Cholesterol 7

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le faʻamamaina o le suʻega o le suʻega, e naʻo le fomaʻi e gauai atu ai le gata i le numera o lela mūmū ma lela o le paʻepaʻe paʻepaʻe, ae faʻapea foi i le aofaʻi o le cholesterol. O lenei gaʻo-pei o se mea e avea ma vaega o le faʻapipiʻiina o siama, faʻapupulaina le malosi o le tino i siama ma siama.

O le tele o cholesterol e maua mai i le ate, o le ate, ma isi gaʻo i totonu. E maua e se tagata le tele o meaʻai ma meaai. Ina ia faʻamaonia le tulaga, e fautuaina e usitaʻi i se meaʻai faapitoa. Afai e le fesoasoani nei faiga, o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e faʻaalia.

I le faaopoopo atu i le faʻataʻitaʻiga, o se mea e pei o le gaʻo e manaʻomia mo le faʻapipiʻiina o hormones ma fafine, ma le faʻatonutonuina o le mafai ona gafatia o siama. E auai foi i le gaosiga o meaola suamalie, faaleleia le tulaga lelei o le faagaoioia o le vaega o meaʻai.

O le Cholesterol o loʻo feaveaia e faʻamalosi faapitoa, faʻalagolago i lenei, e tolu vaega o vailaʻau e iloga. Le lipoproteins e maualalo le vaivai (LDL) e afaina i le lamatiaga, o le a ave i latou i luga o le totoga ma faʻaosoina ai le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o toto toto ma fausaga.

O le faateleina o le faailoilo o le cholesterol leaga e afaina ai maʻi mama fatu, e lamatia ai maʻi:

  1. taʻavale
  2. fatu fatu
  3. suʻesuʻega
  4. angina pectoris.

Faatasi ai ma nei maʻi, o le cholesterol e oʻo i le maualuga o le 7.7 ma le 7.8 mmol / l.

Pe a faʻamautu le cholesterol 7 ma luga, o se tulaga taua tele o le masani. E tatau ona sailia le faafitauli i le le lelei o le tino. E le mafai ona ausia se ituaiga o vailaʻau i meaʻai e le talafeagai. Cholesterol mai le 7 i le 8 o se mea faʻalavelave faʻafefe.

O le maualuga o le lipoproteins (HDL) e vavaeʻesea foi, e taʻua i latou o le cholesterol lelei. O le vailaʻau e faʻataʻitaʻi lelei i le teuina o pusa atherosclerotic, toe faʻafoʻi le cholesterol faʻamaʻi i le ate, ma faʻagasolo ai.

E maualalo le lipoproteins (VLDL), o loʻo aofia ai le tele o triglycerides ma cholesterol. Faatasi ai ma le faateleina o lenei vaega, ua iloa ai se solitulafono ogaoga o le lipid metabolism, faatasi ai ma faamaʻi o le cardiovascular system.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

O se mea e manaʻomia muamua mo le maualuga o le cholesterol e taua o le genisposition genetic. Faatasi ai ma se maʻi le atoatoa, o le maualuga o se mea-gaʻo e oʻo i le tulaga o le 7.6-7.9, e tusa lava po o le a le matua o le alii po o le tamaitai. O tulaga masani mo soo se matua e mafai ona maua i le laulau.

O le isi mafuaaga o le le paleni, o le mea e aofia ai le tele o manu ma le gaʻo. I nisi tulaga, o se taumafataga e faʻaogaina le faʻamaonia o le cholesterol index e mafai ona afaina ai le tulaga o le soifua maloloina.

O le isi mafuaaga o le olaga sese, galuega e le mautonu. A aunoa ma le lelei o le tino faaletino, o le fatu o le fatu e tupu tele i le gaʻo, o lona gaioiga e faʻalavelaveina. O le tafe toto e faʻapupulaina foliga o papa i puipui o toto toto.

O le lisi o mafuaaga o le maualuga o le cholesterol e aofia ai le mamafa. O le maʻisuka ma le mamafa tele o le tino e matua faigofie lava i le tele o mea, talu ai o le mamafa o le fatu ua faateleina, o le myocardium e aoga mo le ofuina, o le maso e faasolo ina vaivai.

O se taunuuga o le maʻi faʻaleagaina, oso vave o le fatu, e tupu ai stroke. I lenei tulaga, o le averesi o le lipid index e mai i le 7 i le 8 points.

O amioga leaga e tatau ona mafua ona o mafuaaga o le faafitauli, o le ulaula ma inu ava malosi ei ai le aafiaga leaga i le gaosia o le maualuga o le cell cholesterol.

I lalo o le malosi o le maʻisuka, o le cirrhosis o le ate, ma le leaga o le tino o le endocrine, o le cholesterol e mai le 7.2-7.3 i le 7.4-7.5 mmol / l. Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, ua faʻaalia o le a faia se seti o faʻataʻitaʻiga, o le a latou faʻamaonia pe faʻafefe popolega.

O le tagata gasegase e manaʻomia le foai atu o le toto mo suʻesuʻega, e tele tulafono mo le suʻeina o suʻega. E tolu aso ao le i faia taualumaga latou te teena meaʻai gaʻo o meaola, tatou te talanoa e uiga i:

  • pata
  • kulimi mumu
  • gaʻo
  • ulaula meaʻai.

O le taimi mulimuli latou te 'ai e le sili atu ma le 12 itula ao lei aoina mai meaola. E maualuga lava le manaʻo e inuina le vai mamā e aunoa ma le kesi aʻo leʻi faia le faʻatulagaga. Toto toto e tatau ona i ai i le afa muamua o le aso, sili atu i le taeao.

I le mulimuli ai i fautuaga, e leai se masalosalo e uiga i le sao o faʻamaumauga na maua. Ae peitai, afai e te iloa se taunuuga o le 7 ma le luga, e tatau ona e alu i le suʻega ia le sili atu i le tasi.

A faʻamaonia e le suʻega le faʻasalaga, latou vave amata togafitiga.

O le a le maualuga o le lipoproteins

A oʻo ina faʻaalia e le auʻiliʻili ni faʻamatalaga se 7, e amata ona popole le tagata maʻi i lenei mea, na te le iloa pe o le a le tulaga o le maʻi o le a liliu mai. O le fomaʻi e masani ona faatonuina togafitiga taitoatasi, ma vaʻai i mafuaʻaga o le solia.

O aʻafiaga o le le amanaʻiaina o le faʻamaʻi o faʻamaʻi o gaʻo, intestine, maʻi fatu fatu, atherosclerotic phenomena i vaega eseese o le vaʻa ma vailaʻau.

Soo se tasi o taunuuga e matua matautia lava, o mea uma lava e faʻatatau i le faʻamautuina o lipoproteins maualalo maualalo e manaʻomia tele. E oo lava i le limaselau o se faailoilo o se vailaau, mo se faataitaiga, 7.20, 7.25, 7.35 mmol / l, ua amanaia.

O fualaau ma se taumafa paleni ua faatonuina e faʻaitiitia ai le cholesterol.

Faʻatau togafitiga fualaau, o le tau faasaga i se mea maualalo e maua mai i fualaau faasaina:

  1. statins
  2. fibrates
  3. cholesterol absorption inhibitors.

Atorvastatin, o fualaau lovastatin na avea ma fuainumera lauiloa. Latou te galulue i luga o le mataupu faavae o le poloka o enzymes patino e nafa ma le gaosiga o le cholesterol. O se taunuuga, pe a maeʻa se togafitiga, lipotia le maualuga o le lipoprotein, e lagona e le tagata maʻi se suiga taua i le soifua lelei.

E tatau ona maitauina o le maitaga o se faʻalavelave i le faʻaaogaina o fualaau oona o lenei vaega. Ae o suʻega, e filifilia taitoatasi.

O fibrates aupito sili ona faʻaaogaina o gemfibrozil, faʻamalosi. O fualaau faʻamalositino na o naʻo, e pei o statins, ae sili atu ona talafeagai mo le puipuia o le toe foʻi. O le faʻaaogaina o fibrates e faʻamaonia mo mea laiti laiti mai le tulaga masani o le toto toto.

Cholesteramine inhibitors o le Cholesterol Cholesteramine, Colextran e fesoasoani e faasaʻo ai le faailo o le tele ma le maualalo o mea e pei o le gaʻo. E le faʻaaogaina tutoatasi, e fautuaina e avea o se vaega o togafitiga faʻapitoa faʻatasi ai ma statins poʻo fibrates.

O tagata e faʻatagaina i taga e ese si eseese mai togafitiga o loʻo i luga, latou te le taofia poloka eletise, ae taofi le malosi o le gaʻo. O le faʻaaogaina o inhibitors e mafai ona maua i le cholesterol e le sili atu nai lo le 7.4 mmol / L. I fuainumera maualuga, o le lelei o togafitiga e faaitiitia i le tele o taimi.

O isi metotia o le faʻaitiitia o le cholesterol e fesoasoani e faʻaleleia le aoga o le togafitiga. E mafai ona e faia togafitiga e faʻavae i luga o vailaʻau faʻamalositino oe lava i le fale.

Aisea e tulai mai ai le cholesterol toto i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le cholesterol toto 7 ma le 3 - o le a le mea e fai ma le mea matautia e fai ma faailoga

  1. Cholesterol - o se fale mo suauʻu: o se tulaga talafeagai
  2. O le a le matautia o le cholesterol maualuga
  3. E faʻapefea ona iloa le maualuga o le cholesterol
  4. Cholesterol e faʻaititia ai fualaau faasaina
  5. Faʻaaogaina o le cholesterol faʻaititia

E le tatau ona e faʻamalamalama ma tuʻu se igoa i luga o le "long-suffering" cholesterol, ma fai mai o lona tulaga matua lamatia i le tino. O le numera o lona tele. E faʻatusatusa i se fualaau faasaina, e aunoa ma se mea e le mafai e le tagata maʻi ona faia, ae o le tele o fualaau e mafai ona lamatia ai le ola.

Afai o le cholesterol e 7.3 mmol / L, o le maualuga lea o lenei tulaga pe o se faʻailo sese. Mo le taliina o lenei fesili, e tatau ona taulimaina tulaga faataatitia ua faavaeina lea e le taua ai le fefe.

Cholesterol - o se fale mo suauʻu: o se tulaga talafeagai

I faaupuga faigofie, o le cholesterol o se mea-gaʻo e aofia i le fausiaina o sela, synthesizes vitamini, auai i le metabolism, ma le gaosia o hormones. Ina ia mafai ona tuʻuina atu le tino i lenei fale, e oʻo atu i le 80% o ia mea e maua mai i le ate, vavaega, sulu oona, pala, o isi mea e maua mai i meaai.

Ina ia malamalama pe o le maualuga o le cholesterol 7.3 mmol / l e matautia mo le soifua maloloina, tatou te liliu atu i tulaga faatonuina:

  • Mo se tagata e 25-tausaga - 4.6 mmol / l,
  • I fafine 40-50 tausaga - 6.6 mmol / l,
  • Tagata mai le 40 tausaga - 6.7 mmol / L,
  • Tinaʻitaʻi mai le 60 tausaga - 7.7 mmol / l.

E sili atu auiliiliga auiliiliga mo mea o le "lelei" (HDL) cholesterol ma le "leaga" (LDL), e tusa ai ma le matua ma le itupa, o le mea lea, i tulaga taitasi, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi.

Mo faʻasalalauga lautele, e mafai ona e avea o se faavae o fautuaga aloaia a le European Society of Atherosclerosis:

  • Aofaʻi cholesterol - 5.2 mmol / l,
  • Laʻu eleʻele lipoprotein cholesterol (LDL) - 3-3.5 mmol / L,
  • Laʻau maualuga lipoprotein cholesterol (HDL) - 1.0 mmol / L.

E tusa ai ma mea ua taʻua i luga, o le cholesterol 7.3 mmol / L e foliga mai e sili ona maualuga. Ae peitai, afai o tatou talanoa e uiga i le tulaga lautele mo tamaitai ua silia ma le 60 tausaga le matua, ona leai lea o se avanoa mo le popole. Ma afai o sea faailo o loʻo maua i se tamaititi, o se alii poʻo se tamaitai o laʻititi, laʻititi o se faailoga taua lea e uiga i le manaʻoga mo se gaioiga.

O le a le matautia o le cholesterol maualuga

O ituaiga uma o le cholesterol o se faʻalavelave tele o gaʻo-protein, o nei gaʻo-pei o meaola e salalau solo e ala atu i le totoga. Mai le taimi o le LDL e faʻalauteleina, latou te faia ni faʻamaufaʻailoga (plaques), lea e mafua ai le faʻamalosi o arteries (atherosclerosis).

Afai e faateleina le gaoioiga o le "leaga" cholesterol, e aafia ai le faia o paʻu, o foliga vaaia o se tele o fiva lea e faʻaogaina ai le calcium.

O faʻataʻavega e pipii i pusa vaʻai ma faʻaitiitia le mea e mafai ona fai, o le siama o loʻo mataʻituina. O le toto e tumu i le okesene e le oʻo i le fatu. O loʻo i ai le tiga, o se faailoga lea o le angina pectoris, e mafai ona tupu se fatu fatu - faʻalavelave faʻaoga o le myocardial.

E mafai ona oʻo mai se tui toto i totonu o le faga pe a fai o se mea e le mafai ona faʻaaoga. E poloka ai le tafe o le toto ma se fatu fatu poʻo le afaina.

E faʻapefea ona iloa le maualuga o le cholesterol

E le o taimi uma e mafai ai e le tino ona tali vave i le maualuga o le cholesterol, mo se faʻataʻitaʻiga, 7.3 mmol / l pe sili atu i alii. E na o le taimi lava ua uma ona ia faia ai lana "palapala eleelea": o le a avea ma vaʻaia ma vavalalata le vaʻaia, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e mafua mai i le tele o cholesterol e amata ona aliali mai.

O faʻamaʻi sili ona iloga o:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  1. Paʻu tiga (angina pectoris),
  2. Faʻafitauli o le Charcot (faʻapipiʻi faʻamalosi),
  3. Aʻo le laumata, o lanu samasama-samasama e aliali mai i luga o tendon o le vae pito i lalo ma lalo o isi vaega o le paʻu.

Cholesterol e faʻaititia ai fualaau faasaina

O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona toe faʻaaogaina pe afai o le cholesterol maualuga e taua ma sili mamao atu i le 7.3, ma oʻo lava i le sili atu i le 10. E ui i lea, o le inuina o vailaʻau e le aofia ai le tulaga autu - tausia o se soifua soifua maloloina.

Fualaau taua mo le maualuga o le cholesterol:

  • Tulafono (flavustatin, lovastatin, cerivastatin). O nisi taimi oa latou gaioiga e mafai ona faʻaitiitia ai le toto cholesterol e sili atu ma le 2 taimi,
  • Fiberic acid (Tricor, Lopid, Atromed-S) e fesoasoani e faʻateleina ai le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo,
  • Colestid ma le Questran o vailaʻau ia e faʻafefiloi ma le bile acid, lea e faʻagesegese ai le gaoioiga o le gaosiga o le cholesterol.

Faʻaaogaina o le cholesterol faʻaititia

Le togafitiga o faʻamaʻi na mafua mai i le maualuga o le cholesterol, pe a maualuga lona maualuga nai lo le 7.3, e tatau ona matua malamalama i ai.

O se olaga ola malosi, o le lafoaia o masaniga leaga ma le tagofia o vailaau e tatau ona faaopoopo i mea faʻapitoa faʻapitoa:

  • Vitamin E - o le antioxidant sili ona malosi lea e puipuia ai foliga o le cholesterol,
  • Omega-3 - o loʻo maua i le suāuʻu iʻa, o se vailaau malosi e puipuia ai le faʻamaʻi, e puipuia ai le faʻaalia mai o toto, ma faʻaitiitia ai le tupu o le atherosclerosis. O se vaega foi o le suauʻu mama, muamua ma le suauu popo,
  • Tea tiulati o se vailaʻau faʻasaʻo e faʻaleleia ai le metabolism lipine, mafua ai le faʻaitiitia o le cholesterol.
  • O le gaʻo faamaʻi le toto, e feteenaʻi lelei ma le fausiaina o fusi toto. Aliin (pūtini sulfur), o le vaega o le garlic, o loʻo i ai faʻafitauli faʻamalolo e le mafai ona faʻaaogaina e maualalo ai le cholesterol,
  • Soy protein e aofia ai le genistin - o se antioxidant malosi, e puipuia ai le faʻamaina o le LDL, faʻamalosia ai le faʻamalositino o gaioiole,
  • O le Niacin (Vitamin B3) e faʻaaogaina ai gaʻo gaʻo, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai triglycerides,
  • Folic acid (B12 ma le B6) faʻaititia le maualuga o le homocystine, lea e afua ai faʻalavelave fatu. Faʻatasi ai ma le le lava o nei vitamini, o le aʻafiaga o faʻamaʻi o le fatu ma le atherosclerosis e faʻapupula.

E taua tele le iloa o le faafitauli i le taimi, sailia le fesoasoani a se fomaʻi ma mulimuli i faatonuga uma. Ae sili atu le lelei, tuʻuina atu masani leaga, ia 'ai meaʻai lelei ma fai togafitiga faafomaʻi faifai pea.

O le a le masani o le cholesterol i totonu o le toto

I le lalolagi faʻaonapo nei, e leai lava ni tagata e leʻi faalogo e uiga i le cholesterol. Ae ui i lea, e le o tagata uma na mafai ona malamalama lelei i le ituaiga o mea sa i ai. Ae o lenei vaega e tele sona sao i le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi cardiovascular, pathologies endocrine, faʻamaʻi fatu ma fatu. Ina ia saʻo le togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona iloa le fua o le cholesterol e tatau ona iai i le toto o tagata o vaitausaga eseese. Ma mo tagata mamai o loʻo mataʻituina lo latou ola maloloina, o lenei faʻamatalaga o le a fesoasoani e iloa ai le faʻavavevave i le taimi ma saili le fesoasoani mai se fomaʻi.

Le manatu o le cholesterol

Mai se vailaʻau o le vaaiga, o le cholesterol o se polyhydric fatty alcohol lea o se vaega o le fausaga o siama.

I se isi faaupuga, o le cholesterol e fesoasoani i le faʻamalosiina o nila, e pei o le mea o loʻo fausia i fafo ma puipui i totonu. E le gata i lea, e aofia ai le cholesterol:

  • i le gaosia o le kulimi pipi
  • vitamin D faʻasologa
  • sifi o hormones o feusuaiga
  • aʻafia le faʻaogaina o le fiber

I le toto, o le cholesterol e sau mai meaai (tusa ma le 20%), ma o le vaega autu o loʻo faʻapipiʻiina e le ate (sili atu i le 80%).

Ua faʻamaonia o le maualuga o le faʻaogaina o meaʻai e faalagolago i le aofaʻi o meainu kulimi e mafai ona faʻamaʻapeʻa ai gaʻo i totonu o le manava, ma puipuia ai i latou mai le gauai i totonu o le toto. I le tulaga lautele, o le cholesterol o se vaega taua, e aunoa ma le masani ai o le galue masani o tino uma.

Ituaiga o Cholesterol

O le Cholesterol e le mafai ona solo i totonu o le vai, o lea e felafolafoaʻi ai i totonu o sela o le tino o se vaega o le lipoproteins po o le protein. O le fua o le cholesterol i le toto ua fuafuaina e ala i le tuufaatasiga o nei mea tuufaatasia. Aʻo faʻatinoina suʻesuʻega o meaola, o mea nei e iloga:

  • le aofai o le cholesterol - o gaʻo uma i le tino o le tagata
  • triglycerides - elemene taua tele e maua i le plasma toto
  • lipoproteins maualalo - i le foliga o loʻo taʻu mai e le LDL. O le gaioiga o nei mea o le felauaiga o le cholesterol mai i luga o le ate e ala i le gaʻo.
  • maualuga lipoproteins - faʻapuʻupuʻu pei o le HDL. La latou galuega o le tuʻuina atu lea o le cholesterol sili atu mai le toto ma siaki i le ate mo le gaosiga

O faʻamatalaga o le cholesterol i le toto o le masani lea o vaega ninii o loʻo iai i se paleni.

Cholesterol o le "leaga" ma le "lelei"

O le masani o le aofaiga o le cholesterol i totonu o le toto o le paleni lea i le va o vaega ninii uma o gaʻo. Ae o le mea e tupu o le ituaiga "leaga" o le cholesterol e amata ona faaputuputu i totonu o le tino, faʻamafunaina ai toto toto ma fagu tino.

"Leaga" cholesterol o:

  • LDL - lipoproteins mole maualalo ole mole molemole e mafai ona ulu atu i le puipui lapisi ma fausia ni paʻu cholesterol
  • Triglycerides - o faʻasao o gaʻo ma i le mea e tupu i le vaevaeina o molemoa e matua faateleina ai le maualuga o le cholesterol

"Lelei" cholesterol o le HDL poʻo le lipoproteins maualuga maualuga. Latou te faʻamamaina toto toto ma plasma e ala i le felauaiga o le cholesterol saoloto i le ate, lea e tuʻuina atu.

Mafuaaga o suiga i le saofai o le cholesterol

O masani masani o le leaga ma le lelei o le cholesterol i totonu o le toto e afaina, talu ai o fesuiaiga i vaega toto e faalagolago i le tele o mea:

  • Itupa - fafine e 50 tausaga le matua maualalo le maualuga, e le pei o alii o tausaga tutusa. E mafua ona o le i ai o estrogen (hormones sex) puipuia o le tino o le tino. A maeʻa le faia o le misa, ona tulaʻi lea o le cholesterol toto o fafine
  • Tausaga - i tamaiti, o le maualuga o le cholesterol e maualalo ifo nai lo tagata matutua. Faʻateleina faʻatupulaia i tausaga
  • Uiga leaga - o le faʻaleagaina o le ulaula e faaleagaina ai puipui o le toto ma faʻaleagaina ai le ate. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le "leaga" cholesterol, lea e teuina i totonu o puipui puipui.
  • Faʻafefiloi i meaʻai gaʻo ma meaai vave
  • O le i ai o faʻamaʻi pipisi ma le tumau. O le cholesterol maualuga o le "soa" o le maʻisuka, maʻi o le endocrine, o le ate ma fatu fatu, faapea foi ma le hypercholesterolemia.

O le faateleina o le maualuga o le cholesterol atoa e tupu i fafine maʻitaga. E le o se togafitiga, talu ai o gaʻo e tatau mo le atinaʻe o le placenta ma le tino ola o le tamaititi.

O le lamatiaga o le hypercholesterolemia i le leai o togafitiga o le fausiaina o paʻu e vaapiapi ai le lumenia o le gaʻo. I le aluga o taimi, o le malepelepe ma le toto na fusi i lo latou nofoaga. I le faʻalavelaveina o le toto, o le a amata ona pagatia siama ma gaʻo mai le atemotu. I nisi tulaga, mai se tui toto i lalo o le aʻafiaga o le toto, o le a oʻo mai le faʻalelei. Aʻo feʻaveaʻi i le toto, e pipii ai le uʻamea i totonu o se tamai vaa, tapunia ma taʻitaʻia ai faʻamaʻi matautia e pei o se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi poʻo se fatu oso.

O le hypocholesterolemia o se tulaga e seasea tupu pe a leai se tino o le cholesterol. O mafuaʻaga o lenei maʻi ua taʻua o faafitauli o le ate po o le matua vaivai e mafua mai i le matelaina faaumiumi i tua o le mafaufau. O le cholesterol maualalo, e pei o le maualuga o le cholesterol, e lamatia ai le ola maloloina.

Aofaʻi cholesterol

O fomai faapitoa e masani ona iloa le eseesega o le masani o le cholesterol i tausaga. Ua iloa e saienitisi o le tagata matua, o le maualuga o le maualuga o le cholesterol. Ae e le o taimi uma e fesootaʻi ai ma soʻo se faʻamaʻi, i luga o le tele o tausaga, suiga suiga i le tino, ma o lenei mea moni e aafia ai le tuufaatasiga o le toto.

Le fua faatatau o le cholesterol atoa i le laulau toto

Tausagammol / lita
E oo i le 5 tausaga‹2,99—5,25›
6-10 tausaga‹3,14—5,25›
11-15 tausaga‹3,7—5,23›
16-20 tausaga‹2,92—5,10›
21-25 tausaga‹3,17—5,59›
26-30 tausaga‹3,43—6,32›
31-35 tausaga‹3,56—6,58›
36-40 tausaga‹3,64—6,99›
41-45 tausaga‹3,93—6,94›
46-50 tausaga‹4,07—7,15›
51-55 tausaga‹4,10—7,17›
56-60 tausaga‹4,05—7,15›
61-65 tausaga‹4,13—7,15›
66-70 tausaga‹4,08—7,10›
Ina ua mavae le 70 tausaga‹3,74—6,86›

O le tulaga masani o le cholesterol i le toto o se tagata soifua maloloina e tatau ona tausia ile 5.29-6.29 mmol / lita. O faʻavaega mai le masani i se maualuga poʻo le laʻititi foi o le faʻaalia o le i ai o le "malfunctions" i le galuega o totoga i totonu.

Alu i le laulau o mea

Totoʻamea tagata

O le siʻitia o le cholesterol ma le matua i tausaga e mafua mai i suiga o le hormonal. Faailoilo e le gata i le taimi o le misa, ae o le taimi foi o le maitaga.

Le fua o le cholesterol i le toto: o le laulau i le matua i tamaitai

A o laʻitiiti, o gaioiga uma o le tino i le tino, e sili atu ona lelei, ma sili atu le gaʻo e faʻaaogaina. O le mea lea, e oʻo lava i le i ai o masaniga leaga e mafai ai e le cholesterol ona nofo i totonu o tapulaa masani. Ae ui i lea, i le i ai o patho o le endocrin, o le maʻisuka ma le le mafaia o le ate, o le cholesterol e mafai ona faateleina e le tele o iunite e oo lava i se talavou.

O le tele o fafine pe a uma le 30 tausaga e tatau ona latou iloa le maualuga o le cholesterol i le toto, talu ai o lenei tausaga ua amata ona faʻagesegese le faagasologa ole tino, ma o le maualuga o le hypercholesterolemia e faateleina. O le vaega aʻafia e aofia ai tamaitai ulaula ma ave fualaau oona. I lenei tausaga, e tatau ona amata ona puleaina meaai paleni, ona o le tino e sili atu le faigata ona taulimaina meaai mamafa.

I le mavae ai o le 40 tausaga, faatasi ai ma le faʻagasologa o le taimi o le moa, o le aofaiga o le estrogene i totonu o le tino o le tino ua matua faʻaititia. O lenei mea e mafua ai le maualuga o le cholesterol. O lenei faagasologa e le maalofia, aua e manatu o se tulaga faʻapitoa.

I le 50 tausaga ma luga atu, ua fautuaina e mataituina meaʻai. Fautuaina o taumafa a se tamaʻitaʻi i aso uma e aofia ai le tele o meaola manu ma le tele o meaʻai e mafai ona maua. E le gata i lea, e tatau ona e fiu le ulaula, ava malosi ma taumafai e gaoioi le tele e mafai ai.

Talolesterol toto: masani i alii

I tagata, e le pei o tamaitai, o le tino e le puipuia e hormones. A o laʻitiiti lava, e fautuaina e fomaʻi le sili atu o le feusuaʻiga e mataituina lelei lo latou ola maloloina. O tamaʻitaʻi i tausaga ogatotonu ua leva ona oʻo i le atiaʻe o le atherosclerosis, o le faʻafuaseʻi o le sasa ma le fatu.

O laulau o loʻo faʻaalia ai le cholesterol i totonu o le toto, o le masani i alii ma tamaitai matutua e ese. I feusuaʻiga vaivai, o le cholesterol e oʻo mai i le tele o tausaga, ma i tagata pe a uma le 50 o le a amata ona faʻaitiitia.

Faailoga o le hypercholesterolemia e masani ona faʻaalia i alii i foliga o:

  • angina pectoris
  • gaʻo gaosia i luga o le paʻu
  • puupuu le mānava ma sina faʻalositino faaletino
  • vae tiga
  • micro strokes
  • loto vaivai

I le iloaina o le toto cholesterol e tatau ona faia ma faia ni laasaga e faasaʻo ai, e mafai foi ona e le maua ni gasegase tumau i le matua, lagona le tumu i le malosi ma le vevesi o lagona.

Cholesterol analysis

O se tagata e filifili e suʻe lona tulaga o le cholesterol mo le taimi muamua e lava lea e faʻavae ai se faʻalapotopotoga lautele. Afai o le fuainumera o le auiliiliga o le a matua eseese lava mai le masani, e fautuaina e lafo toto i le lipine lipid. O le fua o vaega o le cholesterol o le a fesoasoani i le faʻamautu lelei o le mafuaʻaga o suiga faʻaleaga.

O le fua o le cholesterol i le toto o se tagata ua fuafuaina e faʻaaoga ai se suʻesuʻega o le toto suʻesuʻe. E tatau ona asiasi i le fale suesue i le taeao, i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi faia le faʻataʻitaʻiga (mo le lua i le tolu aso), o vailaʻau, taʻaloga, ava malosi ma meaʻai gaʻo e le aofia ai. E fautuaina e taofi le ulaula (aemaise lava ile aso ole toto).

O taunuʻuga o le lipid profile o le a faʻaalia ai le aofaʻi o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol, faʻapea foi le faʻaalia o le maualuga o triglycerides.Afai LDL maualuga atu nai lo le 4.99 mmol / lita - o le tagata maʻi e i ai se tulaga lamatia mo faamaʻi pipisi.

Aʻo maualuga le HDL i le 5.99 mmol / lita, e le tatau ona popole le tagata maʻi. O lenei mea e taʻu mai ai o le "lelei" o le cholesterol e taofia ai fualaʻau o le "leaga", o le felauaiga mai le vailaau vavave mo le faʻamatuina. Ae peitai, o se faailo o le itiiti ifo i le 2.99 mmol / lita o loʻo faʻaalia ai suiga faʻapitoa i le tino.

Mo se decryption sili atu saʻo, e fautuaina le tagata maʻi e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le a ia taʻuina atu ia te oe le tele o le cholesterol tagata i totonu o le toto ma po o le a le fua e tatau ona faia e faasaʻo ai.

O le tuʻuina atu o le cholesterol i le toto o fafine e fesoʻotaʻi ma le soliga o le faʻalavelave poʻo le le lelei o mea taumafa.

Aisea e fua ai cholesterol

Cholesterol o se mea e pei o le ava malosi e faʻaaogaina e le tino o le tagata mo le tuʻuina atu o vitamini D, hormones steroid, ma le fausiaina o vaega o le membrane. E tusa ma le 75% o le sterol o loʻo faia e le tino, o le totoe e sau mai meaʻai. O le tele o cholesterol uma o loʻo faʻapipiʻiina e le ate, ma tuʻuina atu i latou i siama uma o le tino. O flanua, paʻu, ma le inumaga e maua ai le suli mo o latou lava manaʻoga.

I le fanau mai, o tamaiti uma e maualalo le cholesterol. Seʻi oʻo i le talavou, o le fua faatatau o le faʻaopoopoga i le faʻatonuga e tutusa tutusa ma teine ​​ma tama. E suia mea uma i le amataga o le faasolosolo malie. O le tino o le fafine e amata ona maua ni hormones - estrogens, lea e le faatagaina ai le suli e tupu. O le tino o tane e maua mai ai le estrogen, ae o se tino itiiti lava. O le mea lea, o lo latou cholesterol o loʻo tuputupu ae i latou uma. I fafine, o le maualuga o le sterol e faʻateleina pe a uma le amataga o le moa.

Mo alii, 7.1-7.2 mmol / L cholesterol o le masani mai le 45 tausaga; mo tamaitai, 7.3-7.4 mmol / L cholesterol e masani lava pe a uma le 50. O le tino o loʻo maitaga sili atu cholesterol nai lo le masani. O le mea lea, o le cholesterol o le 7.7-7.8 mmol / l e masani lava i le faaiuga o le lua masina. A o lei fanau mai le pepe, e mafai ona faateleina i le 9 mmol / l.

E tolu mafuaaga mo le suʻeina o le cholesterol:

  • Puipuiga puipui. Fesoasoani mo tamaiti e 9-11 tausaga, ona 17-21, tagata matutua i le 4-6 tausaga. E talafeagai mo le taimi e iloagofie ai faʻamaʻi, faʻapitoa o le tagata i le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular,
  • Faʻamatalaga a le Peraimeri. E faʻatagaina oe e faʻamalamalama le uluaʻi suʻesuʻega, faʻapea foi le fuafuaina o le maualuga o le atinaʻe o le maʻi,
  • Mataʻituina le tulaga o tagata gasegase ma maualuga tulaga maualuga. Ua maua ai e le fomai le avanoa e mataʻituina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, iloilo le aoga o togafitiga ua faatonuina.

Aisea e matautia ai le cholesterol maualuga

O le cholesterol maualuga (hypercholesterolemia) o se tulaga lamatia mo le atiina ae o le atherosclerosis, o se suʻesuʻega suʻesuʻega o nisi faʻamaʻi. Afai o le mea o loʻo i totonu o le suauu maualuga e maualuga, e amata ona nofo i luga o puipui o vaʻa faaleagaina. O lenei mea e amataina ai le faʻavaeina o pusa cholesterol.

I le taimi muamua, latou te foliga mai o le gaʻo gaʻo, afaina, e le faʻalavelave ai i le gaioiga o le faʻamalosi totoga. Ae ui i lea, o le tupu aʻe o plaques e faʻatasi ma le vavalalata o le lumena o le uaea, ma mafua ai le faʻaogaina o le vaa. O le okeni o loʻo i ai le toto na tuʻuina e le fafata ua le toe mauaina se aofaiga talafeagai o le okesene ma meaʻai. O pusa atherosclerotic e mafai ona alu ese mai, faʻapipiʻi le vaa.

O le vascular network of our heart e matua le faʻatuatuaina. O pu taitasi o le fatu o le fatu e fafagaina e na o le tasi le vaa. Pe a mimilo le moli o se uaga faapena, o le cardiomyocyte e le lava i le okesene. O lenei tulaga e taʻua o maʻi fatu fatu.. Ae afai o le lumenia o le uaea o le coronary ua matua tapunia uma, o nisi o sela e aveesea a latou meaʻai ma mate - ua atiaʻe le faʻaleagaina o le myocardial.

O fagu fatulaʻau e fafaga i luga o ni vaa. Ae ui i lea, latou te matuai faigata lava i le tulaga o le toto.O le le lava o le okesene e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi o le faiai o meaʻai, o le sili ona leaga o le aʻafiaga o lea mea e paʻu.

A aʻafia le atherosclerosis i vaʻa tetele o vae, e faʻalavelaveina le meaʻai o le tino. E paʻu le paʻu, o manua e faʻamalolōina. E maua e tagata maʻi le tiga matuia pe a savavali. O le faʻalavelave sili ona leaga o le gangrene o vae, e manaʻomia ai le faʻaipoipoina o le vae. O le tele o taimi, o le faʻamaloloina o le faʻamaʻi o loʻo matauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Faʻasalaina iuga

I luga, matou te maitauina pe aisea e le tutusa ai le maualuga o le cholesterol mo alii, tamaitai, tamaiti, talavou, tagata matutua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le cholesterol o le 7.5 mmol / L o se faailoga masani mo tamaitai pe a mavae le 55 tausaga, ae le taliaina mo se teineititi. O le mea lea, o le suiga e amata i le faʻamatalaga o le masani.

O le filifiliga sili lava o le maua lea o tulaga faʻavae mai le fale suesue na faia le auʻiliʻiliga. O nei fuainumera sili ona saʻo e atagia ai tulaga patino o le suʻega o le cholesterol i totonu o lenei nofoaga autu. Ae ui i lea, o se malamalamaaga lautele e mafai ona maua e ala i le suʻesuʻeina o le laulau faʻataʻatia.

Laulau. Normal cholesterol i tamaiti, tamaitai, alii.

Seʻi tatou fai mai o lau cholesterol e 7.6 mmol / L. O oe o se talavou e le o maʻitaga 30 tausaga. O le masani mo lenei tausaga ua avea ma faailoga o le 3.32-5.75 mmol / L. E tusa ai ma lea, o le maualuga o le cholesterol e 7.6 mmol / L e maualuga atu i le pito i luga o le masani e 32%. Ole laʻititi laʻititi lenei, lea e ono aʻafia ma le le lelei, ulaula, faʻaaogaina o ava malosi, mamafa. Afai o loʻo e faia ni tui faʻamataʻu, o le faateleina o le maualuga o le sterol e mafai ona avea ma se itu o le tagofia o fualaau faasaina.

Mafuaaga o le Hypercholesterolemia

O le toʻatele o tagata e maualuga le cholesterol latou te faʻaosoosoina le atinaʻe o le atherosclerosis. Faatasi ai ma mafuaaga taatele:

  • se meaai e aofia ai le tele o gaʻo tumu, cholesterol, le atoatoa le fiber,
  • ava malosi
  • ulaula
  • amio le taua
  • mamafa tele.

E le gata i lea, o le maualuga o le cholesterol e masani lava o se taunuuga o le maʻisuka, o le faaletonu o le toto. O mafuaʻaga laiti e mafua ai le leai o se siama o le hormone, o le ate o le ate, ma le taofiofia o le talo.

O le United States National Institute of Health and Medicine e fautuaina ai tagata uma e iai le cholesterol e 7.5 mmol / L pe sili atu foi ona siaki mo faamaʻi pipisi: aiga heterozygous, hypercholesterolemia homozygous. O maʻi uma e lua o loʻo faʻatasi ma le solia o le metabolism o le cholesterol, o le maualuga e tumau maualuga, e tusa lava po o le a le meaʻai. O se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi o le hypercholesterolemia, e pei ona maua e le tama se gaʻo le atoatoa mai matua uma.

Togafitiga Maualuga Cholesterol

Cholesterol 7.0-7.9 e le o se faʻaaliga e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. Latou te taumafai e faʻafaigofie le maualuga o le sterol: e ala i le toe iloiloina o latou olaga ma meaʻai. Le filifiliga pito sili ona lelei:

  • Tuu le ulaula. O le ulaula e faʻatele ai le srol leaga, faʻaitiitia le lelei
  • Siʻi atili. E oo lava i le afa itula e savali ai o le a fesoasoani e ausia se faʻaleleia lelei o le soifua manuia. O faʻamalositino faʻamalositino e mafai ai e oe ona ausia ni taunuuga lelei. O le mea lea, e fautuaina e asiasi i le faletaalo, taʻavale pe tietie i se uila pe tusa o le 3 taimi / vaiaso,
  • Ava malosi - seasea, i ni vaega laiti. O le ava malosi e faʻateleina ai le avega i le ate, faʻateleina le cholesterol,
  • Suauu mama (puaa, povi, sisi gaʻo, sisi, kulimi) - tele taimi / vaiaso. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o nei meaʻai e faateleina ai le cholesterol. I isi aso, tuu atu le fiafia i punaoa fualaau o gaʻo - suauu, nati, fatu. Latou te mauoa i aoga aoga gaʻo.
  • Fuga mata, lapisi, almonds, fatu lili - a itiiti ifo ma le 2 taimi / vaiaso. O nei mea taumafa e maua i le omega-3 aitema gaʻo, lea e taua mo le masani o le fatu.O le maualuga o le gaosiga o omega-3 e maualalo ai ituaiga uma o cholesterol leaga, faʻapupulaina ai le maualuga o le lelei,
  • 1.5-2 lita o vai mama / aso. O le tuʻuina atu o le tino i le tele o vai e fesoasoani e faʻasaina ai le faʻasalaga o le supro sili atu o se tali i le faʻavaveina.

O le togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le maualuga o le cholesterol o se vaega taua o togafitiga. O le filifiliga o fualaau faasaina e faalagolago ile ituaiga o togafitiga:

  • maualuga maualuga - faʻamaonia e ala i le tofiaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le toto,
  • maʻi faʻamaʻi (maʻi o le maʻisuka, hypothyroidism, leai o le valea) - e aʻafia ai le faʻafeiloaʻi o mimilo ua misi i le tagata maʻi,
  • pathoces o le ate, o meaʻai o le biliary - manaʻomia se meaʻai, le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻamalosia ai le gaosia o talo, hepatoprotectors, antispasmodics. O faʻalavelave mamafa e vave ona togafitia.

O vailaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi e maualalo ai le cholesterol ma isi lipine vaevaeina ua faʻamaonia mo le le lelei o meaʻai, suiga o le olaga, ma le togafitia o faʻamaʻi pipisi. O le tele o taimi, o siama o loʻo faʻatulagaina fuainumera. Faatasi ai ma lo latou le faapalepale po o sina siitaga itiiti o le sterol - fibrates, omega-3 fatty acid preparations, inhibitors absorption inhibitors, bile acid attractors.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

O le a le uiga o le faʻamaoniga 7-7.9

I le cholesterol maualuga e sili atu nai lo le 7, e mafai ona maua se taʻavale

O faitauga o le cholesterol toto i luga aʻe o le 6 e maualuga le maualuga ma manaʻomia ai le faʻaitiitia vave. Faʻaaliga i le laʻasaga 7 o le vaega muamua lea o le fausia o le atherosclerosis.
I le tulaga e 7 i le 7.9 mmol, o le lisi lea o faʻamaʻi e atiina ae:

  • Atherosclerosis i nofoaga eseese. O le tele lava o taimi, e aʻafia ai vae i le lūlūina o vaʻa toto, ma nofoaga e maua ai le tele o le toto,
  • Ischemia o le fatu. O se taunuuga o le fausiaina o le taofiofia o le gaʻo matelaina, o le lamatiaga o le fatu fatu o le fatu maso ma le fatu o le fatu fatu faʻamaʻi,
  • Tigāina O le tupuga o le stroke e masani lava o le iuga o le maʻi cholesterol. E tupu lenei mea i le tele o taimi pe a faateleina le lamatiaga o le mamafa.
  • O le tele o taimi, ona o le tele o le cholesterol, o maʻi o le manava o le maʻisuka na tupu, ma ua amata le oti. O le iʻuga, e pagatia le nutimomoia.
  • Faʻaleagaina o le toto i pito i lalo. O lenei maʻi e tupu mai ona o le atherosclerosis o le vaeluaina o le vaʻa.

Afai o se tasi pe sili atu faʻamaoniga e tupu, e tatau ona faʻaitiitia le cholesterol mai le 7 i le 5 i le taimi e mafai ai.

Ole vaega aʻafia mo le maua o le maʻi e aofia ai tagata uma. O lenei vaega e sili ona taua. O le maualuga o le gaʻo i totonu o le tino lea e maua ai tulaga lelei mo le fausiaina o le atherosclerosis.

O tagata e mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system e le itiiti ifo i le lamatiaga. I le vaivai o le toto toto ma le fatu, o le aʻafiaga o isi faʻamaʻi e lelei. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino o loʻo aʻafia ai.

O fafine maʻitaga e tatau ona mataala tele. O le maualuga o le Cholesterol i le taimi o le maitaga e le mafai ona fuafuaina. E tatau i se fafine ona mataʻituina pea le faagasologa o meaola o lona tino.

Talu ai e le mafai ona maitauina le i ai o le maualuga o le cholesterol maualuga, e fautuaina le faia o se suʻesuʻega ia le itiiti ifo i le 1-2 taimi i le masina. O le mea lea, e oʻo lava i sina suiga laitiiti i le cholesterol e mafai ona maitauina, ma o le a faia fua e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

O loʻo i ai le tele o numera e aofia ai mea uma e lua e faʻatatau ma mauaina ona o le olaga.

E seasea, ei ai se gasegase o le genetic. O le foliga mai o le cholesterol i luga aʻe o le 7 millimoles i le lita i le tamaitiiti e faʻaalia ai le tuʻuina atu o le maʻi mai le tasi poʻo le lua matua.

O le a ma le taimi e 'ai ai le tino e taua foi.O se mea le talafeagai, tele, poʻo le le lelei le taumafataga e mafai foi ona mafua ai le maualuga o le cholesterol.

E tatau ona maitauina e le talafeagai lenei mea i oloa uma. Naʻo gaʻo manogi, sausa ma pusa e mafai ona aofia ai i meaʻai sese.

Le tele o galuega e taʻitaʻia ai le faʻaauau pea o le cholesterol. Talu ai e leai se mea e faʻaalu ai le malosi e maua mai i meaai, e faʻaopoopoina. O le numera o le lipoproteins maualalo maualalo ma faʻaititia le maualuga o le lipoproteins, e taʻitaʻia ai i le atherosclerosis.

E masani lava o tulaga lamatia o le mamafa. E mafua ai lenei faʻaopoopoga o le tele o cholesterol.

Ova malosi ma ulaula e taofia le gaosia o lipoproteins maualuga. O lenei mea e saofaga i le faʻalauteleina o le faʻasologa o le lipoprotein maualalo ma le faʻavaeina o le atherosclerosis vascular.

O le faaitiitia ma le faateleina i le maualuga o lipoproteins o eseese eseese e mafai ona mafua mai i faamaʻi masani. O faʻamaʻi o le endocrin system ma le maʻisuka ituaiga eseese o se tasi o nai faʻamaʻi e aafia ai le paleni tumau o le cholesterol.

Tusa lava pe o le a le itu i le foliga mai o le cholesterol, e tatau i le fomaʻi ona faia se faʻamautinoaga atoatoa o le maʻi. I togafitiga, e taua le faʻaaogaina o le mafuaaga o faʻamaoniga, ae le o faʻamaoniga.

Le mea e fai

Afai ei ai se maualuga maualuga o le cholesterol i le toto - mai le 7, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le fomaʻi o le a fuafua le metotia o togafitiga ma pe o le a le ituaiga togafitiga o le a faamuamua: faʻatasi pe leai foi fualaau.

Faʻaaoga togafitiga faʻamaʻi pe a oʻo le maualuga o le cholesterol i le maualuga o le 7.7 m / mol

Le togafitiga ole togafitiga

Afai e leai se mea e manaʻomia mo togafitiga, o loʻo faʻatulagaina se vasega o le physiotherapy ma se taumafa malosi.
O le taumafa e maualuga i le polotini, fiber ma gaʻo gaʻo. O lenei togafitiga e sili atu le umi nai lo togafitiga, ae e mafai ona alofia aʻafiaga.
O loʻo tausia le taumafa e pei ona taua i lalo:

  • Mai se taumafataga i se mea maualalo, o se oloa e maua ai le maualuga o le cholesterol e le aofia. O nei oloa e aofia ai: pata ma gaʻo gaʻo.
  • E tele le lanu e faʻaaogaina. Greens ei ai le fiber taua, lea e fesoasoani i le gaosia o le lipoproteins maualuga.
  • Le tele o faʻalavelave faʻavaivai. E faʻaaoga lenei mea i meaʻai. Talu ai, e aunoa ma le matauina o le malologa o le mafaufau, o le le faʻaaogaina o oloa e leai se uiga.

O le taʻaloga taʻavale e mulimuli mai o se meaʻai e tatau ona faʻalelei ma faifai malie. O le tele o tau faaletino e mafai ona faʻateleina pe faʻaalia ai faʻamaoniga o faʻamaʻi eseese.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga faʻamaʻi e faʻaaogaina i tulaga e maualuga ai le maualuga o le cholesterol i le 7.7 millimita i le lita. O sea laasaga e tatau ona talafeagai ona o se tulaga lautele o le tino pe afai e leai se taimi mo togafitiga faaumiumi.

Faatasi ai ma fualaau faasaina, e tolu vaega: statins, inhibitors ma fibrates.

Fitirate e faʻaaogaina e faʻamautu ai lipids ma cholesterol i le tino.

E faʻaaogaina le faʻamaʻiina o le cholesterol e ala i le luminaʻi o le intestinal. O le faʻaaogaina o nei vailaʻau e fautuaina mo le cholesterol maualuga o le 7.3 millimita i le lita.

O tulafono e taua o fualaau sili ona lauiloa mo cholecystitis. O le mea sili pe a ave le fualaau faasaina o le filifilia lea o le metotia. O le siʻitia i le masani e taʻitaʻi atu ai i le paʻu tele o le cholesterol ma le atinaʻeina o se tulaga teteʻi i le tino.

O le faʻaaogaina o vailaʻau e masani lava ona faia naʻo le faʻatasi ma le metotia e le faʻatau fualaau. O lenei mea e faʻaleleia ai le pulea masani o le cholesterol.

Pe a togafitia, o le mea sili e manatuaina ai, o soʻo se eseesega mai le taumafataga, avega poʻo le fua o le fualaau faasaina e tau atu ai i taunuuga e lei faamoemoeina. O le tele o taimi, o faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu.

Pe a togafitia le cholesterol ma se maualuga o le 7, o le mea autu o le matauina o le maualuga o lipoproteins maualuga ma maualalo.

LDL cholesterol ua siitia - o le a le uiga?

Talofa au faitau faitau! O le tusiga o loʻo talanoa e uiga i LDL cholesterol. Tatou te talanoaina mafuaaga mo lona faateleina. O le ae iloa po o a faʻamaʻi e mafua ai ona maua le ava malosi ma pe faapefea ona maualalo le cholesterol i le fale.

LDL cholesterol e maualalo le lipoprotein cholesterol, o se mea e taua tele o le leaga poʻo le cholesterol leaga. O le LDL o le auala tele o felauaiga o le tuufaatasiga o le tino, o le ituaiga o meainu malosi lea e ulufale malosi i totonu o vaa ma totoga o totonu.

LDL cholesterol e sili atu ona fesootaʻi ma le lamatiaga o le atherosclerosis, pe a faatusatusa i le HDL cholesterol, ona o le vaega o le LDL fatty alcohol e fegalegaleai ma toto toto ma totoga o totonu.

Pe a oʻo i totonu o vaʻa o se faʻaopoopoga o le cholesterol, o siaki o puipui tetele e puʻeina vaega o le vailaʻau. I lalo o le aʻafiaga o mea i le lotoifale, o le faʻavaeina o ni atherosclerotic plate e tupu. O pusa e faʻapipiʻi le lino o le vaʻa ma faʻaosoina ai le thrombosis, mafua ai faʻamaʻi e pei o le osofaʻi fatu ma le taʻavale.

A maualuga LDL Cholesterol

E uiga i le LDL cholesterol e fai pe a e sili atu i le 4.52 mmol / lita i fafine ma le 4.8 mmol / lita i tane. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le lipoprotein cholesterol, o le tulaga lamatia o le atiaeina o le faaleagaina o le cardiovascular system and the brain increases.

O se maualuga maualuga o le cholesterol lamatia i totonu o le toto e mafua ai lona teuina i luga o puipui tetele. O se taunuuga o le fausiaina o paʻu ma le vavalalata o le vevela o veins ma arteries, faʻalavelave faʻavevesi, e matua afaina ai fatu, gaʻo ma le faiʻai ona o suiga faʻaleaga.

Lelei ma le leaga cholesterol

O le tau o le aofaʻi o le cholesterol e aofia ai faʻataʻitaʻiga o LDL ma HDL cholesterol. HDL - lipoproteins maualuga, e lauiloa o le "lelei" cholesterol.

A oʻo mai le cholesterol i totonu o le ate, ole lipoproteins maualalo maua mai le vailaʻau ma tuʻuina atu i siama.

O lenei faiga e masani ma talafeagai mo le tino o le tagata, ma i le leai o ni itu leaga, ua matua saogalemu lava.

Afai e maua mai le tele o le cholesterol ole ate, e mafai ona leiloa le LDL i le taimi o femalagaaiga, faʻapalaina o meaola ma fai ni pa i puipui o toto toto.

O le maualuga o le lipoproteins e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o le vailaʻau, faʻataʻitaʻiina le cholesterol mai siama i le ate i le ituaiga talo. HDL ei ai le aʻafiaga-atherogenic aʻafiaga - latou te aveesea le teuina o le ava malosi mai puipui o toto toto ma puipuia ai le faʻavaeina o faʻaopoopoga fou o mea tau meaola.

Vaai i le isi vitio mo nisi faʻamatalaga i le lelei ma le leaga o le cholesterol.

Le masani i fafine ma alii

O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga masani o le faʻamalosia o le cholesterol i tane ma fafine, e faalagolago i tausaga, i vaega o mmol / lita:

TausagaTamaitaiAlii
20-30 tausaga3,1-5,162,9-5,05
30-40 tausaga3,3-5,793,4-6,3
40-50 tausaga3,85-6,853,75-7,1
50-60 tausaga4,05-7,34,15-7,1
60-70 tausaga4,35-7,654-7,15
silia ma le 70 tausaga4,45-7,84,05-7,05

Faʻafefea ona iloa - faʻalautele pe faʻaititia

O fua o le Cholesterol e fuaina i suʻega o le toto suʻesuʻe. O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao, i le taeao e faatagaina le tagata maʻi e inu sina vai. E naʻo le 12 itula talu ona uma le taumafataga mulimuli, o le suʻega e mafai ona faia, ae o le taimi e le mafai ona sili atu i le 14 itula.

Aʻo le i faia le suʻega, e taofi le vai mo le tele o vaiaso. I mataupu pe a faʻamalosolo le faʻamaʻiina o fualaau faʻasaina le faʻalavelave i le soifua maloloina o le tagata maʻi, e tatau ona tuʻuina atu i le fomaʻi faamatalaga uma e uiga i vailaʻau na faʻaaogāina ma faʻaalia le sao tonu o le tupe.

O a meaai e maualalo ai le cholesterol

Faatasi ai ma se maualuga o le cholesterol i le toto, o le tagata maʻi ua faatonuina togafitiga mo le mafuaaga autu, lea na afua ai le puleaina o le gaʻo malosi, togafitiga e maualalo le LDL cholesterol, faapea foi ma se fualaau faasaina. O se taumafataga faapitoa e le aofia ai mea taumafa e maualuga le gaʻo ma e aofia ai meaai ma maualuga maualuga o le HDL.

E fautuaina tagata maʻi e faʻaaoga:

  • sami iʻa, faʻapea foʻi ma faʻaopoopoga faapitoa e faʻavae i luga o le suauʻu iʻa,
  • olive suauu
  • nati ma fatu, aemaise lava le pala,
  • karite ma oats,
  • apu, pears,
  • Tomato
  • kaluka
  • kāloti
  • pi
  • pi mamago.

Ina ia fufulu ipu, o loʻo i ai i luga o le lisi ia fasi vine, persimmons, suamalie moli fou, suamalie, lanu lanumeamata, sukalati malulu, lala oati.

O le ae aʻoaʻo atili e uiga i meaʻai mo le maualuga o le cholesterol mai le vitio o loʻo mulimuli mai.

Cholesterol e faʻaititia ai fualaau faasaina

O fualaau autu mo le faʻamautuina o le LDL cholesterol i le toto o fuainumera. O tulafono e faʻaitiitia ai le pulelaa o le gaʻo susu i le ate, poloka le galuega o le enzyme autu, lea e nafa ma le gaosia o le cholesterol leaga.

Fualaau mai le vaega o statins:

E le gata i lea, o gasegase e faʻamalamalamaina fibrates. Fiprates e faʻaumatia le LDL i le toto, faʻasalalauina vaega o tupe teu cholesterol:

O le togafitiga autu mo le tuʻuina atu o le cholesterol e aofia ai le nicotinic acid. O vailaau mai lenei vaega e faʻalavelaveina ai le faʻasologa o le cholesterol leaga, o le mea lea latou te faʻaititia ai le maualuga o le ava malosi i totonu o le toto.

Fofo faʻapitoa

I le avea ai o se ausilali, ua faʻatagaina ai le faʻaaogaina o isi vailaʻau i lalo ifo o le cholesterol. O nisi nei o fualaʻau:

  • Faʻafefiloi - faaopoopo se tasi sipuni sipuni o laumei, muamua na nutimomoia i totonu o se paluga, i meaai, 1 taimi i le aso. Faʻaaoga togafitiga faʻapitoa mo le 1 masina.
  • Seleti - faʻavela le seleni i totonu o le vai inu mo le 5-7 minute, fufuluina le oloa na maeʻa faʻatasi ma fatu fatu ma le suka.
  • Laau o le licorice - oloina launiu, 2 sipuni tele o mea e masani ai, sasaa le 500 ml o le vai kuka, e kuka mo le sefulu minute i luga o le vevela vevela, togafitia togafitiga. Ave se teuteuga o le tasi vaetolu o le tioata fa fa i le aso. O le togafitiga e 2-3 vaiaso, ona fai lea o se malologa mo se masina.

Tuʻuina o le cholesterol i le fale

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le LDL cholesterol lamatia i le toto, o le le tagofia o vailaau e le lava - e aunoa ma le suia o le olaga pe a maeʻa le togafitiga, o le faateleina o faailoga o lenei tau o le a toe tupu.

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • teenaina o mea taumafa - gaʻo, meaʻai faʻavela, meaʻai faʻafela, paluga, ulaula, falaoa ma mea taumafa meaʻai, meaʻai vave, aofia ai fualaau faisua fou ma fualaau aina, fualaauʻai maloloina,
  • aveeseina o masani leaga - ava malosi ma ulaula,
  • mamafa o le mamafa o le soifua maloloina ma le tele o meaʻai,
  • gaoioiga masani i aso uma - taʻaloga, faʻalositino, togafitiga faʻasolosolo poʻo le savali i le natura.

O nei tulafono faigofie o le a fesoasoani e tuuitiitia le cholesterol ma taofia ai mai le toe tu i luga.

E taua foi le togafitia o faʻamaʻi uma i le taimi, o le toʻatele oi latou e faʻateleina le puleaina o mataupu faʻale-tino.

Le mea e manatua

O le tau o le aofaʻi o le cholesterol e aofia ai:

  • LDL cholesterol - "leaga" cholesterol,
  • HDL cholesterol o le "lelei" cholesterol.

E fuafua i le matua, o le fua o le cholesterol e eseese:

  • mai le 3.1 i le 7.8 mmol / lita - i fafine,
  • mai le 2.9 i le 7.05 mmol / lita - i alii.

Ina ia faʻaitiitia LDL cholesterol, faʻaoga:

  • vailaau - satini, fibrates, acicoticic acid,
  • togafitiga faʻaleaganuʻu ma mea taumafa,
  • faʻaleleia olaga.

Vaai oe i le isi mataupu!

O le a se mea e mafai ma e le mafai ona faia i le maualuga o le cholesterol?

O le a le mea e fai i le maualuga o le cholesterol ma pe faapefea ona 'ai?

E le o manino mea uma: o le cholesterol e maua i sela ma masini, e auai i le faagasologa o gaʻo gaʻo.O meaai cholesterol e ulufale i totonu o le tino ma meaola manu, ma isi 2 ituaiga o cholesterol e gaosia ma faasalalauina i totonu o le toto i le ate:

  • vaivai maualalo (leaga) faʻasolosolo faʻamau,
  • maualuga (lelei) - e fufulu mama.

I le puleaina o le cholesterol, e taua tele le fua o lona ituaiga. O le a le mea e fai e faʻateleina ai le cholesterol ma faʻaitiitia ai le leaga?

Ua tulai mai le cholesterol leaga mo mafuaaga nei:

  • leai se gaoioiga faaletino,
  • gasegase ma le mamafa
  • ava malosi
  • ulaula
  • 'ai mea taumafa maualuga i le gaʻo tumu.

O le aʻafiaga o le faʻateleina o le cholesterol leaga e faʻapupulaina i le gasegase o le gaʻo, diabetes, hypertension. O le lamatiaga o faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo ma le thyroid gland, maʻitaga, uluaʻi moa.

O le ono mafai ona faateleina le cholesterol e faalagolago foi i le itupa ma le matua: i alii ma tagata matutua e maualuga atu nai lo tamaitai, talavou ma tagata matutua.

Afai ua oʻo atu le faʻamaoniga i se tulaga matautia, o le tagata maʻi e maualuga lona maualuga, maʻi suka, gaʻo po o ua silia ma le 75 tausaga, ona faatonuina lea e le fomaʻi:

  • statins
  • fibroic acid
  • vailaʻau e faʻaititia ai le gaosiga o le cholesterol i le ate e ala i le tuʻuina atu i le sukala.

I faʻamaʻi pipisi o fatu, o fuainumera e ave mo le olaga. E naʻo le fomaʻi e tatau ona filifilia se vailaau faʻasaina - i luga o le faavae o auiliiliga ma le tulaga lautele o le tino o le maʻi.

O le a le mea e fai i le maualuga o le cholesterol pe afai e leai ni faʻafitauli faʻafitauli:

  • faateleina le gaioiga faaletino - savali pe tamoe, fai taga, asiasi i le vaitaele, siva,
  • tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • moe 7-9 itula ile aso mo le toe faʻaleleia lelei o le tino,
  • sui le kafe i lauti lanu meamata,
  • faʻamaonia le mamafa.

Fautuaina o se taumafa a le tagata lava ia ma le faateleina o le cholesterol ua fautuaina oe e se fomaʻi poo se tagata poto faapitoa i mea taumafa. Fautuaga lautele:

  • faatapulaa gaʻo manu i luga o le lisi - pata, sisi, fuamoa, paluga, meaʻai gaʻo, faʻasalaga,
  • sui le pata i le olive e leʻi faʻamaina, faʻafefiloi, sana poʻo le mata,
  • e le aofia ai le faʻaaogaina o gaʻo - margarine, mayonnaise, sausage,
  • 'ai le mea e puipuia ai lean - meaʻai gaʻo susu, gaʻo maualalo, moa po o iʻa,
  • Faʻamaoaigaina lau taumafa i mea taumafa e maua i le fiber, lea e aʻafia ai ma aveese mai gaʻo mai le mea o loʻo i ai meaʻai - legumes, cereals from seed seeds, vegetables, fruits and berries.

  • apu, pears, apricots, fualaau suamalie, vine mumu, avocados, rimoni,
  • vine, vine, vine, fugalaau, strawberries, fugalaau,
  • kāloti, aniani, garlic, tamato, ituaiga uma o kapisi,
  • laulati laulaʻau, meaʻai, opu, pasili,
  • fuga saito
  • ola o le oat ma cereal
  • fatu o le flax, sesame, sunflower, paukini,
  • nati - pistachios, arasi, almond,
  • iʻa oona suamalie - taloni, sardines.

Vitamini C, E ma le Vaega B e aoga mo le maualuga o le cholesterol.

A uma le ono masina, pasi le toe iloiloga. Afai e tumau pea le maualuga o le cholesterol, o le a se mea e tatau ona ou faia? Faʻafesoʻotaʻi faʻamaʻi e pei ona faatonuina e lau fomaʻi i lau meaʻai ma gaoioiga faaletino.

I tulaga ogaoga, o le tagofia o vailaʻau e faʻaititia ma tausia le maualuga o le cholesterol masani e tatau ona i ai i le olaga atoa - faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga e faʻatonutonuina ai. O isi tagata gasegase e tausisia tulaga masani o le cholesterol e lava lea e faasaʻo ai le ola ma meaʻai.

O le maualuga o le cholesterol o se faailoga matautia

Cholesterol o se tuufaatasiga o le tino - o se kapaila, e aofia ai le vasega o gaʻo susu. O le vailaʻau o le cholesterol, i lona mamanu o tioata paʻepaʻe e leai se tofo po o se manogi.

I totonu o le tino o le tagata, o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻitūina faʻapitoa ma ulu atu i ai i meaʻai o meaola e maua mai i manu: aano o manufasi, atunuʻu, iʻa, susu ma fuamoa.

O le gaosiga o le tele o cholesterol, e tusa ma le 80%, e tupu i le ate, o le vaega o totoe o loʻo faia i totonu o puipui o le au, vavalaʻau, paʻu, ma isi mea.

I lona tino mama, e le mafai ona feaveaia le cholesterol i le tino atoa, aua e le mafai ona faʻaaogaina i le vai. O le felauaiga o le cholesterol i totonu o le tino e mafai ona maua e palatini lea e fausia ai le tuufaatasiga e taʻua lipoproteins. Lipoproteins io latou fausaga e eseese, e aofia ai ia i latou 4 ituaiga autu e ese mai le tasi i le isi i le tele ma le tele.

Mai le vaaiga o togafitiga faʻapitoa, o le cholesterol maualalo maualalo, o se vaega o le lipoproteins molelalo ma le maualuga o le cholesterol, lea e mafua ai le lipoproteins maualuga o le molécula i le plasma toto, ua vavae ese. I le atinaʻe o le atherosclerosis, o le vaega autu e faia i se maualuga maualuga lipoproteins (LDL) ma le maualalo o le liporproteins maualuga (HDL).

O le matafaioi o le cholesterol i le tino o le tagata

O le tino o le tino o le tino e aofia ai le 350 kalama o le cholesterol: 90% i siama o le tino o tino uma i totonu o se tulaga e le ogatasi ma 10% i le plasma toto e avea o se vaega o lipoproteins.

O le tele o cholesterol o loʻo maua i totonu o le faiʻai ma le vaʻalaʻau, o se vaega o le ogaumu o le myelin o gata. I totonu o le ate, o meaola suamalie o loʻo faʻapipiʻiina mai, e aunoa ma le faʻaogaina masani o gaʻo e maua ai meaai e le mafai.

E tusa ma le 70% o cholesterol uma na faia i le tino i le aso e faʻaalu i nei faʻamoemoega.

O le Cholesterol o le mea autu autu lea mo le tuufaatasia o vailaau faʻamaʻi ma mea feusuaʻi. I tane, o le le lava o le cholesterol i le tino e mafua ai le ogaoga o feusuaiga, ma i tamaitai, amene e mafai ona tupu.

O le tau faasaga i le cholesterol i le tausaga fanau ma aemaise lava i le taimi o le maitaga e le tauamiotonuina, aua ao lei amataina le misa, e puipuia ai e hormones o feusuaiga le tuu o le cholesterol i luga o puipui o arteries.

Ae mo fafine ua maitaga, e le taliaina mo latou e tau ma le cholesterol, talu ai ona o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i soliga ogaoga o le atinaʻeina o intrauterine. O le tulaga masani o le cholesterol i tamaiti laiti ma tamaiti laiti e taua tele, o lona le atoatoa e lamatia ai le atinaʻeina o rickets, ona o le le atoatoa o le vailaʻau o le vitamin D.

O le ā le lamatiaga o le toto maualuga o le cholesterol?

O mea mataʻutia o le toto maualuga o le cholesterol, o se vaega o lipoproteins maualalo. O lipoproteins e maualalo le mamafa e maua ai le athegenic aʻafiaga. O se tasi lea o mafuaʻaga ogaoga i le atinaʻe o le atherosclerosis.

O le LDL o loʻo sili atu ona lamatia i le cardiovascular system. O le cholesterol o loʻo iai i totonu e faigofie tele ona faʻaaogaina, ma tuʻuina i luga o le meli o le gaʻo, ma fai ai pepa o le cholesterol, o le mea autu lea o le atiaʻe o le atherosclerosis.

O suiga o le atherosclerotic i sikuea e mafua ai le atinaʻeina o ia maʻi fatu cardiovascular:

  • coronary heart disease (CHD),
  • angina pectoris
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • soloia le endarteritis,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,
  • toto maualuga, ma isi.

O nei faʻamaʻi e masani ona afaina ma o se mafuaʻaga tele o le le atoatoa i le tele o atunuu.

Aisea ua siitia ai le cholesterol toto?

O mafuaʻaga autu o le maualuga o le cholesterol maua i le natura:

  • soifuaga le talafeagai o le tagata maʻi: le malosi o le tino, ulaula, faʻaaogaina o le ava malosi, faʻalavelave masani,
  • meaʻai e sili ona manaʻo i ai: faʻaaogā faifaipea o meaʻai gaʻo, meaola manu, le lava o fualaau faisua fou ma fua i le taumafataga,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi: gasegase, maʻi o le maʻisuka, maʻi faʻamaʻi o le fesoʻotaʻiga,
  • o nisi o tulaga o le physiological (mo se faʻataʻitaʻiga, o mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i fafine e sili ona tele suiga i le tino i le taimi o le misa).

O le faateleina o le cholesterol e mataituina i tagata ei ai le gasegase, pe a latalata mai aiga latalata i le atherosclerosis. I le oʻo atu i le matua, o le aʻafiaga o le hypercholesterolemia e faʻatupulaʻia tele. Male kenera o se tulaga lamatia foi.

Cholesterol

O le tele lava o taimi, e iloa ai e tagata latou te maualuga le cholesterol, pe a tutupu aʻe uiga, atanrosclerotic leions o maʻa. O le i ai o faafitauli faʻalesoifua maloloina e mafai ai e se tagata ona sailia se fesoasoani mai se fomaʻi

Mo le faʻamatalaga sili ona faʻamalamalamaina o mataupu o le aofaʻi o le cholesterol i le plasma toto, ma le fua o le leaga ma le lelei o le cholesterol, o loʻo faia ai se suʻesuʻega o meaola-o le fuafuaina o le lipid profile.

O le tele o taimi, o se faʻamatalaga mo sea ituaiga suʻesuʻega o le faʻaalia o faailo o le maualuga o le cholesterol i se tagata maʻi:

  • cerebrovascular accident,
  • siama fatu fatu
  • toto maualuga
  • afaina
  • afaina o fatuga ma le ate.

O le lipid profile e aofia ai faailoga nei:

  1. le aofai o le cholesterol (le cholesterol atoa) o le lipid toto, o loʻo faʻapipiʻiina e le hepatocytes, ma e ulu atu foi i le tino ma meaai. O lenei faailoilo o se tasi o mea sili ona taua i le lipine profile, ma sili ona atagia atoa ai le gaʻo gaʻo i totonu o le tino, ma faʻaalia ai foʻi le lamatiaga o le atherosclerosis. O le masani o le maualuga o le cholesterol o le 3.3 - 5.5 mmol / l,
  2. lipoproteins le maualalo (LDL) - o se tasi o atherogenic sili, lipid fractions. O le masani o le LDL e 1.7 - 3.6 mmol / l,
  3. maualuga lipoproteins maualuga (HDL) - o lenei vaega o le lipids ei ai sona aafiaga lelei i le tino, e puipuia ai le faʻaalia o atherosclerotic plate i totonu o le aʻau. O le aʻafiaga o atherogenic o le HDL e faʻamoemoeina i lo latou gafatia e faʻafeiloaʻi le cholesterol i le ate, mo lona faʻaaogaina mulimuli ma le excretion mai le tino e ala ile inumaga. O le masani o le HDL o le 0.9 mmol / l,
  4. o le faʻamaʻi o meaʻai o le plasma neutral. O le tulaga masani e 0.4 - 2.2 mmol / L.
  5. atherogenicity index (atherogenicity coefficient) o se faailoga e iloa ai le fua o mea leaga (atherogenic) ma mea lelei (antiatherogenic) lipine. Le masani o le atherogenic coefficient: e le silia le 3.5.

Talu ai nei, ua mafai ai ona siaki le cholesterol e aunoa ma le asiasi i se fale suʻesuʻe. E mafai ona faia lenei mea e faʻaaoga ai se masini mo le fuaina o le cholesterol i le fale. O se mita ole cholesterol fale e faigofie ona faʻaaoga. Vaʻaia taimi taʻitasi le siaki ole lipids e fautuaina e amata mai le 25 tausaga.

O le a le mea e fai pe a siitia le cholesterol toto?

Ua uma ona tatou iloa pe aisea ua tulaʻi mai ai le tulaga o le cholesterol, o lea e mafai ai ona e aʻafia ai e ala i le faʻaaogaina o mea sili ona lamatia.

Faʻailoga o le aofaʻi o le cholesterol i le 6.6 - 7.7 mmol / l, e tatau ona toe iloilo lau meaʻai ma faʻaleleia olaga, pe afai o le tulaga e 8.8 - 9.9 (LDL sili atu nai lo le 4.4) mmol / l, o le mea lea ua leva ona i ai se mafuaʻaga e popole ai, ma e sili le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i sea tulaga.

E faapefea ona togafitia le maualuga o le cholesterol?

Muamua lava, e tatau ona lafoaʻi masani leaga ma tausisi i se olaga ola maloloina, faʻateleina gaoioiga faaletino.

E tusa ai ma mea taumafa, e tatau ona e faʻatapulaʻaina meaʻai o le punavai o le cholesterol leaga: gaʻo manu, e aofia ai meaʻai susu susu, fuamoa, mea e gaosia mai manu, puaa.

Mo togafitiga faafomaʻi, o fualaau o ituaiga vailaʻau eseese o loʻo faʻaaogaina: statins, nicotinic acid derivatives, fiboate, siakiina o meaola suamalie ma isi.

E faʻapefea ona faateleina le cholesterol toto?

Mo le mafuaʻaga lenei, e sili atu ona aoga le 'ai o meaʻai e pei o le:

  • iʻa o le malulu (tuna tuna, pusa, cod, mackerel, sardine ma isi),
  • 'ai le tele o fuālaʻau fuālaʻau eseese, e tatau ona latou suia atoatoa le gaʻo manu,
  • maualuga laumei fiber
  • O fualaau fou, vine, fualaau faisua ma nati e tatau ona 'aina i aso uma.

Afai e siitia le cholesterol toto: o le a le mea e fai ma le a le mea matautia

O le maualuga o cholesterol e faʻagasolo ai auala e aʻafia ai le tulaga o le tino.

E le masalomia, o se faʻaopoopoga o le faʻasalaga o lenei vailaau e afaina ai le soifua maloloina. Ma i lenei tulaga, e tatau ona faʻamaonia le maualuga o le cholesterol i se taimi vave e mafai ai. Aisea e matuai matautia ai lenei mea? I le isi itu, afai e le oi totonu o le toto, o le a lagona e le tino le le lava o le vailaʻau D, o le a le gauai i gaʻo.

I le isi itu, o le a le maua ni hormoni.

Ae i le taimi lava e tasi, o le tele o le cholesterol e nofo i totonu o vaa ma, faʻaputuina, faʻamalosia le tafe toto. E mafua mai i faʻafitauli e pei o le stroke poʻo le osofaʻi o le fatu. O le mea lea, e taua tele le filifilia o togafitiga saʻo. Cholesterol e le masani ona alu ese mai le tino.

O le a le mea e faamataʻu ai le tele

Cholesterol o se tuufaatasiga e taua tele i le tausisia o le masani o le tino. Ae afai o lona faʻateleina i le toto ua faʻalauteleina, o lenei vailaʻau e amata ona faaputuputu. Tupe faʻaalu o loʻo faʻaogaina
afaina ai le ie. O le iʻuga, o se atherosclerotic plate plate e aliali mai, o le lumenia o le vaa e faʻaitiiti, o le paʻu o le toto ua paʻu.

Afai e tapunia le faga, ona taofiofi ai lea o le toto ma gaʻo, lea na maua mea uma e tatau ai mai lenei vaa, faasolosolo lemu. Ma, pe a fai e iai se pepa i totonu o le fatu, o le tulaga lamatia o le atiina ae o le angina pectoris e faateleina, e mafua ai le paʻu poʻo le fatu fatu.

Fuʻa ma gaoioiga

Afai e siitia le cholesterol toto, ona tatau lea ona e taofia le ulaula tapaa. Ina ia faʻaleleia le tulaga o le tino, e tatau i le tasi ona faʻateleina le gaioiga faaletino. E tusa lava pe e te faia ni vailaʻau faʻamaʻi faigofie, o le tau faasaga i le cholesterol o le a taʻitaʻia ai i le mea e manaʻomia i masina muamua e lua.

O polokalama Cardio e tatau ona filifilia. O aʻoaʻoga e le tatau ona sili atu nai lo le afa itula. E mafai foi ona e faia ni seti se lua o sefululima minute.

Fomaʻi

Afai o le suʻega o le toto e faʻaalia ai ua maualuga le maualuga o le cholesterol, ma o lenei faailoga e le galue e faʻaitiitia ai lenei faʻamaoniga, e tatau ona togafitiga lenei tulaga. O le aveeseina lelei o se mea leaga mai le tino e saunia e statins - o fualaau e taatele.

Ua faʻamaonia e suʻesuʻega e faapea e le gata ina faʻamamaina ai le cholesterol, ae e masani lava ona faʻamaonia le soifua maloloina. Ona o le mea moni o nei fualaau oona e toetoe lava a leai ni aʻafiaga i itu, o lo latou faʻaaoga umi taimi e faatagaina.

Faʻamatalaga masani

E aofia ai le keleka i au meaʻai i aso uma e fesoasoani ai e maualalo le LDL. I le faaopoopo atu, o le keleni o se auala sili ona lelei e puipuia ai le faaputuputu o le cholesterol i puipui o toto toto.

Afai e faʻalautele le faailoga o le cholesterol, ona e faʻaitiitia lea i le faʻaaogaina o aʻa samasama a Kanata, lea e fesoasoani e togafitia ai faʻamaʻi uma o le tino vascular system ma le fatu.

Laʻau samasama e faʻaaogaina le gaosiga o le cholesterol aoga i le ate, lea e aveesea ai mea leaga matautia mai le tino

O le aofia ai o meaʻai fila i luga o le lisi e maua ai le maualuga o LDL. Fiber e galue e pei o se statin, aoina o le cholesterol i totonu o le manava, e puipuia ai lona faaputuputu i le toto.

Afai e siitia le cholesterol toto, e fautuaina e taulai atu i le faʻaaogaina o iʻa o ituaiga gaʻo po o le suāuʻu i totonu o capsules.

O le suauʻu fagota o loʻo aofia ai gaʻo gaʻo omega-3, lea e manaʻomia e faʻavasega ai lipid production.

Polycosanol, lea e maua mai i le suka, ua manatu o se tala lelei tele. E mafai ona e faʻatauina i foliga o capsules. Policosanol ei ai le malosi e puipuia ai le fausiaina o paʻu, maua ai le faʻamalosia o le mamafa, ma lipoproteins maualalo.E le gata i lea, o le policosanol e manumalo i le mamafa tele.

Fautuaga lautele

Ina ia faʻafaigofieina le LDL i le tino, e tatau ona fetuutuunai muamua le meaai, ole lafoaʻiina lea o le taumafa o mea taumafa o loʻo iai le cholesterol. E tatau foi ona e aloese mai laʻau suamalie ma mea e gaosia ai meaola, aua e aofia ai i totonu o gaʻo vailaau faigofie, ma e fesoasoani i le faaputuga o le cholesterol i totonu o vaa.

E tatau ona e pulea lou mamafa, aua o le mamafa o tagata e sili atu ona afaina i totonu o latou toto nai lo tagata ei ai le mamafa o le tino.

O gaioiga faaletino ma toleniga taʻaloga o se vaega taua i le puipuia o le atherosclerosis. O faamalositino e manaomia ona faia e le aunoa. O le faamalositino o le a fesoasoani e faaitiitia le maualuga o le lipoproteins e ala i le faateleina o lo latou taumafaina e sela mo manaoga o le malosi.

E tatau ona e lafoai amioga leaga. O le ava malosi ma le nicotine e matua leaga lava lona aafiaga i le setete o toto toto ma le soifua maloloina o le ate. O le faʻaopopoina o fualaʻau, fualaau 'aina, ma isi meaʻai fila e aofia i mea taumafa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faateleina o le cholesterol levels.

E taua foi le faʻaauau pea ona faia ni auala e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi o le endocrin system: maʻi o le maʻisuka, faʻamaʻi o le ate, talo ma gaʻo.

Cholesterol o se tuufaatasiga o lona uiga e le talafeagai mo le tino. O le taimi lava lea e afaina ai le soifua maloloina ma faamautinoa ai le masani ai o galuega. O lenei vailaau e tatau ona i ai i le tino, ae i totonu o tapulaa masani.

E taua le faʻaauau pea ona maua se faʻafitauli o le toto, ona o le maualuga o le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis e faalagolago ile aofaiga ole LDL.

O le faailo i totonu o le tulaga masani e faʻateleina ai le gaosia o le tino, fafagaina o maso maso, e maua ai le puipuiga mo faʻamamaga gata ma aafia ai le tele o isi galuega aoga.

O le televave o le cholesterol e afaina ai le tulaga o puipui o toto, lea e faʻaleagaina ai le gaioiga o le cardiovascular system ma faʻamalosia ai le tafe toto. A o lei faia ni faaiuga ma amata togafitiga, e tatau ona foai atu le toto mo suesuega. E mafai ona le manaʻomia le tuʻuina atu o le cholesterol.

O le mea lea, o le galuega autu o le taofia lea o le faaputuputu o le cholesterol leaga. Ma mo lenei mea e tatau ai ona tausisia le sao ma le soifua maloloina. Taʻaloga tau taʻavale, asiasiga masani i le fomaʻi, lafoaia o mea ua fai ma vaisu - o nei mea taua uma o le soifua maloloina.

Afai ei ai lau cholesterol maualuga

Ianuari 25, 2009, 09:29

E masani ona tatou faʻalogo mai TV, mai fomaʻi ma tagata masani, e tatau ona faaitiitia le taumafaina o meaai e aofia ai le cholesterol. E masani ona tetee i lenei mea, ma fai mai, i le mea moni, o le cholesterol e le afaina ai le tino o le tagata. E le gata i lea, o sel o le tino, ae maise lava o le ate, latou te maua ai, o lea o le cholesterol mai meaʻai e le mafai ona afaina ai i tatou.

Pe o le cholesterol e sili ona afaina poo le aoga ma e taua le taua?

Cholesterol o se mea-gaʻo e matua taua mo se tagata. Cholesterol o se vaega o membrane membranes o siama uma o le tino, e tele naua i totonu o le tino o le tino, o le cholesterol e tatau mo le fausiaina o le tele o hormones.

Ae! O le tino lava ia e maua ai le cholesterol i le tele o mea nai lo le lava e faamalieina ai ona lava manaʻoga. Peitai, e maua e se tagata le cholesterol ma meaai. Afai o le cholesterol i totonu o le tino, muamua lava, i le toto o se tagata e matua tele, ona sau lea mai se uo o ia o se fili oti.

E faapefea ona galue le cholesterol pe a tele naua?

O le cholesterol televave e maua i puipui o toto toto. Aʻo nei mea e teu ai, fesoʻotaʻi pe, i se isi faaupuga, e tupu ai le tino o le tino, faʻaputuina le pata. O lenei faiga o se atherosclerotic plate. E faʻamalamalamaina le lumenia o le vaa, faʻaitiitia ai le tafe toto, ma le faʻateleina o se thrombus e oʻo atu ai i lona faʻaogaina.

Pe a afaina se vaa, e muta le toto, ma o le tino o le okeni e fafagaina lenei vaa e mate malie lava, e aunoa ma le mauaina o le okesene ma meaʻai. Afai e tupu se faʻalavelave i totonu o le fatu, e faʻaleleia ai e angina pectoris, ona faʻaumatia ai lea o le myocardial, pe afai e osofaia le faiai i totonu o le faiʻai.

O nisi taimi e aafia ai vaʻa o vae, ona oʻo ai lea i se tagata le tiga e le mafai ona faʻaaogaina ma e masani ona galo le mafai ona gaoioi. O le logo muamua e iloa ai le lamatiaga o le atiaʻeina o nei siama o se maualuga o le cholesterol.

E tatau i tagata uma ei lalo ifo o le 20 tausaga ona iloa lo latou tulaga o le cholesterol. Ina ia faia lenei mea, e tatau lava ona e faʻaauau - ia le itiiti ifo i le tasi i nai tausaga uma - faia se suʻega toto mo le maualuga o le cholesterol atoa ma ona mea i ituaiga fesuiaiga eseese - lipoproteins.

O le a le uiga o numera i le auʻiliʻiliga?

I le suega o le toto, o le ae iloa le maualuga o le cholesterol (cholesterol), faʻapea foʻi ma isi fuainumera. O le mea moni, i le toto o le cholesterol o le tagata e momoli faʻatasi ma pulu, ma o nei faʻalavelave e taʻua lipoproteins.

O le lipoproteins maualalo maualalo (LDL) ma o latou vailaau maualalo maualalo (VLDL) e maualalo ile palatini, e tele ma e tele le cholesterol ma gaʻo - triglycerides. O le aʻafia i le puipui o le vaa, latou te felauai ai le tele o le cholesterol i totonu o le masini vascular. O le faateleina o le maualuga o le toto o nei vaega e taʻitaʻia ai le vave atinaʻe o le atherosclerosis.

O le maualuga o le lipoproteins (HDL) e laʻititi i le telē, latou te iai le protein sili atu nai lo le LDL. I totonu o le puipui o le vaa, latou te puʻeina le cholesterol ma ave i le ate. O le maualalo o le maualuga o le HDL, o lona uiga. cholesterol i "mea lelei" faʻalavelave, o le maualuga o le lamatiaga o le atherosclerosis.

Laasaga lelei o le cholesterol ma isi totoga fesootai:

Siaki lau cholesterol!

Mea na faia faapitoa mo nofoaga faʻalesoifua maloloina. Aoao atili e uiga i nofoaga o soifua maloloina ma a latou galuega i lau eria.

Talolesterol toto: masani, laʻititi ma maualuga

O le maʻi fatu o se tasi lea o le muamua i le lisi o maʻi gasegase i vaega uma o gasegase. O le mafuaʻaga autu mo le toʻatele oi latou o le maualuga o le cholesterol i le toto ma faʻalavelave faʻalavelave ma maʻi faʻamaʻi i le cardiovascular system. O le a lenei mea ma o le a lona tulaga lamatia?

Cholesterol o se gaʻo-pei o le faʻaopoopoga lea e teu i luga o puipui o toto toto, faʻaititia ai lo latou gafatia i le toto ma o le mafuaʻaga o maʻi faʻamaʻi, toto maualuga ma taʻavale.

O pulu o le cholesterol e mafai ona puipuia atoatoa le vaa, ma taofi le ai o le fatu po o isi okeni. Afai e afaina ai le gaʻo, o le a faʻalauteleina se stroke o le ischemic, lea e lamatia ai le tagata maʻi.

I lenei itu, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le cholesterol i le toto, aemaise lava i na gasegase o loʻo i ai le agavaʻa leaga.

Cholesterol ma Atherosclerosis

O le faateleina o le cholesterol o le toto o loʻo faʻamautu mai ai se maʻi o le gataifale. O lea tagata maʻi e lamatia ona o le mafai ona atiaʻe o le atherosclerosis. I lenei tulaga, o loʻo i ai se faʻamalamalamaga manino i le va o le LDL i totonu o le toto ma le ono mafai ona maua i gasegase cardiovascular:

  • Tulaga maualuga: sili atu i le 6.21 mol / L.
  • Faʻasologa o tuaoi: 5.2-6.2 mol / L.
  • Tulaga lamatia itiiti: itiiti ifo i le 5.17 mol / L.

Faʻamatalaga o le atherosclerosis o mea taua ma le maʻisuka. E le gata i lea, o suʻesuʻega faasaienisi ua faamaonia ai o le taumafaina o meaai e maua i le cholesterol e le o taimi uma lava e mafua ai le atherosclerosis. Faʻapitoa o le protein e pei o lipoproteins maualalo ma maualalo le tele o le taua i lenei mea.

Tulaga lautele, HDL poo LDL: o le a le faailoga e taulai i ai

O faailoga taʻitasi e mafai ai ona tatou iloiloina le setete o se faiga faapitoa i le taimi o le faʻaleagaina o le cholesterol ma lona faʻaaoga mulimuli ane.

O le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le atherosclerosis i le lautele.I le ia lava, o lenei faailoilo e le lava le malamalama: ia faia se ata atoatoa o le setete o le lipid metabolism, o suʻesuʻega faaopoopo e faia.

Laʻu vaivai lipoproteins

LDL e puʻeina le cholesterol i le ate ma feaveaʻi i totonu o sela ma masini o totoga uma. O le "leaga" cholesterol, lea ei ai lona uiga o le atherogenic aʻafia - o le mafai ona pipii i puipui o toto toto, vavalalata o latou lumen, ma fai ai ni atherosclerotic plate.

E tusa ai ma faʻamatalaga LDL, o faʻamoemoega ma laʻasaga o le atinaʻega o togafitiga faʻaleagaina e faʻamasinoina:

  • mai le 2.5 i le 3.3 mmol / l - tulaga faʻale-tino, i le leai o ni aʻafiaga e aʻafia ai, leai
  • mai le 3.4 i le 4.1 - se maualuga maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • mai le 4.1 i le 4.9 - e fetaui ma uluai faʻaaliga o le maʻi,
  • luga aʻe o le 4.9 o lona uiga o loʻo agaʻi i luma le faʻamaʻi, o le aʻafiaga o faʻafitauli ua tupu.

Maualuga maualuga Lipoproteins

A oʻo ina faʻaitiitia le tele o cholesterol saoloto mo o latou lava manaʻoga, o le a faʻaaogaina e le HDL le totoe o le tupe ma toe faʻafoʻi atu i le ate mo le toe lafoaia. Le maualuga lipoproteins maualuga o le "lelei" cholesterol, e puipuia ai le tuputupu aʻe o ni atherosclerotic plate.

Le eseesega i le va o le LDL ma le HDL.

Le fua faatatau o le physiological o le HDL - 1.0-2.0 mmol / l, pe afai:

  1. O luga o se faailo lelei, o le lamatiaga o le atherosclerosis e tau leai se mea.
  2. Lalo o le 0.8 mmol / L - o lona uiga o loʻo agaʻi i luma le faʻamaʻi, o faʻafitauli e mafai.

O le lipoti faafomaʻi e faʻavae i luga o sailiiliga o suʻesuʻega, o le amanaʻiaina o faʻamaoniga uma e tolu:

  • o le faʻafitauli faʻafitauli o le a matuai le lelei lava pe a faʻatasi le maualuga o le aofai o le cholesterol ma le lipoproteins maualalo maualalo ma le maualalo o le content HDL,
  • ae o se faʻasalaga lautele o faʻaaliga e uiga i le talaaga o le maualuga o le maualuga lipoproteins ma le maualalo o le LDL mea e le o le a avea ma se taufaamataʻu matautia.

Aʻo faʻamatalaina faʻamatalaga o suʻesuʻega, e tatau foi ona manatu o maualuga o le cholesterol ma le lipoproteins e taʻitoʻatasi ma faalagolago i tausaga, eseesega o tamaʻitaʻi, faʻamaʻi o loʻo i ai, ituaiga olaga ma meaʻai.

Aofai o cholesterol 7.0-7.9 - o le masani poʻo le tele?

E tusa ma le 70-75% o le cholesterol e maua mai i le ate ma e tusa ma le 25% e sau mai meaʻai.

E faavae i luga o le tele o suʻesuʻega, ua fuafuaina e le au atamamai le taua o le maualuga o le gaioiga o meaola o lenei mea inu malosi i le plasma toto.

O le tagata e fanau mai o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol o le 1 i le 3 mmol / L. A o faasolosolo ina e matua, o lona faateleina o le faateleina e tusa ai ma gaoioiga a hormones sex:

  • i lalo o le aafiaga o androgens, o le maualuga o le cholesterol e faateleina ai alii talavou ma tagata ogatotonu, ae o le au matutua e faaitiitia,
  • esteneene lalolalo o le cholesterol, aua o tamaitai e siitia malie, oʻo atu i tulaga maualuga i le taimi o le meli.

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai faailoilo o le aofaʻi o le cholesterol (i le mmol / l) faʻalagolago i le itupa ma le matua.

Tau tausagaAliiTamaitai
15-202,91-5,103,08-5,18
20-253,16-5,593,16-5,59
25-303,44-6,3233,32-5,75
30-353,57-6,583,37-5,96
35-403,63-6,993,63-6,27
40-453,91-6,943,81-6,53
45-504,09-7,153,94-6,86
50-554,09-7,174,20-7,38
55-604,04-7,154,45-7,77
60-654,12-7,154,45-7,69
65-704,09-7,104,43-7,85
silia ma le 703,73-6,864,48-7,25

E pei ona mafai ona vaaia mai le laulau, o le pito i luga o le maualuga o le tupe faatagaina mo alii ua pasi atu i le 50-tausaga le maualuga i le maualuga o le 7.10-7.17 mmol / l.

O le Cholesterol levels e amata mai i le 7.2-7.6 ma e oo lava i le 7.85 iunite ua manatu o le tapulaa aupito maualuga o le masani mo tamaitai matutua. Ona o se maualuga maualuga o le faamutaina o le estrogen production.

O le taua tele o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol i le taimi o le maitaga - e oo atu i le 7.9-13.7 mmol / l, e faaluaina faʻamaoniga o tausaga e manatu e talia.

I le matua o le 45 tausaga, o le maualuga o le cholesterol i le va o le 7.0-7.9 mmol / l i tamaʻitaʻi uma ma tamaʻitaʻi e taua tele, e manaʻomia ai se suʻesuʻega atoa ma auala e faʻaitiitia ai.

Faailoga o mea le talafeagai

O maʻi o le cholesterol metabolism e tupu i le taimi o le ogaoga o le faaleagaina o puipui puipui, o le vaega muamua o le maʻi e toetoe lava o le asymptomatic.

O faailoga muamua o le tele o le cholesterol i le toto e mafai ona faʻaalia:

  • tiga o le fatu fatu
  • vaivai ma le malosi o vae pe a savali,
  • fulafula ma se lagona o le mimilo i vae pe a uma le faʻamalositino, suiga eseese o vae,
  • o le foliga mai o se gutu lauulu e faataamilo i le taamilosaga o le gutu o mata, o se mataua o le tino vaaia,
  • faaitiitia le mafaufau ma faigata faigata,
  • ogaoga lelava ma le galala i le taeao pe a maeʻa le moe atoa,
  • afaina o le manava
  • uluaʻi lauulu ma faaitiitia le malosi i alii.

Ae ui i lea, e manatu o se faailoga maʻoti o uiga o le supralesterolemia subtyane fat plaques e tumu i masini papaʻe-samasama poʻo xanthelasms. O le tele o taimi latou te faʻapipiʻi ai i luga o laumata o loo siomia ai mata, e mafai foi ona tu i autafa o paʻu paʻu o alofilima ma alofilima, i luga aʻe o tendon, i luga o tulivae, alofilima, tamatamailima po o togi.

O le auala lenei e foliga mai ai xanthomas i le alualu i luma o le cholesterol.

Ina ia matauina le le atoatoa o le cholesterol i le taimi, e masani lava - i tausaga taitasi - latou te suʻeina le toto mo le cholesterol ma le lipoproteins.

O le a le uiga o le faailoilo i luga o le 7 mmol / l?

O le maualuga o le cholesterol e sili atu ma le 7.0 iunite e faailoa mai ai e le mafai e le tino ona taulimaina le faʻaaogaina o lenei ava malosi lipophilic ma e manaʻomia le lagolago.

A le o lea, o le atherosclerosis e le maalofia ona le maua - o se mea e le aoga, ae matautia le gasegase o le tino, lea e faasolosolo malie ai le mimilo o le lumenia o arteries ona o le tele o gaʻo i luga o puipui.

Le faʻavaeina o palesla cholesterol i puipui o toto toto.

O le iʻuga, o le avanoa i le toto, ma faʻatasi ai ma le okesene, glucose, meaʻai i totoga ma gaʻo, e faʻaitiitia, e oʻo lava i lo latou matelaina atoa (ischemia) ma le atinaʻeina o le le atoatoa o galuega.

Faʻailoga faʻafuaseʻi o le hypercholesterolemia ua tuʻuina atu:

  • siama fatu fatu
  • arrhythmias
  • toto maualuga
  • faʻapipiʻi faʻamalosi
  • afaina toto.

Faʻatasi ai ma le tuʻuʻesea o se pusa o le thrombus poʻo le atherosclerotic ma le maeʻa maeʻa o le lumenene o le faga, o se faʻalavelave faʻavavelasi e mafai ona oʻo atu i se tulaga mataʻina ma faʻaalia ai ia lava:

  • afaina o le fatu - o le oti o se fasi mea - o le myocardium, fatuga, o le fatu,
  • cerebral - faʻataʻitaʻiga poʻo le afaina - faʻamaʻi.

O se faailo o le sili atu i le 7 mmol / L o se faailo e fetuutuunai ai le meaai ma le olaga e aloese ai mai taunuuga le lelei.

Mafuaaga talafeagai mo le faateleina

O le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga mo le cholesterol e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o numera pe a fai o le aso ao leʻi tele le tele o meaʻai gaʻo na 'aina pe na faia se mea sese e saunia ai mo le suʻesuʻega.

O le hypercholesterolemia tumau e tupu:

  1. Peraimeri - faʻasolosolo faʻapitoa pe faʻaaogaina (ona o le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo).
  2. Maualuga - o se taunuuga o pathomua ole pateni e pei o le hypothyroidism, maʻi o le maʻisuka, oona, gallstone faamaʻi, maʻi le ate.

O mafuaʻaga e mafua ai le le atoatoa o le lipid e aofia ai:

  • le malosi o le tino
  • uiga faʻapitoa lea e sili atu ona faʻalogo lagona i fuamalie,
  • ulaula
  • inu tele.

O le mafuaʻaga o le osofaʻi o le cholesterol e ono maua ni vailaʻau: β-blockers, diuretics, immunosuppressants.

O le a le mea e fai e faʻafaigofie ai le cholesterol?

Ina ia faʻamaonia le metabolism o le cholesterol, o loʻo faʻatautaia se auala faʻapitoa.

Auala e le o togafitiga e aofia ai:

Auala e faʻaleleia ai le cholesterol lelei.

Faʻasalaga o meaʻai - teena mea e gaʻo ai gaʻo ma gaʻo susu ma gasegase ma faʻavave vave. E fautuaina ina ia 'ai i ni vaega laiti o le kuka poʻo le vaʻa paluga - faʻaititia, 5-6 taimi i le aso. O le meaʻai meaai e aofia ai meaʻai susu ma iʻa, meaʻai, vevela, fualaau aina, fualaau ma leki, fua.

  • Gaoioiga faʻavalea mafai - 40-60 minute faʻataʻitaʻi i laasaga talafeagai ma le puleaina o le pulusua (e le maualuga atu i le 140 pauna / sec.), Faʻaaogaina o le physiotherapy.
  • Faaleaogaina o le faaosofia o mea.
  • E masani lava, e faatonuina e le cardiologists fualaau i le maualalo o le cholesterol i tagata gasegase i lalo ifo o le 40 tausaga le matua i mataupu e le o aumaia ai ni mea faitino. I totonu oa latou auupega e tele vaega o fualaau faasaina.

    1. Statins (Atorvastatin, Rosuvastatin) - e mafai ona vavaeina le maualuga o le cholesterol e ala i le taofiofia o lona gaosiga e le ate ma le faaleagaina o lipoproteins maualalo. E i ai a latou faʻamatalaga e tetee atu ai i le toto, puipuia puipui o toto toto, faateleina lo latou gafatia e faalautele ma faateleina le lumenisi.
    2. Fitirate (Bezafibrat, Faʻamaofi, Clofibrate) - o la latou faiga o gaioiga e faʻavae i luga o le faateleina o le gaosia o le lipoproteins maualuluga ma faamalosia ai le felauaiga o le cholesterol. Faʻaumatia triglycerides, faʻamalosi le puipui vascular ma faʻaitiitia le mumū.
    3. Sequestrants (Cholestan, Cholestipol) - fualaau faasaina o faatinoga tuusao.

    Latou te fausia ni mea faʻapipiʻi faʻatasi ma le kulimi kulimi ma faʻamalosi ai le latou manava mai le tino e ala i le manava, ma faʻamalosi ai le ate e faʻaaogā ai le cholesterol mo le faʻasalaga o meaola sua.

    Ole fualaau e manaʻomia i tulaga taʻitasi e faia e le fomaʻi e mafaufau i uiga o le tagata maʻi ma le talaʻaga o le avega. Latou te faʻaaogaina fualaʻau cholesterol-faʻaitiitia o fualaau faʻasaina e naʻo le faʻatasi ai ma togafitiga e le faʻaaogaina togafitiga o le togafitia o le hypercholesterolemia, a leai o le aʻafiaga o ia mea e itiiti lava.

    Mo le iloa vave o le dyslipidemia, le pulea o le cholesterol, LDL ma HDL cholesterol e fautuaina e tagata tomai faapitoa i tausaga taitasi, e aunoa ma le faatalitali mo le foliga mai o uluai faailoga lema o le atherosclerosis. I mataupu e sili atu le maualuga o le physiological, o metotia e leai ni fualaau faasaina e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le metabolism cholesterol. I le le maua o ni uiga lelei pe a mavae le tolu masina, faafesootai se cardiologist mo le tofiaina o togafitiga patino.

    O a lipoproteins

    O se faʻalavelave o aʻafiaga ma lipids, o se vaega o siama siaki ma namu fiva, saoloto faʻasalalauina i totonu o le toto, e taʻua lipoproteins. O lenei vaega o loʻo i ai se fausaga faʻasolosolo eseese ma ua vaevaeina i ni vaega autu se 4:

    1. Laʻau maualuga phospholipids. O le fua o proteins ma lipids i totonu ia i latou e 52 i le 48 pasene.
    2. Laititi maualalo Cholesterol (LDL). E i ai le fua o le 21 pasene le protein i le 79 pasene le lipid.
    3. Ole tino vaivai-triglycerides (VLDL), lipids e silia ma le 91 pasene.
    4. Holomicrons, toetoe lava atoa le fatu o lipids.

    O le maualuga o le maualuga o le lipids i totonu o le toto, o le faaitiitia o le lamatiaga o le fatu fatu, fatuga o le fatu, fatu fatu, Alzheimer's disease. E masani lava, o le toto e ono aofia ai i le 0.5 mmol / L. VLDLP ma le 2.1-4.7 mmol / L. LDL O le faʻaopoopoga o nei faailo e mafua ona o ni mafuaaga.

    O le taatele o le le atoatoa o le tino. Afai o lenei faʻamaʻi e aliali mai o ia lava i le faʻaitiitia o le numera o le faʻalogo i le LDL, o lenei ituaiga o lipoprotein e leai se taimi e ulu ai i totonu o masini ma faʻaputu i puipui o toto toto. O le iʻuga, o foliga atherosclerotic e foliga mai e lamatia i le soifua maloloina o le maʻi.

    O le isi mafuaaga mo le solia o le lipoproteins i totonu o le toto e fesootaʻi ma le le lelei o meaai, pe afai o se tagata e taumafa lelei mo se taimi uumi pe, i se isi itu, e tele naua le gaʻo ma le maualalo o meaʻai. E mafai foi ona atiaʻe le atherosclerosis ona o faʻamaʻi o le ate, lea e maua ai le lipoproteins, faʻapea foi ma gaʻo ma gaogao, o le felauaiga ma le sologa lelei o lenei vaega.

    Blolest Cholesterol

    I le tautalaga e uiga i le tulaga masani o le cholesterol i le toto, o le saʻo lelei i le va o le HDL ma le LDL (VLDL) o loʻo i ai i le mafaufau.O lenei fuainumera i tagata matutua e le sili atu i le tolu. O le maualuga o le lipoproteins i totonu o le tino, o le maualuga o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular ma faʻamaʻi faʻaleaga. Lalo o se laulau faʻatasi ai ma le cholesterol

    Tamaiti mai le 2 i le 12 tausaga: 4.4-5.2

    Iloiloina le masani masani i tagata matutua e tatau ona faavae i le matua, talu mai tamaitai pe a maeʻa maleopaopa ma alii pe a uma le 50 tausaga, o le maualuga o le cholesterol i le toto e faateleina.

    Ae mo tamaiti, e manatu e talafeagai e siaki nei faailoga pe afai o loʻo iai ni faʻamaʻi ogaoga poʻo ni faʻaletonu leaga.

    O isi fomaʻi e siaki le cholesterol e oʻo atu i le 9 tausaga e le fautuaina.

    Faailoga o le maualuga o le cholesterol (hypercholesterolemia)

    O le suʻesuʻega o lenei maʻi faʻalavelave e matua faigata tele ona o le mea moni e le o iai ni faʻamaʻiga o le maʻi, ma e masani lava o le a le mautonu. E le tuusaʻo, o le cholesterol maualuga e faʻaalia e:

    • Tigāina o tiga ma faʻalavelave i totonu o le pusa ma le fatu.
    • Manua o le mafaufau.
    • Lapatitis vascular thrombosis.
    • Uluai malepoipo i fafine.
    • Vaʻaiga faʻasologa.
    • Le tiga o le vae ma vaivaiga o pito i lalo ona o le gasegase o le tino.
    • Tigā toto maualuga.

    O se faailo manino o le atherosclerosis o le faʻaalia i lalo o le paʻu o le laumata o lanu samasama-lanu nodules e aofia ai le cholesterol (xanthelasma). O le masalomia o le hypercholesterolemia e manaʻomia ai togafitiga faʻamautinoa e iloa ai ona mafuaaga ma faʻaitiitia ai le faʻamaʻi. O tagata maʻi ua faatonuina ia ituaiga suʻesuʻega:

    • Suesuega ole toto.
    • Faʻamatalaga faʻasinomaga e iloa ai se mea na tupu.
    • Fua o le toto maualuga.
    • Urinalysis
    • Lipogram.

    E aoina foʻi e le fomaʻi faʻamaumauga e uiga i faʻamaʻi masani masani o maʻi o le maʻi ma le i ai o masaniga leaga. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e amata togafitiga i taimi talafeagai ma puipuia ai ni faʻafitauli matuia e pei o le paʻu, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le ischemic ma le osofaʻi o le fatu.

    Togafitiga o faʻafitauli ole gasegase o le cholesterol

    O le faʻaitiitia o le lipid metabolism disorders, togafitiga ma le faʻamaoniaina o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma se meaʻai e faʻamatalaina. O fualaau, o le sili ona aoga o:

    • Nicotinic acid
    • Antioxidants.
    • Tulafono
    • Sequestrants e fusifusia cholesterol i totonu o le manava.
    • Fiprates, faʻateleina le metabolism.

    I le tulaga o le gasegase o le gaʻo o gaʻo i totonu o le manava, ua faatonuina Pancreatin ma Guarem, faatasi ai ma maʻi o le ate - Essenitsale. Le toe faʻafoʻisia le fua o le lelei ma le leaga o le cholesterol i le toto - Probucol. O togafitiga faʻapitoa e aofia ai le iniseti o le vitamini B2.

    Meaʻai talafeagai

    Ina ia maua ni vaʻa mama e aunoa ma ni mea e faʻaogaina, e le gata ina e taʻitaʻia se soifua maloloina lelei ma pulea le cholesterol toto, ae ia mataʻituina lau meaʻai, ona o le sao o le cholesterol i meaʻai

    Ina ia faafaigofieina le taitaia o le tulaga lamatia matautia o nisi o oloa, e mafai ona e faaaogaina le laulau lea e faailoa ai le sao o le cholesterol i le 100 kalama o meaai:

    Tuua Lau Faamatalaga