Mafuaʻaga mo le atinaʻeina o faʻasalalauga atherosclerosis: faʻamaʻi ma le puipuiga

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi o le lalolagi faʻaonaponei. E tulaʻi mai ona o le tele o mea taua. O le tele o mataupu e mafua ona o le mauaina o maʻi faʻapitoa i le tulaga o le maualuga o le lipoproteins maualalo.

I se faʻalavelave o mafuaʻaga, e mafai ona aʻafia ai e le gata na o gaʻo ma le fatu, ae o isi uma aʻa. O se taunuuga o nisi o gaioiga, o atherosclerotic plate e tumu ai puipui o vaʻa, lea e le mafai ai poʻo le faigata ona fafaga ai le okeni. E le gata i lea, o lenei mea e le gata i le atherosclerosis, ae faʻapea foʻi ma le fatu fatu fatu o le fatu, o le stroke, o le fatu oso. E faʻalagolago lava i le eria o le faʻaleagaina o arteries.

O se tasi o ituaiga o atherosclerosis e faasalalauina atherosclerosis. O se ituaiga matautia lea o faʻamaʻi, lea e tuʻuina atu ma le taula o le tino o le myocardial i le taimi atoa o le fatu maso o le fatu.

O se taunuuga, o loʻo i ai se soliga o le amio saʻo o vaʻa, ona faʻalavelave ai lea o galuega a le loto. O le faʻamaʻi i le vave amata e le faʻaalia mai lava, o le mea lea, o le faʻamaʻiina i vaega muamua e seasea lava.

O lenei mea moni e togafitia ai le togafitiga, aua o mea e le amanaia e ogatasi ma le tele o faʻalavelave e aʻafia ai le toetoe lava o tino uma. Ina ia malamalama i le auala e togafitia ai le faasalalauina o le atherosclerosis ma pe o le a foi, e tatau ona e malamalama i auala o le faatinoga.

Mafuaaga o le faasalalauina o le atherosclerosis

O lenei tulaga e manaʻomia ai le vave faʻamautinoaina ma le lava togafitiga. O le maualuga o le faʻalavelave, o le lelei o le olaga i le lumanaʻi, ma le mea e mafai ai ona faʻalagolago i lenei mea.

Mo le tupuga o soʻo se faʻamaʻi, e manaʻomia se mafuaʻaga ma le atherosclerosis e leai se faʻalavelave.

E i ai le tele o mafuaʻaga e fesoasoani i le faʻaalia ma le alualu i luma o le faʻamaʻi.

Mo se tagata, o le maʻi e amata ona le amanaʻiaina, ma i le taimi lava e tasi, e tele mea e le mafai ona suia i totonu o le tino.

O le maʻi e tupu ona o:

  • Maualuga maualuga
  • Rheumatism
  • Faʻaleagaina Ischemic i cardiomyocytes.
  • Mumu o le myocardial.
  • Faʻatonu a le Cardiac.
  • Dystrophic poo hypertrophic phenomena i le myocardium.
  • O le maʻi suka.
  • Totogi mamafa.
  • Taʻaloga i luga o le fatu, faiʻai.
  • Manua i le fatu maso.
  • Ava malosi.
  • Fuʻa.
  • Tausiga a oe lava ia.
  • Faʻalavelave masani e oʻo atu ai i popolega faʻalagona ma lagona.
  • Tuai.
  • Faʻagasologa masani e faʻatupulaʻia ai le mamafa o metale mamafa i le tino.
  • Mea e le lelei.
  • Vaʻaiga faʻapitoa.
  • Le lava gaioiga faaletino.

O ia atherosclerosis, i le tele o tulaga, e tupu mai i le talaaga o le atherosclerosis. O ia o le ituaiga sili ona matautia o lenei maʻi.

Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o le foceni faʻasolosolo e salalau i totonu o maʻa, lea e faʻalavelave ai le maʻi o le maʻi i aso uma.

E tele lava ina tupu e pei o le atherosclerosis o le anerysm, e atiaʻe i lalo ole aʻafiaga o mea i totonu ma fafo. Afai e gau, e mate le maʻi.

O le tupuga o le feusuaʻi itiiti ile atherosclerosis e fesoʻotaʻi ma le mumū o le myocardial, lea e mafua ai le tupuga o maʻi fatu fatu.

I le faaopoopo atu, o le maʻi e tolu laasaga o le atinaʻe:

  1. suauu totoga i le tino,
  2. le tupuga mai o suʻesuʻega,
  3. le maliu o sela maso, lo latou sui ma se iela.

O vaega muamua e lua e toetoe lava a le vaaia e tagata, o le soifua maloloina e toetoe lava a le suia. I le taimi mulimuli, e mafai ona e lagona se suiga tele i tulaga. O le tele o tagata e le taua tele i lenei mea, ae i se mea itiiti e tatau ona e alu i se fomaʻi.

E tatau ona manatuaina o le vave iloa o le maʻi e fesoasoani e faʻaleleia ai le tulaga ma puipuia ai le le mafai ona faʻaaogaina taunuuga.

O faʻapogai autu o le maʻi

O le atherosclerosis e faʻaalia i se faʻagasologa faʻaalia o faʻamaoniga.

O uluai amataga e le o faaalia i latou lava i soo se auala, ae ui i lea, i nisi o tagata gasegase, o le arrhythmia ma le faaletonu o le tino na iloa.

Afai e matua afaina le myocardium, e lagona e le tagata maʻi:

  • E le lava le manava. O lea faailoga e mafai ona matauina ma faaleagaina i le itu tauagavale o le fatu. I le taimi muamua, e mafai ona mataʻituina lenei tulaga ma le malosi malosi faaletino, ona toetoe lava o taimi uma, ma sina mea itiiti. E masani lava ona matauina lenei mea i le lavelave o le myocardium.
  • Tigā tiga.
  • Faiva. O sea tale e taʻua o le fatu. E faʻaalia lava ia i le taimi o le faʻamalositino, ma le loloto o le leona toetoe lava o taimi uma. O le mafuaʻaga o lenei faʻaaliga o le faʻaleagaina lea o le tino. O le maʻi fomaʻi e mafai foi ona mafua ai lenei tale. I lenei tulaga, o le lafoaʻiga e aliali mai - o le mimilo ma le gaogao.
  • Faateleina vaivaiga, faaititia le faatinoga.
  • Paʻa i le taumatau saʻo. O lenei ituaiga o atherosclerosis o lenei faailoga e sili ona taua. E aliali mai e fesootaʻi ma le faʻamaʻiina o le uluaʻi liʻo o le toto. O tiga e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le fula o le pito i lalo, alu aʻe.
  • O le leai o se mafaufauga e tupu mai ona o se taunuuga o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Sogi o vae. E sili lava ona faʻaalia i le afiafi, a oʻo i le taeao e pau uma mea uma ma faʻafuaseʻi ona mou atu le fula. I le laasaga muamua, e mafai ona matauina le fusi o tapuvaevae, ae mafai ona faʻaali atu i luga o le sipuni.
  • Faailoga o le cardiac arrhythmia. E avea ma se taunuuga o le le atoatoa o le gaioioiga o le fatu.
  • Pulu lanu moana. O le atinaʻeina o le cyanosis e mafua ona o le loloto o le faaleagaina o le myocardial, e aliali mai i luga o le tafatafa o le nasolabial.
  • Lafoaʻiga o fao, faʻaitiitia le gau o le lauulu, ona o le faʻafitauli maʻi.
  • Faʻapipiʻiina o le paʻu.
  • Paʻa i le ua.

Le tikeri o le faʻaalia o le atherosclerosis e faʻalagolago i le tikeri o le faʻaleagaina o faʻamaʻi o le fatu ma lona toto.

I mataupu e sili ona faʻapitoa, o faʻamaoniga e mafai ona atinaʻe i le taimi e tasi.

Afai e vaʻaia e se tagata le foliga mai o le itiiti ifo ma le 3 faʻamaoniga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Afai e atiaʻe le faʻamaʻi, o faailoga o le atherosclerosis e mafai ona tupu faatasi ai ma faailoilo o le osofaia o le fatu, ischemia, ma le toilalo.

Faiga o togafitiga ma togafitiga

Ole maʻi taimi e maua ai togafitiga e mafai ona laveaʻiina ai le naʻo le soifua maloloina, ae faʻapea foi le ola ole maʻi.

O lenei ituaiga o faʻamaʻi e manaʻomia ona suʻesuʻeina e se seti o metotia.

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e suʻe le tulaga o le maʻi mai itu uma.

O se seti o togafitiga e aofia ai:

  1. suesuega o le maʻi, aoina o faitioga ma le faitnesis, fesili le fomai pe o a mea e matauina i le tagata maʻi, pe faapefea ona maʻi o ia, o le a le ituaiga olaga e taʻitaʻia e se tagata,
  2. o se suʻega o le toto mo suʻesuʻega o meaola, o le a faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol, suʻesuʻeina le soifua maloloina o le maʻi ma faʻaalia ai le i ai poʻo le leai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  3. o le hocardiogram o le a faʻaalia ai le i ai poʻo le toesea o le arrhythmia, suiga i le gafatia o gaioiga o le myocardium, ma faʻaalia ai foi le loto,
  4. BCC ultrasound iloilo le tikeri o le faia o le fatu, le i ai o ni maʻi patho o le muso o le fatu,
  5. MRI o le a fuafua le nofoaga o le atinaʻeina o togafitiga.

A maeʻa ona maua le suʻesuʻega, e taua tele togafitiga faʻapitoa o togafitiga. O lenei mea o le a faʻagesegeseina ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli.

O nisi fualaau mo le cholesterol ma a latou tui e tatau ona faatonuina na o se fomaʻi. Afai e te faia le togafitiga e seasea ona tupu se mea lelei, o le tele lava o taimi e alu vave le maʻi.

Ina ia mafai ona faʻaleagaina le leaga o le leaga, e tatau ona faʻaaoga fualaau. O togafitiga e aofia ai le vaetamaina o:

  • Nitrates, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le tino. O fualaau faasaina e faaitiitia ai le vevela i le myocardium ma aveese lona manaoga o le okesene. Afai e masani ona faia, o le toto o le a faʻaleleia le taimi.
  • Anaprilina. Faʻaleleia le setete o le soifua maloloina i lalo ole aafiaga o le gaioiga faaletino. Peitai, e tele a latou aʻafiaga i le tulaga o le faʻaitiitia o le malosi o le faʻalauteleina o le fatu, faʻalautele le vaivai, faʻasalalau lemu.
  • Paʻu o le kesi. I lalo o la latou gaioioiga, faʻaitiitia le toto ma le faʻamaʻi o le loto, o le manaʻomia mo fatu fatu i le okesene o loʻo faʻaitiitia. Ae, e mafai ona faʻalavelaveina amioga.

Faatasi ai ma lenei mea, e tatau ona e tagofia fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol. E taua tele lenei mea pe afai o le tagata maʻi o loʻo feagai ma se tulaga faʻasalaga. O fualaau uma e faʻatau i luga o faʻamaumauga o faʻamaumauga a le tagata lava ia, e tusa ai ma le polokalame na faʻamaonia e le fomaʻi.

O le pulea e le tagata lava ia ma le pulega o fualaau faasaina e mafai ona oo atu ai i ni faafitauli eseese.

Meaʻai mo Atherosclerosis

O se faʻamatalaga faapitoa o le taumafa a se tagata maʻi ma faʻalauiloa le atherosclerosis.

E faʻaaogaina faʻatasi ma isi togafitiga.

A aunoa ma se meaai, o le taunuuga o togafitiga o le a itiiti, ona o totoga uma e faalagolago i meaai i aso uma.

O le mea lea e mafai ona faʻaosoina ai faʻamaʻi pe afai e leai se aoga.

E faʻapefea ona 'ai ma le maualuga o le cholesterol? Taumafa paleni taumafa e aofia ai:

  1. aveeseina o le gaʻo, ulaula, falai meaʻai mai meaai, e tatau foi ona e lafoaʻi le kofe, tiuti,
  2. faatapulaa le taumafaina o meaola manu,
  3. faatapulaa le faaaogaina o le tele o le tele o vai,
  4. faaitiitia i le aofai o le masima ua aina,
  5. suia o aano o manufasi faʻatau oloa,
  6. o le aofia ai i le taumafa o se fuainumera tele o fualaʻau ma fua.

E le gata i lea, o le taumafataga e maua ai meaʻai paleni, o le autu autu o le 'ai sina mea itiiti, ae masani lava. O lenei auala e faʻaitiitia ai le avega i luga o le faʻaogaina o meaʻai ma faʻaleleia ai le faʻaogaina o meaʻai.

O mea taumafa ma togafitiga ma fualaau oona o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai le gasegase o le faʻamaʻi, faʻagesegeseina sina mea itiiti ma aveesea ai le ono tulai mai o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu fatu, le taʻavale. Ina ia aloese mai ai, e tatau ona e suʻesuʻeina e le aunoa, ia 'ai saʻo ma aua le faʻaleagaina amioga leaga. O le a fesoasoani foi i togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi o taʻaloga.

O faʻamatalaga e uiga i le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Atherosclerosis o ipu o mama - pe faapefea ona taulimaina

Atherosclerosis o mama, pe o le a ma le auala e togafitia ai, o lenei lomiga e fiafia i le tele o tagata gasegase o loʻo feagai ma se faʻafitauli. O se faʻamaʻi faʻavaivai e mafua ai le faaleagaina o ario pulmonary, ma o le taunuuga o lea mea ua atiaʻe ai le faʻavaivai.

O le Cholesterol pepa e faʻapipiʻi i totonu o le vaʻa mafua ai le faigata, lea e mafua ai le faʻamaʻi totoʻa. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei maʻi, o le gaoioi o puipui o arteries lava ia ua solia. O le atiaʻe o le atherosclerosis e fesoasoani e faʻaitiitia ai le tafe o le okesene i totonu o masini.

O le tele lava o taimi, o le faʻamaʻi e aafia ai tagata e silia i le 45 tausaga. O tamaʻitaʻi e sili atu ona faigofie i le faʻamaʻi. I tama, o le atherosclerosis e aliali muamua nai lo tamaitai. O le aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai tagata nonofo i taulaga tetele.

E i ai muamua le atherosclerosis o le pulmonary, lea e tupu i tagata mamaʻi e masani ona aʻafia i le pulmonary circulation. E masani lava ona aliali mai i tagata matutua atu i le 70 tausaga le matutua, ae o le a le soymptomatic.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O tagata mamaʻie maua i le elemene arteriosclerosis e maua i le maualuga o le pulmonary, pneumosclerosis, emphysema poʻo le kyphoscoliosis.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le atiaʻe o le atherosclerosis o le mama

O mea nei e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻe o le atherosclerosis o le mama:

  • Fafagaina o meaai o le cholesterol-tamaoaiga.
  • O le mamafa.
  • Soifua i nofoaga e le lelei le mafaufau.
  • Le lava gaioiga faaletino.
  • Faamai Endocrine.
  • Vaʻaiga faʻapitoa.
  • Maualuga maualuga
  • Faʻalavelave masani.
  • Faʻaiʻuga pe a mavae faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻahysema.
  • Fibrosis o mama.
  • Mitral stenosis.
  • Kyphoscoliosis.
  • Faʻaleagaina o le tino o le tino e ala i siama faʻaleagaina.
  • Le matua tuai o le tino.
  • Faamai pipisi.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi?

Faʻafouina malie le suia o faʻamaʻi ma le atherosclerosis o mama. I lenei tulaga, e tele tulaga e iloga ai:

  1. E i ai se suiga i totonu o puipui o vaʻa toto i nofoaga o le tafe toto. I le taimi o le suʻega, e mafai ona iloa le faʻaleagaina o le endothelial ma sina mea leaga i le tino. Laititi microthrombi e faia i totonu o vaʻa, lea e fesoasoani e faʻateleina ai le gaogao o sela e faʻapipiʻi ai le pito i totonu o le vaa. I le taimi lava e tasi, o le ogatotonu o puipui o toto toto e aafia ai lenei faagasologa, faʻasaoina ai le enzymes lea e faʻaumatia ai ma fua tele o le gasegase le talafeagai.
  2. O le laasaga lona lua o le faamai e amata i le taimi e le toe gafatia ai e le enzymes le galuega, ma faateteleina mea leaga i totonu o fua. I lenei tulaga, suiga i le fausaga o le elastin e tupu, o ona filo e faateleina ma vavae ese. O le manulele mafanafana o le loloto loloto o totonu o le toto toto e tafe ai lipids. I luga ole suʻega, e maua ai moli malamalama ma mea e maua ai sima gaʻo.
  3. I nofoaga e teu ai le lipoproteins, e faʻapipiʻi ai le tino, ma faʻaputuina ai ni mea maʻa.
  4. O le tele ma le aofaʻi o paʻu e faʻatuputeleina ai, puipuia o toto toto mai pateni mai fafo ma afaina ai le kesi. Uluaʻi maʻi ma le afaina i totonu o masini.
  5. O le tele o vaʻa e iai manuaga o le fesuiaʻiga o le mamafa.

E faigata tele ona maua le atherosclerosis i totonu o le mama i se taimi vave, talu ai ona o le faʻamaʻi e le maua ai ni faʻaaliga iloga. O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e aliali mai i tulaga mulimuli ane ma faʻaalia o ia lava i foliga o faʻamaoniga nei:

  • Maʻa, o le mafuaʻaga e le mafai ona fuafuaina. I nisi o tulaga, e mafai ona alu ese le totoga ma se tui o le toto.
  • O le le lava o le manava, e faateteleina i le faamalosi faaletino.
  • Paʻa e tupu i totonu o le fatafata.
  • Laʻu paʻu lanumoana malosi (tufatufa cyanosis) i totonu o le fatafata, i nisi tulaga atonu e liuliu. O le faamalositino e fesoasoani i le matua fenumiai o le paʻu. Ae afai ole maʻi ole maʻi, ona ono toesea lea o lenei faailoga.
  • Lē vaivai, moe, vaivai.
  • Se faʻaopoopoga i le tele o veins i le ua.
  • Sogi o vae.

Faʻailoga

Ina ia iloa ai le atherosclerosis e tatau ai:

  • Faia se suʻesuʻega a le tagata maʻi.
  • O le suʻeina o le toto e faia e fuafua ai le maualuga o le suka ma le cholesterol.
  • O le fomaʻi e gauai faapitoa i le suʻesuʻeina o le iris o mata, lea e aliali mai ai le atherosclerotic ring.
  • Ole suʻe o le tagata maʻi e suʻesuʻeina e iloa ai cyanosis (paʻu cyanotic).
  • O se x-ray ma se sui soʻotaga e faia.
  • O se suʻesuʻega ultrasound o mama ma le fatu e faia.
  • O se suʻega faʻapitoa ma le faʻaaogaina o le aluga o le pulmonary e faia.
  • O le auala sili ona saʻo e iloa ai le faʻamaʻi o loʻo faʻatulagaina le faʻatalanoaga.

Togafitiga o le atherosclerosis o le mama e tatau ona atoatoa, e faaopoopo atu i le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ma togafitiga faʻaleaganuʻu, e manaʻomia e le tagata maʻi ona suia lona olaga. Ina ia lelei, e manaʻomia e le tagata maʻi:

  • Aveese le mamafa o le mamafa. E le tatau ona silia le 24.9 kg / m2.
  • Taofi le ulaula.
  • Faateleina le gaioiga faaletino. Fai taga umi 3-5 taimi i le vaiaso, ma faamalositino i le taeao.
  • Auai i se meaai malosi. Faailoa fualaau faisua, fualaau 'aina, iʻa o iʻa, iʻa, aano o manufasi i mea taumafa. Teʻena le 'ai o meaʻai suamalie, pata, fuamoa ma gaʻo susu.

I nisi tulaga, e mafai e le fomai ona fautua atu i le tagata maʻi e ave 150 ml o le meli mumu masani i le aso.

O le sini o le togafitiga o le atherosclerosis o le toe faʻafoʻiina lea o le masaniga o le faʻaleleia o le tino ma le cardiovascular, faʻapea foʻi ma le puipuia o le atinaʻe o faʻafitauli.

O fualaau faasaina ua fuafua e faalagolago i le matua ma le tulaga faaletino o le maʻi. E naʻo se fomaʻi e mafai ona fuafua le vailaʻau ma le umi o le faʻatagaina pe a maeʻa faʻasaga faʻatalanoaga ma iloiloga o taunuʻuga o suʻega.

Fofo faʻapitoa

I le faʻaitiitia o le cholesterol, o sui nei e faʻaaogaina:

  • Lemu mix. Fufulu mama 5 lanu lapopoa ma sasaa i luga o le vai kuka. Vili i se mea e fai ai meaʻai ma le pele ma faaopoopo le 200 g o le meli vai ma se sipuni tele o le paʻu o le cinnamon. Faʻailoga mo aso e tolu. Ave le fualaau faasaina i le taeao ma le afiafi i luga o se sipuni aʻo leʻi 'ai. Teu le oloa ua maeʻa i totonu o le pusaaisa.
  • O le kele. Ina ia saunia le vailaʻau, e fa ni lapopoa o le keleti e tatau ona tipi ma sasaa le afa lita o le vine vine moni ma tuʻu ai mo se vaiaso. Manua ma faʻaaoga 20ml tolu taimi i le aso. Faʻaauau le togafitiga mo le 3 masina, ona fai lea o se malologa.
  • Laʻu suauu. Mo lana tapenapenaga, e 2 ulu tetele o kelele ua nutimomoia, 250 ml o le suauʻu suauu faamamaina ua sasaa mai ma ua faatagaina e fafaga mo le vaiaso. Vili ma faaopoopo le 30 ml o le sua o le tipolo. Faaaoga 15 ml i le aso, i le taeao i luga o se manava gaogao. O togafitiga e faʻaauau mo le 2 vaiaso, ona latou faia lea lava malologa ma toe amata.
  • O le aniani. E lua lapisi lapisi lapopoʻa, e ufiufi i le suka ma totoe i se nofoaga mafanafana mo le 3 aso. O le sua lea e tu i fafo e faamamaina ma teuina i totonu o le pusaaisa. Faaaoga i le 5 ml 3 taimi i le aso.
  • Laʻau manogi ma le susu Suauu suauu. Ina ia saunia lenei vailaʻau, e tatau ona e faʻafefiloi 20 g fatu o nei laau toto. Ona latou manaomia lea e nutililiiina i se mea e fai ai le kofe ma tuu i totonu o se koneteina tioata. Liligi le paluga ma le 250 ml o le olive faamamaina poo le suauʻu suauu ma alu mo se vaiaso i se nofoaga pogisa. Lulu le suāuʻu taimi. Ona tatau lea ona fufulu ma teuina i se nofoaga malulu. Ave le fualaau faasaina i lea aso ma lea aso, i luga o se manava gaogao. O togafitiga e faaauau mo le itiiti ifo i le 2 masina. Afai ei ai ni faʻafitauli i le ate ma le gall vladder, e tatau ona e musu e faʻaaoga le vailaʻau.
  • Horseradish aʻa. O le fufuluina lelei o aʻa e faʻasolo faʻatasi ma le solo i luga o se sala tupe lelei. 2 leotele puno o le vailaʻau ua sasaa atu i le 100 ml o le 70% o le ava malosi ma ua tauanau mo se vaiaso. Filu ma ave 3 ml faalua i le aso.

Faʻaiʻuga

Afai e te le amata togafitiga o le atherosclerosis i totonu o le mama i le taimi, o le a mafai ona maua nei faʻafitauli:

  1. Pomaonia.
  2. Pneumosclerosis
  3. Faʻaleagaina o le tino.
  4. Loto o le fatu.
  5. Paʻu o le gaʻo.

I le le mautonu togafitiga o le atherosclerosis o le pulmonary, o le faʻasolosolo e le lelei. I nisi tulaga, e mafai ona maliu.

Puipuiga

Ina ia puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis, e tatau ai:

  1. Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai ma gaʻo i le taumafataga.
  2. Alu i totonu mo taʻaloga.
  3. Aveese amioga leaga.
  4. Taimi e togafitia ai faʻamaʻi pipisi.

I faʻamaoniga muamua o le maʻi, e tatau ona e suʻe fautuaga faufautua.

Mafuaaga ma faailoga o le maʻi

Atherosclerosis o se faʻamaʻi pipisi e aafia ai toto toto o le tino o le tagata. O le faʻamaʻi e aʻafia ai le faiʻai, fatu, ma vae. E faigata tele ona iloa le faʻamaʻi i le amataga o lona atinaʻe, talu ai ona o le faʻamaʻi e aliali mai pe a oʻo i le tulaga o le vevela.

E tele taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • Vaega 1. O suiga eseese i vaega taitasi o vaa e amata ona tupu i luga o puipui o toto toto, lea o loo faailoa mai i le ulu atu o molelaʻau o le lipoprotein complexes i totonu o puipui o maʻa. O lenei laasaga e le mautonu. O faʻaaliga mai fafo e foliga mai o laasaga samasama i le umi atoa o maʻa. O le gaioiga e faʻateleina e le maʻi cardiovascular, oona ma le maʻisuka.
  • Vaega 2. O le mumu o le tino e tupu i lalo o le lipoprotein iuga. O le faʻafefeteina faʻafuaseʻi e faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le tino gaʻo ma le totoina o le tino. O loʻo i ai se faʻaopoopoga o tupe teu o le cholesterol ma lo latou maualuga i luga aʻe o puipui o maʻa.

  • Vaega 3. O se foliga faigata o le atherosclerosis e atiina ae, faatasi ai ma le faʻailogaina o faʻamaoniga. E i ai le malepelepe o le fatty plaque, e oʻo atu ai i le faʻasaʻoina o le toto i le vaega na aʻafia ma le faʻavaeina o se toto toto. O isi toto e pupuni ai le lumena o le vaa, pipiʻi ma mafua ai le paʻu. I le i ai o paʻu toto tetele, o le necrosis ma le gangrene e mafai ona atiina ae, ona o le le lava o meaʻai talafeagai o le vaa ona o le thrombus.

O fomaʻi e faʻatupuina le atinaʻe o le atherosclerosis i se faiga masani e tupu i le talavou ma alualu i luma i le taimi.

O nisi faʻamaʻi o se faʻaaogaina mo le gaioiga:

  • maʻi ate
  • le i ai o le maʻisuka
  • gout
  • maualuga maualuga
  • hypercholesterolemia o le tulaga muamua poʻo le tulaga lua.

O le iai o nei faʻamaʻi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le vave amataina o maʻi vascular. E mafai ona tuʻu le tumau le maʻi, mulimuli i le taumafataga ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

O meaai le paleni ma le i ai o vaisu leaga e fesoasoani foi i le atherosclerosis.

E aofia ai:

  • mamafa tele
  • ulaula
  • vaisu i le ava malosi

  • faʻalavelave faʻafitauli
  • meaʻai vave
  • amio le taua
  • matua
  • leai ni vitamini ma gaʻo siama.

O le tagata gasegase e iai uiga taua o le atherosclerosis, lea e aʻafia ai le fatu, faiʻai, pito i luga ma pito i lalo.

O le faʻamaʻi e maua mai ai faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le cardiovascular system:

  1. O le manava e faigata ma tiga, o loʻo i ai le mamafa i luga o le pusa.
  2. Faʻapipii tiga i totonu o le pusa, faʻapupula i le tauau o le tauau, tuu le tauau, lima. Ma e mafai foi ona tupu le tiga i le pito i lalo, i tua.
  3. Paroxysmal arrhythmia, le lelei o le loto.
  4. Toto toto toto.
  5. Vaiva i lima ma vae.
  6. Vomiting ma le nausea e mafai ona tupu.
  7. Faateleina le vevesi.
  8. Ua maitauina le le mautonu.

I le faaleagaina o vaʻa e fafaga ai vae, o loʻo i ai:

  • Lagona o le malulu, tiga ma le le mautonu i lima ma vae.

  • Pallor o le paʻu.
  • Lulu.
  • Toe faʻafouina ma le gasegase o siama afaina.
  • Le faʻavaeina o maʻi pipili.
  • Fufulu o le paʻu.
  • Mumu o tamatamailima o pito, faatasi ai ma le faʻaalia o se mamanu faʻavae.

O le atherosclerosis o vaʻa vaʻavaʻai i se tulaga alualu i luma e faʻaalia i le faʻaalia o faʻamaoniga:

  1. Faʻasalaga poʻo le faʻaumatia o tiga e ufiufi ai le ulu atoa.
  2. Faʻasolosolo malie ma gasegase.
  3. Lelava vaivai.
  4. Faʻalavelave moe.
  5. O le fefe, liliu atu i le atuatuvale, osofaʻiga faʻafefe.
  6. Faʻaleagaina o le mānava, tautala, faʻatautaia o felauaiga.

Auala Puipuia

O upu faʻamalosi "faʻamaʻi e faigofie atu ona puipuia nai lo le faʻamalolo," e tumau pea lona talafeagai i lenei aso.

Puipuiga o le atherosclerosis o laasaga nei o le faamaloloina o le tino:

  • paleni paleni
  • tuuese o masaniga leaga,
  • le i ai o le gaioiga faifai pea o le afi,
  • fualaau faasaina.

O le paleni ma paleni mea taumafa e le gata ina mafai ona faalauteleina lou olaga, ae puipuia ai foi le atinaʻeina o le tele o faamaʻi matautia. O le puipuia o le cerebral arteriosclerosis e tuusaʻo tonu lava i le lelei o meaʻai.

O meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai:

  1. Fualaau faisua ma fua.
  2. Eseese ituaiga o cereals.
  3. Vailaʻau o fualaʻau.
  4. Garlic, aniani, togafiti, togavao e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le lipid metabolism.
  5. Faʻatau iʻa.

Se aofaiga e maua ai le vai e tausia ai le paleni masima.

Faatapulaa le aoga o meaai nei:

  • oloa susu
  • meaola manu
  • suauu faamamaina
  • Tea ma le kofe
  • pata
  • o fuamoa.

Afai oe auai i se vaega o aʻafia, ona o le i ai o faʻamaʻi pipisi ma le toto maualuga, ona tatau lea ona e teena nisi o meaʻai:

  1. Fafaga vave.
  2. Lisi e aofia ai gaʻo vailaʻau, meaai vave.
  3. Faʻamafa i oloa.
  4. Mea manogi ma falai.

Fautuaina le kukaina o soupeti i luga o le suka. Taumafai e aloese mai meaʻai talafeagai. Meaʻai kuka, e ui e manaʻomia se taimi faaopoopo, ae mafai ai ona e tausia lou soifua maloloina mo se taimi umi.

O le ulaula ma le ava malosi e afaina tele ai le soifua maloloina lautele. E taua le tuʻuina atu o se amio masani leaga seia oʻo ina oʻo atu le faʻamaʻi i se faiga e le mafai ona faʻafefeteina. O le puipuia o le atherosclerosis o ipu o pito i lalo e aoga i le auai o le afi, lea e aafia ai le mamafa o se tagata ma le soifua maloloina o ana toto toto. O le taamilosaga e sili ona aoga.

O le ola o le faitau aofai o Iapani e 1/3 le umi nai lo le olaga o tagata Rusia. E aʻafia lenei mea i le natura o le olaga o Iapani. O a latou meaai e aofia ai iʻa fou, fualaau 'aina, fualaau faisua, pata. Toeitiiti lava o Iapani uma oe ua oʻo i le tausaga litaea, o tausaga taʻitasi e faʻaleleia ai le taimi o vaiaso taʻitasi i le 1 kilomita. O le averesi o le olaga i Iapani e 90 tausaga, i Rusia o lenei vaitaimi e sili atu ona puupuu.

Puipuiga lona lua o le atherosclerosis o loʻo faia i auala nei:

  • Toe faaleleia o le toto i le maualuga e le sili atu i le 140/80 mm. Hg. Art.)
  • o le tofiaina o sui sooupu,
  • Toe faʻaleleia o tulaga masani o le cholesterol i le toto.

Metotia o vailaau faʻaonapo nei

E i ai ni vaega o vailaʻau ua faʻataʻitaʻiina mo le atherosclerosis:

  1. O fualaau o loʻo i ai le statin e faʻaaoga lautele e fomaʻi. Latou te taofia le gaioiga o le ate, ma mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le cholesterol. I le taimi lava lea, o fualaau faasaina ua faatonuina e faaosofia ai le gaioiga o le fatu ma mea toto.
  2. O vailaʻau faʻasaina o loʻo i ai faʻamaumauga a le LCD e faʻalavelaveina ai le faʻapipiʻi o meaola kulimi e gaosia e le ate. E mafua ai ona faʻaauau le faʻaalu o le cholesterol, ia faʻamautinoa le faʻaogaina masani.
  3. Fitirate e aʻafia ai le faʻaleagaina o le tino o tino - triglycerides. O lenei fualaau faasaina ua solia i tagata e maua i le ate.
  4. O fualaau o loʻo i ai le nicotine e faʻaaogaina mo le vasodilator ma le aafiaga o le antispasmodic. O lenei meafaigaluega ua faʻamatalaina e avea o se vaega o togafitiga faʻapitoa faʻatasi ma isi fualaau.

E masani lava, o togafitiga faʻapitoa e aofia ai le physiotherapy, faʻamoemoe, o se tulafono, i le puipuiga o le atherosclerosis. Afai e le aoga le fua faatatau o loʻo i luga, e saunia le tagata maʻi mo taotoga.

E tele auala o togafitiga faʻapitoa:

  1. O fomaʻi faʻataʻitaʻi e mafai ai ona sui le vaʻa na afaina ma toe faʻafoʻi toto i tisipenisione.
  2. O le auala ole auala e aofia ai le faʻafesoʻotaʻi le afaina ma le ola maloloina, e mafua ai le fausia o se toto toto fou e maua ai meaʻai i vaega uma o loʻo aafia muamua.
  3. O le angioplasty e faia i taimi uma. I le taimi o le taotoga, e faʻapipiʻi ai se kapiti faapitoa ile va o le femoral. E faasolosolo malie le pusi i totonu o le vaa, ma matauina le auala e alu ai i totonu o le potu. A maeʻa ona maua e le kapeta le mea na afaina, ona faʻamamā lea o le vaʻa toto.

E fautuaina e le fomai se tasi o ituaiga togafitiga o taotoga pe a maeʻa se suʻesuʻega maeʻaeʻa ma i le leai o ni faʻamaʻi.

Tomai faʻavae

Mai aso anamua, na faʻaaogaina e o tatou augatama ituaiga uma o togafitiga faafomaʻi e foia ai faʻamaʻi eseese, lea e sili atu ona aoga nai lo vailaau i le lelei.

O nisi nei o:

  • O le patate juice e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol ma faaleleia ai le soifua maloloina lautele. I aso uma o le taeao, inu vai i luga o se manava gaogao, lea e maua mai i le tasi pateta pateta. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona fufuluina i lalo o le vai taʻavale, faʻamaʻapeʻa ma faapipii i luga o se mea lelei. O le mea e maua mai ai e tatau ona afifiina i se fasi gau ma togi.
  • Iapani sophora infusion o se meafaigaluega lelei foi mo le puipuia o le atherosclerosis. Ina ia saunia, e tatau ona sasaa se tasi ipu tioata o le Japanese sophora ma le afa lita o vodka ma tuu i totonu o se potu malulu mo le 3 vaiaso. A maeʻa le 3 vaiaso, ona faʻaaoga lea i le sipuni i le 3 aso mo vaiaso e tolu.
  • Meli, sua o lemonati ma le suauʻu manogi, faʻatasi i le aofaiga tutusa, o le auala sili lea ona lelei e puipuia ma togafitia ai le atherosclerosis. O lenei meafaigaluega ua fautuaina e ave i taeao uma i se manava gaogao mo le itiiti ifo i le 3 masina.
  • E tele lava le taele pe afai ua maua oe i le atherosclerosis o pito i lalo. E tatau ona tuʻuina le lima o vao i le taele ma faʻatumu i vai vevela. Faʻailoga mo le itiiti ifo i le 30 minute. A maeʻa le 30 minute, pe a faʻafefete le vai, faʻaopopo sina vai inu ma taʻele mo le afa itula. O le faʻatinoga e faia i isi aso uma mo le masina.
  • O se faʻafiafiaga lelei e faʻaaogaina e le tīmonia lemonati, lea e fesoasoani e le gata ina faʻafefe ai faʻamatalaga o le atherosclerosis, ae faʻamautuina ai foi le faʻalavelave ma laveaʻiina ai mai le le mautonu. O Melissa e tosoina e pei o le lauti masani ma ave i taeao ma afiafi, tasi ipu inu.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O faʻasolosolo e atiina ae tele lava e uiga i le tala o le atherosclerosis o le gaʻo matelaina, e ui i lea, o mea nei ma tulaga faʻaleagaina e ono mafua ai le faaleagaina o fiva o le myocardial:

  1. Rheumatism
  2. Faʻaleagaina Ischemic i cardiomyocytes,
  3. Maualuga maualuga
  4. Faʻatonu a le Cardiac,
  5. Mumu o le myocardial
  6. O mea faʻapitoa faʻapitoa pe faʻaleagaina i le myocardium,
  7. O le maʻi suka
  8. O le mamafa
  9. O gasegase o musika, o le fatu poʻo le taotoga o faiʻai,
  10. Ava malosi
  11. Faʻafoʻi ia te oe lava
  12. Faʻalavelave masani faʻalavelave lea e oʻo atu ai i le mafaufau-lagona faʻavaivai,
  13. O le faaputuputuina i le tino o masima o metale mamafa,
  14. Fuʻa
  15. Suiga o le tausaga.

Ata faʻaleleia

Faʻalauiloa le atherosclerosis o loʻo faʻaalia i le faʻaateleina o le faʻateleina o faʻamaoniga. I le amataga, o le faʻamaʻi e sili ona leaga, e ui i lea, o nisi o gasegase e lipotia le oʻo mai o faʻasalaga poʻo faʻalavelave faʻalavelave.

I le tele o le faaleagaina o le myocardial, o loʻo faʻapupulaina ai le ata o le falemaʻi:

  • Le foliga mai o le manava lemu. O le faʻamaoniga e matauina ma le tele o le solia o le faʻamalosiaga o le augavale tauagavale. I le taimi muamua, o le le lava o le mānava ua na o le faʻaaliga o le malosi o le tino. Ae peitai, faatasi ai ma le lavelave o le myocardial, e logoina e tagata maʻi faafitauli o le manava e oo lava i se tulaga toafilemu,
  • O foliga vaaia o le oona tiga i totonu o le loto,
  • "Loto o le fatu." O le tupuga o le fatu vaivai pe a uma le faʻamalositino i le amataga o le faʻamaʻi, o le uiga lelei lea, i le malologa - faʻasalaga ogaoga. O le mafuaaga autu mo lenei faailoga o le inisinia o le edema pulmonary. Ae ui i lea, o le tale e ono foliga mai i le lotolotoi o le maʻisuka cardiac. I ia tulaga, e fua tele, e oʻo atu ai i le faʻasaʻolotoina o le pulu pua,
  • Faʻitiʻitia le faʻatinoga, faʻafefe, vaivai vaivai,
  • Le atinaʻeina o le tiga i le taumatau saʻo. O lenei faailoga o le faasalalauina o le atherosclerosis e fesootaʻi ma le vavave i se liʻo tele o le toto. O le tulaga eo faatasi ma le hydrothorax, fula o le vae, o le tupu mai o ascites,
  • O le leiloa o le mafaufau ona o le atinaʻeina o faʻamaʻi,
  • Fetogi o pito pito i lalo. O le atinaʻeina o le faʻafefeteina i le afiafi o le uiga lea, i le taeao e toetoe lava a mou atu le faailoga. Edema e amata i tapuvae, ae ao faagasolo maʻi, e salalau atu i vae ma ogavae,
  • Cardiac arrhythmia. O le faʻaaogaina o le atherosclerosis e faʻaosofia ai le atinaʻeina o ituaiga eseese o le arrhythmia ona o le gaioiga o galuega galue a le muso o le fatu,
  • Cyanosis o le paʻu. E tupu le Cyanosis i le tafatafa o le nasolabial ma le faʻaleagaina o le myocardial,
  • Lafoaʻi o lauulu, faʻaleagaina o papatusi fao ona o le tafe toto,
  • Faʻapipiʻiina o le paʻu.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le faasalalauina o le atherosclerosis e faʻamoemoeina e le tikeri o faʻalavelave toto faʻafuaseʻi. I tagata gasegase e naʻo le faʻagasologa o le togafitiga, o faʻamaoniga uma lava o le faʻamaʻi e tupu i le taimi e tasi.

Ae ui i lea, ua leva ona i ai foliga vaaia o 1-3, o feutagaiga ma se tagata tomai faapitoa e talafeagai. O le mea moni, faatasi ai ma le alualu i luma o togafitiga, o faailoga o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le myocardial, o le fatu fatu, ate ma le maʻi o le tino e mafai ona auai.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le tufatufa cardiosclerosis e manaʻomia ai se faʻamatalaga auiliili. E aofia ai aʻoaʻoga nei:

  1. Talafesa ma togafitiga o le maʻi. E tatau i le fomaʻi ona fesiligia le tagata maʻi e uiga i mea e maua ai le maʻi, saili le mafuaʻaga ma le taimi o mea tutupu, saili e uiga i le soifuaga o se tagata, le i ai o uiga leaga.
  2. Suesuega o meaola oona ma suesuega lautele. O le auiliiliga e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le cholesterol i le toto, iloilo le tulaga o le tagata maʻi, le i ai o maʻi masani.
  3. ECG O le a fesoasoani le faʻatonuina o le i ai o le arrhythmia, fua o le fatu, faʻapea foʻi ma suiga i galuega o le myocardial,
  4. Faatulagaga O le suʻesuʻega o le a faʻatagaina ai le fomaʻi e iloilo le faatinoga o le loto, ia suʻesuʻeina le faʻavaega o foliga ma suiga faʻaleagaina i le fatu o le fatu.
  5. MRI O le faʻatonuga e mafai ai ona fuafua le faʻalauiloaina o faʻafitauli faʻapitoa.


Faiga Faʻapitoa

E taua le amata togafitiga o le faasalalauina o le atherosclerosis i se taimi talafeagai. Na o le pau lenei o le a aloese mai le alualu i luma o maʻi, le atinaʻeina o faʻalavelave matautia. O vailaau faafomai, o le umi o le latou pulega ma le fuataga ua fuafuaina e na o le fomaʻi ua i ai i luga o le faavae o iuga o le suʻega, o le ata o le falemaʻi, le i ai o faʻamaʻi pipisi.

Faatasi ai ma le tutoatasi o togafitiga o le faasalalauina o le atherosclerosis, e seasea mafai ona maua ni taunuuga lelei.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga o le togafitiga o le faʻamaʻi e aofia ai le faʻaumatia o faʻailoga o mea e faʻaleagaina ai le gaioiga. Mo lenei mafuaʻaga, e fautuaina e faʻaaoga ia ituaiga o vailaʻau:

  • Nitrates (Nitroglycerin, Nitrosorbide). E i ai la latou faʻamatalaga faʻamaonia, e mafua ai le vevela. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le faʻavalevalea o le myocardial, lona manaʻomia mo le okesene. O le masani ai o le faʻaaogaina o le palapala e faʻapogai ai le faateleina o le toto i totonu o mea faʻapipiʻi,
  • b-blockers (Anaprilin). Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le faʻasolosolo o le okesene, le faʻaleleia o le soifua maloloina i le taimi o le faʻamalositino. Ae ui i lea, aʻo ave b-blockers, e tatau ona manatuaina o vailaau e mafai ona faatupuina ai le faaleagaina o le erectile, vaivai, faaitiitia le fatu o le fatu, faʻamalosi toto,
  • Paʻu o le kesi (Nifedipine, Verapamil, Diltiazem). O le aʻafiaga o fualaau oona e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le maua o le okesene o sosoʻo o maso o le fatu, faʻaleagaina o le fatu, ma le toto. Ae ui i lea, e mafai ona faʻateleina e le verapamil faʻalavelave faʻalavelave tele.


Ina ia faasaʻo le maualuga o le cholesterol i le toto, toe faʻafoʻi le toto, e fautuaina e ave fuainumera. O nei fualaau oona ua faatonuina e tusa ai ma se fuafuaga a le tagata lava ia, o le mataʻituina o mataʻupu o suʻesuʻega e manaʻomia i taimi o togafitiga.

O togafitiga faʻapitoa e faia foi, lea e aʻafia ai le faʻaaogaina o vailaʻau nei:

  • Diuretics (Veroshpiron, Britomar, Hypothiazide, Furosemide). Latou te faʻatagaina oe e faʻaitiitia le toto maualuga, faʻaitiitia le fula o le pito i lalo,
  • Antiplatelet agents (Aspirin, Cardiomagnyl). O fualaau faasaina e tau atu ai i le faapaleniina o le toto, taofiofia le atinaʻeina o le vaʻaia,
  • Avanisi inhibitors (enalapril, ramipril). Faʻaitiitia le mamafa, puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave i le atherosclerosis.


Togafitiga

Afai ole togafitiga umi ole taimi e le faʻamaonia ai le maʻi o le maʻi, ona fautuaina lea ole togafitiga i le falemaʻi. E faʻamoemoe e faʻaumatia mea e faʻaleagaina ai le meocardial, e faʻamaonia ai le tafe toto.

Faʻaaoga auala nei:

  • Faʻasologa taotoga,
  • Faʻailoga
  • Faʻavaeina o se suauu masini.

O se faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa o le atinaʻe lea o le anerysm.

O togafiti o le taotoga e aofia ai le faʻamavaeina o le puipui mai le puipui o le vaa ua faaleagaina. O lenei 'upega tafailagi' oloʻo suia e se tui e faia i le hypoallergenic plastic poʻo se vaega o se ipu na ave mai se isi vaega o le tino maʻi.

Vaega o taumafa

O le folasia o le atherosclerosis o le mafuaaga autu lea o cardiosclerosis, o le togafitiga o le maʻi e aofia ai se taumafataga faapitoa. Mea taumafa paleni paleni e aofia ai:

  • Faʻaliliu mai meaai falai ma le gaʻo, tea malosi ma kofe, laʻau, garlic, radishes, aniani ma isi mea e faʻaosofia ai le faʻatupulaia o le kesi,
  • Faʻaititia le faʻaaogaina o meaola manu, lea e tatau ona suia i gaʻo meaʻai,
  • Paʻu faʻatapulaʻa
  • Faʻitiʻitia le aoga o le masima
  • La te fautuaina le suia o aano o manu ma iʻa,
  • Le faaaofiaina o fualaau faisua fou ma fualaau aina i le taumafataga.

E fautuaina foi le fesuiaiga i meaʻai paleni, lea e aʻafia ai le taumafaina e tusa ma le 6 taimi i le aso i ni vaega laiti. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻasalalau le gaogao, faʻaitiitia le avega i totoga o meaʻai.

Faʻaaogā le atherosclerosis o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lelei ma na o le taimi tatau o togafitiga faʻamalosi, togafitiga faʻapitoa. E tāua le naunau o le tagata maʻi e tausisia uma faʻamaumauga a le fomaʻi, e lafoai le masani masani o le ola ma amioga leaga.

Faʻasolosolo ituaiga o cardiosclerosis poʻo le leai o se faʻamalositino, o le faʻasolosolo e le lelei - o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le oti. A uma mea uma, faʻasalalauga atherosclerosis e faʻaosofia ai le atinaʻeina o patho nei: fatu fatu, anerysm, arrhythmia.

Taofiaga

Mo le puipuia o le atinaʻe o le faasalalauina o le atherosclerosis, o fomaʻi e fautuaina e mulimuli i nei fautuaga:

  • E le aofia ai le le atoatoa o le tino - na o le faʻaopopoina o le faʻalelei, ae o le tino masani (faamalositino, yoga, faamalositino togafitiga),
  • Faʻamaʻosaʻo meaʻai
  • Tuu atu masani leaga: o le inu ava malosi, fualaau faasaina, ulaula tapaa,
  • Faʻavasega le faiga o le galuega ma le malologa,
  • Vaavaai le setete o mafaufau-lagona, aloese mai tulaga e mafua ai le atuatuvale,
  • Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻailoga o pathologies cardiovascular, faʻafesoʻotaʻi se cardiologist.

O tagata maʻi o loʻo lamatia e tatau ona togafitia ma le gauai faapitoa i le setete o le soifua maloloina - o mea e faʻavevesi le faasalalauina o le atherosclerosis o loʻo i ai i le olaga.

Faʻafesoʻotaʻi le atherosclerosis - o faʻaaliga o le atinaʻe ma le togafitiga o togafitiga i tagata

Faʻasalalauina le lipid metabolism vaivai, faʻalauiloa le atherosclerosis. O se togafiti e iloa ai le tele o sikafiti i le vasa laugatasia. O lenei ituaiga o maʻi ua manatu e sili ona matautia mo le ola maloloina o le tagata ma le ola.

E iloga i le faʻatulagaina o toniga o cardioyocytes i nofoaga o elemene fesoʻotaʻi. O le faamai e mafua mai i le faateleina o le cholesterol ma lipoproteins maualalo.

O foliga o le vasega o le faasalalauina o le atherosclerosis e aofia ai le leai o ni faailoga i le amataga o le atinaʻe.

O le a le faʻasalalauga atherosclerosis

Faʻafesoʻotaʻi le atherosclerosis poʻo cardiosclerosis - o le faʻavaeina o pusa cholesterol i luga o le paʻu o totonu o le maʻa ona o le faʻafesoʻotaʻi, lea e mafua ai ona le atoatoa le toto. Faatasi ai ma le umi o le matelaina o le okesene, e tupu mai ai le siama o le toto o le okeni, ma suia i le tino.

Ua fuafuaina e saienitisi o le fausaga o le plaque o le atherosclerosis o le faiʻai e toetoe lava a ese mai i le gaosiga o le cholesterol o gaʻo o le fatu po o vae.

O le mea lea, e mafai ona taua o le atherosclerosis o le leʻo faʻasalalauina o le pito i totonu o le vaa ma se mea e le afaina.

O le i ai o macrophages (faʻamalosi tino puʻeina, siamaina o siama, mea na totoe o le necrosis, isi mea mai fafo) faʻamaonia le suʻesuʻega o talafaasolopito.

O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi, o loʻo tuʻuina atu ai le okeni i le toto. Ae ui i lea, o mea nei e mafai ona aʻafia ai le atinaʻe o le faasalalauina o le atherosclerosis:

  • maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • fatu fatu
  • toto maualuga
  • arrhythmia,
  • inupia, faʻafeiloaʻi i faʻamalosi uʻamea mamafa,
  • rūmate
  • mumu o le myocardial
  • suiga i le myocardium,
  • maualuga le suka
  • mamafa tele
  • manuʻa, gaioiga,
  • ava malosi
  • ulaula
  • popole
  • suiga o tausaga
  • uiga faʻamaoni
  • leai se gaioiga.

Vaega o togafitiga fatu

O vailaau faʻamalosi o loʻo aʻafia e ala i le faasalalauina o le atherosclerosis, o le toto totoga o le muso o le fatu, lea e matua nofouta i le le lava o le okesene, ua faʻalavelaveina. Vaega o musele maso e le maua ai meaʻai, okesene mo se taimi umi, oti. O lo latou nofoaga o loʻo nofoia e ala i fesoʻotaʻiga, lea e fai ai maʻila.

O le le atoatoa o le coronary e mafai ona mafua ai le faasalalauina o le cardiosclerosis folasia, o se maʻi tigaina e aafia ai le foliga mai o le maʻila i luga o le tino atoa. Valves are deformed, o galuega a le fatu e faʻalavelaveina.

O loʻo i ai se fesuisuiaʻiga o le gaʻo o le necrosis, faʻatasi ai ma le tuputupu ae o le maʻi o le maʻi. Faʻaleagaina le metabolism, o vaega laiti o le myocardium atrophy, suiga o le vailaʻau i totonu o siama musika.

O faʻamatalaga nei o uiga o cardiosclerosis:

  • tiga i totonu o le loto pe a uma le faʻamalositino poʻo le atuatuvale. E masani lava e alu le oso i le 5-7 minute,
  • puupuu le manava, faatumulia o le pusa,
  • vaivaiga
  • Tachycardia
  • taʻavale

O nei faailoga o se faʻavavega o le gaosiga o le fatu maso.

O se osofaiga o se tiga ogaoga o le fatu e manaʻomia ai se valaau faʻafuaseʻi mo togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi e puipuia ai le atinaʻeina o le faʻataunuʻu o le myocardial.

Afai e le toe faʻaleleia le toto mo se taimi umi, o aʻafiaga ogaoga e tupu e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi.

A aʻafia se vaega tele o le myocardium, o faʻamatalaga o falemaʻi nei e atiaʻe:

  • Umi le manava. E mafua mai i le solia o le gafatia o maso ole ventricle agavale ile konekarate. Muamua e aliali mai pe a uma le faʻamalositino, ona i ai lea i le tulaga masani,
  • Paroxysmal paʻu o le tiga i le itu o le fatu, sao saʻo i le hypochondrium. Faʻatasia e le hydrothorax, faʻafefeteina, pata,
  • "Loto o le fatu." I se taimi vave, o se mago malogo e tupu pe a uma le faʻamalositino, ma faʻamaʻi tiga - tusa lava pe malolo,
  • Faʻitiʻitia le faʻatinoga, faʻafefe, vaivai vaivai,
  • Fuga o le pito i lalo i le afiafi. I le taeao e toetoe lava a mou atu. Amata i tapuvae, oso i le vae pito i lalo, pulou,
  • Cardiac arrhythmia. O le faʻamaʻi e fesoasoani i le atinaʻe o ituaiga eseese o le arrhythmia ona o le le lelei o le gaioiga o le fatu,
  • Paʻu lanu paʻu (cyanosis). O le laugutu e afaina i le tele o le faaleagaina o le myocardial,
  • Le mautonu, leiloa o lauulu, faʻafitauli o fao ona o le le lava o le toto,
  • Faʻaleleia o le paʻu o le paʻu.

I le amataga o le cardiosclerosis, e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi. I le tele o le faaleagaina o le myocardial, o le tele o faailo e mafai ona faʻaalia i le taimi e tasi. Faailoga o le toilalo o le fatu, faʻamaʻi o le ate, mama e mafai ona auai.

Vaega o togafiti faiʻai

O le suʻesuʻeina ma le faasalalauina o le atherosclerosis o le faiʻai, o lona uiga o le faateleina o le cholesterol ua faateleina, o atherosclerotic plates o loʻo i ai i le aorta, coronary, carotid poʻo iliac arteries.

O suiga sclerotic i totonu o toto toto o le faiʻai e le o iloaina mo se taimi umi. O le toto i le faiʻai e faia i ni laʻau tetele e fa - e lua carotid, lua vertebral. O se faʻalogo maloloina e aʻafia ai le leai o se toto e tafe i le tasi poʻo le lua seʻia oo ina paʻu le toto i le faiʻai i se mea taua.

O le uluaʻi faʻavae o le maʻi e oʻo mai. O faʻamatalaga nei o uiga ia:

  • le mautonu
  • tinisitus
  • ulu matua
  • fenumiai, leai se malamalama,
  • faateleina vaivaiga, vaivai,
  • maʻi pipili i le tasi itu o le tino,
  • le vaaia lelei o le vaaiga
  • afaina o vaega eseese o le tino,
  • ua le atoatoa le tuufaatasia
  • upu le atoatoa.

O nei faʻaaliga uma e faʻamaonia ai le vaapiapi o vaʻa o le faiʻai. Afai o le taimi lava e tasi o faailoga e tolu o nei faaaliga e sili atu nai lo le aso, latou te talanoa e uiga i se osofaʻiga o mea faʻafuaseʻi-o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

I le laasaga lona lua o le faamai, e faaopoopo atu i uluaʻi faailoga, ua faaopoopoina ia faaletonu o le neurological:

  • lagona le mautonu
  • afaina, fula o vae,
  • tingling of faces, limbs,
  • vavae ese
  • masalosalo
  • upu mataga
  • le mautonu
  • lima lulu.

O le maʻi e mafatia mai le atuatuvale, le fiafia, le saogalemu.

O le lona tolu, pito sili ona lamatia o le faʻaleagaina o loʻo faʻaalia e ala i faailoga o le le atoatoa o le mafaufau, leai se iloa. E ono mafai:

  • manatuaina le mafaufau
  • faʻaleagaina o meaola
  • leai se mea e le fiafia ai, tagi, fefe,
  • leai se tautala po o se taavale,
  • maʻi pipili
  • se afaina.

O nei tagata maʻi e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa, talu ai ua matua le mafai ona latou gafatia le auaunaga a le tagata lava ia.

E le maua e tagata maʻi a latou galuega, e manaʻomia le faʻatonuina poʻo le vave faia. O le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina, ua faʻaititia le poto. E masani lava, o le gatete o tumutumu pito i luga e atiina ae. Ona o na soliga, o se suʻega faafomaʻi e tuʻuina atu ai se faʻafitauli e le fetaui i tagata gasegase.

Afai e faaopoopo le maualuga o le toto maualuga i le atherosclerotic pathology, o le a lamatia le osofaʻi mai o osofaʻiga o le isechic faifai pea, ma le maualuga o le maʻisuka, o le gasegase o le ischemic poʻo le afaina.

Talu ai ona o le poloka o loʻo taofia ai le tafe toto o arteries e fafagaina ai le faiʻai, o loʻo taua i lalo:

  • vailaau o le gasegase o le loto (afaina o le gaʻo),
  • faʻalavelave faʻaleagaina o le cerebrovascular, e pei o le taʻavale laiti,
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • sasa
  • gangrene o pito pito i lalo,
  • faʻamaʻi, vailaʻau oona.

Soʻo se tasi o nei faʻamaʻi e matua le mafai ona mafai, e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa poʻo le maliu o le maʻi.

Vaega o le faʻamaʻi o pito i lalo

O le faʻaaogaina o le atherosclerosis o arteries o pito i lalo, o se taunuuga o le sclerosis o vaʻa laʻau o le lautele ma le lapopoa tele. O le tele o taimi, o le aorta, le femoral fungal, popetal artery e aafia, lea e mafua ai ona solia le masani ai o le toto o pito i lalo.

Faailoga o le maʻi o:

  • faʻapipiʻi faʻapitoa - sili atu le leaga nai le savali,
  • leai se pulupulu (i luga o le tapuvae poo le ogavae),
  • afaina o vae
  • le le mautonu o lima - "vae o isi tagata",
  • faʻaaliga faʻapipiʻi (faʻavae o fao, paʻu i luga o tamatamailima, mulivae),
  • paʻu cyanosis, maʻi o le gaʻo, gangrene.

Faʻalagolago i le maualuga o le faʻaleagaina o arteries, o loʻo iai:

  • O le atherosclerosis e leai se malosi, o le amataga lea o le maʻi. E toetoe lava a leai ni faʻaʻailoga - vaivai tele le vae. E le sili atu nai lo le 50% o le lumenia le faʻamalama o le Cholesterol.
  • Stenosis o le tulaga lea o faailoga. O le gaioiga e itiiti ifo na i lo le 50% le mafai. O le fausaga o le cholesterollala o suiga - o le calcium salts settles, e faʻamalosi.
  • Stenocclosing atherosclerosis o le tulaga pito sili ona matautia. E taofiofia atoa le toto.

Faʻasalalau atherosclerosis: faʻaaliga o le faʻamaʻi, togafitiga

"Cardiology", "Faʻataʻitaʻiga i le faʻataʻitaʻiga o le magnetics ata o le fatu cardiovascular system"

Inisitituti Institute of Cardiology A.L. Myasnikov

"Faʻataʻitaʻiga i suʻega faʻapitoa"

NTSSSH ia i latou. A. N. Bakuleva

"Aʻoaʻoga Faʻapitoa mo Falemaʻi"

Faʻataʻitaʻi Faʻataʻitaʻi Fomaʻi a Rusia o Postgraduate Education

Falemai Cantonal o Sineva, Geneva (Suiselani)

"Togafitiga auala"

Russian State Medical Institute o Roszdrav

Faʻasalalauga atherosclerosis o se maʻi ogaoga o le cardiovascular system. O loʻo tuʻuina mai ma le tele o le siʻoina o le tino o le myocardial. O taunuʻuga o lenei faʻamaʻi e matua ogaoga. O le fatu e amata ona galue le lelei, ua leaga le alavai.

O le faafitauli ogaoga o le atherosclerosis o lenei ituaiga ua leva ona maua ai le siama. I le amataga o le atinaʻega, o le faʻamaʻi masani e leʻo faaalia mai.

O tagata maʻi latou te lagona le itiiti o le malaise, lea e le mafai ona mafua ai se suega atoa.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

Faʻafesoʻotaʻi le atherosclerosis o le ituaiga sili ona matautia o le maʻi. Ua suia sui o le alamiotocytes e ala i selu fesootai.

E amata uma lava i le foci laitiiti, ma o le mea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ua faʻaʻumiʻumi le le atoatoa o le gaʻo.

O maʻi e mafua ai le atherosclerosis e oʻo ai i se faʻaitiitia po o le maeʻa maeʻa o le toto i nisi vaega o le myocardium. O siama musika e amata ona mate, ma i lo latou tulaga o loʻo faʻaalia ai le fesoʻotaiga, o lona uiga. maʻila.

Afai o loʻo tatou talanoa e uiga i se ituaiga o faʻamaʻi pipisi, o lona uiga o loʻo maʻi malie le tulaga o le maʻi. O le numera o foceni faʻasolosolo e faʻatele i aso uma. E le afaina le metabolism, o nisi o vaega o le myocardium e matua atrophy.

O le fausaga o fiva musika ua avea ma mea e le masani ai. I le tusa ma le 60% o mataupu, o maʻi o loʻo mafatia i lenei ituaiga o atherosclerosis latou te maua se anateysm. O le i ai o aʻoaʻoga faʻapitoa e matua aʻafia ai togafitiga o le maʻi, aua

e le mafai e fomai uma ona faia se taotoga e aveese ai.

I se vaega toaitiiti o tagata gasegase (e itiiti ifo ma le 3%), o le maʻi e leʻo atoatoa seia oʻo i le iuga o le olaga.

E tupu lenei mea ona o le le i ai o nisi faʻamaʻi e faʻaleleia ai le aʻafiaga o atherosclerotic plate i le tino ma le myocardium. O togafitiga patino mo ia ituaiga o gasegase e le talafeagai.

I isi tulaga, i le leai o se togafitiga, e ono afaina ai tagata gasegase mai le puʻeina o le fatu poʻo le malepe o le anerysm (pe a iai).

Mafuaaga o le faasalalauina o le atherosclerosis

O le mea autu e faʻaleagaina ai le atinaʻeina o lenei maʻi o le atherosclerotic leion of the art coronary arteries. E i ai foi i lamatiaga o tagata gasegase o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi o le fatu.

O se tasi o faafitauli i le togafitia o ituaiga faamaʻi e faapea o tagata maʻi e saili le fesoasoani e tuai, pe a le mafai ona toe fesuiai suiga i le tino.

I le faaopoopo atu i nei maʻi, o mea nei e aʻafia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi:

  • rūmate
  • leaga leaga (naunau e taumafaina le tele o ava malosi, ulaula, ma isi),
  • mamafa mamafa
  • suiga o tausaga i le tino,
  • fatuga o le fatu maso
  • maʻisuka malosi
  • tulaga leaga o galuega
  • faʻalavelave masani
  • maʻi le atoatoa o vaa,
  • toto maualuga
  • togafitiga o le fatu ma le mauaina.

E talitonuina ina ua mavae se tausaga patino, o le atiaʻe o le atherosclerosis e le maalofia ma o lenei mea e moni. Faatasi ai ma le matua, o le suiga o le hormonal background, o le cholesterol leaga e faasolosolo malie lemu, lea e tau atu i le fausia o paʻu i luga o toto toto. E tusa ai ma fuainumera, o le tele o tamaʻi maʻi mai le 40 tausaga o loʻo mafatia i lenei maʻi.

O tagata maʻi ei ai uiga masani i le tulaga o le i ai o le mamafa o le tino, le lava o le tino ma le mamafa o le mafaufau. O nisi tagata gasegase ua mafaufau loloto.

Ole vailaʻau e le faʻasosoʻo e matua afaina ai le tino.

A aunoa ma se fomaʻi, e le tatau ona e tago i vailaʻau e aʻafia ai le toto toto, le gaosiga o le ate ma le enzymes gastric.

E faapefea ona faʻaalia le maʻi?

O lenei ituaiga o atherosclerosis o loʻo faʻaalia i le siitia malie o uiga. I le amataga o le faamai, e lagona e se tagata le lelei.

O loʻo faaauau pea ona alu i lana pisinisi ma e leai sona faʻafitauli i le taimi o le faʻamalositino. Ae o le taimi lava lena, e mafai e se fomai poto ona matauina faailoga o le arrhythmia ma faafitauli i le taitaia o lagona eletise.

A oʻo ina tele le faʻaleagaina o le myocardial, o le tagata maʻi o le a oʻo i ai faʻaʻailoga nei:

  1. Umi le manava. E oʻo lava i sina gaioiga faʻaletino (aʻe i luga o faasitepu, savavali vave mo le mamao) o le a mafua ai osofaʻiga o le le lava o le ea.
  2. Vaivai vai. O le maualuga o le faʻaalia o lenei faailoga e faʻatatau tonu lava i le tele o le myocardium na faia ai suiga faʻaleaga. Faʻasolosolo i le faʻaogaina o le foc, o le tagata maʻi o le a maitauina sina faʻaitiitia o le malosi, ae o le vaivai o le a faateleina, aua gasegase o le toto maso ua faʻalavelaveina.
  3. Fuʻa. O faʻafitauli o le gaioiga e mafua mai i le atherosclerosis e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo faʻapupulaina le tino i vae. E ala i le taeao, ua uma uma le fula. I vaega mulimuli, e ono tulaʻi mai ai maʻi papa.
  4. Paʻu i le itu taumatau poʻo le vaega o le fatu. O mafuaʻaga mo le faʻaalia o lenei faailoga e aofia ai foi i le solia o le toto ma le suiga o le tino i le tino. O le toto i se liʻo tele o le toto e amata ona solomuli lemu, o lea e mafai ai ona lafoina le tiga i le itu taumatau poʻo vae. Ae o lagona le lelei i totonu o le loto, o faʻalavelave faʻafuaseʻi eseese e faʻaalia ai i latou lava i lenei auala.

Faʻatasi ai ma se faʻaleagaga ogaoga o okeni, e amata ona le iloa e le tagata maʻi. O faʻamaoniga uma o le faamai e aliali mai i le 10% o tagata gasegase ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o le toto. O le toʻatele o tagata e mafatia i le faʻaalia o le 1-2 faʻamaoniga.

E tatau ona e alu i le fomaʻi pe a maeʻa ona e maitauina se taʻavale poʻo se lagona tiga i lou loto. E le gata ina latou faʻamaonia ua amata ona e amata i le atherosclerosis, ae e uiga foi i faʻamaʻi faʻamaʻi tumau.

Metotia faʻamalosi lelei: ECG, ultrasound, MRI

Faʻaaogā le atherosclerosis e mafai ona iloa i se tagata maʻi i se suʻesuʻega auiliili. I le taimi muamua, e masani lava ona suʻesuʻe le tagata maʻi ma aoina mai faʻamatalaga e uiga i lona tulaga.

E tatau i le fomaʻi ona iloa pe o afea na aliali mai ai faʻamaʻi, pe o le maʻi e leaga ona mausa, pe oi ai tagata o lona aiga oe na mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system.

Ona tuʻuina atu lea i le tagata gasegase se mea e tuʻuina atu i ituaiga o faʻataʻitaʻiga nei:

  • Suʻega o toto ma faʻamaʻi toto. E manaʻomia uma gasegase e pasia. O le suʻesuʻeina o le toto o le a fuafua ai le fua o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol, e faʻaali atu ai le faʻailoaina o le faʻaolaina o le toto.
  • ECG E aofia ai foi i le seti o taualumaga faʻatulafonoina. O le a iloa ai le fatu o le faʻavevesi ma faʻafitauli i le galuega o le myocardium. Ae mo suʻesuʻega faʻavae o le maso, e le talafeagai lenei auala.
  • Faatulagaga Ua faia ina ia mafai ai ona iloilo le tulaga faaletino o le loto. O le a mafai e le fomaʻi ona suʻe nofoaga na aafia i le atherosclerosis.
  • MRI O se suiga lelei tele i le ultrasound. I le faʻaopoopoga i vaega o le faʻaleagaina o le tino, e faʻaaogaina ai lenei metotia faʻataʻitaʻi, o mea e le masani ai i le fausaga o toto toto ma tumutumu latene e mafai ona iloa.

O le faʻamamaina o iuga o suʻega e tatau ona faʻatinoina e le fomaʻi maʻi poʻo se fomaʻi e taitaia faʻamalositino masini. E faʻavae i luga o taunuuga o le ultrasound ma le MRI, o le a faʻavaeina se togafitiga.

E faapefea ona togafitia le atherosclerosis?

E lua auala e togafitia ai lenei faʻamaʻi: faʻamalositino ma taotoga. E iai faʻamatalaga mo togafitiga taʻitasi.

O togafitiga faasao e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa e faʻasaʻo ai meaʻai o le myocardial, faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol i totonu o le toto ma fesoasoani ai e faʻamautuina le fatu. O vailaʻau nei o loʻo faʻamatalaina i tagata gasegase:

  • Nitrates. Latou te manaʻomia ina ia faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le okesene. O le faʻavevesi o le gasegase e faʻamaluluina foi, ae o le toto e tafe i totonu o le faʻamafanafanaga e faʻateleina.
  • Beta poloka. Latou te manaʻomia ina ia faʻasaʻoloto ai le tele o le ita mai le loto ma faʻataga ai se tagata e taʻalo i taaloga. O le le lelei o nei fualaau oona o se faaitiitia o le fatu, lea e le manaomia i le bradycardia. E le gata i lea, o nisi tagata gasegase e faitio i le faʻaitiitia o le vaʻai.
  • Paʻu o le kesi. E masani lava ona faʻaaoga, aua faʻafefe le ala o elemene eletise. Faʻaitiitia le fatu ma le toto.
  • Tulafono O se tasi o auala o le faasaʻoina o le tele o cholesterol leaga i totonu o le toto. O loʻo faʻaaogaina e tusa ai ma se polokalame na atiaʻe faapitoa mo se tagata maʻi faapitoa.

Aua neʻi galo e uiga i togafitiga faʻamaʻi. Afai o feagai ma gasegase ma le tiga e le mafai ona faʻafitia, ona faʻataʻitaʻiina lea e le o ni vailaʻau faʻamaʻi-fomaʻi. Ma le ogaoga o le edema, e faʻaaoga ai togafitiga.

Faʻasaga i tua o le tagofia o vailaʻau, faʻamalositino paleni e fesoasoani i le faʻaumatia o le cholesterol. O le tagata maʻi e tatau ona 'alofia le selu, meaʻai ma gaʻo. E tatau ona matou tausisi i se meaai faapitoa.

E fautuaina e suia meaʻai i iʻa.

O se aafiaga lelei i le setete o toto toto ma o le tino e faʻamalosi i le tino. E tatau ona filifilia e se faiaoga faapitoa, e fuafua i le tulaga o musele o se tagata maʻi faapitoa. Aua e te taumafai e faia ni faatinoga o le malosi tele e aunoa ma le faatagaga a le faiaoga, e pei o lenei auala e na o le faʻaleagaina ai o le tino.

Faʻaaliga faʻafeiloaʻi o le atherosclerosis: mafuaʻaga o atinaʻe, faʻamaumauga ma togafiti togafitiga

O le atherosclerosis o le umi o taimi, o maʻi masani o vaʻa, o loʻo faʻaalia mai i foliga o ni atherosclerotic plate i le puipui o arteries e faʻalavelaveina ai le toto i totoga o totonu.

O lea tulaga e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi eseese e aʻafia ai le faʻailoga o vaʻa patino: pe a afaina le gaʻo, ona faʻapupulaina ai lea e le tagata maʻi ni maʻi o le fatu o le ischemic ma faʻataʻi angina, ma isi.

I le avea ai o se tulafono, e leʻo tuʻuina lipids i se tasi vaega o arteries, ae i le tino, lea e taua o le "multifocal atherosclerosis."

O le atherosclerosis o vaʻa gataifale o se tasi lea o mafuaʻaga sili ona taua o faʻamaʻi fatu fatu

O lenei tulaga e manaʻomia ai le vave tofiaina o togafitiga talafeagai e faʻaleleia ai le faʻataʻitaʻiga a le tagata maʻi mo le lelei o le olaga. I lenei tulaga, o mataupu o le puipuia ma le siakiina o atherosclerotic plate i le amataga tonu o lo latou tuputupu ae e taua tele.

Le faasalalauina o le atherosclerosis - o le a lea? O se maʻi faifaipea faifai pea lea e oʻo atu ai i le soliina o le toto i totoga i totonu.

Mafuaaga o le faamai

O le tele o le atherosclerosis o loʻo aʻafia ai aganuʻu eseese e tupu mai ona o le tele o mafuaaga. E le gata i lea, o tulaga lamatia e masani ona vaeluaina i vailaau i ni vaega tetele se lua: o na mea e le mafai e le tagata gasegase ona sui, ma mea e mafai ona le aofia i lona olaga. O tulaga nei e taua i le muamua.

  • O le tele o mea na mafua mai i mafuaʻaga na mafua mai i aʻafiaga i genes e oʻo atu ai i le solia o le lipid metabolism ma le faateleina o le cholesterol toto ma le tele o lipoproteins maualuga ma maualalo.
  • O tagata matutua e tele sona sao taua i le atinaʻeina o ia faʻamaʻi. Atherosclerosis e tele lava ina tupu i tamaloa pe a mavae le 55 tausaga, ma tamaitai i le 60 tausaga.

O le faʻaaogaina o le atherosclerosis e mafai ona mafua mai i le tele o faʻamaʻi mai le gasegase o fatuga

Faʻamatalaga mo le atinaʻeina o faʻasologa o le atherosclerotic vascular, lea e mafai e se tagata maʻi poʻo se tagata ona tuʻu ese mai o latou olaga, e sili atu ona eseese.

  • O se tasi o mafuaʻaga sili ona taua o le teuina o gaʻo i totonu o le puipui o le ipu e leaga meaʻai, faatasi ma le tele o gaʻo ma gaʻo gaʻo vave i meaʻai, e oʻo atu ai i le hypercholesterolemia ma le faateleina o le numera o le lipoproteins maualalo (LDL).
  • O le le lava o le gaioiga faʻaletino i se tulaga masani e aʻafia ai foi le faʻaaogaina o metabolic i le tino.
  • O amioga leaga, ma i le mea muamua, ulaula e tau atu i se suiga i puipui o toto toto, e faaosofia ai le atinaʻeina o atherosclerotic plate.
  • Faamai pipisi, e pei o le maʻisuka, ma isi.

O nei mea uma e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le atherosclerosis, faʻavaeina le talaaga mo le faʻaalia ma le alualu i luma o le atherosclerotic faagasologa i totonu o vaʻa.

Atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi

O le muso o le fatu e matua nofouta i le lava ma le atoatoa o le toto, o le mea lea, o le atherosclerosis o mea na gaosia i le toto, e fafagaina ai, e iloa ai lava i le vave. O faʻamatalaga nei e iloa i le tagata maʻi:

  • Faʻasalaga le tele o tiga i totonu o le fatu lea e tupu i se talaaga o le faʻafitauli faaletino poʻo lagona. O le tiga e tigaina pe mu i le natura ma e mafai ona "tuu" i le lima tauagavale. O le osofaʻiga e pasia i totonu o le 5-10 minute i ona luga pe faasaga i tua o le faʻaaogaina o le nitroglycerin.
  • O se lagona o le faigata ona manava ma le le toʻa i totonu o le pusa.
  • Tele vaivaiga ma tachycardia.
  • Masalo o le gasea, tiga o le faʻalapotopotoga.

O foliga vaaia o le tiga i totonu o le loto e tatau ona avea o se mafuaaga mo le faanatinati e saili fesoasoani faʻapitoa, ona o le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial.

O nei faʻaʻailoga e tupu mai ona o le solia o le toto i le fatu muscle, lea e le tumau. Afai e le toe faʻaleleia le toto i totonu o vaa e le toe faʻaleleia, ona tupu ai lea o le afaina o le myocardial, o se mea matautia i le soifua o le tagata maʻi.

Cerebral arteriosclerosis

I le faaleagaina ai o laʻau e fafagaina ai le faiai, e matua ese lava faailoga ma o loʻo faʻatusalia i faʻamatalaga nei:

  • Tulimanu poʻo le ulu, e pei o se tulafono, e leai se nofoaga patino.
  • Sensations o le tatagi ma le manava.
  • O le tagata maʻi e le mautonu ma isi mea e moe ai, e masani ona mataʻituina ia pogisa. I lenei tulaga, o le tagata maʻi ua ita, fefe, ua i ai se tulaga maualalo o le malosi.
  • E faasolosolo lava, amata ona sui tagata, mafaufau le mafaufau, tautala ma isi galuega felagolagomaʻi.

O ia faʻaaliga o loʻo faʻaauau pea ona alualu i luma e uiga i le talaaga o le tupu aʻe o papa o le atherosclerotic ma le faʻaalia o le fofo fou o le atherosclerosis i le gaʻo.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi matautia e aafia ai toto toto o le faiʻai.

Togafitiga metotia

I le togafitiga o le faasalalauina o le atherosclerosis, o le suiga o le olaga ma le tele o fualaau e aʻafia ai le gaʻo gaʻo e faʻaaogaina.

Suʻeina o le soifuaga o le tagata maʻi e tatau ona aofia ai le faʻasaʻoina o meaʻai faatasi ai ma se fesuiaiga i se meaai e sili atu ona lelei, o se faʻaopoopoga i le tulaga o gaioiga faaletino, ulaula tapaa ma le ava malosi, ma isi. O ia fautuaga e mafai ona maua atoatoa mai lau fomaʻi.

Soo se vailaau e tatau ona na o le fomaʻi e tatau ona faʻamaonia pe a maeʻa le suʻega o le maʻi. E leai se tulaga e tatau ona e mafaufau loloto ai ona o le lamatiaga o le atiina ae o aʻafiaga o togafitiga ma le alualu i luma o le maʻi maualalo.

Rosuvastatin ua faʻasaina i tagata gasegase e maua ai le maʻi ate

O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona filifilia i taimi uma e mafaufau ai i uiga taʻitasi o se tagata.

I aso nei, o loʻo i ai le fuainumera tele o fualaau oona e fesoasoani i le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo ma maualalo le cholesterol ma le lipoproteins maualalo o le toto.

Muamua lava, e aofia ai statins (Rosuvastatin, Lovastatin) ma fibrates (Clofibrate, ma isi). I le faaopoopo atu i lenei mea, o loʻo i ai isi vailaau, e ui i lea, latou te le lautele.

Faʻafesoʻotaʻi le atherosclerosis o se faʻamaʻi tuga lea e manaʻomia ai suʻesuʻega faʻamalosi atoatoa ma le tofiaina o togafitiga faʻasoifua maloloina. E sili atu le saʻo le auai i le vave puipuia o faʻamaʻi pipisi ma fatu, lea e aofia ai le faʻaaogaina o mea faʻafitauli eseese o loʻo faamatalaina i luga.

Tuua Lau Faamatalaga