Inisalini toto e le faʻamaonia: faʻavasegaina faʻasoasoaina

O suʻesuʻega o le inisalini e le faʻamalosia e mafai ai ona malamalama i le maualuga o le gaosiga o le insulin i totonu o na gasegase o loʻo le mauaina ni inisalini sauniuniga ma e leʻi faia muamua, ona o le a amata ona tuʻuina atu faʻamaʻi i le tino o le tino maʻi, lea e mafai ona faʻasese le iuga o le suʻega.

O le IRI i le anapogi o le toto o le tagata o le a manatu e masani pe afai e mai i le 6 i le 24 mIU / L (o lenei faailoga o le a eseese e faalagolago ile faiga ole suʻega). Le fua o le inisalini i le suka i le maualuga i lalo ifo o le 40 mg / dl (o le inisalini e fuaina i le mketh / ml, ma le suka i mg / dl) e itiiti ifo i le 0.25. I le kulūkose o le itiiti ifo i le 2.22 mmol / L, e itiiti ifo i le 4.5 (o le inisalini o loʻo faʻaalia i le mIU / L, suka i mol / L).

O le naunautaiga o le hormone e talafeagai mo le saʻo lelei o le faʻamaʻiina o le maʻisuka i na gasegase lea o loʻo faʻamaonia ai le faʻamaoniga o le toleniga o le kulukose. Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le inisalini o le a faʻaitiitia, ma o le ituaiga lona lua o le ai ai i se faailoga masani poʻo le faateleina. O se maualuga maualuga o le inisalini e le faʻamalosia le totoina o le a matauina i nei maʻi:

  • acromegaly
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • insulinoma.

Tulaga masani ma sili atu

O le faaluaina o le tele o le masani o le a maitauina mo tikeri eseese o le oona. Afai o le fuainumera o le inisalini i le suka toto e itiiti ifo i le 0.25, o le ai ai se mea e manaʻomia muamua mo masalosalo insulinoma.

O le faʻavaeina o le maualuga o le faasalalauina o le inisalini o se faailo taua mo le suesueina o le pathophysiology o gaʻo ma gaʻo gaʻo. Mai i le vaaiga o le gasegase o le faamai, o le maualuga o le inisalini e mafai ona avea ma se vaega sili ona taua i le siama o le hypoglycemia. E taua tele lenei mea pe a tupu aʻe le hypoglycemia i le taimi o le maitaga.

O le siakiina o inisalini mea e sili atu ona mausali i le plasma o le toto o le tagata nai lo lona tino. E mafai ona faamatalaina lenei mea e ala i le faʻaaogaina o tui puipuia. O le mafuaʻaga lea e sili ai le fiafia ile inisalini ole inisalini i le auala muamua mo le faia o le faʻamaonia saʻo. O lenei faiga e mafai ona tuʻufaʻatasia ma se suʻega toleniga o le kulukose.

Taimi peʻa uma le faʻamalositino

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tali i le kulūkose o le a leai se mea, ma i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo mafatia i tikeri eseese o le telefoni, o le a faʻagesegese le tali. O le maualuga o le inisalini i totonu o le tino pe a mavae le 2 itula e mafai ona oʻo i le maualuga o tau aogā ma e le sau masani mo se taimi umi.

O na gasegase e maua le inisalini o le a faʻaalia ai se faʻaititia o tali.

A maeʻa le puleaina o le suka, o le aofaʻiga atoa o le faʻasalaga o le hormone o le a itiiti ifo nai lo le faʻafofoga tautala. O tamaʻitaʻi o Langerhans i le pancreas e faʻaitiitia le faʻafitauli i le suka i luga o le matua o le maʻi, ae o le tulaga o le maualuga o le gaosia o le hormone o loʻo tumau pea.

Le aofaʻi o ketones i le toto ma le urine

O tino pepe Ketone e maua mai i le ate e mafua mai i le lipolysis ma ona o le amene acetogenic acid. Faatasi ai ma le atoatoa o le inisalini, ei ai:

  1. Faʻatonuina o le lipolysis,
  2. faʻaleleia le faʻamaina o le gaʻo gaʻo,
  3. o le tulaʻi mai o se voluma tele o acetyl-CoA (o lea mea e sili atu ona faʻaaoga i le gaosia o tino o le ketone).

Ona o le tele o tino o le ketone, ketoneemia ma le ketonuria e tupu.

I se tagata soifua maloloina, o le numera o tino o le ketone o le a iai i le vāega mai le 0.3 i le 1.7 mmol / l (faʻalagolago i le metotia mo le fuafuaina o lenei mea).

O le mafuaaga sili ona taatele o le atinaʻe o le ketoacidosis o le faʻasalaga faʻalauiloaina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ma le umi o le maʻisuka e le o insulin-toto, pe a faʻapea o le palacreatic beta o loʻo faʻaaogaina ma maeʻa le le atoatoa o le insulin.

O le maualuga o le ketoniaemia ma se faʻamaufaʻailoga o le 100 i le 170 mmol / L ma se tali malosi o le urine i le acetone o le a faʻaalia ai o loʻo maua le faʻasologa o le maʻisuka o le maʻisuka.

Suʻega insulin

A maeʻa le anapogi, e tatau ona faʻaalia le inisalini i le aofaiga 0.1 PIECES / kg o le mamafa o le tino o le tagata maʻi. Afai e maua le tele o le lagona, ona faʻaititia lea ole fua ile 0.03-0.05 U / kg.

O le toto samasama mai le vein vein e faia i luga o se manava gaogao i le taimi lava e tasi - 120 minute. E le gata i lea, e tatau ona e saunia muamua le faiga mo le vave faʻatagaina o le kulukose i totonu o le toto.

I tulaga masani, glucose o le a amata ona peʻa pe a ma le 15-20 minute, e oo i le 50-60 pasene o le laasaga muamua. A maeʻa le 90-120 minute, o le a toe foʻi le toto i lona uluai tau. O le faʻaitiitia o le faʻaleleia o foliga o le a avea ma faailoga o le faʻaitiitia o le lagona ile hormone. O le faʻaitiitia vave o le a avea ma se faʻamaoniga o le vaʻaiaiga.

Base knowledge: Insulin

Mked / ml (microunit per milliliter).

O le a le biomaterial e mafai ona faʻaaoga mo suʻesuʻega?

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

  • Aua le 'ai mo le 12 itula aʻo leʻi suʻeina.
  • Faʻatoa faʻatagaina le faʻaaogaina o vailaau i le aso ao lei faia le toto (e pei ona malilie i le fomaʻi).
  • Aua nei ulaula mo le 3 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

Suesuega Vaʻaia

O le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i seta beta o le pancreas endocrine. O lona faʻamalieina i le toto e faʻatatau tonu lava i le maualuga o le kulukose: pe a uma ona 'ai, o le tele o le kulukose e ulufale i totonu o le toto, i le tali atu i lenei, o le pancreas e faʻamaloloina le inisalini, lea e mafua ai le gaioiga o le kulukose mai le toto i sulu o vevela ma okeni. O le inisalini e faʻapipiʻiina ai foʻi meaola o meaola i totonu o le ate: afai e tele le glucose, ona amata lea ona teuina i le ate i le ituaiga glycogen (glucose polymer) poʻo le faʻaaogaina mo le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo. Pe a faʻavaivaia le inisalini ma e maualalo ifo nai lo le mea e tatau ai, e le mafai e le kulukose ona ulu atu i siama o le tino ma atiaʻe le hypoglycemia. E amata ona leai ni suauʻu i le mea autu latou te manaʻomia mo le gaosiga o le malosi - glucose. Afai o lenei tulaga e faʻasolosolo, ona faʻavaivaia ai lea o le metabolism ma maʻi o fatugaʻo, fatu cardiovascular, faʻalavelave faʻalavelave e amata ona atinaʻe, ua afaina le vaʻai. O se faʻamaʻi lea e leai se inisalini gaosiga o loʻo taʻua o le maʻisuka malosi. E tele ituaiga. Aemaise lava, o le ituaiga muamua e atiina ae pe a le lava le insulin i le pancreas; o le ituaiga lona lua e fesootaʻi ma le leai o se lagona o sela i aafiaga o le inisalini. O le ituaiga lona lua o le mea taatele. Mo le togafitia o le maʻisuka i le amataga, e masani ona latou faʻaaogaina se taumafataga faapitoa ma vailaʻau e faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas, pe faʻaosofia ai le tino o le tino e faʻaaoga ai le kulukose e ala i le faateleina o lo latou gauai i lenei hormone. Afai o le pancreas ua faʻaaogaina uma le inisalini, o lona puleaina ma le inisiua e manaʻomia. O le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e taua o le hyperinsulinemia. I le taimi lava e tasi, o le kulūkose i totonu o le toto e faʻaitiitia faʻaitiitia, lea e mafai ona oʻo atu ai i se vailaʻau o le hypoglycemic ma e oʻo lava i le oti, talu ai o le galuega a le faiʻai e tuusaʻo tonu lava i le faʻatonu o le kulukose. O le mea lea, e taua tele le pulea o le maualuga o le suka i le taimi o le tausiga o matua i le inisalini sauniuniga ma isi fualaau oona e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e afua mai i se tumo e natiaina i le tele o mea - insulinoma. Faatasi ai, o le faʻateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona faʻateleina le faitau sefulu taimi i se taimi pupuu. O faʻamaʻi e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le maʻisuka: maʻi faʻasolosolo, togafiti o le gland gland ma le pituitary gland, polycystic ovary syndrome.

O le a le suʻesuʻega na faʻaaogaina?

  • Mo le suʻesuʻega o le inisalini (paʻu o le pancreatic) ma mo le sailia o mafuaʻaga o le maʻi popo ma le masani (faʻatasi ma le kullukose ma le C-peptide).
  • Le siakiina o le inisalini oona e faʻapipiʻiina e peta beta.
  • Le iloa o le faʻamalosia o le inisalini.
  • Ina ia iloa pe a tatau i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ona amata ona ave insulin poo fualaau oona.

O afea e faʻatulagaina ai le suʻesuʻega?

  • Faʻatasi ma le kulukose toto maualalo ma / poo faʻatasi ai ma faʻamaoniga o le hypoglycemia: afu, palpitations, faʻanoanoa faifaipea, mafaufau le mautonu, vaʻaia le vaʻai, vavao, vaivaiga, osofaʻi fatu.
  • Afai e manaʻomia, ia iloa pe na faʻaaoga lelei le insulinoma, ma i le taimi e iloa ai toe foʻi.
  • A e mataʻituina taunuuga o le faʻaaogaina o le islet cell (e ala i le fuafuaina o le gafatia o le gasegase e gaosia ai le insulin).

O le a le uiga o le iuga?

Faʻataʻitaʻiga faʻatauaina: 2.6 - 24.9 μU / ml.

Mafuaaga o maualuga maualuga o le inisalini:

  • acromegaly
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing,
  • fructose or glucose-galactose inlerance,
  • insulinoma
  • afaina
  • inisalini, e pei o le pancreatitis (e aofia ai cystic fibrosis) ma le kanesa o pancreatic.

O a mea e mafai ona aʻafia ai le taunuuga?

O le faʻaaogaina o vailaʻau e pei o corticosteroids, levodopa, fomaʻi faʻamataʻu, e fesoasoani i le faateleina o le kulūkose.

  • I le taimi nei, o le inisalini na maua mai o se taunuuga o le faʻaaogaina o meaola oona e faʻaaogaina e avea o se iniseti, lea e sili ona foliga tutusa i le fausaga ma mea totino (gaosia i le tino) inisalini.
  • E mafai ona aafia aʻafiaga o le inisalini i aʻafiaga i le inisalini, o lea afai o loʻo i ai i totonu o le toto, e fautuaina e faʻaaoga auala faʻapitoa mo le fuafuaina o le maualuga o le inisalini (suʻesuʻega mo C-peptide).
  • Suamu C-peptide
  • C-peptide i urine i aso taitasi
  • Glucose toleni test
  • Glucose plasma
  • Urinary glucose
  • Fructosamine

O ai na te faatonuina le suʻesuʻega?

Endocrinologist, fomaʻi, gastroenterologist.

Inisalini (immunoreactive, IRI)

Inisalini (insulin immunoreactive, IRI) - o le hormone autu o le pancreas, lea e faʻapupulaina ai le mafai ona gafatia o siama siaki mo le kulukose, o se taunuuga o le kulukose e sau mai le toto i totonu o siama.

O le pancreas o se faʻafefiloi gaosia eletise. O le matafaioi a le okeni intrasecretory o loʻo faia e tamaʻitaʻi o Langerhans, o le tala mo le itiiti ifo i le 0.01 vaega o le tele o le pancreas. I totonu o tamaʻi motu o Langerhans, e lua ituaiga o filamu faʻafiafia (α-ma-β-sela) e faʻamalo, lea e maua ai hormones eseese: o le muamua - o le hyperglycemic factor, poʻo le glucagon hormone, le inisalini lona lua. Inisalini maua lona igoa mai le upu "insula" (motu). E na o le pau lea o le homone e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose o le toto (ma, i le ala, o le polotini muamua o lona fausaga na faʻauluina).

O le mamafa mole mole o lenei palatini, e aofia ai filifili e lua polypeptide, o le 5700D. O le insulin e mafua mai i le porotini - o le vailaau o le preinsulin, lea, i lalo o le gaioiga o le enzymes proteolytic, e paʻu i le gland ma se isi vaega i isi gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, gaʻo gaʻo, e ala i vailaau vavave e liua i oloa mulimuli - inisalini ma C-peptide. O le inisalini e faigofie lava ona faʻapipiʻiina i le zinc, lea e taʻitaʻia ai le fausia o le inisalini zinc (faatasi ma le mamafa o le mamafa o le maualuga e oo i le 48000 D). E taulaʻi i totonu o masini miti. Ona tuʻuina atu lea o microbubbles (granules) i luga o masini i le pito o le cell, o loʻo latou natia mea lilo i le plasma.

Faatinoga inisalini i totonu o le cell e faʻaalia muamua i ana fegalegaleaiga ma faʻamaumauga o loʻo talia i le pito i fafo o le membrane plasma. O le taunuuga o le initaneti-inisalini e fegalegaleai ma isi vaega o le membrane, ma o le taunuuga lea e suia ai le macrostructure o puipuiga o le membrane ma le faateleina o le gafatia o siani. O lenei faʻalavelave faʻapipiʻi le inisalini ma se polotini fusi, ma faafaigofie ai le fesiitaiga o le kulukose i totonu o siama.

O le faʻavaeina o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma se suiga i le maualuga o le faʻamalositino ma le gaioiga o le inisalini, ma o latou faʻamaoniga na sili atu i le 2500 tausaga ua mavae (o le upu "maʻisuka" na faʻaalia i aso anamua).

Faailoga mo le tofiaina o se auiliiliga o le inisalini

  1. Fuafuaga o le ituaiga o maʻisuka.
  2. Vaʻaia faʻafitauli o le hypoglycemia (faʻamaonia o insulinoma, masalomia o le hypoglycemia).

Sauniuniga mo le suʻesuʻega. O le toto sampling e faia i le taeao i luga o se manava gaogao.

Mea mo suʻesuʻega. Soto toto.

Faʻamatalaga Metotia: eletise eletise eletise (Eleksys-2010 analyzer, tagata gaosi oloa: F. Hoffman-La Roche Ltd, Suitiselani).

Iunite: UU / ml.

Faʻamatalaga Valu (Inisalini Norm). 2-25 μU / ml.

O le a le suʻega insulin?

E mafai ona faia se suʻega insulin i auala e lua:

  1. O le auala muamua e pasia ai lenei ituaiga o auiliiliga e taua o le fiaaai. O loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o le faʻaaogaina o meafaitino e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo faia le auʻiliʻiliga i lenei auala, a uma le taumafataga mulimuli, e 8 itula e tatau ona pasia. I lenei itu, o le faʻapipiʻiina o le auʻiliʻiliga ua fuafuaina mo taeao.
  2. O le auala lona lua e fuafua ai le maʻi o le tagata i le maʻisuka o le faʻaaoga lea o le kulukose. E inu e le tagata maʻi se aofaiga patino, e faatali mo le lua itula ona foai atu lea o le toto.

E i ai le isi filifiliga mo le suʻeina o le toto mo le inisalini. E aofia ai le tuufaatasia o metotia e lua.

O lenei filifiliga e sili ona saʻo. Muamua, e faia e se tagata se suʻega toto mo le inisalini i luga o se manava gaogao, ona faʻaaogaina lea o le kulukose, a maeʻa ona ia faʻatali mo ni nai itula ma toe ofoina atu le toto.

O lenei auala e mafai ai e oe ona vaʻai i le ata o mea o loʻo tupu i totonu o le tino i le sili atu. Ae ui i lea, mo se suʻesuʻega puipuia, ua lava lea e foaʻi ai le toto i le taeao, i luga o se manava gaogao.

O le inisalini e masani ona taʻua o se vailaau o le natura porotini, lea e maua mai i nila faapitoa o le pancreas. O le gaosiga o lenei vailaʻau e faʻatatau i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le aoga autu o le auʻiliʻiliga mo lenei hormone o le faʻamaoniga ma le siaki mulimuli ane o le aoga o le togafiti o le maʻisuka.

O le a le suʻega insulin? O se suega faigofie mo inisalini, faafetai lea e mafai ona e iloa ai le maʻi i le ituaiga o maʻisuka i se taimi muamua ma, pe a tatau ai, ia faia se togafitiga o togafitiga mo le maʻi.

O le inisalini Polotini o se mea taua tele, faʻamautinoa le felaʻuaiga o vaega uma o meaʻai ile sosoʻo o totoga o le tino ma lagolagoina le vaega o le carbohydrate o loʻo manaʻomia. E taua le manatuaina pe a maeʻa le taumafa sugary, o le faʻaititia o le inisalini i le toto e faʻaititia.

O le kulukose i le hematopoietic system e aafia ai le gaosia o le inisalini i totonu o le toto, ma o le ata o le falemaʻi i luga o le suʻesuʻeina o le inisalini e faʻaalia ai ma sili atu le siakiina o le aoga i le togafiti togafiti o le maʻi suka.

O le faʻamatalaina o le maʻi o se faʻamaʻi tuga lea e le ulu ai le kulukose i le aofaʻi saʻo, e mafua ai le le atoatoa o le tino atoa. I lenei fesoʻotaʻiga, o le suʻeina o le toto mo le inisalini e le gata ina faʻaalia ai le maʻi o le maʻisuka ia lava, ae faʻapea foʻi ona ituaiga, faʻapea foʻi ma aʻafiaga talafeagai e fesootaʻi ma lenei maʻi.

Mafuaaga o le inisalini maualalo ma le maualuga i alii ma tamaitai

Ae peitai, o le itiiti ifo o le masani i le fuafuaina o le inisalini i tamaitai ma alii e ono faailoa mai ai le ono tulai mai o faamaʻi mulimuli ane - o le maʻi o le maʻisuka o le ituaiga 2 o le muscle atrophy, o le i ai o le mamafa o le tino, ma mea e masani ai le gase o le ate.

O le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona mafua ona o le faʻaauau pea o le tino ma le maʻisuka ituaiga 1.

  • Lagona o le fiainu
  • Lagonaina o le vaivai tele ma vaivai,
  • Faʻailogaina le maʻi
  • Le lagona le fiafia o le sasaina.
  • Gluttony
  • Pallor o le paʻu,
  • Lue lima ma isi vaega o le tino,
  • Faateleina le fatu fatu,
  • Faʻaleagaina tulaga
  • Telefoni sili atu.

Le fua faatatau o le inisalini i le toto o le tane ma le fafine

O le a le masani o le inisalini tane ma le fafine? O le fua ole inisalini i tamaitai ma alii e leai ni eseesega taua. E mafai ona fesuisuiai na o ni mafuaʻaga.

O le masani o le inisalini i se tagata maloloina e ese mai le 3.0 i le 25.0 mcED / ml, e ui lava o le sauniuniga mo le pasia o le auiliiliga talafeagai e faia e tusa ai ma tulafono uma. O lona uiga o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ma le faʻamaoni moni e mafai ona fuafua i le na o le pasia o se auʻiliʻiliga i se manava gaogao.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o meaʻai e mafua ai le faʻafouina e maua ai le hormone ua faʻamatalaina.

  • I tupulaga talavou i le taimi o le palakalafa, e ono eseese lava faʻamaumauga e faalagolago i le lelei o meaʻai,
  • I tamaitai aʻo laiti, e mafai ona ese le agavaa tau numera mai le masani pe a faʻaaoga soʻo se ituaiga o mea e tupu mai i le hormonal ma faalagolago i le aofaʻi o meaʻai gaʻo taumafa,
  • I tina i le lumanai, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e sili atu ona maualuga nai lo le masani, ona o le tele o le malosi latou te faʻaaluina.

O tulaga masani o le inisalini i le toto o tamaitai ma alii e tutusa lava. I nisi tulaga, e itiiti lava feeseeseaiga e mafai. I fafine, o le taimi lenei o le matua ma le maʻitaga.

O le masani o le inisalini i se fafine e faalagolago ile tausaga. I le aluga o taimi, o le a faʻapupulaina faailoga.

I tane, o le fua faatatau o le inisalini e faʻalagolago foi i tausaga. E manaʻomia e le au matutua le malosi atili. O le mea lea, ina ua mavae le 60 tausaga, o le tele o le insulin na mafua ai ona faateleina.

O a faailoga e iloa ai e tatau ona pasia se auiliiliga? O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

E masani lava, o le suʻeina o le inisalini ua faʻamaonia e faʻamaonia pe faafitia ai se siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o le mafuaaga mo le toe faafoi o le iai poʻo le masalosalo o faʻamaʻi pipisi. O i latou e mataʻituina le soifua maloloina e tatau ona gauai atu i uiga nei o loʻo i totonu o le tino o le tagata:

  1. Suiga o le mamafa, i luga ma lalo. O se faʻaaliga sili lea ona mataʻutia pe afai e leai ni suiga i mea taumafa ma le gaoioi na tutupu i le olaga o se tagata. O lona uiga, afai o se tagata e alu ma 'ai i le paʻu tutusa e pei o lea aso ma lea aso, ma le mamafa o lona tino, o lona uiga o nisi ituaiga o faaletonu ua tupu i totonu o le tino. Ina ia iloa, e tatau ona faia se suʻesuʻega.
  2. O le vaivai, leai o le gafatia o le galue o ni faailoga foi ia o le faʻalavelaveina o soo se faiga. Ina ia iloa mafuaaga o lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia le suʻega talafeagai ma suʻega suʻe, e aofia ai le insulin.
  3. O le isi faailoga o le solia o le gaosia o le homone o loʻo i luga o le umi o le faʻamalolo o manua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tipi poʻo le abrasions e umi se taimi e tafe ai ma faʻafefe. O lenei faailoga e taʻu mai ai foi se suiga i le tuufaatasiga o le toto o le tagata.

Faailoga o le Insulin maualuga

E tusa lava pe itiiti ifo le maualuga o le inisalini e aafia ai le manuia. O le le fiafia, le mautonu ma le vaivai. E faasolosolo lava, latou te le mautonu. O le gauai atu o le mafaufau ma le mafaufau e matua faateteleina, ma le faaitiitia o le malosi. O le tino faʻagesegese le faʻafefe o gaʻo. O loʻo maua e se tagata le mamafa o le mamafa. I le aluga o taimi, e tupu ai le atuatuvale.

O le inisalini foi e iai sona aafiaga vasoconstrictor. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le toto, totoʻa toto, le atinaʻeina o le le atoatoa. O le tagata gasegase e pagatia i le le mautonu ma faafitauli o le tautala, o le ulu tiga, ma le leaga o le vaai.

O le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafua ai le afaina malosi, o le taatele o pulus, tachycardia ma le malosi tele i le tino.

O le isi faailoga o le faateleina o le inisalini o le saosao faasao o le vaeluaga. O lona faatasi mai o loʻo faʻaalia mai e foliga mai o le paʻu o le paʻu, siama, meaʻai ma seborrhea. O le tele o meaʻai gaʻo i le vaega o aʻa o le lauulu ma foliga o loʻo faʻaalia.

O le faateleina o le maualuga o le hormone e sau faatasi ma se galala lea e faigata ona tineia, faatasi ai ma le masani ai ole aioi atu i le urinate. Afai o loʻo faʻaauau pea le faʻateleina o 'inisalini, faʻalauteleina le faʻamālōlōina o manua, tuʻimomomoia ma le vaʻaia. E oo lava ile faaleagaina o manu e mafua ai le susulu ma le suppuration.

Faʻamatalaga ma masani e faʻalagolago ile tausaga

O le suʻega o le inisalini e masani lava ona faatonuina e le fomaʻi, ae mafai ona siaki le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le maualuga o le kulukose, e aunoa ma ni faʻamaoniga, mo le puipuia. I le avea ai o se tulafono, o le fesuiaiga i le maualuga o lenei hormone e maitauina ma maaleale. E matauina e se tagata ni faailoilo le lelei ma faailoga o le le lelei o gaioiga o le tino.

  • O le masani o le hormone i le toto o fafine ma tamaiti e mai le 3 i le 20-25 μU / ml.
  • I tagata, e oo i le 25 mcU / ml.
  • I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tino ma le siama o le tino le tele o le malosi, sili atu le kulukose e ulufale i totonu o le tino, o lona uiga o le maualuga ole insulin. O le masani i fafine maʻitaga ua manatu o se maualuga o le insulin o le 6-27 mkU / ml.
  • I tagata matutua, o lenei faailoga e masani ona faateleina. O se togafitiga e fai ma faailoga i lalo o le 3 ma luga ifo o le 35 μU / ml.

O le maualuga o le hormone e fesuisuiaʻi i totonu o le toto i le aso atoa, ma e iai foi tulaga lautele o faasinomaga i le maʻisuka, talu ai o le maualuga o le hormone e faalagolago i le tulaga o le faamai, togafitiga, ituaiga o suka.

I le avea ai o se tulafono, mo le maʻisuka, o le suʻeina o le suʻe toto mo le suka, o le fuafuaina o le inisalini i le toto e manaʻomia mo mataupu sili atu ona ogaoga o le maʻisuka ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafitauli eseese.

E lua ituaiga o suʻesuʻega e faʻaaogaina e fuafua ai le maualuga ole inisalini. I le tulaga muamua, o le toto sampling e faia i le taeao i luga o se manava gaogao - ia le itiiti ifo i le 8 itula i le maea ai o le meaai mulimuli. Masalo o lenei mea ua na o totonu lava o tulaga suʻesuʻe.

I le tulaga lona lua, e faʻaaogaina se suʻega toleniga o le kulukose. O le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se vaiinu o le kulukose i luga o se manava gaogao. A mavae le 2 itula, ona faia lea o se suʻega toto. O faʻamaumauga e maua e fuafua ai le maualuga o le inisalini. Mo taunuʻuga e saʻo lelei, e manaʻomia aso e tolu i le afiafi o le suʻesuʻega.

E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona fuafua i le fale. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se masini faapitoa - o se glucometer. O fua uma e faia i luga o se manava gaogao.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le masini, e tatau ona e fufuluina lelei ma faʻamafanafana ou lima e faʻaleleia ai le toto. E tatau ona faia se togi i le tamatamailima mai le itu, ae le o le ogatotonu.

O lenei mea o le a fesoasoani e faʻaititia le tiga. O le mataua muamua o le toto ua faʻamamaina i se paʻu lima.

O le lona lua e faʻatatau sao i le laasaga o le suʻega.

Faʻapefea ona tuʻuina atu auʻiliʻiliga?

I se tagata soifua maloloina atoatoa, o le suʻega toto mo le inisalini e faʻaalia ai le 3 i le 20 microUs i le mililita. I tamaiti laiti, o lenei aofaiga e le suia. A maeʻa le matua, o le a iloa e sela le tino o le tino (e avea ma tui ile insulin). O suʻesuʻega o le inisalini i totonu o le toto e faʻaalia ai lona fesuiaiga i le ao ma faalagolago i le taumafataga.

Soo se mea e gaosi ai le gaʻola, e faʻapupulaina ai le maualuga o sea ituaiga o hormone. O taunuuga o se suʻega o le toto mo le inisalini e suia ma le faʻavaivaia o le kulukose, le faʻamalosia o le inisalini ma isi togafitiga faʻaleaga.

O nisi taimi o le maualuga o lenei hormone e ono maualuga. E tupu lenei mea pe a:

  • susu i le pancreas,
  • maʻisuka
  • isi pathoces pancreatic.

E toʻatele tagata gasegase latou te le iloa o nei suʻega o le toto mo insulin ma o loʻo i ai i itu uma fefefe i le faia. E leai se aoga: o le filifilia o se suʻega toto mo le inisalini e fesoasoani e iloa ai le tele o faʻamaʻi matautia, o lona uiga e mafai ona taʻu i le fomaʻi le auala e togafitia ai le maʻi.

Iloaina le mea na faʻaalia e le auʻiliʻili mo le inisalini, e mafai ona e taʻu atu i le maʻi pe a fai e ave. O nisi nei o faʻamatalaga e taʻu atu ai i le tagata maʻi o suiga o loʻo tupu i lana paʻu ma e tatau ona siaki mea o lenei mea.

  1. Faateleina le mamafa o le tino. I lenei tulaga, o le gasegase o le tino e faifai malie le faaitiitia.
  2. Faʻailoga mataga. O lona uiga afai ei ai se tagata e maua i le maʻisuka i le aiga, e tatau ona tuʻuina atu le toto e fuafua ai le hormone oi ai.
  3. Fuʻa.
  4. Le faʻaaogaina o le ava malosi.
  5. Le lelei o meaai paleni ma le tele o taumafa gaʻo i totonu o le taumafataga.
  6. Maʻi maʻi fatu cardiovascular.

Ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi e faia se suʻesuʻega faʻapitoa, pe faapefea ona siaki le aofaiga o le inisalini i totonu o le toto mo togafitiga atili pe afai:

  • mo le leai o se mafuaaga, o suiga mamafa o le tino o suiga,
  • fia inu e aunoa ma le faateleina o le gaioiga faaletino,
  • pala matagogo na aliali mai
  • faatasi ai ma faailoga o le faateleina o vaivaiga lautele,
  • afai ei ai le mago ma le suamalie o le paʻu,
  • pe a fai o siʻi laiti ma manuʻa faʻamalosi lemu.

E toʻatele e fiafia pe faapefea ona tuʻuina atu suʻega inisalini. E tatau ona maitauina o le toto e ave mo le auʻiliʻili na o se vein. E tuʻuina i totonu o se pusa pipisi ma faʻamalosi i le aisa. E le sili atu nai lo le 15 minute, e mafai ona centrifuged. O le fale suesue e galue ma faʻamaʻi tioata o meaola o meaola.

O le toto e aoina i ni tautua se lua. O se tasi o ia mea e tuʻuina i totonu o se masini vailaau e leai se mea, ma le lona lua i totonu o se koneteina ua tumu i le sodium fluoride poʻo le oxalate. E tatau lea mea ina ia mafai ai ona fuafua le maualuga o le kulukose.

A maeʻa le toto, e tatau ona nutimomoia le pusa o le vein ma se polo o le fulufulu mamoe. Ua faia lenei mea ina ia le faia se hematoma. Afai e aliali mai, ona maua ai lea o fesoasoani fesoasoani.

A maeʻa le suʻega, e mafai e le tagata gasegase ona ave masani masani ma 'ai le masani masani.

E toatele e le iloa pe faapefea ona suʻe suʻega insulin. O nisi e solia tuutuuga mo sauniuniga mo le suʻesuʻega. I le taimi nei, o le saʻo o le auʻiliʻiliga ma le togafitiga faʻataʻitaʻiina e faʻalagolago i le auala e foaʻi ai le toto mo inisalini. O lea la, ina ia mafai ai ona faia le auʻiliʻiliga, e manaʻomia le sauniuniga.

  1. Mo le sefululua (!) Hours ae leʻi aveina mea e te manaʻomia e fia 'ai.
  2. Aʻo leʻi suʻeina, glucocorticosteroids, ACTH e le tatau ona ave. Afai e le mafai ona faʻailoa nei vailaʻau, e tatau ona e logo lau fomaʻi.
  3. Ua faʻasaina tamaitai ona faia faʻamaʻi faʻamalosi.
  4. Ae e te leʻi ave le toto, e tatau ona taoto ile afa itula. O lenei mea e faʻaleleia ai le sao o taunuuga.

O le inisalini o se tasi lea o puluvaga o loʻo i ai i le tino o le tagata lea e nafa ma metabolism ma fualaau faisua. O le inisalini e gaosia e le pancreas, ma pe a faia lenei auʻiliʻiliga, e mafai ona e filifili e le gata i mea o lenei protein i totonu o le toto, ae ia iloiloina foi le gaioiga o le gland. O le isi igoa mo le suʻega o le suʻesuʻeina o le insulin.

I le taimi o le faʻatinoga, o le maʻi e maua ai le toto, o le plasma lea e vavaeese mulimuli ai ma o le faʻamauina o le inisalini i totonu o le fale suesue ua fuafuaina i ai. E faia lea mea e ala i le fusifusia o molelaʻau insulin i plasma e faʻamaʻapeʻa ai i se enzyme faapitoa, ma o lea e mafai ona iloa.

O se taunuuga o le mea moni e faapea o nei auupega e amata ona fusifusia i le polotini, o le foliga manino o le fofo lea e tuu ai le plasma e amata ona sui, ma o le tele o auupega e fesootai ma le inisalini, o le maualuga foi lea o le maualuga.

E le mafai ona fuaina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto i le fale: o lenei mea e manaʻomia ai mea faʻapitoa mo suʻesuʻega, ma e naʻo se fomaʻi agavaa e mafai ona ia iloa le iuga.

O le fua o le gaosiga o le inisalini i se tagata soifua maloloina, e fuafua i le tele o mea, e mafai ona fesuiaʻi i le va o le 3-20 mU / ml. Afai o le auiliiliga o le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai se tau maualalo, o se siama o le maʻisuka ua faia.

Faailoga i luga atu o lenei tapulaʻa e faʻaalia ai neoplasms (faʻapitoa pe leaga) i le pancreas, ma o le a faia e le tagata se suʻesuʻega faaopoopo ma se fomaʻi. I se isi tusitusiga, tatou te talanoa atili e uiga i le faateleina o le insulin.

O suʻesuʻega i fale mo inisalini e le o iai, na o le pau le auala e siaki ai le hormone o le foai atu o le toto mo le auiliiliga.

Mo suʻesuʻega, o le plasma poʻo le serum ole maʻi e faʻaaogaina. E aoina i totonu o se faʻamaʻi pipisi, ona tuʻuina atu lea i se fale suesue faʻafomaʻi.

O le faʻatupuina o le hormone e faʻatonuina e le enzyme immunoassay. O lona natura o le faʻamauina o le inisalini i le plasma o le tagata maʻi ma ni auupega patino e faailogaina ma le enzyme.

O le tele o molelaʻau inisalini e fusifusia i faʻamaʻi, o le tele foi lea o le malosi o le fofo o le a sui pe a uma ona faʻaopopo le meaʻai. O le mea lea, o le maualuga o le hormone ua fuafuaina.

I le afiafi o le suʻesuʻega, e tatau ona e aloese mai le tele o mea taumafa, tele le taumafaina o gaʻo (suamalie, fualaau, muffins), ava malosi. E tasi le itula ao le i aveina le mea, e le mafai ona e ulaula, faamalositino, inu meainu suamalie. O le toto e ave mo le auʻiliʻili i le taeao, i luga o se manava gaogao - ia le itiiti ifo i le 8 itula e tatau ona e alu ese mai le taimi o le taumafataga mulimuli. O le faʻatuatuaina o le taunuʻuga e aʻafia i:

  • vailaau (hypoglycemic, antibiotic),
  • lipid plasma lipid saturation (ona o le tele o mea taumafa i le afiafi po o le aso o le suʻesuʻega),
  • togafitiga umi ma le inisalini - mo le faʻaofiina o le hormonone artificial, o loʻo atinaʻe e tagata gasegase e puipuia ai le suʻesuʻega masani.

E tatau ona logoina lau fomaʻi e uiga i le mauaina o fualaau faasaina i luga o se faʻaauau pea, ina ia faʻaalia ai lenei faʻamatalaga i luga o le fomu mo le tuʻuina atu mo le auiliiliga. I lenei tulaga, o le faʻamatalaina o le iuga o le a sili ona faʻatuatuaina.

E leai se manaʻoga mo le tele o sauniuniga mo le suʻega. Ua lava le alu i le moega i le afiafi, ma i le taeao, fafagu i luga, aua le 'ai pe inu soo se mea. Ina ia mafai ona sili atu le sao o taunuuga, o le a tatau ona e taofiofi mai meaai falai ma gaʻo i le aso. Afai e manaʻomia le suʻega i se isi taimi, mo le valu itula e mafai ona e inu na o le vai i ni mea laiti e faia ai se auʻiliʻiliga i se manava gaogao.

E le fautuaina le toto e ave pe a uma le faʻamalositino ma le inupia. Faʻapipiʻi foʻi le faʻataʻitaʻiga ina ua uma nei ituaiga o faʻamaʻi:

  1. faʻamalamalamaga
  2. Faatulagaga
  3. leitio
  4. physiotherapy
  5. suʻesuʻega saʻo.

I se tino ola maloloina, o le insulin o le 3 i le 20 micron Edml ua gaosia. O le faʻamaina o meaʻai gaʻo e faʻaleleia ai le fua o le hormone.

O le mea lea, e le mafai ona e 'ai aʻo leʻi suʻeina. O tagata e maua i le inisua ma le inisalini e le mafai ona maua le taunuʻuga mulimuli, talu ai ona o le iuga o le suʻega o le a faʻaalia ai fuainumera mo le aofaʻi o le hormone - natura ma le injectable.

Afai o le fualaau o le inisalini i totonu o le tino e faalēmatauaina, ou te iloa ai le maʻisuka. Afai o le hormone e sili atu, o se faailoga lea o ni neoplasms e mafai ona fai i le pancreas.

Ua faateleina tamaloloa o Langerhan, o latou siama ua faateleina, ma ua latou maua atili ai le homone. .

O le inisalini e maua mai i le pancreas ma o le protein i le natura. O le aofaiga e faalagolago i le tele o le kulukose i totonu o le toto o se tagata. O le maualuga ole inisalini o loʻo faʻamaonia ai le muai faia o le tino i le maʻisuka. Faailoaina o mea sese mai le masani e taʻu mai ai o fua talafeagai e tatau ona faia e faatumauina ai le tino i se tulaga maloloina.

O lenei ua e iloa le suʻega o le inisalini, pe faapefea ona ave. Ia tatou talanoa nei pe faʻapefea ona saunia lelei. E tatau lea mea ina ia taunuʻu ai le taunuuga.

  1. Aʻo le i tuʻuina atu le toto i se manava gaogao, e tatau ona matauina le aloese mai meaʻai mo le valu itula. I le taimi nei, e le mafai ona e 'ai ma inu meainu. E naʻo vai mama e mafai ona faʻaumatia.
  2. E le mafai ona e faia se auʻiliʻiliga pe a fai e gasegase le tagata maʻi i soʻo se togafitiga, o lona uiga, e manaʻomia vailaʻau. O le mea moni e mafai ona latou aʻafia ai taunuuga. O le toto mo le inisalini e tatau ona tuʻuina atu ao le i faia le togafitiga, pe le itiiti ifo i le fitu aso talu ona maeʻa. E le gata i lea, o le tagata maʻi e tatau ona logoina le fomaʻi o loʻo feagai o ia ma togafitiga, pe o le a le taimi na taofia ai lona aveina o tupe. I le mataupu pe a umi le togafitiga, ma o le auiliiliga mo le inisalini o se vaega taua o le togafitiga, e tatau ona faamaopoopo ma le fomai le avanoa e faalavelaveina ai le faaaogaina o fualaau ina ia mafai ai ona ave toto.
  3. 24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai patino, faʻaaogaina, ma le musu e 'ai meaʻai gaʻo ma inu ava malosi. Ma le isi, e te le manaʻomia le faʻaaogaina o soʻo se gaioiga faaletino.
  4. I le tulaga pe a, e faaopoopo atu i le foai atu o le toto, o le tagata maʻi ua faatonuina ituaiga ituaiga o suʻega e pei o ultrasound poo le X-ray, ona tatau loa lea ona e pasi le mea mo le suʻega, ona e alu lea i isi ituaiga o taualumaga.

E pei ona taua i luga, o le maualuga o le insulin i le toto o le tagata e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le taumafaina o meaai. O le mea lea, mo le saʻo i luga o se manava gaogao, ua faia ai se suʻega insulin.

O le masani o le i ai o lenei vailaʻau i le toto o le tagata e 1.9-23 μm / ml. O lenei mea mo se tagata matua. O le masani i tamaiti e mai le lua i le luasefulu micron / ml. Mo fafine maitaga, o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga. Mo i latou, o le masani masani mai le ono i le 27 μm / ml.

E lua faʻataʻitaʻiga:

  • Le suega fiaai. I le faʻaaogaina o lenei metotia, o se tagata maʻi e faʻavaveina i luga o se manava gaogao.

Fautuaga! Mai le taimi mulimuli, e le itiiti ifo ma le 8 itula e tatau ona pasia aʻo leʻi faʻatalanoaina le taumafaina o mea taumafa. O le mea lea, o lenei auʻiliʻili ua faʻatulagaina mo le taeao.

  • Glucose toleni test. O le mataupu autu e tuuina atu i le 75 ml o le kulukose e inu ai, a maeʻa le lua itula mulimuli ane o le a tatau ai ona suʻe toto.

Ina ia mafai ona sili atu le sao o le suʻesuʻega, i nisi tulaga e fautuaina e tuʻufaʻatasia ia suʻega e lua. I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona auina atu mea mo le suʻeina faalua:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao
  • pe'ā uma le suʻega muamua, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaiinu o le kulūkose ma e faʻaaogaina se sampling toto fou pe a uma le taimi atofaina.

O le faʻatinoina o se suʻega tuʻufaʻatasia e mafai ai ona e maua se ata auiliili ma sili atu ona saʻo le faia o se faʻamaoniga. Ae ui i lea, mo se suʻesuʻega puipuia, o se tulafono, ua naʻo le na o se "fiaaai" e suʻe ai.

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

Ina ia mafai ona saʻo le taunuuga o le suʻega, e taua le saunia tatau mo le aoina o samples toto.

O sauniuniga tatau e pei ona taua i lalo:

  • totoʻa toto i luga o se manava gaogao, e le mafai ona e 'ai pe inu se mea sei vagana ai le vai mama 8 itula ao leʻi tuʻuina atu mea,
  • e talafeagai le pasia o le auiliiliga aʻo leʻi amataina le vasega o togafitiga poʻo le itiiti ifo ma le vaiaso talu ona maeʻa,

Fautuaga! Afai e le mafai ona faʻavevesi le auala o togafitiga, ona tatau lea ona e talanoaina lenei mataupu ma lau fomaʻi, o le tele o fualaau e mafai ona afaina ai le iuga.

  • le aso ao le i filifilia, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻasaina le ava malosi, faʻamalosi tino,
  • pe a fai o se suʻesuʻega auiliili, ona fautuaina lea e foai atu le toto aʻo le i alu mo se televise scan, radiography, ma isi.
  • Faʻateleina pe faʻaitiitia le mamafa o le tino, aʻo tausisia pea le maualuga o le taumafa o mea taumafa ma le gaioiga faaletino,
  • Lagona le vaivai ma le vaivai
  • Faʻavave faʻamalosi faʻatasi ai ma le solia o le saʻo o le paʻu,
  1. O le suega "i luga o se manava gaogao." O le faʻaaogaina o lenei metotia o lona uiga o le pasia o le suʻega i luga o se manava le aoga,
  2. Suʻega "faapalepale" o le tino i le glucose. O le tagata maʻi o loʻo suʻesuʻeina e tatau ona inu i le 0.5 kapu o le kulukose i le taimi muamua, ma avatu le toto pe a mavae ni nai itula.

O le ituaiga siama faʻamalosi e fesoasoani e faʻamalamalama pe faapefea ona faʻafeiloaʻi e se tagata le kulukose. E sili atu le fautuaina e faʻatino nei suʻega ina ia iloa ai faʻamaʻi faʻatasi ina ia maua ai ni lelei sili atu ma lelei.

  • E faʻapefea ona galue ma galue le pancreas,
  • Ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tagata.

Inisalini i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina e tatau ona oʻo i le 6 mmol / L. Ae afai e te siakiina le auiliiliga ma o lona faailoga o le ai ai i le laina mai le 6 i le 11 mmol / l - o le uiga o lenei mea o se mea e tasi e faaitiitia ai le faapaleni o le kulukose, o lona uiga, e le o faʻamalosia atoa le faʻaaogaina o le inisalini. Faatasi ai ma ia auiliiliga, afai e le o faia ni fuafuaga i le taimi, o mafuaaga uma lava e vave ai le atinae o le maʻisuka.

Afai o le maualuga o le glucose e sili atu nai lo le 11 mmol i suega faifaipea, ua fai mai o le maʻisuka maʻi.

Ina ia mafai ona saʻo le faʻatinoga o le suʻega, e talafeagai, i tulafono uma, ia saunia mo le suʻega mo le inisalini toto.

  • O le toto e tatau ona foaʻiina atu i se manava gaogao, ma e le mafai ona e 'ai pe inu i se mea aʻo lei faia le suʻega, e le o le faitauina o le vai 6-7 itula ao lei tuʻuina atu le vaega talafeagai,
  • E tatau ona faia suʻesuʻega aʻo leʻi amataina le togafitiga, pe a uma ona maeʻa pe a maeʻa le 10 aso,
  • E taua tele le faʻatapulaʻaina o le taumafaina o meaʻai gaʻo i le tofiaina o taualumaga talafeagai, ma le vavalalata le taumafaina o le ava malosi, faʻapea foi le faʻamalositino faaletino,
  • Afai e faia se suʻega, muamua e tatau ona e faia suʻesuʻega e tatau ai, e pei o le ultrasound scan, x-ray, ma na o le suʻeina o le insulin i le toto.

Ina ia mafai ai e le toto ona suʻe saʻo, e aunoa ma se faʻalavelave, e tatau ona e mulimuli i faatonuga i le auala e tatau ai ona tuʻuina atu le inisalini:

  • E tatau ona e suʻe suʻega insulin i luga o se manava gaogao, vave i le taeao.
  • O le aso ao lei faia le inisalini, e le aofia ai soʻo se gaioiga faaletino.
  • 12 itula ae leʻi ave le toto mo suʻesuʻega, e le tatau ona e 'ai meaʻai ma maualuga maualuga o suka, gaʻo - gaʻo meaʻai. 8 itula ao le i faia le taotoga, 'aua le' ai meaai, lauti uma lava. E le faatagaina le vai minerale le faʻamaonia ao le i faia le faʻataʻitaʻiga.
  • Mo le 2 aso, pe faapefea ona alu e foaʻi toto, e tatau ona e tausisi i se meaʻai taumafa (faʻaesea meaʻai gaʻo).
  • I le afiafi o le suʻega, aloese mai meainu malosi.
  • O totoe 2 - 3 itula ao le i ulaula le taualumaga.
  • O taunuʻuga o le suʻesuʻega e toetoe lava tutoʻatasi mai suiga o feusuaʻiga i feusuaiga, o lea e mafai ai ona tofotofoina teine ​​mo le toto e oʻo lava i taimi o le suʻega.

Ina ia mafai ona siaki le aofaiga o le gaosiga ma le gaioiga o le pancreas, o se toto samato valea e faia i luga o se manava gaogao. I nai aso ao lei faia lenei auiliiliga, ua fautuaina e vavaeese le faaaogaina o fualaau faasaina e faateleina ai le suka (glucocorticosteroids, contraceptives, cardio-beta blockers).

E sili atu faʻamatalaga saʻo i le faʻaoga masani o le kulūkose ma le setete o laugoto gland e mafai ona maua e ala ile suʻeina o suʻega insulin i se avega. E faalua le toto, o le taimi muamua o le maualuga o le insulin i totonu o le toto ua fuafuaina i luga o se manava gaogao. Ma le 2 itula i le maeʻa ai o le vaifofo suamalie (suega kullucose).

Ina ia iloa ai le maʻisuka ma se isi faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaleagaina o le hormonal, e tatau ona mafaufau i le aofaʻi o le inisalini i tua atu o isi suʻega (aemaise glucose). O nisi decryption:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 e fuafuaina le maualalo o le insulin maualuga (tusa lava pe a maeʻa se suʻega).
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua pe a maualuga le inisalini i le toto suka. (poʻo le tikeri muamua o le oona).
  3. Poma - o le maualuga o le inisalini, le maualuga o le suka (pe tusa o le 2 taimi e sili atu nai lo le masani).
  4. O le maualuga o le pancreatic production e faʻalagolago lava i le gaioiga o le thyroid gland ma o le a faʻaalia ai mea sese.

O le faʻamaoniga o le inisalini o loʻo faʻaalia ai le maaleale o siama i le hormone, pe a maeʻa ona faʻaosofia poʻo lona faʻaofiina e ala i mea faʻaoga. Aʻo lelei, pe a uma le sua suamalie suamalie, e tatau ona faaitiitia lona faʻatupulaia, mulimuli i le faʻaaogaina o le kulukose.

O le metotia lona lua, suʻesuʻega o le kulukose-siaki, e aofia ai sauniuniga e tutusa ma le metotia muamua. I le taimi o le suʻesuʻega, e manaʻomia e le maʻi ona inu le 75ml o le kulukose. 50 ml ua faailoaina mo tamaiti laiti. Ona latou faatali lea mo le 2 itula. O le toto sampling mo le auʻiliʻiliga e faʻatinoina pe'ā uma ona tuʻuina atu le inisalini.

Ole suʻega sili ona saʻo ile inisalini ile lua, e aofia ai le suʻeina o le toto i luga o se manava gaogao ma le maeʻa o se taumafa.

A fuaina le maualuga ole inisalini, e taua le tumau i le toʻa. O le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga e mafai ona faʻafefe ai le gaioiga faaletino ma le gasegase mafaufau-lagona.

O faʻamatalaga sili ona saʻo e mafai ona maua pe afai e te faia ni suʻesuʻega faalua i le maualuga o le insulin i totonu o le toto. O le suʻega muamua e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Ona toe fai lea o le faiga, ae pe a uma le 2 itula talu ona faʻaaogaina se vaifofo o le kulukose. O le auala suʻesuʻega tuʻufaʻatasia o le a maua ai se ata atoatoa o le gaioiga o le pancreas.

Faailoga mo le suʻesuʻega

O le faʻamautinoaina o le inisalini o le suʻega faʻamaonia lea mo le suʻesuʻeina o se paʻu e faʻapipiʻiina ai lenei hormone (insulinomas). I ia tulaga, o le auʻiliʻili mo faʻamaumauga o inisalini e faia faʻatasi ma le fua o le kulukose toto, e masani lava e le sili atu i le 30 le fua faatatau. O le sili atu i lenei faailo e taʻu mai ai le le maualuga o le maualuga o le hormone, o lona gaosiga faaopoopo e maua i tumama tumo.

O aʻafiaga autu ma mafuaʻaga o le siako lactic i le maʻisuka

Lactic acidosis o se tasi lea o faafitauli e le masani ai o le maʻisuka, lea e mafai ona tupu ma le sili atu o le lactic acid i le tino. O le tulaga e matua lamatia ma vave ona atiaʻe. Fesoasoani tau fomaʻi e le faʻaalia i le taimi e oʻo atu ai i le lactic acidosis coma ma le oti. Ina ia maua se fesoasoani taimi faʻatasi ma se tulaga e pei o le lactic acidosis i le maʻisuka, e taua lava le iloa o faailoga.

Faailoga o le lactic acidosis

O lenei faʻalavelave e atiina ae i totonu o ni nai itula. O faʻapogai autu o:

  • pa'ū i le toto toto
  • vaivaiga
  • cardiovascular failure
  • faailoga o le gasegase o le pulmonary,
  • vaivai i vae
  • taoto ma vili
  • fatu faʻalavelave,
  • vave le manava
  • faateia
  • tiga i le manava ma tua o le sternum.

O nei faailoga e talitutusa ma se faateleina o le maualuga o le suka o le toto. O le tulaga o le ketoacidosis e paʻu foi i lalo o nei faailoga.

O le eseesega tele i le va oi latou o le i ai lea o le tiga i maso, e pei lava pe a maeʻa aʻoaʻoga faaletino. I le ketoacidosis, e leai se tiga.

Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faitio i le tiga o le muso, e aoga le fuaina o le maualuga o le suka i le toto ma matauina le tulaga o le tagata. O se faʻalavelave matuia i le soifua lelei, o le i ai o nei faʻaʻailoga e taʻu mai ai le lactic acidosis. E manaʻomia lou valaʻau i se falemaʻi. E le mafai ona e fesoasoani muamua.

Mafuaʻaga o lactacidemia

Lactic acidosis e mafai ona atiaʻe aʻo ave nisi fualaau o le suka. O le tuufaatasiga o ia fualaau faasaina e masani lava ona aofia ai le mea taua. O lenei mea e puipuia ai le ate mai le faʻaumatia le tele lactate. Faatasi ai ma le tele o lactate i le tino o le tagata, o le atinaeina o se susu susu e mafai.

O le faaputuputuina o le lactic acid i totonu o masini o le tino e mafua ona o le matelaina o le okesene o masini, lea, i le itu, e tau atu i se faaitiitia i le maualuga o le pH i le toto.

O faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e le hypoxia e mafai ona oso ai lactacidemia. O faʻamaʻi nei o le cardiovascular system. I le faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aʻafiaga o le lactic acidosis e faʻateleina.

O se tasi o mafuaʻaga mo le atinaʻe o le susu susu e mafai ona avea ma se gasegase o le tino. Lactacidic e masani ona le tupu i tamaiti e maua i le maʻisuka.

Togafitiga metotia

Togafitiga o le siako lactic i le maʻi suka o loʻo faia i totonu o togafitiga matuia ma e aofia ai ia faiga:

  • gaioiga ogaoga o le sodium bicarbonate,
  • le folasaga o le methylene blue e fesoasoani ai i le coma,
  • le faʻaaogaina o le visamine vailaʻau - faʻaitiitia le hyperlactatacidemia,
  • fualaʻau ma le faʻaitiitia o le pH i le toto Faʻasaina o le siama lactic acid

O le mea autu mo le puipuia o le lactic acidosis o se togafitiga talafeagai ma togafitiga mo le maʻisuka. Taimi umi i malaga a le fomaʻi, suia o vailaʻau faʻateleina lelei, o le fuaina masani o le maualuga o le suka o le toto o mea autu ia. O togafitiga lautele mo le maʻisuka o le a fesoasoani e faatumauina lo latou ola maloloina.

O le meaai e tatau ona tamaoaiga i fualaau faisua, lactic acid, fualaau suamalie ma le maualalo o le suka. Le fautuaina mo le faʻaaogaina:

  • vela
  • Faʻatau oloa
  • fua suamalie.

E le aofia ai le ava malosi, suka, soisi, fualaau suamalie i suka. E mafai ona tuʻuina sua suamalie fou i ni mea laiti. O se nofoaga taua o le faasologa o taumafataga. E tatau ona manino i le taimi lava e tasi i aso uma, e pei o le inisalini tui.

  1. E tatau ona ave laulau i le taimi tutusa i aso uma. O le suia o le tagata lava ia poʻo le tosoina o fualaau faasaina e faasaina. O ia suiga e faatoa faia e se fomaʻi.
  2. Tuʻu le inisalini i nofoaga eseese ina ia le toe faia le tuiina i le nofoaga e tasi. Mataʻituina le tumama o le nofoaga o loʻo faʻataʻitaʻiina ai le vailaʻau.

Faatonuga faapitoa

  1. Ave se pepa o le maʻisuka ma oe.
  2. Taumafai e aua neʻi maʻi i faʻamaʻi viral. O faʻalavelave e mafai ona taʻitaʻia ai se pa.
  3. Ia i ai pea se fasi lole po o ni nai suga suka i le tulaga o le hypoglycemia.
  4. Asiasi soo i se fomaʻi ma suʻe suʻega talafeagai.
  5. Faʻalogo lelei i mea faʻalavelave faʻafuaseʻi ma o le a vave ona e sailia le fesoasoani faafomaʻi.

I le faʻamanuiaina o nei tulafono, e mafai ona e ola i se tulaga masani, atoatoa le ola mo le tele o tausaga.

O le mea pito sili ona taua e uiga i insulin ma ona ituaiga

O le inisalini o se fualaau tulaga ese lea e faigofie ai le olaga mo le toatele oi latou e maua i le maʻisuka, mo se faataitaiga, ma le maʻi suka. Ae peitai, o lenei vaega e le na o se sauniuniga faafomai, ae o se hormone foi e maua mai i le fesoasoani a le pancreas. O a ituaiga o inisalini ma o le a le eseesega i le va oi latou?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Vaega o inisalini

O le faʻavasegaga, lea e talafeagai mo le vailaʻau, e matua faigofie lava. I le va o latou lava, ua vaevaeina i fualaau faasaina e tusa ai ma le saoasaoa o le amataina o lo latou avanoa ma le umi o le aafiaga, faapea foi i le amataga. E le gata i lea, i nisi tulaga, o le insulin o loʻo faʻamaonia i totonu o fualaau, lea e tatau foi ona ave ma le maʻisuka e faʻaola ai mai le gangrene. O le gaioiga o le inisalini i lenei mataupu e le suia.

O le vaega masani o loʻo tuʻuina atu i ni ituaiga se lima:

  1. vave vave (faigofie), lea e lauiloa foi o le insulin,
  2. gaioiga puupuu faia inisalini
  3. le umi o le taimi o le faʻalauiloaina, lea e fesoasoani pe a fuga vae,
  4. faaumiumi poo le faaumiumi o le insulin,
  5. tuufaatasi (pe muamua-fefiloi).

O le mea lea, o le faiga o le gaioiga o le inisalini e mafai ona ese tele e fuafua i le umi ma le ituaiga o le mea lava ia. O le fea o le a sili atu ma sili atu ona aoga mo se maʻisuka e manaʻomia le faʻatonuina faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa, o ia lea na te silafia uma lava faʻaaliga, aemaise lava, e uiga i le le mautonu. E faʻalagolago i uiga o le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o lona mamafa, ma aʻafiaga i itu e ono tulaʻi mai e faʻaonoono ona o ni mea eseese. Ma le isi, o le a tatou talanoa e uiga i vaega taitasi o vaega eseese.

E uiga i le ultrashort

Ole inisalini, i nisi tulaga, o se mea faʻainisinia foi, e amata ona faʻaaogaina vave pe a uma le puleaina i le tino o le tagata, lea e tatau mo le encephalopathy. Ae ui i lea, e oʻo atu i lona tumutumu, e masani lava pe a maeʻaeʻa le itula ma le afa, ma galue atoa mai le tolu i le fa itula.

O ituaiga inisalini e masani ona faia muamua pe a uma ona 'ai, pe o le taumafataga o le taeao, le aoauli po o le' aiga o le afiafi.O ituaiga o mea e aofia ai vailaʻau e pei o Insulin Apidra, Novo-Rapid, Insulin Humalog - o ia mea uma e fesuiaʻi genetically. O nei igoa e mautinoa e iloa uma i maʻisuka. O aʻafiaga mai le ave ia i latou e amata vave ona aliali pe leai foi. O le mea lea, o ai oi latou o le a sili atu ona lelei le faʻamoemoeina i se tulaga taʻitasi. O le gaioiga o le inisalini e faʻatatau tonu i le faʻatagaina o lona faʻaaogaina ma le faʻaaoga umi.

E uiga i le pupuu

O le inisalini puupuu e amata ona aʻafia pe a uma le itiiti ifo i le 20 ma sili atu i le 30 minute.

O le maualuga o le aoga e mafai ona ausia i le lua i le tolu itula pe a maeʻa le faʻaaogaina o fualaau faasaina, ma le aofaʻi o le taimi e faʻaalia ai mai le lima i le ono itula.

O le inisalini pupuu e tatau ona faʻatulagaina aʻo le i ai taumafataga, o le a sili atu ona saʻo le taofi i le va o le tui ma le meaʻai mai le 10 i le 15 minute. I le faagasologa o le mauaina o ia vaega, e manaʻomia le tauaveina o se "meaʻai". O le taimi lelei mo lenei mea lua pe tolu itula pe a uma le tui. E tatau ona fetaui lelei le taimi o taumafataga ma le taimi faʻatatau o le faʻaogaina o le oloa. Pupuʻu puupuu, faʻaleleia genetically ma suiga, o aʻafiaga aʻafiaga e le taua mo le faʻaaogaina umi, o:

  • "Faʻasalaga Faʻapitoa",
  • "O le Humulin Regular" ma le tele o isi.

O le fea o le a sili atu lona lelei i le tino i le maʻisuka e faʻamoemoeina taitoatasi, e pei o le gaioiga o le inisalini.

E tusa o le averesi i le umi

O le vaega o vailaʻau o le umi o le taimi o le faʻaalia e aofia ai na inisua ia e faʻaalia e lo latou lava taimi faʻaalia mai le 12 i le 16 itula.

O nei fualaau oona o le a le sili atu i le lua i le tolu inisictions i le aso e tasi. O le tele o taimi latou te faia i le va o le 8 i le 12 itula, aua latou te amata fesoasoani pe a uma le lua poʻo le tolu itula. O lenei aʻafiaga o le inisalini e faʻamatalaina e le tele o aafiaga i le tino. E le gata o se ituaiga inisinia, ae o se tasi foi o le enisinia.

O le maualuga e mafai ona faʻaalia e amata mai i le ono pe valu itula. O ia vaega e aofia ai Protafan, Insulan Humulin NPH, Humodar br ma le tele o isi. O le fea oi latou o le a sili atu e tatau ona filifilia e se fomaʻi, e fuafua i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina. O aʻafiaga e seasea lava ona tupu pe a uma ona faʻaaogaina.

E uiga i le fevaevaeaʻiga

E tatau ona maitauina o se vaega faapena o loʻo faʻaalia foi i le vaeluaina o le vaega. O sea faʻavasegaga o loʻo faʻatinoina e ala i le amataga ma atonu e mafai ona faʻavae pe faʻainisinia.

E iai foi i totonu ia i latou le hormone o le umi faaumiumi.

O le muamua o nei mea o se mea e taʻua o le lafu povi, lea e maua mai le paluga o povi. E matua ese lava mai se vaega o le tagata, e masani lava ona tupu mai ni mea e afaina ai. O nei vailaʻau e aofia ai: "GPP faʻatasi," Ultralent. " O loʻo avanoa foi e pei o le inisalini i totonu o maʻa.

Ma le isi, e tatau ona maitau le vaega o le puaa, lea e mafai ona avea ma se faaumiumi gaoioiga. E iloagofie mai le inisalini o le tagata e na o le tasi le vaega o amino acids, lea e mafai foi ona faʻaosofia ai gasegase o le tino.

O le isi mea tutusa o meaola a le tagata o le genetically and engineering. O nei vaega e maua i auala eseese:

  1. i le uluai faatinoga, o se vaega o le tagata na mafua mai i le faʻaaogaina o Escherichia coli,
  2. i le lona lua - e maua mai le puaa i le sui o amino acids. O le fea e sili atu ona faʻamoemoeina pe a maeʻa ni sauniga o le taliaina.

O igoa nei e tatau ona mafua i se mea e foliga tutusa ma se tagata: "Faʻapitoa", "Novorapid", "Lantus" ma le tele o isi.

O le vaega mulimuli e aofia ai faʻamaumauga sili ona lata mai o le vaega o le tagata ma maua mai ai genetically, faʻapea foi ma inisinia insulin. E manatu le au atamamai e pito sili ona talafeagai mo le maʻisuka, ona o mea e aʻafia ai, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi o le tino, ua faaitiitia. E maua lenei mea ona o le leai o se porotini. O sea faʻavasegaga e mafai ai ona malamalama lelei pe o le a le ituaiga mea e sili ona aoga mo se maʻisuka.

E uiga i le tagata tetee

E pei ona e iloa, e faʻaitiitia le fua o le kulukose i totonu o le toto, ma o se vailaʻau e pei o le glucagon e faʻatele ai. E afua mai i lenei mea e tatau ona amanaʻia le glucagon o se tagata tetee i le insulin.

O lea, e aofia ai foi le hormonone adrenaline ma isi catecholamines, cortisol ma corticasteroids, somatotrapin, hormones sex, hormones tizroedny (thyroxine, triioneothyranine).

O tagata tutusa uma o le vaega o le inisalini e faateleina le fua o le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga, e faia i luma o le inisalini. E mafai ona sili atu nai lo le faʻalauteleina o le faʻaalia, i se faʻaopoopoga, o mea faʻalogo-hormonal analogues o sea ituaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, sinamlbumin, ua atiaʻe. E tatau ona maitauina o le faiga o lo latou aafiaga na suʻesuʻeina le itiiti ifo le maeʻa.

O le inisalini o le inisalini, o se tasi lea o auala sili ona fou mo le maʻisuka, ua pa'ū foi i lenei vaega.

O le mea lea, e tele naua ituaiga o vaega i aso nei. O nisi oi latou na umi se taimi, ae o nisi e le o. O le taliaina o lo latou faʻaaogaina e tatau ona fuafuaina faapitoa i le fesoasoani a se fomaʻi taitoatasi.

Tuua Lau Faamatalaga