Meaʻai mo le faʻamalosia o le insulin: o le a se mea e mafai ona ou 'ai?

O le faʻamalosia o insulin (IR) o le leai o se faʻafitauli o le tino o le tino i le inisalini e maua mai i suauu peta pancreatic. O le iʻuga o lenei faʻamaʻi, o loʻo i ai le faateleina o le toto suka ma le taofiofia o le malepe o gaʻo, lea e tau atu i le oona tele.

Faʻafouina insulin

O le mamafa o le mamafa, i le itu, o le a sili atu ona faateleina le puipuiga o sela i le inisalini, ma mafua ai ona aumaia le mulimuli.

O le atinaʻeina o tagata IR e mafai ona aʻafia i tulaga e pei o:

  • maʻitaga
  • moe i le moe
  • leai se faamalositino
  • lauiloa
  • tausaga matua.

Ae ui i lea, o le tele o taimi, o le solia o le gasegase o le tino i le inisalini e mafua mai ona o le ava malosi, afaina ma faafitauli tau gasegase. O se meaai mo le faʻamalosia o le inisalini, o le lisi o aso taʻitasi o loʻo talanoaina i lalo, na o le pau lea o le auala e foia ai le faafitauli. O le tagata maʻi e tatau ona pipii i ai i lona olaga atoa.

O le tele o taimi, faʻatasi ai ma le IR, o fomaʻi e faatonuina metformin (pata-lowering tablets of the biguanide class). Ae ui i lea, o fualaau e mafai ona faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi mo sina taimi puupuu. O le faamamafa autu i luga o meaʻai talafeagai ma le faʻaauau pea o le faʻatonuina o mamafa.

Meaʻai masani mo le faʻamalosia o le inisalini

Faatasi ai ma le IR, e tatau ona faifai malie le leiloa o le mamafa. O le matelaina ma le tele o le paʻu o le mamafa o le a mafua ai ona paʻu i le ate, lea o le a aafia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi fou.

Taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini: se faʻailoga mo aso uma

O faʻavae autu o mea taumafa mo le paʻu o le mamafa ma le faʻamalosia o le inisalini:

  • O le mamafa o le paʻu e tatau ona mafua mai i le faʻaaogaina o le malamalama ma taumafa i aso taitasi. O le faavae o le taumafataga o:
    • fiber-tamaoaiga fualaʻau, mauoa i fila,
    • oloa gaʻo susu gaʻo,
    • manu
    • faʻaiʻu iʻa ma aano o manufasi.
  • E sili atu i le 5 taimi i le aso e tatau ona e 'aina fualaau le faʻasalaina ma fualaau faisua fou e maualalo le kalori.
  • O fualaau aina ma fualaʻau e faʻaaogaina i le afa muamua o le aso.
  • O gaʻo eletise, lea e maua i nati, fuālaʻau fuālaʻau, olive, avocados ma iʻa oona, e tatau ona i ai i le taumafa i aso uma.
  • E le itiiti ifo i le 2 lita o vai inu mama e tatau ona faʻaalu i le aso. O se tagata ei ai le IR e mafai ona ia fuafuaina mo ia lava le fua faatatau o le suavai: 1 ml o le vai e manaʻomia ile 1 kcal.
  • Faasaʻo le masima (i le aso e le sili atu ma le 10 g), aua e faʻaleleia ai le tumau o le tino i totonu o le tino, ma maua ai se avega faaopoopo i fatugaʻo.
  • Ae e te leʻi alu i le moega, e tatau lava ona e maua se meaʻai ma fualaau faisua ma se mea e maualalo ai le masini masini poo ni meaʻai susu susu. E le tatau ona tele se taumafataga afiafi.
  • E tasi i le vaiaso e tatau ona avea ma se aso anapogi. Mo tagata e maua i le inisalini, o nei aso e anapogi ai e talafeagai:
    • kusi falaoa (mo le aso atoa: 200 g o le 5% kisi falaoa, 1 lita o le 1% kefir),
    • kefir-apple (1 kg o apu lanumeamata, 1 lita o kefir 1% gaʻo),
    • aano o manufasi ma fualaau faisua (300 g o paluga tipi po o pikiamu, 200 g o fualaau faisua ua suamalie),
    • iʻa ma fualaau faisua (200 g o tao tunu po o iʻa ua tunu, 200 g o fuālaʻau fualaau aina).

I le faʻaopoopoga i meaʻai faapitoa, o se tagata maʻi ei ai le IR e fautuaina i aso taitasi ma le tuʻuina atu o masaniga leaga. O le iʻuga o se taumafa masani ma le gaioiga faaletino, o le a mafai e le tagata ona gaʻo le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa i le vaiaso, lea o le a taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le tino o le tino i le inisalini.

Aisea e ai ai meaai

O le faʻamalosia o insulin o se faaitiitia i le tali o sela ma tino o le tino i le inisalini, e tusa lava pe o gaosia e le tino poʻo le faʻafeiloaʻiina e ala i le tui. E foliga mai o luga o le kulukose e ulu i totonu o le toto, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae e le o iloa mai i sela.

O le iʻuga, o le toto toto e tulaʻi ma o le pancreas e iloa lenei mea o se manaʻoga mo le tele o inisalini ma faʻaopoopoina ai. E foliga mai o le pancreas e galue mo le ofuina.

O le faʻamalosia o insulin e oʻo atu ai i le manava o le manava, ao faʻaalia e se tagata lagona masani o le fiaai, vaivai ma le le fiafia. E mafai ona e faʻamaonia le maʻi e ala i auiliiliga, o le faʻavae autu o le faailo lea o le cholesterol ma le kulukose i totonu o le toto. Ua faia foi e le fomai le talaaga o le maʻi.

O meaai mo lenei maʻi o se togafitiga autu i togafitiga; a maeʻa le vaiaso o le togafitiga o meaʻai, o le soifua maloloina o le maʻi e faʻaleleia atili. Ae afai e te le tausisia meaʻai lelei, e mafai ona maua taunuuga nei:

  • le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 (inisalini tutoatasi),
  • hyperglycemia
  • atherosclerosis
  • fatu fatu
  • se afaina.

O le faʻamalosia o insulin e faʻatagaina ai le tagata gasegase e pipii i togafitiga o meaʻai i lona soifuaga atoa, ina ia aloese ai mai le le lelei o taunuuga mo le tino.

O faʻavae o meaʻai faʻamalositino

Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o loʻo taʻuina mai ai se taumafataga o le maualalo o le kapitiva, lea e faʻaumatia ai le fiaai. Faʻasologa o mea taumafa paleni, lima i le ono taimi i le aso, o le fua faatatau o le faʻaaogaina o le suavai e mai le lua lita pe sili atu.

I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona faigata ile taʻavale, e fai ma faʻataʻitaʻiga, talatala mai le falaoamata o le falaoa, o fualaʻau eseese, fualaʻau ma fua. Faʻasaina meaʻai o le falaoamata, suamalie, suka, fualaau 'aina, fuālaʻau ma meaola.

O le togafiti faʻamalolo o oloa e le aofia ai le faagasologa o le faʻavelaina ma le taʻavale faatasi ma le faʻaopoopoga o se aofaiga tele o le suauu manogi, ona o lona mea e maua ai le kalori. O le mea lautele, o mea gaʻo uma lava e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga.

O lenei taumafa e faasaina ai na oloa:

  1. aano ma aano o gaʻo gaʻo,
  2. araisa
  3. semolina
  4. sweets, sukalati ma suka,
  5. tao falaoamata ma falaoamata mai falaoamata o saito,
  6. fualaau suamalie
  7. pateta
  8. ulaula meaʻai
  9. kulimi mumu
  10. pata.

O meaai a le tagata gasegase e tatau ona faʻavae mai na o oloa e maualalo le faasinomaga ole glycemic index (GI).

Pros ma le Conservative o Meaai

O le taumafataga mo le faʻamalosia o le inisalini, o le lisi mo aso taitasi e matua eseese ma paleni, o loʻo i ai tulaga lelei nei:

  • Saogalemu mo le soifua maloloina. E le afaina ai aʻafiaga ma faʻamaʻi i le tino.
  • O le tele o meaʻai ua faatagaina, lea e aofia ai cereals, tele fualaau aina ma fualaʻau.
  • Lelei i le aveesea o le mamafa.
  • Puipuia o le maʻisuka.
  • Puipuiga o le maʻi cardiovascular.
  • Leai se mea mo anapogi.

O mea le lelei o le taumafataga e aofia ai:

  • O se tapulaa taua o gaʻo gaʻo vave, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atuatuvale ma le le toʻa.
  • Puleaina lelei meaʻai e 'ai e le tagata maʻi.
  • I le 1.5-2 vaiaso muamua, e faigata mo se tagata ona pipii i se meaai.

GI oloa ma a latou faʻatusatusaga

O le glycemic index (GI) o se faailoilo o le saoasaoa lea o loʻo i ai i totonu o le tino o loʻo i totonu o se oloa faapitoa le gauaiina e le tino ma faʻalautele le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le maualuga o le GI e 100, o le tapulaa maualalo o le 0. I se isi faaupuga, o le GI e faʻaalia le tele o le kulukose na gaosia i le taimi o le faʻapalaina o se oloa faapitoa.

Glycemic index

O se fuainumera maualuga maualuga, mo se faataitaiga, i le falaoa paʻe papaʻe, o lona uiga pe a uma ona 'aiina lenei oloa, o le maualuga o le kulukose o le toto o le a faateleina tele. O le maualalo o le GI, e pei o le avocados, o lona uiga o le maualuga o le kulukose i le toto toto o le a siitia tele.

Ua faamaonia e saienitisi o se taumafataga ma meaai e maualalo ile faasinomaga (lalo ifo o le 49) fesoasoani e vave aveeseina le meaʻai ma faaitiitia le toto suka. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, pe a faʻafefeteina ma faʻafefeteina nei oloa, e itiiti le kulūkose e maua e le tino. Peitai, e tatau ona maitauina o GI e le o se mea faifaipea.

E faʻatatau tonu i itu nei:

  • Fua ma le amataga o le oloa.
  • Fua faʻatatau (faʻaaoga i fualaau aina ma fualaʻau).
  • Ituaiga o gaioiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fatu fatu nutimomoia ei ai le GI maualuga nai lo fatuga atoa.
  • Lafo ma le hydrothermal togafitiga.
  • Auala e kuka ai. O oloa gaosia o le ai ai se faasinomaga o le faasinomaga nai lo le falai i totonu o le suauu fuālaʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pateta falai ua i ai se GI o le 95, aʻo le pateta tao pateta i la latou toniga e 65.

Lafoga Faʻataonia Faamaonia

I le lisiina o se tagata ei ai le insulin resistance, e tatau ona aofia ai oloa e fesoasoani i le faʻamautuina o maualuga o kulūkose. Muamua, latou te aofia ai oloa maualalo maualalo le GI.

Laʻu Meaʻai Laititi GI:

Glycemic indexLe aofai o kalori i le 100 g, kcal
Cranberries4746
Kiwi4961
Popo45354
Buckwheat groats (green)40295
Apricots ua vela40241
Prunes40240
Chickpeas35364
Green apple35Mai le 40
Peasama lanu (masi)3555
Fualaau Sesame35573
Orange3536
Plums3546
Peni34123
Pamekaisa3483
Brown suauu30112
Tomato3020
Miliki30Mai le 42
Cherries2552
Raspberries2553
Fualaau2533
Eggplant2025
Broccoli1528
Kukama1515
Ginger1580
Musika15Mai le 22
Soya15446
Fugalaau1522
Avaka10160
Green leafy vegetables10Mai le 17
Pasili, basil, cinnamon5Mai le 36
Nati (launiu, lapisi, pistachios, arasi, tiunu)15Mai le 628
Palufela, Cauliflower ma Brussels Sprouts15Mai le 43
O le keke sukalati (koko e le itiiti ifo ma le 70%) i luga o le suka30539

E le gata i lea, o tagata e iai le IR e faʻatagaina e 'ai meaai nei:

Le aofai o kalori i le 100 g, kcal
Mea gaosi susu ma susu
Miliki64
Kefir51
Kemu kulimi (e le silia le 15% gaʻo)158
Yogurt53
Vaomalo faalenatura e aunoa ma ni mea faaopoopo60
Kati kulupu (e le silia le 5% gaʻo)121
Meat ma moa
Lafumanu187
Veʻa90
Rabbit156
Poula190
Turkey84
Vailaʻau o fualaʻau
Fuga899
Faʻasalalau898
Olive898
Matagi899
Mea inu mama
Black kofe e aunoa ma le suka2
Lauti uliuli e aunoa ma le suka
Chicory aʻa11
Vailaʻau moli
Juices
Apple42
Fualaʻau30
Plum39
Tomato21
Fuamoa
Fuamoa moa157

Faatoaga pe o se vaega faasaina oloa

O se tagata ei ai le IR e tatau ona faatapulaa le faaaogaina o mea inu gaʻo, lea e gauai lemu e le tino.

Faatoaga pe o se vaega faasaina oloa

E aofia ai:

  • Fua suamalie ma le matua.
  • Pipi i le toetoe lava o filifiliga uma o kuka.
  • Pasta.
  • Maea vave.
  • Areto mai le falaoamata atoa.

E tatau foi ona e faatapulaaina le taumafaina o gaʻo manu ma mea taumafa i le averesi o le GI o loo faailoa atu i le laulau:

Glycemic indexLe aofai o kalori i le 100 g, kcal
Porridge "Hercules"6988
Marmalade65246
Leta lauti6578
Palu falaoa atoa65293
Buckwheat groats (falai)60100
Atoatoa Atoatoa60342
Bulgur55342
Basmati Rice50347
Persimone50127
Brown rice50111
Lisi saisaisa uumi50365

O oloa uma o loʻo i luga e mafai ona faʻaumatia e sili atu i le 1-2 taimi i le masina. I le taimi e faʻaoga ai, e manaʻomia ona e mataituina ma le totoʻa lau soifua manuia ma siaki le suʻi toto i le mita o le kulukose o le toto.

O tagata maʻi faʻamaʻi ile inisalini e tatau ona vavae ese mai le taumafataga:

  • O oloa uma e maua mai i le paʻe paepae ma le enaena.
  • Sausa ma sausage oloa.
  • Mea e faʻaaogaina Semi-maeʻa.
  • Meaʻai anapogi.

I le IR, o meaʻai ma GI maualuga (sili atu i le 70) e faʻasaina mo le faʻaaoga:

Glycemic indexLe aofai o kalori i le 100 g, kcal
Paʻu paepae100242
Pia10043
Aso100274
Suga70398
Sweet muʻa95mai le 339
Palu pateta8588
French fries95312
Meli90329
Fuga vao85357
Semolina70328
Koloti kuka8525
Carrots laititi7032
Paloni7525
Paʻu7528
Meloni7533
Nati nati95322
Popcorn85375
Pineapa7049
White rice70130
Faʻatau, Faʻa75mai le 291
Millet71348
Miliki sukalati70535
Penina karite70320
Meainu suamalie suamalie70mai le 38

Taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini

Meaʻai mo le IR e tatau ona vaevae ma eseese. Fomaʻi fautuaina e taumafa a itiiti ifo i le 5-6 taimi / aso. O tautua e tatau ona laiti, lea e aloese mai le taumafa ma le le lelei o le fuaina o meaai. O le malologa i le va o le aiga o le afiafi ma le taeao e le tatau ona silia ma le 12 itula ina ia le maua e le tino se lagona malosi o le fiaaai.

E faʻatagaina e le sili atu i le 1800 kcal i le aso. E tatau ona tufatufa atu i lalo:

  • Breakfast ma le afiafi - 25% i le tasi.
  • Taʻaloga - 30%.
  • Isi taumafataga i le aso atoa - 5-10% taʻitasi.

O le faamamafa autu i le taumafa e tatau ona i luga o fuālaʻau fuālaʻau ma fualaʻau maualalo GI. O le vaega taua lona lua o meaai paleni, o mea ia e maua mai i le taumafa i aso uma o aano o le aano, kusi ma iʻa.

Laulau meaai i aso uma ma fua o suʻega mo le inisalini

E tatau i se fomai agavaa ona filifili se meaai ma se lisi o meaai faatagaina mo se tagata maʻi i le IR. O se taumafaiga tutoatasi e aveesea le faafitauli ma faatu se meaʻai e mafai ona oo atu ai i tulaga le lelei ma le faigata o le maʻi. O tagata e iai le faʻamalosia o le inisalini e tatau ona lafoaia uma auala faʻaogaina e pei o le faʻavelaina ma le kuka.

Laulau meaai i aso uma ma fua o suʻega mo le inisalini

Meaʻai uma e manaʻomia:

  • kuka
  • tao tao
  • i le uila
  • lafo ese
  • kuka i totonu o se kuka taofi po o le microwave.

I le faagasologa o le kukaina, o le suauʻu olive e sili ona lelei e faʻaaogaina e pei o se suauu manogi, ona o ona mea aoga e puipuia i le taimi o togafitiga vevela. O meaai ma le insulin resistance e tatau ona eseese, pe a na o le 1-2 oloa e faamamafaina. Lalo o se faʻataʻitaʻiga mo aso taʻitasi.

Aso Gafua

O le taumafataga mo le faʻamalosia o le inisalini (o le lisi mo aso uma e mafai ona suia ma faaopoopo), e le pei o le tele o ituaiga o meaola maloloina, e le faigata tele. O le mea moni, o le lisi o oloa faʻatagaina mo le taumafaina e telē tele, o lea e mafai ai e se tagata o loʻo i ai le IR ona faigofie ona filifilia se meaai lelei ma maloloina.

Faʻataʻitaʻiga mo le Aso Gafua:

Taunuuga o le taeao
  • O le omelet ua gaosia e faaaoga ai susu susu. E mafai ona e faʻapipiʻi pulosolo poʻo le broccoli i ai.
  • Fualaau e le faʻamaonia e pei o le kiwi po o le apu lanumeamata.
  • Teu po o le lauti e aunoa ma le suka.
Lua malamalama taeao
  • Salatini fualaʻau 'aina i le yogurt masani e aunoa ma le suka ma faʻaopoopoga.
  • 30 g tofu.
  • Tea poo le sua (apu, fualaau).
Taʻaloga
  • Sou kuka e kuka i laulaau lanumeamata ma fualaau faisua.
  • 1 fasi keke falaoa.
  • Moa faʻamafa e aunoa ma se masima faaopoopo.
  • Tasi kuka enaena.
  • Laʻau vao po o le vai.
Toa tea
  • Lisi kulupu i apricots ua mamago e faʻavasegaina i le yogurt masani poʻo le kulimi suamalie le maualalo.
Taumafa
  • Polboo tao ma fualaau faisua.
  • Suavai poo le sua.
Malamalama lelei ao lei moe
  • 200 g o kefir.

I le aso na faatagaina ai le faʻaaogaina o le 2 fasi keke falaoa. Le falaoa na taoina a itiiti mai i le 1 le aso talu ai e tatau ona sili atu.

Faataʻitaʻiga o le lisi i le Aso Lua:

Taunuuga o le taeao
  • 100 g o le oatmeal kuka i totonu o le vai mai fualaau atoa. E mafai ona e faaopoopo i ai 100 g o fuaitau vaitau.
  • 1 tbsp. apu opu.
Lua malamalama taeao
  • 1 tamaʻi vine.
Taʻaloga
  • 150 g o falaoʻo tao (mai le faʻamalaina o fatu).
  • Fuamoa o le fualaʻau ma laʻau e faʻafefeteina i le suauʻu olive.
  • Tea e aunoa ma le suka po o le tomato.
Toa tea
  • 2-3 laumei lanumeamata.
Taumafa
  • Laʻu iʻa maualalo maualalo ma fualaau faisua.
  • 1 tbsp. vai inu.
Malamalama lelei ao lei moe
  • 1 lanumeamata lanumeamata.

Sample menu i le Aso Lulu:

Taunuuga o le taeao
  • 100 g o le sisi kulimi ma apricots malogo.
  • Tea e aunoa ma le suka.
Lua malamalama taeao
  • 2 alalaʻau ala.
Taʻaloga
  • Toa moa faʻasalaina ma ni mea teuteu fale.
  • Salati o laʻau lanumeamata lanumeamata ma le suauʻu olive.
  • 100 g suauʻu enaena.
  • Teu le Unsweetened.
Toa tea
  • Fualaau le faʻamaonia po o fua o vaitau.
Taumafa
  • Uʻu fuʻa.
  • Salatisi fualaau fualaau aina i le suauu olive.
  • 1 tbsp o le vai.
Malamalama lelei ao lei moe
  • 50 g lemu-gaʻo susu.

Faʻataʻitaʻiga i le Aso Tofi:

Taunuuga o le taeao
  • Omelet mai fuamoa moa 2.
  • Salati o fualaau lanu lanumeamata, tomato ma le avoka.
  • Pelu falaoa.
  • Tomato juice.
Lua malamalama taeao
  • 50 g nati.
Taʻaloga
  • Fualaau faisua po o masusu masi.
  • Salati suamalie i olive ma olive suauu.
  • Palu vao.
  • Green tea.
Toa tea
  • Lafasi laititi-gaʻo falaoʻai ma ni fatu poʻo ni fua o vaitau
Taumafa
  • 100 g o le pipi poo le palu.
Malamalama lelei ao lei moe
  • 1 tbsp. yogurt.

Faʻataʻitaʻiga i le Aso Faraile:

Taunuuga o le taeao
  • Fuamoa o le fualaʻau ma le kulisi.
  • Teu le faʻamaonia le susu.
Lua malamalama taeao
  • Fualaau aina suamalie ua faʻaaogaina i le non-fat non-fat yogurt.
Taʻaloga
  • Borsch i luga o se fua o fualaau faisua.
  • 50 g o suauu tipi.
  • Fuamoa o le fualaʻau ma le suauu lili.
  • Ginger Tea
Toa tea
  • 200 g o fualaau oona poo vine.
Taumafa
  • Fualaau aina suamalie.
  • Ginger Tea
Malamalama lelei ao lei moe
  • 1 tbsp. kefir.

Sample menu i le Aso Toonai:

Taunuuga o le taeao
  • 1 fuamoa mumu.
  • 1 le fasi falaoa atoa o le falaoa.
  • Green tea.
Lua malamalama taeao
  • Fuamoa o fualaau 'aina i le suka ma le suauʻu olive.
Taʻaloga
  • Chickpeas e kuka i fualaau faisua.
  • 100 g o le susu susu.
  • Apple poo le vine vine.
Toa tea
  • 100 g fualaau suamalie.
Taumafa
  • Brown suauu sua.
  • Tomato juice.
Malamalama lelei ao lei moe
  • 1 tbsp. yogurt masani.

Aso Sa.

Faataʻitaʻiga o le lisi i le Aso Sa:

Taunuuga o le taeao
  • Taʻu le salatisi salati i le suauʻu faʻasusu.
  • Omele po o fuamoa ua tunu.
  • Toa vao.
Lua malamalama taeao
  • 100 g o le sisi kulimi ma apricots malogo.
Taʻaloga
  • Fafaga iʻa ma fualaau faisua.
  • Buckwheat porridge.
  • Ginger Tea
Toa tea
  • Fualaʻau
Taumafa
  • Salatisi fualaau fualaau aina i le suauʻu manogi.
  • Peʻa iʻa.
  • 1 tbsp. vai po o le sua.
Malamalama lelei ao lei moe
  • 1 tbsp lefir leʻo gaʻo.

O se taumafataga mo le faʻamalosia o le inisalini (o le lisi mo aso uma e aofia ai na o meaai faatagaina) e aoga pe afai e te tausisia i taimi uma. O le aoga lelei o meaai faapitoa e mafai ona vaaia i le maeʻa o le 1 masina. O se tagata e iai le IR e mafai ona lafo i le 4 kilokalama i le 30 aso. O lona manuia lelei o le a faʻaleleia lelei, lea o le a aʻafia ai le lelei o le olaga.

E faʻafefea ona suitulaga le suamalie

O se tasi o taimi pito sili ona faigata o tagata ei ai le IR o le teena lea o le tele o laʻau suamalie e sili ona latou fiafia i ai ma mea suamalie. O le mea moni, o le lisi o mea suamalie ma maloloina mo le nifo fiafia moni e lautele. E manaʻomia e se tagata le naʻo le filifilia o ni mea talafeagai ma faʻaalu ni nai minute o lona taimi e saunia ai se mea suamalie ma lelei.

E faʻafefea ona suitulaga le suamalie

O ipu nei e mafai ona faʻaaogaina e avea ma suti mo tagata ei ai IR:

  • Palu leisi kulimi ma ni fatu, fualaʻau ma sina manogi oona.
  • Apipi e kuka i le siʻi kuka ma apricots mago.
  • Fuamoa o fualaau e faʻaaogaina i le yogurt masani.
  • Carrot casserole ua taoina ma le fuamoa ua paʻepaʻe ma paepae mafiafia.
  • Lī le laumua, fuʻuina i fua vaitau. E mafai ona e faʻapipiʻi le kirimi, kulimi poʻo le yogurt natura i ai.

I le faagasologa o le kukaina, e mafai ona e faʻaopopoina se vaega itiiti o le fructose. Sugar poo le sua suamalie e mafai ona suamalie i stevia. O le meaʻai faʻaonapo nei o loʻo ofoina atu le tele o mea suamalie mo tagata e maua i le toto maualuga. E mafai ona faʻatauina i le toetoe lava o soʻo se supermarket tetele poʻo se faleoloa faʻapitoa e faʻapitoa i taumafa taumafa.

O le a le mea o le a tupu pe afai e te lafoaia le meaai?

O se taumafataga mo le faʻamalosia o le inisalini e puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi e pei o:

  • taʻavale
  • atherosclerosis
  • fatu fatu
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • hyperglycemia.

A aunoa ma se meaai faʻapitoa, faʻaleagaina le ate ma le faʻaleagaina o le pancreas e faʻafuaseʻi ona tutupu, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le gaʻo susu (steito). O le taumafa mo le faʻamalosia o le inisalini e matua aoga ma taugofie. O se lisi o loʻo faʻatulagaina lelei mo aso uma o le a fesoasoani i le olaga sili atu ona lelei ma lelei.

Glycemic Product Index

O le manatu o le GI o lona uiga o se faailoga numera o le fua faatatau o le vaevaeina o gaʻo pe a uma ona taumafa i meaai. Le lalo ifo o le faasinoupu, le saogalemu le oloa mo le maʻi. O le mea lea, o taumafa ma le insulin resistance o le lisi autu e maua mai i meaai maualalo GI, ma e na o nisi taimi e faatagaina ai le faʻalauteleina o le taumafataga i mea taumafa ma le tau faʻatau.

O togafitiga faʻamafanafana e le aʻafia tele ai le faʻatupulaia o le GI. Ae i lenei tulaga e tele ni tuusaunoaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se fualaau fualaau e pei o kāloti. I lona foliga fou, e faatagaina mo le faʻamalosia o le inisalini, talu ai o le GI e 35 iunite, ae a kuka, e matua faasaina lava, talu ai o le faasinoupu o loʻo i ai i se tau maualuga.

O le filifiliga o fua mo lenei faʻamaʻi e lautele ma e le sili atu ma le 200 kalama i le aso. E na o le faasaina o le kukaina o fualaau suamalie, talu ai o la latou GI e mafai ona oso i luga le suka toto, e oʻo atu i le 4 mmol / l i le sefulu minute pe a uma ona inu i se ipu vai. O nei mea uma e mafua mai i le "leiloa" o fiva, lea e nafa ma le tafega o le glucose i totonu o le toto.

O le faasinomaga ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • e oo atu i le 50 PIECES - maualalo,
  • 50 - 70 PIECES - auala,
  • silia ma le 70 PIECES - maualuga.

E iai foʻi oloa e leai ni GI. Ma o iinei o le fesili e masani lava ona tupu mo tagata mamaʻi - e mafai ona aofia ai meaʻai i le taumafataga. O le tali manino e leai. E masani lava, o nei meaai e maualuga i le kalori, lea e le taliaina ai i latou i le taumafa a le tagata maʻi.

O loʻo i ai foi se lisi o oloa maualalo i le GI, ae o mea maualuga le kalori, e aofia ai:

Pe a faʻapipiʻi se lisi meaai, e tatau ona e gauai muamua i oloa GI ma a latou kalori.

Mea ua faatagaina

O fualaau faisua, fualaau aina, masini ma meaola e tatau ona i ai i aso uma i le laulauʻai. Pe a faʻaaoga ma sauniuni nisi o oloa, e tatau ona tausisi i ni tulafono.

O lea la, e lelei le 'ai o fua o le taeao. Talu ai o le kulukose na maua faatasi ma i latou i le toto e sili ona faigofie ona gauai i le gaioiga faaletino a se tagata, lea e tupu i le afa muamua o le aso.

O ipu muamua e saunia i luga o se fualaau faisua po o le gaʻo aano o aano o manu. O le pusa lona lua ua saunia e pei ona taua i lalo: pe a uma le fafasi muamua o aano o manufasi, faʻafefe le vai ma faʻasaʻa fou, ma maua ai le susu mo ipu muamua. Ae ui i lea, o fomaʻi e faʻapipiʻi atu i soupasi fualaʻau, lea o loʻo faʻaopoopoina ai le aano o manu.

Laʻu manu ma faʻatau oloa faʻatagaina i lalo ifo o le faʻamaufaʻailoga:

  • toso
  • vela
  • moa
  • lapisi o lapiti
  • salu
  • moa ma le ate fof,
  • lafumanu
  • perch
  • pike
  • Pollock

O iʻa e tatau ona i ai i le faasologa o vaiaso i le sili atu faalua. Faʻaaogaina caviar ma susu.

Mo aano o manufasi ma iʻa, e faʻatagaina fualaʻau uma ma paluga o se falaoa. O le mea mulimuli e sili le kuka i le vai ae le o le vaitau ma le pata. O se isi mea o le a avea ma suauu manogi. Mai gaʻo ua faatagaina:

  1. buckwheat
  2. penina penina
  3. lanu enaena (enaena) araisa,
  4. karite karite
  5. paluga o le saito (e le silia ma le faalua i le vaiaso).

E faʻatagaina laumei i se taumafataga e le silia ma le tasi i le aso, e ui lava e mafai ona faʻalautele le aofaʻi o le porotini, ae o la latou GI e leai se mea. O le isu o loo i ai se faailoga o le 50 PIECES ma e aofia ai le tele o le cholesterol.

Toeitiiti lava o laʻau susu atoa ma susu susu e maualalo le GI, sei vagana ai gaʻo. O ia ituaiga meaʻai e mafai ona avea ma se lua o meaʻai e lua atoa. O oloa nei e faatagaina:

  • atoa ma susu susu
  • kulimi 10%
  • kefir
  • le yogurt e le fagu,
  • susu susu,
  • yogurt
  • kusi falaoa
  • tofu cheese.

Fualaau faisua ma lenei taumafataga e faia le afa o meaai i aso uma. O sala ma ipu pito i tua e sauni mai ia i latou. Ua faʻasaina le kuka ona o le maualuga o le GI, e tusa ma le 85 iunite. Afai e filifili e iai taimi e faaopoopo ai pateta i uluaʻi vasega, ona tatau lea ona mulimulitaia se tulafono se tasi. E tatau ona tipi faʻamaʻi i totonu o vavao ma faʻafefe i le vai malulu i le po. O lenei vaega e faʻamalieina ai le pateta o le malo.

Faʻatau Fualaau Faʻamatalaga Maualalo:

  • squash
  • aniani
  • kaluka
  • eggplant
  • tamato
  • kukama
  • zucchini
  • lanumeamata, lanu mumu ma le logo,
  • pulu fou ma mago,
  • ituaiga uma o kapisi - paʻepaʻe, mumu, cauliflower, broccoli.

E mafai ona e faʻaopoopo mea manogi ma otaota i ipu, faʻataʻitaʻiga - pasili, pi, oregano, turmeric, basil ma spinach.

E tele fualaau ma fualaʻau maualalo GI. E faʻaaogaina fou, e pei o salakeke, faʻatumu mo pastry pastries ma le fatuina o laʻau suamalie e aunoa ma le suka.

Fualaau suamalie ma vine taliaina i le taimi o le taumafataga:

  1. lanu mumu ma le uliuli,
  2. lanu
  3. o se apu, pe suamalie pe suamalie,
  4. apricot
  5. nectarine
  6. strawberries
  7. fugalaau
  8. pulu
  9. pi
  10. vao vao.

Mai nei oloa uma, e mafai ona e saunia ni ipu eseese o le a fesoasoani i le tau faasaga i le faʻamalosia o le insulin.

Lalo o se faʻataʻitaʻiga faʻasologa. E mafai ona tausisia, pe mafai foi ona suia, e tusa ai ma le manaʻoga o le tagata maʻi. O ipu uma lava e kuka i na o auala faatagaina - vavave, i luga o le microwave, tunu i totonu o ogaumu, kuka ma kuka.

E lelei tele le faʻapulaʻaina o le tele o masima, talu ai e fesoasoani i le faatumauina o le malosi o le tino i totonu o le tino nai lo le afaina ai o le mafaufau i fatugaʻo. Ma o le tele o okeni ua mamafa i nei faʻamaʻi. Aua nei sili atu le masani - 10 kalama i le aso.

E tatau foi ona manatua le taumafaina o le aofaiga o le vai, a itiiti mai e lua lita i le aso. E mafai foi ona e fuafuaina se tulaga masani - e tasi le mililita o le vai e faʻamaʻaina i calorie uma.

Faatasi ai ma lenei faamai, vai, teas ma le kofe ua faatagaina e avea o se vai. Ae o le a se isi mea e mafai ona eseese ai le taumafa o meainu? O le Rosehip e aoga tele i le maʻisuka ma le faʻamalosia o le inisalini. E mafai ona inu i le 300 ml i le aso.

  • 'aiga o le taeao - vaimama aisa, kofe uliuli ma kulimi,
  • 'aiga o le aoauli - fuamoa fua suamalie na faʻaaogaina i le yogurt e leʻi faʻasalalau, lanu meamata ma le cheese tofu,
  • 'aiga o le aoauli - fala o le keke i luga o se fuamoa o fualaau faisua, lua fasi keke falaoa, pulou moa vavalaʻau, kāpeti fuʻu ma le suka enaena,
  • aoauli o le aoauli - kalua cheese souffle ma fualaau mamago, tea lanumeamata,
  • muamua taumafataga - fale palu faʻatasi ma fualaʻau, kofe ma le kulimi,
  • o le taumafataga lona lua o se ipu ryazhenka.

  1. 'aiga o le taeao - falaoa laisi, kosi lanumeamata ma le kulimi,
  2. 'aiga o le aoauli - suʻe fualaau faisua, fuamoa ua toto, lauti lanumeamata,
  3. 'aiga o le aoauli - fuamoa fuamoa, karite ma susu susu moa, se fasi keke falaoa, tea uliuli,
  4. aoauli aoauli - fuamoa fua,
  5. muamua taumafataga - aano o aano o manu mai le laisa enaena ma le pipi ma le saumati saumati, kofe keke,
  6. o le taumafataga lona lua o se ipu o yogurt.

  • muamua o le taeao - kefir, 150 kalama o laumei,
  • lona lua o le taeao - oatmeal ma fualaau mamago (apricots mago, prunes), keke e lua i luga o le fructose, tea lanu meamata,
  • 'aiga o le aoauli - o le karite karite, faʻasusuʻeluʻelu i tamato ma aniani, palu tao, kofe ma kulimi,
  • aoauli i le aoauli - salati fuamoa, se fasi keke falaoa,
  • muamua taumafataga - buckwheat ma le ate ate, lanu tiamata,
  • o le taumafataga lona lua - sina sisi falaoa, lauti.

  1. uluai taumafataga o le taeao - fualaʻau fua, ti,
  2. 'aiga o le aoauli - o le omeletama fufulu ma fualaau faisua, kofe kalama,
  3. 'aiga o le aoauli - fualaau suamalie, pilaf mai le enaena enaena ma le moa, se fasi keke falaoa, tea lanumeamata,
  4. aoauli tea - tofu cheese, ti,
  5. uluaʻi taumafataga - 'aina fualaau faisua, fasilaau vaʻa, tiiti lanumeamata,
  6. o le taumafataga lona lua o se ipu o yogurt.

  • muamua o le taeao - curd soufflé, lauti,
  • lona lua o taeao - o se salati o le artichoke a Ierusalema, kāloti ma le cheese tofu, o se fasi keke falaoa, o le pulupa lapisi,
  • 'aiga o le aoauli - millet, supa iʻa ma karite, kofe kosi ma le kulimi,
  • aoauli o le aoauli e mafai ona aofia ai le salala o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, mo se faataitaiga, o le toisina o Ierusalema, kāloti, fuamoa, ofuina o suauu olive,
  • o le uluai taumafataga - o se fuamoa ua kukaina, kapisi e kuka i le sua mama, o se fasi keke falaoa, ti,
  • o le taumafataga lona lua o se ipu malamalama.

  1. muamua o le taeao - fuamoa fualaau suamalie, broth rose,
  2. 'aiga o le aoauli - o le omeletama, salamata fuamoa, lauti lanumeamata,
  3. 'aiga o le aoauli - o le keke buckwheat, o le ate i le lanu enaena, se fasi keke falaoa, ti,
  4. aoauli o le aoauli - leʻo gaʻo susu, kusi tipi,
  5. o le uluai taumafataga o le afiafi - polati tao i luga o se alalaʻau fualaau aina, se fasi keke falaoa, lanu lanumeamata,
  6. o le taumafataga lona lua o se ipu ryazhenka.

  • muamua o le taeao - se fasi keke falaoa ma le tofu, kalu tioamata ma le kulimi,
  • 'aiga o le aoauli - salati fuamoa, fuamoa afifi,
  • 'aiga o le aoauli - o le susu, o le laʻau pipi ma le fala, o se fasi keke falaoa, o le pulupulu broth,
  • aoauli o le la - laititi-gaʻo kuka i sisi ma fualaau mamago, lauti,
  • muamua taumafataga - aano o manufasi ma le saumati, faʻamalama lanumeamata ma kulimi,
  • o le taumafataga lona lua o se ipu o yogurt.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o meaʻai mo le faʻamalosia o le insulin e faʻaauau pea.

Tuua Lau Faamatalaga