Toto toto maualalo

10 minute Faʻasalalau e Lyubov Dobretsova 1506

Hypoglycemia, poʻo, e masani ona taʻua, o le toto maualalo, e sili ona matautia, aemaise lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E mafai ona fuafuaina e ala i faʻavasegaga o le physiological, faʻaitiitia o le soifua manuia lautele, faʻapea foi ma le suʻesuʻeina o le toto mo le maualuga o le kulukose, ma o le taunuuga o lea mea o le a faʻaalia ai tulaga faatauaina i lalo o tulaga masani ua taliaina.

O faʻailoga e ogatasi ma lenei tulaga e masani lava ona le taliaina e le tino o le tagata, ma e mafai ona mafua ai le vave tele ma le taua o le leaga o faailoga. I nisi tulaga, o le hypoglycemia o loʻo taʻu mai ai le le atoatoa o le faʻamaʻoina o le maʻisuka poʻo le tutusa o le faʻaleagaina o togafitiga faʻaleagaina o se uiga ese.

O le kulukose toto i auiliiliga

I le taimi muamua, e taua le faapea atu o se suʻega toto mo le suka o se faʻasalalauga lautele, ae i le faʻavae o vailaau faʻaonapo nei e le saʻo. O le fuaitau "toto sugar" aso e toe foʻi atu i le Vaitau Tutotonu. O fomai ma fomai faamalolo o lena taimi na talitonu o le aofaiga o le suka e faatatau tonu lava i le foliga mai o le fia inu, pustular infections ma le masani ai.

I aso nei, e le o se faalilolilo mo fomaʻi e leai se mea e taʻua o sugar (sucrose) i le toto, aua i le taimi o suʻesuʻega na faʻamaonia ai o suga faigofie e liua i le kulukose e ala i vailaau faʻasolosi. Ma o ia, i lona itu, ua uma ona ia faatinoina se tasi o galuega autu i le metabolism. Ma o lenei, pe a oʻo i le masani o le suka i totonu o le toto, o le mea o loʻo i ai le kulūkose o lona uiga, o se mea lautele e tuʻuina atu ai le malosi i suʻavaga ma okeni uma.

Faatasi ai ma lona auai, faʻafefeina le vevela, o le faiʻai ma le tino atoa o le tino e fafagaina, ma o mea oona e faʻaaogaina mai le tino. Pe a fafagaina meaʻai, o le kulukose e faʻaaogāina i masini, ma e teuina ma faaputuputu i maso ma le ate i le foliga o le glycogen, lea, afai e tatau ai, e mafai ona toe liua i suga faigofie ma toe foi i le toto.

O le mea lea, o le taamilosaga o le kulukose i le tino e lagolagoina ai lona galue masani, ma, o le mea lea, o le manuia o se tagata. Glucose (C6H12O6) e faatatau i le mea sili ona taua i tulaga o le metabolism, ma o soʻo se soliga o lona faʻamalosiaga e mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

I le faaopoopo atu i le kulukose, pe a vaeluaina le suauu i totonu o le vaega o meaʻai (gastrointestinal tract), ua faia foi le fructose, lea e faigofie foi, pei o le muamua. I le maʻisuka, o loʻo i ai le le lava o hormones e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose, ma o le taunuuga lea e taofia ai i le toto, nai lo le liliu atu i le glycogen.

O le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, faʻapea foi i le urine, o ni faʻasalaga tuusaʻo o le falesuesue o le faʻamaʻi, ma e ono lamatia ai le ola o le tagata ma le soifua maloloina. O le inisalini ua faatonuina mo nei tagata gasegase e fesoasoani e suia le glucose ole glycogen.

I lenei tulaga, e masani ona tupu o se inisalini le filifilia o le inisalini poo se taumafa le talafeagai e mafai ona mafua ai le leai o le kulukose ma le atinaʻeina o le hypoglycemia, lea e tutusa le tulaga matautia e pei o le hyperglycemia. I nisi tulaga, o aʻafiaga ogaoga o le soifua maloloina e mafai ona tupu e tusa lava pe maualalo i le glycemia, aemaise lava pe a pa'ū vave le tulaga.

Mafuaaga mo le pa'ū

O le mataʻu o le kulukose o le toto e mafai ona faʻaleagaina, o lona uiga, e matauina i tagata soifua maloloina, poʻo le faʻaleagaina ona o le faʻafuaseʻi o nisi faʻamaʻi. O mafuaʻaga autu o le maualalo o le suka e leai se maʻi:

  • maualalo o le kalori o meaai i aso uma ona o le le lelei o meaai, lea e mafai ona faia ma se taumafa paleni, mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia vave ona le toe maua ni pauna faaopoopo,
  • fualaau faasaina ma le ava ava malosi, oona o le tino ma masini arsenic, chloroform, faamalolo,
  • umi vavalalata i le va o taumafataga, tumau mo le sili atu ma le 8 itula, faʻafitauli o meaʻai (masima, anorexia), fiainu,
  • gasegase oona o le saline e aunoa ma le faaopoopo o le kulukose i ai,
  • sili atu le malosi faaletino, mo se faataitaiga, o le galue i taimi o galuega po o taʻaloga faʻapolofesa,
  • o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o gaʻo, o lona uiga, o le sili atu o laʻau suamalie, mea e faʻafiafia ai, mea inu suamalie faʻatasi ma le maualuga o le suka, e faʻapea foi ma meaai e maualuga lona faʻamaonia.

I ia tulaga, e le lava le malosi, lea e faʻamavaeina e le tino i totonu o "faaagaga" - e ala i le suiga o le glycogen o loʻo teuina i totonu o le maso ma le ate. E le gata i lea, o le faaitiitia o le suka i le toto e mafai ona tupu ona o le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese, e pei o:

  • ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 - o le kulūkose e masani lava ona pa'ū mai ona o le maualuga o le inisalini poʻo isi vailaʻau e fesoasoani i lona faʻaitiitia,
  • fatuga, maʻi faʻamaʻi poʻo le ate,
  • afaina ma le fatu fatu, stroke,
  • afaina, pancreatitis, sarcoidosis, faaletonu hormonal,
  • o le insulinoma o le tumo o le pancreas, o onala ia e mafai ona gaosia ai le inisalini, ma mafua ai ona sili atu lona mamafa i le tino.

O le tele o taimi, o le faʻaitiitia o le suka o le toto e lauiloa i se fua o le inisalini e le saʻo ona faʻatonuina, o lona uiga o le hypoglycemia e sili ona lamatia mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, ma faamalosia e ave lenei hormone.

O le nofoaga lona lua ua tuʻuina atu i le vaivai o le tino e tulaʻi mai i le tala o le matelaina po o le leai o ni meaai. O isi filifiliga e seasea lava, e le o taimi uma e faʻatasi ai ma isi faʻamaoniga, ma e aunoa ma se fomaʻi o le a le mafai ona iloa pe aisea na pau ai le suka.

Faʻaaliga o le hypoglycemia faʻaleagaina

Ina ia e leoleo i taimi uma ma e mafai ona vave tali atu i se suiga i le soifua manuia lautele o oe poʻo se tagata vavalalata, e tatau ona e iloa faailoilo autu eo faatasi ma le suka maualalo. O faʻamatalaga nei e masani ona i ai i se tagata matua:

  • vaivaiga lautele, leai se aoga,
  • ulu, uluvaʻa,
  • gatete (fefe) i totonu o vae, o latou faʻalavelave,
  • tachycardia (palpitations)
  • vave vave le fatu fatu, moe,
  • popole tele atu, le fiafia,
  • lagona o le fiaai, salu,
  • leai se faʻamaopoopoina o gaioiga, o le paʻu o foliga e mama,
  • tamaititi aoga, faalua vaaiga i mata, pogisa.

O faʻamaoniga uma o le maualalo o le toto suka e mafai ona mataituina i se nofo filemu pe o pepelo, poʻo se tagata moe. E mafua mai i le mea moni o le faiʻai e faʻaaogaina le kulūkose i le tutusa o aofaiga e pei o maso, ma pe a leai, e matelaina foi.

I le avea ai o se tulafono, o se tagata e moe le lava, e masani ona sau faatasi ma le moe, e mafai ona ia amio faʻamalosi, taumafai e tu e aunoa ma le fafagu. O se taunuuga, o le maʻi e masani lava ona pa'ū mai le moega, afu tele, afu mai luga o le gaogao i pito pito i lalo, ma i le taeao ua mafatia i se maʻi tiga.

Afai ole glucose e le o faia i se tagata i lenei laasaga o le hypoglycemia (pito sili ona lelei i se ituaiga o mea suamalie: sugar, sweets, honey, keke, etc.), o lona uiga o le a atili ai lona tulaga. O le isi pa'ū i le kulūkose e mafai ona mafua ai faʻamaʻi ogaoga ma matautia mo le soifua maloloina o le maʻi ma le ola:

  • fenumiai,
  • gagana le mafaamatalaina
  • osofaiga mataga.

O le faʻaitiitia ma le maualuga o le kulukose i nisi taimi e mafua ai le paʻu ma / poʻo le coma, e masani lava pe a mavae le oti.

Faailoga o se pa'ū mataʻutia i le suka

O le faʻaitiitia o le kulūkose i le tele o tulaga e atiae ai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ai le inisalini o le inisalini masani. I nisi o tulaga, o le faʻaitiitia o le pa'ū i le totoga o suka e maua ai le maualuga o le inisalini ona o le le talafeagai.

I le taimi lava e tasi, e mafai ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaaogaina fualaau faasaina e faaosofia ai le faʻasiga o le inisalini e le pancreas. O le tele o taimi o nei mea e maua mai i le sulfonylurea ma sauniuniga a le vaega meglitinide. Pe a faʻaitiitia le kulūkose o le toto, e atiae e se tagata uiga iloga, e aofia ai:

  • tachycardia, lala tetete,
  • pallo o le paʻu,
  • leiloa le mafai gafatia i luga o avanoa,
  • faʻagesegeseina o tali pe, i se isi itu, amio le lava, faʻamalosi.

Toto toto maualalo i fafine maʻitaga

Faailoga o le kulukose o le toto maualalo i fafine e leʻo ese mai le faʻaalia o lenei tulaga i alii. Faatasi ai ma le paʻu i le mea ua faamatalaina, e mafai e sui o le afa vaivai o tagata soifua ona iloa:

  • faateleina le fua o le fatu, tuufaatasia ma se fefe e le mafaamatalaina le fefe ma lagona o le atuatuvale,
  • vaivaiga, faʻavasegaina o le tino, le mautonu ma vaivaiga i vae,
  • faʻateleina le salu ma foliga mai o le fiaaai tele.

O le maualuga o le suka e maualuga lava ona matauina i fafine o loʻo i ai se pepe, aemaise i le uluaʻi tolu masina o le maitaga. E mafua lenei mea i se suiga taua i le tala o le hormonal, lea e faʻapupulaina ai le lagona i le inisalini i totonu o sela o le tino. O se taunuuga, o le tino o le tino o le maʻitaga e faʻaaogaina glucose vave vave.

Ma e manaʻomia foʻi le kulukose o le fetal. E le pei o le maʻisuka o loʻo atinaʻe i fafine maʻitaga, maualalo le kulukose o le toto i fafine e sauniuni e avea ma tina, e le o se mea e sili ona matautia, ae manaʻomia na o meaʻai paleni. O lona uiga, e tatau ona latou 'ai soo, ae i ni vaega laiti.

O afea e tatau ai ona ou vaʻai i se fomaʻi?

O le laasaga mo le faʻaitiitia o le kulukose lea e faʻaalia ai le hypoglycemia o se tagata mo tagata maʻi taitoatasi. O nisi tagata atonu latou te lagona le masani ma se faailoilo i lalo ifo o le 2.2 mmol / L, ae mo isi, o le taua o le 3 e sili ona taua, ma o le a sili atu ona latou atiae le au.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona fuaina a latou suka i ni nai taimi i le aso e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto. O i latou e le faʻaogaina lenei masini, ma e masani lava e le masalomia le i ai o le maʻisuka (mo le tele o vaega, o tagata matutua ia na atiae le maʻisuka ituaiga 2 i le matua), e tatau ona matala ma avea ma se taimi e asiasi ai i se finocrinologist:

  • faʻafuaseʻi faʻaopoopoga o le fua o le fatu nutimomoia
  • lagona o le vaivai ma vaivaiga i vae vaivai,
  • faʻateleina le sosolo i le leai o se gaioiga faaletino,
  • fefefe leai se mafuaʻaga, fefefe lima
  • le mafai ona taulai atu
  • le tele o vaivaiga po o le vaivai,
  • faʻanoanoa vaaia.

I le tulaga o se faaaliga se tasi pe o nisi, o taga muamua a se tagata e tatau ona sailia le fesoasoani faafomaʻi ma ia faia uma suega talafeagai. O le fomai o le a fautuaina auiliili le tagata maʻi, taʻu atu ia te oe le mea e fai i ia tulaga, ma atonu e fautuaina ai se suiga o le olaga.

Tulaga masani ma mea sese

Ina ia aua le misia se pa'ū mataʻutia ma le taua i le kulukose, ae, i se isi itu, ia siaki le hypoglycemia i le taimi, e tatau ona e sau i le fale suesue i luga o se manava gaogao ma ave se suʻega toto mai lou tamatamailima. I le fale, e mafai ona faia lenei mea e faʻaaoga ai se glucometer, lea e tatau ona i ai i le maʻisuka uma.

Suauu toto i le lautele o le 3-6 mmol / l, e aofia ai:

  • pepe fou faatoa fananau mai 2.7-4.5 mmol / l,
  • tamaiti matutua - 3-5.5 mmol / l,
  • tagata matutua - 3.5-6 mmol / l.

E le tatau ona galo ona o tagata matutua o le taua o le 5.5-6 mmol / l ua avea o se logo o le faailo, lea e taʻua i le togafitiga o le setete o prediabetes. Ole fesuiaiga o le coefficient i le pito i lalo o le masani e mafai ona faʻaalia ai le faʻaitiitia o le tino poʻo le hypoglycemia tumau.

O se tulaga e faʻaitiitia ai le kulūkose o le toto, ma i le taimi lava e tasi e aʻafia ai faʻamaʻi faʻamaʻi: o le faʻamalosia o le maʻi, o le leiloa o le mafaufau, e matua lamatia tele, ma o lea e manaʻomia ai togafitiga vave i le falemaʻi. I le faagasologa o le togafitiga ma le faasaʻoina o le maualuga o le toto, o le a mautinoa lava le faia o suʻesuʻega faaopoopo, lea o le a fesoasoani ia malamalama i le mafuaʻaga o nei mea sese.

Ma o le a talanoa foi le fomaʻi ma le tagata maʻi e uiga i auala e faʻaleleia ai le tino, e aofia ai meaai, tuʻuina atu o masaniga leaga, tauivi ma meaʻai ma le malologa lelei. I le avea ai o se tulafono, suiga i le olaga, meaʻai, ma mea taumafa ile amataga o faʻamaʻi e fesoasoani e faʻaitiitia le ono mafai ona iai ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

E faʻapefea ona fesoasoani i le maʻi maualuga o le hypoglycemia?

O le setete o le faʻafuaseʻi ona tupu aʻe le hypoglycemia e tatau ona taofi i totonu o le 5-10 minute, a leai o le a le mafai ona faʻavaivaia ma isi faʻalavelave lamatia o le ola. Mo le leai o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona e 'ai pe inuina se mea suamalie pe o loʻo i ai faʻataʻavale.

O oloa pito sili ona aoga e fesoasoani e faamuta ai se osofaiga i le 5-10 minute o:

  • fualaau suamalie (afa afa ua lava),
  • suka (1-2 teaspoons),
  • meli (2 teaseti),
  • jam (1-2 punetini),
  • caramel (1-2 pcs.),
  • lemonade poʻo se isi mea inu suamalie (1 ipu).

A maeʻa ona 'ai, o le a osofaia le osofaʻiga, ae e le aoga le le amanaia o faailoga e muamua mai, e tusa lava pe le o mafua ai le tele o le faʻafitauli. E tatau ona manatuaina i soo se minute (faatasi ai ma le sese o le toto o le suka poo le faaseʻeina o meaai), o le osofaʻiga e mafai ona toe maua, ma e le o iloa le malosi o le ai ai.

I maʻi. Soo se tasi o faailoga o le hypoglycemia e tatau ona avea ma se taimi mo se asiasiga i le fomaʻi ma se suesuega maeʻa. Afai e leai ni faʻafitauli ua maua, ona tatau ai lea ona faʻaoga fautuaga a le fomaʻi e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o ni faʻalavelave faʻalavelave. I le tulaga o le siakiina o le faamai - ia maua fautuaga ma togafitiga togafiti e faamautu ai le setete o le endocrin system.

Tuua Lau Faamatalaga