Aofaʻi cholesterol 6, 0 - 6, 9 iunite: e tele pe laʻititi ma o le a le mea e fai?

O se suʻesuʻega o le cholesterol e masani lava ona faʻatulagaina. O le fuafuaina o le maualuga o le sterol o se vaega taua o se suʻega o le toto o le toto, o se vaega taua o se lipine lipid. Mafaufau i se tulaga o lau cholesterol e 6.0-6.9: o le a le uiga.

Faaletino o le cholesterol

Cholesterol o se mea-gaʻo e taua mo le tino o le tagata. O le Sterol e faʻaaogaina i siama faʻamalosi e tuʻuina atu ia i latou le mautinoa. O tafega, o le glands sex cholesterol i hormones. Vitamin D o loʻo faʻapipiʻiina i le paʻu mai le sterol.

Ae ui i lea, o le maualuga o le cholesterol o se tasi lea o tulaga lamatia mo le atiaʻe o le atherosclerosis. O le sterol sili atu ua i ai le malosi e fofo ai i puipui faaleagaina o le toto, e mafua ai le fausia o pusa cholesterol.

Tupe faʻaalu e sili atu le lamatia i le tino. Papatusi e mafai ona vavalalata pe taofia ai foi le lumena o le vaa, lea e mafua ai ona solia le toto i le okeni. E mafai ona latou faʻaosoosoina le faʻavaeina o se tui toto, pe o ese mai le puipui o le faga, latou te liliu atu i totonu o se mea e mafai ona palu ai le vaa.

O le loto ma le faiʻai e sili ona nofouta ile atinaʻe ole atherosclerosis. O nei valaʻau e lua lea e masani ona mafatia mai faʻalavelave o le faʻamaʻi. O le amataga o le togafitiga o le atinaʻe lea o le cerebral, o le fatu o le toto o le toto - ischemia. Afai o loʻo alu le faʻamaʻi, e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu poʻo le faʻasalaga o le myocardial.

O le a le mea e taʻua o le masani o le cholesterol? Faailoga o le metabolism masani e le ogatasi. Latou te suia i le matua, faʻalagolago i le itupa, faateleina tamaitai i le taimi o le maitaga. O le mea lea, mo se tamaititi e 35 tausaga le matua, cholesterol o le 6.5 mmol / L e masani lava, ma mo se alii talavou poʻo se tamaitai foi e tutusa tausaga - maualuga. E oo lava i le 6.8 mmol / L cholesterol o se faailoga masani lava mo tagata e sili atu i le 45, e ui lava mo isi o se faʻailo.

Faamatalaina o Tali

O le taimi muamua o le faʻamatalaina o le fuafuaina lea o le masani o le cholesterol i le matua ma le itupa. O le filifiliga sili lava o le sailia lea o tulaga masani o le cholesterol i le fale suesue lea na faia ai le suʻesuʻega. O le metotia o le fuaina o le maualuga o le sterol, reagents e mafai ona aʻafia ai tulaga masani ua talia e se nofoaga tutotonu. Afai e le o latalata ane se laulau, faʻaaoga fua faʻataʻitaʻi.

Laulau. Normal cholesterol i fafine, alii o vaitausaga eseese.

Seʻio tatou tilotilo i le vaevaega o le auʻiliʻiliga e ala i se faʻataʻitaʻiga. Cholesterol 6.7: o le a le uiga. Faapea o oe o se fafine ua 35 tausaga. E tusa ai ma le laulau, o le masani a le sterol e fetaui ma se tausaga ua atofaina e 3.37-5.96 mmol / L. O lona uiga, o le faailoga 6.7 sili atu i le masani o le cholesterol e 12.4%. O lea suiga e ono aliali mai ai faafitauli matuia i le taimi nei.

E foliga mai, o le cholesterol maualuga o se taunuuga o le le paleni o meaai ma / poo le olaga. Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona ave sina mimiti i se laʻititi laʻititi i le sterol. E tusa ai ma fuainumera, o tagata ei ai le cholesterol sili atu i le 6.5 mmol / L o loʻo i ai le lamatiaga faʻanatura o le atiaʻe o le infarction myocardial, stroke, faʻatusatusa ia i latou e masani ona masani ai le cholesterol.

Mafuaaga mo suiga

I tamaitai, o le faateleina o le cholesterol e matauina i le taimi o le maitaga. O le mea lea, e le manaʻomia ona popole popole o tina faʻamoemoe, tusa lava pe maualuga le maualuga o le cholesterol e 6.9 mmol / l.

O le mafuaʻaga sili ona taatele mo le faʻateleina o le faʻataʻitaʻiga o le sterol o se ola le lelei. Afai e faʻaulu se tagata i se mea laitiiti, o le mamafa, ulaula, faʻavalea o le ava malosi, o lona maualuga o le cholesterol o le a faʻamautuina.

O se mea e le paleni taumafa o le isi lea mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol. O tamaʻitaʻi, o tamaʻitaʻi e tele a latou aano o aano o manufasi, meaʻai falai, meaʻai vave, faʻamafaʻatasi i meaʻai taofi ei ai le maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maualuga o le cholesterol.

O le faateleina o le sterol o se mea masani mo nisi o faamaʻi: maʻi o le maʻisuka, o le galo hormonone deficiency, hormone tuputupu aʻe, maʻi o le ate, ma le taofiofia o le talo. O loʻo i ai faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma le gasegase o le cholesterol metabolism. O le mea sili ona taatele o le heterozygous aiga, homochogous hypercholesterolemia. Ae ui i lea, o nei maʻi e masani lava ona o faatasi ma le faateleina o le maualuga o le sterol i luga o le 10 mmol / L.

O le maualuga o le cholesterol i tamaitai talavou e masani ona atiina ae i faʻamataʻu tautala. O nisi vailaʻau e mafai ona faʻaosoina ai se faʻaopoopoga i le sterol: diuretics, androgens, cyclosporins, vitamin D, amio amio leaga.

Level 6 cholesterol - o le a le uiga

Muamua, o le a aoga le iloa pe o le a le ituaiga cholesterol e aofia ai. O le mea moni e faapea i lona mamanu e le mafai ona gaoioi i totonu o le toto, o le mea lea, e fesoʻotaʻi ai ma fesuiaiga o femalagaiga. O nei faʻalavelave e taʻua o lipoproteins. O loʻo i ai le tele o ituaiga e eseese i le tele ma le agavaa o mea e aofia ai: o le tele o le protein, o le maualuga atu lea o le maualuga o le faʻapotopotoga. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le cholesterol, o le maualuga o le lipoproteins ua faaitiitia.

Lipidogram e atagia ai le vaeluaga e le gata i le va o vaega ole lipoproteins, ae faapena foi i le va oo latou vaega. Faatasi ai ma le cholesterol-e aofia ai, o lipoproteins nei e taua:

  • maualuga tele (HDL - gaʻo-gaʻo-polotini na gaosia e sosoʻo o le tino ma sina aofaiga o le cholesterol ma le tele o vaega o protein),
  • le maualalo (LDL - le fua faatatau i le lipoproteins ua suia i le cholesterol),
  • e maualalo tele (VLDL - e aofia ai le cholesterol ma se vaega itiiti o polotini),
  • lipoprotein a (mea faigata o LDL ma nisi ituaiga o protein),
  • le cholesterol atoa, o se vaega o nei lipoproteins uma.

Ae afai o nei vaega ninii e iloa, o le ata o le metabolic o le a itiiti se malamalama: ina ia faia se suesuega saʻo ma vavalo i le tulaga o le tagata maʻi, o le numera o proteins carrier o loʻo iloiloina foi:

  • apolipoprotein A 1 femalagaiga o eletise maualuga,
  • apolipoprotein B ei ai i le maualalo
  • lipoprotein A - o se faʻalavelave o le tele o palatini feʻaveaʻi ma le LDL.

O se isi nofoaga i le auʻiliʻiliga o loʻo nofoia e triglycerides (mea faʻapitoa e aofia ai glycerin ma gaʻo gaʻo), o lona maualuga e aʻafia ai foʻi metabolic processes. I le faaiuga o le auʻiliʻiliga, ua fuafua le aofaʻi o le atherogenic, lea e fuafuaina e le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol i le numera o lipoproteins maualuga. E fesuiaʻi se fuainumera e faʻaalia ai le tele o le "leaga" lipids e sili atu nai lo "lelei".

Aʻo iloiloina se suʻega o le lipid laboratory, e taulaʻi faapitoa atu fomai fesoʻotaʻiga maualalo cholesterol. Faatasi ai ma le masani ai o le toto, latou te pipii i totonu o siama, auai i le fausia o hormones steroid, faʻaleleia le faʻaleleia o vitamini gaʻo ma le suamalie i totonu o le vaega o meaʻai ma faʻafefiloi i molini o le provitamin D ina ia maua ai se fuamini atoatoa.

LDL foi e taua tele se matafaioi taua i le toe faʻaleleia o le amio saʻo o le paʻu o totonu o le maʻa. O i latou, e pei o se faʻamaufaʻailogaina, vavalalata masini umukuka. Ae afai o le maualuga o le cholesterol maualalo i totonu o le toto ua faateleina, o lona faaputuputuina le pulea e le gata ina maua i totonu o siama, ae saʻo foi i le mafiafia o puipui o toto toto. O laasaga o le atherosclerotic e amata ai la latou taamilosaga umi umi o le olaga, ma faʻaitiitia ai le lumenia o le lumenene ma faʻaititia le toto i le tino.

O le maualuga tele o le tuufaatasiga, i se isi tulaga, e fesoasoani i le aveesea o le cholesterol mai le tino. O mea lafoaʻi mea ia, aua e maua mai i siama o siama eseese ia cholesterol mai le lipoproteins maualalo, faateleina le mamafa o le protein. O le HDL toto ua faʻaofiina i totonu o le ate, lea e faʻamalamalamaina ai i totonu ole talo. O mea e aofia ai le gallbladder i taimi o taumafataga e tuʻuina atu i totonu o le iniseti, e aofia ai i le gaʻoina o otaota, ma le cholesterol e leʻo taʻua e faʻamalosi i fafo. Faatasi ai ma maʻi o le ate, o ona sel e le mafai ona taulimaina le aoga o le faapalenile, ma e le mafai ona toe faʻaumatia atoa le cholesterol.

O le a le mea e tupu pe afai e oʻo atu le cholesterol atoa i le 6 mmol / L pe sili atu i ai? E naʻo le tasi le ata e uiga i le setete o le dyslipidemia i le tino e le mafai ona faʻamasinoina. E tatau ona iloa, ona o le maualuga o le lipoproteins, o lona anotusi ua faateleina, faapea foi ma le matua o tausaga ma le itupa o le autu. O le mea moni, mo tagata maʻi taitoatasi, o le tulaga masani o le aofaʻi o le cholesterol e ese. Mo nisi, o se faailoga o le 6.1 mmol / L ua uma ona maualuga le maualuga, mo isi, cholesterol o le 6.4 mmol / L o le masani. Ma o le a le aofaʻiga o le aofaʻi o le 6.3, pe tele pe itiiti foi le cholesterol mo le atinaʻeina o togafitiga faʻasolosolo?

O fanau e fananau mai ma se suʻega o le cholesterol toto: latou te manaʻomia foi, faʻapea foʻi ma tagata matutua. I le taimi muamua, o lona aofaiga e maualalo. Ae i le matua, o le maualuga o mea e maua i le cholesterol e maua malie, lea e fesoʻotaʻi, muamua lava, ma meaʻai le lelei. O le mea lea, o tuaoi o le masani o le cholesterol ua siitia agai i luga, ma o lona maualuga i le toto o tamaitai i le 35 tausaga le matua ua latalata i le faailoga 6.

I le vaitausaga o le 35-40 tausaga, o ia fuainumera i le auiliiliga atonu ua i ai i le tulaga masani (o le pito i luga e 6.27 mmol / l). Afai o le cholesterol e oʻo i le 6.2 i tamaitai o se tausaga laʻitiiti, o le mea muamua e fai o le toe maua o le auʻiliʻiliga, ae ua maeʻa ona mataʻituina uma manaʻoga:

  • 3-4 aso aʻo leʻi ofoina atu le toto vevela, e le aofia ai gaʻo manu, meaai falai mai meaai,
  • 2 aso e taofi ai fualaau faʻamalo, vailaʻau faʻamaʻi, antihypertensives ma togafitiga, mea e le o le steroidal, antibiotic, mea faʻafefete (e pei ona malilie i le fomaʻi),
  • mo le 12 itula e le 'ai pe inuina meainu eseese, vagana ai vai,
  • i le 15-20 minute e teena ai sikaleti.

I le 40-45 tausaga le matua, o le tapulaa aupito maualuga o le masani o le cholesterol atoa e 6.5 mmol / l. I le 50 tausaga, e le tatau ona sili atu lona maualuga i le 6.86 mmol / l. I tamaitai, pe tusa ma le 50 o tausaga, sui suiga i le muaʻi sui i le tino, o le mea lea, faatasi ai ma le cholesterol i luga aʻe o le 6.8 mmol / l, ua faatonuina ai se taumafataga ma togafitiga puipuia. Ae ui i lea, pei o isi fafine o loʻo i ai sina laʻititi mai le masani.

O le faʻafeusuaiga alii ua maua ni amioga le lelei, e amata ona ulaula ma inu ava malosi, ma toe malosi atili i tulaga faigata. E lelei pe leaga? O mea uma o loʻo i luga o aʻafiaga lamatia mo le atinaʻeina o le hypercholesterolemia. O le mea lea, i totonu o tagata, o le tapulaa aupito maualuga o le masani e sili atu le maualuga nai lo tamaitai:

  • i le 30-35 tausaga le matua, o le maualuga faatagaina o le aofai o le cholesterol e 6.58 mmol / l,
  • i le 35-40 - 6.99,
  • i le 40-45 - 6.94.

O tapenapenaga mo foai toto mo le auiliiliga e tatau ona fetaui ma manaʻoga, o le a maua ni faʻamatalaga sese.

O sina faasiliga o tulaga faatauaina masani i alii ma tamaitai e le o se faailoga mo le faatonuina o fualaau. Ma afai o le maualuga o le lipoproteins maualuga e masani foi, o mea uma e ono tau ai lau togafitiga, o le fautuaina o le malosi faaletino, tuu le ulaula ma le faasaina o le taumafa ava malosi.

O le a le mea e fai pe afai e 6.6 pe sili atu le maualuga o le cholesterol

O le maualuga o le cholesterol atoa e 6.6 mmol / l e mafua mai i le maualuga eletise o loʻo faʻaalia ai le gase o le gaio, ma o fomaʻi o le a faʻamaonia ai suʻega o le ate. Ae o le tele o le hypercholesterolemia ma le cholesterol 6 ma le 6 pe sili atu e atiina ae ona o lipoproteins maualalo maualalo. O le a manaʻomia ai se faʻatalanoaga a se fomaʻi faapitoa o le a malamalama i ona mafuaʻaga.

Ma o le mafuaʻaga e mafai ona avea ma se mea e tupuga mai ai, o se auala le talafeagai o le 'ai ma le ola, maua o vailaʻau maʻoti, ma faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • fomaʻi faʻamaʻi ma le faʻaitiitia o lona aoga (hypothyroidism),
  • ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka
  • afaina.

Tului tuputupu ae i 6.7 mmol / lo le a le uiga o lena mea? O le faateleina tele o le taua o le aofaʻi o le cholesterol o loʻo faʻaalia ai le amataina o se faʻalavelave sili atu o maʻi masani, sauniuniga le talafeagai mo suʻesuʻega, faʻateleina le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo o meaola manu, poʻo se faʻamaʻaloga ogaoga. Ina ia iloilo le setete o metabolic processes, e tatau ona faia se togafitiga mo togafitiga mo faʻamaʻi o loʻo i ai nei, faʻafetaui meaʻai, ma foia masaniga leaga. A maeʻa le 2 vaiaso, e tatau ona e faia le suʻega ma feutagai ma lau fomaʻi.

Afai o le cholesterol plasma e taua tele 6.8 mmol / L atonu o le a fautuaina e le fomai tipitipi nisi suesuega faaopoopo e fuafua ai po o fea maʻi e mafua ai le faateleina o le cholesterol. E tusa ai ma taunuʻuga, faʻafitauli faʻapitoa o le faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻapea foʻi fualaau e maualalo ai le maualuga o le cholesterol toto. O meaai ma le lafoaia o masaniga leaga e le faalēaogāina.

Laʻau o Cholesterol 6.9 mmol / l. O se faailoga lenei o le lipid metabolism, lea e amataina ai le filifilia o fualaau faasaina faapitoa e faaitiitia ai lona maualuga. E na o tamaitai e sili atu ma le 50 e le tau popole, ma o tagata e sili atu i le 45 e leai se mafuaaga e popole ai. O sea faailo mo i latou e fetaui i le tulaga masani.

O togafitiga patino o le a faʻamatalaina e fomaʻi e faalagolago i le fua o le lipoproteins o eseesega eseese, triglycerides ma le tau o le atherogenic index. Ma faʻapefea ona faʻaitiitia lou lamatiaga i se soifua maloloina lelei? E faigofie lava mea uma: e tatau ona taulai atu i oloa o fualaau toto ma aano o iʻa po o moa. Mai fualaau ma pasta, e tatau ona e filifilia fatuga atoa, ma mai suauu - mata matagi, olive, sana. E fautuaina e faʻaopopo i le taumafataga ma ni fualaau fou fou, e aofia ai le tele o microelements ma le maua o se mea e le lelei ai le kalori.

Le matautia ma taunuuga o le cholesterol maualuga

O se faʻamaʻi na mafua mai i le fausia o ni atherosclerotic plate i le mafiafia o puipui lautele e taua o le atherosclerosis. O faʻataʻitaʻiga e faʻateleina, ae o le tikeri o le faaleagaina i vaega eseese o le moega lapoa e le tutusa. O le vaevaeina o faʻamaʻi pipisi i totonu o iunite faʻaosooso e fesoʻotai ma lenei. I totonu o le falemai, o faailoilo o le vavalalata o mea e maua mai i le fatu, fatuga o le hypoxia o le cerebral, o faʻaaliga o le gasegase o fusi lautele (lima poʻo vae) atonu e sili ona taua.

O le faʻalavelave sili ona faigata o faʻamaʻi o le atherosclerotic o le moega lapopoʻa o le necrosis o le tino e mafua mai i le faʻamutaina o le toto: faʻatoʻilaloina o le myocardial, stroke o le ischemic, gangrene o le tino poʻo le gaʻo. Ina ia aua le mafua ai se togafitiga, e tatau ona suʻesuʻeina i lea taimi ma lea taimi mo mea o loʻo iai i le LDL ma le HDL i le toto, faʻapea foʻi ma isi faʻamatalaga o le lipid metabolism.

Iloiloga masani (tasi taimi i le ono masina) e faapitoa lava le talafeagai i le lamatiaga mo le atherosclerosis: tagata ulaula, fiafia i meaʻai lelei ma meainu lelei, ma tamaʻi gaʻo ma faʻamaʻi faʻasolosolo. Ae i le faʻaitiitia o nei aʻafiaga, e mafai ona e maua se taunuuga tumau tumau mo sina taimi e galo ai le maualuga o le cholesterol.

Aisea e siitia ai cholesterol i le 6.7-6.8 mmol / l?

I le maʻisuka, o le faateleina o le faailo e afua mai i le faamaʻi o loʻo aʻafia ai. E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka lona lua e feagai ma le hypercholesterolemia, o lea latou te manaomia ai le pulea e le gata o le kulukose i le toto, ae o le cholesterol foi.

E i ai le manatu o le mafuaʻaga autu o le tuputupu ae o le cholesterol o le leaga o meaʻai taumafa. Peitai, e le o se faʻamatalaga saʻo lea.O le meaʻai, o le mea moni, e faia se vaega, ae le foliga mai o le mea sili ona taua, talu ai na o le 20% o se mea-gaʻo e mafua mai i meaai, o le isi o loʻo faʻapipiʻiina i le tino o le tagata e totoga i totonu.

A oʻo i le 6.25 o le cholesterol i fafine, o lona uiga o le faailoga e laʻititi nai luga masani, o se suiga i le olaga e manaomia. Afai e leai se mea e faia i lenei laasaga, ona tupu ai lea o le tau, lea o le a taʻitaʻia ai le tuʻuina o paʻu i totonu o toto toto.

O le cholesterol toto maualuga e afua mai i tulaga nei ma faʻamaʻi:

  • O le maʻi suka
  • O le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga maualuga),
  • Totoina o toto toto,
  • Faʻailogaina Endocrine,
  • Paʻi cardiovascular
  • Ava malosi, ulaula, fualaau faasaina
  • Aveina o fualaau
  • Inactivity (ola amio le talafeagai).

E masani ona tupu le hypercholesterolemia ona o se tuufaatasiga o le tele o mea taua, mo se faataitaiga, faamaʻi masani ma amioga leaga.

I le maualuga o le cholesterol o le 6.12-6.3 mmol / l, o le taumafa ma le teenaina o masaniga matautia e matua fautuaina.

Faʻasaga i tua o nei faʻamau, e seasea ona faʻatulagaina ni laulau. E faʻaaogaina pe a le maua e le faʻatagaina o fualaau faʻasaina le mea e manaʻo ai.

Taumafa meaai paleni mo le maualuga o le cholesterol

Afai o le cholesterol i fafine e 6.2, o le a le mea e tatau ona ou faia? E tatau ona e iloilo lau lisi. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o oloa e iai se mea e pei o le gaʻo i totonu o latou fatuga. O le tele o le maʻisuka e matua teena uma meaai i le cholesterol, ae e le saʻo lenei mea.

Sa faia se suʻega: mo sina taimi, na maua ai e tagata gasegase meaʻai e le o iai le ava malosi. E faavae i luga o le suʻesuʻega, na faʻamauina ai o lenei metotia e le fesoasoani i le faʻamamaina o toto toto. Aʻo faʻaaogaina le tele o le cholesterol, e amata ona maua e le tino le tele o le cholesterol, lea e mafua ai le faateleina o le LDL ma le faaitiitia i le HDL.

E maualalo le lipoproteins density o loʻo teuina i luga o puipui o toto toto, e lamatia ai le oti mai se osofaʻi fatu poʻo le taia ona o le fesuiaiga o toto toto. Faʻatasi ma le maʻisuka, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai nei:

  1. Egg yolks.
  2. Tuʻu.
  3. Pama / Coconut Oil.
  4. Margarine ma le pata.
  5. Fua o meaola manu.
  6. Meaʻai gaʻo.
  7. Cod ate, squid.

E tatau ona 'ai fualaau faisua ma fualaau aina - ua faʻamaoaigaina i fiva. Mai iʻa, samasona, tuna, fomaʻi e fautuaina. O le lisi o loʻo aofia ai le vaʻavaʻaina, tuʻuina ma le suāuʻu olive. O oloa aoga mo le hypercholesterolemia e aofia ai:

  • Raspberries, strawberries ma vine,
  • Tulu, peaches ma oranni,
  • Peʻa oloa
  • Beets, kāloti, susulu ma susulu.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona e filifilia fualaau aina ma fualaʻau e aofia ai sina gaogao maualuga o le suka, ina ia le faʻaosoosoina ai se tulaga maualuga o le maʻisuka. E sili atu le amataina o le taeao i le falaoa ile vai. Ina ia faʻaleleia le tofo, faʻaopopo ni nai fualaau mamago - apricots mago mama, pulu.

Mo le taumafataga o le aoauli, e sili le lelei ona 'ai le' ai, ae le o le tamaoaiga i luga o se fasi aano o manu, ae i fualaau faisua. Mo le falaoa lua po o le pasta mai le saito o le kulumu. O meaai e tatau ona aofia ai iʻa, e fai mo le le lava o amino acids i le tino.

Auala e kukaina ai le maualuga o le cholesterol - kuka, tao tao, taʻavale. E mafai ona e faʻaaoga le gaʻo.

Maualuga o le Cholesterol Maualuga

Afai o le cholesterol e 6 iunite - e tele pe leai? E tusa ai ma tulaga faʻalesoifua maloloina, ua faʻaititia le tau. E manaʻomia le puipuiga e puipuia ai le alualu i luma o le HDL i totonu o le toto. O vailaʻau o loʻo faʻamatalaina i mataupu e 5-6 masina o meaʻai e leʻi fesoasoani e faʻaititia OX.

I le tele o tulaga, o fualaau e fesoʻotaʻi ma le vaega o le statins ua faʻamatalaina. O nei sui e taofia le tagofiaina o gaʻo i totonu o le inumaga. E tele augatupulaga o vailaau e iloga. O le augatupulaga muamua e aofia ai Lovastatin ma Simvastatin. E tatau ona uuina ia laupepa mo se taimi umi, e le o se igoa e taua tele, e masani ona atiaʻe aʻafiaga.

Fluvastatin e aʻafia i le faʻaluaina o fualaau oona. E i ai sona aafiaga faaumiumi, e faʻaleleia i totonu o le toto, ma fesoasoani e faʻamamaina toto. O le lona tolu o augatupulaga - Atorvastin - faʻaitiitia le LDL ma faʻateleina le maualuga o lipoproteins maualuga. O le lona fa o augatupulaga o le faʻavaveina. I le taimi nei, o lenei vailaau e sili ona aoga.

O tulafono i tua o le maʻisuka o fualaau ia o filifiliga, talu ai latou te aʻafia ai le gasegase o gaioiga i le tino, e mafai ona oʻo atu ai i le tulaga o le hypoglycemic. A o togafitiga, e manaʻomia le vaavaaiga faafomai.

O vailaau faafomai e tau atu i aafiaga o le itu:

  1. Tigā, ulu o le ulu, o le malosi o vae, o le tulaga faʻamalosia.
  2. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai ma meaʻai, o le le toʻa i totonu o le manava, faʻateleina le gaosiga o le kesi, faʻavalava vavalalata.
  3. Erectile e le afaina ma faʻavaivaia le faʻafeusuaiga i alii.
  4. Moega o le moe - Manatu po o le le mautonu.
  5. Tali atu i le Allergic.

O le ono tulai mai o aʻafiaga i luga pe a faʻapipiʻiina ia statins ma fibrates, fualaau faʻasaina, ma cytostatics.

Afai e sili atu i le 6 mmol / l le cholesterol atoa, ona manaʻomia lea o iloiloga faaopoopo e iloa ai le maualuga o triglycerides, LDL ma HDL. Faʻavae i luga o taunuʻuga na maua mai, fualaau faʻasaina poʻo togafitiga e leai ni fualaau mo le maʻisuka ua faʻamatalaina.

O auala mo le faʻaitiitia o le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O le a le masani o le cholesterol i alii

HomeCholesterol normWhat le masani o le cholesterol i alii

Afai e masani le cholesterol i tane, o le masani masani o le galueaina o glandislan, lea e maua ai le cortisol, e tatau mo le malosi o feusuaiga. O le gaosia o malemoni e faʻapitoa foi ma e leai ni faʻafitauli faʻapitoa.

Seʻio tatou suʻeina atili auiliiliga o le masani o le cholesterol i tagata, lea e fesoasoani i le tele o faʻataʻitaʻiga, ma le a le tulaga lamatia e mafai ona tulaʻi pe afai e sili atu le tau faʻatagaina.

Auala e iloa ai le cholesterol toto

Ina ia iloa le cholesterol i tane, o faʻataʻitaʻiga nei e tofotofoina:

O se auʻiliʻiliga auiliili e maua ai se manatu i faʻamaoniga talafeagai uma e mafai ai e oe ona fuafua le masani o le cholesterol mo alii.

O le mea lea, mo se tagata matua matua, o faʻataʻitaʻiga o loʻo mulimuli mai ua taʻua o tulaga masani lelei mo le mea o loʻo i le aofaʻi o le cholesterol:

  • Normal cholesterol i tane - mai le 3.15 i le 6.6 mml,
  • O le maualuga o le "lelei" cholesterol e mai le 0.6 i le 1.95 mml,
  • O le maualuga o triglycerides e mai le 0.6 i le 3.6 mml,
  • O le maualuga o le "leaga" cholesterol e mai le 2.3 i le 5.4 mm.
  • O le atherogenicity coefficient, lea e faʻaalia ai le maualuga o le lipoproteins maualuluga e tusa ai ma le aofaʻi o le cholesterol, e manaʻomia ai le gauai faapitoa. Talia mo tamaʻitaʻi mai le 22 i le 32 tausaga o se faʻaaliga i le va o le 2.1 i le 2.9, mai le 32 tausaga - mai le 3.1 i le 3.6, pe afai o faʻamaumauga mai le 3.9 ma luga - e mafai ona taʻu mai ai maʻi faʻamaʻi loto ma isi maʻi mai le cardiovascular system.

O faʻamaumauga ua tuʻuina atu e manatu lautele. E mafai e suʻega taʻitasi ona tuʻuina atu ona lava tulaga faʻataʻatitia, e faalagolago i metotia faʻavae ma suʻega e iloa ai mea faʻapitoa o le toto.

O ai o loʻo lamatia

E i ai ni vaega o alii ua fautuaina e siaki le maualuga o le cholesterol ma isi faailoilo ina ia aloese mai le atinaʻe o faaletonu o le hormonal ma pathoces mai le cardiovascular system:

  1. Alii e taʻitaʻia se olaga le lelei: amio le mama, le lelei o meaai, faʻaleagaina o masani leaga,
  2. O se talafaasolopito o le predisposition e faateleina le cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis,
  3. I le iai o se talaʻaga o nisi o faʻamaʻi: faʻafitauli o le masani ai o le gaioro, toto maualuga, maʻi o le maʻisuka.
  4. O tagata maʻi o loʻo lamatia e tatau ona siaki pe a ma le tasi i le ono masina.

Cholesterol: masani pe vavae ese?

E tusa ai ma nisi o tagata atamamai, o nai mea laiti mai le masani o le cholesterol i tagata e sili atu i le 65 tausaga le matua e le taua tele ma e le amanaiaina pe a faia se faʻamautinoaga patino. Mafaufau i le masani o le cholesterol masani i alii o vaitausaga eseese o loʻo saunia e se fale suʻesuʻe ole Europa i aso nei:

Tagata matutuaAofaʻi cholesterolMaualuga Lipoprotein (HDL)Laʻu maualalo Lipoprotein (LDL)
I lalo o le 5 tausaga2,96-5,260,99-1,93
5 i le 103,12-5,260,95-1,91,7-3,4
10 i le 153,07-5,260,79-1,641,7-3,5
15 i le 202,9-5,20,79-1,641,6-3,4
Mai le 20 i le 253,15-5,60,81-1,641,7-3,9
25 i le 303,43-6,30,7-1,641,8-4,3
30 i le 353,56-6,60,74-1,62,01-4,9
35 i le 403,75-6,80,73-1,62,2-4,8
40 i le 453,9-6,90,7-1,632,52-4,81
45 i le 504,1-7,180,79-1,672,53-5,24
50 i le 554,8-7,160,71-1,622,32-5,12
55 i le 604,05-7,160,71-1,832,29-5,3
E silia i le 70 tausaga3,7-6,90,81-1,952,5-5,4

O auala autu o togafitiga

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o le cholesterol masani i tane e sau mai le 3.15 i le 6.6 mm. I le tulaga e sili atu le tapulaʻa pito i luga, e fautuaina le tagata maʻi e tausisia nisi fautuaga e uiga i meaʻai.

E pei ona tatau ai, e mafai ona faʻataʻitaʻiina vailaʻau e fesoasoani e faʻasalalau le cholesterol:

  1. Tulafono - poloka le fausia o le cholesterol i le ate, lea e maualalo ai le maualuga o le lipoproteins ma taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis,
  2. O fualaau e fesoasoani i le faʻamautuina o triglycerides: o le fibroic acid ma ona fua,
  3. Meaʻai suamalie ma minerale. E faapitoa lava le maitau o faʻalavelave e aofia ai vitamini B,
  4. I le tulaga o le tagata maʻi o loʻo iai se talaʻaga o le maʻisuka faʻamalosi poʻo se faʻaleleia atili o le toto, e mafai ona faʻamautuina togafitiga faʻamaʻi e faʻamavae ai se tasi o mafuaaga o le faateleina o le cholesterol i totonu o le toto.

E le gata i lea, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma faʻafeiloaʻi le suāuʻu, fiber ma le pectin i le meaʻai. O nei oloa e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le lipeta metabolism, cholesterol ma triglycerides i le plasma toto.

I le tulaga ei ai se nofoaga e sili atu ona mamafa, ona tatau ai lea ona toe aumai i le masani. O le mamafa o le avega i le ituaiga o kilokalama sili atu e taʻitaʻia ai le mea moni o le tino ua amata ona sili atu le malosi e maua ai le cholesterol talafeagai.

Aisea e tulai ai cholesterol

O le cholesterol maualuga i alii e mafai ona atiae mo ni mafuaaga se tele:

  • O le taumafataga e aofia ai le tele o meaola manu, meaʻai vave, suauu pala ma isi meaʻai leaga,
  • Afai e faʻaleagaina e se tagata amioga leaga: ulaula, inu tele,
  • Afai e taʻitaʻia e se tamaititi se olaga ola solo, e le auai i le faʻaogaina o le tino,
  • I le tulaga e matauina le mamafa o le mamafa: o le maualuga o le "lelei" cholesterol e faaitiitia ma le maualuga o le "leaga" cholesterol ua faateleina,
  • Afai ei ai se mea na mafua mai i le gasegase o le lipid Metabolism and the obesity.

Le matautia o le cholesterol maualalo

E tatau foi ona manatua o le maualalo o le cholesterol i tane e manatu o se vavaeesega ma e mafai ona oʻo atu ai i le faʻafitauli o le hormonal ma le tele o isi itu le lelei. Afai o le faʻamaoniga e sili atu ona lelei i le masani ai, e mafai ona oʻo atu i le oti.

E feteenai ma nisi o suʻesuʻega e lipotia ai o le faʻaitiitia o le cholesterol e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atinaʻe maʻi o le prostate, e le o le tulaga lea. Soʻo se vavaeese mai le masani o se faʻafefe i le soifua maloloina o tagata.

O le faʻaaogaina o vailaʻau e fesoasoani e faʻamaonia ai le cholesterol ma triglycerides ei ai se aafiaga lelei i le gafatia.

I le tulaga e mulimuli le tagata maʻi i se meaʻai ma lafoaia le ulaula ulaula, o le lamatiaga o le faatupuina o fatu fatuga ma le sasaina ua faʻaitiitia.

Le masani o le cholesterol i fafine, o le a le mea e tatau ona i ai

O le maualuga o le Cholesterol o se faailo taua o le soifua maloloina o le tagata. O le maualuga o le cholesterol e mafai ona oʻo atu i faʻamaʻi o le ate, i le atherosclerosis, faʻapea foi ma le fatu ma maʻi faʻavafesa. O le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai le mataʻituina faifaipea o tulaga cholesterol ma le saʻo saʻo o le cholesterol i fafine. Ma o le matua o le tagata, o le sili atu ona malosi lenei pule e tatau ona.

Cholesterol ma lona maualuga

O le faaupuga "cholesterol" o le gagana Eleni, o le faaliliuga moni e foliga mai o le "malosi bile." O le faauigaga faʻaonaponei o le cholesterol o loʻo fai mai o se mea masani masani, o le ava lipophilic.

  • o loʻo tuʻuina i totonu o vaʻai o sela o se mea ola,
  • solu i totonu o solvents o meaola ma gaʻo,
  • o le tele o le cholesterol (80%) e gaosia e le tino lava ia,
  • o totoe (20%) e sau mai meaai,
  • faamautu faʻamalosi siaki,
  • e fesoasoani i le gaosia o le vailaʻau D,
  • faʻamalosia le gaosia o hormones steroid, hormones sex sex male hormone male - testosterone,
  • e aʻafia ai le gaioiga o le faʻalavelave puipuia ma le popole.

O le iunite o le cholesterol o le mg / dl poo le mmol / l. O le tulaga maualuga o loʻo i lalo ifo o le 90 mg / dl. Faʻatasi ai ma se faʻateleina o le sili atu i le 160 mg / dl, e tatau ona e faʻaititia le cholesterol i le itiiti ifo i le 130 mg / dl.

E tatau ona maitauina o nei faailoilo e moni mo le "leaga" le mamafa o le cholesterol (lipoprotein). O le pasene o le "pai" maualuga o le cholesterol weight weight molecular, o le sili atu le lelei. E manaʻomia le tele o lona aofaiga 0,2 o le aofaʻi o le cholesterol.

Ituaiga o Cholesterol

  • HDL (maualuga lipoproteins) poʻo le "lelei" cholesterol. E fusifusia ai le cholesterol ma lafo atu i le ate.
  • LDL (lipoproteins le maualalo) - le mea e taʻua o le "leaga" cholesterol. O le tele o aofaiga i le tino e fesoasoani i le atinaʻeina o maʻi cardiovascular eseese. Afai o lenei faailoga o le masani, o le cholesterol e faʻaaogaina i sela mo na o le faamoemoega o le fausiaina o siama faʻamalosi ma mo le felauaiga o mea faʻatetini. Afai e sili atu le maualuga o le maualuga, o le cholesterol e faaputuputu i puipui o toto toto.
  • Triglycerides o le cholesterol e fesoasoani i le tino e maua ai le malosi i sela. O faʻasolosolo faʻasolosolo e auina atu i le tino o le tino, lea e fausia ai se ituaiga o le malosi. E faʻaaoga e le tino le malosi tuʻuina i tulaga ogaoga. Faatasi ai ma le tele o triglycerides, ei ai le lamatiaga o le gaʻo ma le atherosclerosis.

O faʻafitauli faigata

E ui o le aofaiga atoa o le lipid o le 6.1 millimita i le lita e le taua tele, o le le lava o le pulea o lenei faailoga ma le tausia o se olaga le talafeagai e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga ogaoga.

O nei mea, e mafai ona tatou iloatinoina:

  1. Atherosclerosis Faatasi ai ma lenei faamai, o le gaogao e vaapiapi i nisi o taimi ma ua pipii ai. E taʻitaʻia ai nei faafitauli.
  2. Loto fatu. O maʻi na muamua atu, o lona uiga, vavalalata ma pipiʻi o maʻa, e mafua ai le le lava o le okesene talafeagai i le fatu.
  3. Faʻaleagaina o le myocardial. O lenei maʻi e mafua mai i le taofia o le tafe o le okesene ma le toto i le fatu maso. Ona o lenei mea, ua maliu o ia.
  4. Angina pectoris. O le le lava o le gaʻo o le fatu ma le okesene ma le plasma e taʻitaʻia ai lenei maʻi. O faʻamaoniga autu o le angina pectoris o tiga i totonu o le fatafata, le mamafa ma le le toʻa i lenei vaega.
  5. Paʻi cardiovascular. O le maualuga o le cholesterol o le toto e taʻitaʻia ai le fausia o paʻu i totonu o vaʻa. Latou te faʻalavelaveina ai le saolotoga o le faʻaleleia o le toto i totonu o le tino.
  6. Tigāina O lenei faʻamaʻi na mafua ona o le le lava o le okesene i le faiʻai. O se taunuuga o lenei mea, o ona sela e amata ona oti, ma mafua ai ona afaina.

E pei ona taua i luga, o le cholesterol 6.1 e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa. Ina ia fuafua le maualuga ole lipids i le tino, e tatau ona e suʻe i se suʻega ole toto. E mafai ona maua i totonu o falemaʻi ma i le fale.

E tele tulafono mo le pasia o ia suʻega.O le toto sampling e faia i luga o se manava gaogao. E fautuaina e aloese mai le 'aina o meaʻai ma mea inu (sei vagana ai le vai) 10-12 itula ao lei faia le taʻaloga. I ni nai aso ao lei amataina le toto, e sili atu le teenaina o meaai ma se pasene maualuga o gaʻo paʻu (malosi tele, suamalie, mea vevela, meaai falai).

O le toto e aveesea mai se vein pe mai se tamaʻi lima. Aʻo lei faia le faʻatinoga, feutagai ma se tagata poto faapitoa.

E taua tele lenei tulaga pe a ave togafitiga. O le tele oi latou e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le cholesterol i le tino. O fualaau nei e aofia ai vailaau faʻamaʻi, hormones, ma isi.

O le siakiina o se maualuga maualuga o le cholesterol, tutusa ma le 6.1 miliona, e mafai ona faʻatino e faʻaaoga ai masini faapitoa.

Cholesterol 6.1 - mafuaʻaga o le faateleina, fualaau e mafai ona faʻaititia le maualuga

Cholesterol o se masani masani o lipids e taua mo le tino o le tagata. O meaola uma o le cholesterol e valavala faʻatasi pe a ulu atu i se mafutaga ma le protein.

O le faailo o le aofaʻiga o le cholesterol index i le suʻesuʻeina o meaola o le 6.1 mmol / lita o se siʻitia laʻititi i le maualuga o lipids i totonu o le toto.

O lona uiga o le faaletonu o le paleni o le lipid na tupu i totonu o le tino, lea na mafua ai ona faʻaitiitia le faʻalavelave.

Afai o le lipid index o le 6.1 mmol / l ua maua mo le taimi muamua, e tatau ona e maua mai le maʻi, masalo sa ia faia se taumafataga fiafia i le afiafi o le afiafi.

O le taumafaina tele o le ava malosi, meaʻai gaʻo e mafai ona taʻitaʻi atu i le hypercholesterolemia le tumau, o lea e fautuaina ai le faia o se suʻesuʻega faifaipea mo le cholesterol ia faia i le maeʻa ai o nai vaiaso.

A o le toe iloiloina, e tatau ona e saunia lelei le tino.

Aisea e taua ai cholesterol mo le tino

O le Cholesterol o loʻo aʻafia malosi, i le fausiaina o le tino, ma i le faiga o lona olaga:

  • I le fausiaina o fusi siaki, o le cholesterol o loʻo i ai se nofoaga taua i lo latou faʻamalosia, tuʻuina atu o le malosi ma le gaosaʻo,
  • Faatasi ai ma le fesoasoani o gaʻo, o gaiola o le talo, o loʻo faʻaleleia ai le meaʻai ma e puipuia ai foʻi lela mai le atinaʻeina o le hepatitis ma le cirrhosis. O le gaosiga masani o le talo e puipuia ai le ate mai le meaʻai,
  • O le faʻapipiʻiina o faʻamaʻi vitamini - vitamini E, ma le liua o le malosi o le lā i vitamin D ile fausaga o le paʻu,
  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le cholesterol, o salts ua faia i le vaega o meaʻai e talepe i lalo ma eli meaai,
  • Cholesterol faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma faʻaaogaina mea uma e puipui ai siama,
  • Cholesterol e aʻafia i le faʻasalaga o hormones tane ma le fafine e ala ile gaʻo o le endocrine, lea e mafai ai ona faalagolago tuusaʻo le gafa o le tagata.
  • E puipuia ai fiva namu mai le siosiomaga faʻatasi ai ma se faʻavalava mataʻutia ma gaʻo,
  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le cholesterol, o le metabolism ua faatelevaveina.
e aofia i le ↑

E faʻapefea ona pasia le biochemistry?

E tatau ona faʻatautaia pea le pule o le Cholesterol i taimi uma ina ia mafai ai ona faʻaalia le faateleina o le faʻaleagaina i se taimi talafeagai. O le a le mea e tatau ona faia ina ia saʻo le faʻatinoga o le suʻesuʻega o meaola oona?

E taua le saunia o le tino ina ia aloese mai se taunuuga sese:

  • Aua le foai atu le toto mo le cholesterol pe a uma se tausamiga fiafia. A maeʻa se taumafataga, 4 aso e 5 e tatau ona pasia ina ia mafai ona faʻataʻitaʻiina oe mo le cholesterol,
  • O le toto e tatau ona foai mai se vein i le taeao. O le auʻiliʻiliga na faia i luga o se manava gaogao,
  • Taumafa i luma o le suʻesuʻega ole suesuega ole suesuega o le cholesterol e le tatau ona maualuga ile kalori - e mafai ona e faʻaaoga iʻa poʻo moa ma se aofaiga tele o lau o le togalaau ma fualaʻau i luga o le lisi,
  • A maeʻa le 'aiga o le afiafi ma le taimi o le toto foaʻi, e le silia le 13 - 14 itula ma le itiiti ifo i le 10 - 12 itula e tatau ona pasi,
  • A o le vaiaso aʻo lumanaʻi suesuega o meaola - 'aua le inu ava malosi,
  • Aua e te ulaula ao lei ofoina atu ni nai itula,
  • E mafai ona e inu sina vai i le taeao, pe a fai o loʻo i ai se galala malosi, ae afai e mafai ona e faʻafeiloaʻi, e sili atu le le inu vai,
  • 10 aso aʻo leʻi faʻatalanoaina le biochemistry mo lipids, aua le tagofia ni fualaau,
  • E taua foi le le auai i taaloga taʻavale mo le vaiaso ae le o le galue malosi,
  • O tamaitai i taimi o tamaʻitaʻi e le fautuaina e suʻe le suʻega o le biochemistry, aua o taunuuga atonu e le saʻo,
  • A maeʻa faʻamaonia le tino ma le X-ray ma le ultrasound, e le aʻafia foi le suʻega o meaola o le cholesterol.
Aua le foai atu le toto mo le cholesterol pe a uma se tausamiga fiafiae aofia i le ↑

O loʻo i ai faʻamaumauga o faʻataʻitaʻiga o le cholesterol e faʻatatau i le tausaga o le maʻi ma le itupa:

Sini maʻiTausaga o maʻiCholesterol index e masani
Cholesterol lautele
iunite o fuamol / lita
LDL
iunite o fuamol / lita
HDL
iunite o fuamol / lita
TamaitaiSeia oʻo i le 30 tausaga2,90 - 5,701,80 - 4,300,80 - 2,10
Mai le 30 tausaga i le 50 tausaga3,40 - 7,301,90 - 5,400,90 - 2,50
AliiSeia oʻo i le 30 tausaga2,90 - 6,301,80 - 4,400,90 - 1,70
Mai le 30 tausaga i le 50 tausaga3,50 - 7,802,0 - 5,400,70 - 1,80
Cholesterol faʻamalosi le gaosiga

Faʻatupulaia mafuaaga o le cholesterol mai le 6.1 mmol / l ma le maualuga

Ina ia iloa, o le faateleina o le numera o le cholesterol mai le 6.1 mmol / l o se mea faʻale-tino pe faʻaleagaina, e tatau ona amanaia ia faʻamaoniga:

  • O le a le taimi o le tausaga na faia ai le suʻesuʻeina ole lipid biochemistry. I le taumalulu, o le cholesterol index e 40.0% le maualuga nai lo le taumafanafana,
  • Taʻaloga o le vaʻavaʻai mo se fafinee faʻapitoa foʻi i fesuiaiga o le cholesterol i le tino. I le amataga o le taamilosaga, o le lipids e siitia i le 10.0%, ma i le faaiuga o le taimi o le taimi e 6.0%,
  • I le taimi o le maitaga o fafine, e mafai ona oʻo i le 7.0 mmol / lita le faʻalauteleina o le physiologicalma le patho maualuga maualuga atu nai lo le 15.0 - 20.0 mmol / l,
  • Tausaga o maʻi - i tane, o le faateleina o le lipids e tutupu seia oo i le 60 tausaga, ona amata ai lea o le faaitiitia, ma i tamaitai, i se isi itu, ua faateleina le sao o le cholesterol i le taimi o le menopause.

E le gata i lea, pe a oʻo ina faʻaaogaina, e tatau ona amanaia faʻamaʻi faʻatasi:

  • O le maʻisuka na mafua ai le faateleina o le index cholesterol mai le 6.1 mmol / l ma le maualuga, faʻapea foʻi ma togafitiga o le endocrine, hyperthyroidism, o se tasi o mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le tino i lipid level,
  • Faʻaipoipoga faʻatasi O se osofaʻiga leaga,
  • Mafuaaga - o le mamafa e le naʻo le mafuaʻaga o le faateleina o le cholesterol maualalo maualalo, ae o le mafuaʻaga foi o le faateleina o le suka o le toto ma le faasinoupu o seoli,
  • Faʻailoga o le fatu fatu - angina pectoris, arrhythmia, tachycardia ma le cardiac ischemia o aʻafiaga foi ia o le faateleina o le malosi o le cholesterol maualuga atu i le 6.1 mmol / l,
  • Malfect Oncological Neoplasms - e taʻitaʻia ai le faʻalauteleina o le faʻaleagaina o siama o le cholesterol,
  • O le tulaga o fesuiaiga o le tino ma le faaletonu i le tino o le hemostatic system, taʻitaʻia i le thrombosis, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le hypercholesterolemia.

Mafuaʻaga mo le olaga sese:

  • Meaʻai le lelei ma 'ai le tele o meaʻai gaʻo o meaola manu,
  • Faʻasologa o le ava malosi ma le masani ona fai ma vaisu o le nicotine. O nei mea ua fai ma vaisu e solia ai le gaoioi ma le amiosaʻo o le tino, ma e saofagā foi i le le atoatoa o le lipid, e afaina ai le tele o le ate. Faʻatasi, o nei soliga e faia ai se taimi lelei ma se nofoaga mo le fausiaina o neoplasms cholesterol,
  • O se auala lē galue e avea ma mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le saoasaoa o le toto i totonu o le toto, ma o se mea lelei lelei lea mo le fausiaina o papa o le atherosclerotic i laʻau autu.

Faʻateleina faʻafitauli

  • Fomaʻi atherosclerosis, lea e oʻo atu ai i faʻalavelave i le faʻagasologa o le toto,
  • Maea le gaʻo maʻifaaosofiaina o le afaina o le toto o le fatu,
  • Faiga faʻapitoa a le Cardiac - angina pectoris, arrhythmia, tachycardia, lea e tupu mai i le le lava o le myocardium i le toto,
  • O le faʻaleagaina o le myocardial e mafua mai i le pipiiina o mea e gaʻo ai siama, lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le foci ma le oti o siama o le myocardial,
  • Ischemic natura o osofaiga le tumau i fuga o faiʻailea e avea ma taunuuga o atherosclerotic neoplasms i totonu autu o le sauniga o le cerebral,
  • Faʻasolo le maʻi - e mafua ona o le vavalalata poʻo le poloka o le ogaoga o le auʻau ma faʻailoga o le inisetila.
e aofia i le ↑

O le siitaga laitiiti i le cholesterol 6.1, masani lava, e faasaʻoina i meaʻai ma e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau. E taua i le taimi o le taumafataga e faʻaitiitia ai le lipids i mea masani, tausisia le taumafa ma le faʻaaogaina na o oloa faatagaina.

Auala eletise:

  • E tatau ona e 'ai i vaega tetele,
  • Ole taimi ole taumafa e tatau ona le itiiti ifo ma le 5-6 taimi. E le tatau i le tino ona iloa le fiaai ma maua mai lipids i le fanua,
  • E mautinoa lava e tatau ona i ai ni meaʻai mama o fua o susu poo fualaau fou.

Faʻatagaina le Menu:

  • Meaʻai maualalalo - moa ma le pipi (aveese le paʻu i luma o le kuka), vela laititi ma le lapiti,
  • Sour-milk skim products, ma kulimi ma kulimi kirimulu e tatau ona i ai se gaʻo oona e le sili atu ma le 10.0%,
  • I le taumafataga, o le tele o le lisi autu e tatau ona nofoia e fualaʻau ma togalaau ainafaapea foi fua, fualaau suamalie ma vine,
  • Taumafa fatu fatu cereal i aso uma, aua o loʻo aofia ai le tele o laupepa feololo, e mafua ai le faʻaititia o le cholesterol index,
  • Ulufale iʻa i le lisie pei foi o suauʻu fuālaʻau, nati ma fatu, lea e tele ai le gaʻo o le Omega-3.
Taumafa mo le maualuga o le cholesterole aofia i le ↑

E faʻapefea ona faʻaitiitia le faʻataʻitaʻi?

Afai o le meaai ma le avega mo le 6 masina e leʻi fesoasoani, ua filifili le fomaʻi e faatonu vailaʻau mo le numin group. Satin e taofiofia ai le faʻapipiʻi o molelaʻau o le cholesterol i totonu o le ate. O vailaau nei ua faatonuina:

Muamua togafitiga e tatau ona faia mo se vaitaimi uumi - Lovastatin, fuamini Simvastatin.

O le lona lua o auga o fualaau oona e faaputuputu i le toto ma maua ai se faaumiumi aafiaga - o le vailaau faafomai.

O le sili ona aoga o vailaʻau o le tupulaga tolu ma mulimuli o Atorvastatin ma le fualaau faasaina Rosuvastatin.

O nei fualaau oona ei ai aʻafiaga laiti e maua ai le lelei, faʻamalositino.

Puipuiga

Ina ia aloese mai le faateleina o le pathological i le cholesterol index maualuga atu nai lo le 6.1, e tatau ona puipuia:

  • Laʻu meaʻai paleni
  • Alu i totonu mo taʻaloga po o galuega galue,
  • Aua nei inu ava malosi pe ulaula.
  • Aloese mai le atuatuvale
  • Faʻaauau ona suia le toto totoʻa ma le suka toto,
  • Tuʻuina atu le toto mo le cholesterol.

Low cholesterol i fafine

I le tino fafine, o le cholesterol e faia galuega nei:

  • "Fausiaina" o sima ma le tausiga oa latou galuega taua,
  • vavaeʻesea o namea filo,
  • faʻapupula le gaosiga o hormones sex: androgens ma estrogens,
  • cholesterol - o se elemene o le gaosia o hormones,
  • o se mea faaopoopo lea o se vaega ole talo,
  • o se faʻalavelave mo le liua o le susulu o le la i le vailaʻau D,
  • aofia ai i faiga faʻapitoa.

Afai o le tulaga o le cholesterol e aluese mai le masani i lalo, e mafai ona tatou talanoa e uiga i faailoga o maʻi nei:

  • gasegase o le pancreatitis,

E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le cholesterol e oʻo atu ai i le leʻo o le serotonin - o le "hormone of happiness", o le taunuuga o lea ua malosi ai le fafine ma ua sili atu ona faigata i le atuatuvale.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga i Fafine

O mafuaaga mo le faateleina o le cholesterol i se tulaga ogaoga atonu e:

  • genis predisposition
  • mala o le pancreatic
  • afaina o le tino
  • toesea o le toto,
  • ava malosi
  • faia faʻamatalaga o waha, peta blockers, diuretics, hormones steroid,

E faapefea ona faʻaititia le cholesterol?

Auala e faʻaitiitia ai le cholesterol toto:

  • Faʻaititia le gaʻo tumu i lau meaʻai.
  • Sui le suauu suauu i le olive.
  • Taumamafa i le maualuga o le tolu fuamoa i le vaiaso.
  • Taumamafa i pi. E aofia ai le pectin-fiber, lea e fesoasoani i le faaiuga o le "leaga" cholesterol.
  • Aveese le mamafa o le mamafa.
  • Faʻateleina le anotusi o fua i le taumafataga.
  • Ma 'ai foi le silila o sana.
  • Taumafa 2 kapeti i le aso.
  • Aua e te faʻaaogaina cardio exercises.
  • Taumafa 200 grams o leano o le aano i aso uma.
  • Sui le susu susu e leai ni gaʻo.
  • Taofi le inu kofe. Po o le itiiti ifo o le faʻaitiitia o lona aofaiga.

Aterogenic coefficient

O le atherogenic coefficient o se faailoilo o le fuaina o le fua o le aofaiga o le "leaga" cholesterol i le tino i le "lelei".

O suʻega e fesoasoani e fuafua ai le aofaʻiga o le atherogenicity e manaʻomia e iloilo ai le lamatiaga o faʻafitauli i le cardiovascular system ma le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis.

Ma talu ai nei, sa maua ai e saienitisi e mafai ona suia e fuainumera ... apu masani!

I atunuu ua atiaʻe, ua faatonuina ia fuainumera mo le puipuiga lona lua o fatu fatuga po o isi maʻi tuga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata ua i ai le fatu fatu poʻo le coronary artery avoids taotoga, e maualuga lona cholesterol, e iai foi le isi mea sili ona lamatia - matua, tane, tane ma le maʻisuka - ona tauamiotonuina ai lea o fuainumera. I isi tulaga uma lava, o le fana mai se taʻalo i manu iti.

I le taimi na mafaufau ai le au fai meaʻai i le auala e tau ai le cellulite ma le fesoasoani a sua. Na matou atiina ae se vasega - ma na iʻu ina fesoasoani lelei i le faʻaitiitia o le cholesterol.1 aso: sukalati - 130 g, vai mai seleni seleni - 75 g.2 aso: sukaroti - 100 g, sua o le sukalati - 70 g (teu i totonu o le pusaaisa mo le 1.5-2 itula), sua kukumba - 70 g.3 aso: sukalati - 130 g, suamalie selesele - 70 g, sua o le apu - 70 g.4 aso: sukalati - 130 g, gaʻo tipolo - 50 g.5 aso: moli moli - 130 g E le tatau ona mulimuli mulimuli i le faasologa o meainu o le sua, e mafai ona suia le tasi i le isi. O le mea autu lava e tatau ona tatuʻu ma faʻamautu vai suamalie mo le silia ma le 2-3 itula. Ae leʻi inu, ia mautinoa ia lulu le mea o loʻo i totonu o le ipu: i totonu o le palapala i le pito i lalo - sili ona aoga.

Cholesterol, le masani i fafine i tausaga taʻitasi, mea e fai

Cholesterol e taua tele i le tino. I le taimi lava e tasi, o le faateleina e mafai ona afaina ai le soifua maloloina. O le a le tele o le cholesterol e tatau ona i ai, o le masani i tamaitai i tausaga taʻitasi e maua i le faʻaaogaina o suʻesuʻega o meaola. O maualuga maualuga o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu, atherosclerosis, ma isi maʻi ogaoga.

E faʻapefea ona fesootaʻi atu i le triglycerides ma le cholesterol?

I le matua, o le lamatiaga o le faateleina o le toto cholesterol e faateleina. O lenei gaʻo-o loʻo i ai le vailaʻau e tele lava ina gaosia e le ate, o le mea totoe e alu i le tino ma meaai. Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, e amata ona teuina i totonu o puipui lautele. O se taunuuga, o le masani ai o le toto e faʻalavelaveina. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga - afaina fatu, stroke, ma isi.

O faʻamalosi o mea ia e aofia ai gaʻo gaʻo ma le ava malosi, e faʻamalosia ai siama ma faʻapipiʻi le cholesterol i pulu. Afai ei ai se eseesega o faʻamaʻi mai le masani, ona iai lea o se tulaga lamatia maualuga e atiaʻe le atherosclerosis. Afai i le taimi lava e tasi e maualuga le cholesterol maualuga i le tino, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e matua televave.

Lisi o le cholesterol masani i tamaitai

E i ai tulaga faʻapitoa e tatau ona tuʻu ai mea uma i totonu o le tino. O le Cholesterol ua fefiloi ma palatini. O le isi mea e taʻua o le cholesterol. E vaevaeina i ni ituaiga se lua e le tele. Ole laʻititi e manatu ole "leaga" (LDL cholesterol). E fai ai faʻamau i puipui o toto toto. O le maualuga maualuga e taua o le "lelei." E puipuia ai le au.

O se mea e maualalo le mamafa e matautia tele mo se tagata, talu ai o loʻo i ai ni molelaiti lapoa e faigofie ona afaina ipu.

O le mea aupito sili ona afaina i le tino e maualalo le cholesterol, o le masani i fafine e eseese laitiiti ma o le tau e mafai ona itiiti ifo i le 5 mmol / l. O le vailaʻau mo le suʻega e ave i luga o se manava gaogao.

Aofaʻi o le cholesterol ua vaevaeina i ni vaega se tolu o anotusi (i le mmol / l):

  • sili ona lelei (itiiti ifo i le 5.2),
  • maualuga (mai le 5.21 i le 6.2),
  • faateleina (sili atu i le 6.2).

O le fua o le cholesterol e faʻalagolago foi i tausaga o le fafine. E sili atu faʻamaoni faʻamaonia i totonu o le laulau, o loʻo i totonu o lenei tusiga. O le masani masani mo le cholesterol mo tamaitai o le: "lelei" - mai le 0.87 i le 2.28, "leaga" - mai le 1.93 i le 4.52. O se mea e lelei tele e gaosia e le tino lava ia, ma i le maualalo e sau mai meaai.

O le Cholesterol e ese lona taua masani i fafine maʻitaga. I totonu o se tino maloloina ma le tino talavou, o le tele o taimi e le sili atu le maualuga i le tau masani. I le lona lua ma le tolu piliona, o le cholesterol e mafai ona faateleina i le 1,5 - 2 taimi. O le tau tonu e faʻatatau i tausaga o le fafine. I le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e mulimuli i se meaai. I lenei tulaga, o le tau o le a vave ona toe foi i le masani.

Meaʻai ma mea taumafa e puipuia ai le maualuga o le cholesterol

E ui lava o le tele o le cholesterol e maua mai i le ate, o le tele o mea leaga e sau mai meaʻai. O le mea lea, e tatau ona faʻatautaia ma meaʻai lelei. O ona mataupu faavae autu:

  • teena o meaʻai gaʻo,
  • o se faʻaopoopoga o oloa e iai suauu suauu,
  • teena o uiga leaga (ulaula, ava malosi),
  • o le taumafaina itiiti o meaai faamasima, ulaula ma mea vevela.

O mea e maua ai laau, lea e tatau ona sili ona lelei, aveesea le cholesterol sili atu mai le tino ma aloese mai le gauai i le taimi o le galo. Meaʻai ma taumafa e tatau ona aofia ai:

  • vine
  • fualaau faisua, fualaau faisua, ma fatu fatu e tatau ona faia le 60 pasene o le taumafataga,
  • nati
  • suauu
  • iʻa.

O lapisi e tatau ona aofia i totonu o le meaai. O lenei oloa e mafai ona faʻaopoopo i le toetoe o ipu uma. E le gata ina taofia ai le faʻamaʻiina o le cholesterol, ae faʻasaina ai foi le pipiiina o toto toto i paʻu. O lapisi o se puipuiga lelei lea o peʻa. O oloa gaosiga e mafai ona faʻaaogaina i le faʻatusaina.

E faʻapefea ona aloese mai le cholesterol maualuga i le mavae ai o le 40 tausaga?

E oʻo lava i "cholesterol leaga" o le a tulaʻi maualuga, e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi. I le maualuga o le lamatiaga o faamaʻi cardiovascular o tina matutua, pe a mavae le 40 tausaga. I lenei tausaga, ua tatau ona ave ni fuamini o fualaʻau.

E mafai ona faʻaititia le tele o le LDL cholesterol, ma le maualalo, i le kuata, ae e le mafai ona faʻaititia le tele o meaʻai i le taumafa. E manaʻomia lenei mea i le tino. Ae ui i lea, e tatau ona latou agavaʻa ma faʻavaitaimi.

O toleniga e puipuia ai le faaputuputuina o le "leaga" cholesterol. E fautuaina foi taʻaloga mo tamaitai o loʻo i ai galuega faʻapitoa, na pagatia i le paʻu poʻo le fatu oso. O maʻi pe a maʻi e tatau ona faʻamoemoeina e le fomaʻi.

Leai se mea e sili atu le taua o le taumafa e maualalo ai le cholesterol, o le masani mo tamaitai e eseese laiti i le matua (o le maualuga e mafai ona maua i le 5.2 i le 6.2). E tatau ona sili atu mea taumafa o fualaʻau; e tatau ona faaitiitia le tau masima. E le mafai ona e faʻatagaina le fiaai, i ona uluai faailoga e manaʻomia e faʻaitiitia ai lenei lagona i fualaau aina poʻo fuamalie (o se ipu malamalama o le kefir, juice).

Lisi o le lisi mo se aso i le 56:

  1. Mo le taumafataga o le taeao - falaoisi po o le oatmeal poʻo le keke i totonu o le susu, fuga o fuamoa, ma isi. O lenei mea e mafai ona faaopoopoina i fualaau 'aina, fualaau aina poo le lauti.
  2. Mo le taumafataga o le aoauli - fualaau faisua, iʻa tunu po o aano o manufasi faatasi ai ma se apa o laʻau po o leki.
  3. Mo se taumafataga o le taeao o le taeao e mafai ona e 'ai sisi, yoghurts, fruits, ma inu kefir.
  4. Mo le 'aiga o le afiafi - salu fualaau faisua po o salati.

E mafai ona latou faia ni meaʻai, aano o manufasi, moa poʻo le gaʻo.

O le amataga o le moaopaʻa e matua aʻafia ai tulaga maualuga o le cholesterol. I lenei vaitau, o le faʻasologa o le estrog o loʻo faʻaitiitia, lea e fesoasoani i le gaosiga o "pai cholesterol." E masani lava, o tamaitai i le taimi o le menopause e amata ona 'ai meaai mama ma maualuga-calorie, e ui e le manaʻomia ona faamalieina le fiaai.

O meaai lelei e tatau ona aofia ai le muka, sesame ma sunflower fatu.

Fomaʻi mo le maualuga o le cholesterol

Faʻaauau le faʻatūina o le cholesterol e togafitia i fualaau. O vailaau mo togafitiga ua fuafuaina mo le faaleagaina o lipids ma le fausia o mea fou. O lenei vailaau faʻamaʻi e aofia ai vailaʻau faʻamau. Latou te fesoasoani e faʻaititia le cholesterol ma tausia masani. Ina ia faʻaitiitia lona faʻafefe i totonu o le inumaga, e faʻamaonia ai le inhibitors o le absorption.

E aoga pe a fai o le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol o meaai. O togafitiga e aofia ai omega-3 ma fibrates. Latou te fesoasoani e faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol ma i le taimi lava e faʻaitiitia ai le aofaʻi o triglycerides (mea e pei o le gaʻo).

Togafitiga pe a mavae le 65 tausaga ma le maualuga o le cholesterol

Mo faafitauli ogaoga o le soifua maloloina, o fualaau ua faatonuina e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol toto. Ae peitai, ua lava mo le fafine ona sui le meaai ma mulimuli i se meaai. I le taimi lava e tasi e manaʻomia ai le faʻatinoina faaletino.

O fuālaʻau e mafai ona faʻaopoopo i meaʻai, ma salalaʻau e faʻafefeteina i le suāuʻu olive. Avocados ma le suauu o vine vine e talafeagai foi mo le faʻamaoniaina o le cholesterol. O fualaau suamalie e sili ona aoga e aofia ai pectin. O fualaau lanu mumu ma mumu e fesoasoani i le gaosiga o le "lelei" cholesterol.

Togafitiga i le mavae ai o le 65 tausaga e faavae i luga o se taumafa paleni. I le taumafataga, e tatau ona i ai i aso taʻitasi (gutu, moli, aniani lanumeamata, ma isi). Legumes e matua aveesea ai le cholesterol lamatia mai le tino, ma e tusa ai ma mea e maua mai i le protein, o nei oloa e suia atoa ai aano o manu.

E tatau i fafine ona aofia ai meaʻai suamalie e aofia ai le phytoestrogens ia latou mea taumafa. O meaai ma iʻa e tatau ona fufulu, kuka pe tao i totonu o le ogaumu. O le auala e fufuluina ai le oloa e tatau ona faʻaaogaina atoa. E tatau foi ona e lafoaia aano o le gaʻo (sausage, sausage, tapaina ulaula, ma isi mea) ma faʻatapulaʻaina oe lava i laʻau suamalie. E matua faʻasaina le gaʻo ma le puaa.

E oo lava i teine, e mafai ona matauina le maualuga o le cholesterol, o le masani mo tamaitai i tausaga e fetaui i le auivi lautele, e ui lava e mafai ona ese si suiga. O le tele o taimi, o le faateleina o le maualuga o se vailaau e mataituina pe a maeʻa le 40 tausaga.

O le maualuga o le Cholesterol e matua aʻafia lava i meaʻai, olaga ola ma amioga leaga. Ina ia faʻamaonia le vailaʻau, ua lava le mulimuli i se meaʻai, lafoai le ava ma le sikaleti ma taʻalo i taʻaloga.

O faʻamatalaga e uiga i lenei autu e mafai ona faitau pe tusiaina i totonu o le fonotaga i togafitiga o togafitiga faʻatoʻa.

Cholesterol o le masani mo tagata uma.

E mafai ona e toe iloiloina ia itulau Initaneti mo se taimi umi, ae e le mafai ona e malamalama pe aisea, i le maualuga o le cholesterol, o le togafitiga ola e fautuaina mo nisi tagata ma leai se mea, pe na o se suiga talafeagai i meaʻai. I lenei tusiga e mafai ona e mauaina le tali i lenei fesili ma le tele o isi.

I le taimi nei, o fautuaga mo le puleaina o tagata gasegase i le lipid metabolism e aofia ai ni faailoilo se lua: le cholesterol atoa ma le LDL (o se tasi o vaega o le cholesterol), o lo latou maualuga o le auala o le puleaina o le onosai ua fuafuaina. Tatou amata i le cholesterol atoa.

Aofai o cholesterol ma lona masani

O le tele o taimi, tatou te fai atu e le tatau ona sili atu i le 5.0 mmol / L. le cholesterol toto. Ae, e mafai ona e ausia tulaga maualuga maualuluga e oʻo i le 8 mmol / L (!) Ma e saʻo lenei mea.

O lenei o le a ou faʻamatala atu ia te oe le mafuaʻaga ua mafua ai. O le mea moni, o faʻamaumauga i luga o le tulaga fautuaina o le aofaʻi o le cholesterol e maua mai i le siakiina o le selau ma afe o tagata na vaevaeina i ni vaega e faʻatatau i le itupa, tausaga, toto maualuga, ulaula ma isi mea e aʻafia ai.

O taunuʻuga o lenei galuega ua mafai ai ona fatuina se laulau e iloa ai le lamatiaga o le oti mai le maʻi fatu i totonu o le sefulu tausaga. I tagata talavou soifua maloloina, o lenei lamatiaga e itiiti ifo ma le 1%.

Seʻio tatou tilotilo nei i lenei laulau e foliga faigata, lea e iai tali i fesili uma e fesoʻotaʻi ma le masani ole cholesterol.

O le laulau e fausia e pei ona taua i lalo: o poloka taitasi o le 4 i le 5 sela e fai ma sui o le faiga faʻaopoopo pe a faʻaalia le maualuga o le maualuga o le maualuga o le eletise: 120, 140, 160 ma le 180, ma le maualuga o le cholesterol: 4, 5, 6, 7, 8.

Mauaina nei faailoga e lua ma e mafai ona e fuafuaina le tulaga lamatia. Vaavaai i se tasi o sela i luga o le laulau, ia tatou fai mai o le tagata maʻi o le maualuga o le toto maualuga o le -160 mm RT. Art., Ma le aofaiga o le cholesterol - 6 mmol / l, i le faasologa, o le lamatiaga o le oti i totonu o le 10 tausaga e 3%.

Ma o lenei o le a faigofie mo oe ona faʻataʻitaʻi le laulau atoa: e tolu isi faʻataʻitaʻiga: itupa, tausaga ma le ulaula.

Seʻi o tatou tilotilo i le pito i lalo o le pito i lalo o le laulau, faʻalogo i se vaega o fafine i lalo ifo o le 40 tausaga, e foliga mai e oʻo lava i tagata ulaula i le maualuga o le toto maualuga ua i ai le maualuga o le cholesterol maualuga o le 6.0 mmol / l, ma i latou e maualalo ifo le mamafa (aua neʻi oʻo i le faailoga 180 mmHg) e faatagaina e maua le 8.0 mmol / L cholesterol (!) E aunoa ma se faʻalavelave! (silasila i le "0" i sikuea - o se lamatiaga itiiti lea i le 1%). O le tele o tagata gasegase ma e oʻo lava i fomaʻi o le a matua teteʻi!

Ae mo tagata e fesuisuiaʻi ma le leai o se amioga le lelei, o le maualuga o le cholesterol level e 5.0 mmol / L, o mea uma o loʻo i luga e amata ona faateleina ai le lamatiaga o le oti (vaai i le "1" i sikuea - o le 1% lamatia).

Sei o tatou vaʻai i se vaega o tagata matutua, mo se faataitaiga: 50 tausaga. O iinei tatou te iloa ai mo tamaitai e le ulaula ulaula e oo lava i le 6.0 mmol / L cholesterol ua sili atu le tele o le lamatia o le oti nai lo tamaitai ei ai le cholesterol maualalo.

I tagata e le o ulaula, tatou te iloa e tusa lava pe sili atu le maualalo o le cholesterol ma le maualuga o le toto, o le lamatiaga o le oti e sili atu i le 1%, e leai se mea e tatau ona faia, ae afai o le maualuga o le cholesterol e maualuga atu i le 6.0 mmol / L, (vaai i totonu o le pusa "2" o le 2% le lamatia). Ma o iinei o le masani masani lava e manino - 5.0 mmol / l.

, o le tau masani mulimuli lea, o mea uma oi luga ua leaga.

E le gata i lea, aʻo e laʻititi, o le aʻafiaga o faʻamaʻi fatu fatu o loʻo faʻaateleina le faʻatuputeleina: e le mafai ona e finau ma le natura, a leai o le a tatou ola e faʻavavau.

E ui i lea, tatou te iloa i tagata ei lalo ifo o le 65 tausaga le matua, o le cholesterol level 5.0 e tumau pea le filifiliga sili, ae na o tagata e 65 tausaga le matutua ma sili atu le sili atu ona manaomia le faailoga "4.0 mmol / l".

O le mea lea, o se tamaʻi asu ulaula maloloina e 65 tausaga ma le maualuga o le cholesterol o le "8.0" e ono mate ai le 17% mo le 10 tausaga e tusa ma le 9% o se tagata e iai le cholesterol "4.0" - o le lamatia e faalua le maualuga!

Mai lenei laulau e mafai ona faʻauʻuina o le maualuga o le taliaina o le cholesterol o se faailoga e le sili atu i le 5 mmol / L, sei vagana ai na o tamaitai talavou e masani ona oʻo i le 8 mmol / L ma tagata matutua e maualuga le maualuga o le 4 mmol / L.

O le mafuaʻaga lea e ese ai le masani a le cholesterol mo tagata uma. Ae o loʻo i ai se isi faʻamatalaga, leai se taua, ma atonu e sili atu ona taua - LDL (Low Density LipoProteins). O le mea lea, i le mauaina o iuga faamalieina mo oe e tusa ai ma le laulau muamua, aua e te faanatinati e malolo.

LDL ma lona masani

E leai foi se tulaga masani mo tagata uma, o mea uma e fuafuaina e le laulau muamua - o lona uiga, muamua e tatau ona e fuafuaina le lamatiaga o le atiina ae o se maʻi cardiovascular, ma na o le pau lava le taimi, ia mafaufau i le LDL, fuafua le aofai talafeagai o togafitiga.

Vaavaai i le laulau.

E faigofie mea uma iinei: i le uluaʻi koluma matou te maua ai le lamatiaga na fuafuaina e tusa ai ma le laulau muamua, ona matou vaʻavaʻai lea i le LDL maualuga, o loʻo i ai fautuaga i le vaʻavave.

O le mea lautele, e mafai ona tatou fai atu LDL sili atu ma le 2.5 mmol / l i soo se tulaga e manaʻomia ai se suiga i le olaga. E le gata i lea, i tagata e maualuga le lamatiaga, o le a manaʻomia togafitiga e tusa lava poʻo LDL o laʻititi ifo i le 1.6 mmol / L. O mataupu o loʻo totoe e manaʻomia ai se tagata taʻitoʻatasi.

O le mea lea, e mafai ona faia se faaiuga e uiga i le masani o le cholesterol ma ona vaega ma fai se faaiuga e uiga i se vailaau faasaina faapitoa e faavae i luga o le tele o mea, o le mafuaaga lea o le ai ai i tagata uma a latou lava masani.

Le faʻaitiitia o le cholesterol - o le a le mea e fai i le maualuga o le cholesterol | Paʻi cardiovascular

| Paʻi cardiovascular

O le Hypercholesterolemia o se maualuga maualuga o le cholesterol i le toto.

O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e ono le lava le faʻamaʻi o le cholesterol i le tino poʻo lona soona taumafa i meaʻai, faʻapea foi ma le solia o le faʻalogona o le hormonal ma le maualuga o le popolega.

I le laasaga muamua, e le lagona e se tagata faailoga o le hypercholesterolemia, ae, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻi, ua aliali mai ai ni uiga o le atherosclerosis ma le maualuga.

O le toto cholesterol levels e tufatufa atu faapenei:

  • E sili atu nai lo le 7.8 maualuga.
  • 6.7 - 7.8 - maualuga.
  • 5.2 - 6.7 - faʻatupulaʻia lemu.

E masani lava i lalo ifo o le 5 (faʻavae lelei 4 i le 4.5).

O tagata o loʻo i ai le hypercholesterolemia o loʻo mafaufau pe faapefea ona maualalo le cholesterol. Latou te malamalama e ala i le faʻasaʻoina, o le a faʻaitiitia ai le aʻafiaga o afaina ma fatuga o fatu.

E sili atu ona lelei le faʻaitiitia o le cholesterol i le fale i le 45-60 aso faatasi ai ma le fesoasoani a statins ma fibrates (vailaʻau e faʻaititia ai lona maualuga), ma e mafai ona e tausia i totonu o tapulaa tatau e faʻaaoga ai togafitiga masani.

Maualuga maualuga le cholesterol menu

1. Faamaonia le saʻo o faʻamatalaga fale suʻesuʻe

Ina ia le mafai ona faʻasese le suʻega, 'aua nei galo o le toto ua tuʻuina i luga o se manava gaogao, ma e tatau ona e' ai le taimi mulimuli 12 i le 13 itula aʻo leʻi faia le suʻega toto ma e le o mulimuli ane.

Faʻasologa o fale suʻesuʻe i aso nei e aofia ai mea sese i le 99.9%, ae o nisi taimi e tupu ai mea sese. Ae maise lava pe a maua ni numera maualuga i tupulaga talavou.

O le mea muamua e fai o se suʻega toto mo le cholesterol

O nisi taimi e togafitia ai togafitiga ma fualaau. E tupu lenei mea pe a maʻi le tagata maʻi:

  • E maualuga lona maualuga (i le tele o tulaga).
  • Maʻi fatu faʻamaʻi (coronary heart disease) (e tatau ona faʻaaogaina fuainumera i loʻu olaga atoa).
  • Tausaga e silia ma le 75 tausaga.
  • Le agaleaga leaga.
  • O le maʻi suka.
  • Mafuaaga
  • Fuʻa.

Taua: ao lei amataina togafitiga ma fuainumera, ia faia se auʻiliʻiliga mo suʻesuʻega o le ate.

1. O le malosi faaletino e fesoasoani e te ola maloloina

  • Afai o loʻo auai se tagata i aʻoaʻoga faʻapitoa, o ona lipids e le tumau i totonu o vaa ma o le mea lea aua le faʻafaoloaina o latou puipui. O le tamoe e aoga tele mo le faʻaitiitia o le cholesterol.

  • O galuega faaletino i le ea fou, savali i le paka, siva e tupu ai le musika ma lagona faalelagona. Latou te aumaia se tulaga o le fiafia, lea e sili ona aoga mo le tino.
  • O le savaliga o le itula le umi i le ea fou e faʻaititia ai le soifua maloloina mai faʻamaʻi pipisi e 50%.

    Ina ia faʻaitiitia le maualuga o lipids, e tatau ona e faia taga nei:

    • Paʻu mamafa (mo le meaʻai).
    • Tuu le ulaula.
    • Aua le inuina le tele o le ava malosi. E mafai ona ave 200 ml o le mūmū mūmū mūmū (pe 50 ml o le malosi malosi) i le aso.
    • Aua e te soona fai.
    • E sili atu i le mafai ona i ai i le ea fou.

    2. Fai mai "Leai!" I ia oloa:

    • Faʻaitiitia lou faʻaogaina o le paʻu. Po o le totogi mo ia e ala i le faoa o iʻa gaʻo, fuālaʻau fuālaʻau ma inu ava malosi. E mafai ona e 'ai le povi ma le kalaka, lea e fesoasoani e faʻaaoga ai lipids.
    • Aua le 'ai ni sandwisi i le pata.
    • Aua e te 'ai i sefe, fuamoa, kulimi suamalie. Faʻaopopo meaʻai manogi i au meaʻai.

    Latou te faʻavasegaina le metabolism. O le paleni o gaʻo e tatau ona tausia. Afai e te 'aina "le gaʻo manu, faʻapipiʻi ma fualaau faisua. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi sana (sunflower), soya ma le olive i totonu o vaega tutusa. Faʻaopopo le paleni faapaleni i cereals, pasta, salads.

    Le aʻafiaga o le ola i cholesterol

    5-day course of juice therapy:

    1. Carrot juice (130 g) + suamalie selesele (70 g).
    2. Oona mai kukama (70 g) + vai mai beets (70 g) + suamalie mai kāloti (100 g). E le fautuaina le sua o le sua o le pipi e faʻaumatia vave. E tatau ona faatagaina o ia e tu i se nofoaga malulu mo le 45 - 65 minute.

  • Seleti suamalie (70 g) + suamalie o le apu (70 g) + sukalati juice (130 g).
  • Carrot juice (130 g) + sua o le kuka (50 g).
  • Fua mai oranisi (130 g).

    O loo i ai pea le tele o fualaau a tagata e fesoasoani e faʻamamaina puipui o toto toto.

    Togafitiga Hypercholesterolemia

    Faʻasalaga o le cholesterol e amata i le tofiaina o se meaʻai, faʻaleleia olaga - lua mea taua e aʻafia ai le faʻatupulaia o le sterol. Ua fautuaina se tagata e lafoai le sikaleti, faʻafofo faʻatinoga pe a inupia le ava, alu i totonu mo taʻaloga, poʻo le amata amata ona gaoioi e le aunoa. O le meaai e tatau ona faʻafetaui tulafono nei:

    • Maualalo le gaʻo, gaogao maualuga. O mea muamua e mauʻoa i fuamoa moa, meaola mumu, aemaise ituaiga o gaʻo, kulimi, gaʻo susu, sisi. O punavai lelei o lipids e le o faʻamatuʻuina, o ituaiga ia o fuālaʻau manogi, sei vagana ai pama, niu, nati, fatu, iʻa gaʻo,
    • Leai e toe gaʻo. Latou te faʻateleina le maualuga o le cholesterol leaga, faʻaititia le mea lelei o le lelei. O gaioiga fesuiaiga e aofia ai le margarine, kuki, meaʻai. E mafai foi ona natia i isi mea taumafa, o lea ua fautuaina ai e te suʻesuʻeina le taua o le oloa i luma o le faʻatau,
    • Vegetables, cereals, legumes - o le faavae o le taumafataga. Latou te mauʻoa i filo o mea taumafa, televave gaʻo, vitamini, minerale. O fua e le maualalo ifo ia i latou i totonu o mea e aofia ai fiva, vitamini, minerale, ae o loʻo aofia ai le tele o sugars. Ona o lenei mea, ua fautuaina e pulea lo latou fuainumera,
    • Taumafa mea taumafa e masani ona maua i omega-3 gaʻo susu i taimi uma. Cod, mackerel, sardine, togafiti, tuna, e tatau ona i ai le samani i luga o le laulau a le tagata pe a ma le 2 taimi / vaiaso. Punaoa totoga o omega-3 meaola - fatu fatu, fatulala,
    • 1.5-2 lita o le vai / aso. Afai e le lava le vai mama, e amata ona maua ai le tele o le cholesterol, lea e puipuia ai siki mai le le lava o le susu.

    O le itu taua lona lua i le togafitiga o le hypercholesterolemia o le tau faasaga i faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi: maʻisuka, maualuga maualuga o le toto maualuga, gasegase. A aunoa ma le latou puleaina, e le mafai ona faʻamautuina le cholesterol. E masani lava, o le togafitiga o nei faʻamaʻi e aofia ai le ola umi o fualaau faasaina:

    • inisalini mo le maʻisuka
    • vailaʻau faʻasaina - toto maualuga,
    • vevela oona - mo tagata mamaʻi e iai le hypothyroidism.

    E masani lava, o le faafitauli o le maualuga o le cholesterol e mafai ona foia i le taimi o mea taumafa, faʻamalosiga o le ola, togafitiga o faʻamaʻi pipisi. Aemaise lava i sina siitaga laitiiti. Afai e le lava nei gaioiga, o le tagata maʻi ua faatonuina le faʻaaogaina o fualaau oona e maualalo ai le cholesterol, LDL, triglycerides, lea e faateleina ai le maualuga o le HDL.

    Muamua fualaau faasaina o fuainumera. Ae peitaʻi, afai e na o sina mea itiiti lava e maualalo ai le maualuga o le sterol, e sili atu ona fetaui le sauniuniga o gaioiga gaʻo omega-3. E i ai a latou galuega vaivai, ae sili atu le saogalemu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le cholesterol o le 6.7 mmol / L o se siitaga itiiti mo se fafine e 30 tausaga. O le faatonuina o statine i ia mataupu e le faatagaina, ma e mafai ona faia ni omega-3 gaʻo.

    Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
    e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

    Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

    Cholesterol Control Products

    Muamua, o punavai o gaʻo tumu e tatau ona tuʻuese mai meaʻai, ma meaai e maualalo ai le cholesterol e tatau ona faʻaumatia:

    • I aso uma, taumafai e 'ai meaai o lanu uliuli, lanu mumu ma le lanu violē (rimoni, eggelu, kāloti, palu, oraniki, apu).
    • Soy products ma beans (ona o lo oi ai le fiber lelei) maualalo le cholesterol. E le gata i lea, e mafai ona suitulaga i aano mumu, lea e afaina ai toto toto.
    • Soʻo se lanu (moa, dill, aniani, pasili, atisiliki) e mauʻoa i fiber ma le lutein, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular.
    • O le kapisi paepae o se taʻitaʻi i fualaau faisua e maualalo ai le cholesterol. I se mea maualalo, e tatau ona faʻaaogaina ia le itiiti ifo ma le 100 g i le aso i soo se ituaiga.
    • O fualaau aina atoa ma le oatmeal e mauʻoa i fiva. O lo latou aoga e aoga mo le tino atoa, ma faʻaitiitia ai le cholesterol aemaise lava.
    • O le sami, o iʻa iʻa lelei (sili ona lelei) o loʻo i ai mea aoga o le faʻaitiitia o le lipids.

    Cholesterol e faʻaititia ai fualaau faasaina

    Faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau aina ma meaʻai faapitoa, e mafai ona e faʻaleleia lou soifua maloloina, ae o fualaʻau cholesterol-downering e sili atu ona malosi.

    O vailaʻau i lalo o le lipid e aofia ai:

    Se vaega o fualaau oona ei ai se aafiaga lelei i luga o le cholesterol maualuga:

    A maeʻa le statins, o fibrates o vailaʻau faʻalua laina mo togafitiga o le hypercholesterolemia. E faʻaaogaina i le maualuga o le lipids i totonu o le toto (sili atu i le 4.6 mmol / l).

    Niacin (acidic nicotinic, vitamin PP)

    O le vailaʻau vitamin B lenei. Faʻaitiitia le maualuga o lipid. E faia i ni gaʻo tetele e ala ile faʻamaʻi. E mafai e Niacin ona mafua ai ni allergies, faʻafefe. E aofia ai fualaau faasaina e pei ole niaspan ma nicolar.

    Le laʻau sili ona lauiloa o vailaʻau mo le faʻaitiitia o le cholesterol. O le taimi nei faʻaaogaina fualaau faasaina:

    • Atorvastatin (tagata, lypimar, torvacard).
    • Simvastatin (Zokor, Vasilip, ma isi)
    • Rosuvastatin (roxer, akorta, rosucard, cross).

    O le sili ona lelei o loʻo faʻapipiʻiina ma e leai se mea e tupu. Ave i latou i le po, 1 taimi i le aso.

    Omega-3 Polyunsaturated Acids Acids (PUFAs)

    O lenei kulupu e aofia ai meaʻai ma vailaʻau e tele: O le sili ona lauiloa o:

    O fualaau faasaina e sili ona saogalemu ma maua ai se aafiaga lelei i le fatu o le fatu. Ae paga lea, o lo latou aoga e maualalo ma e naʻo le tuufaatasiga o fibrates poo statins.

    O le faateleina o le cholesterol toto e mafai ona tupu:

    • Ona o le le toaga.
    • O le taunuuga o se mea e le paleni taumafa.
    • O vaisu i masani leaga.
    • Vaʻaiga faʻapitoa.

    O le mea mulimuli e le mafai ona suia, ae o isi uma e mafai ona faasaʻoina e se tagata. Ma afai o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e tupu maualuga, o le a atamai le filifili se auala saogalemu e tuuitiitia ai - i lalo ifo o le cholesterol e aunoa ma ni fualaau (faatasi ai ma fesoasoani o laau afu, aoaoga faaletino ma se taumafataga maloloina).

  • Tuua Lau Faamatalaga