Matua talafeagai: mea e te manaʻomia e te faʻaeteete ia aua neʻi misi le maʻisuka i se tamaitiiti mai le 4 i le 12 tausaga le matua, faailoga ma faʻailoga

I le faʻaopopoina i le ituaiga o maʻisuka, o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi i le matua o le tolu tausaga ma le matua e matua aʻafia lava i mafuaʻaga o le atinaʻeina o lenei maʻi i tamaiti.

E tele naua mafuaʻaga ma mafuaʻaga e aʻafia ai le alualu i luma o le maʻi.

Faatasi ai ma le tele o mafuaʻaga o mafuaaga, o fomai tipitipi e faʻamautinoaina nisi o mafuaʻaga autu o le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

O ia mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • vela suamalie,
  • amio le taua
  • mamafa mamafa
  • malulu masani
  • vaega taua.

Fualaau suamalie. O se mea masani mo se tamaititi le taumafaina o se tele o mea taumafa e pei ona taua o le "malamalama" o gaʻo i totonu o la latou tuufaatasiga lea e fesoasoani i le faateleina o le gaosiga o le inisalini i totonu o le toto. O se taunuuga, o le pancreas ua le toe aoga, ma i se maʻi maʻi, ua maualuga le maualuga o le suka suka. "O oloa faasaina" e aofia ai: buns, sukalati, suti, ma isi.

O se olaga e le tauagafau e mafua mai i le naunau mo laʻau suamalie ma taʻitaʻia ai le meaʻai. O gaioiga faaletino e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o siama e gaosia ai le tino e amata ona faʻamalosia lelei i le tino o le tamaititi. O se taunuuga, o loʻo i ai se faʻaititia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e le mafai ai ona liua i le gaʻo.

Le i ai o le mamafa mamafa. O le mea lautele, o le gaʻo ma le maʻisuka e fesoʻotai vavalalata, e pei ona mafai e le gaʻo gaʻo ona "tauaso" i latou o loʻo taliaina i le tino o le tagata mo le amanaiaina o le inisalini ma le kulukose. O le mea lea, e tele le inisalini i totonu o le tino, ma ua muta ai le gaosia o le suka.

O le malulu tele. O faʻamaʻi faʻafuaseʻi e mafai ona mafua ai se tamaititi i faʻaaliga e pei o le taofiofia o le tulaga puipuia. O se taunuuga, o le tino e amata ona tauivi ma ona lava sene e maua ai le inisalini.

Itū faʻatasi. O le mea e leaga ai, mo matua o loʻo maua i le maʻisuka, o lenei faʻamaʻi e mafai ona maua e a latou fanau. I le taimi lava e tasi, saienitisi na maitauina e leai se 100% tofi ma o le pasene o le masalosalo o sea mea na tupu e laʻititi lava.

E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia mai e le gata i le laʻitiiti ae faʻapea foi i le matua.

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, i le tele o tulaga, o le maʻisuka na malamalama o le ituaiga o le inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka (vagana ai ituaiga lua o le maʻisuka, mo se faataitaiga, i le togafitiga o le cortisone, i le Shereshevsky-Turner syndrome, i le trisomy 21).

Vaʻaia o vailaʻau faʻasolosolo, vailaʻau faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli o le siosiomaga ma tulafono faʻaletonu o aʻafiaga puipuia (tali o le autoimmune) e oʻo atu ai i le faʻafanoga o peta paneta e maua ai le insulin. O le maʻi suka o le masani lea o gasegase tumau i le taimi o le tamaitiiti ma le talavou.

Talu ai nei, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga II i tamaiti talavou ua faateleina.

Maʻi faʻamaʻi

O le atinaʻeina o se maʻi suka e mafai ona maua faatasi ma le faʻamaoniga o le maʻi, faʻapea ma le le lelei o le tau o le gaʻo (maualuga maualuga o le kulukose mo se aso poʻo ni vaiaso).

I tamaiti laiti, o se maʻi suka e mafai ona atiaʻe i ni nai itula.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e faigata ona togafitia. Faʻasolo le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le insulin-faʻalagolago, e faʻaleagaina ai siama e maua ai le inisalini. Ona o lenei mea, o le tele o le inisalini e tafe i totonu o le toto ua faaitiitia, ma o le suka e ulu mai i totonu o le tino ma meaai e tumau pea i le toto ma e le o faʻaumatia.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka pe leai foi-inisalini, o le aofaiga o le inisalini e maua i totonu o le tino, ae o le namu o loo i luga o sel o lo tatou tino e le iloa le inisalini ma e le aʻafia ai le suka mai toto toto.

E tele mafuaaga mo le atinaʻe o le maʻisuka.

I le tele o taimi, o matua e maua i le maʻisuka latou te fananau mai i tamaiti o loʻo maua i le maʻi lava e tasi, ma o le maʻi e mafai ona faʻaalia pe a maeʻa pe a mavae le tele o tausaga (20-30, poʻo le 50 tausaga).

O le fuainumera o siama e maua ai le inisalini ua faʻapipiʻiina i la tatou DNA, o lea afai o matua uma e maua i le maʻisuka, i le 80% o mataupu ua fanau mai se tamaititi ma le maʻi tutusa. O le faateleina o le suka toto i totonu o se fafine maʻitaga o se mea matautia foi.

I lenei tulaga, o le kulukose e pasi lelei i le placenta i totonu o le toto o le tamaititi, ma talu ai e le tele le manaomia o le kulukose i le tamaititi, o lona sili atu o loʻo teuina i totonu o le gaʻo o le tamaititi i le gaʻo.

O ia pepe e masani ona fanau mai ma le mamafa o le mamafa o le 5 kg pe sili atu.

2. Fafagaina. O le taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo (gaʻo, sukalati, falaoka, falaoamata) e oʻo atu ai i se avega mamafa i luga o sel o le pepe e maua ai le insulin i le pancreas. O nei siama e vave ona faʻaaogaina a latou faʻaagaga ma taofi le galue, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le inisalini i totonu o le toto.

3. O le mamafa. A oʻo mai le suka i le tino o le tamaititi, lea e sili atu lona telē nai lo le taimi nei e manaʻomia ai tupe faʻaalu, e le o faʻamavaeina le sili atu mai le tino, ae o loʻo teuina e avea ma faʻaagaga i le ituaiga o gaʻo. E maua mai i totonu o le kulūsese siama le faʻamaʻiina o le insulin i le kulukose. Ona o lenei mea, faatasi ai ma le tele o le inisalini, e le faaitiitia ai le suka toto.

4. Ola le ola. Muamua, e taʻitaʻia ai le mamafa o le tino. Ma lona lua, o le gaioiga faaletino e faʻaleleia ai le galue o sela e maua mai ai le inisalini, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le suka o le toto.

5. Maalili tele.

O a tatou faiga faʻafomaʻi e tau ai faʻamaʻi pipisi e ala i le faia o faʻamaʻi e faʻaumatia ai siama ma siama. Afai e faʻaosofia pea le faʻaogaina o le tino, o le fegalegaleaiga i le va o faiga o le faʻafouina o le tino puipuia ma le taofiofia e faʻalavelaveina.

I le taimi lava e tasi, e amata ona maua e le tino lo tatou gaosia o meaola, lea, afai latou te le maua siama po o viruses e fasioti ai, amata ona osofaia a latou lava siama, aemaise lava, o masini e fai ai le inisalini, lea e mafua ai le faaleagaina o le pancreas ma le faaitiitia o le aofaiga o le inisalini.

E faapefea ona tupu le maʻisuka i tamaiti?

E le o vave ona maua e tamaiti se tino malosi ma se maualuga maualuga o le puipuiga o le tino, o le mea lea latou te sili atu ona afaina i faamai. O metabolic processes e sili atu le saoasaoa, o gaioiga ole tino e le lava tele mo le atoatoaga o galuega.

O le pancreas, faatasi ai ma le fesoasoani lea e faʻatonutonuina ai le maualuga o le suka i le toto, e laʻititi tele, e oʻo atu i le pito sili ona manaʻomia mo le galuega e na o le 14 tausaga le matua - aʻo lei oʻo i lenei tausaga, atonu o le a maua e tamaiti le maʻisuka.

E lua ituaiga o faʻamaʻi:

  1. Inisalini faʻalagolago ituaiga.
  2. Tusa e le o insulin-tutoatasi.

E masani ona maua e tamaiti se ituaiga insulin-e mafua mai i le vave tele o le inu o gaʻo, gasegase oona, ma le tele o isi mafuaaga, ua le toe maua le inisalini i le aofaiga manaomia.

Faʻamatalaga: E i ai foi le maʻisuka faʻaleagaina e mafua mai i le faʻamalosi, afaina o le fanau mai - e seasea lava ona tupu.

E taua le iloa e uiga i mea aʻafiaga e aʻafia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • maʻisuka i le tina, matua uma lava,
  • gasegase pisapisao, malulu masani (rubella, mumps, flu),
  • maʻi o le pancreas
  • le faʻaaogaina o se fuainumera tele o fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • maualalo le puipuiga
  • popolevale popole, depressive states,
  • mamafa o le fanau mai nai lo le 4.5 kilokalama
  • toilalo o le faʻamalo (suiga o le tauleʻaleʻa, poʻo le tulaga o maʻi),
  • gasegase
  • afaina, soʻo se isi faʻafitauli o le tino,
  • mamafa o le tino, gaioiga masani.

E mafai ona iloa le maʻisuka i tamaiti pe a maeʻa ona faʻaalia?

O le tele lava o taimi, o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le alualu i luma, ma mafai ai ona vave faia ni metotia tatau, e faʻateleina, e le talia le leai o togafitiga.

O nisi taimi e amio lemu ai le maʻisuka - faʻalautele lemu, lea e faʻateleina ai le tulaga.

I le taimi lava e mafai ai ona fuafua le i ai o se faʻamaʻi faʻafuaseʻi, o le iloa o nisi faʻamaoniga o le a fesoasoani.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti ei lalo ifo o le 3 tausaga e masani lava ona faʻaalia vave ma manino i totonu o nai aso ma vaiaso.

O le maʻisuka ua taʻua o se tagata matua, e le o se faʻamaʻi laʻitiiti, ma e iai mafuaaga lelei mo lenei mea. O le mea lea, o tamaiti laiti e aafia i lenei faamaʻi e 10-15 taimi e itiiti ifo nai lo sui o le augatupulaga matutua. Ae peitai, o mataupu o le mauaina o togafitiga e faamauina i soo se matua, o lea e sili atu ai ona malamalama matua i uiga o le maʻisuka i tamaiti.

Faailoga o le maʻisuka i totonu o se tamaitiiti e 4 tausaga: faʻamaoniga ma togafitiga

O le maʻi suka i totonu o se tamaititi o se maʻi ogaoga ogaoga e tatau ona iloa i se taimi talafeagai. O togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e puipui ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave tumau. I le i ai o se mea na mafua mai i le gafa, e taua tele le faia o puipuiga e puipuia ai le tamaitiiti mai le faʻaalia o se gasegase tuga.

Faatasi ai ma faʻamaʻiga masani o tamaiti, o le maʻisuka o loʻo i le nofoaga lona lua. O lenei faʻamaʻi e mafua ai ona sili atu le ogaoga o faafitauli nai lo le faateleina o le suka i se tagata matua. O le mea moni e faʻapea, i le tulaga o faʻafitauli o le tino, e matua faigata lava mo se tamaititi 4 tausaga ma luga atu ona faʻafetaui ma le mafaufau i le va o tupulaga. Afai e tasi le ituaiga suka o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, e tatau i le aiga atoa ona iloa pe faapefea ona fetuunai i se ituaiga olaga.

O togafitiga e i ai se sini puupuu ma le umi. Faaiʻu sini o le aʻoaʻoina lea o le tamaititi e faʻafetaui saʻo i le 'au, ae le o le lagona le lelei i tamaiti soifua maloloina. O le sini uumi o le faʻateleina lea o le puipuia o faʻalavelave faʻavavelave ogaoga.

O faamaʻi pipisi i tamaiti

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e atiina ae pe a faʻalavelave le kulūkose. O le faʻamoemoe o le ola o tamaiti e tutusa lelei le faʻamautinoaga e faalagolago i matua, oe na iloa le solitulafono i le taimi, na o atu i le endocrinologist ma amataina togafitiga talafeagai i se taimi tatau.

Afai e te mulimuli i tulafono uma, o le tamaititi e maua i le maʻisuka o le a mafai ona ola e le itiiti ifo nai lo tagata soifua maloloina masani. E lua ituaiga o faʻamaʻi - o le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻisuka. E ese i latou i mafuaʻaga eseese, mafuaʻaga, atinaʻe ma togafitiga.

Ona o le leai o le inisalini i totonu o le toto, ua maua ai le tamaititi i le ituaiga muamua o faʻamaʻi. E le mafai e seliki ona maua mai le hormone i le aofaiga manaʻomia pe le faʻamaonia atoatoa. O se taunuuga, e le mafai e le tino o le pepe ona taulimaina le gaioiga o le suka, ma o le maualuga o le kulukose i le toto e vave faateleina. Faatasi ai ma lenei togafitiga, ua tui le inisalini.

I le tulaga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o se aofaiga masani o le hormone e maua, ae i nisi tulaga ei ai le sili atu o le homone.

Ona o lenei mea, o loʻo i ai le leai o se lagona i le inisalini, ma e le mafai e le tino o le tama ona iloa le hormone.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti laiti

I le avea ai o se tulafono, o uiga o le maʻisuka i tamaiti 4 tausaga e foliga mai vave, i le tele o vaiaso. Afai e te iloa ni masalosaloga, e taua le faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomaʻi ma pasia uma suega talafeagai.

Soʻo se faʻamaoniga e mafai ona mafua ai se maʻi ogaoga i le soifua mālōlōina, o lea e le tatau ona e le amanaia lenei tulaga o le tamaititi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai e tamaiti ona inu soo, talu ai o le vai e fesoasoani e aveese le suka maualuga mai le tino. I lenei tulaga, e masani ona alu le tamaititi i le faletaele "i se auala itiiti." Afai e masani ona fanau le pepe i le moega i le po, e mafai ona avea ma se faailoga faʻafefe.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le mafai e le tino o le tama ona tuʻuina atu i le tamaititi le malosi talafeagai mai le glucose ulufale. O se taunuuga, o le gaʻo gaʻo ma le maso o loʻo i ai malosiaga faʻafouina. Mo lenei mafuaʻaga, o le mamafa o le mamafa e faʻaitiitia ai, o le tamaititi o le a vave ona mou atu le mamafa.

  • E ui i le mea moni o tamaiti o le maʻisuka latou te 'ai tele, latou te fiafia i taimi uma i le fiaai, aua e matua faigata tele. I nisi tulaga, e ono faʻaitiitia le fiaʻai, e taua le taulaʻi faapitoa i le, talu ai o lea ituaiga o mea e masani ona fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave lamatiaga i le tino o le ketoacidosis o le maʻisuka.
  • Malosiaga mai le kulukose e le ulu atu i le tino o tamaiti maʻi, o lea e amata ona mafatia ai sela ma auina atu le faailo tutusa i le faiʻai. O se taunuuga, o le pepe ei ai lona lagona faifaipea o le le lava.
  • O faʻamaoniga faʻapitoa i le foliga o le manogi o le acetone i le gutu, faʻalavelave, faʻavavevave le mānava, ma le momoe e mafai ona lipotia le ketoacidosis o le maʻisuka. Paʻa i le manava. I le leai o ni togafitiga faʻafuaseʻi, e ono pa'ū le tamaititi i se pa, ma e mafai foi ona maliu.
  • I le maʻisuka ituaiga 1, e mafai e tamaʻitaʻi ona atiaʻe le gaogao, lea e masani lava ona mou ese pe a amata le togafitiga.

Aisea e tupu ai le maʻi suka?

O le filifiliga o togafitiga mo le faʻamaʻi e faalagolago i le mafuaʻaga o togafitiga i le tamaititi. O le mafuaaga autu o le taumafa, pe a 'ai e tamaiti le kalama, laumei ma isi meaʻai ma le tele o mea' 'moli' '' 'gaʻo. Faatasi ai ma le le pulea lelei o le taumafa ma le suamalie, o le tino ua lofituina ma amata ona faaosofia ai le faamatuu atu o le insulin i totonu o le toto.

O le isi, o loʻo i ai se faʻavavevave vave ma le taofiina o sela o le pancreatic, lea e nafa ma le faʻasiga o le inisalini. O le iʻuga, e maua e tamaiti le faʻaitiitia o le inisalini ma le atinaʻe o le maʻisuka.

I le malulu tele, o loʻo i ai le solia o le fua faatatau o auupega e maua mai e le tino. Ua puipuia le puipuiga o le tino, ma o loo puipuia le puipuiga o le tino ma ona lava sela, o le insulin. O le mea lea, o le pancreas e aʻafia ma o le maualuga o le hormone i le toto ua paʻu.

  1. Afai o se tasi o matua poʻo le aiga o loʻo iai le maʻisuka, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻeina o le maʻi i le tamaititi. O tamaiti e iai faʻasologa o mea na tutupu e le o fanau mai i le maʻisuka, o le faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia o ia lava i le matua poʻo le matua. O le mea lea, e taua le auai i le puipuiga ma le faʻaosoosoina le tino i le faʻaalia o togafitiga.
  2. Afai e le gaoioi le tamaititi ma taʻitaʻia se olaga le galue, atonu o le a sili atu lona mamafa ma e oʻo lava i le paʻu. Faatasi ai ma le malosi o le tino, o loʻo i ai le faateleina o le gaosiga o siama e maua ai le inisalini, lea e faʻaitiitia ai le suka o le toto ma le kulukose e leai se taimi e liliu ai i le gaʻo.
  3. I le tulaga o le gaosia o le suamalie ma le gaʻo, o le kulukose e le mafai ona liua i le malosi, o le mafuaʻaga lea e liua ai i sela mama. E ui i le tele o le inisalini i le tino, e le mafai ona gaosia le suka toto.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O loʻo maua i le maʻisuka maʻi pe a oʻo mai faʻamaʻi faʻamaʻi - ketonuria, polydipsia, polyuria, hyperglycemia o loʻo iloa i totonu o le tama, ua faʻaitiitia le mamafa.

Afai, pe a uma le suʻega o le toto, o faʻamaʻi anapogi o le 7 mmol / lita, e toe faia suʻesuʻega. Pe a maua lenei faailo mo le taimi lona lua, e mafai e le fomai ona iloa le maʻi. E le gata i lea, e iloa le faamai pe afai o le iuga o le suʻesuʻega pe'ā uma ona 'ai e 11 mmol / lita.

Ina ia maua le maʻisuka i tamaiti, e tele ituaiga o suʻesuʻega e faia.O le kulūkose ua faʻamoemoeina i luga o se manava gaogao ma ina ua uma ona inu le tamaititi 300 g o se vaifofo e aofia ai le 75 g o le kulukose. Ina ia saʻo le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le suʻeina o le toto mai le tamailima e faia i afa uma itula mo le lua itula.

E i ai tulaga faʻapitoa e mafai ai e le fomai ona fuafua le i ai o le maʻi.

  • I se tamaititi soifua maloloina e faʻapalepale ile kulūkose, o le suka i luga o se manava gaogao e mafai ona oʻo ile 5.6 mmol / lita. 0.5-1.5 itula i le maea ai o le suʻega, o le kulukose e le sili atu i le 11.1 mmol / lita. Lua itula i le maeʻa ai o le vaifofo o le kulukose, o le faailoga e pa'ū i lalo ifo o le 7.8 mmol / lita.
  • I le tulaga o le faapalepale o le kulukose o le tino o le tamaititi, o le suka i luga o se manava gaogao e 6.7 mmol / lita. A maeʻa le 0.5-1.5 itula, o faailoga e ono tutusa ma le 11.1 mmol / lita, ma a maeʻa le lua itula e 7.8-11.1 mmol / lita.

Atinaʻeina o le maʻi suka

I le maʻisuka maualuga, e mafai e se tamaititi ona tupu se faʻalavelave matuia i le tino o le maʻi suka. O aʻafiaga i lenei mataupu e faʻatasi ma le vaivai tele, faʻamafanafanaga, gatete, o se lagona faifaipea o le fiaaai.

E mafai e le pepe ona faaluaina i mata, laulaufaiva ma laugutu e le mautonu, o le mea ua taʻua o "maʻi o le sami" e atiina ae. I le taimi lava e tasi, o le tamaititi e le mautonu lona lagona, atonu e toʻafilemu pe le fiafia.

I le toesea o togafitiga talafeagai ma le le mautonu o uiga faaalia i le tagata maʻi, e mafai e fanau ona atiina ae ni faailoga i foliga o mea e faʻafeiloaʻi, atuatuvale, uiga ese, ma a mavae sina taimi atonu o le a pa'ū le tamaitiiti i se pa.

Ina ia taofia le atiina ae o sea tulaga, e tatau i le tamaititi ona i ai i taimi uma se lole sukalati ma ia, e 'aina i le tulaga o le malosi tele o le inisalini.

O sea fua faigofie e puipuia ai le amataina o le hypoglycemia.

Togafiti

O le tele o taimi, o tamaiti e maua i le ituaiga muamua o le maʻisuka. O lona togafitiga o le faʻaaogaina lea o le tuiina o se inisalini solution. Ua tofia le tamaititi i se taumafataga faapitoa o le soifua maloloina. E taua le vavaeeseina o le matelaina, meaʻai e tatau ona atoatoa ma soifua maloloina.

I le faaopoopo atu i le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, ua faʻatagaina e faia se meaʻai ma meaai taumafa. Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai vailaʻau faʻamalosi i le tele e mafai ai. Afai e te mulimuli i taimi uma i se taumafataga, o le maualuga o le suka e masani ona faʻamautuina ma o le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia e faʻaititia ona o le tele poʻo le leai o le insulin.

O le mea masani, o le tamaititi ua faʻamaonia le tuiina o inisalini-o le vailaʻau faasaina o le protofan ma le insulin Actrapid. O le vaifofo o loʻo faʻaaogaina faʻapitoa i se peni suauu, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le vailaau oona. A maeʻa aʻoaʻoga, e mafai e le tamaititi ona tuʻuina ia lava ia tui, aʻo filifilia le vailaau e le fomaʻi.

  1. Mo le siakiina pea o fua o le kulukose ma faia se suʻega toto mo le suka i le fale, e tatau ona e faʻatauina se masini fuafaatatau o fua o masini.
  2. I le tusi o le maʻisuka, e tatau ona e faʻamatalaga faamatalaga i aso uma, o le a le ituaiga meaai e 'ai e le tama ma le tele o meaʻai na ia' ai. O nei faʻamatalaga ua tuʻuina atu i le endocrinologist pe a asiasi i le falemaʻi, i luga o le faavae o le tusi, e mafai e le fomaʻi ona filifilia le laʻau sili ona lelei o le inisalini.
  3. I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le togafitiga autu o le faʻaaogaina lea o se meaʻai maloloina. E taua tele le faʻaaogaina o laufanua ma mea maualuga-carb mai le meaai. O se "meaʻai faapitoa" e faʻaaogaina e faitauina ai gaʻo. O lenei faailo o nisi taimi e faʻaalia i luga o le afifiina o oloa mai fafo, ina ia mafai e le maʻisuka ona pulea lana lava meaai.

I Rusia, o se faiga tutusa e faailoa ai le aofaʻi o "areto falaoa" e leʻi faʻaofiina, o le mea lea e tatau i matua ona aʻoaʻoina e fuafua tutoatasi lenei faailo i oloa taʻitasi. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona e fia iloa le fia o meaʻai i totonu o le 100 g i meaʻai, o le numera e vaevaeina e le 12 ma faʻateleina e le mamafa o le tino o le tamaititi.

E le gata i lea, mo soʻo se ituaiga o maʻisuka, ua faʻamalamalamaina le tino faaletino. O le faamalositino e fesoasoani e maua ai le maualuga o le suka ma faateleina ai le lagona o sela i le insulin. Ina ia aloese mai le maualuga o le kulukose, muamua, i le taimi ma le maeʻa o vasega, e tatau i le pepe ona 'aina sina fualaau o gaʻo. E taua tele le aloese mai le tele o uta, aua o le a na o le afaina ai o le soifua maloloina o le tamaititi.

Ina ia faaitiitia le mamafa o le mamafa, o le togafitiga e faia i le chromium, acid aristolochic, Dubrovnik, Chitosan, Momordica, Pyruvate. I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, e aoga tele le 'ai o le pī, le fefete a le faiʻai, sage, fenugreek fatu, broccoli. Ina ia taofia le fiaaai, e fautuaina e faʻaaoga se vailaau faʻaleleia faleopathic poʻo se patch faapitoa.

O faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Maʻi Description

O le maʻi suka - O se ituaiga o faʻamaʻi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le maualuga o le suka o le toto maualuga.

Pasene o tamaiti mamaʻi maua i le maʻisuka:

e oʻo atu i le 1 le tausaga maua le maʻisuka 1,2% tamaiti
mai 1 tausaga i le 5 tausaga27,8% maʻi
mai 6 i le 9 tausaga33,1% tagata maʻisuka
silia le 10 tausaga - 37.5% tamaiti e maua i le maʻisuka.

O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e tele, ae o le a tatou faʻamaonia mea autu:

  1. Aiga. Afai ei ai le maʻisuka o matua, ona oʻo lea i le tele o taimi o loʻo i ai se tamaʻi maʻi e tasi.
  2. Fafagaina falaoamata oloa, suka, sukalati.
  3. Olaga e aunoa ma le malosi faaletino, o lona uiga, o se olaga le atoatoa. O se tasi lea o mea taua i le fausiaina o le maʻisuka.
  4. Totogi mamafa.

O mafuaʻaga ua matou taʻua i luga, o se tasi lea o autu ma taua i le faʻavaeina o le maʻisuka.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti 4 ma le sili atu tausaga

E faʻapefea ona fuafua o loʻo maua e le tamaititi le maʻisuka?

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka i tamaiti 5 tausaga e le ese mai faailoga o le faʻamaʻi i tamaiti 7, 8 tausaga pe sili atu. O se tasi o matafaioi autu i le fuafuaina o le maʻisuka e tatau ona faia e se tamaititi. Ae mafai e mātua ona vaʻavaʻai i faailoga muamua o le maʻisuka:

  1. Manava. O se tamaititi e inu vai i le tele o taimi, e oʻo lava i aso malulu.
  2. Uiga masani.
  3. Telefoni vaivai.
  4. Paʻu paʻu.
  5. Faʻafitauli leaga.

E tatau ona e malamalama o faailoga o le maʻisuka i tamaiti 12 tausaga e leai se eseesega mai na o loʻo faamatalaina i luga.

E mafai ona e faitau e uiga i faʻamaʻi o le maʻi i tamaiti i lalo o le 3 tausaga iinei.

Faʻailoga

A iloa e matua ma le fomaʻi faailoga ma faailo i le tamaititi, o le mea muamua e faʻaaogaina e se tagata tomai faapitoa se glucometer e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto.

O le isi, e tatau i le fomaʻi ona faʻatusatusa iuga i se laulau o le toto toto ma o mea uma o le a manino. A maeʻa nei faʻavae, o le a filifili e fomaʻi le ituaiga o maʻisuka ma faʻatonu togafitiga.

Ituaiga o maʻi suka

  1. Ituaiga 1 - faʻalagolago ile insulin. I lenei tulaga, o le togafitiga o le maʻisuka ua naʻo le tasi le mea - o le faʻaofiina o le insulin mai fafo. O isi metotia o togafitiga e le maua ai le manuia.
  2. Tusa 2 - e le o le insulin e faalagolago. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, e le "ave" e le tino le gaioiga o le inisalini.

E faʻapefea ona iloa le eseesega o ituaiga maʻisuka mai le tasi i le isi?

E tolu mea iloga iloga.

  1. Faatasi ai ma le ituaiga 1, o le mamafa o le tino, o lona uiga, o soʻo, ma le ituaiga o faʻamaʻi lona lua, o loʻo vaaia le meaʻai.
  2. Faʻatasi ma le ituaiga 1 o le faamai i totonu o le toto, faʻamaʻi puipuia lelei, ma le ituaiga lona lua o siama faʻaleagaina.
  3. O le toto maualuga lenei. I le ituaiga muamua, faateleina, ma le lona lua, masani.

E faapefea ona alu togafitiga?

O le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i lona ituaiga, ma talu ai o loʻo i ai le lua, o le a tatou iloiloina uma.

    Faatasi ai ma le faamai o le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le fesuiaiga o togafitiga e faaaoga i le 98%.

Faatasi ai ma le maʻisuka, o le pancreas e maua ai se mea itiiti, pe afai e le atoatoa, insulin. O le mea lea, e tatau ona e taumafai e faatumauina le tele o le inisalini i totonu o le toto.

E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona faʻalale i le faʻatumu o le tusi, o le a tusia ai e matua le taumafataga a le tamaititi, o ona tulaga le mautonu (popole, atuatuvalega, fesuisuiai o lagona, le mautonu), ao suia le suka i lena taimi. O lea la, o le ae fesoasoani i le fomaʻi e filifili le sao ole inisalini mo lau tama.

E tatau i le tamaititi ona i ai sina sukalati faʻatasi ma ia (sukalati, mea suamalie), pe afai o le inisalini e maualalo le toto suka i lalo ifo o le tulaga faatagaina. Afai o le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, lea e tusa ai ma fuainumera o le tele o mea e masani ai, ae le faʻasesea, o le tamaititi ua faatonuina se taumafataga, o le taimi sili ona taua o togafitiga o le lona lua.

O le a faatonuina e le fomai se meaai mo le tamaititi taitoatasi, ae o autu autu ma pito sili ona taua o mea ia e le maua mai i le taumafa o na mea oona ia e faigofie ona faʻafefe, o lona uiga, kalati, suka, ma isi.

Meaʻai o meaʻai

Ua faatonuina e le fomaʻi se meaai mo tamaiti e maua i le maʻisuka e tusa ai ma tausaga o le tamaititi, talu ai o le aofaʻi o le porotini, gaʻo taua, gaʻo ma kalori mo se tausaga patino e tatau ona amanaʻiaina.

Mai le 4 i le 6 tausaga e manaomia e le tamaititi le 70 g protein, 48 g gaʻo, ma le 205 g o le suka. I le aso e tatau ona ia mauaina 1465 kalori.

Mai le 7 i le 10 tausaga e manaʻomia e le tamaititi le maua o le 80 g o le porotini, 55 g o le gaʻo, 235 g o le suka, ma i le aso 1700 calories.

O le a le mea e faatagaina e faʻaaoga ai le maʻisuka, ma o a meaai e tatau ona aloese ai?

  • O meaai autu o aano o manu, iʻa, moa. Filifili le aano o manu mai le pipi po o le tamai mamoe, ae matua faasaina le fafagaina o lau tama ulaula aano o manufasi, laʻau manu, kusi. Faʻaitiitia ituaiga uma o siusa mai le meaʻai, e aofia ai sisi ulaula. O latou o se tasi o faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le tino o le tama i lenei faʻamaʻi masani.
  • Mea gaosi susu. E mafai ona e aofia ai i lau kuka kuka (naʻo le nonfat), meaʻai susu, fualaʻau maualalo, ma le kirimulimi, ae i se aofaiga patino. E faʻatagaina le vavae ese o oloa e pei o le suka ona o le tele o le suka o le a afaina ai le maʻisuka, mea gaʻo susu, ma le sisi.
  • 1 le fuamoa i le asoona sosoo ai lea e aunoa ma se solo - O le tulafono lenei mo tagata e maua i le maʻisuka. I le mea e tatau ai, e tatau ona faaopoopo fuamoa i isi ipu (salati, casseroles, ma isi).
  • Fats. Fualaau aina suamalie, faʻapea foi le pata e le faʻasaina, e le pei o le margarine ma gaʻo manu.
  • Soup o mea uma lava e mafai ona faatagaina, sei vagana ai soupeti ma falala, faapea pasta, araisa, ma, pe a tatau ai, e leai ni pulupa.
  • Laʻau ma falaoamata. Porridge, o se tulafono, e tatau ona e taumafa e le silia ma le tasi i le aso, sili mo le 'aiga o le taeao, talu mai le tele o meaʻai i totonu o le falaoloa e sili atu i le faʻatagaina faatagaina mo le maʻisuka.
  • Buckwheat, keke falaoamata paʻu, faʻapea foʻi ma falaoa keke.
  • Fualaau faisua ma fua e tatau ona 50% o taumafa a se tamaitiiti.
    Kukama, kapisi ma salati E fautuaina malosi e fomaʻi le tele o taimi e 'ai nai lo isi fualaau faisua.
    E le tatau ona suamalie fua, i lenei tulaga, e tatau i le tagata matua ona muamua siaki le tofo o le fua, ona ofoina atu lea i le tamaititi. E le manaomia, ae o nisi taimi e mafai ai ona 'ai ai faʻi, pineapples mo le maʻisuka.
  • Faʻatagaina mo tamaiti o loʻo iai le maʻi aso faatulagaina, pe leai fafaga meaai. E talafeagai le tufatufaina atu o le taimi: taeao, 'aiga o le aoauli,' aiga o le aoauli, aoauli ma le 'aiga o le afiafi.

    E tatau i le tamaititi ona manatua pe a faʻalogo le fomaʻi i lenei suʻesuʻega, e pei o le maʻisuka, e le tatau ona paʻu ona lima, ma e le tatau ona leiloa le uiga o le olaga.

    Faatasi ai ma se uiga lelei o mātua i le faʻamaʻi, o le a maua e le tamaititi lona ola atoa. E manaʻomia e se tamaititi poʻo se talavou ona mafai ona ia iloa ma faʻaaoga le fesoasoani muamua, faʻatapulaʻa nisi o meaʻai, ma taʻitaʻia se soifua maloloina ma ola maloloina.

    O le a le maʻisuka

    E leʻo tamaititi taʻitolu tausaga uma e mafai ona faʻamalamalama manino i se tagata matua e iai se mea e faaletonu ia te ia, o lea e taua ai le mataʻituina o ona lagona ma amio.

    O le faailoga sili ona lauiloa o le maʻisuka i tamaiti laiti o le urinary incontinence (ao ma le po).

    E oʻo lava i se tasi o faʻailoga e mafua ai le popolega, afai oi ai nisi oi latou, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi!

    O iinei e mafai ona e faamasani ia oe lava ma uiga o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai.

    1. Le fia inu (polydipsia). E inu e se tamaititi le tele o le vai, e oʻo lava i le malulu, ao le tamaititi e ala i luga i le po ina ia mafai ai ona faʻamalieina lona fiainu.

    2. Uiga masani (polyuria).

    Talu ai ona o le tamaititi na te faʻaaogaina le tele o le vai, ona tosoina lea o le vai i le glucose, ma sili atu le suka i le urine, o lona uiga o le tele o le urine ua amata ona faateleina. E masani lava, e alu le tamaititi i le faletaele e tusi 6 taimi i le aso, ma i le maʻisuka faʻamalosia le numera o urination e faateleina i le 10-20 ma le moe (enuresis) e taatele.

    3. Paʻu paʻu ma paʻu mucous. Talu ai ona o le tele o vai ua faia i le tamaititi, o le vai mo lenei mea e tatau ona ave mai se mea. O le mea lea, o le vai mai le intercellular space o le paʻu ma mucous membranes e oʻo i totonu o le toto, ona faʻasolosolo ai lea i le faʻavave.

    O le togafitiga mo le maʻisuka e faalagolago i lona ituaiga. O le togafitiga e faia e se endocrinologist.

    Faʻatatau auala

    Talu ai o faʻamatalaga faʻaalia o maʻi o tamaiti ei lalo ifo o le tolu tausaga le matutua atonu o uiga o isi faʻamaʻi, e na o se fomai poto e mafai ona maua se faʻamautinoaga saʻo. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o teine ​​o le maʻisuka ma le ituaiga muamua o le maʻisuka e masani ona pagatia mai le suamalie, lea e mafai faʻafuaseʻi ona mou atu pe a toe faʻafouina le tulaga o le inisalini.

    Ae mo auala autu o suʻesuʻega, o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona iloa pe a latou faʻaalia ni faʻamaoniga o le vevela, polydipsia, o le faʻaitiitia o le mamafa, ma le hyperglycemia. E le gata i lea, e tatau i le fomaʻi ona faʻamaonia le toto toto o le tagata maʻi i le 7 mmol / L.

    Afai e faʻamaonia, o le a manaʻomia le auina atu o le tagata maʻi mo se suʻega lona lua. Ma o se faailoga sili ona mataʻutia o se faailoga o le 11 mmol / lita.

    Mai i le itu tau tomai, o le auʻiliʻili o le suka o le toto e ave ai e le fanau le toto i luga o se manava gaogao, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o le 75 g o le kulukose i le 300 milliliters of water. Mo le fuafuaina o le malosi o le faʻaaogaina o le kulūkose, e toe faia ai faʻamaʻi toto mo le lua itula i tolusefulu minute.

    O loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga o le masani, o tapulaa faatapulaa na tuuina atu i luga. Afai e sili atu i latou, e tatau ona faia ni mea faanatinati e taofia ai le mai mai le paʻu i se maʻi suka.

    Suʻega o le maʻisuka

    Ina ia faamanino le maʻi, e tatau ona pasia se suʻega toto mo le suka. O le masani o le suka toto e 3.3 - 5.5 mmol / L. Afai o le tamaititi ei ai le suka toto o le 7.6 mmol / L poʻo le maualuga, ona faʻaalia lea o le i ai o le maʻisuka. Faatasi ai ma le faateleina o le suka i le 7.5 mmol / l, e ono masalomia ai le maʻisuka o le maʻisuka.

    Le faʻamalamalamaina o le siama, e manaʻomia se suega o le faapaleni kullukose. Mo lenei mea, ua ave le toto mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao, mulimuli ane e inu e le tamaititi le 75 g o le kulukose i totonu o le vai (i tamaiti ei lalo ifo o le 12 tausaga, o le faaaogaina o le afa o le 35 g faatagaina).

    Toe iloiloga pe a uma le 2 itula. I le taimi lea, ia lava le inisalini e tatau ona faia i totonu o le tino ina ia mafai ona faʻaaogaina lenei kulukose.

    Afai o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto e mai le 7.5 i le 10.9 mmol / l, ona mafai lea ona taʻu mai ai se faagasologa o le maʻisuka, ma o ia tamaiti e manaʻomia le mataituina lelei. Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e 11 mmol / l pe sili atu, o le mea lea e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.

    E taua foi le faia o se ultrasound o totoga o le tino ma se suesuega o le pancreas e le aofia ai le i ai o le mumū i le pancreas.

    Faʻaiʻuga

    E tatau ona e iloa - o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo, o le a le alu ese!

    E le tatau ona e le amanaiaina ia faailoga muamua o le maʻisuka i tamaiti, e ese mai ai e le mafai ona faʻaaogaina:

    • o le ketoacidosis o le maʻisuka - o se faʻalavelave e oʻo atu ai i le oti - gaioiga, vomiting, tiga o le manava, sosogi o le acetone mai le gutu,
    • maʻi o le maʻisuka - o le leai o se malamalama e oʻo atu i le oti.

    E le gata i lea, o faʻafitauli e oʻo i le tino atoa:

    • atherosclerosis (ona o le taia, le pala o vae)
    • cataract, isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le leai o se faʻaaliga
    • maʻi ate
    • fausiaina o feusuaiga
    • faʻasoesa.

    Faatasi ai ma le taimi tonu o le faamaʻi o le faamai, e mafai ona aloese mai faafitauli i le faatumauina o le maualuga o le maʻisuka.

    Faʻamatalaga o aʻafiaga

    E i ai le tele o mea e faʻalavelaveina ai le ono maua o le maʻisuka.

    • Muamua lava, o nei mea ua leva ona maua i le gasegase ma le endocrine - o lo latou i ai e iloa ai e mafai e le tino ona afaina ona lava fulufulu, ma, atonu o le a avea le pancreas ma le isi.
    • O le mea moni, faʻamaoni: ituaiga uma o le maʻisuka e mafai ona tuʻuina atu i tamaiti mai maʻi poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi ae o matua soifua maloloina.
    • O lenei le lelei le soifua maloloina ma vaivaiga e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi, faʻapea ai ma le le lelei ma le gaʻo (peitaʻi, e mafua ai le lua, moli).
    • E le gata i lea, o nisi saienitisi e finau faapea o le gasegase o le maʻisuka, o le susu o le povi e mafai ona faaosofia ai lona atinaʻe i lona pepe: o ona aʻafiaga e ono mafua ai se tali a le autoimmune. O le mea lea, e sili atu le le fafagaina o le pepe, e filifilia a latou lava susu po o mea faʻapitoa faʻapitoa e tutusa lelei ma le susu o tagata.

    E mafai ona iloa le maualuga o le naunau e atiina ae le maʻisuka e ala i le faʻaaogaina o auʻiliʻiliga o auupega faʻapitoa. O ia iloiloga o loʻo faia i totonu o nofoaga autu uma o le faʻamausali o le atunuu.

    O lea, o le maʻisuka i totonu o se pepe e tolu tausaga le matua e le o se faasalaga, ae e faalagolago i matua pe faapefea ona alualu i luma le maʻi ma pe faapefea ona tupu le tamaititi o loʻo mafatia.

    Tuua Lau Faamatalaga