Le masani o le suka i tamaiti

Soʻo se faʻamaʻi e masani lava ona faigofie ona puipuia nai lo le togafitia, o lea e masani ona faʻataʻitaʻiina ai tamaiti i se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le a le fua suka mo pepe? Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega? O tali i nei ma isi fesili o loo i totonu oa tatou tusiga.

Glucose o se tasi o punavai autu o le malosi. E pei o tagata matutua, o le maualuga o le suka i tamaiti e faʻatulafonoina e hormones e maua mai i le pancreas, o le ki autu o le inisalini - e fesoasoani tele i le tino e faʻaaoga ai le toto glucose. Afai o le pancreas o loʻo galue lelei, o le faasinomaga o le suka o loʻo i totonu o tapulaa masani.

O le a le maualuga o le suka e tatau ona maua e se tamaititi ma le auala e fuafua ai

Mo le fuaina o le kulukose, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻega toto. E faʻapefea ona sauniuni mo lea mea?

  • Talu ai o lenei auiliiliga ua tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, e tatau ona le 'ai le pepe pe tusa o le 8 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. Fai le 'aiga o le afiafi i le afiafi, ma i le taeao e mafai ona e inu i se ipu vai.
  • I le taeao, e le fautuaina e fufulu ou nifo, e pei o le toothpaste tamaiti, lea e aofia ai le suka, e mafai ona aʻafia ai le taunuuga.
  • Aua nei tuʻuina le toto i taimi o faʻamaʻi pipisi. Afai o loʻo 'ave e lau tama ni vailaʻau, ia mautinoa ia logoina lau fomaʻi.

Afai o le faasinusili o le suka o loʻo faʻaititia pe faʻalauteleina, ona tuʻuina atu lea o le pepe mo le toe suʻeina, aua o loʻo i ai pea le aʻafiaga o faʻamaumauga sese.

Glucose o le toto e fuaina i le miliumini i le lita (mmol / l) poʻo le milligrams per deciliter (mg / dl).
I nai itula mulimuli ane talu ona fanau mai, o le suka toto i le pepe e ono maualalo ma laitiiti ifo nai lo le 2 mmol / l, ae a maeʻa le fafaga muamua, pe a maua e le pepe le kulūkose mai le susu, o le a toe foi i le masani (pe tusa ma le 3 mmol / l).

Tulaga masani o le suka toto i tamaiti:

  • mai le 2 aso i le 4 tausaga 3 vaiaso - 2.8 - 4.4 mmol / l,
  • mai le 4 tausaga 3 vaiaso i le 14 tausaga - 3.3 - 5.6 mmol / l,
  • silia le 14 tausaga - 4.1 - 5.9 mmol / l.
O le tulaga o le tino ma le maualalo o le suka i totonu o le toto ua taua o le hypoglycemia, faatasi ai ma se maualuga maualuga - hyperglycemia.

Faiga faʻavae mai le masani: mafuaʻaga ma faʻaaliga mai fafo

O se tamaititi soifua maloloina e ono faʻaitiitia le suka, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maeʻa le gaioiga faaletino pe afai na te fafagu le aoauli ao lei faia se taʻaloga taʻaloga. Ae o fua maualalo maualalo e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaʻi o le pancreas ma le fualaau oona, ogaoga faʻamaʻi ma isi mafuaaga.

O faailoga nei ma faʻamaoniga e mafai ona faʻaalia ai le maualalo o le suka toto:

  • pale paʻu
  • faateleina le gaioiga ma le popole,
  • tiga o le ulu
  • faʻateleina le sosolo
  • leai se malamalama ma ni mea.
O le faateleina o le kulukose e mafai ona mafua mai i le 'ai o meaʻai maualuga-carb i luma o suʻesuʻega, oona, maʻi o le thyroid, faʻaaogaina i taimi uʻamea o vailaʻau e le o ni mea faʻamaʻi, ma isi mea. O le tele o le suka e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka. O le salalau o lenei faʻamaʻi i le lalolagi o loʻo tuputupu ae ma le mausali. E tusa ai ma le tele o punaoa, na o Russia lava e tolu miliona tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua faʻamaumau. O le mea e leaga ai, o le toʻatele o tagata e le o nofouta i le i ai o le faʻamaʻi, o lea e taua tele ai le faia o suʻesuʻega taimi.

  • faʻaauau faifaipea
  • fiainu
  • o le gau o le mamafa ma se manaʻoga tele (ona o faafitauli ma le faʻaaogaina o le kulukose, gaʻo ma maso e mafai ona amata ona malepe),
  • vaivai, ita ma le le fiafia (ona o le le lava o le malosi),
  • faafitauli o le vaʻai (sugar i luga aʻe o tulaga masani e mafai ona taulai faʻamalosi)
  • fungal infections.
O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka e aofia ai le gasegase o vailaʻau, faʻalavelave, meaʻai, ma isi mea.

E seasea lava, o le maualuga maualuga o le suka i le tausaga muamua o le ola e afua mai i se faamaʻi e taʻua o le maʻisuka o le neonatal, o lona uiga, le lava le gaosiga o le insulin. O le laupeʻa (le tumau) o lenei tulaga e masani lava ona tupu i aso muamua poʻo vaiaso o le olaga o se pepe ma e mou atu pe a oʻo i le tasi ma le afa tausaga le matua. O le tulaga masani (tumau), e pei o se tulafono, amata ona atiae se vaega laitiiti i le tolu masina muamua o le olaga ma manaomia ai le toe suia o le insulin i le olaga atoa.

Afai e masalomia le maʻisuka, e faʻataʻitaʻiina se suega o le faapalepale kulukose ma se hemoglobin glycosylated. E manaʻomia le mea mulimuli e faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le past 3 months.

Afai o suʻega uma e faia e faʻaalia ai le iai o le maʻi, e taua le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. O meaai lelei ma fualaau mo le maʻisuka o le a fesoasoani e faaitiitia le aʻafiaga o le faʻamaʻi i le lelei o le olaga o le tamaititi.

Tuua Lau Faamatalaga