O le faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka: meaʻai ma faʻafitauli faigata

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "O le faamai o le Ischemic ma le maʻisuka e fesoasoani i meaʻai ma mea e ono tulai mai" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

E maua e le maʻisuka le aʻafiaga o le paʻu? E faapefea? E faʻapefea ona togafitia ia tagata maʻi? O a ni faʻamatalaga? E faʻapefea ona faʻapipiʻi mea taumafa pe a uma le faʻamaʻi i le maʻisuka?

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ai e siama o le tino ona faʻafefe lelei le kulūkose. E lua ituaiga autu o le faʻamaʻi. I le 10% o mataupu e tupu maʻisuka malosiOu te lolomiinalea e le maua mai ai i totonu o sela peta i le pancreas le hormone e nafa ma le faʻaaogaina o le kulukose - inisalini. O totoe 90% o mataupu maʻisuka malosiItuaiga IIlea e maua mai ai le inisalini, ae o le a le toe gauai atu i ai le tino.

E toʻatele tagata vaʻaia - o se tulaga pe afai o le maualuga o le sukū ua laʻititi nai lo le masani, ae le tele. E leai ni faʻaʻailoga poʻo ni faʻafitauli. O le tele o nei gasegase e maua le maʻisuka ituaiga II ile 10 tausaga.

E leai se vitio faʻasalalau mo lenei tusiga.
Vitio (kiliki e taʻalo).

O le pipisi i le maʻisuka ituaiga 2 ma le ituaiga 1 e sili atu ona taatele nai lo tagata maloloina, e atiina ae i se tausaga laʻitiiti.

O le a le tele o aʻafiaga e tupu aʻe? E i ai ni numera patino?

O le maʻisuka o se tasi lea o mea sili ona taua e sefulu o aʻafiaga mo le faʻamaʻiina, faatasi ai ma le ulaula tapaa, oona, meaʻai le lelei, ma le atherosclerosis. O le faatumauina o le maualuga o le suka i laʻasaga masani, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le paʻu i le 3.9%.

E tusa ai ma nisi o lipoti, o le maʻisuka e faʻaluaina ai le lamatiaga o le paʻu, ma o mataupu uma e lima o le maʻi pipili e fesootaʻi ai.

Aisea e tupu ai se paʻu i tagata gasegase?

O le faaumiumi o le faateleina o le suka toto e mafua ai le faaleagaina o lapisi. O se mea faigata, e le o malamalama atoatoa i le faagasologa. E faʻatatau i le maualuga o ipu e afaina, e lua vaega o faʻafitauli e iloga:

  • Macrovascular (i vaʻa tetele). Ua faʻatulagaina le puipui o le vaa, ua teu ai le calci. O laau cholesterol e tupu i luga o lona fogaeleele, o le toto na teu i luga o le taimi. Faʻaleagaina o le gaʻo o le cerebral e oʻo atu ai i osofaʻiga o le faʻasolosolo faʻasolosolo, taʻavale, fatu o le fatu o le fatu - i le angina pectoris, fatu fatuga.
  • Microvascular (i totonu o tamai vaa). O nei tulaga ua lauiloa o maʻi o le maʻisuka. Le tele o mea masani retinopathy (faʻaleagaina o vaʻa o le retina) nephropathy (faʻaleagaina o vaʻa o fatugaʻo), neuropathy (faaleagaina o vaʻa e fafagaina ai neura).

O le tele o taimi, ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, o loʻo osofaia ai se stroke o le ischemic, ma o se taunuuga o le poloka o le vaa, o le tafe toto i se vaega o le faiʻai ua faʻalavelaveina. Ae o le afaina (e mafua mai i le gasegase) e mafai foi ona tupu.

O nisi o mea lamatia e taatele mo le maʻisuka ma le taʻavale. Afai ei ai ni tulaga se lua mai le lisi o loʻo i lalo, o loʻo aʻafia ai ou aʻafiaga:

  • "Apu" ituaiga o meaʻai, pe a faʻapipiʻi le gaʻo gaʻo i totonu o le puʻu
  • maualuga le kulukose maualuga (prediabetes),
  • ogaoga maualuga
  • maualuga le cholesterol.

O le mea lea, o faʻamaʻi e lua e matua fesoʻotaʻi tele. E le gata o le paʻi e faasaga i le maʻisuka e mafai ona tupu, ae faapena foi i le isi itu.

E i ai vaega eseese o vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga II. O lo latou aoga e ese mai i gasegase eseese, o lea e tatau ai ona filifilia taitoatasi e le fomaʻi togafitiga.

  • Biguanide (metformin). Faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini ma faʻalavelave ai le gaosiga o le kulukose.
  • Thiazolidinediones (pioglitazone). Faʻaleleia le tali atu o siama tino i insulin.
  • Sulfonylurea (Glyclazide, Glibenclamide, Glipizide). E faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas ma fesoasoani i le tino e faʻaaoga lelei le homone.
  • Faʻatauga (faʻasalaga, liraglutide). Hormonal fualaau e mafai ai ona gaosia le kulukose i totonu o le tino.
  • Alpha Glucosidase Inhibitors (Acarbose). Faʻalūlū le gaogao ma le faʻaleleia o gaʻo, o se taunuuga, pe'ā uma ona 'ai, o le maualuga o le kulukose i le toto e maualuga lemu.
  • DPP-4 inhibitors (vildagliptin, sitagliptin, saxagliptin). Faʻamau le enzyme DPP-4, lea e faʻaleagaina ai mea manogi, ma faʻateleina ai lo latou maualuga i le toto.
  • Faʻatonuga o le kulukose (prapialide, repaglinide). Latou te faʻamalosia le pancreas e maua ai nisi inisalini.
  • SGLT2 inhibitors (canagliflozin, dapagliflozin). Latou te faʻateleina le pule o le glucose i le urine, faʻaititia ai lona maualuga i le toto.

O tagata e mafatia i le ituaiga o maʻisuka e manaʻomia i taimi uma le tui o le inisalini. I le aluga o taimi, o le manaʻoga mo i latou e tulaʻi i le ituaiga II.

O mea taumafa tatau e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga ma isi faʻafitauli o le maʻisuka, faʻaleleia le tulaga o le maʻi pe afai ua tupu se faʻalavelave i totonu o vaʻa o le faiʻai, ma faʻaitiitia ai le ono toe faia o taʻavale faiʻai.

O lenei e tatau ona ou lafoai uma mea suamalie?

Leai. O lau taumafataga e mafai ona matua eseese. Fautuaga lautele mo se taumafataga pe a maeʻa le paʻu i le maʻisuka:

  • Taumamafa i taimi uma. Aua le faʻafefe meaai.
  • Taumafa fualaau faisua ma fualaʻau, fatuga atoa, ma leki.
  • Aloese mai meaai e aofia ai suga: ia faitau ma le totoa mea o loʻo tusia i luga o le afifi.
  • Aʻo leʻi kukaina iʻa po o moa, aveese le paʻu mai ia. Aua e teu meaʻai - e sili atu le kuka. O lea e faʻaititia ai le faʻaaogaina o gasegase faʻamaʻi leaga.
  • Fafaga fagota 2 taimi i le vaiaso, ae le o le gaʻo pe falai.
  • Taumafai e faʻaitiitia vaega o ipu. E taua le faʻapulaʻaina o le numera o kalori.
  • Ava malosi - na o sina taimi ma i le faʻalelei. Ma naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi.

O nisi faʻamatalaga auʻiliʻili i meaʻai o mea e manaʻo i ai mo le faʻamaʻi ma le maʻisuka o le a tuʻuina atu ia te oe e lau fomaʻi, fomaʻi.

Afai o le maʻisuka o loʻo i ai le faiʻai o le faiʻai, pe, i le isi itu, o le maʻisuka e amataina pe a uma le taʻavale, e sili atu le leaga nai lo le tasi o nei tulaga. E leaga tele, pe o iai se avanoa e toe faʻaleleia ai? O le tali i lenei fesili e faalagolago i le tele o mea:

  • Glucose o le toto E masani lava, afai e faʻafouina pea - o le mea leaga lenei.
  • Umi o le maʻisuka.
  • Ituaiga o le stroke: inisiua poʻo hemorrhagic.
  • Faʻasologa o galuega na atiaeina pe a uma le taia.
  • Faʻamatalaga faʻapitoa tau soifua maloloina: atherosclerosis, toto maualuga, ma isi.

O le maʻisuka e faʻateleina ai le maliu mai le paʻu. E tusa ai ma suʻesuʻega a saienitisi, e silia ma le 20% o maliu mai le paʻu o loʻo aʻafia ai. E le gata i lea, i tamaitai o lenei mafutaga e malosi atu nai lo alii.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le lamatiaga o le paʻu pe a ou mafatia i le maʻisuka?

O fautuaga e faigofie lava:

  • Taumamafa i se taumafataga maloloina, o lona uiga, o le tasi lea e itiiti le masima, gaʻo, ma le suka.
  • Taʻitaʻi se olaga malosi. Gaoioiga faaletino e fesoasoani e pulea le kulukose o le toto ma le cholesterol, faaleleia le soifua maloloina.
  • Faʻaaofiofia le mamafa o le soifua maloloina. Afai o loʻo e mamafa pe tele, asiasi i le endocrinologist, o se tagata e fai meaʻai. O fomaʻi o le a fesoasoani ia te oe e aveesea le mamafa.
  • Taofi le ulaula. Atonu e le faigofie, ae e aoga.
  • Faatapulaa le ava i le maualuga. Sili atu ona lelei le tuʻuina atu atoa. Afai e le aoga, pe a tausisia tulafono masani na fautuaina e lau fomaʻi ma e le inu tele i le taimi.

Ma o le pito sili ona taua: mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. O mea uma lava e tatau ona talafeagai, e tatau ona faia mea uma i le faʻalelei. O le maʻi suka e le o se togafitiga lea e aoga ai le togafitiga. Ua tupu lenei mea i ni taunuuga ogaoga.

O le maʻisuka pe a uma le taʻavale - togafitiga, meaʻai, aʻafiaga o le faʻamaʻi

O le afaina o se faʻamaʻi ogaoga lava ia. E masani lava, afai e te filifilia le togafiti sese, e mafai ona tupu se taunuuga oti. O le mafuaaga lena e taua ai le faʻafeiloai atu i lenei mataupu ma ona tiute uma.

Afai e saʻo le togafitia o le maʻi, ona mafai lea ona e toe foʻi i le olaga masani pe a mavae sina taimi.

E le gata i lea, afai o le maʻisuka e aʻafia ai le ala o le paʻu, o lona uiga o se maʻi faapena e manaʻomia ai se auala e sili atu ona ogaoga le faʻaogaina. O nisi taimi o le maʻisuka e mafai ona atiina ae o se faʻalavelave. I soo se tulaga, o le togafitiga o le ai ai lona lava tulaga faapitoa. E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili le seti o togafitiga togafitiga e faʻavae i luga o le suʻega, ia mafaufau i uiga taʻitasi o le tino.

Manua ma le maʻisuka - o nei maʻi maʻi e sili ona lamatia mo le ola o le tagata. Afai latou te tutupu faatasi, ona oʻo mai lea o taunuuga e ono pagatia pe afai e te le amata togafitiga i taimi talafeagai. E tatau foi ona malamalama pe o le a le tulaga o le a tupu ai le faamai i lenei tulaga.

E tusa ai ma fuainumera, o le stroke i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tusa ma le 4-5 taimi e sili atu nai lo isi tagata (pe a tatou suʻeina tutusa le vafealoaloai, tausaga o le matutua ma se mea tutusa ma le tulaga lamatia).

E taua foi le maitauina e na o le 60% o tagata e mafai ona lavea. Afai o tagata e le maua i le maʻisuka, e na o le 15% le soifuaga faaletino, ona oʻo lea i lenei tulaga, o le olaga faaletino e oʻo ile 40%.

E toetoe o taimi uma (90% o mataupu), faʻasolosolo o le gasegase, e le o le afaina o le afaina (atherothrombotic type). E masani lava, o tafaoga e tutupu i le ao, pe a maualuga le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O lona uiga, afai tatou te suʻesuʻeina le mafutaga o mafuaʻaga, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina: o le tele lava o le afaina lea e atiina ae i le tala o le maʻisuka, ae le o le isi itu.

O vaega autu o le taʻavale i le maʻisuka e aofia ai:

  • o le faʻailoga muamua e ono faʻafefeteina, o le a faʻapupulaina ma le manino ia faailoga,
  • o le taʻavale e masani ona atiaʻe e faasaga i se talaaga o le maualuga o le toto maualuga. Ona o lenei mea, o le lapisi lapisi ua faasolosolo malie, lea e mafai ona oo atu ai i ni paʻu po o suiga e le masani ai,
  • o le faaletonu o le mafaufau o se tasi lea o faafitauli sili ona taatele o togafitiga,
  • hyperglycemia faʻapupula vave, e masani ona oʻo atu ai i le maʻisuka,
  • foci o le faʻaleagaina o le cerebral e sili atu le tele nai lo tagata e leai se maʻisuka,
  • e masani lava ma se paʻi, o le fatu le fatu ua vave ona tupu, lea e faigofie ona taʻitaʻia i le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le myocardial.

O nisi taimi o le maʻisuka e mafai foi ona atiae pe a uma le taʻavale, ae sili atu nai lo le leai, o le afaina o se taunuuga o le maʻisuka. O le mafuaaga o le maʻisuka lea e le mafai e le toto ona tafe saʻo i totonu o vaʻa. O le iʻuga, e mafai ona tupu le afaina o le tino poʻo le faʻasolosolo o le ischemic ona o le faʻasao.

I lenei tulaga, o le puipuiga e taua tele. E pei ona e iloa, o soʻo se faʻamaʻi e sili atu ona faigofie ona puipuia nai lo le aveesea.

I le maʻisuka, e taua tele le pulea o le suka, mataʻituina au meaʻai, mulimuli i faatonuga uma a lau fomaʻi ina ia aua nei faʻalavelaveina le ata o le falemaʻi ma aloese mai le tele o aʻafiaga leaga.

E le o se faasalaga le afaina. Faatasi ai ma togafitiga saʻo, o le a ono mafai e le tagata gasegase ona toe foi vave i le olaga masani. Ae afai e te le amanaʻiaina pepa a le fomaʻi, o lona uiga o le le atoatoa ma le litaea o loʻo faatalitali mo se tagata. E le gata o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, ae saʻo foi le toʻa fia o tagata o le a faalagolago i le auala e faʻaalia ai lenei mataupu.

Soo se maʻi suka e iloa ai le taua o mea taumafa ma lenei maʻi. Afai e maua le siama o le maʻisuka, ona fai lea o le vavalo pe toafia tagata e mafai ona ola ma pe o le a le aʻafiaga o le maʻi o le ai ai i luga o le lelei o le ola e faalagolago i le lelei o le taumafa.

Mea taumafa a le tagata maʻi, pe afai na te atiina ae se stroke ma le maʻisuka syndrome, e tatau i le taimi e tasi ona faia galuega nei:

  • faʻasaʻo le suka, puipuia le maualuga o lona maualuga, ae e taua foi le tausisia pea o le maualuga o le cholesterol toto,
  • puipuia le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui puipui,
  • taofia le faateleina o le toto coagulation.

O nisi oloa e ono lamatia ai le soifua maloloina o se tagata maʻi i lenei maʻi ua muai faʻavasegaina e pei o faasaina i le maʻisuka. Ae o le lisi o le a faʻalauteleina i igoa faaopoopo e aloese ai i le paʻu poʻo le faʻamautuina o le maʻi o le maʻi i le maea ai o le paʻu.

E masani lava, o nei tagata gasegase o loʻo faʻatatau i taumafa Nu 10 - ua faʻamoemoeina mo tagata e maua i le cardiovascular diseases. O tulafono lava ia e tasi mo tagata gasegase i le faʻamaʻi. Ae i le taimi lava e tasi, afai e sili atu le mamafa o le maʻisuka i le falemaʻi, ona tatau ai lea ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o nisi vaega o meaai.

E le gata i lea, o se faasologa lautele o tulafono e taua i soo se taumafa o tagata gasegase e maua ai maʻi e tatau ona faamamafaina:

  • e tatau ona e 'ai i ni vaega laiti 6-7 taimi i le aso,
  • e sili ona lelei le faʻaaogaina o soʻo se oloa i foliga mamā, faʻamamaina i se aofaiga o le vai, ina ia le faia ai se avega faaopoopo i le manava,
  • e le mafai ona e gaogao,
  • soʻo se oloa e tatau ona faʻaaogāina i totonu o se masini kuka, uʻu poʻo se vaʻa, faʻafefe faʻafefete, ulaula, ma faʻamalolo, e faʻasaina faasao,
  • e sili ona lelei le tuʻuina atu o mea e fiafia iai i mea faʻale-natura ma le maualalo o mea o loʻo aʻafia ai mea leaga ina ia faʻaitiitia ai aʻafiaga le lelei ile tino.

O se aganuʻu le tuʻufaʻatasia o se lisi patino o mea taumafa, lea e tatau ona avea ma faavae o le soifua maloloina o tagata gasegase e pei o maʻi faʻapitoa, faapea foi ma mea faasaina. O le tausisia o nei tulafono o le a fuafua ai le faʻasolosolo ma isi uiga lelei o le ola o le tagata.

O fautuaga fautuaina e aofia ai:

  • Laʻau o teaseti, faʻasolosolo, infusions ma teuteuga. E fautuaina foi e inu vai, ae faatapulaa le taumafaina o le keke pomegranate, aua e mafai ona fesoasoani i le faateleina o le toto toto.
  • Laʻau o le fualaʻau, masusu susu.
  • Sour-milk products. Kefir, kusi falaoa e aoga tele, ae e sili atu ona lelei le filifilia o meaai ma le maualalo o pasene o mea oona.
  • Fualaau faisua, fua. O fualaau faisua lea e tatau ona avea ma faavae o le taumafa o ia tagata. Ae o le taumafaina o leki ma pateta e tatau ona faaitiitia. O se filifiliga lelei o le a faʻaleleia fualaau faisua po o fua. I le laasaga muamua o le toe faʻaleleia, e masani ona faʻaaogaina palu pateta masani mo tamaiti o loʻo faʻaaogaina mo le fafaga.
  • Porridge. Sili pe afai latou te susu. Rice, buckwheat, oatati e atoatoa.

Afai matou te talanoa e uiga i mea faasaina, e tatau ona e vavaeeseina i latou e faateleina le toto suka ma le cholesterol. E aofia ai:

  • Meaʻai suamalie (kusi, puaa, mamoe). Latou te manaʻomia le suia e moa, lapoʻa lapiti, popo. E tutusa lava mo iʻa - soo se iʻa gaʻo e faasā ona 'ai.
  • Palu, ate ma isi mea faapena.
  • Faʻamafa i meaʻai, sola, meaʻai ma iʻa.
  • Meaʻai manu (pata, fuamoa, kulimi suamalie). E tatau ona suia i le suauu manogi (olive lelei).
  • Soo se suamalie, pusa. E tusa lava pe i ai i le taimi nei o le suka i le tulaga masani, o vailaau faʻamalosi vave e vavaeeseina ma le vaʻaia mo toto toto.

Ina ia aloese mai le aʻafia i le toto, e tatau foi ona e vavae ese le kofe, tea malosi, koko ma soo se meainu malosi.

E masani foi mo tagata mamaʻi o loʻo amata ona 'aʻai i latou lava pe a uma le faʻamaʻi, e fautuaina e faʻaaoga mea e faʻaleleia ai meaʻai. E faʻaaogaina pe afai e fafaga faʻamaʻi i se paipa.

Afai e maua e le tagata le maʻisuka i le taimi lava e tasi ma ua pagatia, ona oʻo mai lea o taunuuga mo ia e sili atu ona ogaoga nai lo isi. O le mafuaaga muamua o le masani lava i ia tagata maʻi o le paʻu e tupu i se faiga e sili atu ona ogaoga. Afai o le tulaga e le muta i se taunuuga o le oti, o lona uiga o le tele lava o taimi e le afaina ai taunuuga e tulai mai:

  • maʻi pipili
  • leai se tautala
  • toesea le tele o galuega taua (foloina, puleaina o le urination),
  • mafaufauga le mama, mafaufau faiʻai.

Faatasi ai ma le togafitiga saʻo, o galuega o le olaga e faasolosolo malie ona toe faʻaleleia, ae i totonu o nei tagata gasegase, o le taimi o le toe faʻaleleia e masani ona umi le umi. E le gata i lea, o le lamatiaga o le taʻavale faifaipea poʻo le faʻaleagaina o le myocardial e matua tele.

E tusa ai ma fuainumera, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka pe a uma le taʻavale e le sili atu i le 5-7 tausaga. I lenei tulaga, o le lona tolu o tagata gasegase e le mafai ona toe foi atu i le olaga masani, o loʻo tumau pea i luga.

E i ai foʻi faʻalavelave faʻalavelave i gaʻo, ate, lea e tupu mai i le talaaga o se faʻaaogaina sili atu o fualaau.

Afai e maua se tagata i le maʻisuka, ae i le taimi lava e tasi o loʻo i ai se vavave i le atinaʻeina o se tulaga o le stroke, o le a mautinoa lava e le fomaʻi le fautuaina o ia i nisi auala e puipuia ai le tulaga mai le faʻalavelave. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaomia e fetuutuunai ia le na o lau meaai, ae faapena foi lou olaga. O lenei mataupu e tatau ona faʻatalatalanoa ma le atoatoa o le tiute, aua o lenei mea o le a faʻalagolago atili ai le lelei o le ola.

O fautuaga autu e tatau ona aofia ai:

O le aofai o le cholesterol mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iai i le va o le 3.6-5.2 mmol / L. Afai o le faailoga e vavae ese mai le masani, ona tatau ai lea ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava ma maua ai le seti talafeagai ole suʻega ina ia iloa ai le mafuaʻaga ma mafua ai togafitiga talafeagai.

O se mea sese masani lava o le mulimuli i se taumafataga e naʻo se mea puipuia e puipuia ai le atinaʻeina o se paʻu. E tusa lava pe ua uma ona tupu le mea moni, e tatau i soo se tulaga le tausisia o nei fautuaga uma ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻisia galuega faavae o le tino i se taimi vave lava, faʻapea foi ma le puipuia o le lua o pa.

O le maualuga maualuga o le suka e afaina ai puipui o toto toto, o le paʻu o le maʻisuka o se mea taatele. I le gasegase o le faamai, e aafia ai vaega o le faiʻai, lea e oo atu ai i se osofaiga lona lua. O le pipisi i le maʻisuka e sili atu ona ogaoga nai lo tagata masani, o lenei mea e mafua mai i le thrombosis vascular, o le cholesterol plates ma le avega lautele i luga o vaega uma o le tino.

O le faiʻai o le tagata e manaomia le maua pea o le okesene mo le lelei o le faʻatinoga o faʻavae uma. O loʻo siosiomia e se fesoʻotaʻiga o toto, faatasi ai ma le pupuʻu poʻo le vavaeina o se tasi oi latou, o le hypoxia. O valoʻaga o le a faʻavaivai, pe a mavae ni nai minute o le gasegase maualuga, o le a amata ona oti ia sela. O le gasegase o le maʻisuka ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • afaina - faʻatasi ai ma le malepe o arteries,
  • mea faʻapitoa - faʻalavelaveina o toto tetele toto.

Toe foʻi i le laulau o mea

O gasegase o le suka e mafua ai le tele o faamai, o le togafitiga e faigata i uiga o le tino. O le gasegase ma le maʻisuka e fesoʻotai saʻo. I tagata gasegase, o le paleni-masima paleni e faʻalavelaveina, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2. E mafua lenei mea i le mea moni o kulūkose mole molelaʻau e faʻalauteleina le suavai o le tino, o le maualuga o le urine e faateleina, lea e taʻitaʻia ai i taimi uma faʻamalosi. O le tino o le tino maʻi ua faʻamago, o le puipui o le sami ua faʻalavelaveina, o le toto e amata ona ufitia ma faʻapupulaina le tuputupu ae i luga o puipui ma "pulou". O le faagasologa o le toe faʻaleleia mai le paʻu i le maʻisuka e faʻagesegese, ao suʻesuʻe le toto mo auala fou, e aofia ai laʻau laiti. O le maualuga o le suka e mafua ai suiga o le atherosclerotic i vaʻa toto, le lelei o taumafa ma le mamafa, e aʻafia foi i taunuuga.

E le toe fesoʻotaʻi le afaina ma tagata ua matutua, ao le 10 tausaga talu ai, 30% o maʻi o tamaiti ma tagata talavou.

O le lavea o se tulaga ogaoga o le tino, afai e iloa se tasi o faʻamaumauga, e tatau loa ona e sailia le fesoasoani, aua o taunuuga e mafai ona le mafai. Afai e te amata togafitiga i le taimi, ona mafai lea e le tagata gasegase ona toe foi i o latou olaga masani. O le maʻi o loʻo i ai uiga iloga:

  • paʻu mafiafia i le tasi itu o foliga, lima, vae,
  • le afaina o le maʻi pipili,
  • faʻamalamalamaina o gaioiga, taofi tautala,
  • migraine
  • o le leaga o le mea vaaia,
  • vavao, faʻaauau,
  • faigata le foloina o loi,
  • puupuu puupuu
  • vave le manava ma palpitations,
  • leai se lagona.

Toe foʻi i le laulau o mea

I le togafitiga faafomaʻi, ua faʻaaogaina se fualaau faʻamaonia - tPA (o le plasminogen activator), ua fuafua e taofi le osofaʻiga. E le o se taimi umi talu ai, o le isi PSD-95 o le vailaʻau na foliga mai, lea ei ai lona aafiaga i le "paʻu", e le i ai se taimi e faamaonia ai ia lava, ae ua iloa o fualaau o le lumanai o le a le gata ina maua ai le toto, ae o le afi foi o vaega ua aafia o le tino. Latou te taulimaina ma le lelei totoga o le toto, pe a uma le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o vaega taua o le a soloia le "toto toto" ma toe faʻafoʻi toto. TPA e aoga i nai itula muamua pe a maeʻa le osofaʻiga. O le vailaʻau e faʻatatau mo se osofaʻiga o le ischemic, o loʻo i ai foʻi faʻasolega. E le mafai ona faʻaaogaina mo manua o le ulu (afaina, gaʻo ulu) ma a maeʻa talu ona faia nei galuega.

E i ai se auala lona lua o togafitiga - faagaoioiga. E aofia ai le aveeseina o le paʻu, lea e poloka ai le tafe o le toto i le faiʻai, o lenei metotia o togafitiga e masani ona faʻaaoga. Afai e poloka le uaua o le carotide, lea e ave ai se lamatiaga o le ola i le tagata maʻi, ona faʻamaonia ai lea o le angioplasty. Massage togafitiga faʻatasi ai ma togafitiga fualaau faʻasaina o le a mafai ai ona toe faʻafoʻisia le malosi o le tulafono. O isi togafitiga o le aveesea o le thrombus e faʻaaogaina i le lalolagi, ae o lo latou le aoga e le o iloa.

O le meaʻai pe a uma le paʻu i le maʻisuka e talafeagai mo ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2. O se lisi o paleni paleni o se fua talafeagai lea e mafai ai e oe ona toe faʻafoʻi le tino ma faʻaitiitia le lamatiaga o se osofaiga lona lua. O le numera o le laulau o le maʻisuka 10 na atiaʻe e amanaʻia manaoga faapitoa o le tino o le maʻi. E faʻaitiitia ai le gaʻo ma le gaʻo, ma faʻaititia ai foi le tau o le eletise o aso taʻitasi. O le taumafataga mo le taʻavale i le popofou e faapitoa le faʻamaoni, o le faʻailoaina o le fafagaina e mafai ona faʻatulaga, ma a maeʻa - le fesuiaiga i masini ipu.

Meaʻai mo le paʻu:

  • Faʻataunuʻu le faʻaaogaina o le susu. Faʻasalaga o le faʻamaʻavaʻa, toto le toto, e taua tele le inu i le fua o le vai i aso taitasi. Mai le lisi faatagaina: compotes, sua e leai ni faʻamoemoe, teas. E le faatagaina le suamalie ma le sodas.
  • Le amanaiaina o oloa e fesoasoani i le faaputuputu o le cholesterol.
  • Lafoaia le faʻaaogaina o masima i le kuka. A maeʻa sina taimi, pe a oʻo mai le tulaga i le masani, e mafai ona e faʻaopopo i le meaʻai.
  • Faʻaaoga masani le potassium, lea e faʻamalosia ai maso o le fatu ma toto toto.
  • "Vailaʻau o le suamalie", meaʻai i le maeʻa ai o le stroke e tatau ona aofia ai le tele o fualaau aina ma fualaʻau, o le a latou faʻapalapalaina le tino ma e faigofie ona ulu e aunoa ma le faia o se avega e le manaʻomia. E taua tele le 'ai faʻatasi.

Toe foʻi i le laulau o mea

Ona o le oti o le faiʻai i le taimi o le osofaiga, e tolu ituaiga o le gasegase o le faamai ua iloga:

  • lelei, faʻasalalau ile 2-3 minute,
  • vavalalata, faʻafitauli e ono mafai, gau le gaioiga afi o le lima, vae,
  • alualu i luma, malamalama e sau i nai aso.

E tele taimi e iai faʻamaʻi pipisi e manaʻomia ai togafitiga uumi. O le soifuaga o le tino pe a mavae le faʻaleagaina o le faoa faamalosi o loʻo tupu pea. Ma ia aua foʻi neʻi galo e tusa ai ma le talaaga o le paʻu i ai, e ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi o isi totoga - pagamonia, fatu fatu. O le faasolosolo lelei o le taʻavale e faʻaalia i le faateleina o faʻamaoniga, lea o le a oʻo atu ai i le paʻu ma le oti.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea o le saolotoga i foliga o mausa leaga, meaai leaga, ma o se olaga masani e le taliaina. Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o le a faatonuina ai e le fomaʻi fualaau faʻasaina ma le taumafa. Afai o loʻo e mamafa tele, o le a faʻalauteleina atu avega mamafa i aso taʻitasi o cardio ma togafitiga faʻapitoa. O lenei mea o le a fesoasoani i le tausia o le tino cardiovascular i foliga lelei ma "fafaga" totoga ma gaʻo i le okesene. I lenei tulaga, e na o se fomaʻi e mafai ona faia se fomaʻi, e amata mai i le maʻi ma le faagasologa o le toe faʻaleleia.

Faʻaleagaina o le maʻisuka: togafitiga ma togafitiga

O le pipisi i le maʻisuka e masani ona mafua ai le tele o faailoga. I le tuufaatasiga, o nei faʻamaʻi e lua e mafai ona afaina tele ai le soifua maloloina o tagata. O le mea lea, e sili atu le puipuia o le tupu o le stroke i le i ai o le maʻisuka. Po o, amata vave togafitiga pe a uma le amataga o uluaʻi faailoga.

O le maʻisuka na avea ma mafuaʻaga o faʻamaʻi eseese. I le maʻisuka, o aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia, o le cardiovascular system, gaʻo, mea faitino, capillaries ma neura. O nei mea uma e aofia ai se faʻalavelave faʻaleagaina o tulaga e faʻaitiitia ai le soifua manuia lautele o le maʻi ma aofia ai le faʻaopoopoga o isi faʻamaʻi, e aofia ai le taʻavale.

O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular (stroke) e lua ituaiga:

  1. Ischemic - O se faʻamaʻi lenei o tagata matutua e tupu i le le lava o le tafe toto i le vaega o le faiʻai ona o suiga faʻaleagaina i totonu o vaʻa toto. O se tasi o mafuaʻaga autu o le maʻisuka.
  2. Hemorrhagic - e masani ona atiina ae i tupulaga talavou e iai ni mea e le masani ai poʻo totoga faʻaleagaina o vaʻa toto, toto maualuga, manuʻa poʻo neoplasms.

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona mafua ai le taʻavale o le ischemic. E atiina ae ona o le le lava o le cell ile inisalini (o le hormone e maualalo ai le kulukose toto). I lenei tulaga, o le glycemia faifaipea e atiina ae - maualuga maualuga o le toto (masani: 3.3-5.5 mmol / l).

Afai e le talia e le tagata gasegase togafitiga poʻo le le lava, o le metabolism i le tino ua toe faʻaleleia. Malosiaga e le lava mo le gau o le kulukose i se auala masani, ma o tali o lona faʻaaogaina i se auala e le maua ai le okesene e mafua mai. I lenei tulaga, o mea-i-oxidized ua fausia: lactate, pyruvate, sorbitol.

Latou te faia se vaega autu i le atinaʻeina o micro-ma macroangiopathy ma polyneuropathy. O nei suiga suiga i totonu o vaʻa laiti, lea e le toe maua ai le pa puipui o vaʻa laiti ma ua suia i le fesoʻotaʻiga (microangiopathy e atiaʻe). O faʻalavelave faʻasoesa.

Faʻasaga i tua o le maʻi suka, atiaʻe le atherosclerosis vave vave - o se faʻamaʻi lea e fausia ai ni atherosclerotic plate i luga o puipui o laʻau tetele ma le lautele. O i latou, i le isi itu, e vaapiapi o latou lumena (macroangiopathy). O nei tulaga e mafua ai le tafe toto i le mafaufau ma le atinaʻeina o se stroke.

E le gata i lea, e mafai ona fausia ni paʻu toto i totonu o vaʻa faʻaoga. I le faʻaopoopoga i luga, o aʻafiaga o aʻafiaga mo le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular i le maʻisuka o le:

  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • mamafa tele
  • ogaoga maualuga
  • hypothyroidism
  • afaina o fatuga (e pei o le nephropathy),
  • faateleina i lipoproteins maualalo ma triglycerides i le toto,
  • o le hyperglycemia faifaipea,
  • glucosuria
  • leai se togafitiga hypoglycemic.

Faʻatasi ai ma le tuusaʻo tuusaʻo o se faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, o mea nei e tutupu:

  1. O le tagata maʻi e le malamalama, o le vaeluaina o upu e tupu.
  2. O foliga e foliga tutusa: o le afa e tasi e ono maualalo ifo nai lo le isi, o le tulimanu o le gutu e pa'ū, e leai se foliga foliga i le isi itu, e pau le eyelid.
  3. E eseese le lautele o tamaiti aoga.
  4. Pe a suʻe le gutu ma ole atu e taʻe ese le laulaufaiva - e alu ese i le tasi itu.
  5. E mafai e le tagata gasegase ona galo lona igoa poʻo ona tauaiga.
  6. O se soliga o le mafaufau e tupu, e oʻo i se pa.
  7. I tulaga ogaoga, o loʻo i ai se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i le toto toto, tachycardia, faʻavavevave le manava.
  8. E mafai ona gaoia.
  9. O se faʻasalaga faʻamalosi o le urination ma le toilalo e tupu.

Afai e le tusa ai ma lenei tulaga o le maualuga o le suka o le toto maualuga e sili atu (sili atu ma le 20 mmol / l), o le konatecidotic coma e atiina ae. A mamao mamao e mafai ona e lagona le manogi o le acetone mai le maʻi, ua lilo i le afu, manava manava. O se faʻafitauli matuia lea e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi ma falemaʻi ile falemaʻi.

O le tele o taimi, o le stroke e atiina ae i le tele o tausaga talu ona atiaʻe le maʻisuka. I le taimi lea, o loʻo i ai se toe fetuunaiga o vaa ma le atinaʻeina o latou faʻatonuga. E mafai ona avea taimi muamua ma le ulu o le ulu, vaivaiga, vaivai, lagona o le lelava pe a uma le moe, mafaufau le lelei ma le vave ona mafaufau.

O taimi taʻitasi, e ono le iloa ai e tagata gasegase poʻo le faʻamaopoopoina o le gaioiga e faʻaleagaina. E tupu lenei mea i se talaaga o numera o le kulukose maualuga.

A ulufale se tagata maʻi i le falemaʻi, faʻaaogaina suʻesuʻega, suʻesuʻeina o le toto mo le suka, electrolytes, coagulogram, ma angipia o le cerebral e tatau ona faia. O le mea sili ona taatele o le togafitia (vailaʻau) togafitiga o le faʻasolosolo faʻamaʻi. Ua vaeluaina ma vavaeese.

O le vaega muamua o le togafitiga autu lea e taulai i le faamautinoaina o galuega taua a le tino: puleaina o le paleni vai-electrolyte, o le okesene e faatumuina ai le toto, faaitiitia le atinae o cerebral edema, faamautinoa le faagaoioia o le cardiovascular system. Ole manipulations e le faalagolago i le ituaiga stroke.

Ona faia lea o togafitiga eseese. O le a sili ona lelei i le taimi o le tolu itula muamua (faamalama lelei). Afai o le siama e mafua mai i se thrombus, e manaʻomia le togafitiga o le thrombolysis. O le fualaau o le filifiliga o se mea e maua ai plasminogen activator.

Pe a faʻamaonia le faʻamautinoaina o le stroke o le ischemic, o le maʻi e faʻamatalaina aspirin. E faaitiitia ai le ono tupu mai o le thrombosis. Afai e solia le togafitiga o le thrombolysis, faʻaaogaina togafitiga faʻapitoa. O se gaioiga ma le toe faʻafoʻiina o le toto i le vaega aafia o le faiʻai ua faia.

A maeʻa le faʻamamaina o le tulaga ogaoga, o le tagata maʻi e faʻamautuina togafitiga o antiplatelet - antiplatelet agents e faʻaititia ai le suka o le cholesterol. O se vaega tāua i le faʻamaʻiina o le maʻisuka o le meaʻai lea o togafitiga. E aofia ai tulafono nei:

  • e tatau ona e amata taumafa i le mea sao, ma ia aofia ai mea faigofie ole gaʻo mai le taumafataga,
  • e tatau ona mafaufau i iunite falaoa (o se laulau o iunite falaoa e mafai ona maua iinei),
  • Aloese mai le taumafaina o meaʻai gaʻo
  • aano o manufasi e tatau ona mai i meaʻai (moa, palu, lapiti),
  • e faasaina le inuina o meainu suamalie suamalie,
  • pulea le taumafa o fua, aemaise vine, melons, pears, peaches, apricots,
  • inu tele vai
  • faatapulaa le faaaogaina o mea ulaula tapaa, meaai.

O aʻafiaga o se maʻi pipisi i le maʻi suka e mafai ona ese tele. Faatasi ai ma le taimi talafeagai o fesoasoani faʻapitoa, e mafai ona toe faʻafoisia atoatoa galuega. Ae faatasi ai ma lenei fomaʻi faʻamaoni, o loʻo faʻateleina ia faʻamatalaga. Ona o le fesuiaʻiga o puipui o toto toto ma neura, o le a faʻalavelaveina ai aʻafiaga i le olaga atoa.O nei mea e mafai ona faʻamaopoopoina le le atoatoa, paresis, paralysis, tautala le lelei ma le mafaufau.

A maeʻa le afaina i tua o le maʻisuka, o le toe faʻaleleia ma le faʻaaogaina o togafitiga o le maʻi, massage, togafitiga togafitiga e talafeagai.

Muamua lava, mo le puipuia o le paʻu, e tatau ona e tago i le sao o le suka-lowering therapy: tablets (Metformin, Glibenclamide) poo insulin. Aua e te amanaia fautuaga a lau fomaʻi e uiga i le fesuiaiga i togafitiga o le insulin.

O lenei mea o le a tuʻuina atu ai se lapataiga e le gata mo le atinaʻeina o le stroke, ae faʻapea foi mo le le atoatoa o le tino, o le maʻisuka retinopathy, neuro-and angiopathy. O fautuaga nei e aoga foi:

  • soifua maloloina
  • paleni mamafa
  • le faʻaaogaina o le carbohydrate
  • aloese mai meaʻai gaʻo i le taumafataga,
  • taalo taʻalo
  • pasia suʻesuʻega puipuia,
  • pulea lelei
  • ave vailaau e maua ai le toto maualuga i le maualuga,
  • taimi talafeagai mo le fesoasoani faafomai,
  • tagofia o fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol, lipoproteins maualalo ma triglycerides (statins),
  • tuu le ulaula ma inupia le ava malosi,
  • siaki,
  • aloese mai le soona popole.

Faʻavae i luga o nei mea, e manino lava o faʻalavelave e tupu i le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se paʻu. E mafai ona aloese mai lea ituaiga o taunuuga pe afai e mataituina ia faailoga o le kulukose toto i se taimi talafeagai, ma afai o uluaʻi faailoga e iloa, mulimuli i togafitiga faatonuina.


  1. Danilova, N. Diabetes. Metotia o aganuu ma isi vailaʻau (+ DVD-ROM) / N. Danilova. - M.: Vector, 2010 .-- 224 p.

  2. Akhmanov M. Suavai tatou te inu ai St. Petersburg, Nevsky Prospect Publishing House, 2002, 189 itulau, faasalalauga o le 8,000 kopi.

  3. Balabolkin M.I. Faʻataʻoto: monograph. , Fomaʻi - M., 2011 .-- 672 i.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faailoga ma faaupuga

Ischemic and stroke stroke - o le a le maʻisuka?

O le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaleagaina poʻo le afaina o vaʻa toto.

O se taunuuga o le mea moni o le toto e le toe tafe atu i nisi o vaega o le faiʻai, o lana galuega o le a faasolo ina leaga. Afai o le vaega aafia i totonu o le 3-4 minute e lagona ai le le lava o le okesene, o le a amata ona oti ia sela.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga e lua o togafitiga:

  1. Ischemic - na mafua mai i le faʻaogaina o gaʻo.
  2. Hemorrhagic - faʻatasi ma le malepe o le faga.

O le mea autu e fuafua ai le maualuga o le predisposition i le maʻi o le toto maualuga. O le sili atu o le "leaga" cholesterol e mafai foi ona faaosofia ai le maʻi. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le ulaula tapaa ma le ava malosi.

Taua! A maeʻa ona aʻafia le tino o le tino i le okesene, o faʻamaʻaloga e le faʻasalalau e faʻaleleia ai le ea, e faʻafefe ai le afaina o le ea. E sili atu le faigata nai lo isi tagata uma ona pagatia, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka.

E mafua lenei mea ona o le faʻalavelave o le atherosclerosis o vaʻa o vae, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o arteries e faʻaumatia lo latou gafatia e feaveaia le okesene.

Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻamaonia o le paʻi i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e matua le fiafia.

Faailoga o le paʻu

Afai e maua ni faailoga o le paʻu i totonu ia te oe lava, e tatau i se tagata ona vave fesili i se fomaʻi. Afai o le atinaʻeina o lenei faamai matautia e taofi i se taimi talafeagai, o le tagata maʻi e mafai ona toe faafoi i se olaga atoatoa. O faʻamatalaga nei o uiga ia o le faʻamaʻi:

  • Faʻafuaseʻi faʻapope.
  • Sensation o vaivaiga po o le paʻu o foliga, lima, vae (aemaise i le tasi itu o le tino).
  • Le maua le malosi e fai ma malamalama i tautalaga.
  • Mafaufauga faigata.
  • Mo le leai o se mafuaaga, o le tupuga o se maʻi tiga matuia.
  • O se faʻalavelave matuia i le faʻaaliga vaaia i se tasi pe lua uma.
  • Le lava le faamaopoopoina o gaoioiga.
  • Le maua le paleni, faʻatasi ma le faʻavalea.
  • Faʻafitauli poʻo le faʻalavelave faʻafefiloi le gutu.
  • Faʻasolosolo taimi o le le malamalama.

E faʻafefea ona togafitia le faʻamaʻi o le ischemic i le maʻisuka

O le U.S. Food and Drug Administration mo le puleaina o le taʻavale e faatagaina ai naʻo le fualaau faasaina, tPA. O le vailaau faʻamalositino e faʻamamaʻa ai le toto. E tatau ona ave le vailaʻau i le isi tolu itula i le maea ai ona iloa muamua faailoga o le paʻu.

O le vailaʻau e iai sona aʻafiaga i se tui toto lea na punitia ai le aluga, faʻamavaeina, toe faʻafoʻi le toto i vaega o le faiʻai na faʻaleagaina ina ua mavae faʻafitauli.

O le faamai o le Ischemic i le maʻisuka e mafai ona togafitia togafitiga. O lenei metotia e aofia ai le aveeseina o le papa o loʻo faia i luga o le puipui i totonu ole carotid o. O lenei vaa e tuʻuina atu le toto autu i le faiʻai.

O le isi auala e togafitia ai le maʻisuka faʻalavelave, o se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga. O le faiga o le taualumaga e pei ona taua i lalo: muamua, o se paluni ua faʻaofi i totonu o le katatoro, lea e pulapula ma faʻalauteleina le lumanaʻi vavalalata. Ona faʻaofiina lea o se tui faʻaoʻo, lea e tuʻuina atu ai le faʻamau o le uaea i le malo tatala.

Mo le faʻaleleia atili o le gaioiga o le cerebral cerebral arthritis i le maʻisuka, o le angioplasty e masani ona faatonuina.

Taofiaga

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o lona fomaʻi ua maua i le atherosclerosis, e tatau ona pipii atu i se soifua maloloina ma mulimuli i se taumafataga faapitoa.

O le fomaʻi, mo lana vaega, e tatau ona faatonuina vailaau i le tagata maʻi, pe a maeʻa togafitiga lea o le a taofia ai le fesuiaiga o toto toto ma o le tulaga lamatia o le faia o se faʻalavelave ogaoga o le a faʻaitiitia ai.

E i ai auala faigofie mo le puipuia o maiʻai. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono nei, o le tagata maʻi e faʻamaonia le saogalemu i tulaga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi faʻatuʻi:

  1. O le tele o le ava ma le ulaula e tatau ona lafoai.
  2. Cholesterol e tatau ona mataʻituina i taimi uma, ma le gauai faapitoa e tuuina atu i le maualuga o le "leaga" (LDL). Afai e sili atu le masani, e tatau ona faaitiitia le cholesterol i auala uma.
  3. O aso uma e te manaʻomia e pulea ai le maualuga o le toto, e mafai lava ona e tausia se tusi faʻamaumauga o loʻo faʻamaumau ai faailoga uma.
  4. O tagata maʻi e leai ni faʻafitauli o le gastrointestinal e fautuaina e ave aspirin i aso uma.

O le pito mulimuli e tatau ona talanoa i nisi auiliiliga. Mo tamaʻitaʻi ma fafine pe a mavae le 30 tausaga o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, e mafai ona taliaina sina tofo o fualaau faasaina. Ae i soo se tulaga, e faatatau i aspirin, e tatau i le tagata gasegase ona feutagai ma lana fomaʻi.

Ole vailaʻau e le saogalemu i taimi uma, o nisi taimi pe'ā uma ona ave, o aʻafiaga i le tino o le manava i le manava e mafai ona matauina.

Matelaina o le maʻi suka

O le afaina i le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e manaʻomia ai se taumafa faapitoa. O lenei fuataga e talafeagai mo le toe faʻafoʻiina o le tino pe a mavae le mafatia ma faʻaitiitia le faʻalavelave o le toe faʻafoʻi.

Mo le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka ma le stroke, o le Laasaga Nu.10 ua faʻamatalaina. O le fatuga o le taumafataga o le vavaeeseina lea o mea taumafa ua tumu i gaʻo ma gaʻo mai le meaai. Ona o lenei fuataga, ua faʻaititia ai le tau aogā o le faʻaaogaina o aso taʻitasi.

O mataupu faavae o le taumafataga o loʻo taua i lalo:

Faʻalēaogaina le masima. Muamua, o le oloa e matua vavaeeseina mai le meaai. Faʻatasi ma le maʻisuka, e matua taua lava. I le aluga o taimi, ao faʻamanuiaina le soifua maloloina o le tagata maʻi, e faigofie ona faʻafeiloaʻi le masima i ipu, ae i ni mea laiti.

Taʻaloga inu. O aso uma lava, e manaomia e le tino o le tagata se tele o vai. E moni lenei mea mo le maʻisuka ma le ituaiga 1, ma le 2. E faia e le DM le toto o le tagata maʻi e sili atu le visa, o lona uiga o le vai e talafeagai e faʻafefe ai.

O fuālaau suamalie mama, vai inu mama, compotes - o nei mea uma e mafai ona maua i le maʻisuka, ae o le kofe ma mea inu gaʻo ua solia.

Faʻaitiitia o le cholesterol toto. E tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le "leaga" cholesterol. Mai le maʻi, e tatau ona vavaeese oloa uma e fesoasoani i le faʻavaeina o lenei vailaʻau.

E tatau ona e popole muamua i lenei mea, ae le o taimi o le ai ai ni faʻalavelave i le faia o faiʻai ma isi faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

Vitamini O meaai a le tagata gasegase e tatau ona i ai ni fualaau faisua ma fualaau aina, o le mea lea, o ipu ma nei oloa ua fautuaina muamua. Fualaau aina ma fualaʻau e mafai ona 'aina fou pe vaʻaia, e aoga tele. I soʻo se tulaga, e tatau ona atiaʻe se meaʻai ma le maualuga maualuga e tatau ona faʻatinoina uma ai le maʻisuka.

Faʻaauau o le paluka. O le totoga o le tino e afaina i le paʻu e manaomia ai le suamalie ma le paluka. O le mea lea, e tatau ona faʻaauau ona aofia ai i mea taumafa a le tagata gasegase e aofia ai lenei elemene i ni aofaiga tetele.

Teʻena le kofe. O lenei vai inu ma le paʻu e matua faʻasaina. E le mafai ona e 'ai meaai faatasi ma caffeine i le taimi o le toe faʻaleleia.

O se tagata na i ai se paʻu o le tino poʻo le faʻamaʻi i le faiʻai i se isi vaega pe ua maeʻa atoa le gafatia ona folo meaʻai na o ia. O se mea talitutusa faapena e mafai ona mataituina i le maʻisuka, o lona faʻamaʻi ua matua mamao lava.

Faʻatasi ai ma le paʻu, o le tagata maʻi ua faatonuina se suʻega meaai paleni, ma le maʻisuka, o se lisi faʻavae i luga o ipu vai ua faʻaalia. O mea uma e gaosia e ala i se sieve, ma o mea inu e tuʻuina mai i se vaomago.

Faailoga o se Maʻi

Afai e te iloa faailoga o le paʻu i le taimi, o le mea lea, pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi, e mafai ona e puipuia aʻafiaga ma e oʻo lava i le oti.

E taua le vaʻai i ia tulaga:

  • maʻi pipili
  • vaivaiga
  • vaega o foliga poo foliga atoa e amata ona le mautonu, afaina o vae,
  • solitulafono i le gagana tautala,
  • leai se iloa o upu,
  • mafaufau e faigata
  • migraine
  • faʻavasegaga vaaia i se tasi pe lua mata,
  • le faʻamaopoopoina i le vateatea e faigata
  • vaivaiga ma le leai o se paleni,
  • fufusi faʻamalosi malosi
  • o le mafaufau i nisi taimi e mou atu, lea e mafua mai i le le fiafia,
  • moe i le moe, le mautonu.

O le taʻavale i le maʻisuka malosi o loʻo faʻaalia i se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ma le faʻaleagaina o le tulaga. Limu le faʻamaʻi ua leva ona avea ma se faʻailoga o se osofaʻiga.

O taimi e faʻaalia ai le faʻasolosolo i le maʻisuka:

  • O faʻamaʻi e le o aliali mai vave, ma faasolosolo lemu. O faʻailoga muamua e mafai ona manino.
  • Ona o le maualuga o le toto maualuga o le toto, o le puipui o toto toto e mafai ona faasolosolo malie, ona malepe. E taʻitaʻia ai nei neoplasms.
  • E faigata ona iloa, suʻesuʻe ma faʻatautaia faʻamatalaga. E i ai mea taua e manatuaina. Algorithms mo fegalegaleaiga ma le siosiomaga ma le siosiomaga faaleagafesootai ua fesuiaʻi.
  • O loʻo i ai se maʻi maʻisuka ona o le osooso malosi i le kulukose.
  • O le paʻu i le maʻisuka e maua ai le tele o leona nai lo isi tagata e le o maʻisuka.
  • E i ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻeina o le fatu. Faʻatasi ai ma le faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial.

Aʻo faʻamuta le toto e faʻasalalau i totonu o le tino, e pei o tagata soifua maloloina, ma mafua ai le maʻi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le paʻu ma le maʻisuka. O le tele o taimi, e le o le talaaga o lenei faʻamaʻi, e tupu, o loʻo i ai mea e le toe faʻaaogaina, ae e le tele lava.

Faʻailoga

Faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi o le maʻi, e aoina mai se gaosi. O se suʻesuʻega i fafo na faia. Eseesega mai isi faʻamaʻi: afaina o le faiʻai, maʻi o le maʻi, maʻi lecephalopathy. Le ituaiga stroke ua fuafuaina.

Ona faʻataʻitaʻiina ai lea o faʻamaumauga faʻapitoa. Faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiga, o le faʻasalalau o le liona, lona tele, le tikeri o le cerebral edema, ma le faʻamaonia o le cerebral anerysm o loʻo faʻamalamalamaina.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

I le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o loʻo suʻesuʻeina le vavalaʻau - e faʻaaoga le lumbar puncture.

Ina ia iloa mafuaaga, o le suʻeina o le toto, ECG, urinalysis, echocardiography o loʻo faia.

Le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le stroke

O pa puipui o le mafaufau e afaina i le maʻisuka, o osofaʻiga faifai pea e osofaʻi. Ona o pusa cholesterol, o le gasegase lapisi e faʻapupulaina ai le avega i luga o le tino atoa.

Faateleina tulaga lamatia:

  • afaina, aemaise lava pe a iai le tele o gaʻo gaʻo i totonu o le puʻu,
  • maualuga maualuga
  • sili atu cholesterol
  • vaʻaia - faʻateleina le kulukose.

O le maʻisuka ma le stroke e fesootaʻi, tulaʻi faasaga i le tasi ma le isi.

Vaega o le togafitiga o le stroke ma le maʻisuka

O le tagata na laveina ua tuuina atu i ai le fesoasoani muamua. O le taulaiga o le leona talafeagai ua faaitiitia, o se taotoga ma le togafitiga o taotoga o loo faatinoina. E masani lava, o le stroke ischemic e maua i le maʻisuka.

O le taimi lava e iloa ai se fagu e palu ai se vaa, e filifilia auala e faʻaumatia ai. O le taimi lava e aveeseina ai le toto toto, toe faʻaleleia le toto. Faatasi ai ma se thrombus i le carotid o lona uiga, o le soifua o le tagata maʻi e sili atu lona lamatiaga, ma o le angioplasty ua faia.

Togafitiga o le maʻisuka ma le paʻu o loʻo faia e le fomaʻi, ua faatonuina foi o ia i fualaau. O le mea autu lenei:

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

  • vailaau oona
  • fualaau faasaina lea e faateleina ai le toto,
  • okesene faʻatumuina sauniuniga
  • Vitamin B ma Vitamin C.

O le taimi lava e faʻamautu ai le soifua manuia o le tagata maʻi, e mafai ona mafai ona faia ni avanoa faʻapitoa:

  • o le tagata maʻi e toe foʻi i le tino pe a maeʻa ni nai minute e aunoa ma ni aʻafiaga ogaoga,
  • vaega ua faaleagaina o le faiʻai e nafa ma le tautala, musika o le tino,
  • pe a mavae sina taimi, o le tulaga e faʻaauau pea ona faʻalavelave ma faʻamaoniga e fiafia i le coma.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka ma le stroke, o isi faʻamaʻi o tino i totonu e mafai. Togafitiga i lenei tulaga o se faailoga.

O fautuaga taʻitoʻatasi mo le 'ai e mafai ona lipotia mai e le fomaʻi. O se paleni paleni e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le toe foʻi mai o se paʻu, aʻo mafai ona faia tele le taumafataga.

Matua e te manaʻomia:

  • Taimi masani i taumafataga e tusa ai ma se fuafuaga o taumafataga na faia e se tagata fai meaʻai.
  • Faʻafofoga i le faʻaaogaina o fualaʻau, fualaau 'aina, cereals.
  • E i ai susu uila. E mafai ona e 'ai, araisa, tao.
  • Faʻaauau ona mataʻituina le tuufaatasiga o oloa faʻaaogaina - vaʻai mea o loʻo tusia i luga o le afifi.
  • E tatau ona kuka le aano, e le falai. O le a faʻaitiitia le aofaʻi o le gaʻo.
  • Faʻatapulaʻa o kalori. O le tautua o lapisi e mafai ona faaitiitia.
  • Faʻaaogaina o le ava malosi. O puipui o le vaa e pala, ma o le toto e mafai ona oso oso vave, lea e faaosofia ai se oso faaopoopo.
  • Inu le tele o le vai e puipuia ai le faʻamalolo. E le gata i lea, o le toto e matala ma e mafai ona vevela, e tatau ai ona faʻaaoga le tele o vai. E tuʻuina atu i le suavai faʻamamaina, meainu suamalie, vai e aunoa ma ni mea le mama.
  • A maeʻa le paʻu, e manaʻomia le potassium. E tatau ona aofia ai i le lisi autu meaʻai uma o loʻo aofia ai lenei vailaau i ni aofaiga talafeagai. E aoga mo musele ma toto toto.
  • O mea inu suamalie ma suamalie e leai.
  • Soʻo se mea e gaosi ai meaʻai gaʻo e faasaina: paluga, laʻau suamalie.
  • Meaʻai e aofia ai gaʻo (fuamoa, pata, mayonnaise) e tatau ona suia i le suauʻu manogi.

O le taimi lava na faʻamaʻi ai le stroke e tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 ma le siaki mulimuli ane o le atherosclerosis, e manaʻomia se meaai faapitoa.

O tagata na aafia i le maʻisuka latou te faʻaaogaina le Table 10. O lenei taumafa e faʻaititia ai le malosi o le taumafa i aso uma o meaai, ona o le le aofia ai o le faʻaogaina o gaʻo ma gaʻo. O le a le mea e fesoasoani i le faʻamautuina o le tino pe a uma ona faʻalavelave.

Ole aofaʻi o le masima e faʻaitiitia i le taimi o kuka ma e le aofia ai le taimi muamua i le maea ai o le faʻalavelave seʻia oʻo i le faʻamautuina o le soifua maloloina.

O na gasegase ua toe maua mai i le paʻu e mafai ona faʻaaogaina ni mea faʻapitoa na saunia mo lenei mea. Afai ei ai faafitauli i le tatuʻu ma le foloina o mafaufauga, ona fafagaina ai lea e ala i se suʻega faapitoa o meaʻai.

O meaai uma e faia ai le cholesterol e tatau ona vavaeeseina mai le taumafataga.

E manaomia e le tino o le maʻi ni vitamini. I lenei tulaga, o mea taumafa ma fualaau faisua ma fualaau aina e fautuaina. O lo latou taumafaina e mafai uma i totonu o le fuʻa ma le fou fou. O le maualuga o le kulukose e tatau ona amanaia i le toto.

Puipuiga ma fautuaga

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona e alu i se aʻoga o le maʻisuka, lea e mafai ai ona faʻamatala auiliiliga uma ma faʻafitauli. O le a fesoasoani lea i se taimi tatau. Ina ia puipuia nei tulaga, o le olaga lava ia ua fetuunai, lea e aofia ai le tele o vaega o le olaga o le tagata.

O se olaga e le masani ai ua solia. E taua le faatumauina o le setete o le tino i foliga lelei faaletino: faatino se seti o faatinoga, savali lelei, ma pe afai e mafai ona asiasi i le vaitaele.

Aumai le mamafa o le tino i le masani i le vave e mafai ai. Pulea lou mamafa.

Alu ava ma sikaleti e le aofia ai. E i ai se aafiaga le lelei i toto toto ma le toto.

Aloese mai tulaga faigata i soo se taimi e mafai ai.

Ia mulimuli i taimi uma i se meaai. O se tasi lea o poutu taua i le faalauteleina o le ola.

I le tulaga e sili atu i soʻo se faailoilo e iloa e le glucometer, o le a ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se suʻega atoa.

O tamaʻitaʻi ma fafine e sili atu i le 30 tausaga le matutua latou te faʻaumatia fualaau mo nisi faamaʻi faʻapitoa. Latou te faʻaaogaina le aspirin ma le faʻaeteete, aʻo leʻi faʻatalanoa ma la latou fomaʻi, pe a mafai ona oʻo mai ni aʻafiaga ogaoga.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Togafitiga mo le maʻisuka pe a uma le taʻavale

E i ai vaega eseese o vailaʻau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga II. O lo latou aoga e ese mai i gasegase eseese, o lea e tatau ai ona filifilia taitoatasi e le fomaʻi togafitiga.

  • Biguanide (metformin). Faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini ma faʻalavelave ai le gaosiga o le kulukose.
  • Thiazolidinediones (pioglitazone). Faʻaleleia le tali atu o siama tino i insulin.
  • Sulfonylurea (Glyclazide, Glibenclamide, Glipizide). E faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas ma fesoasoani i le tino e faʻaaoga lelei le homone.
  • Faʻatauga (faʻasalaga, liraglutide). Hormonal fualaau e mafai ai ona gaosia le kulukose i totonu o le tino.
  • Alpha Glucosidase Inhibitors (Acarbose). Faʻalūlū le gaogao ma le faʻaleleia o gaʻo, o se taunuuga, pe'ā uma ona 'ai, o le maualuga o le kulukose i le toto e maualuga lemu.
  • DPP-4 inhibitors (vildagliptin, sitagliptin, saxagliptin). Faʻamau le enzyme DPP-4, lea e faʻaleagaina ai mea manogi, ma faʻateleina ai lo latou maualuga i le toto.
  • Faʻatonuga o le kulukose (prapialide, repaglinide). Latou te faʻamalosia le pancreas e maua ai nisi inisalini.
  • SGLT2 inhibitors (canagliflozin, dapagliflozin). Latou te faʻateleina le pule o le glucose i le urine, faʻaititia ai lona maualuga i le toto.

O tagata e mafatia i le ituaiga o maʻisuka e manaʻomia i taimi uma le tui o le inisalini. I le aluga o taimi, o le manaʻoga mo i latou e tulaʻi i le ituaiga II.

Meaʻai mo le taʻavale ma le maʻisuka

O mea taumafa tatau e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga ma isi faʻafitauli o le maʻisuka, faʻaleleia le tulaga o le maʻi pe afai ua tupu se faʻalavelave i totonu o vaʻa o le faiʻai, ma faʻaitiitia ai le ono toe faia o taʻavale faiʻai.

O lenei e tatau ona ou lafoai uma mea suamalie?

Leai. O lau taumafataga e mafai ona matua eseese. Fautuaga lautele mo se taumafataga pe a maeʻa le paʻu i le maʻisuka:

  • Taumamafa i taimi uma. Aua le faʻafefe meaai.
  • Taumafa fualaau faisua ma fualaʻau, fatuga atoa, ma leki.
  • Aloese mai meaai e aofia ai suga: ia faitau ma le totoa mea o loʻo tusia i luga o le afifi.
  • Aʻo leʻi kukaina iʻa po o moa, aveese le paʻu mai ia. Aua e teu meaʻai - e sili atu le kuka. O lea e faʻaititia ai le faʻaaogaina o gasegase faʻamaʻi leaga.
  • Fafaga fagota 2 taimi i le vaiaso, ae le o le gaʻo pe falai.
  • Taumafai e faʻaitiitia vaega o ipu. E taua le faʻapulaʻaina o le numera o kalori.
  • Ava malosi - na o sina taimi ma i le faʻalelei. Ma naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi.

O nisi faʻamatalaga auʻiliʻili i meaʻai o mea e manaʻo i ai mo le faʻamaʻi ma le maʻisuka o le a tuʻuina atu ia te oe e lau fomaʻi, fomaʻi.

Manua ma le maʻisuka: faʻasologa

Afai o le maʻisuka o loʻo i ai le faiʻai o le faiʻai, pe, i le isi itu, o le maʻisuka e amataina pe a uma le taʻavale, e sili atu le leaga nai lo le tasi o nei tulaga. E leaga tele, pe o iai se avanoa e toe faʻaleleia ai? O le tali i lenei fesili e faalagolago i le tele o mea:

  • Glucose o le toto E masani lava, afai e faʻafouina pea - o le mea leaga lenei.
  • Umi o le maʻisuka.
  • Ituaiga o le stroke: inisiua poʻo hemorrhagic.
  • Faʻasologa o galuega na atiaeina pe a uma le taia.
  • Faʻamatalaga faʻapitoa tau soifua maloloina: atherosclerosis, toto maualuga, ma isi.

O le maʻisuka e faʻateleina ai le maliu mai le paʻu. E tusa ai ma suʻesuʻega a saienitisi, e silia ma le 20% o maliu mai le paʻu o loʻo aʻafia ai. E le gata i lea, i tamaitai o lenei mafutaga e malosi atu nai lo alii.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le lamatiaga o le paʻu pe a ou mafatia i le maʻisuka?

O fautuaga e faigofie lava:

  • Taumamafa i se taumafataga maloloina, o lona uiga, o le tasi lea e itiiti le masima, gaʻo, ma le suka.
  • Taʻitaʻi se olaga malosi. Gaoioiga faaletino e fesoasoani e pulea le kulukose o le toto ma le cholesterol, faaleleia le soifua maloloina.
  • Faʻaaofiofia le mamafa o le soifua maloloina. Afai o loʻo e mamafa pe tele, asiasi i le endocrinologist, o se tagata e fai meaʻai. O fomaʻi o le a fesoasoani ia te oe e aveesea le mamafa.
  • Taofi le ulaula. Atonu e le faigofie, ae e aoga.
  • Faatapulaa le ava i le maualuga. Sili atu ona lelei le tuʻuina atu atoa. Afai e le aoga, pe a tausisia tulafono masani na fautuaina e lau fomaʻi ma e le inu tele i le taimi.

Ma o le pito sili ona taua: mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. O mea uma lava e tatau ona talafeagai, e tatau ona faia mea uma i le faʻalelei. O le maʻi suka e le o se togafitiga lea e aoga ai le togafitiga. Ua tupu lenei mea i ni taunuuga ogaoga.

Tuua Lau Faamatalaga