E mafai ona 'ai le gaʻo i le maʻisuka?

Salo o se oloa masani a le toatele o Europa. Ae iloa e tagata uma e 80% o le oloa e gaʻo.

E ui i lea, e ui i lea, e aoga le laʻau, e ui lava i le tele o tulaga e taua le tuʻuina atu i luga o le taumafa poʻo le taumafa i le tele o meaʻai. Ae e mafai ona 'ai le gaʻo i le maʻisuka? E mafai ona faʻaititia pe faateleina le suka o le toto? O le a lona faʻamaufaʻailoga ma le faʻatusa?

E gaʻo gaʻo le maʻisuka?

E ui i le mea moni e faʻapea o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o vailaau faʻaonapo nei e faʻaaogaina togafiti togafitiga lelei e aunoa ma le mateina, o le aoga o togafitiga o le a leai se aoga. O le mea lea, e le tatau i tagata ona gase vailaʻau e maualalo ai le suka, pe tui i le inisalini, ae ia vaavaaia foi a latou meaai, lea e tatau ona paleni ma maualalo le kalori.

E moni, o le tele o mea e afaina ai le tino ma le maʻisuka o soo se ituaiga. O nei meaʻai e faʻalavelaveina ai le gataifale ma e taʻitaʻia ai le gaʻo.

Ae e mafai ona 'ai le gaʻo i le maʻisuka? E tasi le selau kalama o puaa e aofia ai le 85 g gaʻo. Tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona 'ai, aua o le suka e le o le fili autu o le maʻisuka.

O lea, i le 100 g o le oloa e 4 g o le kulukose. Ae o nai tagata na 'aina le tele o gaʻo i le taimi, o lea la o le maualuga o le glycemia pe a uma ona faʻaaogaina o le a le suia tele.

Aʻo mulimuli i se taumafataga mo le maʻisuka, e tatau i siama ona mataʻituina se tulaga maualuga o oloa e pei o le glycemic index. O lenei tau e atagia ai le tele o meaai faapitoa e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma o le a le tali o le inisalini i ai.

O le mea lea, o le maualuga o le faasino igoa o le oloa, o le tele lava ina faatagaina e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o le gaʻo e leai se GI, aua e le faʻaaogaina i meaʻai gaʻo.

E aliali mai o le gaʻo o loʻo i ai se faasinomaga glycemic index ma e mafai ona e 'ai le povi mo le maʻisuka maualuga o le lua poʻo le ituaiga muamua. Ae o le mea moni lava, o lenei oloa e maualuga tele-kalori, aua o le 100 g o le apa o le 841 kalori.

O le maʻisuka uma e tatau ona mulimuli i se meaʻai, pei o le tele o tulaga, o le atinaʻega o le hyperglycemia masani e taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o meaʻai ma gaʻo. O le mea lea, ua faʻatagaina e faʻaaogā le paluga e solia ai le metabolism o le carbohydrate, ae i totonu o se faʻatapulaʻa faʻaletupe ma e leai ni falaoamata.

E mafai ona 'ai le gaʻo o ituaiga eseese ma le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, ulaula po o le gaʻo? Faatasi ai ma se faʻamaʻi, e tatau ona lafoaia uma na ituaiga puaa, aua o loʻo i ai faʻasaʻoga faʻamaʻi ma mea e gaosia.

O mea uma e gaosia i aano o manufasi, e aofia ai mea ulaula, ma o nisi taimi e masani ona faʻafefiloi oloa, maua ai le sodium nitrite, lea:

  1. faʻaitiitia le fesoʻotaiga i le maʻisuka e leai se inisalini,
  2. faʻaosofia ai oso i le toto maualuga,
  3. faʻalavelaveina le galuega o b-sel o le pancreas.

Lelei ma le le lelei o le gaʻo mo le maʻisuka

E toaitiiti tagata e iloa, ae i le faaopoopo atu i le gaʻo, e iai meaʻai aoga e aofia ai vitamini eseese ma minerale.

O le mea lea, o le gaʻo e mafai ona 'aina ona e faʻaleleia ai le gasegase ma faʻamalosia le tino maso. E le gata i lea, a maeʻa ona 'ai mo se taimi umi, ona lagona ai lea o le maelega, lea o loʻo faamatalaina e le maualuga o le palatini ma le maualalo o le maualuga o le gaʻo i totonu. Ma ona o le mea moni o loo i ai i totonu ia gaʻo, o lea e lemu lemu ma o le mea lea e le fiafia ai e 'ai mo se taimi umi.

Ma le isi, o aoga o gaʻo mo le maʻisuka e faapenei:

  • Fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le fatu ma faʻafitauli faʻapitoa (fasipolo, fatu fatu),
  • e taofiofi ai le faʻafefe o meaʻai i totonu o le toto, lea e faʻaleleia atili ai le malosi o le kulukose i totonu o le toto,
  • faaitiitia le maualuga o le saofai o le cholesterol i le toto, puipuia le foliga mai o pusa cholesterol,
  • faamamāina le mumū o soʻo se faʻalapotopotoga,
  • faʻaleleia le faiga faʻavae,
  • faʻaitiitia ai manaʻoga mo falaoamata ma meaai suamalie.

O i latou e maua i le maʻisuka oe faʻaleagaina i latou i aso uma ma ni nai gaʻo se lua (pe a ma le 30 g) o le a mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻi. E le gata i lea, o le oloa o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻaititia le maualuga o le toto.

E maitauina o le gaʻo gaʻo e aofia ai le tele o le cholesterol, e le pei o le moa po o le pipi. Ma faafetai i le taloina, o le gaʻo o le a avea ma se oloa lelei mo i latou oe mananao e faʻaleleia mafaufauga ma faʻalauteleina le atamai. E le gata i lea, o le gaʻo mo le maʻisuka e talafeagai foi ona e aofia ai minerale ma vitamini, e pei o le magnesium, seleni, iron, phosphorus, vitamini A, D, B, tannin ma isi.

Ae ui i lea, o le puaa faanatura e aofia ai gaʻo e leʻo faʻaaogaina e le tatau ona faʻaleagaina. I le uma, o le tele o latou saofaga i le tele o meaʻai ma le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular. E talitonuina o gaʻo masūsūina e oʻo lava i le faʻateleina o le malosi o le insulin i le mauaina o le maʻisuka.

Ae e mafai ona faʻaaoga le gaʻo meli i le hyperglycemia masani? O le aso faatagaina o le sodium e oʻo atu i le 5 kalama. Ma o le tele o ituaiga o gaʻo e aofia ai le tele o masima, o le sili atu lea e sili ona leaga. E sili atu ona lamatia lenei mea mo i latou e maua i le maʻisuka o loʻo mafatia i le maualuga o le toto ma le maʻi cardiovascular.

E talitonuina foi afai o loʻo i ai le gaʻo gaʻo, o lona uiga o le inisiua o le inisalini e mafai ona atili faʻateleina.

O le mea lea, tatou te taumafaina lenei oloa i ni aofaiga laiti e sili atu nai lo faalua i le vaiaso.

Tulaga masani ma fautuaga mo le faʻaaogaina o gaʻo i le maʻisuka

E pei ona i ai, o le maʻisuka e mafai ona e 'ai gaʻo, ae o le a le tele? E leai ni faʻataʻitaʻiga faʻaaogaina. Ae i soo se tulaga lava, e le tatau ona e faʻaleagaina, aua e ui lava i le maualalo o le faʻasologa o igoa ma le i ai o minerale ma vitamini, o le oloa e 80% le gaʻo.

Lard mo le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faʻaaogaina i se lapataiga sili atu nai lo le maʻisuka ituaiga 1. A maeʻa, o tagata e maua i le faʻamaʻi e tele lava ina i ai faafitauli i le mamafa.

O le fea gaʻo e sili ona lelei e 'ai? E fautuaina e faʻaaogā le paluga masani, faʻatalanoa i fasi moa felafolafoaʻi i le suamalie poʻo fualaau faisua. E mafai ona falai le gaʻo i le maʻisuka? O lenei metotia o le gaosia o le oloa e le manaomia, o le taoina o le filifiliga sili lea.

Talu ai o le gaʻo gaʻo o le puaa e maualuga tele i kalolo, pe a uma ona faʻaaogaina e tatau ai ona faʻatele le gaioiga faaletino. O le mea moni, faʻatasi ai ma avega e fesoasoani i le kulukose e vave faʻavaveina, e mafai ona faʻaleleia faiga faʻasolosolo ma puipuia le atinaʻeina o le oona.

Ae ui i lea, e le na o le ulaula, falai, ae o le paʻu manogi foi e solia mo le maʻisuka. A uma mea uma, e mafai ona faʻaosooso ai le oso i luga o le suka.

E le gata i lea, o le maʻisuka e tatau ona nofouta o le fomaʻi ma le gaʻo gaʻo o le gaʻo e faʻalagolago i le tele o mea. O le mea lea, naʻo luga o nisi o puaa faifaʻailoga e teuina i peni tetele ma fafagaina i le fafagaina o meaʻai e aunoa ma GMO, hormones, antibiotic ma mea faʻafefiloi matautia.

Ae ui i lea, e tele naua ituaiga faatoaga, o le tele o puaa e ola aʻe i tulaga le lelei i totonu o potu laiti, e tuʻuina atu ai ia i latou inisiua o hormones ma vailaʻau. O nei mea uma e aafia ai le maualuga o le gaʻo, lea e afaina ai foi le ola maloloina o le maʻisuka.

I le mea uma, o le eseesega i le maualuga o le gaʻo e faʻamoemoeina e le gata i faʻamatalaga patino o le tausia o manu, ae o le eseesega i le gaosiga o tekonolosi o le mata. O lea la, o le gaʻo gaʻo, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis i le maʻisuka malosi ma le faʻavaeina o pusa cholesterol, e aofia ai le suauu suauu ma isi mea vailaʻau.

O le mea lea, e tatau i le maʻisuka ona vaʻaia ma le faʻaeteete le filifiliga o le oloa.

O le mea lea, e tatau ona faʻatau mai meafaitino mata mai se tagata faʻalagolago, o le a puipuia le tino ua vaivai mai le mauaina o se vaega fou o mea leaga.

E faʻafefea ona kuka le suka i le suka maualuga?

E tatau ona iloa e le maʻisuka le kukaina o meaʻai, e aofia ai pailani, ina ia latou maloloina. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai ma palu falai, o le a faʻaleagaina ai le tino, ma pe a taoina i totonu o le ogaumu i luga o le uaea, o le faʻaaogaina o se vaega itiiti o le oloa o le a aoga.

I le faagasologa o le kukaina o le pipi, e tatau ona e tausisi i le fua, mataʻituina le taimi e kuka ai ma le vevela, faʻasuina le ipu ma sina mea manogi ma masima. E fautuaina foi le taoina o le oloa i le umi e mafai ai, lea o le a mafai ai ona faʻafefeteina le tele o gaʻo ma faʻaleaga mea leaga.

O se tasi o mea sili ona lelei mo le maʻisuka o le tunu gaʻo i fualaau faisua ma fua. Ina ia saunia le ipu o le a e manaʻomia mea nei:

  1. palu fou (pe tusa ma le 500 kalama),
  2. masima (1 sipuni),
  3. kelele (2 cloves),
  4. zucchini, isalaʻelu, pepa suamalie (tasi le tasi),
  5. se tamai lanumeamata lanumeamata
  6. cinnamon (1/3 sipuni).

Muamua, e tatau ona fufulu le gaʻo, ona patipati lea i se solo pepa ma sufulu i le masima. A maeʻa ona totoe mo le 20 minute e faʻafefe le masima.

Ma le isi, o le puaa oloa e faʻamamaina i le kinamoni, kelati ma le pusaaisa mo le tolu itula. Ae e taua le manatuaina o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-e sili atu ona lelei le aua le taumafaina le garlic.

A maeʻa le taimi atofaina, ona salalau lea o le paʻu i luga o se pepa tao tao, kuka i le suauu manogi. E sili atu le faʻaaogaina o le olive poo le suauʻu pipi, aua o loʻo aofia ai le tele o vaega aoga.

E le gata i lea, aʻo leʻi fufulu, fufulu ma tipi fasi fualaau faisua ua tuʻuina i luga o se pepa tao. O le taimi e kuka ai e 45 minute. Ae afai e le lava le manogi, ona mafai loa lea ona faʻalautele le taimi e kuka ai le 10-20 minute.

O le ipu e faʻafiafiaina. Lard cooked i lenei auala e mafai ona 'aina e i latou e maualalo pe maualuga le suka mo soo se ituaiga o suka suka.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona togafitia i latou lava i le gaʻolaʻau. Ina ia saunia o le a e manaʻomia:

  • puaa ma le mafiafia o le itiiti ifo i le 2.5 simita,
  • uliuli pepa
  • sua masima
  • faga laʻau
  • kaluka
  • Fugama susana
  • vine vine.

O mea manogi uma e fefiloi, ona tuʻuina lea o le afa o mea manogi ile pito i lalo ole ipu. Lard ua tuu i le pito i luga (paʻu i lalo), lea ua sausau i le taimi o totoe. Ona lelei lelei lea o mea uma, o loʻo afifi le pusa i se taga uliuli ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le tele o masina.

O le isi vasega lua mo le maʻisuka o le paluga lea i le suka ma le apu. O le taloni ua maeʻa le gaʻo, salalau i totonu o se koneteina tele ma tuʻu i le afi, ufiufi i se tapuni.

A o malelemo gaʻo, e mafai ona e faia fualaau faisua. Aluga ma le apu e tosoina ona maeʻa ai lea.

Pe a faʻafefeteina geleves, e mafai ona faʻaopopo i ai latou masima ma taimi (o lenamamoni, pepa uliuli, lau lauusiusi). Ona tuu lea o le sititi, apu i totonu o se fagu ma fai mea uma e sili atu nai lo le vevela vevela.

E mafai ona faʻasalalauina le faʻafefiloi maeʻa i luga o se fasi keke poʻo se falaoa atoa o le falaoa. Greaves e tatau ona teuina i totonu o le pusaaisa mo le sili atu ma le tolu vaiaso.

O faʻamanuiaga ma faʻafefe o gaʻo mo le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga