric ma le 12-mama, o le togafitiga faʻamalosi. Gastrinoma e mafai ona faʻaosoina ai le syndrome o Zollinger-Ellison, lea e faʻaalia ai i le tele o gasegase ma le manava. O le kanesa taatele lea o le pancreas.
  4. Somatostatin. E le o se mea e tupu mai ai le neoplasm, o le gasegase ma le faʻalauteleina o le siʻosiʻese o le siʻosiʻomaga, e vave ona salalau solo i le pancreas i se taimi pupuu ma aafia ai totoga lata ane. O le falemaʻi ua le o iai ona o le masani ai o metastases. I le tele o tulaga, o le gallstone, o le maʻisuka, manava manava ma le faʻavavevave ma le paʻu o le mamafa poʻo le anemia e atiina ae.

Faʻamatalaga ma togafitiga o faʻamaʻi

Ina ia filifilia le auala saʻo togafitiga, e suʻe e le fomaʻi le tagata gasegase, faʻailo se fagu, faʻalogo i faitioga ma faʻamalamalama le mamafa o faʻamaoniga.

I le faaleagaina o le siʻusiʻu o le pancreas, o faʻamaoniga e talitutusa ma le ata o le gasegase o maʻi o le gland. O le tagata gasegase e faitio i le tiga i le sao i le vaalele saʻo poʻo i totonu o le vailaʻau faʻateleina ma le faʻafefe o le tiga i le sone o le fatu ma lalo ifo. O le gase, vomiting, manava manava, le lava le fiaai, fiva, vevela, ma vaivaiga lautele e matauina foi.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻavaivai, o faailoga muamua e aliali mai pe a oʻo mai le tele o neoplasms.

E ala i le asiasiga vaaia ma le palpation, e le mafai ona fuafua ni suiga o le pancreatic ona o le nofoaga o le okeni i tua o le fale. Afai e masalomia suiga i vaega o le pancreas, o le suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega gaosia. Togafitiga ua faʻatulagaina e faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻega. O le filifiliga o se metotia o togafitiga poʻo togafitiga faʻataʻitaʻi e faalagolago i le tikeri ma le natura o suiga. O togafitiga togafitiga e faʻapipiʻiina i vaʻavaʻa, ogaoga tetele, pseudocysts. O faʻamaʻi inflammatory e togafitia i le togacreatitis togafitiga.

Fesoasoani Muamua mo le faailoaina o faailoilo o le maʻi

O le faateleina i le paluga o le pancreas o le taunuuga masani lea o se malosi malosi o le inflammatory ma le atiina ae o le necrosis pancreatic. O faʻasologa e tuʻuina mai ma le tiga tele, manava, vomia. O le tulaga e lamatia mo le soifua o le tagata maʻi, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tiga. Pe a aliali mai na uiga, e faanatinati le valaʻau i se 'au taʻavale. Aʻo lei oʻo mai fomaʻi, e tatau ona taoto le tagata maʻi i ona tafatafa ma ona tulivae i lona manava, lea o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le tiga. E tatau ona faia se siosiomaga o le filemu, mafanafana, e le mafai ona e fafagaina le tagata maʻi. E mafai ona e tuʻuina atu na o le vai inu e aunoa ma le kesi. I luga o le manava e te manaʻomia e faʻapipiʻi ai se afi mafanafana ma le aisa. E mafai ona tuʻuina atu se antispasmodic pe a leai se vomiting. Faʻalelei Papaverine, Drotaverinum, Ae - shpa. E le tatau ona tuʻuina atu i le tagata gasegase.

Faʻafefea ma pe faapefea ona togafiti le siʻusiʻu o le pancreas?

Togafitiga ua faatulagaina e faʻavae i luga o iuga o le suʻega. O le ogaoga o le falemaʻi o le faʻamaʻi e aafia ai le filifiliga o togafitiga togafitiga. O le faagasologa o togafitiga faigata e aofia ai:

  • Antispasmodics, mea faʻapipiʻi, mea faʻamalosi,
  • Puipuia le inhibitors, o latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le gaioiga o le malosi o le palacreatic enzymes,
  • O faʻasolosolo o hormones, e mafua ai le faʻasaʻoina o le vailaau oona,
  • Vailaau e fai ma sui o se vaega o le faapaologa o le pamu popo e faaitiitia ai le gaosiga o le elekene hydrochloric, lea e faaosofia ai le gaosiga o enzymes pancreatic,
  • Vailaau faʻamaʻi e faʻaoga i le togafitia poʻo le puipuia o faʻamaʻi,
  • Faʻafoe faʻamamaina e faʻaleleia ai le faʻaumatia o toxins ma faʻaitiitia faʻamaoniga o le inupia,
  • Sui faʻamaʻi faʻamaoni e fesoasoani i le tuʻuina atu o mea oona na faia i le taimi o le pala o sela.

Faʻaiʻuga pe a mavae faʻamaʻi pipisi o le siʻosiʻu o le pancreas

Faʻaleagaina le siʻusiʻu o le pancreas e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave lamatia o le ola. E masani lava, e ese mai i le talaaga o maʻi o le siʻosiʻu o le pancreatic, o le maʻisuka, o le pancreatitis e faʻalauteleina. O faʻamaʻi faʻapipiʻi e lamatia ona o le metastasis i totoga lata ane e ono aliali i luga o le taimi.

E i ai se avanoa e atinaʻe ai:

  • Tissue necrosis,
  • Cysts, fistulas ma purulent inflammation o le peritoneum ona o se taunuuga o fistulas ua uma ona faia,
  • Faʻaleagaina o le faʻamalosivale o le manava.

Meaʻai ma Puipuiga

O maʻi pancreatic e manaʻomia ai se taumafataga faapitoa. I le faaleagaina o le siʻusiʻu o le pancreas, e pei o le faaleagaina o le okeni atoa, o le fuainumera o le laulauʻai fua 5 ua faʻamatalaina pe a mavae le toomaga o se osofaiga ogaoga ma le faʻaitiitia o le mamafa o faʻamaoniga.

Mo aso muamua e tolu talu ona osofaia se osofaiga, o le tagata gasegase ua faatagaina e tuʻuina atu na o le vai inu e aunoa ma le kesi. Amata mai le 5-7th aso, faʻamaʻaina fatu i luga o le vai, masini fualaʻau ma pateta pateta ua faʻaofiina i totonu o le taumafataga. I le aso lona 14 o le faʻamaʻi, e mafai ona faʻalauteleina le taumafa e ala i le faaopoopoina o puddings fualaau aina, suauu, meaʻai aano, meaʻai, mea e fai ai fale, compotes, yogurt e leai ni gaʻo i le lisi.

O meaai uma e tatau ona uʻu pe i totonu o le ogaumu. O le faʻaaogaina o falai, o mea manogi, o meaʻai vevela e matua faasaina. O meaai e tatau ona faʻaititia, e tatau ona faʻaalu 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti ina ia aua neʻi utaina le pancreas.

O le faʻaaogaina o fualaau faisua fou ma fualaau aina e le fautuaina, o loʻo sili atu le maloloina, faʻamaʻiina ma gaosia i le vevela ma se fale vaivai ma e leai se fiva.

E tatau ona lafoai faʻamaʻi amio leaga, le faʻaaogāina o meainu inu. E tatau ona tuʻu ese le kofe, sipuni, sukalati, keke mai le meaai. E mafai ona suia le otaota i fualaau aina po o fualaau suamalie ma tiʻeli, ma mea inu faatasi ai ma mea e le mafai ona faʻaaogaina ma vailaʻau e mafai ona faʻaaogaina e avea o se teuteuga o selu oso, chamomiles.

Ina ia puipuia le faʻaalia o maʻi o le pancreatic, e tatau ona e 'ai paleni, aloese mai le le pulea o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, faʻamaʻi vave togafitiga o faʻamaʻi o le iniseti ma fualaau oona. E fautuaina foi e masani ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi, talu ai o le tele o faʻamaʻi i uluai laasaga o le atinaʻe e leʻo iloa e faailoga faʻapitoa ma e maua i taimi e lamatia ai le ola.

I le uluaʻi faailoga e iloa ai togafitiga o le pancreatic, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi. O le taimi muamua na amata ai togafitiga i le tele o tulaga, o se faʻamaoniga o se faʻataʻitaʻiga manuia ma le faʻafouina atoatoa o le soifua maloloina.

Le au pele pele e, o lo outou manatu e taua tele ia i matou - o le mea lea, matou te fiafia e toe iloilo le tiga o le siʻosiʻomaga i le faʻamatalaga, o le a aoga foi i isi tagata faʻaoga o le 'upega tafaʻilagi.

Mila

Na amata faʻafuaseʻi ona paʻu le tiga i le taumatau sao. Paʻu na sau faatasi ma le nausea, vomiting. Sa tonu ia te ia e le faia se mea na o ia ma valaauina se taavale a le falemaʻi. Ua i ai nei i le falemaʻi, na maua ai se faʻamaʻi o le siʻosiʻomaga o le siʻosiʻomaga. Na tele se taimi ma taumafaiga e toe faʻafoʻi ai le soifua maloloina. Ua uma nei le ono masina talu ona ou 'ai i se meaai, e le i faatagaina e le fomaʻi ona teena.

Alexandra

Na ou maua le pancreatitis ao ou talavou. Ina ua uma togafitiga, na galo foi ia te aʻu le faamaʻi. Sa ia manatuaina se gasegase ao maitaga. Na ia aveina le taoto mo le oona o foliga o tina o le lumanai, ae ui i lea, pe a iai ni tiga i le itu taumatau ma faafitauli faafomaʻi, ona alu lea o ia i le fomai. Na ia faatonuina se fualaau faasaina ma meaai. E silia ma le 2 vaiaso, na mou ese atu faailoga, ae na mulimuli le taumafa seia oo i le iuga o le maʻitaga ma le isi ono masina talu ona fanau le pepe.

Tuua Lau Faamatalaga