Aisea e sili atu ona mamafa le mamafa o le maʻisuka ituaiga 1?

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia se faʻaitiitia o le mamafa o le tino e aunoa ma le faʻaaogaina o aʻoaʻoga faʻapitoa poʻo meaʻai.

O le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa o se faailo mataʻutia ma se tasi o faʻailoga lautele o lenei faʻamaʻi.

O le mafuaʻaga masani e mafua ai le paʻu o le mamafa o se tagata o le atuatuvale, ae o le i ai o le maʻisuka e le o se mea taua. O le a le mea e mafua ai le mamafa o le mamafa i le maʻisuka?

O mafuaʻaga autu o le pa'ū o le mamafa i le maʻisuka

O lenei ituaiga o hormone tagata e nafa ma le tuʻuina atu o le tino ma le numera talafeagai o molukino kulūkose ma maua ai e le tagata le punaoa malosi.

Afai o le maualuga o le inisalini e gaosia e le tino e le lava, ona vave faʻaopopoina lea o le mamafa o kulukose o le kulukose i le toto, ae peitai, o maso ma okeni e leai lenei kulukose.

Tagata soifua maloloina, o latou maualuga o le suka i le suka, e le maua le mamafa e aunoa ma ni mea faʻapitoa ma o aʻoaʻoga masani e le faigofie.

Afai e le gauai se tagata i ana meaʻai ma taʻaloga, ae i le taimi lava lea e amata vave ona paʻu le mamafa, ona tatau lea ona avea ma se mafuaaga taua mo le alu i le fomaʻi. Talu ai ona o le mamafa o le mamafa o le mamafa o le tasi lea o faailoga o le tele o faamai, e aofia ai le maʻisuka.

Ma talu ai o le autu autu e faʻaleagaina ai le atinaʻeina o lenei maʻi o le mamafa tele, o le fesili pe aisea e pagatia ai tagata ma le maʻisuka e matua popole lava.

O le mafuaaga autu mo le paʻu mamafa mamafa

O le maʻisuka ua mamai i tagata mamaʻi e faʻaalia i le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi, aemaise lava, le atinaʻeina o le fia inu, faateleina le faʻamalosi i le urinate, tulaga le atoatoa, foliga vaaia o le paʻu mago ma paresthesias, o lona uiga, tingling poʻo le mu i totonu o vae. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e aʻafia ai le mamafa o se tagata amata malosi ma e foliga mai e leai se mafuaaga e aveesea ai le mamafa.

O nisi taimi o lenei gau gau e mafai ona oo atu i le 20 kilokalama i le masina e aunoa ma le malosi faaletino ma suiga i meaʻai. Aisea e paʻu ai le mamafa o tagata e maua i le maʻisuka? O le faʻafuaseʻi o le gau o le tino e sili ona taatele i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i se ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin.

O le maʻisuka o se faʻafitauli o le tino pe a le faʻaoga lelei e le tino le malosi. O se tasi o faʻamaʻi o le maʻisuka o se faʻafuaseʻi ma e le mafaamatalaina le mamafa o le mamafa.

O le fiaai tele ma le fia inu o isi uiga ia e lua, ma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e le togafitia e mafai ona aveesea le mamafa e pei lava ona latou 'ai ma feinu nai lo mea masani. E i ai mafuaaga e mafua ai ona mamafa le mamafa o le maʻisuka, ae ia malamalama atili pe aisea e tupu ai le paʻu o le mamafa, e tatau ona e suʻesuʻe pe faʻapefea ona aʻafia le tino i le maʻisuka.

Totoina o otaota ma malosiaga

I lalo o tulaga masani, e liliu e lou tino le meaʻai e avea ma suka i le faagasologa o fualaau. Suauu e ulufale i totonu o le toto ma o le pancreas e faʻasaʻo ai se hormone e taʻua o le inisalini. O le insulin e fesoasoani i sela uma o le tino e ave ai le suka mai le toto ma liliu mai i le malosi, lea e faʻaaogaina ai sela e pei o le fafie.

Ituaiga o le maʻisuka

E lua ituaiga o maʻi o le maʻisuka - ituaiga 1 ma le ituaiga 2. I le maʻisuka ituaiga 1, e le maua e le tino le inisalini, pe le lava foi, ma e le maua e sela se faailoilo faʻamaʻi e ave ai le suka mai le toto.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tino e maua ai le inisalini, ae le mafai e tali ona tali atu i faailoilo vailaau, pe latou te le tali sao atu ia i latou. I tulaga uma e lua, o le suka e tumau pea i totonu o le toto, lea e le mafai e le tino ona faʻaaogaina mo le malosi.

Taunuʻuga o le maʻisuka

Afai e le mafai ona faʻaaogaina le suka ma le malosi, ona latou lafoina lea o se faailo i le faiʻai latou te manaʻomia ai se suauʻu. O le faiʻai e mafua ai le fiaai, e faʻamalosi ai oe e 'ai, ma o le mea lea ua e mafatia ai i le fiaai tele, lea e masani ona tupu i le maʻisuka.

Ae peitai, o le tele o lou 'ai, o le sili atu lea o le suka e alu i le toto, ae le o totonu o sela. O ou mafaufauga e tatau ona faigaluega i le taimi e faʻamama ai le suka i le toto, ma o le mea lea e tatau ona latou faʻaaogaina le tele o vai, o lona uiga o le tele o le fia inu.

Maʻisuka ma le mamafa

I le faaopoopo atu i le faʻaosoina o se tali i le fiaʻai, o le faiʻai foi na te faaleagaina le gaʻo ma le gaʻo i se taumafaiga e tuʻuina atu le malosi mo sela. O lenei faagasologa e mafua ai le paʻu o le paʻu faafuaseʻi e fesootai ma le maʻisuka.

Afai o le tulaga e faʻaauau pea ona le togafitia, e mafai ona aafia le tino i le ketoacidosis. I le ketoacidosis, o le tino e maua ai vailaʻau - ketones, ona o le vave faʻavaveina o gaʻo.

Ketones e ulufale i le toto ma faʻaaogaina le toto, lea e mafai ona afaina ai totoga ma e oʻo lava i le oti.

O a mafuaaga e mafua ai le paʻu o le mamafa?

O le gau o le maʻisuka e mafua ona o mafuaʻaga nei:

  • le lelei
  • solia o le ave o meaai,
  • gaioiga malosi o puipuiga, gaʻo ma gaʻo,
  • maualuga malosi tau.

O se vaega taua o le maʻisuka o le mamafa o le mamafa ma le lelei ma le tele o taumafa. O tulaga faigata ma faafitauli faalemafaufau e mafai ona faʻateleina ai le tulaga.

O le paʻu o le mamafa o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1, lea e le maua ai le inisalini i le tino. O se taunuuga lea o se tali o le autoimmune e mafua ai ona iloa le tele o sela mai le pancreatic.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinology Research Center o le Russian Academy of Science Sciences na faamanuiaina

Mafuaaga mo le aveesea o le mamafa

I le maʻisuka ituaiga 1, e leai se inisalini o le tino: o le tino puipuia o loʻo aʻafia ai laʻau peta paneta e maua ai lona gaosiga. O se suiga i le tala o le faʻasalaga e mafua ai se faʻalavelave i le faagasologa o meaʻai masani mo le faʻaogaina o meaʻai.

O le matafaioi o le punavai autu o le malosi i totonu o le tino o le tagata e faia e le glucose. E tuʻuina i totonu o le toto pe a uma le vaevaeina o oloa i totonu o le gastrointestinal tract, ona aveina lea e le toto toto i fusi ma siama uma. O le inisalini i lenei filifili o loʻo faʻaalia ai le taua o se ki e mafai ai ona maua le kulukose i sela.

Faatasi ai ma le le lava o lenei hormone, e lua faafitauli e tulai mai:

  1. E leai se mea e maua ai le malosi mai sela, ma latou amata ona suʻe se punavai fou o le malosi. E avea i latou ma musika ma gaʻo, ma e mumusu le tino e gaʻo le gaʻo - o maso o le muamua lea e mafatia ai. Ona o lenei mea, o le gau o le mamafa e tupu i le maʻisuka ituaiga 1.
  2. O toto o kulukose toto e amata amata. A aunoa ma le inisalini, e le mafai ona ulu i totonu o sela, ma e le faʻaaoga. O le tino o loʻo taumafai e taulimaina se faʻalauteleina, faʻapipiʻi ma le urine. Ona o le masani ona faia, faatasi ai ma le kulukose, o le susu foi e tuua ai le tino. O le galala o le susu, lea e mafua ai ona paʻu le mamafa.

O le pa'ū o le paʻu i le maʻisuka ituaiga 1 e mafua foʻi ona o mafuaaga tuusao. Ona o le amataga o le maʻi, o le maʻi o le maʻi na faʻaitiitia, tiga o le manava, ma ua faʻaititia le faʻatinoina. I lenei setete, ua amata ona ia taumafa i meaʻai itiiti, lea e oo atu ai i le sili atu ona vaivai.

Le lamatiaga o le paʻu faafuasei o le paʻu

Faʻafuasei le gau o le mamafa o se mea mamafa tele mo le tino. E i ai taunuuga nei:

  1. faateleina le faʻasaʻa toto,
  2. afaina fualaau
  3. mamafa mamafa i luga o le ate,
  4. pa'ū i le faʻatinoga.

Afai e te le amata togafitia le maʻi i le taimi, o ona taunuuga e sili atu ona mamafa. O faʻalavelave e ono aʻafia (le iloa o le mafaufau, coma), ma le tumau (faʻaleagaina le retina, fatugaʻo, atinaʻe o cardiovascular, nervous and dermatological diseases).

Auala e toe maua ai le mamafa

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se meaʻai faapitoa. O meaai e tatau ona faʻaititia ma faʻaauau - a itiiti ifo ma le 5-6 taimi i le aso. Nai lo le suka e te manaʻomia e faʻaaoga ai le meli ma le suamalie suamalie.

O oloa aoga e faʻaleleia le gaosiga o le inisalini o le susu o le susu, garlic, Brussels sprouts, suauʻu suauu ma fuga vine. E mafai ona faʻaaogaina i soo se ituaiga, i se tulaga tutoatasi pe avea o se vaega o mea taumafa.

O le faavae o le taumafa e tatau ona avea ma meaai e maualalo le faasinomaga o fuainumera - o le yogurt natura maualalo maualalo, faʻi, fatu o saito atoa, ma leki. Aua le galo e uiga i punavai o vitamini ma minerale: tamato, kukama, paʻu, apricots mago, mati e taua i le taumafataga. O le ava malosi e tatau ona tapulaa, ma sili atu ona lelei, faʻaitiitia uma lava.

E taua tele se uta o le carbohydrate i le taimi o le aso. Ole aofaiga ole tufatufa o meaʻai e tatau ona faapenei: 15% - protein, 25% - gaʻo, 60% - carbohydrates. I le taimi o le maʻitaga, ketoacidosis ma le matua, ua fetuunai le fua faatatau.

E le mafai ona toe faʻafoʻi le mamafa muamua o le mamafa ma le fesoasoani o se meaʻai e tasi mo le maʻisuka - e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa. E faʻamaonia e le endocrinologist insulin injections, ma pe a manaʻomia, vailaʻau e faʻavae i le metformin (Glucofage, Siofor). O faʻatusatusaga ma taimi ole pulega e faʻapitoa faʻatulagaina mo tagata maʻi taitoatasi. I le aluga o taimi, o le tagata maʻi e iloa e fuafua na o latou lava.

O le lagona lelei o siama i le inisalini e faateleina i le gaioiga faaletino, o lea e manaʻomia ai aʻoaʻoga masani. O faʻatinoga faigofie o le a faʻamalosia ai maso, fesoasoani e taulima le vaivai ma le vaivai i taimi uma. Le aoga i aso taitasi i le ea fou.

O le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia le siakiina masani o le maualuga o le suka. O le mea aupito sili ona lelei o le tausia lea o se tusi faʻamaumauga e mafai ai ona e makaina ia faitauga i aso taitasi o le glucometer. E faigofie ona tusia faʻamaumauga, api, poʻo le faʻaogaina o auaunaga faʻainitaneti faʻapitoa.

Lisi Paʻu i le Tomaʻi Maualuga

E ui i le mea moni o le maʻisuka e masani ona faaosofia le manava, faatasi ai ma le atinaʻe atili o le tulaga o le maʻi, o le tagata gasegase e le naunau e maua le mamafa, ae e leiloa. I le maʻisuka lona lua, o le tino e le o nofouta i le inisalini na faia e le pancreas. O le tele o le inisalini i totonu o le toto i le taimi lava e tasi, o loʻo i le tulaga e latalata i mea masani poʻo nisi taimi e faʻaopopoina. O se taunuuga o lenei mea, o le maualuga o molimula suka i totonu o le toto e faʻaopopo ai, o siaki fou o foliga o le tino. Ona o gaʻo fou faatoa gaosia, o se faʻaopoopoga o le tino. Ma o lea i se liʻo.

O gaʻo faʻaogaina o meaʻai e mafua ai le faʻateleina o le faʻamalosia o le inisalini, ma le tele o le gaosiga o le inisalini, i le taimi e le masani ai ona faʻaaogaina, e aofia ai se sili atu le mamafa o le maua. O le faʻaitiitia o le mamafa o le suka i le maʻisuka e ono faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi i itu.

O se tagata soifua maloloina, i tulaga masani, e mafai ona maua pe leiloa se lima i le lima kilokalama o le mamafa i le masina. O le seti e mafai ona faʻaosoina se taumafataga lē pulea i aso malolo po o aso malolo, faʻaitiitia o le gaioiga faaletino, paʻu o le mamafa - lagona faʻalagona poʻo le faʻaaogaina o mea taumafa. E ui lava e mafai ona faʻaalia le mamafa o le sima, e aofia ai ma isi mea, le alualu i luma o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga