Maʻisuka i totonu o se tamaititi - pe mafai ona faʻamalolo atoatoa?

O lenei maʻi e mafai ona maua ile pepe ma se tama matua. Aisea e aliali mai ai le maʻisuka, e itiiti ni iloa. O le aioiology o lea mea e eseese. O le tele o taimi, o le suka toto e amata ona tupu i tamaiti mai le 6 i le 12 tausaga. E le gata i lea, o togafitiga e iai ona lava uiga. O gaioiga uma lava i le tino o le pepe e vave televave faʻatusatusa i se tagata matua. Ona o lea mea, i tamaiti o le faʻamaʻi o loʻo maua i se faiga sili atu ona ogaoga, ma o faʻafitauli o le a tupu soo.

O le maʻi o le maʻi suka o le maʻi suka o le muamua lea e mafatia ai. O lona telē e laiti: i le 10 tausaga, e tusa ma le 12 cm le umi pe tusa ma le 50 kalama. O le mea lea, o soʻo se mea, e tusa lava pe itiiti le faʻaleagaina o lana galuega e taua mo le tamaititi.

I le saienisi, maʻi o le maʻisuka, lea e aliali mai i tamaiti ma tagata matutua, ua vaevaeina i le muamua (inisalini) ma lona lua (e le o le inisalini). O le eseesega i le va oi latou e taua. O tamaiti e masani ona mafatia mai le ituaiga muamua o gasegase. O mafuaaga o le maʻisuka e mafai ona ese tele.

Le faʻaalia o le faʻamaʻi i tamaiti

E tatau i tagata matutua ona gauai atu i suiga i le amio a le pepe, ma afai e mafaia, ia vave ona talanoa i se fomaʻi, talu ai o le maʻisuka i tamaiti e vave ona maua. Faatasi ai ma se fesoasoani le mautonu, o le maʻisuka faateʻia ma le paʻu ua tupu. E masani ona tuʻuina atu le pepe i se fomaʻi i se tulaga e le iloa.

O faʻaaliga muamua o le maʻisuka i se tamaititi:

  • o le fia inu pea ma se lagona o le gutu (o le mea sili ona taatele o le maʻi),
  • faʻaoga faifaipea,
  • fiaai pea
  • paleni mamafa
  • faʻanoanoa vaaia
  • malaise, vaivaiga.

O faailoga muamua ia o le maʻi. O le mea moni, e leai se mea e tatau ai ona o le a foliga mai e teteʻe mai i tua o le maualuga o le suka o le toto maualuga, o faʻamaoniga tutusa e mafai foi ona aliali mai ma le tele o isi faʻamaʻi. Aepeitaʻi, o le faʻaalia o se tasi oi latou i se tamaititi e tatau ona avea ma se mafuaʻaga tatau mo mātua e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. I le pasia o ni suʻega faʻapitoa, e mafai ona e maua se faʻamaonia saʻo.

O le faʻaʻauʻau masani (masani) o le maʻisuka:

  • afu pipii (e le o le tala o le pine faifaipea) ma se manogi masani o le acetone,
  • fiainu tele, aemaise i le po,
  • paʻu mamafa mamafa i tua o meaʻai lelei,
  • malogo ma le suamalie o le paʻu,
  • susunuina o lagona pe a uma le urination.

O ia ituaiga faʻamaoniga e sili atu ona faʻamaonia ma mafai ai ona masalomia le maʻisuka i totonu o se tamaititi e tusa lava pe leai ni suʻesuʻega muamua.

O le a le mafuaʻaga o le maʻi?

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona ese tele. O mea taua e aofia ai:

  • Faʻasaoina. O le mea muamua o le maʻisuka e sau mai le vailaʻau. E masani lava, o togafitiga e tupu i se tasi o aiga.
  • Faʻafitauli Saienisi o ona po nei ua faamaonia ai o le gaʻo, moa ma isi faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faaleagaina o le paʻu.
  • Taumamafa i le tele o meaai sugary. O le tagofia o mea faʻafefiloi i gaʻo gaʻo faigofie (diges, muffin, sukalati) o se mea e manaʻomia muamua mo le manumanu. O le pancreas e galue i le tapulaa o ona gafatia ma ua faasolosolo malie lava ona le atoatoa, ona o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini pe ua maeʻa foi.
  • Soifuaga masani. O le gaioiga o le gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le maua o le gaʻo ma le faʻaleagaina o gaioiga gasegase i totonu o totoga o le tino, ma mafua ai le faateleina o le kulukose toto.
  • Faʻaleagaina le puipuiga mai le tala o le malulu faaumiumi. O le tino o le tamaititi na te le toe puipuia e masani lava ona aʻafia ai sui sooupu, ona o lenei mea ua taʻua "Avanoa" o meaola ninii e afaina ai totoga i totonu, e aofia ai sela o le pancreatic.

E le gata i lea, o gasegase matautia o le gastrointestinal tract, manua o le manava, ma meaʻai e mulimuli i mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti.

Vaitaimi le olaga

Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka O loʻu maʻisuka, e oʻo lava i le talaaga o le atinaʻeina o auala faʻaonapo nei o togafitiga, o se faʻamaʻi ogaoga. E manatu e le mafai ona faʻaleleia ma mafai ona tupu faafuasei. Ona o le mea moni e faapea o togafitiga e masani lava ona maua i fanau ma tamaiti, e taʻua o le maʻisuka o le talavou.

O le maʻi o le a manaʻomia ai le togafitiga o le hormone, ma o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini pancreatic e totogiina i lona ulufale atu mai fafo. A aunoa ma se paʻu taimi vave i le kulukose o le toto, o se gacose glycemic e tupu mai ma se maualuga maualuga o se taunuʻuga leaga. E le gata i lea, o le faʻaaoga sese o fualaau faasaina ua faatonuina e lau fomaʻi e mafai ona faaosofia ai le tele o faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti e faʻaleagaina ai fatu, loto, ma mata.

O le mea lea, o le soifuaga o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga o le a faalagolago tele i lona tausisia o le inisalini tulafono, o tulafono o se soifua maloloina lelei, ma le gaioiga faaletino. Fuainumera faamaumauina mai le vaitaimi talu ai e faapea talu mai le mauaina o se faamaʻi, o se tagata lautele na ola mo le tusa ma le 30 tausaga. I le taimi nei, o faʻamoemoega ua sili atu ona manuia.

O lea, o fomaʻi e faamaumauina le maliu o tagata gasegase, e 65-70 tausaga. I se isi faaupuga, o tagata maʻi i lenei faʻamaʻi e ola e pei lava ona ola tagata masani. Ole tele o le a faʻalagolago ile mafaufau ole tagata maʻi ile maʻisuka. O mafaufauga lelei ma le le lava o popolega o le mafaufau e maua ai se aoga aoga i le soifua maloloina ma faateleina ai le ola o tagata mamaʻi tigaina.

Puipuiga

Faʻafefea ona aloese mai le faʻamaʻi? O le puipuia o le maʻisuka i tamaiti e faigofie lava. Ae paga lea, o gaoioiga e faʻamautinoa ai le puipuia mai le atinaʻeina o le maʻisuka e le o iai. Ae ui i lea, e mafai ona faʻaitiitia le ono mafai ona tupu mai le faʻamaʻi, puipuia ai faʻalavelave ma faʻalauteleina le ola. E tatau ona manatua e puipuia ai le maʻisuka aʻo laʻititi lava ona tupu i le lumanaʻi.

Muamua, e tatau ona e tausisia lelei meaai, lea e mafai ai ona e faatumauina le faapaleniina o le vai i le tino (o le pancreas e maua ai le bicarbonate i se ituaiga o fofo e mautinoa ai le tafe o le kulukose i totonu o sela). O le mea lea, e tatau ona e aʻoaʻo lau tama e inu 1 ipu vai mama pe a maeʻa ma le afa itula ao leʻi 'ai.

Faatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le tamaititi, e tatau i le matua ona mataʻituina le tele o kalori i ana meaʻai, faasolosolo malie lava ona faʻaitiitia mea. E sili atu le fafagaina o le pepe i taimi uma, ae faʻaitiitia ai meaai. O lea o le a sili atu ona faigofie ia te ia ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai taumafa taumafa. Aemaise lava e tatau ona e mataʻituina le faʻaitiitia o le taumafa a le tamaititi i mea inu gaʻo (gaʻo, sukalati, falaoamata). E fautuaina e aloese uma mai ia i latou. E mafua ona o le tagofia o mea ua fai ma vaisu o le ituaiga II o le maʻisuka tamaititi e mafai ona amata. Mo le sauniuniga o meaai mama, e lelei tele le faʻaaoga o le sorbitol poʻo le xylitol.

E manaʻomia e matua ona iloa pe faapefea ona faʻaalia vave le maʻisuka ina ia mafai ai ona vaʻai se fomaʻi i taimi talafeagai. O le vave ona amata togafitiga, o le maualuga atu lea o avanoa e manuia ai.

O gaoioiga faaletino e taua foi. E le gata i lea, o le itula poʻo le lua taʻalo soka i le aso e lava. Faʻaaogā togafitiga e faʻafaigofieina ai le metabolism, faʻaleleia le faʻaogaina o meaʻai, e aofia ai le pancreas, ma e ono maua e le pepe se avanoa e le maua ai lenei maʻi matautia.

Faʻavasegaga ma le malosi o le maʻisuka talavou

O le maʻisuka e mafai ona i ai tikeri eseese o le mamafa, lea e fuafua ai pe faapefea ona faʻalauiloaina ia faailoga, ma o le fea filifiliga e togafitiga o le a faʻamaonia:

  • muamua tikeri. I lenei tulaga, e tumau le glycemia i le tulaga tutusa i le taimi o le aso ma e le maualuga luga aʻe o le 8 mmol / L. E tutusa lava ia mo le glucosuria, lea e le sili atu i le 20 g / l. O lenei tikeri ua manatu e sili ona faigofie, o le mea lea, ina ia faatumauina se tulaga faamalieloto, o le tagata maʻi ua faatonuina malosi le usitai i se meaai,
  • tikeri lona lua. I lenei laasaga, o le maualuga o le glycemia e oʻo i le 14 mmol / l, ma le glucosuria - e oo atu i le 40 g / l. O ia ituaiga o gasegase o le a mafai ona atiaʻe le ketosis, o lea ua faʻaalia ai i latou o vailaʻau faʻamaonia ma injections inisalini,
  • tikeri lona tolu. I ia ituaiga o gasegase, o le glycemia e oʻo i le 14 mmol / L ma fesuisuiai i le aso atoa, ma o le glucosuria o le 50 g / L. O lenei tulaga e faʻaalia i le atinaʻe o le kososis, o le mea lea, o maʻi e faʻaalia pea le inisalini o inisua.

O le maʻisuka a tamaiti e vaevaeina ile lua ituaiga:

  • 1 ituaiga. O le ituaiga o maʻisuka lenei o le insulin, lea e tupu ai le faʻafanoga o sela o le pancreatic, e mafua ai ona le mafai ona gaosia le inisalini, ma e manaʻomia ai le faʻaauau e ala i tui,
  • 2 ituaiga. I lenei tulaga, o le gaosia o le insulin e faaauau pea, ae ona o le mea moni ua leai se lagona o le sela, o le maʻisuka e atiina ae. I lenei tulaga, o inisalini injections e le o faʻamaonia. Nai lo lena, o le maʻi e maua le glucose-faʻaitiitia o fualaau.

Inisalini togafitiga ma gasegase hypoglycemic

O le puipuia o le paʻu ma le oti, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o faʻalēmalie ma ogaoga mo se tamaititi maʻi, injections insulin ma hypoglycemic agents e faʻaaogaina. O le fua o injections ma o latou taimi e faʻamautuina e le fomaʻi. O le hormone na maua i totonu o le tino e tatau ona faʻaumatia le vaega o le kulukose i totonu o le toto.

Faʻaitiitia poʻo le faʻateleina o le fualaau oona e aunoa ma fautuaga faʻapitoa e le fautuaina. A leai, e mafai ona e faʻaleagaina le ola maloloina o le tamaititi, mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

O fualaau e maualalo ai le suāuʻu e masani lava ona faʻataʻitaʻiina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Ae o iinei o fautuaga ma faʻamaumauga a le fomaʻi o loʻo i ai se mea e sili ona manaʻomia.

Taiala o taumafa

O le taumafataga o le ki i le togafiti o togafitiga faʻapitoa. O se tamaititi o loʻo mafatia i lenei maʻi e manaʻomia ona aʻoaʻoina ina ia 'ai lelei mai le matua. Le vaʻaia o tulaga faʻavaivai mo le tagata maʻi, e fautuaina e faʻafetaui taumafa a le aiga i le lisi o le tagata maʻi i le maʻisuka.

O le mea lea, ina ia faʻaleleia le tulaga o se maʻi maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i mataupu faavae faigofie nei:

  • paleni taumafa
  • faaitiitia o le uta o le carbohydrate ona o le teenaina o pateta, semolina, pasta ma mea teuteu,
  • faatapulaa le aofaiga o le falaoa ua aina (ia le tatau ona sili atu i le 100 g)
  • teenaina o meaʻai vevela, suamalie, suamalie ma falai,
  • meaai e oo atu i le 6 taimi i le aso i ni vaega laiti,
  • faʻaaoga tatau o fua tele o fualaʻau ma fua,
  • 'ai e 1 le aso i le aso buckwheat, sana poʻo le oatmeal meal,
  • faʻaaoga nai lo le sui suka.

Gaoioiga faaletino

O le mamafa o le maʻisuka o se taunuuga tuusaʻo o le faʻalavelave faʻaleaga. Ina ia foia le tulaga ma le mamafa o le tino, e fautuaina le gaioiga faaletino.

E fesoasoani i le faʻamalosiina o maso, faʻamaonia le faʻamaʻi toto, maualalo le cholesterol, ma faʻaleleia foi le metabolic process i le tino o le fanau.

O taaloga malolosi mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ua faʻaseseina, talu mai le aʻoga, e mafai ona faia se fomaʻi malosi i le suka i le toto, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le tulaga o se maʻi maʻi.

E sili atu pe a fai o le a tuʻuina atu i ai le maliega, e tuʻuina atu i le tamaititi ma le faigofie, e aunoa ma le lamatiaga o le ola ma le soifua maloloina.

E mafai ona togafitia le maʻisuka i se tamaitiiti e faʻavavau?

E le gata i lea, faʻaopopo i le faʻavevesi o le pancreas, o le maualuga o le glycemia i le aluga o taimi e mafai ona mafua ai le atinaʻega o le tele o isi faʻafitauli, e aafia ai isi totoga: fatugaʻo, vaʻa toto, mata, ma isi.

Ina ia mafai ona faasolosolo malie le faasolosolo malie o auala, ma le tamaititi ina ia mafatia e itiiti mai faʻalogona faʻaleaga, e tatau ona faʻaauau pea le tulaga ma ia tausisi i fautuaga a le fomaʻi.

E sili atu ona manaʻomia mo tagata gasegase ia iloa tulafono ma tomai talafeagai, sili atu e uiga i mea e mafai ona e aʻoga aʻo aʻoga i le aʻoga mo le maʻisuka.

Vitio faʻatalanoa

Dr. Komarovsky i le maʻisuka talavou:

E tusa lava pe maua lou pepe i le maʻisuka, aua e te fefe pe atuatuvale. I le taimi nei, e tele vailaʻau ma fautuaga e mafai, pe a le o le faʻaola e faʻaola ai le tamaitiiti mai maʻi, ona sili lea ona faʻaleleia le lelei o lona olaga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga