Le Faʻaleagaina ma Faamanuiaga o Paʻu i le Maʻisuka

Pulu mūmū po o, sili atu faigofie, laʻau - o se oloa faapena, o lona faʻaaogaina e le o taimi uma e talia ai le maʻisuka. O le mafuaʻaga lena, ao leʻi faʻaaogaina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faapitoa. O le a ia taʻuina atu ia te oe pe mafai ona maua lenei maualuga i le suka maualuga, pe mafai ona faʻalauteleina ni faʻafitauli, ma pe o le a foi le fuainumera glycemic index.

E faʻamanuia lelei mo le maʻisuka?

O nisi o le diabetologists e le o mautinoa o laʻau o se oloa e manaʻomia e tagata maʻi maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata tomai faapitoa e le vavaeeseina ia aoga o lenei oloa, ma na o le pau lava le mea e le tatau ona faia i le tele tele o le maʻisuka. I le tautalagia o meatotino aoga, faʻalogo i:

  • maualalo le kalori content
  • le mafai ona faʻafaigofie le faʻaogaina o le tino,
  • le tuuina atu o se aafiaga antibacterial,
  • o le i ai o antioxidants i le oloa, lea e taua mo le faatumauina o le lelei o le olaga pe a feagai ma le maʻisuka.

E le gata i lea, e le tatau ona galo ia i tatou le le aofia ai o le faateleina o le toto toto, o le tau faasaga i soʻo se faʻamaʻi o loʻo i ai i foliga masani. I le tautala e uiga i le i ai o nisi elemene, e tatau ona gauai atu i le i ai o fiva, elemene o elemene, e aofia ai le potassium, iron, phosphorus ma le sodium.

I le maʻisuka ituaiga 2, o fualaau e aoga foi ona o le i ai o vitamini A, B, C, ma E. O lona tuufaatasiga o le a maua ai foi nisi o meaola malosi lelei. I le tulaga lautele, o pulu e maua ai se aafiaga lelei i le tino o le tagata, e le gata i le maʻisuka, ae faapena foi i se soifua maloloina.

O le mafuaʻaga lea e mafai ai ma e tatau foi ona faʻaaoga, ae tatau ona faia e tusa ai ma tulafono faʻapitoa, ia amanaʻiaina le faʻasologa o igoa (25 iunite e aunoa ma ni maʻa) ma isi faʻavae.

E faʻapefea ona 'aina palu paʻu?

O le mea muamua, o le tulafono muamua, o tagata tomai faapitoa e taua le le faʻaaogaina o laupepa i le tele faʻatapulaʻa. I le i ai o le maʻisuka, o le a mafai ona 'ai faʻatasi ma ia. O le tautala i lenei mea, o lona uiga e le sili atu i le lua i le tolu fualaau aina i totonu o le 24 itula. E tatau foi ona manatua i le mafaufau e sili ona lelei le faʻaaogaina o fualaau aina e le o latou mamanu, ae o se vaega o ipu autu, meaʻai.

I le maʻisuka, e fautuaina foi laʻau e teuina i se auala faapitoa. Aemaise lava, e sili ona lelei le faia o lenei mea e le sili atu nai lo le ono masina, aua o le oloa atonu o le a leaga. E i ai isi faʻaaliga e manaʻomia ona manatua:

  • fualaau aina e leai sona aoga io latou uiga lelei,
  • e fautuaina e aua le faʻaogaina paʻu mamago i luga o se manava gaogao, faʻapea foi aʻo le i alu i le moega,
  • e le tatau foi ona fefiloi ma mea e mafai ona mafua ai le galala, mo se faataitaiga, ma le susu.

O le faʻatagaga o le faʻaaogaina o pulu mo le maʻisuka ituaiga 2 e le o le masalosalo. E ui i lea, e taua tele mo tagata gasegase e faia lenei mea i se auala masani, manatua e uiga i faʻasalaga faatagaina. O le isi manaʻoga e tatau ona manatu o le faʻaaogaina o le oloa e avea o se vaega o nisi o fualaʻau.

Paʻu mo le maʻisuka: fualaʻau masani

E tele suʻega masani e aofia ai le faʻaaogaina o laʻau. I le tautala ai e uiga i lenei mea, ou te fia tosina atu i salakeke, jams ma compotes faatasi ai ma se fuainumera faʻamamafa mulimuli, lea e mafai ona faʻaaoga mo le maʻisuka.

Tusa 2 ma le ituaiga suka 1 o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e mafai ai ona faʻafefete salakeke ma le faʻaopoopoga o paʻu mamago. Mo le faʻamoemoe o lana sauniuniga, e matua fautuaina lava e faʻaaoga le moa ua kuka, yogurt o se vaega itiiti ifo o le gaʻo, o se fuamoa e fufulu. I totonu foi o le lisi o mea taua o kukama fou e lua, lua pe tolu laupepa ma le sinapi.

E fautuaina le tipiina o oloa taitasi i le mea sili e mafai ai. A maeʻa ona tuʻuina lea i luga ole laulau, e taua tele le mulimuli i le faasologa, e pei o le taoto muamua o le fusi, sosoo ai ma kukama, fuamoa ma laʻau. Mo soʻo se ituaiga faʻamaʻi ua faʻamatalaina, ua faʻafefiloi taʻitasi taʻitasi i le paluga o le yogurt ma le sinapi. O le isi, tuʻuina le ipu i totonu o se pusaaisa mo le lua i le tolu itula, pe a faʻamama. O le salati e mafai ona faʻaalu i le tele o taimi i le ao, ae i ni vaega laiti.

I le tautalagia o laupepa i lenei pepa, ua fautuaina e aua le faʻaaogaina le ipu e sili atu ma le tasi i le fitu poʻo le 10 aso. O le tulaga lenei o maʻi o le suka o le a sili ona totogi, e le o aʻafia ma le maualuga i le kulukose i totonu o le toto.

Mo le sauniuniga o le taumafa o mea taumafa faʻaaoga vaega e pei o paʻu mamago ma lemoni (faʻaauau pea ma le vevela). I le tautala e uiga i foliga o le kuka, ia gauai atu i le mea moni e faapea:

  1. ponaivi e maua mai mea e maua ai, ma o meaʻai e vaeluaina i le mea e gata ai,
  2. pe a uma lena, ona tuʻuina atu ai lea o lemoni i totonu o se pusa o loʻo iai ma tumu i le vai,
  3. mulimuli ane faaopoopo le suamalie pe, mo se faataitaiga, meli masani,
  4. osofaʻi le malosi o le tuufaatasiga e malosi le fautuaina seia oʻo i le maualuga maualuga o le maualuga o le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina le maʻisuka i le i ai o le ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi.

Ona mama lea o le lapisi ma mafai ona mafaufau e sauni e 'ai. Faʻaaogaina e matua fautuaina e le silia ma le tasi i le aso. Teuina faʻatasi ma paʻu sili ona sao i se nofoaga malulu, e le sili atu nai lo ni nai masina ile laina. O le sui o lemoni ma isi fua o fualaʻau e le fautuaina.

O se ituaiga sili ona lelei o le lisi o aso taʻitasi o le a manogi, lelei ma lelei le compote. Mo lona sauniuniga faʻaaoga le 200 gr. moli afifi, 100 gr. paluga, e tusa ma le 2.5 lita o vai mama, faapea foi ma le meli. Aʻo leʻi kuka, e sasaa mai meaʻai i le vai mo le tusa ma le 10 minute, a uma ona fufuluina lea i vai vai, tipi ma toe tuʻu i totonu o se pusa vai.

O le vaa e tuʻuina i luga o sina mumu, ma a uma ona faʻaaogaina le meli, sili atu i se vaega itiiti ma le igoa masani. A maeʻa lena, ona faʻaitiitia ai lea o le afi, ma faʻafefeteina isi mea mole lima minute. Mai le taimi o le toʻa, o le compote e 100% faʻamaonia mo le faʻaaogaina. Nai lo le faʻamamaina o apricots, o nisi e sili e faʻaaoga vine, ae i lenei taimi e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi.

Compote e tatau ona teuina e le sili atu nai lo ni nai aso, aua e aoga pe a mafai i se pepa fou. E le manaʻomia le faʻamagoina, faʻapea foi le toe faʻavelaina seia oʻo i le kuka.

Taʻaloga o le Maʻisuka

O le tapulaa autu, o le mea moni, o le tikeri o le le faapalepale o le oloa na tuuina atu. Ma le isi, ia gauai atu i gasegase o le tino e tupu i luga o fualaau mama i le mataupu faavae. E le gata i lea, e leai se mea e tatau ona galo ia i tatou e tatau ona e teena le oloa na tuʻuina mai pe a fai o le meaʻai.

E ui lava i le mea moni e faapea, o paʻu o loʻo faʻaalia i le tele o uiga lelei, o lona faʻaaogaina e le taliaina i le lactating women. E mafua lea mea ona o le tamaititi e mafai ona atiaʻe se manava ita. E le manaʻomia foi le faʻaaogaina o paʻu mamago mo taui faigata o le maʻisuka, aua e seasea lava, ae mafai pea ona faateleina le suka suka. O le mafuaaga lena e taua ai le mataʻituina lelei o mea tatou te 'ai.

E mafai ona tui mo le maʻisuka?

O lenei oloa e mafai ona manatu e aoga ma i le taimi e tasi e afaina, lea e le aofia ai le avanoa e faʻaofiina ai i totonu o le meaai. Ina ia malamalama i uiga feteenai o paʻu, e aoga le iloa atili auiliiliga o lona fatuga. O lea, e aofia ai lava vaega taualea e talafeagai mo le maʻisuka:

  • vitamini B, C, E,
  • uʻamea, sodium ma fuamoa,
  • pectin ma beta-carotene,
  • fiber dietary (fiber),
  • vailaau oona
  • minerale.

Faʻafetai i nei vaega, o laupepa e tele mea e aʻafia ai le tino faaletino o le tino:

  1. Faʻafouina o le immunomodulator faʻapitoa ona o gaioioiga faʻasagaga lea e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.
  2. O le i ai o le fiber e faʻamalosia ai le faagasologa o le faʻaaogaina o le gaʻo ona o le gaoioi afi i filo o meaʻai.
  3. Laxative e aunoa ma ni aʻafiaga o aʻafiaga leaga, lea e mafua ai le paʻu o le mamafa, ona o mea e maua i le sorbitol ma diphenylisatin.
  4. Lagolago o le uʻamea toto.
  5. Faamalosia o le cardiovascular system.
  6. Faʻaleleia o paleni-masima, puipuiga o le edema.
  7. Puipuiga malosi malosi.
  8. Aafiaga aoga i le faia o le faiʻai.

O le mafuaaga autu mo le faʻaleagaina o le maualuga le fua o le fructose concentration. E tele fomaʻi e fefefe e faʻatagaina le maʻisuka, o І, ma ІІ ituaiga e faʻaaogaina. E ui lava, afai tatou te faʻatusatusaina lenei mafuaʻaga i se faʻamaumauga o uiga lelei, o le a manino ai pe aisea e le vavaeeseina ai laupepa mai le lisi o oloa faʻasaina mo le maʻisuka.

O aʻafiaga o paʻu i luga o le tino

O pamu mumu e aofia ai le potassium, e mafua ai ona toe foi mai le tino o le tino i le masani, o le galuega o le fatu maso ua faamautuina.

O le oloa o se puipuiga mamana o sela e faasaga i radical free, faʻafetai i mea o loʻo iai i le beta-carotene ma le vaitamini E. E i ai sona aoga aoga i le paʻu, lea e manaʻomia tele i le maʻisuka.

Mo le faia o le ponaivi, e te manaʻomia se mea gaosi - pusa. Faatasi ai ma le pata ma le vailaʻau D, e aofia ai i le faagasologa o le tausisia o ponaivi ma nifo i le tulaga tatau. E faʻapena foi ona faʻaauau le popo mo faʻafitauli o le coagulation toto, ia e matauina i le maʻisuka.

E i ai le tausiga i se tulaga masani o le hemoglobin ona o elemene uʻamea.

O le elemene elemene o seleni, faatasi ai ma le zinc, ei ai se aafiaga lelei i le tulaga o fao ma lauulu, lea e masani ona avea ma siama i le maʻisuka.

O pauna o loʻo i ai le apamemea, lea ei ai sona aafiaga taua i le faʻafefe o le uʻamea.

O vailaʻau oona e tuʻuina atu ai le faʻamautuina o peristalsis o le mucosa o le intestinal, faʻaleagaga o microbes pathogenic, ma le lagolago o paleni-faavae.

O nei uiga lelei uma e le o lona uiga o le tele o le 'ai, o le lelei. E mafua ona o le maualuga o le faʻaogaina o vaega taua uma, o lona soona taumafa e mafai ona oo atu ai i ia faʻafitauli:

  • Faʻateleina le faʻaaogaina o le kesi, lea e mafua ai le le gata o le faʻavaivai, ae o le tiga foi.
  • Tatala Faʻatasi ai ma le tele o le faʻaaoga, e mafai ona mafua ai se aafiaga leaga, lea o le a oʻo atu ai i le faʻamaligiina o le tino. O nisi taimi e manaʻomia ai se foliga masani.
  • Faʻalagolago i mea lilo. O le oloa laititi o le oloa e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaogaina o le meaʻai i luga o laʻau, e aunoa ma se mea ua le manuia ai le faʻaleleia o meaai.

Faatasi ai ma le tele o meatotino aoga, o laumei o se oloa lea o lona faaaogaina e manaomia ai le feutagaiga ma le faamaoniga a se fomai.

Laʻau mo le maʻisuka ituaiga 2

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o fualaau oona ua faʻamatalaina e mafai ona faʻaitiitia ai le uʻamea, lea e faʻavaivaia ai le tino. I lenei tulaga, faʻaaoga laupepa i vaega talafeagai, e mafai ona e taui atu i lona gau. E faʻamaonia le maualuga o le hemoglobin ma faʻaleleia le tafe o le okesene i totonu o siama.

I tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, o le edema o loʻo faia i totonu o masini mumu, ma o le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalaina. Ma iinei o fualaau mamago nei e mafai ona i ai se aafiaga faaola ona o lona maualuga o mea o le pasela.

Faamauga o faʻamanuiaga faʻaogaina o le oloa o loʻo fesiligia mo le maʻisuka ituaiga II:

  • faʻasaʻoina o le toto maualuga (faʻaititia le maualuga),
  • puipuiga o le gallstone faamaʻi ma le fausia o maʻa fatu,
  • faasaolotoina o le tino o toxins ma metotia mataga,
  • le faʻaumatia o siama
  • faasaoina o le tino faaletino,
  • faamama avega,
  • faamalosia o puipuiga.

Faʻafefea ona faʻaaoga laupepa i le maʻisuka?

O le faʻaauau pea o se uiga faʻapitoa i meaʻai ma le maʻisuka e taua tele le ave o fualaau. O le Dieting o se vaega taua o le olaga o le maʻisuka. Ae o laumei, ona o loʻo i ai se maualuga maualuga o elemene taua, e naʻo le 2-3 vailaʻau faʻamalosi e faatagaina i le aso. E le gata i lea, aua le 'ai uma i le taimi e tasi.

O le faʻaaogaina o fualaau mamago i le vai inu, e tatau ona tipi i ni nai fasipepa ma faaopoopo i salati, cereals ma isi ipu (pe a manaʻo ai ma tofo). Afai e te faʻaaoga laumei e avea o se elemene i totonu o siama ma isi mea vevela, o lona uta o le carbohydrate e faʻaititia.

Afai o le maʻisuka ei ai se faʻafitauli i le nofoa, e mafai ona faʻamamaina laumei i le mama atoatoa se itula ao le i momoe. E leai se mea e sili ona manaia ma aoga mai lenei oloa, o loʻo tumau pea meatotino lelei, ma e tosina atu i lona manogi tulaga ese.

O vailaʻau i ni tapulaa faʻamapulaʻa e le na o le faʻamaonia mo le faʻaaogaina, ae fautuaina e avea o se auala e faʻaosofia ai metabolic ma isi faiga i tagata gasegase i le ituaiga I ma le maʻisuka II.

Protein Glycemic Index

O le faʻamatalaga faʻapitoa o se faailoga o le saoasaoa lea e aʻafia ai le fua o le suka i se oloa. O le faavae ua ave 100 iunite i luga o le fua tele. O lenei faailo e ave i le maualuga o le kulukose.

E pei ona e iloa, o le faʻaaogaina o meaai ma le maualuga o le GI e taʻitaʻia ai le mea moni e maua e le tino le malosi e leʻi taʻua, lea e liua tele. Ma talu ai o loʻo maua i le maʻisuka ua maeʻa le galuega a le pancreas, o le maʻi o le maʻi ua faʻalauteleina.

O loʻo i ai oloa o loʻo faʻaalia e se maualuga (mai le 100 i le 70), ala (mai le 70 i le 40) ma le maualalo (mai le 40 i le 10) faʻasologa igoa. I totonu o laʻau GI e 29. O lona uiga e tuʻuina atu e le paʻu le malosi i le faʻatuai lemu. O le kulukose o loʻo aofia ai i totonu o le tino e vave oʻo atu i totonu o le tino ma e vave lava ona faʻaumatia e aunoa ma le tumau i totonu, lea e le afaina ai le maualuga o le toto suka.

O le maualalo o le GI o loʻo faʻamalosia ai le fusifusia o le cholesterol ma lona aveeseina mai le tino, lea e matua faʻamalosia ai le tulaga o le maʻisuka.

Ole fua ole GI i le aofaʻi o suauʻu palu ile 100 g o le pauna e mafai ai ona e fuafua avega glycemic (GN). O lenei faʻamatalaga o le a faʻaalia ai oe i le tele o le carbohydrate o loʻo faʻaaluina e le tino.

E tolu vaega o le GN:

  • maualalo - lalo ifo o le 11,
  • avefeʻau - 11-19,
  • maualuga - silia le 20.

E mafai ona faʻatulagaina le avega Glycemic e faʻaaoga ai le faʻasologa lenei:

GN = (le tele o carbohydrates mo le 100 g) / 100 × GI

GI o laumei - 29. I le 100 g o le oloa - 65.5 g o gaʻo. O lona uiga e na o le 29% oi latou o loʻo aʻafia e le tino:

65.5 / 100 x 29 = 19 (kalama)

O le faʻamatalaga e manino: o pauna ei ai le GN masani, o le mea lea o se oloa e tatau ona e faʻaaogaina i le faʻalelei.

O lapopoʻa e sili ona lauiloa ma pele i le tele o oloa, o loʻo i ai uiga uiga ese, ma o le mea lea o le autu o talanoaga i mataupu e faʻaaoga. E taua le iloa o ona aoga aoga e le mafai ona faʻamaonia. O le mea autu o le tausisia o le fua, aemaise lava mo tagata e maua i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga