O le a le faʻamatalaga o le maʻisuka, faailoga, puipuiga

O le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka (ituaiga 1 le maʻisuka lona lua) o se ituaiga o maʻisuka e mafua mai i le umi faaumiumi o hormones e pei o corticosteroids i totonu o le toto. O nisi taimi e ono foliga mai o se faʻalavelave pe a mavae isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini. Ae ui i lea, i le avea ai o se tulafono, o le a amata ona aliali mai le maʻi pe a maeʻa le faʻaaogaina o fualaau oona. Ona o lenei mafuaʻaga, ua taʻua ai foi lenei maʻi o le maʻi suka.

Fualaau Faasao Atonu e Mafua ai

Glucocorticoid vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, dexamethasone, hydrocortisone, prednisone o loʻo faʻaaogaina e pei o fualaau faʻasaina e le faʻaleagaina e faaaoga i togafitiga o:

O le maʻisuka Steroid e faʻaalia o ia lava, e fai ma tulafono, pe a ave ni togafitiga:

  • Faigamalo o le mana fanau
  • Thézide diuretics: nephrix, hypothiazide, Navidrex.

O vailaau tetele o corticosteroids e faʻaaogaina foʻi e pei o le anti-inflammatory therapy pe a uma le taotoga i le gaʻoina o se okeni e pei o se fatugaʻo.

A maeʻa le taotoga, e manaʻomia e tagata gasegase uma nei fualaau e faʻamautinoa ai le puipuiga. O ia tagata e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi, aemaise lava, o se tulafono, o le gaʻo foaʻi na pagatia.

O le maʻisuka Steroid e le tupu aʻe i tagata gasegase uma. Ae ui i lea, o le masani ona faʻaaogaina fualaau oona e iai le aʻafiaga o lenei maʻi.

Ina ia aloese mai le faamai, e tatau ona leiloa le mamafa, amata le mataʻituina o lou mamafa, faamalositino, ma faia suiga i lau meaai.

Afai e iloa e se tagata e uiga i le matelaina i le maʻisuka, e leai se tulaga e tatau ona e faatonuina ai se auala o le tagofia o fualaau oona. O fualaau faapena e mafai ona afaina ai le tino.

Faʻaaliga

O le maʻisuka Steroid e leai ni faʻaaliga faapitoa.

O aʻafiaga e pei o se lagona faifaipea o le fia inu ma le faateleina o le suka i le urine e toetoe lava a le vaaia. E le gata i lea, o le fesuiaiga o le suka e toetoe lava a le mafai ona iloa. I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻamaʻi e tupu filemu e aunoa ma ni faailoga manino. E tele mea e iloagofie ai lenei maʻi: vaivaiga lautele o le tino, vaivai, ma le le lelei o le soifua maloloina. Ae ui i lea, o nei faailoga e maua i tagata mamaʻi e iai faʻamaʻi eseese. O nei faʻaaliga e ono faʻaalia ai se faaletonu i le tino faʻapitoa.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, e seasea lava ona mafai ona matauina le manogi o le acetone mai le gutu, ae e tupu lenei mea pe a oʻo mai le maʻi ile vaega mulimuli. E seasea, o konesoni o loʻo i ai i le urine. E le gata i lea, e masani lava ona tupu le faafeagai, ona o lea ua matua faigata lava ona filifili le togafitiga saʻo. O le mafuaʻaga lena e faʻafetaui ai faʻataʻitaʻiga e ala i le faʻaaogaina o meaai ma mea e le taua i le tino.

O a mea e mafai ona togafitia?

Togafitiga mo lenei ituaiga o maʻisuka e faʻamoemoe e faʻamautuina:

  • Suauu toto i se tagata gasegase
  • Faaleaogaina o mafuaʻaga na mafua ai le faateleina o le corticosteroids i totonu o le paʻu o le tino.

E tupu pe a manaomia e le maʻi maʻi se taotoga: o le tino sili atu i totonu o le eleele e aveeseina i se auala faʻaoga. O lea ituaiga taualumaga e faʻaleleia ai le gasegase o le faʻamaʻi, ma o loʻo i ai mataupu pe a maeʻa uma le faʻamaʻi, toe aumai le maualuga o le suka i le masani. Ae maise lava, e mafai ona ausia lenei aafiaga pe a e tausisi i le taumafataga Nu.9, lea ua faatonuina mo le maualuga o le cholesterol poo le faaitiitia o le mamafa.

O vailaʻau o loʻo ave ai vailaau talafeagai e mafai ona maualalo ai le toto suka.

I le taimi muamua o togafitiga, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga sulfanilurea, ae peitai, latou te faateteleina le gasegase o le gaʻo i le tino o le tagata maʻi. I lenei tulaga, o le faʻamaʻi pipili uma lava i le ituaiga o le insulin. O le siakiina e le aunoa o lau kilokalama o se tasi lea o vaega taua o togafitiga. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea afai e mamafa le mamafa, ona oʻo lea i le tino o le maʻi.

E tatau foi ona e lafoaia fualaau faasaina, ona o le afaina o lenei maʻi. I le avea ai o se tulafono, o le fomaʻi i lenei mataupu e filifilia ni mea e le afaina ai le tino o le tagata maʻi. E tele fomaʻi e fautuaina le tuʻufaʻatasia o togafitiga ma fualaʻau ma inisiua. O se togafitiga togafitiga e faʻaleleia ai le tele o avanoa i le toe faʻafoʻiina o sela o le pancreatic, lea e nafa ma le gaosia o le inisalini. A maeʻa lenei laasaga, o le a foliga mai e mafai ona pulea le vasega o le faamai e ala i le matauina o se meaai.

Soo se metotia mo le togafitia o le suka suka tatau ona malilie faatasi ma lau fomaʻi.

Tigā o le maʻisuka: faʻamaoniga, togafitiga ma togafitiga

O le mafuaʻaga o le maualuga o le kulukose e mafai ona avea ma soʻo faaumiumi o le koko i totonu o le toto. I lenei tulaga, o le siama o le suka suka o loʻo faia. O le tele o taimi, o le le mautonu e tulai mai ona o vailaʻau faatonuina, ae mafai foi ona avea ma se faʻalavelave o faʻamaʻi e mafua ai le faateleina o le faʻasaoina o hormones. I le tele o tulaga, o suiga faʻaleagaina i le metabolism o gaʻo, e mafai ona toe faʻaleleia, pe a uma le faʻamalosolo o fualaau poʻo le faasaʻoina o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, ona mou atu ai lea, ae i nisi tulaga e mafai ona latou faʻamalosi pe a uma togafitiga.

O faʻamaʻi sili ona matautia mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma fuainumera, 60% o tagata gasegase e suitulaga i vailaau oona ma le insulin togafitiga.

Steroidal, poʻo le faʻamaʻiina o fualaau, o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e oʻo atu ai i le hyperglycemia. O le mafuaʻaga o le itu taua o hormones glucocorticoid, lea e masani ona faʻaaogaina i lala uma o vailaʻau. Latou te faʻaitiitia le gaioiga o le tino puipuia, maua ai aʻafiaga e le afaina. Glucocorticosteroids e aofia ai Hydrocortisone, Dexamethasone, Petametone, Prednisolone.

I se taimi puupuu, e le sili atu ma le 5 aso, o togafitiga ma nei fualaau faasaina ua fautuaina mo faʻamaʻi:

  • maʻi leaga
  • siama siama
  • O le COPD o se maʻi faʻamaʻi tumau
  • gout i totonu o se gaioiga laititi.

O le umi, sili atu ma le 6 masina, e mafai ona faʻaaogaina ai le vailaau faʻamaʻi mo le pneumonia interstitial, malamomune, faʻamaʻi o le intestinal, faafitauli dermatological, ma le totoina o totoga. E tusa ai ma fuainumera, o le aʻafia o le maʻisuka pe a maeʻa le faʻaaogaina o nei vailaʻau e le sili atu i le 25%. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, o le hyperglycemia o loʻo matauina i le 13%, faʻafitauli o le paʻu - i le 23.5% o maʻi.

O le lamatiaga o le suka suka maua mai i le:

  • togafitiga faʻapitoa i le maʻisuka ituaiga 2, aiga muamua e maua i le maʻisuka,
  • maʻisuka ile maʻisuka ile taimi e tasi ole maʻitaga,
  • vaʻaia
  • afaina, aemaise le manava
  • polycystic ovary,
  • tausaga matua.

O le maualuga o le fualaau o vailaau ua ave, o le maualuga atu lea o le maʻisuka:

Ua tuʻuina atu i le faamai le code ICD o le 10 E11 pe afai o le galuega o le pancreatic o se vaega e puipuia, ma E10 pe afai o le beta o loo iai le tele o mea e faaleagaina.

E tatau ona iloa e tagata gasegase e maua ai le suka i le maʻoti e patino i le maʻisuka:

  • polyuria - faʻateleina le urination,
  • polydipsia - o se galala malosi, toetoe lava a le vaivai pe a uma ona inu,
  • mago mucous, aemaise lava i le gutu,
  • maaleale, paʻu paʻu
  • tulaga vaivai vaivai i taimi uma, faaitiitia le faatinoga,
  • ma le leai o se inisalini - faʻamaonia le mamafa o le mamafa.

Afai e tupu nei faailoga, e tatau ona faʻamaonia le maʻisuka maʻi. O le suʻega sili ona maaleale i lenei mataupu o le suʻega ole toleniga ole kulukose. I nisi tulaga, e mafai ona faʻaalia suiga i le gaʻo gaʻo i le vave 8 itula pe a uma le amataina o le faʻamaʻi. E tutusa lava le tulaga o le maʻisuka ma isi ituaiga o maʻisuka: o le kulukose i le faaiuga o le suʻega e le tatau ona sili atu nai lo le 7.8 mmol / l. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le faʻamoemoe i le 11.1 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se faʻalavelave faʻaleagaina, e masani lava ona le mafai ona faʻafitia.

I le fale, o le suka suka e mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina o se glucometer, o se maualuga i luga aʻe o le 11 i le maeʻa ai e iloa ai le amataina o le maʻi. O le toto o le anapogi e tupu mulimuli ane, pe a maualuga atu nai lo le 6.1 iunite, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo suʻesuʻega faaopoopo ma togafitiga.

O oe faʻaleagaina i le toto maualuga? E te iloa o le maualuga o le toto maualuga e tau atu i le fatu ma oso? Faʻatasi le mamafa o lau avega. Manatu ma manatu faaalia e uiga i le metotia faitau iinei >>

O faʻamaʻi o le maʻi suka atonu e le oi ai, o le mea lea e masani ai le puleaina o le kulukose o le toto mo le lua aso muamua ina ua maeʻa le faʻafoega o le kulūkocorticoids. Faʻataʻitaʻiga, pe a uma le faʻavasegaina, o suʻega e tuʻuina i vaiaso taʻitasi i le masina muamua, ona maeʻa lea o le 3 masina ma le ono masina, e tusa lava pe o iai faʻamaoniga.

O le maʻisuka Steroid e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai. I le po ma le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga, o le glycemia e masani mo le taimi muamua. O le mea lea, o togafitiga e faʻaaogaina e tatau ona faʻaititia ai le suka i le ao, ae aua le faʻaosofia le hypoglycemia i le aoauli.

Mo le togafitiga o le maʻi suka, o fualaau lava ia e tasi e faʻaaogaina mo isi ituaiga o faʻamaʻi: hypoglycemic agents ma insulin. Afai o le glycemia e itiiti ifo i le 15 mmol / l, e amata togafitiga i fualaau oona e faaaoga mo le maʻisuka ituaiga 2. O numera maualuga o le suka e faailoa mai ai se tulaga ogaoga o le gaioiga o galuega, o ia ituaiga o gasegase o loʻo fautuaina mai inisalini.

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi tuga, o se ituaiga o maʻisuka. O lona isi igoa o le maʻisuka lona lua ile ituaiga o maʻisuka. O le maʻi e manaomia ai se uiga matuia mai le maʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona atiina ae e faasaga i le talaaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona, o lea ua taʻua ai o le maʻisuka.

O le maʻisuka Steroid e faatatau i na faʻamaʻi e faʻapitoa i le natura. O lona uiga, e le o fesoʻotai ma faafitauli i totonu o le pancreas. O maʻi o loʻo i ai faʻalavelave i le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo, ae o loʻo faʻaaogaina glucocorticoids (hormones e gaosia i le gaʻo) mo se taimi umi, atonu o le a maʻi i le maʻi suka o le maʻisuka, lea e agamalu.

O faʻamaʻiga o le maʻi e mou atu pe a uma ona taofi e se tagata le fua o fualaau oona. I le ono pasene o mataupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lenei maʻi e oʻo atu ai i le mea moni e tatau i tagata maʻi ona sui i togafitiga o le inisalini. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe e avea o se faʻalavelaveina o ia faʻamaʻi lea e faʻaleleia ai e le tagata le gaosia o hormones i totonu o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, hypercorticism.

O a fualaau faasaina e mafai ona faaosofia ai le maʻisuka?

O le mafuaʻaga o le suka o le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina tumau mo vailaau glucocorticoid, lea e aofia ai le "Dexamethasone", "Prednisolone", faapea foi le "Hydrocortisone". O nei vailaʻau o vailaau faʻamalosi e puipuia ai le fomaʻi, gasegase o le rūmato, ma nisi o faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai le pemphigus, lupus erythematosus, ma le eczema. E le gata i lea, o nei vailaau e faʻaaogaina e togafitia ai se maʻi ogaoga o le neurology e pei o le tele sclerosis.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o fualaau o fualaau o le fananau mai o hormonal, faʻapea foi ma nisi o vailaʻau faʻasolosolo, o ni togafitiga. O nei vailaʻau e aofia ai le "Dichlothiazide", "Hypothiazide", "Nafatali", "Navidrex".

O le maʻisuka valea e mafai foi ona tupu i totonu o tagata pe a uma le gaosiga o fatugaʻo. O le togafitiga faʻamaʻi-fomaʻi pe a uma le totoina o totoga e manaʻomia ai le umi o faʻasologa o tui tele o corticosteroids, o lea e tatau ai i tagata gasegase ona inuina fualaau faasaina mo le olaga e taofia ai le puipuiga. Ae ui i lea, o le suka suka e le tupu i tagata gasegase uma ua faia se taotoga ogaoga o taotoga, ae o le tulaga atonu e sili atu ona maualuga ona o le faaaogaina o hormones nai lo mataupu latou te togafitia ai isi faamaʻi.

Afai o se tagata ua faʻaaogaina le fomaʻi mo se taimi uumi ma o loʻo i ai ni faʻailoga o le maʻisuka, ona faʻamaonia lea o le tagata maʻi e lamatia. Ina ia aloese mai le suka suka, o le mamafa tele o tagata e tatau ona aveesea le mamafa ma suia o latou ituaiga olaga, faia masani o latou tino faaletino. Afai o se tagata na muaʻi tuʻuina atu i lenei faʻamaʻi, ua matua faasaina lava ona ia ave hormones e faavae i ana lava faaiuga.

O le maʻisuka o le maʻisuka e faʻamaonia i le mea moni o loʻo tuʻufaʻatasia ai faʻamaoniga o ituaiga uma o le maʻisuka. I le amataga lava o le faamai, o corticosteroids i ni aofaiga lapoa e amata ona faaleagaina ai sela beta o loo i totonu o le paʻu. O ia ituaiga o faʻamaoniga e masani lava mo le maʻisuka 1. E ui lava i lea, o le inisalini i peta beta o loʻo faaauau pea ona tui. A maeʻa sina taimi, amata ona paʻu le maualuga o le inisalini, ma o le a faʻaitiitia le gasegase o le tino i lenei hormone. O nei faʻamaoniga o uiga lelei ia o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e amata ona paʻu ai i lalo pene beta. O se taunuuga, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini. O le maʻisuka masani o le maʻisuka o le uluaʻi ituaiga e maua i se auala talitutusa.

O faʻamaoniga o le suka suka e tutusa ma isi ituaiga o suka. O se tagata e mafatia i le malosi ma le faifai pea o le tigaina, ua mafatia o ia i le fia inu, ma o se lagona o le vaivai e foliga vave. O ia faailoga o le faamai e masani ona maualalo i tagata mamaʻi, o lea e seasea ona latou gauai i ai. I le eseesega ma le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se paʻu faafuaseʻi o le mamafa. E le mafai e fomaʻi ona iloa lelei le maʻisuka e tusa lava pe ua uma ona suʻe se suʻega. O maualuga maualuga o suka i le urine ma le toto e seasea lava. E le gata i lea, o fua faatapulaa mo le acetone i suʻesuʻega a tagata maʻi o loʻo maua foi i mataupu tuʻufua.

A maeʻa le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino o le tagata, o le maʻisuka valesolo e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo i ai uiga taua o le lona lua (faʻasaina insulin resistance). O lenei maʻisuka e togafitia i le auala tutusa e pei o le maʻisuka 2. O le mea moni, e faʻalagolago lava i ituaiga o faʻafitauli i le tino o loʻo maʻi ai le maʻi. Afai o le tagata maʻi e iai faafitauli i le sili atu o le mamafa, ae o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia, ona tatau lea ona tausisi i se meaʻai ma faʻaaoga foʻi fualaau faʻasaina, mo se faʻataʻitaʻiga, Thiazolidinedione poʻo Glucofage.

A amata ona sili atu ona leaga le pancreas, e fautuaina e tui inisalini, lea o le a fesoasoani e faʻaititia le avega i luga o le okeni. Afai e le uma ona vavalaʻau ia peta, a mavae sina taimi, toe foʻi le pancreas i le masani. Mo le galuega lava lea e tasi, o fomaʻi e faatonuina ai tagata maʻi e maualalo le taumafa. O maʻi e leai ni faafitauli e sili atu le mamafa e tatau ona tausisi i le taumafataga Numera 9. Mo i latou o loʻo mamafa, ua fautuaina e fomaʻi leʻai Nu. 8.

Vaega o togafitiga pe a le faia le inisalini

Togafitiga mo le suka suka e faalagolago i le fatuina o le inisalini pe leai foi. Afai ua muta le gaosia o lenei hormone i le tino o le maʻi, ona faatonuina lea o se tui. Ina ia mafai ona togafitia togafitiga, e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe faʻapefea ona faʻaaogaina lelei le inisalini o inisalini. E tatau ona mataʻituina pea le toto o le suka i le suka. O le togafitiga o le maʻisuka e maua i le auala lava lea e tasi e pei o le maʻisuka 1. Ae ua le toe mafai ona toe faʻaleleia ia sela peta mate.

E i ai nisi tulaga o togafitiga mo le suka suka, mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisela tele pe a maeʻa le taotoga o le fatu fatu.I ia tulaga, e manaʻomia le togafitiga o le hormone, e ui o le tagata maʻi e atiaʻe le maʻisuka. O maualuga o le suka e tatau ona tausia e faavae i le lelei o le pancreas. E le gata i lea, o tagata tomai faapitoa e amanaʻia le lagona o le tino i le inisalini. I nei tulaga, ua fautuaina mai ai gasegase o hormones, o ni lagolago faaopoopo mo le tino, ma paleni ai foi le aafiaga o le kulukosecorticoids.

E i ai i le tagata se aofaiga faapitoa o hormones, o le maualuga e ese le ese i totonu taʻitasi. Ae le o tagata uma e ave glucocorticoids e lamatia mo le maʻisuka. Corticosteroids e aafia ai le gaioiga o le pancreas, faʻaitiitia le malosi o le inisalini. Ina ia faatumauina pea le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau i le pancreas ona feagai ma avega mamafa. Afai o le tagata maʻi e iai faʻamaoniga o le suka suka, o lona uiga e le o faʻaitiitia le gasegase o le tino i le inisalini, ma e faigata mo le gland ona taulima ona tiute.

O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka e faʻateleina pe a oʻo i le tele o le faafitauli o le tagata, e faʻaaogaina ai vailaau i gaʻo tetele pe mo se taimi uumi. Talu ai o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e le o aliali mai, o tagata matutua poʻo i latou o loʻo mamafa tele e tatau ona suʻesuʻeina mo le i ai o le maʻisuka muamua ao le i amataina le togafitiga o le hormonal, talu ai ona o nisi o vailaʻau e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻi.

I le toto suka na toe foʻi i le masani, e tatau ona e 'ai se tasi sipuni i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le atinaʻeina ma le faʻaaogaina o mea taʻavale i le 1940 na avea ma se vavega faʻaonapo nei i le tele o auala. Na latou saofai i le vave faʻaleleia o le tele o tagata gasegase i le tele o faʻamaʻi.

Steroids e mafua ai taunuuga nei:

  • faateleina le gaosiga o kulukose oona,
  • toto maualuga le suka
  • solia o le gaosiga o le mea galue e ala i peta beta ma le taofiofia o le lipolysis.

O le faʻaleagaina o le faʻaogaina o le suauʻu o le insulin i le gaʻola ua faamaonia.

O le maʻisuka Steroid ua faʻamatalaina o se faʻalavelave faʻaleagaina i le glycemia e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids i se tagata maʻi e iai poʻo le leai foi o se uluaʻi amataga o le maʻi o le insulin. O faʻavae mo le faʻamautinoaina o lenei ituaiga o togafitiga o le faʻamautuina o le glycemia:

  • i luga o se manava gaogao - itiiti ifo i le 7.0 mmol / l,
  • i le mavae ai o le 2 itula ile suʻega o le tautala tautala - sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • mo tagata mamaʻi e iai faʻamaoniga o le hyperglycemia - e itiiti ifo i le 6.5 mmol / L.

O avefeʻau faʻamaʻi Hormonal e masani lava ona gaosia i totonu o le tino e alalaʻau ma gaʻo gafa. Latou te faʻafefeteina le tino puipuia o le tino ma faʻaaogaina e togafitia ai maʻi o le autoimmune,

  • fulu
  • lupus,
  • afaina o le vai,
  • Crohn's faamaʻi
  • ulcerative colitis.

Ina ia ausia la latou sini, o le corticosteroids e faʻaalia ai aafiaga o le cortisol, o le hormone e maua mai i fatugaʻo, ma mafua ai ona oʻo atu i tulaga faigata ona o le toto maualuga ma le kulukose.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le manuia, o vailaʻau gaosi vailaʻau e iai aʻafiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le gaioiga ma le vevelaina o ponaivi pe a ave mo se taimi umi. O tagata gasegase o le Corticosteroid e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o se setete na aʻafia.

I le maualuga maualuga o faʻasolosolo, o suauu e gaosia ai le inisalini e tuʻuina atu ai le sili atu o le homone e faʻaaoga ai le kulukose. O le mea lea, e faapaleni ai gaʻo i totonu o tapulaa masani mo le faʻatinoina lelei o le tino atoa.

  1. Le taofia o le gaioiga o le inisalini.
  2. Faʻateleina le aofaʻi o suka.
  3. Le gaosia o le kulukose faaopoopo i le ate.

O vailaʻau vailaau faʻaaogā e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻesa e le aʻafia ai le maualuga o le suka. Ae ui i lea, o lona maualuga e tulaʻi i totonu o ni nai aso ma o le a fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi, fuataga ma le ituaiga o hormones:

  • o aʻafiaga o vailaau oona e mou atu i totonu o le 48 itula i le maea ai o le faʻamalolo,
  • o aʻafiaga o injections i le 3 i le 10 aso.

A maeʻa le faʻaaogaina o le steroids, o le glycemia e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, e ui i lea, o nisi tagata e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e tatau ona togafitiga i le olaga atoa. O lenei ituaiga o fomaʻi e atiina ae i le faʻaaogaina o le koko (sili atu ma le 3 masina).

Faʻataʻitaʻiga o aʻafiaga o aʻafiaga mo tagata gasegase e aʻafia ai e aofia ai mafuaaga masani o le atinaʻeina o togafitiga o le tikeri lona lua:

  • maualuga masini index
  • talafaasolopito o aiga
  • o le i ai o se faiga o le faamaʻi,
  • polycystic ovary syndrome,
  • silia le 40 tausaga.

E masani lava, o gasegase e atiae le suka sukaua e leai ni o latou faailoga muamua.

Mo i latou e masani ona ave corticosteroids, o le a amataina malie malie ia faailoga ma aofia ai:

  • matagogo
  • matala mata
  • faateleina le galala
  • faʻamaʻi
  • e masani lava ona mafua ona o le le mafaia o fatugaʻo e faamama ai kulūkose uma i totonu o le uila,
  • vaivai ma le le fiafia.

E pei o ituaiga uma o nei togafitiga, o laasaga muamua e faʻaleleia atili ai le pulea lelei e aofia ai suiga i olaga. O togafitiga mo se maʻi o le insulin e faalagolago i le tikeri o le insulin resistance ma le aofaiga o le suka i totonu o le toto. Atonu e na o le 'ai ma le gaioiga faaletino, ae atonu e te manaʻomia ni vailaʻau faʻasaina poʻo se gaʻo synthetic.

O meaai o le maʻisuka o se taumafataga e maua ai gaʻo vailaʻau faʻatapulaʻa. I le mea e tatau ai, e tatau ona fuafuaina taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi, e fuafua ile:

O le meaai mo le maʻisuka e aofia ai manaʻoga mo meaʻai, vitamini ma minerale. O meaai e tatau ona faia masani pe a ma le 4-5 taimi i le aso. O lona faavae o meaai maualalo-calorie ma fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le glycemia.

O vailaʻau o le hypoglycemic e tautala ai poʻo se vailaau gaosi vailaʻau faʻasolosolo ua faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi, i le amanaia o le malosi o le malosi o le inisalini ma le faʻamalosi o le inisalini o le inisalini.

Faailoga ma le puipuia o le maʻisuka:

O togafitiga faʻamaʻavale mo le puleaina o se tulaga faʻaleagaina e aofia ai tulaga nei:

  1. Faʻaauau le mataituina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  2. Gaioioiga masani.
  3. Soifua maloloina
  4. Faʻaaogaina gaʻo gaʻo.
  5. Fofo o fale.

Talu ai o le togafitiga o le faʻamaʻi e faigata tele, e tatau ona ave uma corticoroids ua faʻamatalaina e le fomaʻi naʻo le mulimuli i fautuaga. Aua e te taofia le faʻaaogaina o vailaau i se taimi faafuasei, aua e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le suka suka.

E le o fautuaina e le pulega le tele o fualaau oona ma, i uluai faailoga o le faamai, fautuaina oe e faafesootai se fomai. O la matou faʻailoga e aofia ai fomaʻi sili ona lelei, e mafai ona e faia se tafaoga i luga o le initaneti poʻo le telefoni. E mafai ona e filifili se fomaʻi talafeagai oe lava pe o le a matou filifiliaina mo oe i le tulaga saʻo mo le saoloto. E na o le taimi foi e tusia ai, O le tau mo se faʻatalatalanoaga o le a maualalo ifo nai lo le falemai lava ia. O la matou meaalofa laitiiti lea mo a matou tagata asiasi. Ia soifua maloloina!

Teʻa maʻisuka: suʻesuʻega, faʻamaʻi ma togafitiga

E iu lava ina pasi le maʻisuka i totonu o le tulaga lua o le steroid, pe a le mafai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma le inisalini. O faʻaʻailoga e mafai ona ese mai le maʻi faʻamaʻi. O le vaivai, vaivaiga, ma le le lelei o le soifua maloloina e matauina. Matou te mafaufau atili i auiliiliga i le tusiga.

O le maʻisuka Steroid o se ituaiga o faʻamaʻi suka o loʻo i ai sona tulaga lua. O se faʻamaʻi e tupu pe a faʻavaivaia le gaosiga, ma o le hormone o le paga o le faʻasalaga e faʻasao tele. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona mafua ona o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona.

Steroid Diabetes Drugs

Hormonal fualaau ua faatonuina i le togafitiga o le maʻisuka lona lua e saofagā i faʻafitauli o le gasegase faʻapitoa, aemaise lava faʻasologa o le palatini. Vailaau Taua - o le Prednisolone, Dexamethasone, e fesoʻotaʻi ma le vaega o hormonal, faʻapea foi ma Hypothiazide, Navidrex, Dichlothiazide - o togafitiga nei.

O le faʻaaogaina o nei vailaʻau e fesoasoani ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i le tulaga muamua e tausia ai le maualuga o le kulukose o le toto ma aveesea le tele o le vai mai le tino. I le taimi lava e tasi, o la latou faaumiumi faʻaaogaina e mafai ona mafua ai se tulaga lua - maʻi suka. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e le mafai ona faia e aunoa ma le insulin. I le lamatiaga o le mamafa tele o tagata, faʻapea foʻi ma tagata taʻavale e faʻaaoga fomaʻi faʻamalosi e faʻatele ai le maso maso.

O loʻo i ai nisi fualaau oona e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua: tui, togafiti, ma vailaʻau faʻasaina mo le maʻama, toto toto, ma le arthrosis.

Pe a faʻamaonia fualaau oona, e tatau ona sili atu lou malosi ina ia aloese mai le tupu o le mamafa o le mamafa. O togafitiga e tatau ona matua vaavaaia lelei e le fomaʻi.

O le taimi lava e pasi ai le maʻisuka i totonu o se vailaau o le suka, o le a amata ona lagona e le tagata maʻi le vaivaiga ogaoga, le mamafa ma le le maua o le soifua maloloina. Faailogauiga masani mo le tino o le maʻisuka - o le fia inu pea ma le manogi o le acetone mai le gutu - e matua vaivai lava. O le tulaga lamatia o nei faailoga e mafai ona tutupu i soo se faʻamaʻi. O le mea lea, afai e le faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi i se fomaʻi i se taimi talafeagai, o le a avea le maʻi ma se faʻafitauli ogaoga o le suka suka, faatasi ai ma osofaiga masani. O le manaʻomia mo le inisalini e faʻalauteleina.

Afai e tupu mai le suka i le taimi o togafitiga o faʻamaʻi e pei ole fomaʻi, maualuga maualuga, arthrosis ma isi, e lagona e le tagata maʻi se gutu malogo, faʻaoga faifai pea, faʻafuaseʻi le mamafa o le mamafa.

I nisi tulaga, ua amata ona i ai ni faafitauli i se tamaʻitaʻi, i fafine - faʻamaʻi pipisi o totoga tino.

O nisi o tagata gasegase ei ai se faʻafitauli i le vaʻaia, tosoina ma le paʻu o vae, o se lagona le masani ai o le fiaaai.

Afai e te lagona le vaivaiga e le aunoa ma e vave ona vaivai, e sili atu le suʻeina o se siama ma le toto mo le suka. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i totonu ia i latou ma le amataina o le maʻisuka lona lua ua faʻateleina ma sili atu nai lo le faʻatagaina masani.

Ona o le mea moni o faʻamaʻi o le suka suka e tutusa ma faʻamaoniga o soʻo se isi faʻamaʻi, e na o iuga o le fuamini ma suʻesuʻega toto e maua ai le suka. Afai o le glucose o loʻo i ai i totonu e sili atu i le 11 mmol, o lona uiga e foliga mai o se tulaga lua o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le endocrinologist na te filifilia se suʻega o fatuga ma meaola. O le mea moni o le aveina o hormonal ma fualaau oona e taua.

E faavae i nei tulaga, o togafitiga ua faʻamatalaina lea e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le suka ma le faʻamautuina o le gaioiga galue.

O le togafitiga e faalagolago i le lavelave o le maʻi. I le amataga, e mafai e le tagata gasegase ona maua i se meaai tatau ma fualaau. I se tulaga ua le amanaiaina, e manaomia le togafitiga o taotoga.

O taʻiala autu ile togafitiga o le suka suka:

  1. Faaleaogaina o fualaau faasaina lea e faaosofia ai le i ai o le faamai.
  2. Se taumafataga faigata. O le tagata gasegase e mafai ona 'ai naʻo mea taumafa e maualalo i gaʻo.
  3. Ina ia faʻamaopoopoina galuega a le pancreas ma faʻaleleia le maualuga o le suka toto, o loʻo faʻamautuina inisiua insulin (faʻaalia foi - pe faapefea ona tui saʻo le inisalini).
  4. O isi fualaau oona o loʻo maua ai le maualuga o le suka suka.

Inisalini e faʻamaonia pe afai o isi vailaau e le maua ai le manaʻoga e manaʻomia i le faʻamautuina o le suka. O le tagofia o tui e puipuia ai faʻafitauli matuia o le suka suka.

I nisi tulaga e le masani ai, e manaomia e le maʻi taotoga. O le taotoga e mafai ona taulai i le aveeseina o le tino o le tino poʻo le mea e sili atu i le tino, o le tele o neoplasms. O nisi taimi e toʻalua uma lava o loʻo faʻaaogaina. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaitiitia ai le gasegase o le faamaʻi, ma o nisi taimi o le maualuga o le sukū e toe faʻafoisia.

Ae o loʻo i ai se faʻavaivai. A maeʻa le taotoga, faʻaleagaina gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino, e toe faʻaleleia le gaioiga mo se taimi umi. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese i le tino. I lenei itu, o le faʻalavelave faʻapitoa e faʻaaogaina e seasea lava.

Mo faamoemoega puipuia, ina ia aloese mai le tupu o le suka suka, e tatau ona e tausisia pea maualalo taumafa. O se mea taua lenei mo tagata gasegase ma gasegase mafai.

Afai e te faʻaaoga fualaau oona e togafitia ai isi faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaaogaina le tele o taimi. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le mamafa tele o le mamafa, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino. Afai e te lagona le vaivai i taimi uma, faʻaitiitia le tomai e galue ai, e tatau loa ona e sailia le fautuaga a se fomaʻi.

O le inisalini pepa o le maʻisuka steroid e faʻamalolo atoatoa i tulaga e seasea tupu. E taua le malamalama o le maʻi e le tau aoga. Ole taimi vave e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e aloese mai ni taunuuga ogaoga E le aoga le togafitiga a le tagata lava ia. O le togafitiga o le a faʻalagolago i uiga ma uiga taʻitasi o le tino.


  1. Michael, Weisman Diabetes: mea uma na le taʻua e fomai / Mikhail Weisman. - M.: Vector, 2012 .-- 528 i.

  2. Aleshin B.V. Atinaʻeina o le puletini ma le pathogenesis o le faʻamaʻi pipisi, Fale Faʻamatalaga a le Falemaʻi a le Setete o Ukrainian SSR - M., 2016. - 192 p.

  3. Balabolkin M.I. Faʻataʻoto, Faʻasoifua maloloina - M., 2012. - 672 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Symptomatology

I le amataga o le faamai, o le tele o corticoroids e mafua ai le faaleagaina i sela o le pancreas endocrine, ae o le gaosiga o le inisalini o loo faifai pea. O le faigata lenei - ua uma ona uma le faʻamaʻi, ae o loʻo iai pea le malosi o le gasegase ma o le maʻi e le o faanatinati e saili fesoasoani faafomaʻi.

Faatasi ai ma le maeʻa o le manava o le inisalini, o faʻamaoniga masani mo le maʻisuka masani e aliali mai:

  • Polyuria
  • Polydipsia
  • Vaivai
  • Vaivai,
  • Tulaga le lelei tele.


Faʻafuaseʻi le leiloa o le pa'ū e le masani ona maua i le maʻisuka, e pei o suiga faafuasei i le glycemia. O le faʻaoʻoina o le suka ma le acetone i le totoga o le tino suesue (toto ma le urine) e masani ona latalata i mea masani. O le mea lea e faigata ai ona faia se faʻamaonia saʻo.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

O le maʻisuka Steroid e tupu mai ona o le tele o corticosteroids i le toto o le tagata. O mafuaʻaga mo lenei faasiliga e mafai ona avea ma mea e fiafia i ai.

Faʻatasi ai ma mafuaʻaga, o le tele o hormones e mafai ona aliali mai o se taunuuga o faʻamaʻi o le endocrine system. Faʻamatalaga tele - o le tele o hormones e tupu pe a maeʻa le faʻaaogaina o fualaau o le glucocorticosteroid.

Faʻaauau

O le maʻisuka valea e mafua ai:

  1. Thiazide diuretics (Ezidrex, Hypothiazide).
  2. O fualaau o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o faʻamaʻi o le tino, matelaina o le polyarthritis, diphtheria, pneumonia, fiva taiva, siama o le mononucleosis ma le tele o isi faʻamaʻi, e aofia ai ma le autoimmune. O lenei vaega o fualaau faasaina e aofia ai Petaspan, Dexamethasone, Prednisolone, Dexon, Anaprilin.
  3. Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi e faʻaaogaina pe a uma le taotoga o le gaʻo.
  4. Faiga o fualaau o fanau

O faʻasalaga o le pituitary gland e aʻafia ai le aʻafiaga o siama ma siama o le tino i le inisalini. Faatasi ai ma ia tulaga faʻaleagaina, o le Itsenko-Cushing syndrome e masani lava ona feagai, lea e faʻaalia i le sili atu o le pulelasi o le hormone cortisol e le cortex adrenal.

O lea ituaiga o maʻi e masani lava ona faaalia e faasaga i le talaaga o le maʻi o Theenko-Cushing, lea e ese mai le syndrome i lena gaioiga o le cortex adrenal e fausiaina lona lua taimi.

O le mafuaaga autu o le maʻi o le piteitary microadenoma.

O le faʻamaʻi (toso gout), o le maʻi mimiti mimiti e mafua ai le faʻaitiitia o le insulin ma le maualuga o le kulukose o le toto, e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.

Vaega o lamatiaga

O le maʻisuka Steroid e le o faia i tagata gasegase e maua ai vailaʻau faʻamaʻi. E i ai tulaga taua e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe lenei ituaiga o faʻamaʻi:

  • Totogi mamafa
  • Le lava faamalositino,
  • Taumafa le lelei.


O le mamafa o le mamafa, lea e mafai ona foliga mai o se taunuuga o le le atoatoa o le tino, e oʻo atu ai i le faateleina o le toto o le inisalini puipuia, lipids, cholesterol, glucose, ma solia ai le toto. Faatasi ai ma le faateleina o le numera o le tino, lea e fuafua i le vaevaeina o le mamafa i le sikuea o le maualuga i mita, i le 27 kilokalama / m2, e mafua ai ona faaitiitia le lagona o le tino i le inisalini.

O le tele ole sua mama, faigofie ona inu (sugar industry, honey), o mea gaʻo faʻamalosi ma le faʻaitiitia o le popo i le taumafataga e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino i le tino, lea e mafua ai le gaʻo.

Faʻailoga

O le lavelave o le faʻamaʻiina o lenei maʻi, o le faʻamaoniga o suʻega o le toto ma le urine e itiiti lava nai lo tulaga masani. O se faʻataʻitaʻiga sili ona saʻo o suʻesuʻega, o le suʻega o le toleniga o le glucose, lea e fuafua ai le i ai o vaʻaia.

O le siama o le maʻisuka e mafai ona faia e ala i le faateleina o le kulukose toto mai le 6 mmol / L i luga o se manava gaogao i le 11 mmol / L pe a uma ona utaina i le kulukose. Ona maua ai lea o lona ituaiga.

I le fuafuaina o le maʻisuka, o isi suesuega faaopoopo e faia: 17-ketosteroids ma le 17-hydroxycorticosteroids i le urine, o se suʻega toto mo le maualuga o hormones e maua mai i le siama oona, o le pituitary gland.

O le maʻisuka valea e togafitia e tusa ai ma tulafono tutusa e pei o le maʻisuka ituaiga 2 ma o le taiala mo taui e tutusa.

Lelei togafitiga mo le suka suka:

  1. Corticosteroid withdrawal,
  2. Inisalini pulega
  3. Oti
  4. Aveina togafitiga antidiabetic
  5. Faʻatonuga faʻapitoa.


Faatasi ai ma le natura o le atinaeina o le faamaʻi (o le faaaogaina o glucocorticoids), e tatau ona taofi a latou pulega ma filifili ni mea saogalemu. O isi vaega o le togafitiga o meaai, o le faʻaaogaina o vailaau oona ma le gasegase o le inisalini togafitiga.

Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le hypercorticism, pe a tupu mai le maʻisuka i se gasegase o le tino lava ia, o taotoga o taotoga e masani ona faia, e aofia ai le aveeseina o mea e sili atu i totonu o laufanua.

O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e tatau ona tuʻufaʻatasia ma inisalini injections, a le o lea o le aafiaga o le hypoglycemies o le latou vaetamaina o le a itiiti pe leai foi. E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini e faʻatagaina mo se taimi e faʻamalamalamaina ai peta o le beta galue ma faʻatagaina i latou e toe faʻafoʻi a latou galuega faalilolilo.

O se meaʻai maualalo o le carbohydrate e aofia ai le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻapalaina i le aso ma faʻateleina ai le faʻaaogaina o polotini ma gaʻo fualaʻau. O se taunuuga o le mulimuli i sea taumafataga, faʻaleleia atili le manuia o le tagata, o le tino e manaʻomia le inisalini ma le suka e faʻaititia ai le suka, e faʻaitiitia, ma osofaʻi i luga o le suka pe a uma ona 'ai e faʻaititia.

Vasega o vailaʻau

O fualaau suamalie o le suka e sau i ni vaega:

  • Sulfonylurea o meaola,
  • O Thiazolidinediones,
  • Alpha glucosidase inhibitors
  • Meglitinides,
  • Faʻaaogaina.

O mea e maua mai le sulfonylureas e masani ona faʻaaogaina mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, ma o le mea lea o le maʻi suka. O le faiga o la latou gaioiga o le faaosofia lea o suauu B o le vaega o le endocrine o le pancreas, ma o le taunuuga o lea mea o loo i ai se tuufaatasiga ma le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Ua fautuaina e fomaʻi fualaau e pei o Glycvidon, Chlorpropamide, Maninil, Tolbutamide, Glipizide.

Meglitinides (Nateglineide, Repaglinide) faʻapupulaina le inisalini ma le maualuga o le kulukose.

Biguanides (Bagomet, Metformin, Siofor, Glucofage) - fualaau oona lea o loʻo faʻatatau i le puipuia o le gaosia o le kulukose (gluconeogenesis) ma le faʻaleleia o le faagasologa o lona faʻaaogaina. I le toesea o le inisalini, e le o faʻaalia le aafiaga o biguanides.

O le thiazolidinediones poʻo le glitazone (Pioglitazone ma Rosiglitazone) e faʻapupulaina ai lagona o muso, tino o le tino ma le ate i le inisalini, e ala i le faʻagaoioia o latou atigipusa, ma faʻaleleia ai foi le gasegase lipid.

O inhibitors Alpha-glucosidase (Voglibosis, Glucobai, Miglitol) faʻagesegese ai le vaevaeina o siakila, faʻaitiitia le faʻavaeina ma le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le inumaga.

Increcinomimetics (Liraglutid, Exenatide, Sitagliptin, Saksagliptin) o se vasega fou o fualaau faasaina, o le metotia o le gaioiga lea e faavae i luga o meatotino o mea manogi, hormones e natia e nisi o ituaiga o masini iniseti laiti pe a uma ona 'ai. O latou meaʻai e faʻaleleia ai le faʻasaʻoina o le inisalini, faʻaitiitia le maualuga o kulukose.

O le maʻisuka Steroid e faʻailoaina i se auala tumau ma le lelei. Ole togafitiga ole faʻamaʻi tatau e tatau ona atoatoa ma e aofia ai le inisalini ole inisalini ma le faʻaaogaina o fualaʻau o le suka, ae faapena foi meaai ma se olaga ola malosi.

Tuua Lau Faamatalaga