E faatagaina le faʻatefiti mo le maʻisuka

I le taimi nei, e tusa ma le 422 miliona tagata ua maua i le maʻisuka i le lalolagi. Soʻo se fitu sekone i luga o le paneta, e mate ai se tasi mai lenei faʻamaʻi. E tusa ai ma tagata atamamai, i le 2030 o lenei faʻamaʻi o le ai ai i totonu o le sefulu o mafuaaga taatele o le oti. O le a le maʻisuka ma pe faʻapefea ona le maua i le taua mo le olaga?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e tupu ona o le le atoatoa o le hormone pancreatic, insulin. E tatau ona aumai le kulukose i sulu o le tino, lea e ulu atu i le toto mai meaʻai ma maua ai meaʻai ma le malosi.

Ona o le leai o le inisalini, o le kulūkose ua tulaʻi - o le hyperglycemia lenei. E matautia mo le tele o tino. I le faaopoopo atu i vailaʻau, o loʻo i ai oloa e fesoasoani e faʻamautu ai le suka toto. O lea la, o tagata tomai faapitoa e fautuaina le faʻaaogaina o lefir ma le kinnamon mo le maʻisuka.

O le maʻi suka e manaʻomia ai le siaki masani o falesuesue.

O meaai talafeagai o le faavae o togafitiga

Soo se tasi e maua i le maʻisuka na te iloa o se meaʻai malosi o se vaega taua o le tausisia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E masani lava, o le fomaʻi i le falemaʻi ua faatonuina se taumafataga Nu.9 i se tagata maʻi o loʻo i ai se faʻamaʻi (pe a faʻapea o le tagata o tausia e leai ni faʻamaʻi e manaʻomia ai se tasi).

Ae ui i lea, i lenei lisi o meaai taliaina e leai se tuufaatasiga o kefir ma le kinamoni. E taua le taua o le kefir ma le afamona mo le maʻisuka o se vailaau lelei. E le o lona uiga o le taumafataga na faʻatonuina e le endocrinologist e mafai ona le amanaiaina.

E leai se mea e tatau ona e vavaeese mai togafitiga ua faʻamatalaina e se tagata tomai faapitoa. E mafai ona e fesoasoani i le tino e sili atu ona lelei le tau ma le faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le auala e ave ai le kefir ma le kinamona ina ia maua ai le maualuga o le lelei mo lou soifua maloloina.

O lenei ata o loʻo faʻaalia ai oloa talia ma le le taliaina mo le maʻisuka i soo se laasaga.

Lefir mo le maʻisuka: inu pe le inu?

E leai se gaʻo o le kefir, o lea e mafai ai ona e inu soo. E masani ona faʻaaogaina i se taimi masani e 'avea ai ma se mea faʻapitoa.

Faatasi ai ma mea iloga uma o lenei suasusu suamalie o le susu, o le fesili "e mafai ona inu lefir i le maʻisuka?" O loʻo tumau pea i le toatele. Ona o le maualuga o le taliaina ole kefir, e aoga mo se tagata e maua i le maʻisuka, e faalagolago ile taumafa i aso uma ma le tele o meaai.

E le mafai e le maʻisuka ona fesuiai atoa i se meaai kefir, e mafai ona afaina ai le soifua maloloina. O le Kefir o le a aoga moni pe a faʻauʻuina i le kinnamona.

O faʻamanuiaga o le kefir e manino.

Faamalolo meainu

O le fesili e tulaʻi mai pe mafai ona faʻaaogaina le kanamona mo le maʻisuka. O le tuufaatasiga o le kefir ma le kinamona, e tusa lava poo le a le ituaiga o suka suka, e aoga. O se mea masani i le gaosiga o meaʻai i gaʻo talafeagai e aoga mo le maʻisuka, ma i le faʻatasi ai ma le kinamoni, e avea ma meafaigaluega aoga mo le faʻamautuina o le suka.

O faʻamatalaga faigofie mo le saunia o lenei vai maloloina lelei o le a fesoasoani e faʻalauiloa atu i au meaai i aso uma. E manaʻomia lenei mea:

  • 200 mililiters o kefir,
  • 100 g gaʻo tipi tipi,
  • se sipuni ti paina.

Taua! O lenei vaiinu e faʻasaina mo le maʻitaga ma le lactating women. E le gata i lea, o le vai inu ua solia i tagata e le lelei le faʻatonuina ma le maualuga.

O le tau mo se maliega aoga faapena o le a le sili atu i le selau selau tala.

Fesoasoani o le Maʻisuka

O lenamamoni o le paʻu mamago o se laau, faʻaaogaina o se mea manogi. Afai tatou te manatu o se oloa e ese mai ai ua faʻaaogaina mo le maʻisuka, ona tatau ai lea ona leiloloa le fesili pe o fesoasoani le sukanamon i se faʻamaʻi faapena. Faʻafetai i vailaau aoga i totonu o le kinnamona (calcium, minerals, iron, vitamini C ma le E, pantothenic acid), e mafai ona faʻamalosia le setete o le soifua maloloina.

O mea faʻamalolo o le kinnamona o le:

  1. E faʻaleleia ai le maualuga o le gaosiga o gaʻo i totonu o le tino, o lenei mea e faʻatagaina oe e fetuunai le fua o le kulukose i totonu o le toto.
  2. E mafua ai se aafiaga tutusa ma le aafiaga o le inisalini.

E faʻafefea ona inu le kinamona mo le maʻisuka?

I le maʻisuka, e le tatau ona vave tuʻuina atu i luga o lau meaai meaʻai tetele o le kinamona. E sili atu le aoga ile amataina o le tasi kalama o lenei mea manogi i le vaiaso i le aso, ma faateleina i le lumanai i le tolu kalama. E le gata i lea, o le meli ma le kinamoni mo le maʻisuka ua manatu o se vailaau lelei. I lenei tulaga, ua fautuaina le fua lenei:

E tatau ona palu le meli ma le kinamona i se fua faatatau ile 2 i le 1. E tatau ona sasaa le sipuni o le palanisi cinnamon i le vai inu ma tuu mo le afa itula. A maeʻa lena, faʻaopoopo 2 teaseti o le meli i le mea e maua ai le vai ma faʻatagaina le vailaau e faʻaaogaina i se nofoaga malulu.

Ave le 1/2 le vai ao leʻi faia le taeao, inu le malologa ao lei moe. Ae ui i lea, ina ia aloese mai taunuuga le lelei mai ia taualumaga, e taua, muamua lava, ona feutagai ma se fomai.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻapipiʻi le kinnamona i soʻo se ipu saunia-moa, fualaau, paluga pateta, soupisi, salakeke.

Ituaiga o maʻi suka

O le maʻi suka e vaevaeina i vaega muamua ma le lua. O le ituaiga muamua e masani ona tupu i tagata ei lalo o le 40 tausaga. O lenei mea e masani ona mafua mai i le gaosia o mea faʻamaʻi e le tino e faʻaumatia ai le pancreas, lea e nafa ma le gaosia o le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ona e mafua mai ona o se olaga le lelei ma le gaʻo (e le gata i le matutua ma le fanau). O nei tagata ei ai le faʻatusatusaina o le inisalini. Ae ui i lea, e tusa lava pe maua mai e le pancreas se aofaiga talafeagai o le hormone, o le tino o le lagona e mafai ona faaitiitia.

O le sukanameni i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga, e saturates le tino ma le malosi. O le maʻisuka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e fegalegaleai e tusa ai ma le mataupu faavae lava e tasi: o mea manogi e lelei le faatonutonuina o le fua faatagaina o le kulukose i totonu o le toto, lea e mafai ai ona e faagaloina faafitauli faʻalesoifua maloloina ma fiafia i le olaga.

O lenei vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i auala e fitu e faʻaitiitia ai le suka i le fale.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo atoatoa i aso nei. Ae ui i lea, o vailaau faʻaonapo nei e mafai ai e se tagata o loʻo i ai se faʻamaʻi e ola ai i se matua matua. O le mea autu e le o le fiu, mulimuli i se meaʻai ma mulimuli i faatonuga uma a lau fomaʻi.

Faʻavaeina ma meaʻai paleni

E faia i luga o le faavae o le susu atoa e ala i le faʻamalosi ava malosi poʻo le faʻaofiina o le siama o le siama. O le oloa faʻapitoa e aofia ai le lactose, gaʻo, gaʻo, gaʻo, vitamini (retinol, peta-carotene, vitamini B, ascorbic acid) ma minerale. E mauʻoa i meaʻai ma mea elemene e pei ole calcium, potassium, magnesium, fulukalama.

Puipuia, g

Fats, g

Carbohydrates, g

kcal

GI

Fat%
Gaʻo maualalo30,13,8310,325
12,814420,325
2,532,54500,325
3,233,24560,325

Kefir o se oloa tulaga ese ona o le mea o loʻo i le lactase, o le enzyme e faʻavaivaia le kulukose i totonu o le inumaga. O le iʻuga, o le lactose o loʻo faʻaleleia lelei i totonu o le tino. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o le toto e masani lava. Mo lenei mafuaʻaga, ua fautuaina le kefir mo le maʻisuka ituaiga 2 mo le faʻaaogaina masani. O se tuusaunoaga atonu o le solia o le soifua maloloina lautele.

Taua! Ae leʻi inu lefirfir mo le faʻamoemoe o le faamalologa, e tatau ona e talanoaina lenei mea ma lau fomaʻi.

Mea aoga

O le aoga o le gaosiga o le susu mo le maʻisuka e le gata i le mafai ona talepe lactose. O vaega taua o le vaiinu ei ai lona aafiaga aoga i le faagaioiga o le tino atoa. O lona faaaogaina e fesoasoani i:

  • faʻavaeina le galuega a le inumaga ma faaleleia lona microflora,
  • fesoasoani le malosi
  • faamalosia o galuega fesoasoani,
  • faateleina le eletise o le manava,
  • faaleleia le vaaiga ma paʻu, faamalolo manuʻa,
  • mu mu
  • faaleleia atili o le maualuga o le toto,
  • faʻaitiitiga ole microflora o le intestinal pathogenic, faʻasalaga o faiga faʻapipiʻi,
  • ivi tupu
  • faʻasologaina o le metabolism,
  • faaitiitia le lamatiaga o le kanesa.

Contraindications

I le tele o tulaga, o le oloa e maua ai se aoga aoga i le tino, ae mo nisi faʻamaʻi i totonu o se gaioiga laititi, o le a lafoaia. Talu ai ona o le inu e faʻapupulaina ai le manava o le manava, e le tatau ona faʻamaʻaina i gastritis, lure ulcerative ma pancreatitis. E le faatagaina foi e inu i le i ai o mea faʻafefe i meaʻai susu.

Faʻaeteete e tatau ona faʻaaoga i le taimi o le maitaga, pe afai ei ai faʻamaʻiloga o loʻo faʻamatalaina i luga. I le maʻisuka faʻamama, e le faasaina le oloa. Ae peitai, ae leʻi faʻaaogaina, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

E i ai le manatu e iai le inu o lefirf, o lea e le aoga ai le inu mo tamaiti ma fafine maʻitaga. Ae ui i lea, o le ethanol i totonu na o le 0.07%, e leai sona aʻafiaga i le tino.

Taua! I le taimi umi o le teuina o se oloa gaosi susu, o le tele o le ava malosi o iai.

Faatasi ai ma se taumafataga maualalo maualalo

O lenei ituaiga o meaai e maua ai le teenaina o vailaʻau faʻamalosi faigofie, lea e faʻaleleia ai le suka toto, ma faʻapupulaina ai foi le tele o gaʻo e gaosia mai le kulukose. Kefir o se mea taumafa taumafa maualalo-calories e iai nai mea inu. E le gata i lea, o le enzyme i totonu e talepeina ai le suka ma faaitiitia le gaʻo o le tino. O lona faʻaaogaina o le a le aofia ai le faateleina o le mamafa o le tino ma o le a le afaina ai le setete o le soifua maloloina. Talu ai ona o lenei mea, faatasi ai ma se taumafataga maualalo, e le faasaina le inu.

Faʻatasi ma le maʻisuka

E fautuaina le aofia ai o se susu susu i le taumafataga i le taeao ma le afiafi, inu 200 ml. O le afa o le lita i le aso o le aso faatagaina lea e mafai ai ona tausia le ola maloloina lelei e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina. Mo togafitiga faafomaʻi, faʻaaoga fua inu vai e faʻaaogaina e faʻafaigofie ai le faʻaaogaina o le kulukose.

Faaiuga

Kefir ua manatu o se oloa taua tele. E mafai ona faʻatamaoaigaina le tino ma siama vai susu aoga e faʻaleleia ai le gaioiga o le gastrointestinal tract. Faʻatasi ai, e mafai ona e faʻamalosi le skeletal system, faʻatupulaia puipui a le tino, faʻaleleia le tulaga paʻu.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, e le gata o se oloa faʻaaogaina i aso taitasi, ae o se mea faigaluega fesoasoani foi mo le faʻamautuina o le suka toto. E fetaui lelei mo meaai maualalo. Faatagaina mo le maʻisuka ituaiga. Ae peitai, ao leʻi aofia ai i le taumafataga, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi, talu ai o le oloa o loʻo i ai le tele o faʻailoga.

Lisi o tusi faʻaaogaina:

  • Faiga faila o mea taumafa (faʻamaʻi ma le puipuia) meaai paleni. Taitaiga. Tutelian V.A., Samsonov M.A., Kaganov B.S., Baturin A.K., Sharafetdinov Kh.Kh. & al 2008. ISBN 978-5-85597-105-7,
  • Endocrinology. Taitaiga a le Atunuʻu. Ed. I.I.Dedova, G.A. Melnichenko. 2013. ISBN 978-5-9704-2688-3,
  • Se vaifofo mo le maʻisuka mai Dr. Bernstein. 2011. ISBN 978-0316182690.

Tuua Lau Faamatalaga