Gutu gutu i le maʻisuka: o le a le mafuaʻaga e malogo pe a fai o le suka e masani?

Home »Faʻailogaina» Faʻailoga »Polydipsia» Paʻu gutu ma le fia inu: aisea e tupu ai i le maʻisuka ma tagata e iai le suka masani?

O le toʻatele o tagata e faitio e masani ona faʻamago o latou gutu. O le mafuaʻaga lea latou te fiafia ai i mea e mafai ona mafua mai i lenei tulaga le lelei ma le le toʻafilemu? Faʻafefea ona puipuia?

E taua le maitauina o le mea moni, o mafuaʻaga o lenei faailoga o le maʻi e tele.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gutu malogo e masani ona o mai faatasi ma faʻamaʻi o le tino. O lenei faailoga e aliali mai foi i le tulaga o le le atoatoa o le gaioioiga o le tino, fatu, faapea foi ma foliga vaaia o faafitauli tau metabolic.

Ae, o mafuaʻaga sili ona mataʻutia o le fia inu pea, o ogaoga o le endocrine. O le tele o taimi, o se faʻamago mago e manatu o se faailoga o le maʻi o loʻo i ai se maʻi e pei o le maʻisuka. E mafai ona avea ma ituaiga muamua pe lua foi.

E taua le matauina o se faailoga taua tele lea, talu ai o le togafitiga o le hyperglycemia masani e taʻitaʻia ai le atinaʻe faifaipea o taunuʻuga sili atu ona mataʻutia ma e le mafai ona faʻasalaina lea e ono lamatia ai le ola o le tagata maʻi. O le a le mea o loʻo i tua o se uiga e pei o le susu ma le galala?

O le a le mea e mafua ai le mago ma le oona i le gutu, pe afai o le suka e masani?

Xerostomia i le iai o se faʻamaʻi endocrine e pei o le maʻisuka e aliali mai pe a le maua e le glands le aofaʻi tatau o le susu.

E tupu lenei mea pe'ā iai se faʻafitauli matuia i le gaosia o le hormone pancreatic.

E le gata i lea, o se uiga le lelei e mafua ai le tele o faafitauli e atiae i le leai o se lagona o le fausia o masini komepiuta i lenei hormone. E tatau ona maitauina o le faailoga o loʻo faʻamatalaina i le maualuga o le toto suka pe afai o lenei tulaga e le masani ona totogi.

Plasma ei ai le maualuga o le kulukose. I le gasologa o taimi, o vaega o suka o loʻo faʻateleina faatasi ma urine. E tosina mai meaola vai i le kulukose. Ona o lenei mea ua amata ai ona lemu lemu le tino.

E tatau ona maitauina o le xerostomia e mafai ona faʻamavaeina pe a taitaia le togafitiga faʻapitoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti e maua ai le suka.

Xerostomia, o loʻo faʻaalia mai le talaaga o le pa'ū o le suka, e le gata ina faʻaauau ona o le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo. Aiseā la o loʻo i ai pea le galala, lea o le a faasolosolo malie ai ona faʻagogo mai fafo o le vevela? E mafai ona afaina se faʻamaʻi mago i se faʻatusatusaga poʻo, i se isi itu, o se faʻamaoniaga agavaʻa i le tuufaatasiga o fulu.

E i ai le tele o mafuaʻaga e saofagā ai i le susu. E aofia ai:

  1. o se maʻi ogaoga o le faʻaaogaina o gaʻo i le mucosa,
  2. faasolosolo faasolosolo malie i le toto toto eletise,
  3. inupia o se natura i totonu ma ogaoga oona o le tino ma mea oona,
  4. suiga tele e aʻafia ai tali faʻafofoga mataʻalia,
  5. galala ma le gutu malolo, lea e mafai ona mafua ona o le lele i le ea,
  6. ogaoga ogaoga i tulafono ole tulafono ma le popole, e nafa ma le gaosia o fulufulu,
  7. eletise eletise ma vai vaivaiga.

O nisi ituaiga o faʻamaʻi e mafua ai le faʻaalia o le faailoga i le fesili. E mafai ona matua leai se maʻi o le oral mouth.

E le gata i lea, o aʻafiaga e aʻafia ai foliga o le galala ma le mago o le mucous membranes o le oral vevela e mafai ona faʻavasegaina o faʻamaʻi o le tino o le tino ma le faiʻai, i luma o lea faiga o le gaioiga e mafua ai le vavalalata masani o le veʻa e matua aʻafia (ogaoga o le neuritis, stroke, Alzheimer, diseaseinsoninson, malfunctions i le hematopoietic system).

Faatasi ai ma isi mea, faʻamaʻi pipisi, e aofia ai purulent, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (pancreatitis, maʻi mumua, siafita) e masani ona o faatasi ma le gutu malulu. O lenei mea mataʻutia ua matauina foi i gaioiga faʻaleagaina o le vevela o le manava, lea e manaʻomia vave le faʻalavelave faʻapitoa.

Aisea e malogo ai le gutu i le po i tagata mamaʻi i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

Ona o le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto, o le maʻi e masani ona faia pine, aemaise i le po.

E i ai ona foliga mucous muʻu o le vevela, o lona paʻu e foliga mai e le lelei, o ona laugutu e poloka.

E mafua ona o le maʻi o le tagata.

Xerostomia togafitiga mo le maʻisuka

O le taimi tonu lava lea e tatau ai ona gauai atu i le mea moni e tatau ona togafitia le mago o le mucous membranes, talu ai ona o le leai o se togafitiga talafeagai o loʻo i ai se soliga o le tumama o le tumama.

O lenei mea e mafai ona mafua ai le pala o le nifo, maʻi, le manava manava, afaina ma le pisia o le paʻu o le laugutu, o siama o le gaogao, poʻo foliga mai o faʻamaʻi faʻaleagaina e pei o le o le candidiasis.

E mafai ona faʻaumatia vave le mataʻu i le i ai o le maʻisuka? Afai e te vave aveʻeseina le xerostomia faʻatasi ma se numera manaia o faʻamaʻi, ona i ai lea o le hyperglycemia ma le maʻisuka tumau, o le a le mafai ona e faʻaumatia atoa le faʻamaʻi. Peitai, e ui lava i lea, e mafai lava ona faʻaleleia lelei le setete o le soifua maloloina.

Taui o le LED

I le taimi nei, o le faʻaaogaina o sauniuniga faapitoa ile inisalini e taua ole auala sili ona lelei.

I le faaaogaina lelei, o le toto totoga o le suka e faaleleia atili. Ae afai o le kulukose e masani, o le a le iloagofie ia faailoga o le maʻi.

Faatasi ai ma lenei tulaga le lelei ma le le toafilemu, e tatau ona e inu i se vaega manaia o vai mama. Ole maualuga e le tatau ona sili atu ma le iva ipu i le aso.

Afai o le tagata gasegase o le endocrinologist e inu e tusa ma le 0.5 l o le vai faʻamamaina i aso taitasi, ona tumau ai lea o le malosi o le maʻisuka.

Ma mafuaʻaga uma talu ai ona o le tulaga o le faʻamaʻavaina, o le ate ua faalilolilo ai le maualuga o le suka. Ae o le tasi lenei o mafuaʻaga ona o le maualuga ole kulukose plasma.
O nei mea uma e mafua ona o se faaletonu o vasopressin, lea e nafa ma mea e aofia ai lenei hormone i le tino.

I le gasologa o le maʻisuka o le ituaiga muamua, e maua e le tagata maʻi se galala faalauiloaina, o le masani ona faia, faapea foi ma le paʻu tele o le mamafa o le tino.

Ae faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua o le maʻi, o loʻo feagai le tagata ma faʻaʻailoga e pei o le sasaina o le paʻu, aemaise lava ile vaega o le tino.

Inu atili ai suavai

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka ua faatagaina e inu meainu nei:

  1. vai vai e masani ai (masani, vailaau-laulau),
  2. susu susu o loʻo i ai se mea maualalo maualalo, e le silia le 1%. O mea nei e aofia ai: yogurt, yogurt, kefir, susu, susu susu,
  3. lanu meamata ma laʻau e leai se suka,
  4. vine ua uma ona sasaina (tamato, kukama, seleri, manuka, lemoni, rimoni).

Ata teuteu o laulaau ma laʻau paʻu

E mafai faapefea ona ou faʻaumatia le mataʻu ma faʻaaoga auala faʻaoga o isi vailaʻau?

O fualaau aupito sili ona lelei ma lelei mo le fia inu ma le masii ese mai le mucous membranes o le vavau o tautalaga o se teuteuga o laulaau lanu ma laumei rhizomes.

E tatau ona ave 60 g lanu lanu moana ma 100 g o aʻa. O mea e nutimomoia e tatau ona faʻafefiloi ma le tasi le lita o le vai ma faʻaauau pea mo le aso e tasi.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona tapenaina le afaina mo le lima minute. Ona fufulu lea ma inu pe'ā uma ona 'ai mo le aso e tasi.

Mafuaʻaga o le gutu malolo ma le maʻisuka ma isi faʻamaʻi

O le Xerostomia i le maʻisuka e tupu pe a le o vavalavave e le faʻamalosi le aofaiga talafeagai ole fulu, lea e tupu pe a iai se faaletonu i le gaosiga o le inisalini poo le leai foi o se lagona lelei o sela i lenei hormone. E le gata i lea, o le gutu malogo i le maʻisuka e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, pe afai e le totogiina lenei tulaga. I le uma, o le suka o le toto e le o faʻafefeteina pea ma i le aluga o taimi e alu ese i le urine.

I le taimi lava lea e tasi, e tosina mai ai ni meaola suamalie i kulūkose molekone, ma o le mea lea o loʻo faʻamalūina ai le tino. O le mea lea, e mafai ona taofia lenei tulaga pe afai e taitaia le togafitiga faigata ma le ave o le sogasogisa.

Ae ui i lea, xerostomia, lea e tupu ona o le le lava o le gaʻo gaʻo, e le gata ina atiina ae i le tala o le maʻisuka. O le a le mea e mafai ai ona i ai se fiainu faifai pea, e mafua ai ona faʻamago mai fafo o le potu?

I se tulaga lautele, o se faamaʻi malogo e mafai ona mafua mai i se faʻasologa faʻamaonia po o le agavaa i le tuufaatasiga o fulufulu, poʻo le leai foi o se manatu o lona i ai i le gutu. E i ai le tele o isi mafuaʻaga e fesoasoani i le faʻaalia o lenei mea le lelei:

  1. le mautonu o gaioiga faʻavae i le mucosa tautala,
  2. faʻapupula i le toto toto eletise,
  3. inisua i totonu ma le oona o le tino ma toxins,
  4. suiga i le lotoifale e aʻafia ai tali maaleale i le gutu,
  5. tosoina o le mucosa tuusaʻo ma le ea,
  6. faʻalavelave i tulafono faʻatauvaʻa ma le popole, faʻatonuina mo le gaosia o fulufulu,
  7. eletise eletise ma vai vaivaiga.

O nisi faʻamaʻi e ono mafua ai le xerostomia. E mafai ona iai soʻo se faʻamaʻi o le oral vevela, togafiti o le tino ma le faiʻai, lea e faʻalavelaveina ai gaioiga e mafua mai i le masani masani o le suavaia (faʻamaʻi o le neuritis, stroke, Alzheimer's, maʻi o Parkinson, le faʻamaonia).

E le gata i lea, o faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le purulentities, faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai (pancreatitis, ulcer, gastritis, hepatitis) e faʻatasi foi ma se faʻamaoniga e pei o le faʻamamaina mai le ooto tautala. O le isi mea faʻafuaseʻi e tupu i faʻamaʻi o le manava e manaʻomia ai togafitiga o taotoga, lea e aofia ai le faʻalavelave o le intestinal, appendicitis, uluaʻi maʻi ma le cholecystitis.

O isi mafuaʻaga e mafua ai le gutu o le gutu o moe ma le gutu matala ma faʻalautele le faʻaalia i le vevela i le tino. O le masani ai o le vai inu e mafua mai i le vai, le umi o le manava, poʻo le vomiting faʻatasi ai ma le xerostomia.

O amioga le lelei e pei o le ulaula, ava malosi ma e oʻo lava i le faʻaleagaina o meaʻai, meaʻai ma suamalie e mafai ona mafua ai le galala tele. Ae ui i lea, o le maʻisuka, ua na o sina mea leaga lava e faatusatusa i le mea moni e faapea o na mea ua fai ma vaisu e mafua ai le maualuga o le maualuga ma isi faaletonu ogaoga i le gaioiga o le cardiovascular system.

Faatasi ai ma isi mea, o le gutu malogo o se faailoga tausaga. O le mea lea, o le tagata matua, o le malosi o lona fiainu.

Soʻo se faʻamaʻi o le tino faʻalavelave e mafua ai ona faʻaalia lenei faailoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iai se isu oona, e faʻamalosi e manava pea e ala i lona gutu, ma o le mea lea o loʻo mūmū ai le membrane mucous.

E taua le matauina o le tele o vailaʻau e mafua ai le xerostomia. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona faʻaaoga soo se fualaau oona e manaʻomia ona suʻesuʻe ma le totoa a latou faatonuga ma faʻatusatusa ia lamatiaga ma taunuuga o le faʻamautinoaina o fualaau.

Faʻaiʻuga o le polydipsia i le maʻisuka

O le tupu ma mulimuli ane le faʻateleina o le polydipsia i le maʻisuka e faalagolago ile maʻisuka e faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le kulukose.

O mafuaʻaga autu o lenei tulaga e mafai ona avea ma mea nei: faʻamalalaina, faʻaitiitia le vavalalata o le urine, faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaauau ona tupu ona o le vai-electrolyte faʻalavelave i le tino.

E faapefea ona togafitia le faateleina o le fiainu?

Faʻafitauli i le maualuga o le suka i le gasologa o le taimi e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma faʻamaʻi pipisi!

Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

Muamua e tatau ona e iloa le mea na mafua ai lenei mea matautia. E naʻo le maeʻa o lenei mea e tatau ona e faʻamatalaina togafitiga e faʻaumatia ai le maʻi.

I se tulaga e le masani ai, o tagata gasegase e falemai. Pe a totogi mo le maʻi faʻamaʻi, o le malosi o le fiainu e faʻaitiitia tele, pe o le a le toe iʻuvale lenei faailoga.

Faatasi ai ma le polydipsia, e matua faasaina lava le taofia o le inu.

Vitio faʻatalanoa

Aisea e tupu ai le susu i le maʻisuka:

Afai e le togafitia le faʻamaʻi, ona oʻo lea i se auala faʻalauiloa, e ono aliali mai le faʻafefe o le vai-faʻalavelave eletise i le soifua maloloina o le tino. I le iai o ni faʻafitauli ogaoga, e ono oʻo mai ai se maʻi faʻamaʻi faʻatasi ma faʻamaʻi o loʻo i ai nei o totoga o le tino o le faʻalavelave.

I faʻamuamua o maʻi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O lenei mea o le a fesoasoani e iloa ai le mafuaʻaga o le maʻi ma vave amata togafitiga.

E faigata ona maua se tagata e leʻi lagonaina lava le vaivai i lona olaga. O mafuaʻaga o se faʻamaʻi faʻaalia i foliga o lenei faailoga e tatau ona iloa e tagata uma, ina ia le misia le taua o le tino e uiga i le toilalo i lana galuega masani.

Afai e seasea lava le toilalo, pe a uma ona 'ai meaai e fesoasoani i lenei, poo le ava malosi, ona e le tatau loa ona vave puʻe le faʻamalo - o le mea masani lenei. E tatau i se tagata ona inuina le vai tele e toe faʻafoʻi ai le paleni o le vai i le tino.

I le tulaga e masani ona atuatuvale lenei mea ma e foliga mai o le a sili atu ona leaga, e le gata i lea, o se tofo gaosi ua aliali mai i le gutu, o le mea muamua lava e fai o le aveeseina lea o le maʻi mai le maʻisuka, talu ai o le gutu susu o se tasi lea o faailoga o lenei maʻi. E mafai ona e faia lenei mea e ala i le asiasi atu i se endocrinologist ma ave se faʻamatalaga mo se suʻega toto mo le suka ma le glucose toleni.

Mafuaʻaga autū

Saliva i le gutu ei ai se galuega taua, o lea e tatau ai ona e mautinoa o lona aofaiga e le maualalo nai lo le masani. E faʻamamaina le vevela o le tautala, fesoasoani e faʻatau meaʻai ma faʻalavelave ai le tuputupu aʻe o siama, e puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

O le leai o se tauvaga e lagona e se tagata e pei o:

  • Tele galala, lea o loʻo latalata ane i taimi uma.
  • O lona fesuisuiai e fesuisuiai, o le a avea ma mea laititi
  • Lese masalo ma le pala.
  • E aliali mai le tino i le ooto, e liliu atu i le maʻi suka.
  • Tingling of tongue and burning sensation.
  • Vaeluaina o le leo o le leo.
  • Tigā ma lagona tiga.
  • Le foliga mai o le manava manava.

Aisea ua aliali mai ai le gutu malogo? O le a le mafuaʻaga o se faʻamaʻi e mafua ai lenei uiga i tagata?

Ua maua e fomaʻi ni tulaga faʻaleagaina e faʻalavelave ai i le gaosia o le susu i se tagata maʻi:

  1. O le le lelei o le gaioiga o le gaogao, lea e faʻaalia i le paʻu maoaʻe o le faʻamalolo. O maʻi e sili ona taatele o mumps, sialostasis ma sialadenitis. O le tagata gasegase e mafai ona matauina le faateleina o le tele o lauulu, lo latou malosi ma le tiga.
  2. O faʻamaʻi pipisi, o loʻo aʻafia ma le maualuga o le fiva ma le vevela, e mafua ai le faʻamalolo. O le SARS, o le influenza, tonsillitis ma isi faʻamaʻi.
  3. O faʻamaʻi pipisi o le endocrine e faʻalavelave ai i le laveaʻiina o le maʻi. O le gasegase taatele ma le matautia i lenei vaega o le maʻisuka. O le manava, faʻatasi ma le malogo, o lona uiga masani. E mafua mai ona o le le lava o le inisalini, e aunoa ma se laasaga talafeagai lea e faʻalavelaveina ai faiga faʻavae i le tino.
  4. Faʻaleagaina o vaovao e mafua ai le le lelei. O le Xerostomia e aliali mai ona o le soliga o le amio saʻo o le tino.
  5. O le gaogao o le gaogao pe a uma le taotoga ona o le i ai o faʻamaʻi e manaomia ai le aveesea.
  6. Sjogren's syndrome, lea e faatatau i faʻamaʻi mimimune.
  7. Maua tele le gau o le tino e le tino. Soo se togafitiga e pei o se mu, fiva, vuluina poo le manava manava e fesoasoani i le susu.

O mafuaʻaga e le faʻaleagaina o le gutu malolo e faʻalagolago i le soifuaga o le tagata maʻi ma masaniga e mafua ai le faʻamalaina. O le faʻaaogaina lea o meaai e solia ai le paleni masani o le vai i le tino, le lava le aoga o le vai ma le i ai o masani leaga. O le suʻeina o vailaʻau e maua ai le itu e pei o le gutu malogo. I le tele o tulaga, o le fetuutuunaiga o le mea inu ava o le a fesoasoani e foia le faafitauli. A maeʻa le faamutaina o togafitiga, o le a le toe i ai le solitulafono.

Ina ua ala i luga

O se lagona o le malulu vave pe a uma le fafagu e masani lava. O le tele o mea, i totonu ma fafo, e ono faʻaosoina ai. O le faʻamafanafanaina o le Nasal, le gaogao i le po, o faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi o mafuaʻaga sili ona taatele o le le mautonu.

I le faagasologa o le aveeseina o le ava mai le tino, o le gutu malogo e aliali mai. O mafuaʻaga e aʻafia ai faʻamaʻi ma le le lava o le gaosiga o fuluvaʻa o loʻo faʻamatalaina i tusi faafomaʻi ma tusi e faʻasino ai fomaʻi ma tagata gasegase e tatau ona gauai i ai lenei faailoga.

Ma e ui o le le lava o le susu o le membrane mucous i le taeao e le taua tele i le tele o tulaga, e tatau ona e matauina le galo i le aso atoa, aua e mafai ona avea ma se faailoga o se maʻi ogaoga.

Aisea e malolo ai le gutu aʻo moe

O le gutu o le po e manaʻomia ai le vaʻaia oe lava ia, e pei ona mafai ona avea ma se faʻamaoniga o se maʻi ogaoga. E taua tele le auiliiliga saʻo ma malamalama pe o le a le mea e tupu ai. I le faaopoopo atu i le faamamaina o le mucosa e mafua mai i le manava le lelei pe faigata foi, faapea foi ma le taumafa i le po, o faʻamaʻi o le faʻalavelave e mafai ona faʻaosofia ai lenei mea matautia.

E tatau ona manatuaina o le gaogao i le po e le aoga e pei o le aso. Afai e solia le latou innervation, ona tupu ai lea o lenei tulaga matautia. O lenei faailoga atonu e taʻu mai ai le i ai o faʻamaʻi i se foliga masani. Afai ei ai se faʻafouina masani o le le lava o le gaosiga o le fulufulu, ma e le maeʻa pe a toe fafaguina, o se faailoga faʻafefe lenei. O le tagata maʻi e tatau ona faia se taimi atofaina ma tagata tomai faʻapitoa i le falemaʻi.

Mafuaaga o le gutu malolo e le mafua mai i maʻi

E oʻo lava i se tagata soifua maloloina e tatau ona nofouta e faʻamago le gutu. O mafuaʻaga mo faʻamaʻi pipisi e fesoʻotai ma le paʻu valevalenoa e mafai ona maua e ala i le ulufale atu i se fesili i totonu o se suʻesuʻega. O a latou lisi o le a tele naua, o le mea lea e le mafai ona le amanaiaina lenei faailoga ma e tatau ona faʻaumatia i le vave e mafai ai.

O mafuaʻaga i fafo ma totonu o le gutu malolo:

  • Le lelei o le timuga ma lona vevela maualuga. O lenei faafitauli e matauina i le taumafanafana, i le taimi o le lāmala, faapea foi i fale ma fale mafanafana, pe afai e leai se faamamaina atili.
  • Taumafa le lelei. O le taumafaina o gaʻo, meaʻai vevela ma leʻai e fesoasoani i le susu. O mafuaʻaga e aliali mai ai faʻamaʻi i lenei auala ua fuafuaina e tusa ai ma le lisi o maʻi i totonu o le tino lea e faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le faʻamaʻi i le maʻi.

O fafine maʻitaga e faʻapitoa i vaʻavaʻa e le masani ai. O lenei tulaga mataʻutia e faʻateleina i le tele o le vevela, faʻaauau ona faʻaosooso i le falemaʻi ma le tino faʻaaogaina i le faʻaopoopoga o le avega. O le le lelei o le potassium ma le sili atu o le magnesium e saofagā foi i le le lava o le gaosiga.

O se faailoga faʻalavelave o le foliga mai o se tofo gaosia i le gutu, e mafai ona faʻamaonia le amataina o le maʻisuka faʻamaʻi. E tatau i se fafine ona faafesootai se fomaʻi o ia o le a faatonuina suʻega mo le toto toto ma le kulukose toleni.

Paʻu tumau tumau: o se lagona o le mataʻu, ona mafuaʻaga ma aʻafiaga

E i ai tulaga e lagona ai e se tagata le leai o se faʻavaveina o le gaosiga, o lenei mea e le lelei, ae le o se mea matautia. Ia mautinoa e fefesoʻotai se fomaʻi pe afai ei ai pea lona gutu malulu. O se gutu susu e mafai ona avea ma se faailoga o se gasegase tuga lea e tatau ona togafitia i le vave e mafai ai.

E faapitoa lava lenei mea i le maʻi suka, lea e le mafai ona iloa e le tagata maʻi i le amataga, i se taimi ua tatau ai ona amataina togafitiga ma totogi mo maʻi faʻafitauli.

O le maʻisuka o se mafuaʻaga o le gutu malulu

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea o le tino o le endocrine e faʻaumatia ai le tino o le maʻi. O se tasi o ona faailoga autu o le gutu malolo tumau. O se lagona o le malulu ma le fiainu pea e faʻaumatia ai se tagata. Na te lagona le fiaai pea ma le masani ai.

E manaʻo se tagata e inu ona o le kulukose mole molelami e faʻafefiloi ai molimiti vai, ma mafua ai ona le toe inu le tino. O lenei tulaga e manaomia ai togafitiga, lea e aofia ai le tagofia o vailaau e maualalo ai le suka o le toto. E tatau i tagata maʻi ona mautinoa e pulea lona tele e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa.

Auala e manumalo ai

O le a le mea e tatau ona faia e le tagata maʻi pe afai ei ai pea le manava tumau? O le lagona o le malulu e mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese. Afai latou te le mautonu, ona tatau lea ona togafitia le faamaʻi autu, a leai o le a le mafai ona foia le faafitauli. I le tulaga o le leai o se paʻu ona o masaniga o le maʻi, e tatau ona toe fetuunai.

I soo se tulaga, faatasi ai ma le foliga mai o lagona le lelei, e tatau ona toe faatumu le faapaleniina o le vai i se taimi vave lava ma ia faaeteete e le tupu le gau.

Paʻu i totonu o le gutu: o le mafuaaga o le faailoga, o le siakiina o maʻi ma a latou togafitiga

E toatele tagata latou te matauina i nisi vaitaimi oo latou olaga latou te faamago o latou gutu. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o le le lava o le salivation e mafai ona le taua ma e faigofie lava ona faʻaumatia, ma ogaoga, e manaʻomia ai togafitiga o le faʻaleagaina o togafitiga. O le totoga o se tino, o le masaniga o lona galue e faalagolago i le galuega faamaopoopoina o ona totoga ma ona tino. O loʻo i ai se lisi tele o faʻalavelave e mafua ai le faʻamalaina.

Latou te taʻitaʻia le gutu maloʻo, lea e le mafai i taimi uma ona aveese, faʻatumu le leai o se vai i totonu o le tino. O tagata gasegase uma e tatau ona gauai atu i lagona i totonu o le oral vevela ma, afai ei ai le mago, talanoa i se fomaʻi.

Faʻailoga

O le faitioga a le tagata maʻi e uiga i mea ua mago i lona gutu e le tatau ona le amanaiaina. O le mafuaʻaga e manaʻomia ai suʻesuʻega i lalo o le taʻitaʻiga a se fomaʻi poto. E manaʻomia ona ia aoina mai se mea faigaluega ma suʻesuʻe ma le totoa ina ia mafai ai ona fuafuaina auiliiliga talafeagai ma faʻataʻitaʻiga mo le maʻi.

E mafai ona avea lenei mea ma se vaega atoa o gaoioiga, e fuafua i le ata o le falemaʻi:

  1. O suʻesuʻega o talatala ma suʻesuʻega o le faʻaogaina o le laveaʻiina o le a fesoasoani e fuafua ai pe o le tagata maʻi o loʻo i ai se fomaʻi mataga.
  2. Ole suega lautele ole suega ole toto ma le urine o le a faʻaalia i le fomaʻi poʻo le a le tulaga ole tino o le maʻi, pe o iai se faʻagasologa o le inflammatory ma le anemia.
  3. Fua o le kulukose i totonu o le toto ma le faapalepale onosai i ai e tatau ona faʻaesea le maʻisuka.
  4. O se ultrasound o matagi olaola o le a fesoasoani i le fuafuaina o le i ai o faiga o le tuma, maa, poʻo le faʻasolosolo i vaovao.
  5. O le a faʻaalia se suʻesuʻega o le toto ile tino pe a iai se maʻi a Sjögren.

O suʻega sili ona taatele ma suʻesuʻega mo faafitauli ma le faʻaogaina. I le suʻesuʻeina o le ata o le falemaʻi, e mafai e le fomaʻi ona fetuunai a latou lisi i lana faitalia, e faʻavae i luga o le talafeagai o le faʻatinoga.

O le a le mea matautia

E tatau i se tagata ona popole pe a mago lona gutu? O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli e mafai ona faʻaalia e ala i le auai o se faʻafitauli faʻapitoa poʻo le le fesoʻotai atu i ai, ae e tatau ona fuafuaina. Afai e le lava le pala, o lona uiga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ona o le paleni masani o le microflora o loʻo faʻalavelaveina i totonu.

O le tuputupu ae vave o microhome pathogenic e tupu, lea e afua ai le afaina o gum ma le pala o le nifo. O nisi o tagata gasegase ei ai a latou faitioga i totonu o le oral mouth. O tagata e leai se mea e masani ai e masani lava ona i ai ni laugutu mago ma le tiga, lea e masani ona fausia ai ni fusi.

O fea fomai e mafai ona fesoasoani

Afai e matauina e se tasi o loʻo faʻamamago o ia i lona gutu, o le mafuaaga o lenei mea faʻalavelave atonu e leaga i le tino, o lea e fautuaina ai e faʻatalanoa tagata tomai nei:

  • O le fomai nifo o le a siakiina le tulaga o nifo ma gasegase o le tagata maʻi, o le i ai o caries ma gaioiga o le gasegase i gaogao.
  • O le endocrinologist o le a siakiina le setete o le vevela ma taloina se suʻega toto mo le suka, ina ia le misia le atinae o le maʻisuka.
  • O se otootoga o le suʻesuʻega mo faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • O se gastroenterologist o le a fesoasoani e suʻesuʻe se faʻamaʻi o le gastrointestinal tract pe'āfai o iai i latou.
  • O le tagata suʻesuʻe o le a siaki le galuega a le loto.
  • O se neuropathologist o le a iloilo le faʻalavelave popole o le tagata maʻi.

O le mafuaʻaga o le leai o se faʻavalea i le tagata maʻi e seasea ona iloa, aʻo le i fuafuaina e le fomai, o le a manaʻomia e le tagata maʻi ona pasia suega talafeagai ma suʻesuʻe le tino e faʻaogaina metotia o faʻataʻitaʻiga na fautuaina e le fomaʻi.

Togafitiga ma togafitiga masani

O le malulu o le ooto tautala e mafai ma e tatau ona faʻafefeteina ma le fesoasoani o vailaau masani. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaumatia ai le mea le lelei, e tusa lava pe leʻi oʻo i le faʻamaʻi. O le mea moni, e le tatau ona e faʻailoaina le faʻatalanoaga a le fomaʻi. O se tasi o auala sili e faʻaaogaina ai le leai o se mea e gaosia i totonu o le gutu o le faʻamamaina lea i teuteuga o laulaau, laʻau aʻa, chamomile ma le sage. Latou te manaʻomia ina ia saunia eseese, ia 'aina le 1 tbsp. l mea matagogo, sasaa se ipu vai inu ma faʻamalosi mo le itiiti ifo ma le afa itula. Ma le isi, e tatau ona e tosoina le susu ma fufulu ese i le isi itu ma le oral mouth.

E tatau ona 'aina le fugalaau fugalaau. I totonu o le falemaʻi e te manaʻomia e faʻatau ai le suauu mai sulu o le rose ma se tali o le "Chlorophyllipt", lea e aofia ai foʻi le suauu. I totonu o le isu, muamua matou te totoina le fofo muamua, malolo mo le kuata o le itula, ona matou tosoina lea o le lona lua. Mo se tasi talosaga, e tatau ona e faʻaogaina le afa o le pipete o le suauu, o le a lava lea. O le togafitiga e 10 aso.

E aoga le fufuluina o le gutu i le wormwood ma calendula. Ina ia saunia le oloa i totonu o se ipu malamalama ma vai inu i le vevela o le potu, e manaʻomia lou faʻaopoopoga o le 30 mataua o nei laau. E tatau ona faʻataunuʻu muamua aʻo leʻi faia taumafataga, tolu taimi i le aso. A uma lenei mea, e te le manaʻomia ona 'ai i le 20 minute. A maeʻa ona 'aʻai, e mafai ona faʻamama lou gutu i le olive poʻo le suauu suauʻu, lea e manaʻomia ona e feanu pe a uma le faʻatinoga. Nai lo le fufuluina, e mafai ona e fufuluina le membrane mucous ma se cotton ua faʻamamaina i le suauu. E teuina lelei le puʻu o le oral ma puipuia ai le le lava o le susu.

O le fufuluina o lau mint fesoasoani e fesoasoani ai i le taulimaina o faʻamaoniga e le lava le gaioiga o gaogao ma le suka maualuga. Se kuata o le itula ao le i ai taumafataga, siaki le tele o laʻau mamago fufulu lelei i le vai. O le kalama cardamom pe a uma ona 'ai e fesoasoani i le faʻafefe mago. E tatau ona faia lenei mea pe a maeʻa taumafataga taitasi ma aua le faʻamamaina lou gutu pe a maeʻa mo le itiiti ifo ile itula.

Faʻafefea ona faʻaleleia le faʻamalolo

Afai e magoto se tasi i lona gutu, o le mafuaaga e le masani ona fesootai ma le i ai o se maʻi ogaoga.

Ina ia faateleina le pala, e tatau ona e faia laasaga nei:

  • Faʻafofoga i le inu ava e faʻamautinoa ai le lava o le faʻaaogaina o le vai i totonu o le tino. E tusa ai ma fomaʻi, o le tele o le vai e tatau ona tatau ona le itiiti ifo ma le lua lita.
  • Ia mautinoa o le ea i totonu o le fale ua lava le humidified, ma o lona vevela e le maualuga pe maualalo.
  • Iloilo le taumafataga, e le aofia ai meaai e faʻafefe ai le paleni o le vai. E tatau ona lafoaʻi le ava malosi ma le kofe, lea e faʻaosofia ai le tupuga o le mago i totonu o le paʻu tautala. E sili atu le 'ai o ipu i le vevela o le potu o loʻo i ai le faʻaauau o le vai.
  • Tuu le kulumu kesi ma le candy i lou gutu. Faʻamālūina le vevela o le gutu, o le a faʻapipiʻi lelei le pusa tioata pe a faʻagasolo malie.
  • Ave le tinotu o le Echinacea purpurea i le 10 e pau i itula uma.

E mafai e tagata uma ona filifili se auala talafeagai mo i latou lava, ae e sili atu ona faʻaaogaina i latou i le tuufaatasiga, ona leai lea o se mea e maua mai le gutu malulu. Afai e masani ona fai le faaletonu o le tino, ona tatau loa lea ona e faafesootai se fomaʻi.

E toatele tagata ua faitio faapea o latou faai e masani lava ona matutu. O le mea lea, latou te fiafia i le fesili i le auala e mafai ona mafua ai se ituaiga o faailo ma le auala e puipuia ai.

O le mea moni, o mafuaʻaga o lenei mea matautia e tele. O le mea lea, o le gutu malogo e masani ona o mai faatasi ma faʻamaʻi o gaʻo oona, faʻalavelave o le tino, fatu, maʻi faʻaleagaina ma le endocrine.

Ae ui i lea, o le tele o taimi o le faʻamaʻagogo o se faailoga o le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O se lapataiga lapatai, ona o le le togafitiga o le hyperglycemia masani e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le tele o aʻafiaga e lamatia ai le ola.

Faailoga masani e fesoʻotaʻi ma le xerostomia

Faʻaalia lou suka pe filifili le itupa mo fautuaga

E masani lava, o le gutu malogo e leʻo se mea e vaʻaia. O le mea lea, mo le siama, e taua le faatusatusa uma o faailoga ma iloilo le tulaga lautele o le maʻi ile atoa.

O le mea lea, xerostomia, aemaise lava i le maʻisuka, e masani ona faʻatasi ma malaise. O lenei faʻaaliga, e ui lava e taatele, e sili ona matautia ma o tagata e faʻapipiʻiina ia faʻailoga e mautinoa lava e faia se suʻega atoa ma maeʻaeʻa, e aofia ai se suʻega mo le glycemia. A maeʻa le suʻega, atonu o le a iai se faʻafitauli i le tagata lautele ma le totonugalemu ole NS, inu ava malosi, toxicosis o le purulent ma le faʻamaʻi totoga, viral infections, faʻamaʻi toto ma e oʻo lava i le kanesa.

E masani lava o le faʻamagoina o le mucosa o le tuʻufaʻatasia ma se faʻamau i se laulau paʻepaʻe. E masani lava o na faʻafitauli e aliali mai ma faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e manaʻomia ai se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le gastrointestinal tract.

E le gata i lea, o le xerostomia e masani ona o faatasi ma le oona i le gutu. O nei mea faʻapitoa e faʻamatalaina i mafuaaga e lua. Muamua o le faʻalavelave i le gaioiga o le vaʻaia, ma o le lona lua o faʻalavelave i le manava, aemaise lava, i le excretion ma le excretion o le suka o le hydrochloric ma le sua oona.

I soʻo se tulaga, o mea taumafa oona poo le talo e tumau pea. O se taunuuga, i le faagasologa o le pala o nei oloa, o mea leaga e afaina i totonu o le toto, lea e aafia ai uiga o le pala.

E masani ona faʻafefiloi se lagona o le faʻamago ese mai le mucosa o le tu ma le nausea. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le i ai o mea taumafa poʻo le faʻamaʻi pipisi. O nisi taimi o mafuaʻaga mo lenei tulaga e taatele - o le fafagaina poʻo le le mulimuli i se taumafataga, lea e taua tele mo le maʻisuka e pipii i ai.

Afai o le xerostomia e faʻatasi ma le vevela, ona avea lea o se faailoilo sili ona mataʻutia, e faʻaalia ai le faʻalavelave i le faiʻai ma le toilalo i lona toto.

O le gutu gutu ma le vevela tele e mafai ona taʻu mai ai faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu pe a paʻu le paleni o le vai. Ae e masani lava o nei faʻamaʻi e faʻatasi ma le maʻisuka. I lenei tulaga, o le tuuaiga o le hyperglycemia, lea e faateleina ai le mamafa o le toto, ona o le suavai mai i sela ua tosina atu i le toto.

E le gata i lea, o le vevela mai le vavagana o le tautala e mafai ona faʻalavelave ai fafine maitaga. Afai o se mea ofoofogia e o gatasi ma se fafine i taimi uma, ona faʻaalia ai lea o se mea e le lelei i le paleni o le vai, le paleniina o meaai poo le faʻavavevaveina o se faʻamaʻi masani.

E faʻapefea ona faʻamalo le gutu pala i le maʻisuka?

E vave lava ona taua o lenei faailoga e manaʻomia ai togafitiga, aua o le leai o le ola mama e solia, lea e mafai ona mafua ai caries, maʻi o le tino, le manava manava, mimiti ma le gaogao o laugutu, o siama o gaogao po o tagata o le au.

Ae peitai, pe mafai ona aveese le gutu malolo i le maʻisuka? Afai e mafai ona aveese le xerostomia i le tele o faamai, ona i ai lea i le tulaga o le hyperglycemia masani i le maʻisuka, e le mafai ona aveesea atoatoa lenei faaaliga, ae mafai ona faaitiitia le tulaga o le maʻi.

O lea la, o le metotia pito sili ona aoga o le faʻaaogaina lea o oloa inisalini. A uma mea uma, pe a faʻaaogaina lelei, o le faʻatonuga o le glucose e faʻapitoa. Ma a faʻapea o le suka e masani, ona faʻaititia lea o faʻailoga o le maʻi.

E le gata i lea, faʻatasi ai ma le xerostomia, e tatau ona e inuina se tele o le vai, ae le sili atu i le 9 tioata i le aso. Afai o le tagata maʻi e itiiti ifo i le 0.5 lita o le vai i aso taitasi, o lona uiga o le a alu le alualu i luma o le maʻisuka, aua o le ate e faʻamalo ai le tele o suka, ae o le tasi lenei o mafuaʻaga e mafua ai ona faateleina le suka toto, ona o le faaletonu o le vasopressin, lenei hormone i totonu o le toto.

Ae ui i lea, e le o mea inu uma e aoga mo le maʻisuka, o lea e tatau ai i tagata gasegati ona iloa le mea tonu e mafai ai ona inu:

  • vai inu minerale (faleteuoloa, vailaʻau faʻasaina),
  • susu susu, gaʻo susu e oʻo atu i le 1.5% (yogurt, yogurt, kefir, susu, susu mumusu),
  • teas, aemaise lava o vao ma le suka,
  • suamalie fou ua gaosia (tomato, vine, lemon, rimoni).

Ae faʻapefea ona faʻaumatia le mataʻu ma faʻaaoga ai togafitiga faʻavae a tagata? O se vailaau lelei mo le xerostomia o se teuteuga o laulaau lanu lanu (60 g) ma le pakiaka (80 g).

O le faʻafefiloi o mea totino faʻamaʻi ua afaina i le 1 lita o le vai ma faʻaʻauʻau mo le 1 aso. I le isi itu, o le mea na faʻafefeteina e kuka mo le 5 minute, faʻamaʻapeʻa ma inu pe a uma meaʻai i le aso atoa. O le vitio o loʻo i totonu o lenei tusiga o le a faʻamatalaina ai le mafuaʻaga o le gutu o le faai i le taimi o le maʻisuka.

Faʻaalia lou suka pe filifili le itupa mo fautuaga

O le gutu gutu po o le xerostomia e mafua mai i le tele o mea i totonu poʻo fafo. O le faʻamagoina o le mucosa e mafai ona mafua mai i mea o fafo ma e faigofie ona faʻaitiitia e se suiga i le microclimate poʻo le faʻaaogaina o le vai. Ae masani lava o le xerostomia o se faailoga o le matuia o le neurological or physiological disorders. Iloaina o le mago e le mago - o mafuaʻaga e tatau ai ona sailia faʻamaʻi?

Laʻu gutu i fafine - mafuaʻaga

O se lagona o le gutu malulu e aliali mai ona o le le lava o galuega o fugafiti. O faʻamaʻi e iloa i le 12% o le aofaʻi o le lalolagi. I le vaitausaga, o le a tupu le xerostomia ma faateleina i le sili atu ma le 25%. O lea faʻalauteleina o le faʻaleagaina o le gland ma le matua e mafua mai i faʻaleagaga-degenerative processes, ae o le taunuuga foi o le tele o faʻamaʻi na faʻasalalau i le olaga atoa.

O mafuaʻaga o le manava faifai pea o le solia o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga ma le tele o mea faalilolilo na natia e vavao.

Afai tatou te suʻeina suʻesuʻega faʻasaienisi, o le a mataʻutia le seasea ona suʻesuʻeina lenei faafitauli. O le mafuaʻaga o lenei "le mautonu" o le leai o se faʻamalamalamaga manino o le manatu tonu lava o le "matagogo".

O mafuaʻaga masani o le faʻaitiitia o le salivation o aʻafiaga o togafitiga e faʻaaoga ai:

  • tetracyclic antidepressants,
  • antipsychotic fualaau faasaina
  • atropine ma antihistamines,
  • β - poloka poloka e mafua ai le hyposialia (faaititia le pulelaa o le faasusu).

O le xerostomia faafomaʻi, i le avea ai o se tulafono, e agavaʻa pe le taua foi, ma o le gaioiga o gaogao faʻalelei e toe faʻaleleia pe a uma ona faʻasaʻo togafitiga.

O se mea e sili atu ona mataʻutia o le faʻasaina o le faʻaaogaina o le vevela o le radiotherapy, lea e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi pipisi o le tino o le tino, vaʻalele respiratory tract ma le digestive tract. O le gaogao vaʻaia e matua mataʻutia lava i aʻafiaga o le faʻamalamaina o meaola. I lalo o lana faatosinaga, o suiga e le mafai ona suia e tupu i totonu o masini, e mafua ai le vevela o le mucous membranes o le oral mouth and pharynx. O le aofaʻiga atoa o le 10 Gy na maua i le gasologa o le vaiaso o togafitiga e mafua ai ona paʻu i le gaosiga o le gaʻo e ala i le 50-60%. Chemotherapy e taʻitaʻia ai foʻi aʻafiaga tutusa, ae o lenei mea masani e masani ona toe faʻafetaia.

O mafuaʻaga o le malulu o le gutu o le le o le neutrogenic (e le mafua mai i faʻataʻitaʻiga, puipuiga poʻo togafitiga) amio e sili atu ona eseese. O le masiʻo tumau e mafua ai faʻamaʻi.

O se lagona o le mago i totonu o le pupuʻu tautala e fetaui ma le leai o se vai ona o:

  • afu le afu ona o le fiva po o le siosiomaga,
  • mamafa tele o le toto
  • tele faʻaleagaina o le paʻu (fugalaau, mumu),
  • manava ma le vomia.

O se lagona o le matagogo e ono aliali mai i le taimi o le maitaga ma le lactation. Xerostomia i le taimi o le maitaga e mafai ona toe faʻafouina ma e mafua ona o faiga masani na tutupu i le tino o se fafine.

O le Xerostomia ua i ai se uiga e faʻalautele, aemaise lava i tausaga talu ai nei, lea e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le siosiomaga, faʻaletonu o le tino, hypoxia, ma le faʻalavelave tumau.

O le faʻaitiitiga o le galuega faalilolilo o vaʻavaʻa e maua ai le faʻavaivaia o le puipuiga o auala o le oral ma faia ai tulaga lelei mo le atinaʻeina o microflora pathogenic.

Faʻatasi ai ma le xerostomia, o maʻi nei e matauina:

  • gaioiga o le gaioiga o fusi o le oral vavao,
  • faiga faʻafouina o le toe faʻafouina o nifo,
  • siosiomaga faataamilosaga o vailaau o le epithelial oral,
  • galuega tau antimicrobial,
  • faiga faʻafefete
  • faʻasologa o mea e tuputupu aʻe ai:
  • neura
  • epidermis
  • gaosiga o le palatini - o le hormone e aafia i le calcium-phosphorus metabolism i le ponaivi ma le tilotila.

Fai mai nisi o saienitisi le mafuaʻaga o le faateleina o le faʻamalolo ma le xerostomia o se faʻaopoopoga o le faʻamoemoe o le olaga, talu ai o le toʻatele o tagata mamaʻi oe liliu atu i falemaʻi mo le gutu malulu e lauiloa i atunuu atiaʻe. O nei mea e masani lava o tagata o le vaitausaga.

O mafuaʻaga o le gutu o le gutu i se uiga e le o le neutrogenic o faʻamaʻi o le circulatory, o le endocrine, o faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli o le tino:

  • matua ma le lua Gougerot-Sjogren syndrome,
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • hyper - poʻo le hypothyroidism,
  • Mikulich maʻi,
  • nisi o faaletonu o le tino
  • faʻamaʻi pipisi
  • toto maualuga
  • afaina o le vai,
  • iron deficiency anemia
  • HIV

O le faʻalavelaveina o le gaioiga o fuga o le sami e mafua ai le solia o le faiga o le tatuʻuina e mafua mai le malocclusion poʻo le nifo. O le veleina o le mucous membrane o le gutu e tupu pe a faalavelaveina le manava i le isu ona o le rhinitis, tonsillitis, sinusitis, vava vevela, o le tino vaivai o le gaogao.

O le gutu gutu e mafua ai ona gau le ola:

  • afaina toto
  • fiva
  • pneumonia
  • typhus ma le typhoid fiva,
  • nisi o faamai o le vaega o meaʻai,
  • mea oona
  • dysbiosis.

O le gutu gutu e mafua mai i le faʻalavelaveina o le gaioioiga o le gaogao, o lo latou mumū (sialadenitis) poʻo le fesuiaiga o taʻavale (sialolithiasis). Neurogenic mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le salivation ua maitauina i nisi o faʻalavelave faʻaleagaina, faʻapea foi ma le faaleagaina o le tino.

O le gutu gutu e matauina i le cystic fibrosis, faatasi ai ma se gasegase - o le Prader-Willi syndrome, faʻamaʻi faʻasalaga o mea faʻafesoʻotaʻi, togafitiga o le biliary system, maʻi o Parkinson ma Alzheimer. E tusa ai ma nisi o saienitisi, o le gaioiga o gland ova e atagia lelei ai le tulaga o le faʻalavelave faʻapitoa. O se numera tele o faʻamaʻi, o lona uiga o le gutu malulu, e manaʻomia ai se suʻesuʻega ogaoga o lenei tulaga.

Mafuaʻaga o faʻaaliga aso, po

O le gutu gutu e mafai ona maitauina e le o taimi uma, ae i se taimi patino o le aso. Afai o le mucous membrane e mamae i le po po o le malogo e lagona i le taeao, ona mafua ai lea ona mafua le mafuaʻaga o le manava manava, galo i se miti, faateleina le mago po o le vevela o le ea i le potu. I tagata matutua, o le gutu o le manava i le taimi o le moe e mafua mai i le vaivai o masini-ligamentous apparatus o le auvae pito i lalo.
I fafine, o le faʻamavaeina e mafai ona mafua mai i le faʻaogaina o vali mo le togafiti o siama, ma le paʻu o le paʻu. Pe a faʻaaogaina vailaau faafomai aʻo lei moe, i le taeao o loʻo i ai le faʻavauvau i le ooto tautala ma se lagona o le matutu.

O le inu o le salima, meaʻai vevela, ava malosi mo le 'aiga o le afiafi e sau faatasi ma le galala i le taeao ma le susu.

I le ao, o se lagona o le matutu e mafai ona mafua ai:

  • malosi malosi faaletino,
  • lagona le lelei
  • le lava le faaaogaina o le vai,
  • faʻalautele le la
  • maualuga le vevela o le vevela
  • galue i se mea e faʻamafanafana ai microclimate,
  • nofo i le sauna
  • popole

O nei mea uma e mafua ai se lagona lē tumau o le matutu ma, pe a faʻaumatia, toe faʻaleleia le gaosiga.

Paʻu ma le manava manaia

Le manava manaia (crease) e faʻatasi ma le le atoatoa o le gaosiga. Saliva ei ai siama faʻamalosi, antifungal, meatotino faʻapitoa. E masani lava, o le 1 m3 o le gaogao o le gland e aofia ai le 4,000 leukocytes, lea e maua ai se puipuiga i totonu o le oral mouth. I le le lava o le pala, o se suiga i le microbiocenosis masani (o se mea faigata o microorganisms) e tupu, ua faateleina le numera o microbes pathogenic ma sigi. O oloa aoga o meaola ole anaerobic o loʻo aliali mai i le vavagana o le faitotoʻa pe a leai se puluvao ei ai le manogi le lelei.

E le gata i lea, faatasi ai ma se faaitiitia o le gaosia o le vevela, o le taimi muamua o le lomiina o mea e tupu i totonu o le oral veveva ua faaleagaina. E le susu le meaai, e umi se taimi i le va o vaalele, i lalo o gums ma o se taunuuga o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa, o mea faʻalauiloa ma se manogi manogi e faʻasaʻolotoina.

Pe a maeʻa le mucous membrane ona o le faʻasalaga, e faʻamalolo mai ai masini plasma i luga o le membrane mucous - o le paʻu paʻepaʻe, e le gata o se siosiomaga lelei mo le faʻalauteleina o microhoganic pathogenic, ae o se mea foi mo le faʻasaʻoina o gaʻo vevela.

O le faia o le Halitosis e mafua ai le mumu o le pala, pala o le nifo, ma isi nifo. O lenei togafitiga e mafua foi i le gutu malulu. O le mafuaʻaga lea e mafua ai le manava ma le faʻamalolo o le tino o le tino ma uiga o le faʻavevesiina o faʻalavelave e tupu i totonu o le vavagana.

O le solia o le gaosiga po o le tafe o le puluvave e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  • o le mucous membrane o le pito i totonu o alafau ma luga o le laulaufaiva ua avea ma mea totino,
  • o tupe teu susu o loʻo teuina i le lagi,
  • selu e le faaputuputu i le gutu,
  • 'auʻaunaga (cervical) caries o loʻo aliali mai,
  • o le fausaga ma le lanu o le kene e suia
  • o le mucosa ua paʻu ma le manaia
  • sosova foaming,
  • e leai ni papila i luga o le pito o le laulaufaiva,
  • e tele ata i luga o le laulaufaiva,
  • lobili e iloagofie i le laulaufaiva,
  • le mucous membrane o alafau ma laulaufaiva atrophies,
  • 'oloʻo tuʻuina i luga o nifo,
  • tautalaga tautala e faʻaleagaina,
  • e pagatia le nutimomoia
  • ua tosina le tofo
  • taumafa e faigata
  • Le manava manaia ua lagona.

Atrophy o le mucosa e faʻatasi ma le vevelaina, o foliga mai o ni mea vaivai laiti ma vavave e le gata i le gutu, ae faʻapea foʻi i tulimanu o laugutu.

O le gutu o le gutu i le gaioiga e afua mai i suiga masani i le tino:

  • faateleina elemene gaosia e mafua mai:
  • faamalosi le masini o le vevela e ala i le tuputupu ae o le fusi,
  • o se suiga i le tulaga o le faʻasalaga - o le faʻaitiitia o le gaserone, lea e aʻafia ai le leo o muso pelvic,
  • faʻalauteleina le suavai i totonu o le tino, lea e le mafai ona gafatia e gaʻo.
  • le le lava o minerale ona o lo latou faʻaaogaina e fausia ai ni fusi fetal. O le mea lea, o fafine maʻitaga e masani lava ona i ai le naunau e 'ai ni paluga e mafua ai le fia inu ma le susu.

Afai o le mago i totonu o le pupuʻu tautala e tuʻuina mai ma se tofo gaosi, o le manogi o le acetone, ona maua ai lea o le maʻisuka faʻaleagaina o se mafuaʻaga talafeagai o le tulaga.

Le faʻamamaina o le gutu malolo:

  1. tausisia pea le tumama
  2. asiasi soo i le fomai nifo
  3. tausisia le pulega o le ava - inu vai 1.5-2 lita o le vai i le aso,
  4. inu i sipuni ma masani
  5. le aofia ai meaʻai caffeinated ma suamalie suamalie,
  6. mo le lūlūina o le pulumu, faʻaaoga paluga faʻatasi ai ma fulufulu ma suauu taua e iai aʻafiaga, faʻamaʻi-inflammatory ma le faʻaleagaina,
  7. fufulu le pupuʻu o le oral faatasi ai ma le 2% o vaifofo o le masima i le sami pe tusa o le 4 taimi i le aso, faʻaleleia o le 0.9% o le solution o le sodium chloride (saline) ma teuteuga o fualaau faʻasaina lea e faʻaosofia ai le vavaeese o fusi,
  8. le aofia ai ni fagu susu,
  9. aua le faʻaaogaina ni pulumu fulunifo,
  10. faʻaaoga fualaʻau suamalie,
  11. e faʻaosofia ai le faʻasaʻolotoina o le ulavavale e faʻaaoga ai taʻano mumu e aunoa ma le suka ma lole mama.

I le xerostomia tuga, faʻaaoga:

  • Xerostom gel,
  • Oralbalance suavaia suia,
  • lysozyme vaifofo
  • Collagen Lysokol
  • 5% o le suauu methyluracil,
  • physiotherapy - elemene eletise ma fualaau faasaina i luga o le gaogao.

Faatasi ai ma le magoga tumau i le vaeluaga o le tautala, e tatau ona e faia se suʻega, faʻatuina le mafuaʻaga o le tulaga ma amata togafitiga o faʻamaʻi pipisi e mafua ai.

Gutu gutu i le maʻisuka: o le a le mafuaʻaga e malogo pe a fai o le suka e masani?

E toatele tagata ua faitio faapea o latou faai e masani lava ona matutu. O le mea lea, latou te fiafia i le fesili i le auala e mafai ona mafua ai se ituaiga o faailo ma le auala e puipuia ai.

O le mea moni, o mafuaʻaga o lenei mea matautia e tele. O le mea lea, o le gutu malogo e masani ona o mai faatasi ma faʻamaʻi o gaʻo oona, faʻalavelave o le tino, fatu, maʻi faʻaleagaina ma le endocrine.

Ae ui i lea, o le tele o taimi o le faʻamaʻagogo o se faailoga o le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O se lapataiga lapatai, ona o le le togafitiga o le hyperglycemia masani e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le tele o aʻafiaga e lamatia ai le ola.

Gusu gutu i le po, ma le maʻisuka, tiga: 11 mafuaaga, metotia o tauiviga

O le gutu gutu i vailaau faʻatele e masani ona taʻua o le xerotomy. I le tele o tulaga, o lenei tulaga e aʻafia ai ma isi faʻamaʻi e mafua ai ona faʻaleagaina le gaosiga ma le faʻamalositino o le vevela, o se taunuuga o lea mea o loʻo i ai se lagona o le malulu. O le mea lea, o le a mafai ona faʻaumatia lenei lagona le fiafia pe a faʻaumatia le mafuaʻaga o lona foliga mai.

Xerotomy e aumaia ai le le toʻa i tagata maʻi, faʻalavelaveina la latou moe ma masaniga masani. Talu ai ona o le taua o lenei lomiga, matou te fia taʻu atu ia te oe le a le gutu o le, o le a lona mafuaʻaga ma po oa faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia lenei faailoga.

Laʻu gutu: mafuaʻaga

  • Le manava manaia le manava. Gusu gutu i le taeao, o mafuaaga e mafai ona ese, e amata mai i le po o le gata ma faaiʻu i le mumū o agasala. E le o se mea e masani ai, o le malogo pe a uma le moe, e mafua mai i se limulusal septum ma adenoids. E le gata i lea, o le susu i le po e mafai ona faʻafefe ai tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le vavao o vaomago poʻo le galu o le natura o le faʻalavelave.
  • Faʻaaogaina o fualaau oona. I faʻamatalaga o le tele o vailaʻau, e mafai ona e maua le xerostomia ile lisi o aʻafiaga itu. O se gutu malogo e mafai ona faʻalavelave i le ao, ao moe, i le taeao po o taimi uma. O lenei itu o le uiga lea o vailaau faʻamaʻi, analgesics, antidepressants, faʻalaumua o maso, faʻapea foʻi ma le faʻamalosi, vailaʻau, antialiarreal ma viemetic drugs.
  • Faamai pipisi. O le gutu ma le gutu e masani lava ona aliali mai i tagata mamaʻi ma faʻamaʻi pipisi lea e tupu i le fiva ma le soona inu, e pei o vailaau faʻamaʻi pipisi o le tino, pharyngitis poʻo le tonsillitis.O faʻamaʻi pipisi o meaola faʻaleagaga e faʻalavelaveina ai le fausiaina ma le tafe o fulu (mumps) e mafai foi ona taʻitaʻia ai le xerotomy.
  • Maʻi faʻamaʻi. Mo faʻamaʻi e pei o le gasegase oona ma le maʻi o Sjögren, o le faʻamaʻiina o le endocrine (salivary, lacrimal, lacrimal, etc.) o uiga ia, e mafua ai ona lagona e tagata mamago io latou gutu, mata ma vaʻa.
  • Faamai o totoga i totonu. O le tino mago ma le galala o se tasi o faailoga o le maʻisuka. O le paʻu ma le gutu o le gutu e tupu mai i le faʻaogaina o le vavalalata, faʻasolosolo o le ischemic, anemia, maʻi o Parkinson ma Alzheimer's.
  • Chemotherapy Toeitiiti lava o togafitiga uma mo togafitiga mo le togafitiga o le kanesa e faʻaitiitia ai le pulelasi o le fuluvaʻa, ma mafua ai ona maua ai le gasegase maso.
  • Lavea togafitiga. O le manava ma le gutu o le gutu e taatele i le togafitiga o le mama o le tino e ala i le faʻatupuina o faʻamalolo.
  • Traumatic faiʻai le faiʻai. I le tulaga o se manuaga o le ulu, o le nofoaga autu e nafa ma vaovao, po o vailaau sili ona lelei, e mafai ona faaleagaina. I lenei tulaga, e faaopoopo atu i faʻamaoniga o le TBI, o le a faʻalavelaveina tagata gasegase i se lagona o le malulu ma le galala.
  • Faʻamalalaina. O faʻamaʻi uma eo mai faʻatasi ma fiva, vevela tele, vuluina poo le manava manava e fesoasoani i le aveeseina o le vai mai le tino ma, e tusa ai ma lea, o le gutu malogo.
  • Faʻaleaga Iatrogenic i vaovao. I le taimi o faʻasologa o nifo po o taotoga o taotoga i luga o le ulu, e mafai ona faʻamaʻiaʻi ia laufanua vavalalata, lea o le a mafua ai le faʻalavelaveina oa latou galuega.
  • Fuʻa. O le tapaa tapaa e tele mea o mea e afaina ai le mucosa.

E seasea lava, o le xerotomy o le faailoga lea o le maʻi. Toeitiiti lava o taimi uma, o lenei lagona le lelei e tuufaatasi ma uiga e pei o le fiainu, ita ma le mu i le gutu, o le laulaufaiva, vaivaiga, vevela, ma isi. Matou te fautua atu e mafaufau i tulaga masani pe a popole le tagata susu i gasegase faatasi ai ma isi faailoga.

Oona, metotia gaosi, gutu mago ma le paʻu paepae i luga o le laulaufaiva: mafuaʻaga ma togafitiga

Laʻau malosi, mago ma le oona i le gutu ma se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva e masani ona matauina i faʻamaʻi nei:

  • biliary dyskinesia,
  • cholecystitis
  • cholelithiasis
  • gingivitis (faʻamaʻi pipisi),
  • neurosis ma le mafaufau,
  • togafitiga faʻamaʻi
  • hyperthyroidism
  • gastritis
  • pepatic ulcer ma isi.

I le faaopoopo atu i le mago ma le oona i le gutu, e mafai ona faʻalavelaveina tagata gasegase i se tofo maso i le gutu, leu, vomiting, tiga i le faʻasolosolo poʻo le sao o le hychochotium, o le fatu ma isi faʻamaoniga e faʻaalia ai faʻamaʻi o le tino.

O le filifiliga o metotia mo le togafitia o le gutu malolo e faalagolago i le faʻamaʻi na mafua ai lenei faailoga.

Muamua lava, o le mea e tatau ona fai o le faʻatalanoa lea o se fomaʻi poʻo se gastroenterologist, o le, pe a uma ona faia ni suʻesuʻega, o le a ia faia se faʻamaoniga saʻo ma tuʻuina atu fautuaga faʻapitoa.

Faʻalagolago i mafuaʻaga o le mago ma le oona i le gutu O vailaʻau nei o vailaʻau e mafai ona faʻamatalaina:

  • atacids, o loʻo faʻaalia mo le gastritis ma le maualuga o le eletise ma le maʻi o le peptic o le manava poʻo le duodenum. O fualaau o filifiliga atonu o le omeprazole, pantoprazole, maalox ma le falael,
  • O vailaʻau faʻapitoa e faʻamatalaina faʻatasi ma vailaʻau e faʻamalo pe taofia ai le atinaʻeina o le dysbiosis, lea e mafua ai le oona ma le gutu malulu. O fualaau sili ona aoga o Lactovit, Linex, Simbiter ma isi.
  • antibacterial o fualaau faasaina e faʻaaogaina mo le gingivitis, maʻi o le peptic, mumu o le gallbladder. Faʻatasi ai ma le mumu o le gutu, o faʻamaga e faʻataʻitaʻiina i vailaʻau faʻapitoa (Chlorhexidine), faʻaaogaina o gels (Metragil-Denta). Mo le togafitiga o le maʻi suka, o fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaumatia ai le Helicobacter pylori bacteria (Metronidazole, Tetracycline, Amoxicillin),
  • multivitamin complexes
  • mea faʻapitoa (glycine, valerian extract) ma isi.

E mafai foi faʻaaoga vailaʻau masani, e aofia ai:

  • masani ona faʻaaogaina le sua o le tipolo ua faʻafefeteina i vai,
  • mauaina o meaʻai ma teuteuga o laau e faaleleia atili ai le gaosiga o fuga (coltsfoot, thermopsis, elecampane ma isi),
  • fugalaʻau po o le namononi.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, O fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

  • matau le tumama o le tino (fufulu ou nifo, faʻaaoga le palu mo le fufulu o lou gutu, fetogi, fufulu lou laulaufaiva, ma isi),
  • tuu le ulaula
  • mumusu e inu pia,
  • inu vai pe tusa ma le ono tioata o le vai mama i aso taitasi,
  • faatapulaaina le tele o meaai e faateleina ai le puleaina o pati i le taumafataga,
  • aloese mai oloa o loʻo lisiina ai faʻasaʻo ma mea inu,
  • faatapulaaina le popole
  • 'ai le 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti ma e le pasi.

Gusu gutu i le po: mafuaʻaga ma togafitiga

O le tele o taimi, e magoto i le gutu i le taimi o le moe ma le solia o le manava manava ma le mago i totonu.

I se tamaititi, o le masani masani o faʻamaʻi e mafua ai le solia o le manava manava o le hypertrophy o adenoids. I lenei tulaga, e tatau ona faʻatalanoaina le tamaititi e se otolaryngologist. I le tele o tulaga, ua faʻaalia le aveeseina o taʻavale faʻapitoa.

Afai o le lagona o le malulu i le po e mafua mai i le ea vevela i totonu o le potu, e tatau ona e faʻaalia le ea ao leʻi moe, faʻapitoa foi ona faʻaoga tagata faʻalotomaualalo.

Faʻasolosolo o le isu, faʻafefe ma vaʻaia e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le fulafula o le mucosa muʻa ma le vevesi le vevela. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻaaoga Nok Spray, Nazivin, Otrivin ma isi. I le rhinitis o le maʻi, o fualaau faʻamaʻi e pei o Tavegil, Citrine, Suprastin ua faʻaalia.

Mumu Mumu i le Maʻisuka: Auala Pulea

I le maʻisuka, o le ogaoga o le gutu o loʻo tuʻufaʻatasia ma le galala ma le masani ai. O lenei tuufaatasiga o faʻamaoniga e faʻamatalaina i le aveeseina malosi o le kulukose mai le tino, lea e fesootaʻi ma molimula vai, ma o le mea na mafua ai ona atiaʻe le tino o le tino.

Afai e te masalomia le maʻisuka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se suʻega o le suʻega ma fai se suʻega toto mo le suka. Afai e faʻamaonia le faʻamaʻi, o le mea lea, e fuafua i le ituaiga o maʻisuka, o se togafitiga ua faʻamatalaina, lea e ono aofia ai le tuiina o inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau o le suka, faatasi ai ma se taumafa tatau.

Gusu gutu ma le mafutaga a Sjogren

O Sjögren's syndrome e taua foi o se "maʻi mamago" ona o le maʻi autu o le solia lea o mata o le manava o le exocrine, e matua sili ona lelei ma le gaogao. O le tele o taimi o fafine e iai Sjögren's syndrome e silia ma le 50 tausaga.

O faailoga autu o le "maʻi mama" o mea ia:

  • susu mago, lea e lagona e le aunoa,
  • faigata i le tatu ma le foloina o meaai,
  • mata matagogo
  • vevela paʻu
  • malogo mucosa,
  • se lagona o le "oneone i mata"
  • susunuina, sasaina ma tiga i mata,
  • laugutu gutu
  • uluaʻi maʻi stomatitis ma isi.

Mo le togafitiga o le faʻamaʻi o Sjogren, o loʻo faʻaaogaina sui soʻo, e pei o loimata ma le pala, lubricants, faʻafefeteina o lotions ma kulimi. Ina ia faʻaumatia le gutu o le gutu, e fautuaina e inu vai e tele, fufulu lou gutu i le vai i le tele o taimi i le aso, tuu atu le fiafia i meaʻai vai, ma isi.

Gutu gutu i le maʻisuka. O le a le mafuaaga moni?

Gutu gutu i le maʻisuka.

O le a le mafuaaga moni 5 (100%) na le manuia 1

O le maʻi suka e mautinoa lava eo faatasi ma le tele o faʻamaoniga, o nisi o mea e matua aʻafia ai le soifua manuia o le maʻi, e masani ona mafua ai lagona sili ona le fiafia.

O le gutu gutu i le maʻisuka e masani ona i luga o le lisi o faailoga. O le a le mea e fai ma pe faʻapefea ona faʻaumatia lenei mea? Ma e mafai e le matutu ona leai se mea e aʻafia ai ma le maʻisuka? O le a matou talanoa e uiga i lenei mea i lenei tusiga.

Fua o manu - burdock ma blueberries

E mafai ona e fautuaina e faʻaaoga mea teuteu faapitoafaia mai vailaʻau faʻamalositino - e tatau ona talanoaina lenei mekasini ma lau fomaʻi ina ia faʻamatalaina ituaiga ituaiga o afu e fesoasoani e maualalo le suka o le toto. O iinei o le ae maua ai nisi o togafitiga sili ona lauiloa a tagata.

O le faʻaaogaina o ia mea e le gata e faʻaitiitia ai le pala, ae o se puipuiga lelei foi o le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

Ma fagafaʻau ma le lanu E mafai ona e saunia se teuteuga lelei:

  • Ina ia faia lenei mea, ave faʻataʻitaʻi 75-80 g burdock ma le 60 g vine.
  • Ua lava lea e tatala ai le 4-5 tbsp. punetini o lenei paluga i totonu o le tasi lita o le vai (o lona vevela e tatau ona i ai le vevela vevela).
  • Salu le vai i le aso e sosoo ai, ona kuka ai lea mo le 5 minute.
  • A maeʻa le filiga, e tatau ona faʻafefete le gaʻo totoe i le aso, ao leʻi oʻo i le taimi o taumafataga.

O le gutu gutu i le maʻisuka o se masani, e le mafaamatalaina le maʻi o lenei maʻi - aua le popole.

Ia inu ni mea teuteu i le togalaau, ave sauniuniga inisalini i le taimi, aua nei galo le paleni vai-electrolyte, ma o le a lelei mea uma ia te oe.

I le auala, o togafitiga o togavago e sili ona lelei faʻatasi ma le tagofia o vailaʻau, ae i le faatapulaaina o tui, a leai, o le toto o le suka o le a pa'ū sinamu, e aunoa ma le tuuina atu o ni faʻamatalaga faapitoa.

Aisea e mafua ai le maʻisuka ma le auala e taulimaina ai?

O le gutu gutu o se tasi lea o faailoga, faʻatasi ma le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona asiasi atu i le fomaʻi i se taimi tatau ma ave vailaau talafeagai. E taua foi le i ai i taimi uma se masini e fua ai le maualuga o le suka i le toto, lea e mafai ona faʻatau i soo se falemaʻi.

O lea faailo e pei o le malulu ma se maʻi o le maʻisuka e mafua ai ona vaʻaia e fomaʻi le tagata maʻi. Pe a faʻalavelaveina le gaogao o le gaogao, o le mucous membranes e faʻamamaʻa - o lenei mea e oʻo atu ai i le paʻu i le faʻaogaina i le lotoifale ma lautele, faʻapea foʻi ma le faʻamalolo.

Afai e le toe faʻaleleia le faapaleniina o le suavai i se taimi talafeagai ma le tele o le leai o se vai, ona faaopoopo atu lea i le naʻo le faailoga, e pei o le gutu malolo, o isi faafitauli ogaoga sili atu o le a auai, lea o le a faigata ma umi e faʻaumatia.

O faʻamaʻi e faʻafefe ai le gutu ma le maʻisuka:

  • Paresthesia I lenei faʻamaʻi, e tupu ai le solia o le tofo. E faigata mo se tagata ona iloatino le tofo o se mea suamalie pe suamalie, suamalie pe oona. Faatasi ai ma lenei mea, ua mataʻituina le gutu mago ma mafaufauga faalemafaufau.
  • Xerostomia. O le gutu gutu e mafai ona mafua mai i le maʻisuka poo isi faʻamaʻi. E mafua ona o le faʻaitiitia o le faʻamalolo, ma eo mai faatasi ai ma le fiaʻai, fia inu, ma le fulafula e faʻaalia pea.
  • Addison's pathology. O le mea moni, e tupu ona o le faʻailoga, lea o se faʻalavelave o le suka suka. Laititi mumu mumu e aliali mai i luga o le mucosa, ae mafai foi ona i ai i vaega eseese o le paʻu. I se tulaga e le masani ai, o maʻi e mafai ona o faatasi ma le manava, gasegase, ma le malaise lautele.
  • Vaʻaia. E tupu i le talaaga o faafitauli o thyroid e mafua ona o le maʻisuka. O faʻamaoniga o loʻo i lalo: o le gutu malogo, o le faateleina i le tele o le laulaufaiva, fula.

E le gata i lea, o le leai o se faʻavave i totonu o le pupuʻu tautala e mafai ona faʻaalia ai maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Laʻu gutu ona o le malie

I tagata e maua i le maʻisuka, e mafai ona tulaʻi mai le candidasis, o le mea foi lea e teu ai. E mafua lenei ona o le televave o le tuputupu ae o le fefete a Candida. I le maʻisuka, e vaivai ai le tino, ma e le mafai ona teenaina le toe gaosia o le galo, lea e mafua ai le microflora natura o le vavagana o tautala.

Faatasi ai ma le au failotu, o se paʻepaʻe paʻepaʻe e aliali mai i luga o le mucosa, o loʻo i ai mūmū mūmū i lalo o le mucosa, mulimuli ane latou faʻapupulaina ma le faʻalavelave i le 'ai, aʻo faʻaalia e se tagata le tiga.

O le tumama o le tumama o le a vave ona foia lenei faafitauli. E lava le fufulu o ou nifo ma lau laulaufaiva, fufulu lou gutu i vai pe a maeʻa taumafataga taitasi ma 'ai ai apu.

Liliu atu i le fomai nifo, o le a ia faatonuina fomaʻi faʻamalosi (nystatin, mo se faʻataʻitaʻiga), ma o le a le toe i ai le gaogao i se mataupu o aso.

Mumu i le gutu i le po ma le taeao

E tele gasegase e maua le gutu i le po ma le taeao. E mafua ona o le faʻaalia o aafiaga mai fafo. Mo se faʻataʻitaʻiga, ulaula, 'aina o meaʻai suamalie, pe a uma ona inu pia.

E le gata i lea, o le gutu malogo e mafai ona tulaʻi mai i le talaaga o le muamua o fualaau faasaina. Ina ia faʻaumatia lenei faailoga, o le a oʻo mai otaota ma vailaʻau i le laveaʻi. Afai o isi uiga e pei o le mu, soresi, vevela, ma isi.

faʻafesoʻotaʻi vave lau fomaʻi, fomaʻi poʻo le endocrinologist.

E faʻapefea ona faʻaumatia le gutu malulu?

Faatasi ai ma le gutu malulu, e mafai lava ona e inu vai, ae o le a fesoasoani lenei mo sina taimi, mulimuli ane ua toe foʻi mai le faafitauli. Lisi i lalo ifo nisi o fautuaga mo le aveesea o le gutu susu:

  • faʻaaogā togafiti matalaʻau, faʻasalaga faʻapitoa na faatonuina e le fomaʻi,
  • faaopoopo i ai ni nai meaʻai, e faʻaleleia ai le gaosiga o fuluva,
  • aloese mai le ava malosi
  • aloese meaai mamago,
  • tuʻuina atu mea e sili ona fiafia i ai le nifo maualuga,
  • aloese mai meaʻai, suamalie ma falai,
  • teena meaai vave,
  • inu tele vai (ae le sili atu ma le tasi le lita i le aso), o le a toe faʻafoisia le paleni o le vai i le tino.

A maeʻaeʻa maeʻaeʻa, e tatau ona e faʻaaogaina se gutu e aunoa ma le i ai o le hydrogen peroxyide ma le ava, aua o nei mea e mafai ona mafua ai le gutu malulu.

Metotia faafomaʻi

E le mafai ona faʻaumatia le faafitauli e faʻavavau, aua e toe foʻi mai i le taimi. I aso nei, i luga o fale falemaʻi e mafai ona e vaʻaia ma faʻatau i se tau taugofie e fai ma sui sui mo le sua.

O le auala pito sili ona aoga o le faia lea o tui insulin. I le faʻaaogaina o nei vailaʻau, e mafai ona e faʻamalosiina lou maualuga o le suka i le maʻisuka ma faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi.

E mafai foi ona e faʻatalanoa lau fomaʻi e uiga i le fualaau faasaina "Salagen" ("Salagen" poʻo le "Salagen"), lea naʻo le faʻatauga e faʻatau.

Fomaʻi e gaosia ai le suavaia:

  • Evoxac
  • Leiloloa
  • Xerostom saliva spray
  • Tsevimelin,
  • Listerine.

Faʻatau auala

E le o tagata uma e talitonuina togafitiga, o nisi e sili ona filifilia togafitiga o togafitiga.

I le amataga o le faamai, na o metotia faa-Iutaia e lava. Lalo o nisi nei.

O le faʻaaogaina o mea laiti e faʻaumatia ai le mago o le vevela o le tautala ma fesoasoani ai e faʻaitiitia mea e maua i le maʻisuka. E taua le malamalama o le maʻisuka e le mafai ona inu nai lo le 8 ipu i le aso. Faʻatasi ai ma le leai o se vai, o le ate e maua ai le tele o suka. E mafua ona o le leai o vasopressin, lea e pulea ai le suka o le toto.

Blueberry burdock

Ina ia saunia lenei fua, e tatau ona e ave le 80 kalama o aʻa ma le 60 kalama o laulaau lanu. 5 sipuni o le paluga mo le tasi lita o le vai mafanafana. Faataga e tu mo se aso. I le faaiuga o le taimi, tuʻu le mea e faʻafefeteina i luga o le afi ma faʻavela mo le 5 minute. Ona vevela lea ma ave i le aso atoa aʻo leʻi oʻo i le taimi o taumafataga.

O le umi o le faʻaaogaina o togalaau e le faʻatapulaaina, e taua tele le suia i latou i masina uma.

Laʻau seleselega

Ave i ai i le tutusa le laupepa o loʻo mulimuli mai: laʻau, launiu, yarrow ma elecampane. Lua laulau punū o le mea e tupu mai ai mo le afa-lita o vai ma kuka i luga o le vevela vevela mo le 10-12 minute.Faataga e tu mo le afa itula, ona toso ma inu le mea e maua mai i le aso i tolu inumaga aʻo leʻi 'aʻai.

Faʻatauga o le mutia (galega)

Mo le kukaina, ave i le tutusa o meaʻai (50 kalama) le mutia o le 'oti, laulaau o launiu ma pi pi. 20 kalama o laumei mint ma stigmas o sana. E tolu laulau vavalaʻau o le faʻafefiloi e tatau ona sasaaina le afa-lita o le vai, kuka mo le 10 minute, faʻasolosolo ile afa itula, ona togi ma inu faalua i le aso ao le i faia ni taumafataga mafanafana.

E tatau ona taulai totoa i meaai. Ina ia faʻamamaina le gutu maloʻo, e tatau ona e 'ai i le eseesega ma paleni, e aofia ai palatini, gaʻo ma gaʻo. Faʻesea meaʻai nei mai lau taumafataga:

  • sipuni
  • falaoamata oloa
  • meaai suamalie
  • faasao
  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • yolks
  • ate.

E tatau ona faʻafefete le mimiti i fua faatapulaʻa, ma e tatau ona sili atu le fiafia i le meaʻai e maualalo le gaʻo. Fugalaau fou ma fualaau aina e tatau ona faʻaaogaina i aso uma, e faʻaoga foi i le kefir ma le siʻiisi.

O le gutu gutu i le maʻisuka o se faafitauli e masani ona masani ona tupu ona o le le lelei o le gaioiga o gaogao. E mafai ona faʻaumatia lenei faailoga, e le gata i vailaau ma togafitiga.

Paʻu gutu ma le fia inu: aisea e tupu ai i le maʻisuka ma tagata e iai le suka masani?

O le toʻatele o tagata e faitio e masani ona faʻamago o latou gutu. O le mafuaʻaga lea latou te fiafia ai i mea e mafai ona mafua mai i lenei tulaga le lelei ma le le toʻafilemu? Faʻafefea ona puipuia?

E taua le maitauina o le mea moni, o mafuaʻaga o lenei faailoga o le maʻi e tele.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gutu malogo e masani ona o mai faatasi ma faʻamaʻi o le tino. O lenei faailoga e aliali mai foi i le tulaga o le le atoatoa o le gaioioiga o le tino, fatu, faapea foi ma foliga vaaia o faafitauli tau metabolic.

Ae, o mafuaʻaga sili ona mataʻutia o le fia inu pea, o ogaoga o le endocrine. O le tele o taimi, o se faʻamago mago e manatu o se faailoga o le maʻi o loʻo i ai se maʻi e pei o le maʻisuka. E mafai ona avea ma ituaiga muamua pe lua foi.

E taua le matauina o se faailoga taua tele lea, talu ai o le togafitiga o le hyperglycemia masani e taʻitaʻia ai le atinaʻe faifaipea o taunuʻuga sili atu ona mataʻutia ma e le mafai ona faʻasalaina lea e ono lamatia ai le ola o le tagata maʻi. O le a le mea o loʻo i tua o se uiga e pei o le susu ma le galala?

Tulaga Faamatalaga

O le opo o le waha e masani lava ona susu i taimi uma i tafatafa. O le gutu gutu, o le mea moni, o le le lava o le susu, o le atinaʻe o lona tino e mafai ona ese. O le mea lea, o le mafuaʻaga sili ona talafeagai o se faʻalavelave faʻaleagaina o vaovao, ae e maua i latou, e pei ona faʻaalia i galuega faafomaʻi, e le masani ona faia.

E mafai foi ona mafua le vevela ona o le televave vave o le susueina o le susu mai le ooto. Ma i nisi tulaga, o le faailoga e mafua ona o le tele o soliga o le gaioiga ma gaioiga e fesootaʻi ma le gaosia o le vai ma le tausia o le paleni o le vai. E tasi le auala poʻo le isi, o le faʻamago pe faifai pea e le masani.

Faʻailoga talafeagai

O le gutu gutu, lea e taʻua i le fomaʻi xerostomia, e na o le tasi lava le faʻataʻitaʻiga, lea, e pei o le tulafono, e sili ona lauiloa ma mafua ai le le mautonu. Ae o isi faailoga e mafai, e pei o se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva, o se lagona o le fiainu, pala i tulimanu o le gutu, o le mafiafia o le mafiafia o le pala, vavalalata, oona i totonu o le gutu, o se manogi le lelei, maʻi le mautonu (belching, burnburn), ma le le fiafia i le tofo ma le suia o masaniga taumafa ma isi.

O le malulu ma isi faailoilo ua lisiina e mafai ona faalavelaveina ai se tagata toetoe lava o taimi uma pe tupu i se taimi faapitoa o le aso: taeao, afiafi po o le po. Ma o lea taimi e taua foi, aua o le a mafai ai e le tagata poto faapitoa ona faʻatalanoa e faia se ata atoatoa ma faia se faʻamaonia saʻo.

Mafuaʻaga talafeagai

O mafuaʻaga o le gutu maloʻo e tele, ma e mafai ona eseese tele:

  • O le mafuaaga sili ona manino o le le lava o le vai i totonu o le tino, o lona uiga, o le vai inu, lea o loʻo mataʻituina ai foi le susu o mata mucous ma paʻu.
  • Afai o le mago e tupu i le po, atonu e ono aʻafia ma le manava tautala. I lenei tulaga, o le faʻaleleia o le susu e ala i le oral vevela ua faʻaleleia, lea e mafua ai le tupuga o se mea le lelei. Ae o le manava tautala e na o se faʻailoga, e masani ona faʻaalia ai faʻamaʻi o le isu poʻo le pharynx, e pei o le rhinitis, vavago vavalalata, tonsillitis, sinusitis, fiva vevela. E le gata i lea, e mafai ona faʻanoanoa le auala faʻaleleia pe a faʻafefete le septum nasal.
  • Afai e tupugo le mafanafana i le taeao, atonu e te le 'ai saʻo, mo se faataitaiga,' ai le salty, meaʻai, vevela po o le falai, aemaise i le afiafi ma poʻo le taimi e te momoe ai. O nei oloa e faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o meaʻai ma e manaʻomia ai le tele o le susu mo le gaosiga.
  • O le vevela e masani ona mafua mai i le malosi o le lauti poo le kofe na 'aina i le tele o aofaiga.
  • O nisi o faʻamaʻi o le endocrin, e pei o le maʻisuka poʻo le thyrotoxicosis, e mafai ona faʻaleagaina ai le masini vai masima ma isi gaioiga, ma mafua ai ona maua le gutu malolo ma le tele o isi mea le lelei.
  • O le maualuga o le vevela o le ea e faʻaolaina ai le faʻaleleia malosi o le susu, e aʻafia ai i le vaeluaga o le tautala.
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaleagaina le gaosiga o le susu ma mafai ai ona faʻamago.
  • O le ea i fafo e mafai foi ona mafua ai le mago ese mai le mucous membranes.
  • O le magogo o le taeao e matauina pe a uma le sauaina o ava.
  • Faʻalavelave faifaipea ma ogaoga ma nisi faʻamaʻi o le tino. O fiva fusi e gafa ma le vevela ma, e tusa ai ma lea mea, faʻafefe o le susu.
  • Faateleina ma sili atu le malosi o le tino faaletino, lea e faatelevaveina ai le faʻaleleia o le susu mai luga o le tino ma mucous membranes.
  • E masani lava, o le faailoga ua manatu o se itu o le mauaina o ni vailaʻau maʻoti, mo se faataitaiga, antidepressants, le tele o vailaau faʻamaʻi, diuretics, antihistamines, non-steroidal anti-inflammatory, faapea foi ma le antihypertensive.
  • O faʻaleagaina o vaovao e mafai ona mataituina i nisi o faʻamaʻi pipisi, e pei o le maʻi o Sjögren.
  • O le mea e leaga ai, o le māgogo e mafai ona avea ma se mea e le maalofia i le matua, lea e fesootaʻi ma le faʻaitiitia o mea uma gaioiga ma gaioiga.
  • O tumama o gland vavalalata e aafia tonu lava i le faagasologa o le manava o le ola maloloina.
  • E tele taimi e tupu ai se faʻafitauli pe a oʻo i le togafitiga o le radiation.
  • Manua i le ulu po o le ua e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o le faaleagaina o fusi o vaovao.
  • Le lelei o le tumama o le tino, mo se faataitaiga, faʻaaoga faifai pea o laugutu faʻamalosi e aofia ai le ava malosi (o lenei mea e faʻataunuʻu ai mucous membranes).
  • E leai se aoga o le vitamini ma le anemia o le uʻamea e mafua ai nisi o faʻafitauli faʻaleaga.
  • Fuʻa. O le mea moni, o le nicotine e faʻafefe ai le mucous membranes ma faʻatoʻaina i latou, ma faʻamalosolo ai foi vaʻa, lea e faʻafefe ai i le salivation masani.
  • O faʻamaʻi pipisi masani, faʻatasi ma le inisua, vomiting, manava, fiva. O nei faʻaʻailoga uma e mafua ai le aveesea o vai mai le tino ma mafai ai ona faʻamago le gutu.
  • I le taimi o le menopause, o fafine e masani ona feagai ma lenei mea matautia, ona o suiga o le hormonal ma suiga e aafia ai tino taua o le tino ma faiga faʻafesoʻotaʻi.

Faʻafefea ona foia le faafitauli?

E faʻafefea ona taulimaina se uiga le lelei e pei o le gutu malulu? Muamua lava, e tatau ona e sailia ma faʻaumatia lona mafuaaga, naʻo le pau lava le auala e mafai ona e faʻagaloina ai le faafitauli e faʻavavau. O le mea lea, afai oe popole e uiga i le faailoga o loʻo fesiligia, ia mautinoa ia faʻatalanoa se fomaʻi. E tatau ona ia faʻatulaga se suʻega, lea e ono aofia ai suʻega o le toto ma le urine, faʻamalosi (fatugaʻo, fugafiti, fulufulu oona) ma isi faiga faʻavasega. A uma ona faia se faʻamaoniga saʻo, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi se togafitiga e tatau ona fesoasoani, pe a moni.

Ae o le a le mea e fai seʻiloga ua faʻamalamalamaina mafuaʻaga, ma faʻaauau pea ona vevela le mago? Faaaoga se tasi o taiala nei:

  1. E masani lava, ae i ni vaega laiti, inu vai. Ae sili atu, ia uu i lou gutu mo sina taimi e matua faʻamamaina ai le paʻu.
  2. Tetee i meaʻai, vevela, falaoamata, falai ma gaʻo, faʻapea foi ma le malosi o le lauti ma le kofe. Taumafa fualaau suamalie ma fualaʻau suamalie: latou te iai le vai ma faʻafefeteina ai le salivation.
  3. Ina ia faʻaititia le aofaʻi o le suavai faʻafefe, e mafai ona tatuʻu le kulumu. I lenei auala, e te faʻavalevalea le tino ma faʻataʻitaʻi meaʻai e gaosi ai meaai, lea e tatau ona faʻamamaina ai le paluga o le gutu i le uila.
  4. O le faʻamamaina o le matutu e mafai ona fai e ala i le suʻeina o lole, ae sili atu le le suamalie, ae o le mint, fesoasoani e faʻaumatia faʻafitauli i le gutu.
  5. Afai e le suia le tulaga ma ua faateteleina, ona mafai loa lea e le fomai ona fautua mai sprays faapitoa - o mea ua taua o "mea e sui ai." E le gata i lea, o nisi o lafoaʻi e iai le faʻamamaluina.
  6. Faʻaaogā togafitiga faʻataʻitaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e fufulu fatu fatu. O le Chamomile broth e faʻaaogaina mo le fufuluina faifai pea ma le faʻaauau foi ona aoga: e le na o le faʻamamaina o le mucous membranes, ae e iai foʻi se aʻafiaga faʻaleagaina.

E totoe na o le manatuaina o le gutu malogo e le na o se mea le lelei, ae o se faailoga o nisi o maʻi ma faʻamaʻi, e aofia ai ma faʻalavelave matautia.

Tuua Lau Faamatalaga