O le a le mea e fai pe a oʻo i luga lou suka toto

O le maualuga o le suka o le toto o le hyperglycemia. O lenei mea matautia e mafai ona le tumau pe leai foi, ma, i le avea ai o se tulafono, e fesootaʻi ma se ituaiga ola. O a mafuaʻaga autu o le toto maualuga i tane? Tatou maua saʻo.

Auala e tau ai

Afai e iloa le maualuga o le suka i le toto, o le a le mea e tatau ona faia e faʻaitiitia ai? E i ai taʻiala faʻapitoa mo le maua o le maʻisuka, faʻafetai i le tagata e ola i lona ola atoatoa. O nei mea nei: faʻatalanoaina o meaʻai, faʻamalositino, togafitiga fualaau faasaina, pulea o le tagata lava ia.

O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka e iai se vaega taua. Faʻatasi ai, e mafai ona e faʻagesegese ma taofia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le gaioiga faaletino e faʻasalalau ai laʻititi laʻesega i le kulukose i totonu o le toto, o lea la o taaloga e sili ona aoga i le amataga o le maʻi, ae ui i lea, o le malosi o faamalositino e tatau ona faʻatulafonoina.

Faʻaauau le mataʻituina e le tagata lava ia e faʻaaoga ai masini taʻitasi - glucometers, lea e faigofie ona faʻaaoga i se siosiomaga o le fale, o loʻo faʻatulagaina i aso taʻitasi i le lua i le tolu taimi i le aso.

O le faʻaitiitia o le suka i fualaau faasaina e faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga I (o le insulin-dependent), i se faiga e le faalagolago i le inisalini, o vailaʻau o loʻo faʻamatalaina i se tulaga maualuga poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli. O le mea pito sili ona taua mo le maʻisuka e le o le insulin-o le soifua maloloina o le olaga soifua.

O se laulauʻai ma se maualuga o le faasinomaga o le suka o loʻo faʻaalia i vailaau faʻapitoa e pei o le Nu.9, e aofia ai:

  • falaoa atoa-falaoa (bran, rye),
  • susu ma le aano o manu (vela, lapiti, toso), iʻa,
  • fualaau mata (sei vagana ai pateta), lea e avea ma faavae o le taumafataga,
  • susu susu susu, kusi cheese, kulimi suamalie,
  • cereals, faaitiitia le taumafaina o araisa ma semolina,
  • leki
  • fualaau suamalie, e le aofia ai faʻi, vine,

A faʻasaina le laulau o le fuainumera fuainumera 9:

  • suauu masani ma gaʻo-o lo oi ai oloa (mea e faʻafiafia ai, suti, lapisi),
  • mea gaʻo uma lava faigofie e mafai ona faʻaaogaina (paluga, pasta),
  • gaʻo, falai, faʻamalie, ulaula meaʻai,
  • mea suamalie suamalie, suamalie o gaosiga o fale gaosimea.
E mafai ma e le tatau ona 'ai le maʻisuka

O le suaina o le suka i fualaau e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I le tulaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le puleaina o le insulin e faʻatagaina. Ae e matua faigata lava le fuaina o le fualaau talafeagai, talu ai o le uiga autu o tagata uma e eseese. O le inisalini puupuu o le inisalini e faʻataʻitaʻiina, o se tulafono, e faʻamalolo ai tulaga ogaoga e lamatia ai le coma, faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o faʻalavelave pipisi.

I totonu o se fale mautu, ua ofoina atu e le tagata gasegase togafitiga ole inisalini, e pei o maninil, maʻisuka, minidiab ma isi. O pepa laupepa e i ai se aafiaga faatuai, ma o le aafiaga e faaalia pe a latou faaputuputu i totonu o le tino.

I le togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini, o le gauai tele i meaʻai, tuʻuina atu o masaniga leaga, ma taʻaloga. E masani lava, ua lava lenei mea e maua ai se manuia tumau. I isi tulaga, o fualaau lava ia e tasi e faaaoga, na o doses ma metotia o le talosaga e eseese.

I le faʻaalia o le maualuga maualuga o le suka, o loʻo i ai ni eseesega i totonu o se vaega patino o le faitau aofaʻi.

O faʻaʻailoga i fafine e masani lava ona foliga e pei ona taua i lalo:

  • O le tele o le galala e faʻaosoina ai le tele o taimi, o mea faʻaanatura o le tino e le mafai ona faʻaumatia uma lava ni laʻau o le urine e mafua ai le vevela. E masani ona i ai le fulafula o foliga, vae, paʻu o le mamafa, pe, i se isi itu, o le mamafa o meaʻai ma le gaʻo, lea e puipuia i soʻo se meaʻai.

O le maualuga o le suka o le toto i tane e masani ona le amanaiaina ei latou i le taimi muamua. Faailoga o le maualuga maualuga o le suka, e pei o le masani i taimi uma i le ao ma le po, o nisi faaletonu o le gaosia o pepe e le o uunaia ai le tamaʻitaʻi e mafaufau e uiga i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. O le a mafai ona faʻaitiitia le mamafa, maua le mamafa i le ituaiga tane, faʻavave le paʻu, faʻalavelave mata. Faʻaauau le faʻafouina o le tino ma faʻalautele le toe faʻaleleia o le paʻu.

I totonu o se tamaitiiti, ma maualuga le suka, e mafai ona masalomia oe i le i ai o le aoauli. O le matua taua o tausaga mo le fausiaina o le maʻisuka i tamaiti e 4 i le 11 tausaga, o lona uiga e le tatau ona le iloa se uiga e pei o le moe. Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o le kulukose, o le urine e faʻateleina nai lo le matua.

E masani lava o loʻo i ai ni maʻi faʻafefete, maʻi paʻu e faigata ona togafitia. E inu tele le tamaititi, e manaʻomia e le pepe ona faʻafefe masani i le pusa. O se tikeri maualalo o le hypoglycemia e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻalauiloa, o le mea lea e matua taua ai le le amanaia o suʻega ma ave suʻega uma, tuʻuina i lalo e le matua.

O le mea e leaga ai, i tausaga talu ai nei, o mataupu o le maʻisuka o le tikeri lona lua i tamaiti ua sili atu ona fai soo, ona o mea le talafeagai ma le le talafeagai. Ae o se faʻamaʻi sili atu ona faigata ona togafitia, o fualaau e faʻaaogaina e tagata matutua e le maua ai le faʻamoemoega o se tamaititi, o le inisalini o inisua e sili ona masani ona faʻatulagaina mo tamaiti.

Le masani o le suka i alii

I Rusia, o le iunite o le suka o le moli / L (millimol i le lita). O le suia o le kulūkose i luga e faʻamautu i tausaga. E mafua ona o le faʻaitiitia o le lagona o le tino o le tino i le inisalini. O le maualuga masani o le suka i le toto i tamaʻi tausaga o le fananau mai o le 3.3-5.5 mmol / L. O le fua masani masani o le 4.2-4.6 mmol / L.

Mai le matua i le 60 tausaga60+90+
4.1-5.9 mmol / L4.6-6.4 mmol / Le oʻo i le 6.7 mmol / l

Ina ia iloa mai le maʻisuka, o le suʻesuʻeina ole suʻesuʻega ole fale suʻesuʻe, e aofia ai le tele ole suʻega. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faia se faʻamaoniga saʻo e faʻavae i suʻega suʻega suʻesuʻe ma faʻataʻitaʻiga o meafaigaluega.

Faʻaaliga faʻapitoa

O le suʻe autu autu o le suʻeina e tuʻu eseese pe o se vaega o le toto biochemistry. I le tulaga muamua, e mafai ona suesueina le toto (mai le tamailima), i le lona lua. O le suavai ola e naʻo luga o se manava e leai se aoga, talu ai o soʻo se meaʻai e suia ai le toto o le toto, faateleina le kulukose. Afai, e tusa ai ma iuga, o se tamaloa ua maualuga le suka o le toto, o se faʻamaumauga faʻalautele ua faʻamatalaina, e aofia ai:

  • GTT (suega o le faapalepale glucose),
  • HbA1C suʻesuʻega (toto mo le hemoglobin glycated).

O suʻesuʻega o le faapalepale o le glucose e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le tino. O le auʻiliʻiliga e aofia ai le faʻapipiʻiina o le toto faʻalua: i luga o se manava leʻo, lua itula pe a uma le faʻamalositino. O le kulupu o le kulukose (75 g mo le 200 ml o le vai) e faʻaaogaina e avea o se vaega o avega. GTT e mafai ona iloa ai le maʻisuka ma le maʻisuka (o se tulaga o le faʻavaivaia o le kulukose).

Glycated (glycosylated) hemoglobin o se "fuatini suamalie" lea e fai pe a fusia le glucose ma le hemoglobin. O le auiliiliga HbA1C o loʻo faʻaalia ai tulaga ua leva o le maualuga o le suka. Faailoilo o le hemoglobin glyco i tane e faateleina i le matua.

E oo i le 40 tausaga40+65+
Norm7,0>7,5>8,0

Ole suʻesuʻeina ole HbA1C e faʻatagaina ai oe e iloilo suiga i le toto glucose concentration ile 120 aso talu ai. O se suʻesuʻega fuafuaina mo le maualuga o le glycemia o loʻo faia o se vaega o se suʻesuʻega faafomaʻi (i tausaga uma 3). E sili atu ma le 50 tagata ua fautuaina e pulea a latou suka toto i tausaga taʻitasi.

Faailoga e Faʻaalia ai le Hyperglycemia

O le maʻisuka ituaiga lua o le maʻisuka e faʻaalia i le faʻaitiitia po o le leai o se lagona o le tino i le inisalini. O lenei hormone e gaosia e le pancreas ma e nafa ma le felauaiga o le kulukose i sela e tuʻuina atu ia i latou le malosi talafeagai. O mafuaʻaga autū o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina o meaʻai, meaʻai, vaisu.

I le afa o le faitau aofai o tagata, o se tasi o mafuaʻaga autu e aafia ai le amataina o le maʻisuka o le tele o le ava malosi. Ona o le mea moni o le toʻatele o tagata o loʻo faʻaumatia o latou soifua maloloina, e seasea ona mafai ona faʻatuina togafitiga faʻapitoa i le tulaga o vailaʻau. Ina ia taofia le atinaʻeina o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, e tatau ona e gauai atu i mea nei e mafua mai i le mafaufau o le faateleina o le toto toto i alii:

  • O vaivaiga faaletino, o se faʻalauiloaina o le le atoatoa ma le leo, vave le amata ona vaivai. Ona o le mea moni o sene o le tino e faasolosolo malie ona le toe mafai ona latou iloa ma faʻaalu le inisalini, o loʻo i ai le le atoatoa oa latou meaʻai. Ona o lenei mea, e le lava le malosi o le tino e galue lelei ai.
  • Disya (maʻi le moe). E i ai le moe momoe pe a uma ona 'ai. Soo se meaʻai e maua ai le kulukose toto. Faʻatasi ai ma le solia o le metabolism o le gaʻo, o le suka e leʻo faʻaaogaina i se taimi talafeagai, ae faʻapupula i le toto. O lenei mea e faʻaalia i se lagona o le vaivai ma se manaʻo e moe. I le po, i se isi itu, o le le mautonu e mafai ona tupu, talu ai e mafua mai i le matelaina o le suka, ua faʻalavelaveina ai gaioiga o le neuro-psychological ma le faiʻai.
  • Polydipsia (lagona tumau o le fia inu). O le le lava o le gaosiga o le gaʻolaʻau e mafua ai le manava (malolo), o le mea lea e manaʻomia e le tino le toe faʻaleleia o le suavai.
  • Pollakiuria (faʻaauau pea). I le soliga o faiga faʻavae, o le faʻaaogaina o le suavai saoloto e fatugaʻo, o le a faʻaitiitia, ona o le mafuaʻaga o le tele o le urine faʻalauteleina.
  • Fulafula masani e fesootaʻi ma le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga). Suauu le manogi e suia ai le toto o le toto, pipisi o meaola vai ma faʻalavelave ai le toto. Faʻatasi ma le talaaga o le gaioiga o le gaosiga o le fatu, o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻateleina o le maualuga o le toto (mai le 140/90 mm Hg Art Art ma luga).
  • Polyphagy (faʻalautele meaʻai). O le lagona o le fiaʻai ma le nofo lelei e pulea e se vaega o le faiʻai (hypothalamus). O le faailo o le lelei ma le tele o inisalini na gaosia. Afai e le mafai e sulu ona ufiufi ma faʻaaoga lelei le hormone poʻo le pancreas e le lava ai, e le mafai e le hypothalamus ona gafatia ona pulea le amiomama. O le le pulea lelei o meaai e mafua ai le maua o se tupe maua.
  • Hyperkeratosis (faʻaititia le puipuia ma le toe faʻafouina o uiga o le paʻu ma le mafiafia o le suauu i luga o vae). O le paʻu o le vevela ma le vevela, o loʻo faʻapipiʻiina vaega o loʻo i luga o vae. E mafua lenei mea i le maualuga maualuga o le kulukose ma ona metabolic products (body ketone). O le tafe o le tino o le tino e faigata tele, o le toe faʻafouina o le faʻalavelave faʻalavelaveina. I le faʻaaogaina o masini, o le epidermis (skin) e le toe faʻaleleia mo se taimi umi, lea, i le fesoʻotaʻi ma microbes, e oʻo atu ai i faʻamaʻi ma le atinaʻeina o le suppuration.
  • Hyperhidrosis (faʻateleina le salu). O le Hyperglycemia e faʻalavelaveina ai le tino popole ma le endocrine. O le tino ua le toe mafai ona ia pulea le faagasologa o le vevela o le vevela ma galuega o le afu o le afu, o lea e mafai ai e se tagata ona afu le afu, e tusa lava pe leai se gaioiga faaletino.
  • O le malulu ma le SARS. Atiae ona o le maualalo o le puipuiga. O le tino ei ai le le lava o vitamini C, lea e talitutusa i le vailaʻau vailaʻau i le kulukose. Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, o le faʻateleina o le acid ascorbic ua faʻaitiitia, talu ai ua suia e le kulukose. O siama o le tino puipuia o le tino e amata ona sese le maua o le suka, lea e leai se aoga mo i latou, nai lo le vaitamini C. E tusa ai ma lea, o le malosi o puipuiga e tetee ai le malulu ma faamai pipisi e faaitiitia.

O uiga mo tamaloloa o faailoga maualuga o le suka e fesootaʻi ma le maualuga o le libido (manaʻoga faʻafeusuaiga) ma gaioiga mafai. O le kulūkose maualuga maualuga e faʻaleagaina ai le gaogao o capillaries ma vaʻa tetele, e puipuia ai le tafe toto ile tino. Ona o se faaletonu o le tino, o le lagona ma le mafai ona gafatia o fiva namu ua vaivai. I lenei setete, e le mafai ona galue atoatoa le tama fanau.

E i ai le faaitiitia o le malosi (faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, faaleagaina le erectile). E faʻaititia le tosina o feusuaʻiga ona o le faaleagaina o sela o le tino o le tino ma nofoaga autu o le faiʻai e nafa ma le ola maloloina lelei o le tamaloa. Faʻasalaga i le tulaga o le le atoatoa o le hormonal, o le gaosiga o le testosterone (o le mea e sili ona taua i le feusuaʻiga) e faʻalavelaveina, lea e aʻafia ai foi le mafai gafatia o alii.

Afai e te le amanaia ia faailoga autu o le suka maualuga, o le sili atu le ogaoga o faʻamaʻi pipisi o loʻo maua i luga o le toto:

  • mafaufau le lelei ma le malamalama vaaia,
  • le mafai ona taulai atu
  • ataxia (faaletonu le faʻamaopoopoina),
  • asthenia (vaivai vaivai neuropsychological),
  • faaitiitia le lagona lagona lelei
  • taofiga o le muscle le pulea (gaogao),
  • paresthesia (numera o vae),
  • faʻalauteleina le fatu (tachycardia),
  • alopecia (mole gau),
  • afaina (o tiga faʻatasi e le fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi),
  • solia o le mafaufau-lagona lelei,
  • telangiectasia (spider veins).

O le tiga e aliali mai i le eria o le tino o le hepatobiliary, o le maualuga o le toto maualuga ma le pathologies o le tino.

Faailoga o faʻalavelave faʻalavelave o le glycemia faʻalētonu

O faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga faʻapitoa e masani ona faʻavasegaina i le gasegase, faʻagaloa ma le tuai. Mo le amataga o le faʻamaʻi, o le vaega muamua o faʻafitauli o le uiga lea. Tuai ma tuai ona atiaʻe lemu ma foliga e le o muamua atu nai lo le tulaga o le maʻisuka. O faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai le maʻisuka faafitauli - o se faʻalavelave matuia i le soifua manuia e uiga i le tala o le faʻaitiitia vave (hypoglycemia) poʻo le faateleina (hyperglycemia) i le suka.

HyperglycemiaHypoglycemia
O le faʻafitauli o le Hyperosmolar: o le galala malosi, faʻamalosia, fia inu, vaivaiga ma le faʻavalea. Lactic acidotic faʻalavelave: faʻavasegaina o meaola, faʻaleleia o le manava o le manava (vomiting), manava ma le loloto o le manava (manava Kussmaul), faʻaitiitia le faʻamalosi, le mautonu. Faʻafitauli Ketoacidotic: polydipsia ma pollakiuria, faʻaitiitia le leo, vaivaiga, moe, asthenia, naʻo ma vomiting, faʻalavelave faʻafuaseʻiO le paʻu o le paʻu (o le gatete i lima), o le paʻu o le paʻu (o nisi taimi o le cyanosis), faʻateleina le toto ma le fatu (fatu fatu), le faʻaaogaina o le mea e tautala ai, faʻaletonu o le tino, faʻavaivaia

O le faʻaalia o faailoga o faʻalavelave faʻafitauli e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. A le o lena, o le tagata maʻi e feagai ma le maʻi suka poo le oti.

Taunuʻuga ma a latou faʻailoga

O le maualuga o le suka e le gata o le atinaʻe o le maʻisuka. O le setete o prediabetes ma le maʻisuka e toetoe lava o taimi uma e faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia (maualuga cholesterol). E afua ona o le solia o le toto, faapea foi ma se tasi o mafuaʻaga autū o le maʻi - oona. O lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli matuia ma le soifua maloloina o le cardiovascular system. Muamua lava, i le fatu ma osofaiga e mafua mai i le solia o le toto i le mafaufau ma le fatu.

Loto o le fatuTigāina
O lagona tiga i totonu o le fatafata ma le epigastric (epigastric), hyperhidrosis ma le faʻamalolo o le afu malulu, suiga o le taimi ma le loloto o le manava (le manava), le le mautonu o le fatu fatu, cyanosis (cyanosis) o le paʻuO le ulu ma le vevela, ataxia, nausea (e tusa lava po o le a le meaʻai) ma le salivation, se lagona o le vevela, mumu o foliga ma le paʻu, paresthesia (e masani ona tasi le itu), lagona o le mafaufau ma le faʻanoanoa

O le isi, taua mo tagata, o le faʻavaveina o maualuga maualuga o le kulukose o le vaivai. Ona o faafitauli i le tafe toto ma le tino o le tino, o le gafatia o feusuaiga a le tagata ua faaitiitia. O le iʻuga o le faʻaletonu o le tino, e faʻapupula ai faʻalavelave mafaufau. Ua ita le tagata, alu ese. O loʻo i ai se faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le gaʻo o le prostate gland:

  • fai soo le urination (masani ona tiga),
  • tiga i le pito i lalo
  • le mafanafana o le vevela o le tino.

Ina ia mafai ona puipuia ni faʻalavelave matuia, e tatau ona e faʻaeteete i lou soifua maloloina. Afai e aliali mai pe o le a le maua ni taunuuga le lelei o le togafitiga faafomaʻi, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi ma faia se suʻega atoa.

Ituaiga 2 maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 2, o le a le mafai ona gauai le masini i le inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto ma e le ulufale i sela.

E masani lava, o le atuatuvale e faaosofia ai le puipuiga a le tino. O le cortisol o le hormone, lea e gaosia i le taimi o le mafaufau, e faʻamalosia ai le faʻamaloloina o maʻi, faʻaleleia le faʻatinoga, faʻasolo i vaʻa toto, ma aafia ai le gaosiga o le gaʻo. Faʻasalaga o le hormone, faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, o le gastrointestinal tract ua taofia, o le 'ai ma amioga feusuaʻi. Ma o le tino e faʻalavelave faʻalavelave i le puleaina o le inisalini ma faʻasao ai le suka mai le mea e lafo ai. O le iʻuga, o le maualuga o le tulaga o le gasegase ma le inisalini. Faʻatasi ai ma faʻalavelave tumau, o le faʻafeteina o le tino i le inisalini e faʻaitiitia.

Fafaga meaai

E tusa ai ma amioga masani, e sili atu ona taatele i tagata ona faʻaleagaina le ava malosi. Faatasi ai ma le faʻaaogaina pea o le ava malosi, o le pancreas galuega e faʻavaivaia, lea e mafua ai le le atoatoa o le tino ma le atinaʻeina o le inisalini. O lea, o le ava e faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Teu vailaau

O le faʻaaoga umi o hormones i le tagata e mafai ona mafua ai le maʻisuka lona lua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. I tagata e lelei le gaosiga o le gaʻo, o le tulaga e faʻamaonia pe a uma le faʻamavaeina o fualaau. Ae i se vavave, o le atiina ae o le maʻisuka ua mafai. O loʻo aʻafia le faʻafitauli i tagata mamaʻi o loʻo faʻamalosi e ave le maualuga o le steroids mo se taimi umi, faʻapea foʻi ma i latou e mamafa tele. O sauniuniga faʻalavelave e aofia ai le dexamethasone, prednisone, hydrocortisone.

O nei kulupucocorticoids e faʻaaogaina i le togafitiga o le fulafula o le bronchial, o le gasegase o le rūmato, maʻi o le autoimmune, le tele sclerosis.

Fua o suāuʻu

O le masani masani o le kulukose o le toto mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l, ae e le tutusa mo ituaiga eseese o tagata. O le gaosiga o le kulukose e faʻatatau i le pancreas. O lenei faailoga e ese mai i sui o le tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, ma e eseese foʻi ma le matua. O loʻo faʻasalalau faʻasalalau i le laulau lea.

Tulaga masani o le kulukose i alii o vaitausaga eseese pe a faia se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao
TausagaAlii
I lalo o le 14 tausaga3.3-5.5 mmol / L
14-50 tausaga3.8-5.8 mmol / L
50-60 tausaga4.4-6.2 mmol / L
60-90 tausaga4.6-6.4 mmol / L
E silia i le 90 tausaga4.2-6.7 mmol / L

Faailoga o le Suga Sili

  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai,
  • tiga o le ulu.

Faʻateleina le faateleina o le kulūkose i totonu o se tamaloa, o mea nei e mafai ona maitauina:

  • faʻanoanoa vaaia
  • oso faafuasei o le fiaaai
  • faafitauli faʻalautele,
  • vevela paʻu
  • afaina o laugutu ma foliga,
  • sili atu le le fiafia.

O se tulaga alualu i luma e mafua ai:

  • vaivai o le tino puipuia,
  • faʻafouina o faʻamaʻi pipisi ma siama,
  • le mautonu o le toto toto.

Le mea e fai

I nisi tulaga, ina ia togafitia se tamaloa, ua lava lea e aveese ai le mea na afaina ai:

  • mulimuli i se taumafataga gaʻo gaʻo
  • tausia se tulaga lelei o gaoioiga faaletino,
  • tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • pulea le atuatuvale
  • faʻamaonia le mamafa o le tino.

Faʻailoga o le hyperglycemia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau endocrinologist ma suʻe suʻe. Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga mo faamaʻi, lea na mafua ai le faateleina o le suka. Afai e le mafai ona faasaʻo faailoga, o le kulukose e pulea e inisalini injections.

O le faateleina o le suka i le toto i tagata e mafai ona avea ma se taunuuga o mea faʻapitoa o le tino pe o se faailoga o le faʻaleagaina o le endocrine. O le mea lea, faʻatasi ai ma faʻasologa faifai pea o le hyperglycemia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Aisea e tulai ai le toto toto - o le a le mafuaaga?

✔ Le tiga matuia lea e tupu ai le adrenaline i le toto.

✔ Vaʻaia e fesootaʻi ma le manava.

O le tagofia o vailaʻau e mafai foʻi ona faʻaalia ai le faateleina o le toto suka. O nei vailaʻau e aofia ai faʻamatalaga faʻasalalau, o le tele o fualaau oona, ma isi.

O loʻo i ai se numera o le fuainumera 9, lea ua fuafuaina faapitoa mo tagata e maua i le toto maualuga. O lona sini o le faʻafaigofieina o le kulukose, maua mai meaʻai, vitamini ma minerale.

Faʻasalaga mausali, i le taimi lava e iloa ai le faʻamaʻi, o loʻo i ai se avanoa maualuga e taofi ai le atinaʻeina o togafitiga. I meaai paleni, e tatau ona faʻapulaʻa le taumafa o mea taumafa ma le tele o meaʻai gaʻo.

I lenei tulaga, o le faʻaitiitia o le kullukose o le a faʻaitiitia ma itiiti ifo ile insulin o le a manaʻomia. O le ai ai se faʻaitiitia i le suka o le toto, lea o le a fesoasoani i le masaniga masani o le tino atoa.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

Afai o le kulukose o le toto i totonu o suʻega e maualuga atu nai lo le masani, ona vave tele lea ona faʻamasino se togafitiga talafeagai. O le tagata maʻi e tatau ona suʻeina.

O le faateleina o le suka i le toto atonu e mafua ona o:

  • Fuʻa
  • PMS i tamaitai
  • Le malosi faaletino faaletino
  • Tulaga faʻalavelave, faʻalavelave

Ina ia mafai ona faatuatuaina taunuuga, e le tatau ona e ulaula aʻo lei faia le suʻesuʻega, fautuaina e aloese mai avega mamafa ma ia i ai i se tulaga toafilemu.

O le faateleina o le suka i le toto atonu e mafua mai mafuaaga nei:

  • Aga masani leaga
  • Faʻaaogaina o le carbohydrate tele
  • Faamai o le endocrine (thyrotoxicosis, pheochromocytoma, ma isi)
  • Faʻi o gaʻo, pancreas, ate (pancreatitis, cirrhosis, tumo)
  • O le maʻi suka
  • E mafai ona matauina le Hyperglycemia i le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi: glucocorticoids, diuretics, contraceptives, hormones, etc.
  • E i ai taimi e tulai mai ai le suka mo se taimi puupuu. E matauina lenei mea i le mu, ogaoga o le fatu, osofaia o angina pectoris, taotoga i le manava, ma le tiga i le ulu.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi masani, o le faailoga muamua o le faateleina o le suka o le toto.

O lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu i nisi o tulaga:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka i le natura, o lona uiga sela e auai i le gaosiga o le inisalini e faʻaumatia e sene o le tino puipuia. O le pancreas e le lava le insulin, o le hormone e faʻasaʻo ai le kulukose toto.
  2. O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini poʻo le le lava o suauu i le hormone. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela, ae faʻaputu i le toto.

Faʻaaliga faʻapitoa

E iai faʻamaoniga mautinoa e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose o le toto:

  • O le fiainu lava
  • Faʻavaʻa vave
  • Paʻu faafuasei le paʻu
  • Gutu gutu
  • Maua le manava
  • Arrhythmia
  • Vaivai
  • Faʻafitauli leaga
  • Faʻasalaʻi masani
  • Tue le paʻu

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, ua aveesea le suavai mai le tino, o se taunuuga o totoga, fusi ma siama e leai se vai. Ona oʻo mai lea o se faailo i le ulu ma le fia inu le tagata. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e amata ai le susu o le gutu.

O le paʻu o le paʻu e mafua mai i le malosi o le malosi o le tino. Afai o iai nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma foaʻi le toto mo le kulukose.

O le maualuga o le suka e mafai ona tupu ona o maʻi, faʻamaʻi, faʻalavelave, faʻaaogaina o le toto, ma e oʻo lava ile maitaga. Ae o se tasi o mafuaaga mo le foliga mai o le maualuga maualuga o le suka atonu o le maʻisuka.

O tagata e mafatia i ai, o le le lava o fualaau oona poo insulin, e ono maualuga atu le suka o le toto nai lo le masani ai mo i latou. E le gata i lea, o mafuaʻaga atonu o le tele o meaai, mea taumafa maualuga i le gaʻo po o le suka, fufulu fualaau.

Faʻafitauli

Mo mafuaʻaga faapena e aofia ai faʻamaʻi eseese. Ma o le mea lea, e tatau ona e tau le taua e aunoa ma le faailoga, ae o le mafuaaga.

O faʻamaoniga o le maualuga maualuga o le suka e mafai ona mataʻituina i le gase o le gaio. O lenei tino e nafa ma le gaosia o le kulukose pe afai e faʻapupulaina i ni aofaiga tetele.

O le gasegase o le gaio galue e tau atu i le mea moni e sili atu le suka i totonu o le toto. E le gata i lea, o patho o le endocrin system e masani ona avea ma mafuaʻaga.

I le ate, e mafai ona faʻaaogaina ai le ate e avea ma puipuiga.

E mafai ona maua i le maʻisuka e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foi pe a maua e le tagata maʻi le kanesa o le ate poʻo le pancreas, pancreatitis, epilepsy, hyperthyroidism, ma le toilalo o le ate. O togafitiga e faʻamaonia pe a maea ona faia se suʻega atoa ma mafuaʻaga o tulaga maualuga o le suka ua iloa.

I le taimi nei, e taua le aua nei fenumiai le faʻamaʻi ma le faʻaitiitialalo o le maualuga o le suka. O le faʻaitiitia o le kulukose e mafai ona mafua mai i le mulimuli i se ituaiga o taumafa, meaʻai talafeagai, o se soifua soifua maloloina, ma le tuʻuina atu o sasala. O le Hypoglycemia e atiina ae i fafine ma alii pe a fai e faʻaaogaina e se tagata le ava malosi poʻo le 'ava malosi o le tino.

Togafitiga ma le maualuga o le toto suka o loʻo faʻamaonia pe afai ei ai i le fafine faailoga uma o le atinaʻeina o le maʻi. O faʻamaumauga e faʻapitoa i meaʻai talafeagai, faamalositino masani ma se soifua maloloina lelei.

Faailoga o le maʻisuka i tagata pe faapefea ona iloa le faʻamaʻi i se taimi vave

O le maʻi suka i tagata e iloa ai lava ua i ai i le laasaga pe a maua e le tino suiga e le suia. O le sili atu le malolosi o feusuaiga e le masani ona asiasi i fomai, e leai lava se taimi mo i latou lava. Ae, e maua i le maʻisuka i le taimi, e mafai ona puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli ma faʻaleleia ai le olaga.

O a faailoga o le maʻisuka i tagata e tatau ona tautalagia ma le auala e iloa ai se faʻamaʻi matautia, o le a tatou faamatalaina i lalo.

Mafuaaga o le faamai

E le mafai ona iloa le mafuaaga tonu o le maʻisuka i alii. E le pei o tamaitai, o le afa malolosi e le maua ni faʻafitauli tumau o le hormonal.

I tane e mafatia i le ituaiga 2, sili atu le mamafa o le tino ma se olaga le saʻo e faaopoopo atu i le genisposition. O le taunuʻuga ua mafua ona o le mafuaaga lona lua. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e umi ona faʻaalia ma faʻaosooso lemu. Ua iloa e se tamaloa o loʻo maʻi tigaina o ia i se faalavelave faʻafuaseʻi, o le faia o suʻega e le fomaʻi mo se isi mafuaaga.

Ma i le mafuaaga o le atinaʻeina o le faamaʻi i alii, o mea nei e iloga:

  1. Eseese faʻafitauli o le hormonal e fesoʻotaʻi ma aʻafiaga o le kenera,
  2. O faʻamaʻi ua mavae na aʻafia ai le paʻu,
  3. Faaaogaina umi o vailaau, vailaau,
  4. Suiga o tagata e mauaina ma le inisalini masani i le tino,
  5. O le atuatuvale na mafua ai ona le atoatoa i le tino,
  6. Le matua o le maʻi. E talitonuina mo le 10 tausaga o le soifuaga, o le 5% o aʻafiaga o le maʻisuka ua faaopoopoina.

I le popofou, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe e faasaga i le talaaga o se faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, ua maua ai auupega e mafai ona taʻitaʻia o latou aʻafiaga leaga i luga o le paʻu.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti

O le faamai i tamaiti e aliali mai i se tulaga ogaoga - ituaiga 1 o le maʻisuka. Afai e iai ni faailo o se faʻamaʻi, e tatau loa ona e asiasi i se fomaʻi ma suʻe suʻe toto.

I tamaiti, o lenei maʻi e le mautonu mo se vaitaimi uumi, o lea ua faia ai le siakiina e oo lava i se tulaga ogaoga o lona atinaʻe. O le taimi nei, o loʻo i ai le faaleagaina o vaʻa o mata, mucous membranes o le oral mouth, tino o le tino, paʻu, ma o nisi taimi e atiaʻe ai se coma.

Faailoga o le maualuga o le toto i totonu o tamaiti e tutusa ma tagata matutua:

  • e tumau pea le susu, fia inu,
  • vaivai
  • fiaai pea
  • sili atu ma le masani ona faia,
  • leiloa o le mamafa ma le manaia lelei.

O foliga vaaia o le tino ma le suka o le toto

  • I aso o fafine, e mafai ona mataʻituina suiga i le suka. I le vaitaimi lona lua o le faasolosolo malie, ua i ai le faateleina o le glycemia ma le faateleina o le fua o le insulin. Lua aso ao le i amataina aso o tamaitai, o le tulaga ua suia, o le manaomia mo le inisalini e pau ma tumau i lenei vaega i le afa muamua o le taamilosaga. I tamaitai soifua maloloina, e mafai foi ona sui faailoga, ae e le tatau ona taufaafefe, aua o mafuaaga e fesoʻotaʻi ma suiga tumau o le hormonal ma e le manaʻomia togafitiga i lenei tulaga.
  • I le talavou, o le fua o le inisalini e faʻatonutonuina e mafai ona faʻatupulaʻia mo le vaitaimi aʻo toe fausiaina e le tino. E tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le tulaga o le tino ma faia suʻega masani e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto. I faʻamaoniga muamua o le faʻavevelaina o le maʻi, e tatau ona faia se suʻega atoa, e tusa ai ma iuga o suʻega, o le a faatonuina e le fomai togafitiga talafeagai. E tatau i mātua ona mataʻituina ma le totoʻa le tupulaga ma a latou meaʻai.
  • I le taimi o le menopause, e mafai e tamaitai ona oʻo i le malosi tele o le kulukose toto. E masani lava o le vaitau lenei e maua ai tagata mamaʻi i le maʻisuka, lea e atiina ae mai i le predatebetes. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faia i taimi uma ni faʻamalositino, alu i aso uma i le ea fou, 'ai le mea sao ma tausisi i se meaʻai. O suiga o le Hormonal e mafai ona avea ma mafuaʻaga o siama faifai pea i le suka o le toto. Ina ia fetaui lelei i lou tino, e manaʻomia lou faia o se suʻega i se glucometer ma faʻafetaui taunuuga.
  • O se tulaga popole poʻo se faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona afaina tele ai le kulukose toto. O le mea lea, e tatau ai ona e tausia lou ola maloloina, aʻoaʻo e aloese mai aafiaga faʻapitoa, e masani ona faia mea e te alofa i ai, talanoa ma tagata pele ma faʻaleleia oe lava e tusa lava pe itiiti ifo mea taua.
  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

E masani lava, o meaʻai e faʻamalosia i mea taumafa ua paʻu i le glucose. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le kulukose o loʻo faʻaaogaina e fusi ma faʻaaogaina e maua ai le malosi.

Tina ma le toto kulukose

I le taimi muamua i totonu o se falemai, o se fafine maʻitaga e maua se igoa e tuʻuina atu i se faasologa o suʻega. Aemaise lava, o le maualuga o le kulukose i lona toto o le a fuafuaina.

Afai e maualuga, e mafai ona faamatalaina lenei mea i mafuaʻaga masani. I le tulaga masani, o lenei faailoilo e faatonutonu ai le inisalini e masani ona gaosia e le pancreas.

E afaina ai le suka na maua i meaai, lea e ulu atu i sela o le tino ma galuega i ai iina. Ua faaitiitia le maualuga o le suka.

I le taimi o le maitaga, e ese le tulaga. O hormones lea e mafai ai e se fafine ona fanauina se tamaititi o le inisalini.

O le faateleina o le suka i le taimi o le maitaga e ono mafai ona o le mea moni e faigata mo le tamaititi ona taulimaina galuega i ia tulaga.

O le toʻatele o fafine i le maʻitaga ua maualuga le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e fesootaʻi ma suiga o le hormonal ma toe faʻaleleia i mea talafeagai o le atinaʻeina o le tamaʻi fomaʻi. Togafitiga ma suiga laiti e le manaʻomia.

O le masani o le suka i se fafine maʻitaga e mai le 3.8 i le 6.3 mmol / L. Faatasi ai ma le maualuga o le 7 mmol / l, e maua e fomaʻi le maʻisuka maʻi, lea e pasia pe a uma le fanau mai ma, ona o lea, e le manaomia le togafitiga i le taimi o le pepe.

I le taimi nei, o le maualuga maualuga o le suka e lamatia mo le tamaititi ma le tina faʻamoemoe. O lenei tulaga matautia e masani lava ona tupu i tamaitai o loʻo i ai le gasegase o le maʻisuka, o le a fananau mulimuli ane i fafine maʻitaga ma maua le tele o le taumafanafana.

Afai ei ai se ituaiga o maʻisuka lona lua, e tatau ona faia inisalini injections i le taimi atoa o le maʻitaga nai lo le inu o le suka, ma o le mafuaʻaga lea e taua tele ai le suka toto i le taimi o le maʻitaga.

Faailoga o le Siʻitia o le Sugar

E i ai ni faʻamaoniga e taʻu mai ai le toto maualuga.

Faatasi ai ma:

  • Uma faifaipea (o lenei mea e faateleina ai le tele o le urine)
  • O se lagona faifai pea o le galala, e oo lava i le po (e faatatau foi lenei i le gutu malogo)
  • O le le lava le vaivai, vaivaiga, le mautonu,
  • Lagona lagona malie, lea e seasea ona mafua ai le vomiting,
  • Faʻasalaga masani ma faaumiumi le ulu
  • Paʻa mamafa.
  • E seasea, o le vaʻaia e mafai ona faʻaititia i le maualalo o le toto suka.

O le faateleina o le suka toto e manaomia ai togafitiga, o suiga e le mafai ona suia, e ono amata i totonu o le tino, ma e mafai ona mafua ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga. O le mea lea, afai o se tasi o faailoga poʻo faailoga e amata ona faʻaleagaina, muamua lava, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.

Ole mea lea o le a fesoasoani e fuafua ai pe manaʻomia ni vailaʻau e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka o le toto, pe afai e lava le faʻaaogaina o togalaau, faʻamalositino ma suia le meaʻai.

O le talafeagai o agaifanua o taumafa ma le gaosia o le tino faaletino e mafai ai ona maualalo le maualuga o le toto suka. .

O le faagasologa o le aveesea o le suka mai le tino e manaʻomia ai le tele o le vai. E amata ona maua e le tino mai totoga. O le mafuaaga lena e i ai se lagona o le mago i le gutu ma le fiainu. Ina ia faʻaitiitia lou suka toto, taumafai e inu atili suavai. Afai e le faia lenei mea, ona ono oʻo mai ai lea o lagona paʻu o le paʻu.

O le maualuga o le toto suka e maualalo ai le puipuiga ma e mafai ai e le tino ona faigofie ona maua i siama eseese, lea e mafua ai ona vave faʻaleagaina manuaga i fafo. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga matuia pe afai e te le faia fua e faʻaitiitia ai le suka toto.

Faailoga o le maualuga maualuga o le toto suka e mafai ona tutupu faatasi ma eseese. Faailoga e pei o le le lelei o le vaai ma le tiga o le ulu e na o le amataga lava o le maʻi. Afai e te le o gauai atu ia i latou, ona maeʻa lea o le taimi o le a latou mou atu, ae o le a amata le alualu i luma. O le mea lea, ia mataala i lou manuia.

1. O le autu autu o le fiainu faifai pea.

Ona o le maualuga o le toto suka, e fia inu se tagata i taimi uma. Glucose e toso mai vai mai totoga toto ma gaʻo.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto i luga ae o le 10 mmol / l (tapuni faitofa), e amata ona alu ese mai i le uila, ma ave i ai vai mama. O le iʻuga, o le faʻateleina pea, o le faʻamalolo.

O le mea moni, e taumafai le tino e taui mo le leai o se vai e ala i le inu malosi.

2. Gutu gutu.

O lenei faailoga e fesootaʻi ma le tele o le gau.

3. Loto.

O le tele o faʻamaoniga o lenei tulaga e tutusa mo tausaga uma ma taʻaloga, ae o loʻo i ai foi o latou lava uiga.

E tele faʻamaoniga e le mafai ona maitauina na oi latou lava, ae ia tapunia tagata atonu latou te foliga mai masalosalo.

  1. Faateleina le manaʻo, ao le lagona o le fiaaai e tuua ai oe mo sina taimi, ma faʻafefe ai le mamafa o le tino.
  1. O le vaivai ma le moe.
  1. Lagonaina o numera i lima ma vae.
  1. Paʻu o le paʻu e pei o dermatitis ma furunculosis, faʻapea foʻi ma le vevela.
  1. Faʻagasolo malie i lalo le faʻamalologa.

Sugar Diagnostics

A maeʻa se suʻesuʻega, ona fautuaina lea e le fomaʻi e maua e le tagata maʻi se faasologa o togafitiga masani e taulai i le faailoagofieina o uiga vaaia o suiga o le tino i le tino. A oʻo mai le hyperglycemia i se foliga malu, e faigata tele ona faʻatonuina e le tagata lava ia e ala i se glucometer feaveaʻi. I lenei tulaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma le pasia o suega talafeagai.

Muamua lava, ina ia iloa le maualuga o le suka, latou te foaʻiina le toto i luga o se manava gaogao, o lenei auala lauiloa e faʻaalia ai le aofaʻi o le kulukose e aunoa ma isi mea e faʻaitiitia. O meaola faʻapitoa e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, 12 itula ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e musu e 'ai meaai, taumafai e faʻaitiitia le tino ma le tagofia o fualaau.

A oʻo i le taimi muamua o suʻesuʻega e faʻaalia ai se vavaeese mai le masani ua talia, e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga mo suʻesuʻega faaopoopo. O se tasi o ia mea o le a avea ma metotia o le avega, e faia i totonu o le falemaʻi o le aso po o le aso.

I le taeao i luga o se manava gaogao latou te ave le toto e tusa ai ma le metotia na talanoaina i luga, ona tatau loa lea ona faʻaaogaina le kulukose. A maeʻa ni nai itula, ona faia loa lea o le toto sampling.

Afai e sili atu le maualuga lona lua, 11 mmol / L faailoga e faailoa ai le hyperglycemia.

O loʻo i ai se isi metotia - faʻamalamalama le faʻaitiitia, foaʻi toto, faʻaopopo le aofaiga o isi mea:

O le auʻiliʻiliga e fesoasoani e faʻamalamalama ai le toto toto, fai se faʻamaʻi mulimuli, faailoa mai le i ai o faafitauli faʻaletonu o le soifua maloloina, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina fatuga.

O se suiga i le suka o le toto ua naʻo se faailoga e faʻaalia ai se faaletonu i le tino. Ae ui i lea, e le vavaeeseina ai le avanoa e atiaʻe ai faʻafitauli faigata, o le sili ona leaga o le a avea ma ketoacidosis.

I le ketoacidosis o le maʻisuka, o loʻo i ai se soliga o le gaosiga o le gaʻo, o le faateleina o le numera o tino o le ketone i le toto. E masani lava i tagata matutua, e tupu lenei mea i le tala o le maʻisuka i le taimi o le taufaasese. Ona o le ketonuria, o le faamaʻi, o le arrhythmia, o le vaivai o le manava, o le mumu o le uila-vave le alualu i luma o maʻi le mautonu.

I nisi tulaga, o le le amanaʻiaina o togafitiga faafomaʻi, o loʻo tupu ai se coma hyperglycemic, o le maualuga o le elemene e paʻu i tulaga le talafeagai, ma o le maʻi e feagai ma le oti.

O faʻamaoniga i fafine e tutusa ma alii, o tausaga foi e le afaina ai faʻaaliga o togafitiga.

E suʻeina se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o lou suka. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. O le toto e aveesea mai i vein vevela.

E masani lava, o le kulupu o le kulukose i se tagata maloloina e tatau ona 3.9-5 mmol / L. Afai o le suka o loʻo i le lautele o le 6.1-7 mmol / l, o lona uiga o lenei tau e faʻaaogaina le glycemia. Luga o le 7 mmol / L - maʻisuka.

Afai ole sili atu le maualuga o le suka i le 6.1 mmol / l, o lona uiga o se faailoga manino lea o le maʻisuka.

Afai a maeʻa le 2 itula o le faʻatonuga e itiiti ifo nai lo le 7.8 mmol / l, o le mea lea ua manatu lenei mea o le masani. I le maʻi o le maʻisuka, o le suka suka pe a uma le 2-itula o le a iai i le va o le 7.8-10.9 mmol / L. O le siama e faia pe a silia le 11 mmol / l.

E tatau ona e nofouta pe a faʻaalia se fomaʻi, o le atinaʻe o le maʻisuka o loʻo matauina i le tele o tulaga. E taua le mataʻituina o le toto suka ma tausisia fautuaga uma a se fomaʻi, ina ia aloese mai le atinaʻeina o lenei maʻi.

Tulaga masani o le toto suka

O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina togafitiga e faʻamoemoe e faʻaititia le kulūkose. E tatau i le fomaʻi ona iloa pe o le a le mafuaaga na mafua ai le faateleina o le suka ma pe oa mea na mafua ai le faaletonu o le endocrin system ma le galuega a nisi o totoga.

O le tagata maʻi e tatau ona suia lona ituaiga olaga: mataʻituina lelei mea taumafa, faia ni gaioiga faaletino, ave ni vailaʻau maʻoti. E tatau i le maʻisuka ona siakiina a latou kulukose o le toto i aso uma. E taua le faʻaititia o le aofai o kalori mo fafine i le 1000-1200 kcal, mo alii i le 1200-1600 kcal.

I tagata gasegase ua maua i le maʻisuka, o se fua tele o fualaau 'aina, fualaau faisua, gaʻo susu-gaʻo susu oloa, o fatu e tatau ona i ai i le taumafataga.

Suʻega maualuga o suka

Afai ei ai se masalosaloga o le maualuga o le suka i le fafine, o le anapogi o suega toto mai se vein ua faatonuina e fuafua ai le aofaʻi o suka ma mea e le masani ai. Pe a faʻamaonia e maualuga, e tatau ona faia feutagaiga ma se endocrinologist.

E masani ona ia faatonuina se meaai e mulimuli ai. E taua foi le mataituina o lenei faailo i aso uma ma le mita o le kulukose toto. E tatau ona tusia faʻamaumauga ina ia mafai ai ona vaʻavaʻai i le malosi o le alualu i luma poʻo le faʻaumatia o le maʻi.

Mo tamaitai ma alii, o le taualumaga mo suʻega suʻega e leai se eseesega. O le toto e ave i luga o se manava gaogao i le taeao mai le 8 i le 11 itula. A uma le taumafataga mulimuli, e tatau ona pasi 9-12 itula.

Aʻo le i faia le suʻesuʻega, e le manaʻomia se anapogi poʻo se faʻatapulaʻaina i mea taumafa, o le meaai e tatau ona faʻataʻitaʻi. Ae ui i lea, e le mafai ona e faia i le afiafi o le suʻega.

E faʻasaina foi le inuina o le ava malosi, aua o loʻo aofia ai maualuga maualuga o suka, lea e mafai ona faʻalavelave ai le faʻatinoga o suʻega. E le gata i lea, o le maualuga maualuga o le toto e mafai ona mafua ai le le mautonu o le mafaufau ma le tino, ma le atuatuvale ma le mafaufau.

E tatau ona iloiloina lenei tulaga ina ia faʻaaoga ai faailoga uma o le maualuga maualuga. E i ai a matou mea i la matou 'upega tafaʻilagi e uiga i le auala e suʻeina ai se suʻega toto mo le suka, lea o le a aoga i le au faitau.

Afai o le suʻega o le a masalosalo, o le toe faia o le sampling samples o le a faia pe a mavae ni nai itula.

Togafitiga ma le puipuiga

Muamua lava, o togafitiga e faʻamaonia i le maualalo o le toto suka. O le maʻisuka e togafitia i fualaau.

O le ituaiga muamua o lenei maʻi ua togafitia:

  • Inisalini, meaʻai talafeagai ma taumafa.
  • O le inisalini e faʻaaoga i le olaga atoa e fai ma tui.
  • O le fualaau ma fualaau faasaina ua faatonuina e le fomaʻi, o loʻo siaki le tulaga o le maʻi.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e togafitia:

  • Faʻasolo i fualaau e maualalo ai le suka o le toto.

Afai ei ai se tulaga e oso ai i le kulūkose, e talafeagai le faʻatau o le mita o le kulukose o le toto. Mo le maʻisuka, o lenei mea e tatau ona tatau.

E tatau ona vave faʻatalanoa lau fomaʻi i se taimi vave e matauina ai le faateleina o le suka toto. O faʻamaʻi ma togafitiga e faʻamaonia e se tagata tomai faapitoa. E le gata i lea, o ia iloiloga e faia:

  • o se tulaga masani poʻo se suʻega o le suka i le plasma,
  • Glucose toleni test
  • suega toto mo le hemoglobin glyc.

O isi metotia mo le faʻaitiitia o faailoilo ua filifilia taitoatasi.

Fesoasoani muamua ma togafitiga

O tagata e maua i le maʻisuka e matua faigata i le olaga i aso faisoo. I soʻo se taimi, o kulūkose e mafai ona avea ma faitioga. I lenei tulaga, o le fesoasoani muamua e tatau ona aofia ai le faaitiitia o lona maualuga i lalo o le 11.5 mmol / l.

O se tui faapitoa o le inisalini o le a fesoasoani vave e faʻaitiitia le toto suka. E le gata i lea, o le tagata gasegase e tatau ona tuʻuina atu i ai se vai tele. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le suavai e aunoa ma le kesi ma le faʻaopoopoga o suauu. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamaonia le paleni o le vai ma aveese toxins mai le tino.

O tagata e maua i le hyperglycemia ua faʻamaonia fualaau oona e faʻaitiitia ai a latou toto suka. I le maʻisuka, o le inisalini tui e tatau. A aunoa ma se tui o le inisalini, e le mafai e le tino ona gaosia lelei le suka, ma e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se siama. Vitamini o loʻo faʻatulagaina foi e faʻamalosia ai se tino vaivai.

O se mea e manaʻomia muamua o se meaʻai. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa ma le maualalo o le faasinomaga igoa.

Taua: e taua le mafaufau o le metotia o sauniuniga ma le tuufaatasiga o oloa eseese e mafai foi ona suia le faʻasologa igoa.

Mai le taumafa e tatau ona e vavaeese meaʻai e matua faateleina ai le suka toto. O le a le faʻatupulaia o le kulukose:

  • suka ma suamalie,
  • sipuni
  • falaoamata oloa, aemaise pala,
  • fulufulu
  • piko ma pi,
  • gaʻo gaʻo ma gaʻo,
  • ulaula meaʻai ma sausage,
  • araisa
  • pateta
  • 'oa suamalie
  • oloa faʻapipiʻi
  • meaʻai vave
  • suamalie suamalie ma fufulu suamalie.

Fausia se lisi o aso nei o oloa nei:

  • lanu meamata
  • susu le gaʻo
  • fuamoa i le faʻamautuina,
  • moa
  • ate
  • iʻa ma iʻa,
  • pi
  • lentils
  • buckwheat
  • salata ma le meaʻai,
  • musika
  • fualaau faisua
  • fualaau suamalie
  • fualaau aina i le faʻaleleia, sei vagana ai mai ma vine.

Talu ai e faigata ona vave faʻaitiitia le toto suka e aunoa ma fualaau faasaina, e tatau ona i ai se taumafataga mo le itiiti ifo i le masina. I le lumanaʻi, e manaʻomia lou puipuia oe lava mai mea leaga ma pulea le maualuga ole kulukose.

Fofo faʻapitoa

I faʻamaʻi vailaʻau, e tele foʻi auala e faʻaititia ai le suka toto. O le tele lava o suʻega e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o togalaau. O nisi laau toto e mafai ona faaosofia ai le gaosiga o le inisalini ma aveese le kulukose, ma e iai foi se aʻafiaga i le tino. E mafai ona e faʻatauina se totogi talitutusa i soʻo se fale talavai pe saunia oe lava.

Lelei togafitiga

E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina se mea faʻapitoa togafitiga faʻapitoa. O fualaau faʻapitoa e maualalo ai le kulukose o le toto e mafai foi ona faʻaalia. O nisi taimi o sauniuniga mo togalaau e fesoasoani.

O fautua e fautuaina e toe iloilo lau olaga. E tatau ona i ai se nofoaga o gaioiga faaletino ma mea lelei e tatau ai.

E taua tele le amataina togafitiga saʻo mo i latou e maua i le maʻisuka. O le togafitiga e tatau ona faigata, o le siaki faifai pea o le kulukose e taua.

Afai e maeʻa le togafitiga ma o faʻafitauli o le hyperglycemia (maualuga maualuga o le toto i totonu o se fafine) e le alu ese, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Atonu o togafitiga togafitiga i lau mataupu e manaʻomia ai se eseʻesega ese.

Fesoasoani muamua mo le suka maualuga

A maualuga le suka o le toto i tagata matutua, o le le lava o le inisalini, talu ai o le kulukose e le lelei le totoina, o le matelaina o le tino e matauina. E le gata i lea, e le lava le faʻamaʻiina o meaʻai gaʻo, o tino o le ketone e maua i le toto, ma solia ai le metabolism. O le galuega o le atuatuvale ma le cardiovascular system e faigata foi, o se tasi o laasaga o le acidosis e atiina ae: agavaʻa, ogaoga, coma.

I totonu o tagata, o nei tulaga e faʻaalia i latou lava i auala eseese, e taua le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faʻaalia i latou i se taimi talafeagai ma faia ni fuafuaga. I le amataga o le acidosis, o faʻamaoniga o le maualuga o le suka e faʻaalia i vaivaiga i le tino, vaivai, tinisitus. O le tagata maʻi e manogi mai le ooto, o le manava e tiga, o le urination e sili atu ona masani, o le kulukose e oʻo i le maualuga o le 19 mmol / l.

O le malo muamua e faʻaalia e ala i faʻamaoniga: faʻalavelave faifai pea, vomiting, le malamalama le mafaufau, faʻaaliga. I le taimi lava e tasi, manava le manava, le manava le manava e sili atu ona susulu, i le maʻi o le maʻisuka e sili atu ona vaivai. O le tagata gasegase e mafai ona lagona le le fiafia mo le sili atu nai lo le aso, e le faʻaitiitia le faʻatonuga o le suka, o le maʻi o le maʻisuka e atiina ae, o le taunuuga o le faateleina o le toto suka e mafai ona faanoanoa.

Pe a sili atu i le 14 mmol / l le faasinusili o le suka, faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka e taua le tuiina o le inisalini, ona fuaina lea o le kulukose i taimi uma e mafai ai. O le inisalini e tuiina seia oʻo ina faʻamaonia le tulaga, ae latou te le faʻatagaina le vave faʻaitiitia o faailoilo.

Afai e le galue fua e faasaga ile maualuga maualuga, e tatau ona faʻaalia vave falemai. O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le le lelei o le manava, e manaomia ai se masini o le okesene. Ina ia aveese le acetone, e fufulu le manava i se vaivaiga vaivai o le soda (sodium bicarbonate).

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e mafai ona faʻaitiitia le elemene o le tino, e le mafai ona faia le suka i le vailaʻau, ae faʻaaoga fualaau faisua, fualaau suamalie, tele le tele o vai oona, ma se vaifofo o le susu.

O faailoga muamua o le maualuga maualuga o le suka e faʻaalia ona o le leai o se malamalama, o se faʻamaina faʻamaina ma soda e fesoasoani e aumaia ai le maʻi i lagona. A o faʻalavelave le tulaga, o le paʻu e vevela, peʻe, e fautuaina e togafitia i latou i se susu susu, faʻalogo i vaega:

O aʻafiaga o le faʻamalaina o mea taufaamatau ia. Pe a le iloa e le tagata maʻi, e matua faasaina le sasaa o le vai i lona gutu, e vave ona malemo se tagata.

Ina ia faateleina le avanoa e aloese mai ai i le maʻisuka, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa lau soifua maloloina, meaʻai, ma le faʻaavanoa o le taimi i gaoioiga faaletino.

Pe a faʻamatalaina vailaʻau, e tatau ona ave i taimi uma, faʻapitoa i le taimi faatulagaina, talu ai o le faʻasologa o le togi e mafai ona faʻateleina ai le acidosis. O vailaʻau e manaʻomia mo le gaosiga o le inisalini i totonu o le pancreas, o le a latou fesoasoani e gaosia le suka.

O faʻamatalaga o le hyperglycemia o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i le vitio i lenei tusiga.

Taumafa talafeagai paleni

E tatau ona faʻatapulaaina mea inu gaʻo i le taumafataga. O nei mea e aofia ai le kulukose ma le suauu, lea e paʻu i le gastrointestinal tract i le kulukose ma le fructose. E maua i le tele o mea uma o suamalie, aemaise lava le tele o suka i suamalie suamalie. O ia ituaiga o vailaʻau faʻasolosolo e vave ona gaʻo mai meaʻai i totonu o le toto, lea e maua ai le televave ma le faʻateleina o le maualuga o le toto suka.

Faateleina le maualuga o le suka i le toto ma mautinoa e mafua ai le faaleagaina e le gata i lo tatou soifua maloloina, ae i lo tatou olaga atoa. O le mea pito sili ona taua, iloa le faʻaitiitia o lou suka toto. Afai e maualuga le suka, ia mautinoa ia pulea.

O lagona e faateteleina, malosi malosi ma le taua faaletagata. Faʻafefea ona aloese mai lenei mea? O le mea lautele, e mafai ona tatou fai atu ma le manino - o se olaga ola maloloina.

Ae, ina ia aloese mai talitonuga tutusa e uiga i lenei manatu, o le a tatou mafaufau manino i manatu.

Taumafa paleni talafeagai

O le ki lenei i le puipuia o le tele o faamai. O lau meaai e tatau ona aofia ai le tele o polotini ma gaʻo gaʻo saʻo, lea e faʻafefe malie i le toto.

E tatau foi ona i ai le susu i le taumafataga. E tatau ona vaevaeina mea taumafa ile tele o taumafataga. Taumafai e aua le faimalaga le aoauli.

O le taumafataga muamua e faʻaitiitia ai le manaʻo i le aso atoa. E tolu itula pe a uma le taumafataga, e ono oʻo ia te oe se lagona itiiti o le fiaaai, o le mea lea tatou te manaʻomia ai meaai maloloina.

Faʻatapulaaina lau faʻaoga o meaʻai gaʻo. Latou te aofia ai le tele o suka, faʻaosoina le faʻasaʻoina o le inisalini, ma e te manaʻo e toe 'ai. Ae maise lava o le tele o nei meaʻai i totonu o mea suamalie ma suamalie, faapea foi ma le soda.

Inu ma Meaʻai

E i ai le tele o meaʻai e fesoasoani i le maualalo ole toto toto:

  • sea ​​sea
  • meaʻai
  • broccoli
  • soya kulisi
  • vine
  • lemoni
  • avoka
  • lentils
  • lapisi laisi
  • Ierusalemaichokei
  • musika
  • kapisi
  • kukama
  • logo ata
  • togi
  • sinapi
  • seleli

O le mea moni, o lenei lisi e le faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, ae o le mea moni lava e le mafua ai lona faateleina i le faʻaaogaina tatau.

E le gata i lea, o nisi supplements e mafai ona fesoasoani i le tino, o minerale e pei o chrome o le a manuia. E faʻaaogaina e la tatou tino e faʻafaigofie ai le metabolism, ma faʻagasolo malie foi le faagasologa o le soifua matua.

Vanadium foi e aoga, lea e fesoasoani e faʻamautu ai maualuga o suka. Ma o se mea aoga aoga o le afamoni, lea e faʻaleleia ai le aafiaga o le inisalini, ma e lelei foi i le tau faasaga i faʻamalolo saoloto.

O le taulaʻi atu i nei pou e fa, o le a le gata ina faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tele o faʻamaʻi, ae faʻaleleia atili ai foi le lelei o lou olaga ma faʻaleleia lau ata.

O lou soifua maloloina e faʻalagolago lava ia te oe. Afai ei ai lou suka maualuga, ona tatau lea ona e faia fua o loʻo i luga e aloese mai ai i taunuuga le lelei. O le puipuiga e sili atu nai lo le togafitia o le tele o faʻamaʻi.

Afai e le tuʻuina oe e se tasi taimi i le maeʻa ai o fua faʻatatau, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi mo se fautuaga. Masalo o le mafuaaga mo le faateleina o le suka e mafua mai i se mea e le masani ai, o lea o le togafitiga a le tagata lava ia o le a le aumaia ai le taunuuga manaomia.

E tatau foi ona manatuaina o le kulukose e talafeagai mo o tatou tino, aemaise lava le faiʻai. O le mea lea, o le maualuga e le tatau ona tele, ae lava.

E le afaina foi le suauu mo lo tatou soifua maloloina

E tusa ma le 10 tausaga talu ai, na masani ona talitonu o le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi e aliali mai na o le vaeluaga o tausaga, ae o suʻesuʻega faʻaonapo nei ua faʻaalia e sili atu le laʻitiiti.

O le kulukose maualuga maualuga o se faʻamaʻi lea ei ai sona aʻafiaga i le tino atoa. Ae e mafai ona puipuia pe afai e te mulimuli i tulafono faigofie o le puipuiga:

  • Meaʻai talafeagai. E tatau ona faʻaititia le kalori o meaʻai ma aveese mai meaʻai meaai e faʻatele ai le suka suka. O le meaai e tatau ona aofia ai le tele o le porotini ma gaʻo vailaʻau faʻasaina. E tatau ona faʻalauteleina le faʻaaogaina o meaʻai laau ma faia ai ni meaʻai.
  • Faamalositino i aso uma. E i ai sona aoga aoga i luga o le metabolism, e mafua ai le gau o le mamafa. Fomaʻi fautuaina e savali, siva, aau, uila, ma taʻalo soka.
  • Tausia le filemu o le mafaufau. Aloese mai tulaga faigata i soo se taimi e mafai ai, talanoa faʻatasi ma uo, faʻaalu le taimi i le ea fou i lou taimi avanoa, ma auai i lau fiafiaga sili ona fiafia i ai.
  • Soifua maloloina ma lelei atoatoa. O le solia o le moe i le moe e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻaititia le faia o latou lava inisalini.
  • Teenaina o vaisu. O le ulaula ma le ava malosi e le faatagaina.

E taua le aua neʻi faʻagaloina le faʻaaogaina o le multivitamins ma minerale taimi, aua e taua tele mo le gataifale. E tatau i tagata uma ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi i tausaga taʻitasi ma suʻesuʻe le toto mo le suka. Ma mo i latou o loo lamatia ma iai ni faailoga o le maualuga maualuga o le suka - tasi taimi i le ono masina. O le puipuiga o le auala sili lea e puipuia ai le maʻi.

Aisea e ai ai meaai?

O meaai e maua i le toto maualuga o le toto ua faatonuina e le fomaʻi taitoatasi:

  • O taumafa e aofia ai meaai e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o meaʻai gaʻo.
  • Afai o le tagata maʻi e mamafa tele, ona faatonuina lea o ia e maualalo le taumafa meaai.
  • Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻamalosia meaai, ma tele le fiva.
  • I le faasologa i aso uma e tatau ona avea ma proteins, gaʻo ma gaʻo.
  • Naʻo se taumafataga e fesoasoani e faʻaitiitia le aafia o le maʻisuka.
  • Faatasi ai ma le faateleina o le suka, e tatau ona e 'ai soo, ae i ni vaega laiti.
  • Ia mautinoa e fai se meaʻai i le va o meaai autu.
  • O le fua o le kalori i aso taʻitasi e fuafua e amanaʻia le gaioiga faʻaletino a se tagata ma le mamafa.

O le taumafataga, lea o loʻo faʻamatalaina mo le hyperglycemia, e faʻavae i luga o puipuiga, palu ma meaʻai. E fautuaina ina ia 'ai i ni vaega laiti ma masani, 5-6 taimi i le aso - e taofia ai oso oso faafuasei i le kulukose.

E faʻatagaina ona 'ai le ituaiga o aano o manufasi, soʻo se fualaau faisua sei vagana ai pateta, puʻamu, iʻa ma iʻa, ate, meaʻai gaʻo susu, leki, cereals i le vai ma le susu.

E mafai ona faʻatagaina e oʻo atu i le 300 kalama o meaʻai falaoa mai falaoa paluga lē faʻafefeteina, fua e le faʻasalaina ma vine, sina vaega o le meli, marmalade, marshmallows, pastille. O se lisi patino e tuufaatasia taitoatasi.

Tuua Lau Faamatalaga