E mafai e le maʻisuka ona avea ma foaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2?

O le lomiga o foaʻi e matua nofouta lava. Ae e mafai ona avea ma se tagata foai mo le maʻisuka - o se fesili e manaʻomia se tali auiliili. E masani lava o tapulaa i le taimi o le toto foaʻi e tele tele. A uma, o le tagata maʻi e manaʻomia se tui toto ua uma ona faʻavaivaia ma e manaʻomia se tagata soifua maloloina lelei, ona o le toe faʻaleleia o le gaioiga pe a uma le tuiina ua leva.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

Pe mafai ona ou foaʻi toto?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua mai i faʻafitauli o le tino. Aʻo suʻe suʻega toto - o le iʻuga ua maeʻa. O le mea lea, o le mea e le aoga e le talafeagai mo le tagata e mauaina. O faailoga faʻalavelave, faʻapitoa le maualuga o le suka, e mafai ona mafua ai ni tulaga e leʻi mafaufauina. E le gata i lea, o le foaʻiina o le maʻisuka e le mafai ona faapalepaleina, ma e le mafai ona faʻamoemoe taunuuga. I le uma, o le faʻatonuga lava ia e umi ma e manaʻomia le tele o le malosi e toe faʻaleleia ai, ma o le maʻisuka ua uma ona faʻavaivaia le tino. O le foai o le a sili atu ona leaga i le maʻisuka ma lo latou tulaga lautele o le soifua maloloina nai lo le tuuina atu o fesoasoani taua.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Contraindications

O le tuʻuina atu o le toto i le maʻisuka ua faʻaseseina, ma o lenei mea o loʻo faʻaalia i faatonuga aʻo leʻi tuʻuina atu i se nofoaga e faʻafefe ai. Isi faʻasalaga:

  • Inisalini e faʻalagolago i le insulin ma le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava i le maualuga o le toto suka ma tino o le ketone. Mo nei ituaiga o gasegase, o le faʻamalolo / afaina e matua le manaomia, aua o taualumaga e mafua ai ni faʻaopoopoga faʻafitauli mo le tino o le maʻi.
  • Ituaiga 2 maʻisuka. Mo i latou e le o inuina le inisalini, o le foai e mafai ona faia i tulaga ogaoga. O tagata foaʻi e mafai ona avea ma tagata e sili atu ma le 30 tausaga le matutua, e leai ni faʻalavelave ma faʻafitauli i totonu o totoga ma tino.
Toe foʻi i le laulau o mea

E mafai ona avea au ma se tagata e tuʻuina atu plasma mo le maʻisuka?

I le vailaau faʻaonapōnei, ua sili atu le faʻaaogaina o le metotia o le gasegase plasma. O lenei mea e talafeagai mo manuʻa poʻo le taimi o taotoga. O le tulaga ese o mea masani o loʻo taoto i le mea moni e le o vaevaeina i ni vaega, talu ai o se liʻo tele o tagata e mafai ona avea ma toto foaʻi. Plasma o le vaega suavai o le toto ma faia ai le 60% o le tuufaatasiga. E masani ona mafai ona iloa pe a afaina le manuʻa. O le vailaʻau o le plasma i lalo o le aafiaga o le maʻisuka e le suia. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei mea, o le fetuunaiga o le tino e vave tele. O se taunuuga, o le foai mai plasma e maʻisuka e mafai.

E faʻapefea le pa?

Plasma o se vai manino, samasama lea e faia i le toetoe lava o le vai. E na o le 10% o loʻo nofoia e proteins, salts o le sodium ma le calcium, potassium ma le phosphoric acid. Plasma o le vaega autu lea i le tuufaatasiga o le totoina. Na te faia le galuega o le felauaiga o siama ma e faʻaaogaina i le faʻaliliuga tuusao poʻo le faagasologa o le atinaʻeina o le faitioga. O le gaioiga / faʻafesoʻotaʻiga ua taʻua o le plasmapheresis. O le faagasologa lava ia e tupu i le fesoasoani o masini ma masini e na o le tasi le taimi e faʻaaoga ai. O le toto e ulufale atu i le faʻaogaina o mea. Faʻasagaga e faia iina, pe a toe foʻi mai le toto i le tagata foai, ma ave le plasma i le tagata e taliaina (400 ml). O le faʻavae e 40 minute. E le sili atu i le 24 itula le ola o le pusa i totonu o se atigipusa faapitoa.

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

E mafai e se maʻisuka ona avea ma se tagata foaʻi toto

O le maʻi suka e le o se faʻalavelave tuusao i le auai i le foai toto, ae peitai, e taua le malamalama o lenei maʻi e matua suia ai le toto o le maʻi. O tagata uma o loʻo mafatia i le maʻisuka ei ai le tele o le faateleina o le kulukose o le toto, o lea o le mamafa o le kulukose o le toto e mafai ona mafua ai ona osofaia faʻaleagaina le hyperglycemia.

E le gata i lea, o gasegase e maua i le maʻisuka o ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2 e tuiina ai inisalini, lea e mafua ai ona tele le inisalini i totonu o le toto. Afai e ulu i totonu o le tino o se tagata e le mafatia i le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo, o le maualuga o le inisalini e mafai ona mafua ai le faateʻia o le hypoglycemic, o se tulaga ogaoga.

Ae o mea uma o loʻo i luga e le o lona uiga o le maʻisuka e le mafai ona avea ma se tagata foaʻi, aua e mafai ona e foai atu e le gata i le toto, ae o le plasma foʻi. Mo le tele o faʻamaʻi, faʻaleagaga ma taotoga, o le maʻi e manaʻomia le faʻamalosia o plasma, ae le o le toto.

E le gata i lea, o le plasma o se mea e sili atu ona lautele, ae e leai se toto poo se Rhesus mea e mafua ai, o lona uiga e mafai ona faʻaaoga e faʻaolaina ai le tele o tagata maʻi.

O le plasma Donor e ave i le faʻaaogaina o le plasmapheresis, lea e faia i nofoaga uma o le toto o Rusia.

O le a le plasmapheresis

Plasmapheresis o se auala lea e naʻo le plasma e filifilia ma le filifilia mai se tagata foaʻi, ma o toto uma lava e pei o sela paʻepaʻe, o lela mumu ma platelets e toe foʻi atu i le tino.

O lenei faʻamamaina o toto e mafai ai e fomaʻi ona maua lona vaega pito i sili ona taua, faʻamaualuga i mea taua taua, e aofia ai:

O sea ituaiga e mafua ai le plasma o le toto o se mea moni tulaga ese e leai ni ana tutusa.

Ma o le faamamaina o le toto na faia i le faagasologa o plasmapheresis e mafai ai ona auai i le foai e oo lava i tagata e le atoatoa le soifua maloloina, mo se faataitaiga, faatasi ai ma se siama o le maʻisuka ituaiga 2.

Aʻo faagasolo le faʻagasologa, 600 ml o plasma ua aveesea mai le tagata foai. O le tuʻuina atu o sea ituaiga e matua saogalemu lava mo le tagata foai, lea ua faamaonia i le tele o suʻesuʻega faafomaʻi. I le isi 24 itula, o le tino ua toe faʻafoisia uma le tele o le plasma toto.

Plasmapheresis e le afaina ai le tino, ae e aumaia ai ia te ia se tamaoaiga tele. I le taimi o le faʻatinoga, faʻamamaina le toto o le tagata, ma o le tino lautele o le tino ua amata ona faʻatupulaia ma le iloga. E taua faapitoa lenei mea mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i le pepa lona lua, ona o lenei faʻamaʻi, ona o le faʻafitauli o le tino, o le tele o toxins matautia e faʻaputuina i totonu o le toto o se tagata, e faʻaʻona ai lona tino.

E tele fomaʻi ua mautinoa o plasmapheresis e faʻaolaina ai le toe faʻafoʻiina ma le faʻamālōlōina o le tino, ma o se taunuuga o le a sili atu le malosi ma malosi o le foaʻi.

O le faʻatinoga lava ia e matua leai lava se leaga ma e le mafua ai i se tagata soʻo se faʻalavelave.

Auala e folasia ai plasma

O le mea muamua lava e manaʻomia ona faia i se tagata e manaʻo e foaʻi le plasma o le sailia lea o se ofisa o le toto i totonu o lana taulaga.

A e asiasi atu i lenei faʻapotopotoga, e tatau ona i ai i taimi uma se tusifolau ma se pemita nofomau tumau pe le tumau i le taulaga o le fale, lea e tatau ona tuʻuina atu i le resitala.

O se tagata faigaluega o le nofoaga autu o le a ia faamaonia le tusi folau ma le faavae o faamatalaga, ona tuʻuina atu lea o se fesili i le tagata foai mai le lumanai, lea e tatau ai ona faʻaalia faamatalaga nei:

  • E uiga i faʻamaʻi pipisi
  • E uiga i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • E uiga i fesoʻotaʻiga lata mai nei ma tagata e iai soʻo se siama siama poʻo viral,
  • I le faʻaaogaina o soʻo se nakoti poʻo le mafaufau,
  • E uiga i le galuega i le gaosiga matautia,
  • E uiga i tui uma poʻo gaioiga na tolopo mo le 12 masina.

Afai ei ai i le tagata le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ona tatau lea ona atagia i le fesili fesili. E leai se lagona e natia ai se faʻamaʻi, talu ai o se toto foaʻi e maua ai se suʻesuʻega maeʻa.

E pei ona taʻua i luga, o le foai atu o le toto mo le maʻisuka o le a le aoga, ae o lenei maʻi e le o se faʻalavelave mo le foai atu o plasma. A maeʻa ona faʻatumu le fesili, o le a mafai ona tuʻuina atu le fesoasoani mo se suʻesuʻega faʻamalosi maeʻa, lea e aofia ai suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe ma suʻesuʻega a se fomaʻi.

I le taimi o le suʻesuʻega, o le a faia e le fomaʻi faailoga nei:

  1. Laʻau o le tino
  2. Toto toto
  3. Loto o le fatu

E le gata i lea, o le a faia e le fomaʻi le fesili i le tagata foai e uiga i lona manuia ma le i ai o faitioga faʻalesoifua maloloina. O faʻamatalaga uma e uiga i le soifua maloloina o le tagata foaʻi e le faalauaiteleina ma e le mafai ona faʻasalalauina. E na o le foaʻi lava e mafai ona tuʻuina atu ia te ia lava, lea o le a manaʻomia ai ona asiasi i le Nofoaga Autu o le Silasila i ni nai aso talu ona mavae le asiasiga muamua.

O le faaiuga mulimuli i le taliaina o se tagata e foai atu le plasma e faia e le tagata suʻesuʻe, o ia lea na te fuafuaina le tulaga o le neuropsychiatric o le foai. Afai e masalosalo o ia e mafai e le tagata foaʻi ona faʻaaogaina fualaau faasaina, faʻaaogaina le ava malosi pe taitaia se ituaiga tagata soifua, ona faʻamaonia lea o le a le taliaina se foai o plasma.

Plasma collection i totonu o toto totoga e fai i tulaga e lelei mo le tagata foai. Ua tuʻuina o ia i se nofoa fesoasoani faapitoa, ua faʻaofiina se nila ile vein ma faʻapipiʻi i le masini. A o faagasolo lenei gaioiga, o le toto o le toto foaʻi e ulufale i totonu o le masini, pe a vavaeeseina le plasma o toto mai elemene ua maeʻa, ona toe foi mai lea i le tino.

O le faagasologa atoa e tusa ma le 40 minute. I le gasologa o lea mea, e na o siama e faʻaaogaina, faʻaaogaina mea inisalini e faʻaaogaina, lea e faʻaaogaina atoa ai le lamatiaga o le tagata foaʻi na afaina i soʻo se faʻamaʻi pipisi.

A maeʻa le plasmapheresis, e manaʻomia e le foaʻi:

  • Mo le 60 minute muamua, ia aloese uma mai ulaula,
  • Aloese mai le faʻamalosi tino malosi mo le 24 itula (sili atu e uiga i le faʻamalosi tino i le maʻisuka),
  • Aua e te inuina ava malosi i le aso muamua,
  • Inu le tele o vai e pei o le lauti ma vai
  • Aua le tietie vave pe a uma ona tuʻu le plasma.

I le aotelega, i totonu o le tausaga e tasi, e mafai e le tagata ona foai atu i le 12 lita o le plasma toto e aunoa ma se afaina i lona tino. Ae o sea maualuga maualuga e le manaomia. O le tuʻuina atu o le 2 lita o le plasma i le tausaga atonu o le a fesoasoani e laveaʻi ai le ola o se tasi. Matou te talanoa e uiga i aoga poʻo mea matautia o foai i le vitio i lenei tusiga.

E mafai e le maʻisuka ona avea ma foaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2?

O laʻu uo lelei ei ai faafitauli ogaoga. E manaʻomia e ia se tui toto. Ou te fia avea ma se tagata foai, ae o le tasi mea e taofi ai aʻu - o aʻu o le maʻisuka. E mafai ona avea aʻu ma tagata foaʻi mo le maʻisuka ituaiga 2?

O le maʻi suka e le o se faʻalavelave i le foai toto. Ae ui i lea, e tasi le itu taua: o le maʻisuka e suia ai le tuufaatasiga o le toto. O tagata o loʻo mafatia i se faʻamaʻi na mafua ai ona maualuga a latou kulūkose. O le mea la lea, o le toto o le maʻisuka e mafai ona osofaia ai le hyperglycemia i se maʻi. I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau i le maʻisuka, o le inisalini o le inisalini e faia i taimi uma. E mafua ai le tele o insulin i totonu o le toto. A ulu atu i totonu o le tino o se isi tagata e le afaina i le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e mafai ona tupu ai le faateʻa o le hypoglycemic. O sea tulaga ogaoga o le taunuuga o se maualuga maualuga o le inisalini.

Ae ui i lea, ole maualuga e le o se mafuaaga e teena ai se foai. A uma mea uma, e mafai ona e ofoina uma toto ma plasma. O le mea lea, o le tele o faʻamaʻi, manuaga, gaioiga o masini, e manaomia e le maʻi se faʻamalosi pipisi. E manatu o se mea e masani ai le ola. Plasma e leai se vaega poʻo se vaega Rhesus. O le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina e laveai ai le tele o tagata gasegase. O le plalasmapheresis e maua i le plalasma.

E tatau ona malamalama o le foai o se filifiliga lelei. O se avanoa tulaga ese lea e faʻaolaina ai le ola o se tasi e ala i le faʻasoaina moni o le suavai sili ona aoga o latou lava tino. I le taimi nei, e toʻatele tagata ua avea ma foaʻi. Ae ui i lea, o nisi e masalosalo e uiga i le talafeagai mo sea faiga. Afai o loʻo maʻi se tagata ma maʻi pipisi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le hepatitis viral poʻo le HIV, o le a le mafai ona faʻatagaina e foaʻi toto. A le o lea, o le foaʻi e iloiloina taʻitasi, o faʻaaliga uma o le faʻataʻitaʻiga e faʻatalanoaina ma se fomaʻi agavaa i le taimi muamua ma e faʻalauteleina i se mataupu faapitoa.

Maʻisuka >> Suʻega

O le toto o le suka i le maʻisuka ma le soifua maloloina e taʻua o le upu latina glycemia (glyco- "sweet", emia - "toto"). O le toto maualuga i tagata mamaʻie maua i le maʻisuka ma le soifua maloloina e taʻua o le hyperglycemia (hyper - "lautele"), maualalo le toto i le tagata maʻisuka ma le soifua maloloina - hypoglycemia (hypo - "laiti").

Ma o le a tatou amataina i le faigofie, ae sili atu ona taua o le auʻiliʻili mo le maʻisuka. O le mea moni, ao lei faia togafitiga mo le maʻisuka, e tatau ona e aʻoaʻo e suʻesuʻe lelei le tulaga o lou tino.
Taua! Atonu e te manatu o oe lava, e aunoa ma se masini, e lagona lou maualuga o le suka ma le malosi o le maʻisuka. Aua neʻi faʻaʻoleʻole! O se mea sese lenei mea. Ua uma ona e iloa o ia faailoga e pei o le malulu, galala, o le faifai pea o le urination ma le paʻu o le paʻu e mafai foi ona iloa i le tele o isi faʻamaʻi, vagana ai le maʻisuka. Afai o le ae taulai atu ia i latou, aloese mai le maʻisuka, e mafai ona e faamutaina le taatele o le maʻisuka.

1. O le anapogi o le toto suka
Muamua, i luga o se manava gaogao - o lona uiga moni lava i luga o se manava gaogao: oe ala i luga i le taeao, aua le 'ai se mea, aua le inu kofe poʻo le lauti (e mafai ona e kuka vai), aua le faʻaaogaina vailaʻau (e aofia ai vailaʻau faʻamaʻi), aua le ulaula. E te taumafai e ave se laasaga toʻafilemu i le falemaʻi, ona o le maualuga o le tino e mafua ai le fesuiaiga i le suka toto, aemaise lava mo le maʻisuka. Afai e te iloa o lou toto o vavave faʻafuaseʻi, taumafai e faʻamafanafana ou lima aʻo leʻi suʻeina oe ile maʻisuka. E le gata i lea - o le galuega a le faufautua fesoasoani.
O nisi fomaʻi (e aofia ai ma aʻu lava) e le talitonu i taunuuga o se suʻega toto o le suʻeina mai se vein, aemaise lava i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E le mafai e lau fomaʻi ona mafatia i le faʻaituau. Ae i soo se tulaga, e tatau ona e taʻuina atu ia te ia o le auiliiliga na aumai mai se tamatamailima pe mai se vein, talu ai o tulaga masani i nei mataupu e lua o le a eseese lava.
Ma se isi faʻamatalaga. Atonu e tupu i le po i le afiafi o le suʻega poʻo le auala i le falemaʻi sa e maua ai le hypoglycemia. I lenei tulaga, e tatau ona e lapatai lau fomaʻi, o le taunuuga o le auiliiliga mai lenei mea o le a suia.

2. Toto toto pe a uma ona 'ai
Se faailo taua tele mo maʻisuka maʻi ma mo le tausi maʻi maʻisuka e fuafua pe o le a le maualuga o le suka o le toto i le aso ma pe o le fua ole suālaʻau o le suka e maua e le maʻisuka maʻi ua lava. Ua e ala i le taeao. Ave fualaau poo le inisalini (pe ave se mea pe afai e te togafitia le maʻisuka ma le tasi meaai), ona e 'ai lea o le taeao pei o masani masani ma alu ile falemaʻi. O le iʻuga, e te pasia le suʻega i totonu o le 1-1.5 itula ina ua uma ona 'ai (ae afai e te pasia ma a maeʻa le 2 itula, e leai se leaga e tupu). Ioe, e tatau ona faailoga lau auiliiliga "pe a uma ona 'ai." A maeʻa le 'ai o le suka, o le mea moni, e maualuga atu nai lo se manava gaogao, ae e le manaʻomia le fefe. O tulaga maualuga o le suka o le toto o le a talanoaina i le isi vaega.

3. Suʻega o le toto ile maʻi (mai le tamailima).Suesuega o meaola (mai vein)
Lafoina o le anapogi toto toto.

4. Urinalysis
Naʻo le taeao o le urine ua tuʻuina atu. E te fufulu i le afiafi, ona fufulu lea i le taeao e aunoa ma se fasimoli. E tatau i tamaitai ona tapunia le faitotoa i totonu o le vaʻa ma le fuga. O le uluai vaitafe o le urini e tuʻu ifo i totonu o le faletaele, o le lona lua - i totonu o se fagu mama, mago. Ona e tapuni lea o le fagu ma aumai i le fale suesue. E leai se mea e tatau ona aoina mai ai le urina i le afiafi po o le po. Aua e te popole pe a fai e leai se urine. E na o ni nai mililiters e manaʻomia mo le suʻega.

5. Umi i aso uma mo le kulukose
Ou te le o iloa le tele o mea i le aoina o urine i aso taitasi mo le kulukose. Afai e talitonu lau fomaʻi, o le a ia faʻamatalaina pe faapefea ona aoina lenei suʻega.

6. Umi i aso uma mo le pau o le palatini
E amata ona e aoina le urine i le taeao. O le taeao muamua e faʻamalosi oe e te alu ifo i totonu o le faletaele. Ma, ao faagasolo le aso, e te susu i totonu o se fagu lita e tolu ma faamaea le aoina i le taeao e sosoo ai. Ona e aumaia uma lea o le mimiti na faʻapotoina i le fale suesue. Afai e te manaʻo e aumai naʻo se vaega o le urine, ona tatau loa lea ona e fuaina le aofaiga atoa (i le mililita lata ane) ma faamaumau le iuga i le itu mo le auiliiliga.

7. hemoglobin glycated
Ua leva ona e iloa o le suka maualuga i le maʻisuka e faasolosolo malie ona alu ese le toto i puipui o toto toto, ate ma le paʻu. E oʻo foʻi i totonu o sela mūmū mūmū, e faʻafesoʻotaʻi ma le protein o le hemoglobin ma faʻaosofia ai le felauaiga o le okesene i sela. O le pasene o lelalaʻau mumu "faʻapipiʻi" i le glucose e mafai ona faʻatulagaina, ma o le maualuga atu, o le leaga o le taui o le maʻisuka mo le 2-3 masina mulimuli ma le maualuga o le aʻafiaga o faʻalavelave i maʻisuka maʻi. O lenei suʻesuʻega faʻamaonia mo se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le mea e leaga ai, e faigata tele ona faʻatinoina, ma i le taimi nei i Rusia, ua na o ni nai laasaga tetele e faia. E mafai ona e siakiina lau fomaʻi mo le maʻisuka pe a maua lenei suʻesuʻega ia oe.

Pe mafai ona ou foai toto mo le maʻisuka?

E mafai e se tagata ua maua i le maʻisuka o se tagata foai? O le tali i lenei fesili o le a taufaasese: faʻaauau, ioe, ae o le faʻatinoga atonu e le manuia.

Aisea e avea ai se tali uiga ese i se fesili faigofie?

E foliga mai, o le fenumiai na amata i le mea moni e faapea o loo i ai se pepa faafomaʻi (sili atu, lua: Poloaiga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo Rusia o le aso 14 o Setema, 2001 Nu. 364 ma le Poloaiga a le matagaluega e tasi 175-n o Aperila 18, 2008). I totonu o nei pepa o loʻo i ai se lisi o faʻamaʻi e avea ma luitau i foai.

O faʻamaʻi e vaevaeina i se mea e le atoatoa (o lona uiga, e le mafai e se tagata ona avea ma se tagata foai, e tusa lava po o le a le tele o lona manaʻo) ma le tumau (mo se faʻataʻitaʻiga, o se peʻa poʻo se tui na maua i lalo ifo o le tausaga talu ai, poʻo le nifo na toso mai e mafai ona avea ma luitau.

O le mea lea, i lenei lisi o faʻasalaga i foai toto ma ona vaega e leai se maʻi suka, o loʻo i ai na o se faaupuga valea: "O faʻamaʻi o le endocrin system i le tulaga o le ogaoga (pe a le ogaoga? E vave ona tulai mai se fesili) le faʻaleagaina ma le metabolism". O le fesili lea pe aisea, e masani ai, o se tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona avea ma se tagata foai.

I le faʻatinoga, e foliga mai o le a ese mea uma.

I le taimi muamua, ao lei faia le foai (toto tuʻuina atu toto), e tatau ona faʻatumu se fesili e manaʻomia ai le tusiaina o le maumaututu (!) Faʻamatalaga e uiga i le setete o le soifua maloloina, faʻamaʻi faʻamaʻi, ma isi.

O le laasaga lona lua - o le ae manaʻomia le foaʻiina o le toto mai se tamatamailima mo auʻiliʻiliga. O lenei iloiloga e faʻaalia ai pe mafai e se tagata ona avea ma foaʻi mo mafuaaga tau soifua maloloina. I lenei laasaga, e foliga mai, o le a toesea mai foai o le a maua. E le gata i lea, o le faʻasalaga o foai (toto foaʻi) e tatau ona saogalemu mo le tagata foaʻi ma mo le tagata e taliaina (o le tagata o le a faʻaaogaina le toto faaola).


E mafai e se tasi ona faʻamafanafana (faʻamafanafana, aua o se tagata foaʻi e mamalu ma faʻaaloalogia), o le toʻatele o tagata e liliu atu i toto totoga ma se manao e foaʻi toto ua teena. O le lisi o filifiliga mo tagata foaʻi fesoasoani e matua faʻamaoni lava, ma e na o se tagata soifua maloloina lelei e mafai ona maua le toto.

E faʻapefea ona avea ma foaʻi toto plasma i le maʻisuka

O le vailaau faʻaonapo nei o loʻo faʻateleina le feagai ma le auala o le faʻaliliuina o le plasma toto. O lenei mea e talafeagai mo ituaiga uma o manuʻa poʻo taimi faʻalavelave taʻavale.

Plasma ua manatu o se mea masani tulaga masani, lea e le o vaevaeina i ni vaega ma mea taua a Rhesus, i soo se itu, e mafai ona aoga mo soo se tagata. O le vai e 60% o le toto o le tagata.

O lenei mea e le suia ai lona vailaʻau siama, e tusa lava pe o le maʻisuka, poʻo le maʻisuka, foaʻi toto i foliga o plasma, i lenei tulaga e mafai.

Faʻasologa o foai foaʻi - plasmapheresis

Ua taʻua le palasi o se vai samasama e aofia ai le vai. 10% o lona tuufaatasiga o protein, calcium, masima soda, potassium. O ia lea o le vaega autu o le toto, suauu felaʻuaiga, ma e faʻaaogaina mo le faʻafefe toto.

E toʻafia tagata e maua i le maʻisuka e ola

O le fesuiaiga o le plasma o le faagasologa o le ave o plasma mai le toto o le tagata maʻi. E ese mai le masani ona tuʻuina atu i lona tino elemene (o sela o le paʻepaʻe paepae, sela mūmū mūmū, platelet) i lenei tulaga e toe foʻi atu i le tino.

I le taimi o plasmapheresis, e maua mai e fomaʻi mai plasma ia aʻafiaga aoga:

O nei palatini e faia ai le plasma o se mea uigaese e leai ni ana mea tutusa.

I le faagasologa o le aoina o plasma, ua faoa e fomaʻi le 600 ml o le toto mai le foai. O lenei voluma ua lava tele mo suʻesuʻega, aʻo le faʻasaʻoina o se toto tele e matua saogalemu mo tagata. I totonu o se aso, o le tino o le a toe faʻafoisia atoatoa.

I le faʻaopoopoga, o lenei faiga e le gata ina laveaiina ai le ola o se tagata, ae o loʻo tauaveina foi le faagasologa o le faamamaina o le toto o le tagata foai. O le mafuaʻaga lea, o le maʻisuka faʻatasi ma le ituaiga lua o faʻamaʻi o loʻo i ai le aia tatau e auai ai i lenei mea e aunoa ma se afaina ai o latou soifua maloloina.

Plasmapheresis e aveesea toxins mai le tino, faaleleia le tulaga lautele o le maʻisuka. O le faʻatonuga e matuā leai lava se leaga, e le afaina ai se tagata.

O le faagasologa o le plasmapheresis e faʻaaoga e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa. E mafai ona faʻaaogaina naʻo le tasi. O le faagasologa e faapenei:

  1. O le toto e ulufale atu i le faʻaogaina o mea.
  2. Ua faʻamamāina.
  3. Toe foʻi i le tagata maʻi.
  4. 400 ml o plasma e tuʻuina atu i le tagata e taliaina.

I se tulaga lautele, o le taualumaga e 40 minute o taimi. Plasma e mafai ona teuina i se atigipusa mo le oʻo atu i le 24 itula.

Afai o le maʻisuka e manao e avea ma se tagata foai mai plasma, e tatau ona ia faafesootai le Nofoaga Autu o le Toto ma tuuina atu se tusifolau i le resitala.

O le a tuʻuina atu e se tagata faigaluega o le Nofoaga se pepa faʻapitoa i le tagata foai, lea e tatau ai ona faʻaalia faamatalaga e uiga i:

  • faʻamaʻi pipisi
  • maʻi faʻamaʻi
  • e uiga i fesoʻotaʻiga ma tagata e aʻafia i siama viral,
  • faʻaaogaina o vailaʻau poʻo vailaʻau o le mafaufau,
  • galuega galue
  • leaga masani
  • tui puipui ma gaioiga.

A maeʻa ona faʻatumu le tusi fesili, ona tuʻuina atu lea o le foai mo se suʻega faafomaʻi, lea e suʻesuʻeina ai o ia e le fomaʻi, ma o le toto e pasia se suʻega suʻesuʻe. O le faaiuga mulimuli e faia e le suʻega o le suʻega, o ia lea na te fuafuaina le tulaga neuropsychiatric o le maʻi.

Maʻisuka Le atoatoa

E taua tele le mafaufau a o leʻi tuʻuina atu le plasma, e tatau i le foaʻi ona aloese mai le ulaula, faamalositino, ava malosi. O fomaʻi e fautuaina le inu ava malosi. A maeʻa le tuʻuina atu o plasma, e faʻatagaina le tietie.

Mo le 12 masina, o se tagata soifua maloloina, e le afaina ai le tino, ei ai le aia tatau e foai atu ai i le 12 lita o le plasma toto. E le talafeagai lenei faiga, ae e taua le manatua o le toto e mafai ona laveaʻi ai le ola o se isi tagata. Plasmapheresis o le a fesoasoani e faʻaleleia le tulaga o le isi, e tusa lava pe o le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻisuka ma se ituaiga faʻamaʻi lona lua.

Tuua Lau Faamatalaga