Faʻafefea ona faʻapupulaina le lagona o le tino i le insulin ma aloese mai le maʻisuka

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "meaʻai mo le insulin resistance ma e le gata i le auala e faateleina ai le lagona o sela i le inisalini masani" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Luasefululima Faigofie Auala e Faateleina ai le Inisalini Sensitivity ma Puipuia le Maʻisuka

Vitio (kiliki e taʻalo).

Sei o tatou taʻuina atu ia te oe sina mea lilo: o le mea muamua e fai pe afai e te manaʻoe suia lou tino, faʻaitiitia le gaʻo ma fausia ai le muscle o le faʻalauteleina o lou lagona inisalini. O le lagona o le insulin e taua tele mo le gau o le mamafa aua o se tino o le inisalini e puipuia le teuina o meaai i le ituaiga o gaʻo. E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻateleina ai le mumū i totonu o le tino, e faʻaosofia ai se faʻafitauli o le soifua maloloina e le manaʻomia e se tagata masani.

E 25 laasaga faigofie e faʻaleleia ai le lagona o le inisalini.

E leai se vitio faʻasalalau mo lenei tusiga.
Vitio (kiliki e taʻalo).

Leai 1. Aʻoaʻoina o le malosi ma isi gaoioiga faʻamaerobic.

O aʻoaʻoga e matua manaʻomia e faʻaleleia ai le lagona o le inisalini, aua a maeʻa latou maso ma sela e manaʻomia ona toe faʻaleleia.

O se toleniga o aʻoaʻoga e tutupu mai ai maso, e pei o toleniga mamafa poʻo le felavasaʻi, e sili atu ona lelei mo le faʻaleleia o le inisalini, e pei o musele e faʻaaoga ai le tele o le malosi e mafua mai i le toto (pe tusa ma le 90 pasene). Mo pasene uma e 10 pasene o le muscle, e maua ai le 11 pasene o le faʻaititia o le faʻamalosia o le inisalini.

Leai 2. O toleniga tumau e fesoasoani foi, ae o le tuufaatasi aoaoga e sili atu.

O aʻoaʻoga faʻamalosi e aoga tele mo le faʻaleleia o le insulin, ae na o maso ua aʻoaʻoina. O lea la, afai o oe o se tagata tamoe, o lou tino vae e matua nofouta lava inisaliniae o le pito i luga o le tino e itiiti ifo.

Ae ui i lea, e taua le tufatufaina atu o le avega i le tino atoa ma o aʻoaʻoga tuʻufaʻatasiga e manino lava o le fofo aupito sili ona lelei, aua i lenei tulaga o mea faʻapitoa faʻamalositino ma le mamafa o galuega, lea e faʻaleleia atili ai le lagona o le insulin nai lo le faamalositino.

Afai e te taitaia se olaga e le tauagafau ma e mamafa tele, e faʻamautuina le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo mo oe, o lona uiga o le faʻaitiitia o le aofaiga (itiiti ifo ma le 50 g i le aso). Mo le vaega o totoe, o lona uiga o le faatapulaa o le aoga i le va o le 100 g ma le 200 g i le aso poʻo le taumafai foi i se taʻavale gaʻo. Mo tagata taaalo amateur, o lona uiga o se tele o mea taumafa e maualuga i le gaʻo i luga o aso aʻoga ma taumafa maualalo-carb mo isi tagata uma.

O suʻesuʻega e faʻaalia i taimi uma o le maualalo o le gaosiga o le gaosiga o le soifua maloloina e faʻatele ai le lagona o le inisalini ona o le protein e maua ai se faʻagesegese o le toto suka O lenei mea e faʻaitiitia ai manaʻoga mo meaʻai gaʻo ma fesoasoani ai e faatumauina se uiga toʻafilemu i meaʻai nai lo le sasaʻa atu i luga o mea inu gaʻo ina ia osofaʻi malosi ai le suka toto ma pa'ū.

E mafai ona e iloa o le suka e mafua mai i totonu o lou kulukose toto.

Ae faʻafefea meaʻai e aofia ai le suka? E faʻatupulaʻia le glucose e sili atu le vave, aua o le mea masani o lenei meaʻai o loʻo gaosia ma vave vave ona faʻamalo.O le iʻuga o suauʻu i le suka o le toto, e tele naua le inisalini e faʻamalolo, ma, a maeʻa ona faʻamalolo uma le suka, ona e toe manaʻo ai lea i le suamalie.

Nu. 6. Aloese mai le faʻasagaina o fatu o fatu ma mea taumafa ma le maualuga o faʻamaumauga.

E le na o le suāsusu le suka. O meaʻai gaosi ma gaʻo meaʻai gaʻo e galue i le inisalini i se auala talitutusa. Nai lo le gaosia o mea taumafa (taumafai falaoa, pasta, fuega, ma isi mea), taumafai e filifili fualaau faisua pe faaitiitia le faʻaaogaina o vailaʻau o le "atoa" ola maloloina, aua latou te faʻaosoosoina ai foi i le inisalini.

O suʻesuʻega e lua-tausaga na faʻaalia ai o se tasi o mea sili ona taua e masani ona 'ai e aʻoaʻoina e tagata o loʻo faʻaitiitia le mamafa i luga o se meaʻai maualuga o le' aiina o fualaau faisua, e sili ona fiafia i laulaʻau ma faasatauroga e pei o le broccoli poʻo le falalaʻau.

Vinegar ma isi mea faʻamaʻalo e pei o lemon ma le lime faʻalauteleina le lagona o le inisalini, faʻaleleia le malosi o le tino e teuina ai gaʻo mai meaʻai e pei o le glycogen muscle i le mea o gaʻo.

O nei mea manogi e lauiloa o le vavae meaʻai. O lona uiga latou te faʻaleleia faʻamaoniga o le inisalini i totonu o maso o le tino ina ia itiiti le malosi e teuina i le tino o le gaʻo.

Leai. 12. Faʻaopopo meaʻai faʻasolosolo malie ile gaʻo.

O ituaiga meaai e lua e faʻaitiitia ai lau tali faʻaogaina: o mea taumafa e maualuga le fiber, e aofia ai le tele o fualaau faisua, ma meaʻai e mauʻoa i antioxidants, e pei o vine ma greensy greens.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o laʻau lanu lanu lanu, o nuanua nuanua, e lauiloa i Turkey o ni meaʻai, e sili ona aoga mo le maʻisuka. O fua lanu uliuli e masani ona faʻaaogaina i le faʻatasi ai ma le oatmeal i Scandinavia e faʻaitiitia ai le totoa i le suka o le toto.

O le fatu o le Whey e faʻaleleia ai le faʻapalepale o le kulukose, lea e manaia aua o le ogaumu e mafua ai le tele o le inisalini, sili atu nai lo le mea o le a faʻamoemoeina mai lona tuufaatasiga o le amino. O suʻesuʻega sa faʻaalia i taimi uma e faapea, o le pateni o le whey e faʻafaigofieina le inisalini ma le maualuga o le toto, e fesoasoani ai i tulaga o le maualuga o le inisalini, lea e faʻamaonia ai ona tulaga faʻapitoa faʻapitoa.

O gaʻo vevela o se vaega lea ma o loʻo faʻaaogaina uma gaʻo susu e masani ona faʻaaogaina i mea gaʻo ma meaʻai gaosi. Latou te faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini ma e fesoʻotaʻi ma le tele o faʻamaʻi mai le cardiovascular to depression.

O fuālaʻau faʻamamaina ua faʻaaogaina i le lalolagi atoa. Latou te aofia ai le failatila, sunflower, cottonseed, sana, suauu pati ma isi vailaʻau vailaʻau. E faʻaaogaina i le kuka ma faʻaopoopo i le toetoe lava o mea uma na afifiina pe gaosia. O le tele o nei gaʻo e mafua ai le faʻaleagaina o le fausaga o le cell, faʻateleina le malosi o le insulin.

Leai 16. Fua le aofaiga talafeagai o nati ma fatu.

O fatu ma fatu e avea o se punavai o gaʻo e le puipuia, lea e aoga mo le faʻamautuina o le inisalini i le umi lava tatou te faʻaaogaina i le faʻaogaina lelei. Avocados ma sina faasolosolo malie o le malulu na toe faamamaina le isi olive olive olive ua fautuaina foi.

O iʻa e aofia ai omega-3 EPA ma gaʻo DHA, lea e manaʻomia e faʻateleina ai le malosi ma fetuutuunai o siaki, e faʻaleleia atili ai lagona inisalini, ia faafaigofie ai le fusia o le suka toto ma faateleina le faapaleni o le suka.

O le masesium o se minerale o le lagona o le inisalini, aua e avea o se "siosiomaga faʻapitoa" faʻapitoa e maua ai se aafiaga lelei i le inisalini na talia i totonu o potu taitasi i totonu o le tino.

O mea taumafa e maua i le magnesium e aofia ai lau laʻau, aemaise lava beets Swiss, fatu (paʻu ma fatu fatu), nati (almonds, cashews) ma le broccoli.

O le mea masani, o mea maualuga gaʻo gaʻo e faʻaleleia vave ai lou toto toto ma vave.Ae ui i lea, o nisi o vailaʻau 'oloʻo aofia ai le tele o mea e taʻua o le mānava faʻasaʻo, o le masani masani o enzymes i la tatou digestion e le tali atu i ai ma e le o faʻamalo. O le tali o le suka toto i sea ituaiga meaai e sili atu le maualalo.

O le iʻuga, o meaʻai e maua i le malosi o le malolo o loʻo faʻamaʻiina i le itiiti ifo o kalori ma i le taimi lava e tasi e faʻaleleia le lagona o le inisalini. Faʻaaoga faʻalua. O le auala pito sili ona faigofie e maua ai le malosi o le maso malolo o le faʻaopopoina lea o le masini pateta i au meaʻai, togi atu i totonu o se porotini po o yogọti.

Nu. 20. Kuki, mālūlū ma faʻaleleia gaʻo meaʻai - o lenei mea e faʻatuputeleina ai le tele o le malosi o le malo.

E mafai ona e faʻatupulaia le aofaʻi o le maaleale faʻamalosi i meaʻai gaʻo i le kukaina, faʻamafanaina, ma toe faʻavevelaina. O lenei faagasologa e suia ai le fausaga o mea inu i mea uma mai le pasta i falaoa, faʻaititia ai le tali o le suka i le toto. Taumafai lenei togafiti i pateta, pateta suamalie, oatmeal, araisa ma soʻo se isi mea gaʻo-mauʻoa.

Nu. 21. Aveese lemonati, sua, ma soʻo se vai o loʻo iai fusila.

Fructose o le suka e faia mai fua, lea o loʻo maua foi i nisi o fualaʻau, e pei o le sana. O le suamalie fructose e faʻateleina ai le tui o le inisalini ma taʻitaʻia ai le tele o le gaʻo susu i le tulaga o le taumafa tele. Faʻaeteete i mea inu taʻalo, o loʻo aofia ai le syrup-rich syrup (HFCS).

O meaai e faʻafeiloaʻi e masani ona aofia ai le tele o HFCS, ma aloese mai agave (e sili atu le manogi nai lo le sana syrup). E mafai ona e filifilia i totonu o fualaau faisua ma fualaʻau e maualalo i le fructose. O fua nei o le tele o vine, nectarine, fualaau, avocados ma tamato.

E lava le na o le lava le moe i le tasi le taimi, ina ia faʻaitiitia le lagona o le inisalini ona o le maualuga o le maualuga o le cortisol hormone. O le le lava o le moe e mafua ai ona tatou vaavaai mo mea taumafa e mauoa i gaʻo, ae a maeʻa ona 'aiina ia meaʻai o le a atili ai ona leaga ona o le faʻaitiitia o le faʻapalepale kullukose. O taimi uma lava e le lava ai lau moe, ia e faʻaeteete lelei i au filifiliga o meaʻai ma fai le mea sili e faʻaleleia atili ai lou lagona o le insulin.

O meaʻai na tusia aʻo lei moe, e masani lava ona maua i totonu o meaʻai, o le maualuga lea o inisalinilea e tuʻituʻi i lalo i aso uma. O maualuga maualuga o le inisalini e faʻaleagaina ai le maualuga o le moe ona o le mea moni o le melatonin, o le moe moe, e faʻasaʻolotoina pe a uma ona tuʻuina ifo le maualuga o le insulin. I se taimi pupuu, o loʻo i ai lau pogisa, ae afai e te 'ai pea i taimi uma aʻo leʻi moe, e mafai ona e suia atoa le paleni o le hormonal.

O le umi o le taimi e faʻaalu i se tulaga faʻatonu e faʻaititia ai le lagona o le insulin, e tusa lava pe masani ona e toleni ma faʻatoʻa mea uma i lenei lisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e na o le 3 aso o se olaga nofofua i tupulaga laiti, o tagata gaioiga na taʻitaʻia ai le paʻu mataʻutia i le insulin, ma na maua ai e le au suʻesuʻe tagata le gaʻo susu.

E le talafeagai le taamilo i liʻo faataamilo i le poloka. Tau lava i luga ma fai sina savaliga i le 30 po o le 60 minute o le galuega, pe taumafai e galue ao tu.

Faamatalaga talafeagai i 06.04.2018

  • Gaoioiga: faʻamalositino i se masina
  • Aso: i taimi uma
  • Tau Tau Tamaoaiga: 1500-1600 tusi. i le vaiaso

Faʻafouina insulin (IR) o se tulaga lea e i ai le faaitiitia o le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini ma le le lava o le tali atu i le ola. O le lamatiaga o lenei tulaga, e fesoʻotaʻi ma se maualuga maualuga o le atinaʻe ituaiga 2 maʻisuka.

O le faʻaaogaina o le insulin e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini i ni aofaiga tele - o le totogi hyperinsulinemiaia tumau le toto toto masani. O le faateleina o le inisalini e taofia ai le malepelepe o gaʻo, ma e mafua ai le alualu i luma o le oona.O le faateleina o le gaʻo o le tino e teu i le tele o mea e taʻitaʻi atu ai i le tui puipuia i le inisalini ma faʻateleina atili ai le faʻaleleia o gaosiga. E i ai se liʻo mataʻutia.

Muamua β sel o le pancreas e fuaina inisalinie totogi ai nei mea faaletonu ma le suka e tumau pea. Faatasi ai ma le faʻaitiitia o faʻaagaaga, o loʻo faʻalauteleina ai se tulaga o le lē maua o le inisalini - o le toto toto e tulaʻi ma le mausali ma o le maʻisuka e faʻaalia o ia lava. O le isi lamatiaga e fesootaʻi ma lenei faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o le ate ma le pancreas i le atinaʻeina o le gaʻo susu (ate steesosis ma le statuosis pancreatic).

I le faʻamalosia o le inisalini, o le masini e faʻaleleia ai le faʻasalalau o le inisalini o le solia o le inisalini e solia ona o le solia o le fusifusia o le initaneti i le inisalini. O nei faiga e eseese i tisipese eseese. O le faʻaitiitia o le aofaʻi o faʻamaumauga o le inisalini e maua i luga o siama o le tino ma vela maso. O le iʻuga, o le metabolism o gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina i le tino maso, lea e mafua ai le faateleina o le aofaiga o triglycerides i le toto. O le faateleina o la latou tulaga e faʻaleleia ai le tulaga o le faʻamalosia o le inisalini. E le gata i lea, i tulaga o le IR ei ai le faʻaopoopoga o le lipoproteins o le maualalo ma le maualalo.

O le tele o mea e aʻafia ai lagona o le tino i le inisalini, e pei o maʻitagamatua le malosi o le tino, o le vaitaimi o le palauvale ma le moe i le po - o nei mea uma o tulaga faʻapitoa. Ae ui i lea, o le tele o taimi e afua mai i tulaga faʻaleagaina: afainasili atu le taumafa ava malosi ma faʻalavelave faʻasoesa. E i ai le faʻamaoniga: o le manufeʻai e avea o se faʻaosoina mo le atinaʻeina o le maʻisuka IR ma le ituaiga 2, lea, pe a faʻagasolo, fesoasoani i le tasi ma le isi avega mamafa. I lenei tulaga, o loʻo i ai se manaʻoga mo le vave iloa o lenei tulaga. Mo le iloa, o le HOMA index e faʻaaogaina - o le maualuga, o le faʻaitiitia o le lagona ma le maualuga o le insulin resistance.

O le faavae o togafitiga o:

  • Pau le mamafa ma se suiga taua ile faiga o mea taumafa. E manaomia se gau gau malie ae tumau. E tusa lava pe itiiti ifo le mamafa o le paʻu e faʻaitiitia ai le ir. O tagata maʻi e fautuaina le faʻamalositino masani masani (aau, savali, faaseʻe, uila vilivae). E tatau ona faia i aso uma ma tumau ia le itiiti ifo ma le 45 minute. E mafai e le aʻoga faaletino ona suitulaga ia i latou. O le faamalositino e faʻamalosia ai le faʻaleleia o le inisalini ma faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le kulukose.
  • Aveesea o masani leaga (ulaula, ava malosi).
  • Faʻatupulaia le gaioiga faaletino ma se olaga ola maloloina.
  • Faʻaaliga metformin (sauniuni o le vaega tele).

Talu ai ona o le gasegase e vavalalata ma lenei tulaga, o le taumafataga mo le faʻamalosia o le inisalini e tatau ona faʻatatau i le gau o le mamafa ma le faʻasaʻoina o le lipid / carbohydrate metabolism disorders.

O se paleni faʻapitoa (o lona uiga, protein, gaʻo, ma le carbohydrate), ae ua fautuaina le maualalo o le kalori meaai. E maua lenei mea e ala i le faʻaitiitia o le taumafaina o meaola manu (o la latou vaega e le tatau ona sili atu i le 25-30% o le taumafataga, i fuainumera faʻatulagaina e 30-40 g i le aso) ma faʻataʻavaʻavalea faigofie, lea e vave ona gauai.

Ua faʻamaonia ai o le taumafaina o meaʻai gaʻo (po o meaai e maualalo le faʻasolosolo malie) e mafua ai ona sili atu le mamafa o le mamafa nai lo le maualalo o meaʻai. O meaʻai suamalie faʻamalosi (fualaau faisua, fualaau aina, falaoa atoa o le falaoa, cereals, cereal atoa) o loʻo faʻatapulaʻaina ma e le tatau ona sili atu i le 55% o le taumafataga, ma o le protein i le taumafataga e tausia i le 15%.

O le faavae o le taumafa e tatau ona faʻaaogaina fualaʻau felaulaʻau e maua i le fila (dietary fiber) (e taua le faʻaaogaina ia le itiiti ifo ma le 20 g fiber i le aso), oloa gaʻo susu, meaola, iʻa, aano o manufasi. O meaai e tatau ona aofia ai gaʻo susu (iʻa, nati) ma meaʻai maualalo. glycemic index. O GI maualalo ei ai laʻau lanumeamata lanumeamata ma fualaau e le i faʻasalaina, laumei, piʻamea lanumeamata, musigilua, fatu o fatu fatu atoa, ma fatuga atoa.

E mafai e tagata mamaʻi ona filifili se taumafataga Metitirani, e aofia ai gaʻo susu, fualaau faisua ma fualaau suamalie. Ua faʻamaonia e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin. E fautuaina e faʻamalosia le taumafa i mea taumafa e mauoa filifili ma antioxidants, vitamini a, E, Ma.

I le tulaga lautele, o meaai paleni e tatau ona paʻu i calorie (pe tusa ma le 600 kcal i le aso mai masani). I lenei tulaga, o le gau o le mamafa e oo atu i le 0.5-1 kg i le vaiaso o le a ausia. O le mamafa o le paʻu ma le faʻaitiitia o le gaʻo visceral e faʻatasi ma le faʻaleleia atili o le tino i le inisalini. Peitai, o le mamafa o le mamafa e tatau ona faifai malie. O le matelaina ma le paʻu faʻafuaseʻi o le mamafa e afaina ai le ate.

O le faʻatulagaina o mea uma o loʻo taʻua i luga, e mafai ai ona tatou iloa mataupu autu o meaʻai a tagata gasegase:

E mafai ona faia le meaai e tusa ai ma le mataupu faavae o le "meaʻai taumafa": e aunoa ma le faatapulaaina, o le aanoina o aano o manu, iʻa ma fualaau faisua ua faʻaaogaina, lea e maua ai se lagona o le atoatoa, ma o le manaomia ole suamalie e tineia i fua ma fua.

I lenei tulaga, o oloa maualuluga glycemic index: falaoa paʻepaʻe, paʻu suamalie, suka, pateta paluga, pateta falai (tao tao, ae e seasea lava), keke, yogurt, fualaau suamalie, meli, meaʻai, falaoa, donuts, fagu ma popukoni, meainu ma le suka faaopoopo, o pata, millet, semolina ma isi masima, suamalie, pia, kāloti kuka ma beets i le vaai i le maualuga o le maso, o ipu uma e faaaoga ai le malo, sima, paukini, zucchini, laisa, suka, pata pata.

E aofia ai: lafumanu, iʻa, alalaʻau paʻu, meli, pasta, keke, peʻa lanumeamata, faʻi, fagu atoa ma oat groats, pineapple, figs, peaches, sua moli, mango, persimmon, nectarine, vine vine, melon , vine, palu pateta.

Laʻu GI - fuamoa o soʻo se ituaiga, falaoa o le falaoa, falaoa atoa po o le falaoamata atoa, meaʻai susu, cheese, pistachios, walnuts, peanuts, vao, arasi, almonds, hazelnuts, fua e leʻi faʻasalaina (tangerines, oranges, figurine, quince, apples , fugalaau, strawberries, peaches, currants, rimoni, peaches, lemons, gooseberries, fualaau suamalie, cherries, pomelo, pears, apricots mago, plums, vineberries, strawberries, blueberries), sukalati malulu, sua e leai se suka, tamato, kukama, musigil, pi , fualaʻau lanumeamata, peʻa lanumeamata, avoka, broccoli, lentils, karati mata ma beets, faʻamaoni k, turnip, seleri, suamati, suamalie, vailaʻau, moli, pi, olive, meaʻai, pasili, basil, pulupulu Brussels, pi, paʻepaʻe, fulufailaʻau, pi,

Ina ia faʻaitiitia le mamafa, e fautuaina e faʻaalu aso anapogi i aso taʻitasi i le vaiaso (kefir, aano o manufasi ma fualaau faisua, cheese cheese or fish and vegetable).

Initaneti Sensitivity: Auala e Faateleina ai le Liliuese

I le faia o le filifiliga o le mea sili ona lelei mo le togafitiga o le inisalini, o le lagona lelei o le tino i le inisalini e taua tele. O lenei faailo o loʻo faʻaalia ai le faʻaitiitia o le kulūkose i le tino pe a faʻasolo atu i totonu le tasi vaega ole inisalini i fafo, lea ei ai se faʻataʻitaʻiga poʻo se gaioiga pupuu.

O le malamalama i le inisalini indexing sensibility e mafai ai ona faʻasaʻo saʻo ma talafeagai le aofaʻi o le kulukose i totonu o le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

Afai e iloa le laʻau o le lagona i le inisalini, ona mafai lea ona faigofie ona fetuʻunaʻi le fualaau o le vailaʻau i totonu o le tino, lea e faʻaaogaina e faʻaititia ai le kulūkose i le plasma toto.

Pe a amataina se taumafataga, e tatau ona tuʻuina atu i ai mea e maua mai i mea totino, o lenei auala i le sauniuniga o le taumafa lelei e afaina ai le maʻi ma fesoasoani e faʻaititia le taumafaina o le insulin i aso taitasi. O lenei taunuʻuga e maua ona o le mea moni o le itiiti ifo o le gaʻo popo o loʻo faʻaaogaina i meaai.

Faailoga o le faaitiitia o le lagona o le cell i le inisalini ma lona siama

E mafai ona e masalomia le i ai i totonu o lou tino o le maualalo o le insulin i le tele o faailoga ma faailo.O mea autu o mea nei: o le i ai o le oona i le puʻupu (abdominal), le faʻamaoniga o faailoga o le maualuga maualuga (maualuga toto).

O le i ai o suʻesuʻega o le toto vaivai mo cholesterol ma triglycerides, o le siakiina o puipuiga i le urine.

O le i ai o le gasegase o le tino i totonu o se tagata o le faailoga autu lea e faʻaalia ai le i ai o le faʻaititia o lagona. O le faʻailoga lona lua sili ona taua o le i ai o le maualuga o le maualuga o le toto.

I se tulaga e seasea tupu, e tupu se tulaga e le maua ai le tino tele i le puimanava ma le toto i totonu o le tino, ma o suesuega toto mo cholesterol ma gaʻo e leaga.

O le suʻesuʻeina o le faʻaitiitia o le faʻalogo i suʻesuʻega a le fale suesue o se faʻafitauli. E mafua lenei mea i le mea moni o le faailo o le inisalini i le plasma toto e mafai ona fesuisuiaʻi i totonu o vaʻavaʻa lautele. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o se auiliiliga o le inisalini anapogi i le toto, o se faʻaalia masani e mafai ona ese i le va o le 3 i le 28 mcU / ml.

O se faʻaopoopoga o mea o le hormone i totonu o le toto o loʻo faʻaalia ai le i ai o se faʻaitiitia o le lagona o sela i le inisalini.

I le togafitiga o faʻamaʻi, o le inisalini o lagona o musika ma tino o le mea sili ona taua. E le gata i lea, o le inisalini o lagona o le ate o le ate e sili ona taua. O faʻataʻitaʻiga na faia e le au suʻesuʻe na faʻaalia ai o le lagona o le eseese o masini e ese.

O le taofiofia o le gaʻo o le gaʻo o le tino i le 50%, e lava le maua o le maualuga o le hormone e le sili atu i le 10 mcU / ml i le toto, e taofia ai le faʻamalolo o le kulukose mai i totonu o le ate i totonu o le toto, o le insulin concentration o le 30 mcU / ml e manaʻomia. Ina ia faateleina le maualuga o le kulukose e siama musika i le 50%, o se insulin i totonu ole 100 mcED / ml e manaʻomia i le plasma toto.

O le inisalini e fesoasoani e taofia le malepe o le tino o le tino ma le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e ala i ate. I le taimi lava e tasi, o le inisalini e faʻatupulaʻia ai le glucose i siama maso.

O le faaitiitia o le siama o le inisalini o siaki tino atonu e mafua ona o se genetic predisposition, ae o le mafuaaga autu o se olaga le lelei. O le mamafa o le mamafa i luga o le pancreas mo se taimi umi e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 i le tino o le tagata.

E faʻapefea ona faʻatonu le lagona o le tino ile inisalini?

Pe a fuafuaina le taua o le lagona o le insulin, e tatau ona malamalama e mafai ona eseese mo le tagata lava lea i taimi eseese o le aso.

O le faailoga o le lagona o le tagata i le inisalini e faalagolago i le tele o faailo.

O aʻafiaga e aʻafia ai tulaga taua i le faʻaopoopoga i le taimi o le aso o:

  • soifua maloloina tagata
  • tikeri o gaoioiga faaletino,
  • vaitau, ma isi.

E mafai ona faʻatutuina i vailaau faʻasaina e sili atu le mataʻituina o le talaaga faʻapitoa i le gasologa o le aso ma o le a sili atu lona faʻaalia i le masani, o le maualuga o le lagona o le tino o le tagata i le inisalini.

Faailoilo na maua mai se tagata matua e iloa ai o le tasi vaega o le homone na faʻaofiina i totonu o le tino mai fafo e faʻaitiitia le glycemia e 2-3 mmol.

I totonu o le tino o le fanau, o lona mamafa e itiiti ifo ma le 25 kilokalama, o le faʻalauiloa e iai le faʻalauteleina o le faʻalauiloa ma e mafai ona aofia ai le 5 i le 10 mmol. O le tino o le tamaititi o loʻo i ai se lagona faʻaalia mai le 3 i le 6.5 mmol. I nai uluai tausaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i le tino o le tagata, o loʻo maualuga ai le maualuga o le maʻisuka. Faʻateleina le alualu i luma o le maʻisuka, o le a faʻaitiitia le tau o le maʻisuka.

O tulaga aupito sili ona maualalo o loʻo matauina i tagata ma le faʻavaeina i le tino o le faʻateleina o le maʻi o le maʻisuka i le taimi o le maʻi, e pei o le ketoacidosis o le maʻisuka.Soo se maʻi e tupu i totonu o le tino e mafai ona faʻaititia ai le taua o le lagona. O sea tulaga e mafai ona mataʻituina i le tino ma le atinaʻeina o vailaau faʻamaʻi vailaʻau mataʻutia po o le inuina. I se tulaga faapea, o tui o le inisalini e faʻalauiloaina mai fafo e tatau ona faʻatupulaia i nisi tulaga ile 2-3 taimi.

O le faʻaauau pea o le hypoglycemia ma le faʻaitiitia o le kulūkose e mafua ai le faateleina o le lagona o sela i le inisalini.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 i le tino, o le lagona o le tino i le inisalini e faasino i le gafatia o sosoʻo o le tino e faʻaaoga ai le inisalini e maua mai i le pancreas.

O le faafitauli autu i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o le mamafa. E le mafai e sela ona faʻamalosi lelei le fegalegaleaiga ma le insulin.

I le tulaga o prediabetes i totonu o le tino, o le maualalo o le malamalama ile inisalini e matauina. Ina ia faʻateleina le lagona o le insulin i le taimi e iloa ai le muaʻi maʻi, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se taumafa faapitoa ma le faʻatinoina faaletino.

O le a le malosi o le inisalini?

O le faʻamalosia o insulin o se soliga o gaioiga faʻasolosolo i le tali atu i le gaioiga o le inisalini. O se tulaga lenei e mafua ai ona tali atu lela o le gaʻo gaʻo, musika ma le ate ile tali atu ile inisalini. E faʻaauau pea le tino o le inisalini i le tino, ae e le faʻaaogaina i le aofaʻi saʻo.

O lenei faaupuga e talafeagai i lona aafiaga i le metabolism o le polotini, lipids ma le tulaga lautele o le vascular system. O lenei faʻalavelave atonu e aʻafia ai soʻo se tasi o metabolic process, poʻo i le taimi lava e tasi. I le toetoe lava o mataupu tau falemai, o le faʻamalosia o le inisalini e leʻo amanaʻia seia oʻo mai foliga o maʻi i le metabolism.

O meaʻai uma i totonu o le tino (fat, proteins, carbohydrates) o se faʻaagaaga faʻaagaga e faʻaogaina i laasaga i le aso atoa. O lenei aafiaga e mafua ona o le gaioiga o le inisalini, talu ai o mea taitasi e ese le maaleale i ai. O lenei masini e mafai ona galue lelei pe leai foi.

I le ituaiga muamua, o le tino e faʻaaogaina gaʻo gaʻo ma mea gaʻo e faʻamaopoopo ai molini mole ATP. O le auala lona lua e faʻaalia i le tosina atu o polotini mo le faʻamoemoe lava e tasi, ona o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o le kulūkose molekone.

  1. ATP foafoaga,
  2. suka o le inisalini.

O loʻo i ai le faʻamaopoopoina o faiga faʻavaomalo uma ma le faʻaosoosoina o le le atoatoa o galuega.

O le a le faʻafitauli o le teteʻe ma faʻapefea ona faʻaalia? I le faaliliuga moni, o le faaupuga "faʻamalosia o le inisalini" e faatatau i le le mautonu o sela i le insulin. O lenei tulaga o le tino o le tino e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea e le tali atu i le fuamoa meaʻai ma e le faʻaaogaina e pei o le malosi o le suauʻu.

O le hormone na faalilolilo e le gland e salalau i le toto i totonu o le tino ma pulea le absorption le pisia o le kulukose i totonu o le tino. I lalo o le aʻafiaga o mea le lelei, o se maʻi gasegase ua faaigoaina o le insulin resistance e atiina ae, ma o le polotini, gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo ua faʻalavelaveina.

O se faʻamaʻi o lona uiga o le tui o le insulin i vela o le tino, o le faʻaitiitia i le maualuga o se tali masani i le inisalini. O le tino e manaʻomia le tele o insulin, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o le paʻu, lea o le a iu lava ina le mafai ona taulimaina le avega, o le taunuuga o le faateleina o le maualuga o le suka o le toto, ma maualuga le tetee atu i le inisalini.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka e tuusaʻo saʻo lava i le tui o le insulin i vela maso, tino o le tino ma le ate. Ona o le mea moni o le tino e faʻaitiitia le faʻaeteete i le inisalini, e itiiti ifo le kulukose e ulufale i totonu o maso maso. I le ate, o le malepelepe gasegase o le glycogen i le glucose e amata ma le gaosia o le kulukose mai amino acids ma isi mea masani.

I le faʻamalosia o le inisalini o le tino o le tino, o le aafiaga o le anulipolytic o le inisalini e vaivai. Muamua, o lenei faagasologa ua tauia e le faateleina o le gaosiga o le inisalini mai le pancreas.

I le taimi mulimuli o le faʻamaʻi, o le gaʻo o le tino e amata ona paʻu i totonu o le glycerin ma gaʻo maualalo gaʻo.

O nei meaola pe a uma ona ulufale atu i le ate ua liua i lipoproteins leʻo. O lenei mea leaga e teuina i luga o puipui o toto, e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo.

E aofia ai i le toto mai le ate, o le maualuga o le kulukose, lea e mafua ona o le glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e ulu atu i ai.

I le faʻamalosia o le inisalini i se tagata maʻi, o le maualuga o le inisalini o le hormone ua matauina i le toto mo le tele o tausaga. Afai ua siitia e le tagata le inisalini i le taimi nei ma le suka masani, o mafuaaga e mafai ona taitai atu ai i le mea moni e mafai e le tagata maʻi ona atiae le maʻisuka ituaiga 2.

A maeʻa sina taimi, ona faʻagata lea o sel o le pancreas e faʻafetaui ai sea avega, o le maualuga lea e faʻaleleia i le tele o taimi. O se taunuuga, o le tino ua amata ona maua mai le itiiti ifo o le insulin, lea e tau atu i le maʻisuka. Ina ia taofia lenei mea, e tatau ona e amataina le puipuiga ma le togafitia o le faamaʻi i se taimi vave e mafai ai.

Laititi le malamalama i le inisalini, i se isi faaupuga, o teteega e mafua ai le le mafai ona avatu se aofaiga saʻo o le kulukose i le masini. O le mea lea, o le faʻateleina o le inisalini i le plasma e faʻalauteleina.

O le gaioiga o le hormone e mafua ai le soliina o le gaʻo, ae o le polotini ma gaʻo gaʻo. O le faʻaitiitia o le ono gasegase o tagata e maua ai le toto i le hormone e mafua mai i le genetic predisposition ma se olaga le lelei.

O se taunuuga, o le solia o le gasegase i le kulukose ma le inisalini e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma ona faʻafitauli.

O lea, mai le luga o loʻo mulimuli mai ai o le inisalini o le hormone na faalilolilo e le pancreas. Ae, e faaopoopo atu i lenei mea, o lenei tino e nafa ma le gaosia o isi vailaʻau, e pei o le kullucagon ma le C-peptide.

Matou te matua fiafia i galuega a le muamua. I le mea moni, i le mea moni, o loʻo feagai i latou ma faʻafeagai ma le galuega o le inisalini.

O le mea lea, ua manino ai o le hormone glucagon e siitia ai le maualuga o le suka toto. O lea la, o nei mea e faatumauina ai le kulūkose i se tulaga le mautonu.

E taua le maitauina o hormones insulin ma glucagon o mea ia e gaosia e se tasi o le tele o totoga o le tino o le tagata. I le faaopoopo atu ia i latou, o loʻo i ai pea le numera tele o masini ma faʻaoga e fesootaʻi tutusa ma mea.

Ma mo le maualuga o le suka o le toto, o nei hormones e le lava i taimi uma.

Le masini ma mafuaʻaga

O le toʻatele e manatu faatauvaa i le taua o le gaosiga o le carbohydrate e faʻateleina ai le lagona o le tino i le inisalini. Ua leva ona faamaonia e faapea afai e faʻaaogaina se polokalama taumafa e aofia ai le tele o meaʻai, o le a faʻaitiitia le lagona o le inisalini.

Afai e te manao ia faateleina lou maso e faateleina pea, e tatau ona e faʻaititia le aofaʻi o meaʻai i lau mea taumafa, e faʻaaoga ai le faʻaaogaina o cycled mo lenei mea lelei.

E tatau foi ona faapea mai o polokalame taumafa taumafa o le cyclic e masani lava ona i ai se aafiaga lelei tele i le tele o tupe maua. Ae peitaʻi, afai e faʻaauau pea ona e faʻaaoga lau meaai talu ai, lea e le oi ai le uila, e tatau ona faʻagata oe lava i gaʻo pe a 'ai. Na o le pau lava le taimi e fai ai le taimi o le taimi atofaina, talu ai o le taimi lea e manaʻomia ai e le tino ona toe faʻaleleia faletini glycogen ma o gaʻo uma o loʻo faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe.

Ma i le faaiuga, ou te fia tuuina atu ni fautuaga e uiga i le polokalame aʻoaʻoga. E faʻalagolago lava le iloa e faapea, faʻatasi ai ma le malosi o le musika, e tele atu glycogen e teuina.

E fesoʻotaʻi tonu lava ma le lagona o le insulin. O le mea lea, ua fautuaina e faateleina le tele o lau aʻoga.

O le faʻamalosia o insulin e le faʻaalia ai faʻamaoniga, o le a mafai ona fuafua le leiloa o le lagona tele i le hormone na o iuga o auiliiliga. O le mea sili ona faigofie i le atinaʻeina o sea ituaiga maʻi, o fafine matutua ma tamaʻitaʻi ua matutua atu i le 30 tausaga.

O le lamatiaga o lenei faʻamaʻi o le tele o tulaga e le o faʻatasi ai ma le faʻalauiloaina o masini faʻapitoa.

O le pathogenesis o lenei faagasologa ua tuʻuina mai e faapea:

  • meaai le lelei ma toetoe lava a leai se gaioiga faaletino e taitai atu ai i le mea moni e faapea, o le lagona o le lepela e nafa ma fegalegaleaiga ma le inisalini e faaletonu,
  • o se taunuuga o lenei mea, o le pancreas e amata ona gaosia atili inisalini ina ia mafai ai ona foia le maualalo o le malamalama o sulu ma tuʻuina atoa i latou i le kulukose,
  • ona o lenei mea, o le tele o inisalini e faʻapupulaina i totonu o le toto nai lo le mea e manaʻomia, o lona uiga, e atiae le hyperinsulinemia. O lenei mea e oʻo atu ai i le oona tele, gasegase lipid mimita ma le faʻateleina o le toto,
  • glucose, lea e le mafai ona faʻaleleia lelei, faʻapupula i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i le hyperglycemia faʻatasi ai ma taunuuga uma.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

E le mafai e saienitisi ona taʻu mai mafuaʻaga tonu e mafua ai ona atiae e le tagata le inisalini tetee. E manino lava e foliga mai ia i latou o loʻo taʻitaʻia se ituaiga olaga ola, o le mamafa, poʻo le na o se mea na tupu muamua. O le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e mafai foi ona avea ma faʻataʻitaʻiga o togafitiga faʻamalositisi ma nisi faʻamaʻi.

O le inisalini e gaosia e ni fuifui faapitoa o sela o le pancreatic. Ua faatulagaina i vaega ma ua taʻua o tamaʻitaʻi o Langerhans.

O le hormone e tuʻuina atu i le toto ma salalau i le tino atoa. O vaega autu autu o:

O le inisalini e fusifusia i le faʻaleleia o masini, o avanoa tatala mo le glucose e ulufale ai i siama, e faʻamalosia ai le faʻavae o le glycogen i le ate, protein ma le gaʻo gaʻo, ma faʻaitiitia le kulukose o le toto.

I le tulaga o le solia o le fesootaʻiga o le hormone ma le tino o loʻo aʻafia, o loʻo i ai lona tele gaosiga ma le taamilosaga i totonu o le toto i ni mea taua.

O le faʻamalosia o insulin o se tulaga lea o loʻo i ai le faʻaitiitia o le lagona o le faʻaleleia i totonu o masini i le homone.

O le tele o mea e ono aʻafia ai le atinaʻeina o togafitiga, lea e faʻaalia ai i le faʻaitiitia o le gasegase o le tino i le inisalini. E aofia ai:

  1. Faʻasologa o vailaau faʻasolosolo ma mea faʻavae.
  2. Le lelei le taumafa ma le soifua lelei. E mafai foi ona aofia ai le leai o se gaioiga faaletino, le i ai o masani leaga.
  3. Aumai ni vaega o fualaau faasaina.
  4. Hormonal faʻalavelave i le tino ma faʻalavelave faʻafuaseʻi i le system endocrine.
  5. Oona ma le mamafa. Ae maise lava le maualuga o le lamatiaga o le gaʻo o loʻo i totonu o le puimanava, talu ai e avea ma faʻalavelave i le tulaga masani o le inisalini.

Ma le isi, e tupu ai o le faʻaitiitia o le lagona o le hormone poʻo lona puipuiga e mafai ona avea o se taunuuga o se maʻi pei o le hypoglycemia i le maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, o se maʻi faapena e le tumau ma mafai ona pasia pe a maeʻa se vaitaimi.

Ua faatuina e saienitisi ni mafuaaga mautinoa mo le faateleina o le insulin i totonu o le toto:

  1. I le tali atu i le atuatuvale poʻo le malosi o gaioiga faaletino. O se taunuuga o nei faatosinaga, ioe, o le adrenaline ua gaosia. O lenei hormone e mafua ai vasospasm, o le faʻateleina o le faʻasaʻolotoina o toto mūmū mūmū mai le vavalaʻau ma le inisalini i le pancreas.
  2. Maʻi faʻamaʻi (viral or bacterial in nature).
  3. Faʻasoloina o le tino o le pancreas.
  4. Faʻaaogaina le tele o le tele o meaʻai gaʻo.
  5. Le lelei le taumafa.
  6. Soifuaga masani.
  7. Mafuaaga
  8. O le maʻi suka.

O le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina e mafua ai le tele o mea.O le mea autu e tumau pea le gaioiga o le togafitia. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tupu mai i le faʻafitauli o le gasegase, ma le oona tele, faapea foi ma tulaga nei:

  • maʻitaga
  • faʻamaʻi pipisi
  • popolega faalemafaufau-faalelagona,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi
  • fualaau faasaina

O le faʻamalosia o insulin o le faʻafitauli o se pasene tele o tagata uma. E talitonuina e mafua mai i kenera na avea ma autu i le taimi o le evolusione. I le 1962, na i ai le talitonuga o lenei mea o se soifua maloloina i le umi o le fiaai. Aua e faʻaleleia ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino i taimi o le tele o taumafa.

Sa fia aai le au saienitisi mo se taimi umi. O tagata pito sili ona ola o tagata na maua na latou maua le faʻamalosia o le inisalini i le faʻafesoʻotaʻi. Ae paga lea, i tulaga faʻaonapo nei, o le masini e tasi e "galue" mo le atinaʻeina o le oona, toto maualuga, ma le maʻisuka ituaiga 2.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ei ai o latou faaletonu o le tino i le faailoina o moli pe a uma ona fesoʻotaʻi le inisalini ma a latou suimeni. O lenei mea ua taʻua o faaletonu o le postbeceptor. Muamua, o le faʻaaogaina o le glucose transporter GLUT-4 ua faʻalavelaveina.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o faʻamatalaga o isi genes e maua ai le metabolism o le kulukose ma lipids (gaʻo). O fuatini ia mo le glucose-6-phosphate dehydrogenase, glucokinase, lipoprotein lipase, fatty acid synthase ma isi.

Afai ei ai i se tagata se vailaʻau faʻapitoa i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2, ona mafai lea ona iloa pe leai foi se maʻi pipisi ma le maʻisuka. E faalagolago i le olaga. O mea taua e ono lamatia ai le tele o mea taumafa, aemaise lava le taumafaina o gaʻo (gaʻo ma le falaoamata) faamamaina, faapea foi le maualalo o le tino.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini o tino maso, ate ma le tino o le tino e sili ona tāua tele. Ona o le leai o se lagona i le inisalini, e itiiti ifo le kulukose ma "mu" i totonu o maso maso. I le ate, mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua faʻaaogaina le glycogen i le glucose (glycogenolysis), faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o le kulukose mai amino acids ma isi "mea gaosia" (gluconeogenesis).

O le faʻamalosia o le inisalini o le tino o le tino e faʻaalia i le mea moni o le aʻafiaga o le inisalini o le inisalini. I le taimi muamua, o lenei mea ua faʻaleagaina i le faateleina o le gaosiga o le inisalini pancreatic. I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o le tele o le gaʻo o loʻo malepe i totonu o le glycerin ma gaʻo gaʻo maualalo. Ae i le vaitaimi lea, o le leiloa o le mamafa e le maua ai le fiafia tele.

Glycerin ma gaʻo gaʻo maua fua i totonu o le ate, lea e maualalo ai le lipoproteins mai latou. O vaega nei e afaina ai i luga o puipui o toto, ma alualu i luma le atherosclerosis. O le tele o le kulukose, lea e aliali mai o se taunuuga o le glycogenolysis ma le gluconeogenesis, e ulu atu foi i le toto mai le ate.

Faailoga o le maʻi gasegase i tagata i luma o le atinaʻe o le maʻisuka. Talu ai o le faʻamalosia o le inisalini mo le tele o tausaga, ua totogiina e le tele o le gaosiga o le inisalini e pulou peta o le pancreas. I se tulaga faapena, ua matauina ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto - hyperinsulinemia.

Aisea e taofia ai le aʻafiaina o le tui ile inisalini? O se tali manino i lenei fesili e leʻi i ai, talu ai o loo i ai pea suʻesuʻega. I le taimi nei, o mafuaʻaga autu o le tetee o:

  • solia o le malosi o le inisalini e taofia ai le gaosiose gaosia i le ate, faʻapea foi le faaosofiaina o le gaioiga o gaʻo i gaʻo lautele,
  • solia o le inisalini-faʻaosofia le kulūkose e faʻaogaina e musika (o maso o se tagata soifua maloloina "mu" pe a ma le 80% o suka ua 'aina),
  • gasegase, poʻo le, hormones o loʻo faia i le gaʻo o le manava,
  • meaʻai paleni
  • 'ai le tele o meaʻai gaʻo,
  • genis predisposition
  • o se olaga e le tauagafau (leai o se maso gaoioiga e mafua ai le faaitiitia o le lagona o sela i insulin),
  • ave ni fualaau faapitoa
  • o le leai o se tino.

O le atinaʻeina o lenei faiga faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i mafuaaga nei o leioio:

  • genetic predisposition - pe afai o iai i le talafaasolopito o aiga le tagata maʻi o mataupu o le siama o le maʻisuka, o lona uiga o le lamatiaga o lona atiina ae i fanau ua matua faateleina
  • tele le inisalini i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1,
  • o se taumafa e tele gaʻo ma gaʻo,
  • maualuga maualuga e lei togafitia,
  • amio le taua
  • tausisia taimi umi o meaai maualalo-kalori,
  • moe uila
  • inu tele
  • faʻalavelave i le tala faʻasolopito,
  • faʻaʻumiʻumi mafatiaga namu ma faʻalavelave faʻalavelave.

E le gata i lea, o le atinaʻeina o lenei faiga faʻaleagaina atonu e mafua ona o le faʻaaogaina o nisi vailaau faasaina, e aofia ai:

  • corticosteroids
  • faʻaiuga tautala
  • glucagon,
  • vevela.

O nei fualaau oona e tau atu ai i le mea moni e faʻaitiitia le tagofiaina o le kulukose e gaʻo, ma, o se taunuuga o lenei mea, ua faʻaitiitia ai le lagona ile inisalini.

E le gata i lea, i alii, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona mafua ona o suiga o le matua-ua faʻaititia le gaosiga testosterone.

O a ituaiga o avega sili ona aoga?

O mamanu nei o lenei togafitiga faʻaalia e iloga:

  • faʻafitauli o le insulin,
  • gasegase
  • endocrine
  • e le o le endocrine.

O le ituaiga tino o le maʻi e faatoa mafai ona faʻamautuina e ala i togafitiga faʻataʻitaʻi.

O le aʻoaʻoga faʻamalositino lenei. Naʻo le tasi le afa itula cardiotraining e faʻapupula ai le lagona o sela i insulin mo le 3-5 aso e sosoo ai. Ae peitai, e taua le manatuaina o le toe foi atu i se olaga e le tauagafau o le a afaina ai le toto toto ma e oʻo atu ai i se paʻu mataʻutia i le lagona lelei o siama i insulin.

O le aʻoaʻoga malosi e mafai foi ona faʻaleleia ai le lagona o le insulin ma le maualuga o le suka. I lenei tulaga, o le maualuga o le lelei o le taunuʻuga e maua i le faia o vasega maualuga ma nisi auala.

Mo le tausia o se paleni paleni ma le masani ai o le inisalini, e sili ona lelei le tuʻuina atu o aʻoaʻoga faʻamalosi ma malosi. E tatau ona e faia e le aunoa ma faia ni auala eseese o faamalositino taitasi.

Le maualuga o le lagona i le inisalini o tino o tino

I le togafitiga o nisi faʻamaʻi, o le mafaufauga o musika ma gaʻo gaʻo i le inisalini e matua taua lava. I le taimi nei, o nei tisipenisi e ese le faʻamalosia o le inisalini.

O le mea lea, ia taofia le malepe o gaʻo i totonu o masini, e le sili atu i le 10 mcED / ml o le inisalini i le toto. I le taimi lava e tasi, pe tusa ma le 30 mcED / ml o le inisalini e manaʻomia e faʻaitiitia ai le fatu o le kulukose mai le ate i totonu o le toto. Ina ia faʻaleleia le kulūkose e ala i musika, 100 mcED / ml poʻo le sili atu o le homone i totonu o le toto e manaʻomia.

E leiloa e le suʻega le lagona o le inisalini ona o se genis predisposition ma se olaga le lelei.

I le taimi e amata ai ona feagai le pancreas ma le faʻatupulaia o le avega, o le maʻi e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2. Afai e amata ona togafitia lelei le maʻi o le insulin i le taimi muamua, o le tele o faʻafitauli e mafai ona alofia.

Atinae atinae

E toetoe lava a le mafai ona iloa e se tasi le siama o le insulin-faʻamalosi.

E mafai ona iloa le tetee atu o le tino i le inisalini i na o suʻesuʻega. Ae ui i lea, o mea autu e ono foliga mai o:

  • gaioiga mamafa, aemaise lava i tafatafa o le puimanava,
  • fiaai, faatasi ai ma le le mafai ona faamalieina,
  • lagona le lelei i le manava,
  • moe, le mautonu, le mautonu o le gauai atu,
  • faateleina le toto toto
  • siitia le maualuga o vaega i auiliiliga,
  • suiga i le paʻu mo le leaga.

Faailoga o le Inisinia o le Inisalini

E tusa lava pe leʻi suʻeina ni faailoga faʻapitoa e tagata taʻitoʻatasi o le insulin, e ono masalomia le faʻaitiitia o le lagona o le hormonone.

  • O loʻo i ai le manava o le tino. O mea nei e taʻua o gaʻo gaʻo lea e masani ona taumafai ai fafine e faʻaumatia.
  • Faʻaaliga faʻapitoa.
  • Afai o se suʻega o le toto ua faʻaalia ai o loʻo i ai le faateleina o cholesterol ma triglycerides.
  • Afai o le urine e aofia ai le palatini.

O nei faʻamaoniga e masani ona taʻu mai le faafitauli na faʻamatalaina, ae le o le mea e tatau ai. O le fuafuaina o suʻesuʻega o le hormone e sili atu ona faigata, ona o le toto plasma e mafai ona aofia ai le inisalini i se lautele lautele.

Symptomatology

O aʻafiaga o le insulin e ono aʻafia ma nisi o faʻaʻailoga. Ae ui i lea, e faigata ona iloa lenei mea na o latou.

Faailoga o le inisalini e leʻo faʻamaoni ma atonu e mafua mai i isi faʻamaʻi.

Filifili faʻapitoa pe oi ai le le mautonu i le inisalini, o le taulai atu i lo latou lava soifua maloloina e toetoe lava a le mafai. E sili atu le faʻaogaina o suʻega tatau i se fomaʻi ma pasia suega talafeagai.

O le a aoga foi le fuafuaina o le maualuga o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol.

O faʻamaoniga autu e mafai ona faʻamaonia ai e iai le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona tupu i le tulaga o:

  • gasegase tumau, gaʻo, e masani ona matauina i totonu o le puʻu,
  • fiaaai eo faatasi ma le aso, le mafai ona lava,
  • afaina ma mea e pala, e sili atu ona leaga pe a uma ona 'ai,
  • moe, vaivai lautele o le tino, le mafai ona taulai atu ma taulaʻi,
  • maualuga le toto maualuga
  • o suʻega o suʻega e faʻaalia ai se faʻaopoopoga taua i triglycerides,
  • o le leaga o le paʻu e tupu, faʻateleina le mago, faʻalauteleina o le pigmentation, o le paʻu i totonu o le pusa, le fatafata ma le ua leiloloa lona malosi ma ua maanuminumi.

O faʻamaoniga uma o loʻo i luga e le o se faʻamaoniga tuusaʻo e iai le malosi o le inisalini i le tino. E le gata i lea, i nisi tulaga, o faailoga ma faailoga o se faailoga o le atinaʻeina o isi togafitiga faʻaleaga.

O suʻesuʻega faafomaʻi e mafai ona faʻaalia ai faʻaaliga o le syndrome metabolic e faʻavae i faʻamatalaga nei:

  1. o le suʻeina o le toto e maua ai se maualuga maualuga o le cholesterol leaga ma leai se lelei,
  2. e sili atu nai lo faʻamaoniga masani,
  3. ua maua le urine e maualuga i le palatini.

O le suʻesuʻeina o se faʻamaʻi e faʻavae i luga o iuga o suʻega o loʻo faʻafitauli tele. E mafai ona faʻamaonia e le vaega mulimuli lenei le mafai ona maua lenei maʻi.

I soʻo se tulaga, afai e tupu nei faailoga ma latou o faatasi ma le tagata maʻi i taimi uma, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e iloa le mafuaʻaga o le mea na tupu.

O le faateleina o le inisalini ma le tetee atu i ai e masani lava ona le iloa e le tagata maʻi (aemaise i le amataga o maʻi). Na o le pau lava le mea e mafai ona faʻamaonia ai se faafitauli o le foliga mai o ni mea pogisa i le tua o le ua, faʻavave, ma le uʻu. Peitai, o nei faaaliga e le o vaaia e tagata uma.

O le teteʻeina o siama i le insulin e faʻaalia e aunoa ma ni faʻaaliga manino, lea e faigata ona iloa.

O faʻamaoniga autu o le faʻamalosia o le inisalini:

  • Lafoaʻi malosi o mea faʻapipiʻi, aemaise i le manava,
  • Faʻateleina le toto suka
  • Laasaga maualuga o le triglyceride i le toto,
  • Tigā toto maualuga
  • Puipuia i le uila
  • Totoina
  • Vaivai
  • Le fiafia, le fiafia,
  • Le masani ona lagona le fiaaai.

I le IR, o le mauaina o se faʻamaoniga saʻo e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue o se faiga faigata tele, talu ai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e suia pea.

Uluaʻi faailoga e faʻaalia ai le i ai o le faʻamalosia o le inisalini:

  1. O le manava o le manava,
  2. Tigā toto maualuga.

O le suʻesuʻega o lenei faiga faʻaleaga, e faigata tele, talu ai mo se taimi umi e mafai ona faʻataunuʻu atoa. I le faʻaopoopoga, o faʻamatalaga o falemaʻi o loʻo i ai nei e foliga mai e le o se mea patino, o le mea lea, o le tele o tagata gasegase latou te le sailia ni togafitiga faafomaʻi taimi, ma le maua o le soifua maloloina i le vaivai ma le matua.

Ae ui i lea, o sea soliga i le gaioiga o le tino o le a tuʻuina atu i ai faʻamaumauga nei:

  • susu, e ui lava i le fia inu ma le faʻaaogaina o se aofaiga tele o le vai,
  • filifilia o mea taumafa - i le tele o tulaga, i totonu o nei tagata gasegase e fiafia i ai, e "tosina" i meaai suamalie,
  • tiga o le ulu ona o le leai o se mafuaaga, o nisi taimi o le valea,
  • vaivai, e tusa lava pe ua maeʻa se malologa umi,
  • afaina, malosi, lea e mafua ona o le le lava o le kulukose i totonu o le faiʻai,
  • fatu palpitations
  • faʻaauau taimi e le mafua mai i se taumafataga
  • faateleina le afu, aemaise i le po,
  • i totonu o tamaitai - faʻaletonu mataga,
  • afaina o le manava - faaputuputu o gaʻo i luga o le tauau o le tauau ma i totonu o le manava,
  • mumu mumu i luga o le fatafata ma le ua, lea e mafai ona o faatasi ma le vevela. E le o iai ni faʻamatalaga faʻamatalaga faʻamaʻi.

I le faʻaopoopoga i le ata o le faʻaogalagi, o le i ai o se ituaiga o faailoga o le a faʻaalia foi e ala i le vavae ese mai le masani o faʻataʻitaʻiga ile LHC:

  • o le faʻaititia o le "lelei" cholesterol ua faaitiitia,
  • o le aofaiga o triglyceride e sili atu nai lo le 1.7 mmol / l,
  • o le aofaiga o le "leaga" cholesterol e maualuga atu nai lo le masani i le 3.0 mmol / l,
  • o le foliga mai o le polotini i le urine,
  • o le tele o le anapogi o le toto glucose e sili atu i le masani ile 5.6-6.1 mmol / l.

Afai o iai lau ata o loʻo i luga, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi. O le tagata lava ia, i lenei tulaga, e le gata ina le talafeagai, ae e matua lamatia ai foi le ola.

O le lapisi o le resdominality o le faailoga taua. I le nofoaga lona lua o le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga). O le mea e masani ai, e leʻi maua e le tagata le gaʻo ma le toto maualuga, ae o le suʻega toto mo le cholesterol ma gaʻo ua leaga.

O le suʻesuʻeina o le faʻamalosia o inisalini e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga o se faafitauli. Talu ai o le faʻateleina o le inisalini i le plasma toto e mafai ona matua fesuisuiaʻi, ma o le mea masani lenei. Aʻo suʻesuʻeina le inisalini plasma anapogi, o le masani mai le 3 i le 28 mcU / ml. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani ai i le anapogi o le toto, o lona uiga o le maʻi e iai le hyperinsulinism.

Faʻailoga

O le solia o le metabolic process e masani ona faailoaina e le tele o le atoatoa i sulu ma puimanava.

E mafai ona e faia i se tulaga tutoatasi se fuataga o le vaʻaiga o le manava ma sulu e faʻaaoga ai se centimeta tape.

Ona e manaʻomia lea e toesea le lapoa o sulu mai le maualuga o le manava. O le eseesega i alii e le tatau ona sili atu ma le 1, i tamaitai 1.5-2.

Afai o faʻamaoniga e sili atu i le laasaga faatagaina, ona faʻamaonia lea o le i ai o le mamafa mamafa ma, o se taunuuga, o le lamatiaga o le atinaʻeina o le insulin.

Pe a suʻesuʻeina le faʻamaʻi, e faia e le fomaʻi se suʻesuʻega a le tagata maʻi, faʻatonutonu le mamafa, aoina mai faʻamatalaga e uiga i uiga, olaga ma amioga a le tagata maʻi, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le mafai ona maua le gafa o le maʻi.

I le lumanaʻi, o suʻesuʻega suʻesuʻe ua faʻamatalaina:

  • fuaina o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga o tino,
  • suesuega o le toto mo le faʻamalosia o le insulin ma le biochemistry,
  • electrocardiogram
  • Faatulagaga

O le faʻamaoniga autu o se suʻega toto mo insulin.O le suʻesuʻega e faia pe a maeʻa le 12 itula le vave, e ala i le suʻe toto mai se tulivae e punou mai se vein. O le faʻatagaina o le hormone content is 4-28 mcED / ml. O faʻasolosolo faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻe o le hyperinsulinemia ma mafai ai e oe ona iloa le faʻamalosia o le inisalini.

O le suʻesuʻeina o le tui o le inisalini e faʻaaogaina ai le suʻega o le tui insulin, o le siama o le inisalini e mataʻituina pea. O le masani o faailoga e suia i aso uma, ona o le fesuiaiga o le inisalini i totonu o le toto, o le faia o se siaki e faigata tele.

E fautuaina e siaki le toto, faia se suʻega mo le faasino igoa a Caro, pe a faʻalautele le fua (

Inisalini ma le kulukose o le toto

A oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma le taumafataga, ona tuʻuina atu lea e le pancreas le inisalini i totonu o le toto, lea, faatasi ai ma le kulukose, e auina atu i sulu o o tatou tino.

O galuega autu o le inisalini:

  • Fesoasoani i musika, gaʻo ma gaʻo fofo e faʻaaogaina le kulukose
  • Faʻailogaina o le ate ma maso e teu ai le kulukose i le ituaiga o glycogen,
  • Faʻaitiitia o le kulukose o le toto i le faʻaitiitia o lona gaosiga i le ate.

Ina ia faia le ata i se faigofie faigofie, mafaufau faapea i se kamupani ma le kulukose, e tuitui le inisalini i luga o le faitotoa o sela maso. Suega faalogo i le tuʻituʻi ma tatala le faitotoʻa, tuʻuina atu le glucose avanoa e alu ai i totonu e faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi.

I le faʻamalosia o le inisalini, e leʻo lagona e sela o lo tatou tino le tuitui o le inisalini ma e le tatalaina le "faitotoa". Ina ia mafai ona tuʻi leotele ma faataga glucose e ulufale atu i le masini, o le pancreas e tatau ona maua ai nisi insulin.

Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini, o faila o le beta pancreatic e taumafai e taulimaina le tele o manaʻoga o le tino mo le inisalini ma faʻateleina. E ui lava ina mafai ona latou maua le insulin e foia ai le teteʻe, o le maualuga o le kulukose o le toto e tumau pea i totonu o le tulaga masani.

Ae i le aluga o taimi, e le mafai e le pancreas ona maua mai le tele o le inisalini e pei ona manaʻomia e foia ai le pa puipui lea e tosoina ai le kulukose o le tino. A le lava le inisalini i totonu o le toto, e faateleina le kulukose, lea e oʻo atu ai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

O le faʻamalosia o insulin o se maʻi lea e maua ai e le tino le inisalini, ae le faʻaaoga lelei. I tagata e iai le tui o le inisalini, musele, gaʻo, ma / poo ate ole ate e le tali lelei i le gaioiga o le hormone ma o le mea lea e le mafai ona aʻafia le kulukose mai le toto (e le tatalaina le faitotoa i luma).

Faailoga ma suʻesuʻega o le faʻamalosia o le inisalini

I le avea ai o se tulafono, o le faʻamalosia o le inisalini e leai se faʻamaoniga. E mafai e tagata ona ola mo ni nai tausaga i lenei solia ma e le taumateina foi.

O le tulaga o le American Association of Clinical Endocrinologists o loʻo taʻu mai ai o le faʻamalosia o le inisalini e le o se faʻamaʻi faapitoa, ae o se faʻalavelave faʻafitauli o loʻo iloa i le taimi e tasi. I se isi faaupuga, afai ei ai nisi o mea lamatia o loʻo i luga, o se mea lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi mo suʻesuʻega.

I le faʻaaogaina o auʻiliʻiliga auʻiliʻili o le tala faʻasolopito o le soifua maloloina, ma le amanaʻiaina o mea e ono tutupu i luga, faʻapea foi ma nisi o suʻega suʻesuʻe, o le a mafai ai e le fomaʻi ona fuafua pe faʻaleagaina e le tagata le inisalini.

E taua le iloa o tagata e iai le malosi o le inisalini, o le pogisa ma le "vevesi" (o le acanthosis uliuli) e ono aliali mai i ni vaega o le tino (masani i luga o le ua), o nisi taimi e paʻu le tagata i le ua. E mafai foi ona aliali mai le Black acanthosis i luga o tulivae, tulivae, moto ma lima.

Aisea e le mafai ai ona e le amanaiaina le faʻamalosia o le inisalini

O maualuga maualuga o le inisalini (hyperinsulinemia) o loʻo matauina i le insulin resistance e fesoʻotaʻi ma le ogatotonu tutotonu (faʻapupulaina tele o gaʻo i totonu o le manava), maualuga o le cholesterol ma / poʻo le maualuga.

Pe a tutupu nei faaletonu i le taimi lava e tasi, e maua ai se tagata i le maʻi pipisi.

Afai o se tagata o loʻo iai le faʻamalosia o le inisalini e le suia ai lona ituaiga olaga, o le a faʻapupulaina ai le avanoa e atiaʻe ai prediabetes ma le maʻisuka ituaiga 2.

Preditebetes

O nisi taimi e faatatau i le le atoatoa o le anapogi anapogi ma / poʻo le faʻavaivaia o le kulūkose, o le a tupu aʻe le gasegase pe a maualuga maualuga le kulukose o le toto nai lo le masani, ae le maualuga tele e iloa ai le maʻisuka. Faʻasolosolo, e le mafai e gaʻo beta ona gaosia le tele o inisalini pe a manaʻomia e foia ai le teteʻe, ma mafua ai ona maualuga le maualuga o le suka i luga o maualuga masani.

Suesuega e faʻaalia ai lena mea afai e le faia e fetuunaiga o latou ituaiga olaga, o le toʻatele oi latou na aafia i le maʻisuka ituaiga 2 mo le 10 tausaga. E maitauina i le 15-30% o tagata e maua i le maʻisuka type 2 o le maʻisuka e atiae i totonu ole 5 tausaga.

O faʻamatalaga mo le suʻesuʻeina o vailaau faʻasolosolo e tutusa lava le aʻafiaga o aʻafiaga e pei o le inisalini - o se olaga le atoatoa ma le mamafa, faʻamalosi, maʻisuka faʻamaʻi (e pei o le fanau mai o se tamaitiiti e sili atu i le 4 kilokalama), maualuga, maualuga le maualuga lipoproteins, maualuga triglycerides, maʻi polycystic ovaries, le i ai o le maʻi fatu fatu.

E tusa ai ma le au atamamai mai le American Diabetes Association, o le toʻatele o tagata e mafatia i le muaʻi maʻi e leai ni faʻamatalaga faʻaalia, e ui o nisi e mafai ona tutusa o latou faʻaʻailoga e pei o le maʻisuka:

  • O le fia inu
  • Uiga masani
  • O le lagona o le fiaai tele (tusa lava pe a uma ona 'ai),
  • Vaʻai matala
  • Faʻasusu / tipi e faʻagesegese ona faʻamalolo
  • Lagonaina le matua vaivai lava
  • Tingling / pain / numbness i lima ma vae.

O le vave iloa o le prediabetes o se itu taua, aua e maua ai e le tagata le avanoa e suia ai o latou olaga ma taofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 ma taunuuga uma.

Ituaiga 2 maʻisuka

E ui lava o le tutoatasi na o le inisalini e le o le mafuaaga lea mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, e suatia ai le eleele mo lenei maʻi e ala i le tuu maualuga o manaoga i peta paneta mo le inisalini.

O le taimi lava e feagai ai se tagata ma fomaʻi, o le tele o le leiloa poʻo le faʻaleagaina o le peta pancreatic beta e mafua ai le malosi o le maʻisuka - pe a oʻo maualuga maualuga le suka o le toto. I le aluga o taimi, o le kulukose maualuga e afaina ai neura ma vaʻa toto, lea e oʻo atu ai i maʻi fatu, stroke, tauaso, toilalo, ma oʻo lava i le tosoina o pito i lalo.

I le auala, e pei o tagata atamamai mai le American Heart Association (AHA), o fatu fatu ma stroke o mafuaʻaga autu ia o le oti ma le le atoatoa i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?

Ina ia le faʻafememeaʻi le au faitau, o le a faʻamalamalamaina le eseesega i le va o le maʻisuka 1 ma le 2.

Ituaiga 1 maʻisuka - O le maʻi lea e mafua ai le faʻaogaina o le tino o le tino, e faʻaleagaina ai ma puipuia ai i latou mai le gaosia o le inisalini. I tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e toetoe lava a le gaosia pe leai foi (o le maualuga o le hormone), o le mafuaʻaga lea e maualuga maualuga ai le maualuga o le suka toto. O le tele o taimi, o lenei ituaiga o maʻisuka e atiae i tamaiti, talavou, ma tupulaga talavou.

Ituaiga 2 maʻisuka - O se faʻamaʻi lea e maua mai ai le inisalini i le le lava o mea (o le hormone deficiency) ma e le faia lana galuega, o le mea lea e le aʻafia ai le kulūkose ma le toto maualuga o le suka. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele ma e fesoʻotaʻi vavalalata ma le inisalini o le resitara, o le le mafai ona maua o maso ma gaʻo gaʻo e faʻaaoga ai le kulukose.

I le maʻisuka, o le maʻisuka ituaiga 1 e naʻo le 5-10%, ae o le ituaiga 2 o le maʻisuka e 90-95%.

E uiga i suʻesuʻega o prediabetes ma le maʻisuka

E tolu suʻega falesuesue e maua ai togafitiga faʻasolosolo ma maʻisuka:

1. Suʻega A1C,

2. suega o le plasma glucose test (FPG),

3. suega o le faapalepale glucose (OGTT).

O faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka o:

  • 5.7-6.4% mo le suega A1C,
  • 100-125 mg / dl mo le anapogi glucose suega,
  • 140-199 mg / dl mo suʻega o le faapalepale glucose.

Faailoga o le maʻisuka o:

  • 6.5% ma luga mo le suega A1C,
  • 126 mg / dl ma le maualuga mo le anapogi o le kullusese plasma,
  • 200 mg / dl ma sili atu mo le suʻega o le faapalepale glucose toleni.

Faʻafefea ona taulimaina le faʻamalosia o le inisalini

Ona o le le toe maua o pauna faaopoopo e ala i le faasaʻoina o meaʻai, faʻapea foi ma le faʻateleina o le gaioiga faaletino i taimi masani, e mafai e tagata ona faʻaaogaina le atinaʻeina o le inisalini ma faʻamuamua, ma faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2.

O se suʻesuʻega se tasi na faia e saienitisi mai Finelani na faaalia ai o fetuunaiga o meaai ma aʻoga faifaipea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le totoina o le maʻisuka ituaiga 2 e tusa ma le 58%.

Aoaoga e Faʻafeagai ma le Resulin Insistance

E tusa ai ma le fomaʻi o le falemaʻi ma tagata poto faapitoa i le aʻoga mo le maʻisuka, o Sheri Kolberg, o le gaioiga faʻale-tino e le gata o loʻo faia ai se sao taua i le faateleina o le lagona o le inisalini, ae atonu e sili ona taua o metotia uma o loʻo feagai ma le faʻamalosia o le inisalini.

E mafai faʻapefea e le toleniga ona faʻaleleia lagona o sela i le inisalini? O tagata faapitoa mai le Iunivesite o Uosigitone e faʻamatalaina lenei mea e ala i le mea moni e faapea i le taimi o le vavaeʻesega o musika, faʻaaoga le kulūkose, ma e mafai ona tupu lenei gaioiga e aunoa ma le gaioiga o le inisalini. A maeʻa ni nai itula talu ona maeʻa aʻoaʻoga, faʻaititia le faʻaosoina o le faʻaaogaina o le kulukose. I le taimi nei, o le faiga o le tuusaʻoga o le insulin i luga o musopa ua fesoʻotaʻi, lea e taʻalo ai se vaega taua i le toe faʻaleleia o le glycogen muscle pe a maeʻa aʻoaʻoga.

O le tautala i se gagana sili ona faigofie, talu mai le toleniga o le tino e faʻaaoga malosi ai le malosi mai le kulusecogen muscle (glucose o loʻo teuina i totonu o maso), a maeʻa le vasega aʻoga, e manaʻomia ona toe faʻatumu e maso glycogen faleoloa. A maeʻa toleniga, faʻaititia le inisalini, ona o le galue malosi o maso e mafua mai i le malosi (glucose), ma o faitotoa o musika vevela e matala lautele. Sosa latou te tutu i le faitotoa ma faatalitali mo le inisalini ma le kulukose, e pei o tagata e leva ona faatalitali ma sili ona taua.

Ia, e le o se mea e ofo ai le mafuaʻaga ua iloa ai e saienitisi i le Iunivesite o Pittsburgh o le aʻoga e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini ma o le laina muamua lea o puipuiga i le puipuia ma le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

Aʻoaʻoga vaʻaia

O aʻoaʻoga faʻapitoa e ono mafai ona faʻatupulaʻia ai le tele o le inisalini ona o le faʻaleleia atili o le kulukose i sela. E tasi le aʻoaʻoga cardio e 25-60 minute (60-95% o VO2 le maualuga, e fetaui ma se tulaga maualuga i le maualuga tele le maualuga o le mamafa) e mafai ona faʻalautele le lagona o le inisalini mo le 3-5 aso mulimuli ane. E mafai foʻi ona faʻaleleia atili faʻaleleia i le maeʻa ai o le 1 vaiaso o aʻoaʻoga faʻaauau, lea e 2 cardiosessions o le 25 minute savavali i le maualuga e 70% (maualuga) mai VO2 max.

I le taimi mulimuli, o aʻoaʻoga faʻaauau faʻaauau e mafai ona faatumauina se tulaga lelei i le faateleina o le lagona o le insulin. Ua maitauina e faapea o le lafoaia o aʻoaʻoga poʻo se suiga malosi i se olaga ola solo, o le inisalini o le mafaufau e faʻaitiitia vave.

Malosi malosi

E iai le malosi o le aʻoga e faʻaleleia ai le lagona o le inisalini, faʻapea foʻi ma le faateleina o maso. E manaomia ona tuʻuina atu i taimi uma se masini eletise, talu ai latou te faʻaaogaina le kulukose e le gata i taimi o feteʻenaʻiga, ae faʻafefe foi ina ia mafai ona faʻapipiʻi le glycogen pe a maeʻa aʻoaʻoga.

I le 2010, na tuʻuina atu ai se suʻesuʻega i le Journal of Strength & Conditioning Research, lea e aofia ai tagata e toʻa 17 o loʻo iai le faʻafitauli o le kulukose. O le faʻamoemoe o le suʻesuʻega o le iloiloina lea o le aafiaga o le tele o faʻatautaia o toleniga i luga o le 24 itula ina ua maeʻa ona faia le siakiina o le insulin. Na auai tagata auai i le 4 faʻamalosiaga o aʻoaʻoga ma le maualuga (65% o le 1PM) poʻo le maualuga (85% o le 1PM), aʻo faia le tasi poʻo le 4 seti o faʻatinoga. I le va o taʻaloga taitasi na 3 aso.

I taimi o le malolo mai le aʻoga, sa suʻesuʻeina e saienitisi suiga i faʻataʻitaʻiga e lua: inisalini ma le anapogi glucose. O se taunuuga e tusa lava pe o le a le toleniga, ua faateleina le lagona o le insulin ma ua faaitiitia le kulukose anapogi i tagata uma e auai.

Na maua, pe a faʻatusatusa i le faʻaaogaina o le 1st, aʻoaʻoga ma nisi auala sili atu ona faʻaitiitia le anapogi o le kulukose mo le 24 itula talu ona maeʻa aʻoaʻoga. Sa matauina e saienitisi e faapea o aʻoaʻoga maualuga (85% o le 1PM) ma nisi auala na sili ona malosi i le faaitiitia o le anapogi o le kulukose ma le faateleina o le lagona o le insulin.

I le faaiuga, na faailoa mai e le au atamamai:
«…O le aʻoaʻoga malosi o se auala lelei e faʻaleleia ai le lagona o le inisalini ma faʻasaʻo le maualuga o le suka o le toto mo tagata e le atoatoa le glucose toleni. O taunuʻuga o le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai foi e iai le faʻalagolago i le va o le malosi, le maualuga o le toleniga ma le lagona i le inisalini, faapea foi ma le anapogi o le glucose (o le sili atu le malosi ma le manaia o le aʻoga, o le maualuga o le lagona ile inisalini)».

E tusa ai ma le tala a Shari Kolberg, soo se ituaiga o gaioiga faaletino e ono mafai ona faia le inisalini e sili atu le lelei o galuega, ao le tuufaatasiga o toleniga faʻamalosi ma malosi e maua ai le faʻaaliga sili.

Leai 2. O toleniga tumau e fesoasoani foi, ae o le tuufaatasi aoaoga e sili atu.

O aʻoaʻoga faʻamalosi e aoga tele mo le faʻaleleia o le insulin, ae na o maso ua aʻoaʻoina. O lea la, afai o oe o se tagata tamoe, o lou tino vae e matua nofouta lava inisaliniae o le pito i luga o le tino e itiiti ifo.

Ae ui i lea, e taua le tufatufaina atu o le avega i le tino atoa ma o aʻoaʻoga tuʻufaʻatasiga e manino lava o le fofo aupito sili ona lelei, aua i lenei tulaga o mea faʻapitoa faʻamalositino ma le mamafa o galuega, lea e faʻaleleia atili ai lagona o le insulin nai lo na o le faamalositino.

Leai 3. Faʻamautinoa le faʻaaogaina o le carbohydrate.

Afai e te taitaia se olaga e le tauagafau ma e mamafa tele, e faʻamautuina le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo mo oe, o lona uiga o le faʻaitiitia o le aofaiga (itiiti ifo ma le 50 g i le aso). Mo le vaega o totoe, o lona uiga o le faatapulaa o le aoga i le va o le 100 g ma le 200 g i le aso poʻo le taumafai foi i se taʻavale gaʻo. Mo tagata taaalo amateur, o lona uiga o se tele o mea taumafa e maualuga i le gaʻo i luga o aso aʻoga ma taumafa maualalo-carb mo isi tagata uma.

Nu. 4. Faʻaaoga le tele o porotini.

O suʻesuʻega e faʻaalia i taimi uma o le maualalo o le gaosiga o le gaosiga o le soifua maloloina e faʻatele ai le lagona o le inisalini ona o le protein e maua ai se faʻagesegese o le toto suka O lenei mea e faʻaitiitia ai manaʻoga mo meaʻai gaʻo ma fesoasoani ai e faatumauina se uiga toʻafilemu i meaʻai nai lo le sasaʻa atu i luga o mea inu gaʻo ina ia osofaʻi malosi ai le suka toto ma pa'ū.

Nu. 5. Vagana ai le suka.

E mafai ona e iloa o le suka e mafua mai i totonu o lou kulukose toto.

Ae faʻafefea meaʻai e aofia ai le suka? E faʻatupulaʻia le glucose e sili atu le vave, aua o le mea masani o lenei meaʻai o loʻo gaosia ma vave vave ona faʻamalo. O le iʻuga o suauʻu i le suka o le toto, e tele naua le inisalini e faʻamalolo, ma, a maeʻa ona faʻamalolo uma le suka, ona e toe manaʻo ai lea i le suamalie.

Nu. 13. Faʻaaogā le paʻu meaʻai.

O le fatu o le Whey e faʻaleleia ai le faʻapalepale o le kulukose, lea e manaia aua o le ogaumu e mafua ai le tele o le inisalini, sili atu nai lo le mea o le a faʻamoemoeina mai lona tuufaatasiga o le amino. O suʻesuʻega sa faʻaalia i taimi uma e faapea, o le pateni o le whey e faʻafaigofieina le inisalini ma le maualuga o le toto, e fesoasoani ai i tulaga o le maualuga o le inisalini, lea e faʻamaonia ai ona tulaga faʻapitoa faʻapitoa.

Nu. 15. Aloese mai suauʻu fuālaʻau faamamaina.

O fuālaʻau faʻamamaina ua faʻaaogaina i le lalolagi atoa. Latou te aofia ai le failatila, sunflower, cottonseed, sana, suauu pati ma isi vailaʻau vailaʻau. E faʻaaogaina i le kuka ma faʻaopoopo i le toetoe lava o mea uma na afifiina pe gaosia. O le tele o nei gaʻo e mafua ai le faʻaleagaina o le fausaga o le cell, faʻateleina le malosi o le insulin.

O le a le mea e faia e le inisalini?

O le hormone lea e maua i le pancreas.
E tele sona sao i le faʻaogaina e le tino o meaai mo le malosi. O ia foi na te nafa ma le tuʻuina atu o le kulukose ma mea amino i sulu o le tino, ina ia faʻamausali le paleni o le malosi.
A tatou 'ai, toto le toto toto. O le inisalini e tuʻuina atu i totonu o le toto e ave ai le kulūkose i siama uma. O le iʻuga, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia ma o le tino e maua ai.
Carbohydrates ma proteins, e le pei o le gaʻo, pe a faʻateleina le maualuga o lenei hormone.
O se tasi o manatu sese masani e faapea o puipuiga e leai se aoga i insulin. Ae ui i lea, o meaʻai e pei o le mumu mūmū ma le suka e maua mai ai le tele o le hormone.
Faaaogaina o le protein, e le pei o gaʻo, e le mafua ai le faateleina o le toto suka, ae e taʻitaʻia ai le inisalini.
I se tagata maloloina atoatoa, o nei mea uma e tupu e aunoa ma le faalavelaveina. Ma o tagata e iai le faʻateleina o le inisalini e iai faafitauli i le protein ma le gaʻo. O se tasi o faʻatelega masani masani o le fufulu. Ma, o le maualuga o le tetee, o le leaga o le tali o le a le gata i le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau, ae faʻapea foʻi ma aʻafiaga. O se mea lea e le malamalama ai tagata soifua maloloina ma e oo lava i nisi tagata taaalo.
E masani lava i le taimi o le aʻoga malosi, ina ia mafai ai ona fausia le musele, e fautuaina e faʻaaoga le tele o meaʻai gaʻo, polotini ma le maualalo o le gaʻo.
Ae peitaʻi, afai o iai oe i le inisalini, o le a mafai e se taumafataga ona faateleina le maualuga o le hormone. I lenei tulaga, e tatau ona e mataʻituina lelei pe o fea e maua mai ai gaʻo ma gaʻo, ma pe faʻafefea ona faʻaopoopo.
O mea taumafa e sili atu le fiva e sili ona lelei ona faʻaleleia ona o le fiva e faʻagesegese ai le maualalo o le toto suka ma faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le inisalini. Ina ia "faatoilaloina" le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ona e taumafai e vavaeeseina atoa ia oloa mai le itu tauagavale o le laulau, ae tuʻuina atu le fiafia i punaoa o gaʻo mai le itu taumatau o le laulau.
O le mea lava e tasi e tupu i le polotini. E tatau ona faʻamalosia i le faʻatasi ma le gaʻo ma le fiber. Ioe, e foliga ese. Ma faʻamaoni, e le fetaui lelei mo tagata e maua le inisalini masani.
A maeʻa aʻoaʻoga, pe a e inu i le susu o le whey, e te manaʻo i le maualuga o le hormone e faʻatupulaia, ma faʻavave ona faʻaaogaina amino acids i siama. Ae afai e tele le faʻamalosia o inisalini, ona le talafeagai lea o lenei filifiliga. O le inuina o se porotini o le a sili atu ona afaina - ona o le maualuga o le maualuga o le inisalini, o le ae naʻo le gaʻo o le tino.
O le tulafono pito i sili ona taua o le faʻapipiʻiina lea o le faʻaaogaina o carbohydrates ma proteins i le gaʻo ma le fiber e faʻalavelave ai le gaosia o le hormone.
E taua tele lenei mea mo le lelei o le gaʻo.
O le toʻatele o "tagata atamamai" e fautuaina le tuʻufaʻatasia o meaʻai gaʻo ma palatini e faʻaitiitia ai le tafe i le toto suka.E naʻo le taufaaleaga ona o le protein e faʻapipiʻiina ma gaʻo gaʻo e faʻaititia ai le maualuga o le insulin i maualuga e pei o gaʻo, pe afai e le maualuga.
I se tagata e maua i le insulin resistance, o le a teuina le gaʻo pe a maeʻa soʻo se taumafataga. Vagana ua faia ni fuataga e suia ai le tulaga.

E faʻapefea ona galue le inisiua?

I le taimi muamua, o sel o lo tatou tino e le tali saʻo i le homone. E foliga mai latou te lokaina faitotoa.O se taunuuga, o le kulukose e fesootaʻi ma le hormone e tumau i fafo ma e le ulufale i sela maso, ma ua tuʻuina atu se faailo i le pancreas - e maua ai nisi insulin. O le mea moni, e faia e le tino le filifiliga e tulei le kulukose i totonu o sela e ala i le malosi. O lona uiga, ia atiae atili le tele o femalagaiga o protein - insulin.
Ae o le faafitauli o le maualuga lea o le toto o le suka, ma e leai lava se mea e manaʻomia ai, talu ai ua fesoʻotaʻi uma glucose i le inisalini. O se taunuuga o lona tele, o le maualuga o le suka o le toto e paʻu malie, talu ai o le glucose e teuina i foliga o gaʻo (aua o gaʻo gaʻo e sili atu ona faigofie ile hormone).
O le mea lea, pe a uma ona aʻoaʻoina tagata taʻavale pe a maeʻa le gaioiga (cardio) poʻo sikuea, e tele se taimi e maua e muso vae e toe faʻaleleia ai.
E foliga mai latou te le toe manuia - tumau tiga tiga ma le vaivai.
O le mafuaʻaga e iloagofie - e le lava le glucose o le fatu muscle.

Faʻaitiitia le faʻalogo i le inisalini e faigata ai ona toe faʻaleleia mai aʻoaʻoga, aua e le maua e le sela ni meaʻai e sili ona lelei - glucose.

Faamanuiaga o le Faateleina o le Inisalini Sensitivity

A oʻo ina faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini, e le manaʻomia e le pancreas ona faʻamalosi le tele o le aofaiga o le hormone, ma glucose ma amino acids e faʻaaogaina vave ai le tele o sel o le tino.
E pau uma lava i lalo.
E le gata o carbohydrates, ae o aʻafiaga foi e sili atu ona lelei.
Ma, afai oe toaga pe faamalositino, e sili atu ona faigofie ona mu le gaʻo ma maua ai maso maso.

O se vaega taua i le toe fetuunaiga o le tino (tupuga o musika ma le gaʻo o le mu) o se faateleina o le lagona o le insulin.

O le tele o polofesa faʻamalositino e aʻoaʻo mai e tutusa uma i tatou. Na o nisi ua aʻoaʻoina e faitau calories, ae o isi e leai. O lona uiga, afai e sili atu lou mumu nai lo le mea e te 'ai, o le ae leiloa le mamafa.
Pe a amata ona mulimuli se tagata o loʻo i ai le faʻamuamua o le inisalini, o le a faamalosia o ia e aʻoaʻo tele, ae i le taimi lava e tasi e le mafai e ia ona faoa le tele o gaʻo.
E mautinoa lava ua e feiloai i ni tagata e tele ni aʻoaʻoga ma faigata: tamoe, faia cardio ma faʻamalositino, mataʻituina ma le totoʻa calories, ae o latou tino e toetoe lava a le suia.
Ma o tagata maloloina, e pei o se tulafono, e faasee, ma e tuuina atu lenei mea ia i latou e aunoa ma le tele o taumafaiga, ona o le tino e faʻaaogaina le inisalini ma sili atu ona lelei.

E faʻapefea ona faʻapupulaina le lagona o le tino i le inisalini?

I le tulaga o le ituaiga muamua o le maʻisuka i le tino o le maʻi, e mafai ona faateleina le lagona lelei i le inisalini faatasi ai ma le fesoasoani o le togafitiga saʻo ole inisalini. O vailaʻau faʻaaogaina i le taimi o togafitiga insulin e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o fesuiaiga i le suka o le toto i le aso ma le maualuga o le hemoglobin glycated.

O vailaʻau e faʻateleina le lagona o le inisalini e mafai ona tuʻufaʻatasia ma taʻaloga, o le a faʻapupulaina ai le lagona o le tino i le insulin.

A maua se suʻega o taaloga, o le faʻagasolo maliega o le faʻalogona o le tino i le inisalini e tupu.

O le maualuga o le insulin e mafai ai e le tino ona vave aumaia le maualuga o le kulukose o loo i totonu o le plasma toto i faailoilo e latalata i tulaga masani o le tino.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le galuega autu a le tagata maʻi o le faʻamaonia lea o le mamafa o le tino. I le tele o tulaga, ina ia ausia le manaʻoga e manaʻomia, ua lava lea e mulimuli ai i le taumafataga ma mea taumafa fautuaina e le endocrinologist ma faʻaauau pea ona faia le tino faaletino i le tino. O le faʻaaogaina o togafitiga o le physiotherapy faʻatasi ai ma se meaʻai e mafai ai e oe ona ausia se taunuuga iloga - o le lagona o le insulin e maualuga.

E tatau ona manatuaina i nisi tulaga, ina ia maua se taunuuga lelei, o fualaau faasaina e ono manaomia e mafai ona faʻaleleia ai le aafiaga e maua mai le faʻaaogaina o meaai ma gaoioiga faʻaletino, o na vailaʻau e mafai ona faʻaaogaina i le togafitiga pe a maea le suʻega atoa o le tino ma feutagaʻi ma le endocrinologist. E na o le endocrinologist e mafai ona fautuaina fualaau e faaleleia atili ai le lagona i le togafitiga o se faamai e pei o le maʻisuka.

Ina ia faatumauina le mea e manaʻo i ai, o nisi tagata e tatau ona tausisi i mea taumafa paleni ma faʻaaogaina vailaau faʻapitoa i o latou olaga atoa.

Faʻaaloalo i mea taumafa ma le faʻaaogaina o meaʻai maloloina i le taumafa e fautuaina i le i ai o se ituaiga o le insulin e faʻalagolago i le maʻi.

O le faʻaititia o le numera o oloa ma se faasinomaga maualuga e fesoasoani i le faʻamautuina o le setete o le tino ma faʻaleleia faiga faʻava-o-tino i totonu.

O tulafono faavae mo le faʻalauteleina o le lagona o le inisalini ma le faʻaaogaina o gaʻo i le meaʻai

Ina ia faʻateleina le lagona o le inisalini, e tatau ona mulimulitaia nisi o tulafono i le sauniuni o se taumafataga. O le tausisia o le taumafa o le a mafai ai e oe ona faʻaleleia le tino ma e itiiti ifo le malosi o le malosi ma lalo.

E le gata i lea, o le tausisia o taumafa paleni e mafai ai ona faatumauina se tulaga talafeagai o le faʻaogaina o le kulusecogen muscle i le tino.

Ina ia maua mai iʻuga lelei o mea taumafa paleni, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  • lafoaia meaʻai e faigofie ona maua mai i meaʻai,
  • faʻaaoga gaʻo soifua maloloina i au meaʻai
  • le faʻaofiina o le tele o fiber i totonu o le taumafataga,
  • o le faʻaaogaina o meaʻai maualuga i le protein i le taumafataga.

O le faʻaaogaina o meaai e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo i totonu o le taumafataga e taua tele. O se tasi o mafuaʻaga autū mo le atinaʻeina o le maʻisuka o le tele o le taumafaina o meaʻai, lea e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, ma e faigofie ona tuʻuina i totonu o le toto. O le faʻaaogaina o le suka i le taumafataga e taʻitaʻia ai le faia pea o le pancreatic faateleina le tele o inisalini. Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le tele o suka ma, e tusa ai ma lea, o le faateleina o le inisalini gaosia i totonu o siama, o le faʻaitiitia o le gasegase o le insulin e matauina.

O le faʻaaogaina o le tele o gaʻo maloloina i meaʻai o se tasi lea o auala e faʻalauteleina ai le lagona o le tino o le tino i le inisalini. O le faʻaaogaina o gaʻo i meaʻai e mafai ai e oe ona faʻamalieina le fua faatatau o le gaosiga ma le faʻafeiloaʻi o gaʻo i vailaʻau maso.

Faʻaaogāina o meaʻai e mauʻoa i gaʻo ma fiber i le taumafataga

O le faʻaaogaina o le tele o suauu pala i le taumafataga e fesoasoani e faʻaititia le fua faatatau o le lagona o le inisalini. Meaʻai ma gaʻo omega, faʻaaogaina i ni aofaiga tele, e fesoasoani i lenei faʻaaliga. O punaoa sili o gaʻo maloloina o:

  • olive suauu
  • suauu lili
  • avoka
  • nati
  • pīnati pata
  • iʻa manaia
  • iʻa.

I le faagasologa o le taumafaina o meaʻai o loʻo i ai nei gaʻo, e tatau foi ona e matauina le fuataga ae aua le faʻaleagaina. O le faʻaaogaina o nei oloa e faʻatagaina ai oe e faʻaleleia atili le va o le inisalini e gaosia e le tino ma suauu e faalagolago i le insulin i le tino.

Taumafa atu meaʻai e aofia ai fipa i la latou fatuga. O le 'ai o nei meaʻai e faʻaleleia ai le faʻalaumalie. O lapisi, lea e aofia ai le tele o fiber, faʻagesegese le tuʻuina atu o gaʻo ma le ulu atu i totonu o le toto pe a 'aina, ma o le televave o le felauaiga o meaʻai gaʻo e fesoasoani i le faʻaaoga lelei o le inisalini i le toto e le tino.

O le faʻaaogaina o fualaau 'aina ma fualaau' aina e maua i le fiber e faʻatagaina ai oe e faʻamamafa le tino ma vitamini ma minerale e faʻaleleia atili ai le soifua maloloina o tagata, puipuia le atinaʻe o faʻamaʻi i le tino. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo faʻamalamalamaina le lagona o le inisalini.

O le faʻamalosia o insulin e taʻua o le faʻaitiitia o le lagona o tino o le tino i aʻafiaga o le inisalini. E tusa lava pe itiiti le mamafa o le mamafa e mafai ona faateleina ai le gasegase o gaʻo i lenei hormone. O le mea lea, o maʻisuka uma o loʻo mafatia i le mamafa o le mamafa, ua fautuaina se taumafataga maualalo-gaosiga mo le mamafa o le mamafa.

O tagata uma e maua i le maʻi o le endocrine e tatau ona pulea lo latou mamafa. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea e le iloa e le tino gaʻo le inisalini, o le mea lea, o le mamafa o le mamafa o le tino, o le gaʻo gaʻo o le gaʻo o le gaʻo. Mo le faʻamalosia o le inisalini, e tatau i siama ona mataʻituina le faasino igoa o meaʻai latou te 'ai. E na o le maualalo o meaai GI e tatau ona aofia i le taumafataga, o lenei mea o le a faafaigofie ai le faagasologa o le gaosiga o le kulukose i le tino.

E tatau ona suia le taumafataga i le faʻamalosia o le inisalini, aua o lenei tulaga e avea ma mafuaʻaga o le alualu i luma o le maʻisuka ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Ae e le mafai ona e faʻamavaeina atoa gaʻo mai le lisi. I le uma, o lenei mea e mafai ona faʻaosoina ai le tupu o le inisinia o le dysbiosis ma le faʻaopoopoga o tino o le ketone.

O aso uma, a itiiti ifo i le 2 lita o le vai e tatau ona ulufale i le tino o le tagata maʻi. E taua foi le inuina o fualaau ma vitamini e pei ona faatonuina e le endocrinologist. Afai e te mulimuli i fautuaga uma, o le a faʻaalia muamua faʻalelei ile vaiaso. I le aluga o taimi, o le tulaga e mafai ona faʻatulaga lelei.

Afai o le lagona o le gaʻo i le pancreatic hormones ua faʻaitiitia, ona faʻamuta loa lea o le kulukose i le atoatoa. O le mea lea ua tupu ai lenei mea. O gaʻo gaʻo e ulu atu i le tino e mafai ona avea ma se punaoa o le malosi pe a uma ona latou faʻafesoʻotaʻi le inisalini ma mafai ona ulufale i sela. Afai e le o totogia le kulukose i totonu o le mea e manaʻomia, o le pancreas e faʻaleleia ai le gaosiga o le hormone. O lona fuainumera ua faatupulaia, ae i le faaiuga, o lenei mea ua atili ai ona faateleina le tulaga.

O se faʻaaogaina o le faʻasalaga e taʻitaʻia ai le hyperinsulinemia, ae e le fesoasoani i le taulimaina o le inisalini. Afai, i le taimi lava e tasi ma togafitiga ua faʻamaonia, o le maualuga o le kulukose o le maʻi, ua amata ona galue le tino mo le ofuina.

I tagata, o le faʻamalosia o le inisalini e masani ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le maʻisuka. Ae o lenei togafitiga atonu ei ai isi nofoaga. O mafuaʻaga o lenei faafitauli o:

  • genis predisposition
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • se aofaiga tele o mea inu gaʻo faigofie i le taumafataga,
  • le tagofia o fualaau faasaina lea e aʻafia ai le faʻagasologa o le inu o le hormone.

Afai e leai se faʻafitauli o le soifua maloloina o se tagata, ona oʻo lea i lona maso e oʻo atu i le 80% o mea uma e maua i le kulukose. O le punavai autu o le malosi. O le ono tulai mai o le atiaeina o le inisalini o le tetee e faateleina i:

  • afaina o le manava,
  • hypertriglyceridemia,
  • low HDL (lelei cholesterol),
  • muaʻi maʻi poʻo le faʻamaʻi lava ia,
  • toto maualuga
  • microalbuminuria.

I le tulaga o le toilalo i le faagasologa o le inisalini e aʻafia i siama, o nei faʻamaʻi e ono mafai ona maua:

  • afaina fatu fatu,
  • afaina
  • polycystic ovary syndrome,
  • toto maualuga
  • faʻasolosolo taimi faʻamaʻi,
  • dystrophie o le ate ate,
  • popole
  • tuputupu aʻe tuputupu aʻe
  • Alzheimer maʻi.

O maualuga maualuga o le inisalini e maualuga lona soifua maloloina.

E liua se liʻo mataʻutia: faatasi ai ma se faʻateleina o mea o le hormone i le toto, o le faagasologa o le suia o le kulukose i totonu o gaʻo e amata. Ona o lenei mea, o le mamafa tele ua foliga mai. Ma o lenei, i le itu, ua faateleina ai le inisalini.

Faʻaavanoa le tulaga o le tino ma faʻaleleia lou manuia lelei o le a sau ma se iloiloga atoa o le taumafataga. Pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona e taulai atu i le maulalo o le faasino igoa. Mo le 2 vaiaso, e fautuaina e 'ai na o meaai e maua ai sina GI. O lenei mea o le a faʻaititia ai le avega i luga o le paʻu.

Mea taumafa e faʻatagaina i se taumafataga maualalo-gaosi e aofia ai:

  • soʻo se fualaau faisua
  • fuamoa
  • sea ​​sea: iʻa, moa,
  • oloa gaosi susu: kusi cheese, cheeses, yogurt e sili atu i le 3.5% gaʻo,
  • suauu
  • eggplant, zucchini, tamato,
  • letusisi laulaʻau, moli, gaʻo,
  • asparagus pi
  • olive
  • paka
  • logo ata
  • fugalaau, cranberries, red currants, vineberries, blueberries, sea buckthorn,
  • nectarines, quinces, pears lanumeamata,
  • alimonds, peanutisi, hazelnuts, elekene fatu, pistachios (taliaina i ni vaega laiti).

A maeʻa vaiaso e lua o ia faʻasalaga ma togafitiga faʻamalositino, e mafai ona faʻateleina le taumafa. I le lisi o mea faaopoopo:

  • lanumeamata lanumatua, fualaau aina, tangerines, apricots, melon, persimmon, kiwi, mango, peaches, plums, figu fou,
  • uliuli, strawberries, cherries, mulberries,
  • susu susu, lefiriti e le itiiti ifo i le 1.5%, yogurt 1.5%,
  • maʻa
  • buckwheat, malosi semolina, millet, oatmeal, rice araisa,
  • ate
  • pi, pi pi,
  • fatu ma fatu falaoa,
  • sukalati ma le koko o le koko i le sili atu i le 75%,
  • sana
  • beets, kāloti, aniani, pateta pateta,
  • pineapples, guava, lychee.

E mafai ona e inu i le le faʻasusu ma le koko.

O beets, kāloti ma aniani e tatau ona faʻafefiloi, tao tao pe uʻu. Afai o nei fualaau faisua e manaʻomia mo le salatisi, ona fautuaina lea ia fufulu o latou ulu.

Malamalama i le faʻaitiitia o le mamafa i le faʻamalosia o le inisalini, e aoga lou faamasani i le lisi o meaai faatagaina ma 'ai na o na mea. O le leiloa o le 5 - 10% o le mamafa o le a sili atu ona lelei le faaleleia o le tulaga o le soifua maloloina ma faateleina le ono gasegase o le tino i le hormone.

E tatau i le maʻisuka ona malilie faatasi ma se endocrinologist. E le mafai vave ona teena le fualaau talafeagai pe a suia le meaai. O le mea moni, i nisi tulaga, i le togafitiga o meaʻai, o togafitiga ma metformin-based drugs e faʻatagaina.

O maʻi suka ma tagata e faʻamalosia le inisalini e tatau ona malamalama e le mafai ona motusia le meaʻai seia oʻo ina faʻaleleia ma faʻamautu le tulaga. A leai, o taumafaiga uma o le a le aoga. Seʻi vagana ua faʻataunuʻuina le faʻavasegaina o le toto, e tatau ona vavae ese mai le taumafataga:

  • falaoa paʻepaʻe, falaoa pita, meaʻai, fala o le sana,
  • araisa (sei vagana ai vao), pateta, suka, karite,
  • falaoamata, malo,
  • kilipa, masini paʻu, paʻu,
  • pasta
  • sweets, candies, honey,
  • cherries, faʻi, fualaʻau 'aina ma fua,
  • Lago popo
  • kefir ma se gaʻo gaʻo o le itiiti ifo i le 1.5%,
  • ketchup
  • pia, sua, vine, ava malosi, meainu suamalie ma soʻo se meainu faatasi ma le suka.

Afai e te faaopoopoina i latou i le meaai, ona faigata lea o le aveesea o le inisalini. Faʻatasi ai ma ia meaʻai, o le a faʻaitiitia ai le mamafa o le tino, o le a faʻaitiitia le aofaʻi o le tino o le tino ma o le a faʻaitiitia le faʻavaveina o siama i le hormone.

I le faia ai o le faaiuga e aveese le tui o le insulin, e tatau ona e fuafuaina ma le faaeteete le lisi. E ui i le tele o meaʻai faatagaina, o le 'ai e naʻo latou e faigata. I le uma, o le toʻatele o tagata e masani i fatu, pateta, pasta.

I le 2 vaiaso muamua o le togafitiga, e mafai ona e 'ai taliga, soupuni mai seleni, avoka, paukini. E mafai ona faʻafesoʻotaʻi kulimi kulimi ma yogurt ma fualaau / vine mai le lisi o meaʻai maloloina.

E lelei le faia o salati mai fualaʻau ma fualaau. Ua faatagaina foi Sauerkraut.

A faʻaleleia le faʻaleleia, e faʻalauteleina le taumafataga i le falalaʻau, o le sukalaisa kuka, ma le oatmeal. Palu falaoa atoa ua faaopoopo. O le lisi e mafai foi ona fesuisuiai i le borsch, o le suamalie, o soup, o le sausauina o fatu.

E fautuaina e fomaʻi, faatasi ai ma se tausi meaʻai, e fai se lisi mo aso taʻitasi o le vaiaso, a faʻapea o le a vave ona teena e le tagata maʻi ia meaʻai. O le mea moni, faʻatasi ai ma se faʻapulaʻaina o filifiliga o ipu, o le toʻatele ua leva ona amata i le aso tolu amata ona pagatia mai le monotone. Ona latou momotu ai lea i luga o meaai papaa.

Ae e te leiloa pe faʻapefea ona e 'ai e faʻateleina ai le gasegase o siama i hormones pancreatic, e tatau ona e mautinoa o loʻo i ai le faʻamalosia o le inisalini. Faailoga o togafitiga e aofia ai:

  • moe pe a uma ona 'ai,
  • faʻalauteleina le tele o mea,
  • faʻanununununuʻi mafaufau
  • faaputuga o gaʻo i le puʻupuʻu ma le manava,
  • fia ai pea
  • faanoanoaga faanoanoa.

Faatasi ai ma nei faailoga, ia faia se suʻega atoa.

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e siaki:

  • o iai se palatini i le urine
  • maualuga sikuea
  • glucose concentration
  • fua o le lelei ma le leaga cholesterol.

Faʻamaonia le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina ai faʻamatalaga faʻapitoa:

  • HOMAIR e le tatau ona sili atu i le 2.7,
  • O le fuainumera o CARO e itiiti ifo i le 0.33.

Afai e sili atu a latou tulaga faatauaina, o lona uiga o le a le gauai le tino i insulin. I lenei tulaga, e tatau ona faʻatonu uma vaegaʻau e faʻaitiitia ai le mamafa o le maʻi. Ae ia manatua e tatau ona e saunia lelei mo le auiliiliga. Naʻo le tulaga lenei o le a latou malamalama.

Aʻo lei oʻo i le toto sampling mo suʻesuʻega e talafeagai:

  • 8-12 itula e le 'ai,
  • taofi le ulaula tapaa 30 minute ao le i aveina le meafaitino,
  • aloese mai le malosi faaletino, popole i le afiafi o le auiliiliga.

Soo se vailaau e tatau ona lipotia i le fomaʻi, e mafai ona latou aʻafia ai taunuuga o suʻega.

E tatau i tagata maʻi ona nofouta e faʻapea, i se faʻamautinoaga o le inisalini, e le tatau ona e faʻavaivai. O se faʻafitauli sili ona ogaoga, ae e mafai ona e taulimaina ma le fesoasoani o se taumafataga o le maualalo o le kapitiva, gaioiga faaletino.

E manaʻomia lou 'aiina o meaʻai e maualalo le faʻasologa o fuainumera. O le taumafa e taulai atu ia i latou. Faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le tulaga o le maʻi, ua faʻalautele le lisi. Medium GI oloa ua aofia. O le gau o le mamafa e ala i le 10% e faʻaleleia lelei ai le soifua manuia ma faʻasologa mo le maʻi.


  1. Vladislav, Vladimirovich Privolnev vae o le maʻisuka / Vladislav Vladimirovich Privolnev, Valery Stepanovich Zabrosaev und Nikolai Vasilevich Danilenkov. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2013 .-- 151 itu.

  2. Kamysheva, E. Suʻega insulin i le maʻisuka. / E. Kamysheva. - Moscow: Mir, 1977 .-- 750 p.

  3. Olsen BS, Mortensen X. et al. Puleaina o le maʻisuka mo tamaiti ma tamaiti. Brochure, lomiga o le kamupani "Novo Nordisk", 1999.27 p., E aunoa ma le faamatalaina o le taamilosaga.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Fautuaga faʻatonutonu

Ina ia ausia le maualuga o le togafitiga, o tagata e iai le inisalini ma le faʻavaivaia o le glucose tolerance (prediabetics) e tatau ona faʻaopoopoina aʻoaʻoga faʻamalosi ma le malosi, aʻo faia le taimi o le malosi, nofoa faʻatasi ma le malosi ma le maualuga (8-12 ma le 6-8 toe faila), faia nisi auala i faʻatinoga. Faʻasoa masani, ona o le faʻaititia o le insulin i le maeʻa o ni nai aso e aunoa ma le toleniga.

Experiences at Examine.com latou te matauina o le tele lava o taimi e galue ai musele, o le sili atu foi le maualuga o le lagona ile inisalini.

E taua le faamamafaina o le aʻafiaga o aʻoaʻoga masani e faʻapena ona faʻaalia e mafai ona siitia le lagona o le inisalini e tusa lava pe o le tagata e faʻaumatia ni paʻu pe leai foi.Ae peitai, e le o lona uiga o le mamafa o tagata e le manaʻomia ona galo le gaʻo - e tusa ai ma saienitisi mai le Kanesa Kanesa Association, i le mamafa o tagata, e oo lava ile leiloa 5-10% o le mamafa o le tino o le a faʻaleleia ai le soifua maloloina ma o le a sili ona taua i le taua inisalini tetee.

Faʻaleleia o meaʻai

O se tasi o mea faigaluega autu e foʻia ai faʻafitauli o le inisalini o le paʻu o le mamafa, o lea afai o loʻo e mamafa pe mamafa, e tatau ona e faʻaumatia. E mafai ona ausia lenei mea pe afai e te tausisi i se fuafuaga o mea taumafa ma le pau o le kalori.

E i ai se meaʻai e fesoasoani i le faʻasolosolo malosi o le inisalini pei o le mafai? I le taʻitaʻia e se fomaʻi lelei, e mafai e le au faitau tele ona fautua mai o le meaʻai sili ona lelei e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin o se mea maualalo ole gaʻo gaʻo ma le taulai atu i mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga. Ae ui i lea, o le saienisi e leʻi oʻo mai i se faaiuga mulimuli pe o le a sili atu le lelei o le taumafa i le puleaina o le insulin.

O le mea moni, e tele suʻesuʻega e fautua mai ai o se taumafataga maualalo maualalo e mafai ona sili atu ona talafeagai mo tagata e iai le faʻasaina o le inisalini. Ae ui i lea, o le tele o nei suʻesuʻega e vaivai, e pei o le amataga pe le lelei foi le pulea ma e leʻi umi se umi, ae o le tele o nei suʻesuʻega, o le numera o tagata auai e itiiti ifo ma le luasefululua.

E tusa ai ma le faʻatonuina o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiina ma se numera maualuga atu o tagata auai, e tele avanoa, ma o nei suʻesuʻega e le lagolagoina ai le manatu o le aoga le lelei o "mea maulalo gaʻo" ma le maualalo o le GI e tau ai le faʻamalosia o inisalini.

I le 2009, o le suʻesuʻeina o le suʻesuʻeina o le Diabetes Care i le 1 tausaga le matua, na fuafua e faʻatusatusa aafiaga o le maualalo o carb ma meaʻai maualalo i luga o faʻataʻitaʻiga e pei o le glycemic control (A1C), mamafa, toto toto, ma lipid level. O le suʻega e aofia ai le 105 suka o le maʻisuka (ituaiga 2) ma le mamafa o le mamafa, lea, e fuafua i meaʻai faatonuina, na vaevaeina i ni vaega se lua.

O se taunuuga, i le tolu masina muamua, o vaega uma e lua na faʻaalia le sili atu ona taua o le A1C, faʻapea foi le paʻu o le mamafa. I le taimi lava e tasi, i le 1-tausaga le faailoga, e leai ni suiga taua i faailoga A1C mo vaega uma e lua. I le faaiuga, na faailoa mai e le au atamamai:

"I totonu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 oe na mulimulitaʻia se tamaititi-carb po o sina meaʻai mo le 1 le tausaga, o le suiga tutusa o le A1C na maitauina."

O le isi faʻasologa o faʻasologa o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi na tuʻuina atu i le Journal of the American Medical Association i le 2014. O le faʻamoemoega o le suʻega o le fuafuaina lea pe o aʻafiaga glycemic ma le aofai o carbohydrates e aʻafia ai aʻafiaga lamatia e pei o maʻi cardiovascular ma le maʻisuka. Mo le faʻataʻitaʻiga, e 163 tagata e sili atu le mamafa na tuʻuina atu i ai le 4 ituaiga o meaʻai, faatasi ai ma tagata taʻitasi e mulimuli i le 2 mai le 4 meaʻai mo le 5 vaiaso.

O latou lava meaai na faapenei:
1) Meaʻai maualuga-carb (o gaʻo gaʻo na maua ai le 58% o le aofai o le kalori) ma se GI o le 65 iunite (maualuga GI),
2) Meaʻai maualuga-kapilima ma se GI o le 40 iunite,
3) Meaʻai laiti-kapisini (o gaʻo gaʻo na maua ai le 40% o kalori) faʻatasi ai ma le maualuga o le GI,
4) Meaʻai maualalo maualalo-galu-low-GI.

O se taunuuga, pe a faʻatusatusa i se maualuga maualuga o le gaʻo ma le maualuga o le GI, o le maualuga o le gaʻo gaʻo ma le maualalo o le GI ua faʻaitiitia ai le lagona o le inisalini e tusa ma le 20%. Pe a faʻatusatusa e saienitisi meaʻai laiti-carb ma GI eseese, e leai se eseesega i le gasegase o le inisalini.

E ala i le faʻatusatusaina o taunuuga i le va o auala e sili ona vavalalata mea taumafa - o se taumafataga maualuga-kapeti ma se GI maualuga ma se taumafataga maualalo maualalo i le maualalo o le GI, sa iloa e saienitisi e leai se tasi na aafia ai le lagona o le inisalini.

Tuuaiga e faapea o meaai aupito sili ona lelei mo le puleaina o le inisalini tetee o se mea e maualalo-carb, o le taumafa ole-GI e leai ni faʻamaoniga.

Upu mo se taumafataga maualalo maualalo

Matou te le o fai mai o se taumafataga maualalo-gasegase e manino le le aoga i le tauina o le inisalini, ae na o le matauina e le o maua e saienitisi se manatu masani i lenei mataupu. E le gata i lea, i se tala talu ai nei i luga o le aafiaga o le tufatufa atu o gaʻo susu i le mamafa o le mamafa, na tulaʻi mai ai le fesili o se taumafataga e maualalo le tele o meaʻai e mafai ona sili atu ona aoga mo tagata e iai le insulin resistance pe a latou mananao e aveesea le mamafa.

Faaiuga - o se taumafataga e maualalo i lalo o le gaosiga atonu e sili atu ona fetaui ma tagata e maua i le insulin, ae e le ona o le faʻaleleia lelei o le insulin, ae ona o le fesoasoani i tagata e maua ai le insulin e teteʻe ai le mamafa. Manatua - ia faʻalautele le lagona i le inisalini, soʻo se meaʻai e mafai ai ona e faʻaumatia ese pauna talafeagai.

O le ulaula, moe, ma le insulin

E sili atu le lamatia o le ulaula i le atinaʻeina o le inisalini nai lo le ulaula tapaa. O lenei faaiuga na faia e saienitisi mai le tele o iunivesite ma falemai i le salafa o le lalolagi.

Talu ai nei, i le lomiga o Fepuari o le tusi o Annals of Cardiology, na tuʻuina atu ai e saienitisi Farani se suʻesuʻega lea na latou suʻesuʻeina ai pe mafai e le ulaula tapaa ona faateleina le aʻafiaga o le atinaʻeina o le insulin. O le suʻega na auai i le 138 tagata e le o ulaula tapaa ma le 162 tagata ulaula. E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, na maua ai pe a faʻatusatusa atu i tagata e le ulaula tapaa, na matauina e tagata ulaula tulaga maualuga o le anapogi glucose ma le inisalini. I le faaiuga, sa maitauina:

"O a matou taunuʻuga e faʻaalia ai o tagata ulaula ei ai le avanoa maualuga e atiaʻe ai le inisalini ma le hyperinsulinemia nai lo tagata e le ulaula tapaa."
O se toe iloiloga o le faʻamalosia o le inisalini ma vailaʻau a le saienitisi mai le National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases e taʻua ai o faafitauli o le moe, aemaise o le manava moe (faitau atili e uiga i le mea matautia i la tatou faatalatalanoaga ma se tagata e le fiafia), e mafai ona faateleina lau avanoa e atiaʻe ai insulin resistance ma le maʻisuka ituaiga 2.

I le 2010 foi, o se suʻesuʻega a saienitisi mai Boston na tuʻuina atu i le tusi talaaga o le Maʻisuka, lea na faʻaalia ai le le lava o le moe (5-itula moe) mo le 1 vaiaso e mafai ona faʻaitiitia ai le lagona o le insulin.

E mafai ona e aʻoaʻo e uiga i tulaga moe mo vaitausaga eseese mai le tusiga "moe: mea tatau, mea lamatia o le leai o se moe ma le moe tele."

O le faʻamalosia o insulin e faʻapupulaina ai le avanoa e maua ai togafitiga, ma i se taimi mulimuli ane, ituaiga maʻisuka ituaiga 2, lea e vavalalata vavalalata ma isi maʻi ogaoga ma faʻamaʻi.

Taofi le ulaula, aua le ositaulagaina le moe, toe iloilo lau meaʻai, faʻaalu le mamafa ma faʻaopopo faʻamalositino masani i lou olaga. E naʻo le auala lenei e mafai ona e faʻateʻaina ai le tui o le insulin, puipuia ai le atinaʻeina o prediabetes ma, mulimuli ane, maʻisuka lava ia, ma i le taimi lava e tasi e faʻaleleia lou foliga.

Aua le nofo mo ni taimi uumi

O le umi o le nofoa nofoa e faʻatupulaʻia ai le malosi o le insulin.
O suʻesuʻega ua faʻaalia ai afai e faʻaalu se tasi aso e saofafai ai i luga o se nofoa, ua faʻaititia ai le lagona o le tino ile inisalini.
O se tasi o faʻatelega sili ona taatele o le maʻisuka o le taimi e taoto ai se tagata, e ese lona lagona i ona vae - o se lagona tingling.
E mafua ona o maso e le malilie mo sina taimi.
O le vae o le vae e avea o se "pumpulin insulin".
E pei lenei o le malosi o le fafaga. Faʻasologa o muscle e faʻaleleia ai le faʻaogaina o le kulukose i totonu o nila.
Ma a tatou i ai i se tulaga o le nofo, o le mea moni, e le tupu.
O nisi o suʻesuʻega ua maitauina o le tolopoina o le toaga i tagata e le faʻamalositino e masani ona i ai se aafiaga le lelei i le inisalini e sili atu nai lo i latou e sili atu le malosi faaletino.
O lea la, afai e te faigaluega i se ofisa e te nofo tele ai, e sili atu lou faʻaleleia o gaioiga faaletino.

Tatalo faʻavave

O nisi o suʻesuʻega e faʻaalia ai o taumafa fiaʻai (i luga o se manava gaogao) e faʻaleleia ai le lagona o le inisalini sili atu nai lo masani masani.
E saʻo lelei lenei.
A e faʻamalositino i se manava gaogao, o faleoloa glycogen muscle e televave le televave.
O se taunuuga, i le isi taumafataga e sosoo ai, o le tino o le a le toe i ai se aofaiga tele o glycogen ma, o le mea lea, o le hormone o le a tuʻuina atu i lalo ifo.
O lenei ituaiga taumafa paleni ua fuafua faapitoa mo aoaoga i se tulaga o le fiaaai. E tele suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le anapogi faʻateleina e matua faateleina ai le lagona o le insulin.

Faʻaititia le aoga o le fructose

Tatou te le o talanoa e uiga i apu po o isi fua.
Ioe, o apples o loo i ai le maualuga o le fua o le fructose pe a faatusatusa i isi fua, ae e ese lava mai le tulaga pe ae faʻaaogaina fua fructose.
Fructose (faʻapea foi le kulukose) e fusifusia i fualaau aina e ala i fila.
I se isi faaupuga, latou te le maua se aafiaga mamana i luga o le faʻamaufaʻailogaina faʻapitoa e pei o le fusi fua.
E leai se mea fou. E iloa e tagata uma le lamatiaga o le fructose i le avea ai ma se mea e tutoʻatasi. Ae o le mea e sili ona taua o le aofaiga tatou te faʻaaogaina.
O suamalie suamalie suamalie e aofia ai le tele o fua o le fructose.
E pei lava o meainu e sui ai le suka.
Ia mautinoa e faitau ia igoa o lauti, taaloga ma le tele o isi meainu suamalie.
I nai aofaiga laiti, o le a le afaina tele. Ae e tatau ona e manatuaina o le fructose e faʻapupulaina ai le faʻamalosia o le inisalini.
E sili ona lelei le taumafa i fua o fualaau aina, aua o totonu o ia mea e fusia i le fiber.
O nisi o mea faafomai e faapea mai o le taumafaina o fualaau aina atoa e faaitiitia ai le malosi o le insulin.

Le paleni o le magnesium i totonu o le tino

Pe a oʻo mai i le faʻaleleia atili o le inisalini, e mafai ona taʻua le magnesium o se meafaigaluega faʻapitoa.
O se elemene autu lea e fuafuaina ai le aoga o le faʻaogaina o le hormone.
O le masesium e talafeagai uma mo le faʻamalamalama lelei o le kulukose ma mo le faʻatonutonuina o le gaosiga o le inisalini.
O tagata e iai le tui o le inisalini e leai se aofaʻiga tele o lenei minerale tāua i le faʻavave.
E mafua ona e le mafai ona feaveaia i sela ma o lea ua alu ese mai le tino.
I le isi itu, ona o le maualalo o le magnesium, e masani lava ona le tali saʻo mai sela i le inisalini.
O le mea lea, o le gau o le magnesium e mafua ai le teteʻe ile inisalini.
E tasi le suʻesuʻega na maua ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka e tutusa lelei ma le tele o le magnesium i le inu vai.
O punaoa sili o le magnesium o fualaau faisua lanu meamata, suavai, ma vailaau mo togafitiga ma meaʻai..
Ole fua fautuaina o le magnesium mo tagata matutua mai le 300 i le 450 mg i le aso. Mo tagata taʻalo, e oo atu i le 700 mg o le a aoga.

O se suʻesuʻega se tasi na suʻesuʻeina ai aafiaga o le 1, 3, ma le 6 kalama o le kinamoni i aso taitasi i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.
I le mavae ai o le 40 aso, na maua ai e tagata suʻesuʻe i totonu o vaega uma e tolu na i ai le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, e faʻaalia ai e sili atu le tali atu o sela i le inisalini.
Na pau lava le eseesega, o le kulupu na ave le 6 kalama o le kinamona i le aso, na sili atu ona faʻamaonia le iʻuga.
O le togi sili ona lelei atonu e tusa ma le 3 kalama o le kinamoni i le aso.

Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate

Manatua pe afai e iai lou lagona masani i le inisalini, ma e faʻamalositino i taimi uma, ona oʻo lea i le faʻaititia o le gaosiga o gaʻo.
O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai e faʻapea, o le tele o aʻoaʻoga, faʻaaogaina atili o meaʻai gaʻo e faʻaititia ai le cortisol, faʻateleina le testosterone i alii, ma faia ai isi mea lelei.

Ae ui i lea, afai o loʻo e tui ile inisalini, o le tasi o auala sili e faʻaleleia atili ai le inisalini o le faʻaitiitia lea o lau meaʻai gaʻo.

Po o le itiiti ifo o le faʻaititia o le suka.
E tasi le ipu o pi o lo oi ai le aofaʻi tutusa o gaʻo e pei o le tasi ipu keke.
O nei mea uma e lua o le mea e pala, ae o fatu pi e tele le fiva ma o le mea lea e le mafua ai ona osooso malosi i le suka o le toto.
Rice (e oʻo lava i le enaena) e mafai ona avea ma tino moni i le tino pe afai o loʻo e faʻasaina le inisalini.
O le eseesega o loʻo i totonu o le fiber content.
O le mea lava lea e tasi mo fua.
O fua, e pei o se tulafono, e tele le fiva ma faʻafefeteina ai le oso i totonu ole inisalini, lea e masani lava ona tupu i gaʻo e pei o le araisa ma le pateta.
Ae ui i lea, o le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo (maualalo ifo i lalo o le 10% o le tele o kalori) e le mafai.
O lenei mea e mafai ona mafua ai se tulaga e taʻua o le tui o le inisalini e mafua mai i le mea moni e le lava le kulūkose.
Ma totoga e pei o le faiʻai e naʻo le kulukose (e tatau mo le ola).

Sini Autu

O lenei mea e le o se taʻitaʻaiga malosi e mafua ai ona faʻalauteleina le lagona o le inisalini.
E tele isi auala lelei.
Ae o le tino o le tagata e tulaga ese, ma e eseese i tatou uma mai isi.
Mo nisi, e aoga se mea, ae mo isi, e leai. Ona i ai se isi mea o le a faia.
Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tuufaatasiga e pei o le malosi o le aʻoga poʻo le cardio, faʻatasi ma le teenaina o se aofaiga tele o le malo, atonu o le a maua ai ni taunuʻuga moni.
O le isi itu taua: afai e sili atu le gaʻo o le tino i totonu o le manava, o lona uiga atonu ua e faʻaitiitia le lagona lelei ile hormone. I le taimi lava e tasi, atonu o le a fuga mai pe a uma ona faʻaaogaina pulu poʻo gaʻo ma galala pe a uma ona 'ai.
O lenei mea o le a mou atu pe ae toe maua le lagona o le inisalini.

Nu. 18. Maua se aofaiga talafeagai o le magnesium.

O le masesium o se minerale o le lagona o le inisalini, aua e avea o se "siosiomaga faʻapitoa" faʻapitoa e maua ai se aafiaga lelei i le inisalini na talia i totonu o potu taitasi i totonu o le tino.

O mea taumafa e maua i le magnesium e aofia ai lau laʻau, aemaise lava beets Swiss, fatu (paʻu ma fatu fatu), nati (almonds, cashews) ma le broccoli.

Nu. 19. Faʻaaoga le malolo malosi.

O le mea masani, o mea maualuga gaʻo gaʻo e faʻaleleia vave ai lou toto toto ma vave. Ae ui i lea, o nisi o vailaʻau 'oloʻo aofia ai le tele o mea e taʻua o le mānava faʻasaʻo, o le masani masani o enzymes i la tatou digestion e le tali atu i ai ma e le o faʻamalo. O le tali o le suka toto i sea ituaiga meaai e sili atu le maualalo.

O le iʻuga, o meaʻai e maua i le malosi o le malolo o loʻo faʻamaʻiina i le itiiti ifo o kalori ma i le taimi lava e tasi e faʻaleleia le lagona o le inisalini. Faʻaaoga faʻalua. O le auala pito sili ona faigofie e maua ai le malosi o le maso malolo o le faʻaopopoina lea o le masini pateta i au meaʻai, togi atu i totonu o se porotini po o yogọti.

Nu. 20. Kuki, mālūlū ma faʻaleleia gaʻo meaʻai - o lenei mea e faʻatuputeleina ai le tele o le malosi o le malo.

E mafai ona e faʻatupulaia le aofaʻi o le maaleale faʻamalosi i meaʻai gaʻo i le kukaina, faʻamafanaina, ma toe faʻavevelaina. O lenei faagasologa e suia ai le fausaga o mea inu i mea uma mai le pasta i falaoa, faʻaititia ai le tali o le suka i le toto. Taumafai lenei togafiti i pateta, pateta suamalie, oatmeal, araisa ma soʻo se isi mea gaʻo-mauʻoa.

Numera 23.Faataga le taimi e lava ai le moe.

E lava le na o le lava le moe i le tasi le taimi, ina ia faʻaitiitia le lagona o le inisalini ona o le maualuga o le maualuga o le cortisol hormone. O le le lava o le moe e mafua ai ona tatou vaavaai mo mea taumafa e mauoa i gaʻo, ae a maeʻa ona 'aiina ia meaʻai o le a atili ai ona leaga ona o le faʻaitiitia o le faʻapalepale kullukose. O taimi uma lava e le lava ai lau moe, ia e faʻaeteete lelei i au filifiliga o meaʻai ma fai le mea sili e faʻaleleia atili ai lou lagona o le insulin.

Nu. 24. Aloese mai le vave o meaʻai.

O meaʻai na tusia aʻo lei moe, e masani lava ona maua i totonu o meaʻai, o le maualuga lea o inisalinilea e tuʻituʻi i lalo i aso uma. O maualuga maualuga o le inisalini e faʻaleagaina ai le maualuga o le moe ona o le mea moni o le melatonin, o le moe moe, e faʻasaʻolotoina pe a uma ona tuʻuina ifo le maualuga o le insulin. I se taimi pupuu, o loʻo i ai lau pogisa, ae afai e te 'ai pea i taimi uma aʻo leʻi moe, e mafai ona e suia atoa le paleni o le hormonal.

Nu. 25. Aua e te nofo umi.

O le umi o le taimi e faʻaalu i se tulaga faʻatonu e faʻaititia ai le lagona o le insulin, e tusa lava pe masani ona e toleni ma faʻatoʻa mea uma i lenei lisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e na o le 3 aso o se olaga nofofua i tupulaga laiti, o tagata gaioiga na taʻitaʻia ai le paʻu mataʻutia i le insulin, ma na maua ai e le au suʻesuʻe tagata le gaʻo susu.

E le talafeagai le taamilo i liʻo faataamilo i le poloka. Tau lava i luga ma fai sina savaliga i le 30 po o le 60 minute o le galuega, pe taumafai e galue ao tu.

Tuua Lau Faamatalaga