Suga ma mea suamalie: oa latou faamanuiaga ma le mea sili ona lamatia

Sugar o se autu le mautonu. O se tele o feteenaiga faamatalaga ma tala fatu e uiga i le suka - o se taunuuga o le leai o se malamalamaaga i le auala e galue ai o tatou tino. I le tasi itu, matou te faʻalogo ai mo le mamafa o le mamafa e te manaʻomia e lafoai ai laufanua suamalie. I le isi itu, tatou te faatauina ni sukalati ma inu lefe manaia e "totogi" o tatou mafaufau mo le mafaufau. Kamupani o loʻo faʻamalosia oe e fesuiaʻi i suamalie ma suia lau mea taumafa pe afai e te popole i le soifua maloloina pe manaʻo e aveesea le mamafa. Ae aua nei galo o le manatu o le lelei o meaai paleni, taaloga ma foliga vaaia o se aulelei matagofie e maua mai ia i tatou. Informburo.kz e talanoa pe faapefea ona faapaleni meaʻai ma pe o manaomia mea suamalie.

Mea e manaʻomia e le tino: glucose ma le malosi

Mo le ola, e manaʻomia e le tino le malosi. O lona autu autu, tatou te iloa mai le aʻoga o le biology, o mea ia e gaʻo ai le kulukose. O lenei malosi e faʻaaoga mo faamoemoega eseese: mo le metabolism, fausia o le tino ma le faagasologa o faiga uma. O le kulukose e taua tele mo le fatugalemu o le tino, aemaise lava mo le gaioiga o le faiʻai.

I totonu o le tino, o le kulukose o loʻo teuina i totonu o le ate ma maso i foliga o le glycogen - o se vailaʻau gaʻo tele, lea e maua mai le tuufaatasiga o molukose. O le faafitauli o le le lava o le glycogen e teuina i totonu oo tatou tino: naʻo le 50-100 mg i le ate ma le 300 mg i maso ma se tagata e mamafa 70 kilokalama. E tusa lava pe faʻavaivai uma glycogen, o le a tatou maua na o le 1400-2400 kcal o le malosi. Ma i lalo o tulaga masani, e na o le faatumauina o le ola o se tagata e mamafa le 70 kilokalama, tatou te manaomia pe a ma le 1,500 kcal mo tamaitai ma 1,700 kcal mo alii i le aso. E foliga mai i luga o ia fanua faasao o le a tatou tumau i le maualuga o se aso. O le kulukose e tatau ona maua mai fafo.

E faapefea ona tatou maua ma teu le kulukose

Matou te manaʻomia mea e gaʻo ai le kulukose. O gaʻo gaʻo e maua i palu, pasita, oloa tao, pateta, suka, meli ma fua. I le taimi lava e tasi, matou te iloa o le taumafataga e lelei, ma o pastry e le lelei, e mafai ona e maua le mamafa. O lenei amioletonu e maua ona o cereals o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave e malepe ma e faʻagesegese lemu. I lenei tulaga, e pule le tino e faʻaalu le kulukose, lea e aliali mai i ni mea laiti, i ona manaʻoga.

I le tulaga o laʻau suamalie, tatou te vave faʻaolaina le kulūkose, ae i le taimi nei e le manaʻomia tele e le tino. Afai e tele le kulukose, ona e faia lea o se mea. Ona amata lea e le tino ona teuina i foliga o glycogen i le ate ma maso. Ae matou te manatua e mafai e le tino ona teu sina glycogen. O le mea lea, a maeʻa ona faʻaagaga, o le tino e mafai ona faʻaaogaina se isi nofoaga e teu ai. Le mea na te faia: liliu mai le glucose sili i totonu o gaʻo ma faleoloa i le ate ma mea faʻapipiʻi.

O nisi taimi e faigata tele mo i tatou ona taofi i tatou lava ina ia le 'ai le selu. E le o se mea e ofo ai: o le vave faʻasaʻoina o le kulukose o se auala faigofie e maua ai le malosi, ma e taua tele lenei mea mo le faiʻai. Ioe, ma o tatou tino e faalumaina: e masani ona faʻalogologo i le maua vave o le malosi ma i le tulaga lava e teu ai gaʻo.

Afai e manaʻomia, o gaʻo e mafai ona toe faʻafoʻi i mea oona ma talepe i glucose. Ma e mafai foi ona faia lenei mea i palatini: e aofia ai meaola eseese amino, pe a ma le 60% o nei mea e mafai ona liua i totonu o le gaʻo. O le mataupu faavae ole taumafa ole gaʻo ma le gaioiga faʻale-tino e faʻavae i lenei. E te taofi le faʻaaogaina o gaʻo, ae faʻalautele le aofaʻi o le porotini. Ma o gaioiga faaletino e te faʻaalu ai le tele o le malosi.

I lalo o ia tulaga, e mafai e le tino ona vaeluaina ia protein ma gaʻo, o loʻo teuina i totonu o siama. Ae o iinei e tatau ona e faʻaeteete: o le mauaina o suʻawaʻava mai proteins ma gaʻo e sili atu ona faigata, ma o le faʻaaogaina o faʻaagaga o se faʻafitauli foi mo le tino. O le mea lea, aua nei e alu ese ma fefautuaai ma tagata tomai faapitoa: o se tagata e faia meaʻai ma faiaoga.

E talafeagai le faʻaaoga o mea suamalie e aveesea ai le mamafa

A matou kuka, matou te faʻaogaina mea eseese. O le mea lea, e foliga mai tatou te le 'aina faʻamalosi faʻamalosi eseese mai pulu ma gaʻo. O le mea lea, o le isi faafitauli i le 'ai o meaʻai: i totonu o le keke, e le gata o le tele o gaʻo, ae ia gaʻo foi gaʻo. Aʻai - o se meaʻai maualuga-kalori. Ae o le ola e aunoa ma ni selu e faigata tele. E tumau pea le suia i se mea e maualuga le maualuga-kalori: marmalade, fualaau aina, honey, dates.

Mo le leiloa o le mamafa poʻo le 'ai saʻo, o nisi e faʻaaoga ai le suka nai lo le suka. O lenei faiga e leʻo moni. Muamua lava, e taua le taʻuina atu o le suamalie e le maloloina nai lo le suka. O mea suamalie e faʻaaogaina e fai ma sui i le suka masani mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka: latou te malepe lemu, o lea e leai se osofaʻi tele i le kulukose i totonu o le toto. Masalo o le mea moni lava o nisi mea suamalie e mafai ona faʻamaina e tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma saofagā i le faʻaalia o tala fatu e uiga io latou manuia.

E le gata i lea, i tulaga o le taua tele, e tele mea suamalie e tutusa ma le suka masani. Calories i le 100 kalama e faapenei:

  • White sugar - 387 kcal.
  • Brown sugar - 377 kcal.
  • Sorbitol - 354 kcal.
  • Fructose - 399 kcal.
  • Xylitol - 243 kcal.

Ae peitai, o loʻo i ai pea se vaega o mea manogi suamalie. E sili atu ona suamalie nai lo le suka, ma e leai se mea e maua ai le kalori, aua e le auai i le metabolism. I totonu o le tino, o ia mea suamalie e le o gaioiga, ae ua faanenefu pe a mavae sina taimi i le urine. O ia mea suamalie o le sodium cyclamate, sucralose, aspartame, lactulose ma le stevioside. O nei sui ua faatonuina e aveesea le mamafa e faʻaititia ai le faʻaogaina o kalori. I le taimi lava e tasi, ei ai a latou lava faitioga, o le mea lea e le tatau ona e fesuiaʻi i le suka, ae sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi tagata ei ai ni faʻamaʻi pipisi o le intestinal lea o le a solia ai le sodium cyclamate. E mafua mai i le vaeluaina, o foliga mai o le metabolites, lea e mafai ona afaina ai le atinaʻe o le tamaititi, o le mea lea, o le cyclamate e faʻasaina ona faʻaaogaina e fafine maʻitaga.

O se vaega o saienitisi i le 2016 na lolomiina se suʻesuʻega lea e faateleina ai le suamalie o mea suamalie ma e oo atu ai i le tagofiaina o meaai. Sa faia suʻesuʻega i luga o manu, na tuʻuina atu ia sucralose. E leai se isi faʻamatalaga i luga o le aʻafiaga o mea suamalie i luga o le tuinanau.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o mea suamalie e tauamiotonuina i le togafitiga o le gaʻo ma avea o se isi mea mo le maʻisuka, ae tatau ona faatonuina e se fomaʻi. Latou te le fetaui lelei mo se meaʻai faigofie poo le 'soifua maloloina' lelei. Afai e te popole i le soifua maloloina, ona e mafaufau lea e uiga i le gaioiga faaletino ma meaai maloloina.

Le afaina o le suka ma suitulaga: latou te faaosofia ai le atinaʻe o faʻamaʻi

O taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega e faʻaalia ai o le faateleina o le suka e faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga II, fatu fatu, caries, ma le gaʻo. O lenei tulaga ua matauina pe a vaai i le aotelega o taunuuga.

Ae o loʻo i ai se faʻamatalaga taua: o le tali i le suka o le tagata lava ia. Sa maua e tagata suʻesuʻe e iai tagata eseese o le kulukose i le meaʻai e tasi. O le isi suʻesuʻega na faʻaalia ai ei ai a matou faʻafitauli ese i isi mea: mo se faʻataʻitaʻiga, i gaʻo. E foliga mai o loʻo i ai tagata o loʻo faʻatau filemu le tele o suka ma gaʻo, ma e le afaina ai lo latou ola maloloina. Ae paga lea, e le o tagata uma na laki. O le mea lea, ua ioe tagata saienisi e faapea, o le faaitiitia o le maualuga o le suka o le a le taofia ai i tatou uma.

O le faʻafitauli o le maua o le sugar sugar intake ua faigata. Suga ma mea suamalie ua faaopoopo i le tele o oloa a le kamupani. E tele ituaiga ma igoa o ituaiga o suka ua faaopoopo, o lea e faigata ai ona maitauina, e tusa lava pe e te faitau i le tuufaatasiga. O sugars nei e aofia ai sipuni eseese (sana, maple, araisa), mea suamalie pei o le maltose, lactose, fructose, faapea foi ma suamalie ma le meli.

O nei faʻaopoopoga e faʻatagaina oe e tuʻuina atu le oloa i le manaʻoga manaʻomia, faʻateleina le ola ola ma faʻafiafiaina ia mafai. E toatele tagata e tali atu i meaai e tusa ai ma le mataupu faavae "o le suamalie, o le suamalie" ma, e tusa ai, na o le faateleina o lo latou taumafa: o nisi tagata suesue e talitonu o le suamalie e fai ma vaisu ma vaisu. O oloa e faaopoopo i ai suga e vave paʻu vave ma mafua ai ona osooso malosi i le kulukose toto. O se taunuuga, latou te faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi, ma o le tele o le kulukose e alu i le gaʻo.

O le muimui naʻo le suka poʻo mea e suitulaga e sese. O le faafitauli e le na o le amataina o le tele o calorie ma le suka, ma na amata ai foi ona tatou faaaluina le tele o mea. Laititi le gaioiga faaletino, masani leaga, le lava o le moe ma le le lelei o meaai paleni lautele - o nei mea uma e saofaga i le atinaʻe o faʻamaʻi.

Faitau Informburo.kz pe a talafeagai:

Afai e te maua se mea sese i totonu o le tusitusiga, filifili i le kio ma taomi Ctrl + Enter

Tuua Lau Faamatalaga