Le afaina ma faamanuiaga o le suamalie sorbitol ma xylitol

Faʻafefea ma o le a le mea e faia mai le xylitol suauu mai? O lona faʻatautaia o le kalori, mea aoga ma le faʻaleagaina. O a mea e mafai ona saunia ma le suamalie?

Xylitol o se vailaʻau o loʻo faʻaaogaina e fai ma sui o le suka i meaai ma meaai. O lona avanoa manino o le natura. O se vaega o le tele o fualaau aina, o vine ma isi mea totino, ma e tuusao na gaosia e le tino i le tele o mea - e tusa ma le 10 g i le aso. O le Xylitol o se tasi o uluai mea suamalie, ua faʻaaogaina e avea o se mea suamalie mo le silia ma le seneturi seneturi, ma, o le mea lea, o ona meatotino ua maeʻa suʻesuʻeina - e aoga uma ma mafai ona lamatia.

Vaega o le gaosia o le xylitol

E taua tele le avea o le Soviet Union ma muamua e faatulaga le gaosiga o le gaosiga o le xylitol, o le taimi nei ua gaosia le oloa i le lalolagi atoa, ma o se tasi o mea sili ona lauiloa i le suka.

O le igoa aloaia o le xylitol o le xylitol, ua resitalaina i totonu o le alamanuia o se meaʻai faaopoopo E967, lea e mafai ona faʻaaogaina e le gata o se mea suamalie, ae faʻapitoa foi i le avea ai ma faʻamautu, emulsifier ma le suāvai.

O le tele o mea na gaosia mai otaota faʻatoʻaga - o saito, fuga o le cotton ma sunflowers, e mafai ai e oe ona tuʻu le oloa i luga o le maketi i se tau taugofie, e ui lava o le tulaga o tekinolosi o le faamamaina o punaoa o le gaosiga e taugata tele.

O le faagasologa o suiga faafomaʻi lava ia e aofia ai le mea moni o xylose (C5N10Oi5) - o le "sugar sugar", ma le xylose ua toe faʻaleleia i lalo o tulaga maualuga o le mamafa ma le vevela ma le auai o se numera o mea e gaosia i le suauu xylitol poʻo le xylitol (C5N12Oi5).

Faʻavaega ma kalori mea o xylitol

Xylitol sugar substitute ata

Xylitol o se polyhydric alcohol i totonu o le vailaʻau vailaʻau, ae leai se mea e aʻafia ai le ava. O le suamalie e foliga mai o se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe, ma o le tofo o loʻo i ai se suamalie faʻamaonia. O le efuefu e faigofie ona sosolo i totonu o le vai. E le pei o le isi suka, e leai se mea e maua mai i le taimi mulimuli, e ui lava o le tele o faʻamaumauga o le xylitol o se lagona manaia o le susulu fou i le gutu.

Malamalama ile calorie xylitol - 367 kcal mo le 100 g, lea:

  • Puipuia - 0 g
  • Fats - 0 g
  • Carbohydrates - 97.9 g
  • Vai - 2 g.

I tulaga o le tau aoga o le malosi, o le tuufaatasiga o le xylitol e le ese tele mai le tatou sugar masani, ae o le suamalie e fegalegaleai eseese ma le tino. O lona faasinomaga igoa e sili ona aoga, pe afai e 70 iunite mo le suka, ona toesea lea o le xylitol i le 10 taimi - e na o le 7 iunite.

Mea aoga o le xylitol

Xylitol e sili ona aoga mo le maʻisuka, pe a sili ona taua le filifilia o meaʻai ma se faʻamaulalo faʻapuʻupuʻu ina ia le faʻaosoosoina ai ni meaʻai faʻafuaseʻi i le suka suka. Ae ui i lea, o faʻamanuiaga o le xylitol e sili atu ona lautele, o loʻo faʻaalia mai i aafiaga nei:

  1. Faʻaleleia metabolism. O le suamalie e i ai sona aafiaga lelei i faiga faʻavae, e puipuia ai le maua o le mamafa ma fesoasoani i le puipuia o maʻi faʻaleaga, e aofia ai le maʻisuka. O lea e aoga le oloa e le gata ia i latou ua uma ona i ai lenei faʻamaʻi, ae faʻapea foi i latou ua vaʻaia.
  2. Faamalosi faʻamalosi. E tele suʻesuʻega e faʻamaonia ai le aoga o le xylitol mo le faʻamalosia o nifo, o le mafuaʻaga lea e faʻaaoga ai i le tausiga o nifo. Xylitol e laveaʻi mai le pala o le nifo ma faʻamalosia ai le enamel i le taimi e masani ai ona maua ai le suka masani, i se isi itu, e saofaga i le faateleina o aʻafiaga o faafitauli o nifo. O le Xylitol e aoga foi mo le tumama, talu ai e le mafai ona 'aina e siama siama o loʻo ola ai, ma o le suka masani o se mea fiafia e' ai. O le Xylitol e matua aoga tele lava i fualaau fatu.
  3. Aafiaga lelei i luga o le metabolism. O le aafiaga o le suamalie i luga o le calcium metabolism ua faamaonia, e faʻaleleia atili ai lona tagofia i le gastrointestinal tract. O lenei gaioiga o le xylitol e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le osteoporosis, o se faʻamaʻi pipisi o le ponaivi. E taua le iloa o le faʻamaʻi e masani ona afaina ai tamaitai i le taimi o le meli, ma o le mea lea e tatau ai ona latou vaʻaia ma le totoa le oloa.
  4. Faʻaleleia tulaga o le paʻu. O le isi finauga "mo le" folasaga o se mea suamalie i le taumafa a tamaitai matutua o se mea manaia tele o le xylitol e pei o le faatoaagaina o le gaosiga o le collagen - o le elemene autu e mafua ai le malosi o le paʻu ma le mausali.

O le Xylitol e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau faʻapitoa, e masani ona faʻaaogaina e avea o se sui soʻo ma le choleretic. O lona aoga i le togafitiga o le otitis media, nasopharynx, ma le toomaga o faailoga o le maʻamaʻi ua matauina foi.

Contraindications ma le faʻaleagaina o xylitol

O le Xylitol ua avea nei ma se tasi o mea sili ona saogalemu i le suka, ae o se auala maloloina e taua tele pe a faʻaaogaina. Pe a faʻaaoga le xylitol, e taua tele le aua le sili atu i le aofaʻiga aupito maualuga o aso taitasi, pe a 50 g. A leai, e mafai ona e faʻaosoosoina nisi o mea le lelei mai le faʻaogaina o le tino.

Mo lenei mafuaaga, e le tatau ona aofia ai le xylitol sugar sui i le taumafataga pe afai ei ai ni faafitauli i le gastrointestinal tract. Faʻatasi ai ma le dysbiosis, e mafai e le oloa ona faʻafefe ai le faʻaaogaina o meaʻai mai meaʻai, faʻafefeteina le afaina, afaina, manava.

E tatau ona maitauina e mafai foi e le xylitol ona afaina ai i latou e mananao e aveesea le mamafa. E pei o le suka, o loʻo i ai le tele o le kalori, ae i le taimi lava lea e faʻapupulaina ai mea e manaʻomia mo laʻau suamalie - o mea uma lava e aʻafia ai le faagasologa o le mamafa o le mamafa.

Faʻasalaga, e tatau ona e faʻafeiloaʻi le xylitol i totonu o le meaai mo tagata e afaina ai. Afai e leʻi faʻataonia muamua le oloa muamua, e tatau ona e amata moni i se lua kalama. O le le faʻaaloalo i le suamalie o se mea e masani ai ona tupu.

Mo lenei mafuaʻaga, e le tatau ona e faʻafeiloaʻi le xylitol i le meaʻai mo le maʻitaga ma le lactating women, xylitol mo tamaiti laiti e le o se manatu lelei foi. E ui lava o loʻo i ai suʻesuʻega e fai mai o le xylitol ua tuʻuina i le tamaititi e faʻamalosia ai nifo. I lenei tulaga, e sili atu le ave o le eleele ogatotonu ma avatu tamaiti xylitol i le sili atu i le 3 tausaga, faʻafeiloai ma le agaʻi ma le faaeteete le tali atu i le taumafataga.

O le Xylitol e matua faʻasaina i le epilepsy. O faʻamatalaga faʻapitoa mo le faʻaaogaina o le xylitol e manaʻomia mo tagata uma e mafua mai i maʻi na tuʻuina ai se laulauʻai meaai faapitoa. I lenei tulaga, aʻo leʻi folasia atu le oloa i totonu o le meaai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

E faʻafefea ona sui se sui o le xylitol sugar?

I le ata XYloSweet Xylar sugar e suitulaga mai Xlear

Xylitol e mafai ona faʻatau i aso nei i le tele o supermarkets chain ma falemaʻi meaʻai. O loʻo faʻatau atu uma i foliga o se paʻu masani ma o foliga o "kesi" faamamaina. E masani ona maua i le suka e suitulaga i mea faʻafefiloi. O le tele o taimi, o le paʻu e maua mai i le faʻapipiʻiina o le 200, 250 ma le 500 g, o le tau e tele lava ina faalagolago i le kamupanī.

O ituaiga sili ona lauiloa o le suamalie:

  • "Xylitol" mai le kamupani "Fiafia fiafia", 250 g, tau - 200 rubles,
  • "Xylitol food", gaosi oloa "Lalolagi Lautele", 200 g, tau - 150 rubles,
  • XyloSweet mai Xlear - 500 g mo 500 rubles,
  • Xylotol mai Zint - 500 g mo le 750 ru,
  • Xylotol Plus mai Now Foods (organic xylitol) - 75 sachet ma le mamafa o le 135 g mo le 950 ru.

Aʻo leʻi faʻatau se mea suamalie, ia mautinoa e suʻesuʻe le ata o se pusa xylitol mai le tasi poʻo le isi gaosi oloa ma ia mautinoa e naʻo le xylitol o loʻo i ai i le tuufaatasiga ae leai se isi suka e faaopoopoina.

E taua le matauina o le xylitol e masani ona faʻaaoga i le gaosia o laʻau suamalie pei o le suka, e faʻaaogaina e fai ai aisakulimi, masi, keke, falala, sua suamalie ma vai inu. E le gata i lea, o le suamalie e masani ona faʻaaogaina i le gaosia o sisi ma susu.

Xylitol Recipes

O le tele o meaʻai suka e le mafai ona faapalepale lelei le faʻavelaina o le mafanafana, ma amata ona faʻamalolo mea leaga faʻafefe pe a oʻo mai le vevela, peitaʻi, e mafai ona vevela le xylitol e aunoa ma le fefe, o lona uiga e mafai ona suia le suka i le tele o meaʻai e manaʻomia ai le tao.

E le gata i lea, e mafai ona e inu kofe ma lauti ma xylitol, faʻapipiʻi se mea suamalie ile inu, tusa lava pe a vevela.

Pau lava le faʻagata i le faʻaaogaina o le xylitol o le fefete o le fefete. Afai e mafai ona "fetaui" le fefete i luga o le suka masani, ona le aoga lea i le xylitol.

Sei o tatou tilotilo i nisi o fualaau manaia mo ipu xylitol:

  1. Apple Casserole. O se isi auala sili atu i se sisi kulimi masani mo i latou oe mulimuli i le ata. Otioti le apu (1 le fasi) i ni fasi ie manifinifi - ia muamua pe afai e te manaʻo ia sili atu le agavaʻa. Uʻu le fasi kirnamoni e tofo. Faʻamuʻu fuamoa (1 fasi pepa), faaopoopo le xylitol (50 g), lemon zest (mai le tasi fualaau), faʻamaʻu le pata (2 tsp) ma, mulimuli ane, keke (150 g) - e sili atu le filifilia o se oloa ma se tamaʻi gaʻo gaʻo. Taʻu le paluga ma apu. Faʻamama le ipu tao taofi ma le suāuʻu fuālaʻau, faʻafeiloaʻi le paluga ma tuʻu i le ogaumu mo le 20-30 minute (faʻamafanafana 180 ° C). E lelei tele le kesi, e vevela ma malulu - o le mama atoatoa mo se tagata lelei!
  2. Macaroons. O lenei fualaau ole xylitol o se faʻataʻitaʻiga o se kuki moni e ola maloloina, aua e leʻo iai le falaoamata masani o le suka poʻo le paʻepaʻe. Vavae ese sikululili (4 fasi vaega) mai le yolks ma taia lelei seia oʻo i le mafiafia. Fufulu le kusi (100 g) e ala i se sieve, faʻafefiloi ma le pata faʻamamaina (40 g) ma le xylitol (50 g). Guld almonds (300 g) faʻatasi ai ma se kofe kofe ma faʻaopopo i le paluga. Tuu fatu i le paluga ua saunia ma faʻaopopo atu ia i latou, ia faʻafefiloi malie. Kuki pepa ma tao i le 200 о С mo le 20 minute. E sili ona lelei le saunia o aluni mo lenei kuki ao le i amataina: tuʻu i totonu o se pani, sasaʻa vai inu, faʻafefe ma tapuni tapunia mo le 10-15 minute - pe a maeʻa e mafai ona faigofie ona tipi ese le pele. Pe a ma le 8-12 itula e tatau ona mamago, ona sosoo ai lea ma le 10-15 minute ile ogaumu i le vevela ile 180 ° C. O le taunuuga o se falaoamata paʻu o le almond.
  3. Lemon cream. O se kulimi suamalie ma mama e mafai ona faʻaaogaina uma mo le faʻaleagaina o oloa eseese meaʻai, ma na o le 'ai faʻatasi ma sipuni ma lauti. Faʻamau i luga o le sua o le tipolo (8 tbsp), xylitol (50 g), faʻapipiʻi le zest (1 tsp) ma toe sogi lelei. Soak gelatin (10 g) mo le itula i totonu o le vai, ona vevela lea ina ia faʻamavae atoa. Liligi sina gelatin i totonu o le fuamoa fuamoa. Tuu le lole i totonu o le pusaaisa mo ni nai itula. Faamolemole ia maitauina e tatau ona faia na o se fuamoa mai fuamoa, lea e te 100% mautinoa, ona e le o faʻamalositinoina. Afai e te manao e sui se keke po o se keke ma lenei kulimi, e mafai foi ona e aveesea le gelatin ma / pe faimalaga le laasaga faigata.
  4. Delicious coffee cafe. Faatasi ai ma lenei vaiinu e mafai ona e faia oe i nisi taimi i se meaai. Fufulu le susu (500 ml), faʻatumu i le vave coffee ma faaopoopo le xylitol (ia tofo). Paʻu kulimi popo (50 g) ma le xylitol (1 tsp), tuʻu luga o le kofe. Inu vevela pe vevela. Manatua afai e te leiloa le mamafa, ona e le tatau lea ona e inu i se mea inu i aso uma, ma afai e te inuina, e sili ile taeao.

Faʻamatalaga Matagofie E uiga i le Xylitol Sugar Suʻe

Xylitol e mafai ona faʻaaoga i le faʻasaoina o fale, e faʻaaogaina i le taimi lava e tasi e pei o le suka - e faʻaoga foi lenei i le sauniuniga ma le tele.

O le taofiofi Xylitol o se mea lelei sili lea i le fufuluina o ou nifo pe a uma ona 'ai, sei vagana ai, e mafai ona e faʻaaogaina se pulumu. Ae ui i lea, e fautuaina e le toe sili atu ma le 1-2 litaea i le aso ma le sili atu i le 10 minute, i lenei tulaga o le aafiaga o le a naʻo le lelei. O le mea moni, o le a le mama le pupuʻu o le tautala pei o le pulumu, ae o le a toe faʻafoisia le paleni o le acid-base. Faamolemole ia matau e sili atu le filifiliina o se kemikolo faapitoa i le xylitol, aua o mea masani e le o iai i taimi uma, ma afai oi ai, ona sosoo ai lea ma le tele o isi mea e le manaomia i le tuufaatasiga.

E sili atu le lelei o Xylitol nai lo le tele o mea suamalie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fructose o loʻo i ai se faasinomaga maualuga, o le sorbitol o loʻo i ai sona aafiaga sili atu ona leaga, ma o le sucarlose o se mea oona i taimi o togafitiga vevela. Atonu na o le pau le suka e mafai ona tauva ma le xylitol o le stevia ma le erythritol, e le gata i le natura ma ei ai se faasinomaga ole glycemic, ae peitai, o se tulafono, e sili atu ona taugata.

Matamata i le vitio e uiga i aoga ma mea matautia o xylitol:

Xylitol o se mea masani ma e toetoe lava a leai se aʻafia. O lenei suamalie e mafai ona faʻaaogaina e saunia ai ipu eseese, e taua tele le le faʻafefeina o le vevela e le fefe ia te ia. Afai e faʻaaoga i fuainumera o le soifua maloloina, o le a na o le maua ai o faʻamanuiaga i le tino. Ae ui i lea, ia mautinoa ia mautinoa e leai sau faʻalavelave i le faʻaaogaina o le oloa, aemaise lava pe a fai o loʻo faʻamatalaina oe i se soifua maloloina.

Le eseesega i le va o le xylitol ma le sorbitol

Faʻasolo mai mea suamalie masani ma faʻamalosi. O le natura e faia mai filo laau. A maeʻa le stevia, xylitol (meaʻai faaopoopo E967) ma le sorbitol (suamalie E420, sorbitol, glucite), e foliga tutusa, e tu i le lauiloa i le suamalie masani. E ui lava i le mea moni o loʻo faʻavasegaina i latou o le suka o le suka, e leai se ava malosi pe a maeʻa e le mulimuli.

O le Sorbitol e faia i fua, ma o le xylitol e faia mai otaota faʻatoʻaga poʻo fafie. O le Xylitol o loʻo sili atu ona manaia ma suamalie lona tofo nai lo le tapaa o le suka. E le gata i lea, o lona taua taua o le mea moni e le oi ai ni meaʻai gaʻo. Sorbitol pe a fua le fua o fualaau aina i le fructose, lea e taugofie ma e taatele i le gaosiga o kuki ma selu.

O le taua o le xylitol o le 367 kcal mo le 100 kalama, ma o le sorbitol e 310 kcal. Ae o lenei mea e le o lona uiga o soʻo se mea, aua o loʻo i ai se avanoa e sili atu ai ona mafai e le E967 ona faʻamamafa le tino nai lo le E420. O le muamua mea suamalie e tutusa ma le suka i le suamalie, ma o le sorbitol e toetoe lava o le afa sili atu nai lo le sologa lelei.

Soifua maloloina o Sweeteners

I le faʻaopoopoga i le tuufaatasiga, o mea leaga ma faʻamanuiaga o le xylitol poo le sorbitol e tutusa tutusa ma le isi. O lo latou faamoemoega autu ma le manuia o le sui o mea e maua ai le suka mo tagata mamaʻi ma le gasegase po o le maʻisuka, talu ai o le aveina o ia suamalie e ono le mafai ona tupu i le faateleina o le suka toto, o le tetee atu i le insulin e mafua ona o le maualalo o le faasinomaga o le maʻisuka.

Aafiaga aoga

E tusa ai ma fomaʻi ma tagata fai meaʻai, o meaʻai suamalie e maua ai se aafiaga lelei i le manava, gaioiga tautala, ma le faʻasalaga. Ae o analogues e leai se aoga e leai ni aoga aoga:

  • O faatonuga mo le faʻaaogaina o le sorbitol ma le xylitol e fai mai latou te faʻaleleia le pulelasi o le suka gaosia ma le talo, o loʻo i ai se aafiaga tele.
  • I le faaopoopo atu i le mea moni o nei suka o le suka e le afaina i nifo, E967 lelei e afaina ai o latou tulaga, talu ai o siama faʻamaʻi o le oral o loʻo fafagaina ai le kulukose ua le mafai ai ona latou gauai. Ona o le aʻafiaga o le taʻavale o le xylitol, o gaosiga o ruminants, candies, nifo e faʻaaogaina lautele. E le gata i lea, o le a faʻaitiitia ai le malosi o le fuluvaʻa ma faʻatele ai le tele o lana pule faʻanofo, lea e fesoasoani e puipuia ai le nifo ma faʻaleleia ai le galala. E le gata i lea, o lenei suamalie e faʻaleagaina le gaʻo lea e mafua ai le vevela o le ooto.
  • Xylitol faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo tumu i totonu ole toto, aʻo fesoasoani ile sorbitol e faʻaitiitia le vai mai le tino.
  • Talu mai le E927 ma le E420 e faʻaleagaina ai siama leaga ile gaioiga o le tautala, o lenei mea e fesoasoani e puipuia le mumusu o le taliga i tamaiti, aua o nei mea e fesoʻotai ai.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le xylitol, o le sorbitol e itiiti lava le suʻesuʻeina ma faamaonia, o le mea lea, o suʻega e faia i manu. E tusa ai ma nei suʻesuʻega, o le suka e suitulaga i le paʻu, puipuia le osteoporosis, ma o latou aʻafiaga ile taʻele o le intestinal ua toetoe tutusa lava ma le fiva. O loʻo faʻamoemoe o loʻo aafia ai le soifua maloloina o le tagata i se auala talitutusa.

E tatau i tagata taʻavale ona tuʻu ese mai le E927. O lona fua mo le taifau e 0.1 kalama i le kilokalama o le mamafa, o lea la o laʻitiiti laʻitiiti e i ai le tulaga lamatia. O le Sorbitol mo meaola e toetoe lava leai se afaina, ae mafai ona mafua ai le le fiafia.

Faʻalavelave ma faʻasaʻo

O faatonuga mo le faʻaaogaina o le xylitol ma le sorbitol e faʻamaonia ai o le solia o le tagata e le faapalepale i le vaega, faʻapea foi ma le fructose inlerance, ae e mafai ona maua i se taimi le tumau. E le gata i lea, e le fautuaina e faʻaoga mo tagata o loʻo i ai faafitauli nei:

  • Agavaʻa i faʻafitauli o le gastrointestinal tract (cholecystitis) ma le colitis matuia.
  • Ole faʻasologa o le hepatitis.
  • Hepatic ma le le atoatoa.

Faatasi ai ma le masani ai o le faʻaaogaina o le E967, ua afaina ai le vevela ma ua afaina ai le manava. Televave o le Sorbitol mafua ai le tiga o le ulu, faʻavauvau, afaina, gaioiga, faʻataʻitaʻiga ma le paʻu paʻu, tachycardia, rhinitis. O aʻafiaga e tupu pe a sili atu i le 30 kalama le suʻelaʻau (i le tasi sipuniti e aofia ai le 5 kalama o le suka).

E le mafai ona tali lelei le fesili pe sili atu le xylitol po o le sorbitol, talu ai e tatau ona amanaia le mafuaʻaga o le ave ma le faʻasaina.

Auala e ave

O lenei o le fesili o fea e maua ai mea suamalie, e le mafua ai ni faʻafitauli. O loʻo faʻatau atu i le paʻu po o le laulau i totonu o falemaʻi, falemaʻi o le maʻisuka, poʻo luga ole Initaneti. O le Sorbitol e faʻatau atu foi i auala o fofo mo le puleaina o le tino. O le tau maualalo o le sorbitol e 140 rubles i le 500 kalama, ae e mafai ona faatauina le xylitol mo na o le 200 kalama i le tau lava e tasi.

Ole aofaiga ole suamalie masani na ave e faalagolago i sini:

  • Mo faʻalavelave e mafua mai i faʻafitauli o le gasegase, e tatau ona e inu 20 kalama, solo i totonu o se vai mafanafana, faalua i le aso i le taimi o taumafataga.
  • I le avea ai o se sui filifilia - 20 kalama i se auala talitutusa.
  • Afai e talafeagai le ausia o se aafiaga tele, o le a faʻapupulaina le tui i le 35 kalama.

O le umi o togafitiga e mai le 1.5 i le 2 masina.

Pe a faʻaitiitia le mamafa, e tatau ona faʻaopopo i meaai i fuainumera faʻatasi ma le suamalie o suamalie. O le mea lea, e manaʻomia le sili atu ile lua pe a sili atu le maualuga o le suka i le sorbitol, ma o le aofaiga o le E967 o le a tutusa ma le maualuga o le suka. O Stevia ua sili atu ona lauiloa i le aveesea o le mamafa., aua e itiiti ifo le kalo nai lo gaʻo suka, ma i le taimi e faalua ona suamalie e pei o le suka masani.

E fautuaina e le tatau ona suʻe ni suka, ae, i le isi itu, ia faasolosolo malie ona teenaina, aua o le a na o le faʻaaogaina o meaʻai i mea suamalie, ma o le a le aoga i le tau faasaga i isi pauna.

Tuua Lau Faamatalaga