Suauu toto i totonu

Mafaufau i se fesili talafeagai talafeagai - o le gaʻo cholesterol, pe leai? Ina ia malamalama i ai, e tatau ona faʻamalamalamaina o lenei vailaʻau o loʻo i totonu o le plasma toto, i le tulaga o faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa ma fesuiaiga o femalagaiga.

O le tele o le tuufaatasiga e gaosia e le tino ona o lona lava faʻaaogaina o sela ate. O le mea lea, e tusa ma le 80% o le cholesterol o loʻo i totonu o le tino, o le 20% e ulufale atu i fafo mai le siosiomaga mai fafo faatasi ai ma meaai.

O le tele o le cholesterol e maua mai i meaai e maua ile:

  1. moa mumu
  2. gaʻo susu maualuga
  3. pata
  4. fuamoa.

O le Cholesterol e manaʻomia e faʻamautinoa ai faiga e faʻamautinoaina ai tagata faigaluega, o lona soifua maloloina, ae mafai ona ia fatuina le tele o faafitauli i le tino pe a sili atu lona aofaiga i le tulaga o le tausiga o le tino.

Vaega maualuga o le vailaau o se tulaga lamatia mo maʻi o le fatu fatu. O se asiasiga taimi i le fomaʻi ma le tofiaina o togafitiga saʻo e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le cholesterol ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o ituaiga eseese o pathoces.

O le Cholesterol e feaveaia i le toto e faaaoga lipoproteins. E lua ituaiga lipoproteins:

  • LDL (lipoprotein density density) o se ituaiga "leaga" o le cholesterol. Afai e tele naua se vailaau tuʻuina i totonu o le toto, e mafai ona faʻagasolo malie ona faʻapipiʻi i maʻa, faʻamaʻosaʻo, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu fatu. O le tagata maʻi e tatau ona taumafai pea e faʻaitiitia le maualuga o le LDL, e tatau ona ai meaai lelei ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.
  • HDL (maualuga lipoprotein) o se ituaiga "lelei" o le cholesterol. E fesoasoani e aveesea le cholesterol sili atu mai le toto ma toe faafoi atu i le ate, lea e gagau ai ma tuu ai le tino.

O le a le eseesega i le va o ituaiga e lua o le vailaʻau ma le pulea lelei o lona tino i le tino.

O eseesega autu

I le biochemistry, e tasi le vaega tele o vailaʻau, lea e aofia uma ai cholesterol ma gaʻo. O lenei vaega e taua o le lipids. O lenei faaupuga e itiiti se faʻaaoga i le olaga i aso faisoo.

O lipids o ni tuufaatasiga faʻasūsūina e mafai ona faʻaaogaina i le vai. O le vaega o nei mea e aofia ai gaʻo, suauʻu, gaʻo, vaʻa (e aofia ai cholesterol) ma triglycerides.

O lipids o le fuainumera saʻo faasaienisi e faamatala ai gaʻo uma ma cholesterol, ae e faʻaaoga e tagata le igoa tutusa mo i latou uma i aso faisoo - gaʻo. O le mea lea, e masani ona taliaina e faapea o le a lelei le fai mai o le cholesterol o se ituaiga o gaʻo.

Cholesterol o se ituaiga o gaʻo tino ese lava. E tele ituaiga o gaʻo ei ai se kemisi faigofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau oona o vailaʻau maʻoti tuusaʻo. Cholesterol e sili atu ona faigata. E le gata o loʻo i ai ni fausaga sikola mumu i lona mamanu, ae o nei mamanu e tatau foi ona tupu i se faatulagaga maʻoti.

I le aoga ma le meaʻai, o gaʻo i mea taumafa e le gata o le cholesterol, ae o suauʻu ma gaʻo gaʻo. Pe a talanoa e uiga i le gaʻo i meaʻai, o lona uiga o se fuainumera tele o meaʻai o loʻo i ai le tele o le tamaoaiga.

O se tagata e toetoe lava a le faʻaaogaina meaai e aofia ai le sili atu i le 1 gram o le cholesterol mo le 100 kalama o le oloa, ma e le mafai ona ia maua se tele o kalori mai le cholesterol. O le mea lea, e mafai ona finauina o le cholesterol e matua ese lava mai isi ituaiga o gaʻo meaʻai.

Aua nei galo o le cholesterol, e pei o le gaʻo, ma lona tele i totonu o le tino e mafai ona afaina tele ai, o lea e taua ai le pulea o latou aofaiga i le tino.

Lipid faʻapitoa e avea o se faʻagaaga faʻaagaga o le mauaina o le malosi mo le tino

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Mo le gaioiga masani o soʻo se totoga, o le malosi e tatau ona i ai i le tele o aofaiga. O lona autu autu o le kulukose. Ae ui i lea, e le o taimi uma e totogi atoa ai gaʻo meaʻai mo manaʻoga o le malosi, o le mea lea e taua ai le faʻamatalaina o le lipid - o se gaioiga e maua ai le malosi i sela e maua ai le maualalo o le sugars.

O gaʻo ma gaʻo gaʻo o se faʻavae mo le tele o siama ma vaega mo gaioiga e faʻamautinoa ai le galue masani a le tino. O latou punaoa o vaega ia eo mai faatasi ma meaai. Glucose o loʻo teuina i foliga o glycogen, ma o lona tele o le tupe ua liua i gaʻo, o loʻo aofia ai i le adipocytes. Faatasi ai ma le tele o taumafa o gaʻo, o le faʻalauteleina o gaʻo gaʻo e afua ona o mea taumafa e faʻaaogaina i aso uma.

Faʻafefe malosi

E le mafai ona amataina le faʻasologa o faʻasologa i le taimi lava e uma ai le gaʻo o gaʻo i totonu o le manava po o le fatu. O lenei mea e manaʻomia ai se faʻatonuga, lea ei ai ona lava uiga. E le o le 100% uma o gaʻo e maua mai i meaʻai o loʻo i totonu o le toto. O nei mea, e 2% ua faʻamalosia e le suia e le inumaga. E mafua lenei mea i le meaʻai lava ia ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina.

O susu e sau ma meaai e le mafai ona faʻaaogaina e le tino e aunoa ma le faʻaititia o le ava malosi (glycerol) ma faʻamalosi. O le faʻamaloloina e tupu i le duodenum ma le faʻatagaina o le auai o enzymes o le puipui o le intestinal and endocrin glands. E talitutusa foi le taua o le talo, lea e gaoioi ai phospholipases. A maeʻa le vaeluaina o le ava malosi, o loʻo maua i totonu o le toto le palapala gaʻo. E le mafai ona faigofie le biochemistry o gaioiga, talu ai e faalagolago i le tele o mea.

Ava malosi

O i latou uma ua vaevaeina i:

  • puupuu (o le fuainumera o carbon carbon e le sili atu i le 10),
  • umi (carbon sili atu i le 10).

E le manaomia e pupuʻu ni faʻaopoopoga faaopoopo ma vailaau e ulufale ai i le toto. E ui lava o le umi o le gaʻo gaʻo e tatau ona fatuina ai se faʻalavelave faʻapitoa i meaʻai.

Ole aoga gasegase pupuu ma o latou gafatia e vave ona galu e aunoa ma ni faʻaopoopoga faaopoopo e taua mo pepe laiti e le o galulue o latou loto e pei o tagata matutua. E le gata i lea, o le susu susu lava ia naʻo ni filifili pupuu.

O le mea e maua mai ai le gaʻo gaʻo gaʻo e taʻua o micelles. E i ai o latou tino mamanu, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai ma aofia ai gaʻo, ma se atigi hydrophilic (soluble e mafua mai i le suka). O siama ole apalai e mafai ai ona ave le lipids i adipocytes.

O le micelle e malepe i lalo o enterocytes ma ua tumu le toto i mea mama mama, lea e le pine ae maua i totonu o le ate. Chylomicrons ma lipoproteins ua faia i enterocytes. O nei mea o loʻo aofia ai gaʻo gaʻo, polotini, ma latou te faʻaaogaina mea aoga i soʻo se masini.

E leʻo faʻamalo le aoga o le talo e le manava. O se vaega laʻitiiti e pasi atu i enterocytes ma ulu atu i le toto, ma o se vaega tele o loʻo agai i le pito o le tootoo laiti ma ua faʻaaogaina e ala i femalagaiga masani.

Chylomicron Composition:

  • faʻailoa
  • cholesterol esters,
  • phospholipids,
  • free cholesterol free
  • polotini.

O chimlomicrons e fausia i totonu o siama o le intestinal e laiti lava, lapoa tele, o lea e le mafai ai ona uma i totonu o le toto na oi latou lava. O loʻo aveina atu i latou i le tino o le lymphatic ma e na o le maea lava ona pasia le auala autu e ulufale ai i le toto. O iina latou te fegalegaleai ai ma lipoproteins maualuga ma fausia ai apo-C ma apo-E.

Seiloga o nei suiga e mafai ona taua tagata chylomicrons e matua, aua e faʻaaoga faapitoa mo manaoga o le tino. O le galuega autu o le felauaiga o lipids i masini e teuina ai pe faʻaaoga ai. O nei mea e aofia ai mea mama, mama, fatu, gaʻo.

E foliga mai Chylomicrons i le maeʻa ona 'ai, o lona uiga o le gaioiga o le faʻasologa ma le felauaiga o le gaʻo e faʻaaogaina pe a uma ona' ai. O nisi mea e le mafai ona aʻafia ai nei faʻalavelave i la latou mamanu mamanu, o le mea lea, o nisi e fusifusia i le albumin ma e naʻo le maeʻa ona faʻaaogaina e le tino. O se faataitaiga o le skeletal tissue.

O le enzyme lipoprotein lipase e faʻaitiitia ai triglycerides i chylomicrons, o le mafuaʻaga lea latou te faʻaitiitia ai ma avea ai ma toega. O i latou o loʻo ulufale atu atoatoa i le hepatocytes ma o loʻo i ai le faʻagasologa o la latou faʻasalaga i vaega o loʻo gaosia.

O le biochemistry o le tuufaatasiga o gaʻo oona o loʻo faʻaaogaina le inisalini. O lona aofaiga e faalagolago i le faʻaoʻoina o gaʻo i totonu o le toto, o lea e manaʻomia ai le suka mo gaʻo gaʻo e ulufale ai i le masini.

Lipy resynthesis

Resynthesis lipid o se gaioiga lea e faʻapipiʻi ai le lipids i le puipui, o le intestinal cell from fats that enter the body with food. O meaʻai e mafai ona faʻaaogaina i totonu e mafai foi ona faʻaaogaina e fai ma faʻaoga.

O lenei faagasologa o se tasi lea o mea pito sili ona taua, aua e mafai ai ona e fusia ni mea uumi umi ma puipuia ai le faʻaleagaina o aʻafiaga. O le tele lava o taimi, o meaʻai gaʻo e pipii i le ava malosi, e pei o le glycerol poʻo le cholesterol.

E le gata i le faʻamausali le faagasologa o le resin. Ona i ai lea o le afifiina i ni pepa e mafai ai ona tuua le enterocyte, le mea e taʻua o le felauaiga. O loʻo i totonu o le inumaga lava ia e lua ituaiga lipoproteins ua faia. O nei mea e aofia ai chylomicrons, e le o taimi uma i totonu o le toto ma o latou foliga e faʻalagolago i mea taumafa, ma maualuga lipoproteins, o ni faʻaumau tumau, ma o latou faʻasalaga e le sili atu i le 2 g / l.

Faaaoga fua

O le mea e leaga ai, o le faʻaaogaina o meaʻai (gaʻo) mo le gaosiga o le tino e manatu mamafa tele, o le mea lea o lenei faagasologa ua manatu o se mea e teu ai, e ui lava e sili atu le lelei nai lo le maua mai o le malosi mai gaʻo.

O lipids mo le gaosiga o le tino e faʻaaogaina pe afai e le lava le kulukose. E tupu lenei mea i le umi o le leai o se meaʻai, pe a maeʻa se avega mamafa, poʻo le maeʻa o le moe umi. A maeʻa le faʻamaʻiina o gaʻo, e maua le malosi.

Ae talu ai e le manaʻomia e le tino le malosi uma, e tatau ona faaputuputu. E faʻapupulaina i le tulaga o le ATP. O lenei molikula lea e faʻaaogaina i sela mo le tele o tali, e tupu na o le faʻaalu o le malosi. O le lelei o le ATP o le talafeagai lea mo siosiomaga uma o le tino. Afai e maua le glucose i le lava o le voluma, o le 70% o le malosi e ufiufi e le faiga o oxidative o le kulukose ma naʻo le pau o totoe e ala i le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo. Faatasi ai ma se faaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate i le tino, o le lelei e alu i le faʻamaʻiina o gaʻo.

Ma o le tele o mea e oʻo mai ai e le sili atu nai lo le mea e gaosia, mo lenei mea, o mea manogi faʻamaina ma gaʻo e manaʻomia i totonu masani. I le averesi, e manaomia e le tagata le 100 g gaʻo i le aso. O lenei mea e faʻamaonia e le mea moni e na o le 300 mg e mafai ona aveʻesea mai le manava i totonu o le toto. O le numera sili atu o le a toina i tua toetoe lava a le suia.

E taua le manatua o le leai o se kulukose, e le mafai ona faʻamalosia le lipid oxidation. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le mea moni o le tele o le aofaʻi o oloa faʻamaʻi o le oxidation o le a faaputuputuina - acetone ma ona fua. O le tele o mea masani e afaina ai le tino, e afaina ai le tino o le tino ma, i le leai o se fesoasoani, e mafai ona oo atu ai i le oti.

O le biosynthesis o le tino o se vaega taua o le gaioiga o le tino. O se punaoa faʻaagaga o le malosi, lea i le toesea o le kulukose e tumau ai le faʻaaogaina o metotia uma i le tulaga talafeagai. O gaʻo eletise o loʻo aveina atu i siama e chylomicrons ma lipoproteins. O le tulaga ese o le o le chylomicrons e naʻo le maeʻa lava o se taumafataga, e maua ai pea lipoproteins i le toto.

O le biosynthesis lipid o se faagasologa lea e faalagolago i le tele o faagasologa faaopoopo. O le i ai o le kulukose e tatau ona faʻamaonia, talu ai o le faʻaputuina o le acetone ona o le faʻamaʻi faʻamaʻiina ole lipids e mafai ona oʻo atu ai i le inu o le tino.

Taumafa Faʻamatalaga Faʻamatalaga Meaʻai

O fualaau taumafa e taʻu mai ai o le aofaʻi o le gaʻo e faʻaaoga i meaai e tatau ona tuʻuina atu i se tagata mai le 15 i le 30 pasene o le malosi e manaʻomia ile aso. O lenei faʻaaliga e faʻalagolago i le gaioiga faaletino a se tagata. O le mea lea, o se tagata agavaʻa e mafai ona faʻaaoga pe tusa ma le 30% oa latou calorie i aso taʻitasi e ala i gaʻo, aʻo i latou e sili ona fiafia i se olaga ola e tatau ona faʻaitiitia i le 10-15%.

E tatau ona manatua e toetoe o ituaiga uma o meaai o loʻo i ai se vaega patino o gaʻo, o lea ua finau ai nisi tagata atamamai e aunoa ma le faaopoopoina o le gaʻo faaopoopo i le taumafataga, e mafai ona e faʻaumatia pe a ma le 10% gaʻo i aso uma.

O le Cholesterol lava ia e le o gaʻo, e faatatau i le polycyclic lipophilic alcohols, o loʻo faʻapipiʻiina i le tele o le ate ma o se vaega ile sel o isi gaʻo na gaosia e le ate.

O le cholesterol tele e leaga mo le soifua maloloina o le loto. O lona sili atu e mafai ona faateleina ai avanoa e atiaʻe ai le maʻi cardiovascular. LDL i se tagata soifua maloloina e le tatau ona sili atu ma le 130 mg, ma HDL e mafai ona tusa ma le 70 mg. I le tuufaatasiga, o ituaiga uma o mea e le tatau ona sili atu i le faailoga o le sili atu ma le 200 mg.

O nei faailoilo e mafai ona taofiofia e faʻaaogaina ai se ituaiga faapitoa o siama.

E faʻafefea ona 'ai?

Pe a oʻo mai i taumafa paleni, o le ituaiga o gaʻo e faʻatagaina e tagata e taua tele.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E le pei o fautuaga muamua a le au fai meaʻai e ofoina atu le maualalo o mea taumafa, o suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai gaʻo e tatau ma aoga i le soifua maloloina o le tagata. O le maualuga o le manuia mo le tino e faalagolago ile ituaiga o gaʻo

E masani lava, o gaosiga, faʻaitiitia le aofaʻi o gaʻo i totonu o se oloa gaosi oloa, faʻalauteleina ai lona gaʻo gaʻo.

O le tino o le tino e vave lava ona eliina nei gaʻo, e aʻafia ai le suka o le toto ma le inisalini, e masani ona oʻo atu ai i le faateleina o le mamafa o le tino, o le gaʻo ma, mulimuli ane, le atinaʻe o faʻamaʻi.

O faʻamatalaga mai le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai e leai se sootaga i le va o le aofaʻiga o calorie mai le gaʻo ma le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga, kanesa ma fatu faʻamaʻi, ma e leai se fesoʻotaʻiga tuusaʻo ma le mamafa.

Nai lo le mulimuli i meaʻai maualalo, maualalo-cholesterol, e sili atu ona taua le taulai atu i le 'ai lelei o gaʻo "lelei" ma aloese mai gaʻo leaga "leaga". O le gaʻo o se vaega tāua lea o se taumafataga maloloina.

E tatau ona e filifilia meaai ma '' lelei 'o gaʻo e aofia ai gaʻo susu, e faʻagata ai lau faʻaaogaina o meaai e maualuga i le gaʻo gaʻo, e tatau ona taofi le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai gaʻo.

O le a le eseesega i le va o mea lelei ma mea leaga?

"Oona lelei" e leai ni faʻamaʻaloga o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamalolo ma gaʻo faʻamalolo.

O le faʻaaogaina o ia mea taumafa o loʻo faʻaalia ai se tulaga maualalo o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese ma faʻamaʻi.

Ua manatu i latou e sili ona saogalemu mo le soifua maloloina o le tagata.

O mea taumafa maualuga i totonu o ia mea o fuālaʻau manogi (pei o le olive, canola, sunflower, soya ma sana), nati, fatu, iʻa.

"Mea leaga" gaʻo - gasegase pala - faateleina le faʻalavelave o le faʻamaʻi pe afai e faʻaumatia i latou i ni mea laiti. O oloa e aofia ai gaʻo susu e masani ona faʻafefiloi.

O gaʻo feʻaveaʻi e maua mai i le faʻaleleia o fuālaʻau fuālaʻau ma faaliliuina mai se vai i se tulaga malulu.O le mea e lelei ai, o le gasegase feʻaveaʻi ua faʻasalaina nei i le tele o atunuu, o lea ua toetoe lava a vavae ese mai le tele o oloa.

O gaʻo mama, e ui lava e le o se mea leaga e pei o le gasegase o le gaʻo, ei ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina pe a faʻatusatusa i gaʻo e le o faʻamatuina ma e sili ona lelei le faʻaogaina.

O oloa e siitia ai le cholesterol toto o:

Faatasi ai ma le faaitiitia o le taumafaina o meaʻai e pei o le moa mumu ma le pata, e mafai ona suia i iʻa, pi, ma nati.

O nei meaai e aofia ai le tele o gaʻo, lea e aofia ai gaʻo susu.

Suesuega o Aafiaga Aafiaga

I le taimi nei, o le tele o suʻesuʻega na faia, ma o se taunuuga, e mafai ona iloa pe o le faʻamatalaga o le gaʻo o le cholesterol, lea e afaina ai le soifua maloloina o tagata, o se tala faʻasolopito.

E faavae ile faʻamatalaga o loʻo i luga o se faʻamalamalamaga atoatoa e manatu ai o lenei mea e afaina ai le soifua maloloina o tagata.

Soʻo se gaioiga o le a le mafai ona galue masani e aunoa ma le tele o cholesterol maloloina. Ae i le taimi lava e tasi, o lona soona tele e mafai ona tau atu i le tele o taunuuga le lelei. O le mea lea, e tatau ona e iloa poʻo le a le eseesega i le va o le lelei ma le leaga o le cholesterol ma pe faapefea ona faʻaitiitia le aofaʻi o le muamua, ma faʻamaonia le lona lua i le tino o le tagata.

I tua atu i le 60 ma le 70, na talitonu ai le tele o saienitisi iloga o le gaʻo tumu o le mafuaaga autu lea o maʻi fatu, ona o le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto. O lenei manatu o le maatulimanu o se mea taumafa maualalo.

O se taunuuga o le tele o suʻesuʻega ma filifiliga sese i le 1977, o lenei taumafa na fautuaina e le tele o fomaʻi. I lena taimi sa leai se suʻesuʻega se tasi e uiga i le aafiaga o lenei taumafa i le tino o le tagata. O se taunuuga o lenei mea, na auai le lautele o tagata i le suesuega sili ona le pulea i le talafaasolopito.

O lenei faʻataʻitaʻiga e sili ona leaga, ma o ona aʻafiaga e mafai ona faʻamaonia i lenei aso. E lei umi, ae amata loa le maʻi suka.

Tala fatu ma mea moni e uiga i gaʻo

Sa amata e tagata ona taumafa meaʻai maloloina, e pei o aano o manufasi, pata, ma fuamoa, aʻo 'ai atili meaʻai gaosi e maualuga i suka ma gaʻo faʻamalosi.

I le 70 o le seneturi talu ai, e leai ni faʻamatalaga e uiga i le aʻafiaga o le taumafataga o le cholesterol i luga o tagata; o meaʻai maualalo maualalo na suʻesuʻeina lelei i nai tausaga talu ai.

Sa tofotofoina o ia i le suʻesuʻega sili ona taofiofia. O le suʻesuʻega e aofia ai le 48,835 fafine i le maeʻa ai o tamaʻitaʻi ua vaevaeina i ni vaega se lua. E tasi le vaega na 'ai meaai e maualalo i le gaʻo, ae o loʻo faʻaauau pea ona' ai le isi vaega "masani."

Ina ua mavae le 7.5-8 tausaga, o sui o le vaega o meaʻai e maualalo le gaʻo sa na o le 0.4 kilogilama le itiiti ifo nai lo le vaega pule, ma e leai se eseesega i le aafia o maʻi fatu.

O isi suʻesuʻega tele e leʻi maua ai le aoga o mea taumafa maualalo.

O le mea e leaga ai, o le aso nei o mea taumafa maualalo e fautuaina e le tele o faʻalapotopotoga paleni. Ae e le gata ina le aoga, ae mafai ona afaina tele ai le soifua maloloina o tagata.

Afai e te faitau i le tele o iloiloga oi latou e tausisia se meaai masani, e aofia ai meaʻai maloloina, e manino lava o le faʻaaogaina o oloa masani ma se 'anomea o gaʻo "soifua maloloina" e mafai ona faʻaleleia atili ai lou soifua maloloina nai lo oe e mulimulitaʻi i taumafa mataʻutia.

A le lava le cholesterol lelei i le tino, o le a mafatia se tagata mai i le tele o faʻamaʻi. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia e le gata ia maua mai e ala i oloa, ae ia faʻamaonia foi le faagasologa o le atinaʻe o le tagata lava ia e totoga i totonu. Ma mo lenei mea, e tatau ona e 'ai lelei ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. Ia, o le mea moni, ia malamalama o le cholesterol e le o le moni moni o le upu gaʻo. E ui o nei mea e lua e fesootai.

O le a le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

E faʻafefea ona aafia le cholesterol i le gaʻo iʻa?

I le maualuga o le cholesterol, e tatau i tagata ona mataʻituina lelei a latou meaʻai. A uma mea uma, o lona tulaga maualuga e mafai ona afaina ai le paʻu, fatu fatu poʻo isi faʻamaʻi o le fatu ma toto toto. E tele togafitiga faʻatasi ma vailaʻau e fesoasoani e faatumauina le cholesterol i se tulaga patino. O se tasi o auala e fesoasoani i le faʻasalalauina o lenei tuʻufaʻatasiga o le suauʻu iʻa. E faʻafefea ona afaina ai cholesterol, ma o le a le tele e tatau ona faʻaumatia?

  • O le a le suauʻu iʻa: mea aoga
  • O ai e le tatau ona inu le suāuʻu iʻa?
  • E mafai ona fagota le suauu ma le maualuga o le cholesterol: saienitisi suʻesuʻe
  • E faʻafefea ona inu le suāuʻu iʻa i le maualuga o le cholesterol?
  • Le manatu o fomaʻi ma iloiloga o maʻi

O le a le suauʻu iʻa: mea aoga

O le suāuʻu 'ava o se suāuʻu suamalie ma se manogi faapitoa. E maua mai le gaʻo o le musika po o le ate. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga iʻa iʻa e pei o le samasoni, meli, cod. Mo togafitiga faafomaʻi, faʻaaoga le suauʻu paʻepaʻe. O lona tuufaatasiga, e faaopoopo atu i meaola gaʻo ma le vitamini AOAO-3 ma le OMEGA-6 ma vitamini A, e aofia ai mea e pei o: cholesterol, mea e maua mai ai le eletise, lipochrome pigment, sulfur, phosphorus ma isi. O nei mea uma e fuafua ai meatotino aoga o le suauʻu iʻa mo le tino.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina atili o meaʻai, e maua ai faʻamanuiaga taua:

  • e puipuia ai faiga o le degenerative i totonu o le tino,
  • faʻaleleia galuega faʻatonu (manatua, faʻalogo),
  • e taofiofi ai le gaosia o le hormone o le mamafa - cortisol,
  • aveese le atuatuvale, popole ma le malosi,
  • faʻagesegese lalo o le soifua matua o le tino, faʻaleleia le toe faʻaleleia o le tino, faʻaleleia le foliga mai ma le tulaga o fomaʻi totonu,
  • faamalosia le ponaivi
  • faasaoina le maso maso i le taimi o le paʻu o le mamafa ma faʻalauteleina lona tuputupu ae i le taimi o le fausiaina,
  • faaleleia atili le puipuiga
  • e puipuia ai le atinaʻe o le kanesa
  • puipuia le loto ma toto toto mai le faaleagaina,
  • faia atili sooga le sooga
  • faʻamalosia le faʻaleleia o le tino ma sili atu.

O ai e le tatau ona inu le suāuʻu iʻa?

E ui lava i le tele o mea aoga aoga, o lenei mea gaʻo e le mafai ona faʻaaoga e tagata uma. E i ai le tele o faʻailoga e faʻagata ai lona faʻaaoga:

  • maʻitaga
  • susu
  • hypervitaminosis o le vaitamini A po o le D,
  • le mautonu o le oona,
  • toe le manuia
  • ate fatu
  • gallstones.

E le fautuaina le faʻaaogaina o le oloa mo tagata e silia i le 60 tausaga.

E le gata i lea, e tatau ona e manatuaina o se mea e maua ai le allergenic, o lea e tatau ai foi ona faʻaeteete i latou e masani i allergies. E le gata i lea, o se oloa e maualalo ai le toto maualuga, o lea e tatau ai ona maua i lalo o le puleaina o le mamafa ma laiti.

E mafai ona fagota le suauu ma le maualuga o le cholesterol: saienitisi suʻesuʻe

Ma e faʻafefea ona aafia tagata i le maualuga o le cholesterol i le gaʻo iʻa? E mafai e tagata maʻi na maua i le atherosclerosis lenei oloa? E tele suʻesuʻega e taliina lenei fesili. Saienitisi i le ogatotonu o le seneturi mulimuli na mafua ai ona gauai atu i le mea moni e faapea, o Eskimos e masani lava e le mafatia i faamaʻi cardiovascular. O le taunuuga o le auʻiliʻiliga, na faʻatūina ai se fesoʻotaʻiga i le va o lenei mea uiga ese ma le taumafa o le Eskimos, lea na masani ona faʻatusalia e le iʻa iʻa, o lona uiga, o loʻo mauoa i le OMEGA-3 gaʻo.

Mulimuli ane na faia faʻataʻitaʻiga i luga o taifau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o manu na faʻasaina i luga o le ario, ona vaevaeina lea i ni vaega se lua: o le tasi na tuʻuina atu i ai meaʻai e maua i le maualuga o le cholesterol, ma le isi e tutusa, ae o le suauu. A maeʻa ona iloiloina ia taunuʻuga, e foliga mai o le a faʻaitiitia ai le arrhythmia ma puipuia le tupu mai o le necrosis.

O le tele o suʻesuʻega faasaienisi ua faamaonia ai meatotino o le suāuu e puipuia ai le faʻavaeina o toto ma le atherosclerosis, faʻapea foi ma le mafai ona faʻaitiitia le 'upega o le' bad 'cholesterol e 35% -65%. E tatau ona maitauina o le paʻu na tupu ina ua mavae le 7 aso o le aveina o le oloa.

E faʻafefea ona inu le suāuʻu iʻa i le maualuga o le cholesterol?

E faʻapefea ona ave le suauʻu iʻa e maualalo ai le cholesterol? Ua lapatai mai tagata popoto e tatau ona matua taua ona tuu i ai le mea e tatau ai. Afai e te le faʻaaogaina, e le gata o le maualalo o le cholesterol, ae, i se isi itu, faʻapupulaina le ono mafai ona iai ni faafitauli i vaʻa toto ma le fatu. O le tele o oloa e tau atu i le mea moni o le maualuga o le "leaga" cholesterol e tulaʻi mai.

O le fua o loʻo manaʻomia e fuafua i luga o uiga taʻitasi. E faalagolago i le matua, le i ai o faamaʻi, metabolism, mamafa o le tino, gaoioiga ma isi mea. O le mea lea, e sili ona lelei le filifilia o le tele o aso e tatau ai iʻa fagota i lau fomaʻi. O le averesi o le aofai e faʻaitiitia ai le cholesterol toto i le va o le 1 i le 4 g i le aso.

E le fautuaina e fomaʻi le aveina o le oloa i luga o se manava gaogao. E le gata i le faʻaaogaina o le vai, ae faʻapea foʻi i kapula. I le tulaga o sea faʻafeiloaʻiga, o le soligaina o le mea o loʻo i ai meaʻai.

E tatau ona e inu naʻo le suauʻu iʻa i le taimi o taumafataga.

O le umi o le faʻaaogaina o le cholesterol ma le faʻaleleia lautele o le tino e tatau ona le itiiti ifo i le masina. Ae ui i lea, e le tatau ona e inu i se taimi umi. O le faʻaaogaina o le fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻafefe o le tocopherol (vitamini E) ma taʻitaʻia ai lona hypovitaminosis. E sili le lelei le faia o se malologa mo le masina, ona toe fai lea o le kosi.

Auala e faʻaititia ai le cholesterol i le fale

O le mea moni, o le faʻaitiitia o le "leaga" cholesterol e le lava. E taua foi le faateleina o le "lelei".

E mafai e le HDL ona faʻataʻavaleina papa, e matua taua lava le maualuga o le "lelei" cholesterol e masani lava. O le toʻatele o tagata na feagai ma le faʻafitauli o vaʻa pisipisia o loʻo i ai se faʻaopoopoga o mea o le "leaga" ma le maualalo o le "lelei" cholesterol.

I le taimi lava e tasi, e le manaʻomia ona e alu ese atu ma taumafai e aveese atoa LDL mai lau lisi. Naʻo le mea e taua tele i le tino e pei o le HDL. E maualalo tele gaʻo gaʻo e gafa ma le tuputupu ae ma le tausiga o le maso maso. O le le lava o le "leaga" cholesterol e mafai ona taʻitaʻia ai le tino i le vailaʻau.

Manaomia le pulea ma le paleni. E na o le auala lenei o le a galue ai lou tino e aunoa ma le toilalo.

Pe a suʻe suʻega mo le cholesterol (ave toto mai se vein), o le taunuuga e tuʻuina atu i le ituaiga o le cholesterol, HDL ma le LDL. O le maualuga o tulaga faatauaina o se tagata soifua maloloina e faapenei:

  • Aofai o cholesterol: o le masani i alii ma tamaitai e 3.0 - 6.0 mmol / l
  • LDL i fafine: tulaga masani 1.92 - 4, 51 mmol / l, i tane 2.25 - 4.82 mmol / l
  • HDL i fafine: o le masani e 0.86 - 2.28 mmol / L; i tagata 0.7 - 1.73 mmol / L.

Afai e le fetaui ou tulaga taua i le faasologa ua tuuina atu, ona oʻo loa lea i le taimi e fai ai se mea.

I aso nei, e tolu auala e faʻaitiitia ai le "leaga" cholesterol i le toto: fualaau, meaʻai (ona o se toe iloiloga o le taumafataga) ma suiga o olaga. Tatou amata i le mea mulimuli, e pei o le faigofie.

E faʻafefea ona faʻaititia le cholesterol ma fualaau

Afai e mamao tele mea uma ma ua uma ona maua oe i le maʻi fatu o le fatu poʻo ua mafatia i le fatu fatu poʻo le stroke, ona oʻo lea i le maualuga o le cholesterol, ua uma ona faʻamaonia fualaau.

E tatau ona lapatai: o fualaau oona e maualalo ai le cholesterol e tele naua aʻafiaga aʻafiaga matautia, ina ia mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻaeʻa ma tusa ai ma le molimau a le fomaʻi.

E lua ituaiga o vailaʻau mo le faʻaitiitia o le cholesterol: statins ma le fibroic acid.

O lenei vaega o fualaau faasaina e tatau ona togafitia ma le faaeteete, talu ai ona o le faaaogaina e taofi ai le gaosiga o le tino, o se mea e muamua atu i le fausia o le cholesterol, o le mea la pe a tuutuu ifo lenei mea, o le maualuga o le cholesterol i le toto e faaitiitia ai.

Ae le o mea uma e matua faigofie lava, e faʻaitiitia ai le cholesterol toto, o loʻo i ai le solia o isi faiga taua. Faʻafeiloaʻi le faʻaaogaina o lenei vailaau e taʻitaʻi atu ai i le galuega faʻaleagaina, lea e oʻo atu ai i le edema, faʻagasologa o le inflammatory, infertility, allergies, fomaʻi, faʻateleina le kulukose i totonu o le toto, ma e oʻo lava i le faaleagaina o faiʻai.

I totonu o falemaʻi, e mafai ona e maua ituaiga o fuainumera o loʻo i ai galuega failalo o le cholesterol eseese:

  • Rosuvastatin - faʻaititia le cholesterol e 55%
  • Atorvastatin - e 47%
  • Simvastatin - 38%
  • Fluvastatin - 29%
  • Lovastatin - 25%

Fibroic acid

O le vaega tele lona lua e aofia ai fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol toto mai le vaega o mea fibrotic. O se vaega o fualaau o le vaega o le fibroic acid o lo latou gafatia e vave faʻaitiitia le maualuga o triglycerides ma le lipoproteins o le maualalo, faapea foi le faateleina o le numera o le lipoproteins maualuga o loʻo tauivi lelei ma le cholesterol leaga. O mea e maua mai i le fibroic acid e mafai ona fusifusia i le talo ma poloka le faʻasologa o le cholesterol e le tino o le tagata.

Ua tuʻuina atu e le au atinaʻe fuainumera e faʻaalia ai o le 30-aso o le faʻaaogaina o vailaau o le kulimi gaʻolalalo e maualalo ai le cholesterol atoa e 35-40%, triglycerides e 20%.

O le tele o fualaau faasaina e mafua mai i fatuga, o le mea lea, i le tulaga o le faalavelaveina o le masani ai o nei gaioiga, e le fautuaina le faaaogaina o mea fibrotic. O aʻafiaga e ono aʻafia ai pe a faʻaaogā vailaʻau i lalo ifo o le cholesterol mai le vaega o mea fibrotic e fesoʻotaʻi, muamua, ma le solia o le masaniga o le gaioiga o le gastrointestinal tract.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, e sili atu le aoga i fualaau oona i totonu o le mataupu pito sili ona ogaoga, pe a uma mea uma ua uma ona tele mea e le mafai ona e faia e aunoa ma fomaʻi.

O mea aoga

  • 350 g laulau
  • 200 g o le ava malosi

Tipi le kesi i totonu o se mea e teu ai meaʻai ma sasaa se ipu ava malosi poo vodka, tuu i se mea pogisa mo aso e 10.

O le oloa e tatau ona faʻaalu malie, e amata i le 2 mataʻu, aumai i le 15-20 pa'ū i le gasologa o le vaiaso, 3 taimi i le aso aʻo leʻi 'ai, e sili atu le faʻaitiitia o le tincture i le susu. Ona maeʻa foi lea o le 20 suʻe i le 2 i le isi vaiaso. O lenei metotia e le tatau ona toe faaluaina, e lava le 1 taimi i le 3 tausaga.

  • afa afa tioata o fatu
  • 1 tbsp. valeni root spoon
  • 1 cup honey

Laʻau afu, dill ma le meli e tatau ona palu lelei. Ona faʻaopopo lea o le 1 lita o le vai inu i le faʻafefiloi, ia tuʻu mo le aso. Tausia le mea na tupu i totonu o le pusaaisa ma 'ai le 1 tbsp. sipuni 3 taimi i le aso 30 minute aʻo leʻi 'aʻai.

  • 2 ipu olive suauʻu
  • 10 cloves o le kalama

O se auala faigofie lava lea e gaosia ai le suauu manogi, lea e mafai ona faʻaaoga mo soʻo se ipu, e pei o le faʻavasegaina o salakeke ma isi oloa. E na o lou manaomia o le tilotilo o le kālati, faʻasalaina i luga o se faʻasalaga laʻau ma faʻauu i le suāuʻu olive mo le vaiaso - o se suauu siliva matagofie o loʻo faʻaitiitia ai le cholesterol.

Ia, o lena mea uma mo le aso. Ia soifua maloloina!

Tulaga masani o le cholesterol

O le manatu o le masani e faatatau i le cholesterol e fai si laʻititi. I tagata eseese, e mafai ona ese lenei parameterite mai le 3.6 i le 7.8 mmol / l, e fuafua i le matua, kenera, gaoioiga faaletino. I se tagata soifua maloloina, o le tulaga masani o lenei vailaʻau i le toto e 5.18. E sili atu i le 6.2 le manaʻomia o faʻamalamalamaga o mafuaʻaga mo lona faʻatupulaia ma le fetuunaiga. I le aso, o le faʻaaogaina o le cholesterol i le aofaiga e le sili atu ma le 500 mg e manatu i le masani. I se isi faaupuga, i le 'ai lua fuamoa moa, ua uma ona e masani ai. Ina ia mafai ona pulea le faʻaaogaina o mea afaina i meaʻai, e tatau ona i ai sou manatu pe oa meaai e aofia ai le cholesterol ma taumafai e aloese mai ia mea. O le mea sili lava i totonu o fuamoa moa, kulimi mumu, gaʻo, aano o manu ma suamalie. Seʻio tatou tilotilo totoa i oloa e tatau ona faʻamapulaʻaina i tagata e lamatia.

Tulaga lautele o mea taumafa mo le maualuga o le cholesterol

E naʻo le 20-25% o le cholesterol e ulu atu i le tino ma meaʻai, o le isi mea e maua mai i le ate, e toʻatele saienitisi e talitonu e leai se fesoʻotaʻiga tuusaʻo i le va o le toto cholesterol ma lona gaʻoina o meaai. Ae ui i lea, ua fautuaina le faatapulaaina o le faaaogaina o le cholesterol ma meaʻai: e maua i le sili ona tele i le offal (ate, fatuga, fatuga, fatu, ū), aano o ituaiga gaʻo, pata, oloa gaosiga o meaʻai maualuga, fuamoa.

E fautuaina tagata e maua i le maualuga o le toto cholesterol e taofi le taumafaina o meaʻai e tumu i gaʻo ma gaʻo gaʻo. O loʻo i ai nei i le tele o meaʻai i meaʻai, sausa ma le tele o oloa gaosia, e aofia ai le margarine ma isi gaʻo kuka. O gaʻo mama oona o loʻo maua i na meaʻai e maualuga maualuga le cholesterol levels. O fualaʻau e tatau ona tuʻuina atu i le maualuga o le cholesterol e aofia ai pama ma popo niu.

O le mea moni, o meaʻai susu e tatau ona i ai i le taumafataga, ae le o mea uma. E talafeagai le teena o gaʻo susu gaʻo, e pei o kulimi, kulimi kulimi, fulufulu gaʻo. O le susu e ola maloloina, ae o ona gaʻo e le tatau ona sili atu i le 1.5%, kefir ma yoghurts e tatau ona aofia ai le sili atu i le 2% gaʻo, ma le sisi - e le silia le 35%.

O meaʻai o le protein e mafua mai i meaola, e tatau ona tuʻuina atu i iʻa ma iʻa (e fautuaina e 'aina e le itiiti ifo i le 2-3 taimi i le vaiaso), meaola ma meaʻai (lapiti, veal, beef). I le auala, o le suauʻu popo ma le maualuga o le cholesterol e aoga. Pe a sauni se meaʻai i aano o manufasi, e tatau ona aveese uma gaʻo vaaia, aveese le paʻu mai le manulele. O auala e sili ona lelei mo le kukaina o le tao i totonu o le ogaumu ma le uila, e tatau ona e teena taumafa falai, aua pe a fulu, e masani ona faʻaaogaina le suauu, ma e tele mea e afaina ai le tino ua faʻasaʻolotoina.

E taua foi le fulufulu o le Egg mo le tino, o lea e le tatau ona e lafoaia atoa fua. E mafai ona faʻaaoga le omeletini faʻatasi ma le faʻaopoopoga o se tasi o sekone, poo le 1-3 o masini susu i le vaiaso.

Le matafaioi o gaʻo i totonu o le tino o le tagata

O le matafaioi o gaʻo i totonu o le tino e taua tele, talu ai o latou o le puna sili ona faʻapitoa o le malosi faʻavave. O le vaega o le gaʻo, i le faʻaopoopoga, e puipuia ai le tino o le tagata mai le malulu, ma totoga o totonu - mai le faaleagaina.

Fats o laau ma manu. Faatasi ai ma le faʻaaoga masani o gaʻo, o le tino o se tagata soifua maloloina e faʻamaonia tutusa i latou.

Ae ui i lea, o meaola manu e sili atu ona taua, ma o le matafaioi o ia gaʻo i totonu o le tino o le tagata e sili ona taua, aua o nisi oi latou (faatusa, pata) e aofia ai foi vitamini. Mai le tele o gaʻo i totonu o le tino o le tagata, faʻaputuina faleoloa gaʻo. Faatasi ai ma sina faʻalositino faaletino, e tatau i se tagata matua ona maua pe a ma le 80-100 g gaʻo i le aso.

I le gaosiga o meaʻai, o gaʻo o loʻo faʻaaogaina i le gaosia o ipu mai meaʻai laiti-calorie, e pei o fualaau faisua. Talu ai ona o gaʻo e faʻapupulaina ai le kalori ma faʻaleleia le tofo. O gaʻo kuka mo le umi i le susu ma isi kuka kuka e suia ai o latou tofo ma manogi, ma latou maua ai se tofo suamalie. A maeʻa, e fautuaina e tuʻu le pata i totonu o le mea maeʻa ao le i tuʻuina atu i le tagata maʻi. Pe a vevela i luga o le vevela, o le vailaʻau faʻasolosolo o fesuiaiga o gaʻo, ma mea na faia i le taimi o lenei gaioiga e faʻaleagaina ai le talo ma le gall vladder. O le mea lea, faʻatasi ai ma faʻamaʻi ate, o meaʻai falai ua solia.

O ituaiga uma o gaʻo e tatau ona tuʻuina i le taumafataga. I le taimi o le vevela o le vevela, gaʻo le susu. O le elemene o le gaʻo povi e 42-52 ° C, mamoe - 44-55 ° C, puaa - 28-48 ° C, moa 26-40 ° C.

Pe a kuka le kuka, o le gaʻo e aoina ile luga. I le vave ona oso, o le faamamaina o le gaʻo e tupu (o lona uiga, o le fausiaina o ni tamai moli). O le gaʻo faapena e maua ai le suamalie o se manogi mataʻutia ma le sogisogi. O le mea lea e tatau ai ona kuka le kuka i se faʻavavega o le falai.

Pe a faʻavelaina mea taumafa, gaʻo ai le gaʻo i le okesene o le ea. A faʻavelaina meaʻai i le uʻamea uʻamea, faʻavavevave faʻamaʻi. O le gaʻo faʻamalolo e afaina ai le mucosa o le intestinal. Pe a vevela i luga atu o le 180 ° C, o le gaʻo lecomposes, fomu ulaula.

O a gaʻo mo?

Fats o se tasi lea o mea sili ona taua e tatau ai mo le masani ai o le tino o le tino. O latou nei:

  • faatasi ai ma vailaʻau gaʻo, latou te avea o se punavai taua o le malosi. E tasi le gaʻo o gaʻo, faʻamaʻi i le tino, e sili atu i le 9 kcal, aʻo tasi le kalama o le carbohydrate - e tusa ma le 4 kcal,
  • pe faapefea ona avea le malosi o se mea o se vaega o siama siaki ma faʻaaogaina intracellular,
  • o se vaega o le tino atuatuvale,
  • talafeagai mo le faia lelei o faiʻai, faʻatonu, manatua,
  • puipui le paʻu mai le mago, faʻapipiʻiina o le lipid,
  • ia faʻamalosi le tino i faʻamaʻi pipisi, talu ai o gaʻo e tuʻuina atu mea e ola ai meaola i vaʻa: phosphatides (phospholipids), vitamini gaʻo gaʻo (A, D, E ma K),
  • saofaga i le gaosia o talo
  • tautua e maua ai hormones ma talitane,
  • fesoasoani e faʻaaoga atili le faʻaaogaina o proteins ma gaʻo,
  • ua na o le pau lea o punavai o gaʻo taua.

E tusa ai ma mea o loʻo taʻua i luga, o le faʻaaogaina poʻo le faʻasaʻoina o le gaʻo o gaʻo mai meaʻai i le tino e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. Afai e manaʻomia e le tagata le malosi faʻaagaga, e faʻaputuina e le tino i le tino o mea sili ona maualuga-kalori - gaʻo. O se faʻavaega faʻavae mo le tino. Faatasi ai ma le fesoasoani a nei faʻaagaga e mafai ai ona e faʻatumu le malosi e faʻaalu i galuega faigata faaletino ma i le taimi o faʻamalositino. E le gata i lea, e fautuaina e 'ai le tele o meaʻai i le taimi malulu, aua e puipuia ai le tino mai le malulu O le le lava o le gaʻo e mafai ona fesoasoani i faafitauli tau le soifua maloloina, e aofia ai:

  • vevela, vevela paʻu
  • vevela, lauulu lauulu po o lauulu lauulu,
  • tuputupu ae o le tuputupu ae
  • maualalo le tetee atu i malulu ma faʻamaʻi pipisi,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • faafitauli o lagona, atuatuvale, leai se gauai.

O galuega o gaʻo i totonu o le tino

O le fomai, vailaau faafomai, suesuega o meaola ninii ua amata ona atiaeina malosi e tutusa ma le oo mai o le gafatia o suesuega fou. O isi faʻamatalaga faʻasaienisi o loʻo faʻaalia i taimi uma, i le mafaufauina o le galuega autu o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona faʻatusalia i totonu o le tuʻufaʻatasia.

  • Malosiaga. O se taunuuga o le pipisi o le oxidative, e 1 kcal o le malosi e mafua mai i le 1 g o le gaʻo, lea e sili atu le sili atu i fua tutusa mo proteins ma gaʻo.
  • Faʻatonu. Na faavaeina e faapea, o se taunuuga o ni gasegase oona, 1 g o le gaʻo i le tino e tuufaatasia ai le 10 g o le "totonu" vai, lea e sili atu ona sao e taua o le ogatotonu. O le suavai tatou te maua i meaʻai ma meainu e taua o le "fafo", faʻavave. O le vai o se mea manaia lea e taumafai e lotogatasi i vaega - paaga. O lenei mea e iloagofie ai uiga o le vai lea na gaosia ai, faʻamamaina, ma kuka. E faʻapea foʻi, o le lelei o le vai e faʻapipiʻiina i le tino ma maua mai fafo e ese. E tatau ona faʻapipiʻiina le suavai eletise, e ui lava e lei atoatoa ona faʻamautuina lona matafaioi.
  • Fale ma mea palasitisi. Oona, naʻo ia pe faʻatasi foi ma protein, o meaʻai gaʻo, e auai i le fatuina o ni masini. O le mea pito sili ona taua o le faʻavae lea o siama faʻamau, e aofia ai le lipoproteins - faʻavaeina faʻavae o lipids ma pulu. O le tulaga masani o le lipid layer o le membrane siaki e maua ai le metabolism ma le malosi. O lea la, o le faʻavae ma le palasitisi o gaʻo i totonu o le cell ua tuʻufaʻatasia ma le galuega feʻaveaʻi.
  • Puipuiga. O le vaega o le gaʻo o le gaʻo o loʻo faia ai se galuega vevela, e puipuia le tino mai le maalili. E manino lelei lenei mea i le faʻataʻitaʻiga o tamaiti o loʻo aau i le sami malulu. O tamaiti e maualalo le palapala o gaʻo o loʻo gaʻo i lalo o le gaʻo e vave faʻafuaseʻi. Tamaiti e masani ona gaʻo le tino e mafai ona sili atu le umi o vaʻaia vai. O le tino o meaʻai gaʻo i totonu o totoga o loʻo puipuia ai i latou i nisi itu mai aʻafiaga masini. O le tino gaʻo tino e masani ona aofia ai le tele o okeni.
  • Tuuina atu. O gaʻo faanatura o ni mea faʻafefiloi e aofia ai mea faʻalaʻau faʻasolosolo. O le gaioiga o gaʻo i totonu o le tino o loʻo taoto i le tuʻufaʻatasia o vaega taua o le physiologically: vitamini, vitamin-like compounds, sterols, ma nisi lipids faigata.
  • Lelei ma le mamā. O se vaega lamolemole o le gaʻo i luga o le paʻu e maua ai le mausali, elasticity, puipuia mai le taʻe. O le amiosaʻo o le paʻu e aunoa ma le microcrack e le aʻafia ai microbes.

O le a le tele o le gaʻo e te manaʻomia i le aso?

O le manaʻoga o tagata taʻitoʻatasi e tatau ona filifili e amanaʻiaina le tele o tulaga: matua, ituaiga o gaoioiga, nofoaga o le nofo ai, ituaiga o tulafono. A taʻalo i taʻaloga, e fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e mafai ona amanaʻia uiga taʻitasi. E taua le manatuaina o meaola manu ma cholesterol eo mai faatasi ma meaai, tutusa ma mea uma.

O le tali i le fesili "E fia ni gaʻo e tatau ona tofu le tagata ma le aso?" E mafai ona fai ma sui o le lisi lea:

  • o le aofaiga atoa o gaʻo uma e 80-100 g,
  • fuālaʻau fuālaʻau - 25-30 g,
  • PUFA - 2-6 gr,
  • cholesterol - 1 g,
  • phospholipids - 5 g.

O le mea lautele, o le gaʻo i totonu o meaai i aso taitasi e tatau ona tusa ma le 30%. O tagata nonofo i itu i mātū e mafai ona faʻateleina le gaʻo i totonu oa latou taumafataga i aso uma i le 40%.

O le maualuga o le gaʻo o loʻo i totonu o fuālaʻau fuālaʻau mama (e oʻo atu i le 99.8%), i le pata - e oo atu i le 92.5% o gaʻo, i le margarines - e oʻo atu i le 82%.

  • E tatau ona manatuaina o se tasi o metotia mo le gaosia o le margarines o le saturate o suauʻu fualaʻau i le suka. O le faagasologa e taua o le hydrogenation. I lenei tulaga, o le oloa e maua ai isomers ma le aʻafiaga o le physiological effects - trans isomers. Talu ai nei, na faʻaaogaina ai se auala ese o le gaosia o le margarine - o le fesuiaiga o fuālaʻau fuālaʻau. E leai ni isomers afaina e faia. O Margarine na uluai fatuina i Farani i le faaiuga o le 19 seneturi e fafagaina tagata matitiva ma le militeli. I le mea e gata ai, e tatau ona vavae ese le margarine mai le taumafataga.

I oloa gaosi susu, o le gaʻo gaʻo e mafai ona oʻo atu i le 30%, i cereals - 6%, i fuluʻi mama - 50%.

Talu ai ona o le taua o PUFA, e tatau ona teuina i le mafaufau ia punaoa oa latou mataupu.

O le lisi o vaega taua o gaʻo masani e fautuaina mo taumafa i aso taitasi e aofia ai cholesterol. Tatou maua le aofaʻi saʻo e ala i le 'aina o fuamoa, pata, faʻavaʻa. E le tatau ona faʻaleagaina.

Phospholipids e fesoʻotaʻi ma lipids faigata e tatau ona i ai i meaʻai. Latou te saofagā i le felauaiga o gaʻo gaʻo i totonu o le tino, o latou faʻaoga lelei, puipuia le vevela gaʻo o sela ate, faʻamaonia le metabolism i lona atoaga. O phospholipids e maua i le tele o meaʻai i fuamoa o fuamoa, ate, kulimi susu, kirimi oona.

Televave o Meaʻai

Faʻatasi ai ma le tele o gaʻo i le taumafa i aso uma, o faʻafitauli uma o gataifale ua faʻaleagaina. O le tele o gaʻo i meaʻai e taʻitaʻia ai le faʻatuputupulaʻia o le faʻavaeina o gaioiga i le vaeluaina o gaioiga. O le faʻaleagaina o le sela e tupu. E le mafai ona latou faia galuega faʻapitoa o le physiological, lea e faʻateleina ai le tele o faʻafitauli.

Le lava gaʻo i meaai

Afai e itiiti le gaʻo, o le malosi o le gaosiga o le tino e faʻalavelaveina. O nisi vaega e mafai ona faʻapipiʻiina mai i toega o molelaʻau na fausia i le taimi o le faʻaogaina o palatini, gaʻo. E le mafai ona fausia ni mea aoga i le tino. O le mea lea, o galuega uma a nei meaola e le o ausia. O lenei mea e mafua ai le leai o se malosi, o le faaitiitia o le tetee, o le solia o le metabolism o le cholesterol, le le atoatoa o le hormonal. O le leai o se gaʻo i meaai e seasea. Le tele o vaega aoga o le gaʻo e mafai ona tupu pe a le usitaia tulafono mo le tuufaatasia o gaʻo meaʻai.

Le manatu o fomaʻi ma iloiloga o maʻi

E toetoe lava o tagata gasegase uma oe na gaosia le suauʻu i le maualuga o le cholesterol na maitauina ai le paʻu o lona toto. E tatau ona maitauina o le tele oi latou na faʻaaoga le oloa i luga o le fautuaga a se fomaʻi ma i lalo o lana vaavaaiga, o lona uiga, latou te ofoina atu i le taimi le toto mo le tausiga. Fomaʻi lagolago lenei togafitiga ma faʻamaonia le lelei o taunuuga. Peitai, o fomaʻi o loʻo faamamafaina e faʻapea, i lenei tulaga, e manaʻomia lou inu ava i lalo o le pule o le cholesterol dynamics. E na o se vailaau filifilia lelei e mafai ona i ai se togafiti togafitiga.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻamautuina o le suauʻu iʻa ma le maualuga o le cholesterol e mafai ona tuʻufaʻatasia. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le suāuu e fesoasoani e faʻamaonia ai le metabolism, ma faʻaitiitia ai le cholesterol. O le mea sili lava o le filifili lea o fualaau o aso taitasi e tatau ai, ma maua ai le toto i taimi uma mo mea o loʻo aofia i lenei mea.

O le a le cholesterol mo?

O le taua o le matafaioi a le cholesterol i le tino o le tagata ua faamatalaina i le tele o ana galuega. Talu ai ona o se fale mo mea faʻapipiʻi. Ona o lona i ai, ua maua ai vitamini D ma hormones. E manaʻomia le faʻamautuina o le puipuiga. O lana matafaioi mo le soifua maloloina o tagata e taua tele.

E maua i le faiʻai. O lana matafaioi i le olaga o tagata e taua tele. Ae peitai, ei ai tulaga e ono lamatia ai le cholesterol. Faʻafetai i ai, o le malemone testosterone e gaosia.

E maua mai i luga o le ate mai le cholesterol mea aoga o le talo. Faafetai ia i latou, o le gaogao o gaʻo o loʻo faʻafaigofieina. O loʻo faʻaaogaina lenei faʻapipiʻi e faʻapipiʻiina ai siama. O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le cholesterol e faʻaalia e faʻalagolago i le ituaiga lipoproteins. E faia i cholesterase.

E tusa ma le 80% o le tuufaatasiga e gaosia e le tino.. Le faʻasologa o le cholesterol i le ate ma le tootoo. O isi o loʻo tumu i meaʻai. O punavai autu o le lipoproteins o meaʻai gaʻo, pata.

E tusa ai ma suʻesuʻega WHO, e tatau i se tagata lautele ona 'ai e le sili atu i le 0.3 g o se meaʻai ma meaai. O lenei voluma o loʻo i totonu o le lita o le susu ma se gaʻo gaʻo o le 3%. Ole lava aofaiga o le lipoproteins e mafai ona maua i le 150 g o le sogi ulaula ma 300 g o moa. E lava le 'ai e tasi ma le afa fuamoa moa e faamalieina ai le masani ole cholesterol.

I le averesi, o tagata e faʻaaoga le 0.43 g lipoproteins. E tusa ma le 50% le maualuga nai lo le masani. Ae peitai, faatasi ai ma le le lava o le lipoproteins i se maitaga maʻitaga, e mafai ona tupu mai le fanau mai vave. E fesoasoani lenei mea e malamalama ai i le maualuga o le latou tulaga.

E taua le matauina o se mea manaia o le faaaogaina o meaʻai gaʻo e Farani. Latou te masani ona 'ai le tele o le lipid, ae e toʻaitiiti tagata mamaʻi na maua i le cardiovascular diseases nai lo isi tagata Europa. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le faʻaaoga lelei o vailaau mūmū.

O le cholesterol o loʻo maua i le tele o oloa e maua ai faʻamanuiaga taua mo le tino. O nisi taimi, faʻatasi ai ma lona faʻamavaeina mai le taumafataga, o le aʻafiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi faapitoa e mafai. Afai e te faʻavaveina meaʻai gaʻo, o le mamafa o le mamafa o le tagata e vave faʻavave. Ae peitai, e le o mea uma e faigofie tele. O faʻamanuiaga o le cholesterol e faʻalagolago i lona ituaiga ma le maualuga o mea o loʻo i ai. Afai e te aveesea meaʻai o loʻo i ai lipoproteins mai le taumafataga, e mafai ona taʻitaʻia iʻuga leaga.

E le mafai e le tino o le tagata ona ola e aunoa ma gaʻo. E naʻo le taua le faʻaaogaina i le faʻaogaina. O le gaʻo o se mea taua tele mo fale faʻapipiʻi. Faatasi ai ma lona faʻaogaina, ua faʻaputuina ai faʻamau o myelin nerve.Ona o le lipid optimal content i totonu o le toto, e mafai e le tino ona tali lelei atu i suiga ia e tupu. E lelei le 'ai o meaʻai e iai nisi lipoproteins - "lelei."

Afai e le lava le cholesterol i totonu o le tino, o le a le lava mea e maua i totonu e maua ai hormones o feusuaiga. O lenei mea e ono mafua ai le le mafai ona fananau mai. Vitamini e pei ole E, A, D ulufale mai i le tino ma gaʻo. Faʻafetai ia i latou, lauulu lauulu, lanu paʻu ma le soifua maloloina lautele e faʻaleleia.

E afaina mai le cholesterol e naʻo le taimi e maualuga pe maualuga foi i le tino. E i ai ni aʻafiaga matautia:

  • Atherosclerosis O le lipid e mafai ona lamatia e le faaputuputu i puipui o toto toto. Ona o lea mea, o se pepa faʻailoga. E tupu ma e mafai ona alu. O le iʻuga, o le afaina o le vaa e tupu. Ua tafe le toto, o lona uiga e le lava le okesene e maua ai se totoga. E matautia tele mo nekrosis. O lea ituaiga maʻi e taʻua o le atherosclerosis.
  • O le faamaʻi. O le maualuga lipoprotein o meafaitino e matautia foi mo le polokalama o le biliary. O loʻo faʻafefeteina le ate i le ate. Afai e maua ni nai enzymes, o le cholesterol leaga e le lava lelei. E fesoasoani lenei mea i le ulufale atu o le lipoproteins i le gallbladder. O se taunuuga, e mafai ona faia le maa.
  • Maualuga maualuga O le afaina tele mai le maualuga o le cholesterol e mafai ona avea ma se faateleina o le toto. E mafua ona o le faʻaitiitia o le toto o le toto i le taimi o le tuʻuina o paʻu.
  • Mafuaaga Faatasi ai ma le maualuga o le lipoproteins, o le lipid metabolism i totonu o le toto ua afaina. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaputuina o le gaʻo ma le mamafa o mea. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai tagata e le o 'ai lelei, faʻagasolo sina mea, ma inu ava malosi.
  • Faiga faʻamalositino faʻamaʻi. I tane, faatasi ai ma se faʻaopoopoga o mea o le lipoproteins, ua faʻalavelaveina le gaioiga o le gaioiga. O faʻataʻitaʻi e tuʻuina atu le toto i le pelvis vaiti. O le prostate e le lava le oxygen. Ua faʻaumatia le fale.

Lipoprotein laʻasaga o tausaga taʻitasi e faalagolago i ai. O le lamatiaga o le plaque pe a uma le 45 tausaga.

O le matafaioi o le ate i le lipid metabolism

O le faʻatonutonuina o le gasegase o le lipid o se tasi o galuega autu o le ate. E maua mai ai meainu kulimi, i le maualalo o le gaʻo e leai se mea e pala. O le tele o fomaʻi faʻapitoa e talanoa e uiga i le taua taua o le ate i lipid metabolism. Ina ia malamalama po o le a le okeni e nafa ma le cholesterol, o le malamalama o uiga o lona faʻavae o le a fesoasoani.

O le lipoprotein e maua i le ate. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai se aafiaga taua o le galuega a le tino i le setete o le soifua maloloina. Le taua o le lipid metabolism i le ate o loʻo fautua mai ai le manaʻomia ona mataʻituina le soifua mālōlōina e ala i le asiasi atu i se fomaʻi i taimi uma. O le biosynthesis o le cholesterol e taofia e lipoproteins.

O le matafaioi o le ate i le lipid metabolism e taua tele, o lea e tatau ai ona e siakiina pea le tulaga o lenei okeni. O le malamalama pe faapefea ona fausia le cholesterol o le a fesoasoani i le malamalama i ituaiga lipoproteins.

E i ai ituaiga ituaiga cholesterol:

  • HDL (maualuga maualuga). O lenei ituaiga lipoprotein e taua foi o le lipid lelei. O nei lipids ei ai le protein. O lenei ituaiga o gaʻo e faia ai le galuega o le faamamaina o puipui o toto toto mai le fausiaina o paʻu. Ole lipoproteins ole tino e liua ile ate ole gaioiga. Ona o lenei mea, ua toe faʻafoʻiina ai vaa, o faʻamau e tutupu i le atherosclerosis iugafono. O lo latou taua i le tino e taua tele.
  • LDL (maualalo). O lenei gaʻo e taua o le leaga. O lona uiga faapitoa o le faʻapipiʻiina o le lipoproteins i le pito i tua. Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga LDL, faʻapipiʻi foliga i totonu o vaʻa.
  • VLDL. O lona isi igoa o le "cholesterol sili ona leaga." O nei gaʻo e maualalo tele. Faʻatasi ai ma le tele o le VLDL, o le lamatiaga o le maʻi fatu e maualuga. Masalo o le atinaʻeina o le maʻisuka, faʻamaʻi fatuga, hepatitis.
  • LABP. O ia lipoproteins e i ai le taua tele. Latou te galue e pei o le lipoproteins leaga.

O le sao o togafitiga e faalagolago i le malamalama o nei ituaiga o cholesterol ma faafitauli e tulai mai pe a faateleina pe faʻaitiitia. Taua le iloa o le cholesterol ma le cholesterol o le tasi ma tutusa le tuufaatasiga.

Tulaga masani mo tagata matutua ma tamaiti

Cholesterol e fuaina i le mol / L. O lona maualuga ua fuafuaina i le taimi o suʻesuʻega o meaola. Faatasi ai ma le faateleina o le numera o lipoproteins i tamaitai, o le tino ua amata ona toe fausiaina. O lenei mea e maua ai le tele o homone. E tupu lenei mea i le 10 tausaga. O le suʻega o le toto lea e fuaina ai le tele o lipoproteins e fesoasoani e faʻamaonia ai faʻafitauli.

Ole fua ole lipid male e fuaina foi i le mmol / L. e tusa ai ma fuainumera o alii i luga o fatuga o fatu, o le tulaga lamatia o le fesuiaiga o lapisi e matua maualuga lava, pe a faatusatusa i le fafine.

O le masani i fafine i le matua, faʻapea foi i tane ma tamaiti, o loʻo faʻaalia i le laulau:

Tausaga
tausaga
Norm, mmol / l
mai le 0 i le 19mai le 1200 i le 2300 (3.10-5.95)
mai le 20 i le 29mai le 1200 i le 2400 (3.10-6.21)
mai le 30 i le 39mai le 1400 i le 2700 (3.62-6.98)
mai le 40 i le 49mai le 1,500 i le 3,100 (3.88-8.02)
mai le 50 i le 591600 i le 3300 (4.14-8.53)

O tamaiti uma mai le fanau mai o loʻo i ai se tulaga sikuea e tutusa ma mmol / L. I le faagasologa o le tuputupu ae, ua faaitiitia. Afai e te le mataʻituina le maualuga o le cholesterol, e mafai ona iʻu ai i taunuuga leaga mo le tino o le tamaititi.

Talu ai e eseese ituaiga lipoproteins, o loʻo manino ai le māfuaʻaga e maualuga ai le maualuga o le lipoproteins.

Faailoga o faʻalavelave

E tele faailoga o le cholesterol maualuga:

  • Le soifua maloloina lautele. E mafua ona o le faʻagesegese o le toto. E mafai ona faʻafefeteina le toto i le palapala lipine. O le iʻuga, e maua ai e le fulufulu sina oxygen.
  • Vaivai. O se taunuuga o le le atoatoa o le tino, o le a vave ona tupu le vaivai. I le taimi muamua, o le vaivaiga e le malosi, ae mulimuli ane amata ona faateleina. O le vaivai e masani ona tupu i le taeao. E le mafai e se tagata ona malolo pe a maeʻa le moe umi. O le malaise e faia i le aso atoa. Faatasi ai ma le leai o se moe, e mafai ona afaina le ulu i le aso atoa. O meaʻai e masani ona mafua ai vaivaiga - i le leai o vitamini e manaʻomia mo le tino.
  • Manua o le mafaufau. Ua faasolosolo ina faateleina le faigata mo se tagata e taulai atu i ai. O mafaufauga mo sina taimi puupuu e mafai ona faʻaititia faʻaititia ina ia faʻalauiloaina ai.
  • Faʻafitauli leaga. O le maualuga o le cholesterol e aʻafia ai le aʻafia o le faʻaaliga. Afai e te le amata togafitiga, i totonu o le tausaga e leiloa e se tagata le 2 diopters.

O faʻamaoniga o le maualuga o le cholesterol e aofia ai le lauulu lauulu, afaina i vae, paʻu o le fatu.

Faʻafefea ona faʻaititia le leaga ma faʻaleleia le lelei

Ina ia malamalama i le auala e faʻaitiitia ai le cholesterol leaga ma faʻaleleia le lelei o le cholesterol, o nisi o fautuaga o le a fesoasoani. Fautuaga ia malamalama i le auala e faateleina ai le maualuga o lipoproteins lelei:

  • Seti se mea mo le HDL.
  • Lese mamafa i le i ai o nisi pauna. Ae peitai, e le mafai ona e matelaina.
  • Faamalositino e le aunoa.
  • Filifili gaʻo soifua maloloina - 'ai le aano o manu i le faʻaogaina lelei, filifili fasi pepa o mea maualalo maualalo.
  • Inu le tele o le ava malosi.
  • Tuu le ulaula.
  • Aua le tagofia fualaau faasaina e maualalo ai le maualuga o lipoproteins lelei.

Ina ia faʻaitiitia le gaʻo gaʻo, fai mea nei:

  • Talanoa i lau fomaʻi e uiga i le tagofia o fualaau.
  • Taumafa meaʻai e mafai ona faʻaititia le LDL. Taumafai e 'ai le tele o le oatmeal, fiber.
  • Faaitiitia lou faʻaaogaina o gaʻo tumu.
  • Sui mea inu maualuga-kalori i vai.

O ia fautuaga o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai le mea e fai pe a vaʻaia le lipoprotein mai le masani ma pe faʻafefea ona togafitia togafiti faʻamaʻi i auala lelei. Togafitiga ma togafitiga faʻasalalau i nisi tulaga e ono faʻaleagaina ai le tulaga, o lea e tatau ai ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

Cholesterol. Tala pepelo ma le taufaasese. Aisea e tatau ai le cholesterol?

Faʻamatalaga Faʻatonu

Ua iloa e tagata uma e leaga le ava malosi mo lou soifua maloloina, ma e leaga le cholesterol. Ae toaitiiti tagata na mafaufau loloto i le uiga moni, oa suiga o loʻo tutupu i totonu o le tino ma mea e lamatia ai. E leʻi leva talu ai nei, na faʻamautinoa e fomaʻi o tagata gasegase o le cholesterol e le afaina le leaga, e tatau ona e taumafai e tuu i lalo i auala uma, ma o le mea muamua lava e fai o le faʻaitiitia o gaʻo tumu mai le taumafa.

Mo le tele o tausaga, na talitonu tagata talitonu o le US ma talitonu i tagata e na o gaʻo tumu lava ma gaʻo cholesterol o tagata mamaʻi o fatu uma e mafua ai le oti.

O le mea moni, o gaʻo ma cholesterol e vavalalata vavalalata. Ae e le o le toatele e talitonu. Ina ia malamalama, e tatau ona e iloa po o a gaʻo o loʻo i totonu o le tino, pe aisea latou te manaʻomia ai, oa galuega latou te faia. A maeʻa lena mea, o le a manino pe mafai ona latou faʻaosoosoina le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le taʻavale, o le a le mafutaga ma pe o iai i le va o le gaʻo, le faʻasologa o le cholesterol ma maʻi faʻapitoa.

Fats o le igoa tuʻufaʻatasia mo se vaega tele o elemene e taʻua o gaʻo gaʻo i vailaau. Mo le manino, e mafai ona e faʻatusatusa ia gaʻo i se tupe siliva, ma gaʻo aoga i sene. O le tālā e mafai ona aoina mai i faʻapotopotoga eseese: e tasi le selau sene, tupe siliva e luasefulu lima, pe lua limasefulu. E mafai foi ona aofia i le susu le eseesega o gaʻo eletise, lea o le a ese foi i le latou fausaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te ave le suauʻu olive ma le gaʻo, o nei mea uma o le a avea ma gaʻo. Ae afai e te suesueina a latou fausaga e ala i le faʻalauteleina o le molekoso i le tele o taimi, o le a e iloa o le gaʻo gaʻo latou te fatuina e ese, pe faapefea ona ese le tālā na aoina mai i le tau ma le tala na aoina mai le tasi selau.

E tolu vaega o gaʻo gaʻo e iloga:

  • tumu
  • faʻamaonia,
  • polyunsaturated.

O loʻo i ai foi se vasega e eseʻese - o mea nei e taʻua o gasegase pala. Ae o le mea muamua lava, e aoga le mafaufau i le faʻamoemoe ma meatotino o gaʻo tumu, faʻapea foʻi ma isi vaega e lua - gaʻo mai Omega 3 ma Omega 6 vaega.

Aiseā ua taua ai nisi o gaʻo, ae o isi ua taʻua o le leai o se tino? O lenei mea e mafua ona o le faʻavaeina o foliga o gaʻo gaʻo ma a latou vailaʻau. O gaʻo gaʻo uma lava e aofia ai se filifili o molelaʻau. E faʻapipiʻi faʻatasi faʻamaʻi mole meli e ala i faʻamau faʻalua. O le aofaʻi o nei mea poʻo le a faʻaaogaina e faalagolago i le numera o nei faʻamau. O faʻatoʻa gaʻo faʻamamaina e na o le tasi lava le faʻaluaina. O le Polyunsaturated e sili atu i le tasi.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i gaʻo

  1. O gaʻo mamago e le talafeagai le mafaufau o fili o le soifua maloloina.
  2. O nei mea e fesoasoani i le faʻaleleia o le gaosiga o le HDL - o le cholesterol sili ona aoga.
  3. Faʻafetai i nei gaʻo, o le maualuga o le LDL e mafai ona faʻaitiitia ma faʻagasolo masani.
  4. O ituaiga o lenei ituaiga e le afaina ai le gaioiga o le loto ma e le faateleina ai le ono afaina ai le fatu. Sa faia e saienitisi Harvard le tele o suʻesuʻega ma faʻauʻuina e faapea, o le tele o le faʻaaogaina o le gaʻo matua, o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu i luga o le taimi e sili atu lemu nai lo le faʻaleagaina o le gaʻo.
  5. O vai mai le Omega 6 e mafai ona mafua ai le mumū.
  6. Mo le soifua maloloina ma le soifua manuia, e sili atu le taua le tausia o paleni i le va o Omega 3 ma Omega 6 nai lo le faʻaitiitia o lou faʻaaogaina o gaʻo tumu.
  7. O keke e maualalo le gaʻo e na o le aoga aua o le omega-6 ua faʻaitiitia.

Oona suamalie

O nei mea e mafai ona maua i le tele o meaʻai mai meaola - o le mea moni, aano o manu ma fuamoa, iʻa, susu, sisi ma fuamoa. Afai tatou te talanoa e uiga i oloa gaosi, ona maua ai lea o gaʻo tumu i totonu o niu ma suauu mai ia i latou, faapea foi i le pama pama. E i ai le mausali mausali ma amata ona faamalulu ma liusua i le vevela o le potu ma pe a vevela.

Ae pe a faʻatusatusa i isi ituaiga o gaʻo, latou te sili atu ona umi ma faʻaoga. E oo lava i le vevela maualuga o le vevela, e le suia la latou fausaga. O le mafuaaga lena e talitonu ai le tele o fomaʻi e sili atu le lelei o le paʻu mo le fuluina nai lo le suauʻu fualaʻau lona lua. E ui lava o le toʻatele o tagata e talitonu o le kukaina ma le suauʻu manogi o se meaʻai maloloina, latou te faia ni mea sese i le tilotilo lava ia. Ma o le mafuaaga lenei.

O suauu o fualaau oona i la latou tuufaatasiga ma le fausaga e sili atu ona mausali nai lo gaʻo o manu. Afai latou te vevela mo le taimi muamua, e tumau pea le leai o se leaga. Ae faʻatasi ai ma le mafanafana lua - ma o le mea tonu lava lea latou te faia i faleaiga ma fafagaina fafo, ae le o faletalimalo uma e suia le gaʻo pe a maeʻa vaega uma o kulupu poʻo pateta i le fale i totonu o le loloto o le fryer or pan - o le suauu e amata ona malepe i totonu o mea taitasi, leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tino.

Afai tatou te faʻatusatusaina mea e le o faʻamatuina faʻamaʻi faʻamaʻi, o le a sili atu ona puipuia i le vevela, e le faigofie ma vave ona faʻamaʻiina, ma e le o noatia i le tatalaina o faʻamaumauga saoloto.

Ae o fuālaʻau fuālaʻau ua amata muamua le suiga i le taimi muamua o le vevela, o latou meaola e mutate, ma e le mafai ona faʻamaonia e manuia ai le soifua maloloina o tagata.

O le tele o tagata, atonu, ma e oʻo lava i le tele, o le a ita pe a uma ona faitauina lenei mea. A uma mea uma, e iloa uma e tagata o le kukaina o meaai i gaʻo ma paluga e leaga, ae o le faaopoopoina o le olive poʻo le suauu suauu i le kuka e lelei ma aoga. Ma o nei mea uma talu ai mo le tele o tausaga, na talitonu ma faʻamaonia e fomaʻi o latou gasegase i lenei mea: o le gaʻo o le faʻaleagaina o faʻafitauli uma, mamafa, atherosclerosis ma faʻafitauli o le fatu. Ae talu ai nei, o lenei lomiga ua toe faʻaleleia, ma e tele ma sili atu saienitisi e tatau ona mautinoa o gaʻo tumu e le o se mea e mataʻu ma leaga e pei ona masani ona tatou mafaufau i ai.

Le sooga i le va o gaʻo tumu ma gasegase fatu - o fea oi ai le faʻamaoniga?

I le taimi nei, ua lava suesuega sa faia ina ia maua ai le sootaga i le va o le taumafa o le gaʻo tumu ma le lamatiaga o le faatupuina o maʻi mai le itu o le fatu ma toto toto. Ae o isi vaega sa le manino i le faaiuga.

Ioe, e le mafai ona e fai mai o gaʻo tumu oona o se mea lelei atoatoa. Ae latou te aafia ai le galuega o le fatu e itiiti ifo nai lo le tele o mea o le Omega 6 poʻo le leai foi o elemene mai le Omega 3, faʻaleagaina o suka ma gaʻo, pe leai foi. O gaʻo mama e le tatau ona faʻaleagaina. E mafai ona latou faaosofia le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Ae e tatau lava ona e manatuaina e na o le tasi le mea e le mafai ona faʻaosoina ai se faʻamaʻi o le ischemic poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. O gaʻo mama, pe'ā tele naua, e ono afaina ai le lelei o se tagata. Ae, i le avea ai o se tulafono, latou te le afaina ai le fatu ma le taia, ae o le solia o le paleni i le va o Omega 3 ma Omega 6, o se gasegase faʻasolosolo, masani leaga. O se suka suka e atiina ae ona o le tele o le faʻaaogaina o gaʻo i le le lava o galuega o le pancreas. O le mafuaʻaga lea e le aoga ai le tuuaia o na o gaʻo mo mea uma - o le mafuaaga e tatau ona sailia i le tuufaatasiga o le tele o mea ma feutagaʻi lelei ma i latou.

O le a le eseesega i le va o le cholesterol leaga ma le lelei i se suʻega toto? Ina ia malamalama pe o le a le lelei o le cholesterol ma pe faapefea ona ese mai le cholesterol leaga, e tatau ona e tosina ese i foliga o lana felauaiga.

Cholesterol: o le a le mea ma o le a le aafiaga o lenei mea i le tino o le tagata? Cholesterol e maua mai i le ate ma ulu i totonu o le tino ma meaʻai.

O le a le eseesega i le va o le cholesterol leaga ma le lelei i se suʻega toto? Ina ia malamalama pe o le a le lelei o le cholesterol ma pe faapefea ona ese mai le cholesterol leaga, e tatau ona e tosina ese i foliga o lana felauaiga.

Cholesterol o se antioxidant. E pei ona e iloa, o faʻamalosi, gaʻo gaʻo ma gaʻo i le ituaiga o meaʻai ua malepe i lalo ina ia maua ai le malosi ma elemene talafeagai

Tuua Lau Faamatalaga