E faʻafefea ona faʻatonutonu le suka o le toto

p, blockquote 1,0,0,0,0 ->

O le maualuga o le suka (glucose e sili atu le saʻo e fai atu ai) i se tagata maloloina o loʻo i le vateatea o le 3.0-6.1 μmol / L. Soʻo se faʻaaogaina mai le masani e lamatia ai le ola maloloina ma faʻaalia ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate. O lo latou iloa vave ma le togafitiga o le a fesoasoani e faatumauina le faʻatinoga o totoga taua.

p, blockquote 2.0,0,0,0 ->

Faatonutonuina o le toto suka

O le mea moni, o le kulukose e ulu i totonu o le tino ma meaʻai ma e faʻapotoina i totonu o le toto i totonu o le gastrointestinal tract. O se vaega o lea mea e teu i foliga o glycogen i totonu o le ate, o le mea e totoe e alu i manaoga o le tino. Faatasi ai ma le faateleina o le manaomia mo le kulukose (mo se faataitaiga, ao faagasolo le malosi o le tino), o le glycogen e toe gau i lalo i le kulukose, lea e ulu atu i le toto ma e faʻaaogaina o se punaoa malosi.

p, blockquote 3,0,0,0,0,0 ->

Soʻo se tasi o mea (faʻaaogaina o suka, gaʻoina i totonu o le ate, liliu ese le glycogen liliu mai) e faʻatonuina e totoʻa neuroendocrine - o le pancreas, slanders, pituitary gland ma hypothalamus. O le afaina o soo se elemene o le filifili e taitai atu ai i se suiga i faitauga o le suka i totonu o le toto i le itu o lona faateleina pe faaitiitia.

p, blockquote 4,0,0,0,0,0 ->

O le inisalini o le hormone e nafa ma le faʻaaogaina o le kulukose ma se faʻaititia i lona tulaga i le toto. E maua mai i vaitusi tamaitusi (alpha ma le beta) o le pancreas. Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, e mafai ona ulu atu le kulukose i sela (e foliga mai o le ki lea e tatala ai le faitotoa mo le suka i totonu o le suauu), ma le tele o suka e fesoasoani i lona liua i le glycogen ma le teuina i le ate. O nei laasaga e faʻatulafonoina foi i le tulaga o le pituitary ma le mafaufau o le faiʻai.

p, blockquote 5,0,0,0,0 ->

O le isi vaega o hormones, lea e masani ona taʻua o contrainsular (latou te oʻo atu i le itu e faʻafeagai), faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le kulukose mai le mea o loʻo alu ese ma lona faʻaogaina e le tino. O nei mea e aofia ai glucagon, adrenaline, norepinephrine ma glucocorticosteroids (mai grenalrine), thyroxine (mai le thyroid gland).

p, blockquote 6.0,0,0,0,0 ->

O faʻalavelave faʻafefe ma le faʻafefe o le mafaufau e aʻafia ai le toto kulukose. Muamua o loʻo faʻagasolo i lalo o le atuatuvale, faasolosolo, faateleina le tau o le suka, o le lona lua manumalo i le po i se tulaga toafilemu o se tagata - masani lava i le taimi o le moe. O le mea lea, o le maualuga o le suka i le po ma le vaveao e sili ona maualalo ma e masani ona fuafua e pulea ma iloa faamaʻi.

p, blockquote 7,0,0,0,0 ->

E manaia lenei mea! O kenera taitasi o kulukose i le tino o le tagata "e mamafa" pe a ma le 3.75 kilokalo. Faʻatasi ai ma gaʻo, o le kulukose o se tasi lea o punaoa e sili ona manaʻomia. E maua ai le tele o manaʻoga ole malosi o le faiʻai, o le mafuaʻaga lea e fesoʻotaʻi ai le faʻaleleia o aafiaga o suti i luga o le mafaufau. O le faiʻai e tusa ma le 60% o glukose uma e ulufale atu i le tino. I le toto toto o se tagata e mamafa le 70 kilokalama e aofia ai le 4 g suka.

p, blockquote 8,0,0,0,0 ->

p, blockquote 9,0,0,0,0 ->

Faʻaitiitia

Afai e faʻaitiitia le taua o le kulukose i se tulaga e lamatia ai le ola, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le mamafa o le tino pe o se taunuuga o le anapogi mo se taimi uumi, ona oʻo mai ai lea o fatulatini piapreatic. E tusa pe tusa ma le 15-20% o le aofaʻiga o tinolaʻau totoga ma maua ai le glucagon hormone, lea e gaoioi i le ate, o loʻo teu ai faleoloa glycogen. Glucagon e faʻamalosia le liua o le glycogen i le kulukose, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le mea lea, e totogi e le tino le le lava o le malosi.

p, blockquote 10,0,0,0,0 ->

Faʻateleina

Mai lea taimi i lea taimi, ua faateleina le maualuga o le toto toto. O le mafuaʻaga o lenei mea o le liua o le glycogen i le kulukose, poʻo le faʻaaogaina o le kulukose mai meaʻai.I lenei tulaga, o le numera o peta beta o le pancreas, lea e aofia ai le tele o sel laiti (e oʻo i le 80%). Latou te maua ai se isi hormonia taua, insulin, lea e fesoasoani i le suka e ulu atu ai i totonu o siama.

p, blockquote 11,0,0,0,0 ->

O le glucose maualuga e liliu atu i le glycogen (faʻapea foi i lalo o le malosi o le inisalini) ma ulu atu i le mea e teu ai, pe a teuina seia lagona e le tino le manaʻoga. O lona faʻaagaga e lava mo le itiiti ifo ma le aso.

p, poloka 12,0,0,0,0 ->

Afai e le 'ai se tagata mo le tele o itula, o le kulūkose e faʻaitiitia, ma o le pancreas e maua ai le glucagon. E faʻamaonia ai le ate, ua oʻo i le taimi e "vavae" ai le malosi i le tino o le glycogen, liliu i le kulukose. O le mea mulimuli e alu i totonu o le toto, toe faʻaleleia meaʻai seʻia mafai e se tagata ona toe 'ai.

p, blockquote 13,0,0,0,0 ->

Pe a oʻo mai le kulukose i meaʻai, e faʻaaogaina e le tino le malosi e manaʻomia, ma le sili atu ma le fesoasoani a le inisalini e toe teuina "faʻaagaga" i le ituaiga glycogen.

p, blockquote 14,0,0,0,0 ->

Tulaga masani i tagata matutua

O le tele o mea e aafia ai le maualuga o le kulukose o se tagata soifua maloloina i le toto, o le taʻitaʻio le tasi o ia taimi o le taimi lea ua mavae le maeʻa ona 'ai. I le averesi, o le glucose homeostasis e maua ai fesuiaiga i le suka i le aso i le va o le 3.3-6.9 mmol / l (61-125 mg / dl).

p, blockquote 15,0,0,0,0 ->

Tulaga masani ole kulukose (mo tagata soifua maloloina) ile toto toto (mai le tamailima):

p, blockquote 16,0,0,0,0 ->

  • ao leʻi 'aʻai, 3.3-5.5 mmol / l (61-99 mg / dl),
  • i totonu o le 2 itula i le maeʻa o se taumafataga - e le maualuga atu nai lo le 7.8 mmol / L (140 mg / dl).

E i ai le tele o fesuiaiga i tulaga faatagaina o le kulukose i le toto e faalagolago ile tausaga, o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo. E ui i le mea moni o le tele o fomaʻi e usitaia nei faʻamatalaga i togafitiga faʻapitoa, Ole WHO na faʻatuina ia lava pito maualuga pito maualuga mo le taumafataga anapogi mo alii ma tamaitai, e aofia ai ma le maʻitaga, i soo se vaitausaga (pe a ma le 18 tausaga) - 3.3-5.5 mmol / l (61-99 mg / dl). Ma o faailoga mai le 5.5 i le 6.9 μmol / L e manaʻomia ai se suʻega auʻiliʻili mo prediabetes poʻo le maʻisuka.

p, poloka poloka 17,0,0,0,0,0 ->

I togafitiga faʻapitoa, o tulaga masani o le glucose (3.3-5.5 mmol / L), e taliaina (3.0-6.1 mmol / L), taua (i lalo ifo o le 2.8 mmol / L ma sili atu i le 7.9 mmol) e iloga. / l) - i lenei tulaga o le hypoglycemia poo le hyperglycemia e tupu, ma le leai o togafitiga e afaina i le solia o galuega a le tino, ma le oti (sili atu i le 20 μmol / l).

p, poloka poloka 18,0,0,0,0 ->

Laulau - O le masani o faʻamatalaga o le anapogi toto toto i tagata matutua

p, blockquote 19,0,0,0,0 ->

Tau tausagaI le toto capillary, μmol / lI le toto vevela, mmol / l
18-503,3-5,53,3-6,1
50-603,8-5,93,8-6,5
60-904,2-6,24,2-6,7
I le 904,6-6,94,2-7,0

I fafine, o le faateleina o le kulūkose o le toto e tele ina iloa i le mavae ai o le 50 tausaga, lea e fesootaʻi ma suiga o le hormonal ma le amataina o le moa. I tagata, e sili atu ona faamaumauina i le 55-60 tausaga.

p, blockquote 20,0,0,0,0 ->

I le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faaaoga ai glucometers feaveaʻi, e tatau ona amanaʻia le mea sese ua faatagaina mo i latou ma e faalagolago i le kamupanī ma le masini lava ia.

p, blockquote 21,0,0,0,0 ->

p, blockquote 22,0,0,0,0 ->

O le suka i luma o meaai e taua o le muamua, poʻo le anapogi glucose, pe a uma se taumafataga (a itiiti ifo i le 90 minute talu ona 'ai) - postprandial.

p, blockquote 23,0,0,0,0 ->

O le kulūkose o le toto i tagata e iai soʻo se ituaiga o maʻisuka e ese mai le taliaina lautele. O loʻo taʻua i latou o loʻo faʻatulagaina, e laʻititi laʻititi nai lo tulaga faʻataʻatia ma ua faʻatulagaina taʻitasi e se endocrinologist. Ae peitai, o le pulea o le glucose fluctuations, e sili atu le taua ae le o se mea e masani ai ona aoga, ae o le fuafuaina o le hemoglobin glycated - i lona tulaga e mafai ona e faamasinoina le tele o taimi e maua ai e le tagata ni tulaga o le hyperglycemic atonu e le o nofouta (mo se faataitaiga, ao moe i le po).

p, blockquote 24,0,0,0,0 ->

O le maualuga o le kulukose o le toto e mafua ona o le faateleina o gaoioiga a tamaiti. E tatau ona mafaufau i le maualuga o le maʻisuka poʻo lona auai i le maualuga o le suka i le sili atu i le 6.1 μmol / L. Faailoga o le hypoglycemia e atiina ae ma se taua o le 2.5 μmol / L pe maualalo.

p, blockquote 25,0,1,0,0 ->

Tulaga faatauaina i le lautele 5.5-6.1 μmol / L e manaʻomia le iloiloga ma le totoa e faamanino ai mafuaaga o le tulaga ma faafitia pe faamaonia le maʻisuka.

p, blockquote 26,0,0,0,0 ->

Taʻaloga o tamaitiTaunuuga, μmol / L
Mai le fanau mai i le 1 tausaga2,8-4,4
1-2 tausaga3,2-5,1
3-18 tausaga3,3-5,5

Suʻega o le kulūkose toto

O le suʻi toto e suʻeina muamua lava mo tagata e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o suʻesuʻega faʻavaitaimi e tatau ona talafeagai mo tagata uma (faʻa-tasi i le tausaga poʻo le lua). E taua tele lenei tulaga i le i ai o faitioga (faʻaauau pea o le faʻamafanafanaina o fafine, faʻamaʻi manuʻa, faʻamaʻaloga faifaipea, fesuiaiga o le mamafa, ma isi mea), tagata o loʻo lamatia (ma le mamafa, gasegase, i le mavae ai o le 40 tausaga), ao maitaga - mo faʻaalia le faasologa tumau o le maʻisuka ituaiga.

p, blockquote 27,0,0,0,0 ->

O le anapogi o le suega o le toto glucose o se suʻega suʻesuʻe - e fesoasoani i le faailoaina o vaega o tagata o loʻo i ai se predisposition i le maʻisuka pe faʻatasi foi ma se auala natia o le maʻi. O le suʻesuʻega e fesoasoani foi e mataʻituina le togafitiga faifaipea, e tatau i le faʻamaoniga o le tele o tulaga i totonu o tagata.

p, blockquote 28,0,0,0,0 ->

Mo se suʻesuʻega auʻiliʻili o galuega faʻatino, ua faʻataʻitaʻiina ai se suʻega toleniga o le kulukose - o le tino ua "utaina" i le suka (e tatau ona e inuina), ona siaki lea o lona toto.

p, blockquote 29,0,0,0,0 ->

Glucose anapogi

O le auiliiliga ua faaalia ai le tele o le kulukose i totonu o le toto i le taeao pe a uma le anapogi amata mo le itiiti ifo ma le 8 ma e le silia le 14 itula. Mo lenei suʻesuʻega, latou te faʻaaoga uma ai le toto oona - o le mea lenei latou te faia i totonu o fale suesue - ma capillary (mai le tamailima).

p, blockquote 30,0,0,0,0 ->

O le sauniuniga mo le suʻesuʻega o loʻo taua i lalo:

p, blockquote 31,0,0,0,0 ->

  • i le 8-10 itula e le mafai ona e 'aina se mea,
  • O mea inu ava malosi e le aofia i le aso na muamua atu
  • leai se mea e tatau ona tausisia i soo se mea faapitoa - o le meaai e tatau ona masani,
  • faatagaina e inu vai i le aso o le suʻesuʻega, fufulu ou nifo,
  • pe a fai e ave e se tagata fualaʻau o le suka (mo se faʻataʻitaʻiga, Metformin), e tatau ona siaki ma le fomaʻi pe tatau ona tatau ona ave i tua.

Suʻega o le faapalepale o le glucose (suʻega faʻataʻitaʻiga)

Ole suʻega o le glucose toleni (PHT poʻo le GTT) e mafai ai ona e fuafua le auala e tali ai le tino i le tafe o le kulukose i totonu o le toto. O loʻo faʻatinoina pe afai na maua i le auʻiliʻiliga o anapogi glucose dubious results e faamanino ai le faʻamaoniga.

p, blockquote 33,0,0,0,0 ->

O se suʻega faʻapalepale e faia i le taeao. O se mea taua o le 3 aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e te le manaʻomia le faʻamapulaʻaina o le faʻaaogaina o gaʻo (sili atu ma le 150 g o sukacara i le aso). O le auʻiliʻiliga faʻapitoa e faia i luga o se manava gaogao (ina ua maeʻa le 8-14 itula o le anapogi). E inu le vai inu i le afiafi o le suʻesuʻega, e mafai foi ona fufuluina ou foliga.

p, blockquote 34,0,0,0,0 ->

p, blockquote 35,0,0,0,0 ->

Fuafuaga mo suega o le faapalepale o le glucose:

p, blockquote 36,0,0,0,0 ->

  1. O le suʻega faufautua e faia le sampling muamua o le toto i luga o se manava gaogao, ua fuafuaina le maualuga o le suka suka.
  2. O mea inu 300 g o le kulukose ua solo i le 250-300 ml o le vai. Afai o le suʻega e faia i se tamaititi, o le fua o le kulukose e 1.75 g i le kilokalama o le mamafa o le tino. E tatau ona e inuina le siva suka i le sili atu ma le 5 minute, mo le faapalepale lelei, e mafai ona e faaopoopoina sina sina suamalie suamalie.
  3. I totonu o le 2 itula, e le mafai e le tagata maʻi ona 'ai se mea. Leai se ulaula ua faatagaina.
  4. 2 itula i le maea ai o le sampling muamua o le toto, faʻaauau le faʻaleleia o le toto.

E lua faʻataʻitaʻiga o auʻiliʻili, i luga o le faavae e manino ai le tele o le tino e aʻafia ai i le glucose, pe o iai le maʻisuka poʻo se vailaʻau.

p, blockquote 37,0,0,0,0 ->

Laulau - Iloiloga o le toleniina o le kulukose

p, blockquote 38,0,0,0,0 ->

Taunuuga, μmol / LFaamatalaina
e oo i le 7.7Norm
7,8-11Preditebetes (faʻavaivaia le kulūkose toleni)
E silia ma le 11O le maʻi suka

Polokalame e mataituina ai le toto o le maʻisuka

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maualuga o le glycemia o se tasi lea o tulaga taua mo le iloiloga o metabolic processes i le tino o le tagata, o lenei faailoga e mafua tonu lava i le maualuga o le suka i totonu o le toto.Talu ai o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi, e taua le taofi o lenei vailaau i totonu o tapulaa masani.

O le faagasologa o le fausia o le malosi e matua faigata lava, muamua le ulu o le kulukose i totonu o le toto ma meaai, o le pancreas e maua ai le inisalini e avea ma tali i le faateleina o le suka. O le hormone lea e nafa ma le faʻavaivaia o le glycemia.

O le insulin e fesoasoani e faateleina ai le maualuga o le mafai ona gafatia o siama, lea e ulu atu ai le glucose i le toto. O le glucose maualuga e liua i triglycerides, glycogen mo le teuina o le malosi.

Soʻo se pu i totonu o le tino e faʻalagolago i le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto, mo le mafuaʻaga lenei e taua ai le siakiina pea o le maualuga o le suka. E tatau ona e iloa e vave ona tupu le glycemia i le taimi lava e uma ai se taumafataga, pe a faʻaumatia le kulūkose ma gaʻo gaʻo ma polysaccharides vave. O lea la e le faateleina le suka, e tatau ona e faʻaaogaina naʻo le televave o le carbohydrates, o loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo.

E mafai ona eseese tulaga taua ole kulukose:

  1. ma le faateleina o le vevela o le tino,
  2. faatasi ai ma le malosi faaletino,
  3. i tulaga faigata.

O isi faagasologa e fesoasoani e faatonutonu ai le suka toto: gluconeogenesis, glycogenolysis. Muamua e aofia ai le gaosiga o le kulukose mai mea oona, o lona lua e aofia ai le faʻavaeina mai le glycogen, lea o loʻo i totonu o le musele skeletal o le ate.

Puleaina o le maʻisuka

O le siakiina o le glycemia e talafeagai mo le suʻesuʻega taimi ma le maualuga o le puleaina o le maʻisuka. I le taimi nei, e lua metotia e faʻaaogaina e fuafua ai faʻamaoniga o le toto: anapogi anapogi, suega o le kulūkose.

O le toto mo le suʻesuʻega o le maualuga o le maualuga o le totoga e ave mai le tamatamailima, aʻo leʻi suʻeina, e tatau i le tagata maʻi ona aloese mai le 'ai o meaai mo le itiiti ifo ma le 8 itula.

Ole suega ole toleni ole kulukose e maua ai e le tagata maʻi se meaʻai masani. O le suesuega e faia i luga o se manava gaogao, ia mautinoa ia maeʻa le 10 itula o le anapogi, aloese mai le ulaula, inu ava malosi.

O fomaʻi e faʻatagaina le faia o se auiliiliga, pe afai o le maʻisuka o loʻo i totonu o se tulaga faigata mo le tino, atonu e mafai ona:

  • le maalili
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi o le ate,
  • le taimi o le failele
  • faiga faʻafefe.

Aʻo leʻi suʻeina, ua faaalia ai o vailaʻau e ono aʻafia ai le maualuga o le suka toto: hormones, diuretics, antidepressants, contraceptives, psychotropic substances.

I le faaopoopo atu i metotia falesuesue masani mo le siakiina o faailoga o le glycemia, o masini feaveaʻi mo le siakiina o le toto toto i fafo atu o le falemaʻi faafomaʻi e mafai ona faʻaaogaina.

Pule o suāuʻu

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa le auala e pulea ai a latou toto suka e aunoa ma le tuua o le fale. Mo nei faʻamoemoega, ua fautuaina e faʻatau se masini faapitoa - o se glucometer. O taunuʻuga na mauaina e faʻaaoga ai le masini e sili atu ona faʻatuatuaina.

Faʻatasi ma le glycemia, o le puleaina o le suka i le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona faʻamaoni, ae o le siakiina masani o le maualuga o le suka e le mafai ona aloese mai le ituaiga muamua o faamaʻi, faʻamaʻi lona lua na mafua mai i le maʻisuka. E le gata i lea, o le kulukose o loʻo faʻamatalaina mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, o le glycemia faʻamalosi.

O mita o le glucose o aso nei e mafai ona galue ma sina toto itiiti, o loʻo i ai se tusi faʻailoga e faʻaaogaina ai fua uma o suka. E masani lava, ina ia maua se faʻataunuuga saʻo, e tasi lava le mataʻu o le toto, e mafai ona e pulea le suka i soo se taimi ma soo se mea.

Ae ui i lea, o le fua o le glycemia i le falemaʻi e sili atu ona malamalama. E maualuga le maualuga o le suka i le maualuga pe a fai e fesuiaʻi i le va o:

  • mai le 3.3 i le 5.5 mmol / lita (mo toto toto),
  • mai le 4.4 i le 6.6 mmol / lita (i totonu o le toto oona).

A maua le maualuga o numera pe maualalo foi, o loʻo tatou talanoa e uiga i le hypoglycemia poo le hyperglycemia, o tulaga faʻaleagaina e tutusa le lamatiaga mo le soifua maloloina o le tagata, e mafai ona faʻaosoosoina, le mautonu ma isi faʻalavelave.

O se tagata e le maua i le maʻisuka e masani lava ona leai ni faafitauli faapitoa i le glucose concentration. E faʻamatalaina lenei mea i le malepe o le glycogen i totonu o le ate, o mea e gaʻo ai gaʻo ma maso skeletal.

E mafai ona faʻaitiitia le suāuʻu i lalo o le tulaga o le umi o le anapogi, o le vaivai o le tino, o le a avea ma vaivaiga ogaoga vaivai, faʻalavelaveina o lagona o le psychomotor.

Hyperglycemia ma le hypoglycemia

O le Hyperglycemia e tatau ona malamalama o se faateleina i le glycemia, o lenei tulaga e maua pe a oʻo mai iʻuga o le auʻiliʻiliga e faʻaalia ata i luga atu o le 6.6 mmol / lita. I le tulaga o le hyperglycemia, ua faʻaalia e faia le faʻaauau pea ona puleaina le suka o le toto, o le auʻiliʻiliga e toe faaluaina i le gasologa o le vaiaso. Afai e toe maua mai faʻamaoniga maualuga, o le a masalomia e le fomaʻi le maʻisuka.

O fuainumera i le vasa mai le 6.6 i le 11 mmol / lita e faʻaalia ai le solia o le tetee atu i gaʻo, o le mea lea, e tatau ona faia se suega o le faapaleni o le glucose faaopoopo. Afai o lenei metotia o suʻesuʻega e faʻaalia ai le kulukose e sili atu ma le 11 itu, e maua ai e le tagata le maʻisuka.

O lea tagata maʻi e faʻamaonia le taumafa faʻamaonia, i le leai o se aoga, o isi fualaau oona ua fautuaina e faʻasaʻo le glycemia. O le tutusa o togafitiga e faʻaaogaina faaletino.

O le manaʻoga autu mo le maʻisuka e faigofie ona pulea a latou suka o le mea saʻo lea, lea e aofia ai vaega faʻasalalau, faʻafeʻaloiga masani. E taua le vavaeeseina atoa o meaai mai le taumafataga:

  1. faatasi ai ma le maualuga o le faasino igoa,
  2. mea faigofie gaʻo.

O loʻo faʻaalia le aveeseina o fua o le falaoamata i le tele e mafai ai, sui i falaoa ma le paʻu.

O le hypoglycemia o le tulaga faʻafeagai, pe a faʻaitiitia le suka i le toto maualuga. Afai e soifua maloloina se tagata, e masani ona le lagona se faʻaitiitia o le glycemia, ae o le maʻisuka, i se isi itu, e manaʻomia togafitiga.

O mafuaʻaga o le faʻaititia o le suka e mafai ona: ole leai o meaʻai gaʻo, matelaina i le maʻisuka ituaiga 2, le lelei o le tino, le atoatoa le gaioiga faaletino.

E le gata i lea, o le tele o le ava malosi e mafai ona faʻaitiitia ai le suka o le toto.

Faʻafefea ona tumau le kulūkose masani

O le fofo aupito sili ona lelei mo le pulea lelei o le faʻasologa masani o le taumafa, aua o le suka e ulu atu i le tino mai meaai. E lava le mulimuli i tulafono patino e le fesoasoani e faʻalavelave ai le metabolism.

E aoga le 'ai o sardines, salmon, o sea iʻa e afaina ai le metabolism ona o le i ai o gaʻo gaʻo. O le faʻaitiitia o faʻaaliga o le maʻisuka fesoasoani i tamato, otaota, apu. Afai e fiafia se tagata e 'ai le selu, e lelei tele le filifili keke kekekeke masani. E mafai ona e faia se lisi o na meaai i luga o le telefoni, o le a fesoasoani ia te oe e fai le filifiliga saʻo.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o fiva, e mafai ona ausia le faʻamautuina o le metabolism o le carbohydrate, ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona suia suiga i le glycemia.

O le faagaioia o le tino galue e fesoasoani i le faʻatonutonuina o faʻamatalaga o le glycemia e le itiiti ifo:

  1. o gaioiga eseese e faʻaaoga lelei le glycogen,
  2. glucose, lea e sau mai meaʻai, e le faateleina le suka.

E tatau ona manatua o le maʻisuka e aofia ai se ituaiga olaga. Afai e te mulimuli i fautuaga, tausia se soifua maloloina lelei ma pulea le toto suka, o le tagata maʻi e le mafatia i faʻamaʻi faʻamaʻi ma e le o lagona lelei le uiga o le maʻisuka. O le isi puipuiga o le a fesoasoani e aloese ai mai le leiloa o le vaʻai i le maʻisuka.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a maua ai faʻamatalaga manino e uiga i le maualuga o le suka.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le a le vai e inu ai i le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e masani ona faia i se ala masani, i le togafitiga o se mea taua e tuʻuina atu i le faʻavaeina o meaʻai faapitoa. O le togafitiga o meaʻai e faʻavae i luga o le faʻaaogaina ma le faʻamapulaʻaina o vaega o oloa e mafai ona afaina ai le tino ma taʻitaʻia atu ai iʻuga sili ona le talafeagai. O le tele o tagata gasegase ei ai se fesili faʻapitoa, o a suamalie e mafai ona faʻaumatia i le maʻisuka ma pe faapefea ona aafia ai le setete o le soifua maloloina.

Faʻamanuia pe faʻaleagaina

E taua le maitauina o le tele o suavai ma lenei maʻi e aoga, a o latou saofaʻi i le saoasaoa o le faiga o metabolic processes. I le taimi lava e tasi, o oloa mai fualaau aina ma fualaau faisua e le fautuaina ina ia faʻaumatia, ona o le tele o suka poʻo isi vaega e le manaʻomia i le maʻisuka.

E tatau i tagata mamaʻi ona iloa o le maʻisuka o le a le aafia i suavai fou ua gaosia mai fualaau faisua ma fualaau aina na ola aʻe i vaega o le mama. E tusa o soʻo se nectars, meaʻai faʻatautaia ma togafitiga, vailaʻau, vailaau vailaʻau, mea e faʻaleleia ai meaʻai i lenei tulaga tatou te le o tautala. O nei oloa o le a le aumaia ai ni faʻamanuiaga i le tino, aemaise lava le mafaufau i le mea moni e faapea o latou togafitiga faʻamafanafana. O vine o punavai o vitamini, minerale ma elemene, lea e matua tatau ai mo le tino ona faateleina le leo ma faamalosia le puipuiga.

O lea la e fautuaina e mafaufau i le aoga o suasusu taitasi mo le maʻisuka ma malamalama lelei po o le fea e mafai ona onā ma e le mafai.

Tomato juice

O le kulimi suamalie e sili ona lelei mo le taumafaina e se maʻisuka. E mafai ona e inu i le maʻisuka e aunoa ma le fefe. I le taimi lava e tasi, o le suamati o le suamalie e maloloina ma lelei, e mauoa i:

  • paluka
  • uʻamea
  • magnesium
  • calcium
  • sodium
  • malic, citric acid,
  • vitamini.

O le suamalie suamalie o le suamati e lelei mo le faʻamalosiina o le cardiovascular system, o se puipuiga sili lea ona lelei o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, e aʻafia ai le afaina o le tino ma faʻavaveina le faiga o le gasegase i le tino.

O le sua o le Beetroot

E le faasaina le inu o le suka i le maʻisuka. Fresh beets e aofia ai le sodium, calcium ma le chlorine, ona o lona aʻafiaga aoga i le faʻavaeina o toto, faʻamamaina lelei atoatoa gaʻo ma le ate, ma faʻalauteleina ai gaioiga gasegase. O lenei oloa e fesoasoani i le malosi i le aʻoga masani ma isi faʻalavelave faʻaogaina o le tino, e le o iai le tele o suka, o lea e mafai ai ona e faʻaaogaina i fua masani.

Karoti sua

O le Carrot juice e lauiloa mo ona uiga lelei. E aofia ai se vailaʻau vitamini atoa, tele o minerale, peta ma le faʻamafaʻiina o le alafapeta. O le inu i le maʻisuka e le gata ina mafai, ae e maualuga foi le fautuaina. O se vailaau mamana malosi, ei ai se aafiaga lelei i galuega fatu cardiovascular, o okeni o le faʻaaliga, faaleleia le tulaga o le paʻu ma faʻaitiitia le cholesterol i le toto.

Vaimato

O se ipu pateta fou o se faamama faamama. E aoga tele le inu i le maualuga o le toto maualuga, faʻafitauli o le tino, maʻi o le cardiovascular ma le tele o mala. I le faʻaopoopoga, o le pateta e faʻaaogaina e avea o se hypoglycemic ma diuretic, ma o lona tuufaatasiga e mauʻoa i le phosphorus, magnesium ma le potassium. O fua mai isi fualaau faisua e aoga foi, mo se faataitaiga, kapisi ma kukama.

Paʻu suamalie

Faʻaaoga mo le maʻisuka ma le pikiakiki. E tele mea ua taua e uiga i le le mafaafitia o faamanuiaga o le pumpkin ma ona aafiaga lelei i metabolic processes. O lenei fualaau lauiloa ua leva ona lauiloa mo ona uiga lelei, ua mafai ona faatonutonu le suka i totonu o le toto, toe faʻafouina le tino i le maualuga o le tino.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faatasi ai ma le fesoasoani mai o palukiniki e mafai ona e faʻateleina le tele o vai ma faʻaitiitia faʻaitiitia le cholesterol toto.O le suamalie fou o le pikiakini o loʻo i ai i lona tuufaatasiga se aofaiga tele o vai mama, lea e fesoasoani i lona faʻaogaina. Ona o lenei meatotino, o le sua o loʻo faʻaaogaina o se antioxidant e aveese ai toxins ma toxins.

Pameka moli

O le isi suavai e sili ona aoga mo le maʻisuka o le rimoni. Ioe, e mafai ona e kukaina oe lava, pe mafai foi ona e faatauina i se faalavelave faafuasei i totonu o se faleoloa, pe afai e ofoina atu se mea mama ma se mea masani.

O le faʻamasinoina e suʻesuʻega faafomaʻi, faʻatasi ai ma le faʻaaoga masani o le rimoni, o le atinaʻe o le atherosclerosis e puipuia, ma le vevesi o le vevela ma le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi ua taofia. O le suamini mimini o loʻo i ai faʻamalosi, gaʻo, ma suga e fesoasoani e faʻaititia le toto suka. O le mafuaaga lena o le pomegranate o le suamalie ma se ituaiga o togafitiga e pei o le maʻisuka, e manatu e le na o se mea inu, ae mafai ona faʻataʻitaʻiina o se vailaʻau.

O se elemene e pei o le uʻamea e mafai ai e oe ona faʻaaoga le rimoni vine ina ia faʻaleleia le hemoglobin i le toto, ma o le potassium e aoga e avea o se elemene e puipuia ai le atinaʻeina o le stroke. O le saunia o le rimoni suamalie e faigofie lava. Ina ia faia lenei mea, filifili le fatu ma pasi i latou i totonu o se suʻi.

Apu Apple

O le vai Apple o se tasi lea o ava sili ona taugofie ma lauiloa i Rusia. E tele ituaiga o ituaiga o lenei fua. O nei meainu e matua manaia, e maua i vitamini, e aofia ai C, H, B, faʻapea ma elemene: magnesium, potassium, chlorine, phosphorus ma le sulfur. E le gata i lea, latou te aofia ai foi le amino acids. Ae o le maʻisuka, ona o le tele o le suka ua fautuaina ai i latou e inu le sua mai le lanu meamata poo mai se ituaiga e pei o semirenka, ma e le sili atu i le masani i aso uma, o le tasi le tioata.

Ierusalema toisisiko juice

O le laau o artichoke o Ierusalema e lauiloa ona o ona uiga lelei ma o se faleteuoloa moni o vitamini, ma o elemene o elemene. O loʻo aofia ai le zinc, magnesium, phosphorus, kasikoni, manganese, amino acids, salts ma inulin (e le faʻalavelaveina ai le inisalini). O le fualaau faisua e mafai ona maualalo le suka i totonu o le toto, faʻatonutonuina le maualuga o le malosi i le manava. Mafaufau i le faia o le fructose i le taimi o lona faʻaaogaina, ua mafai ona inu le sua o le artichoke Ierusalema fou i le maʻisuka i le tele o meaʻai.

Oona suamalie

Afai o tatou talanoa e uiga i suamalie o le suka i le maʻisuka, o lona uiga e tatau ona faʻatapulaaina, ona o le citrus o loʻo i ai se tele o mea inu. E sili atu le aua le inu fualaau moli, ae ia suia i le 'ulu poo le keke o lemoni. O lea faiga o le a mafai ai ona maua le maualuga o le manuia mai ia i latou, pe a faʻaitiitia le "carbohydrate".

O suamalie Citrus o faipule lelei ia o gaioiga gasegase i le tino, maualalo le cholesterol, faamama le toto. E tusa ai ma le sua o le tipolo, e fautuaina e faʻaalu i le afa i le vai, ma a uma le inu, fufulu lelei le gutu. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ai nifo ma le tele o le maelega mo le suamalie mai lemoni.

O le a le "maualuga maualuga" ma le "maualalo o le suka" e matautia mo le soifua maloloina?

Seʻi o tatou taumafai e suʻe pe aisea e taua tele ai le maualuga o le maualuga o le gaʻo i totonu o le tino o le tino, mo le soifua maloloina o se tagata, ma pe aisea e leai ai se tino o le kulukose i totonu o le tino. O le a matou iloa foi po oa faailoga o le maualuga o le suka e masani lava, ma pe faapefea ona aafia le tino i suiga i le masani.

E faʻapefea ona pulea le kulukose o le toto i ni mea e lua?

O le mea lea, o togafitiga ile maʻisuka e faia i le fale o loʻo faʻaaogaina na o le lua mea e aofia ai, o lenamon ma le pulou. Na avea uma lava ma mataupu autu o suesuega faasaienisi eseese, ma na maua ai ei ai se aafiaga lelei i le tulaga o tagata o loo mafatia mai le maʻisuka.

  • O lenamamoni e pulea ai le suka o le toto.

O se suʻesuʻega talu ai nei na faaalia ai o le palanimonimo ei ai mea e mafai ona aoga tele mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi o le suʻega, na maua ai gasegase na 'ai le sukanamone mo se taimi umi na mafai ai ona faʻaitiitia o latou toto suka ma fetuunai a latou cholesterol.

E foliga mai o le palanimonimo e fesoasoani e faʻasaina le maualuga o le suka ma faateleina ai le aoga o le inisalini. O le faʻaauau ma masani ona taumafa o le kinamona i meaʻai e fesoasoani i le faʻagaoioia o nisi o enzymes i totonu o le tino lea e talafeagai e faaosofia ai le taliaina i totonu o sulu ina ia latou tali saʻo i le inisalini.

  • Faʻaofuofu e faʻatonutonu le kulukose o le toto.

Clove o se meaʻai lauiloa i le lalolagi e faʻafetai ai i lona manogi manogi ma le suamalie fiafia lea e liua ai le tele o ipu. Ae i tua atu o lena, o loʻo i ai foi ni mea e faʻamalolo ai, e aʻafia ai le gafatia e faʻaitiitia le toto suka.

Clove o se vailaʻau malosi (o se tasi o mea sili ona malosi i mea manogi), 100 g o le pulupulu e aofia ai le 80 mg o le vaitamini C, faapea foi carotene, vitamini E, seleni, phytosterols, tele o minerale ma, ioe, fiber.

Contraindications

Manatua! O lenei fatufoni ma le faʻavaeina o oloa e le talafeagai mo tagata uma, e pei o nisi tagata gasegase e ono aʻafia i aʻafiaga. Afai o oe poʻo oe pele ia e mafatia i le maʻisuka, e tatau ona e iloa mea nei:

  • O lenamamoni e mafai ona faʻamalosia ai faʻafitauli i le taimi nei ate.
  • O lenei vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto toto, o le mea lea, e tatau ona e ave ma le faʻaeteete, aemaise lava pe afai o loʻo e inuina isi vailaʻau poʻo mea faaopoopo mo le faʻamoemoe e tasi.
  • O nisi o ituaiga o kirnamona e mafai ona maua i luga o le faʻatau e aofia ai se mea e taʻua o le kameu, lea e mafai ona faʻaitiitia le malosi o le toto e toto ai. O le mea lea e taua tele falu i le faʻatau mo le silinamona sili ona lelei mai le aufaʻatau oloa.

Afai na maua oe e lau fomaʻi i le maʻisuka, e tatau ona e fefaʻasoaʻi ma ia ao le i amata ave lau fale falemaʻi.

O le a le suka o le toto?

Muamua lava, e tatau ona maitauina o le a sili atu le saʻo le taʻua o le "kulūkose o le toto", talu ai o le manatu o le "suka" e aofia ai se vaega atoa o vailaau, ma ua fuafuaina i le toto glucose. Ae ui i lea, o le faaupuga "toto sugar level" ua matua aʻafia lava ina ia faʻaaoga uma i le gagana tautala ma tusi faafomaʻi.

Suauu toto (maualuga o le kulukose o le toto) o se tasi o mau taua e sili ona taua, e faʻaalia ai le tumau o le siosiomaga totonu o le tino.

O lenei faailoga, muamua lava, e atagia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo. Glucose o se ituaiga o suauu (malosi) mo sela o gaʻo uma ma fusi.

E ulu atu i le tino o le tino e masani lava o se vaega o vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi, lea e mulimuli ane malepelepe i totonu o le vaega o meaʻai, ma ulu atu i le toto. O le mea lea, o le toto suka e mafai ona faʻavaivaia i faʻamaʻi eseese o le gastrointestinal tract, lea e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le toto.

Glucose na maua mai le gastrointestinal tract e na o se vaega na faʻaaogaina e sulu o le tino, ae o le tele o ia mea e teuina i foliga o glycogen i le ate.

Afai, pe a manaʻomia (faʻaititia le mamafa o le tino poʻo lagona, leai se kulūkose mai le gastrointestinal tract), e faʻavaivaia glycogen ma o le kulukose e ulufale i totonu o le toto.

O le mea lea, o le ate o se nofoaga o le kulukose i totonu o le tino, ma o ona maʻi ogaoga, e mafai foi ona faʻalavelaveina le maualuga o le suka i le toto.

E tatau ona maitauina o le tafe o le kulukose mai le pulou capillary i totonu o le masini o se faiga faigata tele, lea e mafai ona faʻalavelaveina i nisi faʻamaʻi. O le isi lea mafuaʻaga mo suiga faʻaleagaina i le suka o le toto.

O le tuʻuina atu o le kulukose mai le mea o loʻo i totonu o le ate (glycogenolysis), o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino (gluconeogenesis) ma lona gaioiga e ala i siama o loʻo pulea e se tino neuroendocrine o tulafono faatonutonu,lea e faʻaoga saʻo ai le tino o le hypothalamic-pituitary (o le nofoaga tutotonu o tulafono faatonutonu neuroendocrine o le tino), o le pancreas ma slanderland e aofia tonu lava. O togafitiga o nei totoga e mafua ai ona soli le maualuga o le suka.

E faʻapefea ona faʻatulafonoina le faapaleʻaina o le suka?

O le taua tele e faʻasalalau le maualuga o le suka i totonu o le toto o le hormonone - insulin. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua faateleina ai le puleaina o lenei hormone. E tupu tuusaʻo lenei mea ona o le aʻafiaga o le glucose i luga o le masini respiratory cell receptors ma le tuusao, e ala i le faʻagasoloina o le tino vaivai o le tino e ala i le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le hypothalamus.

O le insulin e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e siama o le tino, ma faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen mai i le ate - o le faʻaititialalo o le toto suka.

O le tui autu o le inisalini o le isi hormonone pancreatic - glucagon. Faatasi ai ma se faaitiitia o le toto toto, o lona faateleina le pulelasi ua tupu. Glucagon faʻaleleia le gau o le glycogen i le ate, ma fesoasoani i le faʻasaʻoina o le kulukose mai le mea o loʻo i ai. O le hormone o le medullala adrenal, adrenaline, e tutusa lona aafiaga.

Hormones e faaosofia ai le gluconeogenesis - o le fausia o le kulukose i totonu o le tino mai mea faigofie - e fesoasoani foi i le faateleina o le kulukose o le toto. I le faaopoopo atu i le glucagon, o hormones o le faiʻai (adrenaline, norepinephrine) ma le cortex (glucocorticoids) o gland slander e iai lenei aafiaga.

O vailaʻau e faʻateleina ai le suka o le toto e aofia ai le hamu o le tuputupu aʻe faʻamaloloina e le pituitary gland ma le thyroxone thyroxine.

O le popole popole faʻafefe, faʻamalosia e faʻafitauli e manaʻomia ai le faʻaleleia o le malosi, faʻalauteleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma faʻaitiitia ai le suauu palasi. O le mea lea, i le leva o le po ma i le vaveao, pe a oʻo ina aʻafia le malosi o le mafaufau i le mafaufau, o le maualuga o le kulukose toto o le pito maualalo.

O a suʻega e faia e fuafua ai le suka o le toto?

E lua auala sili ona lauiloa o le fuaina o le suka toto i vailaau faafomaʻi: i le taeao i luga o se manava gaogao (faatasi ai ma se malologa i meaʻai ma vai inu mo le itiiti ifo i le 8 itula), ma pe a uma le faʻaaogaina o le kulukose (o le glucose tolerance test, OGTT).

Ole suʻega o le glucose toleniga e aofia ai le maʻi e 75 kalama o le glucose ua soloia i le 250-300 ml o le vai i totonu, ma a maeʻa le lua itula ua fuafuaina le maualuga o le suka.

E mafai ona maua faʻamaumauga sili ona saʻo e ala i le tuʻufaʻatasia o suʻega e lua: a maeʻa aso e tolu o le masani masani i le taeao i luga o se manava gaogao, ua fuafuaina le maualuga o le suka i le taeao, ma a maeʻa le lima minute, ona ave lea o le kulukose e toe fuaina ai lenei faailo pe a uma le lua itula.

I nisi tulaga (maʻi o le maʻisuka, faʻavaivaia le glucose toleni), o le siakiina pea o le maualuga o le toto toto e tatau ona tatau ai ina ia le misia ai suiga ogaoga o le natura e mafua mai i se lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina.

E mafai ona ou fuaina loʻu suka i le fale?

E mafai ona fuaina le suka i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se masini faʻapitoa i le fale talavai - o se glucometer.

O le glucometer masani o se masini ma se seti o laneto ua leai se aoga mo le mauaina o toto ma vaega faapitoa o suʻega. I tulaga faʻamaʻaʻaina, o le lancet punctua le paʻu i le pito o le tamatamailima, o le pa'ū ifo o le toto ua tuʻuina atu i le laasaga o le suʻega, lea e tuʻuina mulimuli ane i le masini e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

E i ai glucometers e faʻafeiloaʻi ai le toto capillary e maua mai isi nofoaga (tauau, forearm, base of the thumb, thivae). Ae e tatau ona manatua o le toto totoga i tamatamailima e sili atu le maualuga, o le mea lea, faʻaaogaina auala masani, e mafai ona e mauaina saʻo saʻo e uiga i le maualuga o le suka i le taimi atofaina.E mafai ona taua tele lenei mea, talu ai o lenei faailo i nisi tulaga e vave ona suia (faʻafitauli faaletino poʻo faʻalagona, taumafa, atiina ae se maʻi faʻamaʻi).

E faapefea ona fua saʻo le suka o le toto i le fale?


Ina ia saʻo le fuaina o le maualuga o le suka i le fale, e tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete faatonuga mo le masini faʻatauina, ma i ni tulaga masalosalo, saili faʻamalamalamaga mai se fomaʻi.

A fuaina le suka o le toto i le fale, e tatau ona e mulimulitaia nisi o tulafono lautele:
1. Aʻo leʻi ave le toto, fufulu ou lima i le vai mafanafana. E tatau ona faia lenei mea e le gata ia mautinoa le mama, ae ia faʻaleleia atili ai le toto. A le o lea, o le puno luga o le tamailima e tatau ona faia loloto, ma o le a sili atu ona faigata le ave o le toto mo le auiliiliga.
2. E tatau ona faʻamago lelei le nofoaga o le puncture, a leai o le toto na maua e tatau ona faʻafefe i le vai, ma o le a faʻaseseina taunuuga o le auiliiliga.
3. Mo le faʻaaogaina o toto e faʻaaoga ai le pito i totonu o puipui o tamatamailima e tolu o lima uma (e masani ona le paʻi lima lima ma tamatamailima, e pei o tagata faigaluega).

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto?

O le masani o le suka toto i le taeao i luga o se manava gaogao e 3.3-5.5 mmol / L. O le ese mai le masani i le lautele o le 5.6 - 6.6 mmol / l e faʻaalia ai le faʻapalepale o le kulukose (o se setete o le tuaoi i le va o masani ma togafitiga). O le faateleina o le anapogi toto toto i le 6.7 mmol / L ma maualuga atu le mafuaʻaga e masalomia ai le i ai o le maʻisuka malosi.

I tulaga le mautonu, o le maualuga o le toto suka e toe fuaina i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose (o le glucose tolerance test). O le faailoga masani i lea ituaiga suʻesuʻega e oʻo atu i le 7.7 mmol / L, o faʻamaumauga i le lautele o le 7.8 - 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le solia o le faapaleni kullukose. I le maʻisuka, o le maualuga o le suka i le lua itula pe a maeʻa le utaina o le kulukose e oʻo i le 11.2 mmol / l ma le maualuga.

O le a le gaʻo toto o le tamaititi?

I tamaiti laiti, o loʻo i ai se gasegase o le faʻaitiitia o le toto suka. O tulaga masani o lenei faailo i tamaiti ma tamaiti aoga laiti e sili atu ona maualalo nai lo tagata matutua.

O le mea lea, i tamaiti laiti, o le maualuga o le kulukose anapogi e masani lava 2.78 - 4.4 mmol / l, i tamaiti aʻoga - 3.3 - 5.0 mmol / l, i tamaiti aoga - 3.3 - 5.5 mmol / l.

Afai o le anapogi o le toto maualuga o le suka e silia ma le 6.1 mmol / l, ona tatou talanoa lea i le hyperglycemia (o le faateleina o le suka o le toto). O faʻamanuiaga i lalo ifo o le 2.5 mmol / L e faʻaalia ai le hypoglycemia (faʻaitiitia toto toto).

I le tulaga pe afai o le maualuga o le suka i le 5.5 - 6.1 mmol / l, o le a tuʻuina atu se suʻega o le faʻapalepale glucose ole gutu. O le faapalepale o le kulukose i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le toto i le lua itula pe a maeʻa laʻititi le ave o le kulukose.

Afai o le anapogi o le tamaititi o le maualuga o le toto toto e sili atu i le 5.5 mmol / L, ma lua itula pe a maeʻa le utaina o le glucose e oʻo atu i le 7.7 mmol / L pe sili atu foi, ona latou talanoa lea i le maʻisuka.

E faapefea ona sui le suka i le taimi o maitaga?

I le taimi o le maitaga, o se toe fetuunaiga faʻalavelave e tupu i le tino o se fafine, e oʻo atu ai i le malosi o le insulin. O le atinaʻeina o lenei tulaga e masani lava ona fesoasoani i le maualuga o ovine ma placental steroid (o hormones contrainsular e faʻamaonia e ovaries ma le placenta), faapea foi le faateleina o le pulepulega o le hormone cortisol e le cortex adrenal.

I nisi tulaga, o le malosi o le insulin o le tino e sili atu i le malosi o le pancreas e maua ai le insulin. I lenei tulaga, o le gasegase o le maʻisuka faʻapitoa, poʻo le maʻi suka, e atiina ae. I le tele o tulaga, a maeʻa le fananau mai o fafine ma fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, o le toto toto uma e toe foʻi i le masani.Ae peitai, o le lapataiga e tatau ona faʻaaogaina i le lumanaʻi, talu ai e tusa ma le 50% o fafine na maua i le maʻisuka ituaiga e faʻalauteleina le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o le 15 tausaga talu ona maitaga.

I le maʻisuka faʻamama, e pei o se tulafono, e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le hyperglycemia. Ae peitai, o lenei tulaga e lamatia ai le atinaʻeina o le tamaititi, talu ai ona o le leai o se togafitiga, o le maualuga o le kulukose i le toto o le tina i le 30% o mataupu e mafua ai togafitiga o tama.

O le maʻisuka masani e masani ona atiaʻe i le ogatotonu o le maʻitaga (i le va o le 4 ma le 8 masina), ma o fafine o loʻo lamatiaga e tatau ona matua gauai i le maualuga o le suka i lenei taimi faapitoa.

O le vaega aʻafia e aofia ai tamaitai e maualuga le mamafa o le tino, faʻaleagaina le agavaʻa (o le maʻisuka o le maʻitaga poʻo le lua i totonu o le aiga vave), o loʻo mamafa i le talatala obstetric (tamaʻi lapoa poʻo pepe i taimi o maitaga muamua), faʻapea foi ma masini masalomia tele i le maʻitaga o loʻo iai nei.

O le maʻisuka o le maʻisuka ua maua i le faateleina o le anapogi o le suka toto i le 6.1 mmol / L ma le maualuga, pe a lua itula pe a maeʻa le uta o le kulukose i le 7.8 mmol / L ma sili atu.

E faʻapefea ona tausia e le tino se kulūkose tumau?

O le puleaina o le glycemia (toto glucose) e faalagolago i le tele o gaioiga o le tino. O le faʻapupula e tupu pe a uma se taumafataga, talu ai o masini gaʻolalalo maualalo, lea e aofia ai monosaccharides, e gauai i le toto i totonu o le manava ma le fatu. O le mea lea, o le kulukose ma le fructose e mafai ona vave totoina le suka pe a uma ona 'ai.

Mo vailaʻau faʻamalosi, e te manaʻomia le gaioiga o le enzyme amylase, lea e vavaeina ai i lalo ole kulukose. O le faʻasaina - lactose (mai meaʻai susu) ma le sucrose (o mea uma e maua ai le suka) e vave ona faʻaumatia, ma o le polysaccharides (maso, cellulose, pectin) e faʻagesegese.

O le maualuga o le glycemia e faʻatonutonuina foi e ala i le fausia o kulukose molekone mai amino acids ma glycerol, faapea foi le lactic acid. O ia gaioiga e tupu i le ate ma se vaega ile vaega o le fatugaʻo o fatugaʻo. O le glucose maualuga e liua i le gaʻo po o le glycogen mo le teuina o le malosi.

I le le lava o le kulukose, e amata ona faʻaaogaina e le tino ia faʻaagaga o le glycogen ma le gaʻo mai le mea o loʻo i totonu o le ate, muso ma le tino.

O le faʻaitiitia o le kulūkose e maua i le faʻalauteleina o le vevela, malosi faaletino, popole. E mafai foi ona fesootaʻi ma vailaʻau tetele o le inisalini poʻo isi suālaʻau e faʻaitiitia ai le suka, taumafa mamafa, fia ai.

O le maualuga o le kulukose o le toto e taua o le hyperglycemia ma e masani lava ona tupu i le leai o le insulin, faʻapea foi pe afai o le fesootaiga i le va o le tino ma le mafaufau i totonu o maso, maso poo le gaʻo ua malepe. I luga o le mauaina o meaai e aofia ai meaʻai, o le inisalini e faʻamalolo e masani ona faʻafefeina ai - o le faʻafeiloaʻiina o kulukose i totonu o sela mo le gaosiga.

I le maʻi suka, e le tupu lenei mea, ma o le kulūkose e faʻasalalau i totonu o le toto, e mafua ai faʻamaoniga faʻapitoa mo le maʻisuka: faʻalauteleina o le galala, gasegase tele, fiaʻai tele, vevela paʻu, ma vaivaiga. Ua faʻamautuina e faaopoopo i le maʻisuka, o le faateleina o le kulukose toto e mafai ona i ai i ia tulaga:

  1. Faʻateleina lau thyroid function - thyrotoxicosis.
  2. O faʻamaʻi o le gland gland ma le pituitary gland.
  3. Vailaʻau faʻamaʻi.
  4. Pancreatic maʻi.
  5. Maʻi faʻasolosolo.
  6. Faʻailoga o le ate ma fatuga.

I le faʻaopopo atu i faʻamaʻi, o le hyperglycemia e mafua mai i le ulaula tapaa, inu mea inu caffeine, inu malosi, togafitiga, hormones (estrogen, prednisone, thyroxine).

E mafai ona e fuaina le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto ma se glucometer i le fale poʻo le fale suesue. E masani ona fautuaina e te foai atu le toto pe a maeʻa le 8 itula ile malologa. O le suʻesuʻeina o le faapalepale o le kulukose o loʻo faʻatautaia foi e iloa ai le maʻisuka le tumau.

E faʻafefea ona faʻaititia le maualuga o le suka?

Soo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa le auala e mafai ai ona faʻafetaui le maualuga o le suka o le suka pe a faʻaitiitia, aua o lenei tulaga e mafai ona lamatia ai le ola, aemaise lava pe a fai o le taimi lea o loʻo ia aveina se taavale pe faʻaaogaina soʻo se masini i fale faigaluega.

O le hypoglycemia e aʻafia ai tagata mamaʻi e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma faʻamaʻi o le pituitary gland, le lava le gaosia o hormones e ala i le manava, hypothyroidism, pathoces o le hypothalamus, malformations faʻaleagaina o enzymes.

Faatasi ai ma le matelaina faaumiumi, o fale o glycogen ua pala, lea e mafai ona mafua ai le maualalo o le suka toto. E mafai ona tupu lenei mea i ni taumafa faʻamaoni, anapogi faʻalotu faʻalotu, ma le maualuga o le vaʻaia o tagata taʻalo faapolofesa, aʻo maitaga.

O le suka maualalo o le suka e mafai ona i ai faatasi ma taumafataga ma le maualuga o le faʻasologa. O ia tulaga o uiga ia o tagata o loo faia i ai le inisalini i le faateleina o le tele. A maeʻa ona 'aʻai i le maeʻa o le itula, o le malosi o le maʻisuka e tupu ai le maʻi suka, o le manaʻo e' ai le selu, inu kofe poʻo isi meainu.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka aʻo faʻamalosi fuamalama e maualalo le maualuga o le kulukose o le toto, aemaise lava i le togafitiga o le insulin, o le hypoglycemia e mafai ona faaosofia:

  • Gaoioiga faaletino pupuu.
  • Galue malosi.
  • Aveina o le ava malosi poʻo fualaau faasaina.
  • O se faʻaopoopoga o fualaau oona e maua ai le lipoic acid, pentoxifylline, tetracycline, acetylsalicylic acid, cytostatics ma beta-blockers.

Ina ia faʻaititia le maualuga o le suka, kulūkose, fuamalie masani, suamalie suamalie, honey po o le jam e talafeagai. A maeʻa le osofaʻiga, e tatau ona e fua le maualuga o le suka i le isi 15-20 minute e aloese ai mai lona toe foʻi mai. I tulaga matuiā, o le glucagon o loʻo faʻatonuina i le intramuscularly.

O le hemoglobin glycated

O se faailo taua lea e masani ona faʻaaogaina e iloilo ai le tulaga o le metabolism o gaʻo ma o le siama o le maʻisuka ua faʻamamaina le hemoglobin (HbA1c). O loʻo faʻaalia ai le pasene o le hemoglobin i le toto (o le okesene o le feaveaʻi o mea) lea e fesoʻotaʻi vave ma le kulukose. Ua faamaonia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faaaogaina o HbA1c mo le siama o le maʻisuka. I le tulaga o se faʻamaʻi, o le gaioiga i le va o le kulukose ma le hemoglobin e televavevave ona o le maualuga o le suka o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycated.

p, blockquote 39,0,0,0,0 ->

Tulaga masani HbA1c maualuga e tatau ona oʻo i le 6%. O le faʻateleina o le tau i le 6.5% e le o lona uiga o loʻo i ai le maʻisuka, ae e le aofia ai lenei avanoa. Afai ua oʻo i le sili atu i le 6.5% HbA1c pe sili atu i le 6.5%, o le siama o le maʻisuka e faia e aunoa ma se isi suʻesuʻega.

p, blockquote 40,0,0,0,0 ->

E mafai ona pasi atu i tagata uma se auiliiliga o le hemoglobin glycated - o lenei auala e mafai ai ona e iloa pe o le kulukose i le toto ua maualuga i luga aʻe o le masani i masina ua tuanaʻi. E seasea ona faatonuina e fomaʻi (naʻo pe afai e te masalomia le maʻisuka poʻo le puleaina o suka), talu ai o le suʻesuʻega e taugata ma e le faia i falemaʻi uma.

p, poloka poloka 41,0,0,0,0 ->

Fuafuaina o le kulukose toto i le fale

Ina ia vave fuafuaina le maualuga o le suka toto, e mafai ona e faʻaaogaina masini feaveaʻi - kiliva. O nei masini laiti e faʻaaogaina ai mea e mafai ona faʻaaoga. O le faʻaaogaina o le pa'ū toto mai le tamatamailima i se fasipepa ma lona tulaga i totonu o le masini e fesoasoani e fuafua tonu ai fuainumera o le suka i le fale.

p, blockquote 42,0,0,0,0 ->

O se mea sese e faatagaina mo mita taʻitasi. Ina ia faaitiitia i se tau maualalo, e taua le iloa o le algorithm mo le fuafuaina o le toto toto:

p, blockquote 43,0,0,0,0 ->

  1. Fufuluina ou lima i le vai mafanafana (o le vai malulu o le a fesoasoani i spasm o capillaries, lea e aʻafia ai le taunuʻuga).
  2. O le isi, e manaʻomia ona faʻapipiʻi le peni-tui mo le tuiina - oe manaʻomia e aveese le pulou, faʻapipiʻi se laupepa faʻavave i totonu, fuafua le loloto o le vaʻa.
  3. Faia se tui i totonu o le aluga o soʻo se tamatamailima (ae masani lava e le paʻi lima lima ma tamatamailima, ona oi latou o "tagata faigaluega"). E sili le aua le tu i le ogatotonu, ae o sina mea itiiti mai le itu - o le mea lea o le a le maua ai le tiga. A o leʻi faia lena mea, e te le manaʻomia le faʻapipiʻiina o le nofoaga i le ava malosi, peroxide poʻo se isi mea - o nei mea uma e mafai ona faʻasese ai taunuuga.
  4. O le mataua muamua o le toto e le faʻaaogaina, ae faʻamamaina faʻatasi ma le fulufulu mamoe. Mo le auʻiliʻili, e manaʻomia mea nei - e faʻaaoga i se laasaga o le suʻega. E le tatau ona salalau le mataua i luga o le paʻu, e le mafai ona e tuʻuina tele le mamafa i luga o le tamatamailima. E faʻatatau i le masini, e mafai ona faʻaofiina le fasi siaki (apa) i totonu o le masini pe aveeseina mai i le taimi o le faʻaaogaina o se pa'ū toto.
  5. A maeʻa le 8-10 sekone, o le faʻaaliga e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose.

E manaia lenei mea! O loʻo i ai foi ni kulupu o le augatupulaga aupito lata mai - pamu mo le faʻapipiʻiina o se fusi ma tusa lava pe foliga mai o se matamata. O le faʻaogaina i totonu o le polokalame e mafai ai ona e tuiina le inisalini ma fuaina lou maualuga o le suka i le toto, e aunoa ma le faalavelaveina o le tagata. Ua lava le fetuunaʻi o le polokalame - e seti ai le fati ma le fualaau (pe afai e manaʻomia inisopa insulin).

p, blockquote 44,0,0,0,0 ->

p, blockquote 45,0,0,0,0 ->

Faʻaitiitia le Sufulu o le toto i Meaʻai

Afai o le hypoglycemia e mafai ona vave aveeseina e ala i le ave faʻataʻavalevaʻa faigofie, ona maua ai lea o le maualuga o le toto, e tatau ona suia lou olaga atoa ina ia tumau ai le kulūkose masani. Muamua lava, o suiga e tatau ona i ai i meaʻai. O meaʻai lelei e fausiaina e mafai ai ona puipuia suiga faʻafuaseʻi i le suka, lea e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka.

Afai e maʻi se maʻi suka ile maʻi, ona mafai lea ona faʻaitiitia le fualaau o vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka, faʻamaonia le mamafa, faʻamautinoa le soifua maloloina lelei ma faʻaauau pea le gaioiga ma gafatia e galue mo le tele o tausaga.

I le faaopoopo atu i fautuaga masani o meaʻai, e tatau ona e atiina ae lau lava polokalama, e pei ona mafai e le tagata lava ia i nisi o vaega o oloa ona maua, o le mea sili lea, o le teuina o se tusi talaʻai ma filifili ni oloa talafeagai, e taulaʻi i faitauga o le mita.

O tulafono mo le tuufaatasia o meaai mo le maʻisuka o:

  1. O le aofaʻi o meaʻai e tatau ona tufatufa lelei i le aso atoa mo le 3-4 doses, ao isi 1-2 doses e tatau ona leai se gaʻo.
  2. O oloa uma e maua ai le suka mama poʻo e faigofie lava ona liua i le kulūkose e tatau ona vaʻaia atoa.
  3. E tatau ona aofia i le lisi o meaʻai ma fila laau, fualaʻau gaʻo maualalo ma gaʻo fualaʻau.
  4. E tatau ona pe tusa ma le 1.5 lita i le aso, e le aofia ai vasega muamua ma meainu.
  5. O le kulimi e gata i le 6 g.
  6. O falaoa mai aano o manufasi, iʻa, musika, ma meaʻai tunu ma gaʻo gaʻo, meaʻai susu, e le fautuaina.

Ina ia aua neʻi mafua ai le oso aʻe o le kulūkose, e tatau ona e faʻaumatia soo se suka: pipi, cane, lanu enaena, suti, marshmallows, taffles, kuki, keke ma pusa. E faʻasaina foi o fua o le falaoamata mai falaoamata papaʻe. Sweets mo le maʻisuka e mafai ona faʻatagaina i sina vaega itiiti ile suamalie.

O fualaau oisa, semolina, pateta ma pasta e le aofia ai, ma o le malologa e mafai ona 'aina e le silia i le tasi i le aso. O fua ma suamalie mai ia i latou e gata foi, ao vine ma faʻi, aso ma mati e le faʻaaogaina i meaai, e pei o fualaau aina uma o le gaosiga o fale gaosi oloa, ma ituaiga eseese e le mafai ona sili atu i le 100 g i le aso.

E tatau ona e taumafai e 'ai fualaau faisua fou pe kuka, ae le o le fufuluina o pateta. O tulaga lelei mo le maʻisuka e le o le malolo: zucchini, kapisi, kukama, pepa lanumeamata lanumeamata, tamato, pi talavou ma lanu lanumeamata, musigoo ma le isalaʻelu. O mea e pei o kāloti, beets ma suauka e mafai ona faʻaaoga, ae le sili atu ma le tasi i le aso.

O ituaiga iʻa ma iʻa e maualalo le gaʻo e talafeagai lelei e avea o se puna o polotini, o aano o manufasi e le masani ona aofia i le lisi, ma ituaiga uma o meaʻai, mea ulaula, meaʻai ma meaʻai e tatau ona faʻaitiitia.

O lapataiga lava e tasi e tatau ona mataituina pe a faʻaaogaina sauniuni saunia, marinades ma taimi uma i taga - talu ai ona o le suka e mafai ona aofia i totonu. O meaʻai e pei o soupese vave, paluga, mea meataalo ma meaʻai, faʻapea foʻi ma meaʻai vave, e le aofia ai i totonu o soʻo se meaʻai maloloina.

O oloa gaosi susu e mafai ona gaʻo le gaʻo susu, kulimi ma kulimi kirimulu e le tatau ona aofia ai le sili atu i le 15%, ma le kosi 9% gaʻo. E mafai ona e inuina susu susu, e sili ile fale-e aunoa ma le faaopoopoina ole suka poʻo fualaau aina. Faʻatagaina e aofia ai i le meaʻai laititi e maualalo le gaʻo o kulimi mālū poʻo le susu, sei vagana ai vele ua gaosia.

Ole aoga faapitoa i le maʻisuka o oloa ia:

  • Blueberries
  • Ierusalemaichokei.
  • Chicory.
  • Onamamoni ma Ginger.
  • Oat, buckwheat bran, fiber.
  • Fatu laʻau
  • Peni
  • Walnuts.

Pule o suāuʻu

Ina ia mafai ona tausia le suka i totonu o tuaoi ua faʻapitoa mo tagata maʻi taitoatasi (faalagolago i le ala o le maʻisuka), o le mataʻituina e le aunoa i le aso atoa. Pe a faʻaaogaina fualaau faʻamalosi i fualaau, aemaise lava i le togafitiga o le inisalini, fua i le taeao, lua itula pe a uma le 'aiga o le afiafi, aʻo le i momoe, ma tele taimi e faʻamalosi ai le glycemia, e fautuaina.

O le taui o le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani ai i le faʻamautuina o faiga faʻasolosolo ma faʻaitiitia ai le faʻalavelave o faʻafitauli o le maʻisuka, maʻi faʻapitoa - fatu fatuga, taʻavale, faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaleagaina o fatuga ma fatuga.

Ina ia ausia, e tatau ona e tausisia fautuaga i meaʻai ma fualaau, ma faamalositino i aso taitasi mo le itiiti ifo i le 30 minute e tusa ai ma le tulaga o sauniuniga ma le matuia o le tulaga. Mo le maʻisuka, savali faʻamalosi, manava mo le maʻisuka, aau, yoga ua fautuaina.

E taua foi le gauai atu i le puipuia o le popole. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga:

  1. Atinaʻeina o le Autogenic.
  2. Mafaufau loloto.
  3. Massage, reflexology.
  4. Aromatherapy.
  5. Faʻasalaga o vao vavalaʻau: chamomile, lemonimonimo mint, mint, motherwort, valerian.
  6. Faʻatonu le moe, lea e le tatau ona itiiti ifo ma le 8 itula.

Mo le tele o tagata, o mea e fiafia i ai ma mea e fiafia i ai e fesoasoani e suia le taulai atu o le gauai mai aafiaga le lelei ma le malosiaga malosi i se itu lelei.

E manaia lenei mea! Iloilo le maualuga o le suka e aunoa ma le paʻu o le paʻu

O le atinaʻe e faapitoa le talafeagai mo tagata e maua i le maʻisuka. A uma mea uma, e tatau ona latou fuaina le maualuga o le suka i le tele o taimi i le aso, aʻo faia se pupuʻu o le paʻu o se tamailima.

p, blockquote 46,0,0,0,0 ->

O masini na muai mamanuina e fuaina le kulukose e aunoa ma se pa'ū o le toto e leʻi faʻamaoniaina ai i latou lava - oa latou tekonolosi gaosiga sa taugata tele, ma o mea na maua e le saʻo. I Skolkovo (o se nofoaga autu fou i Moscou mo le atinaʻeina o tekinolosi fou), o se meafaigaluega lautele ua atiaʻe, lea o loʻo i ai pea i le tulaga o faʻataʻitaʻiga ma faʻamaoniga. O lana galuega e faavae i luga o le auala o le spectroscopy optical - o le masini e fuafua le tafe o le malamalama lea e pasia ma e atagia mai le paʻu o le tamatamailima. Na faʻamautuina o le sili atu o le suka i totonu o le toto, o le tele foi lea o le vevela o galu uila o se umi. O le mea lea, ina ia fua le kulūkose, e le manaʻomia ona e faia ni punctures, ae na o le aumaia o le masini i le paʻu o lou tamatamailima.

p, blockquote 47,0,0,0,0 ->

I le taimi o suʻega faʻapitoa, o le masini na faʻaalia se laʻititi laʻititi pe a ma le 10-15%. O loʻo faʻaleleia pea tekinolosi, ae i le lumanaʻi lata mai, ua fuafuaina e faʻalauiloaina i le faaaogaina tele.

p, blockquote 48,0,0,0,0 ->

Totoina o auiliiliga

O se laulau e faʻamatalaina ai le faʻavasegaina o faʻamaʻi mo faʻalavelave faʻapitoa e tusa ai ma manaoga o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e fesoasoani e faʻamatalaina taunuuga o suʻega toto.

p, blockquote 49,0,0,0,0 ->

Laulau - Faʻatonuga ma faʻavaega mai le masani o le suka toto

p, blockquote 50,1,0,0,0 ->

FaʻamatalagaGlucose maualuga, mmol / l, toto capillary (fuafuaina e faʻaaoga ai se glucometer)Glucose maualuga, mmol / l, toto mai se vein (suʻega suʻega)
Norm
I luga o se manava gaogao5.6, ae 6.1, ae h2 7.0,0,0,0 ->

I le hyperglycemia, o le glukose maualuga e maualuga atu nai lo le masani. E tusa ai ma tulaga faʻatulagaina e le American Diabetes Association, o le maualuga o le kulukose o loʻo faʻaalia i le kulukose i totonu o le toto toto mai le 5.5 i le 7 mmol / L (i luga o se manava gaogao). Mafuaʻaga mafuaʻaga o le hyperglycemia:

p, blockquote 51,0,0,0,0 ->

  • O le maʻi suka. E manatu o le mafuaaga taatele o le maualuga o le toto suka. I ia tulaga, o le hyperglycemia e faʻasolosolo ma e manaʻomia ai togafitiga saʻo ile suka.
  • O le tagofia o fualaau, mo se faʻataʻitaʻiga, corticosteroids, beta-blockers (fualaau oona - Carvedilol, Atenolol, Bisoprolol, etc.), adrenaline, nisi o togafitiga, fuainumera (fualaau e maualalo ai le cholesterol toto - Simvastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin), antipsychotics ( Duloxetine, olanzapine) ma isi.
  • O faʻamaʻi tuga, e pei o le afaina o le tino poʻo le faʻasolosolo, o le faʻaleagaina o le myocardial.
  • Le faʻaleagaina o le lauroid, gland gland ma le pituitary gland.
  • O faʻamaʻi o le pancreas lea e suia ai le inisalini, e fai ma faʻataʻitaʻiga, pancreatitis, tumutumu o toto ma tumutumu.
  • O nisi faʻamaʻi pipisi lautele, e pei o le sepsis (faʻamaʻa toto).
  • O faʻamaʻi o le mafaufau (tino o le tino, o le mumū o le mafaufau ma ona membranes - maningitis serous ma purulenti, encephalitis).
  • Faoa faʻatasi ma le maʻi maʻi.
  • Malosiaga tele, taotoga gasegase tele.

O le maualuga o le hyperglycemia e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i lona mafuaʻaga. O le hyperglycemia tumau e masani lava ona pala, o lona uiga, e alu lava ia, e aunoa ma togafitiga. I le avea ai o se tulafono, e le o faʻatasi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O le faateleina o le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le tele o faigata ogaoga mai i totoga o le vaʻai, fatu, vaʻa toto o le mafaufau, ate, ma gaʻo.

p, poloka poloka 52,0,0,0,0 ->

Sugar Levels and Diabetes

"Suga i totonu o le toto" o se fuaitau masani mo le averesi o le kulukose ua soloia i le plasma o loʻo taʻavale e ala i toto toto.

O le mea moni, o le maualuga o le maualuga o le kulukose o le faʻaaliga sili lea o le maʻisuka-o le faʻasologa o maʻi. O le maʻi, e moni lava, o loʻo i ai ni faʻalavelave faʻalavelave tuputupu aʻe ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ae o le mea autu o le "maualuga maualuga".

  1. O le siaki o le maualuga o le gaʻo o le tasi lea o vaega autu o le togafitiga o tagata gasegase maua i le maʻisuka.
  2. O le vaega lona lua o le togafitiga o le inisalini (pe a faʻaalia e fomaʻi). Inisalini o se hormone lea e puleaina ai le maualuga o le suka. I le maʻisuka, o le inisalini i totonu o le tino e le lava, pe o le a le tali saʻo i ai sela.

O nisi taimi, e manaʻomia le vailaʻau masani e faasaʻo ai le hyperglycemia: o tagata e maua i le maʻisuka maualuga e faʻaauau pea le iniseti o le inisalini: o le mea lea e faʻaitiitia ai le gaʻo gaʻo. I le taimi muamua, o faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia ma se paleni taumafa ma le faʻamalositino o gaioiga faaletino.

Toe i totonu o mea

O afea le suka maualuga?

Eseesega i le va o le physiological ma le faʻaleagaina o le toto suka.

O le faateleina o le tino i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tupu pe a uma se taumafataga, aemaise lava gasegase māmā faigofie, ma le malosi o le tino ma le mafaufau.

O le faʻateleina o le faʻaopopoina o lenei faailo o se uiga o tulaga faʻaleagaina e pei ole:

  • ogaoga tiga o le tiga
  • mu
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • gasegase o le myocardial,
  • osofaiga ogaoga a angina pectoris.

Faʻaitiitia le faʻapalepale o le kulukose i totonu o mafuaʻaga e mafua mai i gaioiga i luga o le manava ma duodenum, e mafua ai le faʻavaveina o le kulukose mai le inumaga i totonu o le toto.
I le afaina o le faiʻai ma le faʻaleagaina o le hypothalamus (o loʻo i ai le faʻaititia o le gafatia o gaʻo e faʻaaoga ai le kulukose).
Faʻaleagaina le ate (faʻaitiitia le faʻasolosolo o le glycogen mai le kulukose).

O le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto, e oʻo atu ai i foliga vaaia o le glucosuria (excretion of glucose in the urine) e taʻua o le maʻisuka malosi (maʻi maʻisuka).

Ona o le mea na tupu, o le maʻisuka muamua ma le lua o le maʻisuka ua iloga. O le maʻisuka o le maʻisuka ua taʻua o le lua maʻisuka eseese (ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 2), e iai aʻafiaga i totonu o le atinaʻe, aʻo mafuaʻaga o le maʻisuka maualuga o ni faʻamaʻi pipisi e mafua ai ni faʻalavelave ogaoga o le gaʻo gaʻo.

Muamua lava, o nei maʻi ogaoga o le tino o le tino e mafua ai le le atoatoa o le inisalini (kanesa o le pancreatic, ogaoga o le pancreatitis, faʻaleagaina o le okeni i le cystic fibrosis, aveeseina o le pancreas, ma isi).

O le maʻisuka lona lua ua amata foi ona maua i faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻateleina faasela o hormones contra-hormonal - glucagon (mummone-active tumor - glucagon), hormone tuputupu aʻe, hormonone-hormones (thyrotoxicosis), adrenaline (o le tumutumu o le gaʻo) afu oona (Itsenko-Cushing's syndrome).

O le tele o taimi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le kulukose, e oʻo atu i le atinaʻeina o le maʻisuka, mafua mai i le faaumiumi o le faʻaaogaina o vailaʻau, e pei o:

Faailoga o le Hyperglycemia

O le faateleina o le toto o le toto e maua ai le tele o faʻaaliga, ae o le vaʻaia o le gaʻo maualuga e iloga - o faʻamaoniga e masani ona tupu i le maualuga o le kulukose:

p, poloka poloka 53,0,0,0,0 ->

  1. polyphagy - o se lagona faifaipea o le fiaaai,
  2. polydipsia - sili atu, soona inu,
  3. polyuria - o se faʻaopoopoga i le maualuga o le urine ua aluese.

E le gata i lea, o faailoga o le hyperglycemia e aofia ai:

p, blockquote 54,0,0,0,0 ->

  • vaivai
  • faʻanoanoa vaaia
  • paleni mamafa
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • matagogo
  • vevela paʻu, paʻu,
  • tingling i lima
  • faʻaleagaga erectile,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, faʻasalalau faifai pea o le mucous membranes,
  • cardiac arrhythmia,
  • gaogao.

Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le atamai o le atamai o se tagata e faaitiitia: o le vave gaoioi o faamatalaga, galueaina o galuega, faateleina o le gauai atu, manatua le leaga.

p, poloka poloka 55,0,0,0,0 ->

I le maualuga o le hyperglycemia, o le ketoacidosis e mafai ona atiina ae - o se tulaga e lamatia ai le ola e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi. Faailoga o le ketoacidosis e aofia ai le le manava o le manava, manava ma le manogi o le manogi (e pei o le pi), leu ma vomiting, ma le susu.

p, blockquote 56,0,0,0,0 ->

O le hyperglycemia masani e fesoʻotai ma le tele o taunuuga ma, sili atu i mea uma, faʻaleagaga ogaoga. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le aʻafiaga o faʻamaʻi fatu cardiovascular, e aofia ai le papaʻi ma le faʻaleagaina o le myocardial, le vaaia o le tino, ma le tino o le tino.

p, blockquote 57,0,0,0,0 ->

O le tele o taimi, o le faateleina o le kulukose toto e faailoa ai le soliga o le gaosiga o le gaʻo. Ae peitai, e le o lona uiga o loʻo i ai moni le maʻisuka. O sina siitaga laitiiti i le suka (fesootai i le laulau) e mafai ona fesoʻotai ma se tulaga e pei o togafitiga.

p, blockquote 58,0,0,0,0 ->

O le metabolism o gaʻo i totonu o le tino

E talitonuina o siama namu e manaʻomia le kulūkose mama tele, ae o le mea moni, e leai se tino e mafai ona faia e aunoa ma gaʻo.

  • Glucose e ulufale atu i le toto mai le manava ma le ate (o le glycogen o loʻo i totonu o le ate - o se faʻapitoa o polysaccharide, lea e faʻaaogaina pe a manaʻomia),
  • O le taofiofia o le tino e ave ai le kulukose i le tino atoa - o lona uiga, o suauʻu ma gaʻo ua maua i le malosi,
  • O le faʻaaogaina o le kulukose mai le toto e manaʻomia ai le i ai o le inisalini, lea e maua mai i suauu β-pacreatic,
  • A maeʻa ona 'ai, e maualuga le maualuga o le suka i tagata uma - ae o tagata soifua maloloina o lenei siitaga e le taua ma e le umi.

O le tino e faʻaauau pea ona faʻamalosia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, tausia le homeostasis (paleni). Afai e le ausia le paleni, ma o ia toilalo e tupu i taimi uma, endocrinologists e talanoa e uiga i le i ai o le maʻisuka - o se togafitiga ogaoga o metabolic processes.

Toe i totonu o mea

O le a le metotia mo le faateleina o le suka toto i le ituaiga o maʻisuka?

O le faateleina o le suka toto i le ituaiga o le maʻisuka e fesootaʻi ma le le atoatoa o le insulin. Ole maʻi lea e maua ai le inisalini e mafua ai le osofaʻia ma le faʻaleagaina o le autoimmune.

O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e leʻi malamalama atoatoa. O le maʻisuka ituaiga o loʻo taʻua o se faʻamaʻi ma se faʻasologa o togafitiga, ae o le aʻafiaga o le faʻavae o le tino e leai se totogi.

I le tele o tulaga, o loʻo i ai se fesootaʻiga ma faʻamaʻi vailaʻau na mafua ai le gaioiga o le autoimmune (o le mea pito i luga o le taumalulu-o le taumalulu), ae peitai, o se vaega taua o le ituaiga o maʻi o le maʻisuka o le faʻasalaga, o lona uiga, o le mafuaʻaga o maʻi e le o iloa.

E foliga mai, o le mafuaʻaga autu o le maʻi o se gasegase o le tino, lea e maua i lalo o ni tulaga faapitoa (faʻamaʻi vailaʻau, faʻaleagaina faaletino poʻo le mafaufau). Tusa o le maʻisuka o loʻo galue aʻe i le laʻititi poʻo le talavou, e masani lava i le matua (e oo i le 40 tausaga).

O le gafatia o gaioiga o le pancreas e matua telē, ma faailoga ituaiga ou o le maʻisuka ua naʻo le taimi e sili atu i le 80% o suauu e gaosia ai le inisalini e faʻaumatia. Ae peitai, pe a oʻo mai se tapulaa taua o faʻasalaga totogi, o le a tupu vave le maʻi.

O le mea moni o le inisalini e tatau mo le faʻaaogaina o le kulukose e siama o le ate, muso ma le tino o le tino. O le mea lea, ona o lona le lava, i le tasi itu, o le maualuga o le maualuga o le suka, talu ai e le ulu le glucose i se vaega o le tino, i le isi itu, o le ate, ma le muscle ma le tino o le tino, iloa ai le fiaai malosi.

O le fiaai malosi o suauu e mafua ai le faiga o glycogenolysis (o le vaevaeina o glycogen ma le gaosia o le kulukose) ma le gluconeogenesis (o le fausia o le kulukose mai mea faigofie), o se taunuuga, o le maualuga o le suka i le toto e maualuga tele.

O le tulaga e faigata i le mea moni e faapea o le faateleina o le gluconeogenesis e tupu i le malepelepe o gaʻo ma puluvaʻa e talafeagai mo le faʻasologa o le kulukose. O le mea e leaga ai o oloa o mea matautia ia, o le mea lea, e ese mai i le gaosiga o le hyperglycemia, o le mea masani o le tino o le tino e tupu. O le mea lea, faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tulaga lamatia matautia (coma) i le vaiaso muamua o le atinaʻeina o le maʻi.

Ona o le televave o le atinaʻega o faʻamaʻi i le taimi o le insulin, ituaiga o le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka maʻi. I aso nei, pe a iai le togafitiga o le inisalini (togafitiga o le inisalini), o le ituaiga maʻi lea e taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (IDDM).

O le galalaina o le malosi o le muscle ma le tino o le tino e fuafua ai foliga vaaia o tagata gasegase: o se tulafono, o tagata laiti ia o le tino o le asthenic.

E tusa ma le 1-2% o faʻafitauli uma o faʻamaʻi, ae ui i lea, o le televave o le atinaʻe, o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faapea foi ma le matutua o le tele o tagata gasegase (o le 10-13 tausaga le maualuga), e tosina atu i ai fomaʻi ma tagata lautele.

Preditebetes poʻo le faʻavaivaia o le kulukose

O lenei tulaga o se tulaga vavalalata lea e sili atu ai le maualuga o le glycemia i le masani, ae e le oʻo lava i le tau aofaʻi e tutusa ma le maʻisuka. O le faateleina o le maualuga o le suka e mafai ona mafua mai i le le lava o le gaosiga o le inisalini ma le faaitiitia o le lagona o le tino i le inisalini, ma o se taunuuga e leai se tali masani i ai.

p, blockquote 59,0,0,0,0 ->

O le tele lava o taimi, e le o faʻaalia mai i le falemaʻi ia togafitiga, o lea o le suega o suega e avea ma mea e le maofa ai se tagata. O le tulaga lamatia o le tulaga, o le leai o se togafitiga, o le avanoa (e tusa ma le 40%) o lona suiga lelei i le maʻisuka e maualuga tele.

p, poloka poloka 60,0,0,0,0 ->

Muamua lava, o tagata maʻi e iai togafitiga e fautuaina e sui a latou ituaiga olaga: faʻateleina le gaioiga faaletino, fetuunai a latou meaʻai, ma faʻamaonia le mamafa. E masani lava, e naʻo le talaaga o le togafitiga o "amioga", o le maualuga o le suka e faʻavasega. Afai e le lava lea, o le a maua mai ai fualaau faasaina (e masani lava Metformin ma analogues). I le avea ai o se tulafono, e le o faʻamaonia togafitiga mo le ola, e pei o le maʻisuka, ae sei vagana ua faʻamautuina le tulaga.

p, blockquote 61,0,0,0,0 ->

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le le mafai ona faʻafanoina i seta o peta o le pancreas ma, o se taunuuga, le lava lelei poʻo le leai atoa o le inisalini. Le mafuaʻaga ua le iloa ai sela o le gataifale. E manatu o mea e manaʻomia muamua mo lenei mea o le faʻaleagaina ma le le lelei o le siosiomaga.

p, poloka poloka 62,0,0,0,0 ->

p, blockquote 63,0,0,0,0 ->

Pau lava le auala e togafitia ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le faʻatinoina o le inisalini mai fafo, o lea e manaʻomia ai e le au gasegase le faʻatulagaina o le insulin i le olaga atoa, tulafono faatonutonu o le ola ma le siakiina faifai pea o le kulūkose o le toto.

p, poloka poloka 64,0,0,0,0 ->

Ituaiga 2 maʻisuka

I le tele o tulaga, o le hyperglycemia e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma fuainumera, e 9 mai le 10 tagata maʻi na maua i le maʻisuka latou te atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2. O le mafuaaga o le faamai o le atiina ae o le tetee i le insulin. E aliali mai lava i le mea moni e faapea, e le mafai e tali ona tali lelei i tulaga masani o le inisalini.

p, blockquote 65,0,0,0,0 ->

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani lava ona maua i le matua, ae o se ituaiga o le maʻisuka e faalagolago i le faamai e masani lava ona maua i tamaiti. O le faʻamalosia o insulin e ono tupu ona o le gaʻo ma le maualalo o le tino. I le faaopoopo atu i ai, o nisi tagata ua i ai se mea na mafua mai ai.

p, blockquote 66,0,0,0,0 ->

I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e masani ona le faʻamaonia: o togafitiga e faʻavae i suiga o olaga (faʻataʻitaʻiga, faʻalauteleina le gaioiga) ma le faʻaaogaina o fualaau o le suka. E na o mataupu lava e le maua ai e le fualaau le mea e manaʻo ai, e faʻasolo mai i tagata gasegase insulin injections.

p, blockquote 67,0,0,0,0 ->

O ituaiga uma o le maʻisuka e le gata o taimi masani, ae o loʻo alualu pea i luma. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona togafitia i taimi uma, ma le faʻaeteete e mulimulitaia uma faʻasologa o fomaʻi ma pulea le maualuga o suka i totonu o le toto.

p, poloka poloka 68,0,0,0,0 ->

Gesational diabetes mitusitus (GDM)

O le faateleina o le suka i le toto i fafine maʻitaga ua taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi. E iloa i le tusa ma le 3-9% o maitaga uma, e masani lava i le kuata mulimuli. O le ono mafai ona atiae lenei tulaga ua faateleina i le matua: hyperglycemia ua maua i le 1% o tamaitai i le 20 tausaga le matutua ma i le 13% i le matua o le 44 tausaga. I le 90% o mataupu, o le GDM e alu i lona lava tino pe a uma le fanau mai o se tamaititi, ae o tamaitai uma ua oʻo i ai, ua i ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 i le lumanai.

p, blockquote 69,0,0,0,0 ->

O le maʻi e tupu ona o le foliga mai o le inisalini faʻamalosia. O tulaga lamatia lea e faateleina ai le ono faateleina o le kulukose i le taimi o le maitaga e mamafa tele, tauagavale (mo se faataitaiga, maʻi suka i le aiga vave), faapea foi ma se talafaasolopito o le maʻisaga o le ovary.

p, blockquote 70,0,0,0,0 ->

O le maʻisuka o le maʻisuka e le mafai ona faʻaalia i le maʻi, o le mea lea, o tamaitai uma ua maitaga e fautuaina ina ia siaki i le lesitala ma i le 24-28 vaiaso o le gaioiga. Ina ia iloa le faʻamaʻi, e faʻaaogaina se suʻega o le faapalepale kullusese.

p, poloka poloka 71,0,0,0,0 ->

E taua tele le togafitia o le maʻisuka faʻamaʻi, o isi faʻafitauli e tulaʻi mai mo le tina ona o le hyperglycemia ma le pepe. O le tamaititi e tupu vave vave, ei ai le lamatiaga o le faʻaitiitia o le kulukose toto, jaundice, le faateleina o le aofaʻi o totola toto mumu, o se mataua i le mea o loʻo maua i le calcium ma le magnesium. O loʻo i ai faʻamaoniga e fesoʻotai le maʻisuka faʻaseʻeina ma le atinaʻeina o se maitaga ogaoga o le maitaga - matua.

p, blockquote 72,0,0,0,0 ->

O togafitiga mo le maʻisuka ituaiga e faavae i luga o le faʻaofiina o tapenaga o le inisalini, faʻapea foi ma le faasaʻoina o tulaga lamatia - faʻasologaina o le taumafataga, faʻatupulaia o le gaioiga, paʻu o le mamafa. A maeʻa le fananau, pe a faʻamautu le maualuga o le suka, faʻaaogaina togafitiga, ma e manaʻomia e le fafine suʻesuʻega mulimuli.

p, blockquote 73,0,0,0,0 ->

Aisea e taua ai le iloa o le maualuga o lou suka

Ina ia iloa lou tulaga, e le lava le tasi auiliiliga. E tatau ona faia ni faʻataʻitaʻiga i aso eseese ma i taimi eseese o le aso, faʻapea foi i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Afai o suʻega e faʻaalia i taimi uma "o le suka e maualuga", o iai mafuaaga uma e masalomia ai le maʻisuka.

A maeʻa ona 'ai mo le itula, o nei fuainumera e laʻititi maualuga atu (5.1-5.3). I tagata soifua maloloina, o le glucose o loʻo i ai i totonu o nei tapulaʻa, ae o nisi taimi (pe a taumafa le tagata i vailaau gaʻo) e mafai ona oʻo i le 7 mmol / L. I le maʻisuka, o fuainumera i luga atu o le 7 ma le oʻo i le 10 e manatu o se tulaga talafeagai. Faatasi ai ma ia tulaga faatauaina, o togafitiga faapitoa e le masani ona faatonuina, faatapulaaina i meaai. Afai o le maualuga e sili atu ma le 10, e faʻavaeina e fomaʻi le fesili o le faʻasaʻoina o fualaau faasaina.

Glucose oso ma insulin togafitiga o aʻafiaga e le maalofia o le maʻisuka i tulaga maualuga o le maʻi. I le taimi nei, o vailaʻau e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. Ae peitaʻi, afai e te mulimuli i se meaʻai, siakiina e le aunoa ma e le misia ni injections, e mafai ona e aloese mai uiga matuia o le hyperglycemia ma faʻafitauli e afua mai i maualuga maualuga o suka.

Toe i totonu o mea

Toa maualuga

A o faasolo malie malie le kulūkose, o le inisalini e maua malie. Ae a oʻo i le taimi, ona o le tele o meaʻai e maua i le gaʻo, o le tele o fualaʻau suka e ulufale atu i le toto, e tali atu le tino i le faʻateleina o le inisalini e talepe ai le kulūkose.

Afai o le suka ma le inisalini e faʻaauau ona faʻaauau mo le tele o tausaga, o le pancreas o le a faʻaititia. O le a gaosia e le tino se inisalini le atoatoa po o se vaega itiiti o le hormone e le mafai ona feagai ma le kulukose e ulufale atu i le tino.

O faailoga autu o le hyperglycemia o le galala, vave vave, mago le paʻu, vaʻaia le vaʻai, moe, le gasegase i faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi manuʻa. O nei faailoga uma o loʻo faʻaalia ai se tulaga alualu i luma o togafitiga faʻafomaʻi. O le maualuga o le maualuga o le suka e mafua ai le faʻaleagaina o toto toto, galuega faʻavaivaia o le tino, faʻaitiitia le faʻaaliga, neuropathy (faʻaleaga aʻa).

O aʻafiaga aupito sili ona lamatia ma maualuga maualuga o suka: gaʻo hyperglycemic, ketoacidosis (faʻamaʻi o le tino e ala i le gaosiga o metabolism products).

Toe i totonu o mea

Laʻau maualalo

O le hypoglycemia e masani ona mafua ona o le le lava po o meaʻai e le talafeagai, mamafa tele (lagona faaletino ma mafaufau-lagona). O meaai e maua ai le maualuga o le faʻasologa o fuainumera (suamalie ma meaʻai gaʻo) e muamua faʻateleina le maualuga o le suka, ae faʻaosoosoina lona vave faʻaitiitia, lea e oʻo atu ai i aʻafiaga leaga.

Ole togafitiga o le hypoglycemia masani o le taumafa lelei lea o nisi o meaai i taimi pupuu.

E manaʻomia e tagata uma le faʻatonutonuina o le faʻamaufaʻailogaina, ae maise lava o tagata e iai le predisposition i le maʻisuka. O le auala aupito sili ona lelei e tausia ai le homeostasis o le mulimuli lea i se meaʻai, faʻafetaui le mea e maua ai le carbohydrate i le lisi, ma faia suʻesuʻega masani ile falemaʻi.

Aisea e faaitiitia ai le suka

O le maualuga o le kulukose e faatatau i le hypoglycemia e tusa ma le 2.8 mmol / L pe maualalo. O loʻo i ai le malosi o le hypoglycemia ma le leai o se malosi. O le hypoglycemia faʻaalia e mafai ona tupu i totonu o ni nai itula talu ona 'ai. E fesootaʻi atu i le tele o le gaosiga o le inisalini ma le tele o le "faʻaaogaina" o le kulukose i totonu o le falemaʻi. O le i ai o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto atonu o lona uiga o loʻo i ai i le tagata ni faʻafitauli i le gasegase o le gaʻo ma e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka.

p, blockquote 74,0,0,0,0 ->

O le hypoglycemia e le aʻafia e le o faʻatasi ma le taumafaina o mea taumafa, e mafai ona mafua mai i le maʻi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, i sepsis, o se taimi umi o le faʻaleagaina o le myocardial.

p, blockquote 75,0,0,1,0 ->

p, blockquote 76,0,0,0,0 ->

O le mafuaaga taatele e fesootaʻi ma le pa'ū i le kulukose o le toto o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e faʻafefeteina ai le maʻisuka. O le lamatiaga o le atiaeina o le hypoglycemia i tagata mamai o loo maua i le maʻisuka e faateleina pe a ave ni gase maualuga o mea e gaosia ai le hypoglycemic (insulin ma le suka-lowering tablets), matelaina, faateleina le tino faaletino, po o le inu ava malosi.

p, blockquote 77,0,0,0,0 ->

E le gata i lea, i le mafuaʻaga o le maualuga o le suka:

p, poloka poloka 78,0,0,0,0 ->

  • ave ni vailaau maʻoti i tagata gasegase e le atoatoa le faaletonu,
  • maualuga le ava malosi
  • faʻamaʻi o le ate, fatu poʻo fatugaʻo,
  • maʻi mama,
  • faʻaititia le galuega o le thyroid (hypothyroidism),
  • faʻapopopoitarism (faʻaititia le pituitary function),
  • Addison faʻamaʻi (faʻaitiitia galuega faʻapitoa o le tino),
  • insulinoma (pancreatic tumo ma le tele o le pulelasi o inisalini),
  • ogaoga faʻamaʻi
  • 'ai meaʻai, aemaise lava o le anorexia,
  • maʻitaga, aemaise lava i le ogaoga o le toxicosis i le amataga.

Faailoga o le hypoglycemia

O faʻaaliga o le faʻaititia o le maualuga o le suka e mafua mai i gaioiga o hormones e aofia i le tulafono faatonutonu o le glucose concentration (glucagon, adrenaline ma le norepinephrine), faapea foi ma le glucose, e matua afaina ai le mafaufau.

p, blockquote 79,0,0,0,0 ->

Faailoga lautele o le hypoglycemia e aofia ai:

p, poloka poloka 80,0,0,0,0 ->

  • atuatuvale, atuatuvale,
  • fatu palpitations,
  • malulu ma le afu pala, lagona o le vevela,
  • fiaaai
  • taoto, vomia, faʻavaivaia o le tino,
  • tiga o le ulu, valea.

O faailoga o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e sili atu ona patino. O se tagata e maua i le hypoglycemia e le mafai ona mafaufau manino ma iloa lelei le tulaga.

p, blockquote 81,0,0,0,0 ->

O se lamatiaga faapitoa o lenei tulaga e fesoʻotai ma lenei: o le maʻi suka i le taimi o se osofaʻiga o le hypoglycemia e masani ona le mafai ona fesoasoani ia te ia lava pe fesili i isi mo se fesoasoani. E le gata i lea, o le agavaʻa, faʻaleagaina, ita, ita, le gasegase lagona, le mautonu, valevala e avea ma faailoga o le paʻu o le suka. O se uiga iloga o se mea faʻaletonu vaaia - faʻalavelaveina "ata", faʻalua faʻailoga, o le tioata e pei o le tioata. Atonu o le tagata e ono le tautala, le lava le faamaopoopoina o gaoioiga, o nisi taimi o le tulaga o le hypoglycemia ua fenumiai ma le ava malosi.

p, blockquote 82,0,0,0,0 ->

I le taimi lava e tasi, o le hypoglycemia e matua lamatia - ma se paʻu mataʻutia o le kulūkose, o le manava e faʻalavelaveina, faʻavevesi ma e mafai ona tupu se coma. O aʻafiaga ogaoga o le leai o le kulukose i totonu o le toto: o le saofaga i se faʻateleina le faateleina o le ono mafai ona atiaʻe malaio cardiovascular, e aofia ai le afaina ma le faʻaleagaina o le myocardial.

p, blockquote 83,0,0,0,0 ->

Auala e maualalo ai le suka: fualaau oona, meaʻai, metotia a tagata

Afai e maua le toto maualuga o le kulukose, e tatau muamua ona toe iloilo lau meaʻai ma le olaga. O le masani ai o le taumafataga i le tulaga o vailaau e fesoasoani i le faasaʻoina o faailoga. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i oloa ma se faʻamaumauga maualalo maualalo (GI) - latou te faʻateleina le maualuga o le suka o le toto ma taofiofi lona taua mo se taimi umi, ma puipuia ai le fiaai mai le faafouga.

p, poloka poloka 84,0,0,0,0 ->

Tulafono autu o taumafa:

p, blockquote 85,0,0,0,0 ->

  • O le faʻavae o le lisi e tatau ona maualalo ai fualaau faisua, laumei ma cereals (sei vagana ai le suka), moa ma le pipi.
  • E taua le faʻapulaʻaina o fualaau aina ma vine, e mafai ona e faaopoopoina na o mea inu i le lisi (mo se faataitaiga, plums, fugalaau).
  • E tatau ona tuʻuese meaʻai gaʻo. Steam, stew, kuka, tao.
  • O le meaai e tatau ona i ai se tele o fualaau faisua fou. O le fiber e faʻagesegese ai le aveʻesea o le kulukose mai le manava.
  • E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, ae masani lava.
  • Nai lo le suka, e sili atu le faʻaaoga o suamalie - e faʻavae i le stevia, aspartame.

Laulau - O le a le aoga ma e le manaʻomia e 'ai ma le suka maualuga

p, blockquote 86,0,0,0,0 ->

Meaʻai e Maualalo le Suga Suauu

E tatau Ona Faʻatapulaaina - Maualuga GI Products

Kukama
Tomato
Ierusalemaichokei
Oats
Buckwheat
Fatu laʻau
Green tea
Chicory
Seleti
Pasili
Ginger
Fualaʻau
Kiwi
Togalaau
Laʻau
Nettle
Hawthorn
Lingonberry
Lemon
Kalina
Fagavai lau
Mea inu suamalie suamalie
Vailaʻau faʻapipiʻi ma vai fou
Biscuits
Candy
Paʻu paepae
Pusa oloa
Meli
Suga
Lisi laisa
Fualaau suamalie (vine, faʻi, persimmons)
Potato, pateta suamalie
Palu lapisi ma kāloti
Pasta
Ketchup
Mayonnaise
Meaʻai ma iʻa
Meat of ducks and geese
Fat
Pulu (sili atu i le 5 g)
Selu ma le kulimi, aemaise lava i le pata

E mafai ona faʻasaʻoina le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le toto toto i fua o tagata:

p, blockquote 87,0,0,0,0 ->

  • O le laulaau laititi i le aofaiga o le 1 tbsp. l sasaa se ipu vai inu ma tumau le afa itula. Ona faamama lea ma ave le 100 ml i le aso.
  • E tatau ona e suʻe le 50 g o le fala, tao i totonu o se paluga ma sasaa le 1 lita o le kefir. Faʻaosooso i se nofoaga pogisa mo le 12 itula. Ave le 100 ml i le tasi itula aʻo leʻi 'ai.
  • E lua teaspoons o le kinamona e tatau ona sasaa 200 ml o kefir, tu mo le 12 itula. Inu 100 ml i taimi taʻitasi aʻo leʻi 'ai.
  • E aoga le faaopoopoina o le artichoke a Ierusalema i le taumafataga - fou e pei o se fualaau faisua po o se mea malogo, ona faʻafefete lea i le paʻu ma pipi e pei o le lauti.
  • O laulaau Strawberry ua maeʻa, nutimomoia. Lua laulau punetini sasaa 500 ml o vai inu, ia tumau mo le 2-3 itula. Faaaoga le 100 ml tolu taimi i le aso.

O gaioiga faaletino o le a fesoasoani foi e faʻaititia le maualuga o le suka - o le kulukose e talafeagai mo le faʻalavelave musele. O le umi ma le sili atu ona malosi o faʻatinoga, o le saoasaoa o le a faʻaitiitia le kulukose o le toto.

p, poloka poloka 88,0,0,0,0 ->

p, blockquote 89,0,0,0,0 ->

Ona o le leai o se fualaau faasaina, o fualaau e faaaoga. E naʻo le fomaʻi e mafai ona filifilia naʻo latou faʻamaonia le faʻamaonia. E faʻaaogaina pusa mo naʻo le maʻisuka ituaiga 2, latou te fesoasoani i suauu "iloa" le inisalini, mulimuli ane e mafai ona latou faʻaaogaina o se punaoa malosi.

p, blockquote 90,0,0,0,0 ->

Laulau - Laʻau e faʻavaivai ai le suālaʻau mo le faʻasaʻoina o le kulukose o le toto

p, blockquote 91,0,0,0,0 ->

Vaega o vailaʻauSuiFaʻapitoa
O mea e maua mai le sulfonylureas (faʻaosofia le gaosia o latou lava inisalini)Glibenclamide, Glyclazide, Maninyl, Amaryl, DiabetesFaʻaleleia le fiaaai, o le mea lea e tau atu ai i le mamafa

O le taofiofia ma le hypoglycemia e taatele.

E le mafai i le taimi o le maʻitaga, ate ma fatu fatu

E i ai aʻafiaga o le itu (faʻatafuna, vomiting, ma isi)

Biguanides (faʻalauteleina le lagona o sela i le inisalini)Metformin, Glucophage, SioforFaʻamaʻosaʻo le lipid ma le carbohydrate metabolism

Fesoasoani i le paʻu mamafa

Faʻaitiitia faʻaitiitia le suka o le toto

E i ai nai aʻafiaga o le aʻafiaga, e lelei ona faʻafefe

O faʻatagaina o le glucosides alpha (o le enzyme i totonu o le vaega o meaʻai e pala ai le maso i le suka)Acarbose, MiglitolE mafai ona tupu le afaina ma le manava.
Gliids ma Meglitinides (faʻaleleia le gaosiga o le inisalini pancreatic)Novonorm, StarlixAua le mafua ai le hypoglycemia.
Inhibitors o le Dipeptyl peptidase (faʻateleina le puleaina o le inisalini)JanuviaE leai se afaina o itu

Aua nei afaina le mamafa o le tino

Faʻamatalaga faʻatasiGlycovans (Metformin + Gliburide)Fesoasoani e pulea lelei le toto toto

Fesili e masani ona fesiligia

Fesili: O le a se mea e mafai ona mafua ai le faʻaauau pea o le suka?

p, poloka poloka 92,0,0,0,0 ->

Tali: O suiga tumau i kulūkose e tele lava ina matauina i le maʻisuka oe le pulea lelei le maualuga o le toto suka ma e le o tuiina ai le insulin. Fluctuations in sugar can be triggered e ala i le faʻaaogaina o isi fualaau oona, ava malosi, malosi faʻaletino malosi.I soʻo se tulaga, afai e afaina ai le tulaga lautele o se tagata ma mafua ai le faʻavauvau, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e vaʻaia faʻamaʻi ogaoga.

p, blockquote 93,0,0,0,0 ->

Fesili: Aiseā ua iloa ai le suka i le urine, ma o lona tulaga masani i le toto?

p, blockquote 94,0,0,0,0 ->

Tali: O le tagata soifua maloloina e iai le suka i le uila, ae i ni mea laiti e le o fuafuaina i le faiga o suʻega e faʻaaogaina. O foliga vaaia o le kulukose i totonu o le uila ua taʻu mai ai ni tulaga se lua. Muamua o le faateleina o le suka (e masani lava e sili atu ma le 10 μmol / l), i lenei tulaga, e le mafai ona gafatia e gaʻo le uta ma aua neʻi toe faʻafoʻi le kulukose i le toto. O le lona lua o nisi faʻamaʻi tuga, e pei o le maʻi o Fanconi ma le faʻasolosolo faʻamaʻi faʻamaʻi. I nei tulaga, o loʻo i ai le kulukose i le urine, ma se tulaga masani i le toto, talu ai e le mafai e fatugaki ona toe foʻi mai e tusa lava pe itiiti ifo i le toto.

p, blockquote 95,0,0,0,0 ->

Fesili: Ua fai mai le fomai afai e te leiloa le mamafa, ona faasaʻo ai lea o le suka ma le mamafa. Ae faʻafefea ona faʻaalia nei faailo ma e moni?

p, blockquote 96,0,0,0,0 ->

Tali: I vailaau, o loʻo i ai se mea faapena e pei o le maʻi gasegase. I le taimi lava e tasi, o le tagata e mamafa tele, maualuga le toto maualuga, o le faateleina o le suka toto ma le faateleina o le lapisi o le lapisi o le sili atu ma le 80 cm i tamaitai ma le 90 cm i alii. O le mafuaaga autu o le faafitauli o nisi pauna. Ma afai e faʻamaonia e se tagata le mamafa o le tino, o le a toe foʻi mai faʻamaonia i le tulaga masani poʻo le faʻaleleia lelei. O kilokone faaopoopo e faateleina le avega i luga o le fatu, o le mea lea e tulai mai le mamafa, ma i luga o le pancreas, lea e leai se taimi e tuufaatasia ai le inisalini masani mo le tele naua o sela.

p, blockquote 97,0,0,0,0 ->

O le maualuga masani o le suka o le va o le 3.3 i le 5.5 μmol / ml i tagata uma pe a mavae le 18 tausaga. Mo tamaiti, o tulaga masani e ese siʻeseʻese ona o la latou gaoioiga maualuga ma le tuputupu ae malosi. O se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le tulaga e mafua mai i aʻafiaga ogaoga mo se tagata e oo i le oti.

p, blockquote 98,0,0,0,0 ->

O le kulukose o le toto e tatau ona puleaina e tagata uma, ae maise pe a uma le 40 tausaga, o tagata e iai aʻafiaga faʻafitauli mo le atiaʻe o le maʻisuka ma se faʻasologa o le gasegase o le maʻi.

p, blockquote 99,0,0,0,0 ->

Mo se suʻesuʻega auiliili o le lelei o le kulukose o loʻo faʻaaogaina i le tino o le tagata, e le naʻo le fua o le sugar sugar e faia, ae o se suʻega o le toleniga o le kulukose. O lea e mafai ai ona e faʻamaonia pe faafitia le maʻisuka.

p, poloka poloka 100,0,0,0,0 -> p, blockquote 101,0,0,0,1 ->

O le faasaʻoina o le maualuga o le suka e tatau muamua ile suiga ole olaga ma meaʻai. Ona faʻafesoʻotaʻi ai lea o le suka.

O le a le metotia mo le faateleina o le suka i le maʻisuka ituaiga II?

O le faiga o le faateleina o le suka i le maʻisuka ituaiga II e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o teteʻega o siama faʻagata i insulin.

O lenei faʻamaʻi e faasino atu i faʻamaʻi faʻapitoa i se faʻasologa faʻapitoa o le faʻapitoa, o le faʻatinoga o lea mea e faʻateleina e le tele o mea:

  • afaina
  • leai se faamalositino
  • popole
  • meaai paleni le talafeagai (meaai vave, o le faʻaaogaina o le tele o vai manogi manaia),
  • ulaula
  • ava malosi
    nisi o maʻi faʻamaʻi (toto maualuga, atherosclerosis).

O le maʻi e amataina pe a atoa le 40 o ona tausaga, ma i le matua, o le aʻafiaga o faʻamaʻi.

I le ituaiga II o le maʻisuka, o le maualuga o le inisalini e tumau pea, ae o le maualuga o le kulukose i le toto ua faateleina, talu ai e le ulu le glucose i siama ona o le faaitiitia o le tali i le masini i le hormone.

O le maʻi e amata lemu, talu ai ona o le togafitiga e tauia mo se taimi umi e ala i le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. Ae ui i lea, i le lumanaʻi, o le faʻaauau pea o le aʻafiaga o siama faʻapitoa i le inisalini e faʻaitiitia, ma ua faʻaititia le malosi o le tino.

O suauu pancreatic e le mafai ona toe gaosia le inisalini i le aofaiga talafeagai mo lenei tulaga. E le gata i lea, ona o le faateleina o le avega i sela e maua mai ai le hormone, o suiga o le degenerative e tupu, ma le hyperinsulinemia e masani lava ona suia e le faaitiitia o le maualuga o le homone i totonu o le toto.

O le vave maua o le maʻisuka fesoasoani e puipuia ai le inisalini e natia ai siama mai le faaleagaina. O le mea lea, e tatau i tagata o loʻo aʻafia ona suʻeina le suʻega ole glucose o le faʻapalepale.

O le mea moni e mafua ona o le tauia o taui, anapogi o le maualuga o le toto suka tumau mo se taimi umi, ae ua i ai i lenei taimi ua faʻaitiitia le faapaleni o le glucose, ma o le OGTT e mafai ona iloa.

O a faailoga o le toto maualuga?

O le maʻisuka masani e faʻaalia e se tolu o faʻamaʻi faʻamaʻi:
1. Polyuria (faʻaopoopoga elemene).
2. Polydipsia (fiainu).
3. Polyphagy (faʻalauteleina le taumafa).

O le maualuga o le toto sugar e taʻitaʻia ai foliga o le kulukose i le urine (glucosuria). Ina ia aveese le glucose, e tatau i fatuga ona faʻaaoga atili le vai e fai ai le urine. O se taunuuga, o le maualuga o le urini e faateleina, ma faatasi ai ma le tele o le urination. Mai iinei na sau ai le igoa tuai mo le maʻisuka-maʻisuka.

O le Polyuria e masani lava ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le suavai, lea e faʻaalia ile maʻi.

O sosoʻo faʻatulagaina e le lava le kulūkose, o lona uiga o le maʻi e lagona pea le fiaai, ma faʻafefe atili ai meaai (polyphagy). Ae ui i lea, o le le lava o le insulin, e le toe maua mai e tagata mamaʻi, talu ai e le lava le kulukose e maua ai le tino.

I le faaopoopo atu i le vaega lona tolu e na o le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e faʻaalia i le tele o faʻamatalaga (uiga mo le tele o faʻamaʻi) faʻamaoniga:

  • vaivai, faaitiitia le faatinoga, moe,
  • tiga o le ulu, faʻaleagaina, faʻalavelave faʻafefe, vevela,
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes,
  • se susulu pupula o alafau ma le auvae, foliga vaaia o lanu samasama i luga o foliga, ma lanu samasama lanu samasama i luga o laumata (faailoga o le le fiafia i le lipid metabolism disorders),
  • tiga i vae (masani ona malolo pe o le po), gaogao o le po i le manava o le tamai povi, afaina o vae, paresthesia (tingling, lagona oso),
  • taoto, vomia, tiga i le itu i tua,
  • faʻalauteleina le ono gasegase i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi e faigata ona togafitia ma avea ma foliga masani (fatugaʻo ma fatu urinary, paʻu, ma mucosa tautala e faapitoa ona afaina).

Faʻafitauli matuia o le toto maualuga

1. Aute (tupu pe a maualuga le maualuga o le suka).
2. Late (uiga mo se umi umi o le maʻisuka).

O se faʻalavelave faʻalavelave o le maualuga o le toto suka o le atinaʻe lea o le coma, o le liona lea o le tino o le tino, ma faʻaalia i se faʻalavelave faifai pea o le atuatuvalega, e oʻo i le le iloa o le mafaufau ma le faʻaumatia o mafaufauga elemene.

O le suka maualuga o le toto e mafua ai le maʻi tuga i le tino, ma mafai ona mafua ai ketoacidotic, hyperosmolar (dehydrating) ma lactic acid (lactic) coma.

O faʻafitauli matuia o le maualuga o le suka o le toto e faapitoa lava le uiga o le ituaiga o maʻi o le maʻisuka, lea e masani ona faʻaalia e ia lava i ni faʻalavelave ogaoga latalata i tulaga faʻapitoa o le tino. Ae ui i lea, o le coma e aʻafia ai isi ituaiga o maʻisuka, ae maise lava pe a faʻapipiʻiina le tele o mea e mafua ai le atinaʻeina o se faʻateleina o lenei faʻaʻailoga.

O le tele o mea e masani ai ona mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le maʻisuka o:

  • maʻi faʻamaʻi pipisi
  • isi mea ogaoga ogaoga mo le tino (mumu, salu, manuʻa, gaioiga, ma isi),
  • faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi tumau,
  • mea sese i togafitiga ma tulafono (faaseeina le puleaina o inisalini poo fualaau faasaina e sao ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, faaletonu o meaai, ava malosi, faateleina le gaioiga faaletino),
  • ave togafitiga faʻapitoa (glucocorticoids, diuretics, estrogines, ma isi).

O ituaiga uma o siama ma le maualuga o le toto toto e tupu malie, ae o loo faamatalaina i se tulaga maualuga o le olaga faitino. O le mea lea, e taua tele le iloa o faailoga muamua o la latou faʻaaliga ina ia mafai ona sailia se fesoasoani i le taimi.

O le taatele masani o faʻasalalauga mo le atinaʻeina o le coma ma le maualuga o le suka o le toto:
1. O se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le mimilo e alu atu i le 3-4, ma i nisi tulaga - e oo atu i le 8-10 lita i le aso.
2. Tumau mago, fia inu, ma saofaga i le taumafaina o se aofaiga tele o le vai.
3. O le vaivai, vaivaiga, maʻi tigaina.

Afai, faatasi ai ma le foliga mai o faailoga muamua o le faateleina o le suka toto, o fuataga talafeagai e lei uma ona ave, ona oʻo lea i le lumanaʻi o le a tupu aʻe ai faailoga o le neurological i le lumanaʻi.

Muamua, o le valea o le mafaufau e tupu, e faʻaalia i le maoaʻeina o le tali. Ona tupu ai lea o se vale, pe a oʻo mai i lea taimi i lea taimi, o le a pa'ū le maʻi i le moe e latalata i le le malamalama. Ae ui i lea, e mafai lava ona toesea mai se setete ma le fesoasoani o mea e le masani ai (tweaking, luluina o tauau, ma isi). Ma le mea mulimuli, i le leai o se togafitiga, o le tino ma le oti e tupu lava.

O ituaiga eseese o siama faatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto ei ai a latou lava atinae atinae, ma, o lea la, o faailoga iloga faapitoa.

O le mea lea, o le atinaʻeina o le ketoacidotic coma e faʻavae i le malepe o puipuiga ma lipids mafua mai i le hyperglycemia ma le fausiaina o le tele o tino o le ketone. O le mea lea, i le falemaʻi o lenei faʻalavelave, o faʻamatalaga patino o le inisua ma tino o le ketone ua faʻaalia.

Muamua lava, o le manogi o le acetone mai le gutu, lea e pei o se tulafono, e tusa lava pe leʻi oʻo i le atinaʻeina o se coma, ua lagona i se mamao mai le maʻi. I le lumanaʻi, e foliga mai o loʻo manava le manava o Kussmaul - loloto, seasea ma pisapisao.

O vailaau muamua o le ketoacidotic coma e aofia ai le faaletonu o le gastrointestinal tract e mafua mai i le masani ona oona e tino o le ketona - naua, vomiting, tiga i le itu pito i luga (o nisi taimi na faapea ona mafua ai se masalosaloga o le "gaʻo tiga").

O le faiga o le atinaʻeina o le hyperosmola coma e matua ese lava. O le maualuga o le kulukose o le toto e mafua ai le toto toto. O se taunuuga, e tusa ai ma tulafono o le faʻamalamalamaga, o le vai mai le faʻaopoopoga ma le intracellular e sosoʻo atu i le toto. O le mea lea, o le faʻamaʻavaina o le 'extracellular medium ma sosoʻo o loʻo ola. O le mea lea, faatasi ai ma le hyperosmola coma o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻamalolo (paʻu mago ma tino mucous), ma e leai ni faʻailoga o le inupia.

O le tele lava o taimi, o lenei faʻalavelave e tupu mai i le faʻamalaloina o le tino (mu, toto maualuga o le toto, pancreatitis, vomiting and / or diarrhea, diuretics).

O le lactacidic coma o se mea e sili ona seasea ona tupu, o le atinaʻeina o le fesoʻotaʻiga e fesootaʻi ma le faʻaputuina o le lactic acid. E atiina ae, e fai ma tulafono, i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu mai i le hypoxia ogaoga (le lava o le okesene). O le tele o taimi o le manava ma le fatu o le fatu, anemia. O le ava malosi ma le faʻateleina o le tino i le matua e ono faʻaosoina ai le atinaʻeina o se lactacidotic coma.

O se taufaʻailoga masani o le lactacidic coma o le tiga i maso o le tamai povi. O nisi taimi ei ai le gaogao ma le fulufulu, ae leai ni isi uiga o le oona o uiga o le ketoacetotic coma, e leai ni faailoga o le faʻamalolo.

Faʻaiʻuga o le toto maualuga

Afai e te le faasaʻo le maualuga o le suka i totonu o le toto, o faʻafitauli mai le maʻisuka e le maalofia, talu ai o le hyperglycemia e afaina uma totoga ma fusi o le tino o le tagata. Ae peitai, o faafitauli sili ona taatele ma matautia o le retinopathy o le maʻisuka, le nephropathy o le maʻisuka ma le maʻi o le maʻisuka vae.

O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻamaʻi o le retina, i tulaga ogaoga e oʻo atu ai i le tauaso e le mafai ona faʻaalia. O le retina e aofia ai sela o le photoreceptor lea e maua ai le ata vaaia, o le laina lea i totonu o le mata.

Maualuga maualuga o le suka i le toto toto i lalo o le retina. O le amataga o le faʻamaʻi e masani lava ona pasi e aunoa ma faʻamatalaga faʻapitoa, ae i le lumanaʻi e tupu le vaega o le faʻaleleia, pe a faʻatulagaina le faʻatinoina o vaʻa fou. O vailaau fou ua fausia e manifinifi ma palamole, o le mea lea, i lalo o tulaga leaga o le maualuga o le toto suka, e masani lava ona tupu mai le afaina o le toto, e oʻo atu ai i faʻalavelave, e oʻo lava i le leai o se faʻaaliga (retinal detachment).

O le nephropathy o le maʻi suka - faʻaleagaina le gaogao, e oʻo lava i le atinaʻeina o le le atoatoa o le tino, lea e mafua ai le oti o le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le faiga o le atinaʻeina o le nephropathy o le maʻisuka, o le maualuga lea o le suka i totonu o le toto, o suiga o le degenerative o loʻo tupu i totonu o vaʻa o le renal glomeruli, lea e maua ai le faʻamamaina toto. O se matafaioi taua e faia i le faateleina o le mamafa e mafua mai i le manaʻoga e aveese le maualuga o le suka i le urine.

O le maʻi faʻamaʻi pipisi o se faʻalavelave faigata lea o faʻamaoniga e mafua mai i le tele o auala e maua ai le toto maualuga:
1. O le neuropathy o le maʻisuka (faʻaleagaina le faʻaoga o le tino),
2. O le maʻi o le maʻi suka (faʻaleagaina lapisi),
3. Faʻapipiʻi faiga masani, lea i lalo o tulaga o le hyperglycemia o loʻo faʻaaogaina le toe faʻaleleia o auala.

I le tele o tulaga, e faigata le maʻisuka foot syndrome, ma taʻitaʻia ai le faʻamavaeina o le tino ona o le atinaʻe o le gangrene.

E faʻapefea ona ausia le faateleina o le suka o le toto?

O le tulafono autu pe'ā tuʻuina atu le fesoasoani i le tulaga o mea faʻapitoa o le hypoglycemic: o le faateleina o le suka toto e tatau ona ausia i se taimi vave e mafai ai. E tatau ona maitauina o nisi o faailoga o le hypoglycemia e talitutusa ma i latou e maua i le hyperglycemia (moe, vaivai, maʻi tigaina, fenumiai).

O le mea lea, e tatau, pe a talafeagai ai, ia fua le maualuga o le suka i totonu o le toto ina ia mafai ai ona tuʻuina atu le fesoasoani. Afai mo le tasi mafuaʻaga poʻo le isi, e le mafai ona faia faʻataʻitaʻiga se suʻega e fuafua ai lenei faailo, ona avea lea o le tulaga ma hypoglycemic.

O le mea moni e faapea, o sina fua ninii o le kulukose e le mafai ona mafua ai faʻaleagaina faʻalauiloa ile tulaga maualuga, pe a faateleina le maualuga ole maualuga ole suka toto. Ma i le tulaga o le hypoglycemia, o le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau faigofie faigofie e mafai ona maua ai se sao vave.

Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, ma o lana amio e lava, e sili ona lelei le faia o lauti ma lua pe tolu punetini o suka. E mafai ona e faʻaaoga le aofaiga tutusa o le meli po o le jam.

I le avea ai o se tulafono, o le tulaga e faaleleia pe a maeʻa le sefulu i le sefululima minute. E tatau ona manatuaina o meaʻai gaʻololilo faʻafefeteina, vave oʻo atu i le toto, e mou ese atu vave lava ao faaauau le gaioiga o le inisalini. O le mea lea, ina ia taofia le "galu lona lua o le hypoglycemia," e manaʻomia e le tagata maʻi ona 'ai meaʻai o loʻo i ai vailaʻau gaʻo sili atu (falaoa enaena, apu).

Afai e le iloa e le tagata maʻi, poʻo le le lava o lana amio, e tatau ona valaʻau togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. A o faʻatali le taunuu mai o se fomaʻi, e tatau ona e taumafai e tauanau se tagata maʻi i amioga le talafeagai e ave le sua sua suamalie.O amioga a tagata i se setete o le hypoglycemia e masani ona faʻamalosi ma le mautinoa, o lea e tatau ai ona faʻaalia le maualuga o le onosaʻi.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

I le faʻaitiitia lelei o le toto suka, e tatau ona e iloa le mafuaʻaga o lona siʻitia.

I le tele o tulaga o le maʻisuka maualuga, o le mafuaʻaga o maʻi e mafai ona faʻaaogaina:
1. Faaleaogaina o fualaau faasaina e mafua ai le faateleina o le suka o le toto,
2. Aveesea o se paʻu e maua ai hormonal hormonal hormones (glucagon, pheochromocytoma),
3. Togafitiga o thyrotoxicosis, etc.

I mataupu e le mafai ona faʻaaogaina le mafuaʻaga o le faateleina o le suka i le toto, faʻapea foʻi ma le maʻisuka ituaiga numera I ma le II, o togafitiga faʻasalaga ua faʻamaonia. E mafai ona inisalini poo vailaʻau e maualalo ai le suka o le toto. Faʻasolosolo le maʻisuka maualuga, e mafai ona maua se faʻaititia o lenei faailoilo, e fai ma tulafono, faʻaaogaina o togafitiga e tasi.

O togafitiga e filifilia faʻapitoa (e le gata i le ituaiga o maʻisuka, ae o le tulaga masani o se tagata maʻi faapitoa e amanaia), ma e faia i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi faifaipea.

O mataupu faavae lautele mo togafitiga o ituaiga uma o le maʻisuka o:

  • siaki faifaipea o le suka toto
  • faʻatinoga o fautuaga uma mo le faʻaauau pea togafitiga totogi,
  • matua tausisia o meaai, galue ma malolo,
  • le taliaina o le ava ma ulaula.

I le tulaga o le maʻi suka (ketoacidotic, hyperosmolar poʻo lacticidal), e manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i soo se laasaga o lona atinaʻe.

O afea e maualalo ai le suka o le toto?

Laititi le suka toto ua matauina:
1. I faʻamaʻi e faʻalavelaveina ai le inu o le kulukose i le toto (malabsorption syndrome).
2. I faʻamaʻi ogaoga o le paveryma, pe a le mafai ona faʻamalolo mai le kulukose mai le nofoaga (o le necrosis o le hepatic fulminant ma faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi).
3. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, pe a faʻaitiitia le faʻasologa o hormones contrainsular:

  • hypopituitarism (tulaga pituitary functionality),
  • O le faʻamaʻi o Addison (le lava o lemoni o le gaʻo faʻaleagaina),
  • hypothyroidism)
  • faʻaopoopoga o le inisalini (insulinoma).

Ae ui i lea, i le togafitiga faafomaʻi o se fomaʻi, o le tele o taimi e iai le maualuga o le hypoglycemia e mafua mai i togafitiga le maʻisuka le lelei.

O le mafuaaga taatele o le hypoglycemia i ia tulaga o:

  • o le maualuga o fualaau faasaina, poʻo a latou pulega le saʻo (faʻaaogaina ile iniseti o le inisalini nai lo le gaogao),
  • sese i le taumafa (anapogi umi),
  • vailaina po o le manava
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • ava malosi (aemaise lava e leai ni meaʻai),
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa: acetylsalicylic acid, sulfonamides (etazole, biseptol), o nisi o vailaau faʻamaʻi (chloramphenicol, tetracycline), amitriptyline antidepressant, antihistamines, etc.

Aisea e leaga ai le suka toto?

O le suka maualalo o le toto e mafai ona afaina ai le fatu tumau.

E le gata i lea, o le hypoglycemia ogaoga e afaina ai le fatugalemu o le tino, ma faʻalavelave ai le tulaga o le maʻi ile lalolagi lata ane, o lea ua le atoatoa ai lana amio. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, e le gata mo le tagata maʻi ma isi (faʻalavelave tau taavale, manua o le aiga, ma isi).

Tuua Lau Faamatalaga