E faapefea ona maua i le maʻisuka

Tusa o le maʻisuka e sili atu ona iloa i tagata gasegase i lalo o le 30 tausaga. O le solia o le tuufaatasiga o le inisalini e atiina ae o se taunuuga o le faaleagaina o le pancreas o se natura autoimmune ma le faaleagaina o sela o le gaosiga o le inisalini.

I le tele o tagata gasegase, o le maʻisuka e tupu pe a maeʻa le faʻamaʻi pipisi (mumps, rubella, siama faʻamaʻi) poʻo aʻafiaga leaga (nitrosamines, vailaau faʻasaina, vailaʻau, ma isi), o le tali atu i le tino e mafua ai le oti o siama o le pancreatic.

O le maʻisuka meli e tupu pe afai e sili atu i le 80% o masini e gaosia ai le insulin. I le avea ai ma maʻi faʻamaʻi, type I o le maʻi suka e masani ona tuʻufaʻatasia ma isi gaioiga o le autoimmune tupuga mai: thyrotoxicosis, tufatufaina atu o mea oona, ma isi.

I le ituaiga II o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini o le tino e atiaʻe, o lona uiga. le mautonu ile inisalini. I lenei tulaga, o le inisalini totonu o le toto e mafai ona masani pe siitia, ae ui i lea, e le mafai ona puipuia ia sel.

O le tele (85%) gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II. Afai o le tagata gasegase e matuia, o le gasegase o le tino i le inisalini e pupuni e siama.

O le maʻisuka ituaiga II e sili atu ona faigofie i tagata matutua ua maualalo le maualalo o le kulukose i tausaga.

Diabetes mitusitus photo: faailoga ma faailoga

O se faailoga muamua o le faamai e mafai ona avea ma se faʻalavelave o le faʻamalologa o gaioiga sili ona leaga. O suauu ma le siama i le maʻisuka malosi (ata 2) e aofia ai foi i uluai faailoilo o faafitauli ma le pancreas.

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka na tupu i le 80% o mataupu. O le faʻamaʻi ua faʻaalia foi i le faateleina o le gaosia o le paʻu o le paʻu ma le foliga mai o nai tamai fusi faataamilo ia i latou (acanthosis).

Ma o le paʻu o le paʻu e maua i le maʻisuka (foto i le gal), e pei o le mimiti o le maʻisuka, e faʻaalia ai se paʻu paʻu paʻu ma manaʻomia ai le faʻalavelave faʻapope.

Faailoga o le Maʻisuka

Le ituaiga o maʻisuka o loʻo atiaʻe vave, ituaiga II o le maʻisuka - i se tulaga e ese mai ai. E masani lava o loʻo i ai se faʻagasologa o le maʻi o le maʻisuka, ma o lona faʻailoa e tupu mai i se avanoa pe a suʻesuʻeina le suʻesuʻeina o le suʻega poʻo le suʻesuʻeina o le suka i le toto ma le urine. O le maʻisuka, ituaiga I ma le ituaiga II o le maʻisuka e faʻaalia lelei lava i latou, ae o mea nei e masani ai ia i latou:

  • galala ma le gutu malulu, faatasi ai ma le polydipsia (faʻalauteleina le malosi o le susu) e oʻo atu i le 8-10 lita i le aso,
  • polyuria (faʻavaʻa tele ma faifai pea),
  • polyphagy (fiaʻai tele),
  • paʻu mago ma paʻu mucous, faʻatasi ai ma le vevela (e aofia ai le perineum), faʻamaʻi pipisi o le paʻu,
  • moe i le moe, vaivaiga, faaitiitia le faatinoga,
  • gaogao i maso o le tamai povi
  • faʻanoanoa vaaia.

Faʻaaliga o le ituaiga O loʻu maʻisuka e faʻaalia i le galala tele, faʻafeʻaloiga faifaipea, gasegase, vaivaiga, vomiting, vaivai, faʻanoanoa faifai pea, paʻu o le mamafa (faʻatasi ma le masani poʻo le faateleina o meaʻai), ma le faʻaleagaina.

O se faailoga o le maʻisuka i tamaiti o le foliga mai lea o le moe, aemaise lava pe a le o muamua le tamaititi i le moega. I le ituaiga ou o le maʻisuka, o le hyperglycemic (faatasi ai ma le maualuga maualuga o le suka o le toto) ma le hypoglycemic (toto maualalo maualalo toto) e masani ona atiaʻe, e manaʻomia ai fuafuaga faʻafuaseʻi.

I le ituaiga II o le maʻisuka, gasegase, galala, faʻavasegaina o le tino, gasegase tele ma le vaivai, paʻu o le paʻu, faʻamalolo vave o manua, paʻuʻese ma le faʻalavelave o vae vaevae. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga II e tele lava ina le mautonu.

O le gasegase o le maʻisuka e masani ona o faatasi ma le paʻu o le pa'ū i pito i lalo ma le faateleina o le tuputupu ae i luga o foliga, o foliga vaaia o xanthomas (laiti tuputupu aʻe samasama i le tino), faapaleniina i tane ma vulvovaginitis i fafine.

Aʻo agai i luma le maʻisuka, o le faʻalavelave faʻaleagaina o ituaiga uma o metabolism e mafua ai ona faʻaitiitia le puipuiga ma le tetee atu i faʻamaʻi pipisi. O le umi o le maʻi o le maʻisuka e mafua ai le faaleagaina o le skeletal system, e faʻaalia e le osteoporosis (le mafaʻatasi o le ponaivi).

Paʻa i le pito i lalo, ponaivi, sooga, faʻavaeina ma le faʻavaivai o le vetebrae ma sooga, gau ma le faʻaleagaina o ponaivi e taʻitaʻia ai le le atoatoa.

E le o tagata gasegase uma lava e tutusa o latou faailoga, e masani ona le faʻaalia pe umi se taimi latou te le faʻaalia ai. I nisi tulaga, o faailoga muamua o le faamai o le toilalo lea o le siva-pei o le sigi, (mo se faataitaiga, galo).

- Faʻasalaga faifaipea, - Faʻasalaina le mamafa o le mamafa, - Faʻanoanoa le fiaai, - Faʻasalaga tele, - Tingling or numbness in the hands or feet, - Le lagona le lava o le tino, - Laʻu tino vevela, - Faʻasalaga faʻamaʻi, - Fomaʻi masani, - Faʻamama pe vomiting. , - Paʻa i totonu o le manava, - Le toto maualuga.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le i ai o le maʻisuka ua faamaonia e ala i le toto glucose o le capillary sili atu nai lo le 6.5 mmol / L. E masani lava, e leai se kulukose i totonu o le uila, aua tolopoina i le tino e le masini faamama.

Faʻateleina le maualuga o le kulukose o le toto nai lo le 8,8-9.9 mmol / L (160-180 mg%), ua le mafai ona paʻu le pupuni ma tuʻu le glucose i totonu o le uila. O le i ai o le suka i totonu o le faʻavaveina e fuafuaina i fasi siaki faʻapitoa.

O le kulukose o le toto maualalo lea e amata ona iloa ai i le urine e taua o le "tapuni pito i tua."

Iloiloga mo masalomia o le maʻisuka e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o:

  • anapogi glucose i le toto capillary (mai le tamailima),
  • glucose ma tino ketone i le urine - o lo latou i ai e iloa ai le maʻisuka malosi,
  • hemoglobin glyc - faʻalautele le faateleina o le maʻisuka,
  • C-peptide ma le inisalini i totonu o le toto - ma le maʻisuka ituaiga I maʻisuka, o nei faailoga uma e matua faʻaitiitia, ma le maʻisuka ituaiga II - toetoe lava a le suia,
  • faʻataʻitaʻiga o le faʻaosoosoga (suega o le faapalepale kullucose): o le naunautaiga o le anapogi glucose ma le 1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o le taumafaina o le 75 g suka i le 1.5 kapu o vai ua tunu. O se aʻafiaga (e leʻo faʻamaonia le maʻisuka) o le suʻega o le suʻega e iloiloina ma faʻataʻitaʻiga: i luga o se manava gaogao

Mafuaaga o le maʻisuka

O le inisalini o le hormone, lea e gaosia i le pancreas, e nafa ma le gaosia o le suka i le tino. O le faʻavae o le maʻisuka o le solia lea o metabolic processes, aemaise lava o le gaʻofale gaʻo, lea e mafua ona o mafuaʻaga e lua:

  • le lava le gaosiga o le inisalini e le pancreas - kulukose e le o gaosia i lona atoatoaga ma faʻaopoopoga i le toto, lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o mea ola maloloina o totoga taua,
  • le le mafai ona gasegase o le tino, aemaise lava le ate, e gaosia ai ma faʻafesoʻotaʻi le kulukose ona o le leai o se lagona i le inisalini poʻo le atinaʻeina o faʻalavelave faʻaleaga e faʻaumatia ai eletene beta pancreatic e gafa ma le gaosiga o le inisalini.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka i le le lava o le gaosiga o le inisalini e le pancreas

O le faʻaosoosoina o le gasegase o le pancreas poʻo le suia o le gasegase o le tino i le inisalini e mafai ona:

  • genis predisposition
  • faʻafeiloaʻi faʻamaʻi viral - mumps, rubella, cytomegalovirus, faʻamaʻi pipisi,
  • faʻaleagaina aʻa ole peta ona o le mumū poʻo le oncology o le pancreas, ate.

O le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae pe a le maua e le pancreas le lava o le insulin pe o gaʻo o gaʻo i totonu e le iloa.

Mafuaaga e Mafai ona Mafua ai le maʻi suka

O lenei tulaga e tupu mo ni mafuaaga se tele:

  • gasegase - o se enzyme lea e taofiofi ai le faʻasiga o le inisalini e faʻaputuina i totonu o le tino,
  • hypothyroidism - o le faʻaitiitia o le metabolism o se taunuuga o le le lava o le gaosia o hormones thyroid,
  • maualuga le cholesterol maualuga
  • maualuga maualuga, afaina fatu, taʻavale,
  • amio le taua
  • popolega faifai pea
  • faamai o fatugaʻo, ate, pancreas o se natura masani,
  • aʻafiaga o vailaau faʻasaina - togafitiga faʻasolosolo, vailaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi.

Ituaiga o le maʻisuka

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e 2 faʻamaʻi eseese i la latou tala.

Laulau "ituaiga o maʻisuka"

EseeseFeʻau
Itū'āiga 1 - Faʻalagolago ile insulinE tupu i le faʻagasologa o le faʻaogaina o le masimmunune atoatoa o suauʻu pancreatic e nafa ma le gaosiga o le inisalini. O faʻasolosolo e atiae i tamaiti ma tupulaga talavou i lalo ifo o le 25 tausaga
Ituaiga 2 - lē o le inisalini tutoatasiO le pancreas e faʻaauau pea ona maua ai le hormone, ae e le lava mo le gaosiga ma le avega o le kulukose. O le faʻamaʻi e tupu i tagata i le mavae ai o le 45 tausaga ma o se taunuuga o le lē paleniina o meaai, amioga le lelei, faʻamaʻi vascular and pathologies of organs intern

E le gata i lea, o le maʻisuka le tumau - faʻagasologa, e vavae ese. E tupu i le taimi o le maitaga, pe afai, i lalo o le gaioiga o gamoni gaosia, o le lagona o loʻo puipuia i latou pe le mafai e le pancreas ona taulimaina le faateleina o le gaosiga o le inisalini. E tupu lenei mea i le tuai o le maʻitaga (ina ua mavae le 40 tausaga), mamafa, predisposition i le maʻi. A maeʻa le fanau mai, o le galuega o peta peta e faʻapitoa.

Lototele

E tusa ai ma le ogaoga o faʻamaoniga ma le atinaʻeina o faʻafitauli, o le maʻisuka ua i ai le 3 tikeri maualuga - agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

Laʻasaga o le Seveity Diabetes

Faʻasologa oFeʻau
Malamalama po o le amatagaO le suka o le toto e matauina i luga o se manava gaogao, ae le sili atu i le 8.1 mmol / l, i le aso e le suia le faailoilo. E leai se kulukose i totonu o le uila pe e le silia le 20 g / l. O togafitiga faʻamaʻi e le manaʻomia. O se taumafataga faapitoa e faʻamatalaina
FaatataugaOle maualuga o le kulukose i le plasma e oʻo atu i le 14 mmol / ml, i le urini - e oʻo ile 40 g / l. E lagona e se tagata le malosi o le fia inu, o le masani ai, o lona gutu e magoto. Ua afaina le paʻu i manua o le purulenti, o loʻo i ai le liona o le tino, vaʻa toto
Tulaga matuia - faʻasaina poʻo le faʻasalagaO le suka toto e oʻo atu i le 20 mmol / L ma le maualuga, i le urine - sili atu i le 45 g / L. O faʻaʻailoga o le maʻisuka e faʻaalia, leai se gaosiga o le inisalini, o galuega a fatugaʻo, fatu, ate, o le faiʻai ua le lelei. Le faʻaleleia atili o le maʻi o le tagata maʻi ma puipuia ai soo se tasi e na o le faʻaofiina o le inisalini

O le fea fomaʻi e tatau ona ou alu i ai?

Afai e te masalomia le maʻisuka, o le tagata e liliu atu i le endocrinologist. O le fomai faapitoa e togafitia le maʻisuka ma siaki le tulaga o le maʻi.

Afai e te masalomia le maʻisuka, alu i le endocrinologist.

Ina ia fuafuaina le maualuga o le faaleagaina o totoga i totonu, lea e faaosofia ai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, o se suʻesuʻega faaopoopo ua faatonuina mo:

E faavae i luga o le faaiuga o fomaʻi vavalalata, o le endocrinologist filifilia le togafitiga sili ona lelei mo le maʻisuka, faaopoopo i fualaau faasaina e faatumauina ai totoga taua.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le auala autu mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka o le anapogi o le toto mai se vela poʻo se tamatamailima. O le masani o le suka i se tagata maloloina e le sili atu i le 6.1 mmol / l o le capillary ma le 7.0 mmol / l o le toto oona. O faʻataʻitaʻiga sili ona maualuga o faʻamatalaga o le maʻisuka.

Faʻasalaga o faʻasologa masani ma faʻasesega o le kulukose i totonu o le toto

O faʻamalamalamaga faʻamalamalamaga ua faʻamatalaina e faamanino ai le faʻamaoniga.

  1. Glucose toleni test - a uma ona tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, e ave e se tagata le glucose paʻu (75 mg), faʻafefe i le vai, ma pasi le suʻega pe a uma le 2 itula. O le maualuga o le suka toto e sili atu nai lo le 11.2 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi.
  2. Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated - faʻaalia ai le faʻasologa o togafitiga.
  3. Sueina o le suka i le urine. O se tagata soifua maloloina e leai se kulukose i le urine. O le i ai o sea faailoga o se faailoga o le atinaʻe malosi o le maʻisuka.
  4. Iloiloina o le urine mo le i ai o tino o le ketone (acetone). E masani lava, o lenei faailoga o loʻo misi. O lona auai ma le maualuga o le faʻamaonia o loʻo taʻu mai ai le matuia o le maʻi.

Faailoga ma faailoga o le maʻi suka (lautele).

Afai e te matauina ia uiga ia oe lava ia, o le mafuaaga lea e alu ai i le fomaʻi mo se suʻega. Pe, a itiiti ifo, foaʻi toto mo le suka.

Faailoga taatele o le maʻisuka:

  • e masani ona faʻaaogaina vaega eseese, ma e le mafai ona faʻaumatiaina i ni mea faʻapitoa faapitoa. O le tele o taimi, o le perineum, vae, alofilima, manava,
  • manaʻo e le aunoa e momoe, leai se malosi, tusa lava pe lava le malolo i le po,
  • o le lauulu e minoi, e matua leaga le paʻu, pau i fafo, latou te le maua ni meaʻai ona o le faaletonu o le gataifale,
  • o manua o le paʻu e faʻaleagaina le leaga, e oo lava i tamaiti laiti e le o malolo mo se taimi umi,
  • fia inu pea, fia inu,
  • ua faateleina le tele o le urine, e masani lava ona ala i luga le tagata i le po i totonu o le faletaele. I le aoauli, e mafai ona "tamoe" i itula uma,
  • fungal infections
  • matagogo
  • puipuiga o le faʻamaʻi, o le tagata e masani ona pagatia mai le "malulu" vailaau, lea e mafai ona i ai ni faʻafitauli.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai nisi o faʻamaoniga e ese mai ma faʻaʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2.

Muamua lava, o le faʻaitiitia o le mamafa. I le taimi lava e tasi, o se tagata ua tele lona manaʻo, e tele na te 'ai, ae e leiloa le mamafa. E manogi le acetone mai le gutu, o le manogi e tasi e aliali mai i le uila. E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o tino o le ketone e faia i totonu o le tino - o mea leaga o le tino o le tino.

O mea autu e tatau ona popole ai o se malosi malosi faifai pea, alu soo i le faletaele, fia inu pea ona o le inu o le tino, ma le susu. Naua, vomiting, vaivaiga faifai pea, o le valea e taatele. E le mafai ona suia le amio mo le lelei sili atu, e aliali mai le ita.

Malu, vaivai, afaina e ono aliali i totonu o vae. Lagi le vevela o le tino. O le vaaiga mamao ua faasolosolo ina leaga, e pei o se veli i luma o mata. E foliga mai foi, aemaise lava i totonu o le potu, ma furunculosis.

O tamaiti atonu o loʻo momoe, ma pe ana fai e leʻi tupu muamua lenei mea, ona avea lea o se faailoga manino o le maʻisuka ituaiga 1.

E mafai e se tagata ona pauu i se paga pe afai e le talanoa i se fomai i le taimi.

O nei faailoga e tupu malosi ma atonu e le mafai ona iloa.

Faailoga o faʻafitauli o le maʻi suka (tulaga maualuga).

I se tagata gasegase maua i le maʻisuka, o le galuega a le tele o gaioiga i totonu e faʻaleagaina. O se tasi o faʻafitauli matuia o le maʻisuka e tauaso, aua o le retina e faʻaumatia e le toto maualuga. E le gata i lea, o se faʻalavelave ogaoga o le gangrene, lea e tupu i le faaleagaina o vaʻa o vae. I lenei tulaga, o le vavaeina o le vae e tatau ai.

O faʻafitauli faʻaleaganuʻu o le taatele lea o faʻamaoniga o faʻafitauli o le maʻisuka. O se tagata e atiina ae le atherosclerosis, o lona uiga, o papa e aliali mai i luga o vaa, ona o le mimiti o le vavao o le vaa, o le mamafa e tulai mai (maualuga maualuga), o le mamafa i luga o le fatu e faateleina, ma angina pectoris e aliali mai. E mafatia foʻi vaʻa o le faiʻai, ina ia faʻavaivaia le mafaufau.

Mai le itu o fatugaʻo, pyelonephritis, nephropathy e mafai ona atiaʻe.

O le maʻisuka vae o se uiga lelei foi, pe a faʻalavelave le toto i vae, o le a amata ona maua i luga o vae vaevaega, ma faʻaitiitia le lagona o vae.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e pagatia gums, afaina toto, e ono amata ona paʻu ai nifo.

O le paʻu e mamago, pulu, fao ua faʻamafu.

I tagata, o se faʻailoga iloga o le maʻisuka e le afaina. I tamaitai, o le faasolosolo faasolosolo solofanua e mafai ona faalavelaveina.

Afai e te maitauina uiga o le maʻisuka, ona talanoa lea i se fomai, aua le faatuai. O le falemaʻi o le a manaʻomia le foaʻiina o le toto ma le urine mo le gaʻo. O le toto ua foaʻi uma i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona faʻaaoga se aofaiga o kulukose. Aua le popole i lou soifua maloloina!

Pusa 1 ma le ituaiga 2 fualaau faasaina

O le ituaiga 1 faʻamaʻi e mafai ona togafitia i le inisalini. Faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi o le maʻisuka, ua faʻamatalaina ai se fualaau patino, o lona uiga o le tuiina o se hormone gaosia i le tele o taimi i le aso. Faatasi ai ma le le aoga o le inisalini i totonu o le tino, o se maʻi o le maʻisuka e atiae, o se taunuuga masani o se taunuuga matautia.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o togafitiga e aofia ai le inuina o le inisalini i taimi uma.

Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le manaʻomia le inisalini.

Mo a latou togafitiga, o vaega o fualaau oona e faʻaaoga e fesoasoani i le gaosiga masani o le inisalini ma le faʻaaogaina o le kulukose.

  1. Thiazolidinediones - fualaau faasaina lea e faateleina ai le gasegase o tui o le tino i inisalini - Diaglitazone, Actos, Pioglar.
  2. Biagunids - faʻaitiitia le tafe o le kulukose mai i le ate ma faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini - Formin, Bagomet, Metformin 850, Gliformin.
  3. Inisalini faʻalauteleina - faʻamalosia o suauu peta i le gaosia o le hormone ma le faʻaleleia atili o le gafatia o manu - Maninil, Glurenorm, Amaril.
  4. Meglitinides - faʻaitiitia le maualuga o le suka pe a maeʻa taumafa, faʻamalosia ai sene beta i le inisalini gaosiga - Starlix, Novonorm.

Glurenorm fesoasoani i le tino e maua ai le aofaʻi saʻo ole inisalini

Malosiaga Mana

E taua le taumafa i le togafitiga o le maʻisuka. I le ituaiga 1, o se faʻalapotopotoga faʻapitoa, ma i le togafitiga 2 ituaiga o vaega taua o le faatumauina o le tulaga masani o le maʻisuka.

O vaega taua o mea taumafa:

  • meaʻai taumafa vaevaega (e oo i le 6 taimi i le aso),
  • mataʻituina le taua o le malosi o mea taumafa - e tatau ona pei lava o le tino e manaʻomia,
  • aua le faʻaleagaina le gaʻo, gaʻo ma gaʻo - paleni paleni meaʻai,
  • aofia ai kukama, tamato, peʻa lanumeamata, greens, spinach, kāpeti (fou ma piʻo) i le taumafataga - o oloa e fesoasoani i se lagona o le atoatoa, lea e faʻaitiitia ai le tagofiaina,
  • 'ai le sisi siʻi, soya, oatmeal - o le a fesoasoani e faʻaleleia le gaioiga o se ate ua vaivai,
  • faaitiitia iʻa taua ma aano o manu, meaai falai ma gaʻo, masima.

O le taumafa o le maʻisuka e tatau ona paleni, ia aofia ai le aofaʻiga tatau o vitamini ma minerale.

Laulau "O le a le mea e le mafai ona 'aina ma le maʻisuka"

Mea ua faatagainaSii falaoa, meaʻai, kuki e le mafaitaulia e aunoa ma le suka
Meaʻai vevela, iʻa fagota, soups ma fualaʻau
Lafumanu mai le lapiti, povi, moa, cod, carp, pike perch - sūlū, kuka poʻo le asu
Greens, kapisi, radishes, pateta, beets, kāloti, tamato, kukama, meaʻai, arugula
Steam omelet, fuamoa ua gaosia (e le sili atu ma le 2 fuamoa i le aso)
Cereals, Peni
Fualaau aina ma suamalie o vailaʻau oona - apples, lemons, currants, cranberries, oranges, compotes e aunoa ma le suka pe sui foi
Milu, kisisisi
Vavala susu lauti, fua o fua, sua suamati
Meaʻai faasainaO mea uma e faʻafiafiaina ai le suka, sukalati, jam, honey, pastry
Meaʻai vevela, salima, falai, ulaula meaʻai
Faʻafefe meaʻai, vevela, mea manogi
Puni, vine, vine
Alu

O taunuʻuga talafeagai ma faʻafitauli

O le glucose maualuga i totonu o le toto e afaina ai totoga uma lava, ma faasolosolo malie ai le faaleagaina o sela maloloina. O faʻafitauli masani masani ma o latou taunuuga e aofia ai tulaga nei:

  • loto vaivai ma le le atoatoa ma, o se taunuuga, o le gagana masani ma le masani,
  • maʻi faʻamaʻi
  • vailaʻau faʻapitoa e faʻaosofia ai le oso i le toto maualuga (faʻapupula pe faʻaitiitia le malosi),
  • tiga i pito pito i lalo pe a savali ma malosi faaletino,
  • le faʻaalia o maʻi pipisi i luga o vae,
  • ogaoga leaga i vaʻa laiti ma tetele, e oʻo atu ai i le gangrene o pito pito i lalo.

E masani lava, o maʻi papala o loʻo iai i luga o vae ma le maʻisuka.

E faʻapefea ona siakiina le suka suka?

Afai o faʻaʻailoga o le maʻisuka e aliali mai i se pepe poʻo se tagata ua i lalo ifo o le 25 ona tausaga, o lē e le sili atu lona mamafa, o lona uiga o le maʻisuka e maua ile tikeri muamua. Ina ia togafitia, e manaʻomia le injections o le inisalini.

Afai e masalomia se tagata ua maualuga lona matua o le matua o le 40 pe sili atu ona o le maʻisuka, ona ono foliga mai lea o le tikeri lona lua o le maʻisuka.

Ae ui i lea, o nei fuainumera talafeagai. O se faʻamatalaga manino ma le tulaga o le maʻisuka e naʻo le endocrinologist e mafai ona faia.

Category 1 maʻisuka - faʻamaoniga

O le mea e masani ai, o faʻamaʻi o le maʻi e tupu i se taimi puupuu, i ni nai aso. E masani lava ona maua se tagata i le maʻisuka (leai se mafaufau), e vave ona iloa i totonu o le falemaʻi pe a maua ai o ia i le maʻisuka.

Vaega o le maʻisuka o le tikeri muamua:

  • faateleina le manaʻo e inu: o mea inu inu 3-5 lita i le aso,
  • le manogi o le acetone i le taimi o le faʻamalolo,
  • malosi malosi, e 'ai e se tagata le tele o meaʻai, ae galo le mamafa,
  • faʻafiafiaga urination, aemaise i le po,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • o le paʻu o le paʻu, suʻi po o le paʻu ua aliali mai.

E masani lava, o le maʻisuka 1 e amata i tagata pe a mavae le 2 vaiaso poo le masina talu ona maua e le tagata maʻi se faʻamaʻi (siama, rubella, maʻi) poʻo le maeʻa foi o se tulaga faigata.

Category 2 maʻisuka - faʻamaoniga

O le maʻi suka i le ituaiga lona lua, o le vasega e mafai ona amataina malie, i luga o ni nai tausaga, o se tulafono, i tagata matutua. I alii ma tamaitai, o le vaivai e tupu, faʻamalositino manuʻa, leiloloa o le vaai ma le faʻaleagaina o le mafaufau. Peitai, e le masalomia o ia nei o faailoga muamua o le faamaʻi. E masani lava, o le siama o le maʻisuka ituaiga 2 e faia faʻafuaseʻi.

Faʻafitauli o le faʻamaʻi 2:

  1. uiga iloga o le maʻisuka mo lenei ituaiga: vaivai, faʻaitiitia le faʻaaliga, suiga o le mafaufau,
  2. faafitauli o le paʻu: faʻaleagaina, afu, faʻamaʻi manuʻa manuʻa,
  3. faateleina le manaʻomia mo le inu - 3-5 lita o le vai e inu i le aso,
  4. toe faia i le po, urination,
  5. o le faʻaalia o maʻi pipili i luga o alo ma tulivae, vaevaega o vae, tingling, tiga i le taimi o le gaioiga,
  6. fafine e atiina ae ni faʻasalalauga (vavao), e faigata ona faʻamalolo,
  7. i le taimi ua leva o le maʻi - leiloa o le mamafa,
  8. i le 50% o tagata gasegase, o le maʻi atonu e aunoa ma ni faailoga,
  9. E i ai i tagata ni faʻafitauli faigata.

30% o alii - faʻaititia le faʻaaliga, faʻamaʻi fatuga, faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi, afaina fatu. O se asiasiga vave i le fomaʻi e manaʻomia pe a uma ona faʻaalia nei faailoga o le maʻisuka.

Afai ei ai le mamafa o le mamafa, faʻavave ona vaivai, faʻaleagaina le faʻamalolo o manua o loʻo matauina, vaʻaia ma mafaufauga, o lona uiga e le tatau ona e faʻavalevalea ma e tatau ona e fuafuaina le fua o le suka o le toto.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le suka, e tatau ona amata togafitiga. Afai e le faia lenei mea, ona oʻo lea i faailoga o le maʻisuka o le a oʻo atu ai i le oti vave e faʻatali ai le maʻi, lea e taofia ai le faʻafitauli o le maʻisuka - ulua, gangrene, fatu fatu, stroke, tauaso, ma le fatugao.

Mo le puleaina o le maʻisuka ituaiga 2, e sili atu le faigofie nai vasega nai lo le foliga muamua.

Faailoga o le maʻisuka o tamaiti

O le laʻititi o le matua o se tamaititi ua masalomia le maʻisuka, o le sili atu ona ese le uiga o le maʻisuka mai le matua o le maʻi. Faamasani oe lava ia i faailoga o le maʻisuka talavou.

E tatau ona iloa lenei mea i fomaʻi ma matua o se tamaititi maʻi. I le faʻatinoga, o fomaʻi fomaʻi e seasea maua i le maʻisuka. O faailoga o le maʻisuka tamaititi e fomaʻi e masani ona ave mo faʻamaoniga o isi faʻamaʻi.

Eseesega i le va o le maʻisuka 1 ma le 2 vaega

O le maʻisuka ituaiga 1, o se vaega e faʻaalia i se faʻaaliga manino, e tupu faʻafuaseʻi. O le maʻi o le ituaiga 2, o le vaega - o le soifua maloloina e sili atu ona leaga i le taimi. Aʻo leʻi leva talu ai nei, e naʻo le 1 le maʻisuka na maua e tamaiti, o vaega, ae peitai, o le aso e le toe avea lea ma mataupu. Ituaiga 1 maʻisuka, tikeri e le o le mamafa.

Ina ia iloa le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le tikeri e tatau ona avea ma suʻega urine mo le suka, toto mo le kulukose ma le C-peptide.

Tigsty ma le malosi malosi (polyuria)

I tagata e maua i le maʻisuka, mo nisi mafuaʻaga, o le maualuga o le kulukose o le toto e faateleina, ona manaʻo lea o le tino o le tagata e aveeseina e ala i le urine. Ae ui i lea, faatasi ai ma le maualuga o le kulukose i le mimi, e le pasia e fatuga, o le mea lea, e manaʻomia le tele o le faʻavave.

Ina ia maua ai le tele o le onosaʻi, e manaʻomia e le tino se tele o vai. O le mea lea, o loʻo i ai se faʻailoga o le faateleina o le fia inu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma e masani ona faanatinati i le urinate. O le maʻi e ala i le po i le tele o taimi, o se faailoga manino lea o le amataga o le maʻisuka.

Smell o le acetone i luga o le faʻamalolo

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, e ui lava i lea, e le mafai e sulu ona gauai, ona e le lava le inisalini, poo ana galuega e le aoga. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻamalosi siaki (sei vagana ai leʻo faila) e faʻafeiloaʻi ai i le faʻaaogaina o le tamaoaiga.

E mafai ona tatou faaopoopo atu o faailoga o le maʻisuka o taimi ia o le vaevaeina o gaʻo e tupu: acetone, acetoacetic acid, b-hydroxybutyric acid (tino ketone). I le maualuga o le tino o tino o le ketone, ua faʻasaʻolotoina i le taimi o le faʻamalo, o se taunuuga, o le manogi o le acetone o loʻo i le ea.

Coma poʻo le ketoacidosis (tulaga maʻisuka 1)

E i ai se manogi o le acetone i tagata pe a faʻasalaga - o loʻo taʻu mai ai o le tino e 'ai gaʻo, ma o loʻo i ai elemone eletise i le toto. Afai e le tui le inisalini i se taimi talafeagai, ona maualuga lea o le maualuga o vaega o le ketone. I lenei tulaga, e le mafai e le tino ona taulimaina lo latou vavaeeseina, o le elemene o le toto e suia.

O le toto pH e 7.35-7.45. A o laʻitiiti lava pe sili atu foi i luga o lenei tapulaʻa, e le toe faʻalavelave le tagata, moe, fia 'ai lona manaʻo, afaina le vevela, o nisi taimi o le vomiting, faʻavauvau le tiga i totonu o le manava. O faʻamaoniga nei o le ketoacidosis o le maʻisuka.

Pe a mafua ona o le ketoacidosis, e pa'ū le maʻi i se pa, o le a le mafai ona tupu le faaletonu, e oʻo lava i le maliu (7-15%). Afai ole faʻamautinoaina o se faʻamaʻi o le vasega 1 e le o faʻamautuina, o le i ai o le acetone i totonu o le vavagana ole gaʻo e le tatau ona faʻaeteete.

Pe a togafitia se faʻamaʻi o le tulaga 2 i alii ma se mea taumafa maualalo i gaʻo, o le a mafai e se tagata maʻi ona aʻafia i le kososis - o se faʻalauteleina o le toto o mea e maua i le ketone components. O lenei tulaga o le physiological ua manatu e masani.

E leai sona aʻafiaga. O le maualuga o le pH o le toto e le pau i lalo ifo o le 7.3, o le mea lea, e ui lava i le manogi o le acetone i le taimi o le faʻamalolo, o le lagona e masani lava. I lenei tulaga, o le tagata ua aveesea le mamafa o le mamafa.

Faateleina le manaʻo i tagata gasegase

I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, leai se inisalini, pe leai foi se aoga aoga. Ma e ui lava e sili atu nai lo le glucose i totonu o le toto, e le mafaia e sela ona faʻaleagaina ona o le leai o le inisalini ma ua faʻamalosia e "matelaina". O le fiaʻai e ulu atu i le faiʻai, ma e manaʻo se tagata e 'ai.

O le tagata maʻi e lelei le 'ai, ae e le mafai e le tino ona ufiufi ia vailaʻau' oloʻo sau ma meaai. O le manaʻoga malosi e matauina seia oʻo ina amata ona galue le inisalini, poʻo seʻia oʻo lava ina amata ona gaʻo ia gaʻo sela. Faʻatasi ai ma lenei taunuʻuga, o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e atiaʻe le ketoacidosis.

O le paʻu o le paʻu, o le gaogao e tupu, o faʻaaliga faʻapitoa o loʻo matauina

I se tagata gasegase maua i le maʻisuka, o le kulukosese maualuga e faʻalauteleina i vai uma o le tino. O le tele o le suka e faʻateleina i le afu. O mea laiti e pei o le susu, mafanafana mafanafana ma le maualuga o saturation o suka, o la latou meaʻai. E tatau ona tatou taumafai e faʻaitiitia le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto, ona aluese loa lea o faafitauli ma le paʻu ma le paʻu.

Faʻamamaʻi manuʻa faʻamaʻi i tagata mamaʻi maua i le maʻisuka

O le tele o le kulukose i totonu o le toto o tagata ei ai lona aafiaga oona i luga o puipui o toto toto, faapea foi ma sela e fufulu i le toto. Ina ia mafai ai e manua ona faʻamalolo lelei, o le tele o faʻalavelave faigata e faia i totonu o le tino, e aʻafia ai le vaevaeina o suauʻu paʻu mamā, e pei o le ata.

Talu ai ona o le maualuga o le kulukosesese o loʻo i ai se aʻafiaga i luga o masini a tagata, o le faʻamalologa o le faʻagasolosolo malie. E le gata i lea, i lalo o nei tulaga, o loʻo salalau le salalau o faʻamaʻi pipisi. E taua le faaopoopo atu o fafine e maua i le maʻisuka ua matutua atu muamua.

I le faaiuga, e tatau ona toe manatua se tasi pe a iai ni faailoga o le maʻisuka i alii poʻo teine ​​o soo se ituaiga, e tatau ona siaki le tele o le kulukose i totonu o le toto i se taimi vave e mafai ai, ma asiasi foi i le endocrinologist.

E leai lava se auala e fofoina atoatoa ai le maʻisuka, peitai, e mafai ona pulea ma ola ai i se olaga masani. Atonu e le faigata e pei ona aliali mai.

Puipuiga o le maʻisuka

E moni lava le taofia o le atinaʻeina o faʻalavelave matuia pe afai e te le amanaia ia faailoga muamua o le maʻi.

O togafitiga fesoasoani e fesoasoani ai e tau i le maʻisuka:

  • matua tausisia o vailaau - faʻasologa faʻasolosolo ina ua maeʻa le taimi tutusa,
  • paleni taumafa ma taumafa,
  • ola malosi, olaga galue malosi, savali umi i le ea fou,
  • tausisia o tui ma fautuaga mo le puleaina o le inisalini.

O se olaga malosi ma mulimuli i tulafono o meaʻai lelei o le puipuiga sili lea o le maʻisuka

O le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto, o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, o le le mafai ona gaosia ma gaosia le suka e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le faʻamaʻi e 2 laupega autu - ituaiga 1 ma le 2, eseese i le natura o mea na tupu ma faailoga, faʻapea foi ma le 3 tikeri o le mamafa. O faʻamaoniga manino o le maʻi o le galala tele, inu malosi ma le faʻateleina o le urination, o le mamafa o le mamafa o le mamafa ma le fiaʻai lelei. Togafitiga e faalagolago i le tuulafoaia ma le ituaiga o maʻisuka - ituaiga 1 e na o le inisalini e togafitia, 2 - ma fualaau e faaosofia ai le gaosia o se hormone taua. O se meaai faʻapitoa, o le usitai i faʻasologa o fomaʻi, o se soifua maloloina lelei o vaega autu ia o togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

Faatatau lenei tusiga
(1 fuainumera, fua 5,00 mai le 5)

Uluaʻi faailoga o le ata o le maʻisuka

Faailoga o le maʻisuka i luga o le paʻu (ata 2) e faapenei:

  • malogo, faʻavauvau,
  • laiti manuʻa ma le tipi e le faʻamalolo lelei,
  • o le paʻu o loʻo maua i le maʻisuka (vaai i le photo i le gal) e faigata ona togafitia, soʻo, e mafai ona totoina i luga o le tino, tele lava i luga o tamai povi ma vae,
  • o le laulaufaiva mo le maʻisuka ua mago, pei o le paʻu o le ooto tautala.

O faʻafitauli faʻapitoa o le paʻu e mafai ona mafua mai i isi faʻamaʻi, peitaʻi, e sili atu le lelei ona taʻalo lelei, asiasi atu i se endocrinologist ma se dermatologist e malamalama i le faʻafitauli o loʻo e feagai. Masalo o faʻamatalaga o le paʻu i le maʻi suka.

Maʻisuka i fafine

E sili atu ma le tasi ona tatou faʻalogoina o se faʻamaʻi na vave iloa i se taimi muamua, e sili atu ona faigofie ona fofo pe puipuia ona aʻafiaga. O le mafuaaga lena e matua taua ai le gauai atu i le faalavelaveina o faailoga.

Faailoga o le maʻisuka i fafine (ata 3) iai nisi o foliga. E mafai e se fafine ona amata ona mamafa le mamafa o le tino e aunoa ma le faia o meaai. O se manogi manogi tutusa ma le acetone e sau mai le gutu. E i ai faʻafitauli paʻu. O nei mea uma e tatau ona avea ma se taimi mo se asiasiga i le falemaʻi.

Faailoga o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 40 tausaga - o se tulaga matitiva tele o fao ma lauulu, faʻaleagaina o le faasolosolo taimi, vaivai, vaivaiga, valea mo le leai o se mafuaaga. Faailoga o maʻi i fafine 50 tausaga - faʻaleagaina le vaai, pe a vaʻaia mea uma e pei o se puao.

Faailoga o le maʻisuka i fafine

E masani lava, e mafai ona e matauina faailoga o le maʻisuka i fafine i luga o le paʻu (vaai ata 4). Ua malolo o ia, e sili lona matua nai lo lana tupulaga. E tele taimi e latou te maua ai le faʻafitauli i totonu o le itutino, le mago, susunuina. O tamaitai e masani ona popole i faʻamaʻi pipisi faifai pea. O nei faafitauli o faʻamaoniga foi o le maʻisuka. Ma o lenei e le lava le na o le asiasi atu i se fomaʻi o le fomai poʻo le fomaʻi, atonu o le ae manaʻomia se faʻatalatalanoaga a le endocrinologist.

Maʻisuka i tagata ata

O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻamalosi i tagata (ata 5) e talitutusa lava ma faʻaaliga i fafine ma tamaiti, ao uʻu vae i le mea muamua. O se tamaloa e amata ona inuina le tele o vai, e masani ona alu i le faletaele, atonu ei ai ni faʻafitauli o se uiga feusuaʻi. Afai o lou manava e tiga i le maʻisuka, e mafai ona avea ma lipine o le lipodystrophy, lea e matua ogaoga ma e tatau ona e taumafai e taofia lona amataga. Ma, ioe, o le faailoga o le mafatia o le a maua ai le paʻu.

Faailoga o le maʻisuka i alii

E masani lava, o alii i le galuega, pe, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a toe faʻaleleia se masini, e ono maua ai se mea leaga poʻo se mea e gaoia ai. O le togafiti o le a faamaloloina mo se taimi umi. O faailoga taua ia o le maʻisuka i tagata (tagai ata 6). E le gata i lea, i alii, o le mumū o le paʻu o le penis e mafai ona tupu, talu ai e tele taimi e tupu mai ai le urination nai lo le masani. O le isi uiga faʻaalia o le faʻafefea ona vaʻai vae i le maʻisuka.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti

Ae paga lea, o faailoga o le faʻamaʻi ua faateleina ona matauina i tamaiti. E le gata i lea, aʻo lei oʻo i le matua faailoga o le maʻisuka i tamaiti (tagaʻii le ata 7) atonu e le o aliali mai. Matua e taua tele ma e le tatau ona misia faailoga muamua o le maʻisuka.

Afai o se tamaititi laitiiti lava e oʻo i le tausaga, ona aoga lea ona gauai atu i faailoga papaʻe i luga o le peʻa, pe a fai na faʻamatalaina e le tamaititi ia lava. O le faanatinati o le pepe e sili atu ona maaleale pe a faatusatusa i le masani, e toetoe lava a mausali. E masani ona tusia e le tamaititi ma i le tele o mea, ua le toe lava, ae i le taimi lava lea e tasi e moe ma moe. E masani lava ona faatoafilemu le pepe pe a uma ona avatu e le tina ia te ia se vai inu. O le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka (ata i lalo) e faigata ona togafitia. O kulimi masani ma pamu e le mafai ona fofoina.

Paʻu mo le maʻisuka

O aʻafiaga mautinoa o se faʻafitauli i le tino o le endocrine o faʻamaʻi paʻu i le maʻisuka malosi (ata 8), ona o maʻi faʻafitauli o le tino. E taua tele le matauina o paʻu paʻu i le taimi, i tamaiti ma tagata matutua. O se faailoga iloga o se mea e maua i luga o vae i le maʻisuka, lea e tulaʻi ona o le le lelei o le tino ma aemaise lava vaʻa o vae. E i ai tulaga pe a faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi i le maʻisuka e mafua ai le faʻamaʻi poo le urticaria i se maʻi. O nei faigata e togafitia ai le paʻu o faafitauli o paʻu e mafai ona avea ma faʻafitauli mai togafitiga.

Faʻafitauli o le maʻisuka

O aʻafiaga o le maʻisuka (ata 8) e sili ona matautia, latou te faia se taufaamatau tuusaʻo e le gata i le lelei o le olaga o le maʻi, ae faapea foi i le ola lava ia. E fautuaina e amata togafitiga o le maʻisuka i se taimi vave e leʻi faʻaaogaina. O nisi nei o faʻafitauli:

  • vailaau faʻamaʻi
  • faafitauli o le paʻu
  • gangrene o tamatamailima ma vae,
  • Vaʻavaʻai mamao
  • sese le metabolic process
  • faafitauli i le faagaioiga o le tino ma fatugaʻo,
  • toilalo o le galuega a isi tino,
  • fatu fatu ma le taʻavale.

Faʻafitauli o le maʻisuka (ata i lalo) e matuia tele e tatau ona sui nisi o au masaniga. O le soifua maloloina e tatau ona telefoni feaveaʻi, meaʻai - saʻo. Aloese mai le popole ma le mautinoa.

Tuua Lau Faamatalaga